oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 29. 06:30,  Az elvándorlás miatt kikészíthetik a maradókat 12 komment

2021. május 29. 06:30 Határátkelő

Az elvándorlás miatt kikészíthetik a maradókat

Lassan (talán) lecseng a járvány, aminek egyik következménye a munkaerő-elvándorlás újabb megerősödése lehet. Ezzel párhuzamosan a maradókat (hasonlóan az elmúlt évekhez) a végtelenségig hajthatják a munkaadók, aminek akár végzetes következményei is lehetnek – figyelmeztetett a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke.

gyar_foto_pixabay_com.jpg

Magyarországon a munkaerőhiány miatt a válság előtt sokat túlóráztatták a dolgozókat – hívta fel a figyelmet Palkovics Imre, aki az InfoRádióban azt mondta, a közeljövőben sem számít kedvezőbb tendenciára.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a válság alatt volt egy megtorpanás, amikor a cégek még nem igazán tudták, hogyan alkalmazkodjanak a kialakult helyzethez, próbáltak megszabadulni a munkaerő egy részéről.

Majd miután kiderült, hogy például a feldolgozóiparban még sincs akkora leállás, mint amekkorától tartottak, a cégeknél maradt embereket „maximálisan kihasználva agyontúlóráztatták, ami még most is jellemző”.

Palkovics Imre szerint azzal kell számolni, hogy a járvány és a korlátozások feloldása után a magyar munkaerő egy része visszatér a jobban fizető nyugat-európai állásokba.

Ha ez így lesz, akkor Magyarországon ismét munkaerőhiány lesz, „az itt maradtaknak megint az lesz a sorsuk, hogy végetlenségig megpróbálják kihasználni a munkaerejüket”.

Hazavágja az egészséget

Az InfoRádió megkérdezett egy ügyvédet is, aki szerint a rendszeres túlmunka a cégeknek sem jó, hiszen csökkenti a hatékonyságot, miközben hazavághatja a dolgozók egészségét.

„Ha 300-400 órát elérő túlmunkáról beszélünk, akkor egy idő után felmerül az a kérdés, hogy ez vajon mennyire áll összhangban az egészséges és biztonságos munkakörülmények megteremtésével, illetve, hogy ez hosszú távon nem hat-e ki a munkavállalónak az egészségére, továbbá arra, hogy hatékonyan végezze a feladatát” – mondta Szűcs László.

Magyarországon viszonylag szigorúak a rendkívüli munkavégzés szabályai, például évente csak 250 órányi rendelhető el, kivéve… és akkor itt jöhet a kollektív szerződés, aminél ez már 300 óra és a „külön megállapodás”, amivel 400 óra is lehet.

Egy korábbi kutatás szerint egyébként a magyar férfiak 61 százaléka dolgozik heti 40 óránál többet, míg a nőknek csaknem fele túlórázik. Az mindenesetre kifejezetten érdekes lesz, hogy ha helyreáll a járvány előtti élet, akkor milyen elmozdulás lesz a kivándorlásban.

Tendenciák

Nemrégiben írtunk arról, hogy tavaly többen tértek haza Magyarországra, mint ahányan elköltöztek, legalábbis a hivatalos magyar adatok szerint. Érdekes, hogy ugyan elég sokan tértek vissza Ausztriából, még így is közel 4000 fővel nőtt az ott élő magyarok száma.

Arra, hogy 20 ezernél kevesebb legyen a friss határátkelők száma, legutóbb 2012-ben volt példa. Igaz, a visszatérés is stagnál, szóval a jelek szerint lassan beáll egy tendencia, amit tavaly nyilván valamennyire borított a Covid-járvány.

Az sem újdonság, hogy immár évek óta Ausztria a határátkelők legfontosabb célpontja (Németországot megelőzve), oda tavaly a hivatalos magyar adatok szerint 7200-an vándoroltak ki (ez 250-nel kevesebb, mint 2019-ben).

Talán az sem meglepő, bő egy évvel a világjárvány európai megjelenése után, hogy hazaköltözni is Ausztriából költöztek a legtöbben vissza, amit nyilván segített a szomszédos ország közelsége is.

Az viszont érdekes, hogy Brexit ide, Brexit oda, az Egyesült Királyságból nem költöztek vissza túl sokan – ők vagy maradtak, vagy másik európai országot választottak Magyarország helyett.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5616575090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.05.29. 08:19:32

Munkástanácsok? - Talán tessék a gazdátoknál reklamálni. Ők intézték így a munkavállalók helyzetét.

tsabus UAE 2021.05.29. 10:38:17

A magyar hivatalos szerveknek soha nem volt (nem csak pontos, hanem semmilyen) adata a hataratkelok letszamarol. Idoszakokra lebontva meg plane. Szoval mirol beszelunk ? Maganstatisztikakrol ? Honnan vannak a szamok ?
Megjegyzem, az egyes orszagok sajat adatai is legfeljebb fenntartasokkal fogadhatok el.
Tehat annyit tudunk, hogy jozan paraszti esszel kikovetkeztetheto, hogy sokaknak megszunt a munkajuk kulfoldon es ezert nem kepesek fenntartani magukat (segelybol, tartalekokbol, stb.), ezert kenytelenek voltak hazajonni. Ok az elso adando alkalommal valoszinuleg vissza is mennek. A tobbiek kint maradtak es "csokkentett modban" kivarjak a jarvany veget.
Ebbe viszont ne keverjunk szamokat, nagysagrendeket...

Arthamyr 2021.05.29. 11:04:13

Őrség is lesz majd, vagy csak tanács? :)

Ez mennyire határátkelő téma? Szerintem semennyire, még csak nem is határátkelő szemszögből van megírva, annyi köze van hozzá, hogy említést tesz külföldre távozókról.

Golf2 2021.05.29. 12:38:12

@Arthamyr: Ez mennyire határátkelő téma?..Az minek szól hozzá aki visszajött kiskun....(a gyökerekhez) az hallgasson és élvezze ócsó magyarisztánt.

dikusz. 2021.05.29. 13:29:31

Még azt mondják, hogy a nők tudnak igazán összemarakodni...

SzZoole 2021.05.29. 14:11:46

@dikusz.: a nők is :-))

Amúgy mennyire szar már annak az embernek, akinek a szar is szar ízű már, nem?

Buchhalter 2021.05.30. 08:36:12

@tsabus UAE: én inkább a külföldi adatokban bízom,semmint a Fidesz által vezérelt KSH jelentésekben. Már azon kiakadtak közgaszdászok, hogy a fogyasztói kosárból kivették az albérlet és lakásárakat 2019-ben. Ezzel persze "jobb" is lett az inflációs adat. Csalni tudni kell. Szerintem tartósan 400 000 magyar van külföldön, akik közül durván 40% talán még nyugdíjasként se akar hazatérni. Szerintem amint a covid őrület heteken belül véget ér egy újabb magyar hullám indul el. Az állami szektorból is borítékolható.Újabb 20-30 ezer magyar minden területről csak a nyár végéig. Visszajönni meg max pár ezer fog.

Örömhernyó 2021.05.31. 07:25:24

@Buchhalter: Én azt mondom jobb, ha az elégedetlenek mennek Nyugatra. Mit csinálnának Magyarországon? Ez az ajvékolás csak a magyarokra jellemző, a lengyel, román, szlovák, bolgár nem éli meg nemzeti tragédiaként, ha honfitársai elvándorolnak egy jobb élet reményében.
Arra is emlékeztetnék, hogy a járvány előtt pont amiatt (is) voltak a bérek egyre magasabbak, mert a kivándorlás miatt nem volt melós, a munkáltatóknak egymásra kellett licitálni, hogy munkást kapjanak. Akit agyondolgoztatnak, az majd otthagyja a munkáját, elmegy máshova, esetleg Budapestre költözik, ha annyi esze nincs, hogy elhagyja az országot.
A jelenlegi kormánynak érdeke, hogy az elégedetlenek elvándoroljanak, mert ha Magyarországon maradnak, akkor esetleg kormányváltásra szavaznak.
A magyar kormány, azzal, hogy mindenféle vakcinával oltott, európai szinten magas átoltottságot hozott létre, ezzel megkönnyítve a külföldön dolgozók Nyugatra visszatérését is.

Az egészségügyben ma már sokkal többet keresnek az emberek, mint korábban. Összességében az ilyen járványoknak pozitív hatása van a munkásokra. Ahogy a középkori pestisjárványok után is javult a jobbágyok helyzete, mert nem volt munkaerő.
Aki nem akar túlórázni, az majd elmegy máshova. Eddig is így volt.

tsabus UAE 2021.06.01. 11:38:22

@Örömhernyó: "A magyar kormány, azzal, hogy mindenféle vakcinával oltott, európai szinten magas átoltottságot hozott létre, ezzel megkönnyítve a külföldön dolgozók Nyugatra visszatérését is."
Szerintem azzal, hogy mindenféle vakcinával oltott, pont kockázatnak tette ki az országot elhagyni szándékozó melósokat, mert egyelőre nem tudni, elfogadják-e Nyugaton a keleti vakcinákat és ha igen, milyen feltételekkel.

Örömhernyó 2021.06.14. 07:19:30

@tsabus UAE: Senkit nem köteleztek keleti vakcinával oltásra. Egy rokonom kapott orosz vakcinát, ő nem akar nyugatra menni, Magyarországon él, dolgozik. A többi rokonom kapott Pfizert, mert azt kért. Pár hetet kellett várniuk annak idején, de kaptak. Ma meg várakozás nélkül lehet már bármilyen vakcinával oltatni magad.
Nincs probléma.
Az amúgy egy rossz vicc, hogy nyugaton elfogadják az AstraZeneca vakcinával való oltást, az oroszt meg nem. Holott az AZ-vakcina alkalmazását most már minden korosztályra megtiltotta az Európai Gyógyszerügynökség.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása