oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. február 03. 06:30,  Nehezebb lesz Ausztriába ingázni 47 komment

2021. február 03. 06:30 Határátkelő

Nehezebb lesz Ausztriába ingázni

A járvánnyal kapcsolatos szigorítások miatt eddig sem volt az a kimondott leányálom Ausztriába ingázni dolgozni, most azonban az osztrák kormány további szigorításokat jelentett be.

osztrak_magyar_hatar.jpg

A szigorítás lényege, hogy mostantól azok sem jelentenek kivétel a negatív teszt és a regisztrációs kötelezettség alól, akik munkavállalóként ingáznak Magyarország és Ausztria között.

Karl Nehammer belügyminiszter a beutazási feltételek szigorításáról az ORF szerint azt mondta, hetente egyszer kötelezően koronavírus-tesztet kell majd csináltatniuk az ingázóknak is.

A határt csak az lépheti át, aki be tudja mutatni a negatív tesztet. Ha van egyáltalán rossz hír ebben az egészben, akkor az talán az, hogy ez nem csak PCR-, hanem antigén teszt is lehet (ellenben nem lehet régebbi egyhetesnél).

Ha mindez nem lenne elég, február 8-tól az ingázóknak is kötelező lesz regisztrálni, mielőtt belépnénk Ausztriába, csakúgy, mint azoknak, akik bármilyen más okból érkeznek az országba.

Tíz százalék alatt volt a kötelező karantén

Tovább is van, mondjuk még: akinek 10 napos karanténba kell vonulnia, az a jövőben ezt nem válthatja ki egy negatív teszttel, azaz akármi van, a 10 napot bizony le kell tölteni.

Úgy tűnik, az osztrákok elsősorban a csehektől és a szlovákoktól (pontosabban az onnan érkezőktől) tartanak, e két ország felé a határellenőrzést is szigorítják, Magyarország esetében erről (egyelőre) nincs szó.

A belügyminiszter szerint december 19-e óta 3 millió határellenőrzést hajtottak végre, ennek kevesebb, mint 10 százalékában (200 ezer esetben) kellett karantént elrendelni.

Dráguló büntetések

Aki bejut az országba, az jó, ha felkészül arra, hogy ugyan Ausztria enyhít a szigorításokon, ugyanakkor jelentősen többet kell fizetni, ha valaki megszegi a szabályokat.

Eddig ha valaki nem viselt maszkot vagy megszegte a távolságtartás előírásait, akkor 25 vagy 50 eurós büntetést kaphatott. Mostantól a büntetési tétel 90 euró lesz, ami azért elég izmos összeg.

Nem érdemes síelni sem elindulni (már ha valakinek ez a kósza ötlete támadt volna), mert a rendőrség és az egészségügyi hatóságok az eddiginél is jobban odafigyelnek majd.

Ahogyan Karl Nehammer belügyminiszter fogalmazott, „véget vetnek a nyüzsgésnek”. Hogy ez miként zajlik majd, egyelőre nem tudni, de hamarosan kidolgozzák a részleteket.

Visszatérve a határátlépéssel kapcsolatos szigorításokra, kíváncsiak vagyunk, ezeket mennyire és hogyan tartják be. Beszélgettünk egy-két emberrel, aki mostanában lépte át a magyar határt (igaz, befelé és nem kifelé) és az volt az általános vélemény, hogy magyarként és/vagy magyar rendszámú autóval kifejezetten nagyvonalú a határőrizet, gyakorlatilag jó eséllyel csak intenek az embernek egy méla továbbot.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ingázás Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8716413958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.02.03. 09:14:20

"Ha van egyáltalán rossz hír ebben az egészben" => nem "jó hír" kellett volna ide?

Mindenesetre ha ezentúl is olyan drágán/annyi idő alatt csinálják ezt meg, mint korábban, azért elég nagy szopás lesz hetente megcsináltatni.

Bár ha úgy nézzük, rengeteg helyen vezették be a távmunkát/másképp tekerték takarékra/szüntették be (pl. vendéglátás, irodai munkák, oktatás), az országokon belül is, kissé furcsa, ha a határokon átkelő ingázó munka meg kevésbé volt akadályozva és az előbbiekhez képest szinte zavartalanul ment tovább.

Csodabogár 2021.02.03. 10:22:00

Nem ingázom, nem sielek, de nagyon szeretnék már normálisan élni, amibe bőven belefért, hogy ugorjunk ki Bécsbe, nézzük meg ezt vagy azt, együnk egy jót és este már itthon is vagyunk. Vagy menjünk el az operába vagy hangversenyre, ott alszunk kétszer és jövünk haza. Szóval ezt szeretném vissza kapni ettől az elátkozott vírustól.

svajcineger 2021.02.03. 10:24:10

Ha jól sejtem, akkor ezek az új intézkedések a tranzit utasokat nem érintik, ugye?

wadcutter 2021.02.03. 16:59:43

@Csodabogár: A vírustól nem lehet semmit sem visszakapni. Csak tevőlegesen lehet legyőzni a vírust:
MINÉL TÖBBEN OLTATNI KELL.

Golf2 2021.02.03. 17:13:14

"Oltatni kell" ruszki meg kinaival,mert ezek a legolcsóbbak...Nem baj hogy nincs nyugaton engedélyük.

fhdgy 2021.02.03. 17:53:46

Eddig ebben a vírus dologban tartózkodó voltam.

A tényét nem tagadtam, tagadom, de valahogy szerintem túl nagy volt a felhajtás.

Péntek óta ki vagyok akadva, mint a kakukkos óra.

Van egy idős, nagyon beteg rokonom. Csütörtökön hazahozták, de pénteken már vissza is kellett vinni a kórházba.

Csütörtöki zárójelentés: COVID negatív.

Pénteken COVID osztályra rakták, mert hát COVID pozitív!!!

A kérdésre, hogy hogy lehet ez, kuncogás kíséretében, hogy az úgy van ...

London2009 2021.02.03. 18:21:11

@fhdgy: remelem nem adminisztracios hiba tortent a rokonoddal. Kulonben velem igy volt. Eloszor a ferjem pozitiv lett, en negativ. Majd par napra ra en is pozitiv lettem a masodik tesztelesnel. Laikusan en azt gondolnam, hogy mar az elso tesztelesnel is pozitivnak kellett lennem, bar akkor meg nem voltak tuneteim. A masodik teszt csak ra par napra tortent, addigra mar tuneteim is voltak es pozitiv is lett a teszt. Ugyhogy barmi lehet. Elkepzelheto, hogy a rokonod csutortokon meg negativ volt...
Azert van ez a nagy felhajtas mert nem birnak el a korhazak az extra betegeket. De ezt szamtalanszor leirtak, ugyhogy nem irom le en is. Angliaban ez egyertelmuen igy van, kellett a karanten mert nem birtak volna el a korhazak a tobb beteget.

fhdgy 2021.02.03. 18:29:18

@SzZoole: Azt hitted/hiszed, hogy ez vicc?

Na ne már!

SzZoole 2021.02.03. 18:44:41

@fhdgy: őszintén, innen nézve/élve az :-))

dikusz. 2021.02.03. 20:24:16

@fhdgy: Barátnőm öccse 43 évesen halt meg.
Nagy volt a túlsúlya, vizesedett, nehezen lélegzett. A kórházba érkezésekor negatív lett a covid-teszt. Helyhiány miatt ennek ellenére a covid-intenzívre vitték. Pár nap múlva halt meg, akkor a halá okaként egész más betegséget jelöltek meg, amiről nem is tudott a család.
A zárójelentésen -a negatív teszteredmény ellenére- a halál oka már a covid-fertőzés volt...

Dammiel 2021.02.03. 20:30:33

@Arthamyr: Ausztriában ingyen megcsinálják nekik, de attól még szopás..

peter3374 2021.02.03. 23:31:00

@Golf2: az új nyugati vakcinákat most alkamazzák először, nincs velük hosszú távú tapasztalat, az orosz vakcinák technológiájával 10 éve készítenek vakcinákat, a kínaiak még régebbit használnak 30 éve gyártják így a vakcinákat. Persze ez csak egy kis rész a vakcina gyártásban, de az emberek azokért a vakcinákért vannak megörülve, aminek az rns technológiájával nincsenek hosszú távú tapasztalatok.

gabors 2021.02.04. 01:18:41

@peter3374: "aminek az rns technológiájával nincsenek hosszú távú tapasztalatok." ez tevedes a technologiaval kb 10 eves tapasztalat van CSAK NEM vakcinara bar a Zika ellen mar kozel jart a Biontech pont ezert is tudtak viszonylag gyorsan eredmenyt elerni a SARS-2 Covid virussal is ... joval megelozve a regi jol bevalt technologiakat ... (szakertok szerint joval elore mutatobb mutansok eseten gyorsabban valtoztathato mint a regi bevalt modszerek )

trabant 2021.02.04. 07:05:01

"Ha van egyáltalán rossz hír ebben az egészben, akkor az talán az, hogy ez nem csak PCR-, hanem antigén teszt is lehet"

Ez nem a rossz, hanem a jó hír. Az antigén teszt ugyanis gyorsabb is és olcsóbb is.

Analóg Telepes 2021.02.04. 07:05:27

Miért lesz migráns a magyar?

'65 százalék a több pénz miatt megy, az egyetemi diplomások több mint fele a politikai klíma miatt is

2018-2019-ben 1387 külföldön élő, 18 évnél idősebb személyt kérdeztek meg (és 853 fő Magyarországon élő személy volt a kontrollminta). A válaszaik alapján az látszik, hogy „a gazdasági, munkapiaci hatások voltak a legfontosabbak: a külföldön élőket leginkább, 65 százalékban a magasabb jövedelem reménye hajtotta külföldre, 40 százalék számára az elkeseredettség, az otthoni munkalehetőségek hiánya, illetve kilátástalansága, és további mintegy 20 százalék számára a konkrét anyagi gondok, például a hiteltörlesztés játszott szerepet. 37 százalék érezte viszont az otthoni politikai hangulatot is oknak (az egyetemi diplomások több mint 50 százaléka jelölte ezt meg), míg egyötödük a gyerek iskoláztatásának, jövőjének a jobb lehetőségét is. Közel 20-20 százalék döntését a külföldön élés megtapasztalása, vagy puszta kalandvágy is motiválta, emellett kisebb arányban családi ok és a jövőtől való félelem is szerepet játszhatott a döntésben.” - állapítja meg Hárs Ágnes. Érdekes azonban, hogy az elvándorlás motivációi iskolai végzettség szerint nagyon mások. Az alacsonyabb iskolai végzettségűeknél főként az otthoni munkalehetőségek hiánya, és az anyagi gondok, az egyetemet végzettek esetében pedig az otthoni politikai hangulat és a gyerekek iskoláztatásának, kedvezőbb jövőjének a lehetősége volt a fő „ellökő” motívum.'
www.hrportal.hu/hr/a-kivandorlo-diplomasok-fele-a-politikai-legkor-miatt-is-tavozik-20201111.html

Az apokalipszis lovasa 2021.02.04. 07:05:41

@Golf2: Ha drága a vakcina: "ezen is jól járt valaki, miért ilyen drágán, orbááán lopik"
Ha olcsó: "tuti gagyi lopott hatástalan, orbááán lopik"

Mellesleg az orosz 90+ % hatékonyságú az imádott NYUGATOD szerint. www.france24.com/en/health/20210202-researchers-say-that-russia-s-sputnik-v-covid-19-vaccine-is-safe-and-effective

Arthamyr 2021.02.04. 07:27:29

@Az apokalipszis lovasa: Ez alap. Igazad van, az, hogy "orbááán" és sleppje (!) "lopik", független a vakcinák beszerzési árától, ugyanúgy, ahogyan a legtöbb egyéb dologtól is. Ennek egyetlen feltétele, hogy legyen honnan lopni, ez jelenleg és a belátható jövőben is teljesülni fog.

Hari Seldon 2 2021.02.04. 08:39:32

@Az apokalipszis lovasa:
Nem lopik, hanem lop. Köztörvényes bűnöző.
Az EU által beszerzett vakcina költségével nem lehet "játszani" azt központilag osztják el. a Tagállamok meg máshonnan próbálkozhatnak, és akkor úgy áraznak túl a költségvetés terhére, ahogy akarnak. Utólag ráfogják a nyuszira, vagyis a válságra, hogy elszállt a hiány.

Taxomükke (UK) 2021.02.04. 08:50:41

@dikusz.: Az egész vírushiszti egy kurva nagy átverés. A vírus veszélyessége a töredéke annak, amit híresztelnek. A cél az emberek félelemben tartása, és ez elég jól sikerül a jelek szerint.

Golf2 2021.02.04. 09:17:48

@SzZoole: Ha a te rokonoddal történne akkor nem viccelödnél.

Golf2 2021.02.04. 09:21:42

@Az apokalipszis lovasa: A ruszki orvosok szerint...Képzelem mennyi választásuk volt...

SzZoole 2021.02.04. 09:43:41

@Golf2: figyelj már te egyszerű!

Gyerekkorodban megkaptad a kötelező védőoltásokat, mert ha igen, akkor megsúgom neked, hogy az is ruszkiból származott és meg is élsz, nem?

Golf2 2021.02.04. 09:56:41

@Hari Seldon 2: 500 milló eurót kaptak az éttermek stb.megsegítésére...lapítanak,semmit se fizetnek,aki meg tiltakozik azt kétmillió! forintra büntetik.

Golf2 2021.02.04. 09:58:42

@SzZoole: Miért nincs 1 angol se ruszkival beoltva te egyszerű? A picsába zavarnák azt aki avval akarna oltani a szigeten.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.04. 10:19:18

@Taxomükke (UK): a fold pedig lapos. korbe lehet menni mi? meg a vilagurbol visszanezni, persze. atveres az egesz. aki nem csak main stream mediaval mosatja az agyat, az jol tudja ezt.

Hari Seldon 2 2021.02.04. 10:57:02

@Golf2:
Félrerakják azt z EU pénzt. - a saját bűnözői körüknek.
Nálunk meg megkapják a bértámogatást a vendéglátásban dolgozók, hogy ne vérezzenek ki amikorra vége lesz a válságnak.

Golf2 2021.02.04. 12:06:48

@SzZoole: azzal,avval.mindkettő helyes.

SzZoole 2021.02.04. 12:30:42

@Golf2: ha te mondod.....

De arra válaszolj, hogy megkaptad gyerekkorodban a kötelező oltásokat?

Wilhelmus80 2021.02.04. 13:01:26

@SzZoole:
A keleti blokkhoz tartozás sok területen meghatározó volt (és akkor igen enyhén fogalmaztunk), de az oltóanyag-fejlesztésben és -gyártásban, illetve a gyógyszeriparban pont nem ez volt a helyzet. Magyarországnak már a két világháború között is volt több, nemzetközi szinten is sikeres gyógyszergyára (pl. Chinoin, Richter, Phylaxia), ezek a második világháború után államosítva maradtak fenn. (A rengeteg kisebb gyógyszeripari céget meg beolvasztották a nagyokba.)
A Phylaxia Rt.-t pl. 1912-ben alapították, kezdetben csak állatgyógyászati oltóanyagokat állított elő, de 1924-től már embergyógyászati készítményeket, köztük oltóanyagokat is gyártott. Ez az új terület 1954-től önálló intézetként folytatta tevékenységét HUMAN Oltóanyag termelő- és Kutató Intézet néven (2005 óta Teva Gyógyszergyár Zrt.) A DTP-oltást ott fejlesztették ki 1953-ban.
neogranormon.hu/wp-content/uploads/2020/05/Publikus-Sz%C3%A1z%C3%A9ves-alapok-1912-2012.pdf

Szíijártó rosszul tudja (nemcsak ezt, de most itt csak erről van szó). Amit mondott, hogy a rendszerváltás előtt mindenki szovjet oltóanayaggal oltottak, az egyszerűen egy méretes hazugság, nem igaz, és nem érv az orosz vakcina mellett. Ennyi.
Ettől még lehet, hogy a Szputnyik oltás jó és hatásos, de akkor elég érthetetlen, hogy miért nem vizsgálják be rendesen és miért nem megy végig szabályosan az engedélyeztetési procedúrán.

SzZoole 2021.02.04. 13:52:28

@Wilhelmus80: na most elrontottad a játékot :-)))

Amúgy nem tudom, hogy ki az a Szijgyártó.

Tudom ki a Kövér kancsó, gülüszemű Tónit és a pohos dzsipsziking :-)

sci_dev 2021.02.04. 14:39:14

@Wilhelmus80: egyebkent egy Angliaban elo magyar holgy magyarorszagon elo biologus lanya nagyon jo posztokat ir virus es vakcina temaban, erdemes ot olvasni. Eleg jol es erthetoen elmagyarazta, hogy melyik vakcina hogyan mukodik. Szerinte az orosz vakcina megoldasa eleg okos, tekintve hogy ket fajta adeno vectort tartalmaz, mig az astrazenecae csak egyet. Ha valakit erdekel, hogy mi az az adeno virus es hogy mukodik vele az oltas akkor a blog elerheto a facebookon a gondolatok egy biologustol cimen

Wilhelmus80 2021.02.04. 14:51:28

@SzZoole:
Nem akartam elrontani. :D
Láthatóan én se tom, ki az, mert a nevét se tudom leírni...

Wilhelmus80 2021.02.04. 15:10:42

@sci_dev:
Köszi, megnézem majd.
Ahol most élek, ott eléggé a sor végén vagyok az oltási sorrendben (meg Magyarországon is ott lennék), szóval nekem már csak ezért is van időm kivárni akár egy hosszú engedélyezési eljárás végét is. Hollandia meg fogja várni az eu-s gyógyszerellenőrzési hatóság döntését, ha az oroszok úgy döntenek, hogy benyújtják a dokumentációt.
Ettől függetlenül elég felháborítónak tartom azt a tehénlepény-érvelést ('egymillió légy nem tévedhet'), ami a magyar kormány érvelésében uralkodóvá vált, és amit sikerült törvénybe is iktatni.

SzZoole 2021.02.04. 15:41:22

@Wilhelmus80: :-)))

Pár éve amikor Mo-ra látogattam elkaptam egy riportot az egyik tv csatornán. Egy nagydarab kopasz politikus nyilatkozott. Küllemre, esze-ereje annyi mint egy bivalynak. Mo. egyik vezető politikusa, Német Szilárd volt a neve. Sose felejtem el :-))

sci_dev 2021.02.04. 17:54:14

@Wilhelmus80: nem vedenem a kormany kommunikacios strategiajat, de felteszem hogy itt is azt csinaljak mint mas temakban, hogy a leheto legegyszerubb uzenetekkel bombazzak az embereket, mert szerintuk csak ez megy at. Bonyolult kerdesekre is egy-ket szavas valaszt adnak, mondvan a paraszt ezt erti. Ha kozze tennek a tudomanyos es hosszu valaszt, azt szerintuk egyreszt senkit se erdekel, masreszt ketten ha elolvasnak es meg is ertenek, a tobbit csak osszezavarnak, igy meg sem kiserlik.

Arthamyr 2021.02.04. 19:28:18

@sci_dev: "a leheto legegyszerubb uzenetekkel bombazzak az embereket, mert szerintuk csak ez megy at" - Ebben lényegében igazuk is van. A probléma
1. a bombázás maga
2. hogy sok kérdésre nincsen egyértelmű és egyszerű válasz
3. hogy ezzel nem igazán promótálják a(z önálló) gondolkodást/problémamegoldást/utánajárást
4. ha az egyértelműen, egyszerűen nem megválaszolható kérdésekre a valósághoz nem a legközelebb álló egyszerű választ adják
5. amit sulykolnak, azt általában nem elsődlegesen azért sulykolják, hogy a fogadó, szerintük egyszerű dolgokra fogékony embereknek jobb legyen

De a kormánynak persze ez a kifizetődő (nagyon is), ezt meg kell adni.

Golf2 2021.02.05. 13:53:36

@SzZoole: az 50 éve volt,és nem volt választási lehetőség.

Golf2 2021.02.05. 15:08:12

"Közjószág"nak nevezte ma döbrögi a magyar gyerekeket...neki fognak szolgálni úgy gondolja.

0202 2021.02.06. 06:56:22

@SzZoole: küdtem egy jó kis nótát, csak nem ment át a sanzonbigottság szűrőjén:)

talán ez átmegy!:))

zene!!!

www.youtube.com/watch?v=MiDREbOXTwM&list=RDMiDREbOXTwM&start_radio=1

0202 2021.02.06. 06:56:24

enézést, itt cenzúra van?:))

zene mehet? köszönöm!:)))

www.youtube.com/watch?v=_xlQfgiUUmc

Taxomükke (UK) 2021.02.06. 16:22:58

@droid_: Mai hivatalos adatok szerint a Magyarországon teszteltek kb. 11 százaléka fertőzött, ennek a 11%-nak a kb. 3%-a halt meg 10 hónap alatt, szinte kizárólag idős, 70-80 éves vagy még öregebb, különféle alapbetegségekben szenvedő emberek.
De te nyugodtan rettegj tovább.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2021.02.07. 08:53:32

@Taxomükke (UK): megelozesi paradoxon. persze en vagyok a rettego, mert nem gondolom hogy "azok" az egesz vilagot megtevesztik es felelemben tartjak, te viszont nem vagy rettego mert ezt gondolod :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása