oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 25. 06:30,  A világ 10 legjobb városa expatoknak 132 komment

2020. november 25. 06:30 Határátkelő

A világ 10 legjobb városa expatoknak

A különböző listák kapcsán az ember már hajlamos élni a gyanúperrel, őszintén szólva nincs ez másként a MoverDB tanulmánya esetében sem, melyben a legjobb (és legrosszabb) városokat szedték össze expatoknak. Vajon Budapest hol található?

csehorszag_praga_4.jpg

Az egész járvány sújtotta 2020-as év nem éppen a legjobb arra, hogy az ember külföldre költözzön, persze az expatok esetében kicsit más a helyzet, hiszen őket a munkahelyük segíti.

Nem meglepő módon a MoverDB összeállítása is elsősorban azt hangsúlyozza, hogy a benne szereplő városokat a Covid-19 utáni (reméljük, lesz ilyen) helyzetet figyelembe véve szedte össze.

A lista alapját több tényező összhatása adta. Ilyen a biztonság, az életminőség, a megélhetési költségek, a munka-magánélet egyensúlya és az ott élő expatok száma.

A költségek között olyanokat vettek figyelembe, mint az élelmiszerek ára, a közlekedés, a közüzemi számlák, a lakbér. Emellett bejátszott a várható élettartam, az átlagfizetés vagy éppen az átlagos túlórák száma.

És akkor a lista…

Mit mondjunk, elég furcsa. A legkívánatosabb város ezek szerint ugyanis Madrid, amit Reykjavík, Luxembourg, Helsinki és Genf követ. A TOP25 prszág mindegyike európai, ami szintén felvet kérdéseket.

Érdemes megnézni, mivel indokolnak a szakemberek. A spanyol főváros mellett szerintük a munkalehetőségek, az egészségügy, a kultúra és a történelem szól, emellett magas a várható élettartam és a világon az egyik legjobb az egészségügyi rendszer.

Madridban kifejezetten olcsó a tömegközlekedés, a megélhetési költségek sem magasak és rengeteg a színvonalas étterem (egy 25 kilométeres sugarú körben 18 Michelin-csillagos étterem található).

Talán még ennél is meglepőbb Reykjavík második helye, ami Izland gazdag kultúrája, a kiemelkedő jóléti rendszer, a gyönyörű természet, a nagyszerű munka-magánélet egyensúly indokol.

Ami a Magyarországhoz közeli helyeket illeti, Ljubljana a 7., Bécs a 10., Prága a 15., Pozsony a 23. Igen, jól látjátok, Budapest nincs a legjobb 25, expatoknak ajánlott város között, ami azért kicsit furcsa.

Még furcsább lesz a helyzet, ha megnézzük a lista túlsó végét. A Santiago, Bogota, Cape Town hármasban sok meglepő nincs, ellenben a 6. helyezett Athén már érdekes, még inkább az, hogy az összeállítók szerint Budapest a 7. legrosszabb város egy expatnak (a magyar főváros mögött Riga, Varsó és Moszkva következik).

A végén persze a MoverDB szakemberei hangsúlyozzák, hogy minden városnak megvannak a maga szépségei, azaz az összes felsorolt városnak vannak olyan jellemzői, melyek miatt jó ott élni.

Végül jöjjön a két TOP10, először a legjobbak:

1. Madrid
2. Reykjavík
3. Luxembourg
4. Helsinki
5. Genf
6. Róma
7. Ljubljana
8. Stockholm
9. Lisszabon
10. Bécs

A lista túlvége, azaz a legkevésbé jók:

1. Santiago
2. Bogota
3. Cape Town
4. Mexikóváros
5. Brasilia
6. Athén
7. Budapest
8. Riga
9. Varsó
10. Moszkva

Barangold be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: lista expat MoverDB

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8816300448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.11.25. 17:25:22

@sZulamith: a nicked az mennyire magyar?

Csodabogár 2020.11.25. 17:25:44

@fhdgy: Nos ezzel nincs bajom, miután oroszul egy szót sem tudok, hát még neveket. Viszont nagyon utálom mikor angol szavakat, sajnos ma már hivatalosan is, magyarul írnak, pl. komputer, dizájn meg hasonlók.

Golf2 2020.11.25. 17:36:51

@SzZoole: VENDÉGMUNKÁS...sőt migráncs,vagy hontalan. Útlevélkezelő koromban de sok hontalan útlevelet forgattam,tekeregtek már akkor is.

SzZoole 2020.11.25. 17:52:06

@Csodabogár: drászvujtye táváris Csodabogárovics Csodabogárová bábuská :-)))

2020.11.25. 17:56:49

@Csodabogár:

"Viszont nagyon utálom mikor angol szavakat, sajnos ma már hivatalosan is, magyarul írnak, pl. komputer, dizájn meg hasonlók."

Igen, de ez nem ugyanaz az eset, mint az előbb, hogy t.i. azokat a szavakat nem szereted, amik a te gyerekkorodban még nem (vagy nem úgy) léteztek?

Feltételezem, a traktor, kombájn, diszpécser, radiátor, ventilátor, rádió, löncs, futball szavakkal nincs bajod, pedig ezek is fonetikus átírások. Garantálom, hogy volt 1925-ben volt valaki, akit a "rádió" szó állatira ingerelt, mert hogy "nem magyarul van".

Amikor ez szóba kerül itt a há-n, mindig elmondom (bocsi az ismétlésért), hogy szerintem ez éppenséggel állati menő dolog, mert azt jelzi, hogy a nyelvünk még egy élő valami. Abban a pillanatban, hogy elkezdünk nem átírni, befogadni idegen szavakat, le lehet húzni a rolót.

(A roló is átírás amúgy, németből. Hívhatnák redőnynek, de azzal meg az a baj, hogy csinált szó a nyelvújításból. A rolót egyébként eredetileg kurblival lehetett tekerni. A kurbli is németből jön. Szóval ez ilyen. Szerintem annyira öreg emberek magyarországon már nincsenek, akit a roló zavar, holott 1875-ben tuti irogattak be a magyar nyelvőrbe a derék honleányok meg honfivérek, hogy micsoda slumpákság már ez a "roló" kéremszépen, instant nyelvhalál. Szóval tök lehet tippet tenni az ember életkora alapján, hogy őt a szavaknak pontosan melyik köre zavarja.)

(Ha valaki kérdezi, a slumpákság is csinált szó, én csináltam most. Jelentése bumfordiság, slöménység, oktondiság.)

:)

fhdgy 2020.11.25. 18:01:39

@Nagy kámpics: Indokold meg légy szíves, hogy miért kell ma egy magyar szövegben a a "lock down"-t ( kötőjellel vagy nélküle ) használni!

SzZoole 2020.11.25. 18:01:59

Csóri Maradona, Isten keze lenyúlt érte, 60 éves volt :-(

SzZoole 2020.11.25. 18:08:44

@fhdgy: lockdown egybe írandó az angol helyesírás szerint.

Én a Home Office szót nem értem, hogy miért használják a magyarok, az otthonról dolgozás helyett, holott teljesen más a jelentése!

nyuszigonosz 2020.11.25. 18:10:30

@sZulamith: Csak halkan kérdem, a sZulamith és a NO STRESS az ösi magyarul van?

SzZoole 2020.11.25. 18:23:34

@nyuszigonosz: igen ősi magyar csak kipcsák-türkül van :-)))

fhdgy 2020.11.25. 18:25:15

@SzZoole: Akkor a New York Times nem tudni angol! Lásd France and Germany Lock Down as Second Coronavirus Wave Grows.

2020.11.25. 18:26:11

@fhdgy:

"Indokold meg légy szíves, hogy miért kell ma egy magyar szövegben a a "lock down"-t ( kötőjellel vagy nélküle ) használni!"

De hát mi szól _ellene_? Már a rugalmatlanságon kívül (bocsánat, nem pimaszkodni akarok, de hát végülis erről van szó, nem?).

Biztos lehetne (szokták is) lezárásnak hívni, meg kijárási korlátozásnak, és nem tudom, hol láttad, de ez inkább arra példa, hogy így vagy úgy, mára mind tudjuk, mi az a lockdown, hát akkor már hívhatjuk akár lockdownnak is. Nem?

A karantén szó is ingerel magyar szövegben? Az "magyarabbul" van, mint a lockdown? Mondjunk helyette vesztegzárat?

De tényleg csomó ilyen példa van még. Egy komplett ország hívta bróker marcsit brókernek, pedig hát mi a tököm az a "bróker", ugyebár, és mióta "magyar" szó? És milyen szó a "komplett"? Vagy a "bukméker". Legkedvencett ősmagyar szavam a bukméker, és fogadjunk, hogy téged nem zavar. Téged a lockdown zavar, meg fogadjunk, hogy a fájl meg az influenszer meg a diszkó meg a popzene.

De fogadjunk, hogy az opera meg a klarinét sem zavar senkit, meg amikor valaki egy bonviván (sőt, sejtésem szerint a "bonviván" művelt szónak számít) pedig azok is pont annyira magyar szavak, mint a lockdown.

Nekem ez kicsit olyan, mint a verne gyula meg a május károly meg a dzsoli angelina. Valamiért valaki valamikor nagyon magyarul akarta mondani, csak mennyivel vagyunk vele előrébb?

SzZoole 2020.11.25. 18:29:52

@fhdgy: az amerikai angol az “dirty language” :-))

Tessék a tiszta angol a BBC-től :-))

www.bbc.co.uk/news/topics/c32p7j550qnt/coronavirus-lockdown-measures

fhdgy 2020.11.25. 18:36:41

@Nagy kámpics: Jó, akkor lenne egy javaslatom:

A gyerekeket az iskolában első lépésben ne nyektessük a j-vel vagy ly-nal írjuk-e problémával.

Helyette használjuk a megfelelő angol szavakat, a gond egy csapásra megoldódik.

Következő lépésben irtsuk ki azokat a szavakat, amelyeket nagyon sokan suk-süközve mondanak.

Mennyivel szebb lenne az ősi magyar nyelvünk!

fhdgy 2020.11.25. 18:40:26

@SzZoole: The second Czech coronavirus lock-down: the immediate impacts on businesses

Ezt írta a Clifford Chance cég.

Ha hiszed, ha nem Londonban székel.

fhdgy 2020.11.25. 18:52:20

@SzZoole: Ha már annyira hivatkoztál a BBC-re :

"One source even suggested to me that this had all blown up because Mr Cain was the source of the leak of the government's decision to lock down again... "

www.bbc.com/news/uk-politics-54906533

Én hogy dönti el ki tudni angol ki nem tudni az?

fhdgy 2020.11.25. 18:55:58

@SzZoole: Ez pedig a The Times-ból van:

The Times ... of people in hospital and potentially having to take measures in January to lock down again.

Ígérem, ez az utolsó, csak még egy megjegyzés:

Én annak idején, amikor tanulni angol, úgy tanultam, hogy Angliában nincs helyesírási szabályzat, hanem a The Times gyakorlata a mérvadó.

Ma is igaz ez?

SzZoole 2020.11.25. 18:58:57

@fhdgy: Elírás lehet, biztos vagyok benne, hogy egybeírva írva helyes, mint “lockdown “, szerintem, de jön @Zsuzsi65: aki angol nyelvtanár és megmondja, ha szépen megkérjük :-)

SzZoole 2020.11.25. 19:00:57

@fhdgy: nincs helyesírási szabályzat Angliában?
Mekkora hülyeség ez........:-))))

sZulamith 2020.11.25. 19:20:45

@nyuszigonosz: Ügyes, megfogtál. A válaszom az, hogy a stress beépült a magyar nyelvbe, - ahogy már irtam - ., a "no" már kevert.:)

fhdgy 2020.11.25. 19:25:48

@SzZoole: Jó, akkor küldesz nekem egy hivatalosat?

Nem az oxfordira gondolok, meg hasonlókra, hanem a hivatalosra!

Kifizetem!

SzZoole 2020.11.25. 19:29:18

@fhdgy: utánna nézek, ígérem :-)

Online helyesírás javítót most is tudok ajánlani, amit én is használok.

www.grammarly.com/m

fhdgy 2020.11.25. 19:31:55

@SzZoole: Hogy egyértelműbb legyen:

Magyarországon a Magyar Tudományos Akadémia helyesírási szabályzata a mérvadó.

Németországban, Ausztriában, stb. a Német Helyesírási Hatóság az a hatóság ( !!! ), ami dönt helyesírási kérdésekben.

Angliában van-e ilyen hivatalos szervezet?

sci_dev 2020.11.25. 19:32:52

az angol nyelv tokeletes pelda arra, hogy attol hogy mas nyelvekbol vesz at szavakat attol meg a nyelv nem fog kihalni.

Tokeletes pelda erre pl a kovetkezo:

allat: allat husa:
cow beef (boeuf)
sheep mutton (mouton)
pig pork (porc)
deer venison (venor)
chicken pullet (poulet) mondjuk ezt csak puccos csirkere hasznaljak ujabban

viszont a fish fish maradt, mert egyebkent az osszes hus neve a franciabol jon (es a halat franciaul poissonnak hivajk, ami viszont erosen hasonlit a poison angol szora, es ha ugy hivnak nem lenne tul kelendo az etlapon azzal a nevvel, hogy mereg.

Es hogy miert francia szavakat hasznal az angol a konyhaban? Termeszetesen mert anno sikk volt a francia arisztokraciat majmolni, meg hat mar akkor is a franciak foztek es toluk vette at az etelek elnevezese az angol nemesseg.

Tehat nem kell rettegni, a magyar nyelv nem fog kihalni egy kis home office hasznalatatol vagy a lockdown sem fogja elsorvasztani edes anyanyelvunket.

sci_dev 2020.11.25. 19:32:58

@fhdgy: mar elnezest de magyarul is azt ugy irjak hogy lezaras van ervenyben az x keruletben illetve Cain ur volt a kiszivarogtatas forrasa a kormany azon dontesenek hogy ismet zarjuk le (az orszagot).

Remelem igy mar ertheto.

sci_dev 2020.11.25. 19:33:05

@SzZoole: nincs eliras egyaltalan. a fonev es az ige igekotovel ket kulon dolog. pl mas szovekornyezetben azt is lathatod, hogy bolt down vagy take over. ezek mind kulon irandok

fhdgy 2020.11.25. 19:33:40

@SzZoole: Lásd a következő hozzászólásomat, mert nem helyesírás ellenőrzésről, szótárakról, stb. van szó.

2020.11.25. 19:37:51

@sci_dev:

"Tehat nem kell rettegni, a magyar nyelv nem fog kihalni egy kis home office hasznalatatol vagy a lockdown sem fogja elsorvasztani edes anyanyelvunket."

+1

fhdgy 2020.11.25. 19:37:52

@sci_dev: Bocs, nekem nem egyértelmű. Én nem vagyok az angol nyelv professzora.

Én csak az látom, hogy hol lock down, hol lock-down, hol pedig lockdown.

De ha jól értem, akkor to lock down = lezárni
Lockdown = lezárás

De akkor mi a lock-down? Mert úgy is láttam!

fhdgy 2020.11.25. 19:53:56

@sci_dev: Megint csak bocsi!

Magyarban az igekötő az igével egybe irandó, ha az ige előtt áll, külön írandó, ha utána vagy valami az igekötő és az ige közé ékelődik.

Ha egy igekötős igéből főnevet képezünk, akkor is az igekötő marad az elején, vagy nem?

A német egy kicsit kacifántosabb, mert ugye vannak az elváló meg a nem elváló igék.

Meg ott vannak olyan igakötők, amik egyszerre lehetnek elválók is, meg nem elválók is, attól függően, hogy milyen ige jön utána.

Sőt egy igekötős ige, a jelentésétől függően is lehet ilyen is olyan is, rémlik valami ilyen, de most példát nem tudok mondani?

@Nyuszigonyosz: ? Vagy @Herr Géza: ?

2020.11.25. 20:00:39

@fhdgy:

"Én csak az látom, hogy hol lock down, hol lock-down, hol pedig lockdown."

Az angol nyelvtan és helyesírás kívül esik az érdeklődési körömön, de akkor van külön írva, amikor igekötős ige, vagyis lock down = lezár(ni).

Amit idéztél, ott ige volt, ezért lett külön írva:
"the government's decision to lock down again... "
Vagyis a kormányzat kis döntéskéje, hogy megint lezárjanak. Ige.

A lock-down / lockdown meg a főnév. A lezárás. Példamondat:
The government locked down the country, so now we are in lockdown.

Alighanem lehet kötőjellel is meg anélkül is írni. Ahogy olvasom, az ilyen szóösszetételeket újkorukban kötőjelezik, aztán később jól megegyszavasodnak.
brians.wsu.edu/2016/05/30/phrasal-verbs-vs-nouns/

(Egyébként a kötőjelezés meg az egybe-/különírás magyarul is rémálom, és vannak benne ellentmondások meg következetlenségek, és az átlagos magyar ember nem tud helyesen összetett szavakat írni. Ezt csak érdekességképp írom.)

fhdgy 2020.11.25. 20:03:58

@Nagy kámpics: Jó, akkor megértettem! Vagy ki tudja? -:)

A zárójeles résszel maximálisan egyetértek!

sci_dev 2020.11.25. 20:31:52

@fhdgy: a lock-down is helyes, ebben az esetben arrol lehet szo, hogy egyszeruen korabban egy targy konkret lezarasara volt hasznalatos ez a szoosszetetel, viszont a covid-19 eljottevel ez egy mindennap hasznalt szo lett a kijarasi korlatozasokra es hogy egyertelmu legyen voltak akik kotojellel irtak, azonban nem ez a verzio terjedt el, mert ma mar mindenki tudja hoy nincs szo valaminek a lekotozeserol, hanem kijarasi tilalom van.
egyebkent pont ugy mint a furlough nem brit angol szo a lock down sem, hanem amerikai eredetu

sci_dev 2020.11.25. 20:31:56

@Nagy kámpics: angolul altalaban akkor kotojeleznek ha valamirol kifejezetten ki akarjak hangsulyozni, hogy egybe tartozik vagy ha ilyen humoroskodo kifejezesrol van szo mint state-of-the art es hasonlok

SzZoole 2020.11.25. 20:35:10

@Nagy kámpics: én is utánna jártam egy kicsit, hasonlót találtam mint te, szóval remélem @fhdgy: elégedett lesz :-))

notaverb.com/lockdown

fhdgy 2020.11.25. 20:37:49

@sci_dev: Jó, köszönöm a felvilágosítást. Remélem lesz olyan eset, amikor hasznát veszem.

Azt is szeretném remélni, hogy nem egy ilyen mindent a fejetetejére állító fogalommal kapcsolatban.

fhdgy 2020.11.25. 20:50:03

@SzZoole: Elégedett vagyok, vagyis nem!

Elégedett vagyok, mert mindent megtettetek, hogy elmagyarázzátok a helyzetet. De ne felejtsd, hogy innét indult a helyzet:

"Elírás lehet, biztos vagyok benne, hogy egybeírva írva helyes, mint “lockdown “

A helyesírási szabályzatot várom, mert ne felejtsd, hogy lehülyéztél!

De nem haragszom, mert amit írtam, majd ötven éve tanultam?

Éltél már akkor vagy még pajzán gondolat sem voltál!

Ja, akitől tanultam, úgy hívták, hogy Durham!

SzZoole 2020.11.25. 20:57:22

@fhdgy: én nem hülyéztelek le sehol.

fhdgy 2020.11.25. 20:58:30

@SzZoole: Ez mi volt:

"nincs helyesírási szabályzat Angliában?
Mekkora hülyeség ez........:-)))) "

fhdgy 2020.11.25. 21:03:05

Apropó! Herr Gézáról tudtok valamit?

Nagyon régóta nem láttam itt!

SzZoole 2020.11.25. 21:05:22

@fhdgy: nem téged hülyéztelek le személy szerint, hanem azt az állítást, hogy Angliában nincs helyesírási szabályzat, ez hülyeség! :-)

fhdgy 2020.11.25. 21:13:13

@SzZoole: Jó, de én mondtam! Igaz, hogy nekem is mondták, majd ötven évvel ezelőtt! De szakember mondta!

Jó, ha van egy "törvényerejű", akkor , ahogy mondtam, kérek egyet és én állom a cehet.

Az időkorlát sem érdekel, ha újabban van, mint 1972-73, akkor persze a dolog fogadás jellege miatt én fizetek.

Ha csak újabban lenne, akkor is fizetek, mert érdekel!

fhdgy 2020.11.25. 21:16:19

@fhdgy: Egy kicsit összezagyváltam!

A lényeg, akkor is fizetek, ha nyertem, akkor is, ha nem!

Ha nyertem, akkor a győzelem az enyém és a költségek is!

Ha vesztettem, akkor csak a költségek az enyémek!

Platonica 2020.11.25. 21:16:29

@Nagy kámpics: Ez igy van, szofajilag meghatarozott, hogy kulonirjuk vagy nem (igekent mindig kulon). Annyit tennek hozza, hogy ezek nem igekotos igek, ilyen nincs az angolban, hanem un. vonzatos igek.

@sci_dev: a state-of-the-art miert humoroskodo?

fhdgy 2020.11.25. 21:23:04

@Platonica: Most direkt kerestem egy másik dolgot.

to count down.

countdown

count-down

Ha a to lock down, lockdown-t nézem, akkar az első kettőt értem.

És a harmadik?

nyuszigonosz 2020.11.25. 21:26:55

@fhdgy:

Ennyit tudok neked ebben segíteni, és itt megtalálsz minden további angol nyelvvel/ helyesírással kapcsolatos dolgot.

www.englisch-hilfen.de/inhalt_grammar.htm

fhdgy 2020.11.25. 21:28:48

Most néztem az indexet:

Kicsit gyanús a legújabb lista, melyen a legjobb és a legrosszabb városokat szedték össze. Melyiken van Budapest?

No, melyiken? csak nem a legsz.rabbon?

Ugye nem? Nyugtassatok meg!

sci_dev 2020.11.25. 21:30:51

@fhdgy: Valoban nincs egy olyan nyelvi intezet, amely kozpontilag meghatarozna, hogy melyik szot hogyan helyes leirni. Es az is igaz, hogy a helyesiras kialakulasa valoban a kiadok dontesehez kotheto.
Ugyanakkor azt is latni kell, hogy az angolnak olyan sok valtozata van mint kanadai, amerikai, brit, ausztral stb es nyelvjarasokkent valtozik, hogy mi a helyes es mi nem. Pl neten elerheto csomo teszt arra vonatkozoan hogy neked mi a helyes es megmondja honnan valo vagy. Pl egy britnek sok ausztral kifejezes teljesen hibas de az ausztraloknak meg elfogadhato.

fhdgy 2020.11.25. 21:31:49

@nyuszigonosz: Neked súgom, hogy a többi ne hallja:

Englisch ist die Sprache der Hunden.

Es lebe Deutsch!

Platonica 2020.11.25. 21:36:45

@fhdgy: A masodik es a harmadik ugyanannak a fonevnek a variansai. Az egybeiras az altalanosabb egyebkent ennel a szonal.

fhdgy 2020.11.25. 21:36:57

@sci_dev: Az első fele a hozzászólásodnak igazolódni látszik azt, amit majdnem ötven évvel ezelőtt tanítottak nekem.

A második fele természetes. A még induláskor azonos nyelvek is, ha térben elkülönülnek, előbb-utóbb el kezdenek szétválni.

Nekem gyönyörű példa erre az utóbbira a szlavóniai magyarok beszéde. A távolság pedig nem is nagy.

fhdgy 2020.11.25. 21:38:29

@Platonica: Csak kötözködésként:

Rigó utca melyikért buktatna meg?

Platonica 2020.11.25. 21:49:46

@fhdgy: Egyikert se;-) Helyesirasi hiba miatt me'g senki se bukott, plane nem egy kotojelert.

fhdgy 2020.11.25. 21:54:50

@Platonica: Megnyugtattál!

Igaz, soha nem akartam ilyesmi "dilifleppni"-t.

Lehet, hogy meg kéne próbálnom?

Már brahiból is!

Bár tudja a rossebb, öreg vagyok én már ehhez!

Ha valakinek van humorérzéke, akkor szórakozzon vele ő!

élhetetlen 2020.11.25. 22:14:26

@Nagy kámpics: Érdekes hozzáállás, de felteszem a kezem, én még sohasem kattintgattam a numbeón. Azt sem tudom, mi az. Mi van, már nem is számítok embernek? Egy régebbi kommentváltás más témában, adott csaj közölte velem, hogy műveletlen vagyok, mert nem ismerem Mosolykát. Visszakérdeztem, hogy ismeri-e Marcus Aurelius elmélkedéseit? Most tényleg az van, hogy adott ember értékét szellemileg az határozza meg, hogy adott napi valamit ismeri-e? Vagy félreértettelek?

fhdgy 2020.11.25. 22:21:57

@élhetetlen: Nem akarok döntőbíró lenni.

Manapság sok-sok emberre nulla értékű tudás sokasága zúdul.

Ha ezekből egy-két dolog megragad bennük, akkor sokan közülük zseninek képzelik magukat.

Én többre becsülöm a kevesebb értékes tudást a sok értéktelennél.

Pl., hogy melyik celeb mit f.ngott vagy nem, sokaknak csak eddig tart a tudása.

Ha ezek hülyének néznek, hát lelkük rajta!

2020.11.25. 22:34:21

@élhetetlen:

"Vagy félreértettelek?"

Hát, azért leginkább viccből írtam ezt. :)

(bár egyébként meglep, hogy ennyien nem kattintatok még sose a numbeóra. ez olyan, mintha kiderülne, hogy sosem néztek macskás videókat.)

(léci, ha így is van, ne mondjátok el, egy világ dőlne össze bennem. nem az, hogy műveletlenség, vagy hogy nem számít tőle embernek valaki, csak azt hittem, ez olyan, mint hogy _mindenki_ tudja, mi az a legyen ön is milliomos. úgy tűnik, túl sok időt töltök az interneten)

(a numbeo egyébként árakat hasonlít össze a különböző országokban/városokban. mennyibe kerül egy liter tej oszakában, mennyibe kerül garzonkát bérelni hamburg-külsőn, hogyér' mérik a buszjegyet vlagyivosztokban, ilyesmi)

(mosolykát egyébként én sem tudtam kicsoda, de most rákerestem, tisztára meg vagyok tőle boldogulva)

élhetetlen 2020.11.25. 22:41:02

@Csodabogár: Van előnye. Ezek a fogalmak élnek magyarul is, nincs rá jobb szavunk, a magyarra átírt verzió viszont már ragozható, toldalékolható. Meddig éljünk a „software-rel”, ahelyett, hogy leírnánk a szoftverrel szót? Azt azért remélem, hogy nem vágysz valami olyan magyar megfelelőre, hogy a szoftver helyett azt írjuk, hogy az alapgépet működtető kód? (Azt hiszem, ebben a meghatározásban már minden szó magyar lenne, a kód kérdőjeles, mert az is code volt. Az mi is lehetne, specifikus jelrendszerre lefordított információ? Most meg a specifikussal van baj, meg az információval, az sem az ősi időkből, „isá, por ës homou vogymuk” származik. Mi is van?

Csodabogár 2020.11.25. 22:48:34

@Nagy kámpics: A magam részéről a redőny szót használom. Volt is a lakásomban egy amit tekerni kellett, de már nem kell. A többit húztam, ma már mind motoros.
Semmi kifogásom az átvett szavakkal csak ne írják magyarul. Régi eset, még hazalátogatós korunkban történt. Valahol társaságban a férjem odaszólt nekem, hogy te, a printert hogy hívják magyarul? Mire én rávágtam, hogy Drucker. Még ma is inkább mondom, hogy printer, mint nyomtató és amit soha nem tanulok meg az a scanner magyarul. A lapolvasó nekem nemigen ugrik be. Most gondolkoztam kicsit mire beugrott. Öreg vagyok na!
@fhdgy:

Csodabogár 2020.11.25. 22:51:43

@fhdgy: A Rigó utcában én magyarul se tudnék levizsgázni, mert a nyelvtant soha nem szerettem. Az olyan mérnök embereknek való. Németül (a férjem szerint) nekem volt szókincsem, ő meg irtózatosan tudta a nyelvtant. Megtanulta a mérnök eszével én meg 20 éves koromtól eröltettem a német olvasást és rengeteg német irodalmat olvastam és olvasok ma is.

fhdgy 2020.11.25. 22:54:43

@nyuszigonosz: Nyusziaranyos!

Kérlek válaszolj a súgásomra!

Olyan fontos lenne!

élhetetlen 2020.11.25. 22:56:55

@SzZoole: Lehet, hogy te tudod jobban, de szerintem van különbség a vendégmunkás, és egy cég által kiküldött munkatárs között. Ez a kettő, azért nem mosható össze. A barátnőm férje anno az isztambuli Málév képviseletet építette fel, nehogy már ez ugyanaz legyen, mintha mosogatni ment volna ki.

Taxomükke (UK) 2020.11.25. 23:04:28

@fhdgy: Irjal valami ostobasagot Nemetorszagrol, mindjart megjelenik.
:)

Arthamyr 2020.11.25. 23:12:30

@fhdgy: "A gyerekeket az iskolában első lépésben ne nyektessük a j-vel vagy ly-nal írjuk-e problémával.

Helyette használjuk a megfelelő angol szavakat, a gond egy csapásra megoldódik." - Az első fele nagyon hasznos és előremutató dolog lenne, viszont egyáltalán nem szükséges hozzá a második fele.

élhetetlen 2020.11.25. 23:28:16

@Nagy kámpics: Akkor nézzük darabonként. A macskás videók helyesek, szórakoztatóak, a legyen ön is milliomos is az volt, de miért érdekelne engem, hogy. mennyibe kerül egy liter tej oszakában? Mosolyka felépítette az életét, elég támogatója van, de nem hiszem, hogy az alapműveltséghez tartozna az ismerete. Ahogy rajtam kívül sem ismerik sokan azt a családot, ahol a közgazdász srácot leépítették az adófelügyelettől (igen , két bottal járt), azóta rokkant nyugdíjas, két lánya viszont a zeneakadémiára jár, (lehet, hogy nagyobb már végzett, régen beszélgettünk), És csak annyit tudok segíteni, hogy a nyugdíjamból tízezret átküldök, a havi lószőrre, mert hegedülnek, és az kopik. Erről ennyit, nem tudok többet mondani.

fhdgy 2020.11.25. 23:30:06

@Taxomükke (UK): Bocsi, bocsi, nekem Németország, Deutschland, szent és sérthetetlen!

orbanisztán nem, de a hazám igen!

Ha beledöglök is, nem vagyok hajlandó a HAZÁM és orbanisztán közé egyenlőségjelet tenni!

élhetetlen 2020.11.25. 23:33:01

@fhdgy: Ezt egyetértő válasznak tekintem, köszönöm.

fhdgy 2020.11.25. 23:37:11

@élhetetlen: Nincs mit! A lelkem mélyéből jött!

fhdgy 2020.11.25. 23:41:33

@nyuszigonosz: Nyusziaranyoska hol vagy?

Úgy hiányzol! Válaszolj, kérlek reagálj!

Ich bin ganz allein.

élhetetlen 2020.11.25. 23:52:28

@SzZoole: „Vicc volt, vagy nem.....”. Nagyon rossz vicc volt, ha Orbán annak szánta, de nem annak szánta. Mit nyertünk, semmit. Mit vesztettünk, egy szívvonalas egyetemet. Hogyan? A CEU teljesítette az új elvárásokat, egyet kivéve, ők csak előkészítették a tagállami szerződést, le is tárgyalták, de nem tudtak aláírni a kormány helyett. A kormány meg nem írt alá, mert csak, ennyi az indoklás. De most boldog minden magyar, mert a CEU nemzetközi képzése elment? Nem, nem minden magyar boldog, csak a beetetett törzsközönség, aki egyetemet sosem látott belülről.

élhetetlen 2020.11.26. 00:08:35

@fhdgy: Ez szép volt, ezt is köszönöm, és most abbahagyom a köszöngetést. Csak tudod, ilyen ritkán van. Öreg tyúk vagyok, és kicsit meghatódtam, „A lelkem mélyéből jött!„ szövegen.

Világpolgár2012 2020.11.26. 00:26:32

@Nagy kámpics: Fogalmam sincs, mi az a numbeo, nem is keresek most rá, de macskás videót MINDEN NAP nézek :)))

somlobodog 2020.11.26. 07:46:39

@sZulamith: "cím adó szó nem ide tartozik"
A címadó egy szó, nem kettő. Magyar nyelv, nagy arccal...ROTFL

somlobodog 2020.11.26. 07:46:45

@fhdgy: mert egy ige. Nem fonev. Két ország lezar = France and Germany lock down. Countries are on lockdown = lezaras van.

svajcineger 2020.11.26. 09:27:49

A magyarországi határzár három hónappal meghosszabbítva...

puhacica 2020.11.26. 10:08:07

@fhdgy: alapszintu angol (es magyar) nyelvtudassal teljesen egyertelmu, hogy mikor lockdown es mikor lock down. ahogy fentebb is irtak, fonev vagy ige, ilyen egyszeru. :)

Taxomükke (UK) 2020.11.26. 10:13:57

@Nagy kámpics: Asse tom, mi az a numbeo. Kezem a magasban. Mindketto.

Billy Hill 2020.11.26. 13:29:05

Az expat legyen "tükörfordítással" kipaterolt. Van benne ex-, meg pat is... Mondjuk a jelentését nem fogja meg, de technikailag hasonlít. ;-)

takineni 2020.11.26. 13:29:09

én nem csodálkozom, hogy a kutyaszaros Budapest a magyar korrupt sógor koma életfelfogásával vhol hátul van

Solo_ 2020.11.26. 13:29:20

Expatok --- az mi az???

Platonica 2020.11.26. 15:46:28

@takineni: Korrupt sogor koma es egyeb cimszavakrol ugrott be vmi, amit nemreg olvastam egy forumon:

"Looking at the contracts awarded during this ... pandemic, it’s clear to me there is no government in Westminster, only a monstrous parasite leaching the financial blood of the country and syphoning it into its own pockets and those of spouses, friends and lovers, while keeping its unfortunate subjects cowed with a venomous mixture of coercion and propaganda."

(Csak egy pongyola forditas nem angolosoknak: A pandemia alatti tenderek nyertesein vegigpillantva vilagos szamomra, hogy a Westminster nem a kormany szekhelye, hanem egy szornyeteg parazitae, ami az orszag financialis veret szivja, atpumpalva azt a sajat es rokonsaga, barati kore zsebebe, mikozben a szerencsetlen alattvalokat mergezo propagandaval es megszoritasokkal tartja elnyomasban.)

Es erre egy mai focim a Yahoo-rol: Hancock's former neighbour won Covid test kit work after WhatsApp message
uk.news.yahoo.com/hancocks-former-neighbour-won-covid-060051714.html

SzZoole 2020.11.26. 16:04:50

@somlobodog: “ ige vs. főnev.” nem tudom mi ez/az, ez is valami numbeos dolog? :-)))

Platonica 2020.11.26. 17:38:12

@SzZoole: A numbeo engem is elgondolkodtatott, nemhogy nem szoktam 'numbeozni', de eletemben nem hallottam me'g ezt a szot... Tudom, le vagyok maradva:-x

SzZoole 2020.11.26. 17:43:54

@Platonica: egyszerű szavakkal fogalmazva; A vidéki Angliában olcsóbb az élet, mint Londonban, a fizetés is kevesebb, de a megélhetés is, szerintem :-)

Mondjuk én is csak hallottam, honnan tudnám én, mint aluliskolázott hat elemis :-)))

2020.11.26. 19:31:19

@Platonica:

"A numbeo engem is elgondolkodtatott, nemhogy nem szoktam 'numbeozni'"

Engem ez most _tényleg_ meglepett, márhogy ennyien nem is tudjátok mi az. Különösen egy olyan ide-odaköltözős blogon, mint amilyen ez, ahol fel szokott merülni a külföldi árak meg megélhetés kérdése. Szuperfuri.

De hát ha ennyien jöttök szembe az autópályán, akkor nyilván én vagyok helikopter. :)

Arthamyr 2020.11.26. 20:40:59

@Nagy kámpics: szerinted mennyire megbízható a numbeo? Mennyire hasznos az ott elérhető információ?

2020.11.26. 20:58:34

@Arthamyr:

"szerinted mennyire megbízható a numbeo?"

Nem tudom, ahol volt alkalmam ellenőrizni, ott viszonylag megbízható volt. Ha gondolod, nézd meg te is a dublini meg a budapesti árakat, és akkor valami fogalmad/-unk lesz.

Szerintem két esetben hasznos/érdekes. Az egyik, amikor az ember országot akar váltani, és tudja, hogy oké, költözöm, mittomén, zaragozába, ahol megkínáltak egy akármilyen állással, ennyit-meg-ennyit fogok keresni, az asszony meg óvónő, gyorsan megguglizod, azok mennyit keresnek, és máris van róla fogalmad, hogyan fogtok ott megélni, van-e értelme odamenni.

Meg egy csomószor felmerül ilyesmi kérdés, hogy ha elmész thaiföldkére angoltanárnak, hogy lehet abból megélni. Vagy elmenni nyuggerkedni tököm-tudja-hova. Hát megnézed a numbeón, és akkor onnan tudod.

Én erre használtam, amikor használtam.

A másik, amit állandóan csinálnak az emberek, mert olyan kis ábrándosak, hogy elmennek valahova nyaralni, persze meleg van meg szabadság, meg kicsit be is vannak sörözve, és akkor máris megy az álmodozás, hogy ohó, meg tudnánk mi itt élni vajon, gyulusom, dél-olaszországban (vagy vietnamban vagy új-zélandon vagy horvátországban)? És akkor megnézed, és akkor onnantól tudod.

Szóval szerintem érdekes. Én sem ezzel kelek meg fekszem, de sose használni a numbeót nekem kicsit olyan, mint sose használni a tripadvisort vagy a google street view-t. Nem?

SzZoole 2020.11.26. 21:29:00

@Nagy kámpics: mijaza google street view? :-)))

SzZoole 2020.11.26. 21:39:00

@Nagy kámpics: te gyermek, ez Grétike?

Ne ijesztegessél így estitre mert el fogok kámpicsorodni :-)))

Arthamyr 2020.11.26. 21:55:31

@Nagy kámpics: "Szóval szerintem érdekes. Én sem ezzel kelek meg fekszem, de sose használni a numbeót nekem kicsit olyan, mint sose használni a tripadvisort vagy a google street view-t. Nem?" - Szerintem ezek azért jobbak a numbeonál.

Szerintem a megbízhatóságot valamelyest aláássa, hogy ide emberek ellenőrizetlenül visznek fel adatokat, amit aztán nem nagyon tisztít senki sem. És a minta is kicsi.

A hasznosságot azért kérdeztem, mert ha a megbízhatóságot adottnak tekintem, akkor sem biztos, hogy ezek a számok ilyen használhatóak.

Kíváncsiságból felcsaptam Dublinnál (www.numbeo.com/cost-of-living/in/Dublin), és van, ami egyezik a tapasztalataimmal, van ami nem. De nem is ez a gond, hanem pl. lakásnál nem csak az a paraméter, hogy belváros vagy sem, 1 szobás vagy 3 szobás. Ahogy pl. a zöldségből, gyümölcsből, húsból stb. is van sokféle.

Ez szerintem arra jó, hogy játsszon vele az ember, ha valahova komolyan költözni szeretnék (az általad írt országváltos élethelyzet), nem ez lenne az, amire hagyatkoznék.

Arthamyr 2020.11.26. 22:40:18

@Nagy kámpics: Pl. a helyi ingatlanos oldalon nézegetnék lakhelyet, beszélgetnék pár ott élő emberrel, akinek ismerem az élethelyzetét, megnézném az ott elérhető házhozszállítós boltok árait, megnézném az adott hely adózási szabályait (nagy vonalakban) a hivatalos oldalon (is). Ha az ott élő ember nem elérhető, akkor odaköltöznék ideiglenesen megnézni.
De pl. Dublinban elérhető volt ilyen ember, mégis úgy mentünk ki, hogy megnézzük mi van, ameddig és amit kell, azt látjuk, utána meg eldöntjük, hogy maradjunk-e.

Nem tudom megmondani mennyivel olcsóbb/drágább itt, mert itt még nem "nyugalmi állapotban" vagyunk. Egyébként egyelőre többet is költünk, mert bútorokat, konyhai és fürdőszobai cuccokat, szerszámokat stb. kellett (és majd még kell is) venni, és a házra is fogunk még költeni, így azért megy a pénz, de ez ilyen, szerintem senkit sem érne meglepetésként, aki vett már házat életében. Viszont a lófasznak is van vége, szóval előbb-utóbb beáll az egy normális szintre, ami valószínűleg alacsonyabb lesz, mint a dublini.

Egyébként _talán_ arra jó lehet a numbeo, hogy nagy vonalakban össze lehessen hasonlítani helyeket. Pl. az azért tisztán lejön belőle, hogy Dublinban lényegesen drágább az élet a legtöbb esetben, mint Budapesten. Tehát ha valaki nem még nem döntötte el, hová megy, de előszűrni akar ilyesmi alapján, arra talán jó. Pontosabb költségbecslésre viszont - szerintem - nem alkalmas.

Gerardus A. Lodewijk 2020.11.26. 23:52:28

Ha expat lennék, akkor a következő szempontjaim lennének (már a munkáltató által fizetett expat-pótlék mértékén túl):
1. Kifogástalan közbiztonság. Madridot nem tudom megítélni, viszont Róma 6. helye ebből a szempontból egész biztosan téves.
2. Kifogástalan privát eü. ellátás. Ez jó eséllyel a felsoroltak közül mindenhol megtalálható, ha a munkáltató nem sajnálja rá a pénzt, ha meg sajnálja, akkor sehol.
3. Lehetőleg stresszmentes közlekedés. Ismét csak nem értem, mit keres a pozitív listán Róma. És Lisszabonnál is rezeg a léc.
4. Kellemes klíma. Ez a pozitív lista egyik tagjára sem igazán jellemző, mert mindenhol túl meleg a nyár és/v. túl hideg a tél és/v. túl sok az eső és/v. túl nagy a szél. Talán még a mediterránba hajló szubalpin Ljubljana a legkevésbé elvetendő e téren.
5. Lehetőség a szabadidő tartalmas és változatos eltöltésére. Ez nyilván egyénfüggő; az én szubjektív megítélésem szerint toronymagasan Róma vezet, Bécs követi, a többiek pedig lényegében futottak még.

swfla 2020.11.26. 23:52:33

Kimaradt Zürich meg Vancouver... hála a papnak.

Platonica 2020.11.27. 09:20:17

@Nagy kámpics: Lehet, h azert nem ismertem, hasznaltam, mert 15 eve koltoztem utoljara, es nem is tervezgetek?:-D Erdekessegkent meg valoszinuleg azert nem, mert szamomra nem az:)

Oszinte leszek, a google street view-t es a trip advisor-t ismerem, de szinten ritkan alkalmazom. Elobbire nincs szuksegem, utobbi formatuma meg elegge taszito szamomra, celzatosan sose keresem fol.

desw 2020.11.27. 19:31:57

@Gerardus A. Lodewijk:

"Ha expat lennék, akkor a következő szempontjaim lennének (már a munkáltató által fizetett expat-pótlék mértékén túl):
1. Kifogástalan közbiztonság. Madridot nem tudom megítélni, viszont Róma 6. helye ebből a szempontból egész biztosan téves.
2. Kifogástalan privát eü. ellátás. Ez jó eséllyel a felsoroltak közül mindenhol megtalálható, ha a munkáltató nem sajnálja rá a pénzt, ha meg sajnálja, akkor sehol.
3. Lehetőleg stresszmentes közlekedés. Ismét csak nem értem, mit keres a pozitív listán Róma. És Lisszabonnál is rezeg a léc.
4. Kellemes klíma. Ez a pozitív lista egyik tagjára sem igazán jellemző, mert mindenhol túl meleg a nyár és/v. túl hideg a tél és/v. túl sok az eső és/v. túl nagy a szél. Talán még a mediterránba hajló szubalpin Ljubljana a legkevésbé elvetendő e téren.
5. Lehetőség a szabadidő tartalmas és változatos eltöltésére. Ez nyilván egyénfüggő; az én szubjektív megítélésem szerint toronymagasan Róma vezet, Bécs követi, a többiek pedig lényegében futottak még. "

:DDDD

Hát akkor az következő 5 millió évben nem nagyon kell aggódnod egy esetleges költözés és expatkodás miatt

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása