oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 26. 06:30,  Csapdában? A határátkelők és a védettségi igazolvány 81 komment

2021. április 26. 06:30 Határátkelő

Csapdában? A határátkelők és a védettségi igazolvány

Vajon mi lesz azokkal, akik határátkelőként külföldön kapják meg az oltást és mondjuk Magyarországra látogatnának? Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik (külföldön élő, beoltott, de magyar védettségi igazolványt felmutatni értelemszerűen nem tudó) fele nem? Zoltán aligha van egyedül az őt kínzó kérdésekkel.

vedettsegi_igazolvany_foto_szekesfehervar_hu.jpg

„Hála istennek Európában hol kisebb, hol nagyobb lendülettel, de folyamatosan zajlik az emberek beoltása. A Magyarországon élő családtagokkal sokat beszélgetünk arról, milyen jó lenne megint látni egymást, esetleg beülni egy étterembe.

Igen ám, de ennek kapcsán akadnak problémák. Én egy európai uniós országban élek, ahol a munkahelyem többször felhívta a figyelmet, hogy a külföldön megszerzett oltásokat (legyen bár Pfizer, Moderna vagy bármelyik, az egész EU-ban elfogadott) a helyi törvények nem veszik figyelembe.

Magyarra lefordítva, hiába mennék Magyarországra beoltatni magam (amit persze nem teszek meg, mert nem ott élek, ezért nem tartanám helyesnek, de tudok olyanokról, akik megtették), az ott megkapott oltás itt nem ér semmit.

Ami azért egy vicc.

Mi lesz a hazalátogatáskor?

A dolog onnan jutott eszembe, hogy valamelyik nap olvastam egy hasonló esetről a magyar sajtóban. A Telex írta meg egy Szerbiában beoltott pár történetét, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól azt a választ kapták kérdésükre, hogy „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt”.

Értem én, hogy maradj a fenekeden, várd ki a sorod Magyarországon, de az eset azért túlmutat magán. Mert mi lesz azzal a több százezer magyarral, akik külföldön élnek, ott is kapják meg az oltást – majd hazalátogatva azzal kell szembesülniük, hogy hiába vannak beoltva, úgy kezelik őket, mintha nem lennének, csak mert nem Magyarországon kapták meg az oltást?

Ez ugyanolyan vicc, mint az előbb vázolt helyzet, amiben én vagyok itt.

Én optimista vagyok és erősen remélem, hogy legalább a nyár második felére már egész Európában elérjük azt a helyzetet, hogy elegendően be lesznek oltva, de most komolyan, azzal kell majd szembenézni, hogy ha minket látogatnak meg a rokonok-barátok, akkor itt nem fogadják el a magyar igazolványt, ha pedig mi megyünk Magyarországra, akkor ott meg a miénket nem veszik figyelembe?

Próbáltam utánanézni ennek az egésznek, az mondjuk nem lepett meg, hogy a hivatalos magyar oldalon semmit nem találtam ezzel kapcsolatban, de európai oldalról is csak kósza híreket.

Európai tervek

Például arról, hogy az Európai Bizottság tervez egy úgynevezett Zöld Igazolvány nevű védettségi dokumentumot, aminek célja éppen a nemzetközi utazások megkönnyítése lenne, de ezt sem várják június vége előtt.

„A technikai oldalon néhány országban már vannak fejlemények, Franciaországban és Dániában is állítanak ki különféle tevékenységekre feljogosító igazolásokat. Június elején megkezdődik a tesztüzem, ahol összekapcsoljuk ezeket a rendszereket uniós szinten és a nyárra elkészülhetünk” – ezt mondjuk az unió igazságügyi biztosa, Didier Reynders nyilatkozta.

Az Európai Bizottság hivatalos oldalán pedig azt találtam, hogy javasolják a digitális zöldigazolvány bevezetését, viszont az oltási igazolás megléte nem lehet előfeltétele a szabad mozgáshoz való jog gyakorlásának.

Tehát azok is jogosultak igénybe venni a határokon átívelő személyszállítási szolgáltatásokat – vagyis repülővel, vonattal, távolsági busszal vagy komppal külföldre utazni –, akik nem rendelkeznek igazolással.

Szóval reménykedni reménykedünk, de lassan (így, április végén) már tervezgetni is kellene és azért ez így nagyon nehéz.

Ha valakinek van valamilyen plusz infója, nagyon örülnék, ha megosztaná. Köszönöm!”

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: szekesfehervar.hu)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Európai Unió koronavírus COVID-19

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2916512878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.04.26. 06:57:45

"Én optimista vagyok és erősen remélem, hogy legalább a nyár második felére már egész Európában elérjük azt a helyzetet, hogy elegendően be lesznek oltva, de most komolyan, azzal kell majd szembenézni, hogy ha minket látogatnak meg a rokonok-barátok, akkor itt nem fogadják el a magyar igazolványt, ha pedig mi megyünk Magyarországra, akkor ott meg a miénket nem veszik figyelembe?" - Ez egy újabb jó példa volna arra, hogy mi mindenre lehet jó, ha valami tagállami hatáskörben van. :) Ne aggódj, majd lehet, hogy bevezetik, hogy a "baráti" országokból érkezők mégis mehetnek étterembe (pl. Ausztriában a németek mehetnek étterembe, a szlovákok meg nem és hasonlók). A lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. :)

Egyébként meg, ha nem szabad étterembe menni, akkor nem kell étterembe menni. Nyár lesz, kell találni egy helyet (pl. valaki kertje, esetleg ilyen célra használható közterület, ha az védettségi igazoláshoz kötve), ahol lehet egy jót bográcsolni, grillezni... Már akkor, ha mindenáron kell (meleg) étel az összejövetelhez. Amúgy eddig is simán mehetett az, hogy egymáshoz átjárunk, ehhez semmiféle igazolás nem kellett, ez eddig sem volt tiltva, csak az országok közti utazás nehézkes, de az előbb-utóbb azért egyszerűbbé válik megint.

Amúgy melyik országban élsz, ahol ilyen előremutatóan és nagyvonalúan kezelik a külföldieket? :) Még az is lehet egy terv, hogy találkoztok egy harmadik helyen, simán benne van a pakliban, hogy pár, turizmusban jobban érdekelt országban kevésbé fognak ezzel szívózni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 07:06:01

Hat, mi is optimistak vagyunk, mert megvettuk a rep.jegyeket es lefoglaltuk a Balatonon a szallast :) ketten a ferjemmel mar be vagyunk oltva, a lanyaink meg nem. Remeljuk, hogy aug. elejere mar "normalizalodik" a helyzet, mar amennyire ezt normalisnak lehet nevezni...

tanato 2021.04.26. 07:30:59

@Zsuzsi65: Én mint gyakorló orvos/a beadott vakcinák arányában és idejében/ azt az aug.elejét inkább szeptwember végére tenném,de természetesen ne legyen igazam.Mi is bfeoglaltunk már néhány Welness hétvégét júniusra is meg augusztusra is,sőt aug közepére még egy pár nap Erdélyt is.De mindeniknek van Covid biztosítása így ha bukik a dolog a pénzt visszakapjuk.

fasor6 2021.04.26. 07:48:19

Engem nem erdekel az etterem. De 1,5 eve nem lattam a fiamat, a 90 eves edesanyamat, a hugomat, a barataiamat. Szeretnek vegre Mo-ra utazni, de ugy , hogy ne kelljen sem ott, sem visszaerkezeskor karantenba menni mer nincs annyi szabadsagom, valamint nem akarok 150-200 £ osszeget a kotelezo tesztekre kolteni a repulojegyen felul. Hat ezert akarom nagyon, hogy legyen valami utazashoz ervenyes szeles korben elfogadott igazolvany.

Golf2 2021.04.26. 08:17:33

Direkt akarnak kicseszni a kinntiekkel,ilyen tipusok.A vendéglős meg fütyül majd rá,mert a lóvé számít.A magyar igazolványra meg azt nem írják rá milyet kapott,tehát abba megy kinn fognak belekötni ahol a kínait,ruszkit nem kultiválják.

Csodabogár 2021.04.26. 09:28:28

Ha utazhatnék végre, első sorban Ausztriába és Német országba, egyszerüen vinném a plasztik igazolványt + az oltáskor kapott papirt, amin rajta van, hogy mikor milyen szert kaptam. Nem hinném, hogy nem fogadják el.
Sajnos nem voltam képes meglelni a nemzetközi oltás könyvecskémet. Persze lehet, hogy nem is pecsételtek volna bele, mert most más a protokoll.

Vrancisco 2021.04.26. 12:07:54

Mi itt Németországban egészséges, fiatal külföldiként eleve nem kapunk oltást még vagy szeptemberig, noha most kezdik fel-feldobni a lehetőségét, hogy már mindenkinek lehetőséget adnak az oltásra, és elengedik ezt a gazdaságilag és logikailag totálisan agyhalott metódust, hogy kizárólag fentről lefele haladunk, kor szerint (néhány kivétellel), aztán szevasz. Ehhez még hozzáköték ezt a "kiváltságosid", aztán nesze neked nyáron turizmus, csak a fiatal, az egész járvány alatt keményen dolgozó népek nem csinálhatnak majd semmit, max, ha még a tesztért is külön fizetnek, vicc.
Mi júniusban megyünk családot látogatni, mert elég volt! 4-szer húzták át a terveinket tavaly nyár óta, a családjaink meg már be vannak, vagy júniusig be lesznek oltva amúgy is, mások meg sorry, de már k.rávra nem érdekelnek. Mindenki élje a saját felelősségét a saját háza táján, mert ennyi erővel soha az életbe többé ne tehessünk senkit, mert minden veszélyeztet mindenkit...
Arthamyr-nak meg igaza van, nem kell étterembe menni. Főleg leszarom az éttermezést úgy, hogy lassan egy éve nem láttam Anyámat, és nem leszek ott a 60. születésnapján sem...

Vrancisco 2021.04.26. 12:08:04

...amennyire tele a tököm az egésszel, ugyanakkor annyira ledöbbent a lónak az a másik oldala, ami otthon ment a hétvégén "nyitás" címen... Minket még annyira sem hagynak itt kint élni az egész kezdete óta, mint otthon, de tartjuk magunk, hogy túl legyünk rajta, és végre együtt lehessünk a szeretteinkkel. Erre elindul az egész ország piálni egymás nyakába... K.rva ideges leszek, ha júniusra emiatt megint minden borul, és tovább tolódik a családlátogatás, már csak azért is, mert így szabadságon se nagyon vagyunk/voltunk, így k.rva fáradtak is vagyunk már...

Vrancisco 2021.04.26. 12:08:16

@fasor6: Pont itt a probléma, amit már írtam... Aki fiatal, amúgy sem kap oltást még egy jó ideig (Németország), de az oltottak előnyöket kapnak. De! ne parázzunk, nem lesz negatív diszkrimináció, a negatív teszt is ugyanolyan előnyt ad... Igen, fejenként plusz 60-70 € / Kopf-ért, valóban, víztiszta egyenjogúság... :D :D

efi 2021.04.26. 13:26:59

@Zsuzsi65:
Csak menjetek...
Ez az a típus, akik miatt szétterjedt. (Tavaly gondolom Adria megvolt, meg még pár kanyar). Még most sem létszik pontosan a vége, de első dolga nyaralni rohanni.

Csodabogár 2021.04.26. 13:47:42

@Vrancisco: Szabad ég alatt nincs veszély és egyáltalán az örökös félelem tönkre teszi az immun rendszert.
Ma már üres volt a szombaton tele terasz, nem kell aggódni.
A németek kicsit túltolják a helyzetet, de majd az alkotmány bíróság rendbe teszi a dolgot. Ott ugyanis működik!

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2021.04.26. 13:54:37

Hollandiában élőként mire itt be leszek oltva, addigra már mindenkinek elérhető lesz a transzporter. A Csillagflotta talán meg tudja oldani az igazolást.

Ekrü 2021.04.26. 15:01:10

"Vajon előfordulhat-e az az abszurd helyzet, hogy mondjuk júniusban egy család egyik (Magyarországon élő, beoltott és igazolvánnyal rendelkező) fele beülhet egy étterembe, míg a másik (külföldön élő, beoltott, de magyar védettségi igazolványt felmutatni értelemszerűen nem tudó) fele nem?"-Ha a külföldön élő be van oltva és ezt igazolni is tudja akkor nagy valószínűséggel nem fordul elő.Mint ahogy a görögök is meg a horvátok is kijelentették ,hogy bármilyen védettségi igazolványt elfogadnak,úgy itt is el fogják fogadni a német,angol,francia,szlovák szerb stb. igazolványt.Az az európai ország amelyik turistákat szeretne látni,az bizony el fogja fogadni a más ország védettségi igazolványát is.

" A Telex írta meg egy Szerbiában beoltott pár történetét, akik a Nemzeti Népegészségügyi Központtól azt a választ kapták kérdésükre, hogy „a védettségi igazolás megszerzésének feltétele, hogy az oltás felvétele Magyarországon történt”."-A Telexnek ez a cikke félrevezető és pánikkeltő és féligazságokat tartalmaz.Az ugyanis,hogy magyar védettségi igazolványt csak a Magyarországon beadott oltás után állítanak ki (ami teljesen jogos,hisz a magyar hatóságok hogyan vállalhatnának felelősséget egy más országban állítólag beadott oltás után), az nem jelenti azt, hogy nem fogják itthon elfogadni a Szerbiában kiadott igazolást.A kettő nem zárja ki egymást.

Azok az országok akik turistákat szeretnének fogadni,meg fogják oldani. Példa erre Görögország , amelyik fennen hirdeti már most ,hogy minden védettségi igazolással rendelkezőt tárt karokkal vár.Az EU meg szokás szerint csak kullog az események után....

tanato 2021.04.26. 16:45:49

@FutureFry: A kérdést ú
gyis az dönti el nóni vagy csökkenni fog e a betegek és a haléottak száma.Hiába nyitna pl.Olaszország ha ne adj Isten megsokszorozódik a betegek és a halottak száma,akkor jön újra ateljes zárás.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 17:03:30

@efi: nem volt Adria, mivel Kaliforniaban lakunk ;) 4 eve nem voltam Mo-n, a 80 feletti anyukamat latogatjuk (aki szinten be van oltva:)
Sajnalom, hogy ilyen felelemben elsz, es ennyire hatott rad az agymosas :(
A virus zart terben, es huvos, nyalkas idoben terjed leginkabb (mint az influenza). Nezd meg a tavaly nyari magyarorszagi covid szamokat...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 17:06:58

@FutureFry: NT Times-ra nem akarok elofizetni :) mi a cikk legyege? (Bar a link cimebol kb lehet tudni :)
Kivancsi leszek, mennyire lesz ez altalanos (vakcinahoz kotni az utazast). Lehet, hogy azoknak az orszagoknak a turizmusa,meg fog ugrani kicsit, akik nem teszik kotelezove.

Shanarey 2021.04.26. 18:01:20

Magyarisztánban a helyzet változatlan, a józan ész is elmenekült. Meg is hal napi 200 ember, hiszen olyan jó az ország átoltottsága és tesztelnek is, ja mégsem.

Uk, ahol százalékban hasonló az oltottság, 60 alatt van a napi halálozás, pedig ez a hanyatló nyugat. Nem beszélve Ausztriáról avagy Németországról ahol szintén nem sikerül ilyen magas halálozási rátát összehozni, pedig az oltottságban, le vannak maradva. Ausztriában bezzeg tesztelnek, a németeknél dettó, és UK sem maradt ebben le.A kipcsak vitéz Orbán basi, aki mindenhez is ért, ezt jobban tudja, ezért nem kell tesztelni, és ezért nyitnak korán. Na meg azért mert ő ezt el akarja húzni a választásokig + A strómajának a szállodái, nem lehetnek veszteségesek, vagyis kell a turista. Ezért is hosszabbította meg a vészhelyzetet őszig, aztán majd márciusig. Majd március végén feloldja és közli hogy a vírust személyesen ő verte ki az országból, így emiatt lehet ismét rá szavazni. Akinek ez is kevés, az majd kap 10 Kg krumplit és meg lesz oldva a négyharmad is, ha ezen múlik.

FutureFry 2021.04.26. 18:29:45

@Zsuzsi65: Én sem vagyok a NYT előfizetője (és mégis tudom a cikket olvasni).
Itt egy pár paragrafus kimásolva, amiben benne van a lényeg:
“ …
The fast pace of vaccination in the United States, and advanced talks between authorities there and the European Union over how to make vaccine certificates acceptable as proof of immunity for visitors, will enable the European Commission, the executive branch of the European Union, to recommend a switch in policy that could see trans-Atlantic leisure travel restored.
“The Americans, as far as I can see, use European Medicines Agency-approved vaccines,” Ursula von der Leyen, president of the European Commission, said Sunday in an interview with The Times in Brussels. “This will enable free movement and the travel to the European Union.
“Because one thing is clear: All 27 member states will accept, unconditionally, all those who are vaccinated with vaccines that are approved by E.M.A.,” she added. The agency, the bloc’s drugs regulator, has approved all three vaccines being used in the United States, namely the Moderna, Pfizer/BioNTech and Johnson & Johnson shots.
Ms. von der Leyen did not offer a timeline on when exactly tourist travel might open up or details on how it would occur. But her comments are a top-level statement that the current travel restrictions are set to change on the basis of vaccination certificates.
…”

zsu80 2021.04.26. 19:26:55

@tanato: Toscana vörösből narancssárgába majd sárgába váltott, pedig most több a megbetegedés mint mikor vörösben voltunk. Gondolom gazdasági érdek volt a nyitás. Egyébként mikor vörösben volt, tehát a városunkat nem hagyhattuk el, teli volt külföldi és olasz turistákkal különösen lakókocsikkal (legtöbb olasz, német) falu közepén parkolva, búvárruhát kerítésen szárítva még le is fotóztam. Tehát aki turistáskodni akart nagy ívben tett rá és sajnos kontroll se volt.

efi 2021.04.26. 19:26:55

@Zsuzsi65:
Te meg nézd meg az indiai számokat. Ott is éppen nyálkás, hűvös idő van, úgy +40 fok.

odamondó 2021.04.26. 19:26:55

Tehát ezeken a munkahelyeken a munkavállalóknak kötelező az oltás? Vagy dolgozni lehet oltás nélkül csak fogyasztani nem?

LebensraumamOsten 2021.04.26. 19:26:55

Most már egészen biztos, hogy nem lesz nemzetközi utazáshoz védettségi igazolvány az unióban. Az amcsikkal szembeni beutazási korlátozást nemsokára feloldják, de mivel náluk nem akarnak adatvédelmi alapon igazolványt bevezetni, így nem lesz majd lehetséges velük szemben alkalmazni. Ez viszont azt jelenti, hogy másokkal és uniós polgárokkal szemben sem lehet, mert az nyílt hátrányos diszkrimináció lenne. Innen mehet kukába az egész szar fasiszta ötlet, azok meg börtönbe akik kitalálták.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 20:43:38

@efi: azert az indiai allapotokat egy szinten emliteni mondjuk EU-val
(beleertve Magyarorszagot) nem igazan egy megalapozott allitas :)) gondolod, hogy Indiaban torodnek a "biztonsagosnak" tartott 2 m tavolsagot? LOL

www.youtube.com/watch?v=TJ-dIEsDju4

Az apokalipszis lovasa 2021.04.26. 20:46:48

@Shanarey: ehhez valami egész fantasztikus látásmód kell, hogy valaki el tudja hinni, hogy a meglehetősen átlagosan reagáló Magyarországon valahogy VILÁGELSŐ a halálozások száma, mert o1g.

Valójában, mint az index is rámutatott, az egyes országok egészen eltérő módszereket alkalmaznak a koronavírus okozta halálozás számolására, Magyarország pl. a brutál szigorú "ha meghal ÉS kovidos AKKOR kovidhalál, akkor is ha agydaganata volt" módszert alkalmazza. Ezért a magyar halálozási ráta baromi magasnak tűnik. Az emögötti logika az, hogy nem tudni, hogy ha nem lett volna kovidja, és agydaganata meg igen, akkor is meghalt volna-e.

Lásd pl.:
index.hu/velemeny/2021/04/15/a-jarvany-miatt-elhunytak-szama-valoban-alkalmas-nemzetkozi-rangsorolasra-/

Ezzel szemben ha pl. a nettó halálozási többletet nézzük, akkor már közel sem áll rosszul az ország. Csak tudom, ezen nehezebb o1-gzni meg oligarcházni, szóval ez el lesz utasítva a hardkór orbánfóbok által, de azért hátha van, akit érdekel :)

FutureFry 2021.04.26. 21:11:33

@LebensraumamOsten: “…  Az amcsikkal szembeni beutazási korlátozást nemsokára feloldják, de mivel náluk nem akarnak adatvédelmi alapon igazolványt bevezetni …”

Van egy CDC “forma-igazolvány”-szerűség amit minden beoltottnak adnak [1], és bár az csak egy kézzel kitöltött papírkártya, viszont (legalább is sok helyen az USA-n belül, de lehet máshol is, pl. állítólag Izlandon [2]?) elfogadják ha valamiért igazolni kell az oltottsági státuszt (pl. karantén elkerüléséhez). Persze jópár “vidékibb” államban olyan törvényeket hoznak (vagy próbálnak meg hozni), amelyekkel korlátozni próbálják az ilyesmi vakcinaigazolvány kötelezővé tételét [3], de az inkább a helyi választóknak szól (akik amúgy sem gyakran utaztak államon, vagy pláne az országon kívülre, még útlevelet is kevésbe kérnek [4]). Szóval a külföldre utazókat (akik egyébként is valószínűbb, hogy beoltatják magukat) szerintem kevésbé fogja zavarni ha a “rendes” útlevelükön felül még valami plusz igazolás is kell erről az EU-ba való belépéshez.

[1] www.nytimes.com/article/covid-vaccine-card.html
[2] www.landlaeknir.is/um-embaettid/greinar/grein/item44162/Certificate-of-vaccination-against-COVID-19-accepted-at-the-border
[3] www.nbcnews.com/news/us-news/these-states-are-attempting-ban-or-curtail-use-vaccine-passports-n1264665
[4] www.theatlantic.com/national/archive/2011/03/americas-great-passport-divide/72399/

Csak a yamaha 2021.04.26. 21:32:53

Imádom ezt a felfogást.Ezt hívom/ják úgy hogy,néző pont kérdése mi tecc mi nem...éppen neked...Így jártál most,és lehet morogni de ...............................

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 21:35:04

@FutureFry: nem egeszen a "videki" allamok aggodalma...

www.msn.com/en-us/travel/news/vaccine-passports-raise-privacy-and-discrimination-concerns/ar-BB1f5ZNH

"...Critics have noted that since most vaccine passports will come in the form of smartphone apps, people’s private health information will be at risk of exposure. The reason is that the smartphone apps will have to link to databases that contain the relevant vaccine or testing information.

“These systems need some degree of access to sensitive health information in order to function, and that creates an unavoidable vulnerability,” J.D. Tuccille of Reason magazine noted.

New York’s Excelsior Pass has come under heavy criticism for not being specific about how it protects data.

"I have more detailed technical documentation about the privacy impact of nearly every app on my phone than I do for this health pass," Albert Fox Cahn, an attorney and founder of the privacy rights group Surveillance Technology Oversight Project, recently told the website the Gothamist. “IBM and the governor are ... not explaining the security, implementation. And on top of it, the pass itself is incredibly revealing, disclosing not only people's health status and name but their date of birth.”

He also noted that the terms of service documents for the Excelsior Pass did not expressly say that the information wouldn’t be accessible to police departments or other government agencies..."

FutureFry 2021.04.26. 21:54:38

@Zsuzsi65: Az az aggódás inkább a digitális formátum sajátosságaiból (problémáiból) adódik, nem pedig az oltás vagy az igazolvány elutasításából. A “vidéki” államok törvénytervezetei az oltásigazolás bármilyen formátumban (azaz akár papíron) történő megkövetelését próbálják megakadályozni.
Ami egyébként érdekes, mert mindegyik álltam (azaz a “vidékiek” is) megköveteli már régebb óta bizonyos vírusok elleni oltottság igazolását egypár dologhoz (pl. állami iskolába vagy egyetemre való beiratkozáskor):
www.immunize.org/laws/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 23:25:52

@FutureFry: valoszinuleg ha egy tobb evtizedes kutatasi eredmenyekkel rendelkezo oltasrol lenne szo (mint a tobbi, megkovetelt oltas eseten), akkor senkinek nem lenne problemaja vele. Tobb allamban lehet tobbfele indokbol kerni kivetelt.
www.ncsl.org/research/health/school-immunization-exemption-state-laws.aspx
Januarban meg ezt igertek:
"At this time, no state requires children to receive the COVID-19 vaccine for school entry"

Ehhez kepest itt CA-ban mar nagyon mondogatjak, hogy osszel CA State egyetemeken kotelezo lesz :(

Vrancisco 2021.04.26. 23:34:30

@Zsuzsi65: Na igen... :D Ez az egyik legtipikusabb, begyöpösödött, modern-hisztérika vakság. Békeidőben India = fertő, halál. Vírushiszti idején: India = nyugat... vicc :D
@Az apokalipszis lovasa: Na igen... :D Ide is beilleszthető az előző mondatom a vírushisztérikusokról, elfelejtik, hogy lb. a szalagkorlát által egy fejjel kevesebbé redukált szerencsétlen is koronahalott, ha pozitív a tesztje... (megjegyzés: ettől még orbán takarodhatna azért k.rrrrrva sok egyéb okból... :D)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.26. 23:52:03

@Vrancisco: "Na igen... :D Ez az egyik legtipikusabb, begyöpösödött, modern-hisztérika vakság. Békeidőben India = fertő, halál. Vírushiszti idején: India = nyugat... vicc :D"

Ezt dekodolnad? nem igazan ertem, mit is ertesz alatta :) India miert nyugat?

FutureFry 2021.04.26. 23:57:07

@Zsuzsi65: “ … ha egy tobb evtizedes kutatasi eredmenyekkel rendelkezo oltasrol lenne szo (mint a tobbi, megkovetelt oltas eseten), akkor senkinek nem lenne problemaja vele …”

Nem feltétlenül:
www.theguardian.com/us-news/2019/nov/16/vaccines-measles-mumps-polio-hepatitis-b
“ …
US states saw drop in vaccine rates for children as anti-vaxx theories spread

More than half the states in America have seen a decline over the past decade in the take-up rates among kindergarten children of vaccines against diseases such as measles, mumps, hepatitis B and polio, as unfounded anti-vaccination theories have spread.
…”

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 00:02:59

Egyebkent ha mar az oltasoknal tartunk :) Abbol is latszik, hogy mennyire nem egeszsegugyi, hanem politikai ugy az egesz, ahogyan a ket oldal - attol fuggoen hogy melyik orszagban melyik oldal van hatalmon, es az eppen milyen narrativat folytat - ugyanazt a dolgot teljesen letero modon kommunikalja :)

Pl. USA - liberalis (bal oldali) kormany: menjetek, oltsatok be magatokat, ez a felelos magatartas!
ellenzek (jobb oldal, konzervativ): ne oltsatok be magatokat, ne hagyjatok, hogy orrotoknal fogva vezessenek es kontrollaljanak benneteket

MO: konzervativ (jobb oldali) kormany: menjetek, oltsatok be magatokat! ez a felelos magatartas!
Ellenzek (liberalis, baloldal): Orban kinai/orosz stb. vakcinajat nem akarjuk!

lehet, hogy abszolut rosszul latom, de nekem ez jon le a mediabol es a kozhangulatbol ;)

Arthamyr 2021.04.27. 05:52:53

@Zsuzsi65: Ettől még ez elsősorban egészségügyi probléma marad, csak a politikusoknak az a dolga, hogy mindenből politikát csináljanak, és magukat fényezzék, a politikai ellenfeleiket meg besározzák.
Azt meg, hogy melyik a bal és a jobb oldal, inkább hagyjuk is.
Azt pedig, ami lejön a "médiából" és főleg a "közhangulatból" szintén érdemes erősen kritikusan megítélni.

tanato 2021.04.27. 06:47:05

@Zsuzsi65: Dehogy nyugat,India masszívan nem nyugatAlapvető hygieniás dolgaik sincsenek..Még a külvárosokban is,de főleg a falvakban még WC sincs,sem angol sem guggolós.Az emberek az utcára rakják ki ami bennük van,akár folyékony akár szilárd.Itt az a csoda hogy eddig nem tört ki egy még nagyobb járvány.

Vrancisco 2021.04.27. 06:53:04

@Zsuzsi65: A félreértések elkerülése végett, veled értettem egyet. Arra utaltam csak, hogy a pl. Indiát amúgy alapesetben lesajnáló, de a vírushisztiben minden lehetséges átfedésbe belekapaszkodó, önigazolni vágyók összehasonlítanak egy Európa lakosságának háromszorosát, fertőzések közepette lakó népet a nyugati társadalmakkal... A kultúrájuk része, hogy egymást fertőzik és tömeges mocsokban élnek, és ezt most totál objektíven, mindenféle diszkrimináció nélkül írom...

Mikkamak 2021.04.27. 06:53:04

@Zsuzsi65: Pont tavaly nyáron voltak iszonyúak a számok Floridában. Tudod milyen meleg van itt nyáron?

Mikkamak 2021.04.27. 06:53:04

@Zsuzsi65: Egyébként sok "child" jár Kaliforniában egyetemre? Mert én úgy tudtam, hogy egyetemre főleg felnőttek járnak...

Mikkamak 2021.04.27. 06:53:04

@Zsuzsi65: A kínai vakcina nem rendelkezik (egyik sem ) harmadik fázisú teszteléssel. Magyarul: a magyar embereket használják kísérleti nyúlnak úgy, hogy erről sokan nem is tudnak. Korrekt magyarországi engedélyezési procedúrán sem esett át. Egész egyszerűen nem szabadna beadni, főleg nem úgy, ahogy csinálják, hogy inkább lemondják a Moderna vakcina rendelést és helyette kínaira kényszerítik az embereket.

Egyébként pedig az ún. konzervatív emberek jó része normális és nem összeesküvés-hívő és igenis beoltatja magát, politikai nézeteitől függetlenül. Aztán vannak akik mindent elhisznek, amit az interneten olvasnak... Ezek esetében majd Darwin...

somlobodog 2021.04.27. 06:53:04

@efi: be van oltva. Tanulj meg olvasni.

Toxic Waste 2021.04.27. 12:45:50

@Az apokalipszis lovasa: "Ezzel szemben ha pl. a nettó halálozási többletet nézzük, akkor már közel sem áll rosszul az ország."
Gondolom, valamikor októberben, amikor nagyjából véglegesnek lehet majd tekinteni az első félévi statisztikákat, nem fog a KSH alelnöke cikket írni ugyanebben a témában...

efi 2021.04.27. 15:31:18

@Az apokalipszis lovasa:
Azért van egy kis probléma. Mi eddig is így számoltuk, mások meg máshogy, DE 1 éve mégis egészen máshol álltunk a "világranglistán", hoppá. Na most akkor nálunk vagy többen karamboloznak azóta jelentősen, vagy mégiscsak sokat romlott a helyzet covid téren.
Egyébként korrigáljunk 20%-kal lefelé a számainkon (ez nem csekélység), még ezzel is bőven top10-esek vagyunk a világban és folyamatosan romlik.

efi 2021.04.27. 15:31:33

@somlobodog:
Nem ez volt a lényeg. Az életfelfogás: menni, azonnal menni, nyitás után 2 perccel. Teljesen ugyanaz a típus, mint, akik hétvégén kiültek a teraszra BP-n. És azoknak min 80-90%-a nem volt beoltva.
Vagy, akik tavaly nyáron azonnal elzúgtak az Adriára, na azoknak meg 100%-a. 1 sör, 1 nyár, 1 meccs sem maradhat ki.
Kevés veszélyesebb van most a beoltottaknál, mert ők tünetmentesen is tudnak fertőzni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.27. 15:31:54

@Csodabogár: oszt mit fog csinalni a mukodo alkotmanybirosaguk? kimondja a jarvany vegen hogy ezt azert nem kellett volna? aztan beirjak a merkel nevet a jegyzokonyvbe, kisbetuvel! ferko meg tapsolhat hogy mintallamba koltozott ahol ugyanugy szanaszet szivattak a "virushiszterias" "agymosottak" mint ahogy mashol tettek a tisztanlatokkal. mivel ott is, es mashol is, csak egy marginalis kisebbseg akiknek nem osztottak lapot.

somlobodog 2021.04.27. 20:39:33

@Zsuzsi65: "At this time, no state requires children to receive the COVID-19 vaccine for school entry"

Ehhez kepest itt CA-ban mar nagyon mondogatjak, hogy osszel CA State egyetemeken kotelezo lesz :("

Egyetem. Children. Wtf:))) ne legyél már ennyire demagóg. Ilyen alapon 40 évesen én is az vagyok ha holnap beiratkozom a suny-ra:)

somlobodog 2021.04.27. 20:39:55

@Zsuzsi65: "valoszinuleg ha egy tobb evtizedes kutatasi eredmenyekkel rendelkezo oltasrol lenne sz"

Üdv a 21.szazadban. DNS térkép megvan? 90es évek 10x évig tartott xmilliard usd költséggel. Ma 1 nap és 1000usd. Bárkinek elérhető. Felejtsük már el az évtizedes kiserletezgetest a számitogepes modellezés korában. Ráadásul pl mrna kutatás 1990 óta megy. Komolyan nem értem. 90%ban ertelmeseket írsz aztán be nyomsz egy olyan demagogia/tudatlan öregember gondolkodás posztot hogy az ijesztő. Es ez nem rep dem kérdés hanem józan ész és modern gondolkodás.

nyuszigonosz 2021.04.27. 20:46:43

@somlobodog:
Ezt nagyon jól írtad. Meg az elözö hozzászólásodat is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 21:18:28

@somlobodog: nem vagyok genom kutatasban jartas, csak laikuskent kerdezem: 20-30 evre elore vetitve meg lehet mondani, hogy lesz-e valaminek egeszsegre kihato mellekhatasa? wow...ha igen, akkor a tudosok a 21. szazad profetai :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 21:24:47

@somlobodog: ha tudsz nekem errol (hosszu tavu mellekhatasok elorejelzese a mai vakcinakban) valami peer reviewed tudomanyos cikket belinkelni, akkor - es ezt komolyan mondom, semmi ironia nincs benne - meggyoztel.
Meg egyszer hangsulyozom, laikus vagyok, es nem termeszettudos :)

FutureFry 2021.04.27. 21:26:34

@somlobodog: @Zsuzsi65:
Egyébként ha valakit tényleg nagyon zavar a COVID oltás annak ide kell beíratnia a gyerekét:

apnews.com/article/health-florida-education-coronavirus-9ab40bfee7aac3c834faed7cd8e595eb
“A private school founded by an anti-vaccination activist in South Florida has warned teachers and staff against taking the COVID-19 vaccine, saying it will not employ anyone who has received the shot. …”

A legjobb a csatolt kép, ahol a bejárat fölött ez látható: “The Brain School”. Nekem erről ez a far side karikatúra jut eszembe:
combatblog.net/wp-content/uploads/2013/03/far_side_school_for_the_gifted.jpeg

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 21:28:04

@Mikkamak: "ún. konzervatív emberek"

akkor jo, en is "ún. konzervatív" embernek tartom magam, es beoltattam magam :))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 21:33:07

Egyebkent az oltas-nem oltas kerdesehez (USA-ban) azt kell megerteni, hogy itt a mentalitas teljesen mas, mint pl. Kozep-Europaban (persze altalanositok, ne vegye mindenki magara :), ahol generaciok hozza voltak szokva, hogy felulrol megmondtak nekik, mit csinaljanak, es az akkor ugy volt, kevesen lazadoztak az iranyitas ellen.
Amerikai mentalitasban melyen gyokerezik a szabadsag (ertsd: a kormany ne szoljon bele mindenbe) mentalitas. Evszazadokkal ezelott pont ezert vandoroltak ide sokan. A "freedom" mint elv az, ami ennek a tarsadalomnak az esszenciaja, es eppen ennek a veszelybe kerulese miatt problemaznak most sokan. Ugy erzik, a kormany egyre inkabb kontrol ala akar vonni dolgokat, amire eddig nem volt pelda.
Na, ez csak egy kis adalek az arnyaltabb kephez...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.27. 21:34:55

@FutureFry: szelsosegeket mindket oldalon lehet talalni...azert ez nem az atlag :)

FutureFry 2021.04.27. 21:42:55

@Zsuzsi65: Nem mondtam, hogy átlag, azt mondtam, hogy: “… ha valakit tényleg nagyon zavar a COVID oltás annak ide kell beíratnia a gyerekét …” (Jó, nem “kell”, hanem “lehet”.)
Egyébként az oltásellenesség régebben (és most is) megvan a “liberális” oldalon, pl. anno az egyik demokrata elnökjelöltnek is voltak ilyen nézetei:
www.cnn.com/2019/08/15/politics/kfile-marianne-williamson-anti-vaxxer-theories/index.html

FutureFry 2021.04.27. 22:16:58

@Zsuzsi65: “… A "freedom" mint elv az, ami ennek a tarsadalomnak az esszenciaja …”

Nem kötelező az oltás. Másrészt a cégek/iskolák is a “freedom elv” alapján működnek, azaz olyan feltéleket szabhatnak, pl. hogy kit vesznek fel el és kit nem, amit csak akarnak (amíg az nem ütközik törvénybe): lásd pl. a fent említett “fordított” példámat, Floridából.
Egyébként pont hasonló okokból tagadhatta meg pl. egy colorádói cukrász, hogy egy megrendelt (“custom made”) torára olyan üzenetet tegyen ami ellentétes a nézeteivel:
www.cnn.com/2018/06/04/politics/masterpiece-colorado-gay-marriage-cake-supreme-court/index.html

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.04.27. 23:56:41

@Vrancisco: ertem én, hogy nem kell étterembe menni, én viszont esetleg vinnem a gyerekeim állatkertbe , vagy játszóházba.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2021.04.28. 00:02:05

@Az apokalipszis lovasa: UK is ugyanezt alkalmazza. Az aki meghal , és az előtte 28 napban covidos volt pozitív covid teszttel , az covidos halálozás . Mégis rosszabbul all Magyarország UK-heZ képest .

Herr Géza 2021.04.28. 00:49:27

@Az apokalipszis lovasa: “ Magyarország pl. a brutál szigorú "ha meghal ÉS kovidos AKKOR kovidhalál, akkor is ha agydaganata volt" módszert alkalmazza. Ezért a magyar halálozási ráta baromi magasnak tűnik. ” Ja….
Ehhez képest csak egy példa: Németországban az is Covid-halottként van benne a statisztikában, aki pl. öngyilkos lett, de igazoltan Covid-fertőzött volt.
A Google translator lefordítja, ha kell:
“ Die Fälle „verstorben an Coronavirus“ und „verstorben mit Coronavirus“ werden also zusammengefasst, um ein genaueres Bild der Todesfälle zu bekommen. Damit solle verhindert werden, dass die Todesfälle untererfasst werden, so Degen. Jemand, der gewaltsam durch Eigen- oder Fremdeinwirkung stirbt, sei demnach „verstorben mit“ Covid-19 und werde in die Statistik der Todesfälle aufgenommen. „Wie gesagt, die beschriebene Situation – dass jemand an Covid-19 erkrankt ist und danach tödlich verunglückt – ist sehr selten.“
Forrás: RKI-Robert Koch Institut

És akkor ismét: a magyarországi Covid-halottak száma már a fele volt tegnap a németországiaknak. Ja, a németek úgy nyolcszor annyian vannak, mint a magyarok….

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.28. 01:38:09

@FutureFry: persze, hogy nem kotelezo, de az erem masik oldala az, amitol tartanak itt, hogy ez a "nem kotelezo, de ha x-y-t akarsz, akkor kell az oltas" dolog egy slippery slope, amin ha megindulunk, nincs megallas...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.28. 07:08:03

"peer reviewed tudomanyos cikket ... laikus vagyok, es nem termeszettudos"

facepalm

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.28. 07:08:14

@tildy[UK]: hat, huszonparezer vs szazhuszonparezer halott, tizmillio vs hatvanmillio lakosra, nagysagrendileg. annyira azert nem huznam ki magam, egyik orszag helyeben sem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.28. 07:08:22

@Herr Géza: amugy hany fo ongyilkost szamoltak mar hozza a covid halottaikhoz? csak a miheztartas vegett. mert ott azt irjak hogy sehr selten.

Hari Seldon 2 2021.04.28. 07:31:00

@efi:
Most a rezsim ezzel magyarázza be a szektának a számokat, hogy "ők másképp számolnak".
Az, hogy máshol sem nagyon más a metódus olyan mértékben, hogy ennyire torzítsa a statisztikát, arról hallgatnak.

tanato 2021.04.28. 10:29:57

@Zsuzsi65: Én még október végén elkaptam a koronát, három hétig fáradt voltam tőle és ennyi ideig voltam pozitív. Mikor még nem voltak tüneteim, néhány óra hosszát a fiammal töltöttem. Ő aztán pozitívra tesztelt, de semmi tünete nem volt.küldte, ekkor: Tegnap, 15:31
Két hónapra rá egyik barátjával főztek és vacsoráztak együtt, másnap a barátjánál előjöttek a tünetek és pozitívra tesztelt. A fiamnak pedig negatív lett és semmi tünet. Sőt antitestje se volt.
Tegnap, 15:31
Ezt azért mondom, hogy biztos mindent láttál már a praxisodban, csak adtam még egy történetet hozzá.
ekkor: Tegnap, 15:31
Én nem is bízok az oltásban.
, ekkor: Tegnap, 15:31
Szabadidőmben country line dance-re járok. Várom, hogy 5 hét múlva majdnem minden nap tudjak majd járni, mert akkor már reggel nem kell majd időben felkelni.
Csak egy kis érdekesség az USA covidhoz,egy ottani ismerősöm/Régi gimis társam írta/
Természetesen hogy acountry line dance mit jelent f.....m,nincs.
Zsuzsi,ez a kifejezés mit takar?

Golf2 2021.04.28. 11:28:18

@tanato: Most láttam,köszi a választ!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.28. 12:58:26

@Hari Seldon 2: mutassal mar olyat ahol a rezsim most magyarazza a szektanak. en arra emlekszem, hogy mar egy evvel ezelott is azt mondtak, na nem a rezsim, hanem a szakemberek, hogy az ilyen szamok nem alkalmasak orszagok osszehasonlitasara.

Hari Seldon 2 2021.04.28. 14:46:48

@droid_:
Pont most próbálkoznak egy ilyan kamu szöveggel, hogy "másképp számoljuk".
(Holott mint fentebb többen megírták, lényegében nagyjából nincs különbség a számolás között.)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.28. 16:23:10

@tanato: country line dance: tradicionalis tanc, amit country zenere jarnak. Texasban nagyon nepszeru.
m.youtube.com/watch?v=vJ8LeHavS6Y

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.04.28. 17:11:08

@Hari Seldon 2: igen, ezt allitod, ertettem. ezert kerdeztem amit.

tanato 2021.04.28. 20:37:10

@Zsuzsi65: Köszi az infót meg a linket is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.28. 21:14:25

Idonkent betevedek az Index-re (mazochizmus? :) es azt latom, hogy ez az oldal is most mar teljesen egy bulvar szinten mozgo, "jaj-mind-meghalunk-jon-a-halalos-mutans-ami-meg-halalosabb" klikk vadasz media lett :((

Nagyon sajnalom...:((

somlobodog 2021.04.30. 14:29:54

@Zsuzsi65: 20-30 évre előre az aszpirint se mondták meg anno. Sőt semmit. Ez irreális elvaras. A korabbiakkal szemben most azért is gyorsabb minden mert sose volt még ekkora minta amin teszteltek valamit ekkorra eroforrasokkal vilagszinten. Szóval nem kell beszarni senkinek sztem, ráadásul a sok drogos, pias, tartositoszerzabalo, nem mozgó dagadt stb ezeken nem aggódik de az oltáson igen

FutureFry 2021.04.30. 19:59:34

@somlobodog: @Zsuzsi65:
Egyesek szerint elég sok gyógyszert manapság nem is engedélyezne az FDA, köztük olyan OTC-ket sem mint az aszpirin (mégsem találkoztam még olyannal aki nagyon ódzkodna pl. fejfájás ellen bevenni egyet, mert, hogy “veszélyes”).

www.theatlantic.com/magazine/archive/2010/07/no-refills/308133/
“… Most people agree that today’s FDA would not have approved aspirin; even penicillin … Allergic reactions to penicillin kill a higher percentage of its takers than Vioxx ever did, while the gastrointestinal bleeding produced by aspirin means it probably would have flunked while still in animal testing ... ”

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása