oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. november 14. 08:55,  Magyar focisiker és a határátkelés 21 komment

2020. november 14. 08:55 Határátkelő

Magyar focisiker és a határátkelés

Komoly sikert aratva a magyar labdarúgó-válogatott kijutott a jövő évi Európa-bajnokságra (remélhetőleg megrendezik). Az Izland ellen 2-1-re megnyert mérkőzés a sporton túl mást is megmutatott, mégpedig azt, hogy mennyire nem lehet ma már szétszálazni Európát és mennyire alap lett a határátkelés.

loic_nego.jpgLoic Nego nyilatkozik az Izland elleni mérkőzés után az M4-nek

A 87. percben 1-0-ra vezetett Izland Budapesten és nagyjából úgy nézett ki, akármeddig tart a meccs, a magyar válogatott aznap nem fog gólt rúgni. Aztán jött egy magyar támadás, a labda szerencsésen pattogott kicsit, érkezett Loic Nego és kiegyenlített.

Jöhet a hosszabbítás, gondolta a többség, ám nem így lett. A 92. percben egy kontra végén a nem kimondottan élete formájában játszó Szoboszlai Dominik őrületesen nagy gólt lőtt és ezzel a magyar válogatott kijutott a jövő évi Eb-re.

Ez még mindig a Határátkelő, nem egy fociblog. Hogyan kerül akkor ide egy focimeccs? Hát úgy, hogy érdemes egy pillantást vetni a magyar válogatottra és elgondolkozni.

Párizsból Budapestre

Loic Nego nem egy tipikus magyar név. Az egyenlítő gólt szerző játékos Párizsban született, Franciaországban nőtt fel és jó eséllyel maximum földrajzórán mutatták meg neki, hol van Magyarország.

Tíz évvel ezelőtt az U19-es Eb döntőjében még francia színekben lépett pályára a Spanyolország ellen győztes csapatban, egy évvel később az U21-es világbajnokság hét meccséből ötön pályára lépett.

Aztán némi kacskaringókat követően Magyarországon kötött ki, tavaly lett állampolgár és az UEFA szabálymódosítása kellett ahhoz, hogy a sok francia utánpótlás-válogatottság ellenére pályára léphessen a magyar válogatottban (és kiegyenlíthessen Izland ellen).

Székesfehérvárról Salzburgba

A második gólt szerző Szoboszlai Dominikot ma az egyik legjobb (ha nem a legjobb) magyar játékosnak tartják. Októberben volt 20 éves a Székesfehérváron született játékos, ott kezdett focizni az édesapja által alapított utánpótlásklubban.

Négy éve, 16 évesen költözött Salzburgba, hogy aztán ott két évvel később bemutatkozzon a felnőttek között, mára pedig az osztrák klub egyik legnagyobb sztárja legyen.

És a többiek...

Szoboszlai Dominik útja nem rendkívüli. A válogatott csapatkapitánya, Szalai Ádám például 17 éves kora óta külföldön él, Németországban és Spanyolországban nevelkedett és tanult futballozni, hosszú évek óta a német Bundesligában játszik.

Szalai Attila 14 és 19 éves kora között a Rapidban nevelkedett, azaz Ausztriában élt, most Cipruson futballozik. Nagy Ádám 16 és 18 éves kora között Spanyolországban élt és játszott, most az angliai Bristolban teszi ugyanezt.

Holender Filip Szerbiában született, 14 évesen került Magyarországra, itt élt és futballozott tavalyig, amikor Svájcba szerződött. Nikolics Nemanja szintén Szerbiában született, majd került Magyarországra (onnan Lengyelországba, az Egyesült Államokba és vissza megint Magyarországra).

A második magyar gól előtt Szoboszlai elől a védőket elvivő (és ezzel neki helyet csináló) Könyves Norbert szintén szerbiai születésű, 20 évesen került Magyarországra.

A legszebb azonban Willie Orban (avagy a Wikipédia szerint Orbán Vilmos Tamás) története, akinek édesapja magyar (Magyarországon is él), édesanyja lengyel származású német állampolgár.

Csodálatos kavalkád tehát a magyar válogatott (is), amely a küzdeni tudáson túl azt is bebizonyította, ma már teljesen normális az, hogy emberek külföldön próbálnak meg előrejutni és ez a mozgás kétirányú: ahogyan sok magyar fiatal külföldön keresi a boldogulást, a magyar válogatottban is rúghat gólt valaki, aki Párizsban született.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: válogatott labdarúgás Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3516285146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.11.14. 09:59:34

Szeretem a focit, is, tényleg :-)))

Olyan volt már, hogy verekedés közben kitört a focimeccs? :-)))

tnt 2020.11.14. 11:36:47

kár, hogy a felcsúti Maradona ilyenkor nem migráncsozik ... :-)

tnt 2020.11.14. 11:37:26

a VIP páholyban ...

Szabinho 2020.11.14. 16:40:09

Az UEFA szabalymodositasa, ami miatt Nego jatszhatott, azert tortent meg mert Csanyi Sandor az UEFA alelnoke ezt kilobbizta.

Golf2 2020.11.14. 21:20:53

Mázli.orbán örülhet.

Shanarey 2020.11.14. 22:27:12

Utálom a focit :-) Az "okos" szurkolók, meg huhognak, ha meglátnak egy feketét, s sosem gondolkodnak azon, hány magyar csapat van amely ki tud állítani 11 olyan embert aki szín tiszta magyar, nem pedig honosított, avagy idegenlégiós. Na meg hány olyan ország van ahol a nemzeti 11 tényleg nemzeti, s nem ilyen olyan légiósok vannak benne. Én pont ezért röhögök az egészen, mert csapat nevek, országzászlók vannak, de nincs mögöttük az aminek lennie kell. Van helyette jól megfizetett légiós gárda, és a többiek, akik helyett, nem találtak jobbat. S van a Felcsúti akadémia, ahol szinte mindenki játszat a fő csapatban, csak nem az aki tényleg ott nevelkedett.

birkamenet 2020.11.15. 10:34:54

Ez akkor azt jelenti, hogy a magyar fociválogatott a terroristák gyüjtőhelye?? Fel fogják robbantani akkor a stadionokat???? Meg előtte megeröszakolni a magyar nőket???? Miután már úgyis elvették a magyar emberek munkáját?????

Mégis csak van Soros terv!!!!

kárárámaispj 2020.11.15. 10:42:04

@Shanarey: Te nem nagyon vágod, hogy mi az a légiós, meg mi az a válogatott meg mi az a klubfoci, ugye?

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2020.11.15. 11:07:35

Mo újra az EB-n, sztem vb-t is meg fogjuk nyerni!!

morph on deer 2020.11.15. 13:11:19

@Shanarey:
Ahelyett, hogy örülnél, hogy teljesen mindegy, hogy kinek milyen a bőrszíne, vallása, és a nemzetisége, pártunk és kormányunk mindegyik focistának biztosítja az 1.6 millió forint bérkiegészítést!
Látod?
Hogy az alap jópár milliós fizetésükön felül az elmaradt plusz juttatások miatt nehogy már valamiféle anyagi hátrány érje őket.
Űberfasza!
Lehet örülni, elvtársak!

marczy 2020.11.15. 13:11:36

Holendernek a nagyapja volt magyar, Nikolicsnak meg ugyebár az édesanyja az.
A feketék között is rengeteg van, akinek az egyik szülője magyar, és pont a sportban számolatlanul fordulnak elő, nem véletlenül. De olyat is tudnék mondani, aki örökbefogadottként került Magyarországra, amúgy teljesen fekete afrikai származású.
De legalább Trianon káros hatásait kiküszöbölték, ma már lényegében megoldható, hogy a székely futballista, ha elég jó hozzá, behívható legyen a román mellett a magyar válogatottba is.

Ekrü 2020.11.15. 13:11:50

@birkamenet:
Tudom,hogy ellenzékiként nehéz megérteni,de talán te is felfogod,hogy mi is a különbség a legális (törvényes) és az illegális bevándorlás között.
Tehát:
Törvényes (NEM illegális) bevándorlás az amikor egy személy a megfelelő papírokat benyújtva kéri a letelepedését egy adott országban,ahol ott ezeket leellenőrizve eldöntik,hogy befogadják vagy sem.A migráció ezen formája mindig is létezett,nem hinném,hogy ez ellen bárkinek is kifogása lenne.
Illegális bevándorlás az amikor a delikvens papírok nélkül a határon erőszakosan áttrappolva vagy átszökve érkezik az országba.Őket NEM lehet ellenőrizni,hisz az sem derül ki ,hogy kicsodák.A migráció ezen formája bűncselekmény és ép eszű ember nem akar ellenőrizetlen csordát rászabadítani az országára. (Jó,tudom ez az ellenzékre nem igaz...)

Falshang 2020.11.15. 13:11:57

@Robiekin: így van, megérte a csilliárdokat költeni rá.

Andy73 2020.11.15. 17:49:51

@Ekrü: ott a pont. Egyébként ne várd el tőle, hogy megértse. Az ellenzékiek sok mindent nem értenek. Azt sem, hogy miért nem szavaznak rájuk (vagy a kedvenc politikusaikra) az emberek. Csak ahhoz értenek, hogy szapulják a kormányt meg a szavazóikat.

birkamenet 2020.11.15. 17:50:25

@Ekrü:

te meg fel nem fogod, hogy az általad imádott orbáni gyűlölet politika mindig gondoskodik arról, hogy a fidessbirkák rendre seggre essenek a saját szarukban. Így történt most is.

1: Az orbáni gyűlölet propaganda marhára nem az illegális bevándorlókat gyülöli, hanem en bloc az összes arabot meg muszlimt, mert orbán szerint ezek nem részei a magyar kultúrának és ezért üldözendöek.

2: az orbáni gyűlölet politika minden arabot és muszlimot potenciális terroristaként bélyegez meg.

3: az ISIS által behülyített huszonéves terroristák legtöbbje marhára nem illegális bevándorlók voltak, hanem évtizedek óta integrált, normális családokból származó második generáció.

4: a genfi menekült konvenció alapján az nem illegális bevánodorló, aki egy tilos határátlépést azért követ el, hogy utána az első adandó alkalommal menedékjogot kérjen. Ennek a konvenciónak meg Orbanisztán is a tagja.

5: marhára nerm tudtad bizonyítani, hogy a magyar migri focisták vagy a szüleik valaha éppenséggel nem (fidess szótár szerinti) illegális bevándorlók lettek volna. Az esély pont fordított, hiszen 3-ik világból 99,9%-ban sose letelepedési papírral érkeztek meg a bevándorlók az elmúlt 70 évben. Csak hogy homlokon csókoljon a valóság.

Összegzés: akinek a tudatát egy szélhámos vezér határozza meg, nem pedig saját maga, az mindig seggre esik, mert a vezér célja nem az hogy értelmet adjon az ostobáknak, hanem az, hogy az ostobák csöppnyi értelmét is kisajátítsa magának az egyéni céljaira.

kárárámaispj 2020.11.15. 18:29:07

@birkamenet: Annyira jó, hogy itt vagy nekünk, és megmondod nekünk.
Abban azért segítek, hogy gyűlöletpolitika az egy szó. Ennyire vagy szakértője a dolognak, hogy még helyesen leírni sem tudod..

" a genfi menekült konvenció alapján az nem illegális bevánodorló, aki egy tilos határátlépést azért követ el, hogy utána az első adandó alkalommal menedékjogot kérjen."
Értjük. Akkor eszerint te is pont azt mondod, amit Orbán, hogy aki nem az első adandó alkalommal kér menedékjogot, hanem mondjuk megcélozza Európát vagy Németországot vagy Svédországot, az nem menekült, hanem illegális bevándorló.

És még egy, hogy maximálisan a földbe legyél döngölve.
Guadeloupe Franciaország tengerentúli megyéje. Ennek a Negonak a szülei onnan telepedtek át Párizsba, az kb. annyira illegális mint Békésből Győrbe költözni.

Andy73 2020.11.15. 19:42:23

A határátkelés a fociban mindig is alap volt, hiszen egy válogatott csapat csak úgy játszhát egy másikkal, ha átlépi a határt. De ez a klubcsapatoknál is alap, nemzetközi szinten. És általában a szurkolók is követik őket legalább egy-egy meccs erejéig.
Ezt most a koronavírus alaposan megnehezíti. Szoboszlai például sokkal nehezebben jutott el Salzburgból Budapestre, mint Székesfehérvárról Salzburgba.
Persze tudom, hogy a blog a határátkelést egy erősen leszűkített értelemben használja, azokra, akik tartósan, sőt akár végleg elhagyják a hazájukat, hogy egy másik országban telepedjenek le. Csakhogy a szó nem ezt jelenti, a sportban pláne nem.
Szoboszlai például egyáltalán nem válik osztrákká, és nem fordít a hazájának hátat csak azért, mert évek óta Ausztriában játszik egy klubban. Jövőre valószínűleg már egy másik bajnokságban fog játszani, de attól még ugyanúgy magyar marad, és a pályafutása végén valószínűleg vissza is tér majd Magyarországra, ahogy például Gera is, aki ma este a magyar csapatot irányítja a covidos Rossi helyett.

birkamenet 2020.11.15. 23:05:29

@kárárámaispj:

Jaj szegénykém, ha neked csak annyira telik, hogy egy kalviatúra verés közben elkövetett betű stb hibák alapján akarod a TARTALMI MONDANIVALÓT cáfolni, akkor azzal beismerted, hogy a te magadat döngölted a földbe. Gratula!

A Genfi Konvenció erőlködésed szintén a funkcionális analfabétizmus irányába sült el, ugyanis te nem az én állításomat cáfolod, ami egészen pontosan az orbáni definíciót használta alapul.
Hanem belefutottál egy egészen más utcába, mégpedig abba, amit Orbánod se képes felfogni, hogy ha valaki mondjuk Pakisztánból menekül el, akkor Afganisztánban vagy Iránban vagy bármelyik szomszédos országban marhára nem fog tudni ott az élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül menedékjogot kérni. Ennyit orbánnak az "első ország" tudományáról, hogy az valójában mit is jelent.

A magad maximális földbe döngetését meg azzal követted el, hogy agyilag felfogni se tudtad, hogy ez a blog iromány nem oknyomozó írás, hogy ez a Nego vagy bármelyik "magyar" focista illegális bevándorló-e vagy sem, hanem az orbáni általános migráns gyülöletet teszi témává, ami mindenki ellen szól, aki nem fajtiszta magyar vagy éppenséggel magyar, csak saját maga is a más országba való migrációból él. És itt le van szarva, hogy a migráció illegális-e vagy sem, mert az előbb már meg lett magyarázva, hogy orbán gyűlölete és megbélyegzése nem az ilegálisnak nyilvánított menedékkérők ellen irányul, hanem mindenki ellen aki arab meg muszlim, vagy feka - egyszóval nem fehérbőrű magyar. Ez a Nego meg éppenséggel feka, így az ő fajtája a fidess gyűlölet központi célpontja a a mindennapok során.

birkamenet 2020.11.15. 23:05:36

@Andy73: "Szoboszlai például egyáltalán nem válik osztrákká, és nem fordít a hazájának hátat csak azért, mert évek óta Ausztriában játszik egy klubban. "

És téged meg csókoltat Sáfár Szabolcs.

Átellenből pedig Nego, aki Franciaország hazaárulója lett, amikor (nyilván a Soros terv alapján) bemigrált Magyarországra.

chrisred 2020.11.15. 23:05:39

@Ekrü: Nem, amit leírtál, nem az illegális bevándorlás, hanem az illegális határátlépés.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása