oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 18. 06:30,  Miért költöznek külföldre a magyarok? 35 komment

2020. november 18. 06:30 Határátkelő

Miért költöznek külföldre a magyarok?

A kérdésre az első válasz nyilván az, hogy a jobb anyagi lehetőségek, a magasabb életszínvonal csábítja határátkelésre a magyarokat. Ebben sok meglepetés nincs, az azonban nagyon érdekes, hogy egy friss tanulmány szerint milyen más szempontok játszanak még szerepet a döntésben.

borond_csonagolas_1.jpg

A kérdésre, azaz hogy miért költöztek külföldre, akik ott élnek, többféle választ adhattak a határátkelők, a válaszokból készült tanulmány a Társadalmi Riport legutóbbi számában jelent meg a téma kiemelkedő kutatója, Hárs Ágnes tollából. (Itt olvasható el az egész tanulmány, a 128. oldaltól.)

Abban nem volt meglepetés, hogy a legfontosabb indíték gazdasági, a határátkelők kétharmada (65 százalék) anyagi okokból, a több pénzért választja a külföldi életet.

Tízből négyen mondták azt (a kérdésre több választ lehetett adni), hogy az elkeseredettség, az otthoni munkalehetőségek hiánya, a kilátástalanság vezérli, míg minden ötödiknek egészen konkrét anyagi problémái (leginkább hiteltörlesztés) vannak.

Ami ennél érdekesebb, hogy nagyjából minden harmadik határátkelő (37 százalék) a magyar politikai hangulatot jelölte meg távozása (egyik) indokaként, míg 20 százalék számára a gyerek(ek) iskoláztatása, jövője volt annyira fontos, hogy érdemes legyen miatta külföldre költözni.

Szintén minden ötödik válaszadót a kíváncsiság hajtott, azaz egyszerűen szerette volna megtapasztalni, milyen külföldön élni – olvasható a tanulmányban.

Mi a helyzet iskolai végzettség szerint?

Trükkösebb kérdés, hogy minndezek a motivációk miként oszlanak meg aszerint, hogy kinek milyen iskolai végzettsége van. „Nagyon eltérőnek bizonyultak a válaszok, és láthatóvá tették, hogy korántsem homogén a
külföldön élők csoportja, a kvalifikáltak és a kevésbé kvalifikáltak elvándorlásának a motivációja” – írta Hárs Ágnes.

„A magasabb jövedelem reménye szinte minden iskolázottsági csoport számára kiemelkedően fontos volt, az alacsony iskolai végzettségűek számára azonban szignifikánsan lényegesen kevésbé, mint az iskolázottabbak számára” – olvasható a tanulmányban a laikus számára kissé meglepő mondat.

Az alacsony iskolai végzettségűeket sokkal inkább a magyarországi munkalehetőség hiánya, a kilátástalanság ösztökélte a határátkelésre (ami persze valójában szintén anyagi kérdés), olyannyira, hogy ezt fontosabbnak tartották az elérhető jövedelem nagyságánál is.

A konkrét anyagi gondok (például a hiteltörlesztés) a szakmunkás végzettségűek számára volt minden más iskolázottsági csoportnál mérhetően jelentősebb ösztönző tényező, a legkevésbé a diplomások körében.

Talán nem meglepő, hogy a magyarországi politikai hangulat és a gyerek iskoláztatása, jobb jövője elsősorban a diplomásoknál számított. Ami a kalandvágyat illeti, itt a legalacsonyabb arányt a szakmunkásoknál mérték.

„Összességében jól érzékelhető különbségek rajzolódtak ki iskolai végzettség szerint az elvándorlást motiváló tényezőkkel kapcsolatban adott válaszok alapján: magasabb jövedelem reménye mellett az alacsony iskolai végzettségűek otthoni kilátástalan helyzetük előli menekülése, a szakmunkások erős és kizárólagos kényszere a munkavállalásra, a diplomások számára az otthoni kedvezőtlen környezeti feltételek jobbítása (politika, iskola)” – fogalmazott Hárs Ágnes.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr10016288756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.11.18. 13:28:10

Egyértelműen a több pénz, magasabb életszínvonal miatt.
Persze az is jól hangzó indok hogy Orbán szörnyű rendszeréből menekültek, főleg balliberális körökben.

SzZoole 2020.11.18. 15:41:16

@Horthy Miklós cselédje: hallod te egyorrú, ha azt mondom, hogy én az olyan egyszerű félcsapásos ostoba emberek miatt menekültem el Mo-ról mint amit te is elég magas fokon képviselsz és prezentász nap mint nap itt és más topikokban, fogsz nekem hinni?

Hari Seldon 2 2020.11.18. 15:49:41

@Horthy Miklós cselédje:
Te még a pénz miatt sem menekültél, mert saját bevallásod szerint rosszul jártál.

SzZoole 2020.11.18. 16:12:57

@Hari Seldon 2: nem is emlékszik rá, hogy hogy került ki Graz-ba, elmondása szerint egy este bevoltbaszva, a sofőr meg felbaszta az Avia kamion platójára, és másnap már Graz-ban tért magához, semmire sem emlékszik az egészből :-))

Mondjuk neki rendkívül nagy törést okozott, hogy cigányfalu borsodbótai sziklakő palotából a grazi civilizációba került, szegény, úgy tudom sajnálni

Vrancisco 2020.11.18. 17:17:42

@Horthy Miklós cselédje: Mondok valami nagyon érdekeset, ami a magadfajta 2 bites oprendszerű, "sokravitt" féllényeknek talán feldolgozhatatlan matematikai komplexitás: van ám pár réteg még a két véglet között.
Képzeld, én speciel gyűlölöm viktorékat (direkt a kis "v") nerestül, mindenestül. De vagyok annyira beteg hibrid elfajzás, hogy ettől még megvetem a balliberális, ultra-PC felfogást is, ami pont sajátmaga szembeköpése, hirdetvén a mindenkinek mindent szabad elvét, egészen addig, amíg nem teszel megjegyzést, nem nézel csúnyán valamelyik elfajzott ágazatának képviselőire, és menetelsz a tömeggel, annak az adott hétre vetített alapelveit szigorúan követve (azaz valójában a mindenkinek mindent szabad = senkinek semmit).
Én egyszerűen csak békében szeretnék élni ezen a földön, boldogan, a szeretteimmel, úgy, hogy nem b.sztatnak úton-útfélen. Ez most jelenleg nem megy Magyarországon, mert minden egyes fugába, csaptelepbe és fűcsomóba beitta magát az egymás iránt keltett gyűlölködés és a politika. Németországban is káosz a politika, de tudsz úgy élni, hogy nem csenget minden reggel az ajtódon, mielőtt munkába indulnál.
Amint ez mérséklődni látszik majd otthon, szívesen elgondolkozunk a visszaköltözésen, közel a családhoz, barátokhoz, nem utolsó sorban földrajzi értelemben véve imádott országunkba.
Legalább keresnéd magad degeszre ezzel az állandó vityacibálással, de még arra sem vagy képes, hogy érdemben profitálj belőle. Miért éri meg hangtalan, utolsó sarki narancsribinek állni, 0 Ft-os tarifával?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.11.18. 18:46:19

@Vrancisco:

Na ez az, ami nem igaz. Egyáltalán nem ette be a politika az emberek mindennapjaiba magát. Ez nem igaz.
Persze nagyon jól hangzik előadni ezt én értem hogy hangzatos és jól cseng, meg kiválóan lehet ijesztgetni az országgal kinn és megnyugodva konstatálni hogy úristen de jó hogy már eljöttem onnan.
Én nem valamiféle "narancsribi" vagyok, hanem vannak elveim és következetesen őket támogatom már jó ideje.
S igen, én legalább itthon próbálok boldogulni, nem menekültem el a problémáim elől, mert azokat nem országhatárok átlépése fogja megoldani.

Az én kinti életem legnagyobb tanulsága az hogy a problémákat nem országhatárok átlépése oldja meg. Lehet van olyan helyzet amikor megoldja, de mi nem egy olyan ország vagyunk.

Itthon is lehet boldogulni. Nem is rosszul.

Shanarey 2020.11.18. 18:57:57

@Horthy Miklós cselédje:

Te már csak tudod, hiszen te, azért menekültél haza mert Vitya vezér hívó szavának nem tudtál ellenállni, ja mégsem. Azért mentél haza, mert az igen lumpen életmódod miatt, elfogyott a pénz, s inkább haza mentél, minthogy teljesen lenullázd magad. Majd haza mentél, és otthon nulláztad le magad.

Golf2 2020.11.18. 19:09:50

Itthon is lehet boldogulni. Nem is rosszul... A tolvajok oldalán egész könnyen.

nyuszigonosz 2020.11.18. 19:18:12

@Horthy Miklós cselédje:
Na Hinta, jöttél összevissza beszélni? :-)
Magadnak mondasz ellent, akármit is írsz. :-)

" a több pénz, magasabb életszínvonal miatt " - egyszóval Magyarországon kívül, szóval máshol, több a pénz és magasabb az életszínvonal - írod te, aki ezeddig mindig azt irkodtad, hogy hogyne ilyen nincs, hiszen ugye Magyarországon van a szebb/jobb/ élet.

továbbá írod: " én legalább itthon próbálok boldogulni," - egyszóval még mindig csak próbálsz boldogulni, pedig ugye most a saját szeretett országodban élsz, ahol te stróman akartál lenni, ez sem sikerült, más sem, mert még csak próbálsz boldogulni.

és ez: " Az én kinti életem legnagyobb tanulsága az hogy a problémákat nem országhatárok átlépése oldja meg. Lehet van olyan helyzet amikor megoldja, de mi nem egy olyan ország vagyunk."
na ebböl meg ez a legfontosabb: "de mi nem olyan ország vagyunk" - :-)
Na akkor hová is rohantál haza? Na oda, hol nincs szocisegély, ahol megintcsak semmit nem értél el, ahol boldogulni is csak próbálsz és amelyik nem olyan ország, ahol megoldódnának a problémáid. :-)
Persze, osztrák szocisegélyböl élve és föleg ráérve Magyarország volt neked az a hely, ahol majd polgár leszel, ahol valaki leszel.....
aztán mi is lettél?

SzZoole 2020.11.18. 19:20:08

@nyuszigonosz: ne zavard már össze :-)))

Szaktanár 2020.11.18. 20:44:46

engem asszem a magyar mentalitás zavart a legjobban, a mindennapok. ez azért baromi kellemetlen, mert ha most közel 10 év után haza is mennék, és el tudnék helyezkedni viszonylag normális bérért (IT), sajnos az sem oldaná meg azt az okot, amiért elmentem.

desw 2020.11.18. 21:12:47

@Vrancisco:

Mondjuk az általad is gyülölt ultra píszí pont sokkal erősebb kint Németben, Angliában, . . . mint Magyarországon.

"Én egyszerűen csak békében szeretnék élni ezen a földön, boldogan, a szeretteimmel, úgy, hogy nem b.sztatnak úton-útfélen. Ez most jelenleg nem megy Magyarországon, . . . "

Dehogynem! Csak azt kell tenned, amit jó eséllyel a legtöbb emigráns tesz a külföldi élete alatt: szarsz a helyi politikára kormányostul és ellenzékestül, és csak a saját és a családod életére koncentrálsz.

A többség a saját nyomorát az éppen aktuális kormányra ill. ellenzékre akarja tolni, mert fájna tükörbe nézni.

Pesti 2020.11.18. 22:02:59

@Horthy Miklós cselédje: Kedves gondolatokkal él, örülök, hogy nem veszi magára a proletár hangnemet. A világban szétszóródva élünk, mindenkinek meg van a maga indoka, és ehhez nem kell magyarnak lenni, hogy miért él itt és itt. Van jelentősége a világlátásnak, még akkor is, ha soha többet nem térünk haza, de lám sokan megteszik, ki csalódottan, vagy nyugdíjasként. A tapasztalatot, a mínőségibb életet nem lehet letagadni, otthon összekuszálódtak a szálak. Milyen érdekes, hogy a különböző emigráns hullámok alig keresték egymást, mert más kultúrát, életformát, megélhetési problémát vittek magukka. Egykori feleségem nagybáttya még Kossuth apánkról beszélt, mintha a múlttal beszélgettem volna.

Bandibacsi34 2020.11.18. 22:03:25

Nem az a kérdés miért menneknel. Egyértelmű: 2000-ben 10x fizetes azonos szakmaban, manapsag is 4x, sokminden van ott, ami Magyarországon nincs(marcsak az orszagok meretei miatt is).
Viszont sok 1956 os emigrans is visszater akar 4-5 evvek 1956 utan, ajar 1990 utan vagy masok is par ev kinn tartozkodas utan. Magyon sok orszag jo haracsolni(Anglia, USA egy resze), masok viszont miosegi eletet nyujtanak(Ausztria). Valahol szocialisan könnyű az elet de rossz az eghajlat(Hollandia, Uk, Skandinávia). Valahol jo az eghajlatcsak penz nincs(Spanyolország, Görögország).

odamondó 2020.11.19. 07:22:29

@Horthy Miklós cselédje: "S igen, én legalább itthon próbálok boldogulni, nem menekültem el a problémáim elől, mert azokat nem országhatárok átlépése fogja megoldani."

Egy hős vagy. Kár, hogy ez totál nem igaz. Ha neked mondjuk olyan problémád van amit országhatáron is átviszel akkor persze rád nem igaz. Véleményem szerint viszont egy munkahely például ég és föld. (most nem is a fizetésről beszélek)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.19. 07:22:29

@Vrancisco: erdekes jellemfejlodesen mentel te keresztul. korabban tobbszor is egyertelmuen leirtad, hogy penzt keresni mentetek. hadd ne idezzem amikor irod, hogy mernokkent alberletbol alberletbe, meg ha orokolnel egy lakast akkor inkabb nem, de csak addig amig meglesz a love stb., nem kell sokat visszalapozni hozza.

somlobodog 2020.11.19. 07:22:29

@Horthy Miklós cselédje: neked ettől feláll? Szerezz már egy csajt magadnak (vagy faszit). Hát olyan szinten szánalmas amit muvelsz hogy ha küldesz egy szamlaszamot és nevet, lehet dobok neked egy kis zsebpenzt hogy kimozdulhass.

Alick 2020.11.19. 07:22:37

Másik lakható bolygó, normális civilizációval..?
:)

AlexAston 2020.11.19. 08:29:48

Nem értem a fanyalgást.
Miért ne lehetne itthon boldogulni politikai hátszél nélkül?

Lehet nem 3 évente cserélem a BMW-met, de kellemesen élek a családommal, a barátaim közelében.
Nekem ez fontosabb, mint a feleslegesen sok pénz.

masada 2020.11.19. 11:37:00

Svájcban élünk, boldogan. Itt még a járvány se okoz különösebb problémát. Ha tudtam volna, már 18 évesen ide költözök.

ramszeszita 2020.11.19. 11:38:04

@desw: ez tok erdekes amit irsz a kulfoldi emigransokrol, a helyi politikara valo szarasrol es a csaladra koncentralastol. Abszolut egyetertek vele, de a miertje szerintem erdekes. Mert mig otthon szavazati joggal elo allampolgar vagyok, kulfoldon hiaba erdekelne a politikai kozelet, szavazati jog nelkul csak elszenvedoje lehetek az esemenyeknek. Fantasztikus pelda a brexit. A parom angol, a csaladi osszejoveteleken rendszeres volt a tory partra valo kopkodes, a megtevesztes, hazudozas felemlegetese, mert a csalad eu parti. Es hiaba kerdeznek engem, en altalaban csak felhuzom a vallam, hogy nem tudok mit csinalni, ti szavaztok, en minek stresszeljek rajta, ugysincs beleszolasom. Talan ez a kulonbseg. Mig otthon tehetsz (valamennyit) a jovodert es a csaladod sorsaert a politikai aknamezon, a szavazatod keretein belul, igy jo dolog ha erdekel, es beszeltek rola. Az mondjuk mas kerdes hogy sokan konkretan vallasi szektakent tekintenek nehany partra, ami nagyban megneheziti az ertelmes ervelesekkel teli kommunilaciot, ezek az embereknek a szemeben csak fekete vagy feher lehet valami, vagy imadni lehet vagy utalni, az fel sem merul bennuk, hogy lehet tamogatni egy partot de attol fuggetlenul epitoen kritizalni is. Szoval visszakanyarodva, kulfoldrol nekem ezert talan kenyelmesebb es stresszmentesebb a politikai eletem - mert nincs hozza jogom, igy a vele jaro szorongast es aggodalmat is konnyu elengedni, es helyette a szeretteimre koncentralni, es hozzon barmit is a fejem folott meghozott dontesek sora, a mindennapi eletunket igyekszem a lehetosegekhez merten a legjobban igazgatni (Allampolgarsagon egyelore nem gondolkozom, majd par ev mulva talan).

]{udarauszkasz 2020.11.19. 11:38:23

@AlexAston: mondjuk, mert eleg keves olyan melo van, amibol Magyarorszagon meg lehet elni. A masik az irigyseg, az urambatyam gazdalkodas, az altalanos lezullott kocsmahangulat. Persze ez itt is megvan, Ausztriaban, sot, ez rosszabb is lesz, de mire Ausztria Magyarorszag szintjere eljut, addigra Magyarorszag valahol Uzbegisztan es Belso-Mongolia kipcsak szintjen fog vegetalni.

Golf2 2020.11.19. 14:08:29

Soros: Orbán rendszere csupaszra rabolta az országot...Mai cikk a telexen.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.11.19. 19:11:56

@nyuszigonosz:

Én sose írtam hogy itthon az életszínvonal jobb mint Nyugaton. Persze hogy kinn többet lehet fogyasztani a fizetésből. Én itthon az életminőséget tartom jobbnak. A kettő nem ugyanaz.

Mi lettem? Itthon polgárként tudok élni..kinn egy bevándorló voltam akinek magyarázkodnia kellett mit is keres ott... nekem nem érte meg ez. Kellett hozzá pár év de rájöttem. Nekem itthon van a helyem és dolgom.

@Nagy kámpics:

Most nincs munkám, engem is érint a válság, eléggé ledarált engem is. Csakhogy én nem fogom elhagyni a hazámat, még egyszer nem.
Úgy vagyok vele mint Pablo Escobar mikor hazaköltözött végleg Kolumbiába. Soha többé el nem hagyom a hazámat, soha soha.

S majd írok talán egy posztot hogy pontosan mi történt velem mióta hazajöttem. Lehet kárörvendeni itthon se vagyok sikeres ember, de én legalább itthon próbálkozom.
a
Nem valami idegen országban cselédkedem ahol a szívem szavait se értik, ahol gyakorlatilag egy néma ember vagyok. Egy eszköz. Egy robot. A vendégmunkás.

AlexAston 2020.11.19. 19:11:56

@]{udarauszkasz: Nem tudom megmondani.

Viszont amit én tapasztalok az az, hogy sosem volt semmilyen haveri, sógori kapcsolatom senkivel, mégsem voltam sosem munkanélküli. És sosem kellett akciós parizerért sorban állnom, hanem vettem azt, amit szeretek.
Mindezt közel mélyszegénységből indulva, semmiféle szülői "induló tőkével".
Persze most sem új BMW-vel járok, hanem csak egy 7 éves kombi családi Skodával (de az legalább 152LE-s), és nem a Normafán lakok 200nm-en, hanem sima falusias-kertvárosi övezetben egy régebbi építésű 6 lakásos kertkapcsolatos házban. De nincs egy fillér hitelem sem, a lakás és a kocsi is saját tulajdon, és a gyerekeimnek sem kell nélkülözni, és még tudunk félre is rakni.

Nekem ennyi elég. Nem vágyom többre.
Jó, ez persze nem igaz. Vennék szívesen egy ilyen szettet azonnal:
www.av-online.hu/hifi/marantz-pm-ki-ruby-sztereo-erosito-es-sa-ki-ruby-cd-jatszo-teszt_2692
De előbb a gyerekeket szeretném egyenesbe tenni, majd utána talán jöhet az ilyen úri huncutság is.

Cserébe a szüleim és a barátaim is percekben mérhető távra vannak. Nekem ez a fontos. De nyilván másnak meg nem.

desw 2020.11.19. 19:11:56

@ramszeszita:

A kinti önkormányzati választáshoz elég a lakcím, nem kell állampolgárság. Kíváncsi lennék, hogy hányan szavaznak a kinti magyarok közül a kint önkorm-ra.

Azért jó, hogy vannak politikusok, mert így az egyszerű és önkritikára képtelen álompolgároknak van egy univerzális főgonoszuk, akit minden körülmények között szidhatnak. Szarul élek? Mocskos politikusok! Sok a CO2, mindmeghalunk?? Mocskos politikusok! Elbasztam a hitelfelvételt? Mocskos politikusok! Beteg vagyok? Mocskos politikusok! . . .

Tényleg olyan nagy hatással van az életemre és az életkörülményeimre az, hogy most a köcsög Orbán, a buzi Gyurcsány, vagy egy másik főköcsög van a ganyédombon tetején? Nem hinném!

Hány százalékban van hatása az életemre a miniszterelnök személyének és a kormányzó pártnak? 1%? Esetleg 5%? Ja, csak a maradék 95% meg rajtam múlik, csak hát ugye szar lenne ezt beismerni. Sokkal nagyobb hatással van az életemre az, hogy mit reggelizek vagy mit csinálok a szabadidődben, mint az, hogy ki a főköcsög.

Ezért tartom totál bullshitnek az "Elmenekültünk MO-ról mer' diktatúra!", "Nem lehet megélni!" . . .

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.11.19. 19:11:56

@ramszeszita: "Az mondjuk mas kerdes hogy sokan konkretan vallasi szektakent tekintenek nehany partra, ami nagyban megneheziti az ertelmes ervelesekkel teli kommunilaciot, ezek az embereknek a szemeben csak fekete vagy feher lehet valami, vagy imadni lehet vagy utalni, az fel sem merul bennuk, hogy lehet tamogatni egy partot de attol fuggetlenul epitoen kritizalni is."

bizony. ez a blog is eleg jol el van eresztve kommentelokkel akik fidesztaliboznak es narancsbirkaznak barkit aki mas velemenyen van. aztan meg panaszkodnak hogy magyarorszagon minden politika (amit ugy ertenek hogy partpolitika).

honnanhova 2020.11.19. 19:13:20

Olyan van köztetek, aki azért költözött az adott országba, mert szereti az ottani kultúrát, nyelvet, embereket? Én spec ezért élek Finnországban, és persze nem hátrány, hogy meg is lehet élni, de az a kedvencem, hogy itt finnül beszélnek

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.11.19. 19:13:51

@Golf2: Jövőre már tényleg, de istenigazából tényleg jön az összeomlás és a diktatúra, pont úgy, ahogy megjósoltuk eddig 2010-től 2020-ig minden egyes évre!

ebella2 2020.11.20. 11:33:20

@Vrancisco: @SzZoole: Nem kevesen vannak, aki nem szeretik az ál jobboldali, ál keresztény Orbán bandát, de a baloldal és a mai un. liberálisok ténykedését sem fogadják lelkesen. Én például inkább jobboldali vagyok, mint a kisebbik kormánypárt (a nagyobbik nem is gyanúsítható jobboldalisággal) sokkal polgáribb mint a dagadt szervezete, de folyamatosan leballibsiz az összes erre idomított Fidesz ügynök. Ezt értik a híveik, az árnyalatokhoz több kéne.

A témához. Akiket én ismerek (és sokat ismerek, mert a feleségem olyan suliban tanít, ahol a gyerekek a szakma megszerzése után, ötven-hatvan százalékban azonnal külföldre mentek), náluk egyértelműen a pénz (kb. háromszorosa a magyarnak) és a tisztességesebb bánásmód a fő indok. Itthon a legtöbbet utolsó szar cselédnek tekintik, nulla megbecsüléssel és állandó fizetetlen túlórával, kivéve a multi hotelláncokban állást szerzőket.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.11.27. 19:38:32

Talán mert a sajátjaik sem jobbak velem mint az idegenek!

Tamas Kapitany 2020.12.20. 23:56:27

Mikor tőlem megkérdezik mikor mész haza, erre csak azt szoktam mondani...
"De hát én otthon vagyok!"
Nem mindenki oda születik ahova való. Meg kell keresni. Úgy mint, ahogy az élete párját is keresi.
Nálam a tervezhető jövő a fontos. Persze sosem úgy alakul, ahogy én szeretném, de mindig jól jön ki.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása