oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. december 05. 06:30,  Lasszóval fognák a képzett hazatérőket? 113 komment

2020. december 05. 06:30 Határátkelő

Lasszóval fognák a képzett hazatérőket?

Mi az vagy mik azok az okok, amiért valóban hazajönnének a külföldre költözött magyarok? Magyarországon ezt sokan próbálják kitalálni, de vajon valóban jó helyen keresgélnek? Bár létezik a visszavándorlás, tömegek nem indultak meg hazafelé a határátkelők közül. Van igény a hazatérő szakemberekre? De valójában kikre?

magyar_zaszlo_3.jpg

Bár a bérek még egyáltalán nem tartanak ott, mint nyugaton, sőt a régiót sem sikerült még utolérni, de azért emelkednek, és a megélhetési költségek még relatíve alacsonyabbak Budapesten és a vidéki nagyvárosokban, mint például Bécsben vagy Prágában.

Ha valaki jó szakmai lehetőséget kap és ez a magánéleti célokkal is egybecseng, vagy éppen karrierjének egy olyan pontján találják meg, amikor hajlandó lenne váltani és a kinti tapasztalatokat otthon kamatoztatni, akkor sikerrel járhat a hazacsábítás? Erről szólt a Reboot itthon! online kerekasztal-beszélgetés, a Compass Plus Alapítvány szervezésében.

Mint az alapító, Pelle Dávid bevezetőjében elmondta, az a céljuk, hogy valós, tényszerű képet adjanak a magyar munkaerőpiacról, annak átalakulásáról, a külföldön élő magyaroknak megmutassák a lehetőségeket: cégek bemutatkozásán, álláshirdetéseken, előadássorozaton keresztül.

Párbeszédet szeretnének létrehozni. Mint elmondta, nagy lehetőséget lát abban, hogy a nagy multinacionális vállalatok, különösen a szolgáltató szektorban és a nemzetközi színtérre egyre inkább kimerészkedő magyar startupok is nagyobb hozzáadott értékű pozíciókat nyitnak Magyarországon.

Ma már a szolgáltató központok sem call centereket jelentenek, hanem valós, értékteremtő, alkotó munkát lehet sok helyütt végezni.

Nyitottság, alkalmazkodás, csapatmunka, nyelvtudás

Ezeken a helyeken szükség lehet azokra a készségekre, képességekre, amelyet a külföldön tanulók, dolgozók elsajátítottak, a nyelvtudással, alkalmazkodóképességgel, nyitottsággal együtt.

A beszélgetésben Szabó Zoltán, a BT ügyvezető igazgatója, Zeitler Ádám, a Milestone Intézettől, Drótár Péter, a Bitrise-tól, Nagy Sándor, az MPS-től és Kocsy Klaudia Phd hallgató vett részt.

A közös pont mindannyiukban, hogy éltek hosszabb-rövidebb ideig külföldön, majd hazatértek illetve szándékukban áll hazatérni. Kocsy Klaudia ugyanis még éppen az Egyesült Királyságban, a Sheffield-i Egyetemen tanul-dolgozik a Phd fokozatért, molekuláris biológus, aki három éve költözött ki Angliába és valamikor a jövő év elején szeretne visszatérni Magyarországra.

Mint mondta, számára a legnagyobb tapasztalat a magyar felsőoktatás után a projektmunka és a csapatban dolgozás feladata volt, amiben kint mindenkinek része van. Fel kell építeni egy projektet, együtt kell működni, majd az eredményekről írni.

A megközelítés sokkal gyakorlatiasabb, mint otthon. A hallgatói sokszínűség pedig nagyon jó személyiségfejlődési lehetőség Klaudia szerint, ugyanis mint mondta ez után a tapasztalat után jóval könnyebb bármilyen nemzetiséghez kapcsolódni, egy diverz közegben dolgozni. Sokat fejlődött az alkalmazkodóképessége és magabiztosan használja az angol nyelvet.

Nagy Sándor szintén hat évet élt Angliában, mint mondta, a külföldről hazatérő szakembereknek még további komoly értéke lehet, hogy nagyon hasznos nemzetközi kapcsolatrendszerrel tudnak visszaköltözni, valamint a kint jól működő vállalati kultúrából tudnak tapasztalatokat hazahozni.

Mint mondta, számára az jelentett nehézséget, amikor a hazaköltözésről döntött, hogy egy helyen megtaláljon minden információt, azokról a hivatalos dolgokról, amit a költözéshez el kell intézni.

Emellett nem volt igazán tisztában azzal, hogy az eltelt időben hogy alakultak a fizetések, mely fizetési sáv lehet, aminek az ő tapasztalata megfelel. Mint mondta az állástalálás ment a legkevésbé nehezen.

Magyarországról dolgozni nemzetközi csapatban

Persze a koronavírus-járvány az álláspiacot is jelentősen megbolygatta, de Pelle Dávid szerint százas nagyságrendben nyílhatnak meg új álláslehetőségek például a fentebb már emlegetett szolgáltató szektorban, hiszen ezeknek a cégeknek a bővülése, megtelepedése zajlik.

Illetve egyes területeken, így például az informatikában továbbra is munkaerőhiány van, és itt is tendencia, hogy külföldi szoftverfejlesztő cégek áttelepítik irodáikat Magyarországra.

Ráadásul a pandémia azt is megmutatta, ott is, ahol korábban nem volt gyakorlat, hogy remekül működhet a távmunka is, különösen ezekben a nagy hozzáadott értéket teremtő fehérgalléros szektorokban.

Bár ez egyelőre nem elterjedt, de lehet akár magyar cégnek dolgozni külföldről is, vagy lehet akár valamelyik külföldi irodájukban is bekapcsolódni a munkába. Ilyen cég például a Bitrise, amely négy országban működik.

A másik lehetőség pedig, ami már inkább jellemző, hogy már Magyarországról is lehet sokszínű nemzetközi csapatnak dolgozni. A BT magyarországi szolgáltató központjában 2500 munkavállaló dolgozik, amelynek 15%-a külföldi.

Szabó Zoltán is hangsúlyozta, hogy a képzett munkaerő hiányzik, hiányoznak azok, akik elhagyták az országot.

Hangsúlyozta, hogy az egyszerűbb, operatív állások tekintetében már nincs versenyelőnyben Magyarország, ezeket a feladatokat például Indiában olcsóbban el lehet végeztetni, így azokat a pozíciókat kell idehozni, amihez szaktudás kell, és amiben lehet fejlődni. (Mint például ügyfélélmény stratégiai funkció vagy service design funkció stb.)

Itt adott a lehetőség olyan csapatokban dolgozni, ahol a legjobb nemzetközi szakemberekkel kerülhet kapcsolatba a munkavállaló a saját területén. Ezen a globális porondon azonban nagyobb a verseny is, kinyílnak a lehetőségek, de ehhez mérten sok munkát is kell ezekbe a pozíciókba beletenni, ami nyolc órába általában nem fér bele, jegyezte meg az ügyvezető.

A külföldről hazaérkezőknek itt a szinte anyanyelvi nyelvtudás, a hasonló munkakörnyezetben szerzett tapasztalat, az alkalmazkodókészség nagy előnyt jelenthet.

Bár a BT nem szenved jelölthiányban, általában évente 500 kollégát keresnek a céghez, és mintegy 20 ezer önéletrajzot kapnak, tehát jelentkező van, ugyanakkor sok esetben kulcskészégek hiányoznak a pályázóknál.

Egy a cég által néhány évvel ezelőtt készített kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok által elérni kívánt „álombér” ebben a szektorban 2-4 év alatt megszerezhető, persze az egyéni ambíciótól függően.

Az elmúlt 3-5 évben sokat változott Magyarországon is a munkaerőpiac és a céges kultúra is sok esetben. Sokkal jellemzőbb már itt is, hogy rugalmas a munkavégzés, a munkakörnyezet és a technológia hasonló, mint Nyugat-Európában, jobban bevonják a dolgozókat, jellemzőbb, hogy kérnek tőlük visszajelzést, mint korábban, másképp viszonyulnak a vezetők is a kollégákhoz. A munkaerőhiányos idők ebből a szempontból pozitív hatást gyakoroltak a piacra.

Ti visszatérnétek?

A szakértők szerint fontos, hogy milyen módon és éppen mikor szólítják meg a külföldön dolgozókat. Általában az a tapasztalat, hogy a szakmai közösségi oldalon a direkt megkeresés tud jól működni.

Illetve megemlítették, hogy a magyar diaszpórapolitika építése mintegy 20 év elmaradásban van, például a lengyelekhez képest. Ahol ezek az utak, csatornák, a határátkelők megszólítása sokkal tudatosabb és a stratégia erre sokkal inkább kidolgozott.

A beszélgetésben felmerült még, hogy a cégek könnyíthetik a döntést, ha rendelkezésre áll például relocation csomag az álláshoz, illetve hallgatói hozzászólásra az is kiderült, hogy ma már a külföldi párnak, partnernek is nagyobb esélye van munkát találnia Magyarországon, mint pár éve, hiszen sok cégnél eleve a hivatalosan használt munkanyelv az angol, így magyar nyelvtudás nélkül is lehet boldogulni.

De vajon tényleg ennyire nyitottan fogadják a cégeknél a külföldi tapasztalattal hazaérkezőket? Lehetett korábban olyat is hallani, hogy már csak azért sem akarták felvenni az állásra a külföldi pedigrével rendelkezőt, mert a vezető féltette a saját helyét az érkezőtől. Nektek mi a tapasztalatotok?

Titeket mi tudna visszacsábítani? Mikor gondolkodnátok el a lehetőségen? Esetleg éppen töprengtek rajta? Vagy már vissza is tértetek? Ha ezek közül bármelyik, írjátok meg a gondolataitokat a hataratkelo@hotmail.com címre.

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7616318922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bredpitt Monika 2020.12.05. 13:35:13

Meg valamin erdemes elgondolkodni, azoknak, akik nem allnak tul jol anyagilag. Vegul megcsinaltattam a covid antitest, szerologiai vizsgalatot egy Medicover n. ceggel. Itt az eredmeny:

SARS koronavírus IgG immunválasz 27,1NTU

Referencia ertekek
0-9 NTU szeronegativitás,
9.1-11 NTU határérték
11.1-100 NTU szeropozitivitás,átvészelt koronavírusfertőzés valószínűsíthető------

Meg felhivom oket, hogy ehhez azert valami magyarazatot kernek, ha mar kifizettem 13.ezer forintot (ami nem is volt sok). Konkretan nem varok nagy valaszokat, mert azt nem fogjak tudni megmondani, hogy meddig leszek vedett, kb 5 honap utan csinaltatok egy masikat, csak a tanulmany kedveert. Itt jegyzem meg, hogy megvan az elso ismeros, aki masodszor is elkapta, egy kis tanulonk szulei, ok mar januarban atestek rajta, most utolag mar tudja, hogy ez volt. Mar akkor elvesztettek a szaglasukat....stb, ugyanugy atestek rajta, ezuttal volt teszteles.

Viszont ugy jart, hogy 2. teszt mar nem volt es felve ment vissza dolgozni, mert nemt tudta, ,hogy fertoz e meg.

Az en kerdeseim a Medicoveres elmeny utan. Hogy lehet, hogy ott, bar sok ember volt, en is odaertem a kert idopont elott 15 perccel (idopont 7.40 volt, 7.25 re hivtak, en mar 7.10 re ott voltam) megis beengedtek es nem kellett kint varakozni az utcan, mindenkin maszk volt, mig egy sztk ban kint allnak az emberek a hidegben.

Varakozas kozben elgondolkodtam, hogy jutottam ide, hogy nem dolgoztam feketen , egesz eletemben fizettem az allamnak a jarulekokat, es megis ki kell fizetnem ezt a penz, hogy papiron is legyen bizonyossag, hiszen soha nem lettem letesztelve.

Most kihasznalva, hogy vedett leszek egy darabig, jelentkeztem egy gyerekkorhazba onkentesnek. Kielvezem, hogy nem kell rettegni. Amugy megkerdeztem a csajt, aki a vert vette, hogy jol ertelmezem e, hiaba estem at a betegsegem , ha valaki ram tusszeg a villamoson, bizony en megint pozitiv lehetek es akkor mehetek karantenba, meg betegallomanyba. Azt mondta, igen , ez igy van.

Bredpitt Monika 2020.12.05. 13:37:27

Ez a dal pont idevag szerintem, bar olyan ember enekli, aki itt elt, itt el es most mar nem hiszem , hogy elmegy.

www.youtube.com/watch?v=Z6epn9D54h4

SzZoole 2020.12.05. 14:05:52

@svajcineger: az év végi adó elszámolás, mennyi bruttó, mennyi adót, nyugdíj járulék stb.

Itt áprilisban kapjuk meg, mert az adóév az április 1-től következő év március 31-ig tart.

SzZoole 2020.12.05. 14:36:43

@svajcineger: nincs mit :-)

Az úttörő mindig ott segít ahol tud :-))

Csodabogár 2020.12.05. 15:02:40

Ennyi negativ energiát máshol sehol se lehet szerezni mint ma itt a blogon.
Milyen szerencse, hogy én személy szerint csak olyan emberekkel találkozom, akik politika nélkül is remekül elvannak ebben az országban. Van köztük igazi kisnyugdíjas is, orvos és néhány it területen dolgozó, meg gyógytornász stb.
Nem tudom elhinni, hogy ha valaki keres annyit amiből ő jól tud élni, akkor a politika miatt elmegy. Csak ezt nehéz bevallani, hogy kevés a pénz, megyek máshova, ahol többet keresek, pedig ez sem szégyen.

svajcineger 2020.12.05. 15:03:15

@SzZoole:
Te voltál úttörő?
Méltónak találtak a vörös nyakkendő viselésére? :)

SzZoole 2020.12.05. 15:11:17

@svajcineger: nem úttörő, de meg kisdobos is, ‘74-es ívású vagyok :-))

Mennyire voltam méltó a vörös nyakkendő viselésére? Semennyire, mert már akkor is rebellis voltam és amennyire lehetet és tudtam, kivontam magam minden esemény alól :-))

Golf2 2020.12.05. 15:35:50

@SzZoole: Én csak kéket kaptam,pirost nem mert sokat lógtam.Kenjék a hajukra.

SzZoole 2020.12.05. 16:06:50

@Golf2: nekem általános iskolai osztály főnököm börtönt jósolt :-))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.05. 16:17:27

@Arthamyr:

Nem minden a pénz. Vagy mindenkinek a legjobban fizető országokba kéne költöznie és az marha jó lenne mindenkinek? Egész Kelet Európa költözzön Nyugat Európába?

@SzZoole:

Nem minden a pénz, neked is csak ezt tudom írni.

@arncht:

Azon gondolkodjatok el hogy mi lenne ha mindenki így gondolkodna? Nem lenne országunk? Itthon van dolgunk. Muszáj kitartanunk, nincs másik hazánk.

"Ha el is mész térj vissza mint a madarak"

@Fülig José:

"Úgy nézem mindannyian a pénz felől közelítotek a kérdést, pedig sztem.nem ez a lényeg... Mo.-on egyszerűen szar élni az állandó feszültség miatt. Mindenki utál mindenkit, pont egy kanál vízben meg tudná folytani a masikat. Mindenki rosszkedvű és/vagy agressziv."

Egyetlen szó sem igaz ebből.

arncht 2020.12.05. 16:47:57

@Golf2: itben? Minden attol harsog, hogy mekkora hiany van, es hogy millio koruli nettokat kapnak mar.

A berek osszevetese mindig csak a koltsegek ismereteben lehetseges. Esetunkben ha nincs 3000 eur havi bevetel, akkor minuszban vagyunk, ennyi penzbol otthon eleg jol tudnank sporolni...

svajcineger 2020.12.05. 16:50:13

@SzZoole:
Nem is a korod miatt kételkedtem :)

arncht 2020.12.05. 16:55:52

@Horthy Miklós cselédje: kozel ket evig kerestem otthon munkat... mit kellett volna csinalnom? Nyelveket beszelek, diplomam van, jo szakmaban dolgozom, csak eppen rossz helyen eltem. Ausztriaban ket het alatt kaptam harom ajanlatot. Nem szeretnek hasonlo szituacioba kerulni a csaladdal a nyakamon.

SzZoole 2020.12.05. 17:07:03

@Horthy Miklós cselédje: ok ne beszéljünk a pénzről, mondj egy okot, hogy mivel lenne jobb nekem Mo-on?

SzZoole 2020.12.05. 17:10:32

@svajcineger: almost, borderline case :-))

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.05. 17:17:18

@arncht:

Nyilván itthon nem lehet munkát találni informatikusként..
Az utóbbi pár évben már sima mezei dolgozóként is egész normálisan meg lehetett élni itthon. Nem hogy informatikusként, akik kb. a kiskirályok itthon alkalmazottként.
Én elhiszem hogy ti nyugati bért akartok magyar árakkal itthon,de ez álomvilág. Olyan mintha én is a grazi fizetésemet szeretném itthon de maradjon mindennek ugyanannyi az ára.
Amúgy engem nem zavar a kitántorgás, menjenek csak. Világot látni se rossz. Viszont egy idő után el kell dönteni hogy hol állunk. Otthon építjük az országot vagy örökre idegenek akarunk lenni valahol.

Mert valakinek kell építeni itthon is. Ti tőlünk várjátok az új országot, ahová csak be kell költözni. Vagy ugye vissza. Segíthetnétek esetleg kicsit az építésben.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.05. 17:17:31

@SzZoole:

Miért jobb a hazádban élni? Itt szocializálódtál. Az anyanyelved a magyar, a szíved csak magyarul tud megszólalni igazán. Lehet idegen nyelveket tanulni, de az mégsem ugyanaz.
Itthon sose fogják tőled megkérdezni hogy mit keresel itt, honnan jöttél...
Lehetne sorolni...
De én úgy látom a többségnek még mindig a pénz a döntő. Nem bűn. De legalább vállalja egyenesen, ne beszéljen félre hogy magyar mentalitás, meg Orbán.

SzZoole 2020.12.05. 17:29:07

@Horthy Miklós cselédje: ok akkor lássuk;

“ Itt szocializálódtál”

antiszociális vagyok :-)

“ Az anyanyelved a magyar”.

Ez mondjuk igaz, de angolul is egész jól elboldogulok :-)

“ Itthon sose fogják tőled megkérdezni hogy mit keresel itt, honnan jöttél”

Itt sem kérdezik, sőt, azt kérdeztek, hogy hol voltam eddig, miért nem jöttem hamarabb :-)

“ De én úgy látom a többségnek még mindig a pénz a döntő.”

Nekem nem a pénz volt a döntő, 2007-08-ban is benne volt a guriga a zsebemben, néha még több is :-))

“ ne beszéljen félre hogy magyar mentalitás, meg Orbán”

Sose érdekelt senkinek a mentalitása, kb. leszartam, Orbán sem igazán zavart engem személy szerint, mivel mindig jól kijöttem a cigányokkal :-))

Egyéb érv?

Golf2 2020.12.05. 18:42:51

@SzZoole: guriga a zsebemben...De nem mint sofőr ugye?

Arthamyr 2020.12.05. 19:07:45

@Horthy Miklós cselédje: "Nem minden a pénz. Vagy mindenkinek a legjobban fizető országokba kéne költöznie és az marha jó lenne mindenkinek? Egész Kelet Európa költözzön Nyugat Európába?"
=> "Aki nem akar egyébként is visszajönni" - Ezzel kezdődött a hozzászólásom... Tehát igen, aki más miatt vissza akar jönni (mint pl. jómagam is tettem), az visszajöhet, viszont aki nem, azt nem nagyon fogja a magyar gazdaság "visszaszívni". És nem, itt nem csak a fizetésről van szó, hanem en bloc a munkaerőpiacról, pl. könnyen elképzelhető, hogy sokaknak szakmailag sem annyira kielégítőek a magyarországi lehetőségek, valamint a közeg, munkahelyi kultúra is hagyhat némi kívánnivalót maga után. Ahogy a (kis?)vállalkozásoknak sem feltétlenül a legjobb táptalaj az, ami itt van.
Másrészt nem arról volt szó, hogy ki miért megy el innen, hanem arról, hogy ki miért (nem) jön ide vissza, én a zárójeles részhez írtam egy rövid megjegyzést, bár felőlem mehet "mindenki" Nyugat-Európába, én jól elleszek itt akkor is. :P

dikusz. 2020.12.05. 19:44:41

@SzZoole: Akkor ez az idézet erősen rád illik, ugye? Gondolom láttad a filmet/olvastad a könyvet, amelyikből idézem:

„Én mindig is jó szándékú gyerek voltam, csak mire a szándékom végére értem, rossz lett.” :)))

dikusz. 2020.12.05. 19:46:19

@Golf2: Ha megfelelő helyeken sofőrködik valaki, miért ne lehetne?

dikusz. 2020.12.05. 19:49:31

@SzZoole: Bizony!!! Nem lehet megunni se a könyvet, se a filmet, mindkettő telitalálat. Csámpás Rozi is elment...

De az idézet találó, ugye? :D

Golf2 2020.12.05. 20:10:46

@dikusz.: Úgy emlékszem közszférában volt minisztérum talán.Ott nem lehet.Ott havi 100 volt 2007ben. Nekem is.

SzZoole 2020.12.05. 20:12:32

@dikusz.: ki halt meg, Pécsi Ildikó?

svajcineger 2020.12.05. 20:32:19

@SzZoole:
Hogy ilyen meleg volt a pite. :)

Fülig José 2020.12.05. 20:32:48

@Horthy Miklós cselédje: ha te mondod öcsi.... biztos úgy van.

SzZoole 2020.12.05. 20:36:27

@svajcineger: nem a pite volt forró te, hanem a talaj :-))

négyzet 2020.12.05. 21:01:21

1. Én nem megyek vissza Magyarországra dolgozni, amíg a gyerekünk kicsi, az biztos. Az megfizethetetlen, hogy ahol most élek, semmi nem ciki a gyerekkel kapcsolatban. Ha beteg, ha menni kell vele valahova soha senkinek egy szava sincs. Nem is voltak kíváncsiak a felvételinél, hogy van-e gyerekem vagy tervezek-e. Egyszerűen nem látom létezni azt a hátrányt, ami Magyarországon nagyon erősen jelen van, ami a szülői szerepekből fakad. Itt az apák is otthon maradnak, így teljesen felesleges lenne bármilyen diszkrimináció (főleg anyák irányába).
Az óvoda/iskola sokkal jobb.
2. Itt az emberek kedvesek, normálisak egymással, nem bunkóznak, töltik ki frusztrációikat vadidegen bárkin, aki szembejön.
3. A levegő minősége sokszorosan jobb. Ez nem feltétlenül olyasmi, amiről Magyarország 100%-ban tehet, részben földrajzi adottság is, más részben persze tehetne is. Mondjuk nem égetnének az emberek szemetet. De mindegy is, tény, ami tény, hogy még a főváros utcáin Stockholmban is sokkal jobb a levegő, mint a vidéki kis szülővárosomban, Budapestről ne is beszéljünk.

Két programozói fizetésből biztosan jól élnénk Magyarországon, és nem is zárom ki, hogy egyszer visszaköltözzünk, vagy legalábbis egy időre. De hát a fizetésünkből sem lesz jobb a levegő például :/

négyzet 2020.12.05. 21:21:07

Ez a csak azért is mindig jobban tudni másoknál, hogy azok mit miért csinálnak, mit akarnak stb. is tipikus agresszív balkáni szocializáció, amiből olyan sokaknak elege van...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.05. 22:09:58

@Horthy Miklós cselédje: vagy ahogy
@SzZoole: írja befogadnak!
Nem fog cseszegetni a sok kisebbségi komplexusos idióta akik a saját vacak életüket próbálják valahogy kiegyensúlyozni a másik leszólásával cseszegetésével!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.05. 22:09:58

@Fülig José: fideszbirkákat nem zavarja a különböző csatornákon lévő mini párthíradók özöne,mert az mêg belefér!
Ez nekik rendben van!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.05. 22:09:58

@négyzet: ott a pont!
Ahogy a kovalsky meg a vega énekli:ott ahol mindenki mindent mindenkinél jobban tud.
Itt mindenki okosabb akar lenni a másiknál!

somlobodog 2020.12.05. 22:09:58

@Horthy Miklós cselédje: "Itthon sose fogják tőled megkérdezni hogy mit keresel itt, honnan jöttél..."
Dehogynem. Csak nem az a kérdés miért van egy kis akcentusod hanem az hogy hogy épp miért nem a sajat társadalmi körödben vagy. Egy segélyen élő, ellenben éjjel nappal kommentelo csóró egy országnak sem kell, nem akarlak elkeseriteni. Az egyetlen szerencséd hogy Magyarországrol téged mint magyart nem lehet kirakni.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.05. 22:09:58

@SzZoole: már bocsi de ez az antiszociális nálad mit jelent?
Ugye nem azt,hogy:
- Doktornő valahogy nem értek szót a nőkkel!
-Ön szerint ez miért van?
-EZT NEKED KÉNE TUDNOD TE KURVA TE VAGY A PSZICHOLÓGUS VAGY NEM?!?!

Hari Seldon 2 2020.12.06. 07:42:45

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
Szerintem arra gondolt, hogy erősen introvertált.
Nem igényli a sok személyes imeretséget.
Facebook sem kell, hogy minden 1000 éve ismert embernek évente boldog szülinapot kelljen kívánni, meg like-ot tenni a gyereke szalagavatójára. Szóval ilyensmi. - na mindegy, én ezt feltételezem. De persze mindenki magából indul ki.

SzZoole 2020.12.06. 08:04:55

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ahogy @Hari Seldon 2: írja igen erősen introvertált vagyok, ( bár tudnám mit jelent ) meg misanthropic is vagyok :-)))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.12.06. 08:55:09

@Horthy Miklós cselédje: szerintem nem olyan vészes a mentalitásom hogy nagyjából bárhol nem fogadnának el engem.

Analóg Telepes 2020.12.06. 08:55:32

Látva a fidesz kormány idegenellenes plakátkampány-hadjáratát pár éve, ki gondolta volna, hogy épp ez a kormány fog ÉVI TÖBB TÍZEZER migránst betelepíteni Mária országába?
Pedig ez történt. Évi 40 ezerrel fogy a magyar, az ország lakosságának csökkenése viszont tavaly lényegében megállt, köszönhetően 55 ezer külföldi (főleg ukrán és ázsiai) betelepülésének. 2011 ben még csak évi 20 ezer fő jött, számuk azóta szinte folyamatosan nő.
www.portfolio.hu/gazdasag/20201205/a-munkaerohiany-miatt-megallt-magyarorszag-nepessegfogyasa-457890

Szerintem egyébként kedvező folyamatot látunk, de nagyon vicces az idegenellenes propaganda és a valós viszonyok egybevetése.

MarYsol 2020.12.06. 12:43:32

@Csodabogár: pedig igen, próbáld elképzelni. Mi sokkal jobban éltünk szellemi munkából10 éve otthon, mint itt fizikai munkából. De már a kilépésről delirál a nagyszerű vezető, tehát jön a spanyol állampolgárság :-(

Shanarey 2020.12.06. 13:06:52

@SzZoole:
Aszociális, nem antiszociális.
:-)

SzZoole 2020.12.06. 13:12:09

@Shanarey: az is vagyok, meg minden egyébb más is, ha, az érdek úgy kívánja :-)))

SzZoole 2020.12.06. 13:12:50

@Shanarey: ja meg aszekszuális is :-)))

Shanarey 2020.12.06. 13:14:59

@Horthy Miklós cselédje:

Okoska, vagyunk itt egy páran, akik veled ellentétben "építették" az országot, majd megunták azt ami ott van, és leléptek. Te csak most kezdted, vagyis van egy-két év tapasztalatod, veled ellentétben én több mint 20 évet lenyomtam otthon. Majd ha te is 20 évet dolgozol otthon, akkor legyen véleményed, mert addigra már, majd tudod miről beszélsz.

Shanarey 2020.12.06. 13:16:26

@SzZoole:

Ha érdekből csinálod, azt úgy hívják, alakoskodás.
:-)

SzZoole 2020.12.06. 13:19:20

@Shanarey: az is vagyok, meg ha kell akkor szájerezni is hajlandó vagyok :-))

Shanarey 2020.12.06. 13:21:02

@SzZoole:

Na ezért van az hogy sosem akartam veled találkozni?
:-)
Én hetero vagyok, nem nyert.
:-)

SzZoole 2020.12.06. 13:24:20

@Shanarey: na most megsértettél, tudod én egy rendkívül vallásos ember vagyok!!!

Rasszistaateista :-)))))))))))))))))))))))))) vicc volt))))))))

SzZoole 2020.12.06. 13:26:29

@Shanarey: ja, meg homofóbikus hajlamaim is vannak :-)))

Shanarey 2020.12.06. 13:27:05

@SzZoole:

Én majd akkor leszek vallásos, ha a Hinta addig nyalogatja Orbán cipőjét, amíg meg nem hal.
:-)

nyuszigonosz 2020.12.06. 13:41:38

@Horthy Miklós cselédje:

Jézusmária Hinta, miket hazudozol már megint össze? Te és országot építeni???? Na hol?
Merthogy évekig az osztrák segélyhálóban hintáztál, most is ott lennél még, ha nem állították volna le a szocisegélyedet. Csakis ezért kullogtál Magyarországra, ahol mit is csinálsz?
Ezt kérdeztem töled már legutóbb is, persze választ nem kaptam.

SzZoole 2020.12.06. 13:43:47

@Shanarey: tudod egyvalamit nemértek.

Hinta a borsodbótai cigányfalúból elmenekült a cigók miatt, most meg a fővárosban egy cigó hangját nyalogatja egyfolytában és ha kell akkor szájerbe is lemegy :-)

SzZoole 2020.12.06. 14:08:27

@nyuszigonosz: nem hazudik ő, csak birka módjára követi a gazdáját, akár nick nevet is válthatna, Orbán Viktor hűséges talpnyalója :-)

sörm 2020.12.06. 15:20:13

Erdekes, epp ket hete kaptam telefont egy allasajanlattal Pestrol.

Tudom, luzer bölcsesz vagyok, ez kicsit mas munkaeropiac mint az IT-sek. De: azt a kisebb kutatointezetet kellene vezetni az egyik pesti egyetemen, ahol annak idejen zöldfulu voltam. Itt közepiskolai tanar vagyok, meg akkor is ha az orszag legerosebb gimnaziumaban csak a human speceseket tanitom, akik az en tantargyaimat fogjak tovabb tanulni egyetemen. Magyarul a diakok szinvonala magasabb, mint mikor otthon egyetemen tanitottam, raadasul 19-20 evesek, tehat ugyanaz a korosztaly is. De itt nincs lehetosegem kutatni, publikalni, a phdt tulajdonkeppen hiaba csinaltam meg.

Udvariasan azonnal nemet mondtam, pedig ahogy telnek az evek egyre savanyubb vagyok, jobb munkara vagyom. Miert?

1. Termeszetesen rengetegen allnak sorba otthon ezert az allasert. Azert kertek meg engem, mert tudjak hogy vannak kapcsolataim kulföldi egyetemekkel es remelik hogy majd hozok be penzt. En tudom hogy a networking nagyon ertekes, de penz nem lesz belole, esetleg 1-2 ösztöndij. A masik ok hogy ram gondoltak, hogy harom jelentkezö van a posztra es az egesz intezet egymasnak esett, megy a furas es könyököles. Gondolta a dekan, aki hivott, hogy bölcs dolog egy kulsöst behozni, aki viszont megis ismeri a dörgest meg mindenkit aki ott dolgozik. Ez neki jo, nekem a biztos ut az idegösszeroppanasba. Nem fogadnanak el vezetönek, menne a furas es kituras es gonosz pletykak attol a pillanattol hogy megjelenek. Köszi, nem kerek belöle.

2. A fizetes meg igy is töredeke az itteninek, amin tullendulnek, hiszen mint irtam többre vagyom mint amit a sved uvegplafon kinal nekem.

3. Eppen amit negyzet ir: anyuka vagyok. Fantasztikus az a flexibilitas amit itt kapunk. A ferjem is lesz otthon a gyerekkel es en döntöm el hogy mennyit akarok dolgozni, amig kisgyerek van a munkaltato kutya köteles ezt elfogadni. Jövöre valoszinuleg en 2 napot leszek otthon a gyerekkel, a ferjem harmat. A ferjem most azzal a kivansaggal ment a fönökehez hogy csak 56%ban akar dolgozni, no problem, jövö honaptol igy dolgozik. Otthon anyu rak utan labadozva szeretett volna csak 50%ban dolgozni egy fel evet. Nem is ertettek hogy mit akar es azonnal elutasitottak. Viszont ugy vettek hogy akkor tud mar dolgozni, es kenytelen volt teljes allasban visszamenni, 4 honappal az operacio utan. Marhara nem volt keszen ra. Mindezt egeszsegugyben.... Na, ez a kulönbseg.

4. Termeszet, tiszta levego. Most vettunk kertes hazat, topartit nem sikerult, de mindössze egy utcaval beljebb. Tehat kevesebb mint egy percre van strand, kevesebb mint egy percre erdö, miközben az allomas 3 perc biciklivel, ahonnal bejutok Stockholm belvarosba. Imadom Pestet es most hogy egy eve nem voltam nagyon hianyzik. De azt az eletszinvonalat, hogy barmikor gond nelkul ingyen lemegyek kajakozni, most hogy lesz sajat "parkolonk" veszunk csonakot is, uszni, telen korcsolyazni, sifutas, kocogas stb az ajto elott van, olyan gyönyöru erdöben ami Magyarorszagon nincs.

Termeszetesen több dolog is van ami miatt Magyarorszagon jobb elni mint itt. De a pozitiv itt joval erösebb, meg ugy is, hogy szakmailag nem vagyok elegedett, meg ugy is, hogy most mar több hete nem lattuk a napot, es meg ugy is, hogy Svedorszag valoban nagyon gyorsan csuszik lefele.

SzZoole 2020.12.06. 16:32:09

@sörm: szerintem helyesen tetted, bármennyire is csábító az ajánlat, de ez csak az én szerény személyes véleményem :-)

Golf2 2020.12.06. 18:28:18

@sörm: Eszetekbe se jusson! Zsákutca,a végén a kaszással.

Albu 2020.12.06. 22:02:39

A bér nem elég; még az sem, amiből kijön a magándoki meg az elit suli. Mérgezésmentes légkör kellene… volt már csalódás, pofon elég, kijöttem: ötszörös fizuért fele munka, nyelvgyakorlás, végre stabilitás.

Egy kolegám hazament, egymillió nettó, de nem örömében, hanem mert a családban betegség merült föl, és tudjon mellette lenni. Engem is hívtak, de nemet mondtam, még hómofisz sincs, csak bérrabszolgaság.

Arthamyr 2020.12.06. 22:49:34

@sörm: "Termeszetesen több dolog is van ami miatt Magyarorszagon jobb elni mint itt. De a pozitiv itt joval erösebb, meg ugy is, hogy szakmailag nem vagyok elegedett, meg ugy is, hogy most mar több hete nem lattuk a napot, es meg ugy is, hogy Svedorszag valoban nagyon gyorsan csuszik lefele." - Azért mindent nem (mindig) lehet. :) Ha meg valamiről le kell mondani, simán a szakmai dolgokról éri meg első körben. Ahhoz meg sokáig kell Svédországnak lefele csúsznia, hogy ideérjen, már annak a résznek, ami csúszós, mert pl. az erdő marad, meg a (szerintem szar) éghajlat is, és ezek a dolgok is/a fontosak.

Albu 2020.12.07. 06:46:40

Három és fél éve disszidáltam, csak Bécsig mentem, de magyarországi vasúti beszállítóhoz, és aktívan követem az otthoni szakmai életet, havi kb. 6-12 napot Budapesten vagyok — de már megkaptam azt, hogy ne külföldről akarjam megmondani, hogy mi hogyan legyen, mindezt egy évtizeddel fiatalabb, nyíltan homoszexuális sráctól, akit az egyetemről ismerek, ennyit a toleranciáról, és az otthoni szakmai légkörről, kb. észérvek szintjén ez a norma, a szektor nagyja az ellenkező irányba megy (bár az a srác pont jól érti a nyugati iskolát amúgy). : )

_Alex__ 2020.12.07. 06:47:09

Ha mennék nem a munka hanem az élet miatt mennék.
De nem tudom miért keresne bárki külföldről hazatérőt, kinti multi sokkal rosszabb szakemberekkel rendelkezik és trehányabb minden mint az otthoni multis munkahelyemen. A tehetetlenségi erő viszi előre a dolgokat és dől a pénz mert gazdagabb a környezet de nem okosabb senki.

_Alex__ 2020.12.07. 06:47:26

@Analóg Telepes: Tudtommal sosem volt bevándorlásellenes kormányzat, az illegális bevándorlás káros és nem érdemes erőltetni (valamint, ugye, illegális), de aki érvényes úti iratokkal érkezik Magyarországra az nyugodtan szertencsét próbálhat, senki nem fogja elutasítani. Azért a munkavállaló és az analfabéta afrikai kalandor között aki a kerítás alatti alagúton jönne át csak észre lehet venni azt a "kicsi" különbséget.

Zionnépe 2020.12.07. 06:48:53

A feleségem épp a minap mutatta, hogy a stuttgarti magyar konzulátus magyar állásajánlatokat kínál. Ő viccesnek találta.
Én bármikor hazamennék, otthon is meg volt mindenem (társadalmilag fényévekkel több is), itt meg anyagi szinten még jobb, de ez nem kárpótol semmit.
Sajnos vannak, akiknek otthon nagyon el lett lehetetlenítve a munkája (v.ö feleségem eü-s, diplomás ápoló. Mielőtt kijöttünk h-p 6-14-ig dolgozott, ma nincs ilyen lehetőség már ugyanazon pozícióban, csak 2 műszakos 12 órás munkarendben, itt azért talált ilyet.)
Én infósként (rgazd) itt és otthon is jól megvagyok, de nekem nagyon hiányzik otthonról minden (gyökér Orbánékat leszámítva).
Mivel van kicsi gyerekünk, még inkább haza húz a szívem, de mivel otthon szintén csak "idegen" környezetben találnánk kompromisszumos mgoldást, mi addig tuti nem megyünk, ameddig újra elfogadhatóra (családbarátabbra) nem szervezik otthon a eü-sök munkáját.

Zionnépe 2020.12.07. 07:07:34

@_Alex__: Tudod az a hülyeség ebben, hogy baromira nem Magyarországra mentek és mennek a menekültek!
Így is indult és indul több kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen az EU-tól, hogy szögesdrótozott és embertelenül meg megalázóan bánik a menekültekkel, meg akkor is indulna, ha szimplán "segélyként" adna mindegyiknek Szeged-Bécs vonatjegyet 1 üveg ásványvizet, 2 almát meg 2 szendvicset!
Közben meg angolul hirdetve kiválogatná azokat már a beérkezéskor, akik mégis dolgoznának és lenne végzettségük és kedvük is maradni...

Arthamyr 2020.12.07. 08:52:10

@Zionnépe: "szimplán "segélyként" adna mindegyiknek Szeged-Bécs vonatjegyet 1 üveg ásványvizet, 2 almát meg 2 szendvicset!
Közben meg angolul hirdetve kiválogatná azokat már a beérkezéskor, akik mégis dolgoznának és lenne végzettségük és kedvük is maradni..." - Kb. ezt kellene csinálni. Kár, hogy a második csoportban nem sokan vannak, meg az osztrákok nem engednék be a vonatot, aztán ránkrohadna a felesleg is.

svajcineger 2020.12.07. 09:26:40

@Zionnépe:
Nem sok lenne, aki maradni akarna.

desw 2020.12.07. 11:44:20

@Analóg Telepes:

"Látva a fidesz kormány idegenellenes plakátkampány-hadjáratát pár éve . . . "

Bocs, de csak a félhülyék és az Orbán-fóbiások láttak bele általános idegenellenességet a plakátkampányba.

A többiek csak az illegális bevándorlás ellen emelik fel a szavukat teljesen jogosan.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.12.07. 11:44:25

@Zionnépe: manapsag mar fel se tunik a beszedben hogy menekulni es konkret helyre menni egyszerre nem lehet igaz.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.07. 15:37:13

@Shanarey:

Aki ügyes, itthon is tud boldogulni. Nem országhatárok átlépése oldja meg az ember gondjait. Lehet egy szíriai emberét igen, mi más ország vagyunk.

@nyuszigonosz:

Mielőtt hazajöttem dolgoztam Ausztriában, de ne zavarjon ez össze.. és igen, építem a hazámat jelenleg. Nem, nem keresek jól. De én legalább itthon vagyok, a fajtám között :) Nem pedig vendégmunkáskodom valahol lenézett idegenként.

@SzZoole:

Nem élek már a fővárosban. Meguntam, nem nekem való. Drága, a fizetés se nagy szám.

AlexAston 2020.12.07. 15:37:19

@Vrancisco: Minden jó hely, ha van pénzed :)
Amúgy Budapest melyik része jó? Mert a belváros egy büdös, koszos betondzsungel. Én semmi örömöm nem lelem benne.

AlexAston 2020.12.07. 15:37:26

@Fülig José: Amíg mindenki így gondolja, nem is lesz jobb hely.
de érdekes, hogy én nem ezt tapasztalom, hogy olyan sz@r lenne a közhangulat. Mitől lenne az?

AlexAston 2020.12.07. 15:37:32

@Csodabogár: Egyetértek. Aki ezen képes keseregni, az valószínű naplopó, vagy csak simán alapból olyan, mint a morgó törp, aki mindenen morog :)

AlexAston 2020.12.07. 15:37:37

@Shanarey: 22 éve dolgozok itthon, egy hónapja kezdtem a harmadik munkahelyemen. És köszönöm, jól megvagyok a családommal.

SzZoole 2020.12.07. 16:22:03

@Horthy Miklós cselédje: na és hova mozogtál, a bótai sziklakő palotába, vagy az ózdi betonydzsúngelbe, ahol összebútoroztál a tanítónénivel? :-)

Lógás Hugó 2020.12.07. 19:08:51

@Albu:
"Három és fél éve disszidáltam, csak Bécsig mentem, de magyarországi vasúti beszállítóhoz, és aktívan követem az otthoni szakmai életet, havi kb. 6-12 napot Budapesten vagyok "

Disszidáltál mi? Kérdezd meg Az itt kommentelő Csodabogárt mi is az a disszidálás......

fkv.115 2020.12.07. 19:09:37

Ki az a hülye aki vissza akar menni abba a szarba ami elől elmenekült? Egy ismerősöm jött csak vissza, de ő is azért mert bezárt a szálloda biznisz Londonban a Covid miatt.

desw 2020.12.07. 20:13:58

@fkv.115:

"Ki az a hülye aki vissza akar menni abba a szarba ami elől elmenekült?"

És rögtön utána:

"Egy ismerősöm jött csak vissza, de ő is azért mert bezárt a szálloda biznisz Londonban a Covid miatt. "

:DDDDDD

Nem elég a segély a bezzeg Angilában'?? Ejnye!

nyuszigonosz 2020.12.07. 20:15:18

@Horthy Miklós cselédje:

Hát Hinta, ahhoz ebben az életedben nem tudsz elég korán felkelni, hogy engem bármivel is összezavarjál. :-)

Aztán hogyan is építed a hazádat? Légvárakat építesz? :-)

Arra meg már nem érdemes kitérni, hogy kik és mik a te fajtád.

A vendégmunkássággal meg nagyon címet tévesztettél :-)

Shanarey 2020.12.07. 20:35:30

@Horthy Miklós cselédje:

Hintácska, mint mondtam, majd akkor okoskodj, ha te is letoltál 20 évet. Én még csak nem is segéd-betanított melós voltam, mint most te. Voltam cég, majd egyéni vállalkozó. Te ezek közül egyik sem, vagyis semmit sem tudsz igazából, arról amiről beszélsz. Az hogy most mi a helyzet, nem azonos azzal, amikor leléptem. A fizetések emelkedtek, a vállakozók tarolhatnak, már ha szakemberek és nem Mekk mesterek. Nem a fizetés volt a fő ok, hogy leléptem, hanem az az élet, amiről te semmit sem tudsz.

Shanarey 2020.12.07. 20:39:53

@desw:

Nem mindenki van azért itt hogy segélyt kérjen. Itt vagyok már 7 éve, de fogalmam sincs hogyan kellene igényelni. Ha nagyon betojna itt az élet, akkor én is hazamennék, mert van hová. Persze mehetnék más országba, ott is lenne hová, de elsődlegesen akkor is Magyarországra gondolnék.

Shanarey 2020.12.07. 20:49:56

@AlexAston:

Egészségedre. Mikor én leléptem, 30 év is megvolt, de Hintának a 20 is sok.

Fülig José 2020.12.07. 20:56:51

@desw:"Nem elég a segély a bezzeg Angilában'??"
bezzeg orbánisztánban... nem fáj az ostobasag, buzger...?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.12.07. 21:54:30

@nyuszigonosz:

Munkával építem,nem keresek jól, le se írom, mert nevetnétek, de én jól érzem magam itthon. Szerényebben élek mint kinn, de itthon vagyok. Ti pedig sose lesztek ott otthon, legyen bármennyi pénzetek is..

@Shanarey:

Mi ez, számháború? Csak x ledolgozott év után lehet véleménye bárkinek is a témában? :) A lényeg az hogy tudok itthon boldogulni. Sőt, hamarosan autót is veszek, akkor pedig már a te szinteden leszek. Sőt, lehet felette, mert én saját házban ülök itthon, nem albérletben :))

desw 2020.12.07. 21:54:42

@Shanarey: @Fülig José:

Mondjuk érdekes, hogy "fújjj diktatúra", meg "hülye aki visszamegy abba a szarba", meg "Magyarország? Írnak erről a Határátkelők kézikönyvében... nagy ívben kerülendő!" aztán az első problémánál már futnak/futtok is haza, mert . . . őőőőő . . . miért is?? Mi lett az elvekkel? (mint a fing, mi? tartjuk, amíg tudjuk)

nikkel odeon 2020.12.07. 22:22:13

@desw: Ha nem rúgták ki, akkor megkapja a fizetése 80%-át. Hazajön, nem fizet kinti albérletet, és még jobban megél, mintha kint dolgozna.

Fülig José 2020.12.07. 22:22:13

@desw: látom, az olvasással (is) hadilábon állsz... hol láttad, hogy külföldön élek? pontosan

desw 2020.12.08. 10:39:46

@Fülig José:

"látom, az olvasással (is) hadilábon állsz... hol láttad, hogy külföldön élek? pontosan "

Ezért írtam azt "futnak/futtok"

desw 2020.12.08. 11:56:53

@nikkel odeon:

"Ha nem rúgták ki, akkor megkapja a fizetése 80%-át. Hazajön, nem fizet kinti albérletet, és még jobban megél, mintha kint dolgozna. "

Ezt azért ki tudtam logikázni magamtól is.

Én az elvekre kérdeztem rá, amit itt a többség regél, miszerint nem a pénz miatt mentek el, hanem Orbán, diktatúra, szar itt élni, bezzeg Nyugaton, . . . miatt.

Na most akkor hol vannak ezek az elvek ilyenkor? Vagy hirtelen elmúlt a diktatúra?

Pöffetegecske 2020.12.08. 17:19:49

@Csodabogár: te mit gondolsz, mi volt 56- ban a disszidálás oka? Csak mert akkor is remekül lehetett élni, ha valaki nem politizált ugye, ha nem beszélünk róla, akkor nincs is probléma, akkor is voltak sokan, akik vígan, vagy szépen éltek, a napkelte ugyanolyan szép volt, mint ma a Dunán, akkor mi változott?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása