oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 25. 06:30,  Só, amerre a szem ellát 18 komment

2021. május 25. 06:30 Határátkelő

Só, amerre a szem ellát

A Bonneville Salt Flats egy egészen káprázatos hely Utahban, tulajdonképpen egy hatalmas sósivatagról van szó, ami valójában egy régen kiszáradt tómeder. Itt jártak amerikai útjuk során legutóbb Nikiék.

utazas_16_resz_bonneville_cim.jpg

„Utah irányába indultunk tovább szigorúan keletre. Néhány óra alatt meg is érkeztünk Bonneville Salt Flats közvetlen szomszédságába. Árpi talált egy szuper boondock helyet, ahol meglepően egyenes terep állt az rv-val vagy trailer-el ideérkezők rendelkezésére. Ami számunkra 30 kötőjel sok perc megtakarítást jelent egy leállasnál!

Hamar leparkoltunk, lestabilizáltunk és már szaladtunk is az egykoron híres Great Salt Lake részét alkotó, mára már réges régen kiszáradt elképesztő vastag rétegben só borította Bonneville tómederhez.

Szemégetős fehérség fogadott, akármerre is néztünk. Hihetetlen látvány volt. A nagykorú fiúk természetesen itt sem hagyták ki a kövér gázt!

És igen, persze, hogy meg kellett kóstolni a talajt... jelentem pokoli sós volt.

És igen, donut is készült a sóban.

És igen, a kocsik pont úgy néztek ki, mint amikor órák hosszat sós talajon autókázól. Gumitól a kocsi tetejéig csurom sós lett az autó, úgyhogy a kis kalandunk után rohantunk kocsit mosatni, mielőtt megtámadott volna minket a rozsda.

Este még sétáltunk egyet a szállásunk melletti kis dombra, aztán jóízűen megvacsoráztuk a frissen s szabadban sült hamburgereket.

utazas_16_resz_bonneville_cikk.jpg

Másnap tovább is álltunk. Ezúttal a pár órára lévő Salt Lake volt a célpont. Azaz, annak a környéke.

Ismét el voltunk kényeztetve full hookup-al, kényelmes tágas kempinghelyekkel. Mivel Árpi ügyeletes volt a héten, így számunkra ez a hét inkább a munkáról, mint a kirándulásról szólt, de azért nem hagytuk ki természetesen a már sokat emlegetett Salt Lake-t és a róla elnevezett várost sem, Salt Lake City-t.

A tó környékén elképesztő sok aprócska halál idegesítő fekete bogár támadt reánk, de egyszerre több százan. Gyorsan rákerestünk, hogy mégis mire lehet itt számítani bogár ügyben.

Majd teljesen megnyugodtunk, mikor olvastuk, hogy gyakorlatilag tavasz vége nyár eleje a fő szezonjuk. Hát sokszor nem szálltunk ki fotózni ezúttal. Azért a strandoló helyhez csak kisétáltunk és láss csodát, közvetlen a tó partján egy szál bogár sem volt. Cipő ledob és a fiúk már benn gyalogoltak az őrült sós tóban.

Eljött a kicsekkolás napja, amikor is 29C lévén kölköket beszabadítottuk a kemping medencéjébe. Ezzel egyúttal hivatalosan is megnyitva a medenceszezont. Az úszómedence is fűtve volt, úgyhogy az alkalmankénti éjszakai fagy sem jelentett akadályt.

Miután Árpi befejezte a munkát, gyors lakókocsi összehajtogatás, és már száguldottunk is a következő helyszínre - egyúttal ideiglenes búcsút véve újra Utahtól -, ami nem volt más, mint a hatalmas, az elkápráztató, a józan ésszel fel nem fogható, a gejzírektől roskadozó, a grizzlyknek, bölényeknek s megannyi vadállatnak otthont adó, a legek legje, a méltán világhíresnél is világhíresebb YELLOWSTONE!

Leírhatatlan izgalommal vártam már e találkozást!”

Ha szívesen olvasnál még Nikiék útjáról, látogass el a blogjára!

(Nyitókép: pixabay.com/martinstr)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6716570920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.05.25. 07:56:42

1 Most így hogy mindig elolvasom, már nagyjából tudom mi az a boondock, de a "rv" még mindig ismeretlen szó.
2 Érdekes látni az amerikaiak pick-up mániáját.
Sokat gondolkoztam, mi lehet az előnye egy ugyanilyen méretű terepjáró, vagy SUV és hasonlókhoz képest.
Eddig nem jöttem rá, utastér kisebb, a hirtelen levágott hátsó szélvédő miatt a szélzaj is nagyobb. Ha csak be van dobva pár pár tárgy a platóra (tudom, itt persze nem) az iszonyatosan zöröghet.
Ráadásul ebben a kategóriában (mint ez a Pick-up) már van harmadik üléssor is (ha éppen kell).
Aki USA beli, elmondhatá, miért ilyen népszerű, egy számomra, és utas szállítás szempontjából teljesen logikátlan jármű.

Hari Seldon 2 2021.05.25. 08:06:39

@Arthamyr:
Jó ez. OK, a lényeg, hogy lakóautóról van szó.

Arthamyr 2021.05.25. 08:13:59

"Árpi talált egy szuper boondock helyet, ahol meglepően egyenes terep állt az rv-val vagy trailer-el ideérkezők rendelkezésére." - Nem tudom, hogy az hasonló képződmény-e, de a sebességi rekordokat is valamiféle sós, lapos területen futják időnként, így nem meglepő, hogy van az ilyenekben egyenes hely. Meg talán nem véletlen Salt _Flats_? :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.25. 16:52:30

@Hari Seldon 2: az rv akar egy eletforma resze is sokaknal itt az USA-ban. Vannak, akik gyakorlatilag "nomadkent" ebben elnek, es jarjak az orszagot vele, akar csaladostol. Ez talan az amerikaiak nagyon melyen gyokerezo szabadsag-erzetenek szeretetebol jon.
A lakokocsi/lakoautos turazasra is egy egesz iparag epul szinte. Egyebkent a magasabb kategorias lakoautok felernek egy studio lakassal, mindennel fel vannak szerelve.

SzZoole 2021.05.25. 17:00:16

@Zsuzsi65: “ az rv akar egy eletforma resze is sokaknal itt az USA-ban. Vannak, akik gyakorlatilag "nomadkent" ebben elnek, es jarjak az orszagot vele, akar csaladostol.”

És miből élnek ezek a családok, már mint úgy értem, hogy miből finanszírozzák ezt az életformát, nyugdíjasok vagy alkalmi munkából?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.25. 17:07:13

@Hari Seldon 2: mi szo szerint lakokocsiban laktunk a kertunk vegeben egy jo darabig, amikor a regi hazunkat lebontottuk, es ujat epitettunk a helyere:)
Ez egy oreg, 1985-os Titan motorhome (rv). Ezek a tipusok (motorhome) kb olyanok, mint egy busz, tehat onalloan vezethetok, nem olyanok, mint a trailer vagyis ami utanfuto, es huzni kell. Anyosek ezzel az oreg Titannal anno Alaszkaba is felmentek Kaliforniabol. A 2000-s evek elejen vettek egy modernebbet, aminek mar ket oldalra "kitolhato" resze is van, ami nagyon kenyelmesse teszi. Lehet, ha nyugdijba megyunk, majd azzal megyunk nyaralgatni ide-oda :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.25. 17:09:03

@Zsuzsi65: susiehun.blogspot.com/2010/10/what-is-it-like-to-live-in-motorhome.html?m=1

Na, ilyen volt az oreg Titan :) meg egyszer azert nem csinalnek vegig benne olyan hosszu idot, mint amennyit lehuztunk itt az epitkezes alatt (2 gyerekkel) :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.25. 18:35:36

@SzZoole: ha tud "otthonrol" dolgozni (mint pl most) akkor es megoldhato. Kb mint a digitalis nomadok. Csomo tipp is van nekik, pl hol lehet postafiokot csinalni, hogy rendszeresn fel tudja venni a postajat stb.

SzZoole 2021.05.25. 18:49:41

@Zsuzsi65: cigány egy élet ez :-))

sci_dev 2021.05.25. 21:25:32

@SzZoole: gondolom nem ujdonsag neked ha azt mondom hogy UK-ban a travellerek pont igy elnek. Amelyik nem betoresbol meg hasonlo buncselekmenyekbol el az hazaknal tetot javit, meg kertet rendez es hasonlo alkalmi munkat vegez. Sokan a megtakaritott penzuket lovakban tartjak, igy amikor nincs munka eladnak egyet-kettot. Helyi adot nem fizetnek, valoszinuleg jovedelem adot se, gyakorlatilag teljesen a tarsadalom szelen elnek.

blackhairlady 2021.05.26. 03:43:00

@Hari Seldon 2: Nekunk van RV-nk, ez kb egy kellemes kis haziko amiben utazol. van nappali, konyha, huto, zuhany, vece es haloszoba benne.
A trailer is hasonlo, de azt huzod magad utan, miutan leparkoltal, akkor tudod csak hasznalatba venni.
Azert kell egyenesben lennie amikor leparkolsz, mert a huto tonkre mehet ha nincs vizszintben (na itt majdnem azt irtam, hogy levelben :)))
A boondock az olyan hely ahol nem kell fizetni, tulajdonkeppen egy nomad eletmod. Elonye, hogy ingyen van, hatranya, hogy nem lehet hookupozni :)))))), vagyis nem lehet racsatlakozni sem az elektormossagra sem a vizre es a szennyvizre.
Par napig lehet csinalni. generatort hasznalni, feltolteni a vizes tankot elotte, de az RV meretetol fuggoen 3-5 naponta azert erdemes egy RV parkba menni es leengedni a szennyvizet, feltolteni a viz tartalyt.
@Zsuzsi65: Igy van, nekunk ez a tervunk ha a ferjem par ev mulva elonyugdijba jon :)

blackhairlady 2021.05.26. 03:53:43

@Hari Seldon 2: Szerintem jarmuvekben ne keress logikat :)
Elonye, hogy ha veszel nagyobb dolgokat, nem kell fizetned a szallitasert, jol meg lehet pakolni akar nagyobb butorokkal is (tapasztalat). Olyan helyeken, terepen is elmegy ahol egy normal auto mar nem.
Az utazasi elmeny pedig annyiban jobb benne, hogy magas es jobban belatni a forgalmat, illetve a rossz utakon sem annyira zotyogos mint a sedan. En pl. jobban szeretem vezetni a ferjem pick-upjat mint az en Hondamat.

Hari Seldon 2 2021.05.26. 08:06:05

@blackhairlady:
Jó, de mindez igaz egy ugyanilyen méretű terepjáróra (ha jól tudom az USA-ban lényegében az 5m pluszos SUV-ok, meg terepjárók az alapok). Azt is teljesen jól lehet pakolni. Összehasonlításul: a mi Peugeot 5008-asba ami 4,65 hosszú simán befér bármilyen IKEA bútor. - Persze ezek európai mértékek, ami nálatok csak kis maximum középkategória. :-)
De lényegében az összes SUV terepjáró stb, ugyanilyen magasak, ugyanezzel a futóművel, "csak" más felépítménnyel.
Plusz ott van a szükség esetén a 7 személyesre bővíthetőség.

Na mindegy, persze részemről mindenki azt vezet amit szeret. Csak érdekelt, hogy ki mit gondol erről.

SzZoole 2021.05.26. 16:54:56

@sci_dev: persze, hogy tudom kik a pikeys, ismerek is egy párat. Többek közt a közvetlen főnököm is az. Mondjuk ő házban él a családjával.

De azt is valljuk be, hogy az általad felsoroltak az azért ritka :-)

Felénk most éppen a trükkös kutya lopásra szoktak rá.

SzZoole 2021.05.26. 17:01:26

@Zsuzsi65: felpiszkáltad a fantáziám :-))

Emlékszem jópár éve HerrGéjza linkelt egy lakóbuszt, egy ilyet vagy hasonlót, na egy ilyenbe beinvesztálnák ha tehetném egyszer, talán :-))

www.adrianflux.co.uk/blog/2017/11/volkner-motorhome-comes-car-garage.html

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.05.26. 21:13:04

@SzZoole: nem rossz :)
Anyoseknak Rexhall van, a pontos evjaratra nem emlekszem, de valami ilyesmi :) Ok tetettek bele egy mosogatogepet (haha, anyos lusta mosogatni), es nekik full slide-out van (tehat az rv teljes hosszaban)
www.youtube.com/watch?v=FpplXG0gTCQ

FutureFry 2021.05.28. 01:43:18

@Hari Seldon 2: @blackhairlady: @Zsuzsi65:
Az amerikaiak egy jó nagy részének tényleg truck-ja (pick-up-ja) van, akkor is ha (szerintem) nincs is igazából szüksége rá: pl. az én tapasztalatom szerint (legalább is errefelé), az ilyen járművek legnagyobb része (90%+?) üres platóval jár-kel (ha tényleg szükséges, akkor meg lehetne kölcsönözni).

Hogy miért veszik ezeket akkor (azon túl, hogy “jól néz ki”, “klassz”, stb.)?
Lehet azért (is), mert a “normális” autók amerikai változatainak általában alacsonyabb a névleges vontatókapacitása mint az európai modellnek, márpedig sok (pláne vidéki) amerikai (hasonlóan a posztíróhoz) szeret (ha nem is minden nap) mindenféle utánfutót (rajta snowmobile, side-by-side, atv, stb.) vagy lakókocsiit vontatni. Márpedig gyakran a specifikációk miatt (ami szabványokon, biztonsági előírásokon, stb. alapul) az USA-ban ezt csak valami truck-félével lehet megoldani (konspirációs teóriák szerint direkt, hogy több ilyen nagy nyereséggel értékesíthető járművet tudjanak eladni :)).

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása