oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 22. 06:30,  Az évente egyszer híres város 20 komment

2021. január 22. 06:30 Határátkelő

Az évente egyszer híres város

Nagy kérdés, hogy leírni vagy kimondani nehezebb Albuquerque nevét, mondjuk olyan nagyon nincs is miért, kivéve persze, hogy az új-mexikói városban van a legendás 66-os út egyik vége és akad még egy nevezetessége is. Mindenesetre mostanság nem nagyon tervezzük, hogy ellátogatunk az államba, kész szerencse, hogy Steven megtette helyettünk.

cim_322.jpg

“Már jó ideje annak, hogy Új-Mexikó államban jártam. Egy időben hivatalból mentem az ASHRAE (Amerikai Fűtés/Hűtés/Légkondicionálás Egyesülése) évi gyülekezetére, ami minden évben Albuquerque-ben, Új-Mexikó államban van. (A város neve nyelvtörő, kiejtése: albukörki.)

terkep_22.jpgÚj-Mexikó térképe

Egy ilyen összejövetel három nap. Utána gyakran egypár nap szabadságot vettem ki, a környéket megnézendő. Ha feleségem ráért, ő is odarepült.

Albuquerque Új-Mexikó állam legnagyobb városa. Kb. félmilliós. Nem az állam fővárosa, az kissé északabbra van és Santa Fe a neve. Ott 80 ezer ember él. Az egész államban nem laknak többen 2 milliónál, csupán 7 ember jut egy négyzetkilométerre.

Az állam délen Mexikóval határos, keletre Texas van, nyugatra Arizona. Egész évben kellemes meleg és száraz az éghajlat. Az állam átlagosan 1700 méterrel a tengerszint felett fekszik, nagy része fennsík, ami segített abban, hogy dacára a júliusnak, nem volt kényelmetlen meleg.

Új-Mexikó 1912-ben csatlakozott az Egyesült Államokhoz és lett a 47. tagállam. Minden negyedik ember beszél spanyolul. A spanyol nyelvűek jelenléte (gondolom én) lehet annak az oka, hogy Új-Mexikó az itteni „redneck” azaz konzervatív államok között üdítő kivételként demokrata szellemű!

Na jó, nem mindig demokrata, de legalább is egy „swing state”, azaz hintaállam, hol ez, hol az. Az államot a 2016-os elnökválasztáson Hillary Clinton nyerte (rajta ez nem sokat segített), tavaly pedig Joe Biden (rajta igen).

Az egyik konferencia után volt időnk három hely megtekintésére. Láttuk természetesen magát Albuquerque-t, majd bérelt kocsival elhajtottunk Santa Fébe. Onnan egy egynapos túrán Taost látogattuk meg.

Albuquerque

Egyszer egy évben Albuquerque nagyon híres, mégpedig a hőlégballon-fesztivál idején, ami a maga nemében állítólag a világon a legnagyobb. Ettől eltekintve nem éppen egy kötelező turistacélpont.

A valamikor történelmi 66-os országút itt ment keresztül. Ez a 4000 km hosszú országút Chicagót és Los Angelest köti össze. Ma is létezik, de forgalmilag az Interstate-ek (az itteni autópályák) a régi utak fontosságát lenullázták.

A 66-os út menti kis települések, ahol a cowboyok laktak/verekedtek, manapság elvesztették jelentőségüket és haldokolnak. Tisztelet a kivételnek. Még ma is lehet találni helyeket, ahol létezik a romantika maradványa. Itt-ott, mármint ahol megőrizték, mint pl. Albuquerque-ben.

Nyugat-Európa kalandosabb lelkű turistái Chicagóba repülnek (vagy LA-be), ahol egy Harley motort bérelnek és végighajtanak a Hwy 66-on. Szép út lehet, idő kell hozzá.

Elmentünk megnézni az út itteni szakaszát. Van egy sétálásra is alkalmas rész. Itt találsz érdekes cowboy cuccokat áruló boltokat, elfogadható éttermeket, amik főleg „tex-mex” stílusú ételeket ajánlanak. Ez a texasi és a mexikói konyha keveréke.

santa_fe_etterem.jpgÉtterem Santa Fében

Belebotlasz érdekes bárokba, régiségboltokba, felújított romantikus motelekbe. Érdemes bekukkantani az italboltokba, nagy a választék a bourbon whiskyben és itteni borokban, de még pezsgőkben is.

Albuquerque tipikus amerikai város, olyan, ahol furcsán érzed magad, ha nincsen kocsid. Ugyan van egy belváros, és van egy új villamosjárat meg pár busz, de szinte senki sem használja.

A belvárosban kevesen laknak, estefelé minden üres - kivéve a történelmi Hwy 66 részt. De még nappal is, ha elsétálsz a közeli nagyon szép kertvárosok egyikébe, egy idő múlva kissé „unheimlich”.

Senki más nincs az utcán, csak te. Az az érzésed hogy az ablakok mögül néznek, mi a baja ennek? Aránylag jól van öltözve, de gyalog jár? Megbolondult? Kirúgta a felesége?

Santa Fe

Albuquerque-ből egy óra alatt ideérsz kocsival. Elhajtasz, a Los Alamos kutatóintézet mellett, ahol az atombombát kísérletezték ki. (Az igazgató Robert Oppenheimer volt.) Ma is 9000 ember dolgozik itt. Egy kis része múzeum, mi azonban nem tértünk le az útról.

Ugyan Albuquerque a legnagyobb város, a főváros, Santa Fe a legszebb. És mint a legtöbb régi, spanyolok építette város, autóval itt nehezebb közlekedni, sétálni viszont élvezet.

Nem leszel egyedül. Sok a turista, de a helybéliek is gyalogolnak. A város tele van művészekkel, plusz tehetősebb nyugdíjasokkal, akiket a jó klíma vonz.

A város felkapott, a hotelek nem olcsók, főleg a centrum közelében nem. Van rengeteg elsőrangú étterem is. Mi kettőbe is elmentünk, két napot, három éjszakát töltöttünk itt.

Az egyik nagyon híres étteremnek volt egy furcsa figyelmeztetője, amire emlékszem: senkinek sem volt szabad parfümöt viselni! Ha igen, ha a „szagvizsgán” lebuksz, fel is út, le is út, annyi a foglalásnak!

A parfüm betiltása az allergiások miatt van, mondá a figyelmeztetés. Van egy gyanúm, hogy maga a tulaj allergiás. Mindenesetre nekem ez nem volt probléma, a nejemet meg külön figyelmeztettem. Nagy szemeket meresztett.

A város tele van spanyol stílusú épületekkel. A főtér gyönyörű a nagy templommal. Santa Fe mellett nem messze van egy szabadtéri színpad, ahol híresek az operaelőadások, a leghíresebb énekesek jönnek. Kint van a hegyek alján. Volt éppen előadás, el is mentünk a Varázsfuvolát meghallgatni. Július 2-a volt, nagy élmény.

opera.jpgSzabadtéri Operajátékok, Santa Fe mellett

Az operából hazahajtván egy mega alkoholrazziába kerültünk. Este 10 lehetett. Maga az Interstate le volt zárva, vagy száz rendőrautó nyüzsgött forgó lámpáikkal. Mindenkinek lépésben el kellett hajtani egy rendőr előtt, aki szigorúan rád nézett és kérdezte: Ivott valamit uram?

Válaszom nemleges volt, noha (maradjon köztünk) egy pohárka bort az opera szünetében bedobtam. Gondolom, jól hazudtam, nem tesztelt le. Egy pohárral baj persze nem lett volna, de ebédre is ittam egy keveset.

A nagy felhajtás valószínűleg a közelgő nemzeti ünnep (július 4.) előtti figyelmeztetés lehetett. Ünnepeken, mint tudjuk, isznak a népek és több a baleset.

Taos

Taos egy kis hely, másfél órányira kocsival Santa Féből. Az út szép, főképpen a Rio Grande folyó mellett hajtasz, hegymenet, mert a hegyek közé mész. A folyó gyors, ideális itt kajakozni, már azoknak, akik menők, és gumi tutajozni. Túrákra lehet menni, mint a Grand Canyonban, a Colorado-folyón.

Mire megérkezel a kis, kb. 5000 lakosú faluba, ami nyaranta napi még egy ezer turistával is „felhígulhat”, más dolgod sincs, mint a kocsidat parkolni, és a falut felfedezni.

Vannak Adobe stílusú templomocskák, cowboy felszerelést és bőrdolgokat áruló boltok, művészek, akik képeiket akarják neked jó áron eladni.

taos_templom.jpgAdobe stílusú templom Taosban

Nyáron, a folyón megy a bárkázás, kirándulás és terepbiciklizés, télen meg itt van messze környék elvitatatlanul legjobb síhelye. A 4000 méter magas hegyekben a hó, ami máshol ritkaság, garantált.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Új-Mexikó

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5216399006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arthamyr 2021.01.22. 08:59:39

"az itteni „redneck” azaz konzervatív államok között üdítő kivételként demokrata szellemű" - a redneck mióta a konzervatív szinonimája? Az szintén megér egy misét, hogy miért jó, ha valami demokrata szellemű. Ne csináljuk már...

Ezt a bérelek egy Harley dolgot nekem is ki kellene próbálni, főleg ha útközben még lehet tallózni a borok és bourbonok bőséges választékában. :)

"Az egyik nagyon híres étteremnek volt egy furcsa figyelmeztetője, amire emlékszem: senkinek sem volt szabad parfümöt viselni! Ha igen, ha a „szagvizsgán” lebuksz, fel is út, le is út, annyi a foglalásnak!" - Ezt így explicit kiírva még sosem láttam, de nem biztos, hogy butaság, még akkor is, ha allergiáról szó sincs. Ha valaki úgy bűzlik a parfümtől, hogy egy elit étteremben, ahol méterek vannak az asztalok közt, is érezni lehet, azt teljes joggal tanácsolják el. Az egy dolog, hogy a saját étkezését tönkreteszi, de másokét is, amiért ráadásul nem keveset kell fizetni egy ilyen helyen.

Taxomükke (UK) 2021.01.22. 10:29:21

A bevezetőben tévesen írod, hogy "a 66-os út egyik vége", ugyanis nem ott ér véget, átmegy rajta, tovább LA-ig.

kék madár 2021.01.22. 10:32:37

1. A 66-os utnak nem itt van a vege
2. Albuquerque-t kimondani qrva egyszeru
3. Kar fikazni a varost. de azert a Breaking Bad-et nem megemliteni sajnalatos, erdemes a terkepre nezni es utana eldonteni, hogy mit varjunk el a sivatag es a semmi kozepen egy olyan varostol, ami pont idealis meretu a szerepere es kapasbol tudok 20 unalmasabb allamot es 40 unalmasabb allamot sorolni.
Talan egyszerubb elhagyni a bevezetot, hacsak ilyesmi jut az eszetekbe, aminek nincs tul sok valosagalapja.
Egesz Uj Mexiko nagyon egzotikus hely, sajatos konyhaval, epiteszettel, hagyomanyokal, es normalisak, kedvesek az emberek, ami a keleti es nyugati szomszedrol nem mondhato el.

kék madár 2021.01.22. 10:33:35

40 unalmasabb *varost*

Taxomükke (UK) 2021.01.22. 11:22:26

@kék madár: Mr. White, aka Heisenberg, valoban megemlitendo

Mikkamak 2021.01.22. 13:00:32

@kék madár: ahogy a rendszámtáblájuk jelzi: land of enchantment.

Az adobe meg vályogtégla.

Analóg Telepes 2021.01.22. 13:00:37

Létezik “Adobe stílus“ vagy egyszerűen vályogról mint építőanyagról van szó?

Analóg Telepes 2021.01.22. 13:00:54

"Egész évben kellemes meleg és száraz az éghajlat.“

- ha a nyár közepén előforduló 100-110 Fahrenheit valakinek kellemes, akkor igaz.

A közeli hegyekben, 10000 láb magasan persze valóban kellemes idő van ilyenkor.
Érdekes élmény, hogy ahogy közeledik az ember a csúcs felé nem egyre kisebb fák és gyérülö növényzet jellemző, hanem pont fordítva: lent száraz sivatag, fű se nő, aztán bokrok és egyre magasabb fák.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2021.01.22. 16:56:32

@Analóg Telepes: igen, van ilyen stilus.
Massziv, lekerekitett vegu falak, lapos teto, es rusztikus kinezet jellemzi.

Adobe style, also known as Pueblo Revival, is characterized by massive stucco walls with rounded edges and exposed timber beams and supports. The overall effect is one of a rustic home in which the walls have been molded and the timbers hewn by hand.

Analóg Telepes 2021.01.22. 20:29:43

@Zsuzsi65: köszi, jól néz ki. A vályognak legendásan jó a hőgazdálkodása, a sivatagi forróságban is viszonylag kellemes lehet.

FutureFry 2021.01.22. 21:30:17

Régebben (vagy talán még most is) van amerikai nem tudja, hogy Új-Mexikó az USA része, pl. az a “ticket agent” aki ilyen indokkal nem akart anno röplabdajegyeket eladni egy onnan telefonáló vásárlónak a 96-os atlantai olimpiára:
“… and said she couldn't sell tickets to someone who lives outside of the United States … "I told her I was calling from New Mexico and emphasized the New," Miller said. "She told me, Sir, New Mexico, old Mexico, it doesn't matter. …” [1]

Egyébként szerintem Új-Mexikó egyik legérdekesebb természeti látnivalója a “White Sands” nemzeti park: A világ legnagyobb gypsum sivataga, ahol a hófehér homok a tűző napon is kellemesen hűvös marad, így még olyankor is simán lehet mezítláb mászkálni, vagy csúszdázni a véget nem érő dűnéin. Ezen a blogon is volt már róla szó (talán éppen nem is olyan régen).

[1] www.washingtonpost.com/archive/sports/1996/03/01/olympic-ticket-agents-get-geography-lesson/c58ff4a6-ef8f-43c9-a412-c4b81dfbe0d2/

Analóg Telepes 2021.01.22. 22:02:14

@FutureFry: lehet, hogy az Agent valami indiaba kiszervezett call centerben dolgozott. India, Indiana... Tényleg, who are the indians? mondjuk manapság talán már nem is PC a native American régebbi neve.

Én azon lepődtem meg a napokban, hogy 1800ban állítólag 3 millió volt az USA lakossága.
Mondjuk ez is meglepett, hogy New Mexico ennyire New, hogy alig 100 éves szerzemény. Vajon 100 év múlva még tovább terjeszkedik az USA? Aztán lehet bontani Trump kerítését? Még szerencse, hogy szinte semmi se épült meg belőle.

Móka és kacagás a mai magyar sajtóból:
"Hétfőn újra a szenátus elé kerülhet Trump elmozdítási ügye"
Vajon honnan akarják elmozdítani szegény félnótást? A golfpályáról?

FutureFry 2021.01.22. 22:19:07

@Analóg Telepes:

Az agent (a cikk szerint) Atlanta-ban dogozott (akkor még ritkább volt az ilyen jellegű kiszervezés)

Hawaii a “legújabb” állam, 1959-ben lett az. A demokraták Puerto Rico-t (meg D.C.-t) szeretnék “államosítani” (nekik kedvezne), szóval nőhet még az Unió (bár persze ezek nem új területek).

Trump esetében természetesen nem az elmozdítás a tét, hanem az, hogy újra indulhat-e 2024-ben.

kárárámaispj 2021.01.24. 10:51:30

@Analóg Telepes:
"Még szerencse, hogy szinte semmi se épült meg belőle."
Valóban hatalmas szerencse ez mindenkinek. A világ legnagyobb mázlija, hogy innen 8 ezer kilométerre két ország között ki-be mehet illegálisan aki akar.

Billy Hill 2021.01.24. 13:19:30

Egy Pollos Hermanos egységbe azért csak beülnék, hátha dolgozik aznap Gus is! ;-)

Billy Hill 2021.01.24. 13:19:30

(Kellene egy Adobe Illustrator, hogy illusztálni lehessen az adobét... :-)

Measurer 2021.01.24. 20:03:43

@FutureFry: persze az "új államok" már régebben az USA fennhatósága alá kerültek.
Új-Mexikó 1850, a mexikóval folytatott háború lezárása után amerikai igazgatású volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása