oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. szeptember 13. 06:30,  Amerikából Magyarországra – egy nyár története 400 komment

2021. szeptember 13. 06:30 Határátkelő

Amerikából Magyarországra – egy nyár története

Noha sokáig kérdéses volt (és még így sem lett egyszerű), de azért idén nyáron csak sikerült Susanéknak ellátogatni Magyarországra. És megérte, mert nagyon kellemes emlékekkel gazdagodtak és még az is kiderült, hogy (mint írja), „amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk engedni a múltat, akkor tudjuk igazán értékelni és élvezni azt, amit a régi otthonunk (Magyarország) tud nyújtani”.

cim_3_1.jpg

„Amikor ennek a posztnak az ötlete megszületett, még nem tudtam, hogy a Határátkelő blog életében nagy változás lesz. A hir, hogy ezentúl megszűnnek a napi rendszerességű posztok, sokunkat elszomoritott, hiszen szinte része lett az életünknek, hogy időnként benéztünk ide, többünk személyes barátságokat is kötött a blognak köszönhetően, és olvashattunk sok-sok érdekes történetet.

Szerencsére azért nem kell végleg búcsút mondanunk, hiszen a blog platformja most is lehetőséget ad, hogy a gondolatainkat megosszuk egymással. Így most következzen egy élményekkel teli magyarországi nyaralás története egy amerikai-magyar vegyespáros szemüvegén keresztül.

Az idei vakációnk sok szempontból rendhagyó volt. Nemcsak a COVID-helyzet miatt, hanem azért is, mert ezúttal a férjem is utazott velünk (általában ő marad otthon „házőrzőnek”, amiért végtelenül hálás vagyok neki). Idén viszont úgy gondoltuk, ő is megérdemli a pihenést velünk együtt. :)

Az út logisztikai előkészitése és a programok megtervezése – mint mindig – most is az én feladatom volt. Optimista számitásaim alapján arra jutottam, hogy a járványhelyzet augusztusra már biztos javulni fog, és egyébként is szeretnénk látni az aug. 20-i tüzijátékot, igy a nyaralás idejét ehhez igazitottam.

Az élet – és a politika - úgy hozta, hogy a korlátozások csak részben szűntek meg, és a különböző rendelkezések szinte az utazásunk előtti hónapig töbször is változtak.

Elengedni az érzelmi köteléket

Mielőtt a konkrét részletekről irok, egy pár személyes gondolat: ebben az évben úgy indultam neki a vakációnak, hogy azt kértem az égiektől, ez a nyaralás legyen más, mint az eddigiek.

Képes legyek elengedni azt a láthatatlan érzelmi köteléket, ami – magyarként – akár akarom, akár nem, valahol még ott van bennem, de a másik vége már az új hazámhoz köt. Képes legyek egy turista „ártatlan”szemével nézve élvezni mindazt, amit Magyarország nyújtani tud.

Az égiek pedig messze többet adtak, mint amit kértem. Nehéz lenne összeszámolni azt a rengeteg áldást, amit az idei nyaralásunk során megtapasztaltunk. Tudom, egy ateista vagy agnosztikus számára ezek a dolgok amolyan „jókor-jó helyen” véletlennek minősülnek, de számunkra egyértelműen több volt, mint szerencsés véletlenek sorozata.

Bonyolult szabályok

Nos, akkor következzenek a részletek. :) Ahogy említettem, a Covid eléggé bonyolulttá tette a beutazást Magyarországra. Esetünkben ez így nézett ki (a hosszú és részletes szabályokat kicsit leegyszerűsitve és zanzásitva): az érvényben levő jogszabályok alapján amerikai állampolgár akkor utazhat Magyarországra (légi úton) és kerülheti el a 10 napos karantént, ha 1. bizonyitani tudja, hogy üzleti céllal utazik, vagy 2. magyar állampolgár közvetlen hozzátartozójaként érkezik (a 3. lehetőség – focibajnokság – már nem volt aktuális, amikor mi utaztunk).

Maradt tehát a 2. lehetőség, igy felszerelkeztünk a házassági anyakönyvi kivonat másolatával és a mindenki számára előirt PCR-teszttel (a többi EU országokban elfogadták volna az USA oltási igazolásunkat, de Magyarországon még nem, emiatt csináltattunk PCR-tesztet).

A Los Angeles-i indulásnál a precíz Lufthansa-alkalmazott tüzetesen átnézett minden papirt, majd gondosan kiszámolta, hogy a PCR tesztek időpontja beleesik-e a szabály szerinti 3 napon belüli dátumba, továbbá megkérdezte, milyen céllal utazunk Magyarországra. A családlátogatás elegendő indok volt számára.

Átszállásnál Münchenben ismét megnézték a PCR-tesztet, de mást már nem kértek, Ferihegyen pedig már a kutyát nem érdekelte, milyen papirokkal jöttünk, épp csak rápillantottak az útlevelünkre, és mehettünk a csomagfelvételhez. (áldás #1)

Tizenöt éve rendszeresen repülünk, és így az évek során volt alkalmam megtapasztalni, hogyan fejlődött a repülőgépeken a technológia – kezdve a ma már mindennapinak számitó érintőképernyős tv-től az ülések hátában, a gépek tetejére szerelt kamerákig, amelyek mutatják, éppen merre repülünk, vagy – és ez a kedvencem – a napszakok változását imitáló fényekig az utastérben.

1_281.jpg

Emlékszem, régen elég drasztikus volt, amikor több órás éjszakai repülés után a személyzet felkapcsolta az utastérben a világitást, az utasok pedig álmos szemmel hunyorogva próbáltak magukhoz térni. Ehhez képest most a napfelkeltét (vagy naplementét) imitáló, fokozatos világosság v. sötétség sokkal könnyebbé teszi az időzónák átugrását. Hiába, fejlődik a technika.

Az Airbus A350-900-as gépen levő kamera, ha jól emlékszem, itt éppen Münchenben landoltunk.

Budapesten

Megérkezésünk után 2 napot Budapesten töltöttünk, és a férjem – jó szokásához hiven – már az első reggel nyakába vette a várost, amig mi a jó 12 órás repülőút fáradalmait próbáltuk kipihenni.

Mivel már többször járt a fővárosban, magabiztosan indult belvárosi sétájára egy telefonnal a zsebében. Gondos feleségként megkérdeztem, szüksége van-e térképre, amire természetesen nemmel felelt. Ahogy tudjuk, egy férfi soha nem téved el, csak alternatív útvonalat keres. �

Amikor úgy jó két óra múlva sem érkezett vissza a szálláshelyünkre, azért megfordult a fejemben, hogy felhivom. Abban a pillanatban csörgött a telefonom, és – le a kalappal előtte, amiért férfiúi hiúságát legyőzte – a férjem útbaigazitást kért valahogy igy:

  • Nevetni fogsz, de azt hiszem, eltévedtem. Ott voltam azon az utcán, ahol a villamosok járnak, aztán elsétáltam elég messzire, és most itt állok a sarkán ennek az utcának, de nem tudom kiejteni a nevét, szóval betűzöm: P-O-D-M-A-N-I…”.
  • Oh, Podmaniczky, akkor már tudom, hol vagy!

Rövid instrukció után hamarosan megérkezett a szálláshelyünkre, és kiderült, hogy is tévedt el. Amerikai agyában az élt, hogy a címben elől áll a házszám, és így a szeme állandóan a 1066-ot kereste a házak falán, de sehol nem találta. Hát persze, hiszen az az Airbnb szállásunk irányitószáma volt!

A 15. házszám előtt valószinűleg többször is elsétált, amig végül úgy döntött, mégiscsak felhív engem. � A kulturális különbségekből adódó vicces szituációk minden utazásról szóló történet legjobbjai, ebben a posztban is lesz még pár.

Irány a Balaton!

Na de térjünk vissza a nyaralásunkhoz, aminek a következő állomása a Balaton volt. A férjem puzzle játékokon edzett agyának köszönhetően a Ford Mondeo csomagtartójába sikerült bepakolni az összes bőröndöt (sőt, még az ominózus hűtőládát is – ha emlékeztek a problémáimra �), és irány Keszthely!

Első utunk a méltán népszerű, és nagyon fotogén mólóhoz vezetett, ahol ebben a látványban lehetett részünk (áldás #2) Valljuk meg, nem minden nap kapunk ilyet ajándékba!

2_237.jpg

A következő feladat – amiről kiderült, nem is olyan egyszerű – a kerékpárkölcsönzés volt. És hogy miért jelentett nagy kihívást? Azért, mert az én drága párom hegyikerékpárt akart, ugyanis otthon a környékünkön kb. ilyen ösvényeken szokott pedálozni (Big Tujunga Canyontól kb. 10 percre lakunk.)

A probléma ott kezdődött, hogy mindegyik kölcsönzőben csak trekking kerékpárt tudtak volna adni, ezen a férjem nagyon meglepődött. Próbáltam neki magyarázni, hogy itt a Balaton környékén nincsenek akkora hegyek, és az emberek többsége valószínűleg csak a sima, kiépített kerékpárutakon teker, szóval nincs igény a másik fajtára. Nehezen lehetett meggyőzni őt, de aztán végül belátta, és beletörődött, hogy be kell érnie egy trekinggel.

Vasárnap délelőtt besétáltunk a keszthelyi Tourinform Irodába, és előadtam az ott dolgozó fiatal srácnak, hogy hegyikerékpárt keresünk, de eddig nem jártunk sikerrel.

A fiú sem bíztatott sok jóval, de készségesen hátravezetett minket a tárolóhelyiséghez. Mielőtt beléptünk volna, halkan megjegyezte nekem, hogy „a férje biztos ki fogja szúrni a fehér mountain bike-ot, de az az enyém”. Mintha a próféta szólt volna belőle, ahogy beléptünk a tárolóba, a férjem szeme felcsillant, és rámutatott a fehér mountain bike-ra: „ezt kérem!”.

Végül maradtunk a trekkingnél, de rengeteg hasznos tanácsot és térképeket kaptunk, mert kiderült, hogy a srác annak a csoportnak a tagja, akik épp a Balaton környéki hegyi kerékpáros utakat térképezik fel együttműködésben a turistaszövetséggel (áldás #3).

Mondanom sem kell, a férjem boldogan nyugtázta, hogy mégsem kell lemondania a kedvenc időtöltéséről. A következő naptól kezdve minden reggel felfedező útra indult, és az egy hét alatt a rezi vártól kezdve a Keszthely környéki apró falvakig bebarangolta a Balaton-Felvidék egy részét. A bicaj pedig kiállta a próbát földutakon, vagy akár turistaösvényeken is (áldás #4).

A Balaton, mint mindig, gyönyörű volt, és a kis eső, ami esett, mindig éjszakára lett időzitve. Napközben kiváló strandidő, nem túl sok turista, remek ételek, italok, udvarias kiszolgálás, egyre több helyen angolul beszélő személyzet, és még George Clooney-val is találkoztunk � (áldás #5).

Erős Pista a kenyérre

Apropó, ételek, italok. Ismét egy humoros epizód, az eltérő szokásokból fakadóan. Az USA-ban nagyon sok étteremben szokás, hogy a rendelt étel előtt – amolyan étvágygerjesztőnek – friss kenyeret és apró tálkában vajat, esetleg más, kenyérre kenhető dolgot tesznek az asztalra (az étterem jellegéből adódóan ez lehet esetleg tortilla chipsz és salsa v. valami hasonló).

A lányaim ennek tudatában teljes természetességgel nyúltak az asztalra tett kenyérért, majd a mellé tett piros „pástétomot” szépen rákenték. Sajnos nem örökítettem meg az arckifejezésüket, amikor beleharaptak a kenyérbe!

Az Erős Pista valahogy nem igazán nyerte el a tetszésüket. :DDDDD Fel kell őket világositani, mit is kóstoltak (nálunk a háztartásban nincs ilyen, max. pirospaprikával találkoznak az amerikai magyar konyhánkban).

Memento Park

Na de vissza a vakációnk következő állomásához. A 2. hétre igazi „turistás” programokat állitottam össze, és azt szerettem volna, ha a család a régi és újabb magyar történelemből is kóstolót kap.

Régóta terveztem a Memento Park meglátogatását, és az egész családnak érdekes volt végigjárni, és megérteni, mit is jelentett a kommunista diktatúra Magyarországon.

Általánosságban elmondható, hogy az átlag amerikai az európai történelemről max. annyit tud, ami valamilyen szinten az USA-val kapcsolatos, igy a férjemnek – aki egyébként nagyon szereti a történelmet – roppant tanulságos volt a kiállitás. Sőt később egy családi beszélgetés alkalmával még hangfelvételt is készített anyukámmal, akit a II. világháborús és 56-os személyes tapasztalatairól kérdezett.

13_14.JPG

Kihagyhatatlan attrakciók

A következő pár nap sem unatkoztunk: következett a Pálvölgyi Barlang, majd Szentendre – mindig útba kell ejteni –, Visegrád, és persze a kihagyhatatlan attrakciók, mint a Hősök tere, Vajdahunyad vár, New York kávéház, Parlament (látogatással egybekötve), Fashion Street és a Dunakorzó.

Még a Széchenyi Fürdőt is kipróbáltuk, és nagyon élveztük, főleg, hogy nem volt tömeg. Mint annyiszor a nyaralásunk során, megint konstatáltuk a tökéletes időzitést, mert a kigyózó sor a pénztárnál akkor kezdődött, amikor mi már kifelé jöttünk az épületből (áldás #5)

Aug. 20-át már nagyon vártuk, mert többektől hallottuk, hogy az idei ünnepségsorozat nagyszabású lesz. Tényleg a bőség zavarával küszködtünk, annyi minden volt városszerte!

A Várra esett a választásunk, bár kicsit mosolyogtunk önmagunkon, és azon, hogy pont azt a napot választottuk a panorámában való gyönyörködésre, amikor a legtöbb ember tolongott ott. Azért a látvány még igy is megérte. Soha nem lehet megunni!

Amikor eltávolodunk, akkor kerülünk közelebb

Az esti tűzijáték valóban fantasztikus volt! Mindannyian nagyon élveztük, a férjem megjegyezte, hogy ez volt a leglátványosabb tűzijáték, amit valaha látott (nálunk államilag szervezett tűzijáték talán csak Washington D.C.-ben létezik, Kaliforniában inkább több helyszínen kisebb), amikor pedig a kisebbik lányom ezt mondta „I’m proud to be a Hungarian” (büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok) kicsit elérzékenyültem �.

Másnap, 21-én indultunk haza Los Angelesbe. A hosszú repülőút jó alkalom volt arra, hogy az élményeinket gondolatban újra felidézzem. Ismét eszembe jutott, amit jó két héttel azelőtt kértem: azt, hogy képes legyek „elengedni” bizonyos dolgokat.

Ez a vakáció – mivel az amerikai férjemnek is köszönhetően inkább „turisták” voltunk, mint hazalátogató magyarok – megtanitott valamire: amikor már nem „lebegünk” két világ között, amikor már el tudjuk engedni a múltat, akkor tudjuk igazán értékelni és élvezni azt, amit a régi otthonunk (Magyarország) tud nyújtani. Akkor látjuk meg a szépségeit és értékeit.

Talán ellentmondásnak tűnik, de amikor eltávolodunk Magyarországtól, akkor kerülünk hozzá közelebb. Ezért tudta azt mondani a lányom, aki 5 éves kora óta az USA-ban él, hogy büszke a magyarságára. Ezért tudtuk mindannyian élvezni ezt a vakációt. És ez a sokadik áldás, amiért hálás lehetek!

(A posztom végén pedig egy rendhagyó utóirat: sokat emlegettem az „áldásokat”, amit ezen a nyáron kaptunk. Szeretnék megosztani veletek egy linket. Ahogy a sorozat szlogenje mondja: „come and see”...gyere, és nézd meg”. Azoknak ajánlom ezt a sorozatot, akik nyitottak arra, hogy a világ nem csak a „jókor-jó-helyen” véletlenek sorozata, hanem annál sokkal több. Ha végignézed az 1. évad 1. epizódját, az utolsó jelenetnél megérted, miről is beszélek, és biztos vagyok benne, hogy a többi epizódra is kiváncsi leszel. A sorozat  - eddig 2 évad, de 7 évadra tervezik - angolul, de magyar felirattal is nézhető, ill. applikációként (The Chosen) letölthető telefonra.)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216687142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2021.09.18. 19:39:10

@P.Elliot: „az ugyanaz a szemely aki elarulta?” Nem, nem ugyanaz. Az egyik Szent Júdás Taddeus, magyarosan Tádé apostol , az áruló Iskarióti Júdás, hosszú, nézz bele a wikibe, csak úgy, hogy Júdás.

P.Elliot 2021.09.18. 19:43:56

@élhetetlen: A sarabolas az micsoda?

Hallottam, olvastam mar a szot tobbszor is de nem tudom mit jelent, na majd megnezem a szotarban.

Nem tudom hogy es mikor tragyazzak a szolot de Virginiaban amikor voltunk, pont akkor ert a szolo, illetve majdnem, a szolosorok kozott fel volt alaposan tragyazva, / eros loszar szag volt/, meg meg is lepodtem hogy minek mar ilyenkor?
aztan lehet hogy allandoan hordtak ra, ki tudna.

A szolosgazdat megkerdeztem hogy mitol fugg a szolo edessege, a naptol? Azt mondta hogy az is de ezt a fajtat, elfelejtettem hogy milyet, zold erett furtok voltak, az elso fagyokig fennthagyjak a token mert akkor cukrosabb lesz....

P.Elliot 2021.09.18. 19:44:37

@élhetetlen: Oke, koszonom, ennyivel is tobbet tudok Judasrol....

P.Elliot 2021.09.18. 19:47:43

@SzZoole: Nem vagyok ismeros a rapperek kozott lehet hogy ez nem L.Gaga hanem valaki mas...

SzZoole 2021.09.18. 19:49:23

@élhetetlen: “ Én, mint rendes gyerek segítettem suli után. Kötözés, mire a végére értél, sarabolás, aztán megint kötözés, kacsolás, és megint sarabolás.”

Ugyanez nekem :-)

“ Hordók előkészítése, itt már nem volt dolgom”

Nekem volt, a pincéből felhúzni csigán három 180 literes tölgyfa hordót, ki mosni aztán vissza le a pincébe, nem volt könnyű dolog :-)

“ Összegezve, soha nem vettem boltban bort, és főzni sem főzök borral, mert nem bírom a szagát sem.”

Én sem bírom a szagát, az ízét annál inkább :-)) Pont ma volt vacsorára kacsacomb, kacsa zsírban sült burgonya és vörösboros körte :-)))

kepkuldes.com/images/970cb0d14b465963cd198f12252b3e33.jpg

SzZoole 2021.09.18. 19:51:36

@P.Elliot: a sarabolás vagy horolás az gyakorlatilag kapálás, csak másképpen nézz ki, szélesebb a saraboló vagy horoló :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 19:52:17

@SzZoole: black female rapper....az USA-ban nagyon nepszeru a fiatalok koreben. Twitter-en 22 millio kovetoje van, Instagramon meg tobb...Na most a teny, hogy Twitter letiltotta, a liberalis media egyesult erovel diszkreditalja (huh, ez most nagyon Hunglish, bocs), azert elgondolkodtatja az embert ;)

P.Elliot 2021.09.18. 19:53:50

@SzZoole: Ertem....koszonom.., tehat kapaszeru dolog...

P.Elliot 2021.09.18. 19:57:33

@SzZoole: A bornak a szagat en szeretem, plane ha olyan kisse hordoszagu is vagyis valodi bor.
A borpincek jellegzetes szagat is.
A borral keszult eteleket meg az antialkoholista csaladom is nagyra ertekeli, gyakran fozom is oket, foleg a francia kajakat.

P.Elliot 2021.09.18. 19:58:59

@SzZoole: A kep lattan jottem ra hogy milyen ehes vagyok...

Hat nem ugy fest hogy otthon eheztetnek...

Vibi 2021.09.18. 19:59:34

@Zsuzsi65: ez nem pont igy volt. A holgy azt talalta allitani hogy a fiutestvere azert nem oltatja be magat mert az oltas impotenciat okoz. Es nem elbeszelgetesre hivtak be, hanem felajanlottak neki hogy szivesen valaszolnak a kerdeseire. Nagyon is helyesen, hiszen mint irtad millioan kovetik, igy hatalmas befolyasa van. Attol meg ugye hogy hires nem epp egy atomfizikus. Sokat szamit ha egy hires ember nem beszel marhasagokat. Ugy hiszem, hogy a holgy trinidadi es a karibi tersegben nagyon alacsony az atoltottsag viszont pont ok ra vannak szorulva a turistakra, igy szepen terjed is a virus, a sok oltatlan meg korhazi ellatasra szorul, az meg ugye nem epp europai vagy amerikai szintu trinidadon sem.

P.Elliot 2021.09.18. 20:01:52

Na, en mindig ugy hittem de mondom, nem ismerem a rappereket.

Ennyivel is tobbet tudok de valoszinutlen hogy a jovoben hallgatnam oket bar hallottam mar nehany nagyon jo szamot, cimet nem tudom, affele veletlen rakapcsolas a teven vagy radion....

SzZoole 2021.09.18. 20:01:57

@Zsuzsi65: tudom ki ő, a lányom éjjel nappal őt hallgatta, egy darabos vastag szájú nyávogó rapper, csak ironikusan kérdeztem, hogy ki ő, tudod, mint mikor Ozzy Osbourne-t kérdeztek Justina Biwer-től (Justin Biber) :-)))

youtu.be/8jiN0pLTSe8

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:08:28

@SzZoole: persze, es ami szamomra a legironikusabb, hogy most azzal, hogy mindenki raharapott a temara, tul. a liberalisok a konzervativok malmara hajtjak a vizet, mert martirt csinalnak a csajbol. Hogy amit allit igaz, vagy nem, mindenki eldontheti maga, de a publicitas az tuti, hogy sokakban felveti a kerdest - mar akiben van common sense - hogy vajon Fauci es a bandaja miert akar "privat" beszelgetest Minaj-zsal, ill. miert akarjak ot desperately gaslighting/discrediting (bocs a hunglish-ert megint)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:14:04

@Vibi: a lenyeg, hogy nem mernek vele nyilvanosan beszelni - nana, annyira ok sem hulyek, mert ok is tudjak, hogy ez publicity - hanem felajanlottak, hogy "valaszolnak a kerdeseire" :)

SzZoole 2021.09.18. 20:16:52

@Zsuzsi65: “ hogy vajon Fauci es a bandaja miert akar "privat" beszelgetest Minaj-zsal”

Anno láttam a casting videót róla, amiben egy felnőtt tartalmú filmbe szerepelt, gondolom Fauci és bandája is castingolni akarja :-)))

Vicc volt

fhdgy 2021.09.18. 20:17:17

@P.Elliot: Nálunk, Somogyországban, hívják a sarabolást mókolásnak is. A saraboláson kettő dolgot is értünk.

1.) Kézi szerszámmal a föld felszínét éppen egy kicsit meghúzgálva gyomtalanítani.

2.) Lókapával ( mindjárt, hogy mi az ) pl. kukorica, krumpli ( még betöltés előtt ) sorközét gyomtalanítani úgy, hogy a ló húzza ezt a szerkezetet, az ember csak irányítja a lovat, és tartja a sarabolóeke, mokóló, lókapa szarvát.

Lókapa, mókoló, saraboló egy fa gerenda, az elején egy kampó meg egy állítható magasságú kerék. A másik végén alul egy felfogószerkezet, amire fém kapák erősíthetők, a szélesség állítható. A legvégén felfele kettő szarv szerű szerkezet, amiket fogni kell és azzal irányítható, hogy hol menjenek a kapák. Az első kerék magasságával meg az szabályozható, hogy a kapák mennyire mélyen merüljenek bele a földbe. A kampóba akasztják be a lószerszám hámfáját, úgy húzza a ló.

Nem könnyű munka, de még mindig sokkal könnyebb mint a sor közét is kapálni.

SzZoole 2021.09.18. 20:24:07

@P.Elliot: “ Hat nem ugy fest hogy otthon eheztetnek”

Ezt miből gondoltad, hogy éheznék :-)

Amúgy az előétel tatar beefsteak volt :-)

kepkuldes.com/images/441e768728b49e2d6ea3b74c6022077e.jpg

kepkuldes.com/images/5d9c2e5fbca5a810a42a737be013b91c.jpg

Meg egy kis magyaros dobos torta angol alapanyagból :-)

kepkuldes.com/images/8014b2f092d8d8734e006bd50a3c9f5d.jpg

Vibi 2021.09.18. 20:36:04

@Zsuzsi65: mire alapozod hogy nem mernek vele nyilvanosan beszelni? Nekem ugy tunt hogy tok nyilvanosan mondtak neki, hogy kerdezzen nyugodtan ha valami nem tiszta. Kulonben is a hivatalos oldalakon fent van minden elerheto adat, ha a minaj kisasszony tudna vagy akarna olvasni elolvashatta volna, hogy nem okoz impotenciat az oltas es ezt atlagos esszel megerthette volna. Mivel nem tette , ezert mondtak neki hogy nyugodtan kerdezzen, szemtol szemben valaszolnak neki. Tudod az osztaly hulye gyerekenek sem mondja a tanar hogy keszuljon fel holnapra az 50-70. oldalig mert ugyse tudna, neki korrepetalast tartanak. Niki Minajnak is gyakorlatlag ezt ajanlottak. Hogy az o szintjen elmagyarazzak neki, hogy mi micsoda, hogy a jovoben ne beszeljen hulyeseget a millio kovetojenek. A huvelygyertyas gwiyneth paltrowra is raszoltak anno, hogy faszsagokat nem kellene osszehordani. Pedig a huvelygyertyazasba nem nagyon lehet belehalni.

élhetetlen 2021.09.18. 20:37:13

@P.Elliot: Sarabolás? Hát, ha ezt le tudom írni érthetően, az már teljesítmény. Az eszköz olyan mint egy kapa, a fej olyan széles, csak a nyéltől mért mélysége sokkal kisebb. Ezen talán látszik. Saraboló kapa kovácsolt 29 cm a Kapák, csákányok kategóriánkban (novenypatika.hu) . Nem megy mélyen a földbe, nem forgatja meg, olyan, mintha a felszín alatt egy centivel borotválna. Elvágja a tyúkhúr, és hasonló kis gazok gyökereit. Az, hogy akkor trágyáznak, mikor érik a szőlő, ez meglepett, de a jégborról semmit nem tudok, arról sem hogy milyen szőlőfajta kell hozzá, ami nem reped ki, nem rohad le a fagyokig. Mindent nem tudhatok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 20:44:22

@Vibi: hat azert a huvelygyertyazas es a Covid oltas nem azonos kategoria :))))
Mindenki azt lat bele a mostani esemenyekbe, es olyan kovetkeztetest von le, amit jonak lat ;)

P.Elliot 2021.09.18. 20:46:21

@élhetetlen:
Jelentem, nekem is van sarabolom ezek szerint.
Kicsi, tenyerbe foghato kis kapaszeru micsoda, jo eles ez ezzel szoktam gazolni a kozossegi kertben ahova jarok.
A talaj tetejen meghuzom es ami jon vele az jon, gyomtalanitasra hasznalom.
Egy indiai kertesz tarsnom adta azzal hogy ne huzogaljam ki az apro gyomokat mert sosem erek a vegere, ezzel nagyon gyorsan lehet haladni es igaza is volt.....

élhetetlen 2021.09.18. 20:48:56

@SzZoole: Én leánygyermek voltam, nyilván nem nekem kellett felhozni a hordót. „Én sem bírom a szagát, az ízét annál inkább”. Nagyon szép a vacsorád, de én megsütöm az almát is, körtét is szeletelve, fűszerezve egy kis zsiradékon, bor nélkül. Nem vagyunk egyformák.

SzZoole 2021.09.18. 20:51:43

@Vibi: “ Kulonben is a hivatalos oldalakon fent van minden elerheto adat, ha a minaj kisasszony tudna vagy akarna olvasni elolvashatta volna, hogy nem okoz impotenciat az oltas es ezt atlagos esszel megerthette volna”

Nem okoz, biztosan állítom :-))

P.Elliot 2021.09.18. 20:51:50

@fhdgy: Klassz ahogy leirtad, bovitetted az ismereteimet...
Jo ez a lo kapa, milyen otletesek az emberek hogy kitalaltak.

Egyebkent nagyon szeretem a gazdasagi gepeket, legyen az regi, legyen az automatizlt uj, ha latok ilyet mukodesben mindig le szoktam ragadni mellette bamulni, nezegetni....

Amikor a ferjemmel meg az orszagot jartuk azonnal lefekeztem amikor en vezettem ha egy gazdasagi gepet lattam mukodesben, volt olyan amirol nem is tudtam kitalalni hogy mi a fene lehet az alakja utan es itt a neten egy magyar magyarazta el hogy mit lattam....

P.Elliot 2021.09.18. 20:57:12

@SzZoole: Nos, a tatar beefsteaktol kihanyom a belemet, mar probaltam, koszi, nem, de a tobbi johet.

Megyek fozok egy kavet addig egy szep szelet tortacskat keszits elo.....

SzZoole 2021.09.18. 21:00:17

@élhetetlen: nem azt írtam, hogy neked kellet volna felhozni a hordót a pincéből, csak annyit akartam mondani, hogy ugyanaz történt velem i mint velem, csak pluszban NEKEM, a hordót is kellet felhozni és ki mosni is, ennyike, teccik értetni? :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:02:23

@SzZoole:" Nem okoz, biztosan állítom :-))"

So you're a Covid veteran? :)))
Nemreg vett a lanyom egy "Covid-19 veteran" autos matricat, haha :) fel is tettuk a kocsijara :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:05:28

@Zsuzsi65:
fakemaskusa2.com/covid-19-veteran-decal/
:) btw, ezt a ceget tobbszor cenzoraltak mar, ahogy a hirleveleiben olvastam.

SzZoole 2021.09.18. 21:08:45

@Zsuzsi65: az hát, posztot is írtam róla anno, nem olvastad? :-))

SzZoole 2021.09.18. 21:13:35

@P.Elliot: jaj Zsuzsa, nehogy azt mond, hogy a steak-et jól át sütve szereted :-)

Pár hete voltunk egy steakhouse-ba, a specialitásuk a süsd magadnak forró láva kövön a steak-et, nos az én T-bone steak-em így nézett ki :-)

kepkuldes.com/images/2f5b8d65bc7c6ee77bad6b25dec96bb0.jpg

élhetetlen 2021.09.18. 21:20:37

@P.Elliot: „Jelentem, nekem is van sarabolom ezek szerint.”. Ok, akkor csak a szó nem volt meg. Ezt a szót nem kaphattad egy indiaitól. de amit kaptál, az hasznos. Még annyi, hogy van „nagytestvére”, szélesebb fejjel, hosszú nyéllel, amivel már nagyobb területen is el lehet így végezni a gazolást.

fhdgy 2021.09.18. 21:21:12

@élhetetlen: Jó, ne akarjunk se hitvitát, vallásháborút meg még inkább ne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 21:24:46

@SzZoole: az a poszt kimaradt az eletembol :)
Nalunk is vannak ilyen steak house-ok, foleg Korean bbq, ott szoktak igy sutni. Most nyilt meg itt LA-ben valami nagyon fancy koreai etterem
la.eater.com/2021/7/15/22578001/daedo-koreatown-los-angeles-opening-seoul-korean-barbecue-dishes-menu

fhdgy 2021.09.18. 21:26:27

@P.Elliot: Bocs, nem zsidózni akarok, de egy zsidó viccet, még ha nem is zsidóellenes, nem lehet másképp elmesélni.

Szóval, haldoklik a zsidó. Körülötte a családja, mindenkitől búcsúzik.

Amikor a fiára kerül a sor, mondja neki:

Fiam, elárulok egy titkot. Ha minden kötél szakad, akkor szőlőből is lehet bort csinálni.

fhdgy 2021.09.18. 21:27:44

@élhetetlen: Nem, nem! Senkinek nem kívánok sörétet a sejhajába!

fhdgy 2021.09.18. 21:31:52

@Golf2: Magyarországon minden rendszer összeomlik induláskor. Legyen az fideszes, ellenzéki vagy pusztán vállalati.

Mindig ordítják, hogy rendőrségi feljelentést tesznek, meg így meg úgy, meg amúgy.

Aztán minden csoda három napig tart és mindenki elfelejt mindent, aztán minden kezdődik újra.

Szerintem az a fő probléma, hogy teszteletlen, félkész rendszereket indítanak felelőtlenül.

Ma már egy alapos tesztelés nagyobb munka, mint magát a rendszert megírni.

fhdgy 2021.09.18. 21:36:48

@P.Elliot: Huh, mi mondjak? ha csak annyit, hogy igazad van, keveset mondanék.

Én mint írtam, ateista, materialista vagyok. Nekem úgy kezdődik a világ, hogy a világ időben és térben végtelen.

Egy kereszténynek meg, úgy hogy kezdetben vala a sötétség...

El kellene felejtenünk ezt az induláskori kis nüanszot, utána embereknek kellene lennünk.

No, ez nem nagyon akar menni! -:(

SzZoole 2021.09.18. 21:43:26

@Zsuzsi65: nem volt igazi poszt, csak egy tőlem szokatlan hosszú komment az oltászkodásomról :-)

Tőlem nagyon távol állnak a keleti ételek, de az a angus és a ribeye nagyon jól néz ki :-))

fhdgy 2021.09.18. 21:43:32

@SzZoole: A végkiteljesülésről nem lesz fotó?

P.Elliot 2021.09.18. 21:51:58

@SzZoole: De igen, jol atsuttetek mindent, hiaba nem birom megenni az alig sult husokat.

Van itt is olyan hely ahol magad sutod, koreai foleg de oszinten szolva en nem szeretem.
Nem azert megyek etterembe hogy ott magam sutogessem, / meg azt sem szeretem amikor a japan helyen a szakacs az asztalon az orrom elott buveszkedve kesztiti az etelt es a kepembe jon a goz, fust, szoval szolgaljanak csak ki...

P.Elliot 2021.09.18. 21:53:56

@fhdgy: Ha tudnad hogy ez milyen igaz! Marmint a szolobol a bor muszajbol..

SzZoole 2021.09.18. 21:57:23

@P.Elliot: az csak egy opció volt, természetesen a pincér kihozza neked a szakács által készített ételt is, olyanra amilyenre te kéred :-)

fhdgy 2021.09.18. 21:59:53

@P.Elliot: Lóval egy nap alatt bőven meg lehetett sarabolni egy hold földet ( most ne kérdezzétek, hogy egy magyar holdat, 1200 négyszögöl, kb. 4500 négyzetméter vagy kateszteri holdat ( 1600 négyszögöl, kb. 6000 négyzetméter )

Egy hold kukorica kapálására 3-4 napszámot számoltak, ha megvolt sarabolva. Ha nem, akkor 8-at vagy többet. Tehát egy ló, meg egy férfi ( nőknek nehéz lett volna fizikailag ) négy ember helyett dolgozott.

Én kb. nyolcadikos koromban a nagyapám lovával saraboltam. Nehéz volt, de megtudtam csinálni, meg akartam is.

Napokon keresztül, napszámban, jól kerestem vele.

Gondold el, a kukoricát abban az időben kb. 80 cm sortávolságra ültették. Ha jó volt a föld, nem volt nagyon gazos, akkor a kukorica sor mellett jobbról, balról 2-3 cm-t hagyott ki a saraboló, tehát 4-6 cm széles csíkot kellett csak kézzel kapálni, mert a sor közepét, nálunk parasztjának is hívták, nem kellett, mert azt a saraboló elrendezte.

fhdgy 2021.09.18. 22:04:11

@SzZoole: Bocs, nem végkiteljesülés, hanem végkifejlet. Egyik nap elmélkedtünk azon, hogy sokan kirakják a vacsora képét. Én azon elmélkedtem, hogy mi lesz, ha annak a képét is ki rakják, hogy az előző vacsorából mi lesz másnap vagy harmadnap, uram bocs' az hogyan születik.

SzZoole 2021.09.18. 22:06:34

@fhdgy: ja, hogy arra gondolsz, értem, majd holnap reggel készítek egy fotót róla :-))

Vicc volt

FutureFry 2021.09.18. 22:26:06

@Zsuzsi65: @SzZoole: Nicki Minaj azért lett hirtelen népszerű a médiában (pl. lett az esti show műsorokban vicc tárgya (ez előtt - nem meglepő módon - én sem hallottam a nevét még)) mert ezt mondta a twitteren: “My cousin in Trinidad won’t get the vaccine cuz his friend got it & became impotent. His testicles became swollen. His friend was weeks away from getting married, now the girl called off the wedding. So just pray on it & make sure you’re comfortable with ur decision, not bullied”

Szóval, hogy állítólag a trinidadi unaketesójának egy barátja impotens lett és bedagadtak a golyói az oltás után (nem tudta, hogy az oltást vállba kéne adni? :)) és a menyasszonya is elhagyta emiatt (gondolom még sok más szerencsétlenség is érte de az már nem fért bele a twitter karakterlimitbe). A trinidadi hatóságok (akik utánanéztek!) nem találtak semmi/senki ilyesmit (minő meglepő). Persze biztos van aki egy “medical genius” rapper nagyon hiteles anekdotája miatt nem akarja beoltatni magát, és nem mondjuk a háziorvosa véleményét kéri ki (hiszen az utóbbi bizonyára a “big pharma” zsebében van).

www.wired.com/story/nicki-minaj-vaccine-twitter/

fhdgy 2021.09.18. 22:28:03

@P.Elliot: Ha szereted a gazdasági gépeket, akkor mesélek most neked. Nem sokára lesz pont egy éve, hogy történt.

Ugye van egy viszonylag nagy szántó, amit bérbe adok. Tavaly azon a földön kukorica volt. Éppen vágták a kukoricát, amikor arra jártam.

Jó nagy "Adjon Isten jó napot, jó munkát!" köszöntéssel köszöntöttem a traktorost, aki éppen várakozott. "Adjon Isten magának is!" volt a válasz.

Innét már könnyű beszélgetni!!!

A vége az lett, hogy beülhettem a traktoros mellé és úgy beszélgettünk tovább. Három kombájn vágta a kukoricát, volt, amelyik 8, volt amelyik 10, de a harmadik 12 sor kukoricát vágott egyszerre. A haladási sebesség kb. egy gyalogos sebessége.

A traktor ment a kombájn mellett. GPS irányította a kombájnt is, meg a traktort is. A traktor automatikusan párhuzmosan ment a kombájnnal, meghatározott távolságban és azonos sebességgel. Így a kombájnból a kukorica a csövön pont a traktor pótkocsijába ömlött. Micsoda csapatmunka!

No, ez már technika!

FutureFry 2021.09.18. 22:31:08

@Nagy Kámpics: Köszi a fordítás-idézetet.

Kíváncsiságból bemásoltam a google fordítóba, és bár összességében nem használhatatlan, azért vicces hogyan fordít egyes kifejezéseket magyarra, pl. a “bloodthirsty ethnic cleanser”-ből “vérszomjas etnikai tisztítószer” lett :)

SzZoole 2021.09.18. 22:34:24

@FutureFry: szerintem ezeknek a színes embereknek elsősorban az oktatásra kellene fektetni a hangsúly, és aztán kiállni a nyilvánosság elé, szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 22:41:46

@FutureFry: "ez előtt - nem meglepő módon - én sem hallottam a nevét még))"
Valoszinuleg nincs tinedzser gyereked, ezert nem hallottad a nevet :)
20 millio twitter koveto, 157 millio Instagram koveto :)
"Minaj is one of the best selling female artists of all time with 100 million records sold worldwide. Her numerous accolades include eight American Music Awards, five MTV Video Music Awards, twelve BET Awards, four Billboard Music Awards, a Brit Award, and a Guinness World Record. Billboard ranked her the top female rapper of the 2010s, as well as ranking her seventh among the top female artists of the decade.[12][13] In 2016, Time included Minaj on their annual list of the 100 most influential people in the world.[14] "
Na, ezert lett egyszeriben "fontos", hogy mit mond...;) mind a ket oldal raharapott a temara, hiszen aranybanya egy ilyen influencer...a konzervativoknak azert, amiert, a liberalisoknak meg azert, amiert...Mindenki behelyettesitheti a sajat gondolatait a megfelelo helyre :))

élhetetlen 2021.09.18. 22:42:32

@SzZoole: Igen értettem, csak hozzáfűztem , hogy nekem miért nem kellett a hordót felhozni. „teccik értetni?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 22:49:00

@SzZoole: huh, ezen sokan megsertodnenek a szinesboruek kozul :))))
Hasonlo tortent, amikor a szinesboruekrol felteteleztek, hogy "nincsenek meg az eszkozeik/felteteleik stb. hogy ID-t tudjanak szerezni, ami a szavazashoz kell (nagy vita volt itt nalunk, hogy szavazashoz nem mindenhol kertek/kernek ID-t). A liberalis oldal a fenti indokot hasznalta: szegeny feketek/szinesboruek nem tudjak, hol a DMV (kb. okmanyiroda).
Erre a feketek: www.youtube.com/watch?v=rrBxZGWCdgs

SzZoole 2021.09.18. 22:49:01

@élhetetlen: értettem én, eddig is tuttam, hogy hölgynek teccik lenni :-)

SzZoole 2021.09.18. 22:57:12

@Zsuzsi65: igen, az igazság fájó tud lenni…..

A cég ahol dolgozom most egy problémába. Ugyanis cipőfényezőt is árul, amire a fekete szín kb. 5-6 nyelven van ráírva. Spanyolul a fekete ‘negro’ és ezt egy színesbőrű vásárló sérelmezte és komlenolt miatta. Hiába mondtak neki, hogy ez egy spanyol szó, többszáz millió ember beszéli a földön es ez nem rasszista szó.

Miatta több ezer termeket kellet levenni kb. 2200 üzletből.

El tudod képzelni, hogy egy ilyen tanulatlan ember miatt, aki a negro szót a rabszolgasághoz köti, mekkora veszteséget érte a céget?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.18. 23:00:25

Lehetne egy jo kis szociologiai kiserletet csinalni, hogy milyen gyorsan terjednek az osszeeskuves elmeletek. Pl. ebbol a hirbol (lsd alabb) ilyet csinalnek: A Biden adminisztracio populacio kontrollja!! :) A szegenyeket/szinesborueket (akik leginkabb welfare-en vannak) ki akarja irtani, mert nekik nem kotelezo a vakcina! Holott tudjuk, hogy az oltas eleteket menthet, igaz? :))

www.msn.com/en-us/news/politics/why-does-biden-s-vaccine-mandate-not-apply-to-welfare-recipients-and-others/ar-AAOAl5W?ocid=winp1taskbar

"...per Biden's edict, Americans who work at a company that employs more than 100 people have no choice but to get vaccinated. The same standard applies to the health care workers who have heroically put their lives on the line treating COVID-19 patients.

But for reasons unexplained, Biden refuses to mandate vaccines for the 59 million Americans who receive welfare benefits.

Put another way, Biden is mandating that the Americans who supply most of the tax revenue to pay for America's welfare system be vaccinated or lose employment. But the beneficiaries of the welfare state are exempt.

This is even more flummoxing given that data shows Medicaid recipients are among the least vaccinated...."

#asking for a friend...LOL

élhetetlen 2021.09.18. 23:15:25

@fhdgy: „Vadász kutya legyek”, elvileg az, hogy történjen velem emiatt akármi rossz, akkor sem értem. Ugyanez a söréttel csak hangulat fokozó, szó sincs arról, hogy valakinek sörétet kívánnánk a seggébe. Keresd meg a humorérzékedet, mert van.
A másik: „vallásháborút meg még inkább ne”. Furcsa is lenne két ateista között. Ez csak logikai játék volt részemről.

fhdgy 2021.09.18. 23:19:52

@élhetetlen: Elvileg kettő ateista is okozhat "vallásháborút"!

Ha egymással vitatkoznak és közben erősen támadják a hívőket.

Nekem megvan a hitem, de nem támadok senki mást.

Hit, az maradjon hit, utána legyünk emberek!

Nem gonoszak, jók!

élhetetlen 2021.09.18. 23:56:04

@SzZoole: Úgy tűnik, nem kedvelsz, de azért még két sztori. Falusi háztartás, frissen vágott falusi kacsa, nincs fertőzés veszély, és a melle húsa, ugyan nem marha, de vörös hús. Mondom, csináljunk reggelire tatárbifszteket. Anyu rám néz, nyers húst? Mondom szalonna, kolbász, nyers hús. Anyu: igaz. Így játszottam el a fele kacsamell adagot, amit addig én kaptam.
A másik szitu durvább, szemetebb, de nem hazudtam. Társas út anyuval, Moszkva, Rosszia (így magyarosan) hotel, a reggeli pácolt lazacszelet. Két szegedi nő volt az asztaltársunk, kérdezik, mi ez. Mondom, pácolt nyers hal. Na, ők ezt nem kérik. Akkor megehetjük? Megettük.

élhetetlen 2021.09.19. 00:05:13

@fhdgy: Ez szép volt. „Ha egymással vitatkoznak és közben erősen támadják a hívőket.”. Csak nem érzem, hogy támadtam volna hívőket, és azt sem, hogy ez a szöveg választ adna arra, amiről beszéltünk. De mindegy.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 00:46:04

@SzZoole: oh, ilyenekrol tudnek meselni :)) nalunk a woke hangadok miatt kellett egy csomo hagyomanyos termek csomagolasat megvaltoztatni (meg egy csomo mas dolog is volt, pl focicsapat arnevezese es hasonlok) mert szerintuk "serto" volt, es negativ jelentes tarsult hozzajuk :)

FutureFry 2021.09.19. 03:57:21

@Zsuzsi65: “ … Valoszinuleg nincs tinedzser gyereked, ezert nem hallottad a nevet :) …”
Az is lehet, hogy vannak olyan fiatalok, akiknek nem esik NM az érdeklődési körükbe.

“ … mind a ket oldal raharapott a temara, hiszen aranybanya egy ilyen influencer. …”
Így igaz, szerintem joggal kapták fel az esti talk show műsorok (is), hiszen igencsak szórakoztató volt a mondanivalója. A twitter helyében megtartanám (de úgy látszik nem ők rúgták ki - bár jogilag megtehetnék, mert jelenleg ők döntik el kit engednek be (vagy nem) a felületükre - hanem NM vonult ki mert nem bírta a reakciókat).
Másrészt szerintem semmi gond azzal, ha valaki NM tweet-je miatt nem oltatja be magát (sőt!).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 07:12:37

@Zsuzsi65:

Chris Talgo (ctalgo@heartland.org) is senior editor at The Heartland Institute.

The Heartland Institute is an American conservative and libertarian public policy think tank known for its rejection of the scientific consensus on climate change and the negative health impacts of smoking.

en.wikipedia.org/wiki/Heartland_Institute

pff

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 07:12:49

@SzZoole: "egy spanyol szó, többszáz millió ember beszéli a földön es ez nem rasszista szó.

Miatta több ezer termeket kellet levenni kb. 2200 üzletből."

akkor ki is itt a hulye?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 07:25:48

@droid_: wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 07:37:12

@droid_: ha mondjuk az ad hominem tipikus ervelesi hiba helyett erdemben hoztal volna fel valamit az ellen, amit ideztem, akkor lehetett volna vele valamit kezdeni, igy nem igazan ;)

Arthamyr 2021.09.19. 07:49:27

@Zsuzsi65: Igen, viszonylag az.

Én nem ismerem ezt a Heartland Institute-ot, szerinted mi nem áll meg a droid által idézett mondatból?

fhdgy 2021.09.19. 09:25:58

@élhetetlen: "Kettő ateista is okozhat ..."

Írtam én, hogy Te lennél az egyik?

Nem! Kettő ateista!

SzZoole 2021.09.19. 09:50:27

@élhetetlen: “ Úgy tűnik, nem kedvelsz”

Én senkit nem kedvelek, még magamat se, mizantróp vagyok és anticociális :-)))

Vicc volt

SzZoole 2021.09.19. 09:52:41

@droid_: “ akkor ki is itt a hulye?”.

Hát ha a te megnyilvánulásaidból nézzük, akkor nyilván én, nem? De. Na ugye! :-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.19. 16:08:44

@Zsuzsi65: nem te papoltal itt par napja arrol hogy mindig meg kell nezni, kitol szarmazik a cikk? de. adjal mar magadra. en megneztem, es kapott egy nullas szorzot.

FutureFry 2021.09.19. 16:09:19

@Zsuzsi65: “ wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :)))))) ”
Úgy látom a NM-ről szóló bejegyzésedet is a wikipédiáról idézted (forrásmegjelölés nélkül)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 16:35:07

@FutureFry: ok, touche :))) oh, tudom, te nagyon adsz a pontos forras megjelolesre, majdnem hogy APA style format-ot hasznalsz :))
Mondjuk Nicki M.eseten a zenei dijak es karrier felsorolas szerintem nem azonos kategoria azzal, hogy vkit politikailag hogyan ertekel Wikip. Ami pedig az ad hominem esetet illeti, tovabbra is fennall :)
Tehat erdemben azota sem esett szo rola, es tovabbra is a tereles a taktika nalatok :DD

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 16:46:22

@droid_: "Because we are effective, we have been the subject of unfair criticism and even libel by various liberal advocacy groups, elected officials, and even Wikipedia. Please see the “Reply to Our Critics” page where we answer our critics and set the record straight. We hope you will defend us, when you can, in the comments fields of websites that defame us and in conversations with friends and colleagues."
www.heartland.org/
Tudom, tudom, a sajat oldalukrol idezek :))) csak azert hoztam fel, mert ebbol latszik, hogy ismetelten politikai elfogultsag jatszik itt is...sajnos egyre nehezebb politika-mentes, pusztan a tenyekre tamaszkodo informaciot talalni a neten...Fogadok, hogy Nicki M.wiki oldalat is mar atirtak ugy, hogy oltastagado, konzervativ, es Trump running mate-je lesz 2024-ben :)))))

FutureFry 2021.09.19. 18:08:18

@Zsuzsi65: “… Ami pedig az ad hominem esetet illeti, tovabbra is fennall :) …”

Ez így igaz, hiszen a “wikipedia mint megbizhato es partatlan forras :))))))” iróniája pont egy ad hominem esetnek tűnik részedről, és pl. nem cáfoltad a @droid_: idézett részt (“known for its rejection of the scientific consensus on climate change and the negative health impacts of smoking”), amire @Arthamyr: is rámutatott.

P.Elliot 2021.09.19. 18:21:36

Jelentem,

fel oraval ezelott megkaptam a harmadik Pfizer oltast a kozeli gyogyszertarban.

Azt hittem hogy joforman majd csak egyedul leszek de szo sincs rola, maris nagyon sokan alltak sorban, ugy latszik hogy mas is hisz az oltasban nemcsak en.
Itt felenk legalabbis.

Jol erzem magamat, a masik kettonel sem volt semmifele kellemetlen tunet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.19. 18:53:13

@FutureFry: terelesben profi vagy, ezt el kell ismerni :))

Ha esetleg az eredeti temarol is akarsz eszmet cserelni, akkor erdeklodve varom a gondolataidat azzal kapcsolatban, hogy mi a velemenyed arrol, hogy a Kongresszus, a Posta es a welfare-en eloknek nem kotelezo a vakcina, de a 100 fonel tobb embert foglalkoztato cegeket megbuntetik, ha az alkalmazottaik nem akarjak oltatni/teszteltetni magukat.

Arthamyr 2021.09.19. 19:23:58

@Zsuzsi65: Nem tartom kirívó ad hominem esetnek, ha valaki megvizsgálja a belinkelt cikk forrásának hátterét, és emiatt nem fordít rá sok időt. Ha a vitapartner személye ellen szólna, na az más eset volna.
Ugye nem gondolod, hogy ha ideömlesztesz egy masszív szövegfalat (amire kb. annyi energiát fordítottál, hogy elolvastad (kérdés, hogy mennyire alaposan), mielőtt _idemásoltad_), akkor mások veszik majd a fáradtságot, és elkezdik szétbontani, értelmezni és majd tételesen cáfolgatni az ott található állításokat? Ez iszonyat mennyiségű idő és energia, jóval több, mint amennyit te ráfordítottál, és ha kétes hátterű helyről/személytől idézel, akkor igazából felesleges is. Igazából a tényeket kellene idézni, nem pedig a tények értelmezését/elemzését, ezt megtehetnéd te magad is.

Is Heartland's position on global warming 'extremist' or outside the scientific mainstream?
No. See our statement here.
Aztán a here szóra kattintva ide lehet jutni, ahol látszik, hogy de, bizony "outside the scientific mainstream":
www.heartland.org/publications-resources/publications/the-global-warming-crisis-is-over

Ez nekem sokkal rosszabbnak tűnik, mint az általad sérelmezett wikipedia.

Vibi 2021.09.19. 20:09:34

@Zsuzsi65: azt elmagyarazod nekem, hogy az miert faj barkinek is, ha pl az uncle ben’s eseteben a 21.szazadra ciki lett ben apo rizsezni? Mit nem lehet mondjuk azon ertemi, hogy a dedunokaknak rosszul esik latni, hallani, hogy a rabszolga dedapa/ukapa aki maga is rabszolga volt es szedte a gyapotot, rizst akarmit, szoval erre azt mondja a gyarto, hogy ok latom ez nektek rosszul esik, atnevezzuk eredeti ben rizsre? Miert kell erre azzal jonni, hogy elveszik a kulturatokat es nektek mar semmit nem lehet, amit bezzeg regen lehetett? Mitol lesz nektek rosszabb a rizs, ha matol nem sert az elnevezese masokat?

FutureFry 2021.09.19. 21:22:07

@Zsuzsi65: “ … terelesben profi vagy …”
Te hoztad fel (smiley-val körítve), hogy a Wikipedia (paraphrasing) “jajdefüggetlen”, erre volt a (szerintem jogos) kérdés, hogy mi a baj azzal amit a “heartland institute”-tal kapcsolatosan írnak.

“.. az eredeti temarol  ... Kongresszus, a Posta es a welfare-en eloknek nem kotelezo a vakcina”
A Kongresszus az egy független hatalmi ág, nekem jogosak tűnik, hogy az executive branch nem tudja a tagjainak előírni az ilyesmi dolgokat (se). A USPS az USDA/OSHA hatálya alá tartozik és így fog a “vaccine mandate” vonatkozni a dolgozóikra : “… White House official now says USPS workers ARE part of the federal vaccine mandate order under OSHA jurisdiction …” [1], a legtöbb welfare program viszont az államok hatáskörébe tartozik (azaz ők szabályozzák), így nem meglepő, hogy ott nem tud a federal government meglépni hasonlót (bár valószínű pénzvisszatartással tudna kényszerítőzni).

Egyébként szerintem nem kéne erőltetni az általános “vaccine mandate”-et, de ha valaki COVID-dal megy az orvoshoz, vagy kórházba, és nincs beoltva (“valid medical exemption” nélkül) akkor szerintem jogos lenne, hogy a biztosító (Medicare/Medicaid-et is beleértve) ne fizessen semmit (és ismervén az amerikai eü. árait, lehet ez igen motiváló tényező lenne).

[1] www.foxnews.com/media/washington-post-reporter-postal-service-exemption-biden-vaccine-mandate

FutureFry 2021.09.19. 21:35:54

@FutureFry: "... USDA/OSHA ..."
Helyesen: "... DOL/OSHA ..."

kék madár 2021.09.19. 23:06:21

@Zsuzsi65: es tele van eszbonto es nyilvanvalo hazugsagokkal homersekleti es egyeb adatokrol egyetlen arva hivatkozas nelkul.

Egy ilyen szervezetet, mint a heartland lehet viccnek hivni bar en inkabb pofatlan agymosasnak hivnam.

Nem tudom miert tolsz ide hazugsagokat, nyilvan mert minden amit bizonyitani akarsz szembe megy a tenyekkel, nagyon faraszto, lehangolo, kicsinyes, stb. de legalabb kifogyhatatlan energiaval gyozkodsz.

@FutureFry: "You Cannot Reason People Out of Something They Were Not Reasoned Into"

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.09.20. 00:06:44

@Zsuzsi65: a laposfoldesek is azt mondjak hogy az erveik szilardak, ezert probaljak inkabb nevetsegesse tenni oket. toltse az idot veluk akinek tul sok van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 04:40:42

Dirty politics helyett inkabb nezzetek egy kis malibui csendeletet, es hallgassatok a hullamok zenejet :) me'g friss es meleg video, ma delutan setaltam itt:)
youtu.be/j9ERUZ4PILk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 16:35:32

@FutureFry: nem, ez a gyonyoru Csendes-Ocean, amiben mindenki gyonyorkodhet politikai meggyozodes nelkul :) you're welcome :)))

Arthamyr 2021.09.20. 22:38:29

@Zsuzsi65: Most nem olvasok vissza, de a mocskos politikát nem te hoztad ide egész véletlenül? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.20. 23:24:02

@Arthamyr: na de latod, mekkora kommentaradatot generaltam :)))) egyebkent meg csak alkohol fogyasztasrol meg tetkokrol lett volna szo :DDD
Hat nem stimulalobb politikai temat bedobni? :) Latod, egyszerre tobben is ugrottatok ra(m) ;)

Arthamyr 2021.09.21. 06:20:46

@Zsuzsi65: Azért azt gondolom, ennél kellemesebb interakciót is elérhetsz. ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.09.21. 08:33:56

A poszthoz:
"kezdve a ma már mindennapinak számitó érintőképernyős tv-től az ülések hátában,"
WTF??Esetleg a transatlanti és/vagy bőrfoteles járatokon/osztályokon, maximum.Európán belül turistaosztályon én még sose láttam ilyet, igaz, nem sok céggel utaztunk még, de a Wicceren, Norwegianon, Maléven, és volt még egy, ami azóta tönkrement, nos ezeken nincs semmi ilyesmi...Csaxólok.
A Memento Parki fotó címe: Maaaargit, a kombinéd itt maradt!!
:D
Egyébként nagyon jó poszt, jók a képek is, és a történet is kiadja.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.09.21. 08:49:59

@fhdgy: Hát, csak pár mondatban.Itt erősen szabadjára volt eresztve a gyeplő, utazgatott mindenki síelni országon belül is a legnagyobb járvány közepette is.Meghaltak sokkal többen, mint a finneknél, és a norvégoknál.Javarészt idősebbek, de nem csak.Aztán itt is kezdett javulni az oltásmennyiség, és az átoltottsági adatok.Illetve a többi bezzegországban pl Szlovákia is leromlottak a mutatók.Manapság már kábé ugyanott van minden, mint másik országokban.A gazdaság is kábé ugyanannyira sínylette meg a dolgot, hiába volt minden nyitva sokáig.Itt az első évadban haltak meg sokan, máshol meg a 2-3-ban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.09.21. 22:39:09

@geegee: igen, ez a transzatlanti jatarokra vonatkozik, nem a fapados europai jaratokra termeszetesen :)

Golf2 2021.09.30. 19:43:07

@SzZoole: Szólásszabadság az angoloknál: páviánnak nevezett a Facebookon egy néger focistát, börtönbe zárják 8 hónapra....ezért börtön? Agyalágyultak.

viccesficak 2021.09.30. 20:46:47

@Zsuzsi65: dirty GOP you mean? :))

Nézem, hullámzom ;)

viccesficak 2021.09.30. 20:46:55

Na,mszegény írek, kifogytak a bohócokból :))

« A BBC azonban teljes komolysággal arról ír, hogy Észak-Írországban jelenleg nem találnak kellő mennyiségű bohócot. A különös hiány elsődleges oka, hogy sok cirkuszi előadó bevándorlóként érkezett az országba és közülük rengetegen visszatértek a szülőhazáujkba, amikor tavaly év elején elkezdték bevezetni a járványügyi korlátozásokat. Ráadásul, amióta több helyen enyhítettek a szigorú szabályokon, sokan helyben találtak munkát, így alig valaki tért vissza korábbi munkájához.”

viccesficak 2021.09.30. 22:21:35

@Golf2: a focistát??? Az angol proli csak a megant utálja, a focistáit eltolerálja valahogy :))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása