oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 30. 06:30,  Külföldi egyetemistaként Budapesten 27 komment

2021. január 30. 06:30 Határátkelő

Külföldi egyetemistaként Budapesten

Az elmúlt egy év a külföldön tanuló egyetemistáknak sem volt könnyű – tele aggodalommal, bizonytalansággal, félelemmel, amire a járvány csak ráerősített. Vajon hogyan éli meg egy Budapesten élő külföldi fiatal ezt az időszakot?

magyarorszag_corvinus_foto_facebook_com_budapesticorvinusegyetem.jpg

Az orosz Artur mindenképpen szerette volna kipróbálni a külföldi életet. Amikor elkezdett komolyabban foglalkozni a dologgal, több lehetőségbe is belefutott. Végül azért döntött a Corvinus mellett, mert hazai egyetemének nemzetközi irodáján keresztült rátalált a Stipendium Hungaricum programra.

„Őszintén szólva korábban nem ismertem ezt a programot, de amikor utánanéztem a feltételeknek, akkor kiderült, hogy Magyarország meglehetősen jó feltételeket és körülményeket kínál, ráadásul az egyetem is többféle érdekes lehetőséggel kecsegtet” – mesélte a Corvinus podcastjában.

A legnagyobb előnynek Artur azt találta, hogy több különböző országból érkező fiatallal ismerkedhet össze, és ez a véleménye a járvány ellenére sem változott, döntését utólag is nagyszerűnek tartja.

Karanténban

Pedig akadtak nehézségei, hiszen ősszel ő sem tudta elkerülni a karantént, amikor október elején visszajött Budapestre Oroszországból, tíz napra karanténba kellett mennie.

„Nem volt olyan rossz, mert éppen új helyre költöztem, az új szoba, az új lakótárs mind lefoglalt és megóvott az unalomtól, a magánytól, a depressziótól. Rengeteg időt töltöttem olvasással, tanulással” – emlékezett vissza.

Artur azt mondta, megérti a korlátozásokat, és úgy gondolja, inkább a lehetőségekre, a szellemi és érzelmi stabilitás megőrzésére kell összpontosítani.

Utólag már úgy gondolja, az a 10 nap még jót is tett neki, hiszen tudott magával foglalkozni, kicsit fejleszteni magát, az egyéniségét.

„Gyakorlatilag napi szinten beszélek a barátaimmal, szüleimmel, volt egyetemista társaimmal” – mesélte, hozzátéve, hogy nagyon nehéz lenne az állandó kapcsolattartás nélkül.

Gyógyír a honvágyra

Ebben egyetért vele Németh Mónika, a Corvinus külföldi diákokat segítő programkoordinátora is, aki egy érdekes történetet is elmesélt a bármikor előtörő honvággyal kapcsolatban.

Azt mondta, ilyenkor fontos a személyes stratégia. Az egyik amerikai diák például amikor rátört a honvágy, elment egy bevásárlóközpontba és beült egy multiplexbe – valahogyan ez őt egy tipikus amerikai szombat estére emlékeztette.

Szerinte indulás előtt a legtöbb fiatalban érezhető az aggodalom, az érkezés után pedig jön a (némelyeknél egész komoly) kultúrsokk.

Már a megérkezés kész kultúrsokk

Például azoknál az amerikaiaknál, akik egészen kis településekről, kisebb városok egyetemeiről érkeznek, és nehezen dolgozzák fel a nagyvárosi életformát, ráadásul mindezt az óceán túlpartján egy kelet-európai országban.

„El lehet képzelni, mekkora sokk ezeknek a fiataloknak megérkezni a Liszt Ferenc repülőtérre a magyar feliratokkal, a repülőtérről bevezető úttal – már önmagában ez utóbbi felér egy hatalmas kultúrsokkal” – magyarázta Németh Mónika.

Ami a koronavírus hatását illeti, az szerinte még nem látható pontosan, de az első benyomás az, hogy az őszi szemeszter kissé megszűrte, ki az, aki valóban Budapestre akart jönni, vállalva a belépéssel kapcsolatos előírásokat.

A Corvinuson ebben a szemeszterben kevesebb a külföldi hallgató, ugyanakkor akadnak, akik nyáron sem mentek haza, ami hatalmas kihívást jelentett a számukra.

Az aggodalmon és a félelmen túl ott voltak olyan problémák, mint hogy az információk egy része elsőként magyarul jelenik meg, vagy a kapcsolatok hiánya.

A teljes podcast (angolul) itt hallgatható meg.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: facebook.com/BudapestiCorvinusEgyetem)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felsőoktatás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4816408772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2021.01.30. 09:10:12

" Vajon hogyan éli meg egy élő fiatal ezt az időszakot? "

. akkor ez most az élö fiatalokról szól. Lesz a nem élö fiatalokról is?

Más: mikorra várható egy francia/spanyol/német/ lengyel/ orosz/ japán..... és további nyelveken lévö podcast?

Golf2 2021.01.30. 09:29:22

Az oroszok már megint a spejzban vannak,turkálnak.

Bredpitt Monika 2021.01.30. 10:30:45

A temanal maradva, en most ket szir diakkal beszelgettem, sajnos nem tul jo dolog miatt. A Boraros teren tortent egy baleset. Nem tudom kinek az otlete volt az a zold elektromos roller, amit szanaszet hajigalnak a varos minden pontjan. Egy ilyen mar hetek ota lent van a Boraros teri aluljaroban, pont a lepcso aljanal . Ezt akarta kikerulni egy idos holgy, aki elesett.

En mar akkor ertem oda, amikor ez a ket szir srac fogtak ket oldalrol, valaki mar hivta a mentoket, de vegul azert maradtam, mert a ket srac nem ertette, hogy mit mondanak neki a tobbiek. ok le akartak emelni a holgyet a 3. lepcsofokrol, ahol allt egy jo nehez hatizsakkal a vallan, a jobb valla nagyon fajt, valoszinuleg ott volt egy tores, vagy egy nagyon csunya randulas.

Azt magyarazta nekik mindenki, hogy nem szabad igy hozzanyulni a holgyhoz, akinek nagyon nagy fajdalmai voltak A mento kb 25 perc utan jott, ok ezalatt az ido alatt tolem ledobbenve kerdezgettek, hogy miert nem er ide a mento 5 perc alatt. Fiuk, welcome to Budapest!

Beszelgettem volna veluk, de a maszk miatt alig ertettuk egymast. A mentosokre visszaterve. Van egy tanulo, akinek a szuleihez tesztelesre kellett a mentonek menni. A mentos azt mondta nekik, hogy Szentgotthardrol jott fel , mert a budapesti mentosok sorban mondanak fel, a zsarolos fizetesemeles miatt.

Jo kis orszag vagyunk mi. Kivancsi lennek, hogy ezek a diakok mikor mondjak az ilyen lehetetlen dolgok miatt, hogy itt nem akarnak tanulni.

Azert mindenkit sok szeretettel udvozlok, aki a mi gyonyoru varosunkat valasztotta . SZEDJUK OSSZE EGYUTT A ZOLD ROLLEREKET !!!!!

Dammiel 2021.01.30. 14:29:39

@Bredpitt Monika: mi ez a zsarolos fizetesemeles? (Bocs, nem olvasok/nezek hireket soha)

Csodabogár 2021.01.30. 17:47:47

Hülye kérdés: Miért cipel egy idős hölgy nagy hátizsákot a hátán? A banyatank sokkal ésszerűbb eszköz, bár nem túl divatos, ellentétben a hátizsákkal.

Rollerek. Amennyire én láttam fél Europát elárasztották. Legalább is konkrétan Stockholmot, német nagyvárosokat és Ausztriát. Az elképzelés a bubi biciklihez hasonló. Óvjuk a környezetet jelszóval. Már olvastam, hogy Berlinben háborogtak, hogy ezen jelszó alatt, éjszaka nagy diesel teherautók járnak a városban összeszedni a rollereket.:-)

Analóg Telepes 2021.01.30. 21:48:34

@Csodabogár: szerintem hajléktalan lehet, aki azt használ, amihez hozzájut, nem ami a legpraktikusabb.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.01.30. 23:54:44

Azt hittem. hogy a covid miatt nem engednek be külföldi egyetemistákat.

Bunkóné Barom Ildikó 2021.01.30. 23:54:46

De mi a fenét csinálnak itt?? Zárva vannak az egyetemek, nem?

Szaktanár 2021.01.31. 00:59:55

@Bredpitt Monika:

"A mento kb 25 perc utan jott, ok ezalatt az ido alatt tolem ledobbenve kerdezgettek, hogy miert nem er ide a mento 5 perc alatt."

mint pl Szíriában ugye :) ahol már út sincs, ami ne lenne szétbombázva, nemhogy mentő.

"Kivancsi lennek, hogy ezek a diakok mikor mondjak az ilyen lehetetlen dolgok miatt, hogy itt nem akarnak tanulni."

és mennek vissza Szíriába, ahol olyan csodálatos az élet? addig álljál fél lábon :)

egészen hihető volt ez a történet a boráros téren elégedetlenkedő szír egyetemistákról :D borzasztó, h szerencsétleneknek mit kell átélniük egy ilyen harmadik világbeli országban!

Örömhernyó 2021.01.31. 07:07:36

@Bredpitt Monika: Pont a szíreknek nem kellene hőzöngeni, mert ők egymást se tudják elviselni, szétverték a saját országukat kis amerikai bíztatásra és orosz segítséggel. Mennyi idő alatt ér ki a mentő Szíriában? És milyen ellátásra számíthatsz?
Az arabokra jellemző, hogy a sérültekkel ordítozva körberohangálnak, tépik a ruháját, allahoznak, fogják a fejüket, cigánykodnak, főleg ha újságírók, fotóriporterek is vannak a helyszínen.
Alapvető szabály, hogy tilos a sérültet mozgatni, ha nincs rá feltétlenül szükség. Csípő, váll, kulccsont, gerinctörés, egyik se vicc, többet árt a segíteni akaró amatőr, mint használ.

Koronavírus járvány van. New Yorkban tavaly tavasszal amikor rengetegen haltak meg, az utcán összeesett embereket csak pár percig próbálták újraéleszteni a mentők, aztán otthagyták őket, menni kellett a következő esethez.
Mindenhol vannak prioritások, amit a diszpécser dönt el. Egy lépcsőn elesett öregasszony lehet, hogy nem olyan fontos, mint egy szívinfaktusos ember. Sőt, nem is kell/lehet minden mentőautóra mentőorvost tenni. Egy ilyen törésgyanú esetén mentőtiszt vagy ápoló elég, hisz úgyis beviszi baleseti sebészetre, ahol majd ellátják.
Ez is egy szakma, amit nem két arab migráns dolga felülbírálni.

tejfel 2021.01.31. 08:07:50

@Analóg Telepes: Ez butaság. Több idős embert ismerek, köztük a saját anyámat, aki a hátizsákot preferálja a banyatank helyett. Sokkal kényelmesebb a hátán vinni a kis (vagy nagyobb) motyóját, mint akár szatyorban, akár tankban. Arról nem is beszélve, hogy a gerincsérve miatt nem emelhet (még annyit sem, hogy a banyatankot felhúzza a lépcsőn), a rosszul összeforrt és műthetetlen kartörése miatt pedig nem tud, Neki a háti a legpraktikusabb, de nem hajléktalan, az biztos.

odamondó 2021.01.31. 08:53:53

Eszméletlen igazságtalanság az egyetemistákkal szemben. Minden egyetemistának főleg fizetős külföldinek szeptemberben nem lett volna szabad elkezdeni a képzést.

Vagy akkor kezdjük el, de röhejes hogy egyes képzések így is simán kiszámlázzák a 10ezer euros díjaikat. Talán valami kedvezmény járt volna.

Bár én fentartom az első opciót. Ezt a két fél évet elkezdeni se kellett volna.

Arthamyr 2021.01.31. 09:11:13

@Szaktanár: Jaj szegények, micsoda tragédia! :D

@Csodabogár: A banyatank viszonylag sík terepen előnyös, lépcsőn pl. azért már kevésbé (és akad ház, ahol nincs lift). A nagy hátizsák valóban nem jó ötlet, de igazából kevés cuccot kellene hordani, és akkor kb. mindegy, miben viszi.

Bredpitt Monika 2021.01.31. 10:51:56

@Szaktanár: a beszelgetes igy zajlott: where are you from? valasz> from Syria, we are university students

utlevelet nem kertem, melyik resze hihetetlen a tortenetnek?
lehet, hogy eltek mar mas nem sziriai orszagban......

Bredpitt Monika 2021.01.31. 11:04:40

@Dammiel: az egyik feltetel, hogy nem vallalhatnak mellekallast....

Bredpitt Monika 2021.01.31. 11:07:41

@Örömhernyó: nem felulbiraltak, hanem csodalkoztak, beszelgettem volna veluk, de a maszkban alig ertettuk egymast, egyebkent vegul a mentosok felsetaltak vele a lepcson, en azt gondoltam, hogy lemennek az autoval az aluljaroba......

az hogy a mento nem er ki 5 perc alatt lehetne meg ragozni, pont amiatt, egyreszt, hogy kevesen vannak.........tok mindegy milyen esethez mennek ki...

Bredpitt Monika 2021.01.31. 11:11:08

@Csodabogár: @Arthamyr: ennel az aluljaronal valoban nem nagyon hasznalhato a kerekes bevasarlo zsak, mert egy helyen van jarda, lepcso helyett, de pont a buszokhoz nem lehet felmenni, csak lepcson....

en inkabb azon csodalkoztam, hogy egy idos holgy miert megy el ilyen messzire bevasarolni, mint kiderult Csepel egy tavolabbi pontjan elnek, a ferjenek autoja van, aki kiert mielott a mentosok megjottek, a csodalkozasom a jarvany tekinteteben talan ertheto..remelem jol van mar..

a zold roller azota is ott van.......

Bredpitt Monika 2021.01.31. 11:12:55

@Analóg Telepes: nem hajlektalan volt, ld 11.11 es hozzaszolast..

Bredpitt Monika 2021.01.31. 11:15:19

@Csodabogár: meg a rollerhez, ez penteken tortent, hetfon, amikor mentem dolgozni, direkt figyeltem mennyi elhajigalt roller van a koruton, olyat is lattam , ami eldolve kilogott az uttestre......dobbenetes, kifejezetten balesetveszelyes helyeken van nemelyik hagyva.....

Arthamyr 2021.01.31. 11:38:12

@Bredpitt Monika: Nem mindegy, milyen esethez mennek ki. Ok, én ugyan csak Írországban éltem hosszabb ideig Magyarországon kívül, de ott sem ért ki a mentő 5 perc alatt, simán tud közel 1 óra is lenni.

Még a kétezres években, Magyarországon összeesett a nagypapám. Megijedtem, mentőt hívtam, kb. 40-50 perc alatt jöttek ki. Viszonylag súlyos eset lehetett, mert még aznap éjjel meghalt a kórházban. Szóval Magyarországon sem új dolog ez, hanem kb. amióta élek, így volt.

Nem tudom, hogy hol ér ki egy mentő az összes, általad említetthez hasonló súlyosságú esethez 5-10 percen belül. És ha van is sok ilyen hely, akkor sem biztos, hogy egy, a magyarországihoz hasonló helyzetű eü. rendszer esetében ez reális elvárás.

Sajnos az sem új, hogy tönkretett használati eszközöket otthagyják, ahol épp kiesett a kezük közül (főleg, ha az nem a sajátjuk), ezért senki sincsen felelősségre vonva, és senki sem szedi takarítja el.

Szaktanár 2021.01.31. 12:30:50

@Bredpitt Monika:

"utlevelet nem kertem, melyik resze hihetetlen a tortenetnek?"

pont nem az a része, h Szíriából jöttek, azt simán elhiszem - a történet azon részében éreztem némi színezést, h hangot adtak a megdöbbenésüknek, h nincs ott a mentő 5 perc alatt, meg amikor azon aggódsz, h vajon mikor unják meg a pokoli mo-t, és hagyják ott :D félreértés ne essék, sztem sem jó mo-n élni, csak én ugye londonból gondolom ezt, nem damaszkuszból :D van különbség.

Golf2 2021.01.31. 13:23:19

@Bredpitt Monika: Simán kiérnek 5 perc alatt,sőt mentőhelikoptert is küldenek autópályára.(politikushoz)

gabors 2021.01.31. 18:57:30

@Arthamyr: "Nem tudom, hogy hol ér ki egy mentő az összes, általad említetthez hasonló súlyosságú esethez 5-10 percen belül."

Nem orszagtol fugg hanem az adott helyhez es adott pillanattol meg az esettol. Nagyon fugg attol is hogy a bejelento mit mond. Errefele egy kisebb varosban nagyobb esellyel er ki a mento 5-10 perc alatt mint pl a nem olyan messzi New Yok CItiben... szerintem ez Mo-on is hasonloan lehet ahol van helyi mento ott nagyobb eselyel ernek oda idoben mint egy faluban vagy egy nagyvaros tavolabbi helyere...

Arthamyr 2021.01.31. 20:11:46

@gabors: Ezért is írtam, hogy "összes", Magyarországon is biztos van, hogy kiér.

Bredpitt Monika 2021.02.01. 19:02:29

@gabors: @Arthamyr: azt pont nem is hallottam mit mondott a ferfi a mentosoknek, mivel a holgy a laban allt , ezert nem gondolom, hogy nagyon surgos esetnek kezeltek, inkabb azert irtam a fiuknak, hogy welcome, mert kicsit en is is furcsanak talaltam, hogy 5 percrol beszeltek........

ezen kivul meg, hogy milyen a helyzet itthon, most mar hajlamos vagyok mindent ennek a kormanynak a nyakaba varrni, nem art ha, neha valaki leont egy pohar hideg vizzel, de az is csak ideig oraig segit......

Bredpitt Monika 2021.02.01. 19:04:05

@Golf2: ja, meg ok ehetnek a menzan, a vendeglatosok meg haljanak ehen........stb stb.......Orbannak meg mar egyre nagyobb a hasa, mar Dobrogit is lepipalja

Albu 2021.02.07. 21:55:44

Átnéztem a kommenteket, ezek fényében még nevetségesebb a Gyere haza, fiatal! : (

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása