oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. május 22. 06:30,  Magyarország egyre kevésbé vonzó az expatoknak 51 komment

2021. május 22. 06:30 Határátkelő

Magyarország egyre kevésbé vonzó az expatoknak

Nem kevesebb, mint 13 helyet zuhant a Magyarország az expatok szempontjából legjobb országokat összegző listán. Ennek egyik oka az, hogy nehezen fogadják be őket, az életminőség és a megélhetési költségek jelentik az ellensúlyt.

fiatalok_baratok_foto_pixabay_com_27707_1.jpg

Az 59 országot felsoroló listán Magyarország éppen csak befért az első ötvenbe, vagy ha fordítva nézzük, éppen csak sikerült elkerülnie, hogy a legrosszabb tíz ország közé kerüljön.

Minden ilyen listára érvényes, hogy akadnak benne olyan helyezések, melyeknél az embernek felszalad a szemöldöke. Itt sincs ez másként, hiszen a leggyengébben teljesítő tíz ország között található például Málta, Ciprus vagy Olaszország.

Az Internations Expat Insider 2014 óta állítja össze az éves rangsort olyan kritériumokat figyelembe véve, mint az életminőség, a beilleszkedés nehézsége, a munkalehetőségek és a megélhetési költségek.

Idén 170 nemzetből több mint 12 ezer expat vett részt a felmérésben, melybe végül 59 ország került.

internations_expat_index_2021.jpg

Meglepetések az élvonalban

Mi biztosan ki nem találtuk volna, hogy az élen Tajvan, Mexikó és Costa Rica végez majd, pedig így történt. Miként arra sem nagyon gondoltunk volna, hogy őket Malajzia követi.

A TOP10 többi országa talán kevésbé meglepő, hiszen az ötödik helyezett Portugáliát Új-Zéland, Ausztrália, Ecuador, Kanada és Vietnam (na jó, ez kicsit talán meglepő) követi.

Ami a nagyobb országokat illeti, Kína a 22., Franciaország 25., az Egyesült Államok 34., Németország 36., az Egyesült Királyság 45., míg Japán csak az 54. helyen található.

A három legrosszabb hely az expatok szerint Kuvait, Olaszország (!) és Dél-Afrika.

Mi a helyzet Közép-Európával?

Magyarország

Nem nagyon van mire büszkének lenni, hiszen Magyarország 13. helyet zuhanva a 48. pozícióban végzett. Ennek legfőbb oka, hogy az expatok nem érzik jól magukat az országban, gondjaik vannak a beilleszkedéssel, a magyarok egyre kevésbé barátságosak velük.

A helyzetet tovább árnyalja, hogy ezt a visszaesést úgy sikerült hozni, hogy közben az életminőségben viszonylag (39. hely), a megélhetési költségekben pedig kifejezetten jól (8. hely) sikerült teljesíteni.

Csehország

A régióban a csehek teljesítettek a legjobban, 15. helyük azt jelenti, hogy simán megelőzték például a 23. Ausztriát is, igaz, két évvel ezelőtt a TOP10-ben voltak, szóval ez náluk nem újdonság.

Miként az sem, hogy miközben kifejezetten jó az életminőség (egyéni boldogság, utazás, közlekedés, egészségügy, szabadidős lehetőségek, stb.), addig a beilleszkedés elősegítésében már nem annyira jeleskednek (fordítjuk magyarra: tudnak bunkók lenni a külföldiekkel).

Az expatok is elsősorban arra panaszkodtak, hogy a csehek nem túl barátságosak, nehéz barátkozni és otthon érezni magukat.

Lengyelország

A lengyelek 7 helyet rontottak a 2020-as listához képest és a 43.-on állnak. Hasonló gondokkal küzdenek, mint a magyarok és a csehek, azaz nem túl nyitottak a külföldiek irányába, finoman szólva sem túl barátságosak (38. hely).

A lengyeleknél is világviszonylatban olcsó az élet (12. hely), szóval a probléma kifejezetten a nyitottság és a külföldiek befogadásának hiányában érhető tetten.

(Fotó: pixabay.com/27707)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: expat Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6316567450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.05.22. 06:54:52

Nem szempont, hogy egy ország vonzó legyen az expatoknak vagy hogy jól érezzék magukat. Ha kapnak egy kellő méretű juttatási csomagot, privát egészségügyi ellátással, gyerekgondozással stb., egyből jobban fogják magukat érezni, de ennek biztosítása nem az ország feladata. Nem hiszem, hogy az expatok többségét nagyon érdekli, hogy be tudnak-e illeszkedni vagy sem, de azt is meglepőnek tartanám, ha ez Taiwanban vagy Vietnamban sokkal könnyebb volna, mint mondjuk Németországban vagy az Egyesült Királyságban.

Viszont ez nyugodtan meg is maradhat az expatok (és a cégeik) problémájának. :)

fhdgy 2021.05.22. 07:55:06

@Arthamyr: A németekkel szerintem csak egy "baj" van. A német nyelv nagyon sok embernek nem fekszik.

Aztán mondjuk, csak angollal korlátozottan lehet boldogulni. Én azt tapasztaltam, érteni sok német ért, de addig nem hajlandó beszélni, amíg nem nagyon muszáj.

Nekem erre bizonyíték, hogy amikor kikerültem, sokszor jó lett volna, ha a kollégákkal angolul beszélhettem volna meg egy-két apró szakmai problémát. Mondjuk maximum 10 mondattal.

Meghallgattak, válaszoltak is, de németül. Akkor ez nem igazán tetszett, de valamivel később már azt mondtam, hogy igazuk van.

Nekem is jobb volt, hamarabb tanultam németül. Aztán azonosultam is vele. Deutschland nem Germany!!!

Arthamyr 2021.05.22. 08:13:54

@fhdgy: Vietnamban könnyebb a helyi nyelvet megtanulni, mint Németországban, vagy jobban akarnak/tudnak angolul beszélni?

fhdgy 2021.05.22. 08:31:55

@Arthamyr: Lehet, nem tudom, hogy a vietnámiaknak sokkal nagyobb az érdekük.

A németek lehet, hogy azt mondják, köszönöm, de mi jól megvagyunk angol nélkül is.

A mélységekbe én nem tudok belemenni.

Pl. elmélkedhetnék azon, hogy a németek nem szeretik az angolt, mert II. Vh. Még lehet, hogy lenne is benne igazság, de akkor a vietnámi háború? Az nem számít?

seigyo_zoufukuki · densha.blog.hu 2021.05.22. 08:42:26

"Digital life" Új-Zélandon megelőzi Szingapúrt? Az egyetlen pozitívum, amit el tudok mondani, hogy a bankkártyahasználat jobban elterjedt mint mondjuk Tajvanon vagy Japánban, de kb. ennyi.

Új-Zélandon a legnagyobb mobilszolgáltató vakfoltos szolgáltatásaira és havi 40GB mobilinternetre fizetésarányosan 2-3x annyit költöttem mint Tajvanon a korlátlanra (18000 forint vs. 4800 forint). A wellingtoni elővárosi vonatokra a közelmúltig (illetve a felmérés évében biztosan) csak papíralapú (!) jegy volt elérhető, úgyhogy lehetett pénztárazni. Voltak állomások, ahol du. 1-kor bezárt a pénztár, s onnantól a közeli paki hentesnél lehetett jegyet venni. Elektronikai berendezések választéka, ára és hozzáférhetősége is a béka valaga alatt van Tajvanhoz vagy Japánhoz, Dél-Koreához képest, s még lehetne folytatni a sort...

tanato 2021.05.22. 09:04:21

Jó cikk,hiszen azok is határátkelők akik nem halálig csak néhány évig dolgoznak külföldön.T.Főszerksztő!
Több olyan cikket várok ide amit vagy kint dolgozó magyar expatok vagy itt dolgozó külföldi expatok írnak.Beleértve mondjuk az itt 6-8-10 évig tanuló külföldiek leírását is.

fhdgy 2021.05.22. 09:12:41

@tanato: Kaposvár is mióta vár, aztán semmi baja sincs! -:)

nyuszigonosz 2021.05.22. 09:16:26

Átolvastam az eredeti írást is, Magyarországot amúgy konkrétan nem is találni benne, mármint a számokon kívül.

Expatok: kiküldetésben lévö népek rövidebb/hosszabb távon, kiküldetést és minden ezzel járó dolgot a cég intézi/fizeti, az is a cég döntése milyen lakhatás/betegbiztosítás és ilyenek.
Így egy expatnak sok sok mindennel egyáltalán nem kell foglalkoznia, és az általuk készített besorolás nagyon szubjektív, mivel nekik a munka és juttatások mindenképp megvannak, így a "hol jó lakni" leszükítödik arra, hogyan tölthetik a szabadidejüket egy egy országban. Milyen lehetöségeik vannak az utazásra, hobbira, és az adott helyen nekik ezek a saját kiadások mennyibe kerülnek.

Az ország nyelvét ahol egy ideig élnek és dolgoznak általában nem tanulják meg mivel a munkához, ami miatt a cég odaküldte öket nem szükséges. Ezt esetleg akkor kezdik tanulni, ha egy-két évnél mégis tovább maradnak.

Miért van a kedvelt helyek között Dél-Kelet Ázsia, az igen egyszerü: klíma, alacsony árak, és még téli cucc sem kell. :-)

Európán belül egy kedvelt hely Csehország, mivel Európa közepén található, de a megélhetési költségek mégis alacsonyabbak mint a szomszédos Németországban, viszont óriási a kínálat a szabadidö eltöltésére, csak hát ugye aki nem beszéli a helyi nyelvet, és adott esetben egy kisvárosban lakik, nem fog tudni a szomszédaival egy nagyon alap komunikáción kívül társadalmi életet élni egy egy esetleges közös grillezésen és söriváson kívül.
Csehországban nagyon sokan beszélnek angolul és/vagy németül, de nem mindenki.

Az eredeti szövegben nem a csehek bunkóságáról van szó, hanem arról, hogy vannak barátságtalan csehek is. Mint mindenhol a világon, így Csehországban is akad bunkó személy, de alapból a barátságtalant bunkóra fordítani nem találom jónak, söt! A két kifejezés nem egy és ugyanaz.

Csodabogár 2021.05.22. 09:58:23

@fhdgy: Nem tudom, hogy pl. Vietnamban vagy a többi ázsiai országban előny-e vagy hátrány, ha 10 méterről látják, hogy külföldi vagy. Még turista se voltam ott soha. Thailandban azt tudom, külföldi, hazudunk neki valami szépet.

fhdgy 2021.05.22. 10:04:29

@Csodabogár: Csak indiai tapasztalataim alapján:

Kéregetők, koldusok szeretik a messziről kiszúrható idegeneket.

Rám is hatottak. Általában ritkán adok koldusoknak, Indiában egy kicsit bepótoltam ezt. Volt pl. egy kis gyerekekből álló, öt-hat fős csapat, nekik sokszor adtam öt rúpiát, de volt, hogy 20-at is.

fhdgy 2021.05.22. 10:17:01

@Csodabogár: Volt még egy koldus, akinek többször adtam.

Nem túl gyakran jártam arra, de ő mindig ott volt és nem hiszem, hogy rám várt. A meleg klíma lehetővé teszi, hogy minimális ruházatban legyenek. Pl. ez a koldus egy szál ágyékkötőben volt. Teljes valójában látszott a nyomorúsága. Borzalmas volt látni.

arncht 2021.05.22. 10:28:36

Mas nyaralni, meg mas ott elni :) az sem mindegy, hogy vki milyen eletszakaszban megy oda, van e csalad, etc. Olaszokhoz nyaralni barmikor... ott elni? Oda szuletni kell... de ha nagyon olaszorszagot akarnam erzeskent, lehet a svajci olasz tartomanyokkal probalkoznek, talan vmelyik eszaki tartomannyal vmi szep toval.

fhdgy 2021.05.22. 10:54:34

@arncht: Egy nagyon bolond kérdés: Magyarországon csak nyaralni vagy élni is?

arncht 2021.05.22. 11:10:30

@fhdgy: ha van penzed, szvsz jo hely (foleg magyarkent). Megszerezni azt... no ez problema.

dikusz. 2021.05.22. 12:17:25

@fhdgy: Neked mi lenne a válaszod, ha tőled kérdeznék ezt meg?

fhdgy 2021.05.22. 12:21:51

@dikusz.: Már nem az, ami pár éve lett volna.

Pár éve még azt mondtam, hogy nem akarok itt élni.

Mára eldőlt a sorsom, beletörődtem.

Különben is, már kötnek a kecskék, a birtok.

svajcineger 2021.05.22. 13:20:50

@arncht:
Ticino tényleg nagyon klassz! Mintha egy teljesen másik ország volna. Már az áraktól eltekintve. :)

sörm 2021.05.22. 13:47:52

@fhdgy: Mi tavaly januárban voltunk Vietnámban, a reptéren hazafelé hívott anyám hogy húzzunk a régióból mert Kínában nagy gebasz jön (epidemiológus). Haha...

Senki nem beszélt angolul, se németül se franciául, mi ennyit tudtunk. Iszonyú frusztráló volt. Étteremben nevettünk mert fogalmunk nem volt mit rendelünk, latin betűkkel írt menü szinte sehol hogy legalább azt a 2-3 szót megtanuljuk hogy csirke meg marha. Volt hogy békát kaptunk, volt hogy krokodilt :). De pl robogóbérlésnél már frusztrálóbb volt, otthagyni az útlevelet valakinél akivel 1 szòt nem tudsz beszélni, alá kellett írni egy papírt amiből 1 szót nem értettünk és fogalmunk sem volt van-e biztosítás pl. Úgy alkudoztunk h írtuk a számokat egy papírra. El se merem képzelni ha orvos vagy rendőr kell.

Mindez turistaparadicsomban, nem vidéken, igaz nem is Hanoiban.

fhdgy 2021.05.22. 14:03:17

@sörm: Jó, akkor kettő kérdés:

Ennek ellenére jó volt-e?

Visszamennétek-e?

sörm 2021.05.22. 14:19:17

@fhdgy: Álomutazás volt, de a nászutunk, szóval bárhol álom lett volna...

Én máshova mennék. Izgalmas volt átélni Ázsiát, nekem első alkalom volt, de úgy érzem elég volt. A strandok (az ország legjobb strandjai, Phu Quoc) nem nagy szám, snorkelezni nem lehet, a szemét és bűz szívszorító. A kaja a férjem szerint álom volt, én akkor voltam 2 hónapos terhes úgyhogy végighánytam az utat és kekszen éltem. Direkt Vietnámba mentünk és nem Thaiföldre mert kevésbé exploatált, de annak sok előnye is van. Pl kiszedik a műanyagot a tengerből... Nagyon jó út volt, abszolút pozitív képet kaptunk az országról, de ha visszamennék Ázsiába mást próbálnék ki.

Sajnos olyan rosszul voltam hogy kimaradt a tervezett párnapos kirándulás Ho Chi Minhbe, az biztos sokat árnyalta volna a képet.

fhdgy 2021.05.22. 16:16:05

@sörm: Gratulálok és sok boldogságot.

Ezek után nem tartom kizártnak, hogy a tettes még visszatér a tetthelyre.

sörm 2021.05.22. 16:32:36

@fhdgy: Köszönjük! Kiderül majd. Egyelőre kisbabával biztosan nem aktuális, ha nem volna járvány akkor sem. De hogy pár év múlva mi lesz az majd kiderül.

énisfélek 2021.05.25. 21:24:00

Egy magyar átlagpolgár számára (aki ugye alkalmazott valahol) nem biztos, hogy az a jó, ha Magyarország az expat kedvencek listájának élvonalában van. Ezt gondolja végig mindenki, aki úgy érzi, hogy szégyen nekünk ez az alacsony helyezés. Mert lehet, hogy ha előbbre lennénk a listán, akkor a következő ide érkező expat pont a te munkahelyedet venné el.

Ettől független (megoldandó) probléma, hogy ami miatt az expatoknak szar hely Magyarország, ugyanazért nekünk is szar hely :)

kvp 2021.05.25. 21:24:14

Az adatok alapjan ami most betett Magyarorszagnak az, hogy csak az EU-s allampolgaroknak jar allami egeszsegugyi ellatas, a magankorhazak meg joreszt lealltak a jarvany miatt. Igy aki nem EU-s expat, az kvazi ellatas nelkul maradt. Minden mas ertek ugyanaz maradt mint a korabbi evekben.

odamondó 2021.05.25. 21:24:41

@sörm: latin betűkkel írnak Vietnámban.

Bò=marha
Vịt=kacsa
Gà=csirke

Szerintem ezek pár nap után memorizálható dolgok. (mármint random rendelsz aztán rájössz, hogy melyik mi volt)

horrorpornó bábszínház 2021.05.25. 21:25:07

A "nem kevesebb mint x" szókapcsolat vessző nélkül írandó, még akkor is, ha a szabályzat csak a "több mint x" szókapcsolatot tárgyalja konkrétan, aztán bízik az emberi értelemben. Időnként hiába.

Ami a külföldiekkel való viselkedést illeti, nem mindegy, hogy milyen rasszhoz tartozol, és azon belül is honnan való vagy. Egy fehér embert könnyen befogadnak Magyarországon, egy angolul nemigen beszélő afgánt vagy afrikait meg nem annyira, pláne ha hozza a hazája nem igazán európai értékeknek megfelelő szokásait is.
Egy amerikai vagy euronégert meg valahol a kettő között, ha tud viselkedni, akkor nem sokkal lemaradva a fehérek mögött. Némi gyanakvás van, de ha kiderül, hogy be tud illeszkedni, akkor simán befogadják. Legalábbis Budapesten, lehet, hogy Novajidrányban (elnézést a novajidrányiaktól, csak példa) nem annyira.

desw 2021.05.25. 21:25:21

@Arthamyr:

"Vietnamban könnyebb a helyi nyelvet megtanulni, mint Németországban, vagy jobban akarnak/tudnak angolul beszélni? "

Nem hinnén, cserébe viszont Vietnám baromi olcsó, süt a nap és 25+ fok van egész évben. (ha nem az északi részre mész)

Csomó német, angol, francia, orosz, . . . telepedik le Vietnámban, mert piszok jól lehet élni.

Pl: 120 ezer forintért ilyet bérelhetsz:
www.facebook.com/photo?fbid=1897996523703131

horrorpornó bábszínház 2021.05.25. 21:26:42

@Arthamyr:
Tajvan.

De annyiban igazad van, hogy az itt élő expatok/expatek többsége nem fizet semmilyen tb-t, most a vírusvakcinálás idején derült ki, hogy ilyenkor meg bajban vannak, mert ha nem volt tajszám, nem volt oltás sem. Aztán a végére lett tajszám nélkül is, csak most meg védettségi kártya nincs tajszám nélkül, ezen megy a rinya a köreikben, mert kimozdulni meg szeretnének.
Mindez azért röhejes, mert a többségük az átlagmagyarnál jóval többet keres, és kb. havi 7000 Ft-ért kaphatna teljes körű tb.-t, ez bármelyik nyugati országban ennek a sokszorosa lenne.

Vietnamban mindenki beszél angolul. Ki hogy, de beszél. Az utcaseprő is. Az egykori amerikai megszállás egyetlen előnye.
(Mondjuk a tinneknél is ez van, és ott még amerikai megszállás sem volt.)

@fhdgy:
Nem értem, mi az, hogy nem fekszik.
Semmivel sem nehezebb, mint a francia, sőt, jóval következetesebb, a kiejtését tekintve meg jóval könnyebb (nemcsak a magyaroknak).

"A németek lehet, hogy azt mondják, köszönöm, de mi jól megvagyunk angol nélkül is."
Ehhez képest mindent megjelentetnek angolul is, sőt, bizonyos cégek a termékeik használati utasítását angolból fordíttatják még németre is. Német cégek. Találkoztam ilyennel.
Egyébként a németek túlnyomó többsége is beszél angolul, nem is rosszul, csak a kiejtésük szörnyű.

@seigyo_zoufukuki:
Mert Japánban meg Tajvanon már rég mobiltelefonnal fizetnek, nem bankkártyával. Ami meg a költségeidet illeti, az adott ország átlagkeresetéhez mérd. Mellesleg 40 GB mobilinternet feltöltőkártyához itt is sokkal drágább, mintha veszel egy korlátlan netet tartalmazó (pl. Vodafone Red) csomagot. Pedig ugyanaz az ország.

@tanato:
Itt élő külföldiek nem olvasnak magyar blogokat, még ennél sokkal jelentősebbeket sem. Pláne nem írnak oda. A többség nem is nagyon beszél magyarul 20 év itt élés után sem, mert nincs rá szüksége, elboldogul az angollal meg az anyanyelvével.

@nyuszigonosz:
És mi kell még a grillezésen meg a söriváson kívül, mint közös program?
Ja, a dugás, de ahhoz nem kell nyelvtudás. Vagy legalábbis nem olyan nyelvtudás kell.

@arncht:
Észak-Olaszországot is figyelembe vetted? Milánó, Torino és ezek környéke?
Az azért nem Nápoly vagy Puglia vagy Szicília, mentalitásban sem.

@Csodabogár:
És mi a helyzet Thaiföldön?

@sörm:
Vietnamban latin betűkkel írnak. Már legalább 100 éve mindenki, előtte az 1600-as évektől csak a katolikusok. A marha egyébként bò vietnamiul, bármelyik budapesti vietnami levesezőben megtanulható.
Következő mese?
Mert ez nagyon az volt.

Izé, exploatált? Mi a faxom... Te aztán tudsz magyarul.

desw 2021.05.26. 06:32:42

@horrorpornó bábszínház:

"Vietnamban mindenki beszél angolul. Ki hogy, de beszél. Az utcaseprő is."

Dehogy beszélnek! Még jobb szállodákban és éttermekben se nagyon. Ezért tanulom én a vietnámot inkább, mert elég macerás enélkül.

Egy 40+-os ember kb zéró, fiatalabbak már tanulnak angolt a suliban.

@sörm:

"El se merem képzelni ha orvos vagy rendőr kell."

A rendőr a pénz nyelvén ért csak, és felismeri a dollárt is nemcsak a VND-t. ;)

A maszek kórházakban azért vannak olyanok, aki elég tűrhetően beszélnek angolul. (én kaptam egy hosztesz csajszit, ő kísérgetett végig és fordított)

Arthamyr 2021.05.26. 06:55:55

@desw: Igen, hasonlóan látom, ezért írtam (előre :)) az első hozzászólásomat ( @Arthamyr: ).

midnight coder 2021.05.26. 07:36:38

Nem tudom ez a befogadás dolog mennyire igaz, én a cégnél azt tapasztaltam, hogy a külföldiek kifejezetten népszerûek voltak (a COVID elõtt amikor utoljára benn voltunk) már csak az angol gyakorlása miatt is. Voltak nálunk amerikaiak, lengyelek, indiaiak, stb, nem hiszem hogy gondjuk volt ezzel. Még egy arab is volt, neki is annyi gondja volt, hogy a balatoni bulira nem ment el a bikinis csajok miatt. Aztán mondjuk azt el tudom képzelni, hogy mondjuk a lakás bérlésnél az indiainak vagy az arabnak lehettek gondjai...

odamondó 2021.05.26. 08:30:49

@horrorpornó bábszínház: nehogy azt hidd, hogy expatként 7000 forint a TB. :) Marhára nem így működik. 3. országbelinek az első 2 évben havi 80 ezer és csak vészhelyzeti ellátás van ingyen. A munkáltatók se véletlenül fizetnek inkább magán biztosítást.

négyzet 2021.05.26. 09:56:36

@sörm: Ismerőseimnek ki kellett próbálni az orvososdit ott, amikor hónapokat utazgattak olcsón Ázsiában. A lány, aki beteg volt, attól félt, hogy ott fog meghalni egy akármilyen fertőzésben, mert a kórház olyan volt, hogy abba inkább nem akart bekerülni. Haza akartak repülni, de nem volt utazóképes... Legközelebb már csak fejlett országokba mertek menni Ázsiában, akárhol.

négyzet 2021.05.26. 10:01:09

Ismerek külföldit, nem EU-s állampolgár, aki Budapesten visz - nem kamu - vállalkozást jó sok éve, és rengeteg pénzt fizet az egészségügyért és általában véve mindenféle állami/magán szolgáltatásokért. Nem emlékszem a részletekre, de hiába fizette volna, nem kapott TAJ-számot, nem kerültek be a rendszerbe, a gyerekeknek iskola például így csakis teljesen magán jöhetett szóba. Hát nem tudom, én átéltem a szekunder szégyent, miközben mesélte az állami/önkormányzati szervekkel zajló kálváriáit. Csak az időközben az országba beszokó gyerekei miatt nem léptek tovább szerintem.

padlogaz 2021.05.26. 17:22:31

ez alapján elsősorban a közepesen egzotikus országokat preferálják, amit meg is értek.

Almandin 2021.05.26. 17:22:43

@midnight coder: Általában más egy cégen belül a dolog, mert ott a kollégákkal össze van zárva valaki, meg azokkal tud is beszélgetni. Az átlagmagyarokkal az utcán gyakran a nyelvtudás hiánya miatt nem annyira beszélgetnek, a szomszédaikkal attól függ, mennyire beszélik a nyelvet.
De van más oka is, hogy állítólag nem nagyon illeszkednek be az expatok. Nekem az a gyanúm, hogy nem is nagyon akarnak. Egy magasan képzett menedzser, aki egy nagyon fejlett országból érkezett, nagy esélllyel lenézi az átlagmagyart, elmaradott, már-már barbár embernek tartja. Egy átlagmagyarra kalibrált üzletbe, étterembe nemigen tévednek be. A lakásbérlést ügynökségeken keresztül intézik, Budapesten már vannak csak angolul hirdető irodák, amelyek felső kategóriás ingatlanokat adnak bérbe, lehet, hogy direkt expatokat költöztetnek egymás mellé.
A nálunk élő külföldiek beilleszkedése én úgy látom, függ egy kimondatlan országhierarchiától. A nyugati expat inkább hajlamos a lenézésre a magyarok felé. Viszont a magyar is általában lenézi a keletről érkezett vendégmunkásokat, akik az iparban dolgoznak (ukránok, románok). Vannak még a távol-keleti kereskedők, akik szintén inkább lenézettek az átlagmagyar részéről. Tisztelet a kivételnek, de a többség így gondolkodik/viszonyul a másik emberhez. Bár azt is lehet látni, hogy a magyarokon belül ugyanígy megvannak ezek a "kasztok". A gazdag felsővezetők lenézik pl. a kevésbé jól kereső orvosokat, tanárokat. Azok pedig a kétkezi munkásokat (a sor folytatható, egészen a hajléktalanokig).

horrorpornó bábszínház 2021.05.26. 21:52:13

@Almandin:
Az utcán az átlagmagyarok már egészen tűrhetően beszélnek angolul, legalábbis a 40 évnél fiatalabb réteg.

Legalábbis sokkal jobban, mint az állítólag jó angoltudású Orbán Viktor itt:
www.youtube.com/watch?v=bO9v8aKSj24

A külföldi menedzser meg magyar menedzserekkel haverkodik, nem átlagjózsival a romkocsmából.
Ami a lakást illeti, szerintem a legtöbb külföldi menedzser anyagilag elbújhat egy Tiborcz-Garancsi-Szíj László hármas árnyékában. És akkor direkt nem a Mé'szaros Lőrincet említettem.

A távol-keletiek meg jobban lenézik a magyarokat, mint azok őket. Konkrétan buta barbároknak tartják a magyarokat, és nem is minden alap nélkül. Nézd meg bármelyik ide betelepült kínait-vietnamit-akármit, 2 éven belül mind beszél angolul ÉS magyarul. Olyan kiejtéssel, amilyennel, olyan nyelvtannal, amilyennel (de az mondjuk az Index-Telex-444-Prosti Srácok-888-Mandiner bármelyik újságírójára is igaz), de beszél. Pedig a magyar nekik kurva nehéz nyelv (az angol nem annyira).

horrorpornó bábszínház 2021.05.26. 21:52:16

@desw:
Hát nem tudom, te merre jártál, én ezt tapasztaltam.

Almandin 2021.05.27. 08:04:20

@horrorpornó bábszínház: Nyilván nem a magyar milliárdosok szintjén él az átlag expat, de sokkal jobban, mint egy átlag alsó középosztálybeli vagy munkásosztálybeli magyar.
A kínaiak, vietnamiak nagy része valóban megtanul minimum alapszinten magyarul, vannak, akik magas szinten, de inkább a gyerekeik azok, akik kétnyelvűek. Én sokszor vásárolok náluk, az étkezdéiket is szeretem, alapszinten a legtöbbükkel nincs nyelvi gond. Bár az is igaz, hogy aki a magyar átlagembereknek nyit vegyesboltot, vagy kifőzdét, az jobban megtanul magyarul a munkájából kifolyólag, mint egy multicég menedzsere, aki a cégnél nem, vagy ritkán találkozik magyar ügyfelekkel, ha igen, akkor azok angolul tárgyalni képes üzletemberek, valamint az angolul szintén beszélő kollégák. Nem vicc, de van olyan, hogy egy multi irodaházába takarítónak is csak olyat vesznek fel, aki legalább társalgási szinten beszél angolul, mert sok expat még velük se beszél magyarul pár szót (pedig csak annyit kellene megtanulni, hogy: "kérem, takarítsa fel, ezt, vagy azt", rámutatva a piszkos felületre). A többségük általában nem veszi a fáradságot, hogy arra a pár évre, amíg itt van, megtanuljon magyarul. Bár az is igaz, hogy sokszor idejük sincs rá, a menedzseri munkakörök nem a laza munkatempóról híresek.
Azt nem tudom, a távol-keletiek mennyire nézik le a magyarokat, lehet, hogy sok olyan van köztük, de mint ahogy pl. én se nézem le őket, valószínűleg nem mind néznek le minket ők se. A lenéző mentalitás erősen egyénfüggő, az emberek többsége hajlik rá, hogy származás alapján nézzen le embereket. Én ez alapján nem szoktam senkit, én viselkedés alapján vagyok képes lenézni másokat (a bunkóság, primitívség erősen taszít).

odamondó 2021.05.27. 08:04:20

@négyzet: pontosan ez helyzet. A privát egészségbiztosítás nagyságrendekkel jobb és olcsóbb mint a TB (külföldinek)

Opi87 2021.05.27. 08:04:20

@horrorpornó bábszínház: Szerintem egy ázsiainak könnyeb a magyar mint egy indo-ejrópainak. Eléggé hasonlóak a struktúrák, a törökben is amúgy.

Persze minden nyelv ebújhat a kínai mögött összetettségben és árnyalatokban, na de nekik van 5000 év előnyük :)

horrorpornó bábszínház 2021.06.05. 20:36:26

@Almandin:
Az átlag expat nem vezető beosztású, hanem valamiért ide vetődött és itt ragadt, a hazájában simán csak átlagos munkakörű/végzettségű faszi vagy csaj (azért fasziból legalább egy nagyságrenddel több van). Vannak persze multik vezetői is, de azok elenyésző számban az itt élő külföldiekhez (nevezhetnénk akár így is őket, még ha ez nem is annyira menően angolos) képest.
Ha körbejársz egyszer a budapesti bulinegyedben (szánj rá pár hétvégét), százával ismerhetsz meg ilyeneket. Ők nem mentek haza a Covid miatt sem. A többség egyébként több nyelvet beszél (az angol mellett francia, olasz vagy spanyol), a magyart csak kevesen, azok sem, akik egyébként 1-2 évtizede itt élnek, hacsak valami csaj miatt el nem kezdték tanulni.

@Opi87:
Attól függ, Ázsia melyik része. Az Ural környékén élő finnugoroknak meg nem finnugor cseremiszeknek biztosan könnyű, mert van pl. alanyi meg tárgyas ragozásuk is (ami finnugorok finn ágának nincs).
Egy távol-keletinek a magyar baromira nehéz, bár a koreai meg a japán (nagyon) kissé hasonló (ragozott szavak, a rag a szó végére kerül stb. - bár az írásmód miatt inkább hatnak névutónak, de valójában valódi ragok), de a nyelv szerkezete baromira más. Egymás nyelvét könnyebben megtanulják, ahogy az európaiak is egymáséit, gondolom, a hasonló gondolkodásmód ebben sokat segít, többet, mint a nyelv (egyébként elég halvány) hasonlóságai.
De ha így lenne, ahogy mondod, akkor fordítva is igaznak kellene lennie, szóval nosza, vágj bele a japán, kínai, koreai, vietnámi vagy esetleg a maláj tanulásába, hiszen könnyű, szóval 1 éven belül mindet vágni fogod.
A törökben sem hasonlóak a struktúrák. A finnben és az észtben még csak-csak, bár náluk is sok szerkezet él még, ami a magyarból már évszázadok óta kiveszett (elbeszélő múlt, összetett igealakok, mint a magyarban is volt a látá vala, látta vala stb.), és ez egy mai magyar számára nem kissé megbonyolítja, egy 300 évvel ezelőttinek sokkal egyszerűbb lett volna, mert megvoltak az egy az egyben történő megfelelések.

A kínaiaknak semmi előnyük sincs, az emberiség összes nyelve nagy valószínűség szerint egyetlen ősnyelvből alakult ki, azaz mindegyik pont ugyanannyi idős. De ha csak a kultúrát tekinted, akkor az araboknak meg az egyiptomiaknak is legalább annyira összetett nyelvet kellene beszélniük. De a nyelv nem ettől függ.

Mellesleg a kínai semmivel sem összetettebb és pláne nem árnyaltabb, mint bármelyik átlagos indoeurópai nyelv. Nagyon kevés szótagjuk van, abból kell gazdálkodni, nagyon hosszú szavakat nem alkotnak (ha jól tudom, alapszóként a 3 szótag a maximum), ezért szinte mindegyik szavuknak nagyon sok jelentése van, ami beszédben azonos, de az írásképük eltérő, többnyire nagyon.

Almandin 2021.06.09. 07:08:53

@horrorpornó bábszínház: Az az expat-réteg, akikről írsz, nem lehet túl széles. A multimenedzsereken kívül túl sok olyan munkakör nemigen van, ami felszívná a nyugat-európai és amerikai embereket. Talán nyelvtanári állások vannak ilyenek, amúgy ilyen ismerősöm nekem volt is. Az egyik rokonom pedig a lakását adta bérbe egy ilyen külföldi nyelvtanárnak. Tömegesen biztos nincsenek itt jelen. Ugyanis kétkezi munkára nemigen jelenkeznek nyugati emberek M.o-n (mi se megyünk Bangladesbe ottani gyári munkásnak), a nyelvi akadályok miatt pedig a nyelvtanári és a menedzseri munkákon kívül nemigen marad semmi. Esetleg pl. itt élő operaénekesek lehetnek még ilyenek, vagy szimfonikus zenekarok zenészei. Talán még van a jómódú, a vagyonából élő réteg, akik viszont annyira mégse gazdagok és előnyös nekik Magyarországon élni, mivel itt olcsóbb minden.

2021.06.09. 12:27:57

@Almandin: szóval ha hazatelepednék minden megtakarításommal akkor expat lennék? 2011 évében vettünk egy lakást egy kisebb társasházban (6lakas) Budapesten, hogy ne kelljen szállodában lakni. Gondoltuk talán jó lesz ha nyugdíjba megyünk. Azóta a súrlódások állandóak, ránk van nyomva a bélyeg: okoskodó,akadékoskodó,zsugori pedig megtehetné hogy mindent fizet, kicsinyes mert ragaszkodik ahhoz hogy ne más autó álljon a megvásárolt parkolohelyen. Stb. Mindez azért mert ismerjük a kötelesség mellet jogainkat is. Hallottunk olyanokat is, tőletek el kellene venni az állampolgárságot mert nem itt éltek és fizettek adót, Semmit sem tudtok a magyar életről. Mellette mint ez a hozzászólás is mutatja magyar újságokat olvasunk, magyar televíziót nézünk, tisztában vagyunk a hétköznapokkal. Akkor ez lenne a nagy magyar befogadás? Amikor meg saját hazánk szülöttét sem fogadjuk el? Talán akkor ha ízig vérig külföldiek lennénk ? Soha nem gondoltam hogy egyszer idegen leszek ott ahol születtem.

Almandin 2021.06.09. 19:23:59

@Team Vincent: Nem, az expat egész mást jelent. Nekem inkább az a gyanúm, hogy irigyek a szomszédaid. Ha egy kicsit szegényebbek nálad, akkor már sokan irigykednek. Különösen, hogy nem laksz ott. Magyarországon sok az irigy ember, ez sajnos a nemzeti karakterológiához is hozzá tartozik. Sokan elvárják valami kommunista reflexként, hogy egy társasházban mindenki hasonló anyagi hátterű legyen. Ha szegényebb, lenézik, ha gazdagabb, irigyek.

2021.06.09. 20:45:25

Érdekesség, hogy a többi tulajdonostárs, nem átlagember. Iskolázott, felső képzést is végzett sőt nyelveket beszélő emberek, akik nem alulfizetettek. Így a kommunista időből származó reflex lenne az ok? Bizonyára más a jövedelmi kategória de az olló két szára azért nem ütközésig nyitott. Eszünkbe sem jutna a körtét almával összehasonlítani.

A nemzeti karakter? Az irigység? Lehet, de miért nem tudunk örülni annak ha valaki saját erőből sikeres és ezt elismerjük. A tudást amit megszerzett zsigerből elutasításra kerül.
Az eredmény: elvesztettük minden illúziónkat, hogy egy re integráció ilyen alapon eredményre vezethetne.

Almandin 2021.06.09. 22:00:07

@Team Vincent: Általában az emberek direktben arra irigyek, akiknek egy kicsit jobban megy a soruk. Lehet, hogy a szomszédaid a magyar átlagnál iskolázottabb és jobban fizetett emberek, de nem a milliárdos kategória. Lehet, hogy csak egy lakást tudtak összeszedni az életük során, és rád azért irigyek, mert több ingatlanod van. A legtöbb ember a környezetéhez méricskéli magát. Társasházakban gyakran van olyan jelenség, hogy nagyjából homogén társadalmi összetétel alakul ki. Kisebb házaknál ez erősebben érezhető, a nagyobbaknál kevésbé törődnek a lakók egymással, különösen, ha a garzontól a nagy lakásig minden megtalálható, mivel akkor heterogén lesz a társadalmi összetétel. Valószínűleg felfele enyhén kilógsz közülük és ez zavarja őket. Kommunista reflex meg elég sok van. Pl. az irigykedés arra, akinek egy picivel is több van mert sokan azt szeretnék, hogy mindenkinek ugyanannyija legyen, vagy pl. nehezebb elhelyezkedni több év munkanélküliség után, mert sokak fejében még él a KMK fogalma, még ha a büntetőjogból törölték is.

horrorpornó bábszínház 2021.09.18. 17:47:39

@Almandin:
A kétkezi munka meg a közép- vagy felső vezető között azért van még jó pár réteg. Egyszer menj el mondjuk a pesti romkocsmák bármelyikébe, és beszélgess ott külföldiekkel, kurva sok van, és nem vezetőként dolgoznak. Most, az internetnek köszönhetően egy csomóan vannak, akik bárhonnan tudnak dolgozni, nem kell fizikailag még azon a kontinensen sem lenniük, ahova a munkát végzik.
(Én is szoktam ilyet időnként, bár én magyar vagyok, és Magyarországon élek, bár utóbbi nem volt mindig így.)
Nyilván nem a disznóbélmosóba jönnek tömegével belet mosni Svédországból, de ilyet nem is írtam.

Mellesleg ma már angollal simán el lehet boldogulni bármelyik magyar cégnél. Amikor utoljára bejárós munkákat végeztem, a rendszergazdák pl. az utóbbi 3 cégnél mind külföldiek voltak.

@Team Vincent:
Te tetted magad idegenné, amikor külföldre költöztél. Az még nem a hazád, ez meg már nem. És nem is lesz soha egyik sem az. Te vállaltad, akkor most ne sírj.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása