oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. szeptember 12. 06:30,  Hoteltakarítóból mozdonyvezető Angliában 123 komment

2022. szeptember 12. 06:30 Határátkelő

Hoteltakarítóból mozdonyvezető Angliában

Gabi több mint egy évtizede él Angliában, ahol igazán alulról küzdötte fel magát, hiszen takarítóként kezdett. Aztán teljesült az álma, amiről kiderült, mégsem az, hogy végül vegyen egy nagy levegőt és megtalálja a hivatását.

ci_m_1.jpg

„Amikor 2011-ben kiköltöztem Angliába, nem hittem volna, hogy ma itt leszek ebben a pozícióban. Sose hittem volna, hogy én egyszer a vasútnak fogok dolgozni.

Otthon irodában dolgoztam, és úgy gondoltam, itt kint is irodában szeretnek dolgozni. Ez a célom amit elszeretnek érni.

Angliai kezdetek

Szóval hoteltakarítóként kezdtem, ezt csináltam kb. 8 hónapig, után dolgoztam egy nagy mobiltelefon-gyártó cégének az éttermében. Kávé, tea, szendvics készítés tartozott a főbb dolgok köze.

Ezen a munkahelyen kicsivel több mint 1 évet töltöttem el, innen visszamentem takarítani - adminisztrációs munkát végezni. Az apósom ebben az időben alapította meg a saját takarító vállalkozását, és elhívott magához dolgozni.

2015 áprilisában pedig végre megkaptam az álmaimnak hitt munkát. Teljes munkaidős irodai munka egy futárszolgálat irodájában. Ekkor azt hittem, hogy végre révbe értem. Négy év kemény munkája után végre megkaptam azt a munkát, amit mindig is szerettem volna. Végre irodában dolgoztam, hétfőtől péntekig, reggel 9-től délután 5-ig.

Hogyan is jött a vasút?

2015 őszén, szóval pár hónappal az álmaim irodai munkája után, rájöttem, hogy nekem ez nem való. Őszintén szólva nagyon unalmasnak találtam. Férjem egyik ismerőse mondta, hogy jelentkezzek a vasúthoz (ő jegyellenőrként dolgozott ).

Mondtam neki, hogy nekem fogalmam sincsen a vasútról. Én vagyok az az ember, aki teljesen elveszve érzi magát a vasútállomáson. Megnéztem a helyi vasúttársaság weboldalát, és pont volt egy pozíció, a peronra kerestek munkatársat.

vonat_5.jpg

Jelentkeztem. Volt egy kérdőív, fel kellett tölteni egy önéletrajzot és vártam. Vártam és vártam. Mint utólag kiderült, a vasúton nem megy semmi gyorsan. Egyszer csak kaptam egy emailt, hogy az  önéletrajzom alapján megfelelő vagyok.

A következő lépés egy egésznapos tesztnap volt. Itt volt mindenféle teszt (olvasás, írás, szövegértés, matematika, látásvizsgálat, stb.). Minden teszt után megmondták, hogy ki nem ment át, és őket hazaküldték. A végére a nap eleji 15-ből maradtunk ketten.

Ezután jött a szokásos várakozás, most épp az interjúra kellett várni. Az interjú egy pár órás dolog volt megint. Szokásos kérdések, mit tudok a cégről, milyen tapasztalatom van stb. A végén mondták, hogy 1 hét és visszahívnak, ha sikeres voltam, ha nem.

Legnagyobb meglepetésemre , másnap csörgött a telefon. Az interjúztató hívott, és mondta, ha érdekel a munka akkor az enyém.

Elfogadtam.

Viszont a munkakezdés és a szerződés aláírása előtt el kellett menni egy orvosi vizsgálatra, amin volt látás- és hallásvizsgálat, magasság és súlymérés, drog- és alkoholteszt.

A munkát februárban kezdtem el. Szóval az egész procedúra eltartott 2015 szeptemberétől egészen 2016 februárjáig.

Élet a peronon

2015. február 15. van. Izgatottan ültem fel a vonatra és mentem le a southamptoni  HR-irodába. Az első nap mindenféle papírok kitöltésével kezdődött, rengeteg videót néztünk meg, a cég képviselői pedig elmondták, mi és hogyan fog zajlani az elkövetkező pár hónapban. Ott ültünk az oktatóteremben és én voltam az egyetlen külföldi.

Még ma is emlékszem arra, amit a HR-es alkalmazott mondott: „Ha valaki itt marad 6 hónapig, ami a próbaidő végét jelenti, akkor a vasútnál marad élete végéig”. Először ezt hihetetlennek tartottam, de az idő múlásával rájöttem, hogy igaza van.

1_1.png

Miről is szólt a peroni munka? Először is volt egy pár hetes kurzus az iskolában. Itt megtanultuk a szabályokat, mit mikor és hogyan kell csinálni. Ezután jött egy pár hónapos gyakorlati képzés az állomáson.

A pozíció neve angolul Train Dispatcher, mivel nem vagyok MÁV-os, így fogalmam sincsen, hogy mi is lehet ennek a magyar neve. Szóval én ott állok a peronon a sípommal, meg a fehér kis táblámmal napközben / zöld lámpámmal este, és jelzek a jegyellenőrnek, ha a vonat biztonságosan indulhat.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem izgultam. Én voltam az egyetlen külföldi, mindig azon izgultam, hogy megértem-e, amit mondanak, és nőből sem volt sok alkalmazott. De úgy voltam vele, ha nem értek valamit, akkor visszakérdezek, és a cég sem vett volna fel és nem mentem volna át a rengeteg előteszten, ha nem vagyok alkalmas a munkára.

Hogyan lehet valaki Angliában mozdonyvezető?

A jelentkezés nem egyszerű , és sok lépésből áll, de megéri megpróbálni.

Jelentkezés

Interneten keresztül, mikor hirdetnek trainee train driver pozíciót. Külsős és belsős embernek is ugyan azokon a lépéseken kell keresztül mennie.

Weboldalon jelentkezik az ember a munkára, feltölti az önéletrajzot. Nálunk volt jó pár (emlékeim szerint 20-30) kompetenciakérdés. A minimum életkor 21 év, a nem nem számít, minden fajta és típusú vonatot vezethet Angliában egy nő, ugyan úgy, mint a férfi kolléga.

Ha ezen átment az ember, akkor jött a következő lépés, egy teljes napos teszt. A peroni munkához tartozó tesztnap is fárasztó volt, de a mozdonyvezetői ezen sokkal jobban túltett. 

Tesztnap

A cég postán küldött gyakorló anyagot, de ez csak hasonló volt ahhoz, mint az eredeti teszt. Ezeket a teszteket kétszer lehet megpróbálni, ha kétszer megbukik az ember, akkor ennyi volt. Az eredmény megy egy Nagy-Britanniát átfogó nyilvántartásba, így ha másik céghez akarna az ember jelentkezni, akkor az csak lekéri az adatokat és látni fogja, ki ment át vagy bukott meg.

Ha viszont az ember átmegy, akkor 3 évig érvényes az eredmény. Én 2017 májusában voltam a teszteken és csak 2019 decemberében kezdtem a tanfolyamot. Szóval pár hónap híján majdnem kifutottam az időből. Ha úgy történt volna, akkor meg kell ismételni a tesztet.

Aminek az eredménye bekerül egy országos adatbázisba. Így egy másik cég is meg tudja nézni, milyen eredményt értél el, ami hasznos lehet, ha az ember váltani akar a várakozás helyett.

Szóval tesztnap, 8 teszt :)

1, Színvakság vizsgálat

2, TEA OCC - Everyday Attention Test - ez 3 részből állt

3, Bourdon test

4, Trainability for rules and procedures - 2 részből áll

5, Written communication test

Az utolsó három számítógépen zajlott:

6, Vigilance and Reaction test => a fehér képernyőmonitor közepén villog egy szürke négyzet. Mikor feketére vált, meg kell nyomni 1 gombot. Ez megy 30 percig.

7, Train Driver Traffic Perception Test & Practice System - 1 fénykép 1 másodpercig => következő oldalon kérdés: mi volt a képen? Kb. 20 - 30 fénykép van.

8, Hand Coordination - 2 joystick, egyik megy fel-le, másik jobbra-balra. Kicsi golyót kell végig vinni a vonalon 10szer.

Nálunk az első 3 után szünet volt, aki valamin nem ment át, már nem mehetett a következő tesztekre, a következő szünet az 5. után volt.

Ha mindezt az akadályt sikerrel veszi az ember, akkor jönnek az interjúk, ebből is kettő.

Interjú

Drivers Manager interview - ez lazább volt, kb. 1 óra. Szokásos interjúkérdések, mit tudsz a cégről stb.

MMI interview (Multi Modual Interview ) - ez nehezebb, inkább pszichológiai, ezen bukik el sok ember. Ez az interjú eltart 2-3 órát.

Orvosi alkalmassági

Színvakság megint, látás- és hallásvizsgálat, EKG, súly, magasságmérés, alkohol- és drogteszt megint.

Szóval ha mindezen átmegy az ember, akkor ott állsz első nap az iskola kapujában és teljesen úgy  érzed magad, mint anno általános iskolában. Izgulsz, aggódsz, és azon gondolkozol, hogy mennyire lesz nehéz a tanfolyam és hogy jó döntést hoztál-e.

Iskola

Az első nap nekem az iskolában 2019 decemberében volt. Tizenketten voltunk a csoportban, 4 nő és 8 férfi, 10 született angol és csak ketten voltunk külföldiek.

Az első 3 hónap az iskolában van, itt megtanulod a vasúthoz tartozó szabályokat, plusz ennek a gyakorlása a szimulátoron, hetente vizsga.  Olyan mint a KRESZ, csak sokkal nehezebb. Három hónap után pedig jött egy nagy, 275 kérdésből álló vizsga.

2_248.jpg

Aztán jött egy hónap vezetés az iskolával (rendes vonat utasokkal). Ha ezen is átmegy az ember, akkor irány vissza a depóba, ahol dolgozni fogsz.

A vezetés minimum 225 óra egy oktatóval, ebből minimum 80 óra sötétben. A vizsgák vezetésből 50, 100 és 200 óra után jönnek.

Közben pedig vissza az iskolába, amikor behívnak, hogy megtanuld a különféle vonatok működését, technikai tulajdonságait, hogyan kell megjavítani, stb. Ez jó pár hét, attól függően, melyik vonatról van szó. Ebből is van elméleti és gyakorlati vizsga is.

3_220.jpg

Miután megvan az összes vizsga és minimum 225 óra vezetés, következik egy 3 napos záróvizsga, ebből egy-egy nap elmélet, szimulátor és élő vonatvezetés.

Hazudnék, ha azt mondanám, könnyű volt. Életem legnehezebb vizsgái voltak. Ha ezen átmegy az ember, akkor kapja meg a kulcsot és a jogosítványt.

Szóval ott áll az ember a jogosítvánnyal és a kulccsal a kezében, és a legnagyobb mosollyal az arcán. Egy külsős azt hinné, hogy akkor már ugorhatunk is be a vonatba és mehetünk, amerre szeretnénk. De ez nem így van.

4_175.jpg

Ha minden jól megy és nincsen COVID, akkor az egész dolog, amit feljebb írtam, megvan kevesebb, mint egy év alatt. Nekem ez eltartott 2019 decemberétől egészen 2021 augusztusig. 

Miután megvan a kulcs és a jogosítvány, akkor jön még több tanulás. Ugyanis meg kell tanulni az útvonalakat. De mit is kell megtanulni az útvonalból?

MINDENT.

*Állomások neve

*Sebességek

*Leágazasok, és azok hova visznek (ez azért is fontos, mivel én nem mehetek le az összesen. Szóval ha rosszat jelez a jelzőlámpa, akkor meg kell állni és jelenteni, hogy én azon az útvonalon nem mehetek).

* Folyók neve

* Hidak neve

* Nagyobb utak a sín felett / alatt ( autópálya stb )

* Hol van lejtő / emelkedő

* Hol csúszhat a pálya, ha kicsivel rosszabb az idő

* Alagutak neve

* Elektromos állomások neve, ami az áramot szolgáltatja a sínekbe (ebből van kb. 3 mérföldenként egy darab)

A vizsga itt is többnapos, mivel minden útvonal vizsgája másik napon lesz.

Az én útvonalaim

A helyi állomásom Basingstoke, Hampshire, innen indulok minden nap. 

*Southampthon - Basingstoke - Woking - London Waterloo

*London Waterloo - Woking - Alton

*London Waterloo - Hounslow - Weybridge

*London Waterloo - Twickenham - Weybridge

*Basingstoke - Eastleigh - Portsmouth harbour

*Southampton - Netley - Fareham

Itt egy térkép a mi vasúti hálózatunkról.

te_rke_p.jpgHogy történik az útvonal tanulás?

Van egy egész könyvnyi térképem, amin minden rajta van, amit fentebb említettem. Azt tanulmányozom + megyek vezetni minden nap más sofőrrel, aki elmagyarázza, mi hol van.

Plusz van a cégnek saját videóanyaga azt nézem a szabadnapjaimon.

Miért fontos ismerni az útvonalakat?

Mint már írtam feljebb, én nem fogok a cégünk összes útvonalán menni. Szóval ha esetleg a Signaller (aki a jelzőlámpákat, síneket, stb. állítja ) rossz útra terel, akkor nekem meg kell állni, mielőtt elkanyarodna a vonat és telefonon szólni neki, hogy én arra nem megyek. 

Esőben / hóban / ködben is menni kell és tudni kell, hol vagy. Ködben érdekes menni, mivel sokszor nem látsz 2 méternél messzebb. Ezért tudni kell, hogy például az állomások között mennyi jelzőlámpa van, vagy például hol van egy nagyobb híd, amit észrevesz az ember, ha átmegy alatta, így tudni fogom, mikor kell fékezni. 

Így ködben / szakadó esőben is lehet simán a megengedett legnagyobb sebességgel biztonságosan menni.

5_137.jpg

2022 januárja óta vezetek egyedül, akkor vizsgáztam le az útvonalakból, most van szeptember eleje,  szóval 7 hónapja egyedül vezetek.

Nehéz? Igen.

Szeretem? Imádom.

Minden nap teljesen más, és sose tudja az ember, mi fog történni a munkaidő alatt. De minden nap hatalmas mosollyal megyek be dolgozni, és imádom a munkám.

Szeretem, amikor a peronon vagy a vasút feletti hídon kisgyerekek állnak és integetnek, én meg visszaintegetek.

Szeretem azt hallani, amikor megállok a peronon és a kisgyerek mondja a szülőnek, hogy „Láttad, női mozdonyvezető”.

Szeretem, amikor beérek a végállomásra, sétálok vissza a vonat másik felére és megállít egy utas, megköszöni, hogy elvittem. Vagy amikor mondják, hogy az ő kislányuk is mozdonyvezető akar lenni, amikor felnő.

6_100.jpg

Pár érdekesség

Mint már feljebb említettem, itt Angliában nő is vezethet bármilyen fajta és típusú vonatot, csak ugye le kell belőle vizsgáznia.

Az első 3 évben tapasztalatlannak számítok, így a cég jobban figyel ránk. Van több vizsga, a manager kijön velünk, mikor vezetünk, és a vonat fekete dobozáról sűrűn letöltik az adatokat (látni akarják, hogy betartunk minden szabályt, sebességet, stb).

Nálunk a depóban van 100 + ferfi mozdonyvezető és csak öten vagyunk nők. Rajtam kívül van egy magyar férfi mozdonyvezető, és pár másik külföldi, de a depo 95 százaléka angol.

A leghosszabb műszak 9.5 óra lehet és egy héten 4 napot dolgozunk.

7_84.jpg

Az elmúlt 11 év nem volt mindig teljesen felhőtlen, főleg akkor nem, amikor a brit férjem hirtelen mindenféle előzmény nélkül elhunyt 2019 áprilisában, és én ott álltam egyedül özvegyen 31 évesen.

De én hiszek abban, hogy minden rossz dolog után jön valami jó. Minden rossz dolog csak erősebbé teszi az embert.

2011 júliusában költöztem Angliába, 2016 februárjában kezdtem a vasútnál és még most is itt vagyok. Hivatalosan is az életem leghosszabb munkahelye eddig. Rengeteg olyan kollégám van, aki már 30-35 éve mozdonyt vezet.

Szóval a HR-es alkalmazott teljesen igazat mondott 2016 februárjában: „Ha valaki itt marad 6 hónapig, ami a próbaidő végét jelenti, akkor a vasútnál marad élete végéig”.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7217929139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2022.09.12. 08:18:22

"Train Dispatcher" nem a magyar köznyelvben a forgalmistának felel meg?

„Ha valaki itt marad 6 hónapig..." erről Moldova "Akit a mozdony füstje megcsapott" könyve jutott eszembe.

Az, hogy az útvonalakról mindent meg kell tanulni, hát, hogy is mondjam, megdöbbentett.

Az is, hogy a mozdonyvezetőnek kell a vasútállomás előtt fékezni.

Azt hittem, hogy Anglia egy kicsit előrébb jár.

A normál vasút és a metró, földalatti sok hasonlóságot mutat.

A metró vezérlésben számítástechnikai oldalról van egy kis ismeretem.

Pl. Delhiben a metrószerelvényeket automatikusan állítottuk meg. Kettő megállási pont volt, egy a rövid, egy a hosszú szerelvényeknek. Ha a szerelvény megállt az alagútban, akkor kettő perc után a ventilátorokat automatikusan be kellett kapcsolni.

És így tovább, és így tovább.

Ezek után nagyon kíváncsi lennék egy németországi mozdonyvezető tapasztalataira. Azért német, mert a Siemens vezető a vasút irányításban és ugye német cég. Mit produkál otthon?!

dikusz. 2022.09.12. 08:21:29

De jó volt olvasni!!!

rakoczigabi 2022.09.12. 09:21:39

@fhdgy: szia :)
Rólam szól a cikk.

Itt egész Angliában csak a DLR automatizált , az áll meg automatikusan. De azon is van egy “vezető” ha esetleg baj lenne.

De viszont a DLR zárt rendszeren megy. Szóval ott megoldható az automatizalas.
De viszont az egész útvonalak 38km hosszú csak, Londonon belül van.

A londoni metrón van rendes metró vezető , de valamennyi része annak is automatikus. De nem az egész.

A Siemens jó vonatokat gyárt , én azokat vezetem.

fhdgy 2022.09.12. 09:26:17

@rakoczigabi: Gratulálok . Később tudok írni, mobilon kínszenvedés

Csodabogár 2022.09.12. 09:53:22

Valahonnan ismerős nekem a story, csak tudnám hol olvastam! Persze lehet, hogy többen is vagytok ebben a vonatos álomban.

rakoczigabi 2022.09.12. 10:47:09

@Csodabogár: szia :) tavaly nyáron volt a Bochkor-ral rádiós interjúm. Idén tavasszal pedig benne voltam az otthoni Meglepetés magazinban. Lehet hogy onnan :)

fhdgy 2022.09.12. 11:26:46

@rakoczigabi: No, rendes klaviatúrához jutottam.

A Siemens sok mindent gyárt, mozdonyokat, szerelvényeket és vezérlőrendszereket. És még sok minden mást, amiről nem tudok.

Németországban az IC, EC szerelvények Siemenstől vannak ( mást nem láttam ) . Kellemes érzés utazni rajtuk, 250-nel száguldani.

Ha jól értem a dolgokat, akkor egy-egy mozdonytípusra is és konkrét vonalakra is kell vizsga, sok mindenen felül.

Te hányféle mozdonyt vezethetsz és hány vonalon?

Egy vonal, amin jársz is, jellemzően milyen hosszú, távolságban és időben, hány megállóval?

Pár szót kérhetek arról, hogy mennyire automatizált a rendszer?

fhdgy 2022.09.12. 11:35:42

@rakoczigabi: Egy dolgot szeretnék még kérdezni: mekkora a megengedett legnagyobb sebesség?

Golf2 2022.09.12. 11:46:49

@fhdgy: Már csak azt nem kérdezted meg hogy a kecskéket felengedik e a vonatra.

fhdgy 2022.09.12. 11:53:48

@Golf2: Miért ne engednék fel? Egy futballhuligángoz képest egy bakkecske úriember, a kecskehölgyek pedig vetekednek egy igazi dámával.! Tehát a kérdés nem ez. A kérdés az, hogy kaphatnak-e kedvezményes jegyeket és azokhoz milyen plusz szolgáltatást vehetnek igénybe. Továbbá, hogy kérhető-e segítség a le- és felszálláskor, ha fogyatékkal élő kecskéről van szó. Sajnos, nekem kettő kecském is van, akik látássérültek. Tehát, ezt nagyon fontos lenne tudnom.

Golf2 2022.09.12. 13:49:16

@fhdgy: Itthon ennyi tanulásért már diplomát osztogatnak,politikusaink mind megbuknának pedig tizszer annyit keresnek.

fhdgy 2022.09.12. 13:55:34

@Golf2: Ugyan, nem emlékszem, hogy le lett volna írva, de nem tartom lehetetlennek, hogy a poszterina a képzés idejére is kapott fizetést. Ez azt jelentené, hogy a vasúttársaság beruházott.

Egy politikus esetén ez ablakon kidobott pénz lenne. Ha kiderülne, hogy a vonatot politikus vezeti, ki az a hülye, aki főlűlne rá?

Szellemvonatoknak meg mi értelme?

Dharma Bumm 2022.09.12. 14:39:53

@rakoczigabi: Nagy gratula! Sok sikert, élvezd angliát:)

God Save the King

rakoczigabi 2022.09.12. 15:44:04

@fhdgy: szia ,
Próbálok válaszolni minden kérdésedre.
Igen minden vonat típusra kell vizsga , különben nem vezetheti az ember.
Nekem kettőre van vizsgam ( Siemens Desiro 450 és 444 ) , de van olyan depo ahol csak 1 vonatot vezetnek és olyan is ahol 4-5 külön félét ( a mi cégünknél ).

Útvonalak : én nekem 18bol van vizsgam. Most megnéztem van összesen 65, és ez csak a mi cégünk.

Nekem a leghosszabb utvonalam 2ora 20perc kb. Van benne jó sok állomás.

De pl a szokásos utvonalam az a Basingstoke - London. Ha gyors vonat és van 1-2 megálló akkor már 45 perc. Ha lassú és meg állunk mindenhol akkor 1 óra 20 perc.

Automatizalas alatt mire gondolsz ?

rakoczigabi 2022.09.12. 15:53:22

@fhdgy: legnagyobb sebesség náluk 100merfold /óra , szóval 160km.

Van más útvonal / másik cég ahol gyorsabban mennek.

Arthamyr 2022.09.12. 16:14:13

@rakoczigabi: Meglepett, hogy milyen nehéz ide bekerülni. Ezek után egyből érthetőbb, hogy miért nem fizetnek rosszul. Minden elismerésem, hogy megcsináltad!

"2015 áprilisában pedig végre megkaptam az álmaimnak hitt munkát. Teljes munkaidős irodai munka egy futárszolgálat irodájában. Ekkor azt hittem, hogy végre révbe értem. Négy év kemény munkája után végre megkaptam azt a munkát, amit mindig is szerettem volna. Végre irodában dolgoztam, hétfőtől péntekig, reggel 9-től délután 5-ig." - Ez hatalmas, fejvakarós wtf volt a részemről, de szerencsére túltetted magad rajta. Komolyan írtad egyáltalán, vagy csak én nem értem a viccet?

rakoczigabi 2022.09.12. 16:20:01

@Arthamyr: szia ,
Nem értem mire gondolsz :|
Otthon irodában dolgoztam , de tudtam hogy nem kezdhetek egyből abban a pozícióban itt kint. Mivel nem volt angol tapasztalatom és az angolom sem volt jó.
Így takaritottam először , aztán jött az após által az ő irodai munkája + takarítás.
Aztán sikerült egy fő munkaidős irodai munka a futár szolgálatnál.

Az volt az első kint hétfőtől - péntekig tartó munkám. De rá jöttem pár hónap után hogy unalmas és nekem nem tetszik az irodai munka.

Ha nem erre gondoltál akkor bocsi.

P.Elliot 2022.09.12. 16:20:20

De jo kis poszt!

Te vagy mar a masodik vonatvezetonk Angliaban, van egy ferfi is bar o mar nem vezet vonatot, megunta.

Erdekes palya, akarhogy is nezzuk es megnyugtatonak tartom hogy annyi sok szabaly van es oktatas na meg a vizsga, igy biztonsagosabb.

Maganyos nonek megfelelo szerintem de ha mar gyerek van akkor nem lehet tul jo, hetvegen, unnepen is vezetni kell, a csalad foleg egy no / anyuka/ reszerol kicsit hatterbe kell szorulnia hacsak nem ugy veszik hogy a gyerekekesek hetfotol pentekig es delelott dolgoznak.

A regi-regi idokben amikor meg otthon voltam egy szomszedom villamoskalauz volt es a kisgyereke miatt ahogy mondta anyas muszakjai voltak hogy vele lehessen, pontosan ezt nem tudom hogy mit jelentett de otthon gondoltak a kisgyerekesekre. ezek szerint.

Sok szerencset a jovoben, egy uj ferjet vagy baratot is, szomoru olvasni hogy elvesztette a ferjet.
Azonkivul koszonjuk a biztonsagos vezetest!

Arthamyr 2022.09.12. 16:29:31

@rakoczigabi: Csak azt nem értettem, hogy az általad leírt munkát hogyan hihetted (hogyan hiheti bárki) az álmaidnak... (Sokkal) kevésbé földhözragadt és magasabbra törő álmokhoz vagyok szokva. :)

fhdgy 2022.09.12. 16:31:52

@rakoczigabi: Automatizálás alatt azt értem, hogy:

Pl. megnyomsz egy gombot, hogy indulunk. Ellenőrzi, hogy minden ajtó zárva, szemafor zöld, stb., stb., aztán el kezd gyorsítani, hogy azt mondja, optimális legyen az energia felhasználás, de siessünk is, mert késésben vagyunk.

Megérkezünk a következő megállóhoz, igen, meg kell állni, akkor nyomjuk a féket ( nem Te ), de optimális legyen, persze, ha késésben vagyunk, akkor ne szüttyögjünk, lehet kicsit sportos is.

Tartsuk a sebességet, mert sem késés, sem sietés!

Vagy, ha nincs automatizálás: Neked kell mindent vezérelni. Annyi segítséget kapsz, hogy ne tudj túlmenni a piroson, vagy ennél csak egy kicsit többet.

Arthamyr 2022.09.12. 16:38:01

@P.Elliot: "hacsak nem ugy veszik hogy a gyerekekesek hetfotol pentekig es delelott dolgoznak" - Bocsánat, hogy szóváteszem, de ez ismereteim szerint ismét nem a 21. századi realitás. Vagy az USA-ban akkora a jólét és olyan masszív a szociális háló (vagy annyira felelős öngondoskodó/gyermekvállaló _mindenki_!), hogy aki anya lesz, az onnantól max. heti 20 órában dolgozik, délelőttönként? Az apák is esetleg?
Én még nem voltam olyan helyen, ahol ez lenne, azért kérdem...

"A leghosszabb műszak 9.5 óra lehet és egy héten 4 napot dolgozunk." - Ez alapján (max. 38 óra munka/hét), a munkahely stabilitását és a korrekt jutattásokat figyelembe véve ez szerintem egy nagyon jó állás, családalapításhoz is.

P.Elliot 2022.09.12. 16:55:31

@Arthamyr: Na latod, ezt figyelmen kivul hagytam, 4 napot dolgoznak. Igy mar mindjart mas!
Nem vagyok a gep elott csak ide-ide nezek, rengeteg a figyelem elterelo dolgom ma....

P.Elliot 2022.09.12. 16:57:21

@fhdgy:

" de optimális legyen, persze, ha késésben vagyunk, akkor ne szüttyögjünk, lehet kicsit sportos is."

Hehehe....jol erzekeltetted...

fhdgy 2022.09.12. 16:57:44

@rakoczigabi: A max. sebesség azért érdekelt, mert ettől erősen függ a pálya kiépítése. Gondolom, hogy a brexit óta nem sok új pályaszakasz épült, de az EU-s szabályok szerint, ha jól emlékszem 180 km/h, ami alatt a pályatest kiépítése a drágább, a vezérlés, biztonsági rendszerek az olcsóbbak. Attól viszont fordul a helyzet, relatíve egyre drágább és drágább a vezérlés és a biztonság.

Valamikor 2016-17-ben utaztam Szolnok és Békéscsaba között vonattal. Talán Mezőberény térségében voltak óriás tacepaók, hogy vonatbefolyásolási rendszer épül.Nem is értettem, hogy miben kell egy vonatot befolyásolni.

Amikor hazaértem, internet, kugli a barátod!

Hát ez nem más, mint az ETCS ( European Train Control System ). Ennek, ha minden igaz 5 szintje van, ahogy magasabb a szint, egyre inkább többet tud.

Nálatok melyik szint az elérhető?

fhdgy 2022.09.12. 17:15:30

@P.Elliot: Néha egy kicsit viccesebb megfogalmazás sokat dob a kérdésen vagy válaszon.

Minél egyszerűbben adod elő, annál érthetőbb.

Erre egy konkrét példa:

A kilencvenes években bérszámfejtőkkel dolgoztam együtt, akik a programomat használták. Induláskor még azt is nekem kellett megtanítani nekik, hogy hogyan kapcsoljuk ki és be a számítógépet.

Jaj, de szép világ volt!!!

Aztán, amikor már sok mindent tudtak ( egyébként ügyesek voltak, le a kalappal ) beiskolázták őket ámítástechikai ( nem elírás ) tanfolyamra.

Ott aztán tanították nekik, hogy a floppy A: meg B:, a vinyó meg C:.

Nem értették ezeket a hülye jeleket és kérték, hogy próbáljam megmagyarázni.

Jó, mondom, nagyon egyszerű. Az első gépekben nem volt se floppy, se vinyó, ott ez nem volt probléma.

Aztán feltalálták a floppy-t és beépítettek egyet a gépbe, az lett az A:, mert A az abc első betűje, a floppy meg az első és ez idáig egyetlen. Aztán valaki kitalálta, hogy kettő floppy-t is be lehetne építeni. A második kapta a B:, mert az abc második betűje az angolban a B.

Aztán valaki kiagyalta, hogy a floppy lassú is, kis kapacitású is, kellene egy jobb valami. No, az lett a vinyó.

Akkor most tartsunk fönn kettő helyet a floppyknak, akkor is, ha nem kell és az első vinyó legyen a C:. Innét aztán folytatódott a sor.

Ja, ha egyből így magyarázták volna, akkor egyből értettük volna.

P.Elliot 2022.09.12. 17:54:25

@fhdgy: Szeretem a humort, a finom humort, a durva nem az en vilagom.

A legvonzobb a jol szemleleteo humor hogy az ember szinte latja a dolgokat maga elott....
Az elet mindig konnyebb ha a humoros oldalarol fogjuk fel ha lehetseges, nem kell mindent komolyan venni, felkapni a vizet.

Van egy humortalan baratnom akivel aztan nem lehet elviccelni a dolgokat, hiaba magyarazom neki hogy nem kell mindent veresen komolyan venni, valahogy ilyennek szuletett.

Amugy nagyon jo ember, karitativ, emberseges, mindenkin segit de a viccet nem erti es nem is turi.
Nem savanyu az elete de nem is vidam, szerinte az elet egy rakas az!

fhdgy 2022.09.12. 18:09:47

@P.Elliot: mint a nagy Szovjetunióban: értjük a viccet, csak nem szeressük!

rakoczigabi 2022.09.12. 19:00:14

@P.Elliot: Szia,
Nalunk a depoban van egy magyar srác, szóval ketten vagyunk magyarok :)
Nem sok no van ebben a szakmában, de viszont nálunk van kicsivel több mint 100 pasi es 5en vagyunk csajok. Rajtam kívül mindenkinek van gyerek es azután lett gyerekuk hogy munkába álltak. Szóval simán össze lehet rakni a munkával. Tudjuk a munka beosztást 60 hétre előre, egy lehet tervezni, plusz heti 4 napot dolgozunk csak. Plusz elég könnyű műszakot cserélni is, szóval meglehet oldani az iskola járatot a gyerekekkel simán :)

rakoczigabi 2022.09.12. 19:01:29

@Arthamyr: Hmmm.... szerintem azért mivel otthon is irodában dolgoztam, igy úgy voltam vele hogy itt is azt szeretném elérni.

rakoczigabi 2022.09.12. 19:15:20

@fhdgy:
Automatizalas:
Jegy ellenőr becsukja az ajtókat, vagy is egy gombot megnyom. Ha az összes ajtó csukva es be is vannak zárva akkor nálam egy lámpa keken világít, egy tudom hogy az ajtók zárva.

En megnézem hogy a jelzo lámpa zöld vagy sárga , nálunk nincsen szemafor jelzo, hanem olyan mint az utakon, normális lámpák vannak. de van par helyen Angliában ahol meg mindig szemafor jelzo van.

Szoval ajto zarva, jelzolampa sarga vagy zöld, akkor en elforditom a kulcsot , utána meg elindulunk.

Ha a jegyellenor benézi es piros a lámpa, es en is benezem, hogy piros es elindulunk akkor a jelzo lámpa vonalában a sin között van egy érzékelő es az megállítja a vonatot.

Vagy ha megyünk es en benezem a lámpa szint es piros akkor van mar előtte is érzékelő es meg állítja a vonatot. Vagy ha pl a megengedett sebesség nagyon lemegy pl kanyarban, 90rol 20ra, ott is van érzékelő par méterrel korábban es ha kukl gyorsan megy az ember akkor megáll a vonat. De ezek úgye mind hibák, es hívnak be utána ay irodába.

En gyorsítok, lassítok, fékezek az allomasra erkezesnel.
Lehet urseben is gurulni, akkor nem vesz fel áramot a sinbol, egy az az energia takarékos mod :) De ez is teljesen tőlem függ.

SzZoole 2022.09.12. 19:18:13

@rakoczigabi: szóval irodista akartál lenni, de masiniszta lettél :-)

Nem semmi történet a tied, öröm/üröm, további sok sikert :-)

rakoczigabi 2022.09.12. 19:26:27

@fhdgy: egy kis google keresés után tudom is a választ a kérdésedre : European Train Control System

Nálunk nagyon nagyon keves cégnél/utvonalon van, es ott is csak Level 2. Itt találtam egy linket hozza : en.wikipedia.org/wiki/European_Rail_Traffic_Management_System_in_Great_Britain

Amugy nalunk pl Train Protection & Warning System, Automatic Warning System van.

fhdgy 2022.09.12. 20:02:26

@rakoczigabi: Most néztem, hogy hogyan áll a Szolnok-Békéscsaba vonal. Halad, halad, de olyan lassan, mintha hátrafelé menne.

A pálya maga 160 km/h-ás, de 120 a mostani megengedett maximum, mert az ETCS még mindig nincs kész.

fhdgy 2022.09.12. 20:14:33

@rakoczigabi: Azt is olvasom, hogy az ETCS 3-as szintje bukásra áll.

Szerintem (!) ennek az lehet a magyarázata, hogy a technológiai fejlődés átzúgott rajta. A mobil internet sokkal egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb megoldást biztosít.

Az üzembiztonság a lényeg. Ha kiesik az internet, minden leáll vagy csiga üzemmódra állunk át?

Csodabogár 2022.09.12. 21:00:55

@rakoczigabi: Most leesett a tantusz nálam. Amit előzően olvastam az egy férfi volt és mire eljutott oda, hogy mozdonyvezető lett, hamar rájött, hogy azt mégse szereti. Inkább visszament utaskísérőnek, mert az érdekesebbnek tünt neki.
De te nagyon szuper vagy, hogy végig csináltad ezt a kiképzést és élvezed is a munkát. Csak gratulálni tudok és sok sikert a továbbiakban is.

Arthamyr 2022.09.12. 22:11:54

@rakoczigabi: Nekem már a magyarországi irodai munka is bőven elegendő volt a megutálásához, sőt, a kiégéshez is. :) Persze ennek ellenére még folytattam külföldön is, mert muszáj volt, de sosem gondoltam az álmomnak, már azelőtt sem, hogy elkezdtem...

Nem vagyunk egyformák, és a lényeg, hogy úgy érzed, hogy révbe értél. Még egyszer köszi a remek posztot!

Muscari 2022.09.13. 01:16:54

@rakoczigabi: de jó, hogy ide is írtál! Én már régóta "ismerlek" a CsCs-ból, sokszor olvastam a történeted, de mindig újra lenyűgöz :-)

Muscari 2022.09.13. 01:24:53

@Arthamyr: mi egy pár éve próbáltuk a férjemmel, mindketten jelentkeztünk egy alap pozícióra, már nem emlékszem a nevére, de az állomáson kellett volna dolgozni. Szóval messze nem ilyen komoly állás, mint a mozdonyvezető. Hát mi még az első online teszten sem jutottunk túl, ami ilyen szituációs teszt volt csak. Pedig egy csomót készültem es rengeteg customer service tréningünk is volt as évek alatt. Igazából a férjem keresett akkor munkát, én csak brahiból jelentkezem, de a mai napig nagyon dühít, hogy vajon mit ronthattunk el.
Mindketten egyetemet végeztünk, a férjemnek két diplomája is van. Mégis kifogott rajtunk.

P.Elliot 2022.09.13. 01:55:42

@Arthamyr: Mi lett volna az almaid munkaja ha az irodaival elegedetlen vagy?

Meselj egy kicsit rola, miert nem valosithato meg?

P.Elliot 2022.09.13. 01:57:30

@Muscari: De reg lattalak itt? Hogy vagytok? Mi ujsag?

P.Elliot 2022.09.13. 02:03:14

@rakoczigabi: Az a magyar srac akit irtal hogy ott van nalatok, nem az aki a vonatos posztot irta?

A felesege is irt ide egy posztot az eskuvojukrol ha az es nem keverem massal.
Hat igen, magyarok mindenhol vannak, mindenfele pozociokban.

Orulok hogy igy "sinre tetted" az eletedet. Ugyes vagy!

Tovabbi minden jot kivanok!

Arthamyr 2022.09.13. 06:18:27

@P.Elliot: Nem nagyon volt ilyen, elég hamar kiégtem és visszaestem a valóság talajára. Az első főállású munkahelyemen nagy hajtás volt (előfordult heti 80 óra is), előtte meg háromműszakoztam kicsit főiskola mellett, egyik sem tett jót az álmodozásnak.

@Muscari: Nem csodálom, csak az emberek töredékét választják ki, és nem feltétlenül segít a felsőfokú végzettség.

Zulu4321 2022.09.13. 13:53:50

@Muscari: Nem lehetett feedback-et kerni, mi nem sikerult?

varnor 2022.09.13. 13:54:04

Köszi Gabi a munkátokat!
Örülök, hogy megtaláltad álmaid munkáját Angliában.
Amúgy napi szinten utazom az SWR járatain Richmond-ig - :
udvariasak a kalauzok és mozdonyvezetők is.
(Ui.: Bár megértem az okaitokat, csak sztrájkoljatok kevesebbet egy kicsit :D)

SzZoole 2022.09.14. 13:40:38

Hova lett mindenki, gyászba borult a HA. is?

P.Elliot 2022.09.14. 14:42:16

@SzZoole: En itt vagyok a kertben, elvezem a reggeli huvoset, ez mar osz ilyenkor, napkozben meg nem de alakul mert nemigazan kell bekapcsolni a legkondicionalot.
Tudom, nalatok a temetesi elokezuletek folynak, lattam este hogy voltak akik mar 6 napja ott satoroznak vagy mennyit a kordonnal hogy lathassak a koporsot elmenni.

Nem tulzas ez?
Esoben, piszokban, es nem is idosek. Az idosebbeket valahol megertem, egyutt teltek az evek a kiranynovel, elment, lassan majd ok is, kotodnek hozza emlekek a fiatal korbol, gyaszoljak, fontos nekik hogy lathassak utoljara, illetve lerojak a tiszteletet.
Lattam azonban fiatalt is, nem mondhatom hogy gyaszolt, inkabb latszott a kepen hogy elvezi a cirkuszt.

Hat akkor meghalt a kiralyno, eljen a kiraly aki sokat mosolyog, latszik elvezi hogy elerte vegre a tront.

Az oroklesnel hogy kie lesz majd o utana, mi van azzal a sokat rebesgetett szerelemgyerekkel aki tulajdonkeppen elsoszulottje, a jog szerint az is orokolheti ha elfogadjak ?

Az hogy a kiralyno hallani se akart rola az meg nem jelenti azt hogy az apja-anyja ne venne figyelembe most amikor megtehetne botrany nelkul.

P.Elliot 2022.09.14. 14:51:50

@P.Elliot: Nem mintha okos dolog lenne egy nem a kiralyi udvarban felnott kiralyt a tronszekbe helyezni, ezt mar tanacsos , illem, szokasok, tradiciok meg minden effele mar gyerekkortol ott kell benne lenni szerintem. Nem minden kiralyos orszagban de Angliaban feltetlenul.

P.Elliot 2022.09.14. 14:57:42

Gabi, ha nem is utazok a vonatodon azert en is megkoszonom a munkadat, szeretem a vonatokat de mint emlitettem a lassuakat , docogosebbeket hogy szepen lehessen latni a tajat.
A gyorsan vagtato vonat mellett osszefolyik minden ha az ember nezelodni probalna, kizarolag a tavolabbi dolgokat szemlelheti.

Van itt zajos, dohogo, a maiakhoz kepest rendkivul primitiv emlekvonatok a turistaknak a szazad elejerol, illetve meg regebbrol egy kirandulohelyen.

Szenes vonat, irto erdekes...

P.Elliot 2022.09.14. 14:58:27

@SzZoole: Na, nem mondhatod hogy nem szoltam a topikhoz bar hamarosan en is eltunok a dolgaim utan.

SzZoole 2022.09.14. 15:03:39

@P.Elliot: ezek nem teljesen komplettek. A legelső “vendég” már hétfő délután elkezdte a sort, hogy első lehessen. Sokan ott kempingeznek, széket visznek magukkal. Átlag 30 órát kell várakozni, hogy a koporsót láthassák.

Tegnap szállították Edinburgh-ból Londonba a koporsót, a Flightradaron több mint 6 millióan figyelték a repülő útvonalát.

A Hyde park több részére tesznek ki óriás kivetítőket, hogy aki nem tud közel menni a Westminster Apátsághoz az ott nézze, stb. stb.

Hétfőn az üzletek nagyrésze zárva lesz.

Király Karcsi 2022.09.14. 15:14:19

@P.Elliot: “ eljen a kiraly aki sokat mosolyog”

youtu.be/oUWcyqOm8AY

Az első alkalommal elkezdett káromkodni, a kedves neje is mert rossz dátumot írt…megy a kamera közben.

70 év alatt nem láttunk ilyen gikszert.

Király Karcsi 2022.09.14. 16:37:41

Meghan is ott van Westminsterben, nagyon helyesen.

Király Karcsi 2022.09.14. 16:37:43

Wesminster Hall, fura hely.

Királynőket, Guy Fawkst, Breavehartot itéltek itt halálra.

P.Elliot 2022.09.14. 17:11:09

@Király Karcsi: Mas kiralyi udvarokban is iteltek halalra sok embert, miert ne lenne ez mas!

Sot a komunista idokben meg kiralyi udvar se kellett ehhez.

A toll historia, hat olyan "emberi", hehehe....Nem jatszotta meg magat, a szivebol szolt.....
En a helyeben meg ra is tapostam volna!

Most csak hulyulok, / SzZoole-tol tanultam/, otet csapd fejen....hehehe...

Király Karcsi 2022.09.14. 19:10:53

@P.Elliot: westminster hall not royal. Azért van ott a ravatal mert public.

Megható, ahogy fejet hajtanak, keresztet vetnek..

Csodabogár 2022.09.14. 22:28:59

@SzZoole: Ma a német tv-ben 4 órán keresztül mutogatták a hajcihőt. Néztem az embereket, többen sírtak! Mi fognak csinálni ha egy közeli hozzátartozójuk meghal???
Nekem ez az egész dolog igen magas, igaz nem vagyok se royalista se angol.:-)

Congeria 2022.09.15. 00:52:59

@Csodabogár:
Hétfőn nálunk is nemzeti ünnep lesz, Trudeau szerint, aki elrendelte, hogy tudjanak az emberek gyászolni. Miért kell ehhez egy nap? Eddig nem gyászoltak? Mi pénzbe kerül ez az országnak?

P.Elliot 2022.09.15. 02:05:57

@Congeria:
Ugy gondolom meg akarta adni a tiszteletet az angol kiralynonek hiszen nagyon sok tiszteloje van meg ott, en legalabbis ugy vettem eszre amikor nehany kanadaival beszelgettem hogy nagyon respektaljak, tisztelik.

Az biztos hogy penzbe kerul, mi nem?

P.Elliot 2022.09.15. 02:13:39

@Csodabogár:
Itt szinte egesz nap mutatja a CNN a cirkuszt, jobban mondva a szertartast.
Engem erdekel mert nemigazan tudok rola semmit hogy hogy megy/ Diananal nem neztem/, jo kicsit visszanezni hogy regen hogy volt. En nem igazan tartom hulyesegnek legfeljebb nagyon nagy penzpazarlas az orszagnak de erdekes hogy valahol meg ennyire megoriztek a hagyomanyokat ami masutt nincs is es eltunodni rajta, visszamenni a multba.

A katonai ruhak, a korona meg az egesz cirkusz, mint egy film.

Az hogy valaki konnyes szemmel bucsuztatja a kiralynot abban se latok semmi rosszat, tegye ha kozel erzi magat hozza, elmult, visszajonni sosem fog, sose latjak tobbet.

Congeria 2022.09.15. 07:32:28

@P.Elliot:

Persze, hogy respektálják, hiszen a mi királynőnk is volt, Kanada még mindig annak a gyarmatbirodalomnak a tagja. Itt régóta követik a hagyományokat.
Talán amerikai létedre nem érted meg, hogy mit mondtam, bár Csodabogárnak küldött válaszodban egyetértesz vele, ami az én véleményem is volt.
Más dolog kiadni pénzt valamiért vagy kidobni.
Aki akart gyászolni, az gyászolt már, amikor meghalt a királynő, nem kell a TV-n látni a koporsót. Más, aki ott él és személyesen, fizikailag akar elbúcsúzni.
Szerintem.

SzZoole 2022.09.15. 08:33:31

2 mérföld ( 3 kilométer és 200 méter) a sor, aki szeretné tiszteletét leróni a koporsó előtt. Lesz ez még hosszabb is.

SzZoole 2022.09.15. 08:35:09

@Congeria: egyet értek. Ki fogja megfizetni ezt az árat vajon, fogós kérdés…….

Király Karcsi 2022.09.15. 08:52:09

@Csodabogár: Közeli hozzátartozónak érezték, az idősebbek főleg.

Itt is sokan siratják, hétfőn gyásznap van kanadában.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.15. 14:28:42

Gratulálok, nem semmi kitartás kellett mire végig vitted, respekt.

SzZoole 2022.09.15. 16:05:18

@Csodabogár: “nem vagyok se royalista se angol.:-)”

Én sem :-)

Én megértem őket, ebbe születtek bele s ebben nőttek fel. Van olyan kolléganőm aki sírt, kérdeztem, hogy miért, találkoztál vele vagy láttad élőben valamilyen eseményen? Azt monda, hogy nem, csak mélyen megérinti a királynő halála.

Hétfőn ott fog ülni a tv előtt és élőben nézi a temetési ceremóniát.

Én meg lenyírom a füvet, megmetszem a fákat/bokrokat míg a bullet smoker-ben füstölög a brisket :-)

Legutóbb pork belly-t készítettem, laza 6 óra alatt, az eredmény :-)

ibb.co/1MqBZpr

ibb.co/R9YfgBT

P.Elliot 2022.09.15. 16:44:14

@SzZoole: Te mindig eszel!

De milyen jokat!

Ilyenkor latom hogy milyen primitiv az etkezesem holott lenne ravalo csak mar az egeszseget is nezni kell.

Reggeli nelkul szoktam elmenni uszni, csak egy cukortalan kave es ket edes keksz.
Ma is, viszont ugy jottem haza hogy a fel hutot fel fogom falni de visszafogtam magamat, szereny szendvics, majd kesobb jol be fogom potolni.
Valami hasonlot kellene kesziteni mint amit csinaltal csak sutoben.
Nem szeretek grillezni, a ferfiakra hagyom, turelmem sem lenne hozza meg az a forro goz a kepembe, nem tulsagosan szeretem....

SzZoole 2022.09.15. 17:27:31

@P.Elliot: ne gondold, hogy ott ácsorgok 5-6 óra hosszát a hús mellet, sül/füstölög az magától is :-)

Fél óránként spriccelem alma lével. 3 óra hosszat hagyom magában, aztán duplán alufóliába csomagolom és újabb 2-2.5 órát ott hagyom, majd minimum egy 1/2 órát pihentetem.

De szoktam gyors kaját is enni, ezt :-)

ibb.co/kJYPMtv

1.5 perc egyik oldal, majd 1 perc a másik oldal :-)

ibb.co/J7r8JLD

Wagyu steak :-)

taga20 2022.09.15. 19:32:01

@SzZoole: döbbenet!
most már értem a brexitet, és 57 május elsejét;)

SzZoole 2022.09.15. 19:38:53

@taga20: nem tudom miről beszélsz :-)

fhdgy 2022.09.15. 20:09:11

@SzZoole: 1989-ben voltam a családommal egy temetésen. Magyarország utolsó királynéja és Európa utolsó császárnéjának temetésén.

Elég sok ember volt ott, de nem volt órákig tartó szenvedés.

Minden flottul ment.

Szép emlék, pedig én sem vagyok royalista.

Golf2 2022.09.15. 20:39:44

@fhdgy: Azt hittem csak az arabok fanatisták,de most az angolok is súrolják a határt,fura...

fhdgy 2022.09.15. 20:57:08

@Golf2: Nem hiszem, hogy fanatikusok. Szerintem csak IQ hiányosak.

nyuszigonosz 2022.09.15. 20:59:43

A királynö halála - temetése és a hosszú sorok.

Egyáltalán nem csodákozok ezen. A britek beleszületnek a monarchiába, nekik a király a valaki, és így volt évszázadokon keresztül, ma is.
Van aki megszületett és meg is halt II. Erzsébet királysága alatt.
A briteknek II. Erzsébet volt az a királynö, aki már akkor ott volt, amikor megszülettek.
Szerették, tisztelték na és most meghalt. Gyászolják.

Természetesen el akarnak búcsúzni töle, akár személyesen is, és mennek Londonba a tisztelütek leróni.
Sokan Balmoraltól Edinburgh -ig álltak szintén órákat az út mellett, hogy elbúcsúzzanak töle. Mások most mennek ezt megtenni.

Egyáltalán nem találom az egészet cirkusznak - mint ahogy itt már fentebb leíródott, hogy az, meg drága meg így - egyáltalán nem!

Lehethogy az utolsó uralkodó volt II. Erzsébet a briteknél akit tényleg szerettek és tiszteltek. Egy korszak ért ott most véget. II. Erzsébet korszaka. Mennyi minden történt ezalatt a több mint 70 év alatt, de ö ott volt.

A Commonwealth is rogyadozik már, II. Erzsébetnek az is végtelenül fontos volt, mégis volt már egy kilépés és egy további kilépés bejelentése is, és várható, hogy belátható idön belül sok kilépés lesz, sok ország/kontinens csak azért nem lépett ki, mert II. Erzsébet még trónon volt. De most nem ez a fontos - nem is erröl akarok írni.

Arról, hogy ha a briteknek fontos órákat akár napokat várni arra, hogy elbúcsúzzanak a királynöjüktöl: ezt így kell elfogadni, az ö életük, az ö királynöjük volt, ök szerették, ök búcsúznak töle.

Csak halkan teszem hozzá, hogy pl. Moszkvában a Vörös téren mennyien vártak órákat! arra, hogy a Lenint láthassák, és ez így ment évekig, évtizedekig, nap mint nap ott. Pedig az nem akkor halt meg, nem is szerette senki, aztán meg mégis kiállták a népek a sort. Söt, senki nem kérdöjelezte meg. :-)

SzZoole 2022.09.15. 21:10:31

@nyuszigonosz: aki nem élt/él benne, nincs releváns tudása a brit történelemből/hagyományokból, az úgy sem érti meg, amúgy minden szavaddal egyetértek.

taga20 2022.09.15. 22:22:10

@SzZoole: szép még lehecc!:)))

ja és, ma már papírunk van róla, hogy magyarorkszág egy hibrid választási autokrácia.

ez ám a teljesítmény!

Csodabogár 2022.09.15. 22:38:03

@Congeria: Egyáltalán jó az nektek, hogy van egy királyotok? Soha nem értettem ezt a dolgot.

Csodabogár 2022.09.15. 22:44:23

@nyuszigonosz: Moszkvát nem láttam órákig a tv-ben. Azt se értettem volna, mint ahogy az angolokat se, de nem vagyunk egyformák. Ha nekik megéri azt a sok péńzt, amibe ez a több napos , szerintem, cirkusz kerül, akkor élvezzék. Ott se mindenki ennyire lelkes.

smunci mókus 2022.09.15. 23:15:37

@Csodabogár: Nem bonyolult ez, persze hogy jó. Erősebb szociális háló, tolerancia, bankrendszer, politika - mint a kedves déli rokonoknál. Tovább élünk 5 évvel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.15. 23:35:51

@nyuszigonosz: teljesen egyetertek azzal, amit irtal! A briteknek a kiralyno egy korszak es a tradicioik megtestesitese. Semmi kivetnivalo nincs abban, hogy meltokeppen el akarnak tole bucsuzni. Nekem a "miert kell ilyenekre annyi penzt kolteni" kicsit demagognak tunik...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.15. 23:39:17

@P.Elliot: pedig a protein fontos edzes elott/utan :) hogy birod akkor energiaval?
Egyre inkabb terjed az a nezet, hogy idos korban (is) nagyon fontos a megfelelo mennyisegu protein bevetele, ami a csontok, izmok megorzeseert felelos. Sok idos nem eszik eleg proteint.

P.Elliot 2022.09.16. 03:19:08

@Zsuzsi65: Eszek azert annyi feherjet ami nekem kell, a napi 2 tojas mindig megvan, hal neha, yoghurt, turo, hus is persze de a szervezetnek azert olyan sok nem kell.
Nem vagyok meg rancos marmint a borom sehol, az arcomon mar van de nem veszes, az uszas azt is lecsokkenti am mert a fej, arc is mozog kozben, az uszas nem nyujtja ki az embert ugy mint a torna vagy tornagepek, szelidebb holott igencsak tartom a tempot.

Eppen a multkor a feljegyzeseimet vizsgalgatva jottem ra hogy mar 11 eve hogy jarok az uszodaba, az elso evekben az edzotermekbe is, ide majd meg vissza fogok terni probara es mondhatom hogy a mozgasom tokeletes/ meg/. Tudok futni, meghozza konnyeden bar hosszu tavot nem probaltam csak a baratnommel hulyultem a parkban hogy fussunk egy nagyot, o 10 meter utan megallt, en vagy szazat futottam, nem is vettem eszre hogy lemaradt, leallt csak akkor amikor en is es megfordultam hogy hol van.
O persze nem jar uszni.

Ennek dacara nem akarok futni mert azert elobb-utobb a szervezet, a test ugy fogja erezni hogy mit kepzelek hogy ezt rasoztam, ez nem a vizben levo mozgas, sulytalan lebeges.
Valaha nagyon szerettem futni, reggelente kimentem a parkba csak egyedul fel orara, neha a lusta ferjem is elkisert de o megunta. Jo volt!

Egesz eletemben a mozgekony alakok koze tartoztam de sosem sportoltunk komolyan, teniszezni jartunk nehany evet de aztan abbahagytuk, azt most nem lenne kedvem folytatni mert tuti hogy kinyujtana az a rohangaszas.

Szoval csak modjaval de extra feherjet, potlast nem vagyok hajlando szedni. Egyik baratnom igen, neha olyan csunya kiutesei vannak tole de nem mindig, szerintem akkor amikor tul fogyassza.

Had reklamozzam az uszast, menjen csak mindenki aki jo mozgast, egyenes hatat akar, konnyed lepeseket es jo izmokat. A kozmetikai reszet ha nezzuk az sem megvetendo, lattatok hogy a sportuszok az olimpian hogy micsoda boruk van? Sima, selymes mint a babak bore a ferfiake is, orom nezni, nem kell masszasra jarni egyebkent az ugysem ad olyan szep bort es olyan konnyed mozgast.

Szoval, gyerunk emberek az uszodaba, fel ora uszas boven eleg/ tapasztalatbol mondom, heti legalabb 3x de ha nincs tobb ido meg a ketto is tud csodakat csinalni.

Az uszas alatt uszast ertek nem gyalogolni a vizben meg lubickolni, megcsak azt sem hogy tornazni a vizben.
Az semmit nem er.

Vannak egeszen idosek is olyan szep tettel hogy csak bamulok.

www.youtube.com/watch?v=Tu-rKfge4xE Ez itt 100 eves, erdemes megnezni a hatat, karjat az arcat hogy milyen sima az uszastol....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.09.16. 04:19:13

@P.Elliot: igen, az uszas tenyleg nagyon jo, mindenkinek ajanlott. En is nagyon szeretek uszni :) Regen Mo-n a Komjadiba jartam rendszeresen, majd itt egy ideig YMCA-be. Miutan felujitottuk a medencenket ugy, hogy lehessen futeni, itthon uszom rendszeresen (mondjuk eleg sokat kell ide-odafordulni, mert csak kb 10 m-es (kb 30 ft), de egy kb 25-30 perces uszas mar eleg jo kis testmozgas (ez az en kenyelmes tempommal kb. 600 m)
Par honapja futottam bele ennek a holgynek az Instagram oldalara, o is nagyon inspiralo.
Egyebkent en is kb 1-2 eve kezdtem el sulyzos tornat csinalni (na en nem ekkora sulyokkal, a max 8-12 lbs (4-6 kg) mert ajanlatos bizonyos kor utan, csontritkulas megelozes/lassitas celjabol is. A video alatti kommentekhez hasonloan en is erzem a pozitiv hatasat :) szoval mindenkinek csak ajanlani tudom...
www.youtube.com/watch?v=R-d7_Ij4geE&t=67s

SzZoole 2022.09.16. 06:54:27

@taga20: hibrid, hát hogy amikor egy csisztevírű kipcsákázsiaifélszerzet a vezető :-)

fhdgy 2022.09.16. 07:46:22

@nyuszigonosz: Moszkva, Lenin, mauzóleum még a SZU idején.

Amerikai turista hazaér az USÁ-ba, meséli az élményeit.

Képzeljétek, láttam Lenint!

Kiálltad azt a hosszú sort?

Nem, adtam öt dolcsit az őrnek.

És beengedett soron kívül?

Nem, kihozta!

Golf2 2022.09.16. 09:06:07

@nyuszigonosz: Vagy aki megkérdőjelezte,azt vitték a Gulágra.

Golf2 2022.09.16. 09:12:15

@P.Elliot: Itt pesten annyira klórozzák a vizet hogy nagyon száritja a bőrt,ráncok garantáltak 1 idő után.

szociál · szociesatjukol.blog.hu 2022.09.16. 10:28:50

@smunci mókus:
Sztem addig volt jó míg II.Erzsébet volt trónon, neki megvolt a respektje, nélküle egy vicc az egész, Karcsival meg Kamillával senki se fogja komolyan venni, Lady Di ventillátor a koporsójában.
Vilmos és Katalin még oké, de a többi kékvérű rokonság elég beteg,élén a kitagadott András herceggel.

Golf2 2022.09.16. 11:16:14

@SzZoole: Rendőrkéselés Londonban...eddig bírták kussban a muszlimok a kereszténybulit.

Golf2 2022.09.16. 11:29:45

Ezt most olvastam,igaz:Az a baj, hogy ha valami bájos véletlen folytán ez a Corleone-rezsim (bocsi Brandótól) össze is omlik valahogy, ebből már nem lesz ország 40-50 évig. Gazdaságilag sem, de az emberek...aki ér valamit, az elhúzott, vagy hamarosan elhúz, vagy teljesen befordul a kis családi körébe, a többi meg akár Etelközbe is visszavándorolhatna, azon a szinten van

smunci mókus 2022.09.16. 16:10:50

@szociál: Vilmosék teljesen rendbe vannak, Károllyal viszont nem tudom hogy mi lesz. Van az arcában valami patkányszerű ha frusztrált.

P.Elliot 2022.09.16. 16:27:26

@Zsuzsi65: Most nem tudom megnezni a videot mert most jottem haza a fogasztol/ az eves ellenorzes/ es meg sok elinteznivalom van de majd este.

Nem tudom de en a sulyzos tornarol nem sok jot hallottam,egyik baratnom az sulyokat emel, csak ugy kezbol felfele nem azokat a nagy korongokat, szinten hogy erositse az izmait.

Mit mondjak, hasznal csukloszoritot de meg van a csukloja jol vastagodva, valoszinu hogy izom de mondhatom eleg ronda, o is annak talalja es lejjebb venne , raadasul azt mondja hogy faj a csukloja eleg gyakran es nem erzo erosebbnek, sot!

O tudja, lehetseges hogy ez csak ferfiaknak valo igazan, ki tudja.
Nekem az uszas jott be es azon nem valtoztatok mert nagyon jo formaba huzott, lapos hasat csinal es olyan konnyednek erzem magamat, minden izmomat.
Arrol most nem is beszelek hogy untat. Mindenfele torna unalmas nekem. Amit nagyon ki akarok probalni az a kosarlabda, soha meg egyetlen egyszer sem dobtam kosarra, mivel ez nagyon nepszeru a gymben, fel kell elore iratkozni es sorrendben engednek be, nem is tudom, talan 3-5 jatekos lehet a csoportban.
Nagyon szep kosarlabda terem van, olyan igazi profi csak kisebb persze hiszen csak gyakorlatozni valo.
Egyszer, egyetlen egyszer ki akarom probalni hogy milyen az ha valaki ilyet jatszik olyan igazi teremben, nem a parkban.

Persze majd ki megyek a parkba elotte nehanyszor valami labdaval es kiprobalom hogy nagyot ne egjek , marmint hogy kell kosarra dobni, amugy nem szamit igazan mert ez csak sportocska itt, barki jatszhat, lattam azert hogy van aki nagyon de nagyon tud.

Erdeklodo kivancsi tipus vagyok, marmint kiprobalni amit lehet, sulyemelest nem.
Majd a telen ugyis tobbszor rarok a gymbe es belatogatok a tobbi termekbe is.

Medencenk nekunk kis volt, kicsit nagyobb mint a tied de a tiedben is lehet rendesen uszni, nem baj a megfordulas.
Amig a lanyom gyerek volt, nagyon sokat lett hasznalva. Amikor tini lett mar nem igazan erdekelte, vegul rajottunk hogy jobb ha lejarunk a strandokra mert nemigazan hasznaljuk es rengeteg munka volt vele, szoval megszuntettuk....

P.Elliot 2022.09.16. 16:35:02

@smunci mókus: Nincs semmi baj Charles-al, nagyon meg tudja majd jatszani/ jo ha nem tuljatszani / a kiralyt.
Sokkal de sokkal meltosagteljesebb lesz kesobb, most laza, meg csak orul hogy eljutott idaig, majd eljon az is amikor kidullesztett mellel fogja magat eloretolni a rendezvenyeken.

Nekem nem ellenszenves de nem is vagyok tole meghatva, nem, nem lesz olyan hirneve mint az anyjanak, ha meg William lesz a kiraly o meg egy unalmas pasas lesz, maris az, nem lesz benne semmi fejedelmi.

A felesege meg mint egy riadt oregecske tyuk, maszkal korulotte, mitol olyan oreg? Korombeli lehet csak, menni is nehezen megy, talan beteg szegeny?

Az oregasszony volt szerintem az utolso kiraly ami meg is tudta azt jatszani...

P.Elliot 2022.09.16. 16:36:05

@P.Elliot: A feleseg alatt Camillat ertettem...

P.Elliot 2022.09.16. 16:38:31

@Golf2: Nem hiszem hogy manapsag a klor olyan borpusztito lenne, rajtam igazan nem latom, sot!
Mint a videon az uszo szazeves non sem latszik hogy a kloros viz tonkretette volna a boret.

P.Elliot 2022.09.16. 16:43:11

@fhdgy: Te ezt a Lenin viccet en mar a 70-es evekben hallottam es jot mulattam rajta....

fhdgy 2022.09.16. 19:58:57

@P.Elliot: Látod, látod, nincs új a nap alatt!

P.Elliot 2022.09.16. 20:50:22

@fhdgy: igen es ez a legjobbak koze tartozott...

Csodabogár 2022.09.16. 21:12:47

@smunci mókus: Azt se értem, hogy mi köze a királyságnak a ti szociális hálótokhoz. meg biztonságotokhoz. Vannak itt Európában remekül működő államok királyság nélkül is.
A skandinávoknál meg szinte nem észlelhető a királyság. Adót fizetnek és semmi felhajtás nincs körülöttük.

SzZoole 2022.09.16. 21:13:51

@Golf2: honnan veszed, hogy muszlim elkövető volt? A híradások nem tettek említést az elkövető színéről, vallásáról semmit.

SzZoole 2022.09.16. 21:16:43

@P.Elliot: én is úszok többször egy héten, csak megerősíteni tudom, hogy feszesé/rugalmasság teszi a bőrt és minden izmot megmozgat :-)

Az én bőröm is olyan mint a baba popsi, csak nem olyan puha, hanem olyan szaros :-))

P.Elliot 2022.09.16. 21:55:15

@SzZoole: Istenem, Istenem, nem is te lennel ha nem igy valaszoltal volna, hehehe....

P.Elliot 2022.09.16. 22:16:37

@SzZoole: Had irjak valami erdekeset, okulni lehet belole a naivabb embereknek.

Tegnap este a csaladi beszelgetes kozben feljott a kozelgo rokoni eskuvo a vej oldalarol es azt mondta hogy most mesel valami erdekeset.

Brooklynban elt a rokonsaga es egyszer hivatalosak voltak egy eskuvore amire el is mentek, o maga 15 eves volt akkoriban.
A nagy mulatozas kozben odajott egy olasz szarmazasu pasas, a maffias ahogy a csalad szamontartotta es egy resze el is kerulte, nyakaba borult a fiunak, az apjanak, o hat milyen nagy lettel, van-e mar baratnod, nemi odasuttogott diszno tanacsok, ez az ember nem verrokon volt csak az o csaladjukbol egy no hozzament igy aztan vele is szoktak ha ritkan is talalkozni.

A sok vallonveregetes utan odebbment, jott egy masik, szinten olasz akit nem ismertek de gondoltak hogy az is a csaladhoz tartozhat, az is nagy olelgetes utan, kifaggatta a fiut hogy mi ujsag nala, amikor elment az apa es fiu egymastol kerdezte hogy ez meg ki a franc volt, sosem lattak.

A ferfi kesobb visszajott es egy boritekot tartott a markaba amit a fiu zsebebe tomott hogy ez a tied, aki nem ertette hogy ez mi, az apja sem, megneztek, 400 dollar volt/ a mostani ertekben egy ezres/.
Egymastol tudakoltak hogy miert adta. Az elso olasz meglatta a boritekot es a tanacstalan rokonokat, kerdezte hogy mi ez, mondtak, ki adta, az a ferfi ott, erre ez igen begurulva odarangatta azt a pasast es azt mondta hogy fogd a penzt es nem akarlak tobbe meglatni, se itt, se masutt es tartd magadat a fiutol tavol annyit nagyon tanacsolok. Kezebe nyomta a boritekot es az ajtoig kiserte ahol kiloditotta,

A gyerek meg az apja persze tudni akarta hogy dehat mi tortent, nem akarta elmondani csak azt hogy nehogy szoba allj vele tobbet de aztan megis azt mondta a gyereknek hogy mit gondolsz miert akart ilyen jo lenni veled? Azert hogy legkozelebb majd megker egy csomagot atadva hogy vidd mar el ennek meg ennek es te elviszed nagy naivan persze es valoszinu hogy kabitoszer lesz benne de akkor mar keso, nyakig fogsz benne lenni a szarban/ igy mondta/, es utana meg lehet hogy meg se tagadhatod tobbet.

Az apa, fiu el volt ajulva hogy josagos Isten!

Ami azt illeti en is mert en nem sokat tudok a kabitoszer kereskedesrol es azt meg plane nem hogy igy etetik be a fiatal kolykoket . Na legalabb ezt is tudom en meg is akarom osztani masokkal ha netan ilyen artatlannak tuno dologba akarjak belevinni.

Vejem azt mondta hogy sosem latta tobbe a pasast bar ok ritkan jarnak be New Yorkba a rokonokhoz akikbol szinte alig van, a Maffias rokon se el mar, arrol sem tudnak, a csaladjarol....

Golf2 2022.09.17. 06:09:27

@SzZoole: Sírva sétált David Beckham a királynő koporsójához, fél napig állt sorba...
Dzsudák es a többi magyar 'sztár' tuti soron kívül pofátlankodna oda a vajda temetésére.

SzZoole 2022.09.17. 07:51:08

@Golf2: láttam, jó kapcsolatott ápolt a királyi családdal, a fiúkkal is jóban van és az esküvőn is ott volt.

smunci mókus 2022.09.17. 11:22:34

@Csodabogár: Ott is vannak királyok mindenhol- majdnem, skandináviában.

Itt kezdődik:

Canada's Monarchy is important because it guarantees responsible government in our country. “Responsible government” means that a Prime Minister (or Premier, in the provinces) and cabinet only hold office so long as they have the support of the House of Commons or legislature, whose members the people have elected.

smunci mókus 2022.09.17. 11:22:41

Holnap Harry uniformisban áll őrt. Helyes.

fhdgy 2022.09.17. 19:26:02

A kormány 2030-ra becélozta az EU legélhetőbb országainak élvonalát

telex.hu/belfold/2022/09/17/latorcai-csaba-magyarorszag-a-kereszteny-ertekek-egyik-legfobb-orzoje

Csak tudnám, hogy milyen szert szednek!

SzZoole 2022.09.18. 11:36:46

Másokkal is vicckesdek a blogponthu? Már napok óta csak reggel enged belépni és a nap folyamán folyamatosan kidob :-( mások örömére persze :-)

fhdgy 2022.09.18. 11:55:57

@SzZoole: Nem tudom, hogy milyen oprendszert és böngészőt használsz.

Én win 10-et használok. Eddig a kedvenc böngészőm a Firefox volt, de mostanában egyre több bajom van vele.

Kénytelen vagyok Avast Secure Browsert is használni.

A Firefox olyan mulatságos dolgokat is produkál, hogy pl. az index.hu oldalon hiába kattintok egy linkre, az eredmény semmi.

Az ámítástechnika egyre inkább okkult tudomány!

SzZoole 2022.09.18. 12:13:44

@fhdgy: iPhone, iOS 16, Safari, ha ez mond valamit.

fhdgy 2022.09.18. 12:41:37

@SzZoole: Akkor elég valószínű, hogy a blog.hu környékén lesz a hiba.

Azt az előbb nem írtam, hogy a Firefox csak ritkán enged kommentelni, tehát ott is van gubanc.

Az IPhone, IOS és Safari teljesen más gyártó, mint a windows alapú gépek hardware-e és sotware-e, plusz ehhez jön a Firefox.

Ha mind a kettő platform használata esetén vannak gondok, akkor a blog.hu lehet a fogó.

Az indexen pl. nem látom a kommenteket.

Csodabogár 2022.09.18. 20:07:05

@fhdgy: Tudod én egy informatikában totál tudatlan naiv user vagyok. Firefoxot használok. Nálam a furcsaságok attól vannak, hogy néhány hónapja kénytelen voltam a tizenpár éves gépemet lecserélni. Miután ilyenkor rajtam van a frász, hogy majd mi mindent nem találok utána, hívtam egy szakembert. Remekül megcsinálta, minden megvan semmi baj. Viszont hirtelen nem tudtam sehova kommentelni, még a saját blogomba se. Megérdeklődtem tőle, hogy mi lehet a baj. Semmi, de egy olyan remek adblockert rakott bele, hogy mindent letilt. Így aztán komment előtt törölni kell az összes előzményt és akkor talán sikerült. Ez most a második próbálkozás volt. Szóval semmi homály, csak részemről hozzá nem értés.:-(

fhdgy 2022.09.18. 20:34:03

@Csodabogár: A varázsige részedről az adblocker!

Én is használok adblockert a Firefoxhoz is és az Avasthoz is. Lehet, hogy a Firefoxost felismeri a másikat nem. Ennek viszont ellentmond, hogy véletlenszerűen a Firefox-szal is tudok kommentelni.

Ki érti ezt? Én már biztos nem!

fhdgy 2022.09.18. 20:41:37

@Csodabogár: Egyébként, meg sok minden lehet véletlenszerű.

Tudom, hogy a mostani poszt címe úgy kezdődik, hogy "Hoteltakarítóból". Ennek ellenére olvasom többször is, amikor rápillantok, hogy "Hóeltakarítóból". Ki érti ezt?

P.Elliot 2022.09.18. 22:15:40

@fhdgy:
En is!

Allandoan hoeltakaritast olvasok, hehehe!

Kivancsi lennek hogy ki meg aki olvassa a topikot.
Ha kulon lett volna irva a hotel akkor egyertelmu lett volna.

smunci mókus 2022.09.19. 08:40:17

Na.

Hajnalban kelek holnap, reggel ötkor kezdődik a temetés, nálunk is nagy cirkusz lesz, katonai parádé..stb.

Isten óvja a Királynőt.

the angel 2022.09.22. 00:55:07

Hú, hatalmas gratula neked, nőként különösen büszke vagyok rád! Csak így tovább, mennyi tanulás és munka, igazán megérdemled, hogy ilyen klassz életed van! Kívánom, hogy élvezd jó sokáig és legyél nagyon boldog odakint!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása