oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 10. 06:10,  Így jutottam ki Angliába 324 komment

2013. január 10. 06:10 Határátkelő

Így jutottam ki Angliába

A tavalyi utolsó poszt Angliából érkezett (meg is kaptam rögtön érte az ilyenkor kötelező „már megint Anglia" beszólást... :D), ráadásul szokás szerint akadtak, akik „kamut" kiáltottak. Így aztán a szerző, Wall-E, írt egy másik, részletesebb posztot, amiből kiderül, mit is dolgozik pontosan, miként az is, hogyan jutott munkához Angliában és mire is megy el 3000 font.

Anglia, London, Tower Bridge és emberek.jpg

„Az előző írásomhoz érkezett kommentekben kértétek, hogy írjak valamit magamról, arról, hogy milyen végzettségem van, hol dolgoztam, mit csináltam és hogyan készültem fel.

Angolul - hála szüleim "noszogatásának" :) - 14 éves koromra már jól beszéltem, általános iskolás korom óta érdekelnek a számítógépek és a számítástechnika. Ennek ellenére humán gimnáziumot végeztem és onnan egy olyan főiskola olyan szakára mentem, ahol számítástechnikát úgy mellékesen tanítottak. Innen ki lehet találni, hogy főiskolai diplomám van, amit egyébként gépész karon szereztem.

Programozni - a kötekedők kedvéért scriptelni - gimnázium alatt Perl-ben kezdtem, ehhez jött kicsit később a PHP, majd a HTML (és HTML5), CSS (na jó, csak kicsit), JavaScript, pici Java és Android. Tervezési minták, rakás pár betűs szóval rövidített eljárás és leírónyelv (nem önéletrajzot írok, úgyhogy nem másolom be) is megvan.

Hetedik éve dolgozom, eltöltöttem pár hónapot Indiában - nem, nem Goán - , dolgoztam félévet az államnak, de ezen kívül csak multinál dolgoztam. A legutolsó munkahelyemen 4 éve csak JavaScript-ben kódoltam, megszerettem, így főleg olyan ügynökségek / cégek megkereséseire válaszoltam, ahol ilyen munkakörbe kerestek embert.

A mikrocégem főállás mellett próbáltam építeni, naivan azt hittem, hogy kevés idővel, minimális tőkével és kemény munkával majd jutok valamerre. Dolgoztam néhány érdekes projekten, de be kellett látnom, hogy nem sikeres ez a modell.

Kezdjük az önéletrajzzal!

A felkészülés 0. lépése egy önéletrajz megírása. Erre sajnos mindenkinek magának kell időt szánnia, mert nincsenek általános szabályok, vagy sablonok. Ha ez megvan, akkor fel kell tölteni a megfelelő helyekre (londonjobs.co.uk, monster, jobsite.co.uk), esetleg direkt elküldeni cégeknek (én ezt kihagytam).

Itt jön a várás, ha érdeklünk valakit, akkor magyar számon is fel fognak hívni. Ha hívnak, akkor nyilván angolul kell beszélni, ez az első előszűrő. Elmondják, hogy van pozíció, elküldik a részleteket emailben és kérnek egy word / pdf önéletrajzot. Mivel a fejvadász az utánunk kapott pénzből él, érdeke, hogy összehozzon egy interjút, így itt az a lépés jön, amikor cégre kell szabni amink van. Ebben nekem minden segítséget megadtak.

Az interjú

Ha ez az önéletrajz tetszik a cégnek, akkor jellemzően skype / telefonos interjú. Nekem céges HR-essel nem kellett beszélni, egyből jöttek a szakmai kérdések. Ha még ezután is kellünk a cégnek, akkor jellemzően jön egy tesztfeladat, határidőre. A határidők, amiket én kaptam, teljesen emberiek voltak még munka mellett is.

Tesztfeladat beküldése és elfogadása után mondták azt, hogy menjek ki, beszéljünk személyesen is. A személyes beszélgetés mindegyik helyen komoly volt, rendesen belemásztak mindenbe (miért váltottam ennyiszer, miért akarok külföldön dolgozni, újabb tesztkérdések). Nem vettem sem öltönyt sem zakót, de azért nem is Dexteres vérfoltos pulcsiban mentem.

Egyik cég sem fizette a kiutazást és az áttelepülést. Szerződést postán és emailben kaptam és 2 hetem volt átnézni.

Mit is csinálok?

Egyrészt egy olyan JS motoron dolgozom, ami repülőgépeken fut, a géppel egyirányúan beszélget - nyilván nem direktben - és az utastérben lévő seat back-eken plusz utasok mindenféle kütyüjén a gépről kiszolgált weboldalakat szolgál ki, másrészt egy olyan eszközön, amivel ezeket a weboldalakat lehet összerakni, amolyan drag & drop szerűen.

Nagyon egyedi és nagyon élvezem, talán ezért is lehet, hogy rengeteget tanulok. Mivel nagyon durva repülésbiztonsági szabályok vannak, a kódot keményen tesztelik, optimalizálni kell, támadások ellen kell felkészíteni és meg kell felelni az adott légitársaság elvárásainak is.

Egy hónapja heti 7 napot dolgozunk és a belünket kidolgozzuk, cserébe olyan dolgot csinálunk, amit nem sokan (sőt, állítólag a konkurenciának egyszerűen nincs ilyen eszköze, míg a miénk már repült).

Számok

Sokan a "minimum 3000 font nettó / hó"-nál ill. a kezdeti költségeken akadtak meg. Nem titok, árfolyamtól függően 800 - 900 font állandó, magyarországi költségem van havonta (nem égettem fel a hidakat, hitelem van). Erre jön 1300 font állandó kinti költség. Akárhogy számolom ez 2100 - 2200 font / hó-ra jön ki. Kell enni, közlekedni, néha szórakozni és látni valamit az országból. Félreértés ne essék, nem panaszkodni akarok, csupán számszerűen leírtam, hogy mire mennyi megy el.

A kezdeti költségek álltak egyrészt az egy hét lakbér előre plusz 2 hét lakbér kaució plusz kulcs kaució kombóból, másrészt első hónap végén jön csak fizetés és forintból fontot venni nem a legjobb üzlet. A kivitt 400 ezer ugrott.

Minden következő hónapban ~560 font lakbér, 2 x 132 font hármas zónás metróbérlet (bizony, barátnőmnek is kellett a bérlet a munka után mászkáláshoz), étel és pár ruha (Primark). Legyen, mondjuk, 1200 / hó. Ehhez jön a 800 havi fix és máris ott vagyunk, hogy maradék pénz pont elég arra, hogy a 3 hónap múlva esedékes költözés kijöjjön belőle.

A minapi londonjobs hírlevélből íme az egyik példa (remélhetőleg még él). Nem kérnek emberfeletti dolgokat.

Ügyintézés

Többen kérték, hogy írjak valamit arról, hogy hogyan zajlik az áttelepülés, mit hol kell intézni. Szállásra sokan mondják, hogy iwiw-en az apróhirdetések között vagy a gumtree.com-on érdemes keresni. Viszont én nem szeretek úgy nekiindulni a világnak, hogy nem tudom, hol alszom, próbáltam olyan céget keresni, akikkel itthon tudok szerződni.

A Londoni Magyarokról írnak jót is és rosszat is, azt azonban még senki nem írta, hogy nem kapott volna valamilyen szállást, így őket választottam. Pontos összegre nem emlékszem, de azt hiszem, hogy itthon kértek 7000 Ft-ot, kint pedig 35 fontot fejenként. Van transzferjük is, ez fejenként 1x fontra jött ki, cserébe reptér - iroda - szállás megvolt belőle.

Nem mondom, hogy tökéletesek, de nekem nem volt velük komolyabb problémám. A lényeg, hogy olyan helyre menjünk, ahol legálisan lakunk, mert szükségünk lesz lakóhely igazolásra számlanyitáshoz és NI szám kéréshez.

Szállás pipa.

A munkához már csak két dolog kell. Bankszámlát munkaszerződéssel és anélkül is simán lehet nyitni a HSBC-ben, ez a Passport nevű csoda. Nem a legjobb, de kezdésnek megteszi.

Bankszámla pipa.

Ni számot mindenképp kell kérnünk, elkezdhetünk dolgozni nélküle is, de el kell indítani a folyamatot. Ez 3 lépcsőből áll. Be kell telefonálnunk legalább 24 órával azután, hogy az országba értünk. A híváskor kell adnunk elérhetőséget és be kell diktálnunk a lakcímünket.

Megmondják mikorra és hova kell mennünk. Ide mindent érdemes vinni, amink van (útlevél, lakcím igazolás, bankszámlanyitásról valami, munkaszerződés). Ha megvolt az interjú, jön egy levél, hogy intéződik a szám, majd jön még egy levél a számmal. Minden le van írva itt.

Ezek után gyakorlatilag mindenünk meglesz a munkavállaláshoz. Előfizetések kötésével érdemes megvárni az első bankszámlakivonatot, azzal tudjuk majd igazolni a lakcímünket.

Vélemények

Blog, internet, kommentek, kamu email cím, friss regisztráció. Persze, hogy simán rá lehet fogni, hogy kamu az egész. Én ettől még ezt csinálom, annyit keresek, amennyit, ott lakom, ahol, azok a költségeim amik. Így csináltam, így találtam állást.

A 800 fontos minimálbér a magyarországi semmihez képest nagyon sok, a 3000 fontos havi fizetés pedig a 800 fontos minimálbérhez képest sok. Ehhez képest Kensingtonban van, aki hetente 5000 fontot fizet egy lakásért."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr695009391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 06:58:36

Nekem ez az írás is nagyon tetszett, főleg a részletes első hetek leírása.
A számok kevésbé érdekelnek,nem is értem egyeseknek miért annyira fontos ez, miért szeretnek mások zsebében kotorászni.
Gyanítom, hogy ez lesz a fő vezérszál a hozzászólásokban.

További sok sikert az írónak.
Szívesen olvasnék a jelenlegi munka gyümölcséről is.

nyilasmisi2412 2013.01.10. 07:23:36

Ismerős fiatal pár 5 éve élnek Angliában.Két éve vettek házat persze részletre és a keresetük 1100+1600 Font.Jól megélnek és már nem akarnak visszajönni!

Flamy (fat cat wannabe) 2013.01.10. 07:35:09

@tilmir: "nem is értem egyeseknek miért annyira fontos ez, miért szeretnek mások zsebében kotorászni."

Mert magyarok és mindenkiről aki viszi valamire muszáj a lehető legtöbb dolgot megtudniuk csak hogy bebizonyítsák hogy 1. hazudik/lehetetlen amit ír 2. ha igazat is mond akkor is tök hülye mert ők nem így csinálnák és nem így költenék el a pénzüket

2013.01.10. 07:42:46

szallaskereseshez mindenkinek ajanlom:

www.airbnb.com

rovidtavon amolyan fizetos couch-surfing jelleggel lehet szobat keresni, RENGETEG lehetoseg van, mindenfele arkategoriaban

NIKI LAURA 2013.01.10. 07:44:38

Erdeklodnek,olyan melo nincs,hogy nyelvet nem tudok,havi 2-3e font(nem egyiptomi),es heti par ora konnyu munka?...mert a szigeten mindig jo az ido,tehat jo a 100 fontos caravan park is,a kaja meg olcsobb mint az itthoni tesco,ruha a kinti angol turibol,igy meg lenne egy ev alatt egy 2'ker.keco.

2013.01.10. 07:44:50

@Whave: ez arra tokeletes, hogy lefoglal az ember valamit 2-4 hetre, vagy akar csak par napra, es kozben meg keresi a "rendes" hosszutavu szallast.

vitézlővitéznő 2013.01.10. 07:51:59

@Flamy: tökéletesen megfogalmaztad, mi a bajom, köszi

2013.01.10. 07:54:58

@Flamy: ez azert igy nem teljesen allja meg a helyet. Eloben persze en se szeretem ha egybol kerdezik ismeretlenul, hogy na mi mennyi, de egy hataratkelo beszamoloban azert ennek van helye. Nekem anno nagyon sokat segitett a tervezesben, amikor minden orszagrol kaptam valamifele kepet, hogy hol mennyibe kerulnek a mindennapok, a lakhatas, stb.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.01.10. 08:00:53

@Whave: Tisztelet a kivételnek, de itt a legtöbb kommentelő nem ezért szokott rákérdezni.

Amúgy ha tényleg érdekel a dolog (engem is nagyon érdekelt és ezt csináltam), akkor olvasd el az itt megjelent UK tages 15-20 postot és ha van kint ismerősöd akkor próbáld őket is kifaggatni.

Nekem (de ebbe is az köt bele aki csak akar) az jött le h Londonban havi 2k nettóból már elég kellemesen meg lehet lenni, nekem ez lesz az abszolúte minimum amikor megpróbálok kijutni.

2013.01.10. 08:10:48

@Flamy: mas emberek, mas nezopontok es koltsegek, egyaltalan nem baj, ha tobben is megirjak, pont amiatt, amit a posztolo is irt: neki KELL 3000 netto ahhoz, hogy megerje itt dolgozni. Van, akinek tokeletesen eleg az 1000 is kezdetnek.

Amugy kosz a hasznalati utasitast, csak az elso post ota olvasom a hataratkelot :)

Ha 2K korul keres az ember, meg akkoris jocskan marad penze, ha egyedul lakik, minden kozoskodes nelkul. Kompromisszumokkal (shared house, berlet helyett bringa, stb) ennel joval kevesebbol is ki lehet jonni.

tableno 2013.01.10. 08:12:41

Nagyon jol megirt poszt, gratula!

tableno 2013.01.10. 08:14:29

Amugy havi 3000 font Londonban egyaltalan nem sok penz, siman elmegy, ha az ember nem proli/diak szinten akar elni.

2013.01.10. 08:24:55

Eddig sem hittem kamunak a posztodat. Az elozo is jo bolt es ez is.
A munkad leirasa meg kifejezetten erdekes. Johet meg tobb reszlet, fizetesed nem erdekel.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.01.10. 08:25:52

Jó poszt! Ismét csak további sok sikert tudok kivánni az irójának!

Ez a mások zsebében való kotorászás tényleg jellegzetes. Tőlünk is rendszeresen az első öt kérdésben benne van a "mennyit keresel" cimű amikor magyarokkal találkozunk.
De számomra az idegesitőbb mikor más jobban akarja tudni mire is kéne elköltenünk a pénzünket. És persze vérig sértődnek ha az ember vissza talál szólni hogy ugyan had döntsük már el mi hogy mire költjük a saját jövedelmünket.

2013.01.10. 08:31:09

@NIKI LAURA: tartozom egy bocsanat keressel. Eddig azt hittem, hogy tahok a hozzaszolasaid, pedig csak masfajta a humor benne, mint a "mainstream".
Hogy hogy nincs mar megint London felhaborodas?

2013.01.10. 08:32:07

@tableno: azert szerintem ez sem igaz teljesen. Kerdes, kinek mi a proli... :) Ha az mar proli hogy nem ettermezik/pubozik hetente tobbszor az ember, meg nem jarkal el az iszonyat draga bulikba, akkor proli vagyok :) De boven 3K alatt keresek, es teljesen normalis eletszinvonalam van egy sajat garzonban, ugy hogy kozben honaprol honapra varrom el az otthoni anyag szalakat, es utana a csaladnak is fog jutni rendszeresen, a sok tamogatasukert cserebe.

Thor vagyok 2013.01.10. 08:43:41

Nem értem, mindenkinek elkerülte a figyelmét, aki azt ismételgeti, hogy havi 2e-ből lazán meg lehet élni, hogy a harmadik ezrest az otthoni hitelére költi?

Furos 2013.01.10. 08:44:54

Jol megirt poszt. Rendben vannak a szamok is,valamint a munka is erdekesnek tunik.
Nem nekem erdekesnek,hanem valakinek aki ilyen palyan mozog jelenleg Magyarorszagon.
Sok sikert a posztolonak!

breezer 2013.01.10. 08:50:54

tetszett a poszt! gratula, biztos kenheted vághatod a szakmát, ha angolul ennyi szakmai interjún sikeresen át tudtál menni!!!

amúgy ne játsszuk már ezt, hogy jajj turkálnak a másik zsebébe... a magyarok többsége nem azért megy ki, mert nem tetszik neki, hogy a boltosnéni nem mosoly rá, hanem mert itthon nincs állása vagy az itthoninak az 5-szöröséért szívesebben dolgozna... sztem teljesen evidens a fizetésekről való érdeklődés ebben az esetben...

Alice in Wonderland 888 2013.01.10. 08:54:08

@ChristineK: Nálunk is ugyanez történik. Éppen ezért írtam le a blogon, hogy mi mennyibe kerül(bár ez is változó az akciók miatt, pláne most, hogy megkezdődtek a kiárusítások) és ahogyan minden országban itt is lehet választani, ki melyik terméket veszi meg. Egyén- és pénztárcafüggő.
Tudom, hogy mindig felhozom, de lényeges: gyerekkel/gyerekekkel még több pénz kell, mint egyébként...

Christine, én el sem mondom, hogy mennyi a jövedelmünk, itt amúgy sem szokás erről beszélni.

nigara 2013.01.10. 08:54:58

Ez is jó poszt, mint az első.

Számomra azért volt kérdés a 3000 font, mert azért kevesen tudják ezt megkeresni ugye :)
De itt egyértelművé vált, hogy ebben benne van a lakáshitel fizetése, tehát nem az ottani költségekre kell ennyi.

Ismét csak gratulálok a posztolónak, számomra nagyon lenyűgöző mindaz, amit a munkájáról írt.
Egyébként az előző posztnál is mondtam, hogy a pénz az egy dolog, de a lehetőség az igazi, ami amellett szól, hogy kimenni dolgozni.

Alice in Wonderland 888 2013.01.10. 08:55:18

Nekem is tetszett a poszt, érdekes lehet, amit csinálsz.
Sok sikert a továbbiakban!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 09:02:20

@Karinette: "amúgy sem szokás erről beszélni.
Ez a lényeg.
:)

legszebbferfi 2013.01.10. 09:05:42

Jó fej vagy, hogy válaszoltál, de felesleges ennek a sok trollnak kitárulkozni. Nem ész érvek miatt kötekednek, hanem mert ilyen szomorú az életük.
Grat neked, remélem hasonló utat sikerül majd nekem is bejárnom nemsoká.
üdv

Alice in Wonderland 888 2013.01.10. 09:09:53

@tilmir: Ugye, hogy ugye?:)

Sokkal jobban szeretem, ha az emberek leírják, hogy pl ebben vagy abban a szektorban mennyit lehet keresni, akár tól-ig és mennyibe kerül az élet. Mik a feltételei a bejutásnak, hogyan érdemes elindulni, mellé egy személyes vonulat és a helyi szokások, lehetőségek stb...

Az nem tartozik szerintem senkire, hogy ki mennyit keres, mennyiből él. Ha meg kívánja osztani, az is ok, csak nem látom át, hogy minek.
Mindenki máshogyan gazdálkodik, másra költi a pénzét, mások a prioritásaink.
Ja, hogy jobban csinálná? Senki sem csinálja jobban nálad, mert te élsz a te prioritásaid szerint, nem pedig ő.
Másképp, más koncepcióval az a jó, ahogyan ő teszi.

bpetya75 2013.01.10. 09:20:34

@nigara:

Bocs, de hiába magyarázkodsz. Leírták már itt is a nagyonokosok, hogy a többivel együtt Te is mocskos szemét, más zsebében turkáló tipikusmagyar vagy, azért merült fel benned a kérdés.

go diamond 2013.01.10. 09:23:14

ez egy szuper poszt volt !! tetszett...

lendkívül magas langú embel Lómában 2013.01.10. 09:27:11

Látom már megjelent néhány "minden-magyar-a-másik-zsebében-kotorász-csak-én-nem komment. Bizonyára lesz is még jónéhány.
Élt hajdanán egy francia postás, aki igen szépen fogalmazta meg ezt a jelenséget, bár azt kifelejtette művéből, hogy ez is tipikusan magyar tulajdonság, de biztos csak azért, mert az köztudott.
Maga a mű egyébként arról szól, hogy egy földönkívüli uralkodó, ittartózkodása során, (majdnemhogy) csak egy rókával tud értelmes beszélgetést folytatni, akivel később életreszóló barátságot köt. Azzal a rókával, amit a tipikusan lejárató magyar folklór nem győz elmondani mindenféle sunyi, alattomos, álnok jószágnak. Bezzeg a németek...! (Lásd: Fundamenta).
A végére hagytam a már említett postás szavait:
"...a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat. Ha egy új barátunkról beszélünk nekik, sosem a lényeges dolgok felől kérdezősködnek. Sosem azt kérdezik: "Milyen a hangja?" "Mik a kedves játékai?" "Szokott-e lepkét gyűjteni?" Ehelyett azt tudakolják: "Hány éves?" "Hány testvére van?" "Hány kiló?" "Mennyi jövedelme van a papájának?" És csak ezek után vélik úgy, hogy ismerik."

tableno 2013.01.10. 09:34:22

@Whave: Azért azt ne felejtsd el, hogy ők ketten élnek ennyiből!

2013.01.10. 09:39:14

@tableno: akkor felreertettem, de nekem ugy tunt, o keres netto 3k-t, es a parjanak is kell berlet, tehat gondolom o is dolgozik. Fejlesztonel az 50k eves (foleg h 7 napokat melozik) nem olyan meglepo

_Jeff_ 2013.01.10. 09:41:36

@breezer: pedig en tobbek kozott azert jottem el onnan, mert nem mosolygott senki. tokmindegy miert nem es ki a hibas, attol meg a teny zavar. akkor se mennek vissza ha ugyanennyit keresnek ott. es nem azert mert olyan qrva jo London, hanem mert hanyingerem van HU-tol

ZmanUK 2013.01.10. 09:42:35

@tableno: Perszehogynemsokpenz ... az agyam eldobom. Igenis sok penz, megha az ember egyedul is akar alberletben elni. En nem tudom, te hol tapasztaltad, meg hogy jelenleg hol es mennyit keresel, de szerintem a 3K-bol eleg jol meg lehet elni, meg a draga Londonban is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 09:45:28

@breezer: olvassatok el az elozo posztjat. 5 ev szakmai tapasztalatot irt, meg hogy kijott es rogton ennyivel kezdett. Igen , kicsit hihetetlen volt a dolog, mert nem tudok senkit mondani, aki rogton ennyivel indult, ugyanezen a teruleten. Ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 09:48:31

Viszont igy, hogy 7 napokat dolgozik....

enrobag 2013.01.10. 09:54:54

@lendkívül magas langú embel Lómában:
Nagyon jó:-))) Bár inkább pilóta, de mivel postajáraton dolgozott, így is stimmel:-))

tableno 2013.01.10. 09:58:01

@Whave: A barátnőjének a munkakereséshez kell a bérlet.

@Zlot: Attól függ. Az igaz, hogy én a nyugat-európai középosztály életszínvonalából indulok ki, de egy párnak a világ egyik legdrágább városában 3K nem sok (itt feltételezem, hogy saját lakást bérelnek), ha gyerek van, akkor meg különösen nem. Persze egy egyedülálló fiatal sokkal kevesebből is jól elvan, de az más élethelyzet. Az is igaz, hogy sok idősebb, meg családos ember is kevesebből él, de ők a prolik (ottani szinten persze, nem magyar viszonyokra vetítve). Ezt nem pejoratív értelemben mondom, egyszerűen az ottani társadalmi tagozódás szerint a középosztály feljebb kezdődik.

Határátkelő 2013.01.10. 09:58:09

Relatív, mi a magas fizetés. Például a londoni metrósofőrök éves fizetése a legutóbbi szakszervezeti bunyó hatására 2015-re fokozatosan évi 50 ezer fontra emelkedik - a 2011-es 46 ezerről. Ez ugye akárhogyan is számolom, havi 4 ezer font körül van. És metrót vezetnek. Szóval igencsak relatív, hogy sok-e az a 3000 font vagy kevés.
www.guardian.co.uk/uk/2011/oct/03/tube-drivers-salaries-50000

Nordstjernen 2013.01.10. 10:03:33

Nem ertem en sem mit kell ezen a 3000 fonton szivozni. Ha ketten keresik meg, akkor nem sok, ha egyedul programozokent, akkor teljesen oke. A norveg mekis oraber netto 4000 forint, azaz 600k netto huf havonta (150 munkaoraval). Siman meg lehet belole elni, es nem csak evente egyszer utazhat haza az ember belole, mint pl. az angliaibol. Kezdesnek tok jo volt.

_Jeff_ 2013.01.10. 10:03:35

@Határátkelő: akkor szamolgasd tovabb... evi 50k az netto havi 2900. magasabb tax bracket es tobb NI, nem basic rate

bpetya75 2013.01.10. 10:04:04

@lendkívül magas langú embel Lómában:

Miféle hozzáállás ez, kérem!? Még a tipikusmagyarozást is el akarod venni a néptől? Akkor adjál másik gumicsontot, de izibe!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 10:04:15

@Határátkelő: persze. Csak azt mondom, ugyanebben a szakmaban leginkabb seniorokra jellemzo es nekik sem rogton kijove. De elnezest a korabbi ketkedesemert.

_Jeff_ 2013.01.10. 10:04:48

@Határátkelő: legalabb te ne irkalj hulyeseget. nezz utana elobb

ZmanUK 2013.01.10. 10:07:24

@Határátkelő: Ez brutto 50K, azaz £2981 netto havonta ...

ZmanUK 2013.01.10. 10:08:48

@tableno: Ketto embernek teljesen "normalis" fizetes Londonban, de ugyebar a parja fog dolgozni, szoval a mostani 3K az csak ideiglenes. Kettejuknek tobb lesz....

Szoval mindezek mellett en azt mondanam igen jo penzt kap ...

Határátkelő 2013.01.10. 10:09:24

@G Boogie: Miért irkáltam hülyeséget? Nem írtam, hogy nettó vagy bruttó, egyszerűen csak azt akartam érzékeltetni, hogy teljesen mások a nagyságrendek.

Egyébként nettó 2000 font már 10 éve sem volt egy hatalmas összeg, egy ember (esetleg kettő) még elélt belőle, de mondjuk gyerekkel (ha nem szobában akartál lakni, hanem egy normális, de nem nagy lakásban) éppen elég volt.

De nem bánnám, ha kissé leszakadnánk erről a "ki mennyit keres?" kérdésről, mert nem látom, hogy bárhová vezetne. Egy biztos: London az egyik legdrágább város a világon, ahol 3000 font a normális megélhetéshez elég, de hatalmas luxusra nem futja belőle.

_Jeff_ 2013.01.10. 10:09:29

nem tudom miert kell riogatni a nepet. mi kevesebb mint 2k-bol kijovunk egy honapban. gyerek van, lakas berlunk, auto van, nyaralni szoktunk, rendes kajat eszunk, nem filkereskedunk de nem is szorjuk hulyesegekre. esszel lehet siman.

Határátkelő 2013.01.10. 10:10:41

@Zlot: @G Boogie: Egyébként rendben, odaírhattam volna, hogy bruttó. De még egyszer: nem egyetemi tanárokról, bankárokról, stb. beszélünk, hanem metróvezetőkről. Ők keresnek 3000 nettót.

ZmanUK 2013.01.10. 10:11:09

@tableno: Amugy kivancsi lennek te honnantol szamolod az angol kozeposztaly fizeteset, mert tuti nem 50K / egy szemelynek kereset :)

Az £50K feletti fizetesekre mar kulon child benefit tax van, azaz az ilyen magasan keresoket mar a child benefit sem illeti majd meg ha gyerekuk lesz. Es nem azert mert ez a "kozeposztaly" :)

bpetya75 2013.01.10. 10:11:30

@tableno:

Főleg, ha abból a 3K-ból 8-900-at magyarországi bankoknak fizet be. Jó a bevétele, de a kiadásai is magasak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.01.10. 10:12:48

Ha már ennyi angol szaki van itt megkérdeném, hogy Midland-i részen nagyvárosban nettó 2k mennyire jó kereset? Nem heti több étterem, de shared flat-ben, beosztva?

ZmanUK 2013.01.10. 10:13:23

@Határátkelő: Te eltel mar Londonban / kerestel mar £3K havonta? Nagyon kivancsi lennek...

tableno 2013.01.10. 10:19:57

@bpetya75: Az is igaz. De egy angol, aki lakást/házat vesz, legalább ennyit törleszt havonta (illetve jó eséllyel legalább a dupláját).

@Zlot: havi 50K-t nem egy személyre számolom, haném egy családra. Szerintem az alatt nem igazán tartozik valaki az ottani értelemben vett középosztályba. És igen, ez azt jelenti, hogy a kint élő magyarok többsége sem számít ott középosztálybelinek. Persze ettől még jól megél, de épp az a jó Nyugat-Európában, hogy a munkásosztály is meg tud élni.

ZmanUK 2013.01.10. 10:20:41

@Határátkelő: Ja es bocs, 2K, tiz evvel ezelott megjobb fizetes volt :)))))

Szerintem itt sokan azt csinaljak hogy atvaltjak a fontot forintba es azonnal jon a "huuu, de keves penz" .... es nem pedig az Angliaban valo vasarloerteket nezi.

Nem akarok hulyeseget beszelni, de barmennyi is a fizetes, akar forintra is atszamolva azt mindig az angol:

1. Magas lakhatasi arak
2. Relative olcso rezsiarak (20eFt-ot fizetek az egesz lakasra)
3. Draga autobiztositasi arak
4. Olcso muszaki cikkek / amazon / ebay
5. Olcso mobiltelefon arak / dijcsomagok
6. Internet / IP / TV
7. Elelmiszer
8. Draga tomegkozlekedes
9. Olcso hasznaltauto arak
10. Fizeteshez viszonyitott olcso uzemanyagarak

fuggvenyeben kell nezni. Szerintem ha az ember tudatos vasarlo

Angliaban igenis nagyon jol ki lehet jonni a penzbol, sokkal jobban, mint otthon. Kilencmillio olcso bolt van, muszaki cikkeket akar fillerekert lehet venni, (nyomtato kabel £0.79, USB/SD atalakito £0.50 csak hogy peldakat emlitsek, postazassal egyutt), szoval en otthon tobbet koltottem forintban a fizetesemhez viszonyitva fogyasztasi cikkekre, mint itt kint.

Szoval, szerintem aki evek ota el Angliaban es keres amennyit keres, az jol tudja, hogy mennyit is er egy 1000 - 2000 - 3000 fontos fizetes egy honapra.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 10:22:06

Londonban sokkal magasabbak a fizetesek, mint UK mas reszein.Az elet is sokkal dragabb.Aok ismerosom van, egy soma beosztott szakacs/cukrasz 2000-2500-at keres, souschef 3000, headchef 10-20.000/ho.szoval siman lehet 3000GBP egy it-s nek.

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2013.01.10. 10:25:00

A 3000 font (3700 €) egyébként jó fizetés (most írtam egy postot a blogomra az EU-s egyetem utáni kezdőfizetésekről, és Angliában ez átlagosan 1900 € havonta). Viszont a fizetés teljesen hihető, és az informatikai/mérnöki állások a világ minden részén jól fizetnek, jóval az átlag fölött.
Egyébként számos országban van 3000€ vagy a fölötti kezdőfizetése a felsőfokú végzettséggel rendelkezőknek: Franciaország, Svédország, Németország, Dánia, Norvégia, Svájc.. És ez még csak Európa.
További sok sikert az írónak.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 10:28:54

@Keppi: Svajcban svajci frank van.Es nem valami rossz pelda, svajcnal dragabb hely nincs a vilagon!Sajat boromon tapasztalom:(

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 10:30:07

azt akartam mondani, hogy Svajc rossz pelda.Nagyon draga.Ahhoz kepest London egy 100ft-os bolt.

Határátkelő 2013.01.10. 10:33:14

@Zlot: Igen és nem. Éltem és nem kerestem háromezret, kevesebbet kerestem. Mondjuk nagyon nem mindegy, hogy a város melyik részében élsz, de ha keresel 2000 fontot, a fele úgy elmegy csak a lakbérre, rezsire (a közlekedés két embernél már nem is biztos, hogy belefér, de mondjuk férjen bele), hogy még egy falatot sem ettél. Legalábbis szerintem.

Biztosan meg lehet élni kevesebből is, de ha valaki (és itt térjünk vissza a poszt szerzőjéhez) nem kétségbeesésből megy ki, és szeretne egy bizonyos életszínvonalat fenntartani, akkor szerintem a 3000 font (pláne úgy, hogy még Magyarországra is törleszt belőle) egyáltalán nem sok. Meg lehet belőle normálisan élni, de nem nevezném sok fizetésnek.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 10:34:39

@Határátkelő: Egs sima lakas normalis helyen 1500GBP.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 10:34:49

@Keppi: Svájcban ennél jóval többet keres egy pályakezdő diplomás.

tableno 2013.01.10. 10:36:52

@Határátkelő: Egyetértek. És ez nem csak Londonra igaz, hanem a legtöbb világvárosra. Egy jó helyen lévő kétszobás lakás bére simán elviszi egy jó fizetés felét.

_Jeff_ 2013.01.10. 10:42:35

@Határátkelő: nalatod. nem eltel itt. innentol kezdve a velemenyed kb nullat er. a netre mindenki azt irkal amit akar...

tableno 2013.01.10. 10:45:47

@G Boogie: "Éltem és nem kerestem háromezret, kevesebbet kerestem" - mindig rácsodálkozom az olyan emberekre, akik írni tudnak, de olvasni nem...

Határátkelő 2013.01.10. 10:46:49

@G Boogie: Te miről beszélsz? Mi az, hogy nem éltem ott? Két perce írtam, hogy éltem ott?

_Jeff_ 2013.01.10. 10:48:31

@tableno: mi a jo hely? kozel a munkahelyhez? bent a zajos betonrengeteg kozepen? mindenkinek mas szamit jo helynek. nekunk peldaul jo, hogy 1 percnyire tolunk egy olyan parkban setalhatunk gyerekkel ahol kis folyocska van, kisebb erdo, mokusok, madarak... ha meg varos kell, 30 perc alatt ott vagyunk. posta es corner shop haz alatt, supermarketek 5 percen belul. mindez 800 font. 2 bedroom. ezen mi a nem jo nekunk? oh, nem eleg sznob. de mondok vmit. inkabb mennek m25-on kivulre hazba 1000-ert, mint belvarosba 1500-ert. szoval ne altalanositsatok mar ennyit asszameg

nigara 2013.01.10. 10:49:52

@Határátkelő: "Biztosan meg lehet élni kevesebből is, de ha valaki (és itt térjünk vissza a poszt szerzőjéhez) nem kétségbeesésből megy ki, és szeretne egy bizonyos életszínvonalat fenntartani, akkor szerintem a 3000 font (pláne úgy, hogy még Magyarországra is törleszt belőle) egyáltalán nem sok. Meg lehet belőle normálisan élni, de nem nevezném sok fizetésnek."

@lendkívül magas langú embel Lómában: Na itt a lényeg. Ezért nem kéne lebunkózni azokat, akik megkérdezik, hogy a pénz az hogy aránylik a költségekhez.

Nyilván aki még most keresgél, annak tudni kell azt, hogy x összeg Londonban vagy Bivalybasznádon mit ad.
Ez nem zsebben turkálás.
Arra voltak itt más posztok kapcsán példák.

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2013.01.10. 10:52:39

@hogyne,persze,igazad van!: Attól még hogy svájci frank van át lehet számolni euróba, nem? Persze, drága, de csak hogy a példánál maradjunk a Svájcban felsőfokú végzettséget szerzők kezdőfizetése 5600 € havonta, ami 1,6 millió forint. Bruttóban persze. Itthon meg 220,000 forint. Azért Svájc nem 8x drágább, mint Magyarország.

iwebinfoember 2013.01.10. 10:52:44

Én magam is az IT szektorban mozgok, abszolút igaz az, hogy ez a fizetés egy jó átlagos senior fizetés már idekinn. Nekem egy dolog furcsa csak, hogy hogy kap meg valaki egy senior poziciót angliai referenciák nélkül? Tartom a kapcsolatot jó néhány magyar IT-s emberrel idekinn, de ha valaki frissen érkezik, akkor nagyon ritkán kap ekkora fizetést. Átlagban évi bruttó 30.000, nagyon max 35.000 kezd egy frissen érkezett. Azért nagy átlagban az 50 ezres bruttóért elvárnak némi angliai tapasztalatot. A megélhetés pedig tényleg szubjektív, valakinek a világ pénze sem lenne elég, valaki a keveset is be tudja osztani. Az árak magasak, ez nyilvánvaló de a pénzt szépen beosztva bőven meg lehet élni még 3000 alatt is. 3000 fontot azért itt sem az átlag ember keres. Az IT-ben átlagos ez a fizetés, de egyébként bőven átlag fölötti, mert az átlagemberek nagy része ez alatt keres. A hivatalos átlagbér nettó 1700 font.

ZmanUK 2013.01.10. 10:54:23

@Határátkelő: De te most egy emberrol beszelsz vagy kettorol? Mert nem egyertelmu. A posztolo E/1 szemelyben beszelt az elso posztjaban, es nem arrol hogy ebbol kell kettejuknek megelni. (Az egy dolog hogy esetleg amig a parja nem talal munkat, egy fizetesbol kell megelniuk)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 10:54:48

@Keppi: Ez egy nagyon erős csúsztatás. :) Éltél már itt? Van tapasztalatod?

Nordstjernen 2013.01.10. 10:55:09

@iwebinfoember: Heti 7 nap munkaval kap ennyit... Nem ismerem az angliai helyzetet, de valoszinuleg ezert lehet, nem?

Határátkelő 2013.01.10. 10:55:57

@G Boogie: Na, akkor szerintem itt ért körbe a történet, mert ugyanezt a kérdést fel lehet tenni úgy is, kinek mi a normális fizetés. Mindenkinek mások az igényei.

Ami nekem kevés, az lehet neked elég és fordítva is igaz, attól függ, milyen élethez szoktál korábban, mit vársz el a külföldi élettől, stb.

Ezért nem szeretem, amikor pénzügyekben ilyen (számomra kicsit parttalan) vita zajlik, mert embere válogatja. Ha valaki inkább otthon ülő típus, annak is más költségei vannak, mint aki szeret nyüzsögni, eljárni otthonról.

Ha nekem egy lakás arra kell, hogy aludni járjak haza megint mást keresek, mint ha gyerekem van, akinek külön szobát szeretnék biztosítani, stb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 10:56:34

@nigara: igy van. Csak azert emlitettuk tobben is, mert ugyanilyen teruleten, ennyi tapasztalattal 30-45 kozt szoktak adni.

mas: a metroberletet mi is megvettuk az elso honapra. De nem hasznaltuk ki, neten kerestunk allast. Nekunk penzkidobas volt.

Shebelle 2013.01.10. 10:57:51

@tableno: ha lehetne, akkor most lájkolnálak :)

Amúgy meg gratula a posztírónak, a szóban forgó összeg nem rossz kezdésnek,de remélem hamar eléri a szaktudásának és munkájának megfelelőbb fizetést! :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 10:58:53

@Zlot: mar abban a posztban is irta, a parjanak 3 honap utan lett munka.

walleevagy 2013.01.10. 10:59:22

@iwebinfoember: Nem tudom, lehet csak szerencsem volt. En is hallottam, hogy angol szam nelkul fel sem hivnak es kinti referencia nelkul nehez.

Az fizetes megallapitasanal mindenhol mondtak, hogy azert csak annyi, amennyi, mert meg nincs angliai referenciam.

A JavaScript nagyon beindult, keresett lett es kevesen vannak, akik csak ezzel foglalkoznak. Lehet ez is segitett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 11:01:44

@iwebinfoember: koszi, hogy leirtad. Pont errol van szo.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:02:42

@Zlot: miert, szerinted egy londoni 2csillagos helyen mennyit keresnek??

_Jeff_ 2013.01.10. 11:02:45

@Határátkelő: na, akkor latod mar mi a bajom? se neked se masnak nem kene olyanokat irkalnia, hogy 2k keves volt mar 10 eve is, meg hogy 3k alatt gyerekkel ehenhalsz. mert azon tul hogy altalanositas, nem is igaz. ennyi.

Pistie 2013.01.10. 11:03:02

@tilmir: Szerinted mi a csúsztatás abban, amit @Keppi: írt?
A fizetés (amit ha elolvasol, egy EU-s felmérésből van (Trendence Graduate Barometer 2012)), vagy az, hogy szerinted több, mint 8x drágább Svájc Magyarországnál?

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:04:13

@Keppi: Nem tudom honnan szerzed az infokat, biztos igazak, de en nem ezt tapasztalom.Diplomas 5000chf/ho brutto tol indul.
Es de, siman lehet 8x dragabb mint otthon.Sajnos.

tableno 2013.01.10. 11:05:28

@Határátkelő: Szerintem annyiban nem fölösleges ez a vita, hogy legalább rámutat arra, mekkora különbségek lehetnek a külföldön élő magyarok életkörülményei között. Otthoniak hajlamosak összemosni mindenkit és mindent a szokásos sztereotípiák mentén (mosogat és hat pakival alszik egy matracon vagy minden hónapban megkeresi a lottóötöst).

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:05:30

@tilmir: En is erre gondoltam.Az, hogy a neten milyen adatot talalni, nem uaz, mint aki tapasztalja.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 11:06:42

@Pistie: Csak egy példa. Az otthoni városban található családi házamat kb. 100 ezerért tudom kiadni. Itt ugyanaz kb. 3500 frank. Ki lehet számolni...

Határátkelő 2013.01.10. 11:10:42

@G Boogie: Rendben, ebben igazad van, elismerem. Helyesen úgy hangzott volna, hogy NEKEM kevés volt. (Illetve még ez sem igaz, mert nem volt kevés, de nem éltem belőle semmivel sem jobban, mint Magyarországon, sőt...)

bpetya75 2013.01.10. 11:18:41

@tilmir:

Izé... Tényleg? Ez azért kicsit szíven ütött. Piszok sok pénz egy házbérlésért. Nem is értem, kinek és miért éri mg ennyit fizetni érte?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 11:20:57

@bpetya75: Engem naponta...:)
Épp költözés előtt állunk, nyakig vagyok a témában.

Keppi · http://keppi.blog.hu/ 2013.01.10. 11:20:59

@hogyne,persze,igazad van!: @tilmir:

Az infókat egy 500.000-es mintával dolgozó felmérésből szedem, a Trendence Graduate Baromter 2012-es kiadásából, amiről itt írtam, és valahol a neten biztos meg is lehet még találni máshol is: ( keppi.blog.hu/2013/01/08/trendence_graduate_barometer ), A nagy minta miatt szerintem elég pontos adatot ad.

Persze, nyilván lehet 8x drágább Svájc. Például az általad is említett ingatlanárakban. De ez olyan dolog, hogy például én is éltem Párizsban, és van a 350€-s koliszobától kezdve a havi 3000€-s belvárosi pár szobás lakáson át elég sok lehetőség. És persze felső határ nincs. Mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér.

És nem hiszem, hogy a kinti fizetésedből kint nehezebben jönnél ki, mint az itthoni fizetésedből itthon. :)

bpetya75 2013.01.10. 11:21:57

@Határátkelő:

No és miért jöttél vissza Londonból?

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.10. 11:23:12

Én eddig se láttam ebben semmi hihetetlent, a havi 3k nettó még egy picit kevésnek is tűnik londoni fejlesztői álláshoz.

tableno 2013.01.10. 11:23:28

@bpetya75: Hát éppen ezért nagyon nehéz hasonlítgatni. Ottani fizetések mellett ez sokaknak nem elérhetetlen, de az is igaz, hogy egy nyugat-európai ember költségvetésében a lakhatás relatíve jóval nagyobb tétel, mint egy magyaréban. Viszont, mivel a megélhetés többi része: kaja, ruházkodás, rezsi, nem feltétlenül (vagy nem sokkal) drágább, mint nálunk, a maradék fizetésből simán kijön. Egyszerűen mások az arányok.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:24:00

Egy sima, atlagos 2szobas lakas, atlagos kornyeken, ahol nem portugalok/albanok vesznek korul, 1200-1600CHF
Alban negyedben mondjuk 800.
Csaladi haz 3000tol a csillagos eg.
Egy szoba jobb helyen 700-1000CHF
Net/tv swisscom:125chf/ho
Mobil, swisscom:85/chf
egeszsegbiztositas:300chf/ho
berlet! :300chf/ho

A diplomas/nem diplomas temara, egy szakmunkas kereshet annyit mint egy kezdo diplomas.
Van egy haverom, o programozo, 5500chf/ho.
Multkor ezerrel kerestek teherautosofort, 5000chf/ho.

ZmanUK 2013.01.10. 11:26:28

@hogyne,persze,igazad van!: Jo, de lattad, hogy ide mit kernek????? 5* gyakorlatot, nem keves referenciat.

De ezt azert atlagkent beallitani eleg nevetseges lenne. Egy cukrasz nem keres ennyit Londonban, persze mindig vannak kivetelek, de ugyebar nem az az altalanos

walleevagy 2013.01.10. 11:27:04

Kicsit feltem megirni ezt a posztot, de ugy latom megerte. Rengeteg adat kerult elo.

_Jeff_ 2013.01.10. 11:28:22

@Határátkelő: nekem aztan mindegy ki mennyit keres es hogyan el. de mint felelos blogtulajdonos, pont azt az objektivitast kellene kepviselned, ami segit azoknak, akik dobbantani akarnak. eloszlatni az altalanos tevhiteket. hogy kulfoldon minden dragabb es csak akkor eled tul ha eleve gazdag vagy. london se horror. nem csak a belvarosban lehet elni. 5-os zonaban is lehetsz boldog es sikeres. meg a kettesben is boldogtalan, ha Temzere nezo nappali az almod. csak ne altalanositsunk. peace

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 11:29:07

@Keppi: Ok, nem az adatokat kérdőjeleztem meg. Bár, az sem mindig korrekt.
Az árakat tekintve sajnos ha nem is minden 8 x drágább, de a fő dolgok sajnos igen.
Valóban, mindenki addig nyújtózkodik ameddig a takaró ér. Visszatérve a ház kérdésre, 2000 alul már nincs lehetőség sem. Tehát, még ha valaki lejjebb adja az igényeit akkor is minimum 5 a szorzó.
:(
Esetemben pl. nem igaz az állítás, én kevesebbe keresek, mint otthon. (még)
Ez persze kivételes eset, és nem is releváns.
:)

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:30:39

ja, azt elfelejtettem, hogy ha berelsz egy lakast pl 1300-ert, abban a rezsi benne van, csak a villanyt kell fizetni, na meg a szemetszallitast.En 2chf-es matricat ragasztok egy 35l-es szemeteszsakra.
Jo megoldas multinal dolgozni, vendeglatasban szallodak nagyon olcson adnak remek szallast.ahol en vok, adnak egy szobat, kilatassal a hegyekre, agy, szekreny, tv, net, kulon furdoszoba.Mossak a ruhat, es a torolkozot, agynemut siman elveszed a mosodoabol, akar minden nap tisztan.
Vannak kisebb konyhaszerusegek, amiben van huto, meg dohanyzoreszleg, teafozo, mikor stb.Tuzhely nincs, mert van szemelyzeti etterem, ahol napi 3szor biztositanak meleg etkezest,
reggeli 7-10ig, salatak, muzlik, jokurtok, peksutemenyek, rantotta, stb, italautomata udito,viz kv kakao.
ebed 12-13:30-ig salatak uditok uaz, 2-3 fele foetel, leves, desszert, este ugyanigy , csak mas fele dolog.Vacsora 18-20:00 ig.A harom etkezes kozott salatak, gyumolcsok, kv, tea, stb mindig van.Es ezert a szalloda 400chf/ho ker.banom hogy nem ezt valasztottam.

tableno 2013.01.10. 11:31:15

@walleevagy: Nagyon jól tetted, hogy megírtad! Köszönjük! :)

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:33:02

@Keppi: felreertettel, nem akarlak felelossegra vonni, lehet hogy en tudom rosszul!Szerintem aki jol keres, az otthon is jol el.Egy gyerekkori baratom programtervezo matematikus, es otthon keres 10kdollar/ho, es nem akar kulfoldon dolgozni.
Ami sztem kulfoldon esetleg jobb, az a kiszamithatosag, biztonsag.
Jelenleg ha mindent kifizetek, nem marad tobb 1-2000chf nel, de ebben net, tv, sport, szorakozas, motor reszlet benne van.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:36:03

@tilmir: Igen, de o meg fiatal, 25eves, majd ha minden jol megy akkor lehet 8-10is.
de ez minden szakmara elmondhato, az enyemre is, egy kezdo cukrasz 3500chf/ho (ez az allamilag megallapitott minimal a vendeglatasban)
egy headchef 10K++++++
mondjuk amit fentebb irtam, nagyon kedvezo aron kinalnak szallast/etkezest, amivel rengeteget lehet sporolni.A fonokom kb 12k-t keres, de egyedul tartja el a csaladot, es bevallasa szerint nem sokat tesz felre.Haz 4000chf/ho, betegbizti a csaladnak 2500, ovoda!!!2500,stb:)

bpetya75 2013.01.10. 11:37:06

@walleevagy:

Hohó! Rég nem bukkant fel ennyire időben a posztíró.

Először is tényleg köszi, hogy megírtad. Másodszor meg sok sikert a folytatáshoz :-)

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:37:07

@Zlot: lehet, nem vitazom, konnyen lehet hogy tevedek.Valoban megkovetelik azt, hogy jo legyel a szakmadban, dehat ez mindenhol igy megy!

walleevagy 2013.01.10. 11:41:04

@bpetya75: Koszonom!

Tegnap eleg koran kidoltem, igy nem lattam a levelet arrol, hogy reggel kikerul a poszt, uhogy csak nemreg kezdtem el olvasni a kommenteket.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:42:17

ja, meg egy fontos adat.A brutto fizetes emelkedesevel egyenes aranyban drasztikusan no az ado/quellensteuer..
Amikor pl 1000bruttoval emelkedett a fizetesem, jo ha 400-al kaptam tobbet kezhez!

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:42:50

ha esetleg irnek egy posztot, tuti leirnam havonta mennyi a bevetel, es mennyi a kiadas.

tableno 2013.01.10. 11:46:34

@hogyne,persze,igazad van!: "A brutto fizetes emelkedesevel egyenes aranyban drasztikusan no az ado/quellensteuer" - nagyon igaz!!!

Taxomükke (UK) 2013.01.10. 11:49:09

@charlieharper: Parancsolj:
BAZMEG, MAR MEGINT LONDON?

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:50:29

@tableno: Mondom, aki meghallja hogy uuu..te 6000-et keresel...juuujjuuudegazdaglehetsz..faxt.Ebbol kapasbol lejon 1500-2000.Kb 4-4500 a netto.Jol elek, nem panaszkodom, de semmi luxus nincs benne, egy sima atlag svajci elet, semmi kulonos.Mondjuk en jol erzem magam.
Nagy almom, hogy leirjak egy posztot a "lenk-i jodlerfest"
rol!:)kepekkel!Haha, na az wicces.

tableno 2013.01.10. 11:57:06

@hogyne,persze,igazad van!: Na ja, nekem is vannak otthoni ismerőseim, akik a mi fizetésünk feléből-harmadából nagyobb lábon élnek, mint mi itt...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.01.10. 11:58:54

@tildy:): Én csak ahhoz tudok viszonyítani, hogy én mit kaptam öt éve, amikor nulla referenciával kijöttem. Az persze kevesebb volt, de fent északon és nem senior fejlesztőként kezdtem.

Egy-két évvel később viszont már kaptam ajánlatokat Londonból, ahol 3k nettónál többet ígértek.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 11:59:16

@tableno: Nem azt mondom hogy rossz, de az a marhasag, hogy a millios fizetesbol "fudenagylabon" elek, nem igaz!

Határátkelő 2013.01.10. 12:15:38

@hogyne,persze,igazad van!: Ki vagyok én, hogy útjába álljak az álmaidnak??? :))) Jöhet! (Mikor van? Remélem, nem októberben...)

ZmanUK 2013.01.10. 12:23:06

@hogyne,persze,igazad van!: Persze, csak ne hasonlitsuk ossze a Tesco cukraszat, egy 5*-os etterem cukraszanak fizetesevel, mert ugye nem ez az altalanos fizetes ...

ocso79 2013.01.10. 12:40:37

@hogyne,persze,igazad van!: Azert ez nem az atlag szakacs,cukrasz melo :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 13:25:09

@Határátkelő: ido kell ahhoz, hogy mindent jol osszefesuljon
mondhatnam ez neki iroi munka lesz:)

mariann49 2013.01.10. 13:32:06

Talan erdekes lehet, (mert eddig csak Mo-on vegzett IT szakemberekrol volt szo) hogy a fiam 2 honapja kezdett el dolgozni mint software engineer londoni egyetemi vegzettseggel, evi 23k-ert.
21 eves, es o mar itt tette le a GCSE-t is, "szinte" angolnak szamit:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 13:33:33

@ocso79: ja ez kb.olyan. ha azt mondom egy jo biztonsagi or megkeres havi 10 ezer fontot is , majd ketelkedesre bekopizom, hogy Erzsebet kiralynohoz keresnek ennyiert szemelyi testort....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 13:36:24

Összehasonlításként.

Hogy van a megélhetés itt nálunk a sötét Balkán kellős közepén?

Van mondjuk két emberke, aki együttt él.

Bérelnek egy egyszobás lakást a város végén, egy panelben - ez havi 30 ezer Ft.
Ott a rezsi a lakásra: fűtési szezonon kívül ez még 30 ezer Ft. Mivel luxus a fűtés, így a fűtési szezonban is ennyi a rezsi, hiszen nem fűtenek, arra nem futja.

Aztán 2 embernek a havi bérlet tömegközlekedésre havi 15 ezer Ft.

Étellel spórolni kell, esetleg kijönnek napi 3 ezer Ft-ból, ez havi 90 ezer Ft.

Összes költség eddig: 165 ezer Ft.

Mindkét ember átlagszint körül keres, ez itt Szeredőcön nettó 105 ezer Ft, azaz összesen 210 ezer.

Maradt tehát az alapszükségletek szűkös kielégítése után 45 ezer Ft. Ebből kell költeni ruhára, tisztálkodásra, telefonra, kultúrára.

Ha meg hitelt vesznek fel és lakást vesznek, a helyzet még rosszabb, mert a havi törlésztés simán lehet a bérleti díj duplája, sőt triplája. (Egyetlen pozitívum Mo-hoz képest, hogy itt nincs átfolyamkockázat a hitelfelvételnél, azaz nem változik az árfolyam miatt a részlet állandóan.)

Na, ezért van innen ilyen hatalmas emigráció nyugatra.

otthontalan 2013.01.10. 13:37:14

Eloszor is gratulalok a posztolonak hogy ilyen sokra vitte es ezt elerte mar. En szolnek azert a masik oldalrol is az az osszeg amit O keres valjuk be nem keves itt kint. Egy szerencseje van hogy keresett szakmaban dolgozik. Nem felkapott szakmaba nem kapna ennyit. En a parommal vagyok kint O nagyon jo beszeli a nyelvet szallodaban dolgozik mint szoba ertekesito, nem recepcios es neki a fizetese 1100Font netto. O is tobb lepcsos felvetelin keresztul kerult be tehat nem rossz allas amit csinal. Sajnos nekunk is van hitelunk otthon amit innet fizetunk. Ebbol boldogulunk itt kint es pont eleg a megelheteshez. En ket honapja probalok a sajat szakmamba talalni munkat, de meg nem sikerult pedig van magyar vonal tobb is. Csak hogy tisztan lassuk a helyzetet. Itt Angliaba azoknak erdemes kijonni akinek otthon mar remenytelen az elet nincs munkajuk akar tobb honapja. Itt fogsz kapni kezdesnek de csak a legaljat mert abba sok ember kel. PL: mosogatot, recepciost, arufeltoltot. Ok a minimalt fogjak kapni 800-1100. A masodik vonal mar aki szaktudassal jon ki. Festo, szakacs, epitoiparban. Azok mar jol keresnek 1500-2200.Persze az angol tudas mindenhol befolyasolo tenyezo es itt meg van az hogy az angolt embert helyezik elonybe meg akkor is ha nem akar dolgozni.
Az arakrol hogy tobb lehetoseg legyen. Mi egy szobaert fizetunk a 3. zonaba 500Fontot. Nezegetuk ha kulon lakasba mennenk egy garzon valami elfogathato kornyeken minimum minden koltseggel 1200Font. Igy lehet szamolni. Sajnos itt is nagyon sokat valtozott a helyzet tiz ev alatt. Akik meg a legelejen jottek ki ugy 10 eve azok meg jol tudtak kerseni es olcsobb is volt az elet. Most mar ide is betort a lengyel, pakisztan, indiai munkaero aki feleert dolgozik mint az eredeti oraber. Regen volt 10-12font/h most meg 6font/h. A lakas arak meg elszalltak az egbe ami volt 170000Font az most a 3X. En ezt tapasztalom itt kint ezzel tud szamolni aki ki akar jonni Londonnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 13:46:17

@hagyma:

Üzenete, ideológiája miatt.

A Kis Herceg testesíti meg azt, ami az emberben életidegen és káros. Személyes ellenségemnek tekintem őt.

Utasítsuk el a társadalmat, a művészetet, a vállalkozást, a kétkezi munkát, s a tudományt, valamint nézzük le azokat, akik szerencsétlen helyzetben élnek, tanácsolja nekünk a pici, elkényeztetett hercegecske.

A Kis Herceg szenved, mert a világ nagyobb annál, mint amit szűk látókörével el tud képzelni. Isteníti egyetlen rózsáját, de toporzékol, amikor megtudja, hogy a világon még többtrilliónyi rózsa él.

Az emberiség számára semmi, az emberi életet lenézi, nem érti, meg sem akarja érteni. A róka próbál neki magyarázni néhány dolgot, de a hercegecske nem érti meg, nem tudod szabadulni saját elméje szűk ketrecéből.

A végén a hercegünk az öngyilkosságot választja, de még erre sincs meg a bátorsága, így egy másik lényt, a kigyót, kéri fel, hogy legyen a gyilkosa. Még ebben is másra hárítja a felelősséget.

A Kis Herceg valójában egy életidegen, embergyűlölő felnőtt, aki tinédzsernek képzeli magát. Rendszeresen drogozik, s egy abszurd fantáziavilágban vegetál. Majd amikor szembesül a valósággal, azt leköpi, végül pedig a halált választja, mert nincs sem kedve, sem akarata, sem emberi mivolta ahhoz, hogy a valóságban éljen.

Sajnálom egy kicsit őt, mintmindenreménytelen lelki beteget. Egy jó pszichológust kellett volna keresnie.

Az igazi látletet azonban az, hogy a világ 20 legolvasottabb könyve között van, valahol a 15. hely közelében. Látlelet a emberi dekadenciáról.

bpetya75 2013.01.10. 13:48:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Nono max! Ezt így? Tessék legalább fél oldalon kifejteni.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 13:50:07

@hagyma: Azert, mert vanakinek az a normalis ha a tescoban cukrasz, nem az en problemam.Nekem az a normalis, amit belinkeltem.ha nem hiszed , keresgess meg.
www.caterer.com

bpetya75 2013.01.10. 13:50:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Látlelet a emberi dekadenciáról."

Vagy a műértelmezés szabadságáról ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 13:57:15

@mariann49: ez realis. Ennyi az IT kezdo. Az 50 ezer 5 ev tapasztalattal webfejlesztesi teruleten , otthonrol keresve viszont nem az. csak ennyit jegyeztunk meg.

bpetya75 2013.01.10. 14:07:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Számomra semmi. Nem tartozik a kedvenceim közé, csak ki részekre emlékszem belőle. De ha egy történetben egyetlen mondat van, ami hatással van rám, azt már értékelem. Ebben pedig van ilyen, pl a szelidítő felelősségéről, vagy a jól látásról.

Igaz, nekem kevés is elég. Még az elborult agyú Renier egyik-másik könyvében is találok érdemes részeket.

tableno 2013.01.10. 14:07:45

@tildy:): Nem reális? Legfeljebb nem átlagos, de mivel van rá konkrét példa, igenis reális.

tableno 2013.01.10. 14:08:32

@bpetya75: A MAGUS-os Raoul Renier? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 14:10:44

@bpetya75:

A mű jól van megírva, sőt nagyon jól, az író kiváló író. A gond azonban emiatt csak nagyobb: hiszen aki a tehetségét rosszra fecsérli, annak a felelőssége is sokkal nagyobb. Lásd pl. Hitler és a szónoki tehetség esetét.

iwebinfoember 2013.01.10. 14:12:36

@tildy:): ez így van. Én mikor kijöttem, évi 24.000 bruttóval kezdtem. Angliai tapasztalat nélkül nagyon sanszos, hogy a helyiek kezdőbérét kapod meg vagy maximum egy kicsit többet. Most hogy már van 3,5 helyi tapasztalatom, már jóval több a fizetésem, de aki kijön, annak el kell fogadnia, hogy idekinn az elején egy kicsit lejjebb kell adni, de cserébe belátható időn belül szépen lehet lépkedni a ranglétrán, melyet megfelelően honorálnak fizetésben is.

walleevagy 2013.01.10. 14:16:36

@tildy:): A mi realis, mi nem realis dologhoz annyit tennek hozza - es ezzel lehet megbantok par embert -, hogy atlagos munkaval (hozzaallas tekinteteben) atlagos bereket lehet csak keresni.

bpetya75 2013.01.10. 14:18:32

@tableno:

Igen. Konkrétan a Pokol című könyvére gondolok. Bár már abban is fellelhetőek a számomra eléggé ellenszenves horroros elhajlásai.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez azért elég erőltetett hasonlat. A sztori simán olvasható tündérmeseként, vagy hosszabb lélegzetvételű fabulaként.

Azzal egyébként egyetértek, hogy a kimagasló tehetség az átlagosnál nagyobb felelősséggel is jár. A kis herceg esetében viszont nem látom a rosszra használást.

Seang Lee 2013.01.10. 14:24:14

"A 800 fontos minimálbér a magyarországi semmihez képest nagyon sok, a 3000 fontos havi fizetés pedig a 800 fontos minimálbérhez képest sok. Ehhez képest Kensingtonban van, aki hetente 5000 fontot fizet egy lakásért."
A baratom egy cegnel fejvadasz (csak biztositasi munkakat kozvetitenek) es o a temp. reszlegen van. Neha olyan par honapos szerzodeses melok vannak / maternity leave helyettesites, hosszabb betegseg stb , olyan napi berert hogy nem hiszem el. persze ezek mar senior szinteken mennek de akkor is. leteznek olyanok akik tobb szaz fontot keresnek (£500 eleg gyakori) NAPONTA! szal az a £5000-os kensingtoni lakasberles egyeseknek semmi. miert nem programozonak vagy biztositasi kockazateelemzonek mentem?! :(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 14:25:50

@tableno: amit linkelt allas az is lead dev, nem 5 ev tapasztalatra adjak tobbnyire. De igazad van, pontosabb a 'nem atlagos' megfogalmazas.

tableno 2013.01.10. 14:32:04

@bpetya75: A Pokol az egyik kedvenc fantasy-könyvem evör! :)

walleevagy 2013.01.10. 14:35:49

@Seang Lee: Nalunk 460 korul van egy nap, ha valaki contractor.

lendkívül magas langú embel Lómában 2013.01.10. 14:40:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Lehet. Nekem csak úgy tűnt, hogy a naiv gyerek dacol a felnőtt világgal. És hogy meghal a gyerek amikor felnőtt lesz.
Nem is értettem a fickót amíg el nem olvastam a repülős novelláit. Azok fekete-fehérek. És igen penge művek.

bpetya75 2013.01.10. 14:57:48

@tableno:

Kb 2 hete olvastam el már nem tudom hanyadszor. Nagyon tetszik benne pl az a rész, amikor az öreg bég elmondja a későbbi büyüknek, hogy mi a terve. Főleg ez a mondat (nem tudom pontosan idézni): "A jó vezér tudja, hogy ha ő húzza a rövidebb szálat, a nyargalói önként törik le a sajátjukat."

Meg a végén az ork énekmondó figurája is. Valamiért kedvelem ezt a fajt (nem a tolkieni fajtát). Az első szerepjátékos karakterem is egy félork volt ;-)

tableno 2013.01.10. 15:26:22

@bpetya75: Azt amúgy tudtad, hogy Wayne Chapman is határátkelő?

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.10. 15:52:08

Nem kamu a poszt, kis eltérésekkel, de zsírugyanígy jöttem. A számok kb stimmelnek, az egyetlen fura, az otthoni hitel 8-900 font per hó? ajjvé, aza nem semmi. De én is ismerek olyat, akinek 200e HUF felett kell kikohögni, mert ő is beszopta ezt a CHF témát.

Miért érdekesek a számok? Szerintem ez nem zsebben turkálás, én is mindent kiszámolok, és tudni akarok. És nem azért akarom tudni, hogy a Józsinak mennyire jól megy és irígykedjek, hanem egyfajta benchmark, hogy hol vagyok, mik a számomra is elérhető dolgok. Engem konkrétan motivál, hogy tudom az egyik barátomról, hogy pontosan kétszer annyit keres, mint én, pedig én is vastagon benne vagyok a legfelsőbb adósávban. Nem irígy vagyok rá, látom, hogy megdolgozik érte, sőt, szerintem túl sokat is melózik.

Szóval a számokból tanulni is lehet, illetve, aki kiköltözést fontolgat, annak adnak reális képet. Mert nyiván, aki ötszáz fonttal a zsebében tervezi a kijövetelt, az látja, hogy az fagyira is kevés.

bpetya75 2013.01.10. 15:55:30

@tableno:

Nem tudtam. Hová tiplizett?

@Eltévelyedés:

Annyi törlesztő egy komolyabb lakáshitelből meg egy leasingből összejön.

A számok meg tényleg azért érdekesek, amit írtál.

DieNanny CH 2013.01.10. 16:14:11

@Flamy:
Én is ilyen voltam 11 évvel ezelőtt. Húgom Svájcban nővérszállón lakott, havi 250 sFr-ért. Mikor átköltözött egy 35 m2-es lakásba havi 700-ért, velem együtt az egész magyar rokonság azt mondta, hogy hülye... De most már megértem, hogy közös konyha, közös hűtő - nem olyan jó...

tableno 2013.01.10. 16:16:08

@bpetya75: Új-Zélandra. Asszem pappito ismeri is.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.10. 16:26:40

@yetti: Az már elég zsír. TÖbben Londonban is megélnek belőle. Ebből még kocsit is lehet tartani. Igaz, az felemészti a megtakarításaidat.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.01.10. 16:31:03

@bpetya75: Igen, mondom, nem lehetetlen, én a szerény kis hatmilliós 10 éves kölcsönkémre fizettem 70et a CHF szopó előtt, a végén meg 120 körül. Aztán jött a végtörlés. (ami megint jó téma, országszinten elbaszottul rossz döntésnek tűnik, az egyén szempontjából meg ingyencsoki, aki tehette, élt vele). Londoni fizuból kigazdálkodtam.

Határátkelő 2013.01.10. 16:34:15

Őrület, hogy olvasókörré alakultunk! :)))

DieNanny CH 2013.01.10. 16:43:57

@tilmir:
Hát, igen, mivel én sem pályakezdő nem vagyok, sem elismert magyar diplomával nem rendelkezem. Nanny-ként az órabérem 21 sFr, ha 100%-ban dolgoznék, az 207 óra havonta - napi 9 óra munka -, így 4000 felett lenne a bruttóm. De nem ennyit dolgozok, mert német nyelven a gyereknevelés sokkal kimerítőbb. Tehát valóban, Svájcban a fizetések sokkal jobbak.

DieNanny CH 2013.01.10. 16:57:01

@hogyne,persze,igazad van!:
Az, hogy 8x drágább, nagyon kevés dolognál igaz. Otthon egy jó kenyér kb 300 Ft/kg, itt 1000 Ft (~4 sFr). Sajt van 12-13-ért, ráadásul otthon már évek óta nem tudok jó trappistát találni, mindegyiknek valami keserű utóíze van. Talán csak savóból csinálják. Most vettem egy 1 terás külső merevlemezt Fustban 20 ezer Ft-ért, ugyanez Mo-on 36 ezerért volt a legolcsóbb helyen.
De pont ez az, mint hogy kinek mennyi a jó fizetés? Ki mire szándékozik költeni? Mert attól függ, hogy mihez szokott otthon hozzá, és ha azt itt is tartani akarja, akkor ezeket az árucikkeket fogja összehasonlítani az otthoniakkal.

DieNanny CH 2013.01.10. 17:04:51

@hogyne,persze,igazad van!:
Én a swisscomtól csak telefont és netet veszek, így havi 75. Yallo a mobilom, azzal Mo-ot 3!!! Rappenért/ perc (7,5 Ft) hívhatom! (Augusztus 20-án a yallóról Mo-ot ingyen hívhattam!)
Látod, valószínűleg neked fontos a tv, ezért nem tudsz lefaragni a kiadásaidból 50 sFr-ot.
Ezért nem lehet megmondani, hogy mennyiért éri meg kimenni. Legfeljebb tényleg a minimális kötelezőkkel, amiket te is írtál.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 17:07:39

@DieNanny: Nem vagyunk egy sajt nagyhatalom, de igazad van, az otthoni trappista szánalmas. Próbáld meg itt, az Aldiban. 5 frank 70 deka. Ehető. :)

bpetya75 2013.01.10. 17:07:49

@Határátkelő:

Magad írtad hónapokkal ezelőtt, hogy meghatóan tudunk offolni. Szerinted kell ennél több, egy magamfajta offra hajlamos manusnak? Pláne, ha még partner is van hozzá ;-)

Ráadásul max véleménye olyan meglepő volt nekem, hogy nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. Le is mentettem magamnak, hogy ha lesz időm rá, akkor megpróbáljam az ő szemüvegével elolvasni. A fantasy meg a másik gyengém :-D

DieNanny CH 2013.01.10. 17:09:47

@hogyne,persze,igazad van!:
Az az óvoda szerintem Krippe, vagy egyéb gyerekfelügyelet, ugyanis Svájcban ingyenes az óvoda. Ez 1 éves minimum, az iskola előtt, néhány településen 2 éves.

bpetya75 2013.01.10. 17:10:58

@DieNanny:

Nem multitól kell venni a sajtot (bár ott is ki lehet fogni jót, de sajnos nem egyenletes a minőség), hanem termelőtől. Nem sokkal drágább (nem az akciós 1000-1200-as árhoz viszonyítva) és sokkal finomabb.

bpetya75 2013.01.10. 17:11:49

@tableno:

És ki is szállt az egészből? Jópár éve nem követem az eseményeket...

Határátkelő 2013.01.10. 17:12:25

@bpetya75: Én örülök neki (főleg, ha normális hangú az offolás), mert az, hogy könyvekről beszélgettek nekem azt jelzi, hogy a blog kicsit több, mint az aktuális posztokkal kapcsolatos ilyen-olyan hangulatú beszélgetés / vita. Szóval részemről ez egy pozitív megjegyzés volt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 17:12:27

@bpetya75: azóta sem jutottam el hozzátok a portékára... :(

tableno 2013.01.10. 17:18:56

@bpetya75: Úgy tudom ki. Illetve átadta a "Wayne Chapman" mévvel kapcsolatos jogokat valaki másnak.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 17:19:30

@DieNanny: A sajtot nem er felhozni!Ez ovon aluli!Svajcban vannak a legjobb sajtok a vilagon!amikor hazamegyek, semmit sem kell vinnem, csak sajtot!Buzlik az egesz lakasom, a borond, minden , a sok hulye sajttol.a jo fizetesre visszaterve.Nekem annyi kell, amibol egy csendes, kellemes atlageletet tudok elni, atlag svajci szinten, ugy hogy ne kelljen hitelekbe verni magam, es kiszamithato legyen a holnap, es legen egy minimalis (10-15KCHF) megtakaritasom.

bpetya75 2013.01.10. 17:22:10

@Határátkelő:

Érzékeltem, csak gondoltam nem hagyom szó nélkül ;-)

@tilmir:

Most téli szünet van. Majd március végén indul újra egy medvehagymás fesztivállal. Nyert a falu egy pályázaton, úgyhogy kicsit pofásabb lesz az egész, csak legyen addig 3 hétnyi földmunkára alkalmas idő. Talán a heti rendszeresség is menni fog már idén, majd kiderül. De ha jönnél, kérdezz rám, hogy lesz e épp portéka :-)

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 17:23:13

@DieNanny: nem, nekem egyaltalan nem fontos a tv, 2hetente 1x bekapcsolom.Ha van szabadidom, rogton eluazom valahova.
imadok motorozni, vagy a mi megjobb, vonattal elmenni valahova.Pl fel St.Moritzba, vagy ilyesmi.Kisetalni a termeszetbe, leulni egy padra fent a hegyekben, enni egy darab sajtot, meg egy szelet kenyeret, inni hozza egy pohar friss tejet, es olvasni egy konyvet.Reggel a szomszed ramkoszon, aszongya:"gricci!"
es egyutt lapatoljuk a havat.Ennyi.Live a nice peaceful life.

DieNanny CH 2013.01.10. 17:34:00

@bpetya75:
Van valami honlapjuk a Mo-i sajttermelőknek? (~készítőknek...)

ABL CA 2013.01.10. 18:24:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :) Ez jo latas. Elolvastam 2x is, es meg mindig egyet kell, hogy ertsek Veled.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.10. 18:48:13

@Határátkelő: csak metrot vezetnek? itt canadaban kihalasos alapon 2-3 eves varakozassal ,nagy cserencse kell ,rengeteg test etc , bekerulni egy ilyen allami nyugdijas allasba 4 napot dolgoznak napi 7 es fel oranal nem tobbet es oriasi fizetessel de azert mindig strajkolnak es amikor nyugdijba mennek kor kedvezmennyel sokuk vesz 100k feletti motohomot es irany a vilag
csak metrot v buszt vezetnek...!!!

mariann49 2013.01.10. 18:50:07

@tildy:): ja, nem vitatkozasi szandekkal irtam:)
csak gondoltam, valakit erdekelne, hogy mennyi az annyi, ha nem Mo-i vegzettseggel keresel.
Igen, tudjuk, hogy ez realis, mert tobb ajanlatot is kapott:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 18:52:48

@Határátkelő:

Az igazán jó blogban a kommenteknek semmi köze a cikkekhez.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 19:04:45

@walleevagy: sose tudhatod, hogy a masik atlagos, vagy profi.

Ismerek par profit, tobb mint tiz ev tapasztalattal, megis nekik is ido volt elerni ezt a szintet. En csak ennyit mondok.

2013.01.10. 19:05:53

@hogyne,persze,igazad van!: es hany ev mire valaki headchef lesz?

2013.01.10. 19:07:57

@montroyal: ok, de mondjuk a torontoi 3 vonalas metrocskakat ne hasonlitsd a londonihoz. Itt joval tobb meteo es vonatvezeto kell.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.10. 19:10:58

@charlieharper: montrealbol vagyok es tenyleg 3 vonal metro van viszont csak arra reagaltam a merto v bussz vezeto egy kiveteles jo allas ..

2013.01.10. 19:12:53

@montroyal: azert depresszios a patkanyokkal (2 es 4 labu) telitett alagutban lenni egesz nap. Es meg telefonozni sem tud.

2013.01.10. 19:13:32

@montroyal: a mintroyalbol levettem a quebecet

montroyal ( CAN qc) 2013.01.10. 19:20:53

kerdes : 1 szobas lakas Londonba az egy haloszoba +nappali vagy osszesen egy szoba..

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 19:24:33

@charlieharper: Jo kerdes.Attol fugg.A Balatonnal mar lehetsz headchef 22evesen.Mondjuk egy multinal 35+++
Sajnos Magyarorszag nem egy gasztronomiai nagyhatalom.
Ha megfigyeled, egy kulfoldi multi (en most multi alatt nagy, nemzetkozi szallodalancokat ertek pl,Ritz-Carlton, Fourseasons, stb) ha nyit egy szallodat, akkor nem magyaros ettermet nyit, hanem Francia, vagy Olasz konyhakat csinalnak.Nem igazan van kulfoldi szallodaban magyar chef, par kivetetol eltekintve.De egy souschef, vagy sr.Souschef elerheto.Altalaban 35-40ev korul.Ott is mar eleg komoly a penz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.01.10. 19:26:21

nem turkálnak más zsebében

egyszerűen kíváncsiak, mi lenne, ha...ők kimennének...akkor mennyit lehet keresni..

nem kell túlbonyolítani

haveromat én is kifaggattam, mennyit keres, mi mennyibe kerül, hogyan tud megélni

nem mintha Londonba akarnék menni, csak érdekel, miben más, mint itthon

2013.01.10. 19:47:06

@hogyne,persze,igazad van!: Nem tudtam, hogy ilyen penzeket keresnek ezek. Mi a kulonbseg egy snr souschef es egy headchef kozott? Az hogy mennyi ember tartozik ala?

iwebinfoember 2013.01.10. 19:52:20

@Babette_: Nem az a baj, ha megkérdezik hogy mennyit keresek, mennyit költök, hanem ahogyan megkérdezik sokan, na az a pofátlan. Próbáltam már pár embernek segíteni, én a kezemet nyújtom, de őneki a karom kell! Vállaltam már tolmácsolást magyaroknak, ingyen, de köszönet helyett még én voltam a kö*ög, amiért nem kerestem neki állást, meg nem adtam neki szállást. Nagyon sokan sajnos így viselkednek, ezért én magam már a személyem elleni támadásnak vélem az olyan kérdéseket, mint a mennyit keresel, meg hasonlók.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 19:55:39

@charlieharper: Hubazz.Nem egszeru dolgokat kerdezel.Mondjuk, o a kozvetlen helyettese.Igen, nagyon kemeny penzeket keresnek.Leirom a konyhai rangokat, kb fizetesekkel.
Commis de cuisine (kezdo szakacs)fizetes:3500chf brutto
demi chef B:4000chf
chef de partie B:4500-5000chf
sous chef B:5-7000
sr.souschef 7-10.Kchf
ex.headchef 10++++
es egy multi nemegyszer kinal karrierlehetoseget egesz eleten at.
Elhelyezkedsz pl a budapesti Fourseasonsnal, szepen lepegetsz elore, aztan atmesz mondjuk Provance-ba, aztan Hawaira, esetleg Maldiv szigetekre., es onnan mesz nyugdijba.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 20:00:16

@hogyne,persze,igazad van!: Viszont egy no name helyen jóval szerényebben a fizetések. Múltkoriban jött hozzánk dolgozni egy srác. Echte svájci, néhány év gyakorlattal, napi 12 óra melóval keresett brutto 3 ezret szakácsként. Az nem sok...

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 20:06:37

@tilmir: Igen, neked igazad van.De!senki nem akadalyoz meg abban, hogy ha nem akarsz noname helyen 3000chf-ert dolgozni, akkor jelentkezz egy normalis helyen, es kepezd magad!Tanulj!
Pont olyan, mint amikor valaki beiratkozik az egyetemre. es kepzi magat!
Menj el egy normalis helyre, kezdd el, jarj el masik ettermekbe nezd meg mi hogyan megy, iratkozz be pacojet tanfolyamra, sousvide tanfolyamra, csokitanfolyamra, stb.Iratkozz be tovabbkepzesre Luzernbe a BHMS CULINARY SCHOOL-ra, jarj oda par evet, kapj diplomat, dolgozz, tanulj, fejlodj, es boldogulj.Pont ugy mint masok, akik elvegzik az egyetemet, foiskolat, vagy maskepp kepzik magukat.Azzal a kulombd^seggel, hogy konyhan a gyakorlati tudas a legfontosabb.

2013.01.10. 20:07:04

@hogyne,persze,igazad van!: koszonom. Foggalmam nem volt errol a szakmarol.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 20:10:38

@charlieharper: nincs mit.Semmi gond, honnan is tudnad.
Sokan azt hiszik, hogy az a vendeglatas, hogy kiviszem a talcat a konyharol az etterembe, szakkepzettseg nelkul, ehberert.Nem.ez az alja.
Londonban a legnagyobb szallodakban evente 100-120.K GBP-t keresnek.
En a budapesti Royalban kezdtem, Francia konyhafonok mar akkor! 10K euro/ho-t kapott.2002ben

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 20:14:26

Kerdezzetek meg Hagymat, o is tud errol meselni, Amerikaban is biztos jol fizet!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 20:14:40

@hogyne,persze,igazad van!: Ebben igazad van, de én már nem képzem át magam. :D
Csak meglepődtem, hogy egy -szerintem- jó szakmával bíró fiatal (ráadásul helyi), miért akar segédmunkás lenni egy építkezésen.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 20:22:46

Ha neki ez eleg, akkor rendben.Nem mindenki akar fejlodni, de nem is baj.Olyan emberre is szukseg van.a lehetoseg mindenesetre adott.
Szerintem is jo szakma, szakacsra mindig szukseg lesz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:28:00

@montroyal: yeahh ez nekem is megutotte a szemem
az egy eletre szolo karrier, biztos nyugdijas allas, jo fizetessel
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: biZtos, hogy nem fogok muelemezni, de hogy egeszen maskeppen ertelmezzuk ezt a konyvet/regenyt?/ az egyertelmu
nem is ertelmezzuk, hanem mast jelent mindkettonknek, de ez nem baj
@hogyne,persze,igazad van!: en nem keresgeteki, nem akarok cukrasz lenni
csakszoltam, amit belinkeltel, azert a fizetesert, hat arra nem sok embernek van sansza, hogy megnyeri
igen a tescoban dolgozo cukrasz is cukrasz, meg a kiraslyno cukrasza is cukrasz
es igen tudom, van parszaz ember aki cukraszatbol csinal milliokat es karriert

2013.01.10. 20:28:28

@hogyne,persze,igazad van!: meg 1 kerdes. A cukrasz is a headchefnek dolgozik vagy azoknak kulon hierarchiajuk van?

2013.01.10. 20:29:28

@hogyne,persze,igazad van!: ma mar megerte feljonni a blogra!

Sanyi9 2013.01.10. 20:31:18

@Seang Lee: Vannak olyan emberek, akiknek az oraberuk par szaz font. Ok tehetseg, tobb nyelven beszelo, muvelt, kemenyen dolgozo, jo megjelenesu fiatal lanyok... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:31:29

@tilmir: ezek az osszegek itt amerikaban is cask neheny sztarszallodara es etteremre jellemzoek
en nagyon jonevu hotelben melozok de egy kezdo szakacs osszehugyalja magat ha megcsinal 2000 dollart
/de elatalaban nem csinal meg/
lehet aztan persze lepegetni felfele, ez nem kerdes

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 20:34:33

@montroyal: 1 bedroom. Azaz kulon van meg nappali is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:34:40

@hogyne,persze,igazad van!: a meno helyeken a meno chefeknek
de hat a nagy atlag az linecookkent robotol estenkent
nem beszelve az elso muszakos reggeligyartokrol
pedig mondom, ez egy felkapott hely
nem csillagos meg ilyesmi de meni hotel, meno etterem
aki a legjobban keres termeszetesen a tulaj:)
nade itt is sok mindentol fugg, mas egy meno etterem Losa Angelesben, New Yorkban vagy ugye Ashevilleben

Világpolgár2012 2013.01.10. 20:36:00

@montroyal:
Angliában azt mondják a magyar értelemben vett egyszobásra, hogy studio, vagyis nincs külon nappali és háló, csak egy szoba. A nappali + egy háló az one bedroom. A nappali + 2 háló, az pedig two bedroom (flat/apartment/house/stb), és így tovább a hálók számától függően.

filo3333 2013.01.10. 20:36:17

A kezdeti cikkhez hozzaszolva, persze net. 3000font soknak tunhet.

A jelenlegi helyzet:
Nem mindegy, mikor jottel ki, ha csak most, akkor bizony keserves ut vezet meg eddig is seniorkent. (az elmult evben kb. 4%-kal csokkent a programozoi atlagber, azelott is ennyivel)
Annal nagyobb a fizetesed, minel nagyobb nepcsoporthoz tartozol.
Indiai indiait, lengyel lengyelt reszesit elonyben. Indiai ugye egy par generacios, igy szivas. London Europai embernek nem valo. (40% nem feher, 15% bevandorlo feher, 45% brit a mostani nepszamlalas szerint)
A berekben latszik meg egyebbkent leginkabb.

Szoval, ha idejon egy senior magyar mostanaban (7-8 evvel), es nem akar 3 honapot bebukni, akkor 40-45ezer fontnal tobbet ne is nagyon kerjen, majd amikor a talpa alatt fold is van, akkor mar be lehet arazni. Ellenben egy indiainal az alap az 50ezer font. (ez atlagos eset, itt most nem nezem azt ki menyire volt szerencses)

Angol nyelvtudas folyekonysaga is sokat ver a latban (ebben atlagosan az indiaiak jobbak), de a hangminosegek itt telenfonban ilyesztoen rosszak neha. (varos kozeperol nehez, mert vagy zajos, vagy arnyekolt)

2004 ota a lakasarak rengeteget valtoztak, igy az alberletarak is, de 3000fontot akkor simabban meg lehetett kapni.

Mondjuk valaki negyhavonta haza szeretne menni, es egy egyszobas lakast akar "hasonlo" korulmenyek kozott berelni, amit otthon megszokott. A hasonlo nagyon idezojeles.

3-as zonan belul az atlag olyan 1000-1200 font kozott van mostanaban, es ez inkabb az alja.

Kajara, ha az ember nem koplalni akar, otthon se koplaltal, es neha beultel ide-oda: 200-250 fontot szamolni kell erre is. (de rajossz, az itteni eletformanal ez az alja) Jo van a 100 fontos kategoria, de arrol ne beszeljunk.

Elektronikai cikkekrol kar beszelni, neha kicsit dragabb mint otthon, de nem jelentosen. - egy bevandorlonak nem az lesz az elso, hogy vegyen egy mikrot, ha az alberleteben mar eleve van.

A mostani berletar 1-3 zona 137 font korul van, de ez ez ev januarjatol is azert erdemben emelkedett.

Az evi haromszori hazaut jelenleg 40-50 font korul van. (lehet olcsobb es dragabb jegyeket is venni, mikor hogy, de a repterrol is ki es be kell jutni a varosba, plussz ha van csomagdij)

40
137
1200
200
~1600 font

Tehat 1400 font megmarad. A fontnak a 350 az erosebbik oldala jelenleg, bar most epp kicsit tobb, de jo idoben nagyon le tud sullyedni. Tehat 490.000 forintod van.

Otthon:
7-8 evvel rendelkezo programozo, ha jol gondolkodott, es nem ment bele minden hulyesegbe es draga dologba, akkor egy 1,5 szobas lakasravaloja lehet, hogy van. Egy-ket millioval termesezetesen atlag esetben a szulok is beszallnak.

Jelenleg, ha nem lenne olyan rossz helyzetben a gazdasag, sztem 800 brutto elkerheto., ami 527 netto most, de lehetne kevesebb is kesobb.

Ilyen korulmenyek kozott atlagban, amit felsoroltam, Pesten ez az elet net 70-bol kihozhato. (rezsi 20+berlet 10+40kaja (a kaja minosege magasabb, altalaban veve otthon vannak olcsobb alternativak, kimert cuccok stb.)+csaladlatogatas havonta max 7ezer)

Tehat 450ezer forint marad.

A kulonbseg, ha nagyon leegyszerusitjuk, akkor ha egy informatikus 3000fontot keres itt nettoban, akkor 40.000Ft korul van.

Net. 3000fontot (50K) meg talan el lehet erni, de 3465font a 60K, amit mar alig adnak. Az itteni arakat figyelembe veve, az eletszinvonalad nem magasabb, csak itt nem szokas, hogy valaki egy egyszobas lakast kibereljen. (szerencses esetben par, de legtobszor meg egy kulon szoba is nehezkes ertlemes kozlekedesi helyen)

Az egesz okfejtesbol leszurve akkor erdemes kijonni:
1, Ha sporolni akarsz, es elviseled egy ideig, hogy az otthon megszokott eletszinvonaladnal rosszabbul fogsz elni.
2, Ha videken szerezted a tapasztalatokat, es Pestre eleve meg egy ugras lenne.
3, Ha tudsz angolul, de jobban akarsz. (A bevandorlok meg egyre tobben vannak, igy nem biztos, hogy az angol tanulas olyan konnyu dolog, illetve nem vesznek fel egy bizonyos egyre magasabb szint alatt.)
4, Ha nem most tervezed, mert most az angol munkaero piac is nagyon meg van terhelve, es ez latszik az elerheto berekben, es a lehetosegek minosegeben is, es varoson beluli mennyisegeben is. Nagyon sok a videki lehetoseg. (Videken kevesebb ugyan a penz, de amibol Londonban egy szobat berelsz, Birminghamben egy akar 1,5 szobas lakast is)
5, Ha olyan foglalkozasod van, ahol otthon nem fizetnek erte eleget, mint az orvosoknal, az osszes egyebb foglalkozasban az aranyok hasonloak.
6, Ha otthon is alberletben laksz, vagy hasonlo nagysagu hitelt fizetsz.

Persze egyszeru a helyzet ha munkanelkuli vagy otthon.

Jovo:
Nehez megmondani a jovot, de adhatok egy tippet.

Ha a valasag veget erne, egyszer csak veget fog:
1, Angliaban a bevandorlas hajtja felfele az arakat es lefele a kereseteket, ezert gondolkodnak azon, hogy csokkentsek a bevandorlast. (alapvetoen a jovoben a hatarozatlansag miatt is valoszinu ebben nem sok valtozas lesz)
2, Magyarorszag, ha veget erne a valsag, es visszaterne az elet a normalis mederbe. (a nagy "ha"). Tehat lehetne ertlemes munkat talalni, valoszinuleg London ennyi penzert nem lenne vonzo.
3, Vannak a vilagon ennel szerencsesebb helyek is.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 20:37:20

@charlieharper: Kulon.Altalaban van head pastry chef.@hagyma: engem a szerviz resz erdekelne!Mint felszolgalo mennyit keresnek.Foleg az etteremvezeto erdekelne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:38:05

@montroyal: ahol nincs kulon nappali csdak egy szoba az szerintem nalatok is studio
az egy haloszoba az + nappali+ konyha+ furdo

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.10. 20:39:48

@hagyma: Persze, nem mindegy valaki puccos vagy no name helyen kezd.
Akiben van spiritusz az eljuthat a "resti"-ből is jó helyre. Tanulni, fejlődni kell. De ez minden szakmára igaz.
Én marhára nem értek a vendéglátóhoz, még a főzéshez sem nagyon, így nem tudom értékelni a hírt, miszerint egy magyar szakács is bekerült a szakács olimpia döntőjébe.
Ezt hallottátok?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:43:57

@hogyne,persze,igazad van!: hat en nem az etteremben melozok, a felszolgalok megcsinalnak szerintem 1-1500-2000 dollart/ 2 hetente/ ez evszakrtol fugg, van mikor sokkal tobbet, van nap, mondjuk most januarban,, amikor jo ha bejon nekik 50 dollar egy nap
azutan sokat szamit, hogy a reggeli-ebedet, vagy a vacsorat viszed
ertelemszeruen a vacsoraztatoknak joval magasabb a lovejuk, mert ott mar van uveg bor stb. es a 20 szazalek tips az az elfogadott osszeg errefele
en mashol melozok, nalunk 22 % servicecharge van, negyen visszuk a "botot" egy jo kis eskuvo belekrul 50-60 ezer dollarba, es meg ha ugye a partimesokat ki is fizetjuk, az jo zseton
most a nagy semmi
ez a januar
de az ember tudja szeptemberben , hogy jon majd a januar meg a februar is:)
mar aki nem hulye
kifejezetten etteremvezeto itt nincs
az F&B manager ala tartozik az etterem is

Sanyi9 2013.01.10. 20:45:30

@walleevagy: Evvel nagyjabol egyetertek. Mondjuk a buta el a munkabol, az okos meg a butabol. :D (erdekesen hangzik a mondas (nem is tudom miert ugrott be, csak ugy...), de ha valaki konkretan az en esetemre kerdi, akkor en bizony nagyon buta vagyok... :D)

Volt egy ido, mikor (szinte masodik allaskent) itthon is programoztam, mint freelancer. Voltak honapok, mikor tobb, mint megduplaztam a keresetem. Mondjuk ennel inkabb az volt jobb, hogy sok uj dolgot tanultam, mert mas teruleten dolgoztam, mint a munkaban (nem mondom, hogy a plussz penz zavart volna... :D). De mikor hetekig nem csinaltam semmi emlitesre meltot munkan kivul, akkor feltettem magamnak a kerdest, hogy megeri-e. A keresetem meg nagyobbnak tunt, mint amilyen valojaban volt, mert gyakorlatilag nem volt idom elkolteni. Azutan eltunt a kezdeti lendulet es felhagytam a dologgal. Vegulis mindegy, nem sok koze van a temahoz, de azert gondold meg, ha megeri-e hetvegeken is dolgozni (nem, nem vagyok irigy, en jobban keresek egy olcsobb varosban, mint amit te emlitesz itt :D).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 20:48:09

@tilmir: puccos helyen kezdessz es "cask" szakacs vagy, tehat kezdo, nagyon sokat kell melozni nagyon kevesert
persze tanulsz, hajtassz + iskolak, lehet lepegetni es altalaban nem ugyanazon a helyen, ha feljebb akarsz lepni szinte mindig valtoztatnod kell a heleyet is
ez specialisan vendeglatos dolog
dolgozni, ellesni a fortelyokat, tanulni, azutan palyazni egy masik helyre magasabb pozicioba es igy tovabb
es egyszer cask Te leszel a fonok valahol, valamelyik konyhan

Sanyi9 2013.01.10. 20:51:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez a szamitas igaz Filipápolyra meg Bodonyra is?

Sanyi9 2013.01.10. 20:54:10

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : az elobb ittam egy sort, ugyhogy majd nekifutok a bejegyzesednek holnap is, teljesen jozanon, mert erdekesnek tunik. De legalabb annyit tanultam belole mar elso olvasatra, hogy az angliai programozoi allasokra Vikash Kopczynski neven erdemes palyazni.

Sanyi9 2013.01.10. 20:55:16

Amugy, a cikkhez igencsak relativ lengen kodo tema, de azert nekem tetszik: youtube.googleapis.com/v/P2HoiuUffrM&loop=1

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:56:14

@Sanyi9:

Bodonyra nemigen, ott a fizetési szint a szeredőci fele, viszont a költségek nem a szeredőciek 50 %, hanem mondjuk a 80 %-a. Azaz ott sokkal szarabb a helyzet.

Filipápoly az kb. Szeredőc. Még a tengerparti városok is. Minden más városban, faluban a helyzet bodonyi vagy rosszabb.

filo3333 2013.01.10. 20:56:23

Ha Londonbol ki szeretnel koltozni, de Londonban szeretnel dolgozni, hogy a koltsegeidet csokkentsd. Nem jarhato ut.

Osszessegeben elmondhato, hogy ha csak 20-30km-rel koltozol kijjebb, elveszted naponta 1,5-2 orat, de az utazas miatt drgabban jon ki a dolog. Ugyanis az eves berlet ilyen tavra jo 3000font korul van.

Rengeteg olyan kollegam van, aki videkrol jar be, de van egy-ketto olyan is, aki mondjuk Walesbol, es dolgozik 3 napot az irodaban 2-ot meg otthon. (meg lehet oldani, de ezek a fars esetek)

3 napot (jo esetben 150-200 fontbol meg lehet uszni) elvileg el lehet lenni hotelben is, igy meg Mo-rol is kivitelezhetonek tunhet, hogy sporolsz is egy kicsit, de itt nem nagyon szeretik a tavmunkat azt meg kell hagyni. Nemetorszagban ez jobban elterjedt.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.10. 21:08:46

@hagyma: de 4000usd/ho az amennyire en tudom az jo penz, arra boven eleg hogy megelj, nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 21:13:19

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : no ja. Hiaba van Slough is pl. 20-30 percre vonattal, annyival dragabb bejarni, hogy nem eri meg.
Lakasaraknal esetleg azt lehet nezni, hogy vannak bizonyos reszek, ahol olcso a lakas, Londonon belul is, Croydonbol pl. 15 perc alatt benn vagy London Bridgenel, viszont az egy haloszobas lakas ara 800 font, ket haloszobasat 950ert kapsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.10. 21:17:13

@hogyne,persze,igazad van!: 4 rugo az nagyon jo zseton
nincs is meg nekik a 48 netto szerintem eves szinten, foleg nem nettoban
magamet meg nem tudom tavaly, most varom a papirt az adobevallashoz
4 rugobol magadban is faszan megelsz normalis lakasban a keleti parton

2013.01.10. 21:23:36

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : mostani IT contractoromnak 650/nap fizetunk es orulunk, hogy ilyen olcson talaltunk. Persze a hoteljet es a napi kajat is a ceg fizeti neki. Nyilvan az IT contractornak offshore helyen van cege felallitva.
Kb 35 eves, 12 eves IT szakmai tapasztalattal, amibol csak az utobbi par eve van abbol az aplikaciobol, amire mi hasznaljuk.

bpetya75 2013.01.10. 21:36:58

@DieNanny:

A Petörke Portékán ők árulnak: www.somogyisajt.com/main.swf Erről tudom, hogy finom. De ők is csinálnak. boldogfalva.blogspot.hu/ és Pesten, a biopiacon árulják. Meg néha nálunk is.

Olyan honlapot, ami az egész országról adna áttekintést, nem tudok.

filo3333 2013.01.10. 21:56:23

@tildy:): Croydon - hat nem voltam ott, de hallottam rola altalaban rosszakat, de teny, hogy az arak alacsonyabbak, de alapvetoen ugy mondanam, hogy az a 200font nekem nem eri meg, hogy ott lakjak.

River_Of_No_Return 2013.01.10. 22:01:07

@Sanyi9:
“De mikor hetekig nem csinaltam semmi emlitesre meltot munkan kivul, akkor feltettem magamnak a kerdest, hogy megeri-e. A keresetem meg nagyobbnak tunt, mint amilyen valojaban volt, mert gyakorlatilag nem volt idom elkolteni.”

Ez sajnos a velejárója sok jólfizetett munkának, de néhány szerencsés embernek ez nem probléma, mert hobbiként is a munkájukat csinálják. Ami nekem eszembe jutott a heti 7 nap munka kapcsán az az a dolog, amit itt USAban sokszor szoktak (főleg idősebb férfiak :D) mondogatni: ’happy wife, happy life’. Kevés párkapcsolat bírja jól azt, ha kevés időt tudnak egymással tölteni a felek. Ez nem feltétlenül igaz a posztoló kapcsolatára, csak szerintem csatlakozik ahhoz, amit te írtál.

filo3333 2013.01.10. 22:09:26

@charlieharper: Sztem ez sokmindentol fugg, ez egy egyedi esetnek tunik. Nagyon egyedi esetnek. (A 650 font napi dij, nagyon kiugronak szamit - a mostani korulmenyeket nezve 450-500 kozott mozog a hirdeteseknel, de abbol is ki tudja mi az igaz)

En is mar lassacskan elerem ebben az evben a 10 evet javabol (amibe termeszetesen minden par betus szo benne van mar), de megmondom, hogy Londontol annyira elment a kedvem, ha letelik meg a maradek 1,5 ev, amit meg szantam, ide vissza tobbet soha, max. ha haza nem, akkor atugrok az oceanon. (voltam mar ott fel evet, vannak ott is arak, de Washington azert tettszett kornyezetileg)

Otthoni allapotokrol annyit, hogy ide soha nem jutottam volna ki magyar cegen keresztul annyiert, amit most keresek. Szoba sem alltak velem, amikor kikuldetesi ambicioiamat is szoba hoztam.

Sot sokaig kerestem otthon munkat ekkora tapasztalattal (tobb mint fel ev), de eppkezlab lehetoseget nem kaptam, csak sokkal kevesebbert, mint amit elotte kerestem, Itt ket het alatt mar elsikerult helyezkedni egy moderalt berert anno a vakvilagnak nekimenve. (akkoriban nem tudtam, hogy Angliat eszik-e vagy isszak, elso gondolatom az volt, uristen, milyen egy szutykos helyre jottem...de, akkor transzban voltam, es elfogadtam/beletorodtem azokba a dolgokba, amelyekrol le kellett mondanom)

Nem vagyok benne biztos, ha most fognam magam es hazamennek, nem-e megint 6 honapig munkat kellene keresnem, es aztan nem-e vissza kellene jonnom. (persze akkor mar mashova)

Amerikat meg is szivtam penzugyileg, pedig igen sokat toltottem ott magyarorszagi cegen keresztul.

Ugyhogy, ha valaki ilyesmit mond, vagy nagyon specializalt munkaban dolgozik az illeto, vagy egyszeruen annyira egyedi eset, mint a feher hollo.

2013.01.10. 22:17:00

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : pedig nagyon nem egyedi ebben az iparagban. Amikor meg konzultacioban voltam, oranket £450 + VAT szamlazott ki utanam a ceg. Nyilvan en nem ennyit kaptam, de egy cegnek ennyibe kerul egy jo contractor. persze iparag es projekt fuggo, hogy mennyire kell specialista.
En is elveztem USAt, bar es jo ki

2013.01.10. 22:17:39

@charlieharper: azt akartam irni, hogy ott tobb orat dolgoztunk, mint Londonban.

walleevagy 2013.01.10. 22:19:46

@kalandortexasi: A hetvegi munka sajnos jelenleg nem valasztott opcio, valaki, valamikor hozott egy hibas dontest, ezt mar csak igy lehet korrigalni. Ha minden jol megy, honap vegetol visszakapjuk az eletunket.

Egyebkent egyetertek, a sok munka nem feltetlenul eri meg. Egyik ismerosom mondta egyszer, hogy kereshetne meg ketszer ennyit, de akkor mar arra se lenne ideje, hogy elkoltse.

River_Of_No_Return 2013.01.10. 22:37:50

@walleevagy:
Igen, gondoltam, hogy nem úgy vállaltad el a munkát, hogy mindig így lesz.
A férjem cégénél is jelenleg azon a részen, ahol dolgozik, a ’building the plane while flying’ állapot van, és a fejlesztők elég nagy megterhelés alatt vannak. Ezért is vesznek fel inkább család nélküli fiatalokat, akik magas fizetésért hajlandóak feláldozni a szabadidejüket, ha kell.

blackhairlady 2013.01.10. 22:45:54

@hogyne,persze,igazad van!: Te mikor mentel ki Svajcba? Nem december november-december kornyeken?

pappito · http://pappito.com 2013.01.10. 22:52:24

@tableno: "@bpetya75: Új-Zélandra. Asszem pappito ismeri is."

igy van

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.10. 22:57:24

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : teljesen valtozo utcarol utcara , tombrol tombre.
Laktam mar Hackneyben es Newhamben, alapesetben egyik sem arrol hires, hogy jo helyek lennenek, viszont mitn irtam ennyire tombonkent, utcankent valtozik, szerencsere mind ket kornyek csendes, normalis volt/van.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.01.11. 00:07:18

@Karinette: itt, a blogon? Minden nő meghülyült? Komolyan, teljesen hülyék vagytok?

windex 2013.01.11. 00:07:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: max, most nemigen lenne erőm részletezni, meg dolgozom is, úgyhogy csak 1 mondatban 1 jelzés: alapprobléma, hogy a kis hercegben a herceg nem a főhős, akivel azonosulnunk kellene, a könyvben az esetek állnak a középpontban - a fantázia kérdésétől a rókán-rózsán át a racionalitásig (király) akár - a herceg személye csak közvetítő, abból a szempontból, hogy az ő bolyongása kapcsán botlunk az esetekbe. pontosan a kívülállósága vet fel olyan kérdéseket, amik egyébként nagyon is helytállóak az embert illetően a mai napig is, az, hogy (számodra) nyafogó, dekadens karakterként láthatjuk, a lényeget illetően szinte mellékes, na jóccakát, mennem kell

Bicepsz Elek77 2013.01.11. 00:10:51

@tildy:):
Croydon olcsobb, de azert kb 40-50 perc az ut London Bridge-ig, es kb. 150 font havonta a jegy (ami olcso, mert csak vonatra ervenyes, de van aki erre 300 fontot kolt).
tickets.southernrailway.com/sn/en/JourneyPlanning/SeasonMixingDeck
London egy erdekes hely, mert rengeteg a lehetoseg, de ott elni nem normalis embernek valo. 1-2 zonaban kb. egy duplaszoba 650 font EGY embernek, es 7-900 kettonek. VAGY: GETTO (Camberwell). Sok hely vegyes: pl. Brixtonban is vannak jo reszek. Lakas az mas teszta. 3-4 zonaban van 7-800 fontertis=150 font havonta berletre(vagy orakig buszozas). Ez egy studio flat. Alairod,hogy egyedul laksz benne.
Haz 2 zona: 1500 + 150 council tax + szamlak (4-5 szoba, ki lehet adni)
Azert 3000 fontbol jo ki lehet jonni. Ha 560 ert berelnek szalllast, az egy duplaszoba lehet 3-4 zonaban, nem tul jo helyen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 00:19:47

@Bicepsz Elek77: East Croydon [ECR] to London Bridge [LBG]
Thursday 10 January 2013 Departing Arriving Duration Changes
23:32 23:45 0h 13m
De altalaban vannak 13-20 perces járatok.

Egyébként meg nagyjából igazad van, Shoreditchben is , meg jó pár helyen simán kiadnak akár egy szobát is 800 fontért , úgy, hogy még 3 emberrel együtt laksz a házban, lakásban. Egy ideig jó így lakni, de egy idő után már külön akar lakni az ember. Függ attól is, ki hány éves. Egy 20-25 körüli bulinak fogja fel, de 30 fölött már nem biztos , hogy kerülgetni akaroma másikat, vagy arra várni, hogy a szemetet levigye.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 00:40:52

@hagyma: igen azt ertjuk studio de nalunk kicsit mas : 1es felesnek hivjak: fél a furdoszoba es 1 helysegbe minden, 2 ,5 :1 a halo 1 konyha nappali egybe es a fél a furdo 3 ,5 1 konyha egy nappali 1 halo, fél a furdo es igy tovabb... azert erre fele mint studio nem ismert mert az 1.5 sem 10-20 negyzetmeter hanem normalis nagysag.. de kedvencem ha mas nincs a HGTV nezegetem a lakasokat vilagszerte...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.01.11. 00:47:37

@montroyal: "de kedvencem ha mas nincs a HGTV nezegetem a lakasokat vilagszerte..." HGTV mellett ajanlom meg ezt az oldalt:) www.houzz.com/ szuper website lelkes amator es profi lakberendezoknek:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 01:09:03

@Zsuzsi65: koszi megneztem es favorit ..es az epitkezesetek is klasz..

zopilote 2013.01.11. 02:19:01

@montroyal:
Megfogadtam, hogy egy ideig nem szolok hozza a HA - hoz (lebunkoztak, mert fenykep he-
lyett photot irtam, megkaptam a Norbi jelzot is, stb) Mindegy, 3 napig birtam a hallgatast.
Most is csak a kulonfele apartment elnevezesekhez akarok hozzaszolni. Kanada angol nyel-
tartomanyaiban van a studio, loft es a bachelor meghatarozas. Lenyegeben egy fogalomrol
van szo, bar vannak ezen belul is kissebb kulonbsegek. A kozos bennuk az, hogy egy nagy
nyitott helysegbol all mind es hogy egy kulon helyseg van, a furdoszoba. Az elteresek a
konyha mereteben, elhelyezkedeseben es felszereleseben vannak. Es van egy negyedik
elnevezes is, a bachelorette, ami lenyegeben szinten studio, de nincs benne furdoszoba,
vagy csak nagyon kicsi. A studio es a bachelor kozott a lakas merete is meghatarozhatja az
elnevezest. A loft sokszor abban kulonbozik a tobbitol, hogy magas mennyezete van, ugyan
is altalaban regi muhelyek, raktarak atalakitasobol keszultek. Kar, hogy nincs az olvasok ko-
zott egy ingatlan ugynok, aki eligazitana minket, olvasokat a helyes kifejezesekben. Egyes
helyeken ujjabban a Bachelor elnevezes politikailag nem korrekt, mi van olyankor, ha egy
nonemu szeretne kivenni a lakast. Lattam mar olyan feminista cegjelzest noi ruhazati uzleten
ahol Womyn -t hasznaltak Women helyett. :)))

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 02:44:02

@zopilote: ok en igazabol az angliai lakasokrol kerdeztem mert canadaban de nem angol teruleten lakom 22 eve bachelornak quebecben a duplex, triplex(2-3 lakasos haz ) alagsori kis lakast(extra) hivjak es a lakasokat 1et demi 2 et demi etc elnevezessel hirdetik.. es ismerik .. tobben megirtak hogy van ez Londonba koszi

montroyal ( CAN qc) 2013.01.11. 02:50:11

@zopilote: es a feminin elnevezesekrol az exem vegezte el eloszer itt a karosszeria iskolat(sokan elkezdtek de nem fejeztek be) es himnemu karosszeria lakatoskent kapta a papirjait nem tudtak no eseteben mit hasznaljanak ( ezt o nagyon nem szerette)

ruszofil 2013.01.11. 02:59:12

@hogyne,persze,igazad van!:
Ez az allas azert nincs megfizetve rendesen. Sokat kernek es keves penzt adnak erte,mivel nem oraberben, hanem shiftben/muszakban van megadva a fizu... Azt irjak, hogy a szokasos 7shift helyett 8at kell melozni.--3 dupla es 2 szimpla shift-- . Igy max. 9- 9,5font kozotti oraber johet ki. Egy agencys ilyen melonal ezert kaphatsz min12fontot is... Valoszinu a napi fel ora-1ora tulora es kajaido sem lesz igy elszamolva :) Itt is kezd hasonlo lenni a szitu, mint otthon- Magyarorszagon. Egy masodosztalyu etteremben tobb penzt lehet keresni, mint egy 5csillagos hotelben... Persze egy bizonyos szint felett mar jobb a szallo, egy szallodas Head Chef fizuja mar nagyon jo...

ruszofil 2013.01.11. 03:19:37

@hogyne,persze,igazad van!: Ja, es CDP-nek meg elmegy ez a fizu, de SousChefnek ez mar karcsu...
December12.en erre az allasra nem sokan jelentkezhettek :)

kzolika 2013.01.11. 07:36:22

Én egy dologra figyeltem fel: a t. Posztoló azt írta, hogy van itthon 8-900 GBP havi fix ktg-e és az hitel.
Feltételezésem, hogy lakáshitelről van szó. Még ha anno jól is kerestem és kaptam egy nagy hitelt és van egy elszállt összegű JPY-s vagy CHF-es hitelem, akkor is havi 100-120-at (ekkora hitelnél még épp be kell tudni lépni az árfolyamgátba és biztos meg is teszem) kalkulálok, de ez még mindig "csak" 3-400 GBP. Esetleg van mellette egy gépjárműhitel is? Az már kiadhatja. De akkor meg, ha expat leszek, akkor a lakást kiadom, az autót meg akár buktával is eladom, és máris lementek ezek a költségek.

csikhamirinao 2013.01.11. 08:28:04

Én elolvastam a "levelet"!
Pontos ismeretem nincs az angol fizetésekről!
De gyenge ismeretem szerint,1.500.- - 1.800.-Font körül van az átlag fizetés Angliában!
Ezek szerint,az egész Brit Birodalom,gyakorlatilag nyomorban van?
Én két hetet voltam ott az elmúlt nyáron.A szállásom megoldott volt.Magamat kellett ellátnom.Oister-rel közlekedtem.Amit Londonban látni kell megnéztem.Nem szórtam a pénzt!Kb. 200.-Ftontból nagyon jól éltem meg.Hiszen a piacon, 50.-Pennyért megközelítőleg 3 kg banánt kaptam.S több féle gyümölcsöt ugyanolyan áron.A Tesco jellegű áruházakban,1.-Fontért szinte minden kapható volt,ami egy étkezéshez kell.Nem lefogyva,hanem meghízva jöttem haza.Pedig megtettem vagy 80 kilómétert gyalog.
Az tény!Ha minden nap vendéglátó helyen étkezek,sokkal többe került volna az egész utazás.Múzeumokat láttam!Ingyen van minden!Nem folytatom!!!!Szóval nem teljesen értem a 3.000.-Font os "nyomorgást"!!!!!Persze lehet élni így is!Meg úgy is!!!

bpetya75 2013.01.11. 08:49:07

@zopilote:

"Lattam mar olyan feminista cegjelzest noi ruhazati uzleten
ahol Womyn -t hasznaltak Women helyett."

Ez komoly? Mert ha az, akkor ez már szerintem kezelendő eset...

@kzolika:

Az árfolyamgát akkor éri meg, ha gondot okoz fizetni a hitelt, és akkor sem biztos, hogy jól jössz ki belőle. Ő már kint volt, mire ez a lehetőség bejött, és keres annyit, hogy ki tudja fizetni, ergo hülye lenne élni vele. Az a 100-120, amit írsz, egy tizenpár milliós, 20-25 éves hitel törlesztője. Ha neki nagyobb hitele van, vagy 10-15 évre vette fel, akkor közelítheti akár a 2K-t is a törlesztő. Az autóból meg rossz konstrukció esetén nem lehet kiszállni, mert a kocsi a rajta lévő hitel töredékét éri, így eladás után is marad bőven törleszteni való.

indapass90210 2013.01.11. 08:56:03

@charlieharper: nekünk is volt ilyen ember, majdnem ennyi zséért, aztán olyan balfasz volt, hogy a projekt vége felé nekem kellett figyelni rá. A tiétek ért is valamihez, vagy csak elteszi a pénzt?

Sanyi9 2013.01.11. 08:58:54

@zopilote: ne vedd nagyon a szivedre. Vannak emberek, akiknek a lebunkozas olyan, mint masoknal a koszones: minden hozzaszolas avval kezdodik es vegzodik. :D

onmagam 2013.01.11. 09:11:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Egyáltalán nem értek egyet.
Sem azzal, hogy a mű jól lenne megírva, sem azzal, hogy kíváló író lenne.
Ez nem író.
Azzal sem tudok egyetérteni anmit a mű mondanivalójáról/értelmezéséről írtál.
(Pl. a rózsák ügye, vagy, hogy mit és miért csinál a kígyóval, kit és miért utasít el stb.)
Az utóbbiba most nem mennék bele.

Viszont miért mondom, hogy nincs jól megírva?

Egy rendes regényben pl. van valami cselekmény, vannak benne karakterek akiket szépen lassan a cselekedeteik, egymással való interakciójuk során ismerünk meg.
A jellemük nincs szájbarágva, teret hagyva az értelmezésre.

Ezzel szemben a kis hercegben meg szépen, tételesen, lényegében tényszerűen sorolja fel a karaktereket.

Hasonlóan vagyunk a "tanulságokkal" is. Egy rendes műben, mesében nem mondják meg nekünk a nagy igazságot, nem vonják le a tanúlságot. A mesék nem úgy szoktak
végződni, hogy "tehát gyerekek láttátok, hogy a hazug póruljárt, ezért nektek sem szabad soha hazudni." Ha korának megfelelő mesét kap a gyerek (vagy felnőtt) akkor képes erre maga is.

Ezzel szemben itt ontják a bölcsességeket, néha pl. a semmiből.
"Ami igazán lényeges, a szemnek láthatatlan" mondja a róka épp unalmában amikor nem jut eszébe semmi. Aztán még a kisherceg is elismételgeti ezeket, hogy mindenki jól megjegyezze.

Ez egy rendkívül káros mű, de éppen nem a mondanivalója hanem csapnivaló szerkezete miatt.
Kiraknám rá a 14-es karikát.

walleevagy 2013.01.11. 09:32:17

800-900 font otthoni allando koltseg. Ez takar torlesztoreszletet, befektetest, szamlakat.

Nem 560 fontba kerul a szallas (ami egyebkent lakas) es sehol nem kerult szoba a nyomorgas.

Ugy latszik egyre kevesebben tudnak olvasni.

Globetrotter2014 2013.01.11. 09:37:15

Igen, innene názve mások a számok. Ahogy olvasom Anglia emgéklehtzésben sem olcsó, a németeknél azért más számok jönnének ki.

sterimar 2013.01.11. 09:46:11

Nem zsebben turkálás, ha az itthoniakat érdekli a kinti fizetés. Pláne egy noname fórumon. Az emberek legnagyobb része anyagiak miatt megy külföldre.

Nekem pl Magyarországon is megvan az a jövedelem ami a posztolónak és eszembe nem jutna kimenni Londonba, hogy 1500 fontért egy nem is túl jó helyen valami csöpp lakásban éljem az életem. De ha havi nettó 120 ezret keresnék és nem is lenne itthon más lehetőségem, akkor teljesen nyilvánvalóan a fenti fizetésnél jóval kevesebbért is kimennék, akár egy shared house-ba is.
Minden relatív.

walleevagy 2013.01.11. 09:49:58

@sterimar: Ez egy erdekes meglatas, de mar megint nem ertem honnan jott a nem tul jo hely es a csopp lakas :)

Csak Norris 2013.01.11. 09:50:55

@sterimar: otthon háron féle ember keres ennyit. 1 politikus, 2 a belét kidolgozza, a harmadik meg nem alszik nyugodtan...

walleevagy 2013.01.11. 09:53:03

@Desmond77: Ez nem feltetlenul van igy, de egyre nehezebb legalisan ennyit keresni.

Csak Norris 2013.01.11. 09:59:42

@walleevagy: akit en ismertem az a atlagban kb. 500e volt, sajat cegeben es a belet kidolgozta. Nalam szinten ez. 3 ember munkajaert. Kint kb az alberletnyivel tobb es nyugis napi 8-10 ora, es nem kapkodas.
Nekem ez a nrm mind1

sterimar 2013.01.11. 10:01:53

@walleevagy: Ha összehasonlítom, hogy 1500 fontért mit kapok Budapesten a legjobb környékeken (II. v XII. kerület, hegyvidék), akkor ahhoz képest amit Londonban kapok ennyiért, csak nem túl jó környék és csöpp lakás lehet. ;)

ZmanUK 2013.01.11. 10:03:44

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : Mennyire nincs igazad. En 110km-rol ingazok be Londonba minden nap vonattal, eves berlet £5600 es meg igy is sokkal jobban jarok, mintha bekoltoznek.

Mivel ahol lakom:

50nm-es lakas berleti dija £480
Auto biztositas dija: £420/ev, Londonban £1500 lenne/ev (megneztem)
A kisvarosban ahol lakom, minden setatavolsagra van, 98% feher angol lakossag, kisebb bunozes.

Miert is nem eri meg ingazni, ahogy teszi ezt x millio angol?

sterimar 2013.01.11. 10:03:47

@Desmond77: "otthon háron féle ember keres ennyit. 1 politikus, 2 a belét kidolgozza, a harmadik meg nem alszik nyugodtan..."

A posztoló nem dolgozza ki a belét ennyiért? Nekem a heti 7 nap annak tűnik.
Nekem nem kell heti 7 napot dolgoznom. De még 6-os sem.

walleevagy 2013.01.11. 10:05:09

@sterimar: 60nm Del Londonban rezsivel belefer siman.

walleevagy 2013.01.11. 10:07:32

@sterimar: Mar feljebb irtam, hogy ez atmeneti.

A sok munkat egyebkent jutalmazzak rendesen, egy darabig megeri csinalni.

CorollaVVTI 2013.01.11. 10:14:08

@tildy:): Pedig nem olyan lehetetlen ez. 3 ev tapasztalattal 64k CAD/ev ajanlat. Es Montreal azert olcsobb, mint London.

Csak Norris 2013.01.11. 10:16:20

@sterimar: hat en otthon a 2-3 as kriteriumokat zeljesitettem. De csak fele ennyi jutott. Most neha en is dolgozok 7 napot. De nem 3 fele kell szaladni

sterimar 2013.01.11. 10:21:30

@walleevagy: Persze 60 nm tényleg elég 1 embernek, talán kettőnek is, de egy családnak nagyon szűk.

Persze, nincs ezzel semmi probléma de kint sem fütyihuzogatásért adják a pénzt.

walleevagy 2013.01.11. 10:25:56

@sterimar: Ez igy van. Csaladdal mindenkeppen ki kell menni Londonbol. Van olyan telepules, ahol a berleti dij + a bejaras meg mindig kevesebb, mint csak a lakas Londonon belul es a kaja is olcsobb.

Kemenyen kell dolgozni, de ez errol szol. El lehet potyogni heti 37.5 oraban, a kutya sem fog szolni erte, viszont akkor az - egyebkent nem tul magas - alapfizetesen felul nem lesz masunk, megmaradunk egy bejegyzesnek az allando koltsegek tablazatban.

sterimar 2013.01.11. 10:27:47

@Desmond77: A felénél még necces, ha közben nyugodtan se alszol, de ha már a fele legálisan összejön, akkor nekem már nem biztos, hogy megérné kimenni. Hangsúlyozottan magamról beszélek, mivel mindenkinek más az élethelyzete, ami nekem nem éri meg, másnak megérheti.

iwebinfoember 2013.01.11. 10:30:55

@Zlot: Én is kiszámoltam a saját dolgaimat, nekem nem érné meg kiköltöznöm a városból. Amennyit esetleg megspórolok a lakhatáson, azt duplán kifizetem a közlekedésen. Ráadásul jelenleg 20 percnyi metrózással elérhető a munkahelyem. és nincs ahhoz humorom, hogy felkeljek 1,5 órával előbb azért, hogy vonatozzak be Londonba, Mellesleg engem kiráz a hideg, ha egy kisvárosban kellene laknom. Nagyon megszoktam Londont már, a lakás árakat is megszoktam már, nincs miért elmennem.

veracity 2013.01.11. 10:33:31

Közlök egy adatot, amit biztosan tudok: Drezdában egy német születésű 5 éves egyetemi végzettségű software engineer 32 évesen havonta nettó 4 000 - 5 000 EUR-t keres, attól függően hogy vállal-e hétvégi ügyeletet. 3 szobás lakásuk bérleti díja 700 EUR + rezsi (amit nem ismerek). Gyerekszületés esetén a férjnek jár 2 havi fizetett szabadság. Lesz a gyerekek után adókedvezmény is, nem tudom mennyi. Szerintem Németországban célszerű egy okos, németül és angolul anyanyelvi szinten beszélő szoftveresnek munkát keresni. Azt gondolom legjobban teszi bárki, ha valamelyik német egyetemen szerzi meg az IT diplomáját! Tandíj nincs magyaroknak sem, felvételihez C2 vizsga kell. Egy kitűnően felszerelt kollégiumi szoba az egyetemistának 185 EUR rezsivel internettel, nem Drezdában, hanem nyugaton.

Másik adat Magyarországról: villamosmérnök és gépészmérnök diplomával 50 éves szakember 300 000 Ft netó fizetést kap, alig több, mint 1 000 EUR.

A blogger adata szerint 50k GBP bruttó az Londonban havi 2900 GBP nettó. Azaz kb 30% elvonás. Mennyi a nettó 80k bruttóból?

Látok londoni hírdetéseket 100-150k-val is IT szakiknak.

Ha valaki 21 évesen diplomás IT szakember, az egy kicsit óvatosságra int. Nyilván nem master diplomás. nem valószínű, hogy 80k-ra számíthatna. Később sem.

Csak Norris 2013.01.11. 10:40:18

@sterimar: azért ne sötétre gondolj csak szürkére... De en ideges tipus vagyok es a fusi sem fer bele a nyigodt alvasba. Emellett az otthoni agresszivitas es megkeseredettseg ami a fo indok volt nalam. Pl. Utalok otthon kozlekedni. Pedig a leg automaniasabb voltam a haveri korben. Csak arra akarok kilyukadni hogy sok tenyezos volt a dolog, persze ingyen nem mentm volna el.

ZmanUK 2013.01.11. 10:57:25

Szerintem itt sokan ott "rontjak" el, hogy csak azt nezik az eletminoseg leirasakor hogy mennyi a fizetes, es
ebbol mennyi a lakas+rezsi+kaja. Semmi tobbet. Mintha az eletminoseg csak errol szolna. Szerintem viszont joval tobbrol
van szo.Eloszor is ne felejtsuk el hogy nagyobb penzmennyisegbol ha megmarad 10%, az akkor is tobb mint egy kisebb magyar

fizetesbol megmarado 10%, azaz hosszutavon eleg jol lehet sporolni.

Ha Angliara es a megelhetesre gondolunk, akkor azt mindig komplex modon kell kezelni, mert az eletminoseg nem
csak kamu hogy jobb az Egyesult Kiralysagban.

A megelhetesbe es anglia vonzerejebe, amitol sokan mar nem is akarnak hazamenni sok minden beletartozik, megprobalok emliteni
par peldat, ami nem feltetlenul csak penz kerdese.

- Olcso hasznaltautoarak
- Olcso uzemanyag (fizeteshez viszonyitva)
- Jo minosegu autoutak (lengescsillapiton lehet sporolni)
- auto eladaskor / vetelkor NINCS atirasi koltseg, NINCS eredetvizsgalat, NINCS dija az uj forgalminak, azaz az auto aran kivul SEMMIT NEM KELL FIZETNI
- Ingyenes folyoszamlak alapbol
- kedvezo aron erteknovelt csomaggal adott folyoszamla (pl. £10/ho, es ebben roadside assistance, mobile phone insurance, travel

insurance, valamint kartyabiztositas visszaeles ellen van benne)
- Nincs csekkado, nincs dija a banki utalasnak, penzfelvetelnek, nincs eves kartyahasznalati dij
- Megfizetheto es sokszinu mobildijcsomagok, mobilinternet, nem kell eveken at "torlesztot" fizetni a telefonra, rengeteg

inclusive percek (100-200-300-600-900-1200-unlimited - igeny szerint)
- kiterjedt online vasarlasi rendszer szinte minden termekre, ruhak, muszaki cikkek, hasznalati targyak, butorok, stb
- Kiterjedt Tesco/Asda/Sainsbury online elelmiszer vasarlas es hazhozszallitas
- olcso utazasi lehetosegek a vilag minden reszere
- ingyenes egeszsegugy (nincs halapenz)
- megbizhato rendorseg (nem allitanak meg, csak ha elkovettel valamit, tehat nincs vegzalas az EU csomagokkal, nincsenek

"kintfelejtett" 30-as tablak)
- kedvezo vallalkozasi lehetosegek, cegalapitas, egyszerusitett adozas
- Szinte minden kormanyzati rendszer elektronikusan mukodik, nincsen "okmanyiroda" ahol varhat orakat az ember, legtobb dolgot
interneten es postan el lehet intezni
- szinte nem kell keszpenzt tartani magunkal, mert mar a taxikban es szinte mindehol fizethetunk kartyaval. (en itt "szoktam le"

szinte a keszpenzrol)
- fillerekert lehet jo minosegu, markas ruhakat venni
- rengeteg sportot lehet uzni, a buvarkodastol kezdve, kosarlabda, pingpong, tollas, harcmuveszetek, meg egy igen kis varosban is
raadasul megfizetheto arakon.
- 28 napos cseregarancia minden termekre. Kerdes nelkul visszavesznek mindent ha latszik hogy nem hasznalt es megvan a blokk rola.

Nem kell magyarazkodni, nem kell bizonygatni semmit, a customer service itt fenyevekkel Magyarorszag elott jar
- kismillio onkentes szervezet van ahol sok ember "dolgozik", itt elkepzelhetetlen hogy valaki ne talaljon maganak hobbit
- fejlett mentoszolgalat, first responderek, biciklis mentok, defibrillatorok kihelyezve mar szinte mindenhol
- kozlekedesben Oyster kartya, interneten feltoltheto egyenleg, stb. Kulturalt ellenorok, idegeskedes mentes kozlekedes

Ezek utan bele kell gondolnunk, hogy a megelhetes, vagy az eletminoseg nem csak 2-3 valtozorol szol hanem joval tobbrol. En ugy erzem mar Magyarorszagon lepten nyomon fizetni kell mindenert. Az ugyintezes hosszadalmas, bonyolult, nincs automatizalva, nehezkes az internetes bankolas, kartyas fizetes, sokba kerul, penzt kernek azert hogy a mar leadozott fizetesed felvedd az automatabol, fizetni kell az orvosnak ha azt akarod hogy megmutson, stb. Ezek utan szerintem igencsak szuklatokoru dolog leszolni egy idegen orszagot, es csakis kizarolag a fizetes es a lakasberles arakbol leszurni hogy valami miert jo hely es miert nem.

Az atlagfizetes Angliaban £1500 korul van nettoban, ami persze csaloka, de igen sok ismerosom el meg az "atlagos" fizetes alatt, ugy hogy csaladi hazban elnek, ket autot tartanak fent, nyaralni mennek rendszeresen, azaz elik a teljesen "hetkoznapi" atlagos eletet. Mig ugyanezt, ugyanezen a szinten Magyarorszagon eselyuk nem volt megtenni.

ZmanUK 2013.01.11. 11:00:15

@iwebinfoember: Szerintem embere valogatja, es ez igy van jol. En imadom, hogy a hetkoznapi forgalmas Londonbol este hazamegyek a nyugalmas kisvarosomba, imadom hogy 20 percre van a tengerpart kocsival ahova nyari esteken leugrom enni egy fish&chips-et es csak bamulni a vizet, imadom a kornyezetet, a jo levegot, a "keves" embert. En eltem Londonban evekkel ezelott, de mar nem koltoznek vissza. De persze kinek a pap, kinek a papne.

Csak Norris 2013.01.11. 11:10:55

@Zlot: kinek a pap kiek a mam.:D
london mellett is lakhatsz nyugis kis városban. EgEbkent ott olyobb ha kimesz a varosbol?

ZmanUK 2013.01.11. 11:16:46

@Desmond77: Jaja, Londonhoz kozelebb is lehet nyugis kisvarosban lakni, szeretnek is kicsit "kozelebb" koltozni, viszont bekoltozni, azt hiszem arra keptelen lennek

sterimar 2013.01.11. 11:28:59

@Desmond77: Nagyjából sejtem mire gondolsz. Nekem sem fekszik a szürkezónában mozogni, egyébként szerintem a nagy többségnek sem.

sterimar 2013.01.11. 11:41:12

@Zlot: Szerintem azt senki nem mondja, hogy az életszínvonal általában ne lenne magasabb az UK-ban, mint Magyarországon.
Persze hogy magasabb, ez nem kérdés. De hát az UK-ban az egyik legmagasabb a világon.

Ez mivel ez egy átlag, pont emiatt viszont nem érvényes, hogy mindenkinek minden korulmenyek kozott/kozul megeri kimenni. Bizony vannak akiknek nem, de legalábbis nem egyértelműen eldönthető.
Viszont ezek a viták sokszor szélsőséges irányba mennek, a kivándoroltak sokszor hangoztatják, hogy ott minden jó, itthon meg minden szar. Ennek nyilván egyszerű pszichés okai vannak, így erősítik magukban, hogy jó döntést hoztak.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 11:50:31

@Zlot: ja, csak firodni nem lehet, mert folyton esik az eso, es hideg a viz..
Aki azt gondolja, hogy Magyarorszagon nincsenek jol kereso emberek, az kicsit el van tajolva.
Igenis egy szep, elheto orszag, csak sajnos nem hasznaljuk ki az adottsagait.Lehetne olyan ekszerdobos mint pl Ausztria, v. Svajc.

ZmanUK 2013.01.11. 11:51:59

@sterimar: Nem szeretem ha valaki csak azt hangoztatja, hogy itt milyen jo, otthon milyen rossz, mert voltakeppen az egesz kep nagyon komplex es itt is van egy csomo dolog ami szar, sikeresen megtapasztaltam en is. Nalam ennek ellenere a merleg serpenyoje abszolut Anglia fele billen, ezert is elek itt es nem is szandekozom visszakoltozni Magyarorszagra.

Viszont azt is hulyesegnek tartom, ha sokan otthonrol "szaroznak", mert esetleg kevesnek talalnak egy £1000 v. £1500 fontos netto fizetest, mondvan itt milyen draga az elet. Hat nekik uzenem, hogy ki kell jonni, es meg kell probalni, hogy ebbol mi jon ki es mi nem, nem pedig pusztan szamadatok alapjan donteni ugy, hogy esetleg FOGALMUK SINCS tenylegesen a megelhetes mibe is kerul Angliaban es ez milyen eletkorulmenyeket biztosit.

Az hatranyos az ilyen hozzaszolasokkal kapcsolatban, hogy ugyebar sokan akik olvassak a blogot ilyenekbol itelnek es vannak irrealis elkepzeleseik a berezesekkel kapcsolatban, aztan "meglepodnek" mikor eszreveszik, hogy mi a valosag.

En mikor kijottem ide tapasztalatlan voltam, fogalmam sincs mennyi az atlagkereset, mibol jon ki a megelhetes, stb, az evek alatt jottem ra dolgokra es tanultam bele. Nekem is voltak kenyszerkepzeteim a fizetesekkel kapcsolatban, de aztan a hetkoznapi realitas azert raebresztett, hogy mi az igazi es mi szobeszed.

Szerintem Angliaban igen jo eletkorulmenyek kozott lehet elni es ez egy valami ami hatalmas plusz az orszagban, nem kell itt milliokat keresned ahhoz, hogy megelj, nyaralni menj, autot tarts fent, stb.

A minap vettem eszre, hogy mennyi gadget van a haztartasban, es dobbentem ra, hogy amit itt olyan "hetkoznapikent" kezelek, az anno Magyarorszagon elni abszolut luxusnak szamitott.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 11:56:44

Es szerinted Nagy-Britanniaban nincsenek szegenyek?Hany ember el mekyszegenysegben?Ne csinaljunk mar ugy, mintha ott minden szep lenne.

ZmanUK 2013.01.11. 11:56:48

@hogyne,persze,igazad van!: Hat javareszt nem furdesre valo itt a tenger, ennek ellenere iden nyaron 3x furodtem benne, ami mar rekord :))))

Viszont a tenger szamomra nem (csak) azert vonzero, mert furodni lehet benne, hanem imadom setalni a partjan, nezni, hallgatni a hullamokat, a hajokat, rakaszni menni, futni a parton, stb. Jobban szeretem a zord tengerpartot mint a napfenyes, plamafas strandot. (de ez csak privat velemeny)

Nem ertek egyet, szerintem a mostani Magyarorszag nem elheto orszag. Egy hatalmas agymosas es mentalitas reboot kellene az ott elo embereknek, es igencsak szep es jo hely lehetNE.

De most nem az.

Belesullyedt egy ugyeskedos, korrupt, rosszindulatu ingovanyba ahonnan nem tudom hogy fog kimaszni. Az adottsagai meglennenek, az elhelyezkedese jo, van benne hatalmas potencial, de amig az emberek csak azzal vannak elfoglalva, hogy a sajat zsebuket tomjek, es ott vagjak at a masikat (es az orszagot) ahol csak tudjak, ebbol nem lesz igy semmi.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:04:49

@Zlot: ja, a politika tenyleg xar, ezt nem vitatom, de mint orszag, szerintem jo a klima, szep az orszag, szeretem Budapestet, nagyon szep kis hely lehetne, ha nem az a politikai kor lenne hatalmon amelyik.

ZmanUK 2013.01.11. 12:07:45

@hogyne,persze,igazad van!: Senki nem mondta, hogy minden szep es jo itt. De aki akar, az tud dolgozni es megelni. Sajat szememmel latom az itteni "melyszegenyeket". Council benefit-bol meg tudjak venni a plazmat a nappaliba, meg a cidert a hutobe, egyiknek sem a kajara kell a tamogatas.

Az itteni melyszegenyeknek nem elelmiszer gondjai vannak,, vagy hogy nem tudjak befizetni a szamlaikat. Itt maximum nem tudjak megvenni a legujabb okostelefont, vagy nem tudnak kulfoldre menni nyaralni. Szerintem az itteni szocialis rendszer eszmeletlenul rossz, rengeteget ad olyanoknak akiknek nem kellene es nem motival a munkara. (ha erdekel olvass utana a council house for life trendnek ami evekig futott Angliaban, verforralo dolog annyi szent)

ZmanUK 2013.01.11. 12:09:46

@hogyne,persze,igazad van!: Eltunt a kommentem amit megirtam.

Leroviditve megint:

Senki nem mondta itt minden jo. Itt is vannak szegenyek. Viszont az itteni "melyszegenyseg"-nek nem napi szintu elelmiszer gondjai vagy szamlafizetesi gondjai vannak.

Alice in Wonderland 888 2013.01.11. 12:11:00

@Kellemes Zérókomponista:
Mielőtt valakit lehülyézel, olvass utána és értelmezd, amit írt.
Egyébként nem a blogra, hanem a francia szokásrendszerre vonatkozott.
Felőlem a blogra azt ír ki a posztíró, amit akar, vállalva az utána következő kritikákat, véleményeket.

ZmanUK 2013.01.11. 12:12:35

@hogyne,persze,igazad van!: Hehe, csak atment :)

Nem ertek egyet. Az orszag jelenlegi allapota nem a politikai kornek koszonheto. Azaz nem csak annak. A politikusaink is valahol "kozulunk" kerulnek ki, es olyanok, amilyen a nagy atlag lenne ha a konder kozelebe kerulne.

Ne varjunk peldamutato magatartast a politikusainktol, ha az orszag sem olyan. Gyonyoru orszag, jo klimaval, lehetosegekkel es egy eszmeletlen rosszindulatu, korrupt neppel. Nekem ebbol lett elegem amikor leleptem. (persze vannak kivetelek, nem tagadom)

Azt hiszem errol orakat lehetne regelni

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:13:06

Hat, nem tudom.Nekem is van tapasztalatom Angliarol, es elegge lehangolo volt a xar idojaras, es a tipikus brit utcak, atokkal a keskeny, es hosszu hazakkal, mind vorosteglabol, amikor mentem haza, olyan erzesem volt, mint akit letartoztattak a rendorok.Hol van az ahhoz, mint amikor majusban vegigmotorozol Budapesten, pl az Oktogonnal, vagy Andrassy-uton?

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:14:38

Munka szempontjabol persze sokkal jobb volt, az allashirdetesbe meg volt jelolve a fizetes is, es teljesen mindegy hogy brit, vagy magyar, vagy kinai nyerte el, ugyanazt a penzt kapta, es nem volt okoskodas, hogy minimalberrel jelentunk be, tobbit okosba..stb

ZmanUK 2013.01.11. 12:23:23

@hogyne,persze,igazad van!: Te most mondjuk az angliai munkasreteg terraced hazait hasonlitottad Budapest egyik legszebb utcajaval.

Miert nem eppen egy videki kisvaros gyonyoru zold parkos, rendezett, romantikus utcajat hoztad elo? Vagy esetleg egy gazdagabb kornyek hazait es kulalakjat? Mert Anglia nem a vorosteglas sorhazakrol szol. Tudok neked olyan utcakat, hazakat fotozni, amit latvan elszorulna a szived.

Szep es csunya van minden orszagban.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 12:25:21

@Zlot: hat, azert nyugodtan ellatogathatsz a Rozsadombra, vagy a XVI keruletbe,Cinkota, Arpadfold, stb. es lehet elcsodalkoznal milyen kornyekek vannak, milyen csaladi hazakkal.En nem hittem a szememnek.

ZmanUK 2013.01.11. 12:30:32

@hogyne,persze,igazad van!: Jaja, ezert mondtam, hogy gettot es villanegyedet is talalsz mindket orszagban, ebben nincs kulonbseg.

Sanyi9 2013.01.11. 13:43:06

@veracity: en elhiszem, hogy ez valos dolog es egy ismerosrol irtad, de azert ne higyje mindenki, hogy Nemetorszagban minden programozo netto 5000 eurot keres. Ez szemely/ceg/munka/szerencse fuggo. Ugyanilyen alapot mashol is vannak emberek, akik nagyon jol keresnek, de azert ez nem mindenkinek elerheto.

London2009 2013.01.11. 13:56:08

Szerintem London eszméletlenül jó város. Imádom. Mindig meglep amikor ennyi negatív dolgot írtok róla. Viszont a mondás nagyon is igaz: „csak az nem élvezi Londont, akinek nincs rá pénze”. 3000 font meg teljesen relatív, hogy kinek mire elég.
Az, hogy kamunak nézték a posztodat, töltsön el büszkeséggel. Az enyémet is annak nézték és csak a fizetésemmel voltak elfoglalva. : ) Kevés az a londoni magyar, aki „foreign professional” státuszban, igazi expatként éli meg Londont. A londoni magyarok többségének a 3000 font elérhetetlen, különösen első fizetésként. Ezért a sok hitetlenkedés. Hajrá!

mariann49 2013.01.11. 13:56:33

@Zlot: szeretnek kerdezni toled, de nem nyilvanosan, adsz egy e-mail cimet?
neztem a blogodon is, de nem talaltam
(nem munkakozvetites Angliaba', en is itt vagyok:)

iwebinfoember 2013.01.11. 14:20:36

@London2009: Abszolút egyetértek. Nekem is hihetetlen módon tetszik a város. Pedig régebben el sem tudtam volna képzelni magam egy ekkora városban.

walleevagy 2013.01.11. 14:44:19

@iwebinfoember: En meg meg nem vagyok itt annyi ideje, hogy ezt el tudjam donteni :)

xylon 2013.01.11. 15:31:20

@hogyne,persze,igazad van!: lol osszehasonlitottad London atlagos reszet Budapest legszebb reszevel? Ne legyel mar nevetseges, Londonnak vannak egesz keruletei amik baromi jol neznek ki es most nem a belvarosrol beszelek. Budapesten meg mi van,Rozsadomb azt csokolom.

xylon 2013.01.11. 15:36:51

@walleevagy: en jopar emberrel beszeltem mar akik hosszabb ideig eltek mas orszagokban is es mindenki szerint a legjobb hely London.

Tovabbmegyek Zlot eletminoseges kommentjenel es hozzateszem hogy az is szamit hogy hogy viselkednek veled a helyiek es a tobbi bevandorlo. A legtobb magyar el se tudja kepzelni micsoda sokszinuseg van mindenhol Londonban, nem jon le nekik semmi csak az hogy saria meg drogbanda meg hasonlok siman parhuzamot vonnak a ciganyok es barmilyen szines bevandorloreteg kozott. Oltari nagy hiba. A sokszinuseg nyitottsagot szul a nyitottsag meg elfogadast. Nyilvan a legjobb hely bevandorlokent olyan helyen lakni ahol rengeteg masik bevandorlo is van.

xylon 2013.01.11. 15:41:07

@London2009: Ez a 3000es fizetes otthonrol tenyleg inkabb szerencsenek koszonheto, de nem lehetetlen. Elso melokent professionalkent el kell fogadni amit ajanlanak akkor is ha az a mindenfele salary-surveyk szerint alacsonyabb az atlagnal. Az elso par evben mindefelekeppen fel fogja hozni a ceg a fizetesedet a tapasztalatodnak megfelelo helyre (vagy ha nem akkor majd kapsz jobb ajanlatokat is). Ne felejtsuk el hogy egy professionalnak akar 3-6 havi fizetest is ki kell fizetni ha kirugjak mert nem valik be. Ezert tapasztalat es referencia nelkul biztos hogy nem ajanlanak fel sokat. A posztolo szerintem tuti "hires" multinal dolgozott Magyarorszagon, aki tud olyan referenciat adni ami nyugati szintu.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 15:45:39

@xylon: folosleges vitazni, lesut rolad, hogy londonimado vagy, szerinte teged nem lehet meggyozni, ugye jol gondolom, hogy szerinted London a vilag legjobb helye?Ha annyira szereted a mutikultit, koltozz a pakisztaniak melle, barom.

London2009 2013.01.11. 16:07:05

Most már az is baj ha valaki szereti Londont és van is rá pénze? Ja értem. Gratulálok az építő kommentedhez @hogyne,persze,igazad van!

xylon 2013.01.11. 16:14:44

@hogyne,persze,igazad van!: A szomszed hazat egy pakisztani vette meg, tobbszazezer font, amugy szajsebesz amikor epitkeztek parszor egesz jol elbeszelgettunk a penzugyrol is.

Az hogy a multikultit mint szitokszot hasznalod meg lebarmoztal azert mert nem hoztam a Magyarorszagon kotelezoen elvart fajgyuloletet az teged minosit.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 16:30:07

@xylon: akkor lakjal kozottuk!Legy boldog a sok pakisztani/indiai sopredek kozt, engem nem zavar.

hogyne,persze,igazad van! 2013.01.11. 16:30:58

@London2009: nem, de ugy beallitani, hogy az aztan a legjobb hely a vilagon, kisse eros.

xylon 2013.01.11. 16:35:14

@hogyne,persze,igazad van!: de mekkora egy egyszeru ember vagy te, hallod!

veracity 2013.01.11. 17:01:55

@Sanyi9: Legyünk pontosak: 4 000 -5 000 EUR nettó, a hétvégi ügyeletek számától függően, amit otthon lehet teljesíteni, de ugrásra késznek kell lenni, ha hívják. És a volt NDK területén, Drezdában. Vélhetően az NSZK részen ennél ikább magasabb, de csak az említett személytől van biztos szám tudásom.

Én biztos vagyok benne, hogy ez ott nem kirívóan magas és nem hiszem, hogy szerencse kérdése lenne.

Még egy biztos adat: vegyésztechnikus (nem mérnök) nettó 2 000 EUR, de ezt 6 évvel ezelőttről tudom, Berlinben.

London2009 2013.01.11. 17:08:13

Az egyetlen ami tetszik ez a hogyne, persze, igazad van duma. Ez vicces : ) Szerintem senki nem állította úgy be, hogy ez a világ legjobb helye. Messze nem! Ugyanmár. De azért szeretni még lehet... Na gondolom akkor erre most kapok egy hogyne, persze, igazad van kommentet : )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 20:37:31

@iwebinfoember: Nekem hangulattol fugg. Van amikor nagyon tetszik, van amikor meg nagyon zsufoltnak es piszkosnak tartom.

@sterimar: : ez is embertol fugg. Most, hogy 3-an vagyunk, mar szuk ez a 40 nm, de ket emberre, kettonkre neha soknak talaltuk. Volt, hogy csak a nappaliban voltunk egesz nap.

Nekem megerte kb 4-szeres fizuert kijonni. Az elet nem negyszer dragabb.

filo3333 2013.01.11. 21:35:15

@Zlot: Orulok, hogy vannak ilyen lehetosegek is.:) Akkor nem vagyok elveszve, kar, hogy a vezetni, amiota megtanultam nem vezettem, igy valoszinu az elso kanyarban mar tarolnek.

De kijossz 900-ra, mint Tildiek allami segitseg nelkul. (Igaz a lakas is csak 40nm) Sporoltal ugyan relative sokat. (ha nincsenek szamlak), de kerdes, hogy autoval, hogy jutsz be barhova is, hol teszed le a kocsit, ehhez nem ertek. Annyit tudok, Londonban nincs ertelme kocsikazni, max. hetvegen kivul, merthogy elso munkanapon 1 orat kestem, ugy hogy felszalltam a buszra kb. ket es fel oraval elobb. (3-as zona) Azota csak metro. Lakotars sokat nyavalyog, mert O szerelo neki mennie kell befele is.

filo3333 2013.01.11. 22:36:46

@Zlot: Latok itt mindenfele kommentet, nagyjabol pontosan behataroltam kinek eri meg ez a dolog. En most objektiv leszek.

Elsore minden magyar az eletminoseg javulasa miatt megy ki, mivel en meg mindig turistaszallon elek igy nagyjabol latom a dolgokat atlagosan. (mar vagy 25 ember biztosan megfordult itt)

En tobb, mint harom evet terveztem itt, amibol mar letelt 2.

Par dolog, mint ferfi nem tettszik, lehet ezzel a nok mashogy vannak. 32 evesen nem feltetlenul az egy szobas nem studio lakason akarnek sporolni, de nem ez az amiert eddig nem koltoztem, hanem, hogy egyedul vagyok meg igy is mint az ujjam.

Ez egy alap szerintem ebben a korban, es erre jon minden mas. Az nem megoldas, hogy kikoltozok, es elvesztek naponta 3-4 orat, amit egyebb "kellemesebb" elfoglaltsagokra is fordithatnek. (az Indiaiak a munkahelyen arrol panaszkodtak, hogy ez az idojaras tobb honapra bezar a lakasba, es a gyerekek nem is nagyon beszelnek egymassal, keves szabadidos elfoglaltsag miatt, csak a telefont meg a tv-t nezik) Otthon, egy napsuteses napon, amibol egyre tobb van az ember kedve is jobb, igy a kozerzete is, ovatlanul is kimegy a szabadba. Amugy en itt is megyek, sokszor elmaszkalok 20-30km-eket, ugy hogy azt sem tudom, hova megyek.

Igaz az eletszinvonal nemcsak arrol szol, hogy kaja, lakas...,
de en elsosorban azert jottem ki, hogy penzt keressek, es majd meglatjuk. Mivel nekem otthon egy tehermentes lakasom is van, es nincsenek irdatlan nagy szamlaim sem otthon, igy teljesen mas megvilagitasba kerul London.

Mivel nincs parom, igy megint mas.

Annyit latok, hogy objektive ha ugy elnek mint otthon, akkor nagyjabol hasonlo lenne az a penz, ami megmarad, de itt kevesebbet is erne.

A munkak altalaban mostanaban sehol a vilagon nem stabilak, igy folyamatos munkara nem lehet szamitani, ergo ha havi 200-300 fontod maradna meg havonta, mint Tildieknek, es kimaradna par honap a munkabol mar mehetnenek is haza, ahogy irta is, hogy mennyire be volt rezelve.

En megtapasztaltam a munkanelkuliseget otthon, igy pontosan tudom, hogy az en szakmamra mennyit lehet szamitani. (egyszer fenn egyszer lenn)

En itt jol keresek relative masokhoz kepest, de ettol fuggoen ugy erzem ennyit nem ert meg, mert a korulotte levo elet passzivan telik, hala az alberletnek is. (ez nem azt jelenti, hogy 2 evvel ezelott mashogy dontottem volna) A kajakrol, fozni muszaj, enelkul koplalsz, mert olyan kajak, amikkel nem fogsz legalabb 10kg-ot hizni, az nehez. Itt a kefir is csak talonban van.

Itt ugy latom sokan vannak ugy a mostani alberletemben, akik istenitik Londont, de kozben tobb mint egy ev utan nem tudtak eljutni a kulon szobaig. (vagy egyszeruen nem jon ki, vagy meg otthonrol van hitel is), nem is tervezik, hogy elkoltoznek.
Sokan csak hebe hoba dolgoznak, es azt mondjak napi ket oras takaritasbol meg lehet elni. (First Call stb.) Hat egeszsegere szerintem. Az egyetlen elfoglaltsaga, hogy bagozik kinn a kiskertben, beszelget masokkal, de egy repjegyet nem tud megvenni. Sok munka van bevandorloknak, ami az egszsegtelen kategoria, es a higenia meg olaszoknal is Soho-n tragikus. (van konyhabol ismeros) A Westminster mellett a hotelben dolgozo azt mondta, hogy olyan dolgokat hasznalnak takaritasra es ugy, ami otthon eszebe sem jutna.

Nekem az a dilemma, ha ugy elnek, mint otthon, elveszitenem azt, hogy esetleg otthon sokkal magasabb szinvonalon is eljek.

Tildi reszerol tulzas a minimalbert emliteni.

Sztem bizonyos szinten London egy nyomorgas, persze vannak jo dolgok (gordulekeny ugyintezes, mobilozas olcso, bankolas ingyenes, tavaly 5% inflacio is volt, szted miert fektetnek be magyarorszagon a kulfoldiek? Kamatert, en meg ugy gondolkodok mint egy kulfoldi, hasznot huzok abbol, hogy nem itt tarolom a penzt + itt ha feltorik a szamlad, az egesz penzt el tudjak szedni az elmult 5 evedbol, mivel a betet fogalma itt nem letezik, csak a latra szolo resze, ami kevesebbet fizet, mintha normal szamlan tartanad, evi par fontot meg tobb ezer fontnal is), de az, hogy csak setalgatok, megnezek helyeket ez egy ido utan unalmassa kezd valni (utcaszinten ismerem Londont). Persze vannak ismerosok, meg a britek is jofejek a munkahelyen, de ettol fuggetlenul nagyon egyedul erzem magam, es belul kezdek kiurulni.

Azok a kollegak, akik a cegnel voltak, es velem egyutt jottek ki, bar mentek mas helyekre is dolgozni, de mar otthon vannak, csak egy indiai lany maradt.

Az indiaiakat nem lehet osszehasonlitani a ciganyokkal, de ha kozejuk kerulsz a munkahelyen, tudnak ugy viselkedni mint a ciganyok.:) Vannak koztuk ertelmes europai emberek, de ugy tudnak hazudni, mint a vizfolyas, hogy veletlenul se O legyen a hibas, es aztan mar Te vagy a hibas, es mindenki igy konyveli el.:)

Meg lehet oldani mindent persze, meg lehet mindenhogy elni.
Magyarorszag se jobb, de ha sut a nap, es nem kell az alberlettel szivnom mar egy jo allapot.

Ha kiberelnem a lakast, maris elvesztenem azt az elonyt, amiert kijottem. Itt, ha ugyet kell intezni, akkor konnyu viszonylag + nincs meg egy nagy rosszindulatusag, de ha valaki mar ennyit keres, es nem kolti el, az otthon ha nem csinal semmit, mar akkor is jobban el. Ez az elv vezetett engem is a kijovetelben, hisz mar mindenem megvolt, igy azt a napi joadag rosszindulatusagot sem kapom meg, amit egyebbkent barhova is mennek a vilagon megkapnam.

Az ismerkedes elegge nehezkes. Vannak szep nok, de nagyon sokan nem tettszenek, ami nem csoda.

Egy magamfajtanak valoszinu nem valo London.

Meg lehet forditani a dolgot, ha nagy a koltseged, es a munkahely meg bizonytalan, iszonyat nagy szivas is lehet.
Londonban is szerintem ideig oraig lesz fenntarthato ez az allapot, ha minden evben bejonnek 300ezren nettoban.

Szoval osszessegeben a rosszindulat rossz Magyarorszagon, de sztem ha eletszinvonalt nezzuk, akkor Anglia nem a kiemelkedoek koze tartozik. Az orszagok rangsorat miert nem nezi valaki??

Otthon a legfobb problema nem feltetlenul a penz, es nem feltetlenul az, hogy esetleg az ember 3-4 orat sorba kell allnia valamiert, ha valaki ezert hagyja ott, akkor egeszsegere.

A legnagyobb problema az, hogy mig Angliaban meg csak-csak lehet munkat talalni, ez Mo-n, ha nem vagy valakinek valamilyen ismerose akkor eselytelen. De, ha frissdiplomaskent jossz ki, hat lehet, hogy nem fogsz ugy labdaba rugni.

Ha csak par szaz fontod marad meg, abbol nem lehet elorelepni,
illetve otthon sem fog kijonni belole egy sajat lak, meg 50-re sem, itt meg plane.

Az indiai kozvetlen fonokom tobb mint 40 eves, en 32, de en 8 (2,5 evig nem is dolgoztam) ev alatt 4-szer nagyobb megtakaritasra tettem szert otthon, mint O 12 ev alatt itt, es ugye irtam az indiaiakrol, hogy mennyire befeszkeltek ide magukat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.11. 22:57:52

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : Nagyon valtozik a menetido, honnet hova kell jarni. Haringey- Old street pl. 35 perc volt busszal, metroval tobb lett volna.
Aztan Hoxton-London Bridge busszal volt 25 perc, metro overground atszallas miatt tobb, raadasul terero sincs sok helyen.

A legviccesebb amugy Hoxton-Old street lett volna, metroval 20 perc, minimum, gyalog meg 10-15. Inkabb gyalogoltam.

Amugy itt es most nem emlitettem a minbert. Egy korabbi , kb 1 eves blogcikkemben emlitettem, leven akkor ket minbernyit kerestem, abbol eltunk ketten, parom freelancerkent minimalisan keresett.

Ket keresetbol azert egyikunk fizetese megmaradna siman. Meg is fog, bizunk a legjobbakban, jopar jelentkezes be van adva, palyakezdo tesonal is vegre 3. koros interju is megvolt. Errol hosszan tudnek meselni, eleinte nem fekudt ra az allaskeresesre , egyaltalan nem tudta bejon-e neki UK, aztan meg mindig lazan vette, de vegre latszik a feny az alagut vegen.

Most mar kicsit tobb marad amugy, megtakaritas is van. A problema egyebkent inkabb a cash flow. Mert hiaba van megtakaritas, ha nehezen mozgosithato veszhelyzetben.

filo3333 2013.01.11. 23:14:13

Rossz dolgok:

Bankok, ugyintezes:
Egyik lakot terroristanak neztek, mert fraud aldozata lett, leemeltek a penzt a szamlajarol erre a Barclays se szo se beszed bezarta a szamlajat, azota is tudakolja, mi lehet az oka, merthogy ezt penzert kerdezheted meg kulso szervektol. Kozben kiderult, hogy meg jo par ezer emberrel ezt megcsinaltak, de ettol meg nem tud szamlat nyitni mashol sem, mert a "credit history", ami egy szent tehen itt, kapott egy fekete pontot.

Itt hitelt kell fizetni ahhoz, hogy lakashitelt fel tudj venni, hogy a "credit history"-d jo legyen, hogy ugyanazert a hitelert kevesebb kamatot fizess.

Engem egy-ket tizezerrel a szamlamon bankot akartam valtani, es kidobtak mert a kozpontban be mertem menni egy bankba.

Metrok kis tavolsagra alkalmatlanok, de csucsidoben eselytelen buszozni. Az en jaratomra ra volt irva a 40 perc, megis 3,5 ora lett belole, es megiscsak elkestem a munkahelyemrol. Tavaly a metrok heti egyszer legalabb pont reggel 9-kor alltak le, igy mehettem busszal masik megalloig, mert nekem pl. benn az Oxford Streeten van a munkahelyem.

Itt is fizetnek csekken munkabert, es itt tobb lako nem erte el a minimalbert. (a 6 fontot igen) Szoval nem ertem ezt a mutyizas dolgot.

Szoval, ha nagy altalanossagban akarom megfogalmazni, akkor az allam segitokeszebb, de legalabb ugyanolyan szarba lehet kerulni, mint otthon.

filo3333 2013.01.11. 23:21:36

Van egy alkalmazotti koztes allapot, aminel nem feltetlenul tunik fel, hogy vallalkozo vagy. Annyi a kulonbseg, hogy van egy UTR szamod, ezt legtobbszor fizikai munkasoknal alkalmazzak.

Volt, aki elfelejtette beadni az adobevallasat, azota mar 800 font felett van a tarozasa, mert kis idore hazament, es ez eszebe sem jutott, pedig mindent befizettek utanna.

Ezek egyedi esetek, de valahol megis azt mutatjak, hogy amig nincs baj, csak egy bankszamlat kell nyitni, addig semmi gond, de ha mar valamit el kell intezni, akkor mar regen gaz.

Beszelhetunk arrol is, ha egy nagyobb erteki elektronikai cikket hitelre szeretnel venni, amit otthon kisujjbol megkapsz, itt mar nem biztos. (ugyancsak credit history - iphone elofizetessel, minimlaber koruli osszegen) Igaz minek akar iphone-t venni, de hogy egy iphone-ra se volt hitelkepes, az vicc.:)

walleevagy 2013.01.12. 09:11:23

@a kurva anyad, nem akarok regisztralni, nem fogod : A bejaras teljesen szubjektiv, en Pesten is 100 percet utaztam naponta (haztol - hazig), igy ha itt egy kikoltozessel ez mondjuk 2 orara no, akkor az annyira nem erdekel.

Nem hinnem, hogy London nyomorgas lenne, inkabb csak draga es tulzsufolt. Ha valaki ugy vag neki, hogy nem szamol, nem olvas, nincs celja, akkor siras es fogcsikorgatas lesz a vege. Egy ismerosom mondta, hogy "atgazolok en a mocskon is". Azert tudta ezt mondani, mert volt egy celja, amit el akart erni es tudta, hogy mi kell az eleresehez.

A mobilozassal, credit historyval egyetertek, atestek a lo tuloldalara es ha egy taska penzel mesz be sem biztos, hogy megkapod, mert nem megfelelo a credit score...

filo3333 2013.01.12. 10:12:12

@walleevagy: En, amikor ki akartam jonni, akkor nem volt betajolt celpont,

London azert volt ertelmes hely, mert tudjak mi kell egy migransnak. Nemetorszagban pl. attol feltem, hogy ha nincs repter a kozelben, akkor nagyon megszivhatom a hazautat. (az egyik regi kollegam igy jart, nem erte meg neki a vegen, most brutto 720-at keres otthon, igaz a csaladja is otthon volt, O kikoltozott volna amugy) Illetve ugy epulnek fel a varosok, hogy inkabb urbanizacios korzetek egy-kettotol eltekintve, szoval meg belul is mobilisnak kell lenni, ami egy immigransnal nehezen megvalosithato elsore. (mondjuk nem veszel az elso honapban kocsit)

Van, aki letelepedessel jon Londonba, valaki teljesen mas cellal es ezek ugy velem tobbsegben vannak.

Annyit latok, hogy ha nem csak a Londoni szeretet, es az angol javitasa lenne benne a pakliban, akkor eleg nehez elerni azokat a dolgokat, amiert kijottel.

London nem a csaladalapitasrol hires, de ne is menjunk ilyen messzire, inkabb a singli eletformarol, ahol egymast tapossatok egyre jobb pozicio megszerzeseert. (a rat race nem ez persze:), az ember ilyenkor egyebbkent tenyleg patkanynak erzi magat, amikor mar az 50-ik telefonon is tul vagy egy het alatt, es csak altalanosan beszelgetni szeretnenek, igaz 2-3 pozicio is becsuszik), ami egyebbkent nem is feltetlen olyan jo pozicio, tisztelet a kivetelnek. Plussz barmilyen eros az otthoni diplomad, elegge le van nezve. (tolem megkerdeztek fizetesemeles kereskor (keveset kertem elsore, hogy legyen munkam), nem akarok e meg egy egyetemet kijarni, persze otthoni szemmel az egyik legerosebb IT-s diplomam van) Valahogy nem 32-nel akarok meg plussz par milliot beleolni, valahogy az mar masra kell, ha nem Angliaban vagy az USA-ban diplomaztam.

Manapsag netto 3000 font vajmi keveset nyujt, ahhoz mint amiert azt adjak. Az elet nem folytonosan arrol szol, hogy havonta valtogassuk a helyeket. Atestem mar ezen, aztan vegul egyre kevesbbe szeretnenek foglalkoztatni. A bereket itt sem emelik munkahelyen belul. (sot egy atlagos esetben amit megkaptal 2004-ben, azt kapod most is, csak nehezebben) Igy ha valakinek mar van egyfajta oneletrajza otthon, azt mar nem csinalhatja meg megegszer ugyanitt. (Lengyel munkaeropiac szerencsesebb volt, meg az Indiai is, en meg hoztam magammal meg ezeket a problemakat is, nem tudtam tiszta lappal kezdeni)

Lehet belole elni, jol is akar, de ha valakinek nem tettszik a tulzsufoltsag es egy bizonyos "karrier" utan az elore jutasi lehetosegek hianya, annak szepen ket valasztasa van:

Iszik vagy vezet. Londonban nincs kompromisszum a legtobb embernel szerintem, vagy elsz, vagy nem. Ha elni akarsz (tobbet mint otthon), akkor lassacskan a maradekbol otthon sem jutsz semmire (egy bernek mindig ket resze van, ha az embernek nincs vagy keves a megtakaritasa, ez azt jelenti, hogy az evek elmennek felette, a munkaeropiacon fiatalabb olcsobb munkaerot keresnek, tehat egy ido utan zsakutcaba kerul), ha viszont a penzgyujtesre fokuszalsz, akkor viszont nem elsz rendesen tapasztalataim szerint. Ezert igen sokan itthagyjak 2-3 ev utan.

A magyaroknal az a helyzet, hogy nincs igazan hova hazamenni.

Miert mentek haza:
Lengyel kollegam: szarok az alberletek - jelzem a 6-ikbol koltozott el ropke 1,5 ev alatt - igaz 35 eves volt mar
Spanyol kollegam: Egyszer van baratom, masszor 6 honapig nincs, (mert elmennek) - London kesz atjarohaz amugy - sokan mennek el, es megtobben jonnek, kb. a korforgalom ugy 400ezres

Kicsit jobb itt az atlagnak az angoltudasa, mint amerikaban az teny.

Persze lehet ragozni, de szerintem Londonbol nagyjabol ez az igaz. Elni jol is lehet, de kerdes az, hogy ilyen bizonytalansagban az ember ezt megteheti-e. En attol feltem amugy, hogy Londonban is lesznek gondok kesobb, amik mar most is latszanak, semmi sem allando, ahogy az USA is becsodolhet, es London megtakaritasilag csak egy elvesztegetett ido lenne, ez hajt elore, de igy meg nem igazan elvezem Londont most mar. Folyamatosan kerdezem amugy magamat, hogy ha maskepp csinalnam mennyivel lenne jobb. Igazabol igy korbenezve semennyivel. Az egyik blogiro irt mindenfelet, hogy kethetente megy valahova, meg musicalt nez meg stb. Utazgat ossze-vissza, na ugy mar el lehet kepzelni Londont, mint teljes eletet, meg fontos az, hogy ne egyedul gyere ki, talan ezt tudnam irni vegszonak, mert ez a kintletet evekkel meg tudja hosszabbitani.

2013.01.12. 16:30:04

@Zlot: Nem szándékozol írni beszámolót az élményeidről itt az oldalon?

PannonBoy 2013.01.13. 04:40:11

Jó a leírás, élmény volt olvasni. Mondjuk túl sok volt benne a szám, nem tudom, hogy egyáltalán kit izgat, hogy mire költi a pénzét a cikkíró?
Ja, hogy a magyarokat, akik egymás zsebébe szeretnek nézni?
Na, ha én cikket küldök be, az tuti, hogy nem írok bele egy számot, se! Bek@phatja az összes béna, proli magyar.

ZmanUK 2013.01.13. 08:31:38

@Philosoraptor: De, már írtam egyet

hataratkelo.postr.hu/onkentes-rendorkent-angliaban

De amúgy a privát életemről nem szándékozok külön bejegyzést írni, aki követ az már úgyis túl sokat tud ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.01.13. 08:44:45

@PannonBoy: hogy mire kolti, az engem ugyan nem. En csak annyit mondtam, nem lattam meg professionalt ugyanezen a teruleten rogton kijove ennyivel kezdeni, pedig eleg nagy a merites, es van tobb nagyon profi is joval tobb tapasztalattal. Wall-E nyelven mondva tobb 'nem atlagos'. De elfogadom, hogy ennyi az annyi.

2013.01.13. 10:02:42

@Zlot: Hm, ezt olvastam anno. :)

nzk 2013.01.17. 16:13:54

@PannonBoy: az összes közül te vagy a legprolibb. ez csak magyarországon, illetve a magyar embereknek olyan nagy kín, hogy más belelát a "pénztárcájukba", és csak magyarországon nem divat 1 álláshirdetésbe beleírni a bérezést. az eszedbe sem jut, hogy csak azért érdeklődik bárki is a kinti fizetésekről/keresetekről, hogy tudjon kalkulálni, mielőtt nekivág a nagyvilágnak?!? istenem... :S a nagytöbbség valószínűleg pont leszarja, hogy xy-nak mennyi marad a zsebében hónap végén, főleg, ha nem is ismeri, inkább az érdekli, ha ő is kimegy, mire számítson. borzasztó rosszindulatú vagy és buta. igazi jófajta magyar.

seggwatta 2013.04.15. 11:22:47

Most akkor őszintén...mennyi is kell egy angolul folyékonyan beszélő párnak a kezdetekhez???1000 font,vagy ez nagyon kevés?! Hozzáteszem Hollandiából indulnank...semmi speciális szakma tulajdonképpen nincs a kezünkben...mar fel éve ez az ÁLOM....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása