oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. június 14. 11:38,  Tényleg mindenhol élnek magyarok 94 komment

2022. június 14. 11:38 Határátkelő

Tényleg mindenhol élnek magyarok

Szokás mondani, hogy a világon mindenhol vannak magyarok. Nos, Zsuzsi posztjából kiderül, hogy a mondás igaz, nekik legalábbis St. Thomas szigetén is sikerült összefutniuk egy (majdnem) honfitárssal. Az Amerikai Virgin-szigeteken töltött időszak persze nem csak emiatt lett kifejezetten emlékezetes.

cim_62.JPG

„Az, hogy magyarokkal a világ legeldugottabb sarkában is találkozik az ember, már közhelynek számit, de ennek ellenére azért egy kicsit meglepődtem, amikor St. Thomas szigetén, a nyugati félteke második legöregebb zsinagógájában magyarul szólt hozzám a gondnok-idegenvezető.

Na de hogyan is kerültünk ide? Kezdjük a történet elején...15. házassági évfordulónkat ünneplendő, a férjem – tudva, hogy számomra egy utazás a legnagyobb ajándék – nagyvonalúan azt mondta, válasszak úticélt. � Ennyi év házasság már elég biztosíték volt számára, hogy tudja, nem fogom a családi kasszát lenullázni egy ilyen gáláns ajánlatot kihasználva.

A választás az Amerikai Virgin-szigetekre esett, mert már régóta bakancslistámon volt a karibi térség. Ráadásul az utazást megkönnyíti, hogy a szigetcsoport az USA külbirtoka, így nyelvi nehézségekkel sem kell kalkulálni, a fizetőeszköz ugyanúgy dollár, és még útlevélre sincs szükség. Hajrá, akkor kezdjünk neki az út tervezésének- szervezésének!

A szállás és repülőjegy vadászat mellett mindig igyekszem az adott úticélról valamennyit megtudni, így elkezdtem az internetet böngészni. Bevallom, nem sokat tudtam a szigetcsoport történelméről, így minden információ újdonság volt számomra.

Kolumbusz és a szüzek legendája

Állítólag Kolumbusz nevezte el a szigeteket „virgin” szigeteknek, utalva a gyönyörű Szent Ursula és a 11 ezer (?) szűz legendájára. A terület csak az 1600-as évektől került a figyelem központjába, amikor is a dán Nyugat-Indiai Társaság St Thomas-on majd nem sokkal később St. John szigetén is kolóniákat hozott létre. A dánok 1733-ban St. Croix szigetét megvették a franciáktól, és ezzel a három sziget (St. Thomas, St. John és St. Croix) hivatalosan is Dán Nyugat-India lett.

A 17. század végétől a Virgin szigetek nemcsak virágzó rabszolgakereskedelmi csomópont, hanem a kalózok menedékhelye is lett, mivel a kormányzók – felismerve, hogy a helyi kereskedők is jól járnak a velük kötött üzletek révén – szemet hunytak efelett.

Bár a kalózkodás az 1800-as évekre lehanyatlott, a rabszolga kereskedelem továbbra is virágzott. A rabszolgákat főleg cukornád ültetvényeken dolgoztatták. Míg St. John és St. Croix ültetvényei szolgáltatták az adott területek fő bevételét, addig St. Thomas fontos kereskedelmi központtá nőtte ki magát.

Érdekes történelmi egybeesés, hogy az 1848-as szabadságharccal egyidőben zajlott le az egyik legjelentősebb rabszolgalázadás St. Croix szigetén, amelynek következtében az USÁ-t több mint 15 évvel megelőzve hivatalosan is eltörölték a rabszolgaságot.

Persze az ültetvényesek nem fogadták kitörő örömmel a hírt, és bár a munkaerő most már szabadon vándorolhatott, a munkakörülmények és a nevetségesen alacsony fizetések többszöri lázadáshoz vezettek. Mindez hozzájárult a népesség és a gazdaság fokozatos hanyatlásához.

1917-ig dán fennhatóság alá tartozott a szigetcsoport, majd az I.világháború kritikus időszakában az USA katonai stratégiai cél érdekében 25 millió dollárért megvásárolta. Ez a lépés némi fejlődést eredményezett az egyébként eléggé elmaradott szigeten, de a tény, hogy a lakosoknak nem biztosítottak azonnali amerikai állampolgárságot, csalódást okozott.

Ma az USA külbirtokaként saját választott kormányzója van, de a lakosok, bár amerikai állampolgárok, szavazati joggal nem rendelkeznek, és a választott képviselőjük sem szavazhat az USA szenátusában.

A turisták mekkája

A történelem nyomaival sok helyen találkozni a szigeteken. St Thomas (aminek területe mintegy 80 km2, kb. Budapest II. + III. kerülete) felfedezését mi is ezekkel kezdtük. A főváros, Charlotte Amalie egyik legismertebb épülete Fort Christian. A 17. sz második felében épült erőd V. Krisztián dán király nevét viseli, és hasonlóan más erődökhöz fontos védelmi funkciót látott el. Az impozáns, néhol 1-1.5 m vastag falak kiállták a történelem illetve a karibi térség időjárásának viharait, és az erőd egészen a 80-as évekig a helyi rendőrség irodáinak és börtöncelláknak is helyet adott.

1_294.jpg

Charlotte Amalie belvárosa a turisták mekkája. Amikor 1-1 óceánjáró kiköt, az utasok többségének első útja a főutcán található számtalan ékszer- és egyéb üzletbe vezet, ahol vámmentesen vásárolhatnak mindenfélét. A pálmafákkal övezett, karibi hangulatot árasztó, színes házakkal szegélyezett utca jó fotótéma, de a vásárolgatás helyett mi inkább a helyi látnivalókra voltunk kíváncsiak, és az egyik üzlet előtt álló, potenciális vásárlókra vadászó hölgytől hasznos tippet kaptunk arra, hogy merre találjuk a számunka érdekes történelmi emlékeket.

Charlotte Amalie - főutca

Ezek egyike Camille Pissarro szülőháza. Ki gondolta volna, hogy az impresszionizmus egyik nagy alakja ezen a kis szigeten született? Szinte biztos vagyok benne, hogy a gyönyörű karibi természet is ihletője volt későbbi munkásságának.

2_171.JPG

3_219.jpg

A város dimbes-dombos utcáin felfelé kaptatva ezután hamarosan megérkeztünk egy másik érdekes épülethez. A nyugati félteke második legöregebb zsinagógájával álltunk szemben, és amikor pár perc múlva beléptünk, még több meglepetésben volt részünk! Elsőként az tűnt fel, hogy a zsinagóga padlóját a karibi strandok finom, fehér homokjának vékony rétege fedte. Életemben először jártam zsinagógában, igy roppant nagy érdeklődéssel hallgattam a gondnok hölgyet, aki rengeteg érdekességet mesélt nemcsak a zsinagóga, hanem a helyi zsidó gyülekezet történetéről is.

A homok a túlélés jelképe

Már az 1600-as évektől éltek főleg szefárd zsidók a szigeten, elmenekülve a spanyol, majd később portugál inkvizíció elől. St. Thomas szigetén az első hivatalos gyülekezetet 9 család alapította az 1700-as évek legvégén. Az első zsinagógát 1803-ban építették, de nem sokkal később az épület egymás után többször is leégett. Szerencsére nem minden veszett el a tűzben, és két Tóra tekercset, valamint az örök lángot ápoló szentélylámpát (ner tamid - amely minden zsinagógában megtalálható, és az ősi jeruzsálemi templomban mindig égő lángra emlékeztet) sikerült megmenteni.

4_129.JPGTóra szekrény és az örök tüzet tartalmazó lámpa középen

És hogy miért van homok a padlón? Erre is választ kaptunk: a hagyomány szerint az alapító zsidó családok ezzel a spanyol és portugál őseikre emlékeztek, akiknek választaniuk kellett, hogy vagy áttérnek a katolikus vallásra, vagy száműzetésbe kényszerülnek. A többségük ezt a dilemmát úgy oldotta meg, hogy a felszínen úgy tettek, mintha áttértek volna, de titokban megtartották zsidó vallásukat.

Az inkvizíció idején a szertartásaikat csak titokban tarthatták, ezért homokot szórtak a padlóra, amely elnyelt minden hangot, ezáltal csökkentve a lelepleződés kockázatát. A homok így lett a történelmük és túlélési stratégiájuk szimbóluma.

„Beszélsz magyarul?”

A gondnok-idegenvezető hölgy következő mondata megragadt a fejemben: Látjátok – jegyezte meg – a spanyol inkvizíció és vezetői eltűntek a történelem süllyesztőjében, Hitler, aki szintén ki akarta irtani a zsidókat, is meghalt, de a népünket nem sikerült megsemmisíteni! A következő szavainál viszont még inkább felkaptam a fejem, ugyanis azt említette, hogy a szülei Magyarországon születtek, és szintén Holocaust-túlélők.

Mikor megjegyeztem (angolul), hogy én is Magyarországon születtem, erős angol akcentussal, de magyarul kérdezte: „beszélsz magyarul”? Olyan váratlanul ért a kérdés, hogy először fel sem ismertem a magyart, a férjem nézett rám nevetve, mondva: „tudtam, hogy a világ legeldugottabb sarkában is előbb-utóbb magyarokba botlunk” � A hölgy szinte tökéletes magyarsággal, örömmel beszélgetett velem ezután, és mondta, többször járt Magyarországon is, bár ő már itt született a szigeten.

5_135.jpgA magyar származású hölgy a zsinagógában a Tóra tekercsekkel

A nem mindennapi találkozás után feldobott hangulatban vezettünk St. Thomas egy másik közkedvelt célpontjához. Apropó, vezetés! Tudni kell, hogy az Amerikai Virgin-szigeteken bal oldali közlekedés van, megspékelve hagyományos, bal oldali kormányos kocsikkal.

Ami a dolgot még izgalmasabbá teszi, az a sokszor 30-40%-os lejtők, hajtűkanyarok sokasága a hegy-völgyes domborzatú szigeten. Még a férjemnek is, aki San Francisco meredek utcáihoz szokott, és off-road vezetésben sem járatlan, időnként igencsak oda kellett figyelnie! Amikor az ember érzi, hogy a biztonsági öve megfeszül lefelé menet, na, akkor tudni lehet, hogy a lejtő bizony elég meredek!

Ez a videó nem tudja teljesen visszaadni az élményt, de érdemes megnézni. St. John szigetén mi is végigvezettünk ezen az útvonalon :) Én is gyakran emlegettem az égieket, haha. :)

Lazítás koktélokkal és némi „búvárkodás”

Mint más területek a karibi térségben, a Virgin-szigetek is nem utolsósorban a cukornádnak, és az ebből készült rumnak köszönheti bevételei egy részét. A rum pedig alapanyaga az igen népszerű koktéloknak, amelyeket pedig bűn lenne kihagyni, szóval mi is megkóstoltuk a leghíresebbeket. St. Thomas legmagasabb pontján, ha a derék turista már eleget költött az itt is megtalálható vámmentes üzletben, a vásárlás fáradalmait egy finom banana daiquiri társaságában pihenheti ki, gyönyörködve a fantasztikus kilátásban.

A fantáziadús neveket viselő koktélok egyébként roppant népszerűek. A sziget sok pontján, a szigetek között közlekedő kompokon, és persze minden étteremben is ott vannak az itallapon. Kedvcsinálónak itt egy pár, akár ki is lehet őket próbálni, tényleg finomak: Banana daiquiriCruzan ConfusionBushwacker (ez azonnal a kedvencem lett), Painkiller, Shark bite

Ennyi koktél után muszáj lazítani, szóval irány a strand! Szerencsések voltunk, mert St. Thomas-i tartózkodásunk idején nem érkezett egy óceánjáró sem, igy turisták tömegével sem kellett számolni. A keleti oldal egyik, helybeliek által kedvelt strandját néztük ki, és nem csalódtunk!

A képeslapra kívánkozó látvánnyal alig bírtunk betelni, de még inkább élveztük a kristálytiszta, türkizkék, meleg Karib-tenger hullámait. Lindquist Beach St. Thomas kedvenc strandjainak listáján előkelő helyen szerepel, és megérdemelten!

6_99.jpg

A következő napot már nagyon vártam, ugyanis izgalmas programra fizettünk be. Az ún. seatrek azért fantasztikus, mert búvárvizsga nélkül merülhet az ember – persze nem túl mélyre, kb. 10-12 m – és gyönyörködhet a színes, trópusi halakban, korallokban és egyéb tengeri élőlényekben.

A max. 8 főből álló kis csoportnak először megmutatták, hogyan is működik a „búvársisak” (jobb elnevezés híján), majd egyenként vízbe ereszkedtünk. A víz alatti világ fantasztikus testközelből! Bár a pipás (snorkeling) merülést már többször próbáltam, ez más, és még nagyobb élmény! Lehet, hogy ezek után még a palackos merülésre is vállalkoznék?

A víz alatti „sétát” meg is örökítik számodra (bár a mi „operatőrünk” nem volt egy túl profi fotós, de azért emléknek megteszi).

7_56.JPG

St. Thomas után St. John

Az izgalmas nap után másnap összecsomagoltunk, búcsút mondtunk a kényelmes Airbnb szállásunknak, és átautóztunk a sziget másik végébe, ahol kompra szálltunk, hogy áttegyük „székhelyünket” St. John-ra. A két sziget közötti összeköttetést ezek a nagy kompok bíztositják, két óránként fuvarozva oda-vissza az utasokat, és egyéb járműveket.

8_75.jpg

St. John még kisebb, mint St. Thomas, alig valamivel több, mint 50 km2. A sziget 2/3-a nemzeti park, és több strandját a világ legszebbjei között tartják számon. Természetkedvelő és túrázni szerető emberekként izgatottan vártuk, hogy felfedezhessük a sok szépséget, amit interneten már feltérképeztem. Az Airbnb szállásunkhoz ismét tekervényes és meredek út vezetett, a szállásadónk előre jelezte, hogy a GPS nem működik teljesen jól, igy részletes útmutatót irt, ami alapján elég simán sikerült megtalálnunk.

Az itt töltött 3 nap alatt a szigetet bejártuk széltében-hosszában, és megerősíthetem, hogy a strandok valóban képeslapra kívánkoznak! Internetes infó alapján megkerestük azokat, amelyeket leginkább ajánlottak snorkelingezésre, és nem csalódtunk!

Csak azt sajnáltam, hogy nem vittem magammal víz alatti fotózásra alkalmas kamerát, így csak az emlékezetemre tudok hagyatkozni a felsorolással: legnagyobb élmény, amikor mindenki kedvence, egy zöld tengeri teknős úszik el kartávolságra melletted, vagy egy rája keveri fel a sekély vízben a tengerfenék homokját.

De emellett sok színes trópusi halat, korallokat is láttunk. Az utóbbiakra nagyon vigyáznak, törvény szabályozza, hogy csak korallbarát napvédőket használhat mindenki. Persze ezt ellenőrizni nehéz, de úgy láttam, sokan odafigyeltek erre, és az üzletekben csakis ezt a fajta napvédőt árusítják.

Apropó, napvédő használat: az ember sokszor a saját kárán tanul a legjobban, igy én is megjegyeztem, hogy snorkeling esetén különösen érdemes odafigyelni a hátsó felünkre, ha nem akarunk az elkövetkező pár napban a leégés következményeivel számolni. A trópusi nap akár 10-15 perc alatt megteszi a hatását. :)

A sziget túrázásra is nagyon alkalmas, sok túraösvény közül lehet válogatni, amelyek némelyike a szigeten annak idején elterjedt cukornád ültetvények romjaihoz vezet. Annaberg romjai mellől csodás kilátás nyílik az óceánra, mi is megcsodáltuk.

14_30.jpg

Vadszamarak és iguánák

A sziget színes állatvilága nemcsak az óceánra korlátozódik, a szárazföldön is találkozunk velük.

A vadszamarak állítólag már a rabszolgaság idejétől megtalálhatók itt, amikor teherhordóként használták őket. Később, a rabszolgaság megszűnésével az állatokat is elengedték, azok igy aztán vidáman élték életüket, és szaporodtak a szigeten.

A szamarak később közlekedési eszköz szerepet töltöttek be, de a gépkocsi forgalom elterjedtével már nem volt szükség rájuk, igy ismét visszakapták szabadságukat. Azóta leginkább turisták fotóinak kedvenc témái, mástól nem igazán kell tartaniuk.

A szamarak mellett őzek is gyakran az útunkba kerültek, az iguánák pedig a kedvenceink közé tartoztak. A partokon sok helyen látni kócsagokat. Ez a példány jókora halat fogott magának vacsorára, nem is tudta, mit kezdjen vele :)

15_9.JPG

16_8.JPG

A sziget másik arca

A szigeten autózva és természeti szépségeit csodálva időnként azért szembe találtuk magunkat a kevésbé képeslapra kívánkozó valósággal, amikor rozsdásodó autóroncsokat, tetőzetüktől megfosztott, megrongálódott épületeket is láttunk. Ezek mind a nem is olyan távoli múltban végigsöprő hurrikánok nyomai voltak.

Irma és Maria (mindkettő 5-ös erősségű) nagy pusztítást végzett 2017-ben. Alig két héttel egymás után csapott le a két hurrikán. Maria leginkább St. Croix-t sújtotta, Irma St. Thomas-t tépázta meg alaposan. A helyi Mariott szálló azóta sem nyílt meg, tetőzete még most is hiányzik. Vagy nem volt elég a biztosítási összeg a javításokra, vagy valami más okból húzódik a felújítás, ki tudja.

Több helyi lakost kérdeztünk a tapasztalataikról, hogyan is élték meg a természeti csapást. Egyikük sztoikusan csak annyit mondott: „igen, félelmetes volt, de valamennyire hozzá vagyunk szokva”. A túlélési ösztön, a pozitivitás adott erőt az újjáépítéshez. Az emberek összefogtak és előre tekintettek, elfogadva, hogy ez az ára annak, hogy egy gyönyörű karibi szigeten élnek.

Nemcsak a természet, hanem az emberi környezet is megújult az eltelt öt év alatt. Ebben a videóban arról beszél egy fotós, hogy a hurrikán pusztításának egyéves évfordulója közeledtével felerősödtek benne a fájdalmas emlékek. Lelki gyógyulást és reményt adott neki az, hogy fogta a kameráját, és azt kérte az emberektől, tartsanak a kezükben valamit, ami túlélte a katasztrófát, vagy írjanak valami üzenetet arról mit tanultak magukról ez alatt az idő alatt – mintegy szimbolizálva a reményt és optimizmust.

A természet gyorsan begyógyítja a kapott sebeket, és ma ismét teljes pompájában tárul elénk az Amerikai Virgin-szigetek szépsége, az emberek pedig ismét élvezik a karibi hangulatot. Szavak helyett beszéljenek a képek befejezésül.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Amerikai Virgin-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4217857501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2022.06.14. 12:20:58

A hölgy a képeken max.50-nek néz ki,de nyilván 10-15 öt letagadhat.
A búvársisak tök jó,miket kitalálnak,én még a pipánál tartok.

P.Elliot 2022.06.14. 18:52:11

@Golf2:
Zsuzsi nem lehet tobb otvennel, inkabb lejjebb hiszen egyetemista lanya van, az idosebb, ha 25 korul szult akkor otvenen alul van.

A fotokon mindenesetre melyen alul van.

A poszt ismet az utikonyv kategoria, igazabol sajat csaladi utikonyvet gepelhetne, fotokkal ellatva az utokor szamara hogy merre maszkalt a csalad es akkor mit latott hiszen minden valtozik.

Klassz utazas lehetett Zsuzsi, szep hely.

A buvarkodas is nagyon tetszik, egyszer probaltam es csak pipaval vagyis joforman csak a fejem volt a viz alatt Key West-en de a hajo jo mesze volt bennt, hullamzott is es a kapitany "parancsa" hogy hat akkor mindenki befele a vizbe, nem nagyon lelkesitett mert en egy gyava kukac vagyok ha viz alattrol van szo, tonal, folyonal meg elmegy a dolog a tengernel nem.

Nekem volt igazam mert korbe is alig mertem uszni a hajot mivel ott "acsorgott az oldalanal egy kar hosszusagu barakuda, jo ez megenni nem tud de megharapni valoszinulrg igen, szoval alig mertem elmenni mellette de nem bantott.,

Kesobb derult ki hogy a hal a fel 4-es etetesre vart, ugyanis a kapitany mielott visszindultunk volna egy fel vodor kekszfelet zuhintott a vizbe amire felcsapodtak a halak akiknek volt valoszinu orajuk hogy a ket tura mikor van.

Az etetes is azert hogy a turista is lasson valamit.

Ezzel aztan be is fejeztem a buvarkodast, inkabb csak filmen nezem meg irigylem masokat.

Fene tudja honnan van bennem a felelem hiszen nem kellene, ugyan mi baj erhet....
Hova mentek legkozelebb?

SzZoole 2022.06.14. 19:16:44

Teccet Zsuzsi a posztod :-)

Sajnos a bikinis képeket nem tudom megnézni, mivel ép nyaralok és szegényes az internet kapcsolat, a posztot is alig tudja betölteni :-(

Szombaton otthon leszek és majd akkor írok vélemény :-))

SzZoole 2022.06.14. 19:23:33

@Golf2: a nicknévböl könnyen ki lehet találni Zsuzsi életkorát, de valóban simán letagadhatna legalább 15 évet :-)

Na megyek és nyaralok tovább :-)

Csodabogár 2022.06.14. 19:49:08

Nagyon jó és érdekes poszt, sok képpel. Utazzatok gyakrabban!:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.14. 20:28:33

@Csodabogár: igyekszunk kihasznalni a szabadsagunkat, es olyan szerencses helyzetben vagyunk, hogy mindketten a ferjemmel allami (state) cegnel dolgozunk, megaldva eleg jo sok szabadsaggal :) Ha meg jonnek a nyugdijas evek, akkor aztan mar nem kell szamolgatni a szabadsag napokat :))

FutureFry 2022.06.14. 20:31:51

“… Tudni kell, hogy az Amerikai Virgin-szigeteken bal oldali közlekedés van, megspékelve hagyományos, bal oldali kormányos kocsikkal. Ami a dolgot még izgalmasabbá teszi … Még a férjemnek is, aki San Francisco meredek utcáihoz szokott …”

Ezek szerint te nem vezettél? Egyébként meg, ahogy ott a szigeteken mondják (meg már itt is írtam talán egyszer) a mantra a “shoulder to the shoulder”. Igaz, azért még így is igen összezavaró a balkormányos baloldali vezetés. Én pl. volt, hogy amikor sokáig nem volt “irányjelző” forgalom a berögződés miatt a rossz oldalra álltam át (szerencsére nem lett belőle baleset). Ez Angliában, Ausztráliában vagy Új Zélandon (ahol a kormány ugye a jobb oldalon van) nem fordult elő velem (pedig ott sok helyen sokkal kisebb a forgalom).
Az St. John-on lévő utak tényleg elég meredekek tudnak lenni, pl. esőben felfelé menet még az automata váltó is kipörgette az aszfalton a kereket néha (nem is nagy sebességnél), mondjuk a gumik sem voltak talán a legjobb állapotúak a kölcsön Jeep-en.

Más: St. Thomas és St. John között van a pár évvel ezelőtt hírhedté vált “Little Saint James” (magán)sziget: ezt lehet még most is jobb ha elkerüli az ember fia (vagy pláne lánya!), elég csak távcsővel ránézni a kompról…

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.14. 20:32:10

@P.Elliot: haha, a "holgy" referencia tehat nem a zsinagogaban fotozott illetore vonatkozott? :))

FutureFry 2022.06.14. 20:45:39

@Zsuzsi65: “... mindketten a ferjemmel allami (state) cegnel dolgozunk, megaldva eleg jo sok szabadsaggal ...”

Ha már dolgozni kell valakinek a megélhetésért, akkor talán jobb olyan cégnél ahol “unlimited PTO” policy van :). Ami egyébként egyre gyakoribb juttatásnak tűnik [1], pláne a tech szektorban, igaz nem teljesen a jótékonyság vezérli az ilyet biztosító cégeket [2] és van aki nem meri kihasználni a lehetőséget [2].

[1] www.glassdoor.com/blog/cool-companies-offering-unlimited-vacation/
[2] www.nytimes.com/2022/05/27/business/goldman-sachs-unlimited-vacation.html
[3] fortune.com/2022/03/03/unlimited-paid-time-off-is-more-popular-than-salary/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.14. 20:45:55

@FutureFry: hat bevallom, en nem igazan ereztem komfortosan magam ott vezetni, igy meghagytam ezt a ferjemnek :) par meredek lejton nekunk is "neki kellett futni" felfele :) mi nem jeep-et bereltunk, tapasztaltabbak azt mondtak, nem feltetlenul szukseges. Es tenyleg jol elvoltunk egy Ford EcoSporttal, a hajtukanyarokban es szuk utcakban sokkal konnyebb volt vele manoverezni. Azon nevettunk, hogy szinte nem lattunk olyan kocsit a szigeten, amin nem lett volna valami horpadas, serules :) a sok turista lathatoan nincs hozzaszokva a helyi viszonyokhoz. A helyiek meg valoszinuleg nem tekintik prioritasnak a koltseges javitast...
Little St James-t meggoogliztam...:) hat igen, oda nem mentunk LOL

FutureFry 2022.06.14. 20:46:30

@FutureFry: És van aki nem tud számolni [3]

Golf2 2022.06.14. 20:52:38

@P.Elliot: Na ha Zsuzsi65 akkor zoli szerint 65 tehát pont eltaláltam hogy 15öt tagadhat le.Tiszta amerika+nő=így könnyű.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.14. 20:58:13

@FutureFry: unlimited PTO tenyleg too good to be true, nem hiszem, hogy tul sok ceg be fogja vezetni. A cegnel, ahol dolgozom, az en poziciomban, az altalam valasztott konstrukcioban kezdtem evekkel ezelott talan 5 nappal, ha jol emlekszem, es minden honapban + 10 ora accrued time. A sick leave is hasonlokeppen accrued. En szerencses vagyok, mert betegnapokat nem kellett eddig szinte soha kivennem, es az osszehujtott napjaim beleszamitanak a szolgalati idobe majd a (ceges) nyugdij szamitasnal.

SzZoole 2022.06.14. 21:23:33

@Zsuzsi65: not at all! The pleasure is mine as always, and I'm insisting! :-))

SzZoole 2022.06.14. 21:24:56

@Golf2: nem gulfi, én azt akartam mondani, hogy ‘65-ben született, és nem azt, hogy 65 éves!

FutureFry 2022.06.14. 21:26:45

@Zsuzsi65: “ … hat bevallom, en nem igazan ereztem komfortosan magam ott vezetni, igy meghagytam ezt a ferjemnek :)  …”

Akkor remélem azért legalább jó mitfahrer voltál, tudod, nem olyan akinek az utolsó szava az volt, hogy “illetve…” :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.14. 21:43:05

@Golf2: remelem, hogy 65 evesen is igy fogok kinezni, haha :)) vegulis mar nem vagyok nagyon messze tole LOL

fhdgy 2022.06.14. 22:39:14

@P.Elliot: Off:

Van egy jó hírem, meg egy rossz hírem. A kettő egy és ugyanaz!

Kezdenek kékülni, érni az áfonyáim. Ez a jó!

Kezdenek kékülni, érni az áfonyáim! Ez a rossz! A rohadt életbe, most hoztam ki őket a pajtából, most raktam ki őket a helyükre!

Rohan az idő! Ennyit öregedtem???

On:

dikusz. 2022.06.14. 23:03:01

@Zsuzsi65: Nagyon tetszett a posztod, jól írsz, és jól is fotózol.

A búváros videók nagyon tetszettek, szívesen kipróbálnám én is, az integetős képednél visszaintegettem:)))

Hasonló meredekségű utakon akkor jártunk, amikor szegedi barátaimnak köszönhetően Romániában jártunk, a Szamos-bazár felé menet. Az út minősége közel sem volt ilyen, néhány évvel ezelőttig aszfaltozva sem volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.06.15. 01:05:58

Kis kiegészítés: a dán királyoknál a Christian az nem Krisztiánt jelent, hanem Keresztély-t.Igen, ez valóban kegyetlen hülyén hangzik magyar fülnek, de ez van, lásd alább a Pédia Viktória szócikket:
hu.wikipedia.org/wiki/V._Kereszt%C3%A9ly_d%C3%A1n_kir%C3%A1ly
A képek és a hely csodásak, nekünk is kéne már valami ilyesmi helyre utazni, bökje meg...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.06.15. 01:29:40

Az a game, vagy tényleg kócsag azért hezitál veszettül a hallal, mert a halnak q nagy szuronya van az elején, az elég könnyen kiszúrja a game belsőségeit, ha csak úgy bekebelezi.De gondolom, azóta biztos feltalálta magát a game, rálépni a hal fejére, és a hosszú csőrrel szépen kifilézni alaposan.
:-)

P.Elliot 2022.06.15. 03:27:36

@Zsuzsi65:
Ezek szerint 65-ben szulettel? Joval fiatalabbnak gondoltalak, egyreszt a gyerekeid miatt masreszt kinezetre.

Hat meg nagyon sok utazast kivanok es azt is hogy osszad meg velunk.

P.Elliot 2022.06.15. 03:34:04

@geegee:
Egy magyar konyvben en is igy olvastam/ Mintha a kiralyne kegyence lett volna a cime/ hogy a dan kiralyt Keresztelynek irtak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.15. 03:34:30

@geegee: azon gondolkodtam en is, hogy ez vajon nem egy gyerek kardhal? :) a kocsag biztos valahogy megoldotta a helyzetet :)
Egyebkent a kardhal nagyon finom, egyik kedvencem, biztos a madar is jot vacsorazott! :))

P.Elliot 2022.06.15. 03:41:00

@fhdgy: Nekem is kekulnek csak az a baj hogy igen kicsikek, az egyik bokron alig van level, keklik a gyumolcstol, ki kell talalnom hogy mit csinaljak veluk hogy jovore nagyobb legyen. Az ize az egyiket megkostoltam, nagyon jo csak nevetsegesen apro.

A tobbi bokrokon is akad egy-ket szem kicsit nagyobbak de jobb ha nekilatok kitanulni hogy mit csinaljak veluk hogy nagyobb legyen.
Maga a bokor es mindegyik bokor gyonyoru zold, szoval a termeles elegge kiserleti szinten all csak egyelore de bizok benne.

Az a bizonyos oriasi termesu 3 viragja lehullott, gyumolcsot nem latok rajta.

P.Elliot 2022.06.15. 04:06:39

@Zsuzsi65: Egyebkent abban igazad van hogy magyarok mindenutt vannak, a legeldugottabb helyeken is, nagyon szepen szetszorodtunk a vilagban.

Megjegyzeseket, marmint negativumokat nemigazan tanacsos hallhatoan megjegyezni barkirol mert lehet hogy erti.

Van persze hogy jol jon ki.
Lanyom meg gimis koraban dolgozott egy mozi penztaraban nehany orat hetente az osztalytarsaival, o meselte hogy egyszer jegyet kert egy hazaspar, a no nezett a falon egy plakatot es mondta a ferjenek magyarul hogy Istenem, hogy orulne Lacika egy ilyen plakatnak/ nem emlekszem mit mondott hogy mifele volt/, a lanyom benyult a pult ala, elohuzott egy meg osszecsavart plakatot es kitolta a jegyek melle.

A meglepett hazasparnak mosolyogva mondta hogy ertettem hogy mit mondtak, a szuleim Magyarorszagrol jottek es en is beszelek magyarul.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.15. 04:49:21

@P.Elliot: haha, guilty :) age is just a number, ahogy mondjak :) en is igy gondolom :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.06.15. 09:10:34

@Zsuzsi65: Igen, én is kardhal-babának néztem.Esetleg vakard-hal.
Enni még nem volt hozzá szerencsém.
:-)

Csodabogár 2022.06.15. 09:54:39

@Zsuzsi65: Floridában a kócsagok, mindig a fa alatt álltak, mikor a halászósas filézte a fán a zsákmányát. Nagyon muris volt nézni. Szemlátomást várták a leeső falatokat. Amúgy ők csak kicsi halakat kerestek a sekély vízben.

Golf2 2022.06.15. 11:13:25

@SzZoole: Hogy a francba kaphattak ki 0-4 re az angolok? Még jó hogy nem néztem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.06.15. 12:49:29

@Golf2: Bazz, még jó, hogy nem nézted?Mi, magyarok vertük meg őket ennyire...

Golf2 2022.06.15. 14:20:21

@geegee: Ez is látszott a Holdról biztos...

Golf2 2022.06.15. 18:04:19

@geegee: a jövő évi költségvetési terv többet szán tömeg- és élsportra, mint az óvodák és általános iskolák működtetésére...lehet tapsikolni az orbáncirkusznak...

Hari Seldon 2 2022.06.16. 09:49:33

@Golf2:
Szerintem Zsuzsi neve után a "65" a születési évére utalhat.

Golf2 2022.06.16. 11:11:18

Off.Magyarországon már közel 100 filippínó sofőr van, és indiaiak is jönnek, akik elvégzik a munkát...Alakul a kupleráj,majd ha elütnek valakit a zebrán,arra hivatkoznak hogy csak elefántot láttak eddig,mi az a zebra?

nyuszigonosz 2022.06.16. 11:32:59

@Hari Seldon 2:
Tévedés : nem holnap, majd vasárnap, de nagyon kiváncsi vagyok majd az eredményre.
( na mert itt munkaszüneti nap, hosszú hétvége, úgy tünt holnap már vasárnap lesz. :-) )

P.Elliot 2022.06.16. 18:31:52

@Golf2: Az a 100 filippinoi es indiai idiai sofor meg van elegedve a magyar fizetessel?
Megelnek belole Magyarorszagon vagy csak kizarolag dolgozni jottek?

Szepen higul az orszag, lesz lassan mindenfele de egy-ket generacio es ok is magyarok lesznek.

Keveredik a vilag. Mi magyarok is alaposan besegitunk ebbe mas nemzeteknel...

Golf2 2022.06.16. 21:03:43

@P.Elliot: Állítólag megvannak elégedve,a rízs megfizethető itt. Most mongolokat hívnak meg üzbégeket téglát rakni mé-szarosnak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.16. 21:52:12

@P.Elliot: es mennyivel jobb a keveredes! :) nezd meg a belterjes angolokat ;)
emlekszem, amikor par evvel ezelott Utah-on utaztunk keresztul, ahol nincs nagy diverzitas, a lanyom meg is jegyezte, hogy "itt csak feher emberek vannak?" :)) LA, Ca-ban a kulturalis diverzitas az egyik legizgalmasabb, legelvezetesebb dolog (szerintem)

P.Elliot 2022.06.17. 03:47:00

@Zsuzsi65: Ne is mond az angolokat.
Valami borzalmasan neznek ki. A ferfiak, kidulledt bekaszem, furcsa fejforma, elsatnyult alkat vagy eppen koverkes, szetesett, szinte ijeszto.
Na, rajuk igazan raferne a keveredes, valoszinu hogy a jovoben lesz nemi valtozas ilyen teren.

Itt a szomszed allamban, Pennsylvaniaban jo sok amish el, csoportosan, falvakban, azokon is van mit nezni. A nok, sapadt vertelen arc, a kek szem szinte fako-feher, seszinu haj, egeszsegtelen alkat, egymassal hazasodnak persze.

Szeretek a boltjukban vasarolni ahol a sajat termekeik vannak de egyszer voltunk egy olyan helyen utazgatasunkbol hazafele ahol a bolt/ nem is kicsi/ , a szantofoldek es a hazak koze volt beepitve.
Amikor kiszalltunk megszedultem a maro, csipos lohugy es loszarszagtol olyan eros volt.

Meg mondtam is a ferjemnek hogy ezek nem almoznak?
Vagy csak havonta egyszer?
A szarito kotelekre kitett lepedok es ruhak teljesen biztos hogy beszivtak ezt a szagot de aki ilyen kornyezetben el annak fel sem tunik.

Az viszony igaz hogy olyan mezedes dinnyeket itt az Usaban sosem ettem mint amit ott arultak, ladaszamra vettuk a cseresznyet/ lefagyasztottam telire/, a sargabarackot meg mindenfele mast.
Arultak gallonos uvegekben root beer-t/ vajon mi is lehet ez magyarul/, kostolni is adtak es alig akartam elhinni hogy ez azonos azzal amit az uzletekben arultak es utaltam mert ez finom volt es vettunk is.
Elobb-utobb majd ezek az emberek is lassan keveredni fognak...

P.Elliot 2022.06.17. 03:49:10

@Golf2: Allampolgarsagot is kapnak vagy csak idenymunkasok?

fhdgy 2022.06.17. 06:51:22

@P.Elliot: "ilyen környezetben él annak fel sem tűnik"

Ez így van! Állítólag az ember orra, szaglása a leggyorsabban alkalmazkodó érzékszerve.

Gyorsan kialakul az, amit szagvakságnak hívnak. Nem tudom miért, de így hívják, lehetne rá kitalálni valami jobb szót is.

Zulu4321 2022.06.17. 09:36:37

@P.Elliot: "Ne is mond az angolokat.
Valami borzalmasan neznek ki. A ferfiak, kidulledt bekaszem, furcsa fejforma, elsatnyult alkat vagy eppen koverkes, szetesett, szinte ijeszto."
...Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik...

Zsuzsi, a posztod viszont nagyon klassz, szuper kis utazas lehetett!

Golf2 2022.06.17. 14:06:24

@P.Elliot: "Allampolgarsagot is kapnak"?,,, csak ha felesküsznek a fityeszre.

VikiDaniAroundAsia 2022.06.17. 14:45:27

Mondd csak Zsuzsi, ebben a búvársisakban az orrodon veszel levegőt? 3s rátok raktak egy vagon ólmot, hogy így sétáltatok?
Ugyanolyan jó fej vagy, mint a nejem, őt is kizárólag utazással lehet elkápráztatni. :-))

Lóváry Lóránt vállalkozó 2022.06.17. 17:59:40

@Zulu4321:

“Tudással bíró emberrel vitatkozni kihívás, míg a tudatlannal lehetetlen”

Ne bántsd, mentségére szolgáljon, hogy nem szándékosan csinálja, nu :)

Zulu4321 2022.06.17. 18:46:35

@Ez már valami:
Ki vitatkozik? Mirol beszelsz? A sajat reakciomat irtam le egy kolcsonzott versreszlettel.
A bantasrol meg csak annyit, ha jol emlekszem nemreg neked csipobol sikerult le "buta-emberezni" topiktarsadat:-x

nyuszigonosz 2022.06.17. 20:25:43

@P.Elliot:

Te tényleg ennyi és ennyire randa angolt láttál? Vagy Angliából hazatérö amerikaiak voltak azok? :-)

Lóváry Lóránt vállalkozó 2022.06.17. 20:35:17

@Zulu4321:

Azt tudtad, hogy Canada az USA legnagyobb tagallama? Korulbelul olyan ez mint Angliaban minden ferfi csunya es kover :)

Elnezest a “butaemberezesert” :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.17. 20:51:50

@VikiDaniAroundAsia: igen, az a legjobb, hogy teljesen normalisan lehet lelegezni. a sisak jo nehez (legalabb 30 kg, ha jol emlekszem arra, amit mondtak), ugy rakjak rad, hogy mar mellmagassagig a vizben vagy (egy lepcson alltunk), es utana rogton merulsz le, tehat gyakorlatilag nem igazan erzed a sulyat.
Par pillanat alatt hozzaszokik az ember...bar volt egy idosebb ferfi, akinek masodik nekifutasra sikerult a lemerules, kicsit ideges volt :)

nyuszigonosz 2022.06.17. 22:02:47

@Zsuzsi65:

Nagyon jó poszt, tetszett.

Golf2 2022.06.18. 08:30:37

@Zsuzsi65: Kedvet kaptam merülésre! Irány a fürdőkád!

taga20 2022.06.18. 10:53:29

@P.Elliot: mit ittál? jó lehetett a cucc, agyá nekem is:)))

u.i.: döbbenet, hogy mekkora..., na nem folytatom, me végérvényesen kitiltanak innen.

taga20 2022.06.18. 10:53:41

@Zsuzsi65: szerintem nyaraljátok ki magatokat, me lassan szét cseszitek a bolygót.

ja és, nagyon jó poszt, teccett:)))

Hari Seldon 2 2022.06.18. 19:28:53

@nyuszigonosz:
Igen, de én már csak "drukkolok".
Sajnos az a két jelölt jutott be, akikre semmiképpen nem szavaznék.
Először örültem, hogy a mi körzetünkbe a LREM-es nyert, mert egybe vagyunk épülve a körzetközponttal, de aztán jobban megnéztem: nem, mi pont a bányavidék városaihoz tartozunk. (nem godoltam volna, pont azért mert az elnökválsztásnál a mi városunk szavazatat a központal együtt számolták)
A mi városunkban egyébként a LREM-es nyert, de a közeli bányavárosok elhúzták a RN és a "még demagógabb" FI felé a szavazatot a körzetben.

nyuszigonosz 2022.06.18. 19:33:43

@Hari Seldon 2: Na ezt sajnálom. Remélem nem lesz randa vége a választásoknak ott.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.18. 22:12:55

@taga20: ez a tobbes szam 2.szemely
("SzetcsesziTEK) kire vonatkozik? ;)

fhdgy 2022.06.19. 10:55:01

@Zsuzsi65: Hogy mennyire releváns, számomra kérdéses, de egyik nap vagy a telexen vagy az indexen volt egy cikk, hogy azt mondja, az utazás a legkárosabb emberi tevékenység.

Nem olvastam el, nekem ennyi elég volt. Annyiban érdekes a dolog, hogy sok "fölösleges" utazás van. Minek sok ezer km.-et repülni, amikor közelebb is vannak klassz helyek?

Jó, emlékszem rá, amikor 14 évesen láttam először a tengert. Nagy élmény volt. Az utazás lehet nagy élmény, életre szóló dolog, de hol a határ?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.19. 16:55:19

@fhdgy: hogy mi a "felesleges", nagyon szubjektiv...akkor mondhatnank, hogy miert akartak a felfedezok utazni? Vagy miert akart az ember a Holdra menni?
Nekem ezek a mai "oh-ne-szennyezzuk-a-foldet", "ne-hagyjuk-ott-a-labnyomunkat" jelszavak inkabb virtue signaling, "en-jobb-vagyok-mint-te" kijelentesek.
A vilagon semmi nem csak jo vagy csak rossz. Ilyen modon leegyszerusiteni mindent butasag.

fhdgy 2022.06.19. 18:09:13

@Zsuzsi65: Nem véletlenül raktam idézőjelbe a fölöslegest.

De mondok két példát is.

Ha USA-ból elrepül Rómába egy egyetemista építész, mert tanulmányozni akarja a római kori építészetet, ez rendben van.

Ha USA-ból elrepül Rómába a sznob, hazatérte után meséli, hogy milyen csodálatos a Colosseum, csak az a baj, hogy még nincs kész, no ezért nem volt érdemes! -:(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.19. 18:31:49

@fhdgy: hat, a vilag nem tokeletes, az biztos :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.19. 18:33:51

@fhdgy: eguebkent mintha lettek volna mar szamotasok, hogy egy emberre lebontva nem is olyan veszes a repulok szennyezese. Persze ez kereskedelmi repulokre vonatkozik, ahol tobb szaz ember nyomorg, nem pedig a luxus jetek, amin 1-2 ember utazik :)

fhdgy 2022.06.19. 19:03:58

@Zsuzsi65: És a repülőkből ne felejtsd ki a vadászgépeket. Azokon egy ember, egy kis bomba, egy kis raketta, stb.

Mind ez többszörös hangsebességgel!

kardio1 2022.06.19. 22:09:57

@Hari Seldon 2: ti nem Thionville-ben laktok ? Ott a Macronie nyert. Nàlunk az LR nem jutott be a második fordulóba: RN NUPES csata volt. Hàlistennek nem a görögdinnye koalíció (kívül zöld, belül vörös) jelöltje nyert.
Macronnak szüksége lesz az LR-re a parlamentben, Mélenchon meg várhat továbbra is a kispadon :) Tökéletes !

nyuszigonosz 2022.06.19. 22:23:37

@kardio1: Akkor nem lesz a Melenchon miniszterelnök? ( jaj ne legyen ez a köpönyegforgató akárki) na mert valamelyik hírekben az volt, hogy ezt mondta Macronnak, hogy akkor majd ö lesz az. Majd, még ma este.

Na mert most zártak tízkor a nagyvárosokban a választó helyek. De ott már biztos megvannak az eredmények.
Na nekem van 3 francia tv programom, de annyira nagyon jól már nem tudok franciául. Csak a krimiket nézem ott. :-)

kardio1 2022.06.19. 22:28:30

@nyuszigonosz: nem lesz. Köpönyegforgatónak Macron épp elég, nem kell még Mélenchon is :)

nyuszigonosz 2022.06.19. 22:30:40

@kardio1:
Na ennek örülök.

Mint legutóbb írtam Macron a kisebb rossz, de csak tanult már az elnökválasztásokból és hát remélhetöleg a mostani parlamenti választásokból is.

élhetetlen 2022.06.21. 18:46:52

@Zsuzsi65: Nem ennyire izgalmas, de mikor először mentem Egyiptomba, az egyik haver mondta, hogy vegyek víz alatt használható fényképezőt. Fillérekbe került, és ilyeneket lőttem, hogy két hal párban úszik ki egy korall barlangból, és tenger feszín alulról. Ezek azóta az előszobám falán vannak. Igaz, csak pipáztam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.21. 19:25:16

@élhetetlen: :) a nyaralasunk elott nezegettem a viz alatti kamera kinalatot Amazonon, es tenyleg nagy szorasban van a filleresektol a nagyon profi kamerakig minden. A viz alatti vilag nagyon izgalmas, es lenyugozo tud lenni.

Relatív Articsóka 2022.06.21. 20:16:21

@Zsuzsi65: szuper poszt és csudacsinos vagy :)

blackhairlady 2022.06.21. 22:33:50

Bar nagyreszet a kepeknek mar lattam a facebookon, de a posztod meginkabb feldobta oket :)
Nagyon jol nezel ki te kis 65 eves :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.21. 22:43:56

@blackhairlady: haha :))) te sem panaszkodhatsz, kedves "iker testverem" :))

P.Elliot 2022.06.22. 01:06:36

@élhetetlen: Nekem is volt vizalatti fenykepezogepem de mar nem is emlekszem hogy hol fotoztunk vele es mit, mint mondtam, oriasi dobozom van tele fotokkal, van koztuk vizalatti is.

Hogy most hol van maga a gep, fogalmam sincs mert van fenykepezogep gyujtemenyem, baromi regi gepek is, talan ott van koztuk.
Nem hiszem hogy sokat fotoztunk vele mert itt az ocean nem atlatszo-tiszta vizu, Miamiban az volt a regi idokben/ most koszos lett, jobban mondva mikor utoljara jartam ott sargas homalyos viz volt ott ahol a derekig, vallig ero vizben lelattam regen a fenekere, kiszurtunk valami erdekesseget, lebuktunk es felhoztuk.

P.Elliot 2022.06.22. 01:09:36

@blackhairlady:
Jo teged is latni, mi ujsag nalatok? Nagyon meleg van?

Itt fennt vannak szokatlanul hideg napok is meg mindig, tegnap ejjel peldaul beindult a futes.
Nincs kifogasom vacogni egy kicsit meg reggel de vannak papagalyok akik viszont ezt nem ertekelnek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.22. 02:00:37

@P.Elliot: most beszelgettem baratokkal, Texasban nagyon meleg van (100F felett, es ehhez add a paratartalmat...)
Nalunk itt Del-Kaliforniaban ilyenkor a legkellemesebb, kb 90F (par fokkal 30c felett), amit a szaraz melegben el lehet viselni :) holnap allitolag jon egy zivatar (ritkasagszamba megy ilyenkor) del felol, ami a mexikoi paras meleget hozza. Ilyenkor a nalunk nagyon szokatlan dorges, villamlas is elofordul :) ami mindenkit lazba hoz, tele szokott lenni ilyen posztokkal a FB :))

P.Elliot 2022.06.22. 02:21:27

@Zsuzsi65:
Amiota itt lakok ez volt az elso nyar illetve tavasz amikor olyan vadul nott a fu es a bokrok duplajara amilyet meg nem lattam. Eleg vacak, orokke apolasra szorulo fuvem van meg potlasra a tel utan, most tomott a fu, sehol nincs egy kopasz folt, gyonyoru zold, elkepeszto.
Minden ugy beindult, a rozsabokrok tomve viraggal, nem is ertem.

Igaz hogy inkabb huvoskes az ido, maskor ilyenkor mar leegetett sokmindent a nap a kertemben.

Itt is inkabb szaraz a levego mint nedves.

Egyelore.

blackhairlady 2022.06.22. 05:42:51

@P.Elliot: Koszi:)
Latogatoba jottek a testveremek, kicsit utazgattunk. Feletek is jartunk, eppen nagyon meleg volt, aztan Miamiban, ott meg melegebb, Las Vegasban pedig 109F volt, mintha a laban alatt es a fejem felett egyszerre hosugarzoztak volna. Itt pedig 96-103F kozott van mar hetek ota, az ocean olyan meleg mint egy forro furdo.

élhetetlen 2022.06.22. 17:23:46

@P.Elliot: Az én gépem olyan olcsó volt, hogy nem is volt. 24 képkocka, aztán otthon beadtam az OFOTÉRT-hoz, és lebontották a gépet a filmről.
Igen, a tengerek. Az Adria. Az olasz part homokos, a hullámok kavarják, sehogy sem néz ki. A horvát köves, és kristálytiszta. Ott volt, hogy megijedtem a saját árnyékomtól. Pancsoltam, hátról hasra fordultam, és alattam egy nagy fekete valami a talajon. Na, ez a tiszta víz, ahol több méteren keresztül látod a talajt.

P.Elliot 2022.06.22. 17:37:30

@élhetetlen:

Az a legszebb amikor mint egy akvariumot latod a vizet, olyan tiszta
72-ben amikor disszidaltunk akkor lattam eloszor tengert Triesztnel, varjunk csak, nem ott, Velenceben a Lidon, igen, nagyon tiszta volt, nem kristalytiszta es jo budos, halszagu vagy csak nekem aki eloszor szagolt tengeri viz levegot.

Orok elmeny viszont hogy ott lattam egy nagy tengeri pokot a sekely vizben, a hatan cipelt egy kicsi tengeri pokot.

Azt hittem hogy viszi a mamaja a bebit, oszinten szolva most sem tudom hogy az volt-e a szitu mert nem igazan ismerem a tengeri allatok eletet.

P.Elliot 2022.06.22. 17:38:09

@blackhairlady: Errefele merre jartatok? New York?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.22. 23:29:06

@P.Elliot: nekem elso elmenyem a tengerrel gimnazista koromban volt, amikor a szuleimmel a mai Horvatorszagban (akkor meg Jugoszlavia) nyaraltunk Opatijaban. Zagrabig halokocsis vonattal mentunk, onnan meg busszal, ha jol emlekszem.
Az Adria vizet megkostoltam, hogy tenyleg sos-e, amikor eloszor mentunk be a vizbe :)
Az egesz Isztriai-felszigetet bejartuk, a deli oldalon Pula a romai amfiteatrummal, majd Porec, Rovinj az olaszos hangulataval nagy elmeny volt.

P.Elliot 2022.06.22. 23:46:12

@Zsuzsi65: Tudod mit nem ertek? Ha valaki Horvatorszagba megy nyaralni akkor arra csak legyintenek hogy masra nem telik?
Az nem nyaralas.
Nagyon sok helyen olvastam a lenezest holott valoban gyonyoru hely. Es meg kozel is van.
Nem divatos!

blackhairlady 2022.06.22. 23:57:14

@P.Elliot: Igen, Manhattent jartuk be keresztul-kasul. Kifogtuk a hoseget :) Engem nem zavart, a vendegeimet annal inkabb :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.06.23. 01:43:25

@P.Elliot: hat igen, ez az ujgazdagok sznobsaga talan...minel messzebbre, minel dragabban...csak hogy dicsekedni lehessen vele. Pedig Horvatorszag, es a volt Jugoszlavia tobbi tagallama is gyonyoru...

P.Elliot 2022.06.23. 01:47:41

@Zsuzsi65: Pontosan!

Engem sosem erdekelt az ilyesmi, mentem amerre a kedvem diktalta es kesz.
Sosem szoktam masok maniajat semmiben kovetni.

kobold63 2022.06.23. 08:12:17

@Zsuzsi65:

Édesanyám szeretett volna elutazni még Dalmáciába, ahol járt fiatal korában, de nem jött össze. Az 50-es, 60-as években a nyaralás valami válalti vagy szakszervezeti beutalót jelentett. Akkor az is nagyon jó volt, Balaton, szép villa vagy kúria ház, kiszolgálás. De annyit mesélt Dalmáciáról, hogy én is vágyakoztam utána, nászútra oda mentünk, még utolsó éves egyetemistaként, amikor volt sok időnk. Dubrovnyikig mentünk, aztán onnan csorogtunk vissza, hajó, busz, vonat, egy hónapig. Csodálatos helyeken jártunk, a turista nélküli Jugoszláviában. Nem volt még divatban, akkor mindenki "olaszba" járt meg Bécsbe, csencselni. Pár évvel később kisfiunkkal, kocsival is barangoltunk a szigeteken.
Azóta majd az egész Földet beutaztuk, de az a régi Adria még mindig a szivemben van.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása