oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 21. 06:51,  Egy évig bujdostam 322 komment

2013. március 21. 06:51 Határátkelő

Egy évig bujdostam

Mai utunk Csehországba vezet, ahová Kata kétszer is visszatért, nem adta fel az első kudarc után. Belefutott egy szerencsétlen párkapcsolatba, ám a szakítás után még három évet élt a cseheknél. Hogy milyennek látta őket, az rögtön kiderül.

Plzen, Csehország.jpg

"Azzal kezdeném, hogy már 7-8 éve távol élek a családomtól, barátoktól. 21 évesen első utam hosszú gondolkodás után Csehországba vezetett. Először egy évig éltem Prágában, de ez nem jött össze, csak elpazaroltam a pénzem, a nyelvet sem tudtam, de kezdetnek nagyon érdekes volt.

Rendes munkám nem volt, diákmunkákból éltem, aprópénzért dolgoztam, de nagyon sok érdekes emberrel találkoztam, elsősorban diákokkal, akik tudtak egy kis idegen nyelvet.

Ezzel a kudarccal mentem haza, de nem adtam fel, 1 év után újra próbálkoztam. Nem azért, mert nem volt munkám vagy pénzem... csak mert akartam. Ez esetben Plzen/Pilsenre esett a választásom és igen, a sör miatt is...

Az akkori párom is épp ott élt, tehát fontolóra vettük, hogy összeköltözünk, ami szerencsétlenségemre össze is jött (azért írom így, mert nagyon rossz vége lett...).

Munkakeresés és gyors siker

Szóval akkor egy pici, lelakott garzonba költöztem összesen havi 6000 cseh koronáért, ami kb. 200 euró. Egy hónapig nem kerestem munkát, nem volt rá szükség, ugyanis minden elég olcsó volt (sajnos ez ezóta már teljesen megváltozott) és sok pénzem volt.

Szóval egy hónap után eldöntöttem, ideje lesz munkát keresni. Épp bevásároltunk a híres nagy bevásárlóközpontban, amikor megláttam egy papírt kiragasztva: Munkásokat keresünk!!!

Viccből be is jelentkeztem (akkor már elég jól ment a nyelv, csak még nagyon-nagyon féltem használni - nagyon szégyenlős voltam még akkoriban), és láss csodát, azonnal felvettek, éjszakás műszakra.

Havi 12-13 000 cseh koronát ajánlottak, ami nem igazán sok, még az éjjeles műszakpótlékkal együtt sem. Ezek után elindult az élet, újabb emberekkel ismerkedtem meg, igazán élveztem Csehországot - vagyis élveztem volna, de sajnos a párom 1 évig nagyon megkeserítette az életem.

Az emberek nem igazán segítőkészek (tisztelet a kivételnek), a felfogás is eléggé hasonlít a magyarhoz, bár valamivel talán lazábbak. Egy dolgot mindenesetre azóta biztosan tudok, hogy a csehek kifejezetten képmutató emberek. Ez nagyon le tudta nyomni a hangulatomat, az ember ténylegesen enyhébb paranoiában szenved.

Menekülnöm kellett

Szóval 1 év után költöznöm kellett, gyakorlatilag menekülnöm, a kapcsolatom véget ért, az exem finoman szólva sem volt valami hálás ezért, sőt büntetni akart. A további 1 évben (összesen 4 évet töltöttem Csehországban), míg ki nem tiltották őt a városból, gyakorlatilag bujdosnom kellett.

A maradék 3 évben lakótársakkal éltem, hogy sose legyek egyedül. Kb. 2-3 lakást cseréltem így le. Az első költözés igazán érdekes volt. Egy öreg nénihez kellet volna költöznöm, akivel már előre mindent megbeszéltünk, gyönyörű szép szoba, elfogadható áron. Megérkeztem az összes holmimmal, kb. 2-3 nagy bőrönddel, a taxiba alig fért be.

Megérkeztem tehát, két-három órával a megegyezés után, mire a néni mondta, hogy már nem aktuális és mindennemű magyarázat vagy sajnálkozás nélkül rám csapta az ajtót.

Egy barátnőm mentett meg

Ott a végletes elkeseredés lett úrrá rajtam, vissza nem mehettem (akkor ma már nem élnék), de merre menjek tovább?! Szerencsére volt egy barátnőm, akit az exem nem ismert. Nélküle maradhattam volna az utcán. Azóta is hálás vagyok neki, hogy befogadott.

Ezen kívül nem tudnák az utolsó két évről semmi rosszat mondani, talán csak annyit, hogy a második lakásban a lakótársaim egyszer leléptek a bérrel, mindennel együtt, engem pedig ott hagytak minden nélkül.

Magyarázkodhattam a tulajnak, de szerencsére nem lett baj, sőt, ott maradhattam még egy hónapot teljesen ingyen. Igaz, a pénzemmel is leléptek, szóval kiraboltak, a tulaj intézte a hatósági ügyeket, a végén persze semmi nem lett belőle, a pénz elúszott.

Ezt követően a helyzet már túl sokat nem javult, egészen addig, amíg jött egy hollandiai ajánlat, én pedig éltem a lehetőséggel és két hét múlva már utaztam is.

Visszagondolva melankolikus hangulat vesz rajtam erőt, de Csehország, az ottani élet különösebben nem hiányzik."

(A kép forrása.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Csehország Plzen

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr735157414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ffüttyfürütty 2013.03.21. 15:11:39

@M. Úr: Á, csak szereti a mókás sütiket amiket watta süt neki :D

Muscari 2013.03.21. 15:11:42

@tilmir: tudod, mi "oregek" meg kevesebbet szamitunk. Egyebkent szerintem aki egy bizonyos kor, mondjuk 35-40 felett megy ki, annak mar eselye sincs az otthoni ujrakezdesre, meg ha meg is fordul a fejeben, ugyhogy meg kevesbe akar majd visszamenni. Mire? Hova? Ugyhogy velunk mar nem is probalkoznak.

SilentDreams 2013.03.21. 15:12:12

@seggwatta: Jól látom, hogy szépen legyökereztél mindenkit? Eddig magadat illetted így egyes hozzászólásaidban, most másokat is, nagyszerü.

Gratulálok, csak kibontakoznak a szándékaid...

SilentDreams 2013.03.21. 15:17:50

@seggwatta:
"na majd meglátod :))
Tudnod kell hogy 30 perc alatt csaptam össze de összpontosítottam...nagyon.. :)
és te nem vagy gyökike zsuzsanka vagy
na lépek
sziasztok"

Nagyon komoly. "Gyökike". Biztos, hogy ide való ez a holland sztori? (a cseh története és a mai produkciója fényében)

VíziLó 2013.03.21. 15:18:05

@bpetya75: Trükkös ez a nevekkel, mert Joan valóba lánynév angolul, de katalánul fiú, a Juan azaz János katalán alakja.

andaluzkutya 2013.03.21. 15:18:20

@tanato: Azt írja, hogy: "Tapasztalt tanácsadók és önkéntesek a magyar munkaerő-piacról adnak információt, segítenek az álláskeresési technikák elsajátításában, munkajogi kérdésekben, tájékoztatnak a lakhatásról, a szociális juttatásokról, valamint az egyéni vállalkozás indításának feltételeiről".
Namármost: aki külföldön boldogul, annak alighanem nem az a problémája, hogy nincs megfelelő álláskeresési technikája, vagy nem tud utánanézni az összes többinek. Viszont lehet az a problémája, hogy utánanézett, hogy pl. mi kell egy vállalkozáshoz, vagy milyen feltételek mellett tudja üzemeltetni és elment a kedve az egésztől...

Mrs. Clayton 2013.03.21. 15:20:35

@Muscari: ne mondj ilyet, igaz nem tervezek hazamenni, de valahogy nem érzem úgy h 36 évesen olyan öreg lennék, v az vagyok? aki az élete felénél jár annak annyi? ez most komoly? le van írva meg minden? csak nem, igaz én eddig is fordítva éltem az életem, szóval 70 évesen Ibizán fogom nyomni a 20 évesek közt :-D

Muscari 2013.03.21. 15:21:07

Kedves Hataratkelo! Nagyon szepen megkerlek, hogy nehogy kitedd ennek a noszemelynek a kovetkezo posztjat. Ha ugyan nem kamuzott, mert kezd az az erzesem lenni, hogy vegig csak szivatott minket, annak ellenere, hogy megjelent.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.21. 15:22:24

@Jess G: Nem is rólad van szó, hanem az ötven körüliekről.
:)

zsuzsk0 2013.03.21. 15:22:56

@SilentDreams:
én ezek után kíváncsi lettem a holland történetére, hogy vajon miként veszi fel a mai kommenteket..

Muscari 2013.03.21. 15:25:37

@Jess G: En csak arra probaltam celozni, hogy nem fogsz majd munkat talalni, mert mert nem allnak szoba veled a cegek. En mindjart 40 leszek, de meg annyi mindent szeretnek kezdeni az eletben, hogy egy ujjabb 40 ev kene ra. :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.21. 15:26:18

@Muscari: 230 komment.. a semmi postrol... azert ez folytatast erdemel (?)

Mrs. Clayton 2013.03.21. 15:31:53

@Muscari: hát nem tudom, lehet, vagyis ez van a köztudatban, remélem rácáfolok erre, egy német tankönyvben olvastam egyszer h egy nő úgy döntött 40 évesen, h állatorvos lesz, s beiratkozott az egyetemre, elvégezte, s most nem, mittomén eladó, hanem állatorvos, megcsinálta az álmát, ilyenben azért én sem hiszek
@montroyal: ez is azt bizonyítja, h nicket választani is tudni kell, meg azért úgy őszintén, mit lehet olyat írni csehországról, amit egy magyar nem nagyon tud, persze ha lett volna vmi hatalmas karrierje ott, akkor izgi lett volna, v ha felszolgál és innét hoz vicces sztorikat v vmi hasonló, de ált az emberekkel semmi vicces nem szokott történni

andaluzkutya 2013.03.21. 15:34:14

@Jess G: Itt van egy orvos, aki először focista volt, utána segédápoló, utána meg ápoló, majd amikor a fia elvégezte az orvosi egyetemet, kitalálta, hogy ők orvos szeretne lenni, és most, 61 évesen lett szakorvos. Tehát sose késő:)

SilentDreams 2013.03.21. 15:35:06

@g. zsuzska: Nekem úgy tünt, hogy szinte semennyire sem vette fel a kommenteket.

Válaszolgatott erre-arra, de nem úgy tünt, mintha bármibe is belegondolt volna, amit írtak neki.

Az új holland történetet saját megfogalmazása szerint 30 perc alatt csapta össze, miközben reméli, hogy az majd kevésbé lesz kusza, mint a mostani. Hahhh :)

Eleve már a nicke erösen elgondokodtató a szándékairól. Több kérdesre sem világította meg, hogy miért ezt választotta.
Majd végül nagy betükkel gyökerez. Hát nekem ez elég provokáció gyanús, vagy nem teljesen kerek az illetö :)

Muscari 2013.03.21. 15:36:48

@Jess G: elhiszem, andaluzkutya is irt mar 60 eves rezidens orvosrol. Csakhogy az akulonbseg, hogy ezek nem Magyarorszagon tortentek.

Mrs. Clayton 2013.03.21. 15:37:17

@andaluzkutya: és azt hogy csinálta? nem Mo-ról? mert Mo-n ez nem megy, nappalira max 35-ig vesznek fel asszem, estin meg nincs orvosi :-)

Mrs. Clayton 2013.03.21. 15:40:29

@Muscari: aha, most is megemlítette :-) ez nagyon komoly, sztem
pár napja a daily mailben olvastam egy bácsiról aki a B&Q-ban dolgozva ünnepelte a 80. v 90. szülinapját, valszeg Mo-n őt is kirakták volna, h ne önmegvalósítson már tovább
egyébiránt csak én érzem irtó levertnek magam 2 napja? v mást is kicsinált itt az idő?

bpetya75 2013.03.21. 15:42:19

@ffüttyfürütty: @VíziLó:

Mindig tanul valamit az ember. Így még ráadásul a redundancia is nagyobb, ami esélyt ad az új információ elmélyülésére ;-)

seggwatta 2013.03.21. 15:46:19

ugyan már ne vegyetek mindent olyan komolyan :)
csak viccelődöm
Love for everyone

bpetya75 2013.03.21. 15:49:55

@Muscari:

Megkérdezem tőle, hátha lesz hozzá kedve. De majd csak nyáron. Remélem a munkatalálással nem lesz gondja.

seggwatta 2013.03.21. 15:55:30

a seggwatta nevet már kb.10 éve használom,főleg ha már minden foglalt.akkor kb 18 éves lehettem,szóval egy berögződött dolog ez nálam még az ifjú koromból...polgárpukkasztó?nagyon örülök..azért olyan amilyen
A hollandiai poszt pedig nem félórás összecsapott munka,mint már előtte írtam nagyon bánt hogy a blog esetleg az én posztom miatt rossz színben tűnt föl,tehát több energiát fektettem belé de még nem anyait-apait...
ti tényleg nagyon frusztált lények lehettek ha ilyen kis viccecskéktől begurultok...
és még 1x és utoljára------------------------
NEM ÁLL SZÁNDÉKOMBAN SENKIT SEM BÁNTANI...INKÁBB SZERETNI

VíziLó 2013.03.21. 15:58:28

@Jess G: Ismertem egy nagyon jó ügyvédnőt, aki 40 valahány évesen azért kezdett el levelezőn jogot tanulni, hogy a joghallgató lányának segíteni tudjon. A lánya végül szülői segítség ellenére is ellinkeskedte és kirúgták, de az anyuka elvégezte, s az egyik legjobb nevű ügyvéd a városában.

seggwatta 2013.03.21. 15:59:25

@Muscari: NE MÁR...adj esélyt..ez volt életem első posztja és mindent megpróbáltam akommentekben,hogy helyrehozzam...
a 30 perces összecspás csak vicc volt :)

Északifény74 2013.03.21. 16:00:58

Zuhan a színvonal..épp most ért le a szakadékba...ez most mire volt jó???

seggwatta 2013.03.21. 16:03:57

hát ha annyira dramatikus itt mindenki,én is az leszek...vigyük el ezt a végletekig...ez az első posztom...szóval kiélvezem,ha zavar ha nem :D
LOVE

tanato 2013.03.21. 16:13:39

@seggwatta: Oké,tényleg én is úgy érzem hogy csak viccelődsz,de nagyon tehetséges vagy,több száz hozzászólást generáltál a viccposztoddal/bár lehet akár igazi is a történet,az Internet mindent kibír./

Yasmin5 2013.03.21. 16:34:57

Elolvastam a posztot,nem tudtam hova rakni, kicsit talan kezdtem sajnalni a lanyt az exe miatt meg hogy mit fog kapni a hozzaszolasokban. Aztan meglattam a nicknevet (????) azt hogy szoros kapcsolatban all a hollandiai coffeeshop-okkal es hogy mennyire felhaborodottan reagal, eroltetten magyarazza a szandekat a posztirasra. Nem szimpatikus egyaltalan. Nem szivesen latnam itt a kovetkezo sztorijat.

Mrs. Clayton 2013.03.21. 16:35:39

@VíziLó: ügyvédet én is egy csomót ismerek, én se 18 évesen álltam neki az egyetemnek, végül is lehetetlen nincs, csak tehetetlen :-)

Mrs. Clayton 2013.03.21. 16:38:30

@mommmmo: ez a kezdeményezés arra jó, h ha te haza akarsz költözni, akkor megdobnak egy részmunkaidős ajánlattal, vállalkozásban csinálhatod, v vmi hasonló, és akkor saját magaddal dicsekedhetsz a honlapjukon, h mekkora jó is ez a gyere haza v mi

DieNanny CH 2013.03.21. 16:41:05

Nesze semmi, fogd meg jól!

...Most pedig elolvasom a kommenteket, hogy valami értelme is legyen az ittlétemnek...

seggwatta 2013.03.21. 16:41:18

@Yasmin5: ez honnan ez a vonatkoztatas hogy szoros a kapcsolatom a coffe shoppokkal???

Yasmin5 2013.03.21. 16:46:05

@seggwatta: te magad irtad valaszul valakinek,hogy nagy szerepet jatszik az eletedben. Az elso oldalon van. Azt hiszem ezt nem lehet maskepp ertelmezni. Ha tevedek elnezest.

mommmmo 2013.03.21. 16:47:15

@Jess G: arrol nem irnak, hogy megdobnanak barmivel is.. csakhogy az allamilag finanszirozott bolcsek megtanitjak, hogy hogyan kell lavirozni azon a halal xar otthoni allaspiacon, nem?

andaluzkutya 2013.03.21. 16:54:36

@Muscari: @Jess G: Az említett orvos Lengyelországban végezte az egyetemet (norvég) állami támogatással. De pl. az első rezidensem itt egy olyan 60 éves volt, aki előtte 25 évig háziorvos volt, de át akart nyergelni egy másik szakra.
Itt teljesen természetes, hogy az ember idősebb korában meggondolja magát és átnyergel egy másik szakmába. Miért kellene egy embernek egész életében ugyanazzal foglalkozni, ha nincs hozzá kedve?

DieNanny CH 2013.03.21. 17:01:01

@Yorgem:
Ezzel a történettel csak az a baj, hogy nem történet. Mindegy, ki írja, egy szakmunkás is el tudja mondani, hogy milyen pl a buszközlekedés, a munka, amit végzett milyen volt, milyen volt a főnök, mit csinált szabadidejében - kirándulás, séta, mozi, tv-nézés.
Magánéleti problémáit mesélte el, és az országot azonosította azzal az 50 emberrel, akit ismert. Ergo, NEM az országról írt.
Más baj nincs a poszttal...

bpetya75 2013.03.21. 17:04:43

@andaluzkutya:

Ezt a nyitottságot, szellemi és fizikai fittséget kell itthon is meghonosítani a lehető legszélesebb körben.

Sajnos ennek egyik fontos feltétele a szándékon túl az anyagi lehetőség is. Nehéz úgy egészségesen étkezni és elegendő testmozgást végezni, ha a hó végén a parizer is kincsnek számít.

Én minden esetre szeretnék olyan 60 éves lenni, aki érez magában elég erőt ahhoz, hogy újra beüljön az iskolapadba ;-)

DieNanny CH 2013.03.21. 17:07:00

@seggwatta:
"Ti itt mind abban a kiváltságos helyzetben vagytok,hogy nap mint nap hasznalhatjatok a nyelvet.En 7-8 éve havi 2-3 alkalommal tudom"

Én 13 éve német nyelvterületen élek, 3-4 havonta vagyok Mo-on 1-1 hétre. Csak úgy mondom...

Taxomükke (UK) 2013.03.21. 17:10:25

@Kovermadar: te is azt gondolod, amit én... csak Maxval rá ne jöjjön, bevallottan homofób :)

VíziLó 2013.03.21. 17:19:57

@bpetya75: Sokszor én is a spórolásra hivatkozom, s ezzel igazolom a kevés testmozgást vagy a nem teljesen egészséges táplálkozást. Ha jól belegondolsz azonban, akkor ez nem pénz-, hanem sokkal inkább elhatározás kérdése. Futni, tornagyakorlatokat végezni, akár egy faágon függeszkedni nem kerül pénzbe. A zöldség, helyben termett gyümölcs, vagy akár egy rostokban gazdag (nem agyoncukrozott) müzli még mindig sokszor olcsóbb mint az egészségtelen műkaja.

DieNanny CH 2013.03.21. 17:24:10

@SilentDreams:
Nekem az a gyanúm, nem is ő a posztoló. Hiszen azt sem tudta, hogyan kell egy posztot beküldeni!

andaluzkutya 2013.03.21. 17:27:37

@VíziLó: azért nem csak elhatározás (meg mint ahogy te is mondod) pénz kérdése, hanem mondjuk általános lelkiállapot. Nekem egész életemben nagyon fontos volt a mozgás, testedzés, szinte egész életemben edzettem valamit. Viszont mielőtt kijöttünk, és hülyére dolgoztam magam úgy, hogy még csak eredménye se volt, mellette ott a család, stb., akkor nem volt erőm ahhoz, hogy elmenjek futni vagy faágon függeszkedni. Néha belekezdtem, de sose lett rendszeres edzés belőle. Persze lehet azt mondani, hogy hiányzott az elhatározás, de azért ez ennél összetettebb.

andaluzkutya 2013.03.21. 17:32:31

@bpetya75: bár itt szerintem az átlaglakosság fittebb az idő előrehaladtával, Mo.-n is találkoztam több olyan idős emberrel, aki meglepően friss volt. Az egyik egy néni, aki elmesélte, hogy 82 évesen leesett a cseresznyefáról, egy másik meg egy 96 éves bácsi, aki azon szomorkodott, hogy 94 éves kora óta már nem tudja felásni a kertet, mint azt addig tette:) Volt persze több is, de most ők jutottak eszembe.

Mrs. Clayton 2013.03.21. 17:51:58

@andaluzkutya: a kérdés teljesen jogos, én pl nem tervezek nyugdíjba menni, persze az egészségem még közbeszólhat, de ha minden ok lesz szeretnék végig aktív lenni, s így több mindent kipróbálni, de Mo-n ez nem tűnik túl reálisnak, sajnos, eleve nappali képzésből ha elmúltál 35 ki vagy zárva, nem mondom h rossz levelezőn tanulni, mert aki akar, azért ott is összeszedi, ami kell, de pl orvosnak konkrétan nem lehet tanulni egy kor után

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.21. 19:19:42

@Yasmin5: nekem irta... En is szeretem a CS-okat. Ez talan baj? :) "rendszeres" jointfogyaszto vagyok, semmivel sem rosszabb, mint berugni havonta 1*. Csak picit kevesbe torvenyes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.21. 19:22:15

@DieNanny: hmmm... elgondolkodtato! :) Lehet maxval az alruhaban? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 19:33:13

@g. zsuzska:

Férfiben a sznob az olyan mint nőben az aki nem sminkeli magát dögunalmas.

ffüttyfürütty 2013.03.21. 19:33:46

@andaluzkutya: arany sziveim, bírom az ilyen öregeket :)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 19:34:14

@Kovermadar:

Amikor beküldök valamit álnéven. Még nem csináltam, de jó a blog és megérdemli ezt a kedvességet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 19:36:00

@bpetya75:

Mint a híres magyar zenésznő, Bartók Béla. A Béla csak női név lehet, nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.21. 19:36:47

Ertem!
Akkor tenyleg irhatnal ide valamit, mert mostanaban elegge asitozosak a postok. :(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 19:41:36

@Jess G:

Én 3 országban jártam összesen 4 egyetemre, azon belül 5 szakra. De még szeretnék egy hatodikat is.

Mivel nem érdekel a karrier és a munkát nem szeretem, sosem akartam magamat munkán keresztül önmegvalósítani, az egésznek a hivatalos része nekem végülis érdektelen, csak a tudás számít, nem a papír.

2013.03.21. 19:43:58

@Jess G: mid-life crisis-od van 36 evesen?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 19:46:41

@andaluzkutya:

Nem vagyok nagy portugálszakértő, de a portugálnak van a legbonyolultabb hangtana az összes újlatin nyelv között, s az egyik azonnal észrevehető sajátossága a portugálnak, hogy a hangsúlytalan o-ból u lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.21. 20:17:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ilyen jellegzetességei a svédnek is vannak. 2 év után még mindig hullik a hajam néha :)
A legjobb pedig, hogy hiába kérdezek, sokszor a svédek sem tudnak válaszolni a miértekre.
De nem adom fel... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.21. 20:44:08

@Kovermadar:

S a bolgárnak is. A tanulatlan bolgár embert onnan lehet felismerni, hogy nem tudja, hogy egy adott szóban O vagy У van, mert hangsúlytalan helyzetben a kettő ejtése azonos. Ugyanez az А és Ъ magánhangzók esetében, hangsúlytalan helyzetben a kettő ejtése azonos.

Pl. azt a szót, hogy "Magyarország" úgy kell írni bolgárul, hogy УНГАРИЯ, de lehetne ОНГАРИЯ is, az ejtés egyezne, mert a hangsúly a 2. szótagon van.

Ezért amikor egy bolgár kimonjda Barroso nevét, szinte tökéletes portugál ejtéssel mondja.

Az oroszban is van ilyen, de ott nem U felé van a redukció.

tanato 2013.03.21. 21:05:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Birca te bulgár netes fórumokon is ilyen aktív vagy mint itt?

tanato 2013.03.21. 21:27:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hát ez marha jó ,mint az iskolában a fordított nap.

Mrs. Clayton 2013.03.21. 21:28:48

@charlieharper: ja :-)

nem, azért még nincs, csak elgondolkodom, h egyszer már felépítettem magam, most meg megint, de aztán megnéztem a gyerekem performancát a színházban és azt mondom, ott egye a fene :-)

Mrs. Clayton 2013.03.21. 21:34:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én ezzel úgy vagyok, h tanulni szeretek, és utálom, ha vki meg akarja mondani nekem, h mit hogyan csináljak, egy darabig elnézem a hülyeséget, meg nem szólok, eddig max 3 évet bírtam, de ott azért nem volt idióta a főnököm, nekem a legideálisabb munkahely egy életre szóló egyetemi hallgatói státusz lenne jó fizetéssel, bár van egy tervem, ha azt megcsinálom, akkor lehet nem tanulok többet semmit

qengland 2013.03.21. 21:42:37

@Jess G: na és mi a terv? hogy végre leérettségizel?

Mrs. Clayton 2013.03.21. 21:44:30

@qengland: nem, befejezem az óvodát, középsőben kibuktam, így csak egy pár cipőt sikerült eddig kijárnom

spangola 2013.03.21. 21:51:22

@montroyal: Nem igaz, van aki csak a jó fiúkat szereti. Pl. én.

Mrs. Clayton 2013.03.21. 21:57:22

@mommmmo: lehet csak én képzelek sokat a riportok mögé, de nekem vmi oknál fogva tegnap is az volt a benyomásom, h aki hazajött, az v ezeknél dolgozik v simán csak ismeri az ott dolgozókat, mert egyébként nem látom az egészben, h ez olyan kidolgozott vmi lenne, h vannak kapcsolataik cégekkel, v bármi, amivel érdemi segítséget tudnának adni
én már itt angliában is kiröhögöm, amikor a totaljob ír, h majd ők felturbózzák a cv.met, hagyjuk már...

spangola 2013.03.21. 22:02:41

@Jess G:
"nekem a legideálisabb munkahely egy életre szóló egyetemi hallgatói státusz lenne jó fizetéssel..."

Na, én ugyanígy vagyok vele!!!
Mindig imádtam tanulni, főleg a főiskolán. A tanáraimat is tisztelt

spangola 2013.03.21. 22:03:19

@spangola:
tiszteltem, szerettem, volt, akiért rajongtam.

Kacorlakk 2013.03.21. 22:07:39

Pár hónapja napi rendszerességgel olvasom a posztokat és a kommenteket, melyek váltakozó minőségben kerülnek elénk, örülhetünk a szellemesnek, a jónak.

Ma valami szokatlan és fájdalmas dolog történt, ma rossz érzésekkel kelek fel a géptől.

Yorgem hozzászólása alakította ki bennem. Igaza van. (Direkt nem puhítottam a részben, a nagyrészt stb. kitételekkel.)

Hozzászólásából nekem az jött át, szívesen olvasna olyan posztokat is, melyeket nem a sikerágazatok megbecsült szakemberei, hanem a többséget képviselő kétkezi melósok írnak, esetlegesen, hibásan. Kérte, ne riasszátok el a posztolót. Gondolom azért is, merjen majd más is írni.

Kérését nem méltányoltátok. Hol viccelődve, hol csak intelligensen, de átléptetek rajta, még ő is visszavonult. Több toleranciát kellett volna tanúsítani. Vannak, akik szeretnének ide tartozni, de a mai viselkedés eltaszítja őket. Kár, sok okból szükségetek lenne egymásra. Elvileg támogatjátok a nyitást, a toleranciát, csak éppen a konkrét kérést nem támogattátok. Ez nem tetszik.

Véleményemet nem befolyásolja a mai poszt hamis – valódi, tárgyilagos – elítélő volta, mondandómat Yorgen generálta. Aki nem hisz nekem, kérem, olvassa el kommenteket 10:45-től!

Mrs. Clayton 2013.03.21. 22:08:10

@spangola: én jelen állapotomban is egyszerre két kurzusra járok, két munkahelyem van, szóval elvagyok :-)
mondom egyedül az zavar, h ha idióta a főnököm, mondjuk mivel korábban soha nem volt főnököm, így most is azon vagyok, h életemben többet ne is legyen

Mrs. Clayton 2013.03.21. 22:13:31

gyerekek, meggondoltam magamat, nem tanulok, nem dolgozok többet, gyűjtést rendezek saját magam megsegítésére
a számlaszámomat később megadom, de hogy tudjátok előre mire kérek pénzt belinkelem a célt :-) alig félmillió font, amire szükségem van
index.hu/bloghu/mertutaznijo/2013/03/20/a_vilag_legdragabb_utazasa

zsuzsk0 2013.03.21. 22:34:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Érdekes meglátás, hogy a smink tesz érdekessé egy nőt.
Inkább szebbé, mint érdekessé.

morsels (törölt) 2013.03.21. 23:02:05

@Kacorlakk:

En azt nem ertem, hogy mindenkinek van tortenete. Es a szemelyes tortenetek erdekesek.

Nade itt kialakult egy 'mag', aki velemenyezi. Es onmagat meri a tortenethez. Es hat idovel persze mar nem lehet olyan tortenetet irni, ami mindenkit erintene, mert elolvassak, azt mondjak magukban, hogy 'en jobban megszenvedtem', vagy 'en okosabb voltam', vagy en persze kene beszelni a nyelvet, mellette meg harmat, biztos ami biztos, amihez azert kell meg vagy harom diploma, es csak fokozzak.

Szerintem mar nem lehet ide jo posztot irni. Ha a mostani kommentelok irnanak egyet (mint ahogy arra volt pelda), azt is szetszednek. Leneznek, kritizalnak... mert a kommentelo mindig jobb, tobb, kepzettebb, okosabb es talpraesettebb, plane jobban beszel magyarul (meg meg 4 masik nyelven) es....

A lenyeg az, hogy lassan ez is olyan lesz, mint valami Reality Show. A regiek csak azert ulnek itt, hogy maguknak bizonygassak, hogy ok jobbak, mint akik most szerepelnek a musorban.

Aztan azon vitatkoznak, hogy mi a baja magyarokkal kulfoldon. Hat tobbek kozott ez. Is.

morsels (törölt) 2013.03.21. 23:09:00

@Jess G:

Irj egy posztot.
A terveidrol, az elkepzelesedrol, arrol, hogy hogyan kepzeled el megvalositani azokat, hogy milyen egyetemeket fogsz elvegezni, milyen szakokbol doktrolalsz, irod meg a teziseidet es ezt hogyan egyezteted ossze a megelhetessel.

En kivancsi vagyok olyanra is, aki elete vegeig csak tanulni akar, 'dolgozni' nem, aztan meg is csinalja. Mindezt ugy, hogy kozben csaladot alapit, gyereket nevel, azokat kuldi egyetemre, meg laknia is kell valahol, szoval azert a mindennapok penzugyi rendszerebol ha ki tud lepni, akkor arra is kivancsi lennek, hogy hogyan.

Aztan persze felmerul az is, hogy a nyugati tarsadalmi rendszerekben jelentkezo 'beilleszkedesi, alkalmazkodasi' problemak (mar amennyiben ezek felmerultek, vagy meg varatnak magukra) milyen modon manifesztalodnak nalad, esetleg a kornyezetedben.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.21. 23:13:04

@spangola: ouf mar megint lecsusztam .... meg kell javulnom..

mommmmo 2013.03.21. 23:28:36

@morsels: Ez hulyeseg, ne haragudj. a "mag"-bol nagyon sokan nem rugdostunk bele a posztoloba, igazabol nem is velemenyeztuk, masrol beszeltunk. Lasd en (mar en is itt vagyok tobb mint egy eve, szoval szerintem nevezhetem magam magnak), Hagyma, Andaluzkutya,Birca (igaz, o mindig masrol beszel) Tanato pedig kifejezetten vedelmebe is vette a posztolot.

Szoval ez tokre nem igaz, hogy mi csak itt ulunk, hogy fikazzunk, szerintem aki ezt teszi, az nem kifejezetten a mag, vagy legalabbis nagy resze nem.

Amugy meg, azoknak, akik a "blog szinvonalanak eseserol" beszelnek, ez eleg uncsi, mar masfel eve ez megy, hogy "esik a szinvonal", nem tudom hova "eshet" meg masfel ev utan is, folyamatosan... mondjuk ehhez a poszthoz en tenyleg nem tudtam sokmindent hozza tenni, de itt volt 2 tok erdekes afrikai poszt a heten szoval nem volt ez rosszul osszevalogatva.

A fikazasrol meg meg annyit, hogy szerintem, ha az sut egy posztbol, hogy valakinek hulye a hozzaallasa bizonyos dolgokhoz, azt meg lehet mondani, de valakinek a kepessegeit eleg bunko dolog minositgetni a magas lorol..

Kacorlakk 2013.03.21. 23:39:55

@morsels:
Köszönöm a reagálásod. Szerintem is egyre zártabb a közösség, ez egyben az unalmassá válásához vezethet, s mivel itt sok az innovatív ember, az elmaradásaik miatt lassan erodálódhat az a sok érték, amit összehoztak.

Ami fontosabb, s a bántó volt számomra, a mások iránti felelősség hiánya. Ilyen kérésre hallgatni kellene. Meghallgatni vagy legalább elhallgatni.

spangola 2013.03.22. 00:21:10

@Jess G:

Na, ez a világörökség helyszíneit meglátogató világutazás engem is érdekelne.

A volt munkahelyem nagyfőnökének kb. 6 milliárdja van, lehet kérek tőle, hátha...

spangola 2013.03.22. 00:31:54

@montroyal:
Ez sem a te napod volt. Bocsi.

spangola 2013.03.22. 00:37:23

@morsels:

Én nem fikáztam le a posztolót, és szerintem még egy poszt sem volt, ahol lefikáztam volna.
Vagy sok szerencsét kívántam, vagy egyáltalán nem írtam kommentet, vagy tök másról beszéltem. Vissza lehet nézni a hozzászólásaimat.

Én nem tartom magam tipikus magyar mást fikázó embernek, aki jön a diplomájával, és azt lódítja, hogy ilyen-olyan nyelven beszél.

Amúgy meg engem is jobban érdekelnek a szakmunkások posztjai, mint a mérnökök és IT-sek posztjai, én is átlag magyar vagyok.

spangola 2013.03.22. 00:41:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Nem vagyok nagy portugálszakértő"

Veled mi történt? Nem vagy valaminek a szakértője??

pappito · http://pappito.com 2013.03.22. 02:47:38

én csak azt szeretném tudni, hogy ez a poszt miért passzol a HÁ-be? Csehországról nem szólt, külföldi munkáról nem szólt, és azon kívül, hogy a szar párkapcsolat szar - nem tudtunk meg semmit, ezt viszont elég sokan sejtettük amúgy is.

pappito · http://pappito.com 2013.03.22. 02:50:23

@NIKI LAURA: hát fura h csehországról jut ezsedbe Ruzomberok vagy Donovaly, mind a kettő Szlovákiában van, ha meg a hetvenes évekről vakerálsz akkor az országot Csehszlovákiának hívták.

pappito · http://pappito.com 2013.03.22. 02:53:04

@seggwatta: " seggwatta nevet már kb.10 éve használom"

biztos csak szóban, mert a neten csak HÁ-s találat van erre a nickre meg egy törölt instagram felhasználó...

úgyhogy maxval, valld be, hogy te voltál vagy valaki más a fúrótoronyról :)

pappito · http://pappito.com 2013.03.22. 02:57:11

meg még egy megjegyzés: a cipőm tele van ezzel az "írjanak a hegesztők és a tescos árufeltöltők is végre!" dumával. Miért nem írnak? Hol vannak a posztok, hogy Mo-n elvesztettem az állásomat, de Unterturkheimban azonnal felvettek a konténerjavítóba, azóta hegesztek?

A fenti poszttal se az volt a baj, hogy hősünk árufeltöltő (vagy akármi) hanem az, hogy nem szólt semmiről, sem az országról sem a munkáról.

Nem az a baj, hogy valakinek nincs diplomája, hanem az, ha ez annyira zavarja, hogy "ki fogja takarítani a vécédet, he?" kommentekkel kompenzál.

PannonBoy 2013.03.22. 04:25:17

Jajj már, mikor jönnek a diplomás posztok? Öltönyös menedzserekről akarok olvasni, akik hátrahagytak mindent, nincs magánéletük és csak a munkának élnek. Nincsen kapcsolatuk, viszont van lakás és rengeteg pénz. Nálam a siker ezt jelenti.

bpetya75 2013.03.22. 08:51:43

@Kacorlakk:

A poszt igaz/hamis volta tényleg nem számít abból a szempontból, amiről írsz. Viszont nem értek veled egyet abban, hogy mindenki átlépett volna Yorgem hozzászólása fölött. A következő hozzászólás valóban a nagyképű sznobság iskolapéldája volt, de utána többen is érdemben igyekeztünk reagálni az észrevételre. Még ha én pl nem is választ írtam neki, hanem csak úgy általában lőttem bele a térbe.

@morsels:

Szerintem nincs igazad a maggal kapcsolatban. van itt ilyen is, meg olyan is. Mindenkit leszóló ortodox kritikátor nem sok van köztünk.

Szerintem csak irigy vagy ránk, magyar diplomás nagyképűbunkókra. Ha segít, akkor én szívesen megszavazok neked a külföldi diplomádra is egy nagyképűbunkó címet. Na?!

bpetya75 2013.03.22. 09:06:00

@VíziLó:

A helyben termett zöldség/gyümölcs sokszor drágább, mint a multinál vásárolt. Igaz, hogy cserébe szinte biztos, hogy finomabb és kevesebb káros anyagot tartalmaz, de akinek nincs módja rá, hogy megtermelje magának a betevő egy részét, az kényszerpályán van. Épp tegnap beszélgettük a buszon egy ismerőssel, hogy látott a neten egy összehasonlító elemzést, ami a lakosság fogyasztási szokásait vizsgálta az elmúlt nemtudomén hány évben. Elég egyértelműek a trendek, és a mozgatórugó is. Csak egy példát említett: A rostos és szűrt gyümölcslevek fogyasztásának visszaesésével párhuzamosan nőtt a szörpöké. Az egészségtelenebb, de olcsóbb fogy jobban.

A mozgás már valóban más kérdés, de ott sem hagyható figyelmen kívül a gazdasági környezet. A vég nélküli küszködés érzése szembeállítva azzal, hogy kicsivel odébb mennyivel jobban élnek az emberek, könnyen felerősíthetik a destruktív hajlamokat. Feleségem unokatesója úgy halt bele fél év alatt a rákba, hogy pontosan tudta, mivel adhatna esélyt magának a gyógyulásra, de nem törődött vele. Nem mondom, hogy öngyilkos akart lenni, de élni se akart olyan nagyon.

@andaluzkutya:

Ez genetika. Nekem sokat kell tennem azért, hogy 82 évesen leeshessek a szilvafáról. Pl ültetnem kell egyet, mert egyelőre nincs az udvaron ;-)

2013.03.22. 09:26:53

Bár már sokan leírták, de ez a poszt egy nagy kalap sz...Bocsánat. Az országról nem szól, csak egy párkapcsolatról. Az viszont nem ide tartozik. A hozzászólásokat majd később elolvasom, biztosan érdekesebbek, mint a poszt.

M. Péter 2013.03.22. 09:36:11

@bpetya75: Az én tapasztatom az, hogy a piacon olcsóbb a gyümölcs és a zöldség.

bpetya75 2013.03.22. 09:56:13

@M. Péter:

Igazad lehet. Én a Portékából indultam ki, az többnyire nem olcsóbb. Piacon nagyon ritkán járunk. Idén lehet, hogy változni fog ez, mert nem lesz idő az otthoni kertészkedésre.

Alaister Grand 2013.03.24. 16:42:58

Nem is tudom, mit mondjak erre a történetre.
Elbutuskázza az életét, (kiemelkedően) rosszul választ párt, aztán ismét rossz emberekben bízik meg, közben alkalmi munkákból él, és végül mégis kap ajánlatot Hollandiából?
Basszus.

Alaister Grand 2013.03.24. 17:41:58

Olvasom seggecske "riposztjait" az értetlenkedésekre és kérdezősködésekre. Nossss...
Még jó, hogy ő nem iszik.

Kár, hogy nem látszik.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása