oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 23. 06:30,  Tíz nagyváros húsz séta 4 komment

2021. április 23. 06:30 Határátkelő

Tíz nagyváros húsz séta

Hatalmas és felettébb élvezetes utat teszünk ma meg Steve segítségével, bejárjuk szinte a fél világot Budapesttől New Yorkon és Rio de Janeirón át egészen Hongkongig. Mindenhol sétálunk is egyet (pontosabban kettőt), ha mást nem, hát képzeletben.

cim_rio.jpgA Rua Almirante Alexandrino Rio de Janeiróban

“Elhatároztam, hogy a világ 10 nagyvárosából kiválasztok nem több, mint városonként két sétát és egy posztban röviden bemutatom őket. A séták a város utcáin lesznek, nem a parkokban. Nyugodtan nevezz utcagyereknek.

A feladat nem könnyű, a választás nagyon személyes. Sokan, ha jártak ezekben a városokban, például Budapesten mindenki járt, mást választanának, mint én.

A választásomnál az idegenforgalmi jelentőség számított, de vannak ezekben a városokban olykor turisztikailag fontosabb utcák is. Mint mondtam, a választásom személyes.

London

A Portobello Road Nyugat-Londonban, a Chelsea negyedben található, annak a Notting Hill nevű részén. Nem drága boltokkal van teli, és itt van szombatonként a híres utcavásár is, amikor maga az utca le van zárva és tele lesz árusokkal. Zsibvásár a köbön. Az egésznek van egy „hipp” hangulata, fiatalok és kacatokat vásárolni akaróak keverednek.

london_portobello_road.jpg

A Kensington High Road London egyik hosszú útja, ami a Hyde Park déli oldalát is szegélyezi. Elegáns negyedeken megy át, nem bevásárlóutca. Képemen, lent balra, a Royal Albert Hall (a brit főváros hangversenyterme) egy része látható. Ideális sétálni itt, egyik oldalon a nagy park, a másikon minőségi épületek.

london_kensington_high_road.jpg

Párizs

A Saint Germain bulvár, a Szajna bal oldalán van. Fákkal szegélyzett, sok a divatos bolt, jó étterem, kávéház. Köztük a neves Café Les Deux Magots, ahol annak idején Sartre és köre táborozott. Ady Endre is járt erre, az ezt keresztező Bulvár Saint Michelről írt egy szép verset.

parizs_saint_germain_1.jpg

A másik választottam egy kis utca, jobban mondva rakpart, a Szent Lajos szigeten. A Notre Dame templomtól nem messze. Quai D’ Orléans. Csak nézd a képet, nem hiszem, hogy vitatni fogod választásomat.

parizs_szent_lajos_sziget.jpg

Róma

Tudnod kell, hogy Róma a kedvenc városom, így nehéz volt a választás. Végül a Rómát átszelő folyóhoz közel található két utcát választottam. A képek az utca kezdetéhez közel található hidakat mutatják. A Ponté Principe Amadeo-t és a Ponté Fabricio-t.

roma_hidak.jpg

A Via Giulia egy kis, nagyon nagy múltú utca. A Tevere folyót követi, ugyan magát a folyót nem látod. Paloták szegélyzik, macskaköves, nagyon romantikus.

Ajánlom, sétálj el a Via Giulián a kis Ponte Fabricio hídig. Talán 20 percet vesz igénybe. Menj át ezen, csodáld meg a hidacska felénél található a kis szigetet, (neve Tiberina), és utána Róma Transtevere negyedébe érsz a Tevere folyó másik oldalán.

Ez a negyed tele van kis utcákkal, borozókkal, éttermekkel és templomokkal, és így kedvenc célja a jól informált turistáknak. A sétámra a Via Genovese-t választottam, a sok itt található, erre érdemes közül.

roma_hidak_2.jpg

Budapest

Na, itt talán lesz vita. Mindenesetre első választásom az Andrássy út, talán ez nem vitás, mert ez a sugárút, magasan megérdemli.

budapest_andrassy_ut.jpg

A második választásom a Pozsonyi út, ami gyerekkoromban, a 60-as években, nem tűnt különösnek. Azóta azonban nagyszerű változáson ment keresztül, és szerintem egy budapesti látogatásnál ide nagyon érdemes eljönni.

A sok kávézó és aránylag nem drága étkezőhely, a gyaloglást megengedő környezet, a turisták és az itt élők olyan keverékét eredményezte, ami nekem nagyon tetszett.

budapest_pozsonyi_ut.jpg

Toronto

Menjünk át Észak-Amerikába! Abból a városból, ahol majdnem 20 évet éltem, két fontos utcát választottam. Az egyik a Yonge St., ami a legismertebb utca Torontóban. Nagyon hosszú, és sok arca van.

A belvárosban, az Ontario-tónál kezdődik, és onnan északra tart, egyenesen, nagyon sokáig. A belváros után egy rövid időre kicsit csiricsáré, de utána tehetős lakónegyedeket választ el, és az ott lakók bevásárlóutcája. Van itt minden, gyerekcipőbolt, éttermek, kínai zöldségesek, divatos sportszereket árusítók, jó bútor üzletek.

toronto_yonge_street.jpg

A másik választásom a Bloor Street. Szintén hosszú, de kelet-nyugat irányban. A Yonge St-tel találkozik. Innen balra nyugat (ha északra nézel, a tóval a hátad mögött), jobbra meg kelet található, azaz a Yonge St a város a kelet-nyugat axisa.

Keletre a Bloor St. hamarosan a Danforth Avenue-vé vedlik át, valamikor egy görög negyed volt. Nyugatra viszont, amint aToronto Egyetemet elhagyja, megváltozik, és egy érdekes rész következik.

toronto_bloor_street.jpg

Itt sorakoztak annak idején, amikor mi ideérkeztünk, 40 évvel ezelőtt, a magyar éttermek és élelmiszerboltok. Ma már mindebből csak egy kis magyar étterem (neve Country Style) és egy bolt maradt, az utóbbi nevét elfelejtettem.

Ez a rész, mivel az egyetemhez közel találtatik, ma is tele van olcsó éttermekkel, szórakozóhelyekkel, ahol a fiatalok, és a lélekben fiatalok, mint én, otthon érezzük magunkat.

De a Bloor utcának itt koránt sincsen vége, az csak megy és megy nyugatra, el a nagy park (High Park) mellett, és jellege mindig érdekes. A körülötte fekvő szomszédságok fő utcája marad.

New York

OK, itt kapitulálok, a két út, amit listázok közismert: a Broadway és a 5th Avenue.

new_york_broadway.jpg

Az utóbbi, (már mint a 5th Ave), Harlemből indulván hamarosan a Central Parkot szegélyzi, keletről. Itt találhatóak a legpatinásabb lakóházak, múzeumok, nem utolsó sorban, az elsőszámú new yorki múzeum, a Metropolitan Museum of Arts. Ha meg akarod ismerni, ajánlom, szánjál rá egy napot.

new_york_5th_avenue.jpg

Elhagyván a parkot, az utca a világ legelitebb bevásárlóutcájává válik, ahol Tiffany és Cartier ékszerboltja, a kedvenc áruházunk, a Saks Fifth Avenue sorakozik, sok minden mással. Aki fontos akar lenni ebben a világban, itt szeretne egy üzletet megnyitni.

Los Angeles

Választott útjaim egyike a Sunset Boulevard. Egy hosszan kígyózó út, amit teljes hosszában csak kocsival lehet megismerni, mint sok minden mást, ebben a „muszáj, hogy kocsid legyen” városban.

A Sunset Boulevard átszeli Hollywoodot és a dúsgazdag Beverly Hills-t, szóval itt érdemes parkolni és sétálni.

la_sunset_boulevard.jpg

A másik út nem túl hosszú, és LA Santa Monica nevű mellékvárosában található: az Ocean Boulevard. Egyik oldalán a Csendes-óceán homokpartja tele strandolókkal, a másik oldalán luxusbérházak, mindkét oldalán pálmafák, a hely sétára és biciklizésre ideális, a kaliforniai jólét megtestesítője.

la_ocean_boulevard.jpg

Boston

Fiam vagy 5 évet tanult Bostonban, és ez az az amerikai város, amit a legjobban ismerek. Mivel számomra Boston legszebb negyede a régi város, amit Beacon Hills-nek hívnak, nem lesz meglepő, hogy a sétára választott két utca ezt határolja.

A Charles St. (Károly utca) sétálható, tele van jobb üzletekkel, (de a New York-i flanc nélkül), kiskocsmákkal, a diákoknak is elfogadható éttermekkel.

boston_charles_street.jpg

A Commonwealth Avenue a párizsi sugárutakra emlékeztet, széles bulvár, a két oldalát szegélyző fás sétányról és a tipikus korabeli stílusos házairól nevezetes. Boston az Egyesült Államok legintellektuálisabb városa, ha erre sétálsz, biztosan nem csalódsz majd.

boston_commonwealth_avenue.jpg

Rio de Janeiro

Szerencsés az, aki ide eljut. És aki ide eljut, elsőként az óceán partján akar sétálni, a 100 méter széles Copacabana/Ipanema homokpart mentén levő hosszú sétányt megjárni. A neve majdnem mellékes: Av. Vieira Souto.

Meleg lesz, friss gyümölcsárusok, csodás testű kocogó fiatalok mellett baktatsz, nyakadat forgatod, kire nézzél, irigykedve.

rio_souto.jpg

A másik utca kisebb, magasabban van, a város felett egy dombon, ahova egy öreg villamosjáraton lehet eljutni. A régi Santa Teresa városnegyedről beszélek, ahol a művészlelkek találtak otthont maguknak, talán azért is, mert isteni, nem drága éttermek vannak. Az út neve Rua Almirante Alexandrino és a közelében levő bájos utcácskák szintén a felfedezésre várnak. (A képet a poszt elején nyitóképként láthatod.)

Csak vigyázz mindkét helyen, drága fényképezőgépet, kézitáskát kezedben ne lóbálj, mert a bennszülöttek között akadhat pár suhanc, akik várnak a megfelelő alkalomra, hogy rólad ezeket letépjék és kirándulásodat így elrontsák.

Hongkong

Beszámolóm nem lenne komplett, ha Ázsia kimaradna. Kisebbik fiam lassan több, mint 10 éve Hongkongban él. A megaváros két utcáját szeretném bemutatni. Elsőként az antik boltokkal teli Hollywood Roadot, ami patinás, könnyen bejárható és megismerhető.

hongkong_hollywood_road.jpg

A másik út az öböl túloldalán van, nem Hongkong szigetén, hanem a kontinensen. A Kowloon nevű város fő utcája a Nathan Road. Szemérmetlenül kínai, angolnak tűnni nem akaró, a mi európai/amerikai szemünknek káosszal teli.

hongkong_nathan_road.jpg

Kapaszkodj partneredhez, ne félj, senki sem fog bántani. Csak hagyd, hogy a tömeg sodorjon. Ne aggódj, hogy a plakátokat olvasni nem tudod. Ha eddig nem, most rá fogsz jönni, hogy rajtunk kívül sokan vannak a világon, és ők mások.

Van itt virágpiac, ilyen-olyan üzlet, ezernyi étterem, de angol étlappal csak ritkán. Az árak töredéke annak, amit Hongkongban kérnek. Ez, és a látvány, na meg az ízek, a jutalmad.”

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás Magyarország Brazília Kína Kanada Franciaország Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616510022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.24. 04:38:11

@Zsuzsi65: a kommentem masik fele lemaradt...
De a nap vicce viszont ez (egyebkent nem vicc, igaz) Gondolja, ha egyszer sikerult Swarzeneggernek, esetleg o is labdaba rughat, haha

Arthamyr 2021.04.24. 07:38:00

@Zsuzsi65: Megint lemaradt. Vagy előre tudtad, hogy le fog maradni, ezért így írtad. :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.24. 16:40:18

@Arthamyr: a legelsokent irt kommentembol maradt le egy resz, es erre reagaltam a 2.kommentben :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása