oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 26. 06:30,  A CNN és a Coca Cola városában 6 komment

2021. március 26. 06:30 Határátkelő

A CNN és a Coca Cola városában

Atlanta nevéről jó esetben a CNN-en és a Coca Colán kívül talán még az 1996-os nyári olimpia juthat eszünkbe. A város azért ennél kicsit több érdekességet tartogat, bár az sem rossz, ha egy helyen két ekkora cég központja van. Steve küldte el egy atlantai út emlékét.

cim_333.jpg

„Pár évvel ezelőtt a floridai téli vakáció alkalmából rövid időt Atlanta városában töltöttünk. Florida legközelebbi része innen 500 km.

Megérkezésünkkor csak egy éjszakát töltöttünk itt, a repülőtérhez közel és másnap reggel bérelt kocsival két hétre elhajtottunk, de visszatéréskor, az autónk leadása után, három napot egy belvárosi jobb hotelben tartózkodtunk, Atlantát megismerendő. Jobb hotel itt csekély 200 dollár naponta, reggeli nélkül, azért külön kell fizetni.

Atlanta városként nem éppen egy fontos turistacélpont. 1996-ban itt rendezték a nyári olimpiát. Történelmi szempontból a város fontos szerepet játszott a polgárháborúban. 1867-ban az uniós Sherman tábornok elfoglalta, az akkori kb. 5000 lakost kiűzte, majd a várost felgyújtotta.

Az 1960-as években helyszíne volt a Martin Luther King vezette emberi jogi mozgalomnak. Van is a mozgalomnak szentelt szép múzeum, megnéztük, nem bántam meg. A Szépművészeti Múzeum modern és nagyon szép.

cnn.jpgA CNN főhadiszállása

A látogatóknak ajánlott még megnézni a CNN főhadiszállását, erre csoportos túrák vannak, és a Coca Cola központja is itt van.

A félmilliós lakosú Atlanta Georgia állam fővárosa, azaz határozottan a Délhez tartozik. A legutóbbi népszámlálás szerint az itt lakók 54%-a fekete. A klíma amolyan szubtrópusi, becslésem szerint Nápolyéhoz lehet hasonló.

martin_luther_king_muzeum.jpgA Martin Luther King Múzeum

Ezen kívül van egypár jobb nevű egyetem, köztük elsősorban az 1885-ben alapított Georgia Tech. műszaki egyetem.

Nem szabad elfelejteni, hogy a világ legnagyobb (értsd legforgalmasabb) repülőtere is itt van. Igen, nagyobb, mint a Kennedy New York mellett, avagy a chicagói O’Hare.

Megérkezésünkkor ebből mindjárt ízelítőt is kaptunk. Leszállásnál kinézek az ablakon, és tőlünk 50 méterre egy másik gép is épp abban a pillanatban landolt velünk párhuzamosan.

Ezután egy félreértés eredményeként a rossz csomagátvevőhelyre mentünk, mea culpa. Egy reptéri földalatti vitt ide 10 perc alatt, de vissza kellett jönnünk a nemzetközi épületbe, ahova érkeztünk.

Mivel a biztonsági zónán már kívül voltunk, a földalattit nem használhattuk, szóval egy ingyenes minibusszal kellett mennünk. A busz 20 percig ment megállás nélkül, minimum egy Pasarét - Nyugati PU távolság. Már lassan két órája megérkeztünk mire mehettünk a bérelt kocsit felvenni az Avis-től.

modern_1.jpgModern lakóházak az Art Muzeumnál

Na, a bérelt kocsik átvétele és leadása külön szám. Több tucat vállalat, óránként több ezer kuncsaft, a bérlésen úgy érzed magadat, mint egy futószalagon. A kocsileadás trükkös, a kocsival el ne tévedj, hozzánk hasonlóan sokan hibáznak, és akkor még min. 20 perces késésed lesz, míg a megfelelő bérlőd feljárójába vissza tudsz keveredni.

museum_of_art.jpgA Museum of Art előtere

A repülőtérről metróval mehetsz a belvárosba, fejenként 2 dollárért. Mondta a nő, ha veszek egy 3 napra szóló jegyet az fejenként 16 dollár. Vettem, és így történt, hogy az atlantai tömegközlekedést használtuk 3 napon keresztül.

Ugyan a metró modern és gyakran jár, ugyanezt már nem mondhatjuk el a buszokról, és az egyetlen villamosról. Azok, úgy tűnt félóránként járnak, és hogy is mondjam, akik használják, azok nem a felső 10 ezerhez tartoznak. Na, mindegy, jó tapasztalat volt.

iskolasok.jpgIskolások a múzeumban

A belváros nagyon kedélyes. Tiszta és biztonságos. Sok a zöld, a fák és parkok, és ekkor, április elején, isteni volt az idő, a legszebb nyári, mert később, nyáron, túl nagy a kánikula. Mivel hotelben voltunk, minden nap étteremben étkeztünk.

museum_of_art_2.jpgMuseum of Art

Az éttermek közül legjobban nekem a tengeri ételeiről híres Optimist tetszett, ahová egy péntek estére volt foglalásunk. Már a belépés is jó benyomást kelt, egy volt nagy ipari csarnok lett étteremmé átalakítva.

Az autódat nem te parkolod, azt átveszik a bejáratnál, kapsz egy számot, majd elviszik a kocsid. Ezt az Amerikában közkedvelt rendszert „valet parking”-nak hívják. Ha menő autód van, akkor azt az étterem mellé parkolják, hogy emelje a hangulatot (a koreai kocsik messzebb kerülnek).

optimist.jpgAz Optimist

Az étteremhez tartozik egy minigolf-pálya, amihez közel a kisgyerekes szülők ülhetnek, és így a kisgyerekeikkel játszhatnak, martinis pohárral kezükben. Elsétálsz egy osztrigabár mellett, ahol jómódú kuncsaftok nyers osztrigákat nyelnek (2,50 dollár per osztriga), és pezsgőt nyakalnak.

Végül megérkezel a tágas étterembe, vagy 100 asztal zsibong, a pincérek, és főnökeik nyüzsögnek. Észrevettem, sok asztalnál csak nők, vagy (ritkábban) csak férfiak voltak, gondolom egyetemi vagy volt középiskolai barátok, munkatársak találkoztak a hétvége előtt és beszélgettek.

Feleségem koktélt rendelt, én egy helybéli csapolt sört. Koktél 12 dolcsi, korsó sör 8. Egy adag nyers szeletelt (citromban marinírozott) Szent Jakab kagylót ettünk előételnek, majd a nejem rántott osztrigákat rendelt, míg én édesvízi rákokat, fokhagymás/paprikás tejszínes szószban.

osztriga_tal.jpgNyers osztriga nagytál

Utána fagylaltoztunk. Borravalóval és két pohár itallal ilyesmiért két személyre 120 US dollárt fizetsz. Utána a tökéletes estében lehetett hazafele sétálni, avagy szerencsét próbálni a ritkán járó busszal. Taxik alig vannak, az uber itt győzedelmeskedett.”

 Barangold be velünk az egész világot!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3916479824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2021.03.26. 07:15:49

"Történelmi szempontból a város fontos szerepet játszott a polgárháborúban. 1867-ban az uniós Sherman tábornok elfoglalta, az akkori kb. 5000 lakost kiűzte, majd a várost felgyújtotta."

Steve kicsit elszámoltad magad. A polgárháború 1865-ban véget ért. Atlanta felégetése egy évvel korábban volt mint a fegyverletétel.

nyuszigonosz 2021.03.26. 12:30:22

Hát megint egy írás a Kanadában élö Steve - töl, amiben sok minden nincs. :-(

Atlanta - végtelenül érdekes már az, hogy itt volt a Western & Atlantik Railroad végállomása egy ideig, ( 1836 ban már) és ezért 1837 - ben a Terminus nevet kapta.
Mindenki aki csak egyetlen régi western filmet nézett, abban biztosan azt is látta, hogy általában a vasút építése is egy egy ilyen film fö témája is.
Ez már ezért is érdekes.

Aztán még volt további neve is a mai Atlantának, de nem sokáig.

Atlanta nagyon fontos szerepet játszott az amerikai polgárháborúban, ugyanis Atlanta elfoglalása 1864-ben Lincoln ugyanazon évi :1864-es újraválasztását segítette elö, így a háború további menetének óriási fordulópontja volt pont Atlanta elfoglalása akkor, utána felégetése.
Ha ez nincs, esetleg egész más elnök lett volna, és nem Lincoln másodszor és a polgárháborúnak egész más vége...

De a legfontosabb kihagyott dolog, ha már valaki Atlantáról ír:
Scarlett O´Hara és Rhett Butler - Margareth Mitchell Elfújta a szél címü nagysikerü könyve, amelyikben föleg a polgárháborút dolgozza fel - ilyet nem lehet kihagyni, ha valaki Atlantáról ír.

És mégsincs az írásban, ezek szerint Steve ugyan még emlékszik az osztriga árára, de Atlantáról továbbra sem sokat tud.

SzZoole 2021.03.26. 13:16:35

@nyuszigonosz: jaj de nagyon a begyedben van Pistabá :-)))

Csodabogár 2021.03.26. 13:54:41

Atlantáról nekem csak az irdatlan gyaloglásokkal járó repülőtér jut eszembe. Ennyi nekem elég is volt Atlantából.

Folytonutazok 2021.03.26. 17:42:57

A tegnapi post után ez kicsit csalódás volt.

somlobodog 2021.03.28. 08:59:55

A Porsche teszt pálya jó volt. Coca cola is. Ilyen másfél napos város. Egyszer oké atszallni. Kár ennél több karakter rá

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása