oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 28. 06:30,  Titkos, illegális vendéglők: mint Amerika 100 éve 4 komment

2021. március 28. 06:30 Határátkelő

Titkos, illegális vendéglők: mint Amerika 100 éve

Titkos telefonszám, csak a beavatottaknak kinyíló ajtók, illegális bulik - nem, nem a 100 évvel ezelőtti, alkoholtilalom alatt élő Egyesült Államokban járunk, hanem 2021 Európájában.

olaszorszag.jpg

Olaszországban például, ahol nemrégiben a rendőrök csaptak le egy titokban, és persze messze nem legálisan nyitva lévő étteremre - számolt be Olaszmamma. (Csendben jegyezzük meg, hallottunk ilyesmiről csiripelni Budapesten is, de persze pletykákra nem adunk, konkrétumot nem tudunk, biztosan nincs is ilyen, a magyarok nem olyanok...)

„A calabriai Cosenzában történt a hétvégén, hogy annak ellenére, hogy a jelenleg éppen narancssárga zónában található régióban annak elenére, hogy a szabályozás szerint csak elvitelre lehetnek nyitva az éttermek, a város egyik közismert vendéglője nagy titokban kinyitott helybeni fogyasztásra is.

A titok azonban mégsem volt elég nagy, mindenhol akad egy járókelő vagy szomszéd, aki megneszeli a jogellenes viselkedést.

Viszonylag hamar megérkeztek a helyi csendőrök is. Az étteremben békésen fogasztó kilenc vendég a hatóság érkezésének zajának hallatára az asztal alatt és a mosdókban keresett magának búvóhelyet.

Természetesen nem volt elég hosszú a terítő, így hiába gondolták, hogy ez majd jó menedék lesz. Valamennyi szófogadatlan vendéget igazoltatták és megbírságolták.

A bírság mértéke fejenként 400 euró, amely öt napon belül történő fizetés esetén 280 euróra csökkenhet. Az indoklás a március 2-ai miniszterelnöki rendelet rendelkezéseinek megszegése.

Az étterem tulajdonosát pedig ennek megfelelően 800 euróra bírságolták, sőt a csendőrök javaslatot tettek az étterem tevékenységének felfüggesztésére is.

Nem ez az első alkalom, hogy hasonló eset szerepel a híradásokban. Néhány héttel ezelőtt két Firenze közelében található étterem nyitott ki a korlátozások ellenére, be is zárták őket egy napra és 400 eurójuk bánta.”

A teljes posztot itt olvashatod el.

Vásárlás német módra

Németországban kissé más a hozzáállás, legalábbis Edit leírása alapján, aminek persze szintén megvan a maga negatív oldala. Mindenesetre az üzletek a szabályok adta kereteken belül, de próbálnak kreatívak lenni.

„Minden lezárást komolyan vesznek, mert ugye például a Müllernek is van nem drogéria része azt is szépen leválasztották, és nem lehetett mondjuk játékokat venni a Müllerben, ezzel szemben a nagyobb élelmiszerboltokban, mint amilyen például a Real minden elérhető.

Ha jól emlékszem 3 hete lazítottak a szabályokon és kinyithattak a fodrászatok, kaptam is időpontot március 25-ére, még jó, mindenki fodrászhoz akart menni így jó néhány heti kihagyás után.

Elsőnek a fodrászatok nyithattak ki, na meg a barkácsáruházak kertészeti részlegei, majd a könyvesboltok. Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy ki állította össze a fontossági sorrendet, hát nem tudom. Biztos jogos, hogy fontos a könyv, mert valamit mégiscsak olvasni kell a fodrásznál, amíg köt a festék.

A következő lépésben nyithattak a kozmetikák is, de olyan kezeléseknél, ahol a vendég nem visel maszkot, kell egy negatív teszt. Hogy milyen teszt, és hány napos, azt nem tudom.

Egyébként a tesztelés ingyenessé vált, hogy ez mennyire elérhető arról fogalmam sincs, mivel még soha nem teszteltek, vagy teszteltettem. Kíváncsi lennék azonban, hogy azok, akik úgynevezett tesztcentrumot nyitottak, itt nálunk a belvárosban is, azok továbbra is végeznek-e tesztelést pénzért vagy inkább nem.

Az oktatás

Az iskolák is fokozatosan nyithatnak, illetve volt ami már eddig is nyitva volt, az általános iskolák, ami itt annyit tesz, hogy negyedik osztályig járhattak a gyerekek iskolába, valamint a végzős osztályok is járhattak iskolába, persze csak felezett létszámmal és váltva.

A jó hír az, hogy szép lassan elkezdik visszavezetni a többi évfolyamot is a normális tanulásba, ez kisebbik esetében annyit tesz, hogy március 22-én és 23-án mehet iskolába, majd kezdődik is a tavaszi szünet.

A rossz hír az, hogy kisebbik osztályfőnöke szerint Húsvét után megint nem lesz iskola. Az iskolákban szeretnék bevezetni a tesztelést, vagyis azt, hogy az összes gyerek legyen letesztelve minden héten, önállóan kell elvégezniük a tesztet, elvileg. Elvileg, gyakorlatilag egy darab tesztet sem kapott még az iskola.

Kisebbik gyakran kérdezgette, hogy miért pont az általános iskolások mehetnek suliba, de ennek szerintem elég egyszerű oka van, az általános iskolások felügyeletét nehezebb megoldani otthon, mint a nagyokét, de ennek ellent látszik mondani az a tény, hogy az óvodák viszont zárva voltak, és most nyitottak újra.

Az ovik és az iskolák is kínáltak felügyeleti lehetőséget azoknak a szülőknek, akik nem tudták otthon megoldani a gyermek felügyeletét, és ez egyáltalán nem rossz, viszont azt is tudni kell, hogy ezt azok a szülők vehették igénybe, akik az egészségügyben vagy más olyan területen dolgoznak, ami a mindennapi működéshez fontos, hogy mi az és mi nem az, erről nem az óvónők döntöttek.

Itthoni tanulás

Hát kérem ez egy komédia, vagy tragédia, de mindenképp dráma. Időnként van egy-két online óra, ami annyit jelent, hogy a diákok be se kapcsolják a kamerát, de legalább meghallgatják a tanárt, illetve néhányan sportot űznek abból, hogy zavarják az órát.

Ez utóbbi miatt minden szülő kapott is e-mailt, hogy beszélgessen el a gyerekével, mert amennyiben rájönnek, hogy ki zavarja az órát, abban az esetben ennek következményei lesznek.

Őszintén megmondom, hogy nem beszélgettem el a gyerekeimmel, egyrészt mert nem zavarják az órát, másrészt mert azokat is megértem, akik igen. Ez egy ilyen helyzet.

A gyerekek szinte mindentől el vannak tiltva, eddig csak egy háztartáshoz egyetlen ember látogathatott el egy másik háztartásból, most a nagy lazítás következtében, már 5 ember is találkozhat két háztartásból.

Tehát a gyerekek nem találkozhatnak, nincsenek sportolási lehetőségek, hacsak valaki azt nem egyedül műveli, esetleg kettesben. Nem követhetik el azokat a hülyeségeket, amiket mi annak idején, nem ismerkedhetnek, nem köttetnek szerelmek, nincsenek kimaradások, nincs shopping, nincs csavargás a suli után, semmi sincs, még ebédelni is itthon kell, nem mondom, hogy ünnepnap, ha rendelünk, mert már nagyjából mindenhonnan rendeltünk, ahonnan lehet, de így ennyi idő után már az is unalmas.

Kamaszként nehéz

Egy példát is tudok mondani, hogy mennyire más most a kamaszoknak, mint az normálisan lenne. Nagyobbik egy barátjával bement a városba busszal Bubble Tea-t inni, ezt ugye lehet, de csak elvitelre lehet bármit kérni, helyben nem, az éttermek még zárva vannak.

Ketten mehetnek együtt, habár nincs nagy motiváció a mászkálásra, mivel minden zárva van, nincs mozizás, vagy mekizés, sétálgatni a környéken is lehet, ehhez nem kell bebuszozni a városba.

A buszmegállóban találkoztak másik két gyerekkel, és mivel tudják a szabályokat tartották egymástól a távolságot, és maszkot is viseltek. Az egyik srác nagyon félt, hogy mi lesz, ha jön a rendőr, mert körben álltak, és ez pont úgy nézett ki, mintha direkt találkoztak volna, pedig nem. A többiek nyugtatgatták, hogy semmi sem történhet és amúgy sem jön rendőr.

A srác továbbra is parázott, és ahogy ez ilyenkor lenni szokott jött is egy rendőrautó. A rendőrök meg is álltak a buszmegállóban és rá is szóltak a gyerekekre, hogy nagyon figyeljenek oda, és tartsák az előírt távolságot.

Nagyon nem jó ez így, hogy a tinik amiatt félnek a rend őrétől, mert mondjuk nem 1,5 méterre állnak egymástól, vagy esetleg nem helyesen viselik a maszkot. Mintha titokban az első sörüket vagy a cigijüket próbálnák ki valahol. (…)

Vásárlás

A vásárlás is érdekes, már említettem, hogy milyen sorrendben nyitottak ki a boltok, és mostanra már új lehetőség is nyílt előttünk. Minden nyitva van, persze nem ám úgy, hogy az ember bemegy a boltba és shoppingolgat, nézelődik, megveszi, ami tetszik, hanem időpontot kell kérni. Ez sok üzlet esetében lehetséges online is, sok bolt esetében a helyszínen kell időpontot kérni.

Amennyiben az ember a boltnál személyesen kér időpontot, előfordulhat, hogy azonnal beengednek, előfordulhat viszont az is, hogy azt mondják: gyere vissza két óra múlva.

Nem annyira életszerű ez a helyzet, de már jobb, mint amikor nem volt nyitva semmi. Én ki is próbáltam ezt a gyakorlatban. Amint kiderült, hogy van ez a lehetőség, rögtön foglaltam magunknak időpontot a C&A-ban, jó hát tudom nem egy nagy dolog, de kíváncsi voltam, hogy hogy működik a rendszer, másrészt a leértékelt árukból még 70% kedvezmény jön le.

Online kértem időpontot, egyszerre csak egyet lehet, így nem lehet előre tudni, hogy például a mi esetünkben mind a hárman bejutunk-e a boltba vagy sem. Sikerült, kaptam három időpontot, de hiába kértem három különböző névre, a visszaigazoló e-mail kétszer kisebbik nevére, egyszer nagyobbikéra érkezett, de gondoltam nincs jelentősége a neveknek.

A visszaigazolásban nem volt sem sorszám, sem valamilyen kód, tehát gyakorlatilag ezt az e-mailt annyi embernek küldhettem volna tovább, ahánynak akarom, amennyiben a nevet nem ellenőrzik. Nem küldtem tovább.

15 perccel hamarabb értünk a C&A bejáratához, ahol a bejáratnál egy hölgy mindössze annyit kérdezett, hogy van-e időpontunk, mondtam, hogy van, kérdezte, hogy de ugye mindenkinek külön, mondtam, hogy természetesen, mindenkinek külön.

A telefonomon mutattam egy visszaigazoló e-mailt, illetve mutattam volna, de csak egy pillantást vetett rá a hölgy, és be is engedett bennünket. Mindenkinek magával kellett vinnie egy szatyrot, ezzel számolják gondolom a beengedett embermennyiséget.

Sokan amúgy sem maradnak egy órán keresztül a boltban, hiába kérték az egyórás vásárlási lehetőséget. Természetesen azt sehogy sem lehet így ebben a formában ellenőrizni, hogy a letelt egy óra után valaki elhagyta-e az üzletet vagy sem. Kicsit bizalmi alapon működik ez az egész.

A Zuram a barkácsáruházat választotta ki a célból, hogy kipróbálja, hogy működik a rendszer. Elvileg a barkácsáruházak már nyitva vannak, de ez nem igaz, mert csak a kertészeti rész van nyitva, ha valaki nem kertészettel kapcsolatos dolgot szeretne venni, akkor időpont kell.

A Zuram odament időpont nélkül, majd az ajtóban álló biztonsági őr megkérdezte, hogy van-e időpontja, a Zuram őszintén bevallotta, hogy nincs, mire az őr megkérdezte, hogy szeretne-e egyet, erre a kérdésre egy igent kapott válaszul, erre az őr közölte, hogy menjen be, máris van időpontja.

Elég nehéz úgy utánfutót felújítani, hogy nincs egy darab barkácsbolt sem nyitva, de most végre lehetett például csavart is venni.

A következő próbálkozás a Nike shop volt az outletben, oda a Zuram már kért előre időpontot, kapott is. Ott viszont csak turnusokban engedték be az embereket, és még papírt is ki kellett tölteni mindenkinek, mindenféle adatokkal.

Ebből a három példából is remekül látszik, hogy mennyire nem egységes a rendszer, és például élelmiszer- vagy könyvesboltba mindenféle korlátozás nélkül mehetünk. Nem jó persze, de december közepe óta ennél eddig csak rosszabb volt.

Azt azért még hozzá kell tennem, hogy egyik üzletben sem voltak kevesebben, mint egy normál hétköznapon, amikor csak úgy beugrik az ember az üzletbe, mert egy cipőre van szüksége.

Az időpontos rendszer abból a szempontból nem rossz, hogy nem alakulnak ki két óra hosszas sorok az üzletek előtt, viszont a spontaneitás is kiveszett ebből az egészből.”

A teljes posztért ide kell kattintani.

Az új-zélandi Balaton

Eközben a világ másik végén folytatódik Janek beszámolója kiruccanásukról, immár a negyedik nappal, amikor egy egészen érdekes tó környékére látogattak el.

uj-zeland_13.jpg

„Wanaka városa nekem nagyon szimpatikus volt, olyan kis üdülőváros hangulatú volt, és nem tudom mért, engem a Balatonra emlékeztetett.

Persze nem volt lacikonyha, és hekk, meg egy vagyonba kerülő lángos, de nagyon kóser kis városnak tűnik. Jó lett volna itt eltölteni egy éjszakát legalább.

Egy bringás verseny miatt volt egy kis dugó, de túléltük és a Ripponhoz érve egy kicsit el is felejtettük az ide vezető utat.

Felfelé menet felvettünk egy stoppos hölgyet, aki a borászathoz vezető hegyi úton sétált (és természetesen elesettnek tűnt) és mint kiderült a borászatban dolgozik. Épp egy esküvőre készülnek és oda ment műszakba.

Végzős német művész szakos, aki úgy döntött, hogy kihagy egy évet és elmegy Új-Zélandra (valami meleg helyre) dolgozni és élményeket gyűjteni. Bár a nevére nem emlékezem, de a bátorságára igen.

Valahogy mindig lenyűgöztek a hozzá hasonló világjáró szellemek, akik csak fogják magukat és mindenféle terv/ismeretség (és a hölgy esetében bizony pénz nélkül) nekivágnak az ismeretlennek.

Ahogy mesélte, tetszett neki a város, és mivel kerestek a szőlészetbe idényre zöldmunkást, jelentkezett, és már 6 hónapja itt melózik. Igaz, most már felszolgáló a vendéglátó egységben és a német turistákkal általában ő foglalkozik (akik sokan jönnek ide a rizling miatt).

Józsit félúton elhagytuk, mert miután visítva követelte, hogy ha nem állunk meg ő bizony kiugrik az autóból (sajnos nem teszteltük, hogy komolyan gondolja e). Perverz hobbijának hódolt, nekiállt a tőkesorokat fotózni. Mi leparkoltunk, elbúcsúztunk a hölgytől és egyszerűen csak élveztük a látványt.

Józsi megérkezett, kiröhögtük, ahogy azt kell, és indultunk a kóstolóra. Itt megint csak vegyes társaság volt, és rajtunk kívül talán meg egy német nyugdíjas pár volt, aki komolyan vette a borozást, a többiek igazából csak inni akartak és a látványban gyönyörködni. (...)

A host viszont képben volt és rögtön levette, hogy minket érdekelnek az apró részletek is, így viszonylag hamar a kezünkbe nyomott egy nyomtatott füzetet amiben MINDEN infó benne volt a borokról ami minket érdekelt (kivéve a tőketerhelés, de ezt meg személyesen elárulta miután kérdeztük).

A host egyébként egy skót származású idénymunkás volt, aki itt ragadt, és azóta felküzdötte magát „főelőadónak”. Nagyon jól éreztük magunkat, vettünk is pár bort (inkább a desszert borokból vettem és nem szégyellem elismerni :), kivéve rizlinget… ami nagy hiba volt.

A rippon borászat amúgy biodinamikus borászat és nagyon komolyan is veszik ezt. Bár a kis csoportunk kevésbé hisz abban, hogy egy bikatrágyával megtöltött ökörszarvtól, amiből 1-1 darabot a birtok 4 csücskében elásnak, jobb lesz a termés, de azért voltak jó tételek.”

Az eredeti posztot (részletesebb borismertetéssel) itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Németország Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8116481820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2021.03.28. 12:14:22

A budapesti pletykák igazak, az egyik ilyen étterem le is bukott, miután már hetek óta írtak róluk: telex.hu/koronavirus/2021/03/02/etterem-belvaros-maganrendezveny-maszk

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.03.28. 16:54:19

Haha, nalunk Los Angelesben is volt egy idoszak tavaly, amikor visszatert a "speakeasy" idoszak:) bar a jarvany mar visszavonuloban volt, de meg mindig zarva tartottak a fodraszok, koromszalonok (mar kb 6-8 honapja). Igy a megelhetesuk erdekeben kenytelenek voltak valamit tenni, es zart ajtok mogott mukodtek, a vendegeiknek sms-ben kuldtek meg, mikor mehetnek, azok pedig a hatso ajtonal surrantak be (egyenkent es maszkban) az uzletbe :)
Szerencsere mostanra nalunk sokat javult a helyzet, a szolgaltatok csokkentett kapacitassal mar nyithatnak.

Ezopusz1234 2021.03.28. 19:58:09

@Zsuzsi65: Igen, az élet utat tör. Itt, Németországban is egyre inkább leszrják az emberek a politikusok agymenéseit, megyünk kiülünk a tópartra iszogatni, ha zárva a hely. Az életképesebben Mallorcán nyomják, hogy Malle für alle!
Aki fél, mint a bolond lauterbach meg a félkegyelmű Kanzlerdarstellerin, azok húzzanak le a pincébe, mint 45ben, de a többieket hagyják élni! Más választásuk úgysincs hehe.

blackhairlady 2021.03.28. 23:17:42

Nalunk minden nyitva van, 100%-kal mukodnek ettermek, fodraszatok, kozmetikak, boltok.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása