oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2021. január 19. 06:30,  Esküvőszervezés török módra 7 komment

2021. január 19. 06:30 Határátkelő

Esküvőszervezés török módra

Makett-torta, esküvőgyár – az ember azt hinné, ha valahol igazán nagy lakodalmak vannak, akkor az Törökország, Mercedes posztjából azonban kiderül, az előítéletek ebben az esetben sem működnek, ugyanis a helyzet egészen más.

cim_321.jpg

„Már sokszor sok helyen beszélgettünk arról, milyen egy török esküvő, milyen szokások vannak, mi az a hennaest, de sokaknál látom, hogy sokkal inkább a részletekre kíváncsiak, már csak akár azért is, mert ők is hasonló cipőben járnak, és fogalmuk sincs róla, hogy hogyan működik itt az esküvőszervezési biznisz, és hogy hogyan szokás errefelé lebonyolítani a gyakorlati részét egy esküvőnek.

Hiszen, az oké, hogy az a témánk, hogy mi történik majd egy ilyen esküvőn? De egyáltalán hogyan jutunk el odáig, hogy ez a rendezvény összeálljon? Összességében azoknak íródott ez a poszt, akiket a gyakorlati részletek érdekelnek, és a török esküvői szokások egy másik oldalról.

Ezerféle esküvő

Szóval, szerintem a legelső dolog, amit le kell tisztázni, az az, hogy milyen esküvőt szeretnétek. Elmondom, mit értek ez alatt. Törökországban az esküvők ezerfélék lehetnek, nagyon széles skálán.

Az exkluzív, kisebb elit esküvőtől (kisebbet írtam, de ez senki ne zavarjon meg, minimum kétszáz főt értek alatta) kezdve az „egész falu velünk mulat ma este, és mind a négyezer közeli rokonunk, és lényegében minimum három napig esküvő módban vagyunk” (és a négyezer fő itt nem apró retorikai túlzás, hanem akár valós szám is lehet).

Szóval, nagyon fontos mindenek előtt közös nevezőre jutni abban, hogy mire van lehetőség, milyen az alap elképzelés, és mik a megvalósítható terveink.

Ki mit fizet?

Ebben a szakaszban azt is érdemes megbeszélni, hogy melyik család, mit szeretne állni a költségekből (vagy épp mit nem szeretne), hogyan osztják ezeket meg.

Itt, mivel nem igazán jellemző az, hogy a pár házasság előtt közös „anyagi erőt” képviseljen, és olyan mértékben közös kasszájuk lehessen, hogy azt mondják, hogy „ők” fizetik az esküvőt, ezért általában a fiús ház szokta állni a lakodalom költségeit, és például mellé a lányos ház állja a „menyasszonyi kiadásokat” (ruha, cipő, fodrász ésatöbbi...). De ezerféle variáció előfordulhat természetesen, ezért is érdemes mindezeket átbeszélni.

A valódi szervezés csak ezután kezdődhet, aminek során számomra a legszembetűnőbb dolog, az mindennek a „kompaktsága” volt.

Mit értek ezalatt? Annak ellenére, hogy a török társadalomban a házasodás és a lagzi mindennek az alfája és omegája, az élet alapvető folyását meghatározó esemény, amelyre egész életben készülsz (ha nem így teszed, akkor nyilvánvalóan valami súlyos gond van veled), csak erre az egy napra vered magadat teljesen felesleges világrengető költségekbe, szóval mindezek ellenére maga az esemény megszervezése roppant egyszerű.

Korántsem érdeklődnek a dolgok iránt olyan részletességgel, mint például a magyar menyasszonyok, és gyakran fel sem merülnek a szervezés alatt olyan részletek, mint egy magyar esküvőn.

Esküvőgyár

Honnan gondolom mindezt? Anno, még lánykoromban (most már tényleg használhatom ezt a kifejezést, fantasztikus, tényleg megöregedtem), az esküvőnk megszervezésének hajnalán, a kezdet kezdetén mondhatni, gondoltam, belépek Facebookon magyar menyasszonyi csoportokba, hiszen ugyanazt csináljuk, ugyanazért izgulunk, csak épp a világ egy másik pontján. Semmi különbség nem lehet, gondoltam én.

Találtam is párat, elkezdtem nézelődni, de hamar rájöttem, hogy az ott felvázolt akkor nagyon fontosnak tűnő problémák jó része (ha képes vagy elbagatellizálni a második fogás után kiterített szalvéta csipkéjének a színét, akkor nincs lelked), engem egyáltalán nem érintett meg semmilyen szinten.

Pontosan azért (valószínűleg), mert a rendkívül hatékonyan működő török esküvőgyár már eleve biztosított mindenre is egy olyan megoldást, hogy gondolkoznom sem kellett sok dolgon, hogy ez és ez esetleg probléma lehet. Illetve eszembe se juthatott, hogy ilyen és ilyen dolog egyáltalán létezik.

Szóval, összességében nagyon hasznosan töltöttem az időmet ezekben a csoportokban (egy csoportot kivéve), és olyan bölcsességeket is magamra szedhettem, miszerint a csokor színének harmonizálnia kell a smink színével, ami harmonizál a dekorációval, aminek megint valami mással is közben harmonizálnia kell, hiszen anélkül ki se lehet rendesen dekorálni a tanúfelkérő bögreszettet, de én itt már régen elvesztettem a fonalat, mert ehhez képest Törökországban... semmi ilyesmivel nem találkoztam.

Az esküvőnk megszervezése után váltig állítom, hogy Törökországban az összes effektív és gyors munkavégzés az esküvőiparban összpontosult, hiszen még minden más témában két tea közben megbeszéljük, hogy „igen... valóban, ráérünk arra még, és különben is majd lesz valahogy”, addig itt mindenki meglepően hatékonyan dolgozik, és egyáltalán nem vesznek el a részletekben, sőt gyakran részletek nem is léteznek olyan formában, mint egy magyar esküvőn.

500 fős lagzi? Egy hónap

Lényegében a szervezés alatt arra kellett rájönnöm, hogy Törökországban egy átlagos (értsd négy-ötszáz fős) esküvő megszervezésére az itteni időszámítás szerint mindennel együtt bőven elég egy, nagyon maximum két hónap (most az egyenletből hagyjuk ki a koronavírust).

Olyasmiről, hogy például a meghívókat hónapokkal az esküvő előtt kiküldik, szerintem még senki se hallott. De miért van ez? És hogy néz ez ki gyakorlatban?

Szerintem erre az egyik válasz az az, hogy mint írtam fentebb, itt tényleg nagyon „kompakt” az esküvőbiznisz, és sokkal egyszerűbb egy esküvő lakodalom részének menete, mint például Magyarországon.

Itt, ha megvan a helyszín (itt a legtöbb helyszín kizárólag esküvőkkel foglalkozik, tehát mindent egy nagy csomagban szolgáltat eleve, per fő áron számolva az egész „pakettet” mindennel együtt), akkor azzal együtt legtöbbször megvan az étel, ital.

Azzal is érdemes számolni, hogy török esküvőkön gyakran nincsen semmilyen jellegű étel kínálat egy kis „rágcsálnivalón” kívül, szóval már itt is sokat egyszerűsödik a dolog eleve, ital alkohol formájában meg szintén gyakorta nincsen, szóval maximum üdítők vannak, de azzal sem kell a párnak foglalkoznia.

Makett-torta

Szóval a tálak, ételek, sütemények, torták, hány darab, honnan, hogyan és merről, és hány liter legyen és miből kérdése egy török esküvőn lényegében teljesen kiesik. Ugyanígy az esküvői torta kérdése.

A legtöbb helyen eleve makettet vág fel a pár, és miközben ez lezajlik, a pincérek már osztogatják a népes vendégsereg között az édességet (értelemszerűen lehetetlen elvárás lenne a pártól, hogy alkalmanként három-négyszáz szeletet vágjanak fel, miközben a vendégek meg erre várnak, szóval erre jött létre ez a makett-megoldás - gondolom én).

De ilyen kérdések, hogy milyen legyen az alsó szelet, milyen a középső, hány emeletes legyen, alul diós, felül krémes, egyáltalán nem léteznek errefelé, és különösebben senkit nem is érdekel. Szóval, így külön cukrászda ajánlatok után koslató, tortakóstolásokra járó török menyasszonyseregeket soha nem láttam, úgyhogy ezzel is időt spórolunk itt.

A dekoráció

dekoracio.jpgEz már a saját dekorációnk volt végül

Aztán ott van még a másik „mumus” a dekoráció. Itt, ha megvan a helyszín, akkor általában azzal meg is van a dekoráció, mivel itt a legnépszerűbb helyszínek, illetve legtöbbször használt helyszínek, azok eleve csak ezzel foglalkoznak (ahogy azt már írtam is), hogy ők esküvőket tartanak, szóval állandóan kidekorált állapotban vannak fenntartva. Néhol szoktak opciók lenni, ezt-azt ki lehet cserélni, hozzá lehet adni dolgokat, néhol viszont teljesen fix a dekoráció.

Az ilyen nagyobb kaliberű nulláról dekorálás itt általában drágább hotelek (Hilton, Sheraton etc.) szalonjaiban fordul elő, de ezeket a helyszíneket főképp azok veszik igénybe, akiknek például van konkrét ötletük sok dologra, amiket személyre akarnak szabni, és nem zavarja őket az esetenként akár 100 ezer lírára (ami kb. 4 millió forint) rúgó dekorációs költség sem.

dekoracio_2.jpg

Vagy pedig úgy járnak, mint mi, hogy török léptekkel nagyon kicsi (250 fős...) esküvőt akartak tartani, és konkrétan egész Adanában nem találtak olyan szalont, ami megfelelő lett volna (mindegyik túl nagy volt, és minimum 350 fő garanciát akartak).

Úgyhogy kénytelenek voltunk kiválasztani az itteni Hilton 275 fős szalonját (természetesen ez a legkisebb szalon az egész hotelben), és emiatt kellett nulláról dekoráltatnunk. Szerencsére nem 100 ezer líráért.

Ugyanígy működik ez a gyorsaság a többi szolgáltató kérdésében is. Itt a helyszíneknek általában fix szolgáltatóik vannak minden téren (fotós, videós, DJ, zenekar), és esetenként, ha a pár mással szeretne együtt dolgozni, akkor a helyszín erre csak büntetés kifizetése után fog engedélyt adni nekik (ezek a büntetések 1500-2000 líra környékén szoktak alakulni felénk).

Szóval, ha valakinek nincsen külön kívánsága, hogy ő kizárólag ezzel és ezzel szeretne dolgozni, akkor a helyszínnel együtt egyszerre ezek is le vannak tudva, és nagyjából az egyetlen dolog, ami hátra maradt, az a ruhák, cipők, sminkes, fodrász, és ehhez hasonló apróságok.

Egyszerű lakodalom

Fentebb említettem, hogy az esküvő menete is lényegesen befolyásolja azt, hogy milyen itt egy esküvőt megszervezni, illetve, hogy itt eleve egyszerűbb a lakodalom menete, mint Magyarországon.

Ennek a legfőbb oka, hogy errefelé az esküvők nagyon rövidek magyar szemmel. Van, hogy alig két óra hosszát tartanak (koronavírus-korlátozások nélkül is, úgy értem), és eleve itt nagyon kevés az ilyen „lakodalmas program”.

Lakodalmas játékok egyáltalán nem léteznek, szóval a szervezésnek ez a része is jóval leegyszerűsödik (pontosan ezért vőfély/ceremóniamester után sem kell kutatni, mert a foglalkozás Törökországban nem létezik), hiszen nincsenek külön részek, amikor bármit is koordinálni kellene, amiben részt kellene venni.

Itt legtöbbször tényleg csak átadják a vendégek, rokonok az ajándékokat (akarom mondani aranyat vagy esetleg pénzt – mást nem igazán szokás adni), majd esetleg ha a pár szeretne, akkor nyitótáncolhat (de ilyen több stílusban betanult táncok, külön ruhával stb. nem igazán jellemzőek) és utána megállás nélkül zene, tánc, mulatás van, általában éjfél előttig, amikor is véget ér a legtöbb esküvő.”

Ha szívesen olvasnál még Törökországról, látogass el Mercedes oldalára!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: esküvő Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3716394974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2021.01.19. 08:01:39

Török esküvő=üzlet.

Fülig José 2021.01.19. 22:24:07

@Golf2: mér' a magyar esküvő mi? Ipnapam kipattint 3-4-5 mikulast egy "rendes" esküvőre, a kis gyíkok meg egy év múlva válnak...

Golf2 2021.01.20. 08:04:02

@Fülig José: A magyar normálisabb,nem lóg kiló arany a nyakukban...

élhetetlen 2021.01.21. 04:41:00

@Golf2: Mert a magyar esküvő, az nem üzlet? A mostani trend a lovas tanyán tartott több milliós esküvő. „A magyar normálisabb, nem lóg kiló arany a nyakukban...”. Igazad van, nem aranyra kell költeni, hanem (ha esett akkor sáros), esetleg lószaros cipőre. Az többet ér, mint az arany. A sár, meg a szar lemosható a cipőről, de a hangulat emléke megmarad, míg, ha az arany marad meg, az olyan snassz, ugye? Ez a magyar normalitás?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása