oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 16. 06:30,  Hazamenni karácsonyra 112 komment

2020. december 16. 06:30 Határátkelő

Hazamenni karácsonyra

Alighanem sokan vannak úgy ezekben a hetekben, hogy nehezen tudnak dönteni, hazautazzanak-e a karácsonyi ünnepekre. Egyrészt ugye jó legalább ilyenkor látni a családot, másrészt a járvány miatt az ember nehezebben szánja rá magát az útra, hiszen sem magát, sem a szeretteit nem akarja veszélybe sodorni. Ezzel a dilemmával szembesültek Kareszék is, akik végül az utazás mellett döntöttek.

Te hazautazol karácsonyra? Már otthon is vagy? Inkább maradsz? Mi befolyásolt a döntésedben? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

autopalya_foto_unsplash_jan_kronies.jpg

„Korábban nem lehetett kérdés, hogy ha karácsony, akkor az ember összepakolja a családot és hazautazik, hiszen szeretné látni a szüleit, a testvéreit, a barátokat. Idén ez nagyon másként alakult.

A nyomorult járvány idén mindenki életét felborította, a tavasz után a nyár egy fokkal normálisabban telt, aztán jött az ősz és szerintem nem kell ecsetelnem, milyen szinten szabadult el minden.

Amikor külföldre költöztünk, sok minden más mellett szempont volt az is, hogy lehetőleg egy autóba beülve gyorsan (értsd, mondjuk 6-7 órán belül) haza tudjunk érni.

A döntés

Ez rendben is lett volna, még a járvány korábbi szakaszaiban is, azonban mostanra olyan rossz lett a helyzet a legtöbb országban, így Magyarországon is, hogy komolyan elgondolkodtunk, milyen karácsony lesz ebből, érdemes-e egyáltalán elindulni.

Szóval az első (és bizonyos szempontból a legnagyobb) döntés az volt, egyáltalán beüljünk-e az autóba? Végül abban maradtunk, hogy az indulás előtt két nappal leteszteltetjük magunkat (hopp, mintegy 100 ezer forint már ugrott is) és ha negatívak vagyunk, akkor hazamegyünk.

Nyilván tisztában voltunk és vagyunk a kockázatokkal, és nagyon nem volt egyszerű dönteni, hiszen senkit sem akar az ember veszélybe sodorni, különösen nem a szüleit.

Alaposan átbeszéltük a dolgot minden érintett féllel és megállapodtunk abban, hogy amolyan „félárbócos karácsony” lesz, azaz találkozunk, de maszkban, a megfelelő távolságtartás mellett, nem lesz közös étkezés, ölelkezés – de legalább látjuk egymást.

Ugyanígy ugrott minden szilveszteri buli természetesen, és az otthon töltött idő nagy részében önkéntes karantént tartunk.

Kérdezhetitek, ilyen feltételek és körülmények között mégis mi értelme van a hazaútnak – nos, még ha csak rövid időre is (és minden biztonsági intézkedést betartva), de legalább tudunk találkozni és ez szerintem nagyon fontos.

A hazaút

Szóval most vasárnap összepakoltunk, utána egy szolid fél órás izmozással beszuszakoltunk mindent a kocsiba (ésszel fel nem érhetem, hogy a túróba lehet ennyi holmit összeszedni állandóan) és elindultunk.

Volt, minden, amire szükségünk lehetett, negatív teszt, munkavállalási igazolás, szóval mi szem-szájnak ingere és elindultunk. A cél az volt, hogy lehetőleg egy, maximum két megállással érjünk haza.

A határátkeléstől kissé tartottunk (no nem mintha nem lett volna minden papír rendben, csak hát nem mindegy, hogy kell-e még Magyarországon is tesztet csináltatni), de aztán kiderült, alaptalanul.

A határőr nagyon rendes volt, megvolt az oda-vissza kérdés (honnan jövünk, mit csinálunk ott, itt mit fogunk csinálni, stb.), aztán amikor kiderült, hogy nem csak pihenés lesz, hanem én dolgozni is fogok (azaz legalább részben üzleti útról van szó), akkor arcán jól látható megkönnyebbüléssel engedett tovább.

Már Magyarországon egyébként 150 km alatt legalább 4-5 brit rendszámú autót láttunk, szóval nem mi voltunk az egyetlenek, akik elindultak, ráadásul ők azért jóval messzebbről jöttek (azon is elmorfondíroztam, hogy ha úgy hozza a brexit, hogyan – és pláne mennyi idő alatt - fognak visszamenni a jövő év elején, ha addig maradnak).

Így értünk hát haza egy nagyon furcsa év végén egy nagyon furcsa karácsonyra. Vigyázunk egymásra, ti is tegyétek azt!”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

(Fotó: unsplash/jan kronies)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony hazalátogatás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9216344080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vrancisco 2020.12.16. 10:55:45

@Fülig José: A jelenlegi, hosszú hetek óta tartó, relatív szigorú korlátozások ellenére is emelkedő esetszámok számomra nem takarnak már mást, mint jól megírt, de már demagógiába csapó PR-t az oltásoknak. Nem fogják a küszöbön álló tömeges oltások előtt kitalálni,hogy "jajj! Csak úgy zuhan az új esetek száma!"... Most már végig kell tolni na...

gabors 2020.12.16. 11:00:25

@fhdgy: " Ezt a nagy ünnepi jövés-menést én tesztnek fogom tekinteni."

csakhogy Mo-on sem a teszteles sem a tajekoztatas nem megfelelo ahhoz hogy barmilyen kovetkeztetest levonhass ...

az USA- ban a harom nagy vandorlos es bulizos unnep utan a nyaron es most tokeletesen latszanak a ket hetes csucsok allamonkent es regionkent is (az amugy is felfele meno statisztikakban). Foleg mert eleg nagy a populacio es viszonylag sokat tesztelnek es ami a lenyeg NEM a kozponti allam vezeti a statisztikakat. (persze vezetik ok is csak azt kevesen hiszik el ala Trump filctollas grafikai). Viszont mind a magan laborok mind a tobbsegeben magan EU intezmenyek kozlik a sajat szamaikat nekem mint felhasznalonak miert hazudjanak ...?

Sot tobb allamban ahol megyenkent valtozoak mondjuk a maszk viselesi illetve kocsma/etterem nyitvatartasok eleg jol latszik meg mindig a kulonbseg.

Persze majd meglatod es eldontod mit csinalsz.

gabors 2020.12.16. 11:21:59

@Fülig José: "de ne pofázz bele a dolgomba," ez ugy altalaban igaz is csak most masokat veszelyeztethetsz ... Ha igaz hogy atment rajtad a virus (teszteltek? mert en is azt hittem de a kesobbi antigen teszt negative lett)...

Szoval ha igy gondolkodtal es cselekedtel es laszartad a masikat akkor bizony veszelyztetted is ez altal. Ez viszont mar mas kategoria.

Mert arra jogod van hogy ugy elj ahogy akarsz de ha engem vagy barkit evvel veszelybe hozol azert mar lehet pofazni mert az mar nem CSAK a te dolgod.

Tudom az emberek tobbsege olyan onzo mint te (meg en) szoval meg tudom erteni (ha akarom). Csak ha valaki aki hozzad kozel all es nem enyhe tunettel probal korhazba menni es mar NEM lesz orvos nover (nyugi lelegezteto gep az lesz) ... mindjart maskepp fogsz erezni.

Vagy csak atlag betegseggel nem kerul ellatasra mert a "sok hulye nem tudott magara vigyazni es coviddal foglalja el az agyakat ahelyett hogy dogolne mar meg" (igy gondolod?) Na akkor is irj hog ki mibe ne pofazzon bele.

Vrancisco 2020.12.16. 11:44:36

@gabors: Ez a "veszélyeztetsz másokat" duma a másik kedvencem, az egyik fő jelige az évben, csak a # hiányzik az elejéről.
Azért kimatekoznám, hogy hány % az esélye, hogy tünetmentesen valójában fertőzött vagy, és, hogy minimimális emberi kapcsolatot tartva, ismétlem, tünetmentesen éppen hány embert fertőzhetsz meg...
Beülsz a saját kocsidba, és hazamész a saját, tegyük fel, a fertőzésen már átesett családodhoz (mint az én esetemben lenne pl.), mivel a korlátozások miatt amúgy se nagyon tudsz mással találkozni.
Szerintem ugyanúgy veszélyeztetünk másokat már csak azzal, hogy autóba ülünk, és kimegyünk a forgalomba. Ennyi erővel egy rosszabb pillanatban letarolok egy családod a kocsimmal, mert elaludtam, elbambultam, megcsúsztam, stb...
Matematikailag szerintem lenne meglepődés...
Más kérdés, hogy aki beteg,és szarul van, az meg nyilván ne induljon családod csókolgatni, de azt meg úgysem engedik sehova...

dikusz. 2020.12.16. 12:45:53

Hát, nem tudom...
Kell az óvatosság, nem mondom. De ha én élnék külföldön, és hazajőve nem ölelhetném meg a szüleimet, nagyszüleimet, a testvéremet, nagyon szomorú lennék.
Ez a véleményem szalonképes változata.

Din Serpahis 2020.12.16. 13:44:31

Hozzánk a szüleim jöttek ki, sikerült is magukkal hozniuk a covidot, szerencsére mindenki megúszta minimál tünetekkel, úgyhogy most legalább elengedhettük magunkat kicsit, volam szaunázni meg a nejemmel étteremben, visszakaptuk picit a régi életünket.

Golf2 2020.12.16. 13:54:07

Magyarországon egyébként 150 km alatt legalább 4-5 brit rendszámú autót láttunk...Sőt Pesten még turisták is vannak,sajnos.

sci_dev 2020.12.16. 14:18:52

@Vrancisco: eleg nagy az eselye. Jellemzoen tunetmentes emberek fertoznek vagy olyanok akiknek enyhe tunetei vannak es nem gondoljak, hogy covidosok. Azok akik mar sulyos betegek nem mennek sehova mert nem is tudnak kozossegbe menni. Az elso hullamban meg el lehetett kapni korhazban meg idosotthonban is, a masodik hullamban nem ez a jellemzo. Hanem az hogy a haver, ismeros meg az osztalytars fertoz ossze.
Vedd figyelembe hogy a fertozes elso par napjaban nem tudod hogy fertozott vagy vagy ignoralod mert csak kapar a torkod es hat az nem covid. A szaglasod majd csak a 3-4. Napra megy el, addigra lazasodsz be, de eddigre mar talalkoztal 100 emberrel ha nem tobbel.

fhdgy 2020.12.16. 14:42:25

@gabors: Vegyünk egy tetszőleges Eu-s államot. Vagy így hazudnak vagy úgy. Én arra számítok, hogy karácsony után nem fogja tudni egy állam sem, hogy hogyan hazudjon.

Ha növekszik a fertőzés és halálozási szám, akkor azt kapják a pofájukba, hogy miért engedték a karácsonyi népvándorlást, miért nem inkább szigorítottak.

Ha csökkennek a mutatók, akkor meg azt kapják a pofájukba, hogy no, lám, miért kellettek az eddigi szigorítások, hisz látszik, hogy nem értek semmit!

No, szerinted melyik ujjukat fogják harapni?

Még az is lehet, hogy kínjukban igazat mondanak???

fhdgy 2020.12.16. 14:47:46

@dikusz.: Sajnos találkoztam olyan esettel, amikor valaki nem volt ugyan súlyosan beteg, csak annyira mint egy normál influenza esetén elvárható, de elment a szaglása és az ízlelése, ennek ellenére nem ment orvoshoz, mert nem akart "lebukni".

Sőt meglátogatott rokonokat!

Folytassam?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 15:31:20

@fhdgy: vegyunk egy tetszoleges allamot. halvany fogalmad sincs rola hogy hazudnak-e.

Csodabogár 2020.12.16. 16:27:14

@Din Serpahis: Örülj, hogy felétek nyitva vannak az éttermek. Itt még oda se mehetsz mert minden zárva. Egyéb szórakozásról, mint szinház, hangverseny stb. már nem is beszélek. Az eljövendő és garantált gazdasági csődről szintén nem érdemes beszélni. Érdekes módon mindenki csak a vírustól fél. Én ha fiatal lennék a csődtől rettegnék, igaz nekem volt már részem a nyomorban, így én tudom, hogy milyen.

Csodabogár 2020.12.16. 16:30:13

@Golf2: Most véletlenül tegnap és mai ís különböző okokból a belvárosban mászkáltam, buszoztam és villamosoztam. 1-2 német rendszámu autót láttam, de ez a megszokott üzletelő kocsik. Turistát vagy egyéb külföldi kocsit egy szálat se láttam. Nem tudom te merre jársz.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.16. 16:31:08

@Vrancisco: igy van! CA-ban betiltottak a SZABADTERI ettermi etkezest, gyakorlatilag az osszes kisvallalkozasnak (small business) be kellett megint zarni, de a nagy aruhaz lancok ugyanugy nyitva vannak...:( de mar gyulik a sok alairas a kormanyzo visszahivasara. Egyre tobb embernek van elege (politikai hozzaallastol fuggetlenul) az ertelmetlen, megalapozatlan es onkenyes intezkedesekbol. Foleg ugy, hogy a kormanyzot ekozben rajtakaptak, hogy bent (!) partizott egy etteremben, meg a varosvezetok Hawaiira ruccantak at valami " konferenciara"...
www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2020/11/25/opinion/gavin-newsom-french-laundry-california.amp.html

Csodabogár 2020.12.16. 16:35:30

@fhdgy: Nem tudom honnan terjed itthon a hír, hogy hazudnak. Igaz nem hallgatom a hazai híreket, de amit látok a németkenél pl. tényleg nagyon megugrottak az eset és halálozási számok. Feltehetően a hollandoknál is, ahol tegnap bejelentette a miniszterelnök, hogy mától minden zárva, kivéve az alapélelmezést. Nem hinném, hogy egyszerü volt meghozni Németotrszágban a döntést, hogy karácsony előtt 2 héttel lezárják a kiskereskedelmet is, a többi már ugyis zárva volt. Miért hazudnának szerinted?
Én igazán nem vagyok kormánypárti, de bármi történik itthon, abből rögtön politikát csinálnak. Kb. ezt csinálta Trump is, megvolt az eredménye.:-(

Shanarey 2020.12.16. 17:27:40

Az EU nagy részében, nem trükköznek, a vírus adatokkal, ez is főleg Magyarországon szokás. Ha kell akkor magas, ha kell akkor alacsony, ezt a Viktátor elrendeli, a nyunyókás néni pedig megoldja.

A Hadházy, ez ügyben lebuktatta a kormányt, mert neki azt mondták nincs adatuk a halálozásokat illetően. Ám a kormány oldalon letölthető, az ezen adatok bejelentéséhez szükséges adatlap. Nos akkor hogy hogy nincs adat? Azért nincs, mert alkalomhoz illően módosítják.

varosikurir.hu/hadhazy-akos-a-hazug-tisztifoorvos/

nyuszigonosz 2020.12.16. 17:37:07

Szerintem ahogy @Shanarey: is írja, az EU nagy részében senki nem trükközik a vírus adatokkal: sajnos nem jók, de nem is titkosak.
Nem tudom kinek jó ilyen adatokkal összevissza trükközni és föleg mire jó.

@Csodabogár: Nem, nem volt egyszerü döntés ez a mostani lezárás, sajnos késön jött. :-(

SzZoole 2020.12.16. 18:06:50

@Zsuzsi65: “ a kormanyzot ekozben rajtakaptak, hogy bent (!) partizott egy etteremben, meg a varosvezetok Hawaiira ruccantak at valami " konferenciara“

Ezt egy szóval is le lehet irni SZÁJERTEZTEK :-)))

fhdgy 2020.12.16. 18:55:25

@Csodabogár: Nézd meg kérlek a nickemet! Én hivatásos katona voltam, elég közel a tűzhöz.

Én nem állítom azt, hogy minden kormány hazug, de amit tapasztaltam, az alapján merem állítani, hogy vannak bizonyos típusú országok, ahol akkor sem tudnak igazat mondani, ha akarnának, mert annyira a vérükben van, hogy ...

Pl. Te elhiszed, hogy a magyar kormány korrupció ellenes?

Én elhiszem, de csak akkor, ha a korrupciót úgy definiáljuk, hogy az a disznóság, amiből őket kihagyják.

fhdgy 2020.12.16. 18:58:54

@nyuszigonosz: Hidd el, volt idő, amikor olyan programokat kellett írnom, amik azt az eredményt hozták ki, amit a nagyemberek akartak. Nem véletlenül szereltem le.

dikusz. 2020.12.16. 19:56:41

@Golf2: Hol? Egy neten rendelt csomagért mentem ma be a Deák térre, alig voltak az utcán.

dikusz. 2020.12.16. 20:16:56

@fhdgy: Nem kell, én is tudok példákat hozni:

Tegnap beszéltem a barátnőmmel. Az unokahúga kórházban, intenzív osztályon dolgozik (segéd)nővérként.
Pozitív teszteredménnyel a karantén megkezdése előtt még elmentek a barátjával nagybevásárolni a Tescoba...

Egy másik barátnőmnek az öccse halt meg a covid miatt. Olyan betegséget jelöltek meg, amiről nem is tudtak, amiről tudtak, azt meg sem említették. Amikor kórházba került -rögtön az intenzívre- csináltak tesztet, ami negatív lett...

fhdgy 2020.12.16. 20:29:28

@dikusz.: Az a baj, hogy mindenre van példa, meg az ellenkezőjére is.

Miben higgyen ezek után a szerencsétlen ember???

SzZoole 2020.12.16. 20:32:18

@dikusz.: ha a neten rendelsz valamit, azt szállítják házhoz?

Én nagyon sok mindent rendelek a neten és azt mindig házhoz hozzák.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 20:52:46

@Shanarey: olvasd el az interfeszt aztan rajossz hogy hadhazi miert ostoba / nez titeket ostobanak. ha nem jossz ra, itt kerhetsz segitseget.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 20:52:46

@Shanarey: amugy a multkori linked sokkal viccesebb volt. ideztem a fooldalukon levo legnagyobbal szedett cimet es olyan tragar volt hogy kimoderaltak innen :) ez a mostani csak olyan bulvar legalja, semmi extra.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 20:52:46

fohadnagy amugy nem fotiszti rendfokozat, hanem sima kozepmezony, maximum a tabortuzhoz vannak kozel, a kormanyhoz meg annyi kozuk van mint itt a blogon barkinek.

fhdgy 2020.12.16. 21:14:41

@droid_: Nem szívesen reagálok a hülyeségeidre, de most megteszem, akkor is ha HÁ örökre kitilt!

Ide figyelj hülyegyerek!

A rendfokozat, meg a beosztás nem ugyanaz! Kapisgálod?

Én, mint szarfaszú főhadnagy, a varsói szerződés főparancsnokát, Kulikov marsallt, basztam át. Parancsra!

Felfogja a a kis töpörödött agyad???????????????

dikusz. 2020.12.16. 21:25:14

@fhdgy: Inkább kinek higgyen a szerencsétlen ember.

Kritizálni azt mindenki tud, de a tuti megoldással, hogy kéne kezelni a helyzetet nem tudnak előállni.

Tudom, hogy komoly a helyzet, de attól hogy betegre aggódom magam, nem lesz jobb. Betartom azokat a szabályokat, amiket kell, a lehető legkevesebbet megyek vásárolni, egy héten max kétszer, és nem bolyongok a városban.
Nem veszem készpénznek azt, amit a hírekben olvasok, hanem amit magam tapasztalok, látok, azt tartom valósnak.

Hari Seldon 2 2020.12.16. 21:27:44

@fhdgy:
Szerintem sokan nem tudják, hogy simán előfordulhat egy alacsonyabb rangú katona utasítja a felette levőt (nyilván beosztása / parancsa miatt)

Talán a legismertebb példája Hentsch alezredes az első marne-i csatában.

dikusz. 2020.12.16. 21:37:25

@SzZoole: Nem szoktam rendelni a netről, ez kivételes alkalom volt.
A kerület múltjáról rendeltem helytörténeti könyvet, van egy másik megrendelésem szintén ebből a témából. Üzletben nem kaphatók, csak netes antikvár oldalon, és ott is nagy szerencse kell hozzá, többségük magánkiadás.
Azonkívül a postaköltség harmada a könyv árának. Nem a világból kellett kimennem, végállomástól végállomásig az üres tujára ültem fel, és csak az átvevőhelyre mentem. Csak egy utcai könyvárusnál álltam meg turkálni a könyvek között, kincseket lehet ott találni, 300-600 Ft-ig, nem csúcsforgalomban.

fhdgy 2020.12.16. 21:41:35

@Hari Seldon 2: Vagy talán példa Oliver North alezredes esete ( ha jól írom ). De mit csináljak, csinálhatok, ha vadbarmokkal állok szemben? Semmit nem tudnak egy hadsereg működéséről, de osztják az észt. Hentsch alezredesről nem tudok semmit, de mindjárt pótolom.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 21:52:11

@fhdgy: es? nem irtam sehol hogy beosztas. a fohadnagy egy rendfokozat, 12 egy tucat belole, itt pedig egy nevtelen kommentelo valasztott nikkje. te hivatkoztal ra mint valami ervre. buszke lehetsz erre a sikersztorira a dicso magyar nephadseregben, paraszt voltal egy sakktablan. melyik haboruban is?

ergo a kormanyok mindig hazudnak. bravo.

fhdgy 2020.12.16. 21:53:12

@Hari Seldon 2: Megnéztem! Talán már tudom, hogy ki volt Richard Hentsch alezredes, később ezredes.

Majd még jobban elolvasom, hogy mit lehet tudni róla.

Sok mindent tudnék mesélni rólam, de nem teszem.

Olyan infók birtokában voltam, amiért akkor öltek is, de tartottam a számat és mai is tartom!

Csodabogár 2020.12.16. 22:28:49

@dikusz.: Ember nem volt sok, viszont az autók! Nem külföldiek. Senki nem dolgozik vagy nem tudom mi van. Délelőtt tíz után, lépésben araszolt a busz a belváros felé. Közben bőven volt alkalmam a rendszámokat tanulmányozni, mert mindig ezt teszem, egész automatikusan.

gabors 2020.12.16. 22:29:58

@Vrancisco: "Azért kimatekoznám, hogy hány % az esélye, hogy tünetmentesen valójában fertőzött vagy, és, hogy minimimális emberi kapcsolatot tartva, ismétlem, tünetmentesen éppen hány embert fertőzhetsz meg..." eleg sokat, de eleg ha csak egyet is ha eppen belehal (ha nem a te rokonod gondolom leszarod) .... (mert azert naponta mar hetek ota boven szaz felett van ez a szam Mo-on ... nem tudom Te hol elsz... ott lehet senki)

de itt UTAZASROL volt szo...

Amugy ha valaki azzal jonne hogy basszus nem akarom hogy teszteljenek, bar szarul vagyok, mert akkor elvesztem a munkam es a csalad ehezik azt meg akar el is fogadnam...

De itt opcionalis dologrol van szo ha NEM utazik valaki haza karacsonyra SEMMMI az eg vilagon nem lesz ... tisztan ONZES mint ahogy Te mondtad ne pofazzon senki bele ... csak ennyi... matekozd ki de irj ha majd a nagyi covid-ban hal meg ...

En ismerek olyat (nem barat csak elmondta) akinek az apja halt meg es maig nem tudja hogy nem eppen O maga fertozte meg, mert mint EU dolgozo nem tudni ki kitol kapta el O most mar jol van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.16. 22:30:22

jaj ezt nem hiszem el, hogy leirta! "ha elmondom amit tudok meg kell oljelek" es komoly arc hozza :D senki tobbet? :)

Csodabogár 2020.12.16. 22:30:55

@fhdgy: A józan eszébe talán. Én legalább is igyekszem ezt tenni.

kék madár 2020.12.17. 00:20:38

@Zsuzsi65: "ertelmetlen, megalapozatlan es onkenyes intezkedesek"
szerinted miert hozzak oket, ki talalja ki es miert?

PannonBoy 2020.12.17. 00:47:26

Azert az eleg szomoru, hogy sok ember nem tudja megtenni, hogy csak ugy elmegy tobb hetre Magyarorszagra (letolteni a karantent, plusz a tervezett tartozkodas), legalabb Karacsonyra lehetett volna nemi enyhites, de sok helyen nem engedik el az alkalmazottat tobb hetre, foleg Karacsonykor.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.17. 04:49:36

@kék madár: az intezkedeseket akkor fogadnak el jobban, es akkor lenne ertelme (pl itt CA-ban) ha konzisztensen mindenkire vonatkozna. De amikor a kis businesseket bezarjak, de a nagy aruhaz lanc siman nyitva lehet, akkor ertheto, hogy az emberek megkerdojelezik.
Tisztaban vagyok vele, hogy a CA-i intezkedesek (pl az outdoor dining betiltasa) "logikaja" az volt, hogy akadalyozza a csoportosulast, de amikor mondjuk a kormanyzo ezt semmibe veve elmegy egy lulxus etterembe partizni, az is sokakban felveti a kerdest, hogy valoban annyira "veszelyes"-e az egeszsegunkre, ha mondjuk 6-8 ember egyutt etkezik egy etteremben.
Kozben meg egy csomo kis csaladi business adta be a kulcsot, mert ezek miatt az intezkedesek miatt tonkre mentek...:(

Szerencsere az emberek kezdenek felebredni, es azt mondani, hogy most mar eleg abbol, amit CA kormanyzoja megenged maganak. Szepen gyulnek az alairasok a visszahivasara. Legalabb kicsit megszorongatjak, es latni fogja, hogy nem tehet meg akarmit. Tobb per is van mar folyamatban...
www.nrn.com/news/california-joins-cities-and-states-battling-dining-restrictions-court-are-lawsuits-having

"Attorneys representing the CRA said Tuesday that “the county of Los Angeles’ own data shows that restaurants are not the leading cause of the recent increase in transmissions,” and that they will be back in court next week to argue that county officials need to provide scientific evidence to back their decision to prohibit outdoor dining."

Golf2 2020.12.17. 07:28:54

@dikusz.: Kálvin téren,Móriczon csapja meg a fülem nem ritkán orosz,héber,balkáni beszéd.

Vrancisco 2020.12.17. 07:48:15

@gabors: Nem én írtam, hogy "senki ne pofázzon bele", de ez részlet kérdés :)
A Nagyi, egyem meg a szívét,nem fog covidban meghalni, mert szegénykém már 14-ben meghalt rákban meg a magyar egészségügyben, a másik nagyi meg születésem előtt, ami nem tegnap volt...
A lényeg, hogy lehet könnyen pofázok, mert már csak Anyukám él, 59 évesen, fitten, ex-óvónőként, akin pár nap alatt átment a cucc torokkaparással, szaglásvesztéssel, oszt' kész. Testvéreimen szintén. Talán nővéremnek voltak influenzához közelebbi tünetei, de nem érték az el.

@dikusz: ha a saját tapasztalataim szerint kéne megítélnem a járványhelyzetet, akkor nincs járványhelyzet... :) Gyakorlatilag egész évben nem volt a közvetlen és közvetett körömben súlyos eset, csak megfázósdi. Így ez alapján sorry, de nem tudom komolyan venni azt a hisztit, ami itt Németországban is megy, ha valahol átlépi a 200/100.000 arányt az elmúlt 7 napban a járvány, ami a lakosság 0,00006!!!!%-a... És mást sem hallani, csak "ne örüljetek parasztok, a vakcina sem old meg semmit!" Ergo kuss a nevünk innentől, de ahogy írtam, tűrjük és tapsoljunk, ha majd az ajtóinkat deszkázzák, ugyi?

Golf2 2020.12.17. 07:48:16

@dikusz.: Kocsival dugó garantált bármilyen irányban hála a sok korlátozásnak,a buszok tömve,kupleráj az egész.Hétvégén dettó.

dikusz. 2020.12.17. 08:36:59

@Csodabogár: Nem kell fizetni a parkolásért, gondolom azért van több. Talán még az is kocsival megy, akinek nincs autója.

A turistákról írtam, hogy kevesebben vannak, azokról, akik a belvárosban, a bulinegyed környékén lézengenek. Amikor nincs korlátozás, a nap minden szakában teli van velük a Deák tér, a Madách tér környéke, most nem.

dikusz. 2020.12.17. 08:52:40

@Vrancisco: Ezt most nem tudom, melyik hozzászólásomra írtad válaszként, és miért.

dikusz. 2020.12.17. 09:23:43

@Golf2: Most? Nehezen tudom elképzelni, hogy azok turisták lennének. Nincs nyitva szálloda, étterem múzeum, semmi, turistabuszokat sem látni, szállodahajók sincsenek a Dunán, hogy jöttek volna ide?
A Móriczon, és a Kálvin tér környékén is több egyetem van, kollégium van külföldi hallgatókkal. A körtérre pedig elég gyakran keveredtek a Budafoki útról.

dikusz. 2020.12.17. 09:24:32

@Golf2: Ha tehetem, nem csúcsforgalomban utazom. Az utóbbi hónapokban nem volt tömeg egy járművön sem.

Golf2 2020.12.17. 11:06:24

@dikusz.: 8ra járok akkor tele van a metrópótló meg a többi is.Délután haza dettó.

2020.12.17. 11:19:08

@Vrancisco:

Szerintem nem jó érveket mondasz.

Például ezt írod:
"Szerintem ugyanúgy veszélyeztetünk másokat már csak azzal, hogy autóba ülünk, és kimegyünk a forgalomba."

Így van. Észrevetted-e már, hogy az autóvezetésre elég komoly szabályok is vonatkoznak?

"ha a saját tapasztalataim szerint kéne megítélnem a járványhelyzetet, akkor nincs járványhelyzet... Gyakorlatilag egész évben nem volt a közvetlen és közvetett körömben súlyos eset, csak megfázósdi."

Ez analóg a következővel:
Az én közvetlen környezetemben még soha senki nem halt meg autóbalesetben, tehát valószínűleg nem is olyan veszélyes ez az autóvezetés, mint állítják.

Túrok egy statisztikát, évente ~500-an halnak meg Mo-on közlekedési balesetben. 500, bazzeg, mekkora része az a lakosságnak? Elenyésző. És EMIATT kell nekem a jobb oldalon vezetnem meg megállnom a lámpánál? Hát normálisak ezek? Az én szabadságjogaimmal mi lesz? Meg hogy egyes irányokból nem hajthatok fel az útra? Hát csak nem be akarják bedeszkázni az ajtómat is?

Látod, ezek analóg érvek.

A másik, itt is írták már mások, de biztos hallottál is róla (ha meg nem, léci, keress rá): megelőzési paradoxon.

Szóval értem én, hogy nem szívesen hordasz maszkot meg maradsz otthon, de léci keress rá másik érveket, ezek nem jók.

Vrancisco 2020.12.17. 11:19:17

@dikusz.: "Nem veszem készpénznek azt, amit a hírekben olvasok, hanem amit magam tapasztalok, látok, azt tartom valósnak." - igazság szerint szarul fogalmaztam meg, és személyes támadásnak vehető, ezért bocsi :) Csak megtetszett ez a mondat, és a saját oldalam nyomatékosítására fejlesztettem tovább, általánosan, úgy "mindenkinek szólva"... :D Szarul aludtam na! Ahogy mostanában nem nehéz ugye...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.17. 11:36:15

@Nagy kámpics: a megelozesi paradoxont az autovezetes peldan is remekul bemutattad.

Vrancisco 2020.12.17. 13:51:05

@Nagy kámpics: Ha évente csak 500-an halnak meg közúton Magyarországon, leszedem az arcom, de értem a lényeget és hasonlatot!
Viszont dönthetek, hogy autoba ülök vagy sem, vagy, ha beülök, hova megyek, mikor, kivel...
Most meg az eddigi megszokott életünk kb. feléről sem rendelkezhetünk, és nem az otthon maradás meg a maszk a baj, hanem hogy hónapok óta ez megy totálisan zavaros és követhetetlen következményekkel, és még ki tudja meddig.
Aranyos dolog jönni a megelőzési paradoxonnal, csak már annyira k.rva unalmas, mint a laposföldezés meg a "majd, ha nagyanyád"-ozás... Nyáron alig voltak korlátozások, mégis eltűnt minden, mert azt mondták, aztán ősszel visszajött, mert azt mondták. Most hetek óta a tavaszit megközelítő korlátozások vannak Európa szerte, mégsem csökkennek a számok érdemben, mert most már meg kell várni a vakcinát... Aztán meg jönnek, hogy "nehogy már azt higgyük, az megold mindent"... Nektek nincs tele a tökötök (ha van, ha nincs) ezzel a totális töketlenkedéssel és átláthatatlansággal? Ahogy írtam már, nem vitatom a vírus létezését, és hogy valakire veszélyes, ahogy az k.rva sok más betegség is... Most majd megint jöhet/jön számtlan tény meg elemzés, és a többi. Bocsánat, ha egy ilyen elb.szott év után már nincs türelmem minden k.rva statisztikát figyelni, amikor nem tudjuk, milyen jövő vár ránk, lesz-e még egyáltalán lehetőségünk kicsit élni utolsó fiatal éveinkben, mielőtt esetleg családot alapítanánk, vagy egyáltalán lesz-e még normalitás valaha egy vírus miatt, ami 99,95%-ban nem veszélyes...

"Az én közvetlen környezetemben még soha senki nem halt meg autóbalesetben, tehát valószínűleg nem is olyan veszélyes ez az autóvezetés, mint állítják."
Az autóvezetés nincs is úgy kezelve a világban, mintha egy 99,95%-os halálozási rátájú gyilkos vírus lenne. Oda kell figyelni, de néha történnek balesetek. Ez a vírus meg gyakorlatilag az egészségügy oltárán tönkretesz MINDEN ÉS MINDENKI MÁST!
Talán arra kéne fókuszálni, hogy egy hulladék minden ország egészségügye ezek szerint, és nem a vírus olyan szörnyű... Talán át kéne értékelni és szervezni az egészet a világon, és felkészülni az ilyenekre. Eskü, egy földönkívüli invázió kb. 3 perc alatt letarolná ezt a elcseszett fajt...

Aztán majd jön a következő vírus is, mert a politikusaink és a média sosem hazudna nekünk, és csak egy igazság van, ami fentről jön! Bocsánat, hogy ennyire szubjektív és érzelmes a reakcióm, de minden ténytől függetlenül tele a f.szom az egésszel, úgy, ahogy van.
3-szor halasztottuk az esküvőnket, és úgy néz ki, májusban is ez a hiszi lesz még...
Igazából irigylem azokat, akik még ennyi idő és fejetlen sz.patás után is sorban állnak és tapsolnak ehhez az egészhez, és még mindig az a fontosabb a saját életüknél, hogy az X-edik állampolgár nagyanyjának a férjét ne veszélyeztesse...
Én egy önző tetvedék vagyok, belátom...

odamondó 2020.12.17. 19:01:02

@Nagy kámpics: viszont napi 10 ember belehal az alkoholizmusba és még mindig úgy látom, hogy a szupermarketekben a polcokról nem vették le az alkoholt.

Dohányzásba is sokan belehalnak és azt is lehet még kapni(igaz jó hogy drágult)

Igénytelen fos kajákat is lehet kapni amibe tízezrek halnak bele és még mindig nem látom a limitálást.

@Vrancisco: @Fülig José: jó olvasni, hogy vannak mások is akik normálisan akarnak élni.

Taxomükke (UK) 2020.12.17. 19:25:38

Mai hir Svedorszagrol:
"A tízmilliós országban eddig közel 350 ezer megbetegedést regisztráltak, közülük 7800-an haltak meg."
Szamoljunk.
A lakossag 3,5%-a kapta el a virust. Ezek 2,2%-a halt meg.
Tehat egy olyan virusrol beszelunk, amely a lakossag 0,078%-at, azaz kevesebb mint egy ezreleket öli meg.
Csak szolok.
Lehet, hogy a panikkeltes es altalanos retteges kovetkezteben tobben halnak meg?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.17. 20:10:17

@Vrancisco: nem allnak sorba a szopatasert, nem tapsikolnak a korlatozasoknak, nem golyoztak be totalisan, es semmi hasonlo nem tortenik amiket meg itt irkalsz kinodban. ezt a kepet azert epited fel a magad szamara hogy a sajat nezopontot jozanabbnak tunjon, hogy a sajad erdekeid igazolhatoak legyenek. ezert tartod ertelmetlennek es megalapozatlannak az intezkedeseket, ezert igyekszel figyelmen kivul hagyni mindent ami ebben megzavarna, ezert szimpatikusabbak szamodra egyre inkabb az osszeeskuves-elmeletek is, amiken mas esetben te is jot rohognel.

kék madár 2020.12.17. 21:19:23

@Zsuzsi65:
szerintem (majdnem) teljes kaosz a kormanyzatban, de ez ertheto, tombol a virus es elfogytak a korhazi agyak.
Az hogy a Gavin egyszer elment egy etterembe meger egy botranyt de utana felesleges rugozni rajta es azt mondani, hogy akkor mindenki hadd menjen el etterembe, o is megtette. Latjuk, hogy Trump peldaja milyen karokat okozott, azon megse rugoznak, mert nincs annyi ideje senkinek, amennyiszer cikizte a maszkviselest, tartott gyuleseket bulikat superspreader eveneteket.

Egyszeruen a kormany kezeben nincs jo megoldas, ha tul szigoru az a baj, Orange countyban ugyse tartjak be, ha nem eleg szigoru, az, eleg ha az emberiseg 2%-a felelotlen tulok, pokolla teszik a korhazi dolgozok eletet a felreertelmezett jogaik kielesevel. Ez egy haborus helyzet es azt kene felfognia mindenkinek hogy masik eletet veszelyezteti a sajat hulyesegevel. De nem fogja, eddig se arrol volt hires a Karen, hogy nem vett SUV-t es pazarolt el egy medencenyi vizet havonta a 200 m2 fuvere.

kék madár 2020.12.17. 21:28:47

@Taxomükke (UK): ez pont 7800-al tobb mint amennyi eletben maradhatott volna, ha nem teszik ki a fertozesnek, foleg idosotthonokban. A 7800 halott hozzatartozoi biztos nem bagatellizalak ezt el ugy mint te, Viszont Donnie Trump Junior is azt mondta nagyjabol amit te: ezek semmi szamok.

Eleg jol megfigyelheto, hogy aki nem veszelyeztetett- papiron az semmibe veszi a virust, aki meg idos, beteg, az sokkal komolyabban veszi. Es termeszetesen nem az idosek akik napi 25 metert tesznek meg a nappaljukban, hurcolasszak szet a virust.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.17. 21:36:41

@kék madár: kicsit sarkosan latod a dolgokat ;) masok is leteznek, nemcsak Karenek ;)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.17. 21:41:16

@kék madár: tobb "papiron veszelyeztetett" ismerosom van (tudom, anekdotikus pelda), akik v megkaptak a virust es koszonik, most is elnek es virulnak (van koztuk diabeteszes, overweight stb), vagy pedig nem astak be magukat 9 honapja.. jozan paraszti esz szerint betarthak az eloirasokat, de nem elnek felelemben, es nem (csak) azokat a hireket nezik, ahol allandoan csak a halottak szamarol irnak, meg a csokkeno agyszamrol (haha, ekezet nelkul is igaz:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.17. 21:59:31

@odamondó: jarvany. fertozo betegseg. mindenki normalisan akar elni. izlelgessed ezeket.

kék madár 2020.12.17. 22:29:21

@Zsuzsi65: hat ha neked az, hogy 2%-ot huztam le az sarkos, am legyen.

nem mondtam, hogy felelemben kell elni, csak nem tuntetni az ertelmes szabalyok ellen hanem betartatni azokat. A felesegem munkahelyere rendszeresen becsortet egy maszk nekuli vaddiszno es korbe uvoltozi az embereket, hogy neki jogai vannak, es Trump, Trump, Trump, na ezek miatt kell sajnos felni. De a hulye az partallas nelkul is hulye, csak Trumpnak o az udvoskeje

"nem (csak) azokat a hireket nezik, ahol allandoan csak a halottak szamarol irnak, meg a csokkeno agyszamrol "
ezt nem ertem, vannak olyan hirek, ahol csokken a halottak szama, es novekszik az agyszam? Vagy azokat a hireket nezik, ahol errol hallgatnak? Ez egy objektiv szam ez nem CNN vs Foxnews kerdes, hanem a veres valosag

Taxomükke (UK) 2020.12.17. 22:40:13

@kék madár: Tulsagosan fogekony vagy a media es a politikusok altali panikkeltesre.

kék madár 2020.12.17. 22:49:25

@Taxomükke (UK): igy van, nezegethetnek macskas videokat is a hirek helyett, mindjart tobb ures ágy lenne a korhazakban :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.17. 22:56:16

@Zsuzsi65: "jozan paraszti esz szerint betarthak az eloirasokat, de nem elnek felelemben"

ez nagyjabol a teljes tarsadalomra igaz, csak van aki belatja hogy nala hozzaertobbek hozzak az eloirasokat, masok meg "atlatnak a szitan". az elenyeszo kisebbseg meg fizeti a birsagot vagy orul maganak hogy meg nem bukott le.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.18. 00:58:38

@droid_: "sak van aki belatja hogy nala hozzaertobbek hozzak az eloirasokat,"

A baj csak akkor van, ha azok a "hozzaertobbek" visszaelnek a kezukben levo hatalommal, es olyan intezkedeseket hoznak, ami nem megalapozott (nincs ra tudomanyos bizonyitek pl hogy az outdoor dining nagyobb kockazatot jelent, mint mondjuk bemenni egy szupermarketbe, de ennek ellenere lezaratja az illeto "hozzaerto" az ettermeket, es szerencsetlen kis business igy huzhatja le a rolot, mert kiszallitasbol nem lesz annyi bevetele, hogy magat es az alkalmazottait fenn tudja tartani :(
Vagy pl a nagy corporate uzletlancok mind "essential" businessnek minosulnek, es nyitva lehetnek (mondjuk ha kerti szerszamokat akarsz venni, mert ugye az nagyon fontos most ;), de a kis csaladi vallalkozas borzaszto nagy riziko...
Na ez az, amibol eleguk van nagyon sokaknak itt nalunk CA-ban...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.18. 01:07:28

@kék madár: "ertelmes szabalyok ellen" - lsd az elozo kommentem az "ertelmes" szabalyokrol :)
"ezt nem ertem, vannak olyan hirek, ahol csokken a halottak szama, es novekszik az agyszam? Vagy azokat a hireket nezik, ahol errol hallgatnak? Ez egy objektiv szam"

Tudod, hogy a statisztikakat hogy gyartjak...:) Arrol meg nem igazan olvasunk/hallunk, hanyan epultek fel, hanyan gyogyulnak meg. Mutass nekem mainstream mediat, ahol errol lehet olvasni - talan itt-ott elszorva a kis szines hirek kozott...

Tovabbmegyek...most mar ott tartunk, hogy Instagram is beallt a cenzurazok taboraba, es ha valaki egy olyan posztot like-ol, amiben valaki meg meri emliteni, hogy masban is haltak meg ennyien (vagy meg tobben), akkor az illeto kapja "nagy testvertol" a figyelmeztetest, hogy "fake news"-t like-olt, es az adott poszt le lett szedve Instagramrol (csaladtag tapasztalata)

kék madár 2020.12.18. 01:45:35

@Zsuzsi65: igen de akkor lenne abban logika, hogy a kormanynak meg mit tudom en kinek erdeke a szamokat hamisitani.

En erre meg ertelmes erveket nem hallottam

En ugy tudom, hogy a statisztikakat tenyek alapjan gyartjak, mashogy nehez lenne, es belegabalyodnanak a hazugsagokba ahogy ez pl. Magyarorszagon tortenik. Elottem minden osszeall, semmi nem mond ellent amit a hirekben latni. A kornyezetem 20%-a elkapta, sokan belehaltak, az orvosok nem ernek ra, a korhazak tele, stb.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.18. 01:53:42

@kék madár: "A kornyezetem 20%-a elkapta, sokan belehaltak, az orvosok nem ernek ra, a korhazak tele, stb"

Ok, 20% elkapta. Ez hany ember? Hanyan haltak meg kozuluk? Hanyan voltak intenziven kozuluk? Gondolom, azzal te is tisztaban vagy, hogy ez a pelda nem igazan jo..mint ahogy az sem, hogy xy-nak egy ismerose sem kapta el stb stb. Kicsit ma perspektivaban kell gondolkodni...
Tudod, nekem az jutott eszembe, hogy mit csinalt Newsom 9 honapig, amikor mar az elejen mondogattak, hogy jaj-jajj, keves lesz a korhazi agy stb stb. Nem volt ideje kicsit emelni a korhazi agyak szamat? Nem lehetett volna mondjuk atiranyitani par milliot a budgetbol erre?

kék madár 2020.12.18. 02:08:07

@Zsuzsi65: nem latom, hogy a statisztikak barmilyen szempontol santitanak, szemelyes tapasztalattol fuggetlenul. Naponta letoltom, terkepre teszem elemzem, osszehasonlitom, trendeket nezek, demograpfiai adattal osszevetve orszagos szinten, egyszeruen semmi jelet nem latom hogy a kormany hamisitana, befolyasolna. Persze sok allamban ez nem igy van.

kék madár 2020.12.18. 04:20:49

@Zsuzsi65:
"az sem, hogy xy-nak egy ismerose sem kapta el stb stb. Kicsit ma perspektivaban kell gondolkodni..."
te is a sajat tapasztalatidat hoztad fel, de az biztos mas, mert az a tied :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.18. 07:24:04

@Zsuzsi65:
olyan korlatozast nem lehet hozni ami mindenkinek pont ugyanannyira faj. ha egy gazdasagi szegmenst rendszerszinten hatranyba hoznak, azt lehet kompenzalni, ami meg is tortenik sok helyen. nalatok nem? egyedi esetekre ezt nem hinnem hogy meg kellene tenni, uzleti kockazat ez is.

az gyenge erv, hogy azokat miert kellett bezarni ha ezeket meg nem. pontosabban az rossz valasz erre a kerdesre, hogy akkor legyen minden nyitva vagy legyen minden zarva. egyszeruen azert mert a korlatozasokat fokozatosan es szakaszosan alkalmazzak, es valamilyen szempont szerint dontest kell hozni. ilyen szempont lehet, hogy mennyire kockazatos a nyitvatartasa ennek vagy annak. de ilyesmire nem lesz soha tudomanyos bizonyitek. gondold vegig mi kellene hozza. ennel sokkal egyszerubb dolgokat sem lehet a jarvannyal kapcsolatban ellenorzott keretek kozott, megismetelhetoen kikiserletezni. ahhoz nem kell sok belatas hogy ezt elfogadjuk.

de nem ez az egyetlen szempont. hasonlo kockazat eseten (es nyilvan altalaban is) azt kell figyelembe venni a jozan esz szerint, hogy mennyire letfontossagu az adott uzlet szolgaltatasa. nem hiszem hogy ezt barki vitatna. ami vita targya lehet hogy ki mit tart fontosnak. etterembe jaras es szerszamok arusitasa kozul te ugy latszik az ettermet gondolod fontosabbnak, ebben legalabb biztosan nem ertunk egyet. de nem is kell, mivel nem mi dontunk. lehet firtatni a donteshozok hozzaerteset (azert azt jo eszben tartani, hogy a donteshozok nem a sajat szaktudasukra tamaszkodnak hanem szakmai stabok mukodnek mindenutt), de arra fogadnek hogy sem neked sem nekem semmi kompetenciank nincs ebben. hasonloan itt sokan masokhoz.

Analóg Telepes 2020.12.18. 07:24:24

@Taxomükke (UK):
A 46. héten (november közepe) 3600 fölött volt az adott héten elhaltak száma Magyarországon (ez a legfrissebb adat, azóta szinte biztosan jelentősen tovább nőtt). A korábbi évek 46. hetében 2300-2500 közötti számokat jegyeztek fel. Azaz már közel 50%-kal magasabb a heti halálozás, mint nem-koronavírusos időkben.

Lehet persze bagatellizálni, hogy az ország lakosságának csak 0,036 százaléka halt el azon a héten. Ettől még tény marad, hogy a halálozások okai között toronymagasan az első helyen áll jelenleg a koronavírus. A rákban, infarktusban, közúti balesetben, öngyilkosság következtében meghaltak száma eltörpül mellette.

Itt lehet követni a halálozások számát, heti bontásban 5 évre visszamenőleg (KSH):
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html

Itt pedig a gyakoribb halálozási okok súlyát:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_wnh001.html

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.18. 07:24:34

@kék madár: magyarorszagon belegabalyodnak, persze. lasd pl a hadhazi fent emlitett leleplezo akciojat amiben sajat maga teszi kozze, mennyire hulyere vettek / veszi a rajongoit.

somlobodog 2020.12.18. 07:24:40

@odamondó: a kaja, pia, cigi mind választás. Beledoglesz, az a saját tevoleges magatartásod miatt volt. Elkapni egy fertőző betegséget, nem az. Fuss neki újabb példákkal majd...

somlobodog 2020.12.18. 07:25:04

@kék madár: én utálom trumpot mint a szart és pezsgőt bontottam hogy bukott, de az ahogy te tolod itt, az sem jobban szeretheto. Karen meg az suv meg a medence meg a háborús helyzet... Kurvara nincs háborús helyzet. Nem tudom te hol élsz de itt new yorkban sincs. Ágy is van. Kezelik a helyzetet, jól vagy rosszul majd kiderul utólag talán. De ez a Karen mindenki aki suvval jár meg locsol ugyanolyan visszatetszo mint amit a trumpistak csinálnak. Chill. Mások vagyunk. Az objektív tudomanytalan ostobaság tűzzel vassal irtando, de amiket írsz az többnyire frocsoges. Csak nem pirosban hanem kekben

Fülig José 2020.12.18. 07:25:13

@kék madár: "Naponta letoltom, terkepre teszem elemzem, osszehasonlitom, trendeket nezek, demograpfiai adattal osszevetve orszagos szinten,"
erre sincsenek szavak....gratulálok.

ramszeszita 2020.12.18. 10:14:52

En megertem azoknak az allaspontjat, akik unjak es utaljak mar a szabalyokat es a koraltozasokat. Nem a levegobe beszelek, egy huzamban 182 napot toltottem a 4 fal kozott, mondjuk mas kerdes hogy kozben feltalaltam magam es elvegeztem 2 ingyenes egyetemi kurzust a vernyogas helyett, es kiolvastam 60 konyvet - cserebe a szomszed vernyogasat hallgattam a kertben.
De ebbe kene belegondolni: ha a korai szigoru intezkedesek utan amit magyarorszag hozott tavasszal, tartottuk volna azt a szinvonalat, ma nem lenne baj. Az emberek arra szavaztak hogy ne legyen meg egy karanten, es az emberek most ezt kapjak.
Meg lehet nezni uj zelandot.
Aztan csondben lehet maradni.

Mindenki aki unja ezt az egeszet es juszt azert sem marad a seggen, juszt azert sem hordja a maszkot, mind hozzajarul ahhoz hogy meg honapokig vernyogasson a jogait illetoleg.
En kivarom, gyerekek, max elvegzek meg par kurzust a seggemen ulve, de be kene latni hogy nagy tobbsegeben azok miatt tart ilyen sokaig ez az egesz, akik nem kovetik a tanacsokat es a szabalyokat.
Ettol birka vagyok? Szarok ra, teljesen oszinten.
Lehet ram fideszbotozni, meg akarmilyen becenevvel illetik manapsag a narancssargakat, tavolabb nem is lehetne az igazsagtol, es errol akkor most ennyit.

négyzet 2020.12.18. 11:34:42

@Taxomükke (UK): Mindezt amellett, hogy az emberek nem utaznak sehova, otthonról dolgoznak stb. Tudom, az a kép él Svédországról, hogy itt mindenki ugyanúgy él, ahogy eddig, semmi korlátozás. De ez nem igaz.
Ráadásul így is megteltek a stockholmi kórházak intenzív osztályai (bár most kevesebb a covidos páciens, mint tavasszal), mert nincs elég személyzet. Kevesebb az ágy, vagyis hiába van ágy, szakképzett, x év tapasztattal rendelkező szakembereket nem lehet előrántani a zsebből.
Nem tudom, miért nem sikerült még megérteni, hogy azt nem szeretné senki, hogy összeomoljon az egészségügy, azaz hogy ne tudják ellátni az érkező pácienseket. Neked lehet, hogy vállvonogatós, hogy 300-400-500-an vannak az intenzíven épp, mert hány százaléka az a népességnek, de ha te lennél az 501-ik, akit csak kitolnak a folyosóra, mert sorry, már nincs több hely, akkor másképp gondolnád.

driver70 2020.12.18. 11:38:05

Úgy látom itt is baj van a szólásszabadsággal

ramszeszita 2020.12.18. 11:39:20

Az meg hogy a felelos szakemberek visszaelnek a hatalmukkal... mert a tisztifoorvosnak meg a tudomanyos tanacsadonak hol erdeke a karanten? Aki azt hiszi hogy ezeknek az embereknek arra all fel hogy otthon ulnek es rohognek a sok szerencsetlenen akik ohm...szinten otthon ulnek, azok lassitsak mar le a lila kod kavargasat az agyukban.
Ez a gorcsos felelem manapsag az autoritastol mar mar vicces.
De ha mar autoritas, az nem a jarvanyugyi foorvos, vagy barmelyik virologus.

Nezd meg angliat. Hetek ota bombolik az orvosi szaklapok, tudomanyos portalok, es a kormany orvosi es tudomanyos tanacsadoi, hogy karacsony 5 napjara feloldani a oorlatozasokat nem hogy hulyeseg, de januarra akkora kaoszt fog okozni, hogy az egeszsegugynek eselye sem lesz a dolgat vegezni. A kormany bejelentese erre mi? Az hogy nem tervezik ujragondolni a karacsonyi szabalyokat...ergo...hulljon a fergese. Holott marciustol azt hangoztatjak, hogy "we follow the science". A tudosok adatokbol dolgoznak, es azok szerint probalnak megjosolni jovobeli esemenyeket. De egyetlen egy neves tudos sem fogja azt mondani, hogy 100% hogy ez fog tortenni - mert tudos es nem hulye. Ezert all ugy a klimavedelem is, ahogy. Mert nincs 100%os predikcio es aki akar, beleulhet abba a 2% bizonytalansagba, es hangoztathatja, hogy "de hat a tudosok sem ertenek egyet a temaban".
Az altalanos konszenzus megvan a klimaval es a virussal kapcsolatban is.
Az mar mas kerdes hogy AKIT tanacsolnak, azaz a kormany, mit kezd azzal a tanaccsal.
Az angol kormany ugy dontott hogy mar elnezest, telibe szarja.
A magyar kormany ugy dontott, hogy elfogadja, de azert egy konzultacioban megkerdezik az embereket is hogy mit szeretnenek, hogy aztan jol labon lojek magukat, mert hiaba mondja a szakerto hogy egy gyors, szigoru karanten a legjobb megoldas, a kormany konzultacios eredmenye azt mutatja, hogy az emberek ezt nem akarjak, ezert a kormany belekenyszerul ilyen tessek lassek megoldasokba, mint reszleges kijarasi tilalom, vasarlasi idosavok, amikrol tudjuk hogy szart sem er hosszu tavon karanten nelkul, de valamit muszaj csinalniuk, kulonben akkor meg az az emberek baja hogy oket cserben hagyta a kormany, es nem tesznek semmit.
A magyar emberek erre a kaoszra szavaztak a nemzeti konzultacioban. Aki nem kuldte be, ne vernyogjon, hogy nem tetszik a vegkimenetele.
Hatarzarral es rovid karantennal, majd szigoru elovigyazossagi szabalyokkal (kotelezo mindenhol maszkviseles pl) remekul lehet menedzselni ezt, nezd barmelyik tavol keleti allamot vagy uj zelandot, ahol ezt megleptek, komolyan veszik, es napi szinten gyakoroljak.
Az ember okos, barmit megert. Ket ember kozott mar kompromisszum kell. A tarsadalom pedig kollektive buta. Ilyesmiben sosem kertem volna ki a velemenyuket, tekintve hogy az atlag szavazopolgarnak dunsztja sincs az immunrendszer mukodeserol, jarvanyugyi vektorokrol, de most mar eso utan koponyeg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.12.18. 17:47:43

@droid_: "etterembe jaras es szerszamok arusitasa kozul te ugy latszik az ettermet gondolod fontosabbnak, "

A mondatom masodik fele ugy latszik, elsikkadt...Nem az a problema, hogy EN nem tudok etterembe menni, hanem a szerencsetlen csaladi vallalkozas, aki az ettermet uzemelteti, megy tonkre, egyutt az alkalmazottakkal, akik ott dolgoznak. Mondok egy masik peldat: szemelyes ismerosom kb 2 eve nyutott egy edzotermet. Most persze be kellett zarnia. Elvileg kapott volna valami kis kolcsont, amivel kihuzza (?) egy darabig...Na most ehhez kepest honapokig vart a penzre, ami csak nem akart megerkezni a szamlajara. De a Michelin csillagos ettermek es egyeb helyek, akiknek jo kapcsolataik voltak a "nagykutyakkal", millios kolcsonoket vettek fel...Na ez (is) az, ami csak egy pelda a korrupciora, ami itt megy, es aminek semmi koze a COVIDhoz...

"The French Laundry, a three Michelin-star restaurant in Younteville, Napa Valley, apparently received two loans which were both approved on April 30 - the first loan for more than $2.2 million to retain 163 employees and the second loan for $194,656 to retain a further five employees.

This was 17 times more than what the average Bay Area restaurant received from the PPP, according to analysis from ABC7."
www.msn.com/en-us/news/crime/french-laundry-restaurant-where-newsom-dined-received-over-2424-million-in-ppp-covid-loans/ar-BB1bYB1j?ocid=uxbndlbing

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.18. 19:32:12

@Zsuzsi65: nem sikkadt el. irtam hogy ahol rendszerszintu karokat okoz a korlatozas, ott rendszerszintu kompenzacio szukseges. a peldakat toled kolcsonoztem. ha ugyanazt az iparagat nezem, pl szallashely szolgaltatas, akkor nekem meg az is logikus, hogy nem azt tamogatjak, akinek van 1-2 plusz lakasa budapesten es azzal igyekszik kitermeltetni a harmadikat a par napos turistakkal, hanem azt, ahova szaz ember megy be dolgozni minden nap.

de maradva megint a te peldadnal, a konkret ppp intezkedest ami nalatok van, nem akarom megvedeni mivel nem tudok rola semmit, de ezek szerint teny hogy van program. annyit azert megjegyzek, hogy a cikk nem irja, hogy ez az etterem nem honapokig vart a penzre, mint az edzotermes ismerosod. azt irjak ugyan hogy 17-szer akkora tamogatast kapott mint az atlag etterem, de azt is irjak hogy 170+ alkalmazottra kaptak a "8 weeks of payroll costs including benefits" osszeget amit elvileg mindenki. ha az atlag etterem, amihez hasonlitanak 10 dolgozos, akkor eppenseggel rendben van. tovabba ha a michelin csillagjaik megjelennek az alkalmazottaik berezeseben, akkor meg inkabb rendben van. de ezeket nem tudom, mondjuk te sem, mert nem irjak.

"pelda a korrupciora, ami itt megy, es aminek semmi koze a COVIDhoz"
tehat korrupcio letezik, akar van covid korlatozas, akar nincs. nem latom hogy ez miert szolna a korlatozasok ellen. a korrupciot kell megszuntetni, nem a jarvany elleni vedekezest.

kék madár 2020.12.18. 21:49:08

@somlobodog: o ne haragudj, hogy visszatetszo a velemenyem. Mi lett volna ha nem fogom vissza magam es tenyleg leirom, amit gondolok :)

kék madár 2020.12.18. 21:52:51

@somlobodog: ha meg nem derult volna ki, Californiaban. Semmit se tartok frocsogesnek amit irtam, es itt valoban nagyon mas a helyzet mint pl. New Yorkban de azert okoskodj csak es oktass ki.

A Karen jelenseget nem en talaltam, de ha teged ez zavar, torold le az internetet mert tele van vele.

kék madár 2020.12.18. 21:57:24

@Fülig José: koszonom szepen. Reszben munkakori kotelessegem. A zinternetre is fel szoktam tenni, de azt itt most nem osztom meg, mert.

kék madár 2020.12.18. 22:04:23

@Zsuzsi65: ha kiderul, hogy a Newsom keze van a korrupcioban, le kell csukni

kék madár 2020.12.18. 22:25:09

nem irom ala, mert ennyiert nem hivnam vissza, de ugyanaz a kivizsgalas kijar neki mint barkinek.
Ha barmi bizonyitekot latnek a korrupciora alairnam.

svajcineger 2020.12.18. 22:36:38

Na, én ma döntöttem, és vezettem. :)

somlobodog 2020.12.19. 07:38:00

@kék madár: aha. Tehát te leírod a véleményed a tapasztalatod vagy gondolatod az szent és teny. Ha más teszi ugyanezt akkor az okoskodás és kioktatas... Egy szóval nem írtad hogy CA a hozzaszolasodban hanem általánosagban emlegetted hogy háború van.
Mind tudjuk mi a Karen jelenség, nem kell rakeresni. Nem te találtad ki nyilván de te citaltad. Ergo neked reflektaltam hogy kicsit túlzás volt maga az általánositas.

Mikkamak 2020.12.19. 13:03:04

@Zsuzsi65: ha a kuncsaft koronavirusos lesz, és mondjuk annál a kis business-nél is fogyasztott, akkor olyan pert kap a nyakába szegény kis business, hogy nem marad belőle semmi. Ez ugye USA, ha nincs bizonyíték, per akkor is lehet és az ügyvédek drágák.
A biztosítók meg tarják kezüket, hogy sajnos a COVID-rá nem vonatkozik a biztosítás.

Az áruházak jó része létfontosságúnak minősülő cikket is árul, azért maradhat nyitva (Home Depot pl. tisztítószert). Étteremben enni nem létfontosságú.

Kormányzót visszahívni lehet, de érdemes? A legutobbi alkalomból, amikor Gray Davist cseréltek Schwarzeneggerre, csak annyi maradt meg nekem, hogy végleg elintézte Schwarzi politikusi karrierjét. Egyébként, meg ha szabad javasolnom, vigyétek Ronniet. Ő aztán semmit nem zár be, sőt megtiltja, hogy bezarjanak, pl. Miamiban, ahol sok az eset, mert a vidéki kis megyék adataiból indul ki. Mellékesen meg ködösít mindennel, eset- és halálozási számmal, és valami abszolút hozza nem értő szóvivővel twittelteti, hogy nem kell maszkot viselni és a COVID nem veszélyesebb, mint az influenza. Szóval, cserélünk?

g.d 2020.12.19. 13:03:06

@kék madár:
"ez pont 7800-al tobb mint amennyi eletben maradhatott volna"

Egyelőre nem úgy néz ki:
www.statista.com/statistics/525353/sweden-number-of-deaths/

Golf2 2020.12.19. 13:43:11

@SzZoole: FLAMING FERRARI £1.2million Ferrari among fleet of 80 supercars destroyed in ‘arson attack’...Melyikötök volt?:)

SzZoole 2020.12.19. 13:54:56

@Golf2: huje :-))
A gyújtogatást a piti bűnözők csináljak, én mindig is fehéringes voltam :-))

odamondó 2020.12.19. 16:06:56

@Nagy kámpics: @somlobodog: ja. De van olyan opció is, hogy aki fél a vírustól az otthon marad. Ha ki akar mozdulni felvesz vegyvédelmi ruhát maszkot kesztyűt. Ha fél rokonokkal találkozni nem találkozik velük. Aki meg élni akar az menjen. Így ez is ugyanúgy saját döntés mint az alkohol fogyasztás.

somlobodog 2020.12.19. 16:58:35

@odamondó: erőltetett és eletszerutlen. Azért szép próbálkozás volt:)

Fringe minority with unacceptable views 2020.12.20. 07:55:24

@odamondó: @Nagy kámpics: kedden, 15-en teszteltunk pozitivat. Ugy, hogy en a virus “rettegok” koze tartozom. Nem mentunk sehova, maszk, fertotlenites.
Viszont van 4 gyerek. Hiaba nem megyunk sehova, minimum 60masik csaladtol fuggunk.
Termeszetesen a gyerekek hoztak haza. Az egyik gyereknek volt 2 napig hoemelkedese es ennyi. Mi viszont kedd ota eleg pocsekul vagyunk, es mi meg konnyen megusztuk eddig.

A legkisebbek az iskolabol hoztak haza, a tanarok betegek, ok meg az egyik tanar tinedzser gyereketol hoztak. Es a tanar tudtan kivul vegigfertozte az iskolaban a bubblet.
Ezert mondja azt a legtobb orvosi szakerto, hogy nem tudod hermetikusan lezarni a populacio egy reszet, a rettegoket

nyuszigonosz 2020.12.20. 10:33:47

@Se vasalo se munka:
Charlie: javulást, egészséget kívánok nektek!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása