oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 29. 06:30,  Az amerikai felsőoktatás bástyája 14 komment

2021. január 29. 06:30 Határátkelő

Az amerikai felsőoktatás bástyája

Bostonról sok minden eszünkbe juthat, ezen sok minden között elsőként talán a világhírű felsőoktatási intézmények (a Harvard és az MIT). Persze a város ennél azért jóval több, derül ki Steven e heti írásából.

cim_323.jpg

„Boston az az amerikai város, ahol leggyakrabban jártunk. Idősebb fiunk itt járt az MIT-re, ahol szerves kémiából szerzett PhD-t. Öt évig tartott, évente kétszer látogattuk.

Már ezelőtt is jártunk itt. Cseperedő fiainkkal nyaralni jöttünk egyszer a közeli népszerű Cape Codba. Ez egy 100 km hosszú félsziget, ami az Atlanti-óceánba nyúlik. Mérföldes homokpartok, balatoni atmoszféra. Átmenőben megálltunk Bostont megnézni.

Először is tudnivaló, hogy Boston városát a Charles-folyó választja el Cambridge-től. Az utóbbi magába foglalja Charlestown-t. Charlestown a legrégebbi amerikai települések közé tartozik.

Boston és Cambridge/Charlestown viszonya egymáshoz hasonló Pest-Budához, de itt a városok hivatalosan nem egyesültek, dacára, hogy szervesen összetartoznak. Az Atlanti-óceán is itt van, így Boston és Charlestown kikötővárosok. Szűkebb Boston lakossága kb. 650 ezer, Cambridge/Charlestown 100 ezer.

A Charles folyó nem olyan széles, mint a Duna és lassabb. Mindkét partján sétányok, parkok és evezősklubok találhatóak. A nap minden időszakában látod a futókat, árulkodván, hogy a kocogás gyakorlása és tisztelete bostoni specialitás.

Fiam is rövid idő alatt hosszútávfutó lett. Azóta is jár hétvégi versenyekre, főleg 10km-re és évente egyszer maratonra. Igen komolyan veszi, minden nap gyakorol. A Boston Maratont is futotta, kb. 2 óra 40 perc volt az ideje. Ezzel az idővel az elit nők között szaladt... mondtam is neki, választhatna egyet már feleségül.... mert nem nős.

A bostoni várnegyed

Most pedig gyertek velem egy kis bemutató sétára! Fiam, mielőtt San Franciscóba költözött volna, közel lakott a híres hokiarénához (Boston Gardens) és a Massachusetts General kórházhoz. Innen indul a séta.

Hamarosan a hangulatos Charles utcára kerülünk mindkét oldalán régi házak, érdekes boltok, bárok, éttermek. Este a kocsmák egyetemista fiatalokkal, az éttermek jól menő itt élő polgárokkal vannak tele.

Ez a Beacon Hill (Irány Domb) negyed, maga a domb balra van. Ez a része Bostonnak kicsit a mi várnegyedünkre emlékeztet. A dombra vezető keskeny meredek utcák macskakövesek. Drága itt lakni, ez a város egyik legjobb része, nagyon romantikus.

Az utcák a dombtetőn épült állami (Massachusetts State House) parlamentbe torkolnak, aranykupola, stb. No, de nemsokára a Charles utca egy szép nagy parkhoz ér, amit Boston Commons-nak hívnak. Mindenki (joggal) nagyon büszke rá.

Nagy fák, zöld, virágok, hattyús tó, gazebó a zenekarnak, kutyát sétáltatók, focizó gyerekek, kismamák, párok. Lám oda figyuzz, ott lustálkodnak az árnyékban a bostoni motoros rendőrök is. Tudják mi a jó, Harley-jukon ülvén pletykáznak, ahelyett hogy bűnösöket kergetnének.

De mi megyünk tovább a Boylston utcára, ahol a maratonversenyek végpontja van (Copley tér) és ahol azok az átkozott bombák pár éve felrobbantak. Ez, és a vele párhuzamos Newbury utca a legjobb boltok, hotelek gócpontja.

Itt van az árnyas Commonwealth Avenue is, a korabeli műemlék sorházaival. Itt érdemes lófrálni, beülni egy sörre talán abba a kocsmába (Cheers, Beacon utca 84), ahol a népszerű Cheers TV sorozatot forgatták.

A Városháza

Visszafele másmilyen módon megyünk mert a Faneuil Hall melletti térre közel a bostoni Városházához akarok kilyukadni. A városháza modern, de körülötte régi történelmi épületek, köztük emberek nyüzsögnek.

Itt zajlott le a Boston Tea Party majdhogy háromszáz évvel ezelőtt és nagy tömegek, turisták és iskolások látogatják, mert a honpolgároknak illik mindezt megtekinteni. A Faneuil Hall (régi vásárcsarnok) előtti hatalmas fenyőfa áll Karácsonykor, ami Halifax, kanadai testvérváros ajándéka és gyönyörűen ki van világítva.

belvaros_8.jpg

OK, megérkeztünk, üljünk be egy fogadóba. A Durgin Park nevűt ajánlom, ami több száz éves. Háromemeletes régi étkezde. Fapados, de jó helybeli kaja. Kocsma a földszinten, hatalmas bárral. Izmos pincérnők. Tele helybéliekkel és turistákkal.

Tolakodj a pulthoz, kérd a helybeli csapolt sört, Samuel Adams Boston Lagert! Tengeri herkentyűk a specialitás, például a híres New England tejszínes kagylóleves. Finom. Utána akarsz rántott osztrigákat (a kirántott velőre emlékeztet) vagy gőzölt homárt? Halat rósejbnivel, káposztasalátával??

Avagy a bostoni sült babfőzeléket? Tudom nehéz választani. De ha húsevő vagy, nincs ok aggodalomra, a sült marha szintén a specialitásuk. Az adagok hatalmasak. Karácsonykor mindig pulykát ettünk.

A város történelme

Egypár mondat Boston történelméről: a puritánok a közelbe érkeztek és Charlestown már 1630-ban létezett. Száz évvel később itt zajlott a Boston Massacre, ahol angol királyi katonák a tömegbe lőttek, ez volt az első intő jel a Függetlenségi Háború későbbi kezdetére.

A Boston Tea Party 1773-ban szintén a gyarmatosító Anglia elleni helyi kezdeményezés volt. A polgárok megtagadták az új teaadót, amit gyarmatán London be akart vezetni. A teát a tengerbe dobták, nem fizettek, nem engedelmeskedtek Angliának. Innen származik Paul Revere hazafi, ezüstműves, későbbi kapitalista, a Függetlenségi Háború fontos szereplője.

Befejezőül Boston és Cambridge vita nélkül az amerikai felsőoktatás bástyája. Majdnem hogy száz felső oktatási intézmény található a környékén. A diákok száma meghaladja a 250 ezret.

harvard.jpg

Kettő közülük, a Harvard és az MIT legendás (az utóbbi a mi Műszaki Egyetemünk megfelelője). De a Boston College, a Tufts Egyetem, a Boston Egyetem, a Northeastern Egyetem, a Massachusetts Egyetem, és a lista csak folytatódik, szintén a nehézsúlyú oktatási intézmények közé tartoznak. Az egyetemekhez tartozó kórházak a világ leghíresebbei.

Tessék, ennyire futja - nem akarom a leírást túl hosszúra szabni. Meg sem említettem az olasz negyedet a belvárosban, amit North Endnek hívnak. Nem sétáltunk a Harvard és az MIT területén, nem néztük meg a USS Constitution vitorlás csatahajót.

fenway_park.jpg

Nem említettem Boston híres sportcsapatait (hoki, baseball, kosárlabda). Sem a bostoni szimfonikusokat, a múzeumokat, a földalattit, amit T-nek hívnak és a „nagy ásatást” (Big Dig), ami már ugyan befejeződött és ami a fő útvonalakat a föld alá fúrta a belváros területén, egy milliárd dolláros megaprojekt.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotók: pixabay.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9616407444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vrancisco 2021.01.29. 10:29:01

Ilyenkor mindig kis szarnak érzem magam... :D :D
MIT...PhD... mein Gott...

gabors 2021.01.29. 14:51:17

Igen Boston egy gyonyoru amerikai "kis" varos 3-4x voltam 2x vonattal New Yorkbol tok kenyelmes, es ha van szallas kocsi nem is kell.

2x kocsival de abbol egy csak egy rovid megallas volt....

Teljesen egyedi a varos szerintem.

Arthamyr 2021.01.29. 18:21:36

@gabors: Emiatt is kicsit irigyeltem azokat, akik ide járhattak egyetemre.

Mikkamak 2021.01.29. 18:53:17

@Vrancisco: Ne érezd!
Gyermekem - több PhD-vel is rendelkező - tanára mondta, hogy "there are two kinds of doctors: the medical kind and the poor, hungry kind".

gabors 2021.01.29. 19:00:15

@Arthamyr: " akik ide járhattak egyetemre." amugy tobb egyetem is van ott nemcsak MIT es Harvard.. (foleg ha meg Cambrige-t is belveszzuk)

egy ismerosom pl a Feltcher School of Diplomacy-ra jart (masodik diploma) az ugyan mar Boston-on kivul van hivatalosan de az is azert Boston (mintha Ujpest lenne) ....

FutureFry 2021.01.29. 19:25:33

@gabors: “Feltcher …”
Ez a magyar felcser fordítása? :) (egyébként “Fletcher School…”)

FutureFry 2021.01.29. 19:30:25

@Mikkamak: Szerintem Egy MIT Chemistry PhD végzős kezdő fizetése manapság olyan $150K+/év körül is lehet, szóval (mégha nem is orvos szintű esetleg) azért nem éppen a “poor, hungry kind”.

Arthamyr 2021.01.29. 19:34:38

@Mikkamak: Na azért ez nem így van.

@gabors: Gondolom van még, ami jó.

gabors 2021.01.29. 22:40:01

@Arthamyr: Persze pl Boston College ... :-)

kék madár 2021.01.30. 00:03:52

Boston és Cambridge/Charlestown viszonya egymáshoz hasonló Pest-Budához

kék madár 2021.01.30. 00:12:00

"Boston és Cambridge/Charlestown viszonya egymáshoz hasonló Pest-Budához" - de nem

"A Charles folyó nem olyan széles, mint a Duna és lassabb" -
van ahol gyorsabb es keskenyebb, de Brightonbol a tenger fele meg szeles mint allat, - tolcsertorkolat

"A városháza modern, de körülötte régi történelmi épületek" - a varoshaz nem egyszeruen modern hanem a vilag egyik leghiresebb brutalista epulute. Ugyis lehet mondani, hogy qrva ronda de ez izles kerdese

Es ha mar olasz negyed, van ir es zsido negyed is, ez Boston harmas ugy-ahogy egyensulya, meg van ormeny, fekete es persze volt kinai is, de azt bekebelezte a belvaros

Meg meg sok mindent lehetne irni rola, de azert eleg korrekt a leiras. Bostonnak a lelke mint ahogy a legtobb amerikai varosnak, az nem a belvarosa, ami csak turista es uzleti negyed, hanem a sok szines varosresz, reszben Cambridge is de meg karakteresebb Somerville, Brookline, Southie, J.P. es a tobbiek

Rengeteg hires filmet forgattak Bostonban, ha mar Charlestown, az egyik kedvenc gengszterfilmem a Town.

kék madár 2021.01.30. 00:23:31

@Vrancisco: ezzel a bostoni mondassal vigasztalhatlak:

"first I went to Boston College, then MIT, and then Harvard and finally I got off at Alewife"

ezek metroallomasok nevei - is :)

somlobodog 2021.01.30. 09:18:13

Minden évben megyek Bostonba egyet sétálni, vagy Celtics meccsre. A knicks annyira szar évek (kB 20?) óta hogy néha kellett egy kis felüdülés. :)Boston szuper. De csak ha nincs extra hideg. A leirt túra hibátlan, kB ez az "ajánlott" freedom trailt is lefedi nagyjából.

Taxomükke (UK) 2021.01.31. 08:58:02

"Beacon Hill (Irány Domb)"
Nem.
Beacon: jelzőtűz, világítótorony.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása