oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2022. február 25. 06:30,  Így figyelnek a gyerekre egy holland iskolában 16 komment

2022. február 25. 06:30 Határátkelő

Így figyelnek a gyerekre egy holland iskolában

Minden gyerek más, amivel persze nem mondtunk semmit, miként azzal sem, hogy akadnak olyan oktatási rendszerek, melyek jobban, míg mások kevésbé képesek kezelni azokat, akik a megszokottnál is jobban kilógnak a többiek közül. Veráék szerencséjére a holland (noha akadtak problémák) az előbbi csoportba tartozik.

cim_363.jpg

„Abban a reményben írom meg az ADHD kivizsgálására vonatkozó hollandiai tapasztalatainkat, hogy hátha ezzel segítséget nyújthatok valakinek, aki hasonló helyzetben van. Valakinek, aki szintén nem tudja, hogy merre is induljon el. Legalább annyit szeretnék, hogy tudja: nincs egyedül.

„Előszó”

A környék csoportappjában nemrégiben megjelent egy felhívás: „A szüleink hatvan éves házassági évfordulója következik, de a jelen helyzetben a megszokott módon nem tarthatjuk meg. Ezért kérjük a szomszédok- barátok segítségét, hogy február X-én, este hétkor álljanak ki velünk a házuk elé énekelni.”

Szerveztek hangszórókat, harmonikást, énekest. Ehhez az áramot az egyik szomszédtól kérték, a fáklyákat pedig a másik szomszéd gyújtotta meg, helyezte el. Jó kis szomszédsági összefogás lett belőle.

Mivel február eleje, hideg idő volt, én a már régebb óta kinn készülőknek vittem ki plédeket, hogy kicsit felmelegedjenek. Az ünnepelteket – ahogy a néni utána mondta - a gyerekeik figyelmeztették, hogy bármit hallanak „ne vegyék észre”, csak ha konkrétan kihívják őket.

Mondjuk „nem is volt feltűnő” a hangfalas mikrofonpróba, meg kinn több tucatnyi ember csivitelése. Végül jó hosszú koncertet kaptak, mialatt mindenki bőven megfüstölődött a fáklyáktól. A fiam az egyik szomszédasszonnyal táncolt a tömeg közepén. Senki más, csak ők ketten.

Eztán kávét és csokit szolgáltak fel, ezt is kinn a ház előtti parkban. A kisfiam közben odament csacsogni a zenészhez és a mikrofon közvetlen közelében elmondta neki, hogy „de amúgy mi magyarok vagyunk”. Persze a kihangosításnak köszönhetően mindenki hallotta, úgyhogy már mindenki is tud rólunk.

Másnap az ünnepelt néni egy nagy tábla csokival a kezében kopogott be, hogy Péternek hozta. Őt az első pillanattól kezdve kedvelik. Ehhez az is hozzájárult, hogy a bácsi is Peter, na meg a fiam mindig is közvetlen volt velük. Velük is.

Közvetlen izgágaság és ami belőle következik

A közvetlenség / izgágaság / állandó beszélőke tőle már nem újdonság. Úgy másfél éve, az akkori tanárnője nagyon panaszkodott rá. Ők annyira nem jöttek ki egymással, hogy már komolyan gondolkodtunk az iskolaváltáson, mert a gyerek egyre frusztráltabb, nyugtalanabb lett. Ezt egy idő után agresszivitással fejezte ki.

A tanárnő korábban a kislányomat is tanította. Nagyon hálás vagyok neki! Ő volt az, aki az akkor hollandul még egy szót sem beszélő kislányom után tablettel / beszélő-fordítóprogrammal a kezében járkált, hogy valahogy tudjon vele kommunikálni.

A lányom az ő osztályában tanulta meg a nyelvet, illeszkedett be és egyszerűen tökéletes volt vele- egy nyugis, csendes, elfogadó kislánnyal szemben. Aztán egy örökmozgó energiabomba kifogott rajta.

A gond az, hogy valószínűleg jövőre is egy olyan tanárt fogunk kapni, aki nem szívleli a „kilógó” gyerekeket.

Homok a gépezetben

A kisfiam egy szeretetgombóc. Nagyobb a szíve, mint maga a gyerek, babakora óta elvarázsolja az embereket a közvetlenségével és Frízföldre érkezésünkkor ugyan még beszélni sem tudott / akart, de séta közben a maga babanyelvén már akkor magyarázott a helyieknek. Én meg lapítottam csendben, vagy épp élveztem azt, hogy „megoldja a társas életemet”.

Harmadikos korában, azaz hat és fél évesen, az iskolában tapasztalt problémák miatt kérdeztem rá első ízben, hogy ki lehetne- e vizsgáltatni, mert gyanús, hogy ADHD-s.

„Láttam már ilyet” és „egy ismerősömnek volt” - ugye azt sosem lehet mondani, ha valami gubanc családon belül fordul elő…

Ekkor valahol még homok került a gépezetbe. Én nem tudtam, hogy Hollandiában ehhez hol kell kezdenünk. A tanárnőnek pedig nem volt több ideje ránk, csak beszélt a „lehetséges speciális iskoláról”, meg Pétert a következő évre egy másik osztályba tették.

Ez lett a szerencsénk. Itt a tanárnő már az első „szülőin” meghallgatott, majd elmondta, hogy a saját fia is komoly ADHD-s, így azonnal felsorolta a lehetőségeket: háziorvos, vagy – meglepetés! – az iskolának saját fejlesztő/speciális tanára van - erről eddig miért nem tudtunk, ha már fél- / egy éve gondjaik voltak vele?- , aki felveszi a kapcsolatot a szükséges szervezetekkel.

Hamarosan jelentkezett is egy hölgy a helyi gyermekgondozótól (vagy valami hasonló). Ő ellátott olyan praktikus tanácsokkal, amik minden gyermekgondozási könyvben szerepelnek. Amúgy nem véletlen, mert biztos hatásosak, csak borzasztóan általános dolgok.

Valahogy ekkor olyan érzésem volt, hogy neki az a lényeg, hogy ledarálja a mondanivalóját és ennyi. Látta a fiamat egy tanórán, erről írt öt oldalt, aztán ez a része be is fejeződött.

fitting_in.jpg

Játékterápia

Emellett - az iskola tanácsára - elkezdtem hordani egy logopédushoz, aki játékterápiát csinál vele. A logopédus édes, értelmes hölgy, Péter imádja, ahogy a vele töltött időt is. És viszont.

A logopédus mindig a fiam hatalmas fantáziájáról beszél és arról, hogy bár a játékban az általa kitalált cselekménynek ezernyi szála van, ezt mindig képes fejben tartani és hétről-hétre visszaemlékszik mindenre. (Bezzeg két különböző zoknit vesz fel, azt nem veszi észre.)

Ez már egy éve tart és legutóbb Eeuwkje azt mondta, hogy szerinte a fiam jóval összeszedettebb, mint a kezdetekben. Na ja: ha először megismer valakit, produkálja magát. Ahogy sok más kicsi is. De valóban: Eeuwkje a játék közben olyan bölcs tanácsokat ad - és olyan módon -, hogy azokat a fiam megjegyzi és megpróbálja alkalmazni.

Például a dühkitörései miatt egy teknősös „hőmérőt” kapott, ami a hangulat: nyugalom, izgalom és düh fokozatait mutatja be. Emellett elmondott neki egy mesét a kissárkányról, aki azzal üldözte el a barátait, hogy álladóan felrobbant az idegtől. Ez elég hatásos volt.

Másfél év

Elirányítottak minket a CEDIN-hez, ahol végeláthatatlan hosszú kérdőívet kaptunk. Minden kérdés a viselkedésével volt kapcsolatban: mit csinál, mennyire tűri a monotonitást, mennyire igényli a szociális kapcsolatokat, stb. Csak ennek a kitöltése vagy másfél órán át tartott.

Innen szintén érkezett egy újabb tündéri hölgy, akinél már nem azt éreztem, hogy felesleges időpocsékolásról van szó. Személyesen is ezer kérdéssel bombázott, majd szintén bement az iskolába. Először a fiamat megnézte óra közben, „inkognitóban”, majd leült vele beszélgetni és szintén kérdőíveket kitölteni, feladatokat megoldani.

Eztán felhívott azért, hogy elmesélje: szuper kisfiam van és fantasztikusan érezte magát vele. ❤

Végül az „ilyen karantén, olyan lockdown, lezárások, csak videó megbeszélést lehet tartani”, stb. miatt másfél évig tartott, hogy a folyamat végéig jussunk.
Ezalatt négy szervezet - az iskola, a saját speciális tanárával együtt, a gyermekvédelem vagy mi a szösz, a Cedin illetve a logopédia - és nagyjából hat- hét különböző személy (tanárok, tanácsadók, pszichiáter, stb.) kellett ahhoz, hogy megszülessen a végeredmény arról, amit addigra már amúgy is tudtam.

Speciális iskola? Felejtsük el!

Ilyen nincs is, mert én még nem láttam / vagy csak mert én azt mondom! Egy olyan rendellenességről / gondról - nem betegség -, amire sokan azt mondják, hogy nem is létezik, csak eleven a gyerek, vagy épp neveletlen és „adják egy időre a kezeim közé, megtanulja mi a magyarok Istene”. Vagy „idióta” és küldenék speciális iskolába.

Hogy miért is kellett ez a vizsgálat? Mivel túl gyakran hallottuk, tapasztaltuk, hogy „Ez a gyerek nem figyel!”, „Nem lehet tőle órát tartani!”. Ki lett küldve az osztályból, hat-hét évesen, mert zavarta azt. Ez pedig nem értette.
Mert biztos „direkt rosszalkodik”. Épp csak az maradt el, hogy „bezzeg egy-két jó nagy pofonnal…”

Azt szerettem volna, hogy ezzel a papírral bizonyítani tudjuk: nem direkt nyüzsög. Nem az a célja, hogy zavarja a tanulást / bosszantsa a tanárt. Próbál ellene tenni, mert már megtapasztalta, hogy a többiek közül kilógni nem mindig jó. De ez van.

Annak idején Pesten egy nagyon kedves, nagyon intelligens pszichiáter, amikor még semmit sem tudtam az ADHD-ről, „konyhanyelven” azt mondta: „Olyan, mint pl. a tüdőgyulladás. Van, aki gond nélkül, ’lábon kihordja’, van, akit komolyan érint és megkeserüli.”

A fiamnak gondja van az olyan dolgokkal, ami miatt nyugton kell ülni. Főleg az írással. „Nincs ideje” rajzolni, színezni. Viszont pöpec a logikai játékokban, eszméletlen dolgokat épít Legóból és jó matekból.

A kivizsgálás során azt mondták: nagy ívben felejtsük el a speciális iskolákat, Péter nagyon is intelligens, ezzel nincs semmi gond. Ilyesmire még csak véletlen sincs szükség.

Kedves és együttérző, mindenkivel barátkozna és hamar túllép a sérelmein, ha megbántják.

Karácsonykor a - környéken szinte kötelező - képeslap mellett sütit vitt az egyik idős néninek, hogy ne érezze magát annyira egyedül.

Kimondhatatlanul büszke vagyok rá.

adhd_paralysis.jpg

Igaz, más. „Kilóg a skatulyából”. Mozog, beszél. Mindig! Nyughatatlan. Robbanékony. Egy pillanat alatt robban „zen nyugalomból”, majd nyugszik vissza.

Most megpróbáljuk a javasolt tablettával, aztán majd kiderül, hogy mennyire hatásos. Ha azt mondanák, hogy a gyereknek használ, ha éjfélkor az esőben lambadázok az utcán, megtenném. Sőt, viharban, csónakban is. Szinte mindent, hogy senki se bántsa feleslegesen.

Az uszodában, ahol az úszásoktatása folyik, ma a lecke alatt odajött hozzám a tanára.

„Anyuka, jövő héten lesz Péter utolsó órája. Ennek ideje alatt megcsináltatjuk vele a C-vizsgát (az utolsó szint, amit a gyerekek sima úszásoktatáson elérhetnek). Nem szereti, ha egy csomóan nézik, ezért nem a többiekkel egy időben fog vizsgázni.”

Van, aki még az ilyen „apróságokra” is odafigyel.

Így is lehet.”

Ha szívesen olvasnál még Hollandiáról, látogass el Vera blogjára! (A cikkben szereplő két ábra innen van.)

 

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3717765664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zulu4321 2022.02.25. 13:49:04

Nem konnyu menet, minden jot kivanok a tovabbiakhoz!

P.Elliot 2022.02.25. 14:14:53

Ismerek ilyen szemelyt felnottben, amikor gyerek volt sokkal tobb volt vele a problema, akkoriban annyira nem is tudtak hogy mi a baja, illetve elinteztek a szulei azzal hogy ilyennek szuletett. Nem tudom hogy volt-e fejlesztesen, szerintem nemigen mert akkoriban, a 70-es, 80-as evekben szulethetett, pontosan nem emlekszem ra es akkoriban meg az iskolaban sem figyelhettek ra olyan nagyon, most viszont minden fejlesztest megkap minden ilyen gyerek.

A szobanforgo ferfi eleg normalis eletet elt, megnosult, van mar ket felnott gyereke akiknek nincs semmi problemajuk, a felesege olyannak fogadta el amilyen, valoszinu javitott is rajta, illetve a pasas hallgatott ra.

Nem lehet konnyu a topiknyitonak az biztos de probalja pozitivan nezni a dolgokat, van mar jo fejlesztes es a gyerek fog tudni rendes eletet elni ha megkap minden segitseget.
Szep kisfiu es igazan szep cicaja van, ilyen pozban akkor helyezi magat a macska ha megbizik a felette levo gyerekben.
Edesek egyutt.

Golf2 2022.02.25. 21:12:59

Ez nem csak izgágaság. Lefordítva: Figyelemzavaros hiperaktív. Általában életfogytig. És kelleni fog a gyógyszer is,Ritalin. Csak 4 órára,de segít.

Shacktee 2022.02.25. 22:12:41

@Golf2: Kinövi a gyerekek többsége.

P.Elliot 2022.02.26. 00:28:38

@Shacktee: En is ugy gondolom hogy a legtobb javul ugy ahogy no.

Arrol nem is beszelve hogy minden betegseg gyogyulasi aranya no mivel allando kutatasok folynak hogy hogy gyogyitsak meg a betegeket.

Shacktee 2022.02.26. 15:12:58

KISBUSSZAL, autóval RENDELKEZŐ ismerőseim segítségét kérem holnapra 02.27.
A keleti határtól menekülők szállítására-határ közeli intézményekbe-.
Aki szendvicseket, folyadékot küldene a határra mai napon hozza a Wesleybe Dankó 11.
Kérem, aki tud segíteni, írjon privátban!

Shacktee 2022.02.27. 15:39:14

#Hungary announces that in three days more than 66 thousand Ukrainian refugees have been welcomed. This is essentially Hungarian origin living in Transcarpathia, a region whose borders have moved a lot during history. But the authorities are welcoming everyone, including people from third countries. (We saw pictures of Jordanian, Indian, Moroccan students... on the net. ) The reception was quickly held under the direction of the concerned municipalities with the help of at least 6 powerful NGOs (The Red Cross, subsidized by the Hungarian State, Order of Malta Hungary, Ecumenical Rescue, etc. ). They are the ones collecting the private donations. The state has set up a telephone number: 1357. Each call allows 500 forts to be sent to NGOs. Transfers can also be sent: 11711711-22222222. Many Hungarians elsewhere spontaneously returned to the border with food, and many are the ones offering to transport refugees. Authorities are currently searching for Ukrainian or Russian-speaking people. They have also just announced that refugees are now allowed to take the train for free.
In short, it's nice to see that solidarity works!

Virág Ibolya,Párizs.

FutureFry 2022.03.01. 01:09:31

@Zsuzsi65: “ …. az emberek tomegesen vonjak ki a penzuket …”
Nem pont úgy, de el kell ismernem, hogy igazad lett!
www.pbs.org/newshour/world/russians-line-up-at-banks-as-currency-plummets-in-face-of-sanctions

BruckBandi 2022.03.01. 15:29:18

@FutureFry: a hős truckerek átka elérte a ruszki bankokat is :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2022.03.01. 22:55:45

Haboruban hallgatnak a muzsak es a kommentelok :)
Szoval csak egy kis "fun", foleg USA-ban eloknek a kozelgo State of the Union idejere(kb. orszagelemzo helyzetjelentes v vmi ilyesmi)
Emlekszem, Trump bingo-val is jot jatszottunk, most itt van a Biden bingo :)

shop.gop.com/products/biden-bingo-set-of-4?utm_medium=social&utm_source=gop_tw&utm_campaign=20220301_s000564_biden-bingo-tw_gop_rnc

Zulu4321 2022.03.02. 11:12:25

@Zsuzsi65: Ugy tunik, nemcsak hallgatnak, hanem van ahol nem is lehet kommentelni...
www.youtube.com/post/Ugkx9t8TqClS4blJl1iCuCvCbqRdy_MKR5fj

Shacktee 2022.03.02. 19:46:05

MI IS SEGÍTJÜK AZ UKRÁN KRÍZIS ELŐL MENEKÜLŐKET

Egyházunk, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) közgyűlése úgy határozott, hogy az ukrajnai háborútól sújtott területeken élő és onnan érkező embertársainknak segítséget nyújt.

GYŰJTŐPONTOK
A MET gyűjtést szervez, amit kérünk:
cukor, tej, kávé, tea, konzerv, kakaó, lekvár, keksz, gabonapehely, szívószálas üdítő, pelenka, cumisüveg, bébi tápszer, tisztítószer, tisztálkodószer, mosószer, gyerekülés, gyerekruha, mobil gyerekágy, takaró, lepedő, párna, törölköző.

Ahol az adományt át tudjuk venni:

Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest, Dankó utca 11., 1086,(+36703728615, +36704593681)

Tiszaszentmárton, Tiszaszentmárton, Damjanich út 30-32., (+36302883573)

Beregdaróc, Beregdaróc, Rákóczi út 4. (+36303876862)

Szegedi Wesley János Iskola és Gimnázium, Szeged, Osztrovszky u. 1/b, 6721 (+36 30 911 7781)

MET Orosházi Gyülekezetének Szociális Pontja: 5900 Orosháza, Móricz Zsigmond utca 14. (+36703747040; +36204841087)

ÖNKÉNTESEKET VÁRUNK
Önkéntesek jelentkezését és segítségét is várjuk (logisztikai feladatok, adományok kezelése, szortírozása, fordítás-tolmácsolás, kísérés).
Önkéntes munkával kapcsolatban kérjük, hogy keressék munkatársunkat a +36704560518-os telefonszámon

PÉNZADOMÁNYOK
Akik pénzadománnyal segítenék munkánkat, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség bankszámlájára tudnak utalni:
11708001-20520380-00000000 (OTP Bank)
Közlemény: Ukrajna.
Aki PayPal-on vagy a honlapjainkon (oltalom.hu és metegyhaz.hu) szereplő bármelyik módon akar utalni, azt is megkapjuk.
Kérjük, mindig írják a közleménybe, hogy: Ukrajna.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása