oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. június 25. 06:30,  Hét dolog, hogy szeresd a munkád 27 komment

2021. június 25. 06:30 Határátkelő

Hét dolog, hogy szeresd a munkád

A munka sokaknak kényszer, másoknak szenvedély, teljesen mindegy, hogy Magyarországról vagy éppen (mint szerzőnk, Steve esetében) Kanadáról van szó. Vajon mi kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a munkahelyén?

baros_foto_pixabay_com_free-photos.jpg

„Ami következik, nem tudományos fejtegetés. Sokaknak határozott véleményük, hogy dolgozni mindenkinek joga van, és hogy ezt az Alkotmányban el kell ismerni.

Nos, az én véleményem az, hogy munkát találni az egyén felelőssége.

Az államnak biztosítani kell, hogy a megfelelő iskolázottság mindenki számára elérhető legyen. Úgyszintén az állam felelőssége az, hogy olyan politikát folytasson, ami minimális munkanélküliséget eredményez. Nem utolsósorban állami felelősség az elbocsájtottak ideiglenes eltartása és esetleges újraképzése.

Vannak, akik szerint az államnak kötelessége mindenkit valamiféle alkalmazásba helyezni, minden dolgozni képes állampolgárnak munkát biztosítani.

A kommunista kísérlet

Már rutin ilyenkor visszaidézni azt a 40 évet, a kommunista/szocialista kísérletet, amikor Magyarországon tagadhatatlanul úgy tűnt, majdnem mindenkinek volt munkája.

Az igaz, hogy abban az időben szabad sajtó nem volt, szóval olyan cikkeket, amik az akkori munkanélküliekkel foglalkoztak volna olvasni nem lehetett, de mégis, azt nem kétlem, jóval több embernek jutott munka.

Ugyan mindannyian egyetértünk abban, hogy munka nélkül lenni nem természetes és megalázó, kevés szó esik a munka minőségéről. Nyilván az az ideális, ha az ember szereti a munkáját. Ezt nem szokás beismerni, sokan le is tagadják… nem „cool”. Pedig ez az igazság. Hasonló ez ahhoz, hogy aki túl jól tanul, néha szégyenkezik emiatt.

Mi kell ahhoz, hogy szeresd a munkád

Az alábbiakban megkíséreltem összefoglalni mindazt, ami szerintem fontos ahhoz, hogy munkádat igenis meg tudd szeretni:

1/ Érezned kell, hogy munkádra szükség van. Értelmetlennek látszó munkát hosszú távon nem fogsz jól végezni. Az ilyen munkát végzők könnyen egy cinikus-nem törődöm, vagy (ami még rosszabb) depressziós lelkiállapotba kerülhetnek. Ez fennáll még akkor is, ha a fizetésed jó, de a munka értelmetlen.

2/ Környezetedhez viszonyítva érezned kell, hogy munkádat megfelelően fizetik.

3/ Relatív biztonságban kell, hogy érezd magad, egy olyan munkát, amiben úgy érzed, hogy akármikor, ok nélkül elbocsájthatnak, nehéz szeretni.

4/ Ha érzed, hogy munkádat a vezetőség megbecsüli, és észrevételeidre hallgatnak, az nagyon motiváló. Fontos, hogy a sikeres munkát elismerés kövesse. Az elismerés alatt elsősorban nem anyagiakat értek. Az olykori kudarc büntetése ártalmas, megöli a vállalkozó szellemet.

5/ Ha munkád kivitelében lehetséges saját magadnak dönteni, (esetleg együtt társaiddal), azaz nem csak egy, szigorúan követendő mód áll rendelkezésre, az hozzájárul az elégedettséghez.

6/ Amikor érzed, hogy van lehetőség előmenetelre, ha ilyen döntések a meritokrácia alapján történnek, ha a munkahelyen nincsenek „kedvencek”, akkor egészséges légkörben dolgozol.

7/ Segít, ha a munkahely kultúrája befogadó, ha a vezetők törődnek az alkalmazottakkal, ha vannak programok, amik nem csak a munkával kapcsolatosak, ha van időnként lehetőség kikapcsolódásra.

Ha a felsoroltak jó része felismerhető ott, ahol dolgozol, akkor szerencsésnek mondhatod magad. Ilyen munkahelyen a legtöbb ember képes a legjobbját produkálni. És az egy jó érzés. Maga a vállalat is jól jár.

Az egyéniség és a munka

Listámból szembetűnik, hogy a vállalat vezetőségének igen fontos a szerepe a munkahely kultúrájának létrehozásában és annak ápolásában. Az alkalmazottaknak pedig nem csak megfelelően képzett embereknek kell lenniük, hanem azon felül olyanoknak, akik a vállalati kultúrába és az adott munka jellegébe be fognak tudni illeszkedni.

Természetesen nem minden munkahely egyforma, vannak olyanok, amik eleve monotonok és szigorúan előírtak, mint például az automobilgyártás, de itt is találhatók olyan munkaadók, ahol a dolgozókat váltják, ahol azok észrevételeikre nagyon figyelnek. Lásd a japán autógyártást.

Egy tervezőirodában dolgozónak több az alkotói szabadsága, mint egy bankalkalmazottnak, akinek szigorú protokollt kell követnie.

Fontos hogy a munkavállaló egyénisége megfeleljen a munkának. Az emberek természete különbözik egymástól. Vannak, akik a rendet szeretik, vannak, akiknek elképzelése, ötleteik merészek. Az utóbbi szenvedne egy raktáros pozícióban, az előbbi nem való a hirdetés szakmába.

Nem mindenkiből lesz jó katona vagy rendőr, ahol a parancsokat szigorúan követni kell. Vannak, akik imádnak egyedül, minimális felső beavatkozással dolgozni és vannak olyanok, akik kényelmetlenül érzik magukat, ha munkájukat időnként nem ellenőrzik.

Sok ember szereti, hogy a fizetése rendszeresen, kéthetente, biztosan a bankjába van átutalva, de akadnak olyanok is, akiknek ilyen állásuk sohasem volt, akik maguknak dolgoznak, ahol a fizetés nem ilyen rendszeres, nem annyira előre látható, és mégis ilyen munkát kedvelnek, mert (legtöbb esetben) saját maguknak dolgoznak és a saját jövőjüknek az urai.”

(Fotó: pixabay.com/Free-Photos)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5716604008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.06.25. 07:28:28

"Ugyan mindannyian egyetértünk abban, hogy munka nélkül lenni nem természetes és megalázó, kevés szó esik a munka minőségéről." - Én pl. biztosan nem értek ebben. Ha az első munka szót mondjuk pénzre cseréljük, már elgondolkoztató, de akkor sem 100%-ban értenék vele egyet. Ebben pl. a hét, később leírt feltétel gyakori hiánya is "segít".

dikusz. 2021.06.25. 08:09:22

@Arthamyr: Ami azt illeti, én az idézet utáni első mondatodat nem értem, és az első mondat miatt a többit sem... :)))

De ez tuti az én hibám.

Arthamyr 2021.06.25. 08:10:23

@dikusz.: *nem értek egyet

Itt lenne jó, ha lehetne javítani... :(

Golf2 2021.06.25. 08:35:22

Vajon mi kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a munkahelyén? Lehetőleg főnöknek kell lenni.

Golf2 2021.06.25. 08:36:10

@Golf2: Vagy önálló,saját munka.

Arthamyr 2021.06.25. 08:39:12

@Golf2: Miből gondolod (és gondolják nagyon sokan), hogy olyan szuperjó dolog főnöknek lenni?

fhdgy 2021.06.25. 11:32:55

@Arthamyr: Ismered-e azt, hogy ne irigyeld a másik munkáját, mert lehet, hogy holnaptól neked kell csinálni?

Emögött szerintem az van, hogy az emberek azt hiszik, hogy nekik milyen rossz, a másiknak meg milyen jó!

Ha a másiknak jó, meg még főnök is, akkor jön a következtetés, hogy hű de jó főnöknek lenni.

Én voltam rövid ideig főnök, de 1984-ben megesküdtem, hogy soha többet és be is tartottam.

Arthamyr 2021.06.25. 12:20:59

@fhdgy: Ne tőlem kérdezd... :)

fhdgy 2021.06.25. 12:23:21

@Arthamyr: A kérdés csak felvezetés volt. Utána igyekeztem megválaszolni a Te kérdésedet, amit @Golf2:-nek tettél fel.

Arthamyr 2021.06.25. 12:33:36

@fhdgy: Ok, de a válaszodban egy olyan véleményt írtál le, amiről, úgy tűnik, hogy te magad sem osztod. És nem is tűnik túl megalapozottnak. Mármint nem azt kétlem, hogy sokan így gondolkodnak, hanem azt, hogy ez helyes.
Egyébként van, ahol és akinek jó főnöknek lenni, de azért sok esetben ez nem így van. Én csak "kisfőnök" (team lead) voltam, a "nagyfőnökök" (pl. C*O, több száz emberrel maga alatt) munkájára csak részleges rálátásom volt, de ez alapján sosem irigyeltem őket.
És azt gondolom, hogy @Golf2: nem a versenyszféra "legélesebb" részében szerzett vezetői tapasztalata után formálta meg a fenti véleményét, mert egyébként nem írta volna azt, amit... :)

fhdgy 2021.06.25. 12:42:33

@Arthamyr: Én megtanultam, hogy ne irigyeljem a másik kolléga munkáját. Volt egy nagy pofára esésem. Irigyeltem, aztán megkaptam. Kellett nekem rohamsisak!

Azóta sokkal óvatosabb vagyok.

2021.06.25. 21:04:50

a jó munkatárs nem csak ígér, be is tart!

Pesti 2021.06.25. 21:05:31

Jo iras Steve, nyilvan a kanadai gyakorlati tapasztalataidat suritetted ossze. Azon tulmenoen az itt megismert, gyakorolt, minosegibb elet is formalhatta gondolataid.Nekem az utobbi megfigyeles szurodik keresztul, s nem lehet mas orszagokra oket sokszor kivetiteni. Mentalis differenciak, tortenelmi hatter, az egyen tisztelete sok helyen hianyos es autokrata allapotokhoz vezet.

Golf2 2021.06.26. 06:15:52

@Arthamyr: Mert szart se csinálnak,a felelősséget lefele kenik,a KÖZ!szférában igy van.Osztályvezetőtől igazgatóig.Igazi léhűtő bagázs,akikkel én találkoztam eddig.Minisztériumok,nemzeti kamuhivatalok dettó,csak nagyban,nagy pénzért.

Golf2 2021.06.26. 06:20:34

@Arthamyr: Irigyli a franc őket,csak utálom.Közszféra elött,a magánszférában dolgozva nem is sejtettem hogy munka nélkül,csak a beosztása miatt évtizedekig ellébecolhatnak emberek.Ez van.

dikusz. 2021.06.26. 09:51:52

@Golf2: @Arthamyr: -nak írtad ugyan ezt a hozzászólásod, de úgy tudom nem tilos bekapcsolódni a beszélgetésbe.

Legalább annyira tisztában vagyok vele (még most is) mint te, hogy mi zajlik a közszférában.
Ezért nyugodtan merem állítani, hogy nem csak az igazgatóknak, osztályvezetőknek van könnyebb élete, hanem a beosztottaiknak is.

Érdekelne erről a véleményed, de mostanában nem válaszolsz...

Arthamyr 2021.06.26. 10:43:58

@Golf2: Miért egy rosszul működő rendszerre kell hivatkozni? Igen, a közszféra elég kontraszelektív, de ez mindig is így volt és mindig is így lesz, mert nem csak szakmai szempontok alapján történik a kiválasztás és a közszféra "cégeit" felszámolni sem lehet.

Aki nem felelős semmiért, az nem főnök, hanem csak egy kényelmes pozícióba került senki. És alapvetően nem az őt kell ezért hibáztatni, érthető, miért csinálja, hanem azokat, akik ebbe a pozícióba juttatták.

Golf2 2021.06.26. 11:22:58

@dikusz.: Bocsi ha nem válaszoltam. Könnyebb élete van a beosztottaknak,nem mindnek,de pénz sincs csak 1helyben topogás,ami ebben az országban lecsúszásnak felel meg az infláció miatt. Nálunk Pesten! még mindig 180-240 nettókat keresnek diplomások is,röhej. Gyakran eszembe jutnak a régi szép 90es évek amikor jól kerestem:)

SzZoole 2021.06.26. 13:39:22

@dikusz.: “ Ezért nyugodtan merem állítani, hogy nem csak az igazgatóknak, osztályvezetőknek van könnyebb élete, hanem a beosztottaiknak is.”

Én ezt másképpen láttam anno, 1995-2008 közt. A beosztottak sem mind volt könnyű élete, a postázók, iktatók, irattárosok kb. le voltak nézve, az ügyintézőknek jobb életük volt.

Nekem, mint parádesnak, (megyei hivatalvezető sofőrje ) meg kimondottan jó dolgom volt :-)))

De ugye ezt nem kell neked mondanom :-)

dikusz. 2021.06.26. 14:02:34

@Golf2: Sokszor azt hiszem, azért nem válaszolsz, mert az amit írtam nem tetszik, és megsértődtél (bocs).

Ha beosztottként van egy diplomád, ami nem szakirányú, nem használható az adott területen, miért is kellene diplomás bért kapnod? Ráadásul a munka is olyan, amihez bőven elég egy érettségi.
Ha pedig van egy szakirányú diplomád, 50+-os vagy, és 15-20 éve dolgozol köztisztviselőként, kormánytisztviselőként egy hivatalban, akkor nagyon nem jó helyen vagy, ha 240e nettót keresel. Amiben ráadásul nincs benne a cafetéria (ha van) és a jutalmak (ha van).

dikusz. 2021.06.26. 14:21:35

@SzZoole: Nem kell mondanod, valóban. Volt ugyan a hivatalvezetőnek sofőrje, de ezért ők -ha nem kellett a hivatali kocsit vezetni éppen-, akkor ugyanúgy kimentek terepre mérni a kollégákkal, ha kellett.

Viszont ez nem csak az állami hivatalokban van így, ugye ezt meg nekem nem kell magyaráznom?
Például egy vendéglő konyháján a séf lenézi a feketemosogatót, vagy a takarítónőt. Vagy a főpincér a tanulópincért, egy sofőr a kocsikísérőjét (nem tudom, a te idődben volt-e ilyen).

Pénztáros voltam a megyénél. A vezető jogász például a köszönésen kívül nem volt hajlandó érdemben szóbaállni osztályvezető beosztáson alul senkivel.
Mindenhol van olyan, aki a végzettségénél fogva különbnek képzeli magát másnál, nem kell ahhoz hivatalokba menni.

SzZoole 2021.06.26. 16:04:29

@dikusz.: az első időkben én is ki jártam, földmérőket gazdászokat hoztam vittem. A földmérőknek csak akkor segítettem amikor maszekba mértek (a hivatali méréseknél ki sem szálltam az autóból ) de akkor mint a kisangyal, tripódot állítottam/szinteztem, prizmát hoztam vittem, karót vertem, de akkor egy félhavi fizetésem megkerestem átlagban, volt amikor kevesebbet, de olyan is volt, hogy 5-6 órás munkával több havi is összejött :-))

Parádés csak később lettem, de akkor ing/nyakkendő és a vezetésén kívül, persze az autó karbantartása (mosóba vittem) semmi mást nem csináltam, csak a csajócákat hülyitettem, de ezt nem kell neked mondanom :-))

1999 és 2002 közt volt egy kőkemény kisgazda megyei hivatalvezető, na az volt olyan, hogy ha megbotlott az ügyintézőbe akkor se köszönt nekik, még az olyanoknak sem akik több évtizede ott dolgoztak.

A jogászokkal meg kimondottan nagyon is jóban voltam, túlságosan is :-)))

dikusz. 2021.06.26. 17:09:39

@SzZoole: Hát, a mi két sofőrünk nemigen volt alkalmas segíteni. A vidéki hivatalok sofőrjei (kevés kivétellel) segítettek általában (maszekban is gondolom én) a földmérőknek, hogy ne unják halálra magukat a terepen. Ha nem, akkor nem hívták őket maszekba.

A hivatalvezető nem igényelte az állandó parádéskocsist a hivatali gk-hoz, ha kellett, a két helyi sofőr, akik a Vitarákat vezette egyébként fuvarozta őt.

SzZoole 2021.06.26. 17:32:07

@dikusz.: na most az igazság az, hogy a földmérők sem voltak ám restek, többet ültünk a kocsmákban mint terepen, ugyanis ott megszerkesztették a mérési munkát, én meg 15-20 km többet fizikailag nem mentem. Persze az a 150-200 kilométer naponta mégis belekerült a km órába, nem győztem eladni az üzemanyagot :-)

Az unokaöcsém a MOL kúton dolgozott, 10%-ért lehúzták a kártyát, azok a régi szép idők………

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.06.26. 17:54:32

@SzZoole: hat ez tokeletes alatamasztasa a multkori velemenyemnek, miszerint vagyonosodasi vizsgalaton izguljanak a csalok, tolvajok, a sztorikat meg osztani kell egy jo nagy szammal es igy ki is jon a piti szint.

SzZoole 2021.06.26. 18:18:38

@droid_: azt gondolsz amit akarsz, vállvonás…..

Golf2 2021.06.27. 13:20:33

@dikusz.: Kollegák szakirányu diplomával pl.történészek,20-30 év után kapnak ennyit,caffé,jutalom nuku.Az igazgató ugyanolyan diplomával meg 5-600 nettót.A soförök 20-30 év után 180-210 et.Országos,komoly intézmény de "csak" kultúrális.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása