oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. március 24. 06:30,  A hazaköltözés dilemmái 38 komment

2021. március 24. 06:30 Határátkelő

A hazaköltözés dilemmái

Amikor egy évvel ezelőtt kitört a járvány első hulláma, viszonylag sok, építőiparban dolgozó szakember tért vissza Magyarországra. Azonban a hazaköltözés sokak esetében nem volt tartós, persze akadnak kivételek is. A dilemma nem kicsi.

acs_foto_pixabay_com_genniebee512_1.jpg

Egyik oldalon a magyarnál (még mindig) magasabb átlagkereset, a megspórolható pénz, a másikon viszont sokszor a család, a barátok hiánya, a kényelmesnek nem feltétlenül nevezhető szálláskörülmények - élethelyzete válogatja, ki miként dönt (és döntött) a „hazatérni vagy kint maradni” kérdésben egy évvel ezelőtt.

A bizonytalanság miatt akkor viszonylag sokan visszaköltöztek Magyarországra, ráadásul vonzó lehetett az is, hogy a szakemberhiány miatt az elmúlt években a fizetések is feljebb mentek.

„Ülni egy konténervárosban vagy egy vacak munkásszállón”

Ha pedig egy 800 ezer forintos magyarországi havi bevételt kell mondjuk egy 4000 eurós (ez forintban 1,4 millió) németországi mellé tenni, azon már el lehet gondolkodni.

Annál inkább, mert ugyan a 4000 euró nem rossz pénz, de azt ugye jellemzően ott is költi el az ember, ahol megkeresi, márpedig a németországi megélhetés még mindig drágább, mint a magyarországi, ráadásul hiányzik a család, a barátok.

„Ülni egy konténervárosban, vagy egy vacak munkásszállón, inni a közértben vett dobozos sört, csak azért, hogy több legyen a megtakarítás, az élet egy szakaszában értelmes áldozat lehet” – mondta a Telexnek egy hazatért határátkelő.

„Ám megalázott vendégmunkásként, távol az asszonytól, a gyerekektől ezt évekig csinálni csak akkor éri meg, ha kell a pénz valami nagy célra, a hitel visszafizetésére, az első lakásra, a gyerek jobb iskolájára, hogy neki már jobb élete legyen, de ez nem lehet hosszabb távon vállalható állapot, főleg nem életcél” – tette hozzá.

Nyáron sokan visszamentek

Más kérdés, hogy a tavaly tavaszi, a korábbinál erőteljesebb hazatérési lendület (még mindig az építőiparról beszélünk) valójában mekkora is volt. Sokan ugyanis a járvány első hullámának levonultával fogták magukat és visszamentek külföldre.

Mivel az elsőnél erősebb második (és harmadik) hullám idején már nem, vagy csak jóval kisebb arányban álltak le az építkezések, így aztán aki tavaly nyáron visszament, az még egyszer már aligha költözött vissza Magyarországra, legfeljebb bevállalta, hogy ritkábban látja a családját – írta a Telex.

Persze így is akadtak, akik hazaköltözve megtalálták a számításukat. Bleier Zsolt és Matis Viktor is dolgozott Németországban, Ausztriában, utóbbi Svájcban is, előbbi kilenc, utóbbi nyolc évet élt külföldön.

A különbségekről szólva elsősorban a szervezettséget, a mentalitást és a műszaki hátteret emelik ki a Magyar Építőknek adott interjúban.

Miért tér valaki haza?

A kérdésre nyilván többféle válasz van, ami jórészt az adott élethelyzettől függ. Zsolt esetében a honvágy volt ez a tényező, ami azért érdekes, mert a családja külföldön él.

„Eleinte csak egy szakmai tanulmányútra mentünk ki a fiammal, de aztán kinn ragadtunk. Most hasonló a helyzet, mert az itteni lehetőségek miatt én ide kötődtem, viszont egyelőre csak a feleségem tudott visszaköltözni velem, a két gyerekem és négy unokám kint maradt” – mondta.

Azt is megjegyezte, hogy a határátkelés általánossá válásával a régióból, kissé átalakult a nyugat-európai bérszínvonal is.

„Ahogy egyre többen és többen kivándoroltak Kelet-Európából a különböző munkakörökbe, az némileg csökkentette az ottani szintet, eközben itthon történt némi előrelépés” – jegyezte meg Zsolt.

„Nem lehetett fejlődni”

Viktor vállalkozóként dolgozott külföldön, amikor kiköltözött, látta a szebb jövőt, amit azonban kissé elhomályosított a képzetlen, ámde olcsó munkaerő kiáramlása.

„Részemről mindig is adott volt a minőség mellett a gyorsaság, viszont egy idő után előnyben részesítették az olcsó munkaerőt. Az alacsony jövedelmek mellett nem hagytak, nem lehetett fejlődni. Ebből nem kértem többet” – jelentette ki.

Mint mondta, ennek ellenére számára is elsősorban érzelmi kérdés volt a visszaköltözés Magyarországra, közel tíz évig kitartott a tervei mellett, de végül elege lett.

(Fotó: pixabay.com/genniebee512)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Ausztria Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6616475516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.03.24. 07:02:56

Önmagában azért, hogy valaki 800 ezer helyett 1.4 milliót keressen, nem érdemes kimenni külföldre. 800 ezerből Magyarországon kiválóan meg lehet élni, miről beszélünk? Másrészt aki 4000 eurot keres Németországban (szerintem ez ott is jócskán az átlagon felül van), az miért inna "olcsó dobozos sört" (amikor a jó sör is csak pár euro) vagy lakna valami munkásgettóban a családjától távol?
A gyereknek meg attól nem feltétlen lesz jobb jövője, hogy némi aprót ráköltenek az oktatására, attól viszont lehet rosszabb (a gyerekkora is), hogy egy szétszakított családban nő fel.

fhdgy 2021.03.24. 08:04:39

Elolvastam a Magyar Építőknek adott interjút is.

Szép marketing szövegnek gondolom, semmi több. A kettő nyilatkozó valahogy úgy tűnik nekem, mintha influenszerkedne.

Semmi konkrétum. Olcsóbb a cég, de mennyivel? Egységnyi munka esetén 10 fillérrel?

A dolgozóknak is több jut, mennyivel? Óránként 1 forinttal?

A kinti technológiával hatékonyabbak, mennyivel? Óránként plusz egy négyzetmilliméterrel?

Golf2 2021.03.24. 08:49:42

Haza NE gyere fiatal! Don't be crazy!

SzZoole 2021.03.24. 08:52:41

Könnyen alkot kritikát egy olyan IT-s aki 40 évesen nyugdíjba ment, erdőszéli házának a verandájáról 40 éves Macallan-be mártogatott Cohiba-t pöfögtet azokról a nyócosztályos építőipari vendégmunkásokról akik csak bódévárosban az építkezési terült szélén laknak és ócsó dobozos sört iszogatnak és Ukrajnából ‘exportált’ pryukit szíjnak :-)))

SZIGORÚAN VÉVE CSAK VICC VOLT !!!

dikusz. 2021.03.24. 09:04:11

@Arthamyr: Egy építőiparban dolgozó szakmunkás hol keres itthon havi 800e Ft-ot? A havi átlag 400e-t sem keresi meg szerintem.

Arthamyr 2021.03.24. 09:18:58

@dikusz.: Én nem tudom, a posztból vettem a számokat, ez a magyar medián bevétel többszöröse (a 400e is szerintem).
A linkelt interjú alapján a posztban szereplő két ember messze nem szakmunkás, hanem valami nem is a legelső szinten lévő vezető, egy nagy, politikailag jól fekvő cégnél, ez az emberek 99%-ának elérhetetlen helyzet.

Csodabogár 2021.03.24. 09:20:56

@dikusz.: Valami más szakmunkáról lehet szó. Ugyanis Németországban is sok egy átlag épitőiparban dolgozó embernek a 4000 EUR. De nyilván ott is vannak fokozatok. Nem mindenki csak áll és keveri a cementet.

Bredpitt Monika 2021.03.24. 09:29:06

@dikusz. van itt egy szomszedom, akinek a vojeloltje, fiatal srac nagyon, nem tudom van e mar 18 (de ugye 16 evesen ki lehet esni a sulibol), a Balatonon dolgozik hetkoznap, heti 200 ert, a reszleteket nem tudom, gondolom nem hivatalosan.....

Bredpitt Monika 2021.03.24. 09:35:36

egyebkent az epitoiparban nem tudom pontosan kik keresnek ennyit, mivel nagyon sokat utazom a varosban , meg sokat gyalogolok eu seta cimen, latom a varosban az epitkezeseket, nagyon sok roma munkaero van, ok szerintem segedmunkasok nagy reszben, nem tudom ok mennyit kereshetnek,

viszont voltam most ket balatoni helyen is, hetkoznap, az egyik Siofok, a masik Zamardi, tiszta horror az egesz, az egyetlen turista en voltam szerintem, eletemben nem alltam meg egyedul a siofoki molon, Zamardiban mar szo szerint felelmetes volt az egyedullet
(elfogadom a szidast, minek utazom ebben a helyzetben......kezdek bedilizni, mar azon gondolkozom, hogy jelentkezem covid osztalyra)

mindket helyen lattam epitkezesen dolgozokat, koztuk egy romat sem lattam, erdekesnek talalom

Bredpitt Monika 2021.03.24. 09:40:24

"A képzés a következő ismereteket nyújtja:

Alapismeretek a koronavírus betegségről
A védőfelszerelések helyes használata
A COVID betegek észlelése. Vérnyomás, Oxigén szaturáció, hőmérséklet, légzésszám, pulzus meghatározása, éberség megítélése
Oxigén adása különböző eszközökkel, ennek ellenőrzése
Fekvő, ülő beteg itatása, etetése
Alap kommunikációtréning a beteggel, szakszemélyzettel, hatékony viselkedés hierarchikus rendszerben, stresszhelyzetben
Ágyazás, ágyneműcsere, segédkezés pelenkázásnál, betegmozgatásnál

A feltételek:

Mentálisan és fizikálisan erős, erkölcsileg feddhetetlen jelentkezőket várnak, akik hajlandóak védőfelszerelésben, nehéz körülmények között dolgozni valamelyik megyei kórházban. "Ideális", ha már átestek és felgyógyultak a koronavírus fertőzésből, vagy beoltották őket. Ha ezek egyike sem érvényes a jelentkezőre, akkor 45 évesnél ne legyen idősebb, és legyen tudatában annak, hogy meg is fertőződhet."

Ebben szamomra a legmegdobbentobb, az utolso mondat. Az fel sem merul senkiben,, hogy aki jelentkezik azt automatikusan mielott felveszi a munkat beoltsak?

Bredpitt Monika 2021.03.24. 09:42:52

@Csodabogár: kaptal vedettseget igazolo okmanyt?

dikusz. 2021.03.24. 09:45:33

@Arthamyr: Ők valóban nem, de nem egyértelmű a posztban, hogy ők keresnek itthon 800e Ft-ot, vagy a kőműves.

dikusz. 2021.03.24. 09:47:57

@Csodabogár: Akkor leírhatták volna a posztban, hogy építésvezető, ács-állványozó, vagy kőműves kereshet itthon 800e Ft-ot.

Arthamyr 2021.03.24. 09:53:20

@dikusz.: Én ezzel annyira nem foglalkoztam, elfogadtam a számokat. Teljesen mindegy, hogy az ember kőművesként vagy építésvezetőként keres 800e-t Magyarországon és 1.4m-t Németországban, a 800e még ma is igen kellemes Magyarországon, az 1.4m nem több annyival, hogy csak azért megérje az országváltással szívni.

svajcineger 2021.03.24. 10:27:36

Havi 800-ért már holnap indulnék haza.

Csodabogár 2021.03.24. 11:36:17

@Bredpitt Monika: Igen, 2 napja jött a levélszekrénybe. Csak személyivel vagy útlevéllel érvényes.

Csodabogár 2021.03.24. 11:38:21

@svajcineger: Az előbb leírt heti 200 az nem jön ki havi 800-ra?

Golf2 2021.03.24. 12:20:57

@fhdgy: Magyar Építők...Zsírfideszes maffia,a legnagyobb bulikat ők kapják.Semmi se igaz a meséből.

Golf2 2021.03.24. 12:24:56

@Bredpitt Monika: Repülőtér épülhet(tehát fog,közpénzből) Felcsút mellett... Nincs határ(nekik).

vándor madár 2021.03.24. 12:39:01

Németországban nincs egy szakmunkásnak havi 4.000 eurós bevétele. Ez kb. egy jól kereső több éves szakmai tapasztalattal rendelkező m e s t e r BRUTTÓ bére, amiből 38% a levonás, amit család és gyerekek mérsékelnek.
Az építőiparban dolgozók bérét az adómentes napidíj dobja meg egyedül, amit az akárholi bevetésért és a konténerben vagy lepusztult szálláson lévő életért meg a konzervdobozból való étkezésért adnak.

Opi87 2021.03.24. 12:45:38

Havi 800-at (már ha nettó) kb. a multis közép vagy afeletti vezetők keresnek, plusz juttatások. Nagyon kevés az, aki megkapja az 1 millió plusz nettót alkalmazottként (felsővezetők, esetleg nagyon nagyon jó mérnökök). Vállalkozóként lehet ennyit keresni "könnyedén" persze, ennél sokkal többet is.

Budapesten a kurmány áltat titkolt tényleges nettó havi medián kereset szerintem nincs 300 ezer Ft. Lehet közel van hozzá (ha csak Budapestet nézem). De realisztikusan valahol 250e és 300e között lehet.

Vidéken meg hagyjuk is, se munka nincs, se perspektíva, a városokban esetleg dolgozhatsz havi 200e-ért 20 évig mert annál többet nem tud a cég kiterlemni (most magyar KKV-kra gondolok, persze vannak nagy multik vidéken is ahol lehet többet keresni)

Vrancisco 2021.03.24. 12:45:48

@vándor madár: Én is ezt akartam írni. Én fejlesztőmérnökként keresek megközelítőleg 4000 €-t nettóban, hegesztő mestereket keresnek 2700-3000 nettó körül, ami nagyon menő szakma a "melós" kategóriában.
Magyarországon nem elérhetetlen a nettó 800 melóval, de nagyon nem segédmunkásként, még feketén is kétlem. Hidegburkoló vagy kőműves mester viszont millió felett is kereshet, főleg manapság, ezt családi tapasztalatból mondom, apám is kőműves, majd hidegburkoló volt majd 50 éven át, bátyám is ezt vitte tovább, amíg rá nem mentek az izületei... Én is nyomtam velük egész gyerekkoromban suli, aztán meg egyetem mellett is még.

@svajcineger: mondjuk nem mennék haza ennyiért melózni a vödör mellett :D De mérnökként én is azt lőttem be, hogy min. 800 nettó már hazacsábítana a jövőben, ha nem is holnap...

svajcineger 2021.03.24. 12:50:34

@Vrancisco:
Én sem a vödörre gondoltam. :)

Golf2 2021.03.24. 15:52:07

@Vrancisco: min. 800 nettó már hazacsábítana a jövőben...Nem gondoltam volna hogy 1 normális országban biztos szakmával,biztos fizetéssel élő is hazajönne havi 800ért.Mit is ér a havi 800: Mondjuk marad 400 havonta: 3 év 1 rendes kocsi,vagy 12 év 1 közepes lakás.Ennyi idő elég sok 1 kuplerájban még ha szépek is a csajok.

laci_52 2021.03.24. 19:54:34

Az utóbbi években nagyon megemelkedtek a bérek kis hazánkban, egy ügyes építőipari szak(nem segéd-)munkás, pl. kőműves, ács, tetőfedő, burkoló meg tud keresni 800 rugót, ha igazán tud és akar is dolgozni. Aki hazajön, jó esélye van, hogy megtalálja a számítását, mert az építőiparban szakmunkáshiány van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.03.24. 19:56:03

@Csodabogár: ideirni barmit lehet, elhinni mas kerdes.

Vrancisco 2021.03.24. 19:56:06

@svajcineger: Bocsi! :D Magamból indultam ki, ahogy írtam, a családomban nem idegen... :D

Vrancisco 2021.03.24. 19:57:29

@Golf2: Azért is írtam, hogy "nem holnap" :D Jelenleg kéglire gyűjtünk, elsősorban otthon, de ha úgy alakul, akkor itt kint. De csak akkor mennénk haza, ha meglenne a zseton valami értékelhető odúra. (Csajok meg már nem motiválnak ilyen szempontból, házas vagyok egy ideje :)

Din Serpahis 2021.03.24. 20:26:20

Most elkezdett foglalkoztatni a hazatérés gondolata, megpályáztam pár állást, ilyen 1.3-1.5 millió közötti pénzeket kínálgattak, volt egy hely ahol a 2 milliót is megadták volna, viszont azt szakmailag vakvágánynak éreztem volna.

Egyébként ez semmi felsővezetés, csak nagyon senior IT melók.

Ha nem Svájcban élnék simán versenyképes lenne.

Csodabogár 2021.03.24. 22:29:16

@Din Serpahis: Itthon sokkal kevesebbet költenél, pl. lakásra meg másra is.
De ne gyere haza, eszembe sincs senkit ilyesmire rábeszélni. Viszont igazolod azt, amit én már többször mondtam, hogy a hazai IT-ek jól élnek.

svajcineger 2021.03.24. 22:48:45

@Din Serpahis:
Ez a mo-i fizetés legalább olyan jó, mint Svájcban havi 15k.

fhdgy 2021.03.24. 23:05:30

@Csodabogár: @svajcineger: Én 2009-ben hazajöttem, azóta verem a fejem a falba.

Az itthoni fizetés az akkori viszonyok között jó volt, nem azzal volt a gondom.

Több mint öt év Németország után, sokkal, de sokkal nehezebb visszatérni, mint előtte öt+ évvel elmenni.

Alig másfél év után menekültem vissza Németországba.

Újabb másfél év után már azt hittem, hogy harcedzettebb vagyok nem harcoltam eléggé Németországért, újra hazajöttem.

Bánom, mint a kutya, amelyik kilencet kölkedzett!!!

Mára már megnyugodtam, mert megöregedtem, ez nem is megnyugvás, inkább beletörődés.

A majdnem 7 év alatt sokat változtam és sokat változott Mo. is ( szerintem rossz irányba ).

Kinyílott a csippám, már nagyon nem passzolunk egymáshoz.

Már nem is fogunk.

Mo.-on idegen lettem, bezárkozdtam, begubóztam, így valamennyire, de csak valamennyire, elviselhető.

Ha dolgoznom is kellene, akkor még mindig megkergülnék.

Golf2 2021.03.25. 05:56:01

@fhdgy: Ezt nem értik akik régebben mentek el hogy a légkört stb-t nem lehet pénzzel kiegyenlíteni.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2021.03.25. 18:26:55

@Din Serpahis:

A kérdés az hogy biztos ott akarsz e örökre élni, csak azért mert a fizetés vásárlóereje jobb. Itthon is nagyon jól élnél informatikusként és itthon azért mégiscsak itthon vagy.

almaza 2021.03.28. 17:26:35

@Bredpitt Monika: Szia, A Voroskeresztnel onkenteskedhetsz Covid szurobuszon. Az nem annyira huzos, mint a Covid osztaly es oltast is inteznek. Lasd a honlapjukat

Rebekababa 2021.04.04. 11:11:04

@vándor madár: Akkor jó szar lehet a helyzet az épitőiparban Németországban. A barátom Londonban daru mellet dolgozik, Ő köti be a load-ot, három napos tanfolyam után. Túlóra nélkül 3200 font körül keres havonta nettó, túlórával 4000 fontot. Ez átszámítva Euróba túlóra nélkül 3700 Euro, tùlórával 4700 Euro, és nem lakunk, és soha nem is laktunk konténerben. Annyi, hogy itt Angliàban magánvállalkozókènt tudsz csak èpitőiparban dolgozni. Kell egy jó könyvelő. Ha ilyen szar Európában az épitőipar akkor miért ment/megy ki sok magyar Németországba ilyen melókra? Ilyen fos pénzèrt Én nem törném magam!

blasiusii 2021.04.18. 15:36:08

Ez blog írás valahogy rettenetesen hamis ízű, lehet, megrendelésre készült??
Amúgy meg sem itthon, sem külföldön nem sajnálom az építőiparban dolgozókat, sőt... Rengetegen kimentek, itthon a totál balfékek, a jókból a nyugati áron dolgozók maradtak, utóbbiaknak -és előbbieknek sem!- annyi munkája van, hogy nem kapsz embert munkára, ha pedig "szerencséd" van, azok is sokat "rontanak", horror áron. Persze, tisztelet a kivételnek. Ha fiatalon nem akarnék továbbtanulni, akkor biztos, hogy az építőiparba ásnám bele magam, biztos megélhetés.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása