oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 11. 06:53,  A magyarságunkat meg kell tartanunk 343 komment

2012. szeptember 11. 06:53 Határátkelő

A magyarságunkat meg kell tartanunk

Érdekes levél érkezett Svájcból, melynek szerzője, Adrián húszévesen került ki a szüleivel Németországba és a saját bőrén tapasztalta meg a nyelvtanulás, beilleszkedés minden kínját. Bár sikerrel járt, mégis azt mondja, nem akar élete végéig ott maradni.

tanuló, Németország.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Akinek sok volt már Angliából, az most biztos külön örül majd, hogy most jön egy kis Németország és Svájc beszámoló. :)

Húszéves voltam, amikor 2006-ban úgy döntöttek a szüleim, hogy kiköltözünk Németországba. Nyár vége volt, érettségi után egy évvel, egy OKJ-t csináltam Pesten és újra felvételizni akartam fősulira.

Erősködtem, hogy én bezzeg biztos nem fogok költözni, hiszen itt vannak a legjobb barátaim, tanulni akarok és nem mellesleg egy lány is volt a dologban. Mégis jöttem. Valahol nem is bántam meg, mert munkában megérte, de a java még csak azután jön.

Miután kiköltöztünk, édesapámat becsapták a munkahelyén és nem tudtuk, mi legyen. Ott álltunk, hogy a lakást sem tudjuk kifizetni hirtelen. De a szüleim úgy döntöttek, hogy ha már itt vagyunk, megpróbáljuk. Vállalkozásba kezdtek és gipszkartonoztunk egy jó évig. Én közben bekerültem tanulónak (Ausbildung) egy hatalmas kereskedelmi céghez, azóta is ott vagyok, de erről még majd később.

Kevés magyar volt

Akkoriban még nem volt ennyire érzékelhető a kivándorlás. Nem nagyon volt ennyi magyar idekint. Legalábbis ott, ahol mi lakunk, nem. Persze aztán megismerkedtünk emberekkel, akik már régen kiköltöztek, de egy ideig, megmondom őszintén, nekem úgy elment a kedvem az itteni magyaroktól, hogy még inkább honvágyam volt.

Hiányoztak a barátaim, akikkel felnőttem. Itt meg csak olyan emberekkel találkoztunk, akik teljesen elnémetesedtek. Ezen a véleményen vagyok most. Lehet beilleszkedni egy országban, de a magyarságunkat meg lehet, és meg is kell tartanunk (lásd például a törököket, a lengyeleket, stb., akik segítik egymást ás összetartanak).

Az osztálytársaimmal és a későbbi kollégáimmal építettem a kapcsolataimat és nem volt rossz. Ha egy idegen országban élsz és megpróbálsz beilleszkedni, elfogadni a szabályaikat, akkor össze lehet barátkozni velük. Vagy legalábbis haverkodni. Mert akárki akármit is mond, a német mentalitás merőben különbözik a miénktől.

Eleinte például fura volt, hogy ha lementünk cigizni, mindenki előkapta a saját doboz cigijét és szívta. Senki sem kínált meg senkit. Végül is van benne valami, drága a cigi, nem kell azt osztogatni... :)

A nyelvről

Manapság már az óvodában elkezdik a gyerekek a nyelvtanulást, így később könnyebb lesz nekik ezen a téren. Mi is tanultuk, igaz, én jó is voltam mindig németből, mégis irtó nehéz volt az elején, beleszokni, beszélni és megérteni. De rá voltam kényszerülve, mert én tudtam a legjobban a családból, és az elején én intéztem nagyon sok mindent. Ezekből tanul az ember.

Jó alap volt viszont a magyar suliban tanult nyelvtan, bár sokan kritizálják, én mégis úgy érzem, otthon jól megtanítják erre a gyerekeket. Később meg rá lehet feküdni a beszédre és szövegértésre.

Az elején valahogy nem fért a fejembe, hogyan leszek képes tökéletesen beszélni németül. Mindenki azt mondta, néhány hónap és folyékonyan beszélek majd s mindent megértek. Aztán valahogy tényleg így is lett. Az évek során, főleg ha egész nap németek közt van az ember, megszokja és megy az.

Ezzel kapcsolatban még csak annyit, hogy amikor kijöttünk, mindig furán néztem a régóta, mondjuk 20 éve itt élő magyarokra, hogy néha német szavakat szőnek a mondatokba. És valóban. Amikor egész nap németül beszélsz, német szavakat hallasz, és mondjuk, csak este beszélsz magyarul, egy idő után elő-előfordul, hogy nem jön hirtelen a nyelvedre egy magyar szó. Csak hát van, aki erre rájátszik és „nem beszélni jól matyar"...

Mindig mindenki segítőkész volt

Minél több helyen van az ember, annál több dialektust tanulhat meg valamilyen szinten. Vagy legalábbis hozzászokhat a megértéséhez. Aztán néha keveredik a bajor-sváb-hessen-kölsch-sviccerdüccs is, de kit zavar... Annál színesebb a személyiséged, minél több dolgot elsajátítasz.

Tőlem még ma is megkérdezik néha, hogy honnan jövök, mert nem beszélek egyetlen tipikus nyelvjárást sem, mint a többi külföldi, és nem bírják elképzelni, mi lehet ez a dialektus. Valaki egyszer azt kérdezte, hogy osztrák vagyok-e vagy német. Mondom: „Ehh, magyar!.. Ach sooo!":D

Az első naptól kezdve tudta mindenki, hogy magyar vagyok, és nem perfekt németből. De mindig mindenki segítőkész volt, amikor tanulóként is minden harmadik hónapban részleget váltottam, mindig nagyon rendes emberekkel találkoztam. Soha nem tagadtam, hogy magyar vagyok, büszke voltam, vagyok és leszek is rá.

Ellentétben a sok orosszal és más, annyira nem kedvelt néppel ellentétben, ha megkérdezték, honnan jöttem, elmondtam, sokszor jött a válasz: „Ó, hát én már voltam a Balatonon. Budapesten. Gulyás. Palacsinta. Hallod-e, de szépek is a magyar jányok!" Idősebbek azért az utóbbi büszkeségünket már nem annyira említették...

Ha látják, hogy akarsz...

Mindig az volt a benyomásom, hogy minket, magyarokat, jobban elfogadnak, mint más, problémás, és beilleszkedni nem tudó, de nem is nagyon akaró nemzetet. Természetesen velük is elvannak, hiszen alkalmazzák őket, mégis van egyfajta távolság.

Jól esett ez is, meg az is, hogy azért abból, hogy nem tudtam még olyan nagyon jól németül, néha még „hasznot is húzhattam", hiszen így nem volt akkora gond, ha még egyszer megkérdeztem valamit, vagy értetlenkedtem kicsit. :)

Ami viszont fontos, hogy ha szorgalmas az ember és látják, hogy csinálod, akarod (!) csinálni, akkor jobban állnak hozzá és segítőkészebbek. A magyar talpraesettség meg valóban jól jön.

Hány tanulókollégát, németeket, oroszokat láttam már, hogy a munkát szinte nem látták, nem nézték, hogy a következő lépésben mit lehet csinálni, segíteni. Ezeket persze észreveszik a főnökök is.

A maximális pontszám

Minden negyedév végén értékelték az embert, mielőtt új részlegre (raktár, beszerzés, marketing, könyvelés, stb.) került. A legelsőnél a raktárban voltam, csak orosz (jó fej) kollégákkal. A végén, amikor az értékelést kellett volna kapnom, a főnök nem volt ott. És egy helyettesítő török kollégával ültünk le megbeszélni a dolgokat.

Elég vicces volt, hogy előfordult, ő sem értette a leírt szöveget, és csak lesett rám, én meg vissza rá. Na, mindegy, „egyezkedtünk", aztán kérdezem, miért nem ad sehol maximális 5 pontot? Azt mondja: „ha túl sok helyen ír 5-öt, azt senki sem hinné, mert akkor tökéletesnek kéne lennem". Mondom, fájin... :)

A legjobbat (mindenhol 5 pontot! :D Még ha nem is lehet tökéletes...) pedig azon az osztályon kaptam, ahol a főnökasszonyomnak és férjének Keszthelyen volt házuk. Sokat jártak haza. Szerették a magyarokat.

Itt azért hozzá kell tenni, hogy nem kivételezett velem, és én is dolgoztam, ahogy tudtam. A munkát nem kevertük a privát dolgokkal. Nem is nagyon jellemző. Az ember például nem nagyon panaszkodik a munkahelyen magánéleti dolgokról.

Mindenben benne voltam

A cégnél próbáltam minden programban benne lenni, legyen az prezentáció, céges összejövetel, stb. Egyszer volt egy kirándulás Strasbourgba, ami a cég szervezett a már nyugdíjas kollégáknak és házastársaiknak. Három busszal mentünk, az én dolgom az volt, hogy reggelit szervírozzak a néniknek és bácsiknak.

Persze az első néhány mondat után, rögtön kérdezték, honnan is vagyok én. Mondtam is nekik büszkén. „Gondolhattuk volna, fiatalember, amikor a Balatonon voltunk, akkor is ilyen kedvesek voltak a magyarok." :) Szép idők voltak. Elmúltak.

Az egyik kiképzőm, amikor másik részlegre váltott, mondta is, hogy szerinte ilyen a jó tanuló egy cégnél, aki megmutatja, hogy akarja csinálni, részt vesz, aktív. Örültem. Meglettek a vizsgák, a cég át is vett.

A tanulóévek és a munka

Jött a munka világa, ami végül is nem annyira ismeretlen azok számára, akik a tanulóéveket végigcsinálják. Otthon, Magyarországon is jó lenne ilyen szerintem. A cégekhez már 15 éves kortól is jelentkezhet a továbbtanulni vágyó fiatal.

A cég felveszi a kívánt szakmába. A tanuló két napot iskolában van, ahol megtanulja az elméletet, a másik három napot pedig a cégnél, ahol a gyakorlatot szerzi. Ebből a vállalat is profitál, mert ha ő veszi át, nem kell idegent keresnie, aki nem ismeri a céget és be kell tanítani.

Mivel a vállalatnak rengeteg kirendeltsége van, én sem akartam már ott maradni, hanem egy nagyvárosba vágytam, ahol több élet van, emberek, partiiiiii! :) Így is lett. Aztán fél év múlva újra váltottam egy másik nagyvárosba. Sokszor érzem, hogy nem tudok a fenekemen maradni.

Nagyon örültem, hogy megvan a munka. Minden szép és jó volt, de valahogy hiába volt szép a bruttó, mivel nem voltam házas, és gyerekeim sem voltak, a nettó nem volt valami egetverően magas. Németországban sem megy ez másként, mint otthon.

A fizu nagy része, úgy 36 százaléka elmegy levonásokra. Utána még ott a kocsi, a lakás, ez meg az. Árakról nem írok, mert azokkal már mindenki tisztában van, és sokan írtak már Németországról. Persze aki 3-4000 eurót keres, az nem panaszkodik. Én sem irigykedem, attól nem lesz több pénzem. Így váltottam, cégen belül átjöttem Svájcba.

Svájc

Több mint fél éve vagyok itt. Kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb ország. Bár már itt is kezdődik a rohanás, az uniós maszlag, igaz, még nem tag hivatalosan. Árakról, megélhetésről már írtak innen is.

Németországgal összehasonlítva kevesebb az adó, hónap végén azért tud félretenni az ember, amit odaát nem tudtam, pedig nem szórtam a pénzt. Érdemes átjárni Németországba vásárolni, mert jó pár frankocskát megspórol így az ember.

Tetszik, hogy a svájciak nagyon büszkék a nemzetükre, a saját termékeiket veszik, még ha azok drágábbak is. És mennyire előtérbe helyezik a sajátoot! Ezért a legnagyobb élelmiszerlánc a Coop és a Migros, és ezek leányvállalatai. Bennük bíznak. Őket támogatják a pénzükkel. Érdekes, hogy nagyon sokan vannak a Lidl és az Aldi ellen, mert mindkettő német, és konkurenciát jelentenek a hazainak, nem utolsó sorban pedig kiviszik a hasznot.

Visszatérve még Németországhoz, alapjában véve az országot nagyon szeretem. Alkalmam volt bejárni szinte az egészet, és a nagyvárosait nagyon meg lehet szeretni. Mindig pörgés, bulik, látnivalók. Az Oktorberfestet eddig majdnem minden évben sikerült meglátogatnom, ha csak egy pár órára is. Kedvenceim München, Frankfurt és Köln.

A különbség

Szerintem mindent elmond Svájc másságáról, hogy több százezer német él itt. Rengeteggel találkozom, akik panaszkodnak, hogy Németországban mennyire romlik a helyzet, az árak emelkednek, a fizetések viszont maradnak ugyanakkorák.

Svájc kis ország, de nemrég elérték a 8 millió lakost. Az utak zsúfoltak, van, hogy péntek délután Zürichtől a határig Schaffhausen felé másfél órát is ülsz azon az 50-60 kilométeren. Nem is csoda, olvastam, hogy 6 millió bejelentett autó van. Ehhez jönnek még az ingázók és az átutazók.

Nem akarok politizálni, de sokszor az az érzésem, és egyre több embertől hallom is, hogy Svájc egyre inkább függ az Európai Uniótól. Majd meglátjuk, mi lesz...

Mégsem ez a hazánk

Alapjában véve ennyi lenne a történetem, és ahogyan mindezt látom. Nem akarok életem végéig maradni, megszokni ennyi év után sem tudom. Akármennyi magyarral találkozom idekinn, akár Németországban is, szinte mindenki azt mondja, csak a pénzért van itt. Meg a jobb feltételek kedvéért.

Mégsem ez a hazánk. A lengyelek már elindultak hazafelé. Évekig dolgoznak külföldön, pénzt gyűjtenek, aztán hazamennek és építik a hazájukat. Erre lesz szüksége szerintem Magyarországnak is.

Persze majd jönnek a kommentek, gondolom, hogy minek visszatérni, örüljön az, aki már elment, és vissza se nézzen. Talán ez a nézet egyszer változni fog...

Aki szerencsét akar próbálni, menjen, de számoljon azzal, hogy külföldön sem arany az élet. A helyek fogynak, Nyugat-Európa lassan betelik. Rajtunk kívül még vagy 170 nemzet próbálkozik mindenhol. Ki kell tartani, akárhol is van az ember, nem szabad elzárkózni az adott országtól, az ott élőktől, meg kell ismerni őket, a kultúrájukat. Nem kell átvenni, de elfogadni lehet."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: tanuló Németország Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr44767636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világpolgár2012 2012.09.12. 02:27:49

@nespóroldkiapisztáciát:
Szomorú, hogy így látod a dolgokat. Ha a saját szemednek hiszel, nem a statisztikának, akkor gyere el ide, ahol lakom, szívesen meghívlak egy pohár borra/sörre a helyi kocsmába. Dél-Anglia, közepes város széle, 99%-ban fehér angol (statisztikailag és szemmel láthatóan is). Egyébként láttam már Londont, ráadásul a számodra biztosan hírhedt dél Londont, 13 évig.

2012.09.12. 06:39:17

@padlas: Őszinte leszek, nem tudom eldönteni, hogy szándékosan provokálsz vagy csak simán buta vagy. Ha valóban Erdélyben éltél akkoriban és nem érted, miről beszélek, akkor valami nagyon nem stimmel veled.

Nem egyénekről beszélek, hanem közösségről. A kisebbségi közösség önvédelméről beszélek a többség erőszakos és az államhatalom által vezérelt beolvasztása ellen. Érdekes, hogy pont egy olyan nem érti ezt, aki egyébként a diszkrimináció minden fajtájára ennyire érzékeny. Arról nem is beszélve, hogy ha valóban ott éltél, akkor tudnod kell, hogy Székelyföld esetében olyan közösségekrl beszélünk, ahol 40 évvel azelőtt még az is bűn volt, ha valaki egy másik faluból házasodott, nemhogy egy román!! És mondhatod, hogy milyen elmaradott bunkók arrafelé az emberek, de hát ez van, én egy ilyen elmaradott bunkó begyöpösödött diszkrimináló környezetből származom.

padlas 2012.09.12. 09:52:02

@Nyulz of the World: nem provokálni akarlak, és nem tudom, miből vontad le azt a következtetést, hogy buta vagyok, kettőnk közül én vagyok az, aki végig konzisztensen érvel, miközben te folyamatosan ellentmondasz önmagadnak.
"az embert ítélem meg, nem a nemzetet a vagy a bőrszínt."
mondod egyszer, aztán meg hirtelen te magad is rájössz, hogy:
"Nem egyénekről beszélek, hanem közösségről."

Hát, nagyjából ennyi. Oda vissza ugrálsz az érvelésben, mikor hogy kényelmes neked. Mikor az önképedről van szó, hogy milyen ember is vagy, akkor nagy hangon magyarázod, hogy te bizony mindenkit saját jogán ítélsz meg. A vita közben viszont nem tudsz mit mondani a tesód szerelméről, csak azt, hogy román, és a románokról beszélsz. Magyarul tereled a témát valami másra, amiről úgy érzed, jobb érveid vannak. A kisebbségi közösség valóban sok szempontból önvédelemmel reagált, nagyon helyesen, kifejezetten szerettem, hogy mennyire nagy volt odahaza az összetartás. De az, hogy egy román férfi beleszeret egy magyar lányba, semmilyen szinten nem minősül erőszakos cselekedetnek, tehát semmiféle önvédelemről nincs itt szó. Arról van szó, hogy nacionalista alapokon a család megzsarolja az egyik tagját, na ez az erőszakosság, nem a szerelem. Ha elítéled az erőszakot, akkor ezt is el kell ítélned. Mivel nem teszed, te valójában kettős mércét alkalmazol: ha a románok nacionalisták, akkor azt elítéled, ha a magyarok, azt nem.

Igen, Székelyföldön sok olyan közösség volt, ahol ha másik faluból házasodtál, az bűn volt, és akkor mi van? Régen meg boszorkányokat égettek, na és? Attól még, hogy ez így volt, helyes volt? Szerintem nem, kifejezetten sötétség ilyesmit csinálni, mint ahogy az is, hogy a vegyesházasságokat elítéled. Nem az a baj, hogy - a te szavaiddal élve - elmaradott begyöpösött diszkrimináló környezetből származol, hanem hogy képtelen vagy ezen továbblépni. Nekem is mondott ilyeneket nagyanyám, hogy csak románnal ne kezdjek, jól ki is röhögtem. A barátnőm meg románnal házasodott, kapott is rendesen, sajnáltam is szegényt, hogy mennyire undorítóan viselkednek egyesek. Egyébként most Magyarországon élnek a családjával, nem azért, mert bármilyen ideológiát követtek, hanem azért, mert úgy látták, itt jobban boldogulnak. Szóval nehéz azt mondani, hogy elrománosodott a családja, az idióta köpködőknek mégis sikerült.

"én a beteges és irracionális, minden áron PC helyett inkább a racionalitás híve vagyok"
Ezt te mondtad, gondold át akkor mégegyszer. Az racionális, hogy erőszaknak tekinted egy ember szerelmét a másik iránt? Szerintem nem, pont hogy a románoktól való beteges és irracionális félelem az, ami odáig visz, hogy a szerelmet erőszaknak tekintsd, és az érzelmi zsarolást önvédelemnek. Vedd észre, melyik oldalon állsz.

padlas 2012.09.12. 10:18:59

@Nyulz of the World: @padlas: az utolsó mondatot úgy értettem, hogy a racionalitás-irracionalitás szempontjából melyik oldalon állsz.

2012.09.12. 10:21:34

@padlas: Tudom melyik oldalon allok. Es a magam reszerol tovabbra is nagyon gaznak erzem, ahogy a temahoz hozzaalsz. Es nincs semmi konzisztencia problema az ervelesemben: a csalad az egy olyan egyseg, ahol a idealis esetben a kapott ertekek es hagyomanyok oroklodnek tovabb, meg ha termeszetesen neha kicsit atalakulva, a kor szellemisegehez igazodva is. Az pedig, hogy kirohogod a sajat nagymamadat, azt gondolom sokat elmond. Kaptam is volna rogton egy becsuletes nagy pofont, ha ilyent teszek.

A mi videkunkon (es nem csak a mi csaladunkban) az teljesen kizart volt, hogy barki romannal kezdjen. Ez volt a megmaradas egyetlen zaloga. Akkoriban meg nem is almondtunk EU-rol meg nyugati nyitasrol meg hasonlokrol. Vagyis egesz egyszeruen a romant, mint embert tiszteletben tartom, de a baratom soha nem lesz. Mert igy hozta a tortenelem, a sors, az akarmi. Es tovabbra is azt mondom, hogy nem kell szeretni mindenkit, csupan elni hagyni, tiszteletben tartani. Amit egyebkent a romanok a mai napig nem igazan tesznek az erdelyi magyarokkal. Szoval semmi problema nincs az ervelesemmel. Nem szeretem, de toleralom oket. Es az egyes embereket nem bantom, csak mert romanok. Igaz, a barataim sem lesznek soha. Tartjuk a 2 lepes tavolsagot, es normalisan egyuttelunk, egymas mellett. Es minden csaladi kapcsolat kizart. Nem ertem, te hol latsz ebben logikai problemat. Szerintem ez a normalis.

Amit viszont te eloadsz, az mar lassan egy brazil szappanopera. Tesom bogott kb. egy hetet, aztan harom het mulva mar uj pasija volt.

váj mí 2012.09.12. 10:23:45

@Nyulz of the World: Hm, nem nagyon akartam eddig beleszólni, nehogy elvigyem ebbe az irányba a kommenteket, de azt hiszem, te említetted, hogy a román kolléganődnek világossá tetted, hogy a románokat megszállóként tekinted.
Csak az lenne a kérdésem, hogy egyáltalán, hogyan kerül szóba ilyesmi melóhelyen egy idegen országban?
Én is dolgoztam románokkal, mármint, nem olyan kvázi románnal, mint én, hanem román románokkal. Sok mindenről beszéltünk, Trianonról valahogy sose jutott eszünkbe.

2012.09.12. 10:43:26

@váj mí: Egy aktualpolitikai tema kapcsan. Szobakerult, hogy mi a helyzet romaniaban (a Ponta amokfutasanak a kezdeten), es o mondta, hogy szerinte a magyarok nacionalistak es el akarjak venni Erdelyt a romanoktol, es a Fidesz is erre torekszik, ezert jo, hogy jott a Ponta, es majd jol rendet rak. Mert korabban tul sokat megengedtek a magyaroknak, csak hogy tamogassak a kormanyt.

váj mí 2012.09.12. 10:54:09

@Nyulz of the World: A politika ártalmas ;). De így már értem. Szegény, ezt benyalta, mármint a politikai diskurzust.
Különben, én egy ilyen felhangú megjegyzést kaptam pár éve egy Vaslui melletti faluból származó gyerektől. Mondjuk, ő dicséretnek szánta, amikor azt mondta, hogy "Nem gondolta volna, hogy a magyarok ilyen normálisak, mert ő másként tudta". Megmosolyogtam ;).

2012.09.12. 11:08:19

@váj mí: Ez a kolleganom valahonnan Fogaras kornyekerol szarmazik. De mondom, ezt akkor gyorsan tisztaztuk, es ettol meg tok rendben vagyunk, sot mivel nem nagyon tud angolul (legalabbis en jobban tudok romanul, mint o angolul), romanul beszelunk, ha valami baja van, valamiben segiteni kell neki. Sot tegnap azert jott, hogy nem neznem-e meg az otthoni gepet, mondtam, hogy persze, semmi gond. Csak felesegul nem fogom venni es a jobaratom sem lesz soha. De ettol meg emberkent teljesen joban vagyunk. Ezert nem ertem, mit nem ert @padlas: .

Felhasznalonev 2012.09.12. 11:25:51

Ez a poszt tetszik, gratulálok hozzá.

Egyértelműen látszik amit mindenki tud és érez, hogy Magyarország rossz úton halad, ameddig nem tanulunk meg összefogni nem fog működni. Sajnos ameddig az a divat, hogy át kell verni a másikat és nem támogatni itthon nem lesz jobb. Ameddig a cégek minimálbér+zsebbe fizetnek és a munkavállaló nem feljelenti a céget (az állam meg elhiszi, hogy komony nyereséges cégek gombokkal fizetnek az embereknek), hanem elfogadja nem lesz jobb az országunk. Ameddig az állami döntések még lejjebb taszítják az országot nem lesz jobb.

Vegyük itthon a magyar terméket. Ezzel gond nincs is, de azt fel nem tudom fogni, miért drágább mint kintről behozott pl. tej stb. Ha keresel 100k hufot nem veszed meg a drágább magyar terméket, ha keresel 4000-8000 chf-et akkor kint megveheted a Svájci terméket és ezzel tudatosan bővíted és teszed jobbá Svájcot és ezáltal a Te életedet is. Szóval le kellene szokni arról, hogy abból éljünk, hogy átvágjuk a másikat.

Itthon alapvető gondok vannak a fejekben. Nem értjük továbbra sem, hogy nem x y cég tart el, ha nem az x y darab munkavállaló miatt működik jól a cég.

Megpróbáltam munkát, lehetőséget találni Svájcban a tapasztalatom az eddig, aki kijutott pont ezt felejtette el első körben: "A magyarságunkat meg kell tartanunk". Sajnos eddigi tapasztalat szerint a kint élő magyarok fejében is komoly gondok vannak "A magyarságunkat meg kell tartanunk" terén, na ezért tetszett a poszt, mert itt némi fényt látni, szóval csak hajrá :-)

váj mí 2012.09.12. 11:26:39

@Nyulz of the World: Hát akkor nem csoda, hogy benyalta. Általában azok szoktak csecsemő-gyilkos magyarokat vizionálni, akik még életükben nem találkoztak élő magyarral. De én ezen nem húzom fel magam. Nem ők tehetnek róla.
Mondjuk, azon nem csodálkozom, hogy nem akarsz bratyizni vele. Én még olyan élő székellyel nem találkoztam, aki barátkozni akart volna románnal, legyen az nő vagy férfi.
Szerintem, azt nem érti, hogy ha nem a szíved csücske a román nép, akkor miért írtad azt, amit. Ő valszeg, nem székely. Mondjuk, én is csak félig.

venator 2012.09.12. 11:39:47

@Felhasznalonev: "......de azt fel nem tudom fogni, miért drágább mint kintről behozott pl. tej stb."

Ha nem érted, akkor még bővíteni kell az ismereteidet. :)

@Nyulz of the World:

Nekünk amikor kijöttünk egyetlen román sráccal volt kapcsolatunk, aki valahonnan a tenger mellől származott. Ő abszolút tiszta lappal indult, Trianonról nagyjából fogalma sem volt és egyáltalán nem volt előítéletes. Segítőkész volt, barátságos és teljesen korrekt.

enrobag 2012.09.12. 11:49:12

@Felhasznalonev:

"Ha keresel 100k hufot"
Ez így trendi? Vagy?

LittleG (uk) 2012.09.12. 11:55:09

@váj mí: Pedig ha románul is tudna, mérhetetlenül könnyebben megtanulna neolatin nyelveket.. Persze nem fog, Románián kívül nincs rá lehetőságe..

váj mí 2012.09.12. 11:55:16

@venator: Nem nekem írtad, de engedd meg, hogy kicsit beleszóljak. Amíg otthon-otthon éltem, gyakorlatilag körbelaktuk a családdal egész Romániát. (ilyen volt a rendszer számunkra).
Szóval, a legnagyobb zavar a fejekben ezzel kapcsolatban az olyan erdélyi románok esetében van, akik még életükben nem láttak élő magyart, de Erdélyben élnek, és elhiszik a "vissza-Erdélyt" blődségeket. Aztán a havasalföldiek jönnek parában, a moldvaiak, és végül a tengerparti népek. Ez utóbbiak ugyanis teljesen más nemzetiségekkel élnek együtt, és nem is nagyon értik, meg nem is nagyon érdekli őket az egész magyar kérdés.

váj mí 2012.09.12. 11:59:51

@LittleG.: Igazad van, de én nem erőltetném. Mint mondtam, még nincs gyerekem, úgy öt éven belül talán lesz, és valszeg vegyes-házasságból. Ami meg a neo-latin nyelveket illeti, az olaszban teljes mértékben igazad van. Azt még én is megértem, ha nem hadarnak (de, hadarnak ;) ), viszont pl., a francia, no, az már más,az keményebb dió, és alig valami előnyt jelent a román nyelvtudás.

2012.09.12. 12:01:16

@venator: De te nem is ugy koszontel neki az elso talalkozaskor, hogy "Buna ziua doamna x.y.". :D Hidd el, ha kiderul, hogy erdelyi, foleg ha szekelyfoldi vagy, a romanok nagyresze is egybol maskepp all hozzad. Kb. a harmadik kerdes, hogy "es honnan jottel, Romania melyik reszerol?", es amikor elhagzik a "Hargita megyebol", ott lathatoan egybol zavar keletkezik a rendszerben, es elkezdenek vesz-uzemmodban mukodni.

enrobag 2012.09.12. 12:03:43

@padlas:
Ezt írod:
"Az racionális, hogy erőszaknak tekinted egy ember szerelmét a másik iránt? Szerintem nem, pont hogy a románoktól való beteges és irracionális félelem az, ami odáig visz, hogy a szerelmet erőszaknak tekintsd, és az érzelmi zsarolást önvédelemnek."
Nekem ugyan nincsenek erdélyi rokonaim, de azért kristály tisztán el tudom képzelni a jelenetet a székely apuka és leánykája között. És ebben a jelenetben szó nincs a következőkről:
-erőszaknak tekinti az egyik ember szerelmét a másik iránt
-betegesen és irracionálisan fél a románoktól
-érzelmi zsarolás

Nem kell, felesleges hetet-havat összehordani.

venator 2012.09.12. 12:10:56

@váj mí: @Nyulz of the World: Együtt laktunk egy darabig, a srác, két erdélyi (feleségem és a keresztapja) és én. Én persze erről az egy esetről beszélek, ami akár fehér holló is lehet.

Persze bozgorozták le a feleségemet Romániában annak idején, csak jeleztem, hogy nekem ilyen élményem volt. :)

váj mí 2012.09.12. 12:13:52

@venator: Hm, éppen azt írtam, hogy szerintem ez nem fehér holló volt, tapasztalataim szerint. Aztán lehet, tévedek.
Engem is bozgoroztak le. Be is vertem orrokat miatta. De ez meg megint más dolog

venator 2012.09.12. 12:21:09

@váj mí: ÁÁ tökmindegy! :))

Minden nemzetnek megvannak a maguk egybites idiótái, nem kell ezzel foglalkozni.

Amúgy meg "vissza-Erdélyt!" :)) Nem blődség ez, csak sajnos nincs realitása.....

padlas 2012.09.12. 12:25:06

@Nyulz of the World: "Csak felesegul nem fogom venni es a jobaratom sem lesz soha. De ettol meg emberkent teljesen joban vagyunk. Ezert nem ertem, mit nem ert @padlas: "
Ezzel semmi bajom, mindenki azzal hazasodik akivel akar. En arrol beszeltem, hogy az gaz, hogy eloirod a csaladod mas tagjainak, hogy kivel hazasodhatnak, es kivel nem. Pont azert, mert szerintem mindenki azzal hazasodjek, akivel akar, ne azzal, akivel a csaladja akarja.

padlas 2012.09.12. 12:27:31

@enrobag: hat, mondjuk a kulonbseg kettonk kozott az, hogy en nem elkepzelni tudom a jelenetet, hanem lattam is mar ilyet. Es bizony ott mindezen dolgokrol szo volt.

padlas 2012.09.12. 12:35:56

@váj mí: hat ezt eltalaltad, szekely aztan egy kicsit sem vagyok. Kolozsvari a csalad, szoval nekunk a mindennapjaink resze volt a romanokkal valo egyutteles. Persze, volt aki rossz fej volt, volt aki meg jo, mint minden mas nepben. Talan ezert sem tekintem oket ellensegnek, mert a mi csaladunkban nem egy absztrakt, politikai fogalomkent tekintettunk a romanokra, nem a Ceausescu rendszer megtestesitojekent jelentek meg elottunk, hanem hus-ver emberekkent, szomszedokkent, kollegakkent, baratokkent, stb. Akiknek egyebkent szinten nagyon szar volt a Ceausescu rendszerben elni.

enrobag 2012.09.12. 12:40:09

@padlas:
A kettőnk közötti különbség érzésem szerint ennél nagyobb. De ez nem tartozik a tárgyhoz.
Ami viszont idetartozik:
Ezt a konkrét jelenetet te is csak elképzelni tudod (hiszen nem voltál ott).
Láttál (???) egy ilyennek vélt jelentetet. És? Az ott látottak alapján megmondod a tutit?

LittleG (uk) 2012.09.12. 12:53:45

@váj mí: Nincs is értelme erőltetni, nem ezért mondtam, csak szerintem kár, hogy ez az előny elúszik :)

Mi is költzöni fogunk, az én gyerekem (már megvan :) nem fog már románul megtanulni (tőlünk a magyart kapja), de ezzel csak előnyt veszít, sajnos.

A spanyolnál is ugyanekkora az előny, no nem úgy, hogy alapból megérted (bár egy részét igen), hanem hogy játszi könnyedén megtanulod, ha tudsz románul. A franciát is, főleg írásban, a nyelv felépítése, a mondatszerkezetek és a szavak jó része is igen hasonló. Nem véletlen hogy a románok közül a legtöbben - az angolon kívül - e három nyelv valamelyikét beszélik még.

2012.09.12. 12:54:18

@padlas: Azert nem biztos, hogy csipobol illik az oregebbek tanacsait elutasitani, ugyanis ok mar lattak karon varjut... De ez az egy kitetele volt apamnak, hogy romannal nem. Ez azert az edott korulmenyek kozt elegge akceptalhato volt, hiszen meg mindig maradt kozel egymillio potencialis jelolt. Es anelkul, hogy belekezdenek egy csaladregenybe, hidd el, volt ra oka, hogy ezt mondta.

Es azt se felejtsuk el, hogy azert a csalad ellen hazasodni, nos ez nem egy szerencses tortenet. Marpedig egy rendes szekely csalad az eletbe nem fog befogadni egy romant. Kolozsvaron lehet, hogy belefert, el is romanosodtak kolozsvari es a tobbi nyugat-erdelyi nagyvarosban elo magyarok kozul sokan, pont emiatt. De Szekelyfoldon aki romannal kezdett, az nagyjabol koltozhetett is el a videkrol. Nem veletlen, hogy a Pontaek mar a megyehatarokat probaljak kinjuk varialni, hogy valahogy megtorjek a szekelyfoldi magyar tombot, mert ez az egyetlen resze Erdelynek, ahol minden eddigi elromanositasi muvelet kudarcot vallott. Pedig volt probalkozas boven...

váj mí 2012.09.12. 12:54:58

@venator: Meg, azok meg ;)

Hm, én erdélyiként nem igazán szeretnék Magyarországhoz tartozni. No, nem azért, mert Románia az "álmok földje", korántsem, csak, mert nekem az az ország a hazám, úgy ahogy van. Alföldestől, Kárpátostól, tengerpartostól. És nem, nem fáj Trianon.

@padlas: Hm, erre tippeltem, esetleg Zilahra, vagy Partiumra. Huhh, Kolozsváron voltam egyetemista, boldog bulizós évek ;)

2012.09.12. 12:59:20

@váj mí: Szerintem az erdelyi magyarok donto tobbsege nem akarna Mo-hoz tartozni. Az autonomia lenne a megoldas. Vagy egy fuggetlen Erdely, ahogy az elmult 1000 ev jelentos reszeben volt. Szerintem.

váj mí 2012.09.12. 13:05:57

@LittleG.: Hm, én mint még nem-anyuka, úgy gondolom, mivel nekem is csak tanult nyelvem, nem tudnám megtanítani a kölyköt normálisan rá, mintha az lenne. No meg, a kulturális cuccok is, ugye, Harap Alb és társai, már én is alig emlékszem rájuk. Összezavarni meg minek?

váj mí 2012.09.12. 13:08:23

@Nyulz of the World: Hm, nincs visszaút ... már Koppány is megmondta ;)

LittleG (uk) 2012.09.12. 13:14:09

@váj mí: Ja, ezzel egyetértek, az én gyerekem ne tőlem tanuljon idegen akcentust :P

Nem is a román kultúra átadása járt e fejemben, sőt eszembe se jutott (talán mert a romántanárnőinktől rendre rettegtünk, olyanok voltak, talán ezért is nem sok román mű maradt meg kedvesként számomra, meg az egész - bár benne nőttem fel - olyan más, távol áll a magyar mentalitástól).

Belőlem csak a nyelv-mániás szólt :)

váj mí 2012.09.12. 13:34:28

@LittleG.: Hm, nekem mondjuk nincs magyar akcentusom románul, másfajta akcentusom van, földrajzi tájegységre jellemző, de szerintem kisgyerek korban csak úgy van értelme idegen nyelvet tanítani a kölöknek (mármint az adott ország nyelvétől idegent), ha valamit át tudunk adni kulturális téren is. Aztán, lehet tévedek, mert sem pedagógus, sem anyuka nem vagyok.
(Én mondjuk, szerettem a román órákat, mondjuk, én olvasni is szerettem, és állítólag van nyelvérzékem is. Cserében természettudományokból hülye vagyok, és nincs térlátásom ;) ).

Jesus.Green 2012.09.12. 13:40:04

Csak hozza kell szoljak, pedig hosszu idon keresztul visszafogtam magam (magamrol roviden annyit, hogy a blogot a legeslegelejetol olvasom, Angliabol). Jelen esetben teljes mertekben padlas elveit vallom, nem veletlenul, hiszen engem is a setaterre vagy a botanikus kertbe vittek levegozni gyerekkoromban a tantik, kesobb meg a lo farka alatt talalkoztam a haverokkal. Gondolom a foldieknek nem kell magyarazni a magyarok es a szekelyek kozotti mentalis kulonbseget, a magyarorszagiaknak meg csak annyit, hogy meg annal is szethuzobb a nep, mint gondolnak...

padlas 2012.09.12. 13:43:00

@Nyulz of the World: @váj mí: hat igen, nincs nagyon mit hozzatenni a leirasotokhoz, az erdelyi magyarsag valoban nagyon sokszinu. Az egyes videkek kozti kulonbsegek nagyon szepen tukrozodnek a Nyulz es koztem lezajlott vitaban, mindketten fujjuk a magunket, ki ki a sajat csaladjabol hozott allaspontot. Egyeterteni nem fogunk ugy latom, de legalabb megertettem mi a hattere a dolognak.

váj mí 2012.09.12. 13:47:29

@Jesus.Green: Hm,szerintem nem széthúzásról van szó, csak felfogásbeli különbségekről. Érthető, ha egy népcsoport bezárkózik 2 és fél megyényi területbe, akkor ott óhatatlanul felerősödnek a kizáró viselkedésminták. Tök mindegy, hogy milyen nemzetiségről van szó.
Legalábbis én így látom. Nekem sosem volt komolyabb problémám a románokkal, pár idiótától eltekintve, akiket orrbaverésileg korrigáltam, de ezek is ködös gyerekkoromban fordultak utoljára elő.

váj mí 2012.09.12. 13:49:39

@padlas: No, én is attól vagyok ilyen "okos", hogy gyerekkoromban nagyon sokat volt kénytelen költözni a családunk az országon belül, így sok behatás ért, rugalmasabb vagyok. Talán ...

LittleG (uk) 2012.09.12. 14:06:54

@váj mí: Hát, a kolozsvári magyarok elég nagy része nem a románt beszéli akcentussal (tényleg, semmilyen magyar behatás nem érződik a románjukon), hanem a magyart...

Nemrég egy taxisofőr, akivel románul beszéltem, szólt rám koolozsvárias maghiarsággal - magyarul, hogy ugye magyar vagyok, mert hallatszik.

Mire én megjegyeztem, hogy neki meg a magyarja akcentusos (pedig "sült" magyar) és úgy beszélt magyarul mint egy román, aki megtanulta nyelvet..

Itt egy görbe tükör és sajnos csak picit van eltúlozva (bár szerencsére a kolzosvári magyarok kis része beszél ennyire így):

reply.transindex.ro/?cikk=272

Ízelítő:

"Monostori vagyok, én itt nőttem fel a kártierben, ismerem az egész zónát, táti. Még óvodába is ide jártam, aztán dzsénérálát is itt csináltam a közelbe, utána a központba a léméfébe is egy évet, s aztán ott a Gyorgyénba, a transzport suliba csináltam a líceumot. Oda mentem, mert ott megcsináltam a sofőriskolát is. Ja, persze azt románul, de hát úgy legalább nem kelletett tanulni magyarul is."

Na ez a "miért nem beszélsz úgy románul, hogy nehogy észrevevődjön, hogy magyar vagy" nem fog hiányozni és remélem hogy máshol nem így vagy..

Mondjuk én a magyaron kívül minden nyelven akcentussal beszélek, csak nem nagyon erőssel. Van még csiszolnivalóm :)

venator 2012.09.12. 14:15:46

@váj mí: Én sem ezzel fekszem és kelek, pusztán jeleztem az elvi álláspontomat.

Csinálják a székelyek ahogy akarják, én leszek az utolsó aki beleszól olyasmibe, amihez nincs köze.....

2012.09.12. 14:18:53

@váj mí: Meg hat azert azt se felejtsuk el, hogy itt a magyar tortenelmen belul is egy egeszen specialis fejlodesu tarsadalmi egysegrol van szo, akik 1876-ig, amig a szekely szekeket be nem olvasztottak a megyerendszerbe, kulonleges jogokkal birtak. Minden szekely koznemesi jogokkal rendelkezett, szabadon koltozhetett, tulajdonnal rendelkezhetett, amikor meg Magyaroroszag egyeb reszein javaban dult a jobbagyrendszer. Es az is fontos, hogy mindezert cserebe viszont barmikor hadba kellett vonulniuk, vagyis 1000 even keresztul a katonaskodas volt minden szekely ferfi fo foglalkozasa. Azert ez meghatarozo egy zart tarsadalom eseteben.

Arrol mar ne is beszeljunk, hogy a jelenlegi allas szerint a szekelyek valoszinuleg nem is a magyarok het torzsebol kerultek ki, hanem egyesek szerint egy mar a honfoglalas elott, masok szerint pedig annak elso hullamakent Erdelyben letelepedett hun / volgai-bolgar / egyeb torok eredetu torzs, ami feltehetoleg a besenyokhoz hasonloan segedcsapatkent csatlakozott a magyarokhoz. Az elso irasos forrasok is ugy emlitik, hogy "a magyarok, es a csatlakozott szekelyek es besenyok". Tobb ilyen iranyu forras is van, csak a magyar tortenettudomany valamiert nem szereti feszegetni ezt a kerdest.

A masik, hogy meg jelenleg is a kb. 1,5 millios romaniai magyarsag kb. fele, 750-800 ezer magyar a Szekelyfoldon el, egy 12.000 km2-es teruleten, ahol a lakossag kb. 80%-a magyar.

váj mí 2012.09.12. 14:19:29

@LittleG.: Az nagyon gáz, hogy ezt a rommagyar szöveget én tökéletesen értem?
Mondjuk, nekem nem ez a kólozsvári-mágyár akcentusom van, hanem brassói, amely elhúzza a szótagok végét, kissé énekelve.
Mellesleg viszonylag sok kolozsvári évfolyamtársam volt, tényleg sokszor kevertek magyarosított román szavakat a mondanivalójukba, azért ilyen töménységgel nem ;).

LittleG (uk) 2012.09.12. 14:29:44

@váj mí: Én is tökélesen értem, csak nem így beszélek :)

Amúgy akcentus annyiféle van Kolozsváron, ahány felől egyetemisták vannak :)

Hú, hát így most nem tudom, milyen is a brassói magyar szó, meghallgatnám :)

váj mí 2012.09.12. 14:40:59

@venator: Hm, az erdélyi magyarság nemcsak székelyekből áll. Korántsem, ők csak a részei. Ahogy az összes többi tájegység magyarjai. Persze, a köztudatban a székelyek szerepelnek.
Mondjuk, én nem örülnék egy Magyarországhoz csatolt Erdélynek, nagyon nem.

@Nyulz of the World: Persze, nagyjából tisztában vagyok a székelység történelmével, de ez most miért fontos?

venator 2012.09.12. 14:45:48

@váj mí: Tisztában vagyok vele, a feleségem például partiumi magyar. De azért kedves, hogy említed. :)

(Nem szerencsés evidenciákat kihangsúlyozni egy idegennel folytatott beszélgetésben, még azt hihetné valaki, hogy hülyének nézed. ;) )

Akkor átfogalmazom: Azt csináltok, amit akartok. Így jó?

2012.09.12. 14:45:55

@váj mí: Mert tobbek kozt ez is meghatarozza, hogy mitol lett olyan a szekelyseg, amilyen, es miert gondolkozik sok dologban maskepp ("szethuz") a szekely, mint az magyarsag tobbi resze. Es hogy miert harciasabb. :) Egyik ismerosom mondta mindig, hogy minek veszekedni, amikor lehet verekedni is??? :)

váj mí 2012.09.12. 14:46:31

@LittleG.: Mit tesz a "világváros" .. ;)
öööhm, szerintem a brassói magyar tök normális, nem kevernek bele annyi magyarosított román szót a beszédükbe, és nincs, egyes székely vidékekre jellemző akcentus, vagy "szíp, kík..." és társai. Én a román akcentusra értettem, amit mondtam. A románomról már többször megállapították, hogy brasoveanca ... ;)

váj mí 2012.09.12. 14:49:49

@venator: Naládd, ezt eddig nem említetted ;). Nem azért említettem számodra evidenciákat, mert hülyének nézlek, hanem azért, mert elsősorban Budapesten hajlamos az átlagember a rommagyart székellyel azonosítani. Legalábbis tapasztalataim szerint ... Bocs.

@Nyulz of the World: Hm, csak ez kezd anakronisztikussá válni.

venator 2012.09.12. 14:52:26

@váj mí: Dehogynem, csak nem figyelsz. :) Nem sértődtem meg, csak gondoltam szólok, mert mintha említetted volna, hogy jogász vagy. :D

2012.09.12. 14:52:47

@váj mí: Ok, befejeztem, amugy is dolgozni is kene. :)

padlas 2012.09.12. 14:54:21

@Jesus.Green: orulok, hogy irtal, udv a csapatban :)

váj mí 2012.09.12. 14:56:58

@venator: Én jogász???? Hát bántottalak én téged?

@Nyulz of the World: Jóvanna, értem én, csak a hideg ráz, amikor visszagondolok a 3 év Sepsiszentgyörgyre. No offense ...

Jesus.Green 2012.09.12. 14:57:53

@váj mí: Lehet, hogy a szethuzas nem pontosan fedi azt, amire gondoltam, legyen akkor inkabb gog, ratartisag, egymas lenezese. Mindez az 'erdelyi magyarsag' egisze alatt. Azaz mit is beszelek, hiszen a szekely is, a magyar is kikeri maganak, ha egy kalap ala veszik oket. Emlekszem meg szinte bicskazasig fajulo bulira, ahol a szekely mely megvetessel vetette oda a mezoseginek, hogy a szekely nep mint a koszikla allja az idok zivatarat, bezzeg a magyar hajlik mint a nad, amerre a szel fujja. Aztan majdnem elokerult a fanyelu amikor visszakapta, hogy a koszikla el is porlik, de a nad felegyenesedik, amint elcsendesul a szel. Azert ez valahol nagyon szomoru.

venator 2012.09.12. 14:59:05

@váj mí: Elnézést kérek, összekevertelek valakivel. :)

2012.09.12. 15:02:42

@váj mí: Hat en sem koltoztem volna soha Kolozsvarra vagy Varadra! :D

De Sopronban es a vasi reszeken pont azt szerettem meg, azert erzem itt otthon magam, mert errefele nagyon hasonlo az emberek gondolkodasa. ;) Es nem en vagyok az egyetlen, akinek ez feltunt, mar tobb embertol hallottam. Lehet megis van valami a nyugati-szekelyekrol szolo elbeszelesekben?? :O

Jesus.Green 2012.09.12. 15:17:12

@LittleG.: hogy ez mekkora marhasag :))) mellesleg a 'tati'. ill. 'tatti' egyertelmuen vasarhelyi, mennyit is hallottam ezt annak idejen, draga dumnyezo :)
Egyebkent kolozsvaria valogatja ki hogyan beszel, nyilvan van kulonbseg a belvarosi, monostori, kerekdombi, Iris-telepi stb nyelv-es szohasznalata kozott (es bar nem szep amit mondok, de kituno tarsadalmi iranytu is). Jomagam tizenvalahany pesti ev alatt sokmindenrol leszoktam, de amiota Angliaba koltoztem, boldogan ropogtatom a murkot, novelem a leustyant a kertben, kiviszem az ures borkant a kek kukaba es mergelodok, ha megint butonaljak a taviranyitot, ha eppen valamit neznek. Abonamentem viszont otthon se volt mert a belvarosban eltem, de neha jol jott volna, ha lett volna nalam egy egylejes punga vagy nem hagytam volna otthon a buletinemet. Itt meg megyek es nezek megfelelo vastagsagu skirtinget a nappaliba, kitapetazom a feature wallt es callom van 11-tol. S akkor ce :)

venator 2012.09.12. 15:18:31

Bocs, hogy visszautalok a tegnapi családon belüli erőszak témára, de hülye politikusok nem csak otthon vannak:

cphpost.dk/news/politics/politician-unemployed-mother-its-good-youre-sterilised

Nyugat-Európa, ma, egy liberális politikus. :))

Jesus.Green 2012.09.12. 15:21:22

@padlas: hat gondoltam csak novelem mar a szamospartiak szamat:) es mert teljesen egyetertettem azzal, amit mondtal

váj mí 2012.09.12. 15:25:12

@Jesus.Green: Nu, ez az. De türhő parasztok mindenhol vannak. Persze, a székelyekben úgy általában benne van a rátartiság, a családom fele székely, ismerem, csak én más szellemben nőttem fel. A mi szűkebb családunk sorsa másképp alakult. Így visszanézve nem is annyira tragédia, mert ha nem így lett volna, akkor most egy brasssói nagypolgári család királykisasszonya lennék. Az meg milyen már? ;)

@venator: Na de ennyire? ;)

@Nyulz of the World: Na, és Szatmárba? ;)
Ja, a nyugati székelyek, szinte el is felejtettem .... ;)

váj mí 2012.09.12. 15:28:37

@Jesus.Green: Egylejes punga? Te sem mostanában voltál gyerek... ;).

venator 2012.09.12. 15:29:30

@váj mí:

Nem hallom a dán siratóasszonyokat, hogy: jaj jaj jaj el kell menni innen, mert annyira rossz itt élni. Külföldön minden sokkal jobb!! jaj jaj jaj. :P

váj mí 2012.09.12. 15:31:19

@venator: Most lehet, én vagyok tökelütött, de nem egészen értem....

venator 2012.09.12. 15:47:42

@váj mí: A tegnapi KDNP-s hülyére céloztam, utána búsongott itt néhány ember, hogy milyen rossz a helyzet otthon, bezzeg más európai országokban.....

váj mí 2012.09.12. 15:58:14

@venator: Jahogy, én utánaolvastam a leírtak alapján, csak egy újabb téesz-tanácselnök. Mondjuk, tőle többet elvárni emberkínzás lenne, mert ennyire képes. Nem is az a baj. Hanem, hogy egy ilyen alak parlamenti képviselő lehet. Szerintem.

Jesus.Green 2012.09.12. 16:01:57

@váj mí: hat nem, es ha meg azt is hozzateszem, hogy emlekszem az elso csoki- es narancssorokra... ezzel egyutt rosszul esett ezzel a mondattal igy, leirva, szembesulni, en meg fiatal vagyok keremszepen :)

venator 2012.09.12. 16:03:15

@váj mí: Tanácselnök, nyehehehe. Kétségbe vonod a demokratikus vivmányokat, mely szerint mindenki választó és választható is egyben?
Demokráciában a hülyék is játszanak ám. :)

2012.09.12. 16:04:40

@enrobag: Most lattam a kerdest - brit allampolgar vagyok.

váj mí 2012.09.12. 16:30:36

@Jesus.Green: Ok, én is álltam sorba narancsért, meg hajnali 6-kor suli előtt tejért, jeggyel a kezemben ;)

@venator: Én? Én nem. Az nem baj, hogy játszanak, csak az, hogy esélyük van nyerni ...

2012.09.12. 16:48:57

@venator: Az a politikus akit ideztel, egyreszt szandekosan provokalni akart egy TV-program kereteben; masreszt pont azt probalta mondani, hogy a noknek is pont akkora szerepuk van a munkaero-piacon mint a ferfiaknak, a nok sem gyerekek gyartasara tervezett gepek.

A magyar politikus akit az elozo kommentelok kritizaltak pont az ellenkezojet mondta; szerinte a noknek az a fo szerepuk az eletben hogy gyerekeket szuljenek. Szerintem semmi rossz nincs abban, ha azt mondja egy politikus, egy munkanelkuli 3 gyerekes anya ne szuljon tobb gyereket, amig a meglevoeket nem tudja eltartani. Olyan orszagban viszont tenyleg nem szeretnek elni, ahol a torvenyhozas es a tarsadalom nagy resze nem segiti a csaladon beluli eroszakot szenvedo noket; ahol ezzel kapcsolatban egyaltalan felmerulhet az hogy a noknek egy csomo gyerek szulesevel kene maguknak tiszteletet kivivni a tarsadalomban.

váj mí 2012.09.12. 17:25:15

@Mirjam2: Hát ja, más az, ha tv-showban szerepel egy politikus, és más, ha parlamenti felszólalásban. Első esetben még akár hülyeségeket is mondhat, második esetben viszont át kell(ene) gondolnia a közlendőjét.
Tegnap óta átolvastam a témában megjelenteket a neten. Nem, abban a Magyarországban én sem akarok nőként élni.

Jesus.Green 2012.09.12. 18:32:51

@váj mí: O, en nem a jegyrendszerrol beszelek, hanem emlekszem meg arra az idore amikor bementunk nagyapammal a boltba es minden tovabbi nelkul vettunk narancsot, aztan meg arra, hogy jovok haza es alig tudok bemenni a kapun mert elallja a tomott sor, es a kerdesre, hogy mit adnak, narancs/csoki volt a valasz. Akkor meg tejet nyugodtan lehetett venni a Dornaban, ill. szalitottak reggelente alufolias kupaku uvegben :)

váj mí 2012.09.12. 18:40:45

@Jesus.Green: Hm, én akkoriban születtem, amikor még kapni lehetett ezeket a dolgokat csak úgy az üzletekben. Anyum elbeszéléseiből ismerem a korszakot. No meg még a '80-as évek elején, amikor először voltam ovisként soimii-táborban Navodariban, ott lehetett kapni pepsit korlátlanul. Nekem már a jegyrendszer jutott, meg az 1 lej 50 banis fagyigombóc ;)

venator 2012.09.12. 20:35:00

@Mirjam2: Van amiben tévedsz, van amiben csúsztatsz. De látom neked borzasztóan fontos, hogy úgy érezd, hogy igazad van, így ezt most annyiban is hagyjuk.

váj mí 2012.09.12. 20:53:35

@venator: Mondd már, neked mi a véleményed?
Én tegnap óta átolvastam azokat, amiket lehetett a neten pro és kontra, és az én összbenyomásom eléggé negatív volt. Pláne, hogy nem vágták szájba az illető "vargát", amúgy képletesen ...
(maradt volna az ősei által űzött foglalkozásnál, sokkal többet lendítene a GDP-n)

venator 2012.09.12. 21:01:57

@váj mí: Úgy gondolom, hogy hülye politikusok mindenütt vannak, ez Varga amolyan jó szándékú marhának tűnik, aki nem feltétlenül alkalmas arra, hogy ott legyen ahol van. Ráadásul többet árt, mint használ...

A dán hülyéről is azért linkeltem, hogy látható legyen, külföldön is van elég barom, ez nem valami Hungarikum. Nem hasonlítottam össze a megszólalásaikat, ezt az értő olvasóra bíztam. De nem is a tartalom volt a lényeg, hanem mindkét politikailag és emberileg védhetetlen megszólalás.

2012.09.12. 21:05:21

@venator: 'Van amiben tévedsz, van amiben csúsztatsz. De látom neked borzasztóan fontos, hogy úgy érezd, hogy igazad van, így ezt most annyiban is hagyjuk.'

Hat csak egy buta no vagyok, mit csinaljak, ha csak tevedni meg csusztatni tudok... Megyek is inkabb vissza a hat gyerekemre vigyazni.

venator 2012.09.12. 21:07:58

@Mirjam2: Jól csinálod, szó se róla. :) Most megpróbálsz összemosni azzal a szerencsétlen marhával, így komolytalanná téve mindent amit leírok.

Nem rossz trükk, de én ezt profiktól tanultam.

váj mí 2012.09.12. 21:19:37

@venator: Van persze, csak a KDNP elhatárolódását akarom olvasni ez ügyben. Amíg fideszes "szuperanyuk" mentegetik, választott képviselőként, nem vagyok kíváncsi arra az országra, és eszem ágába sem jut, hogy oda egy fillért is fizessek. Lassan már turistaként sem ... annyira nem izgalmas.

venator 2012.09.12. 21:27:56

@váj mí: Ennek elég sok oka lehet, de a legvalószínűbb, hogy nem akarják szabad prédává tenni a fickót. Ettől még könnyen lehet, hogy kinyírta magát egy életre, de nem adnak rá kilövési engedélyt az ellenzéknek. Amíg lehet, aztán egy ponton túl beáldozzák és kész...

váj mí 2012.09.12. 21:47:57

@venator: Magyarország és ellenzék? Hm? Diktatúrában nincs ellenzék.

váj mí 2012.09.12. 22:37:43

@venator: Mit értesz? Én ömlesztve szoktam átolvasni a magyar belpolitikát. Nem hittem volna, hogy a regisztrációt elfogadja a parlament. Ilyet még Ceausescu sem csinált. Gratula a Viktornak, a legsötétebb Románia, politikailag. Magyarország kontra demokrácia 1-0. Gratula,még egyszer.

venator 2012.09.12. 23:16:56

@váj mí: Arra utaltam, hogy értem az álláspontodat. De én nem nagyon szoktam politizálni már a fórumokon, legalábbis ennyire direktben nem.

váj mí 2012.09.12. 23:51:43

@venator: Fórumokon én sem, szerintem jó egy év óta itt említettem meg először magyarországi belpolitikai témát. De a véleményem attól megvan. És az az, hogy Magyarországon fasza kis diktatúra készül, amúgy suba alatt. Abból nekem meg már egyszer elég volt életem során.
Móricz ma a trilógia trilógiájának a folytatását is megírhatná a Rokonokból...

venator 2012.09.13. 08:00:21

@váj mí: Az a baj, hogy az ilyen vitákban mindig besorolják az embert valamelyik táborba, aztán az energia kilencven százaléka arra megy el, hogy cáfolni próbálja.

Bobby86 2012.09.13. 08:15:06

@tilmir: Nem nehez megismerni es fel utan is lehet latni mar most mi van es mi lesz ebböl az orszagbol is kedves Tilmir.
Sokan itt meg elhiszik, hogy mekkora független orszag, de ha nyitott szemmel jar az ember, erdeklik a hirek, lathatja, hogy itt valami nagyon nem stimmel. lasd bevandorlasi poltika, menekültek, bünözes drasztikus növekedese...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.13. 09:31:57

@Bobby86: Mire gondolsz?
Bevándorlási politika: a "határnyitás" egy látványos húzás volt, hogy az EU befogja a pofáját. Eddig sem engedtek be mindenkit és ezután sem fognak. És ez így van jól.
Amíg náluk a lóvé, szerintem nincs sok gondjuk.
Bűnözés? Hol?

Bobby86 2012.09.13. 10:10:29

Tele van az orszag menekültekkel. Engedik öket, mint az örült, mert valakinek erdeke. Ha nezetei az ember a hireket, akkor latja, hogy minden napra jut egy gyilkossag, egy keseles, lövöldözes, autolopas, feltöres, eröszak. Lyonban elö afrikaik nyilatkoztak, hogy atjarnak lopni Svajcba, mert az emberek meg mindig olyan naivak, hogy barmit el lehet lopni es a büntetes is csekely. Az eszak-afrikai menekültek leköpködik a rendöröket, szemetelnek, a drog minenhol terjed.
Aprilisban behoztak a "Ventilklausel"-t. 8 EU-orszag, velünk együtt nem kaphat B-engedelyt egy evig. Erre mindenhol azt latni, hogy portugalokat es spanyolokat keresnek mindenhol. Igen, lattam ilyen allashirdetest is a napokban, ahol ki volt emelve, hogy spanyolok es portugalok elönyben.
A 8 orszag nem kap engedelyt, erre behivjak ezeket. Nyilvanvalo, hogy azert, mert az Unio kiadta, mivel Portugaliaban is meg Spanyolorszagban is nagy a munkanelküliseg, az elegedetlenseg.
Ezt kell csinalniuk, engedniük kell öket. Függ az orszag az EU-tol es nem forditva.
A banktitok. Vege. Nemetorszag viszi a penzt, Amerika viszi a penzt, mar a belgak is bejelentkeztek. Ezek meg tehetetlenek, milyen mar hogy a genfi usb-bank elnök azt tanacsolja a dolgozinak, hogy ne hagyjak el Svajcot, mert külföldön letartoztathatjak öket.
Naivsag azt gondolni, hogy minden rendben van. A cegnel mar nem is latok mast, minden honapban, az aktualis uj dolgozok listajan, alban, spanyol, török, fekete...
A bünözö külföldiekkel nem tudnak mit kezdeni...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.13. 11:00:41

@Bobby86: Remélem ezt magad sem hiszed... :)
Egyrészt a genfi egyezmény értelmében évente x számú menekültet kell beengedni, akiknek azért rendesen a körmére néznek.
Azt nem tudom hallottad-e, hogy olyan törvényt szeretnének elfogadni és el is fogják, amikor azt a személyt (rendszerint a yugo-érából érkezettet), aki renitens munkakerülő, felkérik, hogy hagyja el az országot.
Nem tudom milyen híreket nézel, de a gyilkosságok száma csekély.
A bűnözési hullám valóban erősödött a francia részen, de az ország középső részén ki számú.
Csak, halkan csendben kérdem: melyik az az ország, ahol a nyitott autóból nem tűnik el semmi? Elárulom Svájc. :)
Olyan ország a világon nincs, ahol a bűncselekmények száma nulla.
Azt nem tudom látod-e, hogy milyen erős a határellenőrzés. Hogy simán megállítanak, és ha gyanús vagy, állsz feltartott kézzel a falnak támaszkodva... :)
Dolgozik itt a Polizei rendesen.
Az butaság, hogy nem adnak ki B engedélyt, csupán visszahozták a kvóta rendszert. Régen is így volt, egy évre oldották fel, pont, hogy az EU ne tudjon mibe belekötni.
:)
Az, hogy portugál és spanyol nációt vesznek fel bizonyos helyekre, mert valószínűleg az egész brigád az. :)
Így elkerülhető a nyelvi nehézség.
A pénzt senki nem viszi sehova.
Áruld el, hova vinnék?
Kicsit paranoiás vagy, nem?

Bobby86 2012.09.13. 12:06:57

Hehe. Ugy latom Te nem igen jarsz az utcan, nagyobb varosban, esetleg ejszaka is. Hirek pl. ma: keseles Zürichben, rengeteg ver - igy irja a cikk. Schwyz kantonban tegnap lelöttek egy moldovai ferfit. Többen is nyilatkoztak, hogy zarjak az ablakokat es az ajtokat, ket lakattal, mert felnek.
Követem a hireket, minden nap elolvasom, a kommenteket is. Erdekes, de nagyon sok svajci kommentelo ugyanezeket mondja.
Kuscheljuztiz meg a többi inyenseg. Tanar evekig molesztalta , zaklatta, megeröszakolta Aargauban a diaklanyt. Evekig fog tartani a hirek szerint, mire egyaltalan birosagra viszik az ügyet. Ö meg addig szabadlabon. Persze ha 5 km-rel gyorsan mesz mar jön a büntetes több mint szaz frankrol. Billagot nem fizetedm rögtön viszik birosag ele.
Menekülteket vissza se tudjak küldeni. Mert hat van olyan kedves orszag mint Tunezia, aki nem hajlando öket visszafoadni igy maradnak itt az orszag nyakan.
Minden heten atmegyek a hataron, igy tudom, milyen az ellenörzes. Nos, a 9 honap alatt 3-szor voltam ellenörizve, egyebkent csak intenek. Annyira erdekli öket, hogy egyaltalan nem.
Gondolom Te mar regen kijöttel ide es ugy gondolkodsz mint a svajciak. Ezzel nincs is baj, itt elsz mar regota, beleszoktal.
De ez mar korant sincs ugy, mint regen volt.
Ha nezned a hireket, olvasnad, hogy minden napra jut autofeltöres es nem csak Romandie-ban.
A föberlöm svajci, egesz nap svajciakkal talalkozom, nem pojenbol mondom ezeket. Ez egy velemeny.
A penz. Ha odafigyel az ember a mindennapi esemenyekre, azt is latja, hogy a banktitoknak szinte mar befellegzett. Amiota NRW Nemetorszagban megvette az illegalis bank cd-t a lopott penzek tulajdonosainak adatairol, elszabadult, Nemetorszag, Amerika, Ausztria, most mar Belgium is...
Mindegy. ez ugysem a hazam. meg ugy sem tudunk valtoztatni sok mindenen...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.09.13. 12:55:58

@Bobby86: Nem élek rég itt, de egészen mások a tapasztalataim.
:)
Az újság itt is csak újság... :)
Ha már itt tartunk, akkor nézz magyar újságot is, és hasonlítsd össze. :)
Hogy stílszerű legyek, ajánlom figyelmedbe:
bornaitibor.blog.hu/2012/08/23/szurjunk_ki_a_hiradoval

Szóval én nem aggódom az itteni dolgok miatt, pedig gyerekeim is vannak. Nem aggódom elengedni őket késő este, nem félek magam sem az éjszakában.

Nem aggódom annak fényében sem, hogy az általad említett molesztáló tanár a lányom sulijában volt.
Az, hogy szabadlábon van-e nem tudom, de hogy nem tanít többet, abban biztos vagyok. Megjegyzem ő svájci. :D
Ilyen esetek bárhol a világban előfordulhatnak.

Igen, a szabályokat be kell tartani. Tudom furcsa, mert otthon mindenki sportot csinál belőle, hogy hogyan kerülje ki.
Ha 5 km-rel mentél többet az csak 40 frank.
Billag: otthon is volt régen TV díj (azt is fizetni kellett). Igaz, nem emlékezhetsz rá.

Nem határállomásról beszéltem, hanem a mobil granze-ről. Én 25 km-ra lakom a határtól és naponta szembesülők azzal, hogy szedik ki a közlekedők közül a gyanúsakat. :) Általában nem az europid egyénekre vadásznak.

Nem gondolkodok svájciként, mert nem vagyok az, de a svájciak ahhoz vannak hozzászokva, hogy itt nem történik 600 éve semmi.
Ha van valami, abból meg rögtön elefántot csinálnak.... ennyi és nem több.
Azt is tegyük hozzá, ha nem lenne a sok külföldi, akkor itt ma is csak tehenet legeltetnének, nem lenne ez az életszínvonal és nem lennél te sem itt.
Pénz: volt ez a bi-bi az UBS-el, amit elég szerencsésen elsikáltak.. Ezen kívül ott vannak a magán.bankok. Szerinted mi pénz fordul ott meg? Nem hinném, hogy a sok arab milka tehenet jön nézni a magángépével. Érdemes kilátogatni a reptérre...
Én nem mondom, hogy itt minden happy, de ahogy lefestetted az pici bronx-i hangulatot idéz.
Változtatni mindig lehet: országot bármikor lehet cserélni. Igaz egyik sem a hazád.

Felhasznalonev 2012.09.18. 22:00:14

Na ma eljutott az utam odáig, magyarságom NEM akarom megtartani.

Miért:

- saját országunkban nem kellünk
- saját országunkban kis pályán ülünk
- minden más itt élő náció fontosabb mint mi
- magyarként kell(enne) éljek
- egy összetartani képtelen nemzet egyik tagja vagyok
- állami állásinterjún 200 ember között kell versenyezzek
- hagytuk eladni, kizsákmányolni az országunkat
- olyan embereket juttattunk hatalomra akik nem oda valók
- az év üzletemberei azok közül kerülnek ki akik 89 környékén "jókor voltak jó helyen"
- a több milliós szegény országát sikerült elérnünk

Szóval már nem akarom megtartani a magyarságomat Magyarországon, mert mára ez nem jelent SEMMIT! Magyarságomat külföldi munkára/életre cserélem és ott büszkén hirdetem, MAGYAR vagyok, mert ott ez még (talán) jelent valamit de dolgoznak rajta nációk, hogy ne jelentsen.

bpetya75 2012.09.18. 22:27:57

@Felhasznalonev:

"saját országunkban nem kellünk" Milyen hülyeség már ez? Kinek nem kellesz? A családodnak? A barátaidnak?

"saját országunkban kis pályán ülünk" Vannak kispályások és vannak nagypályások. Ez mindenhol így van. Mitől is lennél külföldön nagypályás?

"egy összetartani képtelen nemzet egyik tagja vagyok" Mutass példát összetartásban. Vagy legalább próbáld meg észrevenni és követni azokat, akik megteszik ezt.

"állami állásinterjún 200 ember között kell versenyezzek" Ha nem jön össze a kormányablak (jó sok embernek nem fog ugyebár), akkor váltani kell. Külföldön sem mehetnél el a közigazgatásba.

"a több milliós szegény országát sikerült elérnünk" A nyújtózkodást össze kell egyeztetni a takaró hosszával. Meg nem kell annyit tévét nézni, hogy hogyan élnek a szépek és gazdagok. Akkor könnyebb elhinni, hogy nem plazmatévé, skótviszki vagy X5-ös BMW kell a boldogsághoz.

Felhasznalonev 2012.09.18. 22:44:09

@bpetya75:
"Milyen hülyeség már ez? Kinek nem kellesz? A családodnak? A barátaidnak? "
Azoknak lehet.

"Mitől is lennél külföldön nagypályás?"
Szakmám IT elég jó tapasztalatokkal, állás nélkül, ahogy nézegetem a kinti állásokat (EURES) ott nem lennének gondjaim.

"Mutass példát összetartásban. Vagy legalább próbáld meg észrevenni és követni azokat, akik megteszik ezt."
Erre már képtelen vagyok a magukat Magyarnak vallókkal akik ha a földön vagy még rúgnak egyet-kettőt.

"Ha nem jön össze a kormányablak (jó sok embernek nem fog ugyebár), akkor váltani kell. Külföldön sem mehetnél el a közigazgatásba."
December óta munka nélkül az un. versenyszférában sem találok. Szaros Tescós rakd ide-oda állásra sem vesznek fel 85 nettóért mert ott túlképzett vagyok.

"A nyújtózkodást össze kell egyeztetni a takaró hosszával. Meg nem kell annyit tévét nézni, hogy hogyan élnek a szépek és gazdagok. Akkor könnyebb elhinni, hogy nem plazmatévé, skótviszki vagy X5-ös BMW kell a boldogsághoz."
Igaz, de enni és a számlákat fizetni csak jó lenne.

Szóval inkább Magyarkodnék más országban, ahol élni hagynak.

bpetya75 2012.09.18. 23:02:11

@Felhasznalonev:

Baromi nagy pofont kaphattál ma, hogy ennyire sötéten látod a világot. Voltunk padlón, még nem is kászálódtunk fel egészen. Pont annyi (vagy talán kicsivel több) segítő kéz nyúlt felénk, amennyi kellett. Magukat magyarnak vallók keze.

Egy önéletrajzot ahhoz kell igazítani, hogy milyen munkát célzol meg éppen.. Ha épp a polcfeltöltés a cél, akkor nem kell bele a nyelvvizsga meg a két diploma.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ma Magyarországon milliók élnek úgy, hogy nincs pénzük ételre? Szegénységtudat van, nem valódi mélyszegénység. Persze az is van, csak közel sem ekkora az érintettek száma. Rengeteg ember könnyíthetné meg az életét, ha venné magának a fáradtságot és kiszámolná, hogy mire megy el a pénze, aztán megfogná a fölösleges kiadásokat. Biztos vannak, akik nagyon jól gazdálkodnak és így se akar összejönni, de kétlem, hogy ők lennének a többség.

Felhasznalonev 2012.09.18. 23:15:30

@bpetya75:

1 pofon nem pofon, de x ideje elég sűrűn 1 pofon után már elég 1 mindig az utolsó a K.O, de ahhoz kellenek az előzők.

Nem volt benne. 32-en jelentkeztek 85 nettóért.

A harmadik részt nem értem, ha nem tudom kifizetni a számlát illetve ételre nem jut, illetve eljutni állásinterjúra pénz nélkül, nekem elég reális tudat,ami =szegénység, a netet sem én fizetem zárójel bezárva.

Szóval inkább Magyarkodnék ott ahol hagynak élni.

Mivel itthon nem sikerül megpróbálom máshol, ha ott sem nem marad választás...

bpetya75 2012.09.19. 15:52:03

@Felhasznalonev:

A harmadik rész erről szólt: "a több milliós szegény országát sikerült elérnünk". Lehet, hogy Te éppen abba a (véleményem szerint törpe-) kisebbségbe tartozol, akik mindent megtettek a boldogulásért, de mégsem jött össze. De a több millió "szegény" az inkább több millió telhetetlen, akik nem tudják vagy akarják a vágyaikat a valósághoz igazítani.

Felhasznalonev 2012.09.19. 18:57:01

@bpetya75:
Természetesen ezen részt értettem.

jajjnekem 2012.09.23. 18:55:04

nyugat ojropaban elek 6 eve, megjartam svajcot es uk-t, ismerek 1 hegynyi kulfoldit, nyugodtan mondhatom, h minden nyugat europai masodrendu emberkent/allatkent tekint a magyarokra, max egyesek egy ido utan elfogadnak/befogadnak. altalanositani persze nem lehet, de en ezekkel talalkoztam:

1. svajc - a bennszulott alapbol utal, mikozben beengedi a jugo/tamil/kitudjamilyen menekulteket es utana sir hogy jajjnekem. viszont egyes egyedeik egy ido utan toleraljak a kepedet, sot meglepoen rendesek lesznek. erdekes tarsasag, 5 ev uk utan kezdem el oket ertekelni.

2. uk - akarmit csinalsz mindig is kelet ojropai leszel. minel magasabb korokbe kerulsz, annal nyilvanvalobb lesz, hogy ezek a szerencsetlenek meg mindig abban a tudatban elnek, hogy "mi nyertuk meg A haborut, mi vagyunk a fasza csavok".

a 2. pont azert jobb viszont, mert ha latjak, hogy hasznukra valsz, mosolyognak es bizniszelnek veled. az 1. pontrol ugyanezt nem mernem mondani, nincs veluk akkora tapasztalatom.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása