oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. augusztus 06. 06:30,  Kanadai szomszédság 25 éve 27 komment

2021. augusztus 06. 06:30 Határátkelő

Kanadai szomszédság 25 éve

Huszonöt év hosszú idő. Ha az ember negyedszázadon át ugyanott él, tökéletesen a környék részévé válik. Ennyi idő után nehéz új otthonba költözni is (miként Steve-ék tették), még akkor is, ha az ember azért a környéken marad.

cim_345.jpg

„Huszonöt éve laktunk itt. Amióta fiaink felnőttek és kiköltöztek a ház túl nagy volt. Javítanivaló is akadt mindig, és amikor utazunk, valakit meg kellett kérni, hogy néha benézzen, megy-e a fűtés, nincs-e csőrepedés?

Úgyhogy eladtuk a házat és egy közeli öröklakásba költöztünk. A lakás modern és új, de egyharmada a házunk lakterületének. Ami fontos az az, hogy ugyanebben szomszédságban van, házunktól 500 méterre.

Ahol lakunk, „jó” negyed. Mit értek ez alatt? 120 évvel ezelőtt kezdtek itt építkezni. Kb. 40 évvel ezelőtt, főképpen a belváros közelsége miatt, kezdett divatos lenni. A lombos utcák, a jó iskolák és a főutcán található minőségi és érdekes boltok miatt sokan szeretnének itt élni.

El ne felejtsem kedvencem, a videókölcsönzőt, ami nemzetközi filmekre specializálódott és ahol a kiszolgálók, a tulaj, mind filmrajongók, és nagyszerű tanácsot is tudtak adni. Ma már nem megy neki olyan jól, a Netflix és hasonlók miatt forgalma csökkent.

Faszerkezet téglaburkolattal

Régen ez a része a városnak egyházi birtok volt. A város terjeszkedett, az egyház a földet eladta. A mi volt házunk is ekkor épült, kb. 100 éve. Azóta párszor renoválták, modernizálták, hozzá is építettek. Az itteni házak faszerkezetűek és csak egy réteg piros tégla burkolja őket.

Téglaháznak néznek ki, de lényegében faházak. Eredetileg pocsékul voltak szigetelve. Ezt legtöbbjüknél a renoválás során feljavították, de egy modern házzal ezen a téren így sem tudnak versenyezni.

Az itt lakók közül sokan lakást vagy szobát bérelnek. Rengeteg ezek között az egyetemista diák. Két egyetem is van a közelben. A bérlakások eredménye, hogy sokfajta ember él itt. A „sokfajta” alatt a jövedelem, iskolázottság, származás, és korbeli különbségeket értem, szerintem egy jó szomszédság kialakulásának előfeltétele, hogy ne legyen homogén.

A népszerűség eredményeként a házárak emelkedtek. Ez önmagában jó hír lenne a tulajoknak, de a házadó is felment, mert az a ház értékétől függ, ez meg rossz újság. Így az eredeti tulajok is lassan megváltoztak. Az eredeti háztulajdonosok tisztviselők voltak, majd sok olasz emigráns jött. Néhányan azóta is itt maradtak.

Jöttek a yuppie-k

Az új tulajdonosok sokszor diplomás fiatal házaspárok („yuppie”-k) voltak. A szó a „young urban professional”-ből származik. Ők két fizetésből és gyakran szüleik támogatásával meg tudják a magasabb árakat (azaz a magas bankkölcsön részleteket) és ingatlanadót fizetni.

A legtöbb háztulajdonos jól fizetett középkorú diplomás. Olyanok, akik nem akarnak a kertvárosok messzeségében élni, akik szeretik a város adta előnyöket: az éttermek és a szórakozóhelyek közelségét. Sokan eladják nagy kertvárosi uszodás házukat és beköltöznek.

Más városokkal ellentétben nálunk szinte minden vásárlás megoldható gyalog. Van zöldséges, hentes, borbély, nem egy kávéház, kocsma, étterem, ékszerbolt, bicikliárus, patika. Amit akarsz, egy rövid sétányira.

OK, a kertek kisebbek, mint a kertvárosokban, és sok helyen garázs sincsen, mert ezek a házak még az általános autóhasználat előtt épültek. Sokan az utcán parkolnak havi 30 dolcsiért, amit a városnak fizetnek. Ha a belvárosban dolgozol, az félóra gyalog, vagy tíz perc busszal. Külvárosokból órákig buszozhatsz.

A különc szomszéd

De vissza a volt utcánk szomszédságára. Balra tőlünk egy őslakó nyugdíjas lakott, aki szobákat adott ki. Nem diákoknak, hanem egyedülálló magányos férfiaknak. Kissé különc ember. Háza elég lerobbant, sosem volt renoválva.

A negyedünkben élő tipikus yuppie-k direkt ellentéte. Például nemigen szeret dolgokat kidobni. A háza mögött a kertjében tart használhatatlan, régi mosógépeket, elhasznált autóabroncsokat, stb. Az utcánkon lakók időnként feljelentik, mert a kertje borzasztóan néz ki. Mint egy ócskás. A város ilyenkor felszólítja és a kacatjait el kell takarítania.

A bérlői kispénzű emberek, sokuk látszólag segélyen él. Ha jó az idő, ez a szomszéd, aki már özvegy, kint ül a lakóival. Elől a tornácon. Söröznek, cigiznek, az utcaképet mustrálják. A szomszéd a kanadai vasutaknál volt mozdonyvezető. A vasúttársaságtól van jó nyugdíja, pluszként jön neki a lakbérek.

A telke dupla méretű, a fele üres, itt az ide munkába járók nappal kocsijukat parkolhatják. Mert parkolóhely kevés van, és az utcán csak két órát parkolhatsz. Ez is plusz pénz. Szerintem már milliomos, a nagy telek, a jó nyugdíj, és a többi, mindehhez nincs drága hobbija. 25 év alatt jóba lettem vele. Többször is mondtam neki viccesen, el kellene kezdenie a pénzét költeni, de csak mosolyog.

A meleg pár

Jobbra tőlünk egy meleg pár él. 40 év körüliek, férfiak. Nem akármilyenek, Új-Foundland megyéből származnak. A „nyufik”, (ahogy őket itt titulálják), mindenütt megtalálhatók. Van egy kis vidékies akcentusuk és sajátos humoruk.

Új-Fundland megye vagy félmillió lakossal csupán 1949-ben csatlakozott Kanadához, amikor egy népszavazáson a szavazók 52 százaléka a csatlakozásra voksolt. Új-Fundland voltaképpen egy nagy sziklás sziget az Atlanti-óceánban. Kevés a munkalehetőség, sokan elköltöznek onnan. Szomszédjaink mindketten tanult emberek. Az egyik nyufi közgazdász, a másik külsősként dolgozik be cégeknek.

A nyufiknak van három yorkshire terrier kutyájuk. Ezek amolyan miniatűr kutyák. Nem sétálnak velük, csak a kertjükbe engedik őket ki. Sokat utaznak. A házuk és kertjük nagyszerűen van karbantartva. Megállás nélkül renoválnak, rejtély, hogy mit, mert ennyi idő alatt szerintem már mindent renoválni illett volna.

Az egyik nyufi nagyon pletykás. Az utcán mindenkit ismer. Ha akarod tudni, ki mennyiért adta el a házát, vagy miért nem lehetett valakit már hónapok óta látni, ő az, aki tudni fogja, mi történt. „Ó Frank, ő leesett a létráról!”

Szemben lakott egy libanoni származású sebész, csinos holland feleséggel. Két gyerek, egy kutya. Nyárra a neje és a gyerekek elmennek a nyaralójukba.

Aztán itt lakik Frank is, aki lengyel származású, de talán már itt született. Nagyon vallásosak, és van vagy hat gyerek. Frank is állandóan renovál, ő az, aki a nyufi szerint, leesett a létráról.

Hi, de keresztnévvel

Ha kimentem a házunk előtti tornácra hát majdnem mindig láttam egypár utcabelit jönni-menni, némelyiket a kutyájával. Mivel nekünk is volt kutyánk, ha találkoztunk, elcsevegtünk. A kutyák nevét jobban tudtam, mint a gazdájukét, ami néha kínos volt.

Itt ugyanis ha egyszer bemutatkoztál, illő az illető keresztnevére emlékezni. Mert ezután úgy köszöntenek, hogy „Hi, Steve” (ez én lennék) és erre úgy ildomos válaszolni, hogy pl. „Hi, Frank”, tehát a keresztnevét tudod. Csak „Hi” név nélkül, kínos.

25 év alatt láttam gyerekeiket felnőni, kutyájukat, és önmagukat, megöregedni. Sőt új kutyával is megjelenni. Egypár szót váltottunk, vagy csak bólintottunk egymásra. Gondolom, gondolták én sem lettem fiatalabb.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3016646242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2021.08.06. 10:28:58

jo hangulatu poszt volt. :)
a hi, x itt is megy, nekem ez extra stressz, mert iszonyu fos a nevmemoriam. meg aztan nem is lakunk meg itt tul reg. szerencsere nagy mazlink van a szomszedainkkal, a legtobb vegtelenul segitokesz, mindig van egy jo szava, a jobb oldali szomszedunkat pedig kifejezetten szeretjuk, kaptam tole ajandekcsomagot szulinapomra, behozza a kukat, ha nem vagyunk otthon, hozott gyogyszert, mikor karantenban pusztultunk... igy kellene ennek lennie mindenutt.

fhdgy 2021.08.06. 10:46:20

Megvallom őszintén, amikor megláttam a címben a 25 évet, az első reakcióm az volt, hogy konzerv!

Utólag be kell vallanom, hogy nagyot tévedtem.

London2009 2021.08.06. 14:40:34

Idealis kis kornyeknek tunik. Bar bevallom nekem ez igy normalis es igy kellene lennie mindenhol. No persze ez egy alom.
Kulonben en ugy tudtam, hogy a yuppie az young and upcoming. Mindig tanul az ember!

Congeria 2021.08.06. 15:18:55

Új-Foundland és Labrador /ez a hivatalos név/ azért több, mint megye, ugyanis tartomány /province/. A federal kormánytól külön működő parlamentekkel, választott kormányfőkkel, feladatokkal vannak ellátva.

SzZoole 2021.08.06. 15:41:39

Ezt jó volt olvasni Pistabától :-)

@London2009: felénk így van, kert városban lakunk, zsákutca, mindenki ismer mindenkit név szerint, mindenki a keresztnevén szólítja egymást( a vén trottyokat is ) átvesszük egymás csomagját, behúzzák a másik kukáját, amikor mosom a autó feljárót és a garázs ajtót a sterimóval akkor a szomszédét is le mosom vagy nagyobb havazásnál a szomszéd elől is elseprem.

Egyedüli bevándorló család vagyunk az utcában, a többiek mind fehér angolok, szóval nekünk nem csak álom :-)

Jól vagytok?

London2009 2021.08.06. 15:48:40

@SzZoole: felenk is igy van, de azert ezt te is tudod, hogy sok fele csak alom marad. A greenwichi hazunknal is jofejek voltak a szomszedok, de ossze sem lehet hasonlitani a kornyeket a jelenlegi kis falunkkal. Itt azert teljesen mas a hangulat. A vicc, hogy ott alig volt valami egy kisboltot meg ket pubot leszamitva setatavolsagban, itt meg minden van. : )
Jol vagyunk koszi. )

gabors 2021.08.06. 15:56:51

Na volt egy erdesebb poszt is bar Steve posztjai erdekesek szoktak lenni...

SzZoole 2021.08.06. 15:57:47

@London2009: aszittem neked egy álom, félre értettelek, bocsika :-)

Nekem 5 perc séta távolságban van 5 pub, sparbót, teszkóbót, pakibót, búccser békeri, csinkikifőzde, pósta, farmaszi, tobikaveri, mekdonác, koszta, sztárbuksz, greggs, szabvéj, dominóspidza, ja megy aldibót is, de oda nem járunk, hirtelen ennyi jutott eszembe :-)

London2009 2021.08.06. 16:40:48

@SzZoole: jol van, de te kisvarosi vagy. Ugy konnyu!

SzZoole 2021.08.06. 17:04:14

@London2009: Leverstock Green villige/falu :-)
Kb 9000 lakos :-)

gabors 2021.08.06. 18:33:52

@SzZoole: "Nekem 5 perc séta távolságban van......." nekem meg van kocsim mert miert ne lenne igy a pub-okon kivul a tobbi is kozel de ezek kozul a legtobbe mine mennek (szivesen) na jo postara meg a gyogyszertarba neha muszalybol

a csinkkifozdebol meg idehozzak ha mar kurvara akarnek valami kutya/macska hust...

a tobbit alig tudom "megfelyteni"

ohh "szabvéj" ez azert vagy 20 merfold...

gabors 2021.08.06. 18:36:45

@SzZoole: "@London2009: Leverstock Green villige/falu :-)
Kb 9000 lakos :-)"

amugy van itt is ilyen Greenwich Village ott meg csotanyok meg patkanyok is vannak dogivel meg az osszes felsorolt biszbasz talan teszko, tobikaveri meg greggs talan nincs (de kitudja amiota arra jartam talan mar ezek is vannak)

bízwax 2021.08.06. 18:40:54

New Edinborough, ha nem tévedek. Éltünk arrafelé mi is:)

SzZoole 2021.08.06. 18:44:46

@gabors: “ sparbót, teszkóbót, pakibót, búccser békeri, csinkikifőzde, pósta, farmaszi, tobikaveri, mekdonác, koszta, sztárbuksz, greggs, szabvéj, dominóspidza, ja megy aldibót ”

Na akkor; SPAR, Tesco, indiai bolt, hentes, pékség, kínai, posta, gyógyszertár, toby carvery (pub) Mc Donalds, Costa, starbucks, greggs(szendvics, kóla, kave) Subway, dominó pizza, Aldi.

A csinkitkifőzdét én sem csipázom

SzZoole 2021.08.06. 18:46:34

@gabors: Greenwich-ben Londonyka élt, amúgy kelet London

gabors 2021.08.06. 19:27:17

@SzZoole: "@gabors: Greenwich-ben Londonyka élt, amúgy kelet London"

Az mas en a new york-i varosreszre utaltam (szivarvanyos resz de ugyanakkor ott vannak igen jo kis galeriak butikok meg kocsmak ... lehet pont azert mert szivarvanyosak )

bízwax 2021.08.06. 19:27:55

@bízwax: nej szerint Sandy Hill is lehet :)

bízwax 2021.08.06. 19:27:59

51-49 volt a newfie csatlakozás aránya.

gabors 2021.08.06. 19:30:12

@SzZoole: kosz nagyjabol ertettem persze a helyi dolgot mint greggs meg toby carvey nem volt meg bar voltam Londonban ketszer (paki meg hasonlok itt is vannak, BAR nehez megkulonboztetni csak abbol lehet tudni hogy "paki" vagy "indian" hogy van-e beef vandalu :-)

SzZoole 2021.08.06. 20:14:47

@gabors: jó “meleg” környék lehet :-)

2021.08.06. 22:52:07

@SzZoole: “ Nekem 5 perc séta távolságban van 5 pub, sparbót, teszkóbót, pakibót, búccser békeri, csinkikifőzde, pósta, farmaszi, tobikaveri, mekdonác, koszta, sztárbuksz, greggs, szabvéj, dominóspidza, ja megy aldibót is, de oda nem járunk, hirtelen ennyi jutott eszembe :-)”

Csak ennyi, hat ez tiszta vidék :-))))

dikusz. 2021.08.06. 23:53:50

@SzZoole: Lidli, madarasteszkó, CBA nincs is?

SzZoole 2021.08.07. 13:20:15

@Team Vincent: nézz ra a mapson és meglátod :-)

SzZoole 2021.08.07. 13:22:39

@dikusz.: lidibót it nincsen, de van 3 aldi az igénytelenek örömére :-)

madarasteszkó meg nemtudom micsoda

CBA szerintem magyar sajátosság :-)

akos696 · www.focusauto.hu 2021.08.08. 11:27:38

Mi ilyen kornyeken lakunk itton, Pecsen. A szomszedokkal hasonloan jo a viszony, segitjuk egymast, koszonunk, beszelgwtunk. Gyalog távolságra van kb minden (Patika, korhaz, bolt, mozi, de meg a belvaros is 10 perc biciklivel). Csak a hazak is normalisak, nem valami recsego-ropogo takolmanyok. Amolyan kis falu a varosban a kornyek. Ezert nem kell messzire menni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása