oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 24. 06:30,  Egy furcsa karácsony 17 komment

2020. december 24. 06:30 Határátkelő

Egy furcsa karácsony

Ez a 2020-as karácsony persze mindenkinek furcsa (és akkor még nagyon finoman fogalmaztunk), ám ezt a helyzetet lehet még fokozni – legalábbis ha Éva helyzetébe képzeljük magunkat, akik Németországból jöttek haza az ünnepekre.

A hagyományoknak megfelelően idén is várjuk a fotókat – az ország, város megjelölésével karácsonyfáról, terített asztalról a hataratkelo@hotmail.com címre. Ha pár mondatot is írtok hozzá, azt külön köszönjük!

karacsonyfa_foto_pexels_com.jpg

„Ez az első karácsonyunk határátkelőként. Mondjuk sikerülhetett volna jobban is és ezt még úgy is ki merem jelenteni, hogy a posztot nem sokkal az ünnepek előtt írom.

A karácsonyt Magyarországon töltjük, hazajöttünk, mert mégis csak karácsonyról van szó és az ember szeretne a szeretteivel lenni. (Már hallom is a kórust, minek járvány idején ugrálni, kibírhattátok volna, meg minek mentetek el, stb.) Még ha csak maszkban és távolságot tartva is…

Szóval hazajöttünk, de ez a karácsony nem csak a járvány miatt lett ilyen nagyon furcsa nekünk (jó, azért nagyrészt persze igen), hanem amiatt a fura érzés miatt, amiről írni szeretnék.

Lakásügy

Némi vacakolás után ugyanis a tavaszi kiköltözéskor úgy döntöttünk, egyelőre nem adjuk ki a lakásunkat. Ennek több oka volt, az egyik, hogy az volt a terv, hogy nyáron, meg ősszel (és most, év végén) is többször hazajövünk ilyen-olyan (családi és egyéb) okokból, egyébként is, lássuk meg, hogyan telik az első időszak.

A másik ok ennél pöttyet prózaibb volt, mégpedig az, hogy az évek során annyi cuccunk halmozódott fel, hogy egyszerűen nem volt időnk, erőnk és energiánk összepakolni mindent, ráadásul bútorozott lakásba költöztünk, magyarán azt is el kellett (volna) dönteni, mi legyen a bútorokkal, amiket Magyarországon hagyunk.

Lényeg a lényeg, egy félig üres lakást hagytunk magunk mögött Magyarországon (nyáron persze nem nagyon jöttünk haza, talán ha egyszer és ősszel is), és ennek minden furcsaságával most szembesültünk igazán.

Lehet az embernek két otthona?

A válasz nem is olyan egyszerű, mint gondolnánk, mi több, én nem is tudok igennel vagy nemmel válaszolni rá. Adott egy otthon, ahol az ember nem kevés évet leélt, gyerekeket nevelt, örült, sírt, karácsonyozott, születésnapozott, veszekedett, boldog volt. És amit maga mögött hagyott.

Van egy másik otthon, ahol még nem egészen egy éve lakik, benne a személyes holmijai nagyobbik felével (kisebbik fele ugye Magyarországon), és amit már ennyi idő után is az otthonának érez.

Aztán amikor az egyik otthonból megérkezik a másikba (az újból a régibe), akkor nagyon furcsa érzés fogja el. Amolyan időutazás ez leginkább, ahol visszatérsz valamibe, amit már magad mögött hagytál.

A régi lakásodból alapvető dolgok hiányoznak: tányérok, evőeszközök, személyes holmik, könyvek, a legváratlanabb pillanatokban derülnek ki a legváratlanabb dolgokról, hogy „hopp, ez sincs”, meg az sincs.

Fejeljük meg mindezt egy karácsonnyal és teljes a kaotikus kérdőjel, már ha ez nem képzavar. Áll egy fa a nappaliban, de a falon nincsenek ott a megszokott képek (azok ugye a másik lakásban vannak), a könyvespolcok foghíjasak (a könyvek másik fele otthon), akkor sem tudnál nagyon meghívni senkit, ha nem lenne tiltva a járvány miatt, mert nincs elég evőeszköz, a jobb tányérok, étkészletek szintén otthon…

Ott vagy egy lakásban, ami évekig az otthonod volt és most félig üres.

Csak a karácsonyfa áll a szoba sarkában.”

Ezzel a poszttal kíván a Határátkelő blog is békés, boldog ünnepeket mindenkinek!

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Magyarország Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr116356240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.12.24. 12:03:33

A posztolónak csak annyit tudok mondani, hogy igy sok év távlatából visszanézve, nekem nagyon jó volt, hogy mindig volt lakásom Pesten. Berendezve részben azokkal a bútorokkal ami közt felnőttem. Kint is szerettem a mindenkori otthonomat, de az az új élet volt, apránként lett berendezve. Mindkét helyre öröm volt megérkezni mindig.

Nyugodalmas karácsonyt kívánok mindenkinek.

nyuszigonosz 2020.12.24. 12:05:19

Hát mit is akart mondani a posztíró?
Ha azt kérdi, lehet-e az embernek két otthona: perszehogy lehet, akár több otthona is lehet az embernek. Nem panaszkodni kell, hanem a több otthon lehetöségével élni.

Meg nem tetszik, hogy eleve "kórust" vizionál, miért is?

Amúgy meg: szuper Karácsonyt!

Analóg Telepes 2020.12.24. 14:34:52

Önhitt, megboldogult karácsonyi ünnepségeket kívánok az egyetlen isten, Allah áldásával. Nőjön hosszúra a szakállatok!

Taxomükke (UK) 2020.12.24. 15:34:52

Boldog Karácsonyt és egy átlagos, normális 2021-et kívánok!

SzZoole 2020.12.24. 15:35:07

@nyuszigonosz: alig pár hónapja vannak No-ban, most még frissek ezek a kétes kérdések, itthon-otthon, szerintem. :-)

Egyébként nem tudom kinél mit jelent a család fogalma.

Számomra a család fogalma a feleségem és a gyermekeim. Mi együtt vagyunk, itthon vagyunk és együtt ünneplünk, békében és egészségben, kell ettől nagyobb ajándék?

Csodabogár 2020.12.24. 17:33:19

@nyuszigonosz: Ez a szuper karácsony most ironia?
Neked meg olyat amilyet szeretnél.

nyuszigonosz 2020.12.24. 17:58:09

@Csodabogár: Hát most bámulok, mivel én nem látom benne sehol az iróniát.
Miért is ne lehetne szuper a karácsony? Az mindig olyan, amilyenre mi saját magunk csináljuk.
Meg köszönöm, az enyém tényleg jó, tényleg olyan, amilyet szeretek. Persze, lehetne még jobb, ha nem lenne a járvány, de az meg van.
Neked is kellemes ünnepeket.

Más, sajnos az angol mutáns vírus is Németországban van, egy Angliából a Frankurt-i repülötéren keresztül beutazó nö Baden-Württembergben az. akinél ma beazonosították.

És még más: ma délután pár perccel négy elött meglett asz EU és Egyesült királyság közti megállapodás is.

SzZoole 2020.12.24. 18:11:20

@nyuszigonosz: éppenséggel az az angol mutáns vírus nem igazán angol :-)

www.bbc.com/news/uk-55428953

nyuszigonosz 2020.12.24. 18:12:34

@SzZoole: Tudom, Zoli, de ezen a néven "fut" és a nö, akinél ma elsöként itt kimutatták 4 napja jött Londonból.

SzZoole 2020.12.24. 18:27:57

@nyuszigonosz: értem én, most ugye az angolok a fekete seggüek, meg kb 40 ország bannolja az országot, de ugye tények azok, hogy dél Afrikából származik a “ mutánsangolvírus” :-)

A tiéddel hasonlóan a mi ünnepünk is olyan, mint amilyenné tesszük, boldog, és szeretet teljes :-))

nyuszigonosz 2020.12.24. 18:38:34

@SzZoole: Szerintem nem bannolja senki, pl. Németország egyidöben zárta le úgy az Egyesült Királyságból mint Dél-Afrikából a beutazást.

SzZoole 2020.12.24. 18:42:59

@nyuszigonosz: akkor lehet rossz híreket olvasnék/hallgatnék?

apple.news/AvGhpHsc2RkCUhMRU0nBsBg

nyuszigonosz 2020.12.24. 18:58:58

@SzZoole: Írtam már ezt is, megvolt pár perccel négy elött ma délután.

SzZoole 2020.12.24. 19:37:50

@nyuszigonosz: valóban, elnézést a figyelmetlenségemért, de a vacsorát készítettem :-)

Bredpitt Monika 2020.12.28. 11:00:24

Nekem tetszett a poszt, kicsit rovid volt (es talaltam benne egy szot , ami nagyon tetszik: pottyet).

En tudok ezzel azonosulni, el tudom kepzelni milyen furcsa volt ebbe a felig berendezett lakasba hazajonni. Azt is ertem, hogy ebben a helyzetben is haza akar jonni az ember.
Azert a poszt irojatol szivesen hallanam, hogy vegul is osszessegeben hogy sikerult a karacsony. Tudtak e talalkozni a rokonokkal, szeretteikkel. Merthogy ugye meg ez sem adott a jelenlegi helyzetben.

Itthon is van olyan csalad, aki lemegy videkre es csak a szabadban a varos foteren talalkozik a szuleivel, mert felti oket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása