oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 09. 06:30,  Így működik az osztrák egészségügy 52 komment

2021. február 09. 06:30 Határátkelő

Így működik az osztrák egészségügy

Háziorvos, kórház – nem feltétlenül azok a dolgok, amelyeket az ember olyan szívesen megtapasztalna, de néha muszáj. Lívia (aki korábban már írt posztot ausztriai kiköltözésükről) saját és családja tapasztalatából írta meg, hogyan élik meg ők az ausztriai egészségügyet.

Neked milyen tapasztalataid vannak a magyar vagy a külföldi egészségüggyel? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

korhaz_foto_pexels_com_julie_viken_1.jpg

„Azért gondoltam, hogy írok erről a témáról, mert sokan, amikor Ausztriába jönnek, rácsodálkoznak arra, hogy itt mi hogyan működik egy orvosnál, kórházban. Mert sokban eltér a Magyarországon megszokottól.
Amit leírok, saját és családom tapasztalatai.

Családorvos

Amikor valaki Ausztriába költözik, az első elintézendő feladatok között szerepel, hogy választ egy családorvost. Azért családorvos, mert az egész családot - felnőttet, gyereket - ő kezeli.

Bármilyen probléma van, hozzá kell menni és ő dönti el, hogy elküld-e szakorvoshoz vagy saját maga kezel bennünket.

Általában ő amolyan mindenes orvos, mert van, hogy rettenetes derék vagy nyakfájdalomból egy injekcióval, vagy éppen nőgyógyászati problémából gyógyszeresen gyógyít ki, de ha kell, baleseti sebész is.

Egy egyszerű torokfájással, ha elvisszük a gyerekeket, nem azt mondja, hogy szerinte ez vírus és ha 3 nap után se javul, menjünk vissza. Ilyen nincs. Mintát vesz a torokból, azonnal megvizsgálja és kiderül, hogy vírus vagy baktérium okozza a torokfájást, majd ennek megfelelően kezel.

Vérvételre nem kell külön menni sehova, azt is a családorvos veszi le és pár nap múlva az eredményért is oda kell menni.

Nekem például vashiányom volt, infúzióban kaptam a vasat, nem azért, mert annyira súlyos volt a helyzet, csak ez így egyszerűbb. De sorolhatnám még. Tényleg alig kell elmenni másik orvoshoz.

Ha mégis az történik, hogy szakorvosra van szükségünk, akkor a családorvos ad egy beutalót, amin rajta van a szakorvos neve, telefonszáma, ahova be kell jelentkezni.

Itt nem rendelőintézetbe megyünk, ha beutalót kapunk, hanem magánorvoshoz. Olyan magánorvoshoz, ahova beutaló nélkül is el lehet menni, csak akkor pénzbe kerül. Bár abban az esetben visszaigényelhetjük az összeg egy bizonyos százalékát. Beutalóval pedig teljesen ingyenes.

Ha olyankor történik valami, amikor nem rendel a családorvos, akkor a klinikára kell menni és ott látnak el.

Kórházban

Ha kórházba kerülünk, műtét céljából... Műtét előtti héten el kell menni az altatóorvoshoz, aki megvizsgál. Műtét előtti nap, felhívnak telefonon, hogy emlékeztessenek, másnap menni kell.

Aznap reggel, amikor bemegyünk, kapunk egy kis táskát, amibe a saját ruháinkat - amiben mentünk a kórházba - belerakjuk. Aztán kapunk pizsamát, amiben ott tartózkodunk.

A nővérke elkísér a kórterembe, ahol feküdni fogunk. Minden nap jön a kis laptopjával, felveszi a következő nap étel megrendelést.

Reggelire, vacsorára általában hideg ételt, teát, tejet, kakaót rendelhetünk, ebédre pedig 3 féle menüből válaszhatunk. De lehet kérni kávét, többféle teát, amit termoszban kapunk.

Minden reggel hoznak egy mosakodós tálat annak, aki nem, vagy csak nehezen kelhet fel.

Ha valakinek mankóra van szüksége, az kap, haza is viheti, és amikor már nincs rá szüksége, visszaviszi és leadja a klinikán.

Minden kórteremben van fürdőszoba, WC, felszerelve folyékony szappannal, kézfertőtlenítővel, WC-papírral.

A szülészeten mindent, de szó szerint mindent adnak. A babának és az anyukának egyaránt. A terhes vizsgálati papírokon kívül semmit nem kell vinni, amikor szülni megy a kismama.

Az állami kórházak színvonala, beleértve a nővérek hozzáállását, kedvességét, a tisztaságot, felszereltséget, egy magyarországi magánkórház szintjén van.

Fogorvos (szabadon választható)

A fogászati alapkezelések ingyenesek. Ebbe tartozik tömés, gyökérkezelés, húzás, fogkőszedés. A többi kezelésért fizetni kell, de ebben az esetben is, csakúgy, mint a szakorvosnál beutaló nélkül, vissza lehet igényelni az ár bizonyos százalékát.

Mielőtt sokan azt gondolnák, hogy persze, magas színvonalon működik az egészségügy, de ennek biztos ára van – nos, a fizetés 18%-a a szociális járulék.

Kicsit a Covidról

Jelenleg orvoshoz előre egyeztetett időpontban lehet menni, de csak ha nincs lázunk. Ha akár a legkisebb jele is lehet annak, hogy koronagyanúsak vagyunk, a családorvosunk kér időpontot tesztre, amit legkésőbb másnapra kapunk is.

Autóval lehet menni PCR-tesztre, nem kell kiszállni, ablakon keresztül leveszik a mintát, másnap pedig megvan az eredmény. Ha pozitív, telefonon értesítenek, meg kell adni a kontaktok nevét, telefonszámát, akiket értesítenek a 2 hét karanténról.

A betegnek, miután elmúltak a tünetei (minden tünete), újra tesztre kell jelentkeznie. Csak akkor hagyhatja el a karantént, amikor negatív a teszteredménye. Természetesen a kontaktok a 2 hét karantén idejére rendes fizetést kapnak.

Ingyenes tesztre előzetes regisztráció után bárki mehet.

Legközelebb az állatorvosi tapasztalatainkról is írok.

Jó egészséget mindenkinek!"

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com/Julie Viken)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: egészségügy Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6116420472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.02.09. 08:04:41

"Mintát vesz a torokból, azonnal megvizsgálja és kiderül, hogy vírus vagy baktérium okozza a torokfájást, majd ennek megfelelően kezel." - Ez hogy megy? Van egy laborja ott helyben az összes ilyen családorvosnak? És ráadásul olyan fejlett, hogy perceken belül el is készül a vizsgálat?

"Vérvételre nem kell külön menni sehova, azt is a családorvos veszi le és pár nap múlva az eredményért is oda kell menni." - Emlékeim szerint ez Magyarországon is előfordult így, legalábbis ahol régen laktam, ott ez volt a rendszer. Mondjuk nem orvos vette le, hanem nővér/asszisztens, de a háziorvosi rendelőben történt.

"Az állami kórházak színvonala, beleértve a nővérek hozzáállását, kedvességét, a tisztaságot, felszereltséget, egy magyarországi magánkórház szintjén van" - Hol van Magyarországon jelenleg is működő magánkórház? Hány ilyen volt az utóbbi 5 évben?

"Mielőtt sokan azt gondolnák, hogy persze, magas színvonalon működik az egészségügy, de ennek biztos ára van – nos, a fizetés 18%-a a szociális járulék." - Mondjuk ez elég húzós, és ugye elég magas bérek 18%-a. Vagy ebben a munkáltató által fizetett rész is benne van, mert akkor más a helyzet?

Csodabogár 2021.02.09. 08:16:50

Háziorvosnál volt vérvétel, de mióta az aszisztens beteg, szünetel a dolog.:-(
Magánkórházacskák vannak ma is Pesten legalább is. A szinvonalukról inkább nem nyilatkoznék. Sajnos az egyetlen igazi magánkórház csődbe ment, nem igényelte a nép.:-(
Ugyanakkor az itt-ott működö u.n. magánklinikákon milliókat képesek kifizetni.

Resha 2021.02.09. 08:28:44

Rengeteg dolgot meg tud szinte rögtön nézni a háziorvos. Rengeteg felszerelés, röntgen, külön szoba infúziónak, ha valakinek szüksége van rá és igen a vért rögtön ott leveszik. 28 évig éltem otthon, egyszer sem vett tőlem vért senki helyben. Mindig laborba kellett menni.
Magyarországon igen is vannak magánkórházak, nem hiszem, hogy egy egyszerű internetes keresés nem segítene ezt cáfolni.
Itt az ember nem szégyelli ha orvoshoz kell menni, nem oktatják ki, nem kérdezi senki, hogy minek jött. Sajnos otthon egy nagyon kedves háziorvos kivételével (aki sajnos elhunyt) nem találkoztam mással...

dikusz. 2021.02.09. 11:56:55

@Arthamyr: Magánkórház a fővárosban van vagy hat. Egyről tudtam: Waberer's, a XII.kerületben, és egy magáncégnek is van a fővárosban, és megyeszékhelyeken, városokban több kórháza.

Vérvétel: ha jól tudom (tévedhetek) a vizsgálatokat nagy többségében magánkézben lévő laborok végzik sok éve.
A háziorvos meg ha le is veszi a vért, ugyanúgy abba a laborba küldi át, ahova a többi beteg megy a beutalóval.

dikusz. 2021.02.09. 12:04:19

@Csodabogár: A háziorvos ugyanabba a laborba küldi a levett vért, amibe a többi beteg megy a beutalóval. A mi rendelőnkben ezt az asszisztense viszi át (a szakrendelőkkel egy épületben vagyunk). De ezt csak akkor teszik meg, ha nem nagylabort kell csináltatni, vagy a beteg idős, esetleg nehezen közlekedik.

Ha a telki magánkórházra gondolsz, azt a nép hiába igényelte volna, nem tudta megfizetni.

dikusz. 2021.02.09. 12:08:28

@Resha: Leveszik, ha a beteg nehezen mozog, de -ahogy fentebb írtam- ugyanúgy abba a laborba viszik át, ahova annak idején te is magad mentél.

"Sajnos otthon egy nagyon kedves háziorvos kivételével (aki sajnos elhunyt) nem találkoztam mással... : hány háziorvosnál jártál, ohgy ezt ilyen határozottan kijelented?

Arthamyr 2021.02.09. 12:23:38

@dikusz.: A Waberer's tavaly nyílt, ahogy látom a honlapjukon. Nagyon alaposan nem néztem meg, mit csinálnak, de azért látom, hogy egész sok dolgot. De nem tudom, hogy mennyire széleskörű egy nagy kórházhoz képest.
Remélem van/lesz még sok másik, magas színvonalú intézmény. Amikor pár éve néztem, konkrétan egy darab nem volt.
Nem tudom, mikor lesz az, hogy Magyarországon maradva a TB-s rendszer megkerülhető lesz minden esetben, szerintem még messze van sajnos.

"Vérvételre nem kell külön menni sehova, azt is a családorvos veszi le és pár nap múlva az eredményért is oda kell menni." - Teljesen ugyanez a rendszert láttam működni Magyarországon. Arról nem írt, hogy helyben elemzik-e a levett vért, de ez lényegtelen, és én sem állítottam, hogy a háziorvostól nem küldik el a vért.
Azt sem állítottam, hogy mindenhol így volna Magyarországon, ezért az "előfordult" szó például.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.09. 12:27:33

erdekes, azert felmerul laikuskent is par kerdes, pl.
- balesetnel nem kellene megiscsak korhazi balesetire menni / vinni a serultet?
- vervetelt nem kellene 8-10 ora koplalas utan vegezni hogy a laboreredmeny ertekelesenel ez tudhato legyen?

Csodabogár 2021.02.09. 12:57:34

@Resha: Sorolod már fől nekem azokat a magánkórházakat, de csak a pestieket, mert engem nagyon érdekel.

Csodabogár 2021.02.09. 13:02:28

@dikusz.: A Waberers a MOM-al szemben van és mikor neten néztem, csak diagnosztikát ajánlottak. Van a MOM-ban is egy u.n. magánkórház. Egyéjszakás dolgokat csinálnak. A betegszobának nincs ablaka!!! mert eredetileg irodának épült. Ilyen van még sok, de ez nekem nem kórház. A dr. Roset volt szerencsém kipróbálni nekem az se igazi kórház.
Egy valamire való kórház, legalább 80-100 ágyas, állandó orvosok is vannak benne, nem csak odajárók, akik a speciális területükön csinálnak valamit részidőben a rendes állásuk mellett.

Csodabogár 2021.02.09. 13:05:21

@dikusz.: Mert az eü annyival se járult hozzá, amennyit a saját kórházaiknak fizetnek. Nem kell itt magánkórház jeligével.

SzZoole 2021.02.09. 13:32:49

@Csodabogár: “ Van a MOM-ban is egy u.n. magánkórház. Egyéjszakás dolgokat csinálnak. A betegszobának nincs ablaka!!!”

Egy éccakás dolgok, és nincs ablaka???

Szerintem te kurvabarlangban voltál :-)))

dikusz. 2021.02.09. 14:15:51

@Csodabogár: A Waberer's-nél egy barátnőmnek volt csípőműtétje tavaly novemberben. Az állami kórházban hónapról-hónapra tologatták a műtétet, esélye nem volt, hogy valamikor sorra kerül.
Annak ellenére sem, hogy menni is alig bírt, nem sok kellett hozzá, hogy mozgásképtelen legyen.
Az pedig -véleményem szerint- álom, hogy 80-100 ágyas magánkórház épüljön a közeljövőben Magyarországon. Nem is biztos, hogy megérné, mert nem érné meg a befektetőnek. Erre pont példa a Telki kórház.
A Soroksári úton egy-két éve nyílt a Duna Medical Center, azt nem ismered?

SzZoole 2021.02.09. 14:21:49

@dikusz.: ott van Csillagkúton egy nagyon jó magánklinika, a Csillagvirág Klinika, nagyon jókat mondanak róla, csak az a baj vele, hogy a maffia kezében van :-)))

dikusz. 2021.02.09. 14:33:42

@SzZoole: A Jóban-rosszban sorozatbeli?

SzZoole 2021.02.09. 14:41:10

@dikusz.: nem barátok közt? :-))

dikusz. 2021.02.09. 15:21:00

@SzZoole: Mittudom én...:))) Egyiket sem nézem, és mindig összekeverem őket.

SzZoole 2021.02.09. 15:32:37

@dikusz.: elhiszed, hogy én sem?

Amikor Mo-ra látogatok, a tesómék minden este rá voltak tapadva a tv képernyőjére, abból a pár részből van a tudásom :-)))

Sőt, amikor ők látogatnak ide, akkor laptopon/tabon nézik vissza a részeket, betegek......:-)))

Resha 2021.02.09. 15:40:37

@Csodabogár: nem Pest, ha esetleg otthon kell menni, mi elutazunk Pécsre vagy Székesfehérvárra. Nem mindenki Pesten él... Plusz Covid tesztet csináltattunk magánrendelésen, megint másik városban.

dikusz. 2021.02.09. 15:46:57

@SzZoole: Hát, lelkük rajta, ha nézik...:)))
A helyedbe én biztos egy másik szobába menekülnék a sorozat elől.

Csodabogár 2021.02.09. 16:48:10

@dikusz.: De ismerem. Egy barátnőmnek ott operálták a csípőjét. Mikor a térdemet operálták oda nem tudtam menni. El tudom képzelni, hogy szép és jó, mert azt kórháznak építették. Spec. gerinc, csipő stb. itt van teljesen magán a Budai Gerincgyógyászati központ. Nos az a valamikor honvéd tisztikórház. De mi van ha valami más baja van valakinek?

dikusz. 2021.02.09. 17:33:16

@Csodabogár: A Királyhágó utcában? Az nem magánkórház, legfeljebb az egyik részében fogad magánbetegeket, gondolom én. Most lesz két éve, hogy jártam ott, és volt egy olyan szárnya az épületnek, ami feltűnően jobban nézett ki, mint az állami része.

arncht 2021.02.09. 21:20:18

Ez egyaltalan nem altalanos :) a mi gyerekunk mindig gyerekorvoshoz jart. A valasztott korzeti dokinal nalunk meg nincsenek gyerekek. Es korhazankent valtozik, hogy milyen az ellatas. A becsi akh konkretan olyan, mint egy embergyar, keves baratsagtalanabb helyet ismerek.

Nekem furabb volt, hogy az otthon jellemzo rendelok szinte egyaltalan nincsenek, a korzeti orvosok kevesbe tunnek profinak, mint otthon. A szakorvosok kepzettsege is erdekes sok helyen, felszereltsegben viszont sokkal jobbak, latszik, hogy van penz.

marczy 2021.02.09. 21:27:45

Már csak egy dolog hiányzik, amin lehetne javítani: ha várni kell az eredményre, akkor úgy kéne működni a dolognak, hogy a kedves beteg megadja az e-mailcímét, aztán a doki elküldi rá a leletet, amin pl. QR-kód van, sőt, ha kell, a beutalót, ezzel megy a beteg tovább. A kódból tudható, melyik orvos állította ki, mikor stb. stb.

Csodabogár 2021.02.09. 21:58:11

@dikusz.: Ez így van, de mostanában olvastam valamit, hogy átvették az egészet. Lehet persze, hogy rosszul olvastam. A napokban hívtam őket egy röntgen miatt, de közölték, hogy covid miatt nem röntgeneznek. Nem akartam megkérdeni, hogy a Budai Egészségközpont részére se? Mert midnegy. Ahova megyek ott is megcsinálják, csak én pimaszul sztk-ra akartam csináltatni mert jár!:-)))

Csodabogár 2021.02.09. 21:59:45

@marczy: A leletet nekem már többször elküldték e-mailben. Csak szólni kell. Nem feltételezik, hogy ez mindenkinek megfelel.

kardio1 2021.02.09. 22:41:58

@Csodabogár: @dikusz.:
A telki kórházat belülről ismerem. Jó társaság volt ott, mégis az egyik oka volt, hogy idáig jöttem.
Kívülről csili-vili volt: bőrfotelek, festmények a falon, egyágyas szobák, jó konyha, de minőségi orvosi műszerekért úgy kellett alkudozni, az nem volt magától értetődő, hiszen a betegek úgysem tudják megítélni. De szakmailag nem volt az igazi: az választja, milyen zenét játsszon a zenekar, aki fizeti őket. Inkább szolgáltatásnak tűnt, mint valódi orvoslásnak...

Utó Pista 2021.02.09. 23:11:41

@dikusz.: Jó gazdag barátnőd van.

Lynxxnyl 2021.02.09. 23:13:31

@arncht: nagyon hasonlo a tapasztalatom nekem is. (Szerencsere korhazhoz meg nem volt szerencsem)

A szakorvosi rendelokben kapott ellatassal eleg vegyes a tapasztalatom. Allami ellatasban volt jo tapasztalat, de több honapos varakozassal bekerulve, a szaktudas mellett minimalis betegre forditott idovel. A varakozast kikerulendo voltam tobbszor Wahlarztnal es privatnal, ezek tobbnyire eleg nagy csalodast okoztak a vaskos szamlaval megspekelve. De ahogy mondod, penz, az latszik, hogy van, szaktudas kevesbe.

En kulonben utalom, hogy itt nincs korzeti rendelo-rendszer, es akarkihez mehetsz. Adott esetben koldulhatsz vegig tobbtucat rendelot, hogy ki hajlando fogadni belathato idon belul.

gabors 2021.02.10. 06:35:48

talan az az egeszben a lenyeg hogy MUKODIK es gondolom a tobbseg szamara mukodok.. a magyar is mokodik csak nem mindenki szamara... vagy az usa mukodik rendesen csak nem mindenkinek...(akinek igen annak tok jol mukodik persze nem olcso)

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.10. 07:12:08

Mer’ a zoktatás mega zegészségügy. E két vezérlő csillagunk! Egyébként meg köszi, de én jobban szeretem, ha egy szakorvos foglalkozik a problémámmal, nem pedig egy szakvizsga nélküli mindenes, akit a biztosítók arra tartanak, hogy elszabotálja a szakorvosi vizsgálatot, pénzt spórolva nekik..

somlobodog 2021.02.10. 07:12:21

@Arthamyr: "Ez hogy megy? Van egy laborja ott helyben az összes ilyen családorvosnak? "
Itt (ny) igen. 5 perc és kész az eredmény asszem' 99%os. Ha pozitív pl streptococcusra akkor el is küldik valami laborba megerositeni. Ez a laikus megfigyelésem:). De végre nem az van hogy odabassza a doxiciklint (1990 előtt a maripent) aztán mehetsz mindegy hogy baktérium vagy vírus.

dikusz. 2021.02.10. 08:28:07

@Utó Pista: Nem lepődtem meg azon, hogy jön valaki, aki olyan kommentet képes idelapátolni mint amilyet te, anélkül, hogy ismerné a valóságot.

A "gazdag" barátnőmnek a férje fiatalon meghalt, nem akármilyen módon, amikor a gyerekek még kicsik voltak. Később az egyik gyerekét megölték, a másik rákban halt meg, Hogy ne bolonduljon, dolgozott ameddig tudott. Összegyűlt annyi pénze, hogy meg tudja azt a műtétet fizetni, amitől egyáltalán mozogni tud.
Ugye milyen jó neki? Gondolom irigyled, és szeretnél a helyében lenni...

A legkevesebb az lenne a kommented után, hogy elnézést kérsz, de biztos vagyok benne, hogy nem vagy annyira gerinces, hogy válaszolsz.

dikusz. 2021.02.10. 08:38:18

@kardio1: Hát, erre nemigen lehet mit mondani, csak hüledezni.

Arthamyr 2021.02.10. 08:42:45

@kardio1: "Inkább szolgáltatásnak tűnt, mint valódi orvoslásnak... " - Ez két különböző dimenzió. Nem attól lesz az "orvoslás" "valódi", hogy a szolgáltatások jellegét nem mutatja, nem zárja ki a két dolog egymást. Bizony jó volna, ha mindenféle kezelés elérhető volna úgy, hogy szolgáltatás is. Pl. ne legyen várólista (ok, ahol szervdonor kell, ott talán még elfogadható), legyen tisztaság, kezeljék maximális tisztelettel a betegeket, legyen normálisan "lakható" a kórház, ha az ember kifizeti.

@somlobodog: Ez hol van? Én még életemben nem kaptam doxiciklint (maripent igen, még gyerekkoromban, nem túlságosan szerettem). Mondjuk tény, hogy nem volt labor egyik háziorvosnál/GP-nél sem, ahol voltam.

@Lynxxnyl: Írországban ahhoz a GP-hez (general practicioner - ez kb. a háziorvos megfelelője) mész, akihez akarsz. Odatelefonál az ember, aztán fogadják elég gyorsan. Dublinban sosem volt olyan, hogy ne fogadtak volna, amikor menni akartam, és várakozni sem nagyon kellett (max. 20-30 perc). Pedig többnél is jártam. Gondolom segít, hogy 50+ eurot le kell szurkolni, így egyrészt nem annyira rossz biznisz ilyen rendelőt nyitni, másrészt a ok nélkül kevéssé mennek.
Az ottani szakorvosi ellátásról csak egy tapasztalatom van (egyszerűen nem találtam olyan szakorvost, aki akár pénzért fogadott volna, GP beutaló nélkül), de ahogy kollégáktól hallottam, az viszont elég szar. Beutalóval elvileg ingyenes a szakorvosi ellátás.

Kivlov 2021.02.10. 08:43:16

"Így működik az osztrák egészségügy"

Úgy, hogy a magyar, meg román ápolókat odaimportálták.
Tavasszal még különvonatot is indítottak bukarestből a juscsuknak, hogy ne dőljön be az egész. :D

Lynxxnyl 2021.02.10. 13:45:12

@Arthamyr: a haziorvossal itt sincs varakozasi problema, a szakorvosoknal problemas a kereses. Kapsz a haziorvostol egy beutalot, aztan kutatgathatod es telefonalgathatod vegig a szakrendeleseket, hogy ki mikorra tudna fogadni, ugyanez a kepalkoto vizsgalatoknal. Volt itt is jo tapasztalat (koponya CT 1 heten belül, röntgen megy azonnal), de vartam mar MR-re 2 honapot, meg fizioterapiara 3 honapot, neurologus szinten, mikor szeptemberben mondjak, hogy idenre mar nincs idopont.
Az mar kesz luxus, hogy az orvosok ertekeleset is vegignezegesd.

Es volt tobbszor, hogy azt mondtam, oke, kifizetem a magant, mert surgos, de sajnos legtobbszor rossz szajizzel tavoztam. Rendszeresen magandokikhoz jarni pedig egyebkent is vallalhatatlan egy kozeposztalybeli szamara velemenyem szerint.

igazi hős 2021.02.10. 13:45:23

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: "jobban szeretem, ha egy szakorvos foglalkozik a problémámmal" Az a baj, hogy mindenki ezt szeretné, mert ő okosabb a háziorvosnál, nehogy már a szakvizsga nélküli doktor jobban értsen hozzá, hogy mivel kell szakrendelésre menni, mint ő. Na, ezért vannak végtelen sorok a szakrendeléseken.

Fazekas Botond 2021.02.10. 15:02:37

Jó kis kolbászkerítés-poszt Líviától, biztos lesznek akik beveszik.
Ennyi hülyeséget egy posztban régen olvastam.

Lássuk mi is a valódi helyzet (ráadásul az osztrák egészségügyben dolgozok):
1) Ha baleseted van, a balesetire mész, nyilván nem a háziorvoshoz.
2) A háziorvosok többsége laborba küld el beutalóval, nem veszi le a vért (vagy ha le is veszik, laborba továbbítják és semmiképpen sem kapsz azonnal eredményt)
3) A háziorvosok a végzettségüknek megfelelő kezeléseket végzik el. Ha egy háziorvos mellé belgyógyász szakorvos, akkor azokban a témákban nyilván (ahogy otthon is), egyből tud segíteni. De ha nem nőgyógyász, akkor elküld nőgyógyászhoz.
4) A szociális hozzájárulás 27.5%, nem 18%, igaz, ennek nagyobbik része a nyugdíjra megy.
5) Az állami kórházak színvonala nagy mértékben függ attól, hogy hol vannak, milyen környéken. Ha épp rossz helyen laksz, egy lelakott kórházba kerülsz, négy ágyas szobába, ahol rajtad kívül senki se tud németül. Valóban vannak nagyon jók és valójában vannak nagyon rossz kórházak is.
6) Magánorvoshoz el lehet menni beutaló nélkül is és ha szerződése van a te egészségbiztosítóddal (mert az a fontos tény kimaradt, hogy több egészségbiztosító van), akkor ingyenes. Kórházi orvoshoz nem mehetsz beutaló nélkül (kivéve persze a sürgősségi, ilyesmi).
7) Ha valaki egyéni vállalkozó, esetleg olyan kasszában van, akkor 20% önrész van - szemben a magyar mindig ingyenes rendszerrel.
8) A szülészeten az alap vizsgálatok ingyenesek. Ha valaki egyéb vizsgálatokat akar, génteszt, stb, akkor kőkeményen fizetni kell, a magyar árak 2-3x-osát. Ugyanez igaz a fogorvosokra: csak a legalapvetőbb dolgok vannak ingyen, a többi ára horror. Szerintetek miért virágzik ennyire a fogorvos-biznisz a nyugati határszélen?!
9) Az ingyenes Covid-tesztek nem PCR-tesztek, hanem antigén gyorstesztek. Nagyon nem mindegy. Ha a gyorsteszt pozitív, akkor jön a PCR teszt.
10) A kontaktok rendes fizetést kapnak a karantén alatt, HA tudnak közben otthonról dolgozni, egyébként teljesen cégfüggő, de általában szabit vetetnek ki (mert ugye a szabadság jó részével rendelkezhet a cég is).
11) Az osztrák egészségügy a világ egyik legkevésbé effektív egészségügyi rendszere, szinte rögtön az amerikai után: Az egy ágyra jutó költségek hihetetlenül magasak, miközben ez arányaiban nem köszön vissza az általános egészségi állapoton - cserébe elképesztően magas a szükséges hozzájárulás.
12) Folyamatosan orvoshiány van, mert az orvosok lelépnek Németországba, közben a meglévő orvosok (főleg Bécsben) túl vannak hajszolva. Ráadásul nem sokkal magasabb fizetésért, mint a magyar orvosok az új rendszerben márciustól (közben sokkal magasabb lakhatási költségekkel).
13) Ápolókból az ország keleti felén nincs hiány, szépen ellátják a feladatot a kelet-európai dolgozók.

+1) Nagyon jónak találom, hogy az önrészes egészségbiztosítóknál csökkenteni lehet az önrészt, ha valaki évente elmegy egy ingyenes egészségügyi vizsgálatra és az ott adott tanácsokat betartja (pl fogy 5%-ot, ha kell, stb). A többi kasszánál is ingyenes ez a megelőző vizsgálat - ez kéne otthon is.
+2) Ami szintén jó, hogy a TB-támogatott gyógyszerek ára egységesen 6.50, nincs az, hogy a felírt gyógyszered TB-támogatott ára 10ezer forint.

felső határ nincs 2021.02.10. 17:30:54

Remek az osztrak egeszsegugy, de megis tobben haltak meg kovidban Ausztriaban, mint Magyarorszagon.

magyarnemzet.hu/belfold/a-magyar-jarvanystatisztika-az-egyik-leghitelesebb-9315539/

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.10. 17:54:35

aha, tehat balesettel balesetire, nem lep meg. de akkor mire jo a rontgen a haziorvosnal.

Arthamyr 2021.02.10. 18:26:31

@Lynxxnyl: Mint mondtam, szakorvosról nincs tapasztalatom, csak hallottam, hogy nem az igazi.

somlobodog 2021.02.10. 20:51:54

@felső határ nincs: magyar nemzet és hiteles szavak említése egy bekezdesen belül:))))) na most jót röhögtem, jó katona vagy

Golf2 2021.02.10. 21:26:51

@Fazekas Botond: Ráadásul nem sokkal magasabb fizetésért, mint a magyar orvosok az új rendszerben márciustól ...Ami még rosszabb mint eddig.A fizetés meg harmada,ötöde az osztráknak.Kiszipolyozza őket a rezsim,meg börtönnel fenyegetik öket ha pénzt kapnának.Mocsadékok.

felső határ nincs 2021.02.10. 21:35:06

@somlobodog: Mi koze az Eurostat adatainak a Magyar Nemzethez?

Ez tobb mint egy hetes hir, nem cafolta azota senki. Akinek nem tetszik az tovabb mantrazza a dzsonhopkinsz fele kamuszamokat...:)

élhetetlen 2021.02.10. 22:21:56

@marczy: A technikai lehetőség már adott, sőt van olyan kórház is, ahol elég, ha a körzetim fellövi a felhőbe a beutalót, ők meg letöltik. (A körzetimtől a rendszeresen szedett gyógyszeremet is a felhőn keresztül kapom). Aztán van, ahol nem megy. A Szent Imrében, ahova tartozom, nincs urológia, az Uzsoki VIP osztályára fizettem be. Megbeszélték az időpontot az orvossal, lekísértek hozzá. Kb fél órát voltam a rendelőben, ebből öt perc volt a vizsgálat, a másik 25 a „már begépeltem, de most nem látom”, (éppen nem volt asszisztens) kínlódás. A laborleletet azóta sem kaptam meg (a VIP osztálytól sem). Annak meg nyoma sincs, hogy egyik kórház látná a felhőben, hogy mit csináltak egy előző helyen, pedig ezért hozták létre. Vagy idő nem volt, vagy a képzést nem tartották fontosnak, jó sokba került, de nem használják üzemszerűen. Ha használnák, még email-cím se kéne (nem mindenkinek van), egyik orvos látná, hogy mit csinált a másik.

élhetetlen 2021.02.10. 22:30:45

@droid_: „aha, tehat balesettel balesetire, nem lep meg. de akkor mire jo a rontgen a haziorvosnal.”. Nem vagyok orvos, de gondolom, ha belgyószász is a körzrti, ha valaki bemegy, hogy eltanyázott, és a csuklójára esett, azért meg tudja állapítani, hogy eltört-e, és irány a szakrendelés, vagy csak megrándult és elég egy fásli.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.10. 23:03:40

@igazi hős: GB-ben a körzeti hülye miatt nem tudott eljutni egy illető a megfelelő szakorvosoz, a hónapok óta fájó gerincével. Végül megunta, kivett szabit és hazajött. Itthon közölték vele, hogy jóindulatú gerincdaganata van, és az operációt is itthon végezték el.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.11. 13:17:37

@felső határ nincs: No igen, Ráadásul a magyar lakosság elhízottabb, több a cukorbeteg és a krónikus szívproblémával küzdő lakos.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2021.02.11. 13:17:42

@somlobodog:

Belgiumban kb. majdnem kétszer annyian haltak meg Covidban, mint Magyarországon:

pandemia.hu/belgium-koronavirus/

Szilvia Vas 2021.02.12. 11:05:48

Pontosabban hogy vêgzik a PCR szūrêst...?
Mêlyen feltolva a hajlêkony mintavêtelezõt, legalàbb 10 cm- re...?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása