oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 29. 06:53,  Egy kedvesen távolságtartó ország 80 komment

2013. január 29. 06:53 Határátkelő

Egy kedvesen távolságtartó ország

Nem kapkodnak, de nem is lusták, csak a maguk tempójában élnek. A külföldieket elfogadják, de a távolságot azért nehéz áthidalni. A leírás alapján tippelhetnénk több északi országra is, mai célpontunk Dánia, ahonnan országfelelősünk, Marci küldött írást. (A fotón egy kávézói hygge látható, amiről hamarosan kiderül, mi fán terem.)

Dánia Hygge kávézóban.jpg

„A mai Jylland-félsziget már i.e. nagyjából 10 000 évvel is lakott volt. Dán állam, mint olyan, egészen a 10. századig nem létezett, ezelőtt vikingek fedőnév alatt egyesülve Norvégiával és Svédországgal fedezték fel — és fosztották ki — a fél világot. A történelmi visszatekintést ezzel be is fejezném, és mai publikációm tartalmát a jelen Dániája felé terelném.

Pár hónappal ezelőtt, eme csodás oldal szerkesztőjének szegeztem a kérdést, milyen poszt volna a leghasznosabb a blog számára. Ő a dán emberek témakört javasolta, gondoltam nem mondok ellent neki, viszont kiegészíteném még azzal a rengeteg külföldivel, akik egyre nagyobb létszámban érkeznek a lehetőségek országába.

A cikkben esetlegesen felmerülő összegeket dán koronában adtam meg, de utólag átszámítgattam, hogy ne kelljen lépten-nyomon a kalkulátorért kapkodni. A dán korona árfolyama a cikk születésének napján pont 38 forint volt.

Távolságtartóak és egészségesek

A dánokat rendkívül jól szituált, mosolygós, segítőkész embereknek ismerem. Kapkodásnak nyoma nincs életvitelükben, nézzük akár a munkavégzést (eltekintve a köz szolgálatában álló egyenruhásoktól és pár másik arctól), akár a többi szabadidős tevékenységet.

Ugyanakkor az is elmondható róluk, hogy viszonylag távolságtartóak a külföldiekkel szemben. Természetesen velük is végtelenül kedvesek, de azért érezhető, hogy nem úgy állnak hozzád, mint egy dánhoz. Ez a távolságtartás inkább a kisebb településeken jellemző, Koppenhágában kevésbé, ahol nagyjából minden második ember ázsiai, afrikai, és még amit el lehet képzelni.

A helyiek rendkívül sokat áldoznak az egészséges életmód oltárán. Az üzletekben mindent meg lehet találni ami öko, bio, light, ultralowfat, 0.1, barna, magos és Magyarországon nem feltétlen kedvelt. Ami az érdekessége ezeknek, hogy nem szükségszerűen drágábbak, mint azok az áruk, amiken nincs ilyen és/vagy ezekhez hasonló címke.

A kondibérlet — jógával, zumba oktatással, kidolgozott testű edzőtársakkal, tokkal-vonóval — is a megfizethető kategóriába tartozik mindenki számára (150-300 DKK=5700-11.400 HUF).

Egy átlag dán munkanapon, a helyiek reggel 8-10 óra környékén megkezdik a munkaidejüket. Az elvetemültebb sportfanatikusok ezelőtt még futnak pár km-t, leúsznak pár hosszt az uszodában, a kevésbé fanatikusok pedig beülnek egy kávéra meg szendvicsre valamelyik kávézóba.

Ha eljő a szerelő

Munkavégzésükről elmondható, hogy a kapkodásnak itt sincs sok nyoma, viszont abszolút nem lusták. Mindenki szép nyugodtan dolgozik. Így is úgyis megfizetik. Cserébe a munkának minőséginek kell lennie, a határidő pedig szent és sérthetetlen. Azt pedig már mind megtanultuk, hogy kapkodás a hiba bölcsője...

...Ez nem is lenne annyira nagy probléma, ha épp nem az én pénztárcám lenne szegényebb óránként 250-300 (10-12 ezer HUF) jó dán koronával, például ha elromlik valami a lakásban, és eljő a szerelő.

Ha bármilyen mesterembert kell hívni, akkor mindig imára kulcsolom a kezem, főleg mikor a végén nekiáll számolni. Általában kiszállási díjnak zokszó nélkül elkérnek 500-1000 DKK-t (19.000-38.000 HUF), erre rájön a pár sorral feljebb emlegetett kevéske órabér, plusz anyagköltség.

Szóval érdemes odafigyelni a háztartásban fellelhető, szakértelem nélkül nehezen szervízelhető haszontárgyainkra, mert könnyen megkurtíthatja a havi büdzsét pár ezressel (ami koronában mérve nem annyira vicces).

Fizetések

Ezek az összegek nem alacsonyak, viszont ha azt nézem, hogy egy átlagbér havi 20 000 - 40 000 koronát jelent, nem okoz olyan hatalmas problémát a megfizetése. Persze húzza mindenki a száját, de azért a csőd nem fenyeget miatta nagyjából senkit.

A helyzet az, hogy itt a legkisebb a bérek közötti különbség. Mindegy, hogy vállalati pénzügyesként, szállodai recepciósként vagy mérnökként dolgozik az ember, a fizetés körülbelül ugyan az. Természetesen a vezető pozíciókban dolgozó embereket jobban fizetik errefelé is, és vannak olyanok, akik olyan undorító fizut visznek haza, mint havi 150.000 DKK (5.700.000 HUF), és nem feltétlenül kell hozzá a királynőnek lenned.

Az üzleti életben rendkívüli fontossággal bír az ún. „small chat" azaz csevegés az adott partnerrel. Én még nem vettem részt olyan találkozón / tárgyaláson, ahol ne ezzel kezdődött volna az egész. Legtöbbször még kis büféasztal is rendelkezésre áll kávéval, teával, frissítőkkel. Való igaz! Én is jobban szeretek úgy tárgyalóasztalhoz ülni, hogy előtte tájékozódtam a másik fél lelkiállapotáról.

Csak lazán!

Amit még itt megemlítenék, az a laza, ámde ízléses hétköznapi öltözködésmód. Ha épp csak egy mindennaposnak mondható irodában eltöltött munkanapon, tárgyaláson vagy vállalati meetingen kell részt venni nem pedig az év legfontosabb eseményén, rögtön előkerülnek a farmer nadrágok, rövid ujjú ingek/pólók és hasonló hétköznapi darabok.

Először még veszi az ember a fáradtságot, hogy felölti a szmokingot, ha tárgyalásra megy — még akkor is, ha az éppúgy informális, mint a farmer+ing párosítás — de később rájön, hogy ez nem feltétlenül fontos. Persze van az a szint ahol, tartania kell magát mindenkinek a formaságokhoz, de kellemetlen lehet, ha túlöltözzük a másik felet.

A munkaidő végéhez érve, ami olyan délután 4-6 óra környékén következik be, ismét jöhetnek a különböző szabadidős tevékenységek, mint konditerem, vitorlázás, tollaslabda. Megtelnek a kávézók, éttermek.

Este 7-8 körül vacsorázik a dán család, általában mindenki együtt. Ebből kifolyólag itt nem jellemzőek a vasárnapi családi ebédek. Főleg, hogy ebédre legtöbb alkalommal szendvicset, salátát vagy valamilyen más hideg ételt esznek. Jellegzetes dán vonás az ún. „hygge" amikor csak otthon ülnek az emberek, teáznak gyertyafény mellett, beszélgetnek, könyvet olvasnak, szóval relaxálnak. Igazából a helyi kritikán aluli időjárás tekintetében nem véletlenül alakulhatott ez ki.

A frissen betelepülők és nemzetközi diákok

Az utóbbi időben hatalmas népszerűségnek örvendenek a skandináv országok, főleg Dánia, az ingyenes felsőoktatási intézmények, az üzleti lehetőségek nagy száma és a rokonszenves jóléti rendszer miatt. Azonban minden kezdet nehéz!

Ebben a részben leginkább az ide tanulni érkezőkről fogok szólni, mert ezek teszik ki a nemzetközi arcok túlnyomó részét. Azoknak, akik nem iskolába jönnek vagy nincs meg a fix állásuk, ami miatt kijönnek, vagy ne adj' isten nem beszélnek dánul, esetleg mindhárom, nem tanácsolom a kiköltözést.

Nagyon nehéz munkához jutni, és ha nem találunk munkát — ráadásul még csak diákok sem vagyunk — nagyon könnyen átcsaphat az egész munkakeresési kísérlet egy baromi drága nyaralásba, azt pedig lássuk be, hogy Dániánál sokkal előnytelenebb turista célpont nem létezik Európában (mondjuk ez is attól függ, kinek mi az elképzelése a nyaralásról).

Mi kell a munkavállaláshoz?

Egyébként, ha bárki érez magában elég elszántságot, hogy csak úgy kijöjjön munkát keresni, szüksége lesz egy ún. CPR-kártyára („sárga kártya" magyarul, TB kártya), e nélkül nem lehet legálisan munkát végezni az országban.

Ilyet csak akkor lehet kapni, ha van az embernek letelepedési és munkavállalási engedélye, amit csak akkor kap meg, ha talál bejelentett munkahelyet Dániában, amiből igazoltan legalább annyi bevétele származik hónapra lebontva, amiből (az ő elbírálásuk alapján) meg lehet élni az országban, anélkül, hogy igénybe kellene vennünk a helyi szociális juttatásokat, mint például hajléktalanszálló.

Ha nincs ilyen állás, akkor csak egy fél évig érvényes ideiglenes CPR-kártyát lehet kapni, de ha ez idő alatt nem járunk szerencsével munkafronton, akkor ezt bevonják és ezzel együtt mindent, ami azt jelenti, hogy újra turista státuszba kerülünk vissza. Mostanában sokat hallani arról, hogy EU-s állampolgároknak nem adnak ki ilyen ideiglenes kártyát, e nélkül is engedélyezett a munkavadászat, és ha levadásztuk álmaink állását, akkor lehet menni állandó CPR számért.

Tudni kell a nyelvet

A helyiek mindennapjait leíró résznél emlegetett rendkívül kényelmes élet alapvető építőköve egy az adott ország árszínvonalával összeegyeztetett havi fizetés. Már egy kicsit is „magasabban kvalifikált" munka (például bolti eladó vagy bártender) is biztosít ilyen mennyiségű személyes bevételt, azonban egy frissen ideérkezett munkanélküli (legyen az akár diák) számára hatalmas hátrány, hogy dánul kell tudni ezekhez a melókhoz. Ez a tudás a legtöbb ideérkezőnek nincs a birtokában, szóval egy darabig kevesebbel kell beérnie. A dán nyelvről részletesebben majd egy picit később szólok.

Ha nem beszél az ember dánul és nincs valami hatalmas tehetség birtokában, amire itt nagy szükség van, akkor ne számítson sokkal épületesebb munkákra, mint takarító, konyhai segéd, újságkihordó stb. vagy, ahogy Fecó mondaná, „halrakodó logisztikai manager".

Ebből a munkából is el lehet éldegélni, de kevésbé vígan, mint az előbb említettekből. Általában ilyen munkakörökben az ideérkező nemzetközi diákok szoktak dolgozni, részmunkaidőben. Nagyjából 10-15 óra munkával meg lehet keresni annyit, hogy finanszírozni tudjuk életünket.

Egy diákmunkát vállaló átlagosan 100-150 DKK órabérrel számoljon és azzal, hogy ezekért a munkákért ádáz küzdelem folyik a diákok körében. Nem lehetetlen a munkaszerzés, de beletelik pár hónapba. Nagy előnye ezeknek a kisebb szakértelmet igénylő munkáknak, hogy akár több munkahelyet is bevállalhatunk egyszerre, mert 3-5 óránál egyik sem tart tovább.

A diákok legtöbbje egy év alatt eljut arra a szintre, hogy havi 5000-10 000 Korona között vigyen haza, ami nem rossz. Arra figyelni kell, hogy ha diákként érkezik ide az ember, akkor csak részmunkaidős állást vállalhat. Azonban biztató, hogy nagy eséllyel lehet feljebb lépni a vállalati ranglétrán, ha van egy kis sütnivalója és/vagy szorgalma az embernek. Például pont Aalborgban ahol élek, van egy szálloda, melynek a jelenlegi menedzsere annak idején londinerként kezdett a vállalatnál.

A gyakorlatias iskola

Az iskolai életben is rengeteg lehetőség adódik a szakmai előmenetelre. Az iskolák nem fukarkodnak a tanulmányi kirándulásokkal, neves vendégelőadók „szerződtetésével". Hatalmas hangsúly van a gyakorlatiasságon is. Itt nem az az ész, aki a könyvet fel tudja mondani, hanem az, aki ezeket alkalmazni is tudja, amikor szükség van rá.

A későbbi munkavállalások alkalmával sem a megszerzett papírokon van a legnagyobb fókusz. Egy jól megírt motivációs levéllel és pár referenciával sokkal tovább lehet jutni, mintha talicskával hordanánk oda az iskolai végzettségeinket meg ultrabrutál C2 nyelvvizsgáinkat igazoló papírok hadát. Persze ha valaki agysebésznek akar állni, jó, ha van iskolai végzettsége.

Még annyit hozzátennék, hogy a tananyag is rendkívül átgondolt és friss. Minden évben egyeztet az oktatási minisztérium a releváns hivatalokkal, vállalatokkal és figyelembe veszi a munkaerő piaci igényeket is az aktuális tanterv kialakításánál.

Rendkívül szimpatikus vonása a rendszernek, hogy arra nevelik a tanulókat a kezdetektől, hogy gondolkodjanak. Azzal, hogy bemagoltatnak egy könyvet, megtanítanak pár szép költeményt és megmondják a gyereknek, hogy mit csináljon, lehet, hogy jól csinálja majd és kitűnő lesz, de soha nem lesz képes önállóan cselekedni az igazán fontos dolgokban, vagy csak nagy nehézségek árán.

Építsünk kapcsolatokat!

A munkaidő végeztével a kispénzűeknek is van lehetősége kikapcsolódásra. A konditermek — mint említettem — számukra is megfizethető árúak, de ha még erre sem futja, mert van az úgy, akkor igénybe lehet venni ingyenesen a hatalmas parkokat, számtalan foci-, röpi-, vagy kézipályát, vagy egyszerűen csak kiülni vagy beülni „hygge"-zni valahova.

A szórakozóhelyek nagy része ingyenesen látogatható, és gyakori a diák-kedvezmény. A már említett iskolai bárok/klub helységek szintén rengeteg lehetőséget biztosítanak azok számára, akik olcsón szeretnének legurítani egy sört (vagy többet, vagy mást).

A legfontosabb, hogy bármit is csinálunk, építsünk kapcsolatokat! Próbáljunk meg szert tenni minél több nemzetközi kapcsolatra. A helyiekkel való ismerkedés és kultúrájuk adoptálása is fontos, de az idegen hely jobban összekovácsolja a külföldieket.

Az itt megismert emberek — főleg ha az egyetemeken futunk össze velük — még nagy emberek lehetnek később, ahogy mi magunk is és ilyen esetekben, amikor üzleti ügyekben kell leülni velük tárgyalni 6-7-8 év múlva, rendkívüli fontossággal bírhat az a pár évvel ezelőtt közösen elfogyasztott sör például az intézmény bárjában (igen, a legtöbb felsőoktatási intézményben van). Ezt nem nevezném érdekből kötődő kapcsolatoknak, mert az antipatikus emberekkel nem kell törődni, de miért is ne kötnénk össze a kellemeset a hasznossal?!

Ne részegítsen meg a fizetés!

Még egy okosságra felhívnám a figyelmet, amit ezen a blogon olvastam hónapokkal ezelőtt, ha jól emlékszem egy ausztrál cikk kapcsán, hogy ne részegítsen meg minket az első 10.000 koronás fizetés és hagyjunk ott csapot-papot, iskolát mindent, mondván, hogy a WC-pucolás is viszonylag jól jövedelmez, akkor meg minek a sokkal több felelősséggel járó főszobalányi állásért kapálózni.

A 10.000 DKK havonta tényleg nagyszerű kereset egy egyetemistának. De ahogy öregszenek az emberek, általában nagyobb kiadásokkal is kell számolniuk, főleg ha családot is szeretne, akkor viszont a 10.000-ből nem lesz olyan vicces megélni. Mindenképpen áldozni kell az előmenetel oltárán, még ha szívás is. Ráadásul itt erre megvan minden lehetőségünk is, csak nyitott szemmel kell járni és gondolkodni kell kicsit!

Egy hétköznapi diák nyilván eleinte nem a kávézóban fogják kezdeni a napot, egy étteremben folytatni és a családi asztal mellett malacpecsenyét csócsálva befejezni, mert az finoman szólva sem lenne túl olcsó. A költséghatékonyabb üzletekben visszatérő jelenségek a nemzetközi hallgatók, ahol a hazainál nem sokkal drágábban meg lehet oldani a szükséges bevásárlást.

A legnagyobb probléma, hogy botrányos az élelmiszerválaszték és minőség, gondolok itt pl. gyümölcsökre, felvágottra, kenyérre, de még a húsok sem olyanok, mint otthon a sarki hentesnél. Egy korábbi cikkemben már bővebben kifejtettem az árakat, ezért ettől most megkímélnék mindenkit.

Egyszóval ez az életmód nem a legkecsegtetőbbek közül való, viszont rövid időn belül hatalmas minőségi változás mehet végbe, ha az ember nem tétlenkedik.

A dán nyelv

Egy pár szót a dánról: nem nevezném a világ legördöngösebb nyelvének, viszont a helyes kiejtés elsajátítása megadja a dolog esszenciáját. Hihetetlen hangokat képesek kipréselni magukból, amiket csak nagyon hosszas gyakorlás után lehet pontosan elsajátítani.

Jó hír, hogy minden idetelepülőnek biztosít az állam ingyenes dán nyelvtanfolyamot, akár esti, akár nappali rendszerben, három éven keresztül. Nyelvtudás nélkül sem vagyunk teljesen elveszve, ugyanis gyakorlatilag nincs ember, aki ne beszélne angolul, hála az angol nyelvű TV-programoknak és a két nyelv hasonlóságának, azonban mint már tudjuk, ez nem minden...

Bízom benne, hogy nem rettentettem el senkit ettől a nagyszerű országtól, és fogok még itt találkozni magyarokkal vagy így, vagy úgy. A helyet elsősorban azoknak ajánlom, akik képesek kitartóan végezni feladatukat, mert ezeknek az embereknek még rengeteget tartogathat Dánia."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Dánia országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr85049750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2013.01.29. 07:08:28

érdekes, részletes leírás. sok hasonlóságot vélek felfedezni a svédekkel...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.01.29. 07:31:17

Nagyon szép, összeszedett írás lett, gratulálok!
És is szeretem a laza népeket, ezért vagyok Thaiföldön. :-)

DieNanny CH 2013.01.29. 08:18:05

"hála (...) a két nyelv hasonlóságának,"
Már úgy érted, a dán és angol hasonlít? Mert ezt nem is tudtam. Eddig abban a hitben voltam, hogy ezek az északi nyelvek inkább a németre hajaznak.

A poszt nagyon tetszik. Bár Mo-nál északabbra sosem vágytam, de szívesen olvasok róluk.

nyuszigonosz 2013.01.29. 08:46:41

Jól megírt és érdekes poszt.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2013.01.29. 08:49:36

Imádom Dániát, és a dánokat, de azért ott élni...

picpaca 2013.01.29. 09:20:34

én már majdnem egy éve itt élek, és a poszt minden egyes szavával egyetértek. a munkakeresés nagyon nem egyszerű, főként, hogy egyre több a külföldi nyelvtudás (dán) nélkül. A dán nyelv amúgy sok hasonlóságot mutat az angollal: sok a hasonló szó, de nyelvtanilag inkább a némettel. a kiejtése vicces, nekem szerencsére nagyon jól megy, de a nyelviskolában a kb 20 fős csoportomban ezzel kb én vagyok az egyetlen (én dánokkal élek, ők nem, ennyit számít).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 09:24:07

@DieNanny:

"Már úgy érted, a dán és angol hasonlít? Mert ezt nem is tudtam. Eddig abban a hitben voltam, hogy ezek az északi nyelvek inkább a németre hajaznak."

Minden germán nyelv hasonlít egymásra. De természetesen a német jóval közelebb áll a dánhoz, mint az angol.

A germán nyelvek felosztása:
- nyugat-germán,
- kelet-germán,
- észak-germán.

Az észak-germán ág de facto a viking, s ennek leszármazottjai a dán, svéd, izlandi, stb.

A kelet-germán ág kihalt.

A nyugat-germán ágnak van 4 alcsoportka:
- alnémet: pl. egyes német és holland nyelvjárások,
- felnémet: pl. a német irodalmi nyelv, a svájci német, s a jiddis,
- anglo-fríz: pl. az angol, s a fríz.
- frank: pl. holland, afrikai.

Ezek közül a felnémet áll legközelebb az észak-germán ághoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 09:24:57

@Babette_:

Azt akarod mondani, hogy te nem szmokingban tárgyalsz???

picpaca 2013.01.29. 09:36:03

ill egy dolgot mégis hiányolok a cikkből: az elképesztő árakat. Nagyon jól hangzik otthoni viszonylatokhoz képest a 10e korona fizetés, de egy albérlet jellemzően 4-5e koronától kezdődik (egyszobás, nem Koppenhága), és ehhez le kell szurkolni 3 havi kauciót plusz egy hónapi bérleti díjat. Nem jellemző az Angliában oly népszerű szobabérlés, lakótársakkal csövelés, nem is lehet találni nagyon kiadó szobákat (csak diákoknak, de az megint más). Nem is adják oda olyan könnyen, mint otthon, dánok előnyben. Kutya, macska pl sok helyen kizáró tényező, hiába is nagy állatszeretőek a dánok. Ha gyerek van, az nagyon komoly anyagi terhekkel jár. Persze mint a legtöbb helyen, itt is meg lehet élni munkából, csak okosan kell hozzálátni.

picpaca 2013.01.29. 09:37:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én több mint egy évtizedig tanultam németet, angolt és most dánt. Tapasztalat alapján mondom: a nyelvtani szabályok sok hasonlóságot mutatnak a némettel, azonban a szavak hasonlósága inkább az angollal (pl rengeteg szó ugyanaz, mint az angolban)

Hari Seldon 2 2013.01.29. 10:11:37

@DieNanny:
""hála (...) a két nyelv hasonlóságának,"
Már úgy érted, a dán és angol hasonlít? Mert ezt nem is tudtam. Eddig abban a hitben voltam, hogy ezek az északi nyelvek inkább a németre hajaznak."

Van olyan ahol az angolra hasonlít máshol a németre.

Végül is logikus: sokáig a dánok voltak az urak Angliában. (Állítólag az ő hatásukra hagyták el az angolok a ragozást, csak egyes szám harmadik személyben maradt az "s", így a dán hódítók s meg tudták érteni a angolszászokat.)

Ráadásul ne feledjük 1000 évvel ezelőtt még nagyon ki különbségek voltak a germán nyelvek között.
Ezen kívül az angol hódítók pont a Jütland félszigetről származtak.
Három germán törzs foglalta el Angliát:
angolok, szászok, és jütök.
Tehát az angol nyelv régi gyökerei biztosan a dánhoz állnak legközelebb.

nigara 2013.01.29. 10:15:38

Nagyon jó poszt, sok infó, érdekesség - gratulálok!

Azt megkérdezném, hogy mennyi a nettó fizetés, azaz mennyi vonódik le. Mert végül is az a lényeg ugye :)

Hari Seldon 2 2013.01.29. 10:17:44

Én mindig összekeverem Aarhus-t és Aalborg-ot.
Sosem tudom melyik van fent és melyik van a középső Jütlandon...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 10:18:48

@picpaca:

Sosem foglalkoztam skandináv nyelvekkel, de így alapból nekem a dán kiejtés tűnik a legnehezebbnek az összes skandináv nyelv közül. Különösen a nagyon sok magánhangzó megkülöböztetése nehéz magyar füllel.

LittleG (uk) 2013.01.29. 10:21:38

@Hari Seldon 2: El kell egyszer oda menni, s akkor nem keveri az ember többé ;)

Aalborg nekem kis ékszerdoboznak tűnik, Aarhus meg nagyváros (nár Dániához képest), annak minden előnyével és hátrányával.

leier 2013.01.29. 10:33:26

Ha érdekel Dánia és az ottani felsőoktatás, továbbtanulás, a SCEDA tud segíteni a felvételiben és sok másban is.

www.sceda.eu

TheRike 2013.01.29. 10:47:19

Az adóról: diákmunka esetében havi kb. 4500 DKK-ig 8%, az e fölötti rész 38%-os adókötelezettséggel bír.

marcidaniabol 2013.01.29. 11:06:35

@picpaca: árak azért nincsenek a cikkben, mert azokat egy korábbi írásomban már kifejtettem itt a Határátkelőn, így nem akartam ezt mégegyszer elsütni. abban a cikkben tavalyi árak szerepelnek, de megpróbálom valahogy updateltetni.:)

Taxomükke (UK) 2013.01.29. 12:47:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ezt nagyon jol latod, a sved es a norveg sokkal konnyebben ertheto - nincs a a sok osszevonas, rovidites kiejtesben, es azt hiszem, a delsvedet (skånska) leszamitva a diftongus sem annyira jellemzo.
Erdekes modon a hangzast tekintve az eszakangol dialektusok igencsak hasonlitanak a skandinav nyelvekre, ha a nappaliban megy a tv, es nem figyelem, mirol dumalnak, a konyhaban csak azt hallom, valami eszaki nyelven karattyolnak. :))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 12:53:39

@Taxomükke:

A dánt általában a legnehezebb fonetikájú germán nyelvként szokták említeni.

A germán nyelvek nemigen vonzottak sosem, az angolon kívül csak az izlandival és a jiddissel foglalkoztam, azokkkal is csak nagyon alapszinten, de olvastam a kérdésről, innen ez az ismeretem a dánról.

picpaca 2013.01.29. 13:51:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: valóban, jól tudod, elég erősen redukáló nyelv, és ahhoz képest, hogy kis ország, még a sokféle dialektus kérdésével is meg kell küzdeni. A koppenhágai dánban pl van eltérés ahhoz képest, amit én tanulok-beszélek, és így tovább. Szerintem nagyon érdekes nyelv, nekem pl tényleg könnyen megy :)

picpaca 2013.01.29. 13:52:46

@marcidaniabol: elnézést kérek, figyelmetlen voltam, valóban, volt már egy cikk korábban Dániáról, nem tudtam, hogy annak is te voltál a szerzője. Megkövetlek :)

picpaca 2013.01.29. 14:00:35

@TheRike: ha nem a diákmunkát nézzük, akkor az adó elég magas, többféle adónemet is meg kell fizetni. az eü hozzájárulás 6% (ezt mindenki fizeti, tudtommal még a diákok és au pairek is), az önkormányzati adó 26%, a munkaerő piaci hozzájárulás 8%, az áfa ugye 25%. Az egyik ismerősöm pl részmunkaidős állásra keres 12e koronát, abból kb 40%-ot adózik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 14:49:38

@Babette_: miaz hogy, mi ha Maryvel megyunk mitingelni, siman felkapja a nagyestelyit en meg a frakkot

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 14:55:33

12 ezer forintert egy kidolgozott testu zumbas noi edzotars az nem is draga
dania, dania
sok minden nem jut eszembe, talan meg a focicspatuk
meg ezek is isznak mint a godeny allitolag

azty nem ertem, hogy az egyik bekezdesben dicserve van az egeszseges taplalkozashoz alapot ado kajak garmada
a vegen meg az elelmiszer botrznyosnak van minositve

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.29. 15:00:57

bitang jó írás, már csak a szerző stílusa miatt is.

Taxomükke (UK) 2013.01.29. 15:27:48

@doggfather: Bizony, ezt mi sem bizonyitja jobban, hogy alig van hozzaszolas... gondolom, jonnek a trollok, elolvassak, a bajuszuk alatt eldormogik: "Hat ebbe meg hogy a faszomba kossek bele?", oszt tovabballnak valami jo kis politikus blogra...

moTmeN 2013.01.29. 15:38:18

@hagyma: gyakran elofordul a kilos zsak hagymaban is egy-egy rohadasnak indult peldany, peldaul. Krumplinal is.
A dinnyet itt salataban hasznaljak, nem desszertkent, mint mi a hevesi mezedest otthon.
Hussal nem tudom mi a baj, en elegedett vagyok az alap husminoseggel, nem rosszabb, mint a kedvenc otthoni hentesemnel (illetve kozelit ahhoz, amit gyerekkent a nagyszuloknel haztajiban neveltkent megszoktam). A valasztek ugyan kisebb (kb minden belsoseget kihajintanak, pl), de ami van hus, az korrekt.

Ennek ellenere az az elelmiszer, amit altalaban a danok esznek (munkahelyemen van tizoraitol uzsonnaig minden), az egeszseges. Tobbfele salata, nem zsiros husok, hal, ilyenek.

moTmeN 2013.01.29. 15:48:17

A botranyos ingatlanarakrol nem esett szo. Na, ha itt akarsz letelepedni, akkor ha vennel is valamit, alaposan bele kell nyulni a zsebedbe (bar itt is sokat esett az ingatlanok ara 2008 ota). Kis garzonlakas CPH centrumtol nem tavoli reszeinel 1M kornyeken indulnak, de egy olyan, amibe az ember belecsinalna egy csaladot, az mar 2-2.5 kornyeke. Haz eszak-zelandon onnan indul, de pl ismeroseim 4 millio kornyeken vettek hazat. (Mondjuk az is igaz, hogy a lakashitel kamata 2-4% korul mozog)

Ugyancsak nem esett szo az alkoholarakrol sem. Koppenhagai kocsmaban peldaul 30-60 korona kornyeke egy korso (4 deci) sor, boltban a six-pack Carlsberg/Tuborg azert mar elviselheto aru, ezert nagyon sokan inkabb koztereken/parkokban intezik az ilyen ugyeiket (ertelem szeruen nem most, hanem aprilis-szeptember kozott). Raadasul fogjak a grill-szettjuket, es sutnek hozza valami etel formajut is. Gocpontoknal elobb-utobb valami kozossegi lounge zene is megszolal, satobbi.

Bicikliző medve 2013.01.29. 15:56:53

@Babette_: Szerintem zakó akart az lenni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 16:01:54

@moTmeN: hat ha nem is gyakran de egy egy rohadt hagyma, vagy krumpli itt is - es barhol - elofordulhat egy zsakban
meg kell nezni mit vessel, itt altalaban necchaloban van
vagy siman darabonkent valogathatsz
a belsosegek zomet itt is kidobjak, ez sem ujsag
es a dinnyet is nagyreszt salataban eszik, gyumolcssalataban...

NIKI LAURA 2013.01.29. 16:04:06

Állítólag az északi országok lakói a legboldogabbak,Dánia,Svédország,Norvégia..majd finnekkel együtt Kanada.
Tessenek mar elmondani,ahol az évből 6-7honapot kell pakolni a jancsikalyhat,ahol nyáron is csak mutatóba süt a nap,ahol nincsennek jó mediterrán kajak,pálmafák,fürdőzésre alkalmas tenger,ritmus,zene,kövek ....
ez kérem egy luxus börtön,amit elviselni lehet,de minek így élni!
Ne tessenek azt képzelni hogy a pénz minden,mert mikor a jóisten majd magához rendel,nem fognak még kèt kabàttal többet rad adni..úgy mész el,ahogy jöttél születését idején.
Ja,nálam lehet jegyeket venni a scientologiai egyház új műsorára,jegyeket?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 16:16:19

@NIKI LAURA: en meg az aranykozeputat kedvelem, a normalis 4 evszakot
szoval ez a meditteran ize sem jon be, ha nagyon kellenek a palmafak meg egyebb baromsagok, akkor 1 het florida, azutan menekules a meleg elol haza
tengerbe meg furodjon akinek... stb.
nem furdozesre talalta ki Isten
sos es barmi szarba belelephetsz, nem beszelvae a capakrol
raadasul a halak ott elik a nemi eletuket
/ jo kis hegyek, folyok kozott, normalis tel-tavasz-nyar osz- az az igazi/

nyehehe 2013.01.29. 16:21:19

helyesírás: "fáradtság" helyett "fáradság".. A "szerviz" pedig még mindig rövid i.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 16:22:22

@NIKI LAURA:

A skandinávok egész életen át pénzt gyűjtenek, hogy elhúzhassanak aztán valami normális vidékre.

picpaca 2013.01.29. 16:29:21

@NIKI LAURA: ezt mondjuk elég rosszul tudod, már ami a dán éghajlatot illeti. A nyár hűvösebb ugyan, mint otthon, de ez pl azt jelenti, hogy olyan 25 fok körüli az idő, a tél pedig enyhébb, mint Mo-on. Nem tudom, kinek mi jön be, nekem ez ideális, utálom a hőséget....ja, és valóban, itt évente kb kétszer mennek a családok nyaralni, telelni. Ezzel sincs semmi bajom (a finn-norvég-svéd időjárás lényegesen cudarabb, itt viszont óceáni az éghajlat, hasonlóan Angliához)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 16:31:03

@Taxomükke:

Hát ez az! Ilyenkor az egyetlen megoldás elfeledekezni a cikkről, bedobni valami témát, s azt megvitatni... Olyan téma ajánlott, mely garantál sok szélsőséges hozzászólást! :-)

Mai ajánlataim:
- jó-e lakást bérelni vagy inkább venni kell,
- hülye-e aki szereti a gyorséttermeket,
- állítsuk.e vissza a halálbüntetést,
- kasztráljuk.e a pedofilokat,
- ki a jobb ember, Orbán vagy Gyurcsány.
- bűnös volt-e Horthy,
- az izraeli-palesztín konfliktus alapos megvitatása,
- a magyar zsidók deportálásának felelősei.

:-))))))))))))

moTmeN 2013.01.29. 16:33:44

@NIKI LAURA: ha tel beleszuletsz egy adott idojarasba, amit megszoksz, illetve amit egyaltalan nem megterhelo ideiglenesen egy melegebb eghajlatra cserelni, akkor az idojaras mar egyaltalan nem szignifikans tenyezo az ember eleteben.
Egyebkent Dania ilyen szempontbol az osszes skandinav orszag kozul a legoptimalisabb. Peldaul az idei telen eddig a leghidegebb -6 fok volt, kb. Jellemzobb inkabb a 0 fok fellulrol kerulgetese.
Stockholmba peldaul mar en sem mennek, az tenyleg hideg (pedig hivtak szakmailag inspiralobb munkara)...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 16:37:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: engem jobban erdekelne, milyenek a dan nok!
szoval hogy milyen a felhozatal
mert a kapcsolat teremtesnek ez lenyeges resze
meg milyenek a kozerkolcsok
es a bunozes

montroyal ( CAN qc) 2013.01.29. 16:57:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: csak eger ne legyen benne...viszont az en koromba tudom minden novel nem lehet lefekudni.... de torekedni kell ra....!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 17:17:53

@montroyal:

Ha testőrt keresel, akkor ajánlom a dán nőket. A legtöbb olyan Brigitte Nielsen típus, egy ütés és elveszted az eszméletedet a nap hátralévő részére. A dán nő olyan férfiaknak ajánlott, akik szeretnének maguk mellett egy bivalyerős, védelmező társat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 17:19:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat nem tudom, nekem bejonnek ugy nagy vonalakban
a magyarok amugyis szokehaj maniasak, en is
azert is volt mind a 4 felesegem voros
/a negyedik nem multido/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 17:21:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az nem egy hatrany ha reggel fat vag a futeshez, meg ilyenek...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 17:21:51

@hagyma:

Ha szőkehajmániás vagy, akkor miért vörös a feleséged? Ez nem 2 különböző szín?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 17:24:37

@hagyma:

Jó, ha a régi magyar paraszti nőideál a lényeg, akkor persze oké. A parasztlegény összekuporgatott pénzén elment a városi kurvákhoz, de aztán feleségnek 80-kilós izmos bajuszos csajt választott, hogy meg tudja fejni a teheneket, meg be tudja takarítani a búzát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 17:55:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat az en noidealom most eppen melozik, de mar kivancsisagbol beutottem a googleba hogy Denmark girls women
erdekes, hogy 90 szazalek sportolo, vagy drukker amit kidob
de egyaltalan nem rosszak, sot...
mondjuk bolgarbol 2 munkatarsnom volt, hat azok igen tenyerestalpasok voltak az hetszentseg
/azert mert feleseget nem hajszin alapjan valasztunk, egy szoke danrol gyorsan eszembe junta egy jo ki szex, mig a szerelem az mas, az hajszinfuggetlen/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 18:10:48

@hagyma:

Bolgár nőknél alapvetően 3 típus van, e három típus előfordulása kb, azonos arányú:

1. Parasztideál. Tenyeres-talpas, bajuszos-szakállas teremtés, aki konzervnyitó nélkül kinyítja a konzervet és egy kézzel felemeli a kocsit kerékcseréhez. Már fiatalon is csúnya, de ez egyre fokozódik a korral. Arcbőre alapján négerkeverék is lehetne.

2. Szláv szépség. Szőke hajú, világos szemű, közepes vagy magas. Fiatalon még félig-meddig kinéz valahogy, de hihetetlen sebességgel öregszik, majd 50 kilót hízik. 40 évesen saját anyja nővérének néz ki.

3. Ősi balkáni típus. Alacsony vagy közepes méretű, sötét szemű és hajú, de a bőre nagyon világos. Nagyon lassan öregszik, s nincs se bajsza, se szakálla, Túlsúly szinte sosem fordul elő.

Szépnek csak a 3. típus nevezhető.

2013.01.29. 18:13:02

@Taxomükke: Le vagy maradva. :P Határátkelő meg valami segédje (?) is moderál már egy ideje.

2013.01.29. 18:14:07

@hagyma: Az élelmiszerek nagyrésze országtól függetlenül hulladékok, tök mindegy, hogy hol veszed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 18:15:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hat nekem ketto kicsit mas jutott
/mar college szintan/
az egyik szoke a masik barna
nem karcsu de nem is dagadt, olyan csontosnak mondana a Magyar, de azert volt segg is
eleg nagy fej, az egyiknek olyan harcsafeje volt, a masiknak kocka
ettek am rendesen
meg ittak is
es nem voltak alacsonyabbak nalam
de amugy qrwara jol meg voltunk egymassal
az egyiket Gancanak hivtak a masikat Renynek
jol dolgoztumk egyutt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 18:18:07

@Philosoraptor: ez igy nem igaz, legalabbis nalunk
oriasi kulonbsegek vannak elelmiszerekben a kulonfele boltok kozott
cask hat arban is, az teny...
es akkor itt jon a gond
mi is figyeljuk az arakat de kenyesebb elelmiszereknel, husfelek pl, meg tojas, nem az ar az elso szempont
krumpli, hagyma stb. mar inkabb olcsobb helyen vesszuk
/ami nem feltetlen rosszabb, ha egy jo kis farmboltot talalsz pl/

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 18:26:34

@hagyma:

Nem reprezentatív az adatbázisod. Ehhez olyan helyre kell menni, ahol tömegesen vannak bolgárok.

Hozzáteszem: az én 3 típusom természetesen elnagyolt, mint minden tipologizációs modell, hiszen nyilván vannak altípusok is. De azt hiszem, hogy aki látott tömegesen bolgár nőket, az egyet fog érteni, hogy az én általam leírt 3 típus alapvetően helyesen írja le a valóságot.

Figyelmeztetés mielőtt valaki megnézné a neten az én feleségemet, ő csak részben bolgár, erős idegen elemmel, azaz emiatt nem tipikus bolgár nőtípus.

hiirvi piirvi 2013.01.29. 18:27:48

@NIKI LAURA: Imádom a cinikus -de sajnos igazságtól csöpögő-hozzászólásaidat...:-) gyakorlatilag már csak ezért olvasok határátkelőt. "Standupolni" nem kéne-e ?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 18:30:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: persze hogy nem
ezt a 2 bolgart ismertem eletemben
a habitusuk , vagyis a munkahoz valo viszonyuk hasonlitott a magyarokehoz
talana zert is jottunk ki jol
ami feltunt, nagyon kenyeresek, mint a magyarok
sot meg otthon is sutottek

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.29. 18:39:07

@hagyma:

Igen, ez így van, sőt még több is a kenyerfogyasztás, mint a magyarok között.

Spagettihez és salátához is sokan kenyeret esznek, ezekhez az átlagmagyar nem szokott kenyeret enni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 19:11:14

itt is eszik salatahoz es tesztahoz
sokkal inkabb mint a foetelhez
most mar en is

2013.01.29. 19:28:17

@hagyma: Nem a bolt a lényeg, hanem hogy a feldolgozott élelmiszerek legnagyobb része ipari hulladék, mivel a vegyipar meg az élelmiszeripar kéz a kézben jár.

Olvass utána a témának, és hogy mit miből csinálnak. Persze az megint más, ha magadnak főzöl. :)

2013.01.29. 19:53:28

A poszt szuper lett, sok ilyet még. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 20:25:02

@Philosoraptor: kulonbozo halozatok vannak
mashonnan vasarol fel a freshmarket, a greenlife, stb mint a walmart pl
es mas egy farm market
minosegben es arban is erezheto a kulonbseg
fozok magamnak is, veszek keszet is
nincs ezzel baj

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.29. 21:34:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor a kettes a legjobb, ahogy öregszik egyre fiatalabb.
(tudom, hogy érteni fogod:))

gabaha 2013.01.29. 22:09:21

Sziasztok!
Egy pár megjegyzés: (lassan már 3 éve élek Dániában)
A dán nők nagyon szépek, sokkal több szép nőt látsz az utcán mint otthon. Mellesleg itt igazi szőkék, nem festettek.
Alapvetően nagyon kedvesek, még az is akiről tudod hogy nem szeret mosolyog rád. (mondjuk nem igazi a mosolya, de legalább mosoly. Mo.-on mikor mosolyog rád a tescos pénztáros és kíván kellemes hétvégét vagy további szép napot???)
Mindenféle húst be lehet szerezni, csak el kell menni a henteshez vagy ahol feldolgoznak húst (pl. Superbest) és kérni kell.

blackhairlady 2013.01.29. 22:38:38

@hagyma: Itt Houstonban szinte minden boltban van belsoseg, csirke, marha, sertes. Talan csak veset nem lattam eddig, azonkivul minden tallahato es olcso.

blackhairlady 2013.01.29. 22:40:48

@hagyma: En sutom a kenyeret. A finom kenyer, bagett rohadt draga, a masik pedig olyan edes, hogy nem birom megenni:(

A testverem kepes mindenhez kenyeret enni, de szo szerint. Egyszer szulinapot unnepeltunk, es viccbol a suti melle is odatettem neki 1 szelet kenyeret. kepes volt megenni:DDD

blackhairlady 2013.01.29. 22:46:55

@moTmeN: Ebben egy kicsit ellent mondanek neked. En beleszulettem a magyar idojarasba, de a telet nem tudtam megszokni. Gyerekkent is, es most is utalom, ha mar a 0 fok fele kozelit a homerseklet, akkor megfagyok meg ha 6 kabat is van rajtam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.29. 23:43:23

@blackhair-lady: hat popnt veset nem nagyon lattam, tudot sem, pacalt sem /az nem annyira belsoseg de belul van/ szivet sem nagyon
tulajdonkeppen csirkamaj az van/nem mindenhol/ meg zuza, meg marhamaj max, mas nemigen
persze minden van, ha utanjarsz
rendeltem libamajat es akkor hoztak par napon belul, de a pluton nincs
igen a francia pekseg nem olcso, de ott jo kenyer van
viszont kenyer ugyben meg kell vedenem a walmartot, egesz jo kenyeruk van olcson
fokhagymas, meg stb. es a rolls is jo
nem a z aminoseg de bizonyos kajakhoz siman jo
mi mindig kajahoz vesszuk akenyeret
nekem mas kell egy hideg reggelihe/ bagett/ vagy egy porkolthoz, vagy egy bableveshez, meleg reggelihez... stb.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 00:04:39

na itt olvasom egesz Zimbabwenwk 217 dollarja maradt, most akkoz zombabwe megszunik mert nem fizet nyugdijat
szoval nem kene a magyarokat temetni
/lsd tegnap/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.30. 00:22:05

@blackhair-lady:" En beleszulettem a magyar idojarasba, de a telet nem tudtam megszokni. Gyerekkent is, es most is utalom"

Vegre valaki, aki hasonloan gondolkodik, mint en:) En is mindig nehezen viseltem az otthoni teleket, a szurkeseget, a hideget. Ezert is adok mindig halat a sorsnak, hogy Kaliforniaban lakhatom:) Ha barki kerdezi, nem hianyzik a 4 evszak, mert ha pl. ha ki vagyunk "ehezve" a ho latvanyara, vagy egy kicsit csiposebb idore, par ora kocsikazas utan hoembert epithetunk (termeszetesen telen, nov-marc kozott) E-Kaliforniaban :)

tucano 2013.01.30. 02:12:14

@hagyma:
Zimbabwe nem is létezik, akik azt mondják, hogy igen, azok mind Mugabe emberei. Iszonyú hely az, tényleg. Még viccelődni sem érdemes vele, ha csak közelítünk felé távolról, akkor is egy rémálom. Ja és sosem volt ott nyugdíj.

@blackhair-lady: @Zsuzsi65: Akkor 3-an vagyunk. Megpróbálok minden olyan helyet elkerülni, ahol 25 fok alá mehet a hőmérséklet. Otthon voltam szeptemberben és az első hidegfronttól úgy beállt a hátam, hogy azt hittem lebénulok, szóval nekem Dánia-Svédország.Norvégia-Finnország legfeljebb akkor érdekes, ha a "Tetovált lány" sorozat valamelyik része megy a tévében, mert azt nagyon szeretem. Ellentétben pálmafák integethetnek, semmi kifogásom ellenük.

DieNanny CH 2013.01.30. 07:58:24

@blackhair-lady:
Engem egyedül a hó tud "megváltani". Ha van félméteres hó, szikrázó napsütés, és ÚGY -5 C, akkor nekem minden jó. Ja, persze kabát alá 3 pulcsi akkor is kell!

nigara 2013.01.30. 09:00:11

@tucano: @Zsuzsi65: @blackhair-lady: Csatlakozom negyediknek :) csak az a baj, hogy én még mindig a csodálatos magyar télben éldegélek - és irigyellek benneteket!!!!!

tucano 2013.01.30. 13:52:19

@nigara: ugyan, augusztusban indulj el a fecskékkel, ennyi az egész:)

blackhairlady 2013.01.30. 14:35:20

@hagyma: Tudot valoban nem lattam, azt el is felejtettem, de a tobbit (gyomor, sertes es marha is), szivet is, szoval tenyleg szinte itt is meg lehet venni. Kocsonyahoz fulet, farkat, borket, kormot, szoval mindent amit csak megkivanunk:)

blackhairlady 2013.01.30. 14:38:13

@Zsuzsi65: En viccesen szoktam mondani a ferjemnek, hogy ha Amerika hidegebb allamabol szarmazna, nem biztos, hogy kikoltoztem volna vele:)
Erdekes, hogy a gyerekeim sem nagy tel es ho imadok. Biztos valami genhiba ez nalunk:))
En inkabb az ocean partra autokazok mint hoembert epiteni:))

blackhairlady 2013.01.30. 14:40:26

@DieNanny: Nekem is van ilyen ismerosom, be van sozva amikor az idojarasfelelos beharangozza a havat:) Fejebe huzza a svajci sapkat, fel a nagykabatot es roja a az utakat:) De jol van ez igy, legalabb egyik evszak sem sertodik meg:DDD

2013.01.30. 18:16:57

@hagyma: Eddig is a többszörösen feldolgozott élelmiszerekről volt szó, aminek a többsége szemét. Nem véletlen, hogy ennyi beteg ember van ott nálatok is, meg itt is. Meg természetesen az is közrejátszik, hogy nem mozognak az emberek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.30. 20:31:25

@blackhair-lady: itt is van minden, cask nem mindenhol
@Philosoraptor: lehet sok a beteg ember, de az atlageletkorral asszem az elmezonyben vagyunk...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása