oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. április 21. 06:30,  Tíz (igaz) előítélet az olaszokról 22 komment

2021. április 21. 06:30 Határátkelő

Tíz (igaz) előítélet az olaszokról

Tészta, kávé, heves gesztikuláció, La Famiglia – az olaszokról is számos előítélet él az emberekben. Most 10 olyat szedtünk össze Nadia segítségével, melyek jórészt igazak.

capuccino_foto_pexels_com.jpg

1. A tészta

Ha olaszok, akkor tészta. És ez tényleg így is van, hiszen statisztikailag is ők fogyasztják a legtöbb tésztát a világon, fejenként 27 kilót évente. Ráadásul a minőségre is ügyelnek, még mindig nagyon elterjedt a tészta gyúrása.

2. A kezeikkel „beszélnek”

Azok a gesztikulálások! Az olaszok előszeretettel vetik be a kezeiket is beszélgetés közben, non-verbálisan is ráerősítve a szóban elmondottakra. Szokás (félig viccesen) mondani, hogy nem is kell hallótávolságon belül lenned ahhoz, hogy megértsd két olasz beszélgetését.

3. Minden a Famiglia

A család a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik az olaszok életében, még ha nem is élnek otthon, de azért sokszor a szülők közelében maradnak. A családi kötelékek szorosak, gyakran összegyűlnek egy közös vacsorára – és persze mindennek a tetején a mamma található.

4. Rendszeresen késnek

Olaszországban mindennek megvan a maga ideje, aminek sokszor része a késés is. Ha ezt esetleg szóvá tesszük, könnyen megkaphatjuk, hogy hiszen csak beugrott egy kávéra vagy elszívott egy cigit és egyébként is időben érkezett – olasz időszámítás szerint.

Szóval nem aggódják túl magukat, és míg sok országban a késés udvariatlanság, addig az olaszok inkább úgy tekintenek rá, mint a kényelmes, lassú élet velejárójára és a pillanat megélésének művészetére.

5. Imádják a futballt

Az olaszok nagyon komolyan veszik a labdarúgást, az életük fontos része, lokálpatriotizmusuk egyik meghatározó szelete, márpedig ez kifejezetten fontos azért is, mert az országra is inkább különálló régiók összességére tekintenek, mintsem egységre.

6. Egy jó kis cappuccino

A tipikus (és szentként tekintett) olasz reggeli két nélkülözhetetlen eleme a cornetto (a croissant-hoz hasonló péksütemény) és a cappuccino. Utóbbi minőségére nagyon kényesek, elkészítése művészet, nem csoda, hogy akár kitérőkre is hajlandók egy jó kávéért.

7. Rajonganak a divatért

A kávéhoz hasonlóan a divat is rendkívül fontos az olaszok életében. Aki életében végigment már egy olasz utcán, annak ezt nem kell magyarázni, miként az sem lehet véletlen, hogy napestig sorolhatnánk a híres olasz márkákat az Armanitól a Versace-ig.

És nem is feltétlenül márkamániáról van szó: az olaszok egyszerűen szeretnek minőségi anyagból készült minőségi ruházatot viselni, és a férfiak is szívesen kísérleteznek színekkel, anyagokkal.

8. Nem zavarja őket az érzelmek nyílt kimutatása

Szemben például az angolszászokkal, az olaszok minden további nélkül kimutatják az érzelmeiket, összeölelkeznek, megcsókolják egymást az utcán és ezen senki nem akad fenn. De ugyanígy sírnak, kiabálnak egymással, ha éppen úgy hozza az élet.

9. Imádják az operát

Puccini, Rossini, Verdi (és persze maga a műfaj) hazájában ezen nincs mit magyarázni. Az is érdekes persze, hogy a műfaj a mai napig rendkívül népszerű, mi több, az olaszok majdnem olyan lelkesen viszonyulnak hozzá, mint mondjuk a focihoz és heves vitákba képesek bonyolódni a kedvenc szerzőjük vagy a legutóbb látott előadás kapcsán

10. Dante mindenki fölött

Dante Isteni színjátéka a világirodalom egyik legfontosabb alkotása, az olaszoknak azonban sokkal több annál. Az iskolában is rengeteg időt szánnak a feldolgozására, elsősorban a nyelvezete miatt szeretik annyira. Népszerűségét jól jelzi, hogy sok társaság és irodalmi kör van országszerte, melyek a műveit tanulmányozzák.

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Olaszország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr816507932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme Seldon 2021.04.21. 07:48:34

25 éve, mikor Rómában jártam, láttam egy embert, aki kilépett a telefonfülkéből a kagylóval a kezében és úgy magyarázott, mert a fülkében nem volt elég hely a gesztikuláláshoz. Most már telefonfülke sincs :)

Csodabogár 2021.04.21. 08:52:29

A 4. és 5. ponton kívűl, csupa rendkívűl szimpatikus tulajdonság. Nekem még az is tetszik mikor gesztikulálnak.
Örök emlék a hatvanas évek közepén, első olasz körutazáson az olasz rendőr, pl.Romában. Hófehér ruhában, a legnagyobb közlekedés közepén, mint egy balett táncos. Csak álltam a sarkon és bámultam. Ez ma már rég nincs.

dikusz. 2021.04.21. 10:01:59

@Csodabogár: A hatvanas évek közepén még itthon is volt igaziból. Emlékszem, a Rottenbiller, és a Wesselényi utca kereszteződésében is gyakran állt egy kis dobogón a rendőr, és onnan irányította a forgalmat.
Manapság csak szakmai versenyeken (karos forgalomirányító - kigugliztam) látni ilyeneket.

Csodabogár 2021.04.21. 13:00:07

@dikusz.: Tudom, hogy volt, emlékszem is rá. De ahogy azok az olasz rendőrök a hófehér egyenruha + sisak kombóban mozogtak, az egy műélvezet volt.

Golf2 2021.04.21. 13:27:42

"A pillanat megélésének művészete miatt késtem" ez jó lesz!

littke 2021.04.21. 14:31:41

A 60-as években autostoppoltam Nyugaton, Olaszban is. Nem kell komolyan venni amit az olaszok mondanak.

Ha (nagy ritkán) egy német, angol meghív: "ha arra jársz látogasd meg" komolyan gondolja.

Olaszban lépten nyomon meghívnak, de hiba konolyan venni....

Csodabogár 2021.04.21. 17:57:38

@littke: Az ilyen meghívásokat soha sehol nem vettem komolyan.

littke 2021.04.21. 18:05:44

Kár mert sok helyen ezt komolyan gondolják.

almaza 2021.04.22. 05:38:07

Az uj meloban a kollegaim fele olasz. Cuuukik es raadasul ertik is a dolgukat. Nagyon jo kombinacio :-)

tomfree 2021.04.22. 18:52:10

@almaza: részvétem. Imádom őket, de a munkában rettenetesek.

Der Piefke 2021.04.22. 19:59:28

Sosem értettem, hogyan züllhettek a rómaiak olasszá - aztán rá kellett jönnöm, hogy most ilyen folyamat játszódik le itt is: germánokból zöldek leszünk...

zsu80 2021.04.22. 20:14:43

Több pontban hülyeség. A poszt írója szerintem nem Olaszországban él.

zsu80 2021.04.22. 20:14:43

Azért vicces hogy Nadia-tól fordítottak egy angol nyelvű cikket aki New Yorkban diplomázott, vagyis talán képeken látta olaszországot. A felsoroltak pedig a tipikus sztereotípiák amit bárki leírhatott volna. Egyébként a maffia kimaradt, ha már olasz előítélet.

laci_52 2021.04.22. 20:14:43

Nem stresszelik magukat(igazuk van), a depresszió és az infarktus biztosan sokkal ritkább, mint nálunk.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.04.22. 21:23:52

@zsu80: igen, amikor nincs cikk, amit ki lehetne rakni, akkor jonnek ezek a forditasok ;)

Rich.mond 2021.04.23. 10:10:02

Ahhoz képest, hogy mindenük a nagycsalád, jó ideje (arányaiban) kevesebb gyerek születik, mint nálunk (pedig nálunk sincs baby boom). Konkrétan az olasz kihalóban lévő nemzet.

kewcheg 2021.04.23. 11:53:22

Szeressük az olaszokat.Az megvan, hogy '45 után majdnem kommunista lett az ország? Szerencsére isteni kegyelemből megúszták, de most is sok a kommunista érzelmű....persze ne rákosi/kunbéla tipusokra gondoljunk...olyan könnyed, értelmiségi módon.És sokan szeretik a Ducét....

Bafana 2021.04.23. 11:53:24

Csak a macskaevésről szoknának már le.

arncht 2021.04.23. 19:51:48

@Csodabogár: meg most is elkepesztoen elegansak - mar nem emlekszem, hogy melyik fajta rendor volt, de a no es a ferfi is ugy nezett ki, mintha egy modell lett volna. raadasul egy csodaszep alfaromeo mellett alltak, amin vagany csikok voltak. ehhez nagyon ertenek.

oszinten csodalom oket a tajakert, a kulturaert, az etelekert, es ahogy elnek - imadok ott nyaralni, de elni nem tudnek az olasz mentalitas mellett. szimpatikus nemzet, oket igy kell elfogadni.

para_noir 2021.04.23. 20:40:09

Anélkül, hogy behatóan ismerném az olaszokat, ez a lista nekem kicsit olyan, mintha a magyarokról azt olvasnám egy külföldi oldalon, hogy kedvencük a gulyásleves, rajonganak a lovakért, és minden este pálinkát isznak.

Billy Hill 2021.04.23. 20:40:09

Babakocsival 22.00 órakor sétálni indulás... :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása