oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 10. 06:10,  Így jutottam ki Angliába 324 komment

2013. január 10. 06:10 Határátkelő

Így jutottam ki Angliába

A tavalyi utolsó poszt Angliából érkezett (meg is kaptam rögtön érte az ilyenkor kötelező „már megint Anglia" beszólást... :D), ráadásul szokás szerint akadtak, akik „kamut" kiáltottak. Így aztán a szerző, Wall-E, írt egy másik, részletesebb posztot, amiből kiderül, mit is dolgozik pontosan, miként az is, hogyan jutott munkához Angliában és mire is megy el 3000 font.

Anglia, London, Tower Bridge és emberek.jpg

„Az előző írásomhoz érkezett kommentekben kértétek, hogy írjak valamit magamról, arról, hogy milyen végzettségem van, hol dolgoztam, mit csináltam és hogyan készültem fel.

Angolul - hála szüleim "noszogatásának" :) - 14 éves koromra már jól beszéltem, általános iskolás korom óta érdekelnek a számítógépek és a számítástechnika. Ennek ellenére humán gimnáziumot végeztem és onnan egy olyan főiskola olyan szakára mentem, ahol számítástechnikát úgy mellékesen tanítottak. Innen ki lehet találni, hogy főiskolai diplomám van, amit egyébként gépész karon szereztem.

Programozni - a kötekedők kedvéért scriptelni - gimnázium alatt Perl-ben kezdtem, ehhez jött kicsit később a PHP, majd a HTML (és HTML5), CSS (na jó, csak kicsit), JavaScript, pici Java és Android. Tervezési minták, rakás pár betűs szóval rövidített eljárás és leírónyelv (nem önéletrajzot írok, úgyhogy nem másolom be) is megvan.

Hetedik éve dolgozom, eltöltöttem pár hónapot Indiában - nem, nem Goán - , dolgoztam félévet az államnak, de ezen kívül csak multinál dolgoztam. A legutolsó munkahelyemen 4 éve csak JavaScript-ben kódoltam, megszerettem, így főleg olyan ügynökségek / cégek megkereséseire válaszoltam, ahol ilyen munkakörbe kerestek embert.

A mikrocégem főállás mellett próbáltam építeni, naivan azt hittem, hogy kevés idővel, minimális tőkével és kemény munkával majd jutok valamerre. Dolgoztam néhány érdekes projekten, de be kellett látnom, hogy nem sikeres ez a modell.

Kezdjük az önéletrajzzal!

A felkészülés 0. lépése egy önéletrajz megírása. Erre sajnos mindenkinek magának kell időt szánnia, mert nincsenek általános szabályok, vagy sablonok. Ha ez megvan, akkor fel kell tölteni a megfelelő helyekre (londonjobs.co.uk, monster, jobsite.co.uk), esetleg direkt elküldeni cégeknek (én ezt kihagytam).

Itt jön a várás, ha érdeklünk valakit, akkor magyar számon is fel fognak hívni. Ha hívnak, akkor nyilván angolul kell beszélni, ez az első előszűrő. Elmondják, hogy van pozíció, elküldik a részleteket emailben és kérnek egy word / pdf önéletrajzot. Mivel a fejvadász az utánunk kapott pénzből él, érdeke, hogy összehozzon egy interjút, így itt az a lépés jön, amikor cégre kell szabni amink van. Ebben nekem minden segítséget megadtak.

Az interjú

Ha ez az önéletrajz tetszik a cégnek, akkor jellemzően skype / telefonos interjú. Nekem céges HR-essel nem kellett beszélni, egyből jöttek a szakmai kérdések. Ha még ezután is kellünk a cégnek, akkor jellemzően jön egy tesztfeladat, határidőre. A határidők, amiket én kaptam, teljesen emberiek voltak még munka mellett is.

Tesztfeladat beküldése és elfogadása után mondták azt, hogy menjek ki, beszéljünk személyesen is. A személyes beszélgetés mindegyik helyen komoly volt, rendesen belemásztak mindenbe (miért váltottam ennyiszer, miért akarok külföldön dolgozni, újabb tesztkérdések). Nem vettem sem öltönyt sem zakót, de azért nem is Dexteres vérfoltos pulcsiban mentem.

Egyik cég sem fizette a kiutazást és az áttelepülést. Szerződést postán és emailben kaptam és 2 hetem volt átnézni.

Mit is csinálok?

Egyrészt egy olyan JS motoron dolgozom, ami repülőgépeken fut, a géppel egyirányúan beszélget - nyilván nem direktben - és az utastérben lévő seat back-eken plusz utasok mindenféle kütyüjén a gépről kiszolgált weboldalakat szolgál ki, másrészt egy olyan eszközön, amivel ezeket a weboldalakat lehet összerakni, amolyan drag & drop szerűen.

Nagyon egyedi és nagyon élvezem, talán ezért is lehet, hogy rengeteget tanulok. Mivel nagyon durva repülésbiztonsági szabályok vannak, a kódot keményen tesztelik, optimalizálni kell, támadások ellen kell felkészíteni és meg kell felelni az adott légitársaság elvárásainak is.

Egy hónapja heti 7 napot dolgozunk és a belünket kidolgozzuk, cserébe olyan dolgot csinálunk, amit nem sokan (sőt, állítólag a konkurenciának egyszerűen nincs ilyen eszköze, míg a miénk már repült).

Számok

Sokan a "minimum 3000 font nettó / hó"-nál ill. a kezdeti költségeken akadtak meg. Nem titok, árfolyamtól függően 800 - 900 font állandó, magyarországi költségem van havonta (nem égettem fel a hidakat, hitelem van). Erre jön 1300 font állandó kinti költség. Akárhogy számolom ez 2100 - 2200 font / hó-ra jön ki. Kell enni, közlekedni, néha szórakozni és látni valamit az országból. Félreértés ne essék, nem panaszkodni akarok, csupán számszerűen leírtam, hogy mire mennyi megy el.

A kezdeti költségek álltak egyrészt az egy hét lakbér előre plusz 2 hét lakbér kaució plusz kulcs kaució kombóból, másrészt első hónap végén jön csak fizetés és forintból fontot venni nem a legjobb üzlet. A kivitt 400 ezer ugrott.

Minden következő hónapban ~560 font lakbér, 2 x 132 font hármas zónás metróbérlet (bizony, barátnőmnek is kellett a bérlet a munka után mászkáláshoz), étel és pár ruha (Primark). Legyen, mondjuk, 1200 / hó. Ehhez jön a 800 havi fix és máris ott vagyunk, hogy maradék pénz pont elég arra, hogy a 3 hónap múlva esedékes költözés kijöjjön belőle.

A minapi londonjobs hírlevélből íme az egyik példa (remélhetőleg még él). Nem kérnek emberfeletti dolgokat.

Ügyintézés

Többen kérték, hogy írjak valamit arról, hogy hogyan zajlik az áttelepülés, mit hol kell intézni. Szállásra sokan mondják, hogy iwiw-en az apróhirdetések között vagy a gumtree.com-on érdemes keresni. Viszont én nem szeretek úgy nekiindulni a világnak, hogy nem tudom, hol alszom, próbáltam olyan céget keresni, akikkel itthon tudok szerződni.

A Londoni Magyarokról írnak jót is és rosszat is, azt azonban még senki nem írta, hogy nem kapott volna valamilyen szállást, így őket választottam. Pontos összegre nem emlékszem, de azt hiszem, hogy itthon kértek 7000 Ft-ot, kint pedig 35 fontot fejenként. Van transzferjük is, ez fejenként 1x fontra jött ki, cserébe reptér - iroda - szállás megvolt belőle.

Nem mondom, hogy tökéletesek, de nekem nem volt velük komolyabb problémám. A lényeg, hogy olyan helyre menjünk, ahol legálisan lakunk, mert szükségünk lesz lakóhely igazolásra számlanyitáshoz és NI szám kéréshez.

Szállás pipa.

A munkához már csak két dolog kell. Bankszámlát munkaszerződéssel és anélkül is simán lehet nyitni a HSBC-ben, ez a Passport nevű csoda. Nem a legjobb, de kezdésnek megteszi.

Bankszámla pipa.

Ni számot mindenképp kell kérnünk, elkezdhetünk dolgozni nélküle is, de el kell indítani a folyamatot. Ez 3 lépcsőből áll. Be kell telefonálnunk legalább 24 órával azután, hogy az országba értünk. A híváskor kell adnunk elérhetőséget és be kell diktálnunk a lakcímünket.

Megmondják mikorra és hova kell mennünk. Ide mindent érdemes vinni, amink van (útlevél, lakcím igazolás, bankszámlanyitásról valami, munkaszerződés). Ha megvolt az interjú, jön egy levél, hogy intéződik a szám, majd jön még egy levél a számmal. Minden le van írva itt.

Ezek után gyakorlatilag mindenünk meglesz a munkavállaláshoz. Előfizetések kötésével érdemes megvárni az első bankszámlakivonatot, azzal tudjuk majd igazolni a lakcímünket.

Vélemények

Blog, internet, kommentek, kamu email cím, friss regisztráció. Persze, hogy simán rá lehet fogni, hogy kamu az egész. Én ettől még ezt csinálom, annyit keresek, amennyit, ott lakom, ahol, azok a költségeim amik. Így csináltam, így találtam állást.

A 800 fontos minimálbér a magyarországi semmihez képest nagyon sok, a 3000 fontos havi fizetés pedig a 800 fontos minimálbérhez képest sok. Ehhez képest Kensingtonban van, aki hetente 5000 fontot fizet egy lakásért."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr575009391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blackhairlady 2013.01.10. 22:45:54

@hogyne,persze,igazad van!: Te mikor mentel ki Svajcba? Nem december november-december kornyeken?

pappito · http://pappito.com 2013.01.10. 22:52:24

@tableno: "@bpetya75: Új-Zélandra. Asszem pappito ismeri is."

igy van

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 22:57:24

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : teljesen valtozo utcarol utcara , tombrol tombre.
Laktam mar Hackneyben es Newhamben, alapesetben egyik sem arrol hires, hogy jo helyek lennenek, viszont mitn irtam ennyire tombonkent, utcankent valtozik, szerencsere mind ket kornyek csendes, normalis volt/van.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.01.11. 00:07:18

@Karinette: itt, a blogon? Minden nő meghülyült? Komolyan, teljesen hülyék vagytok?

windex 2013.01.11. 00:07:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: max, most nemigen lenne erőm részletezni, meg dolgozom is, úgyhogy csak 1 mondatban 1 jelzés: alapprobléma, hogy a kis hercegben a herceg nem a főhős, akivel azonosulnunk kellene, a könyvben az esetek állnak a középpontban - a fantázia kérdésétől a rókán-rózsán át a racionalitásig (király) akár - a herceg személye csak közvetítő, abból a szempontból, hogy az ő bolyongása kapcsán botlunk az esetekbe. pontosan a kívülállósága vet fel olyan kérdéseket, amik egyébként nagyon is helytállóak az embert illetően a mai napig is, az, hogy (számodra) nyafogó, dekadens karakterként láthatjuk, a lényeget illetően szinte mellékes, na jóccakát, mennem kell

Bicepsz Elek77 2013.01.11. 00:10:51

@tildy:):
Croydon olcsobb, de azert kb 40-50 perc az ut London Bridge-ig, es kb. 150 font havonta a jegy (ami olcso, mert csak vonatra ervenyes, de van aki erre 300 fontot kolt).
tickets.southernrailway.com/sn/en/JourneyPlanning/SeasonMixingDeck
London egy erdekes hely, mert rengeteg a lehetoseg, de ott elni nem normalis embernek valo. 1-2 zonaban kb. egy duplaszoba 650 font EGY embernek, es 7-900 kettonek. VAGY: GETTO (Camberwell). Sok hely vegyes: pl. Brixtonban is vannak jo reszek. Lakas az mas teszta. 3-4 zonaban van 7-800 fontertis=150 font havonta berletre(vagy orakig buszozas). Ez egy studio flat. Alairod,hogy egyedul laksz benne.
Haz 2 zona: 1500 + 150 council tax + szamlak (4-5 szoba, ki lehet adni)
Azert 3000 fontbol jo ki lehet jonni. Ha 560 ert berelnek szalllast, az egy duplaszoba lehet 3-4 zonaban, nem tul jo helyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 00:19:47

@Bicepsz Elek77: East Croydon [ECR] to London Bridge [LBG]
Thursday 10 January 2013 Departing Arriving Duration Changes
23:32 23:45 0h 13m
De altalaban vannak 13-20 perces járatok.

Egyébként meg nagyjából igazad van, Shoreditchben is , meg jó pár helyen simán kiadnak akár egy szobát is 800 fontért , úgy, hogy még 3 emberrel együtt laksz a házban, lakásban. Egy ideig jó így lakni, de egy idő után már külön akar lakni az ember. Függ attól is, ki hány éves. Egy 20-25 körüli bulinak fogja fel, de 30 fölött már nem biztos , hogy kerülgetni akaroma másikat, vagy arra várni, hogy a szemetet levigye.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 00:40:52

@hagyma: igen azt ertjuk studio de nalunk kicsit mas : 1es felesnek hivjak: fél a furdoszoba es 1 helysegbe minden, 2 ,5 :1 a halo 1 konyha nappali egybe es a fél a furdo 3 ,5 1 konyha egy nappali 1 halo, fél a furdo es igy tovabb... azert erre fele mint studio nem ismert mert az 1.5 sem 10-20 negyzetmeter hanem normalis nagysag.. de kedvencem ha mas nincs a HGTV nezegetem a lakasokat vilagszerte...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.11. 00:47:37

@montroyal: "de kedvencem ha mas nincs a HGTV nezegetem a lakasokat vilagszerte..." HGTV mellett ajanlom meg ezt az oldalt:) www.houzz.com/ szuper website lelkes amator es profi lakberendezoknek:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 01:09:03

@Zsuzsi65: koszi megneztem es favorit ..es az epitkezesetek is klasz..

zopilote 2013.01.11. 02:19:01

@montroyal:
Megfogadtam, hogy egy ideig nem szolok hozza a HA - hoz (lebunkoztak, mert fenykep he-
lyett photot irtam, megkaptam a Norbi jelzot is, stb) Mindegy, 3 napig birtam a hallgatast.
Most is csak a kulonfele apartment elnevezesekhez akarok hozzaszolni. Kanada angol nyel-
tartomanyaiban van a studio, loft es a bachelor meghatarozas. Lenyegeben egy fogalomrol
van szo, bar vannak ezen belul is kissebb kulonbsegek. A kozos bennuk az, hogy egy nagy
nyitott helysegbol all mind es hogy egy kulon helyseg van, a furdoszoba. Az elteresek a
konyha mereteben, elhelyezkedeseben es felszereleseben vannak. Es van egy negyedik
elnevezes is, a bachelorette, ami lenyegeben szinten studio, de nincs benne furdoszoba,
vagy csak nagyon kicsi. A studio es a bachelor kozott a lakas merete is meghatarozhatja az
elnevezest. A loft sokszor abban kulonbozik a tobbitol, hogy magas mennyezete van, ugyan
is altalaban regi muhelyek, raktarak atalakitasobol keszultek. Kar, hogy nincs az olvasok ko-
zott egy ingatlan ugynok, aki eligazitana minket, olvasokat a helyes kifejezesekben. Egyes
helyeken ujjabban a Bachelor elnevezes politikailag nem korrekt, mi van olyankor, ha egy
nonemu szeretne kivenni a lakast. Lattam mar olyan feminista cegjelzest noi ruhazati uzleten
ahol Womyn -t hasznaltak Women helyett. :)))

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 02:44:02

@zopilote: ok en igazabol az angliai lakasokrol kerdeztem mert canadaban de nem angol teruleten lakom 22 eve bachelornak quebecben a duplex, triplex(2-3 lakasos haz ) alagsori kis lakast(extra) hivjak es a lakasokat 1et demi 2 et demi etc elnevezessel hirdetik.. es ismerik .. tobben megirtak hogy van ez Londonba koszi

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 02:50:11

@zopilote: es a feminin elnevezesekrol az exem vegezte el eloszer itt a karosszeria iskolat(sokan elkezdtek de nem fejeztek be) es himnemu karosszeria lakatoskent kapta a papirjait nem tudtak no eseteben mit hasznaljanak ( ezt o nagyon nem szerette)

ruszofil 2013.01.11. 02:59:12

@hogyne,persze,igazad van!:
Ez az allas azert nincs megfizetve rendesen. Sokat kernek es keves penzt adnak erte,mivel nem oraberben, hanem shiftben/muszakban van megadva a fizu... Azt irjak, hogy a szokasos 7shift helyett 8at kell melozni.--3 dupla es 2 szimpla shift-- . Igy max. 9- 9,5font kozotti oraber johet ki. Egy agencys ilyen melonal ezert kaphatsz min12fontot is... Valoszinu a napi fel ora-1ora tulora es kajaido sem lesz igy elszamolva :) Itt is kezd hasonlo lenni a szitu, mint otthon- Magyarorszagon. Egy masodosztalyu etteremben tobb penzt lehet keresni, mint egy 5csillagos hotelben... Persze egy bizonyos szint felett mar jobb a szallo, egy szallodas Head Chef fizuja mar nagyon jo...

ruszofil 2013.01.11. 03:19:37

@hogyne,persze,igazad van!: Ja, es CDP-nek meg elmegy ez a fizu, de SousChefnek ez mar karcsu...
December12.en erre az allasra nem sokan jelentkezhettek :)

kzolika 2013.01.11. 07:36:22

Én egy dologra figyeltem fel: a t. Posztoló azt írta, hogy van itthon 8-900 GBP havi fix ktg-e és az hitel.
Feltételezésem, hogy lakáshitelről van szó. Még ha anno jól is kerestem és kaptam egy nagy hitelt és van egy elszállt összegű JPY-s vagy CHF-es hitelem, akkor is havi 100-120-at (ekkora hitelnél még épp be kell tudni lépni az árfolyamgátba és biztos meg is teszem) kalkulálok, de ez még mindig "csak" 3-400 GBP. Esetleg van mellette egy gépjárműhitel is? Az már kiadhatja. De akkor meg, ha expat leszek, akkor a lakást kiadom, az autót meg akár buktával is eladom, és máris lementek ezek a költségek.

csikhamirinao 2013.01.11. 08:28:04

Én elolvastam a "levelet"!
Pontos ismeretem nincs az angol fizetésekről!
De gyenge ismeretem szerint,1.500.- - 1.800.-Font körül van az átlag fizetés Angliában!
Ezek szerint,az egész Brit Birodalom,gyakorlatilag nyomorban van?
Én két hetet voltam ott az elmúlt nyáron.A szállásom megoldott volt.Magamat kellett ellátnom.Oister-rel közlekedtem.Amit Londonban látni kell megnéztem.Nem szórtam a pénzt!Kb. 200.-Ftontból nagyon jól éltem meg.Hiszen a piacon, 50.-Pennyért megközelítőleg 3 kg banánt kaptam.S több féle gyümölcsöt ugyanolyan áron.A Tesco jellegű áruházakban,1.-Fontért szinte minden kapható volt,ami egy étkezéshez kell.Nem lefogyva,hanem meghízva jöttem haza.Pedig megtettem vagy 80 kilómétert gyalog.
Az tény!Ha minden nap vendéglátó helyen étkezek,sokkal többe került volna az egész utazás.Múzeumokat láttam!Ingyen van minden!Nem folytatom!!!!Szóval nem teljesen értem a 3.000.-Font os "nyomorgást"!!!!!Persze lehet élni így is!Meg úgy is!!!

bpetya75 2013.01.11. 08:49:07

@zopilote:

"Lattam mar olyan feminista cegjelzest noi ruhazati uzleten
ahol Womyn -t hasznaltak Women helyett."

Ez komoly? Mert ha az, akkor ez már szerintem kezelendő eset...

@kzolika:

Az árfolyamgát akkor éri meg, ha gondot okoz fizetni a hitelt, és akkor sem biztos, hogy jól jössz ki belőle. Ő már kint volt, mire ez a lehetőség bejött, és keres annyit, hogy ki tudja fizetni, ergo hülye lenne élni vele. Az a 100-120, amit írsz, egy tizenpár milliós, 20-25 éves hitel törlesztője. Ha neki nagyobb hitele van, vagy 10-15 évre vette fel, akkor közelítheti akár a 2K-t is a törlesztő. Az autóból meg rossz konstrukció esetén nem lehet kiszállni, mert a kocsi a rajta lévő hitel töredékét éri, így eladás után is marad bőven törleszteni való.

indapass90210 2013.01.11. 08:56:03

@charlieharper: nekünk is volt ilyen ember, majdnem ennyi zséért, aztán olyan balfasz volt, hogy a projekt vége felé nekem kellett figyelni rá. A tiétek ért is valamihez, vagy csak elteszi a pénzt?

Sanyi9 2013.01.11. 08:58:54

@zopilote: ne vedd nagyon a szivedre. Vannak emberek, akiknek a lebunkozas olyan, mint masoknal a koszones: minden hozzaszolas avval kezdodik es vegzodik. :D

onmagam 2013.01.11. 09:11:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyáltalán nem értek egyet.
Sem azzal, hogy a mű jól lenne megírva, sem azzal, hogy kíváló író lenne.
Ez nem író.
Azzal sem tudok egyetérteni anmit a mű mondanivalójáról/értelmezéséről írtál.
(Pl. a rózsák ügye, vagy, hogy mit és miért csinál a kígyóval, kit és miért utasít el stb.)
Az utóbbiba most nem mennék bele.

Viszont miért mondom, hogy nincs jól megírva?

Egy rendes regényben pl. van valami cselekmény, vannak benne karakterek akiket szépen lassan a cselekedeteik, egymással való interakciójuk során ismerünk meg.
A jellemük nincs szájbarágva, teret hagyva az értelmezésre.

Ezzel szemben a kis hercegben meg szépen, tételesen, lényegében tényszerűen sorolja fel a karaktereket.

Hasonlóan vagyunk a "tanulságokkal" is. Egy rendes műben, mesében nem mondják meg nekünk a nagy igazságot, nem vonják le a tanúlságot. A mesék nem úgy szoktak
végződni, hogy "tehát gyerekek láttátok, hogy a hazug póruljárt, ezért nektek sem szabad soha hazudni." Ha korának megfelelő mesét kap a gyerek (vagy felnőtt) akkor képes erre maga is.

Ezzel szemben itt ontják a bölcsességeket, néha pl. a semmiből.
"Ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan" mondja a róka épp unalmában amikor nem jut eszébe semmi. Aztán még a kisherceg is elismételgeti ezeket, hogy mindenki jól megjegyezze.

Ez egy rendkívül káros mű, de éppen nem a mondanivalója hanem csapnivaló szerkezete miatt.
Kiraknám rá a 14-es karikát.

walleevagy 2013.01.11. 09:32:17

800-900 font otthoni allando koltseg. Ez takar torlesztoreszletet, befektetest, szamlakat.

Nem 560 fontba kerul a szallas (ami egyebkent lakas) es sehol nem kerult szoba a nyomorgas.

Ugy latszik egyre kevesebben tudnak olvasni.

Globetrotter2014 2013.01.11. 09:37:15

Igen, innene názve mások a számok. Ahogy olvasom Anglia emgéklehtzésben sem olcsó, a németeknél azért más számok jönnének ki.

sterimar 2013.01.11. 09:46:11

Nem zsebben turkálás, ha az itthoniakat érdekli a kinti fizetés. Pláne egy noname fórumon. Az emberek legnagyobb része anyagiak miatt megy külföldre.

Nekem pl Magyarországon is megvan az a jövedelem ami a posztolónak és eszembe nem jutna kimenni Londonba, hogy 1500 fontért egy nem is túl jó helyen valami csöpp lakásban éljem az életem. De ha havi nettó 120 ezret keresnék és nem is lenne itthon más lehetőségem, akkor teljesen nyilvánvalóan a fenti fizetésnél jóval kevesebbért is kimennék, akár egy shared house-ba is.
Minden relatív.

walleevagy 2013.01.11. 09:49:58

@sterimar: Ez egy erdekes meglatas, de mar megint nem ertem honnan jott a nem tul jo hely es a csopp lakas :)

Csak Norris 2013.01.11. 09:50:55

@sterimar: otthon háron féle ember keres ennyit. 1 politikus, 2 a belét kidolgozza, a harmadik meg nem alszik nyugodtan...

walleevagy 2013.01.11. 09:53:03

@Desmond77: Ez nem feltetlenul van igy, de egyre nehezebb legalisan ennyit keresni.

Csak Norris 2013.01.11. 09:59:42

@walleevagy: akit en ismertem az a atlagban kb. 500e volt, sajat cegeben es a belet kidolgozta. Nalam szinten ez. 3 ember munkajaert. Kint kb az alberletnyivel tobb es nyugis napi 8-10 ora, es nem kapkodas.
Nekem ez a nrm mind1

sterimar 2013.01.11. 10:01:53

@walleevagy: Ha összehasonlítom, hogy 1500 fontért mit kapok Budapesten a legjobb környékeken (II. v XII. kerület, hegyvidék), akkor ahhoz képest amit Londonban kapok ennyiért, csak nem túl jó környék és csöpp lakás lehet. ;)

ZmanUK 2013.01.11. 10:03:44

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : Mennyire nincs igazad. En 110km-rol ingazok be Londonba minden nap vonattal, eves berlet £5600 es meg igy is sokkal jobban jarok, mintha bekoltoznek.

Mivel ahol lakom:

50nm-es lakas berleti dija £480
Auto biztositas dija: £420/ev, Londonban £1500 lenne/ev (megneztem)
A kisvarosban ahol lakom, minden setatavolsagra van, 98% feher angol lakossag, kisebb bunozes.

Miert is nem eri meg ingazni, ahogy teszi ezt x millio angol?

sterimar 2013.01.11. 10:03:47

@Desmond77: "otthon háron féle ember keres ennyit. 1 politikus, 2 a belét kidolgozza, a harmadik meg nem alszik nyugodtan..."

A posztoló nem dolgozza ki a belét ennyiért? Nekem a heti 7 nap annak tűnik.
Nekem nem kell heti 7 napot dolgoznom. De még 6-os sem.

walleevagy 2013.01.11. 10:05:09

@sterimar: 60nm Del Londonban rezsivel belefer siman.

walleevagy 2013.01.11. 10:07:32

@sterimar: Mar feljebb irtam, hogy ez atmeneti.

A sok munkat egyebkent jutalmazzak rendesen, egy darabig megeri csinalni.

CorollaVVTI 2013.01.11. 10:14:08

@tildy:): Pedig nem olyan lehetetlen ez. 3 ev tapasztalattal 64k CAD/ev ajanlat. Es Montreal azert olcsobb, mint London.

Csak Norris 2013.01.11. 10:16:20

@sterimar: hat en otthon a 2-3 as kriteriumokat zeljesitettem. De csak fele ennyi jutott. Most neha en is dolgozok 7 napot. De nem 3 fele kell szaladni

sterimar 2013.01.11. 10:21:30

@walleevagy: Persze 60 nm tényleg elég 1 embernek, talán kettőnek is, de egy családnak nagyon szűk.

Persze, nincs ezzel semmi probléma de kint sem fütyihuzogatásért adják a pénzt.

walleevagy 2013.01.11. 10:25:56

@sterimar: Ez igy van. Csaladdal mindenkeppen ki kell menni Londonbol. Van olyan telepules, ahol a berleti dij + a bejaras meg mindig kevesebb, mint csak a lakas Londonon belul es a kaja is olcsobb.

Kemenyen kell dolgozni, de ez errol szol. El lehet potyogni heti 37.5 oraban, a kutya sem fog szolni erte, viszont akkor az - egyebkent nem tul magas - alapfizetesen felul nem lesz masunk, megmaradunk egy bejegyzesnek az allando koltsegek tablazatban.

sterimar 2013.01.11. 10:27:47

@Desmond77: A felénél még necces, ha közben nyugodtan se alszol, de ha már a fele legálisan összejön, akkor nekem már nem biztos, hogy megérné kimenni. Hangsúlyozottan magamról beszélek, mivel mindenkinek más az élethelyzete, ami nekem nem éri meg, másnak megérheti.

iwebinfoember 2013.01.11. 10:30:55

@Zlot: Én is kiszámoltam a saját dolgaimat, nekem nem érné meg kiköltöznöm a városból. Amennyit esetleg megspórolok a lakhatáson, azt duplán kifizetem a közlekedésen. Ráadásul jelenleg 20 percnyi metrózással elérhető a munkahelyem. és nincs ahhoz humorom, hogy felkeljek 1,5 órával előbb azért, hogy vonatozzak be Londonba, Mellesleg engem kiráz a hideg, ha egy kisvárosban kellene laknom. Nagyon megszoktam Londont már, a lakás árakat is megszoktam már, nincs miért elmennem.

veracity 2013.01.11. 10:33:31

Közlök egy adatot, amit biztosan tudok: Drezdában egy német születésű 5 éves egyetemi végzettségű software engineer 32 évesen havonta nettó 4 000 - 5 000 EUR-t keres, attól függően hogy vállal-e hétvégi ügyeletet. 3 szobás lakásuk bérleti díja 700 EUR + rezsi (amit nem ismerek). Gyerekszületés esetén a férjnek jár 2 havi fizetett szabadság. Lesz a gyerekek után adókedvezmény is, nem tudom mennyi. Szerintem Németországban célszerű egy okos, németül és angolul anyanyelvi szinten beszélő szoftveresnek munkát keresni. Azt gondolom legjobban teszi bárki, ha valamelyik német egyetemen szerzi meg az IT diplomáját! Tandíj nincs magyaroknak sem, felvételihez C2 vizsga kell. Egy kitűnően felszerelt kollégiumi szoba az egyetemistának 185 EUR rezsivel internettel, nem Drezdában, hanem nyugaton.

Másik adat Magyarországról: villamosmérnök és gépészmérnök diplomával 50 éves szakember 300 000 Ft netó fizetést kap, alig több, mint 1 000 EUR.

A blogger adata szerint 50k GBP bruttó az Londonban havi 2900 GBP nettó. Azaz kb 30% elvonás. Mennyi a nettó 80k bruttóból?

Látok londoni hírdetéseket 100-150k-val is IT szakiknak.

Ha valaki 21 évesen diplomás IT szakember, az egy kicsit óvatosságra int. Nyilván nem master diplomás. nem valószínű, hogy 80k-ra számíthatna. Később sem.

Csak Norris 2013.01.11. 10:40:18

@sterimar: azért ne sötétre gondolj csak szürkére... De en ideges tipus vagyok es a fusi sem fer bele a nyigodt alvasba. Emellett az otthoni agresszivitas es megkeseredettseg ami a fo indok volt nalam. Pl. Utalok otthon kozlekedni. Pedig a leg automaniasabb voltam a haveri korben. Csak arra akarok kilyukadni hogy sok tenyezos volt a dolog, persze ingyen nem mentm volna el.

ZmanUK 2013.01.11. 10:57:25

Szerintem itt sokan ott "rontjak" el, hogy csak azt nezik az eletminoseg leirasakor hogy mennyi a fizetes, es
ebbol mennyi a lakas+rezsi+kaja. Semmi tobbet. Mintha az eletminoseg csak errol szolna. Szerintem viszont joval tobbrol
van szo.Eloszor is ne felejtsuk el hogy nagyobb penzmennyisegbol ha megmarad 10%, az akkor is tobb mint egy kisebb magyar

fizetesbol megmarado 10%, azaz hosszutavon eleg jol lehet sporolni.

Ha Angliara es a megelhetesre gondolunk, akkor azt mindig komplex modon kell kezelni, mert az eletminoseg nem
csak kamu hogy jobb az Egyesult Kiralysagban.

A megelhetesbe es anglia vonzerejebe, amitol sokan mar nem is akarnak hazamenni sok minden beletartozik, megprobalok emliteni
par peldat, ami nem feltetlenul csak penz kerdese.

- Olcso hasznaltautoarak
- Olcso uzemanyag (fizeteshez viszonyitva)
- Jo minosegu autoutak (lengescsillapiton lehet sporolni)
- auto eladaskor / vetelkor NINCS atirasi koltseg, NINCS eredetvizsgalat, NINCS dija az uj forgalminak, azaz az auto aran kivul SEMMIT NEM KELL FIZETNI
- Ingyenes folyoszamlak alapbol
- kedvezo aron erteknovelt csomaggal adott folyoszamla (pl. £10/ho, es ebben roadside assistance, mobile phone insurance, travel

insurance, valamint kartyabiztositas visszaeles ellen van benne)
- Nincs csekkado, nincs dija a banki utalasnak, penzfelvetelnek, nincs eves kartyahasznalati dij
- Megfizetheto es sokszinu mobildijcsomagok, mobilinternet, nem kell eveken at "torlesztot" fizetni a telefonra, rengeteg

inclusive percek (100-200-300-600-900-1200-unlimited - igeny szerint)
- kiterjedt online vasarlasi rendszer szinte minden termekre, ruhak, muszaki cikkek, hasznalati targyak, butorok, stb
- Kiterjedt Tesco/Asda/Sainsbury online elelmiszer vasarlas es hazhozszallitas
- olcso utazasi lehetosegek a vilag minden reszere
- ingyenes egeszsegugy (nincs halapenz)
- megbizhato rendorseg (nem allitanak meg, csak ha elkovettel valamit, tehat nincs vegzalas az EU csomagokkal, nincsenek

"kintfelejtett" 30-as tablak)
- kedvezo vallalkozasi lehetosegek, cegalapitas, egyszerusitett adozas
- Szinte minden kormanyzati rendszer elektronikusan mukodik, nincsen "okmanyiroda" ahol varhat orakat az ember, legtobb dolgot
interneten es postan el lehet intezni
- szinte nem kell keszpenzt tartani magunkal, mert mar a taxikban es szinte mindehol fizethetunk kartyaval. (en itt "szoktam le"

szinte a keszpenzrol)
- fillerekert lehet jo minosegu, markas ruhakat venni
- rengeteg sportot lehet uzni, a buvarkodastol kezdve, kosarlabda, pingpong, tollas, harcmuveszetek, meg egy igen kis varosban is
raadasul megfizetheto arakon.
- 28 napos cseregarancia minden termekre. Kerdes nelkul visszavesznek mindent ha latszik hogy nem hasznalt es megvan a blokk rola.

Nem kell magyarazkodni, nem kell bizonygatni semmit, a customer service itt fenyevekkel Magyarorszag elott jar
- kismillio onkentes szervezet van ahol sok ember "dolgozik", itt elkepzelhetetlen hogy valaki ne talaljon maganak hobbit
- fejlett mentoszolgalat, first responderek, biciklis mentok, defibrillatorok kihelyezve mar szinte mindenhol
- kozlekedesben Oyster kartya, interneten feltoltheto egyenleg, stb. Kulturalt ellenorok, idegeskedes mentes kozlekedes

Ezek utan bele kell gondolnunk, hogy a megelhetes, vagy az eletminoseg nem csak 2-3 valtozorol szol hanem joval tobbrol. En ugy erzem mar Magyarorszagon lepten nyomon fizetni kell mindenert. Az ugyintezes hosszadalmas, bonyolult, nincs automatizalva, nehezkes az internetes bankolas, kartyas fizetes, sokba kerul, penzt kernek azert hogy a mar leadozott fizetesed felvedd az automatabol, fizetni kell az orvosnak ha azt akarod hogy megmutson, stb. Ezek utan szerintem igencsak szuklatokoru dolog leszolni egy idegen orszagot, es csakis kizarolag a fizetes es a lakasberles arakbol leszurni hogy valami miert jo hely es miert nem.

Az atlagfizetes Angliaban £1500 korul van nettoban, ami persze csaloka, de igen sok ismerosom el meg az "atlagos" fizetes alatt, ugy hogy csaladi hazban elnek, ket autot tartanak fent, nyaralni mennek rendszeresen, azaz elik a teljesen "hetkoznapi" atlagos eletet. Mig ugyanezt, ugyanezen a szinten Magyarorszagon eselyuk nem volt megtenni.

ZmanUK 2013.01.11. 11:00:15

@iwebinfoember: Szerintem embere valogatja, es ez igy van jol. En imadom, hogy a hetkoznapi forgalmas Londonbol este hazamegyek a nyugalmas kisvarosomba, imadom hogy 20 percre van a tengerpart kocsival ahova nyari esteken leugrom enni egy fish&chips-et es csak bamulni a vizet, imadom a kornyezetet, a jo levegot, a "keves" embert. En eltem Londonban evekkel ezelott, de mar nem koltoznek vissza. De persze kinek a pap, kinek a papne.

Csak Norris 2013.01.11. 11:10:55

@Zlot: kinek a pap kiek a mam.:D
london mellett is lakhatsz nyugis kis városban. EgEbkent ott olyobb ha kimesz a varosbol?

ZmanUK 2013.01.11. 11:16:46

@Desmond77: Jaja, Londonhoz kozelebb is lehet nyugis kisvarosban lakni, szeretnek is kicsit "kozelebb" koltozni, viszont bekoltozni, azt hiszem arra keptelen lennek

sterimar 2013.01.11. 11:28:59

@Desmond77: Nagyjából sejtem mire gondolsz. Nekem sem fekszik a szürkezónában mozogni, egyébként szerintem a nagy többségnek sem.

sterimar 2013.01.11. 11:41:12

@Zlot: Szerintem azt senki nem mondja, hogy az életszínvonal általában ne lenne magasabb az UK-ban, mint Magyarországon.
Persze hogy magasabb, ez nem kérdés. De hát az UK-ban az egyik legmagasabb a világon.

Ez mivel ez egy átlag, pont emiatt viszont nem érvényes, hogy mindenkinek minden korulmenyek kozott/kozul megeri kimenni. Bizony vannak akiknek nem, de legalábbis nem egyértelműen eldönthető.
Viszont ezek a viták sokszor szélsőséges irányba mennek, a kivándoroltak sokszor hangoztatják, hogy ott minden jó, itthon meg minden szar. Ennek nyilván egyszerű pszichés okai vannak, így erősítik magukban, hogy jó döntést hoztak.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 11:50:31

@Zlot: ja, csak firodni nem lehet, mert folyton esik az eso, es hideg a viz..
Aki azt gondolja, hogy Magyarorszagon nincsenek jol kereso emberek, az kicsit el van tajolva.
Igenis egy szep, elheto orszag, csak sajnos nem hasznaljuk ki az adottsagait.Lehetne olyan ekszerdobos mint pl Ausztria, v. Svajc.

ZmanUK 2013.01.11. 11:51:59

@sterimar: Nem szeretem ha valaki csak azt hangoztatja, hogy itt milyen jo, otthon milyen rossz, mert voltakeppen az egesz kep nagyon komplex es itt is van egy csomo dolog ami szar, sikeresen megtapasztaltam en is. Nalam ennek ellenere a merleg serpenyoje abszolut Anglia fele billen, ezert is elek itt es nem is szandekozom visszakoltozni Magyarorszagra.

Viszont azt is hulyesegnek tartom, ha sokan otthonrol "szaroznak", mert esetleg kevesnek talalnak egy £1000 v. £1500 fontos netto fizetest, mondvan itt milyen draga az elet. Hat nekik uzenem, hogy ki kell jonni, es meg kell probalni, hogy ebbol mi jon ki es mi nem, nem pedig pusztan szamadatok alapjan donteni ugy, hogy esetleg FOGALMUK SINCS tenylegesen a megelhetes mibe is kerul Angliaban es ez milyen eletkorulmenyeket biztosit.

Az hatranyos az ilyen hozzaszolasokkal kapcsolatban, hogy ugyebar sokan akik olvassak a blogot ilyenekbol itelnek es vannak irrealis elkepzeleseik a berezesekkel kapcsolatban, aztan "meglepodnek" mikor eszreveszik, hogy mi a valosag.

En mikor kijottem ide tapasztalatlan voltam, fogalmam sincs mennyi az atlagkereset, mibol jon ki a megelhetes, stb, az evek alatt jottem ra dolgokra es tanultam bele. Nekem is voltak kenyszerkepzeteim a fizetesekkel kapcsolatban, de aztan a hetkoznapi realitas azert raebresztett, hogy mi az igazi es mi szobeszed.

Szerintem Angliaban igen jo eletkorulmenyek kozott lehet elni es ez egy valami ami hatalmas plusz az orszagban, nem kell itt milliokat keresned ahhoz, hogy megelj, nyaralni menj, autot tarts fent, stb.

A minap vettem eszre, hogy mennyi gadget van a haztartasban, es dobbentem ra, hogy amit itt olyan "hetkoznapikent" kezelek, az anno Magyarorszagon elni abszolut luxusnak szamitott.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 11:56:44

Es szerinted Nagy-Britanniaban nincsenek szegenyek?Hany ember el mekyszegenysegben?Ne csinaljunk mar ugy, mintha ott minden szep lenne.

ZmanUK 2013.01.11. 11:56:48

@hogyne,persze,igazad van!: Hat javareszt nem furdesre valo itt a tenger, ennek ellenere iden nyaron 3x furodtem benne, ami mar rekord :))))

Viszont a tenger szamomra nem (csak) azert vonzero, mert furodni lehet benne, hanem imadom setalni a partjan, nezni, hallgatni a hullamokat, a hajokat, rakaszni menni, futni a parton, stb. Jobban szeretem a zord tengerpartot mint a napfenyes, plamafas strandot. (de ez csak privat velemeny)

Nem ertek egyet, szerintem a mostani Magyarorszag nem elheto orszag. Egy hatalmas agymosas es mentalitas reboot kellene az ott elo embereknek, es igencsak szep es jo hely lehetNE.

De most nem az.

Belesullyedt egy ugyeskedos, korrupt, rosszindulatu ingovanyba ahonnan nem tudom hogy fog kimaszni. Az adottsagai meglennenek, az elhelyezkedese jo, van benne hatalmas potencial, de amig az emberek csak azzal vannak elfoglalva, hogy a sajat zsebuket tomjek, es ott vagjak at a masikat (es az orszagot) ahol csak tudjak, ebbol nem lesz igy semmi.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:04:49

@Zlot: ja, a politika tenyleg xar, ezt nem vitatom, de mint orszag, szerintem jo a klima, szep az orszag, szeretem Budapestet, nagyon szep kis hely lehetne, ha nem az a politikai kor lenne hatalmon amelyik.

ZmanUK 2013.01.11. 12:07:45

@hogyne,persze,igazad van!: Senki nem mondta, hogy minden szep es jo itt. De aki akar, az tud dolgozni es megelni. Sajat szememmel latom az itteni "melyszegenyeket". Council benefit-bol meg tudjak venni a plazmat a nappaliba, meg a cidert a hutobe, egyiknek sem a kajara kell a tamogatas.

Az itteni melyszegenyeknek nem elelmiszer gondjai vannak,, vagy hogy nem tudjak befizetni a szamlaikat. Itt maximum nem tudjak megvenni a legujabb okostelefont, vagy nem tudnak kulfoldre menni nyaralni. Szerintem az itteni szocialis rendszer eszmeletlenul rossz, rengeteget ad olyanoknak akiknek nem kellene es nem motival a munkara. (ha erdekel olvass utana a council house for life trendnek ami evekig futott Angliaban, verforralo dolog annyi szent)

ZmanUK 2013.01.11. 12:09:46

@hogyne,persze,igazad van!: Eltunt a kommentem amit megirtam.

Leroviditve megint:

Senki nem mondta itt minden jo. Itt is vannak szegenyek. Viszont az itteni "melyszegenyseg"-nek nem napi szintu elelmiszer gondjai vagy szamlafizetesi gondjai vannak.

Alice in Wonderland 888 2013.01.11. 12:11:00

@Kellemes Zérókomponista:
Mielőtt valakit lehülyézel, olvass utána és értelmezd, amit írt.
Egyébként nem a blogra, hanem a francia szokásrendszerre vonatkozott.
Felőlem a blogra azt ír ki a posztíró, amit akar, vállalva az utána következő kritikákat, véleményeket.

ZmanUK 2013.01.11. 12:12:35

@hogyne,persze,igazad van!: Hehe, csak atment :)

Nem ertek egyet. Az orszag jelenlegi allapota nem a politikai kornek koszonheto. Azaz nem csak annak. A politikusaink is valahol "kozulunk" kerulnek ki, es olyanok, amilyen a nagy atlag lenne ha a konder kozelebe kerulne.

Ne varjunk peldamutato magatartast a politikusainktol, ha az orszag sem olyan. Gyonyoru orszag, jo klimaval, lehetosegekkel es egy eszmeletlen rosszindulatu, korrupt neppel. Nekem ebbol lett elegem amikor leleptem. (persze vannak kivetelek, nem tagadom)

Azt hiszem errol orakat lehetne regelni

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:13:06

Hat, nem tudom.Nekem is van tapasztalatom Angliarol, es elegge lehangolo volt a xar idojaras, es a tipikus brit utcak, atokkal a keskeny, es hosszu hazakkal, mind vorosteglabol, amikor mentem haza, olyan erzesem volt, mint akit letartoztattak a rendorok.Hol van az ahhoz, mint amikor majusban vegigmotorozol Budapesten, pl az Oktogonnal, vagy Andrassy-uton?

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:14:38

Munka szempontjabol persze sokkal jobb volt, az allashirdetesbe meg volt jelolve a fizetes is, es teljesen mindegy hogy brit, vagy magyar, vagy kinai nyerte el, ugyanazt a penzt kapta, es nem volt okoskodas, hogy minimalberrel jelentunk be, tobbit okosba..stb

ZmanUK 2013.01.11. 12:23:23

@hogyne,persze,igazad van!: Te most mondjuk az angliai munkasreteg terraced hazait hasonlitottad Budapest egyik legszebb utcajaval.

Miert nem eppen egy videki kisvaros gyonyoru zold parkos, rendezett, romantikus utcajat hoztad elo? Vagy esetleg egy gazdagabb kornyek hazait es kulalakjat? Mert Anglia nem a vorosteglas sorhazakrol szol. Tudok neked olyan utcakat, hazakat fotozni, amit latvan elszorulna a szived.

Szep es csunya van minden orszagban.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:25:21

@Zlot: hat, azert nyugodtan ellatogathatsz a Rozsadombra, vagy a XVI keruletbe,Cinkota, Arpadfold, stb. es lehet elcsodalkoznal milyen kornyekek vannak, milyen csaladi hazakkal.En nem hittem a szememnek.

ZmanUK 2013.01.11. 12:30:32

@hogyne,persze,igazad van!: Jaja, ezert mondtam, hogy gettot es villanegyedet is talalsz mindket orszagban, ebben nincs kulonbseg.

Sanyi9 2013.01.11. 13:43:06

@veracity: en elhiszem, hogy ez valos dolog es egy ismerosrol irtad, de azert ne higyje mindenki, hogy Nemetorszagban minden programozo netto 5000 eurot keres. Ez szemely/ceg/munka/szerencse fuggo. Ugyanilyen alapot mashol is vannak emberek, akik nagyon jol keresnek, de azert ez nem mindenkinek elerheto.

London2009 2013.01.11. 13:56:08

Szerintem London eszméletlenül jó város. Imádom. Mindig meglep amikor ennyi negatív dolgot írtok róla. Viszont a mondás nagyon is igaz: „csak az nem élvezi Londont, akinek nincs rá pénze”. 3000 font meg teljesen relatív, hogy kinek mire elég.
Az, hogy kamunak nézték a posztodat, töltsön el büszkeséggel. Az enyémet is annak nézték és csak a fizetésemmel voltak elfoglalva. : ) Kevés az a londoni magyar, aki „foreign professional” státuszban, igazi expatként éli meg Londont. A londoni magyarok többségének a 3000 font elérhetetlen, különösen első fizetésként. Ezért a sok hitetlenkedés. Hajrá!

mariann49 2013.01.11. 13:56:33

@Zlot: szeretnek kerdezni toled, de nem nyilvanosan, adsz egy e-mail cimet?
neztem a blogodon is, de nem talaltam
(nem munkakozvetites Angliaba', en is itt vagyok:)

iwebinfoember 2013.01.11. 14:20:36

@London2009: Abszolút egyetértek. Nekem is hihetetlen módon tetszik a város. Pedig régebben el sem tudtam volna képzelni magam egy ekkora városban.

walleevagy 2013.01.11. 14:44:19

@iwebinfoember: En meg meg nem vagyok itt annyi ideje, hogy ezt el tudjam donteni :)

xylon 2013.01.11. 15:31:20

@hogyne,persze,igazad van!: lol osszehasonlitottad London atlagos reszet Budapest legszebb reszevel? Ne legyel mar nevetseges, Londonnak vannak egesz keruletei amik baromi jol neznek ki es most nem a belvarosrol beszelek. Budapesten meg mi van,Rozsadomb azt csokolom.

xylon 2013.01.11. 15:36:51

@walleevagy: en jopar emberrel beszeltem mar akik hosszabb ideig eltek mas orszagokban is es mindenki szerint a legjobb hely London.

Tovabbmegyek Zlot eletminoseges kommentjenel es hozzateszem hogy az is szamit hogy hogy viselkednek veled a helyiek es a tobbi bevandorlo. A legtobb magyar el se tudja kepzelni micsoda sokszinuseg van mindenhol Londonban, nem jon le nekik semmi csak az hogy saria meg drogbanda meg hasonlok siman parhuzamot vonnak a ciganyok es barmilyen szines bevandorloreteg kozott. Oltari nagy hiba. A sokszinuseg nyitottsagot szul a nyitottsag meg elfogadast. Nyilvan a legjobb hely bevandorlokent olyan helyen lakni ahol rengeteg masik bevandorlo is van.

xylon 2013.01.11. 15:41:07

@London2009: Ez a 3000es fizetes otthonrol tenyleg inkabb szerencsenek koszonheto, de nem lehetetlen. Elso melokent professionalkent el kell fogadni amit ajanlanak akkor is ha az a mindenfele salary-surveyk szerint alacsonyabb az atlagnal. Az elso par evben mindefelekeppen fel fogja hozni a ceg a fizetesedet a tapasztalatodnak megfelelo helyre (vagy ha nem akkor majd kapsz jobb ajanlatokat is). Ne felejtsuk el hogy egy professionalnak akar 3-6 havi fizetest is ki kell fizetni ha kirugjak mert nem valik be. Ezert tapasztalat es referencia nelkul biztos hogy nem ajanlanak fel sokat. A posztolo szerintem tuti "hires" multinal dolgozott Magyarorszagon, aki tud olyan referenciat adni ami nyugati szintu.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 15:45:39

@xylon: folosleges vitazni, lesut rolad, hogy londonimado vagy, szerinte teged nem lehet meggyozni, ugye jol gondolom, hogy szerinted London a vilag legjobb helye?Ha annyira szereted a mutikultit, koltozz a pakisztaniak melle, barom.

London2009 2013.01.11. 16:07:05

Most már az is baj ha valaki szereti Londont és van is rá pénze? Ja értem. Gratulálok az építő kommentedhez @hogyne,persze,igazad van!

xylon 2013.01.11. 16:14:44

@hogyne,persze,igazad van!: A szomszed hazat egy pakisztani vette meg, tobbszazezer font, amugy szajsebesz amikor epitkeztek parszor egesz jol elbeszelgettunk a penzugyrol is.

Az hogy a multikultit mint szitokszot hasznalod meg lebarmoztal azert mert nem hoztam a Magyarorszagon kotelezoen elvart fajgyuloletet az teged minosit.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 16:30:07

@xylon: akkor lakjal kozottuk!Legy boldog a sok pakisztani/indiai sopredek kozt, engem nem zavar.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 16:30:58

@London2009: nem, de ugy beallitani, hogy az aztan a legjobb hely a vilagon, kisse eros.

xylon 2013.01.11. 16:35:14

@hogyne,persze,igazad van!: de mekkora egy egyszeru ember vagy te, hallod!

veracity 2013.01.11. 17:01:55

@Sanyi9: Legyünk pontosak: 4 000 -5 000 EUR nettó, a hétvégi ügyeletek számától függően, amit otthon lehet teljesíteni, de ugrásra késznek kell lenni, ha hívják. És a volt NDK területén, Drezdában. Vélhetően az NSZK részen ennél ikább magasabb, de csak az említett személytől van biztos szám tudásom.

Én biztos vagyok benne, hogy ez ott nem kirívóan magas és nem hiszem, hogy szerencse kérdése lenne.

Még egy biztos adat: vegyésztechnikus (nem mérnök) nettó 2 000 EUR, de ezt 6 évvel ezelőttről tudom, Berlinben.

London2009 2013.01.11. 17:08:13

Az egyetlen ami tetszik ez a hogyne, persze, igazad van duma. Ez vicces : ) Szerintem senki nem állította úgy be, hogy ez a világ legjobb helye. Messze nem! Ugyanmár. De azért szeretni még lehet... Na gondolom akkor erre most kapok egy hogyne, persze, igazad van kommentet : )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 20:37:31

@iwebinfoember: Nekem hangulattol fugg. Van amikor nagyon tetszik, van amikor meg nagyon zsufoltnak es piszkosnak tartom.

@sterimar: : ez is embertol fugg. Most, hogy 3-an vagyunk, mar szuk ez a 40 nm, de ket emberre, kettonkre neha soknak talaltuk. Volt, hogy csak a nappaliban voltunk egesz nap.

Nekem megerte kb 4-szeres fizuert kijonni. Az elet nem negyszer dragabb.

filo3333 2013.01.11. 21:35:15

@Zlot: Orulok, hogy vannak ilyen lehetosegek is.:) Akkor nem vagyok elveszve, kar, hogy a vezetni, amiota megtanultam nem vezettem, igy valoszinu az elso kanyarban mar tarolnek.

De kijossz 900-ra, mint Tildiek allami segitseg nelkul. (Igaz a lakas is csak 40nm) Sporoltal ugyan relative sokat. (ha nincsenek szamlak), de kerdes, hogy autoval, hogy jutsz be barhova is, hol teszed le a kocsit, ehhez nem ertek. Annyit tudok, Londonban nincs ertelme kocsikazni, max. hetvegen kivul, merthogy elso munkanapon 1 orat kestem, ugy hogy felszalltam a buszra kb. ket es fel oraval elobb. (3-as zona) Azota csak metro. Lakotars sokat nyavalyog, mert O szerelo neki mennie kell befele is.

filo3333 2013.01.11. 22:36:46

@Zlot: Latok itt mindenfele kommentet, nagyjabol pontosan behataroltam kinek eri meg ez a dolog. En most objektiv leszek.

Elsore minden magyar az eletminoseg javulasa miatt megy ki, mivel en meg mindig turistaszallon elek igy nagyjabol latom a dolgokat atlagosan. (mar vagy 25 ember biztosan megfordult itt)

En tobb, mint harom evet terveztem itt, amibol mar letelt 2.

Par dolog, mint ferfi nem tettszik, lehet ezzel a nok mashogy vannak. 32 evesen nem feltetlenul az egy szobas nem studio lakason akarnek sporolni, de nem ez az amiert eddig nem koltoztem, hanem, hogy egyedul vagyok meg igy is mint az ujjam.

Ez egy alap szerintem ebben a korban, es erre jon minden mas. Az nem megoldas, hogy kikoltozok, es elvesztek naponta 3-4 orat, amit egyebb "kellemesebb" elfoglaltsagokra is fordithatnek. (az Indiaiak a munkahelyen arrol panaszkodtak, hogy ez az idojaras tobb honapra bezar a lakasba, es a gyerekek nem is nagyon beszelnek egymassal, keves szabadidos elfoglaltsag miatt, csak a telefont meg a tv-t nezik) Otthon, egy napsuteses napon, amibol egyre tobb van az ember kedve is jobb, igy a kozerzete is, ovatlanul is kimegy a szabadba. Amugy en itt is megyek, sokszor elmaszkalok 20-30km-eket, ugy hogy azt sem tudom, hova megyek.

Igaz az eletszinvonal nemcsak arrol szol, hogy kaja, lakas...,
de en elsosorban azert jottem ki, hogy penzt keressek, es majd meglatjuk. Mivel nekem otthon egy tehermentes lakasom is van, es nincsenek irdatlan nagy szamlaim sem otthon, igy teljesen mas megvilagitasba kerul London.

Mivel nincs parom, igy megint mas.

Annyit latok, hogy objektive ha ugy elnek mint otthon, akkor nagyjabol hasonlo lenne az a penz, ami megmarad, de itt kevesebbet is erne.

A munkak altalaban mostanaban sehol a vilagon nem stabilak, igy folyamatos munkara nem lehet szamitani, ergo ha havi 200-300 fontod maradna meg havonta, mint Tildieknek, es kimaradna par honap a munkabol mar mehetnenek is haza, ahogy irta is, hogy mennyire be volt rezelve.

En megtapasztaltam a munkanelkuliseget otthon, igy pontosan tudom, hogy az en szakmamra mennyit lehet szamitani. (egyszer fenn egyszer lenn)

En itt jol keresek relative masokhoz kepest, de ettol fuggoen ugy erzem ennyit nem ert meg, mert a korulotte levo elet passzivan telik, hala az alberletnek is. (ez nem azt jelenti, hogy 2 evvel ezelott mashogy dontottem volna) A kajakrol, fozni muszaj, enelkul koplalsz, mert olyan kajak, amikkel nem fogsz legalabb 10kg-ot hizni, az nehez. Itt a kefir is csak talonban van.

Itt ugy latom sokan vannak ugy a mostani alberletemben, akik istenitik Londont, de kozben tobb mint egy ev utan nem tudtak eljutni a kulon szobaig. (vagy egyszeruen nem jon ki, vagy meg otthonrol van hitel is), nem is tervezik, hogy elkoltoznek.
Sokan csak hebe hoba dolgoznak, es azt mondjak napi ket oras takaritasbol meg lehet elni. (First Call stb.) Hat egeszsegere szerintem. Az egyetlen elfoglaltsaga, hogy bagozik kinn a kiskertben, beszelget masokkal, de egy repjegyet nem tud megvenni. Sok munka van bevandorloknak, ami az egszsegtelen kategoria, es a higenia meg olaszoknal is Soho-n tragikus. (van konyhabol ismeros) A Westminster mellett a hotelben dolgozo azt mondta, hogy olyan dolgokat hasznalnak takaritasra es ugy, ami otthon eszebe sem jutna.

Nekem az a dilemma, ha ugy elnek, mint otthon, elveszitenem azt, hogy esetleg otthon sokkal magasabb szinvonalon is eljek.

Tildi reszerol tulzas a minimalbert emliteni.

Sztem bizonyos szinten London egy nyomorgas, persze vannak jo dolgok (gordulekeny ugyintezes, mobilozas olcso, bankolas ingyenes, tavaly 5% inflacio is volt, szted miert fektetnek be magyarorszagon a kulfoldiek? Kamatert, en meg ugy gondolkodok mint egy kulfoldi, hasznot huzok abbol, hogy nem itt tarolom a penzt + itt ha feltorik a szamlad, az egesz penzt el tudjak szedni az elmult 5 evedbol, mivel a betet fogalma itt nem letezik, csak a latra szolo resze, ami kevesebbet fizet, mintha normal szamlan tartanad, evi par fontot meg tobb ezer fontnal is), de az, hogy csak setalgatok, megnezek helyeket ez egy ido utan unalmassa kezd valni (utcaszinten ismerem Londont). Persze vannak ismerosok, meg a britek is jofejek a munkahelyen, de ettol fuggetlenul nagyon egyedul erzem magam, es belul kezdek kiurulni.

Azok a kollegak, akik a cegnel voltak, es velem egyutt jottek ki, bar mentek mas helyekre is dolgozni, de mar otthon vannak, csak egy indiai lany maradt.

Az indiaiakat nem lehet osszehasonlitani a ciganyokkal, de ha kozejuk kerulsz a munkahelyen, tudnak ugy viselkedni mint a ciganyok.:) Vannak koztuk ertelmes europai emberek, de ugy tudnak hazudni, mint a vizfolyas, hogy veletlenul se O legyen a hibas, es aztan mar Te vagy a hibas, es mindenki igy konyveli el.:)

Meg lehet oldani mindent persze, meg lehet mindenhogy elni.
Magyarorszag se jobb, de ha sut a nap, es nem kell az alberlettel szivnom mar egy jo allapot.

Ha kiberelnem a lakast, maris elvesztenem azt az elonyt, amiert kijottem. Itt, ha ugyet kell intezni, akkor konnyu viszonylag + nincs meg egy nagy rosszindulatusag, de ha valaki mar ennyit keres, es nem kolti el, az otthon ha nem csinal semmit, mar akkor is jobban el. Ez az elv vezetett engem is a kijovetelben, hisz mar mindenem megvolt, igy azt a napi joadag rosszindulatusagot sem kapom meg, amit egyebbkent barhova is mennek a vilagon megkapnam.

Az ismerkedes elegge nehezkes. Vannak szep nok, de nagyon sokan nem tettszenek, ami nem csoda.

Egy magamfajtanak valoszinu nem valo London.

Meg lehet forditani a dolgot, ha nagy a koltseged, es a munkahely meg bizonytalan, iszonyat nagy szivas is lehet.
Londonban is szerintem ideig oraig lesz fenntarthato ez az allapot, ha minden evben bejonnek 300ezren nettoban.

Szoval osszessegeben a rosszindulat rossz Magyarorszagon, de sztem ha eletszinvonalt nezzuk, akkor Anglia nem a kiemelkedoek koze tartozik. Az orszagok rangsorat miert nem nezi valaki??

Otthon a legfobb problema nem feltetlenul a penz, es nem feltetlenul az, hogy esetleg az ember 3-4 orat sorba kell allnia valamiert, ha valaki ezert hagyja ott, akkor egeszsegere.

A legnagyobb problema az, hogy mig Angliaban meg csak-csak lehet munkat talalni, ez Mo-n, ha nem vagy valakinek valamilyen ismerose akkor eselytelen. De, ha frissdiplomaskent jossz ki, hat lehet, hogy nem fogsz ugy labdaba rugni.

Ha csak par szaz fontod marad meg, abbol nem lehet elorelepni,
illetve otthon sem fog kijonni belole egy sajat lak, meg 50-re sem, itt meg plane.

Az indiai kozvetlen fonokom tobb mint 40 eves, en 32, de en 8 (2,5 evig nem is dolgoztam) ev alatt 4-szer nagyobb megtakaritasra tettem szert otthon, mint O 12 ev alatt itt, es ugye irtam az indiaiakrol, hogy mennyire befeszkeltek ide magukat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 22:57:52

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : Nagyon valtozik a menetido, honnet hova kell jarni. Haringey- Old street pl. 35 perc volt busszal, metroval tobb lett volna.
Aztan Hoxton-London Bridge busszal volt 25 perc, metro overground atszallas miatt tobb, raadasul terero sincs sok helyen.

A legviccesebb amugy Hoxton-Old street lett volna, metroval 20 perc, minimum, gyalog meg 10-15. Inkabb gyalogoltam.

Amugy itt es most nem emlitettem a minbert. Egy korabbi , kb 1 eves blogcikkemben emlitettem, leven akkor ket minbernyit kerestem, abbol eltunk ketten, parom freelancerkent minimalisan keresett.

Ket keresetbol azert egyikunk fizetese megmaradna siman. Meg is fog, bizunk a legjobbakban, jopar jelentkezes be van adva, palyakezdo tesonal is vegre 3. koros interju is megvolt. Errol hosszan tudnek meselni, eleinte nem fekudt ra az allaskeresesre , egyaltalan nem tudta bejon-e neki UK, aztan meg mindig lazan vette, de vegre latszik a feny az alagut vegen.

Most mar kicsit tobb marad amugy, megtakaritas is van. A problema egyebkent inkabb a cash flow. Mert hiaba van megtakaritas, ha nehezen mozgosithato veszhelyzetben.

filo3333 2013.01.11. 23:14:13

Rossz dolgok:

Bankok, ugyintezes:
Egyik lakot terroristanak neztek, mert fraud aldozata lett, leemeltek a penzt a szamlajarol erre a Barclays se szo se beszed bezarta a szamlajat, azota is tudakolja, mi lehet az oka, merthogy ezt penzert kerdezheted meg kulso szervektol. Kozben kiderult, hogy meg jo par ezer emberrel ezt megcsinaltak, de ettol meg nem tud szamlat nyitni mashol sem, mert a "credit history", ami egy szent tehen itt, kapott egy fekete pontot.

Itt hitelt kell fizetni ahhoz, hogy lakashitelt fel tudj venni, hogy a "credit history"-d jo legyen, hogy ugyanazert a hitelert kevesebb kamatot fizess.

Engem egy-ket tizezerrel a szamlamon bankot akartam valtani, es kidobtak mert a kozpontban be mertem menni egy bankba.

Metrok kis tavolsagra alkalmatlanok, de csucsidoben eselytelen buszozni. Az en jaratomra ra volt irva a 40 perc, megis 3,5 ora lett belole, es megiscsak elkestem a munkahelyemrol. Tavaly a metrok heti egyszer legalabb pont reggel 9-kor alltak le, igy mehettem busszal masik megalloig, mert nekem pl. benn az Oxford Streeten van a munkahelyem.

Itt is fizetnek csekken munkabert, es itt tobb lako nem erte el a minimalbert. (a 6 fontot igen) Szoval nem ertem ezt a mutyizas dolgot.

Szoval, ha nagy altalanossagban akarom megfogalmazni, akkor az allam segitokeszebb, de legalabb ugyanolyan szarba lehet kerulni, mint otthon.

filo3333 2013.01.11. 23:21:36

Van egy alkalmazotti koztes allapot, aminel nem feltetlenul tunik fel, hogy vallalkozo vagy. Annyi a kulonbseg, hogy van egy UTR szamod, ezt legtobbszor fizikai munkasoknal alkalmazzak.

Volt, aki elfelejtette beadni az adobevallasat, azota mar 800 font felett van a tarozasa, mert kis idore hazament, es ez eszebe sem jutott, pedig mindent befizettek utanna.

Ezek egyedi esetek, de valahol megis azt mutatjak, hogy amig nincs baj, csak egy bankszamlat kell nyitni, addig semmi gond, de ha mar valamit el kell intezni, akkor mar regen gaz.

Beszelhetunk arrol is, ha egy nagyobb erteki elektronikai cikket hitelre szeretnel venni, amit otthon kisujjbol megkapsz, itt mar nem biztos. (ugyancsak credit history - iphone elofizetessel, minimlaber koruli osszegen) Igaz minek akar iphone-t venni, de hogy egy iphone-ra se volt hitelkepes, az vicc.:)

walleevagy 2013.01.12. 09:11:23

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : A bejaras teljesen szubjektiv, en Pesten is 100 percet utaztam naponta (haztol - hazig), igy ha itt egy kikoltozessel ez mondjuk 2 orara no, akkor az annyira nem erdekel.

Nem hinnem, hogy London nyomorgas lenne, inkabb csak draga es tulzsufolt. Ha valaki ugy vag neki, hogy nem szamol, nem olvas, nincs celja, akkor siras es fogcsikorgatas lesz a vege. Egy ismerosom mondta, hogy "atgazolok en a mocskon is". Azert tudta ezt mondani, mert volt egy celja, amit el akart erni es tudta, hogy mi kell az eleresehez.

A mobilozassal, credit historyval egyetertek, atestek a lo tuloldalara es ha egy taska penzel mesz be sem biztos, hogy megkapod, mert nem megfelelo a credit score...

filo3333 2013.01.12. 10:12:12

@walleevagy: En, amikor ki akartam jonni, akkor nem volt betajolt celpont,

London azert volt ertelmes hely, mert tudjak mi kell egy migransnak. Nemetorszagban pl. attol feltem, hogy ha nincs repter a kozelben, akkor nagyon megszivhatom a hazautat. (az egyik regi kollegam igy jart, nem erte meg neki a vegen, most brutto 720-at keres otthon, igaz a csaladja is otthon volt, O kikoltozott volna amugy) Illetve ugy epulnek fel a varosok, hogy inkabb urbanizacios korzetek egy-kettotol eltekintve, szoval meg belul is mobilisnak kell lenni, ami egy immigransnal nehezen megvalosithato elsore. (mondjuk nem veszel az elso honapban kocsit)

Van, aki letelepedessel jon Londonba, valaki teljesen mas cellal es ezek ugy velem tobbsegben vannak.

Annyit latok, hogy ha nem csak a Londoni szeretet, es az angol javitasa lenne benne a pakliban, akkor eleg nehez elerni azokat a dolgokat, amiert kijottel.

London nem a csaladalapitasrol hires, de ne is menjunk ilyen messzire, inkabb a singli eletformarol, ahol egymast tapossatok egyre jobb pozicio megszerzeseert. (a rat race nem ez persze:), az ember ilyenkor egyebbkent tenyleg patkanynak erzi magat, amikor mar az 50-ik telefonon is tul vagy egy het alatt, es csak altalanosan beszelgetni szeretnenek, igaz 2-3 pozicio is becsuszik), ami egyebbkent nem is feltetlen olyan jo pozicio, tisztelet a kivetelnek. Plussz barmilyen eros az otthoni diplomad, elegge le van nezve. (tolem megkerdeztek fizetesemeles kereskor (keveset kertem elsore, hogy legyen munkam), nem akarok e meg egy egyetemet kijarni, persze otthoni szemmel az egyik legerosebb IT-s diplomam van) Valahogy nem 32-nel akarok meg plussz par milliot beleolni, valahogy az mar masra kell, ha nem Angliaban vagy az USA-ban diplomaztam.

Manapsag netto 3000 font vajmi keveset nyujt, ahhoz mint amiert azt adjak. Az elet nem folytonosan arrol szol, hogy havonta valtogassuk a helyeket. Atestem mar ezen, aztan vegul egyre kevesbbe szeretnenek foglalkoztatni. A bereket itt sem emelik munkahelyen belul. (sot egy atlagos esetben amit megkaptal 2004-ben, azt kapod most is, csak nehezebben) Igy ha valakinek mar van egyfajta oneletrajza otthon, azt mar nem csinalhatja meg megegszer ugyanitt. (Lengyel munkaeropiac szerencsesebb volt, meg az Indiai is, en meg hoztam magammal meg ezeket a problemakat is, nem tudtam tiszta lappal kezdeni)

Lehet belole elni, jol is akar, de ha valakinek nem tettszik a tulzsufoltsag es egy bizonyos "karrier" utan az elore jutasi lehetosegek hianya, annak szepen ket valasztasa van:

Iszik vagy vezet. Londonban nincs kompromisszum a legtobb embernel szerintem, vagy elsz, vagy nem. Ha elni akarsz (tobbet mint otthon), akkor lassacskan a maradekbol otthon sem jutsz semmire (egy bernek mindig ket resze van, ha az embernek nincs vagy keves a megtakaritasa, ez azt jelenti, hogy az evek elmennek felette, a munkaeropiacon fiatalabb olcsobb munkaerot keresnek, tehat egy ido utan zsakutcaba kerul), ha viszont a penzgyujtesre fokuszalsz, akkor viszont nem elsz rendesen tapasztalataim szerint. Ezert igen sokan itthagyjak 2-3 ev utan.

A magyaroknal az a helyzet, hogy nincs igazan hova hazamenni.

Miert mentek haza:
Lengyel kollegam: szarok az alberletek - jelzem a 6-ikbol koltozott el ropke 1,5 ev alatt - igaz 35 eves volt mar
Spanyol kollegam: Egyszer van baratom, masszor 6 honapig nincs, (mert elmennek) - London kesz atjarohaz amugy - sokan mennek el, es megtobben jonnek, kb. a korforgalom ugy 400ezres

Kicsit jobb itt az atlagnak az angoltudasa, mint amerikaban az teny.

Persze lehet ragozni, de szerintem Londonbol nagyjabol ez az igaz. Elni jol is lehet, de kerdes az, hogy ilyen bizonytalansagban az ember ezt megteheti-e. En attol feltem amugy, hogy Londonban is lesznek gondok kesobb, amik mar most is latszanak, semmi sem allando, ahogy az USA is becsodolhet, es London megtakaritasilag csak egy elvesztegetett ido lenne, ez hajt elore, de igy meg nem igazan elvezem Londont most mar. Folyamatosan kerdezem amugy magamat, hogy ha maskepp csinalnam mennyivel lenne jobb. Igazabol igy korbenezve semennyivel. Az egyik blogiro irt mindenfelet, hogy kethetente megy valahova, meg musicalt nez meg stb. Utazgat ossze-vissza, na ugy mar el lehet kepzelni Londont, mint teljes eletet, meg fontos az, hogy ne egyedul gyere ki, talan ezt tudnam irni vegszonak, mert ez a kintletet evekkel meg tudja hosszabbitani.

2013.01.12. 16:30:04

@Zlot: Nem szándékozol írni beszámolót az élményeidről itt az oldalon?

PannonBoy 2013.01.13. 04:40:11

Jó a leírás, élmény volt olvasni. Mondjuk túl sok volt benne a szám, nem tudom, hogy egyáltalán kit izgat, hogy mire költi a pénzét a cikkíró?
Ja, hogy a magyarokat, akik egymás zsebébe szeretnek nézni?
Na, ha én cikket küldök be, az tuti, hogy nem írok bele egy számot, se! Bek@phatja az összes béna, proli magyar.

ZmanUK 2013.01.13. 08:31:38

@Philosoraptor: De, már írtam egyet

hataratkelo.postr.hu/onkentes-rendorkent-angliaban

De amúgy a privát életemről nem szándékozok külön bejegyzést írni, aki követ az már úgyis túl sokat tud ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.13. 08:44:45

@PannonBoy: hogy mire kolti, az engem ugyan nem. En csak annyit mondtam, nem lattam meg professionalt ugyanezen a teruleten rogton kijove ennyivel kezdeni, pedig eleg nagy a merites, es van tobb nagyon profi is joval tobb tapasztalattal. Wall-E nyelven mondva tobb 'nem atlagos'. De elfogadom, hogy ennyi az annyi.

2013.01.13. 10:02:42

@Zlot: Hm, ezt olvastam anno. :)

nzk 2013.01.17. 16:13:54

@PannonBoy: az összes közül te vagy a legprolibb. ez csak magyarországon, illetve a magyar embereknek olyan nagy kín, hogy más belelát a "pénztárcájukba", és csak magyarországon nem divat 1 álláshirdetésbe beleírni a bérezést. az eszedbe sem jut, hogy csak azért érdeklődik bárki is a kinti fizetésekről/keresetekről, hogy tudjon kalkulálni, mielőtt nekivág a nagyvilágnak?!? istenem... :S a nagytöbbség valószínűleg pont leszarja, hogy xy-nak mennyi marad a zsebében hónap végén, főleg, ha nem is ismeri, inkább az érdekli, ha ő is kimegy, mire számítson. borzasztó rosszindulatú vagy és buta. igazi jófajta magyar.

seggwatta 2013.04.15. 11:22:47

Most akkor őszintén...mennyi is kell egy angolul folyékonyan beszélő párnak a kezdetekhez???1000 font,vagy ez nagyon kevés?! Hozzáteszem Hollandiából indulnank...semmi speciális szakma tulajdonképpen nincs a kezünkben...mar fel éve ez az ÁLOM....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása