oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 08. 06:30,  „Még legalább két évig ne ess teherbe” 84 komment

2020. december 08. 06:30 Határátkelő

„Még legalább két évig ne ess teherbe”

Krisztina története nem kevés tanulsággal szolgál, hiszen külföldről átmenetileg hazatérve megpróbált elhelyezkedni Magyarországon. Sikerrel járt, de a tapasztalatai nem túl szívderítők. Vajon mi kellene ahhoz, hogy a határátkelők tömegesen térjenek haza?

Téged mi tudna visszacsábítani? Mikor gondolkodnál el a lehetőségen? Vagy már vissza is tértél? Ha ezek közül bármelyik, írd meg a gondolataid a hataratkelo@hotmail.com címre!

allasinterju_no.jpg

„Én 2012-ben költöztem ki külföldre, és 2018-ban tartottuk az esküvőnket Magyarországon az ázsiai férjemmel. Az esküvőszervezés és a vízum papírjainak intézése miatt kb. 6 hónapot Pesten kellett töltenünk.

Ebből az utolsó 2 hónapban el is mentem dolgozni, mert látszott, hogy elhúzódik az ügyintézés. És valahol mélyen, azt reméltem, hogy ha jó helyen kapok egy állást, akkor talán otthon maradunk.

Az interjú

Egy helyre jelentkeztem, ahova be is hívtak. Az interjú alatt háromszor kellett elmondanom/megígérnem, hogy nem vagyok terhes és nem is tervezek gyereket még legalább 2 évig.

Odáig jutottunk, hogy konkrétan azt mondtam: „Ha az elmúlt kb. 10 évben, amióta szexuális életet élek, nem estem teherbe, akkor szerintem a következő kettőben is menni fog!!”

Mindez egy interjún, egy nemzetközi hírű, több mint 200 szobás hotelben 2018-ban, egy irodai munkára. Szerencsére nem azzal kellett együtt dolgozni, aki ezt a kérdést háromszor feltette, és nem akartam húzni a munkavállalást, így elfogadtam az állást.

Más, külföldről hazatérő nő ennél a pontnál kisétált volna az interjúról.

Fizetés és kollégák

A fizetésről annyit, hogy ugyanezért a munkáért külföldön (nettó) 3,5x ennyit kaptam, viszont a megélhetés nem 3,5x olcsóbb Magyarországon! Ha kisebb hotelbe mentem volna, akkor még az is közrejátszott volna, hogy mennyi a bejelentett fizetés és mennyi a készpénz.

A munkatársak velem normálisak voltak, de a vendégekkel úgy beszéltek néha a telefonon, hogy az én fülem égett tőle. Arról nem is beszélve, hogy nem telt el 10 perc hogy valamelyik ne dühöngött, panaszkodott vagy sajnálkozott volna valamiért.

Mi van azokkal, akik nem programozók?

Én értem, hogy a menő start-up cégek már haza tudják csábítani a jelölteket, de a kivándorolt többség nem programozó vagy biológus stb.

A többség a középréteg, akiknek már igenis jó és fontos szaktudása van, aminek jelentős része külföldön szerzett, de Magyarországon még csak nem is elviselhető a fizetés ezért a szaktudásért, nemhogy jó!

Sok a nő/feleség, és Magyarországon ha „szülő-korú” egy nő vagy kisgyereke van, akkor nehéz munkát találni (az én önéletrajzomon külföldi szokás szerint nincs rajta semmi, ami a koromra utalna - az interjún nyilván látszott viszont).

Mi kellene ahhoz, hogy sokan hazatérjenek?

Ha tömegeket akarnak megszólítani, akkor normalizálni kell az adó/tb levonások mértékét és/vagy sokkal több adómentes juttatást kell, hogy adhassanak a cégek.

Emellett meg kell szabadulni az „úgyis nemsokára lebabázik” stigmától például a gyed lerövidítésével és adókedvezményekkel a cégeknek, amelyek kismamákat vesznek fel, pláne, ha részmunkaidőben dolgoznak (bár a magyarokat ismerve, az utóbbi megint csak az adócsalást segítené).

Ez az én tapasztalatom és véleményem, lassan 10 éve külföldön élő harmincas nőként.”

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: hazatérés Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8016322854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dikusz. 2020.12.08. 07:18:01

A tényeket írta le a hölgy, minden szava igaz, de nem merem leírni a véleményem...

Csodabogár 2020.12.08. 07:28:09

Én megértem a cégeket. Itt ahol lakom van a házban egy iroda. A titkárnők félévenként lesznek terhesek. Mire valaki betanul, már megy is el szülni. Gyes/gyed 3 év. Melyik az a munkahely, amelyik ezt ki tudja várni. Svájcban senki nem kérdezhetett ilyesmit, viszont aki szülni ment az max. 8 hét volt. De pl. orvos barátnőm, az úgy szült 3 gyereket, hogy mindig állásváltás köztre tervezte be, mert nem tett volna jót a karrierjének, ha elmegy valahonnan szülni.

SzZoole 2020.12.08. 08:42:57

@Csodabogár: “ Én megértem a cégeket. Itt ahol lakom van a házban egy iroda. A titkárnők félévenként lesznek terhesek. ”

Ki kel kasztrálni az igazgató urat, és akkor nem fognak teherbe esni a csinos kis cicababa titkár nénik :-)))

dikusz. 2020.12.08. 08:53:39

Azt írja a hölgy, hogy fél évet töltöttek Budapesten, közben intézték a vízumot, és az erre szánt idő utolsó két hónapjára keresett munkát.
Lehet, hogy tévedek, de ebből nekem az jön le, hogy esze ágában sem volt itthon maradni, még "talán" sem, csak úgy gondolta, arra a két hónapra elmegyek dolgozni, aztán viszlát!
Nem is ezzel van bajom, hanem az nem tetszik, hogy a felrója a munkáltatónak a kétségtelenül felháborító kérdéseit.

Ő vajon elmondta-e, hogy csak két hónapra keresett munkát? Mert a posztból eléggé egyértelműnek tűnik, hogy csak ennyi időre gondolt. Biztos vagyok benne, ha elmondja, nem veszik fel, és ebben a munkáltatónak adok igazat.

Feltételezem, hogy minden munkáltató felteszi ezt a kérdést, amiről a posztoló írt, és ami nekem se tetszett volna. Ennek pedig a 3 év gyes az oka, nem más. Még egy 200+ szobás nagy szálloda sem engedheti meg magának az, hogy évente új dolgozókat alkalmazzon. Nem irigységből írom ezt, és nem is azért mert már kb 30 éve nem vagyok érintett a gyerekszülésben, hanem bele kell gondolni abba, hogy az éremnek két oldala van.

dikusz. 2020.12.08. 08:54:21

@SzZoole: És ha az igázgató női hölgy?

Arthamyr 2020.12.08. 08:54:49

"Az interjú" és a "Fizetés és kollégák" bekezdéseket elolvasva nem értem, hogy mit keresett itt, főleg külföldi férjjel? Tényleg nem lehetett volna a hátralevő két hónapot kihúzni enélkül?

Arthamyr 2020.12.08. 08:56:21

@dikusz.: "És valahol mélyen, azt reméltem, hogy ha jó helyen kapok egy állást, akkor talán otthon maradunk."

négyzet 2020.12.08. 09:48:21

Hát erről beszéltünk a múltkori poszt alatt. Erről is. Szülőképes korban állandóan ezek a kérdések, nagyon kínosak. Tényleg, ki akar ilyen helyen dolgozni?
Gyerekes anyának lenni pedig színtiszta hátrány álláskereséskor és a családnak albérletkereséskor. Hiába voltunk jól szituált, értelmiségi, dolgozó emberek, kisgyerekkel már nem kellettünk, ránk csapták a telefont. Sosem felejtem el... gyerekbarát Magyarország.
Az emberek valószínűleg el sem tudják képzelni, hogy ez lehet egészen másképp, jelenleg is van másképp ott, ahol a rendszer a bizalomra épül és az intézményrendszer átgondolt.
A jelenleg regnáló pártok számára pontosan ez a családi szerepleosztás kell, és eszük ágában sem lesz pl. a gyeshez hozzányúlni.

A cégek inkább azzal foglalkoznának, hogy személyében tisztességes (erre is vannak tesztek, én már többször csináltam interjúra ilyet), munkájára alkalmas embert vegyenek fel, akkor nem fogja érni őket annyi csúnya meglepetés.

puhacica 2020.12.08. 10:24:07

@dikusz.: mondjuk ha en nem akarok valamit, akkor azt nem remelem, de ez en vagyok, mas meg biztos azert remel, hogy az meg veletlenul se kovetkezzen be.

desw 2020.12.08. 10:39:18

Mondjuk ha a nemzeti tenyészprogram anyagi terheit jó részben nem a cégek nyakába ba . . . raknák, akkor talán más lenne a helyzet.

A 3 év gyes/gyed, a veszélyeztetett terhesség, . . . hol van ilyen a gazdag nyugaton?

Egyébként tipikus példa ez is arra, hogy akit az állam megvédeni kíván, az besz@pta!

angryrat 2020.12.08. 10:39:40

Biológusként sem egyszerű. Még a privát szférában is rossz a fizetés, a vállalati kultúrát pedig a Mean Girls című film tökéletesen leírja. Keresek is állást kint.

Csodabogár 2020.12.08. 10:41:09

@négyzet: Szerintem ha valaki 2 hónap után bejelenti, hogy terhes, az elég csúnya meglepetés egy cégnek, legyen az akár szálloda és az állás takaritónő. Ugyanis azt is meg kell tanulni a hely kivánalmai szerint csinálni. Komolyabb munkakörben meg pláne.

Svájcban is megéltem, hogy a főnököm közölte, hogy csak 45 fölötti nőket keresünk a kiirt helyekre.

dikusz. 2020.12.08. 11:55:47

@puhacica: Most akkor jót írtam, vagy rosszat?

desw 2020.12.08. 11:56:33

@négyzet:

"Gyerekes anyának lenni pedig színtiszta hátrány álláskereséskor és a családnak albérletkereséskor."

Ez azért érthető. Egy cég nyilván nem hobbiból vesz fel dolgozókat, hanem munkavégzésre. Viszont ha anyuka otthon babázik hosszú éveken keresztül, akkor fel kell venni olyan embert is, aki el is végzi az adott munkát.

Így viszont adódik a kérdés a cégnél, hogy mi a fenéért vegyen fel a cég szülőkorban lévő / kisgyerekes nőket? (az állam védi, a cég meg beint)

Albérlet dettó. Amúgy is nehéz kirakni egy nemfizető bérlőt, hát még ha kisgyerek is van. (dettó: az állam védi, a bérbadó meg beint)

dikusz. 2020.12.08. 11:56:40

@Csodabogár: Mindkét oldalon előfordulnak csúnya húzások.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.08. 11:56:42

@Csodabogár:

"Svájcban is megéltem, hogy a főnököm közölte, hogy csak 45 fölötti nőket keresünk a kiirt helyekre."

Ha ugyanez itthon történik mindenki kórusban mondogatja hogy élhetetlen ország, ha Svájcban, akkor nyilván csodálatos ez is...

"Gyerekes anyának lenni pedig színtiszta hátrány álláskereséskor és a családnak albérletkereséskor."

Ez igaz, albérletet keresni tényleg véres horror gyerekkel. Én azt mondom családot se érdemes alapítani ha nincs legalább egy tehermentes ingatlanunk.
Magyarországon kaotikus az albérletpiac, nem családosoknak való ennyi.

A családtámogatások is abba az irányba vannak állítva hogy az ingatlanvételt erőltetik, nem az albérletezést.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.08. 11:56:45

@desw: mi az az anyagi terhek jo resze amit a cegek nyakaba raknak?

sörm 2020.12.08. 13:07:43

Elmagyarázná valaki hogy néz ki most otthon a gyes/gyed? Mennyi időre mennyi pénzt kap az ember?

Itt a svédeknél bizonyos dolgokban nagyon nagyvonalúak, másban nagyon nem. 480 napot lehet itthon maradni a két szülőnek együtt, ebből az anyuka max 390et. Vannak trükkök hogyan húzza ki az ember, mi is azt csináljuk, de ez azzal jár hogy a bevételeink bizony megfeleződtek... A munkáltató bizonyos szempontból örül is. Ő egy fillért nem fizet nekünk, minden az államtól jön. Csak egy helyettest kell intézzen, és a helyettes nem muszáj olyan képzett legyen. Felvett helyettem egy fiatalt akinek még nincs vézgettsége sokkal-sokkal alacsonyabb fizetésért mint ami nekem van. Ő spòrol azon hogy én otthon vagyok a gyerekkel, az más kérdés hogy a kollégák dühöngenek. Pont ilyen húzásokkal lehet egy jónevű iskolát lezülleszteni, plusz szegények rengeteget kell segítsenek a helyettesemnek, amit persze senki nem számol be a munkaidejükbe.

puhacica 2020.12.08. 14:16:27

@dikusz.: logikatlant (szerintem)

SzZoole 2020.12.08. 14:47:07

@dikusz.: olyan nincs, kizárt dolog mert nem tudom :-))

SzZoole 2020.12.08. 14:49:42

@Horthy Miklós cselédje: “ Én azt mondom családot se érdemes alapítani ”

Bameg Bazsi a te fajtádat irtani szokták, s nem szaporítani :-)))

01234567 2020.12.08. 15:04:13

Istenem, amikor én hazajöttem, és állást kerestem... Mivel elmondtam külföldről jöttem, az állandó kérdés volt, "miért jöttem haza?", a kisérővel, "biztos vissza fogok menni, úgy sem maradok otthon..". Az "amennyit kint kerestem, annyit ők nem tudnak fizetni..", "Itt nem olyan mint kint..", ugyan csak rendszeres volt. Akkora taplók a magyar HR-esek, felvételt intézők, amilyeneket Mucsaröcsögén, a faluvégi kocsmában sem találsz. Olyan kérdések voltak, ezeken kívül is, komolyan, óvoda. "Mit tesz, ha felvesszük, és fél év múlva kap egy ajánlatot kétszer ennyi fizetésért?" "Fontos önnek a családja?" Konkrétan elhangzott: " A munkáját, vagy a családját tartja fontosabbnak?" Kint "nyugaton2 megszoktam, először beszélünk a feladatról, mi az, aztán én mit tudok, aztán a pénzről. Ha olyan lehetőség van, megnézik mit tudok, aztán döntenek, ott, azonnal sokszor. Itthon? Ilyen nyomorult kérdések, a fizetést úgy kell fogóval kihúzni, a feladat sokszor nincs konkrétan meghatározva, se a munka mennyisége, munkaidő.. Mondjuk én 2013-ban kerestem itthon állást, akkor még a válság utóhatása tartott. Nem csodálkoztam, amikor sok munkahely lett, kellett a munkaerő, ezek a nyomorult, életképtelen HR-esek nem tudták feltölteni a munkahelyeket, nem tudtak versenyképesek lenni. Ezeknek a válságok nihilje való, amikor 100 emberből válogathatnak. Álláskeresésem alatt találkoztam vagy 30 HR-essel, abból kettő volt profi, komoly.

Golf2 2020.12.08. 15:25:33

@sörm: Mennyi időre mennyi pénzt kap az ember?....2 évig keveset kap aztán meg a kevés felét.

desw 2020.12.08. 15:34:29

@droid_:

A táppénz egyharmadát a munkaadó fizeti, szabadság megváltása esetleges béremeléssel együtt, kötelező visszavenni a kismamát . . .

Ha az állam szerint fontos a szülés, akkor vállaljon minden terhet ő, vagy pedig az lesz, ami a posztban is.

Fülig José 2020.12.08. 15:34:46

"hogy nem telt el 10 perc hogy valamelyik ne dühöngött, panaszkodott vagy sajnálkozott volna valamiért."
mint mondtam, szar hely. orbánisztán "boldog" kipcsak lakosai ilyenek...de látom megjött hinta megmagyarázni.
@Horthy Miklós cselédje:
már a múltkor eszembe jutott egy másk klasszikus, amikor Arthur, a britek királya megküzd a fekete lovaggal és levágja a karját (ami ott fekszik a földön), majd hálát ad az Úrnak!
"-Köszönöm Uram, hogy győzelemre segítettél!-mondja
-Nem győztél le!-válaszol a lovag
-Dehát levágtam a karod!
-Nem is...!''
ti vagytok azok, akik teljesen egyértelmű, mindenki számára világos dolgokat is letagadjátok. nem tudom, pénzért vagy mert nem fogjátok fel ésszel...de ez mindengy is.

négyzet 2020.12.08. 15:44:23

@desw: Látod, pontosan erről beszélek: a társadalom gyerekellenes. Sajnos nem érdemes gyereket szülni az irodaasztalon vagy a gyárban. Ez az ára, hogy van a társadalom, és a jövőben is lesznek adófizetők. Ezt az államnak, a mindenkori kormánynak kellene az összes állampolgárral, munkáltatóval, intézménnyel megértetni. Nem azt szajkózni, hogy szüljél. Ha a rendszert úgy alakítanák, hogy az apák is otthon legyenek azzal a megszületett poronttyal, akkor mindjárt nem lehetne kire mutogatni, hogy jajaajajajelfogmenniszülni. Ez ugyanis a nyitja máshol is annak, hogy nincs ilyen jellegű diszkrimináció.
A nők sokszor nem viccből vannak otthon három évig, hanem mert nincs hova tenni a gyereket. Nincs bölcsőde például. Mi sem kaptunk helyet. Kicsengettük a magánbölcsiért a havi 80 ezret, és akkor el tudtam menni dolgozni. A közepesen drága fél-privát helyért reménytelenül hosszú volt a sor...

négyzet 2020.12.08. 15:46:28

@Csodabogár: Hát például én egyszer sem szültem aktív munkaviszonyban ahhoz képest, hogy hányszor kérdezték meg ezeket tőlem. Se két hónap, se 5 év után. És még bizonyára elmondható néhány millió nőről, hogy nem csinálta ezt.

négyzet 2020.12.08. 15:55:11

@sörm: a Gyed a munkaviszonytól, fizetéstől függ, a hossza és összege is. Maximum 2 évig járhat, az összeg a korábbi fizetés 70%-a, de max a minimálbér 2-szeresének 70%-a, szóval olyan bruttó 220 ezer Ft-nál nem lehet több (adózik is).
A gyes 28 500 Ft.
Az ismerőseim viszont nem ezért a gyes összegért maradtak otthon, hanem mert nem volt bölcsődehely.

négyzet 2020.12.08. 16:03:11

@desw:
"Mondjuk ha a nemzeti tenyészprogram anyagi terheit jó részben nem a cégek nyakába ba . . . raknák, akkor talán más lenne a helyzet."

Az állam fizeti, a munkáltató csak kifizetőhely, az egbizt pénztártól aztán megigényli.

shadowman1 2020.12.08. 16:12:06

"Én értem, hogy a menő start-up cégek már haza tudják csábítani a jelölteket,"

Az más kérdés, hogy akik ilyen poziba vannak kint belátják, hogy hiába csábítanák őket haza akkori is inkább kint maradnak, mert nem minden a pénz.
A politikailag ingoványos helyeket az emberek nem nagyon szeretik.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.08. 16:13:05

@desw: szabadsag ma mar csak 1 evig halmozodik, de ez szerintem is velemenyes. mondjuk hasonloan az is, ha valaki tartosan beteg munkaviszonyban, akkor neki miert jar a betegsege utan is szabadsag, lehet pro e kontra ervelni is. egy egyszeru terhessegre nem fizet a munkaltato tappenz-hozzajarulast, veszelyeztetett terhesseg eseten is csak a szules elotti keresokeptelenseg idejere, a tappenz egyharmadat. a tappenz meg ugye a fizetes 60%-a, ha jol emlekszem, de maximum x. osszesegeben ez eleg messze van a "terhek jo reszetol" szerintem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.08. 16:19:11

@desw: es az allamnak nincs penze. amikor azt mondod vallaljon minden terhet az allam, akkor azt mondod, kenjek szet a koltseget mindenkire valogatas nelkul. ezt persze meg lehetne tenni, ahogy mas koltsegekkel is, pl azt mondhatnank hogy felejtsuk el a munkaado jarulekait, es szedjuk be a lakossagtol, mert ugye mi koze egy cegnek az egeszsegugyhoz, fizesse az aki gyogyitgatni akarja a nepet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.12.08. 17:08:58

@Csodabogár: Azert az a 8 het is ultragaz. Mondom ezt ugy, hogy 9 ileltve 6 honapot voltam tavol,msot 12t tervezek. (Bakker, 2-4 heten belul itt vana legkisebb)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.12.08. 17:12:02

@desw: Sehol. Most 34 hetesen tudtam kikonyorogni, hogz tappenyre mehessek, emrt mar nem birom fizikailag. Veszelyeztetettkent. De a fonok ugyanugy 100%os munakbirast kovetelt volna tolem. El kell modnjam elso terhessegnel 37 , masodiknal 36 hetes terhessegi korig dolgoztam. Egy heten belul midnket esetben baba lett.

dikusz. 2020.12.08. 17:12:04

@puhacica: Nem lepődtem meg. A logikátlan legfeljebb az, hogy miért kérdeztem rá, ha tudtam a választ...

Az esküvőre jöttek haza, és intézték a vízumot, fél évre tervezték a budapesti tartózkodást. A fiatalasszony úgy gondolta, hogy az itt tartózkodásuk utolsó két hónapjára egy nagy szállodában vállal munkát, ami ha megfelelő számára, akkor talán(!) marad. Nem maradt.
Ezért gondolom azt, hogy ideiglenesen keresett állást arra a két hónapra, amíg elintéződik a vízuma, és nem volt szándékában maradni.

Egyebekben nem vitattam a posztoló igazságát, mert tényleg megalázóak a "tervezek-e gyereket 2 éven belül"-kérdések.
Nem hiszem, hogy szerepelnének ilyen kérdések akkor, ha a gyes pár hónap lenne.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.12.08. 17:15:41

@sörm: Fel evig csed jar, ez jelenleg 70%-a a korabbi fizetesednek. Ha "jol" kerestel, pl havi 500t, akkor annak a 70%-a.
Utana a gyerek ket eves koraig a fizu 70%a, vagy a minimaalber ketszeresenek a nem tudom hany szazaleka, amelyik kisebb. Valami netto 150-170 es plafon remlik. Utolso ev 28500 forint emlekeim szerint, ez jar a gyerek 2-3 eves kora kozt.
Es meg sokan emiatt is sirnak milyen keves, mikor en pl 9 honap utan 0 fontot kapok. Mivel "jol" kerestem, ezert csaladi potlek se jar.

London2009 2020.12.08. 17:23:31

He nem lenne ez az agyament 3 ev GYES+GYED akkor talan a munkaltatoknak is konnyebb lenne. Igy sajnos ertheto a munkaltato szempontjabol, hogy megkerdezi. Szamomra elkepzelhetetlen de biztos van ilyen faluhelyen...

Csodabogár 2020.12.08. 17:26:41

@sörm: Ami az államtól jön, azt is megfizeti valaki, pl. adó formájában.

dikusz. 2020.12.08. 17:29:19

@London2009: Ezt valóban meg szokták kérdezni, nem csak faluhelyen...

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.08. 18:05:18

amugy tilos ilyesmit kerdezni is, azt gondolom tudjuk.

desw 2020.12.08. 18:05:18

@droid_:

"es az allamnak nincs penze. amikor azt mondod vallaljon minden terhet az allam, akkor azt mondod, kenjek szet a koltseget mindenkire valogatas nelkul."

Ez nyilván igaz. Viszont a gyerek az egész társadalom számára -- jó esetben -- egy megtérülő befektetés. Egy cégnek vagy magánszemélynek semmi direkt haszna nincs ebből. Igen, fizesse a társadalom ennek a költségét, ha a többség a gyereknevelés támogatás mellett dönt.

"Ezt persze meg lehetne tenni, ahogy mas koltsegekkel is, pl azt mondhatnank hogy felejtsuk el a munkaado jarulekait, es szedjuk be a lakossagtol, mert ugye mi koze egy cegnek az egeszsegugyhoz, fizesse az aki gyogyitgatni akarja a nepet."

Mondjuk én a flat tax híve vagyok (miért a legálisan bejelentett dolgozókat kell szarrá adóztatni), de ettől még rossz a példád, mert ugye a munkaadó azért fizet járulékot, mert kap cserébe munkavégzést.

Babázásnál mit kap(na) cserébe a munkaadó? Semmit! Miért ő fizesse?

desw 2020.12.08. 18:05:18

@négyzet:

"Látod, pontosan erről beszélek: a társadalom gyerekellenes. "

Nem, az nem gyerekelleneség, ha egy magánszemély vagy cég nem akarja fizetni Gizike babázását. Márcsak azért sem, mert ennek a befektetésnek a megtérülés kétséges. (emigrál a gyerek, bűnöző lesz, . . .)

Ha a társadalom szerint a gyereknevelés támogatása fontos, akkor fizesse az egész társadalom, ne 1-2 szerencsétlen magánszemély (bérbeadó) és cég nyakába varrjuk az egészet.

Szóval ha te nem bérelsz egy kis lakást egy hajléktalannak, akkor hajléktalanellenes vagy. (ugye milyen hangzik ez, pedig kb ezt mondtad csak gyerekkel)

Analóg Telepes 2020.12.08. 18:05:18

@négyzet: az adófizetőket nem csak tenyészteni lehet. Sőt, már több mint fele annyi migráns jön Magyarországra évente, ahány gyerek születik.

"nincs hova tenni a gyereket" - micsoda falanszter! Ha olvasnák ezeket a magzatok, szerintem visszafordulnának. Kinek lenne kedve ilyen világba beleszületni, ahol a nulladik naptól kezdve teher és probléma mások számára?
Minek gyereket szülni, ha úgyis rövid úton meg akar tőlük szabadulni az ember, és beadni őket egy megőrzőbe?
Persze, tudom, hogy nem mindenki jókedvéből adja őket megőrzőbe, de azzal a társadalommal valami nagyon el van rontva, ahol ez a mainstream.
Dettó az öregekkel: "nyomjuk be a mamát egy elfekvőbe. Szabaduljunk meg tőle, ne okozzon problémát, ne akadályozza a karrierünk kiteljesedését."

Bocs, nem téged támadlak, csak erről jutott eszembe. Te is, én is tettestársak vagyunk egy embertelen rendszer (társadalom) építésében. :(

Arthamyr 2020.12.08. 18:06:30

@dikusz.: No nem azért írtam, mert én nagyon hittem volna az ötletében, mert 2 hónap alatt szerintem nem derülhet kellő bizonyossággal, hogy egy állás jó-e vagy sem, de nem látok benne semmi rosszat. A két hónapnak simán bele kellene férnie a próbaidőbe, az meg egy szimmetrikus dolog, a munkásember ugyanúgy mondhatja, hogy mégsem kér ebből, mint ahogy a cég is.

puhacica 2020.12.08. 18:14:04

@dikusz.: a remeltem es a talan szerintem nem egy mar meghozott dontesre utal, hanem arra, hogy a maradas _is_ benne volt a pakliban. lehet, hogy csak kis szazalekban, de benne volt. szeretem azt hinni, hogy az enberek azert mondanak valamit, mert ugy gondoljak. oreg hiba, de en mar igy halok meg.

arncht 2020.12.08. 18:58:21

az anyasagot allamilag kellene tamogatni jobban, mert a ceg erdekei is erthetoek. a tobb gyermek meg vhol a szulokon kivul az allam erdeke.

arncht 2020.12.08. 19:01:13

@droid_: max vmi parhuzamos dimenzioban... epp ugyanolyan alszent dolog, amikor azt irjak, a kor, nem, stb nem szamit. az elso interjun ugyis kiderul, es max nem mondjak a kepedbe, de nagyon is benne van a dontesben minden emberi tenyezo. szvsz idot sporolnanak, ha leirnak, hogy kit keresnek pontosan.

desw 2020.12.08. 19:58:32

@Analóg Telepes:

""nincs hova tenni a gyereket" - micsoda falanszter! Ha olvasnák ezeket a magzatok, szerintem visszafordulnának. Kinek lenne kedve ilyen világba beleszületni, ahol a nulladik naptól kezdve teher és probléma mások számára? "

Milyen igazad van! Anyukának kell a karrier (is), szóval bérel bébisintért, aztán meg csodálkozik, ha a saját gyereke meg sem ismeri / nem szereti.

"Majd holnap játszunk kislányom, mert most anyu tanul/dolgozik."
Aztán így megy el 10 év, és totál depis/lelkibeteg/hópihe gyerek az eredmény.

Meg az állandó rohanás, 3 évesen már különórák, . . . Faszt! A szerencsétlen gyereknek elveszik a gyerekkorát a félhülye karrierista szülök!

És ahogy írod, uaz az idősekkel! Elbaszott Nyugati világ ez!

desw 2020.12.08. 19:58:32

@arncht:

"max vmi parhuzamos dimenzioban... epp ugyanolyan alszent dolog, amikor azt irjak, a kor, nem, stb nem szamit. az elso interjun ugyis kiderul, es max nem mondjak a kepedbe, de nagyon is benne van a dontesben minden emberi tenyezo. szvsz idot sporolnanak, ha leirnak, hogy kit keresnek pontosan."

Bizony!

Ha én szőke, vékony és 25 év alatti titkárnőt akarok, akkor olyan lesz.

Cserébe most a nagy píszíben megfuttatjuk az 50 éveseket is. Küldözgetik az önéletrajzot, jönnek állásinterjúra, . . . tök feleslegesen.

Ez is példa arra, hogy akit az állam és a sok félhülye jogvédő véd, az beszopta!

somlobodog 2020.12.08. 19:58:32

@négyzet: a 3 évig (amíg anyuka pl offhon van) felgyulemlett szabadsagmegvaltast biztos nem fizeti az allam. Azt a cégnek kell. Ezt kéne először eltorolni. Szabadság az Otthonlétre. Hihetetlen ez

sörm 2020.12.08. 20:04:25

Köszönöm a válaszokat. Persze hogy az adófizetők fizetik amit az állam fizet, nem a levegőből teremtődik. Fel lehet háborodva a gyerektelen hogy az ő adójából miért, de ez a társadalom lényege, közösen viselünk bizonyos terheket.

négyzet 2020.12.08. 22:49:51

@Analóg Telepes: Hát ööö igen, azért kell rakni a gyereket valahova, mert nincsenek már olyan tágabb családi kötelékek általában, atomizált családok vannak, anya-apa-gyerekek, nincsenek kommunák sajnos :) Én szeretném, ha nem idegenek vigyáznának a gyerekre, amíg dolgozunk. Az intézményrendszer változásaira számítva sem lehet gyereket vállalni. Szóval csak marad a valóság. Kell mindkét szülő keresete, és úgy tűnik, hogy még mindig túléljük ezt a bölcsőde/óvoda dolgot.

négyzet 2020.12.08. 22:50:37

@tildy[UK]: 70%, de max a minimálbér kétszeresének 70%-a

négyzet 2020.12.08. 22:52:39

@London2009: Mi van faluhelyen? A kérdés? Ha erre gondoltál, el vagy tévedve.

négyzet 2020.12.08. 22:53:50

@desw: De hát fizeti a társadalom, nem a cég fizeti a gyedet/gyest.
Mikor amúgy is ifjú titánok két hónapokat töltenek egy munkahelyen, nekem ne mondja senki, hogy a kismamák ideiglenes pótlása a legnagyobb probléma...

négyzet 2020.12.08. 23:05:33

@somlobodog: Ez általában az érintetteket is igencsak meg szokta lepni.
Magyarország egyébként egész Európában jóformán egyedülálló módon bőkezű a szabadnapokkal. Sehol nincs ennyi szabadság, életkor alapon növekvő + ennyi szabadnap hosszú hétvége formájában.
Másoktól mindig könnyű elvenni, de azért mindig örül az ember, amikor kap, nem?

dikusz. 2020.12.08. 23:30:35

@somlobodog: Az állami hivataloknál is fizetik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.12.09. 01:05:01

@négyzet: Irtam is, hogy az jar amelyik kevesebb.Ha a fizu 70%-a kisebb mint a minimálbér kétszeresének 70%-a, akkor a kereset 70%-a fog járni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.12.09. 01:07:31

@négyzet: Vannak csaladi napkozik, vannak fizetos maganbolcsik. Igen, nem olcsok. De meg mindig joval olcsobb, mitn itt. Megsem fizet az allam itt semmit, ah nem tudod sehova beadni.

London2009 2020.12.09. 01:11:20

@négyzet: @dikusz.: a faluhelyent kepletesen ertettem. Egy nagy multicegnel ez elkepzelhetetlen. Bar reg interjuztam Mo-on de ketlem, hogy azota ennyire megvaltozott volna es rosszabb lenne a helyzet.

kék madár 2020.12.09. 04:26:22

@SzZoole: Hintanak elobb nőt kell talalni, addig ugyse aktualis a kerdes

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.09. 07:11:56

@desw: "Miért ő fizesse?"

de mit? tappenz-hozzajarulast sima betegsegnel is fizet. sot, betegszabadsagot 100%-ban fizeti (ilyen pl a veszelyeztetett terhessegre nincs). es mit kap cserebe? semmit! vagy a felhalmozott szabadsag? betegsegnel ugyanez van. es persze az osszes munkaadoi jarulek, az allamnak fizeti a munkaado, nem az alkalmazottjanak, tehat nem kap cserebe elvegzett munkat. de ilyen alapon minden egyes fizetett szabadnap egy lehuzas. nem dolgozik, aztan penzt kap erte. fizesse a szabadsagot a nep. csakhogy ezektol munkaviszony a munkaviszony. egy alku, hosszutavra, rogzitett vallalasokkal amik vagy realizalodnak vagy nem.

@somlobodog: mar nem 3 evre jar, csak kb az elsore. de betegsegre ugyanez igaz. mindket eset vitathato (mire valo a szabadsag? temakor)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.09. 07:12:31

@arncht: nyilvan mindenki azt vesz fel akit akar. ha dugnivalo kolleganot, akkor azt. es cegenkent elteroek a lehetosegek is, mit birnak el koltsegben es mit nem. vagy a kollegak kit turnek majd meg es kit nem. de elore nem mondhatja, hogy 25 ev alattit keres. eleve o maga sem tudja, hogy nem egy 26 eves lesz a nyero. egy rakas dologrol tilos faggatozni, pl arrol is, mikor es hany gyereket akar. nyilvan amint felveszik, tudni fognak rola sok szemelyes jellegu dolgot, de nem mindent, pl a vallasa, szexualis beallitodasa, gyerekvallalasi tervei akkor sem latszanak.

@négyzet: en ugy tapasztaltam a svedek is el vannak azert eresztve. most nem neztem utana, de nyaron minimum egy honapra, es januarban szinten par hetre el voltak tunve testuletileg, amikor veluk dolgoztam.

FutureFry 2020.12.09. 08:03:37

@droid_: @desw: @arncht: A túl attraktív titkárnő is probléma lehet (már ha tényleg munkára kell), szóval lehet, hogy valaki direkt az 50-est, vagy nem túl vonzót keresi, ala Seinfeld:
youtu.be/5RnDmTkhwMs

desw 2020.12.09. 08:43:09

@négyzet: @droid_:

Megkövetlek titeket, mert most már tényleg az állam fizet szinte mindent. Pár éve még jóval nagyobb teher volt a cégeken. Bocs

dikusz. 2020.12.09. 09:36:32

@desw: Ilyet se lehet olvasni túl sűrűn, ha valaki elnézést kér azért, mert valamit rosszul tudott.

Arthamyr 2020.12.09. 10:44:17

@négyzet: Ez hogyan megy? Előtte jó előre szóltál a főnöknek, hogy tudjon pótolni, aztán felmondtál?
Hol csinálta még így pár millió nő? A világon összesen? Akkor az nem sok. Magyarországon? Tudom, hogy nem reprezentatív minta, de abból a sok tucat (vagy több száz, nem számoltam?) magyar anyukából, akit én láttam, a túlnyomó többsége elment szülni, aztán min. egy évig eltűntek, majd visszamentek dolgozni. De volt olyan is, a ráduplázott, és akkor 3+ évig nyoma veszett. Meg olyan is, aki szépen elbabázgatott, majd a vége fele/utána közölte, hogy inkább mégsem menne vissza dolgozni, legalábbis oda, ahonnan elment szülni.
Na ebből egyik sem túl jó a cégnek (főleg, ha előtte 1 évet sem dolgozott az illető, nyilván ha előtte lehúzott 6 évet, az más, de manapság nem feltétlenül ez a jellemző), ha meg az utolsó kettőt kombinálja valaki, és előtte mondjuk 8 hónapot dolgozott, az masszív szívás. Na ezért próbálják ezt felmérni a cégek Magyarországon, teljesen jogosan.

Írországban amúgy általában kb. fél évet esnek ki a munkából gyerekenként (persze lehet többet is, csak utána nem nagyon lesz pénz), és nem is igazán van ebből probléma, mert ez már különösebben senkit sem zavar, még egy rövidebb (mondjuk 2-5 év) munkaviszony esetében is teljesen korrektül és zavartalanul belefér.
Az ovi és bölcsi (vagy valami, amivel kiváltható) is kb. 1k/gyerek/hónál kezdődik, és mégsem sokkal kevésbé szaporák, mint mondjuk a svédek vagy a magyarok (sőt, az utóbbiaknál jobban állnak, a svédeket nem tudom pontosan, de nem hinném, hogy ég és föld volna a különbség). Szóval nem biztos, hogy a modern szocializmus a megoldás.

desw 2020.12.09. 11:42:14

@négyzet:

"Mikor amúgy is ifjú titánok két hónapokat töltenek egy munkahelyen, nekem ne mondja senki, hogy a kismamák ideiglenes pótlása a legnagyobb probléma... "

Ez nagy igazság!

desw 2020.12.09. 11:42:24

@FutureFry:

"A túl attraktív titkárnő is probléma lehet (már ha tényleg munkára kell), szóval lehet, hogy valaki direkt az 50-est, vagy nem túl vonzót keresi, ala Seinfeld:"

Ez igaz! Nem lehet gondolkodni vérhiányos aggyal! :D:D

A példám nyilván extrém volt, és csak azt akartam mondani, hogy lehet bármilyen píszí szabály, attól még a cég dönti el, hogy kit vesz fel, csak kell futni pár felesleges kört.

A személyiség legalább annyira fontos, mint a szakmai alkalmasság

desw 2020.12.09. 11:42:36

@dikusz.:

"Ilyet se lehet olvasni túl sűrűn, ha valaki elnézést kér azért, mert valamit rosszul tudott. "

Én mindig beismerem, ha nincs igazam, ha vki bebizonyítja. (a hülye, fideszdroid, . . . vagy desw-t ugyan gyakran megkapom, de ez nekem nem elég bizonyíték)

Cpt. Flint 2020.12.09. 11:43:12

Azt kellene megérteni, hogy vagy az van, hogy megfizetjük a dolgozó nőt (illetve apukát) annyira, hogy tudjanak a szülés utánra tartalékolni és így kifizetni a bölcsit, illetve otthon maradni munka nélkül és a megtakarításból és/vagy egy keresővel is megélni.
A magyar rendszer ezt nem tudja. Most azt látom, hogy itt a hozzászólók jó része egyrészt azt várja, hogy a "cég érdekeire tekintettel" a munkavállaló mielőbb húzzon vissza dolgozni (ez esetben a gyereket nyilván el kell helyezni, ami sok esetben nyilván jelentős extra kiadás; ki jár rosszul? hát a munkavállaló [meg a gyerek]); másrészt meg azon is megy a kritika, hogy miért kell a gyereket megőrzőbe adni, tessék vele otthon maradni (de gondolom megint csak a "cég érdekében" felmondás után, azaz munkanélküliként; megint csak a munkavállaló terhére...).
Ez a magyarországi átlagos kereseti viszonyok (nem beszélve a gyermeküket egyedül vállalók/nevelők nagy számáról) mellett többnyire nem oldható meg jól. Ennyi. Lehet példálózni Svájccal, Angliáva, Írországgal stb. (nyilván ezért vagyunk itt), csak épp felesleges.
Emellett felhívnám a figyelmét mindannak, aki a posztert ekézi (és a cégeket védi) a magyar gyed-gyes rendszer cégekre "hátrányos" volta miatt, hogy a poszter is tök egyértelműen leírta, hogy nem ért egyet a magyar rendszerrel, megérti, hogy hátrányos lehet a munkáltatónak, változtatni kellene rajta. Ettől függetlenül ez nem a munkavállaló hibája és nem neki kellene ígéreteket, meg vállalásokat tennie ez ügyben a munkáltató felé, mindenféle kínos faggatózások során.

Billy Hill 2020.12.09. 11:43:19

@sörm: A CSED jövőre már a bér 100%-a lesz. A kétszeres minimálbér x 0,7 szabályról nem olvastam, hogy azzal mi lesz. De vannak kalkulátorok a neten; próbából beírtam brutál számokat, és brutális lett a Chad is. :-)

Billy Hill 2020.12.09. 11:43:23

@somlobodog: Ez fura nekem is, hogy visszajön egy kolléganő, de azzal kezdi, hogy egyelőre nem jön vissza, mert szabin van. WTF :-)

Billy Hill 2020.12.09. 11:43:30

@FutureFry: Szerintem is jobb az 50+ titkárnő, aki állati gyorsan tud gépelni, megfelelő kávét csinál, és minden hétfőn hoz be a céghez is az unokáknak készített sütikből... :-)

bratya 2020.12.09. 16:17:17

@angryrat: Nem is értem a biológus hasonlatot. Hol keresnek egyébként biológus?

lobaszopiatej 2020.12.09. 16:17:38

Ha nincs BP-en lakásod, akkor BP is szívás tud lenni, lásd béna albérletek horroráron kiadva, ahol 1 szöget se verhetsz a falba.

Vidékről meg szopás feljárni (dugó / horror vonat késések).

Nem beszélve arról, BP mekkora lepukkant nyomorék hely, kf-ön sokkal szebb és tágasabb helyeken lehet lakni.
Igy nem csak a fizetést kell nézni.

Az apokalipszis lovasa 2020.12.09. 18:10:22

"Én értem, hogy a menő start-up cégek már haza tudják csábítani a jelölteket, de a kivándorolt többség nem programozó vagy biológus stb.

A többség a középréteg,"

jaj jaj de hát eddig azt hallgathattuk, hogy a legképzettebb, legtanultabb elitréteg a kivándorlók!

KissGecihuszár 2020.12.09. 18:10:35

egyet nem értek, megköszönném, ha akár egy HR-es válaszolna arra a kérdésemre, hogy 2020-ban még miért ilyen hülye&kretének a hazai HR-esek (nyilván kinek nem inge, gatyája...)? Mégis még hány évtizednek kell letelni és még hány 100 ezer értelmes, képzett, motivált, szorgos fiatalnak, illetve 30-asnak, 40-esnek kell "disszidálni", mire rájöttök, hogy ezt elkúrtátok , nem kicsit; NAGYON?
PS: kedves bloggazda, remélem, fletó evörgrín mondása még belefér a moderálási alapelvekbe?!

nagainae 2020.12.09. 21:56:34

Én most váltottam munkahelyet, 2 kicsi gyerekem van. Amikor elkezdtem munkát keresni, azzal kezdtem, hogy minden felületről eltávolítottam azt a pár képet, ami a gyerekekről kint volt.
Illetve soha, egyszer sem közöltem sehol, hogy gyerekeim vannak.
Igen, úgy érzem hátrányból indulnék. Illetve a munkavégzésemhez semmi köze annak, hogy vannak-e gyerekeim vagy nincsenek. Itthon még mindig alapvetés (tévesen), hogy a beteg gyerekkel az anya marad otthon. Hát nálunk meg nem. Sőt, le sem lépek hamarabb a gyerekekre hivatkozva.
Egyébként tőlem egyszersem kérdezték meg, hogy van-e, szeretnék-e, igaz utóbb kiderült, hogy ki sem nézték belőlem, hogy gyerekem van, nemhogy kettő is.

marczy 2020.12.09. 23:51:53

A gyed lerövidítése csak teljesen egészséges, időre született gyereknél (10/10-es Apgar-érték stb. stb. stb. stb.) lehet indokolható. Más esetben nem.
A gyerek érdeke ugyanis az, hogy normális kötődési képessége alakuljon ki. Ez tehát nem az anyukáról szól, hanem a gyerek későbbi lelki egészségéről.
Ha a gyerek valamiért el van választva az anyjától (inkubátorba kerül stb.), akkor a korán kiesett időt muszáj kompenzálni. A gyes megnövelt hossza koraszülés, inkubátor, betegségből adódó kórházi vagy felügyelt otthoni ápolás esetén ezt szolgálná.

A svéd (asszem, de mindenképpen skandináv) megoldást sokkal jobbnak tartom a gyed lerövidítésénél: az apasági szabadság bevezetését abban a formában, hogy a teljes pénzhez való hozzájutáshoz az apa is legalább x%-nyi időt (3 év alatt pl. 1/4-nyi időt, azaz 9 hónapot) otthon legyen a gyerekkel. Ez a svéd modell lényege.
A gyed/gyes hosszát pedig a gyerek általános állapotától tenném függővé, és 2 évről indítanám, egészen a súlyos fogyatékosságig (maximálva mondjuk 6 évben). A koraszülés alapból "plusz pontot" érne, hiányzó terhességi hónaponként mondjuk plusz egy évet. Beszámítana emellett minden olyan állapot, betegség, amely miatt a gyerek el van választva az anyjától, ennek idejét is pluszban számítanám, persze megfelelően súlyozva.

Igen, ismerek olyan extrém koraszülöttet, aki azóta köszöni szépen, jól van, sőt neki is lett gyereke, de az kellett ehhez, hogy az anyja mellette legyen egészen addig, amíg iskolába(!!!) nem ment.
Tehát ha mondjuk a gyermekgondozási idő legalább negyedét
kötelezően az apának adjuk, akkor mondjuk 8 hónapra született, de amúgy egészséges gyereknél 2,25 év anyuka + 9 hónap apuka kellene a gyed/gyes teljes összegének megállapításához.
Vagy mondjuk az első félévben egy amúgy egészségesen hazavitt gyerek kórházban feküdt 2 hónapot: ez mondjuk szintén érhetne 2x6, azaz 12 hónap hosszabbítást. Ennek arányos része persze szintén az apukára jutna, és akkor máris csökkennének a munkáltatói visszaélések.

Szóval jó bonyolult lenne, de a gyerek érdeke ez. Vannak nyugati országok, ahol fél(!) év után az anyuka már megy vissza dolgozni. Az a féléves gyerek annyit lesz beteg, hogy számolni sem bírod majd. Öcsém nem bírta a bölcsődét, folyton beteg volt, anyunak vissza kellett mennie gyesre.

ramszeszita 2020.12.10. 08:00:21

@angryrat: en biosz technikus vagyok egy angliai iskolaban, es icipiciket sem banom hogy hatrahagytam a kutatoi szektor pocegodret.

peter3374 2020.12.10. 14:34:35

Gondolom nem véletlenül fordult meg a hr-es fejében a dolog, külföldön dolgozó nő, ázsiai férjjel hirtelen visszajön Magyarországra, rosszabb fizetésért. Simán benne lehet, hogy itt akar szülni, de ehhez kell a munkaviszony.... Lehet látott már ilyet a hr-es...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása