oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 23. 06:30,  A nyári hazalátogatás tapasztalatai 117 komment

2020. augusztus 23. 06:30 Határátkelő

A nyári hazalátogatás tapasztalatai

Még ezen a járvány nyomorította nyáron is sokan látogattak haza a külföldön élő magyarok közül, érdekes tapasztalatokkal gazdagodva. Hogy egészen pontosan milyenekkel, az pillanatokon belül kiderül.

cim_dunakanyar.jpg

A Svájcban élő Zuzzerék például "hosszas agymunka eredményeként" úgy döntöttek, hogy rövid baráti látogatásra mennek Magyarországra, amit egy kisebb ausztriai tartózkodással fejelnek meg.

„Pumaföldre, kies kis hazánkba se úgy mentünk, hogy egyből beleessünk a mindenkit meg kell látogatni programba. Először – ezt elnéztük a térképen – Visegrádra mentünk, ott foglaltunk a Sylvanus Hotelben szobát, ha jól emléxem három éjszakára.

Röviden, de velősen: ez a hely 4, azaz négy csillag alatt fut, csak azt nem tudom melyik koordinátarendszerben. Apám, ha ez lenne 3 csillag más helyén a világnak, az a kilátás miatt lenne, mert egyébként igencsak eljárt már az idő a hely felett.

Pár példa a teljesség igénye nélkül: a kinti medence mellett bokát lehet törni a térköveken, nem 5 millimétert mozog, hanem 5 centit billen, a növények vagy hiányoznak a cserepekből, vagy kihalófélben vannak, miközben láthatóan ezek is a design részei lennének, a légkondi nulla egész nulla percet működött és egyértelmű volt, hogy ez a standard, mikor a recepción jeleztem „tudtak róla, de majd a Béla egyszer eljön és meghegeszti”.

A bowling pálya az egy tekepálya. Csak a miheztartás végett, bár a második naptól nem működött. A félpanzió foglalásánál tűnt fel, hogy azzal, vagy anélkül alig volt árkülönbség az ajánlatban. 7 frank, vagy ilyesmi volt a félpanzió felára, amit meg tudok erősíteni, annyit is ért...

Barátságos volt viszont a személyzet, a Panoráma étterem a la carte verzióban nagyon jó volt, a sör pedig folyékony, szóval nehogy úgy képzeljétek, hogy az említett negatívumok miatt magunkban üldögélve búsongtunk!

A kilátás a Dunakanyarra kifogástalan, azt pedig azóta se néztem meg, hogy vajon Pénztáros Lőrincet, vagy a királyi vőt gazdagítottuk, csak, hogy ne legyek ideges.

Maga Visegrád számomra egy kisebb csalódás volt egyébként. Miközben szokásom Egert ekézni, hogy megelégednek egy jó magyarosch szinttel, Visegrádon ez sincs, semmi sincs, egy kicsi magyar falu.

Azaz erősen túlzok, mert például a királyi palota és a benne lévő kiállítás megéri az árát, de kábé ennyi. A vár szerintem eléggé elhanyagolt, azaz inkább azt mondanám, hogy messziről sincs kiaknázva benne, rajta keresztül az a turisztikai lehetőség, amivel ez a hely kétségkívül rendelkezik.

Sajnálatos, de egy nap Visegrád és kész, nincs mit csinálni. Mi marhák persze befizettünk egy hajóútra jó turista módjára, azaz majdcsak lesz valami. Hát nem lett, mert kiderült, hogy ha valahol leszállunk nincs másik, amire visszafelé fel tudunk szállni. És ezt... tadámmmm... hop-on hop-off járatnak hívják.

Ültünk két órát egy hajón, ami lement egy kicsit, felment egy kicsit, majd kiszálltunk és ennyi. Arról talán nem is kellene beszélnem, hogy a jegyeladó bácsi meg csak kimondva nem küldött el az anyámba, mikor kérdezni mertem.

Szó nékül odabaszott egy másik példányt abból a menetrendből, ami alapján kérdeztem és ott se volt. Mindezt olyan arccal, mintha elfogadhatatlan módon valami isténvérte küffődi nyelven próbálkoztam volna.

Által mentünk aztán ladikon, ja, nem, Esztergomba, ha már a lányom Eszter, gondoltuk elvisszük gomba. Na, ez a hely szintén zenész, a Bazilikát és annak környezetét kivéve nem nagyon van rendbehozva a város, szóval elég rövid kirándulás is elég az egész kulturális ajánlat kivesézésére.

esztergom.jpg

A Portobello – valami ilyesmi – nevű négy csillagos helyen szálltunk meg, ez viszont jó döntésnek bizonyult. Nagyon jó volt még a félpanziós kaja is, a hely újnak tűnt, tiszta volt, kényelmes és modern szobák, estébé.

Talán még jobban élveztük volna néhány évvel ezelőtt, mert a saját aquaparkja a mi tinédzser kölkeinknek nem bírt valami nagy vonzerővel, régebben a hotelből se mentünk volna ki.

Teszteltünk pár helyet, jobb éttermet, amik közül a Prímás pince a bazilika alatt nagyon jó volt, főleg, hogy olyan 60 fokos körtepálinkát ajánlottak, hogy észre se vettük az alkoholfokát, sima volt, mint kisfiam popsija ezelőtt 14 évvel.

Elmentünk valami főtérszerű helyre is, volt ott egy pálinkákra specializálódott hely, ahol aztán az első 5 lövésünk nem talált. Kérnénk ezt, nincs, és az, az sincs, akkor mi van? Ez. Szíííp hosszú itallap, miközben 3 fajta pálinka van valójában.

Egy régi főiskolai évfolyamtársam ajánlására bevettük Szlovákiát is, azaz átmentünk Sturovo (valami ilyesmi) egyik, Green pub név alatt futó helyére is csapolt söröket csemegézni.

Jól sikerült a kis séta, jó hogy nem autóval mentünk, mert nekem nagyon kellett a Mária Valéria híd korlátjára koncentrálnom a rendezett visszavonulás során. Elég bizarr, sőt érdekes volt, hogy miközben minden vendéggel – mármint a magyarokkal – anyanyelvi szinten és mélységben diskurált a személyzet, egymás között sztrapacskául, azaz szlovákul mondták a frankót.

A bazilika megér egy misét, viszont az a szuper szervezettség, ami ott van, nos, az fántásztikó. A Covid miatt állt egy jóember a főbejáratnál és megrevolverezte a fejünket, hogy van-e valami helyzetkomikum.

Rólam hamar megállapította, hogy zombi vagyok 34,2 fok testhőmérséklettel, majd megtudakoltam, hogy a bazilika megtekintéséhez kell-e, hol és mennyiért jegy. Azt mondta nem kell.

Utólag érzem én, mit szeretett volna mondani, azaz azt, hogy a bazilika főhajójának megtekintéséhez nem kell jegy, viszont minden egyébhez kell. Külön. Egyenként...

Ezért voltam én Dulifuli harminc perc múlva, mikor fel szerettünk volna menni a kupola alá és onnan nézni szerte-szét, bámulni a fák lehulló levelének lágy neszét.

Nem baj, visszakeccsöltem a főbejárathoz és az ajándékboltban vettem ilyen toronyjegyet, mikor a nénje mondta, hogy halt, quo vadis domine? Vissza a családhoz, mászás indul fölfelé, csak hogy néhányszáz lépcső után elguruljon a gyógyszerem.

Ikszedik emeleten ismét jegyszedő, hogy itt a mittoménmit akkor nézhetjük meg, ha az arra az emeletre vonatkozó jegyet prezentálok. Kicsit kibuktam, mondván, akkor miért nem mondják ezt innen 2 kilométerre, ahol az egyetlen jegybeszerzési pont található.

Szerencsére csak kifelé mentünkben jegyezte meg a drágám, hogy valami nem túl szépet és udvariasat szólt utánunk a néne... magamat ismerve svejci-magyar diplomáciai botrány bontakozott volna ki.

A gyönyörű megjegyzés érdemi része alapján megpróbáltuk a nagy táblát ezen információkkal megtalálni, de semmi, sehol. Az ajándékboltban vettem észre, hogy a pénztáros előtti asztalt borító üveglap alatt voltak kis blokkok – sima pénztárgépes blokkok – és melléjük valaki kézzel odaskrájbolt néhány hieroglifát, amit akkor se értettem volna, ha odanézek. Na, ennyi, ha a bazilikába mentek vegyetek vagy 5 jegyet fejenként, mert csak úgy ér. (...)

Ezután meglátogattuk anyámat Szerencs mellett, valamint voltunk pár napot szűkebb hazánkban, Egerben is. Erről sok érdekeset mondani nem tudok, tömtük a fejünket jó kajákkal és rokonlátogattunk.

Mikor ezt írom, jut eszembe, hogy jártunk mi Szentendrén meg egyéb helyeken is, ültünk bobban, ilyesmi, de már nincs energiám ezeket az eseményeket is dokumentálni.

A magyar Covid-jellegű intézkedésekre és emberi viselkedésre meg sok szót vesztegetni nem érdemes. A rengeteg veszélyeztetett, aki panyókára vetve, jó esetben az orra alá akasztva viseli a maszkot és jóindulatú megjegyzésre odaveti, hogy „má meggyógyútam”. Anyád.

Valamint a tízoldalas leírás a hotelben létező szabályokról, amiből semmi, de semmi sincs betartva és a társai. Nem baj, BCG, meg ilyenek, a rothadó nyugat mételye nem rág a magyarokon. Főleg, ha nem is érdekel minket, hogy ki fertőzött és ki nem.

Tezsvéreim, ennyi volt, legyen nektek szép a nyár és könnyű az élet!”

A teljes posztot (mert ennél is teljesebb) itt találjátok.

Nyaralás Londonból Budapestre

Nem csak Zuzzerék látogattak Magyarországra Ausztria közbeiktatásával (úgy látszik, idén ez a divat), hanem a London Budapest Metró szerzője is, aki Budapest mellett Bécsben is megfordult.

„Mennyire jó volt, hogy egyik városban sem ugrálnak el előled roppant látványosan a maszkos neurotikusok, ha jesszumnehagyjel 1.9 méterre megközelíted őket.

Pedig hihetetlen, ott is vannak idős emberek. Meg betegek. Az ideggyenge középosztály – már ami nálunk nyomokban maradt belőle – hiányzik, aminek itt Londonban az Ebay és fair trade mandula latte vákuumban kiüresedett életében most a Covid pánikja betöltheti a tátongó űrt.

Mondom, mennyire tetszett, hogy Bécsben sokkal kevesebb a hirdetőplakát és ami van, az nem olyan képedbe nyomulós, mint itt. Pedig mikor utoljára megnéztem, az osztrák is kapitalista, fogyasztói társadalom volt.

Az angol hirdetésekről már beszéltem szuperlatívuszokban, vizuálisan és szóviccekben verhetetlenek, de... már a háta közepére kívánja az ember ezt a sok erőszakos tukmált szart.

Mondom, az apró esztétika sokat jelent, föltöltöttem a házipatikát, nem azért, mert Londonban nem lehet ugyanezt megvenni, hanem mert Pesten egy átlag gyógyszertár gusztusos, csendes, patikaillatú, valamelyik még a régimódi berendezést is megtartotta, fapolcok, mozsarak meg üvegcsék latin szavakkal, ilyenek.

A pult másik oldalán álló asszisztens is valahogy bizalomgerjesztőbb, nincs olyan érzésem, hogy egy kétórás intenzív betanítás után tették ki benyomkodni a számítógépbe, amit kérek tőle. Vagy ha igen, jól játssza a szerepet.

Londonban az egyik fő gyógyszertár a Boots lánc, mára drogéria lett belőle, leginkább sminket és glitteres tusfürdőt lehet vásárolni, a patikát meg besuvasztják az egyik sarokba, a szendvicshűtő után.

Úszni is elmentem. Kétszer is. Igen, hűvös a víz, olyan jólesően, de nem, nem sérti az emberi jogok európai egyezményét. Nem, nem találtam még Snickers csomagolópapírt a pesti medence alján. Hát mert ott nem szokás a medencetérben enni. De igen, ez jó, mert így a gyerekek sem okádnak bele a vízbe, mert felfordul a gyomruk.”

A teljes posztért (más témák is akadnak ám benne) ide kattints!

Nyaralás a „Francia folyónál”

Ontarióban még a helyi magyarok is French Rivernek hívják azt a földrajzi tájegységet, ahol a Juharszirup szerzője és családja egyhetes szabadságát töltötte augusztus elején.

„Eredetileg egy magyar barátommal utaztunk volna, de a COVID-járvány miatt ez nem volt lehetséges, mivel Kanada még mindig korlátozza a nem Kanadában élők beutazását az országba. Timkával végül úgy döntöttük, hogy nem mondjuk vissza a foglalást, hanem családi nyaralássá alakítjuk a horgásztúrát.

Korábban még nem jártam ezen a környéken, így fogalmam sem volt, hogy mire számítsak és a munka miatt arra sem volt igazán időm, hogy kutassak az interneten.

Elöljáróban annyit tudtam, hogy a French River többnyire háborítatlan vadonon folyik keresztül és a sügér, süllő és muskie (óriási csuka) állománya különösen erős.

Ezen kívül láttam olyan képeket, hogy a csónakos horgászok a partról nézelődő medvét fotóznak, szóval izgatott voltam, hogy végre megnézhetem azt a Kanadát, amit a NatGeo-n lehet látni a természetfilmekben.

A valóság persze egy kicsit más volt, de nem azért nem annyira különbözött attól, amit elképzeltem.

Először is, amikor magyar fejjel egy folyót képzelek el, akkor a Duna-Tisza-Körös jut az eszembe, melyek a medrükben kanyarognak és időnként egy-egy település simul hozzájuk több száz vagy ezer kilométeres útjukon.

A French River azonban teljesen más élményt ad. A nagy európai folyókkal ellentétben egy rövid, 110 km-es szakaszon keresztül folyik a Lake Nissipping és a Georgian Bay között, ami a Lake Huron egy hatalmas öble. (...)

A French Rivernél ha Parry Sound után letérsz a Trans-Canada Highway-ről, akkor a célig még fél órát vezetsz mindenféle alacsonyrendű úton, az út mellett egyszerű tanyák állnak (farmok), ahol a sziklás talaj miatt csak a nád és a fű nő és maximum marhákat tartanak.

Ezért aztán hamar átjön az érzés, hogy ez nem egy felkapott és gazdag környék. Ez abból is látszik, hogy a három legnagyobb településen (Alban, Noeville, North Monetville) összesen mindössze 2.600 ember él és a településeken átautózva egy-egy benzinkutat, falusi boltot és egyszerű éttermet lehet látni. Már ha egyáltalán vannak ilyen egységek nyitva, mert a járvány miatt a turizmus érezhetően visszaesett.

Nekünk a Wolseley Bayben egy öreg horgásztanyán volt a szállásunk, ahol több évtizede épült, nagyon egyszerű feleszereltségű faházakban lehet megszállni. Ezen a területen nincsen mobillefedettség, Internet is csak a lodge fő épületében van, ami szokatlan azután, hogy az életünket 100% lefedettség mellett éljük.

A French River parkban nem vezetnek autóutak, errefelé csak csónakkal lehet közlekedni. Ezért ezt a kényelmes 16 lábas Legend motorcsónakot is béreltünk, mely egy 25 lóerős modern Yamaha motorral volt ellátva.

A csónakkal a teljes Wolseley Bayben és az innen elérhető folyószakaszokon és csatornákon tudtunk közlekedni, ami kb. 25 km víziutat jelentett. Ennél messzebb azért nem lehet menni, mert a fő csatornákon északra és délre is vannak nagy zúgók, ahol tilos és veszélyes motorcsónakkal átkelni.

Ezért én a legtöbbet a Wolseley öbölben mozogtam, ami egy kb 5×5 km-es területet jelent. Lett volna lehetőségem ennél messzebb is menni a Northern Channelen vagy a Main Channelen keresztül, de erre nem volt szükség, mert a rengeteg sziget miatt legalább 100 km meghorgászható partszakasz volt ezen a relatív kis területen is.”

A környéken leginkább horgászni, túrázni és kempingezni érdemes, ha érdekelnek ezek a kalandok és a szuper képek, irány az eredeti bejegyzés!

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nyári fesztivál Japánban �� �: Tshaabee #japan #quote #idézet #asia #ázsia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7416173394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sZulamith 2020.08.23. 13:23:24

Vidám poszt sok igazsággal. Persze Svájcból jöve, van mit ekézni:). Egyébként ezért nem szeretnék itthon nyaralni.Megváltoztunk rossz irányba. Nincs meg a magyaros vendégszeretet, de a nyugati civilizált viselkedés még nem ért Magyarországra..

dikusz. 2020.08.23. 13:23:51

@Shanarey: Na, akkor ezek is 4*-os szállók lesznek. Tényleg nem lesz olyan szállodájuk, amit meg lehet fizetni. A keszthelyi Helikont úgy vették át, hogy márc.2-án megnyitották, 31-én bezárták felújításra, azóta sincs a honlapjukon...

A Helios szerinted milyen volt? Mert szerintem mindegyik szállójuk megfelelt annak a *-nak, amit jelöltek.

dikusz. 2020.08.23. 13:35:22

@SzZoole: Az európai helyezést tudtam, de úgy emlékszem 2018-ban egyedül, nem megosztva lett első, 2015-be volt a dánokkal első, vagy nem?
De ettől még Magyarországon szerintem a legjobb.:)))

A botanikus-kertbe pedig menj el, érdemes (az átverés miatt is). Igaz, hogy nem ősszel, hanem amikor zöld minden.

dikusz. 2020.08.23. 13:39:35

@sZulamith: Egy kétszáz szobás hotelben lehet, hogy nincs meg a magyaros vendégszeretet, ha másért nem azért, mert nem magyar a tulaj.
De ha egy kisebb panzióban jársz, akkor bizony előfordul, nem is ritkán. Nem az ismerős ismerőse mesélte, hanem saját tapasztalat.
Huszonöt évvel ezelőtti is, és mostani is.

SzZoole 2020.08.23. 13:40:51

@dikusz.: nem jó ötlet odamenni nekem, nagyon látványosan tudok unatkozni :-))

Amúgy milyen árveréséről beszelsz?

Shanarey 2020.08.23. 13:41:41

@dikusz.:

1990-ben nagyon szép volt, az akkori, átlag szállodai felhozatalhoz képest, de később, már nem nagyon költöttek rá.. A Panormáma, az már régóta nem felene meg a három csillagnak, le van pusztulva, s állandóan felújítottak, de nem az egészet, csak bizonyos szinteket, s mindezt akár nyáron is. Az a hely akkor volt utoljára igazán szép, amikor még SZOT üdülő volt, és Louis Sallient volt a neve.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.23. 14:23:24

@SzZoole: hat a hosszu hetvegere ill a megelozo napokra alig talaltam szallast a kornyeken, pedig csak 2 fo 2 ejszaka kellett. az allatkert parkoloja csurig volt, rendorok vigyaztak a ki- es behajtast. zaras utan mar egesz kellemes volt (azt mondtak, ok nem szoktak kikuldeni senkit).

dikusz. 2020.08.23. 14:35:36

@SzZoole: Ha jó egy jó társasággal vagy, nem lehet unatkozni.:)

Kolbászoltunk az egyetem botanikuskertjében, és nézelődtünk, épp egy szép kis ligetben nézegettük a fűben a gombákat. Egyszer csak megcsillant a napfény egy kb 1 m átmérőjű óriási pókhálón. Elkezdtem ordibálni Zolinak, hogy gyere, nézd mit találtam! Rohant oda, azt hitte, biztos szarvasgombát láttam...
Azt hittük, hogy egy óriáspók hálóját látjuk. Lelki szemeim előtt már megjelent, hogy nem csak az állatpark lett világhírű, hanem egy nyíregyházi óriáspók-fajt is felfedeztem!
Aztán, ahogy közelebb mentünk, akkor vettük észre, hogy egy tökéletesen profin megalkotott másolatot látunk. Minden teljesen valódinak látszott, még viaszcseppek is voltak a hálón...
Szerintem jó, hogy Zoli nem mondta ki, mit gondolt a felfedezésemről, de miután felocsúdtunk, le kellett egy közeli padra ülnünk, úgy röhögtünk... :)))

SzZoole 2020.08.23. 14:58:22

@droid_: ezek kellemetlenségek ellenére azért remelem nem csalódtál.

SzZoole 2020.08.23. 15:01:55

@dikusz.: ha jó társasággal megy oda az ember akkor nem a gagyi óriás pókokra figyel az ember meg nem is a sok ződségre :-)

dikusz. 2020.08.23. 17:08:21

@SzZoole: Jó társaságban voltam, a pókháló csak ráadás volt. :)
De tudom, hogy úgysem nyerhetek.:)))

Csodabogár 2020.08.23. 17:39:54

@dikusz.: A túrázás helytelen kifejezés volt. Utazgatás a jobb erre. Körülményeinél fogva mostanság már csak országon belül utazgat. Azelőtt sokat járt máshol is, van össze hasonlítási alapja.
Én Pest imádó vagyok, ha innen kimozdulok, akkor csak ország határon túlra. Ez van.:-(

Csodabogár 2020.08.23. 17:46:19

@sZulamith: Azért Svájcból vagy akárhonnan is jön valaki. Mit csodálkozik, hogy Visegrád vagy Esztergom végül is csak egy falu. Mit gondolsz Svájcban egy faluban milyen látványosságok vagy szórakozási lehetőségek vannak?
Ha az mondja, hogy Svájcban nagyobb a tisztaság és a rend a falvakban az ok. De extrákat faluban keresni teljesen oktalan. Laktam egy ideig svájci faluban is. A legnagyobb érdekesség a szatócsüzlet volt, meg a hetente kétszer megjelenő coop autó. Húztam is a csíkot befele a városba, amint lehetett.

SzZoole 2020.08.23. 18:13:09

@dikusz.: ne add fel, a remény hal meg utoljára :-))

dikusz. 2020.08.23. 18:44:01

@Csodabogár: Nincs azzal semmi gond, ha valaki Budapestet szereti. Én is szeretem, mindig is itt éltem, de sajnáltam volna, ha az országjárás kimarad az életemből, sok felejthetetlen élményt szereztem.
Gondoltam, hogy van összehasonlítási alapja a külföldi útjairól a barátnődnek. Ettől még változatlanul nem értem, hogy mi a baja az itthoni 4*-os szállodákkal. Kíváncsi lennék, hogy itthon mely szállodák nem feleltek meg az -ugye nem haragszol meg érte- az extra igényeinek.

Csodabogár 2020.08.23. 22:48:34

Konkrétan a debreceni Aranybikára panaszkodott, meg Szegeden is nem tudom mire. Illetve nem is panaszkodik, csak ténymegállapít. A Visegrádi Silvanusban csak ebédelni voltam egyszer nem voltam elájulva. Állandóan Visegrádra járó ismerőseim is mindig a másikba mennek, ami a csodás strand helyén épült.
Országjárást én már letudtam gyerekkoromban, most már tényleg nem vágyom sehova. Direkt örülök a covidnak, mert így nem esem kísértésbe külföld irányába se. Holnap fogom lemondani az októberi utat, ahova vonattal mentünk volna. Nos kb. 7 órát én nem üldögélek maszkban egy vonaton, a németeknél viszont 150 EUR a maszk nélküli utazás. Büntetnek rendesen.

kardio1 2020.08.23. 23:29:02

@droid_: szlovákul is Parkan' volt 1948-ig...
Zuzzernek: a lakosság 2/3-a magyar, a többi szlovák. Ezért beszélhettek szlovákul, hogy azok is értsék. De Sturovonak nevezni Párkányt olyan, mintha magyar beszédben vki Wient, meg Paris-t emlegetné.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.23. 23:33:38

@SzZoole: nem dehogy, szamitottam a tomegre, az allatkertet pedig ismerem. foleg a feher oroszlankolykok miatt mentunk es meglepetesemre meg a mas allatok kornyeken tusko emberek is elhalkultak itt (vagy nem csodultek oda), ugyhogy teljesen pozitiv volt. a sosto "hotel" koszos volt, de kibirtuk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.23. 23:33:42

*sostoi park "hotel" hogy pontos legyek a negativ reklammal.

zrx_xzr 2020.08.23. 23:33:52

maszk xD sok ertelme xD hollandiaban hal isten sosem kellett (csak tomegkozlekedesen)

dikusz. 2020.08.24. 00:29:45

@Csodabogár: Az Aranybika nem 4*-os, nem is volt az.
A szegedi Forrás az igen, kb 10 éve adták át. Mi akkor voltunk az említett ismerős révén, amikor megnyitották a hotelt. Igencsak megérdemli a csillagjait.
Az a nyomorult visegrádi (Lepence) szálloda nem a strand helyére épült, hanem mellé. És szentül megígérték akkor, hogy nem veszi el a strand vizét. Ma már, aki nem ismeri a környéket, el sem hiszi, hogy pár évvel ezelőtt milyen gyönyörű strand volt ott.A nyoma sincs már meg, mindent elbontottak...

dikusz. 2020.08.24. 00:33:04

@kardio1: Sturovó engem is zavart. Mintha Pozsony helyett Bratislavát írt volna...
De lehet, hogy direkt írta így a posztoló.

dikusz. 2020.08.24. 00:39:09

@droid_: Melyik Sóstó hotel, a Hunguestes?

2020.08.24. 03:23:06

@sZulamith: "Megváltoztunk rossz irányba. Nincs meg a magyaros vendégszeretet"

en nem emlekszem, hogy barmikor lett volna magyaros vendegszeretet. En inkabb arra emlekszem, hogy a 80-as 90-es evekbol, hogy magyarkent a balatonon szinte szarul kellett ereznem magam, hogy nem nemet vagyok.

Ez kesobb kicsit jobb lett, de pl egy magyar etteremben szinte soha nem tapasztaltam azt a tipusu kiszolgalast, amit egy amerikai legutolso bisztroban is legtobszor megkap az ember.

persze, magyarorszagon is vannak nagyon kedves pincerek, recepciosok es penztarosok, csak eppen nem az az atalanos. es amerikaban is belefut neha az ember egy kozombos (figyeled, a kozombosseg itt mar feltunik) vagy eppen nem tul kedves recepciosba. de ha a nagy atlagot nezem, akkor fenyev tavolsag van ebbol a szempontbol a ket orszag kozott.

es lehet jonni, hogy persze, mert megjatszak, meg felszines, de inkabb jatszak meg, mint hogy a nyakamba ontse a sajat frusztraciojat.

szerintem egyebkent meg a "magyar vendegszeretet" egyebkent sem a szolgaltatasokbol ered, hanem a maganszemelyek + barataik kapcsolatabol, ami lehet, hogy sok mas orszaghoz kepest melegebb.

Golf2 2020.08.24. 06:00:34

@Shanarey: A club Aliga strandján,de ahogy hallom jövőre ott is bekavar döbrögi bábja.

Hari Seldon 2 2020.08.24. 08:09:07

Elképeszto, hogy Magyarorszàgon alig hordanak maszkot. Most voltunk pàrszor az Arkadban, a népesség fele vagy egyàltalàn nem hordott maszokt, vagy kilogott az orra. A jàrokelok tok egykedvuen kezelték. Azaz nem igazàn fogalkoztak ezzel. Nàlunk kinéznék azt aki nem hord maszkot. - Az elején még biztonsàgi or àllt minen zàrt épulet elott, de ma màr nem kell, megszokàsbol hordjàk. (persze nem tudom mi van a déli fertàlyon, de észak keleten ez van)
Ebbol két eset lehetséges, vagy nem ér semmit a maszk, vagy nem jok a statisztikàk. Ami simàn benne van. Most pont itt Mgyarorsàgon vagyunk, és van egy eros nàtha féleségem, meg hoemelkedésem. Kohogtem is. Nem valoszinu, hogy Corona, de azért elkeztuk keresni a teszthelyeket, hogy biztos ami biztos...
Na most, 15000 lakosnàl kisebb vàrosban nincs teszthely. Megyeszékhelyen (Zalaegerszeg, Kaposvàr vidéke, itt a Balaton kornyékén) H-P van vagy valaki H-K-Cs, vagy ilyesmi. Elotte telefonon egyeztetés... Siofokon példàul nincs.
- Mi amikor csinàltattunk tesztet. A mi vàrosunk egy 100 000 vàrostomorulés , de minden részonkormànyzatban kulon van teszthely. A mi 6000-es telepulésrészunkon ketto is van. Igaz vasànap nincs, de szombaton igen...

Fajankó 2020.08.24. 08:49:31

" Ültünk két órát egy hajón, ami lement egy kicsit, felment egy kicsit, majd kiszálltunk és ennyi. "

ööööööööö............

dikusz. 2020.08.24. 09:34:57

@droid_: Háááát, ezt jól kiválasztottátok, mondhatom... .:)

Gyakorlott magyarországi szálláskereső vagyok. Ha itthon túrázunk, vagy gyógyfürdőben pusztulok, akkor magam foglalom a szállást mindig, még sosem fogtam mellé, azt kaptam, amit vártam, árban is, szolgáltatásban is.
Igazad van, amit ez a szállás kínál -még akkor is, ha tiszta-, akkor drága. Azonkívül az is beszédes, ahogy a honlapja mutat. Ha jól látom, még étkezést sem ad ennyiért.

Ami miatt kérdeztem, hogy melyik Sóstó hotel, annak az egyik oka az volt, hogy még nem láttam azt a kommented, ahol pontosítottad a hotel nevét, a másik ok, hogy a Hunguest szállodájának is Sóstó hotel a neve. Azon meglepődtem volna, ha arra írod a "koszost".

Arthamyr 2020.08.24. 10:26:58

"A vár szerintem eléggé elhanyagolt, azaz inkább azt mondanám, hogy messziről sincs kiaknázva benne, rajta keresztül az a turisztikai lehetőség, amivel ez a hely kétségkívül rendelkezik." - Én nem laktam messze a Dunakanyartól, és nagyon örültem, hogy nincs kiaknázva a pl. a visegrádi várban rejlő turisztikai lehetőség. Bár nekem ez nem tűnt fel, mert így is mocskosul sokan voltak mindig, mi lenne, ha ki lenne. Legalábbis tíz évvel ezelőttig ilyen volt, ma már kellemesen kihalt volna? Mondjuk én odamentem délelőtt, azt legkésőbb este haza is mentem, így engem nem különösebben hatott meg az "egy nap után nincs mit csinálni" dolog.

Arthamyr 2020.08.24. 10:30:53

@droid_: Ha már idáig eljutottál, legalább átválthattál volna magyar billentyűzetre... :)

enrikokaruszo 2020.08.24. 10:41:15

Visegrádra látogató láthatóan azt találta amit keresett, ezek szerint a világa rendben van...bár én leszarom:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 10:42:20

@Hari Seldon 2: a harmadik eset az, hogy er valamit a maszk es helyesek a statisztikak is. ha nem fertozottek az emberek, akkor maszk nelkul sem lesznek azok maguktol, ugye. tehat most azoknak kell leginkabb hordaniuk, akik nem itt elnek hanem "most pont itt magyarorszagon vannak" es raadasul "van egy eros natha feleseguk" is.

Etniez 2020.08.24. 10:42:33

Én nem akarok posztot írni, de Nyíregyházán nyaraltam. Tapasztalatok:

Aquarius jó. Nagyon jó strand. Jobb, mint bármelyik pesti, pedig voltam mindben.
Európa hotel étterme: soha. Gyakran járok étterembe, elég nyugodt ember vagyok, de itt felálltunk és kijöttünk. Zimmer Feri jellegű volt az egész.

A főterén van egy angol pub, jó kaja, jó sörök, rendes személyzet. Nagyon ajánlott.

Az állatkert nekem nem jött be, de magát a bezárt állatok koncepciót nem szeretem.

Etniez 2020.08.24. 10:42:40

@Csodabogár: ha Visegrád, akkor nem ott kell enni, hanem az erdei pisztrángosban. Talán Ördögmalom étterem a neve. Voltam, isteni a hal ott.
A lillafüredi jobb ugyan, de sokkal messzebb van.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 10:42:54

@dikusz.: jo valasztas volt, mivel a lehetosegek kimerultek abban hogy kell vagy nem :) ezen kivul ha jol emlekszem max par helyet lattam, amik rogton kiestek (horror ar vagy alapveto dolgok hianya miatt). reggeli es kave volt, nekunk az a fontos etkezes, ugysem ott toltjuk az idot. emellett a tisztasag es csend az igenyunk, ebbol sajnos egyik se jott be most. a kovetkezo hasonlo lehetoseg miskolcon volt a pannoniaban, de az se volt annyira jo a multkor, hogy ne tegyunk egy probat ezzel a sostoival.

Arthamyr 2020.08.24. 10:57:31

@Rayovac: Ezt a döntést miért nem tudja a gyerek meghozni, ha majd felnő? Tényleg akkora hozzáadott értéke volna? Ezért felesleges Magyarországra menni, ha egyébként nem mennétek (pl. rokonokat meglátogatni), főleg ilyen hozzáállással.

dikusz. 2020.08.24. 11:07:15

@droid_: A Sóstó honlapja is elég gagyi, illetve a képek pont nem azt mutatják, ami ilyenkor fontos. Még az ősszel készülök oda, az Ózoon-ba. Meglehetősen kedvező az ára, majd meglátom, milyen lesz.:)))

dikusz. 2020.08.24. 11:12:53

@Etniez: Tényleg jó fürdők vannak Budapesten. Viszont nem kevés vidéki fürdő jobb szerintem, csak egy példa (tudok többet is): Cserkeszőlő. Eddig nekem ez tetszett a legjobban, a fővárosiakat is beleértve.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 11:29:49

@Arthamyr: aztan mi nem kene meg, mondatkezdo nagybetu? :)

kardio1 2020.08.24. 13:03:40

@Hari Seldon 2: a szabadtéri, vagy a zárt helyeken történő maszkhordás érdekel délen ? Szabad téren kevesen hordják, épületekben igen, főleg ahol kötelező. Ami a teszteket illeti, logikus, hogy Moselle-ben több lehetőség van, mint Magyarországon. Messze nem ugyanúgy volt érintett a két terület eddig sem.

SzZoole 2020.08.24. 15:42:28

@droid_: legközelebb ide foglalj

www.coloradoapartman.hu/

Vagy ide

barbizon.hu/

Mond meg nekik, hogy én küldtelek, mindkét helyen nagyon jól ismernek :-))

SzZoole 2020.08.24. 15:48:27

@Etniez: jaj te szegény, miért pont az Európa hotelbe mentél, az egy kurvabarlang hotelnek álcázva, nem vicc!!

Legközelebb kérdezz engem ha jót akarsz, ez sem vicc!!

Arthamyr 2020.08.24. 15:50:05

@droid_: Akár az is elfér a hozzászólásokban, bár nem az volt a hozzászólásod lényege. Viszont a tulajdonneveknél nem feltétlenül egyértelmű a dolog (mert miért hívnak egy települést pont Párkánynak), ha meg zavar, hogy nem magyarul írta, legalább leírhattad volna "teljesen magyarul".
Amúgy a vonaton is jó ideig Sturovo volt kiírva (ok, most én nem kapcsoltam be a szlovák billentyűzetet, és telepíteni sem fogom emiatt :)), lehet, hogy még mindig az (is) van kiírva, nem emlékszem, majd ősszel megnézem, ha járok arrafelé, és nem felejtem el...

SzZoole 2020.08.24. 15:58:17

@dikusz.: az Ózon nem rossz hely, de az is kurvabarlang

SzZoole 2020.08.24. 16:01:28

@Etniez: legközelebb ide foglalj ha ragaszkodsz a belvároshoz

www.centralhotel.hu/

Étterembe pedig ide

www.chloenewyorkban.hu/

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 16:27:29

@Arthamyr: te is menetrendekbol tanulod a varosneveket mint a multkor a bratislavas?

Arthamyr 2020.08.24. 16:32:39

@droid_: Nem, én sehonnan sem tanulom, csak pont arrafelé laktam, meg jártam is ott párszor, innen tudom. Egyébként nincs semmi gondom a Párkánnyal, csak jeleztem, hogy ha már szóvátetted, legalább lehetett volna Párkány is a Parkany helyett.

És semmiféle menetrendről nem beszéltem, bár jó eséllyel ott sem a magyar nevet használták a jó darabig.

Arthamyr 2020.08.24. 16:38:34

@SzZoole: A kurvabarlang most jó vagy nem jó? :)

Golf2 2020.08.24. 17:15:28

@SzZoole: ez a nyújork étterem márciusi napi menüt kínál ma...

SzZoole 2020.08.24. 17:20:54

@Golf2: ne az ebéd menüt nézd hanem az étlapot

www.chloenewyorkban.hu/etlap

dikusz. 2020.08.24. 17:21:24

@SzZoole: Most biztos nem az. Lölö szállodáját nem tudom megfizetni.

SzZoole 2020.08.24. 17:23:02

@dikusz.: melyik a lölö szállodája?

Golf2 2020.08.24. 17:53:40

@SzZoole: A nyíregyházi állatkertben fél méterről itattam az oroszlánokat kevesen voltak beléptem a kerítéshez 2007 január.Le is fotóztam másik kézzel,ezt már állatkert nem tudja überelni azóta.

SzZoole 2020.08.24. 17:57:03

@dikusz.: nem ismerem ezt, szerintem új építésű lehet

SzZoole 2020.08.24. 17:58:06

@Golf2: te miről beszélsz???

Golf2 2020.08.24. 18:00:01

@dikusz.: Potom 170 a sima szoba hétköznap 3 éj...a nagyobb szoba meg 270...Rablólölö.

SzZoole 2020.08.24. 18:02:59

@Golf2: mármint te itattad az oroszlánt 2007-ben?

Golf2 2020.08.24. 18:33:56

@SzZoole: Igen a vizespalackomból közvetlenül a kerítésnél,2 fiatalabb jött oda egyszerre dugták oda a fejüket.Már nem lehet azóta odamenni üvegfal is van.

SzZoole 2020.08.24. 18:49:12

@Golf2: így már értem.

Kb. 20 évvel ezelőtt egy alagútban be lehetett menni az oroszlánok közzé ahol az udvar közepén egy biztonsági üvegből készült kis helység volt, sot nekünk volt olyan szerencsénk, hogy a pár hetes oroszlán kölyköt meg simogathattuk.
Akkoriban még nem volt okostelefon, szóval fotó nincs :-)

Hari Seldon 2 2020.08.24. 18:54:22

@kardio1:
Epuletekben természetes, hogy mindenki hordja (én is, pedig nem szeretem, de tudomàsul veszem) ez logikus.
Viszont az érintettséget meg lehet fogni onnan is, hogy ahol tesztenek még kisebb vàrosokba is ingyen, ott nyilvàn tobb esetet regisztràlnak, mint ahol csak hetente hàromszor, elozetes idopontra lehet.
Igy a nem sulyos esetek simàn elkerulik a statiszitikàkat.
Tehét a teszt ingyenessége, és minden "kis faluban" elérhetosége osszefuggésben àll a felderitett esetek szàmàval.
Amikor mentunk, a titkàrno poénosan elmondta, hogy johetunk bàrmikor, de ettol még érdemes lefixàlni az indulàs elott, hogy ne kelljen sorban àllni, mert van olyan aki "minden hàrom napba megy".

dikusz. 2020.08.24. 21:23:30

@SzZoole: Tényleg új építésű, de a helyet biztosan ismered. Közvetlenül a fürdő mellett van.

dikusz. 2020.08.24. 21:25:10

@SzZoole: De fényképezőgép igen!:)))
Gondolom, a gyerekekkel voltatok.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.24. 21:26:08

@Hari Seldon 2: nem "nyilvan". pl ahol nincs fertozott, ott hiaba tesztelnek mindenkit naponta haromszor, nem fognak tobb esetet regisztralni mint ott, ahol mindenki fertozott, de csak heti egyszer tesztelnek minden ezredik embert.

(ha ugyanazon emberek koreben sokat tesztelnek, akkor nyilvan tobb ismert eset lesz mintha keveset tesztelnenek. de nem errol van szo.)

SzZoole 2020.08.24. 21:29:18

@dikusz.: igen a gyerekekkel is voltunk nagyon sokat. Gyakorlatilag amikor jó idő volt akkor minden hétvégén, én meg szinte ott nőttem fel, ismerem az egész környéket mint a tenyerémét :-))

dikusz. 2020.08.24. 23:05:29

Meglepődtem volna, ha nem lenne ismerős az a környék.:)))

dikusz. 2020.08.24. 23:07:50

@SzZoole: Az előzőt neked küldtem.:)))
Szerintem amikor három évvel ezelőtt lent voltam, még nem nyitott meg. Lehet, hogy épült, de még nem volt kész.

2020.08.25. 02:00:18

@Arthamyr: igen, en is nagyon billegek akozott, hogy megeri-e vagy nem. Amugy nem elsosorban magyarorszagra mennek akkor, hanem europaba, es csak "beruccannank" magyarorszagra.

Ha kesobb megy felnottkent, bar az is erdekes lehet, de nem ugyanolyan. Jobban tudom mit erdemes megnezni, mint egy atlagos turista, plusz meselni az onkormanyzatoknal kirakott nemzeti egyutmukodes rendszere iromanyrol, meg megmutatni kiskunhalast, ahol felnottem, es imadtam, de amugy mind a ket erettsegit ado kozepiskolat atvette az egyhaz, szoval az ateistaknak kicsit szivo.
Aztan ezutan tudnek meselni az egyhaznak nyomott szazmilliardokrol, mikozben megneznenk hova fejlodott felesegem varosa Janoshalma...

ezutan mikozben azon gondolkodna, hogy ugy is alakulhatott volna, hogy ott nojon fel, mondanam neki, hogy "szivesen fiam" :)

Etniez 2020.08.25. 07:47:25

@SzZoole: Életemben először jártam Nyíregyházán.
Egyébként meglepődtem, azt hittem hogy valami lepusztult akármi a keleti végeken, ehhez képest tök jól éreztem magam és az Európa Szállodán kívül mindennel megvoltam elégedve.
A belvárosi rész kifejezetten tetszett, az a főtér(?) nagyon bejött, ami közel van a rendőrséghez.
A strand meg jobb, mint az összes budapesti és Pest megyei.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 07:47:29

nagyon izgulnak egyesek hogy azt gondolja majd a fiucska amit elvarnak tole, meg egy kis szivas is vallalhato akar hogy a prekoncepcio megfeleloen be legyen taplalva :)

2020.08.25. 07:57:42

@droid_: ahogy mondod. a "problema", hogy budapest es magyarorszag 1-2 hetig latva az egyik legkiralyabb helynek tunhet a feluletes szemlelodo szemeben. latni kell az erem masik oldalat is.
egyebkent ekezzuk itthon trumpot is meg par dolgot amerikaval kapcsolatban, nem csak magyarorszagot...

Arthamyr 2020.08.25. 09:39:01

@Rayovac: Valóban jobban tudhatod, hogy mit érdemes megnézni, mint egy átlagos turista, bár azért ez az extra tudás csökken az idő múlásával.
Az meg nem tudom, milyen turistát érdekel, hogy az önkormányzatoknál mi van és nincs kirakva, vagy hogy melyik iskolát vette át milyen egyház. Ezekkel a hülyeségekkel akkor is foglalkozol majd, amikor a többi országba mentek? Szerintem kurvára nem éri meg ezzel foglalkozni, főleg nem egy turistának. Persze el lehet mondani, hogy miért jöttetek el, de tenni egy "edukatív" visszalátogatást és erre fókuszálni abnormális dolog.

Azt írod droidnak, hogy Magyarország 1-2 hétig az egyik legkirályabb helynek tűnhet. Ezt érdemes kiélvezni, ha valamiért, akkor ezért utazgat az értelmes ember, nem azért, hogy szívjon és bosszankodjon és ebből valamit a gyerekeinek is átadjon. Amúgy hosszabb ideig is tűnhet a király helynek, mert azon előnyei nem szűnnek meg, ami miatt az első körben annak tűnhetett.

Fun fact: pont Kiskunhalasra fogok költözni 2 hét múlva, legalábbis ha sikerül megegyezni a ingatlankiadó ügynökséggel (egyébként is, csak kicsit később).

Platonica 2020.08.25. 11:10:07

@Hari Seldon 2: 'Elképeszto, hogy Magyarorszàgon alig hordanak maszkot.'
Szamomra ez rendkivul pozitiv hir:-) Juniusban is orommel tapasztaltam.

@Rayovac: Nalunk a gyerek valoban maga dontott ugy, h az europai interrailing utitervbe beleveszi Mo-ot, es Bp mellett a videki nagymamahoz is elviszi a gimis haverjait. Ehhez persze volt egy nagyon is elo, valos elmenyeken es kotodesen alapulo hatter, amit az elmult evek rendszeres latogatasai, kapcsolattartasa alapozott meg. Es igen, en nagyon is latom a hozzaadott erteket:-)

nyuszigonosz 2020.08.25. 11:18:12

@Platonica: Neked ebben mi a pozitív hír?

dikusz. 2020.08.25. 11:35:17

@Arthamyr: Nem Kisvárdáról volt szó?

dikusz. 2020.08.25. 11:47:09

@Hari Seldon 2: Az utcán tényleg alig hordanak maszkot. Franciaországban az utcán is viselik a maszkot?
Az üzletekben azért mindenki felveszi a maszkot, az utóbbi hetekben nem láttam olyat, hogy ne lett volna maszk az embereken.
A közlekedésben meg a tiniknél, és a huszonéves korosztálynál fordul elő, hogy nincs rajtuk maszk.
Van ingyenes tesztelés Magyarországon? Nem így tudtam.

dikusz. 2020.08.25. 11:49:18

@Platonica: Az utcán valóban nem, de ott is van, aki hordja.
A boltokban viszont mindenkin van, ezt nap, mint nap tapasztalom.

Platonica 2020.08.25. 12:37:06

@nyuszigonosz: A teny, ill. az implikacioja.
@dikusz.: Utcan? De az nem elvaras, csak szabad valasztas, ugye?
En az elelmiszerboltokban lattam otthon, ja meg a gyogyszertarban.

Arthamyr 2020.08.25. 12:40:15

@dikusz.: Lehet, hogy arról is volt szó, de én biztosan nem említettem. :)

Golf2 2020.08.25. 16:05:30

@dikusz.: "A közlekedésben meg a tiniknél, és a huszonéves korosztálynál fordul elő, hogy nincs rajtuk maszk". 10-ből legalább 7-8 kisebbségi nem hord maszkot,1-es villamos,7-es busz és a többi.Ha szólsz úgy jársz mint a Dagályban szombaton.

2020.08.25. 18:04:55

@Arthamyr: most azert ezt ne ugy kepzeld el, hogy lesz egy utitervem a szornyulkodni valokrol, es csak azt neznenk meg. egy onkormanyzathoz a kitero kb 10 perc, es az az iromany, es hogy kiraktak mindenhova, egy konnyen ertheto peldaja annak hogyan epul fel a rendszer.
azt latni, hogy az ember szulei hol nottek fel, foleg, ha eg-es-fold ahhoz kepest, ahol ok, szerintem erdekes (en is lattam, hogy apam hol szuletett/nott fel) es ekozben 5 percet beszelni arrol, hogy krva egyhaz, meg vagy imadkozol, vagy utazol/megy koleszba masik varosba, nem olyan nagy dolog.
emellett meg mindig marad 95% elvezni a helyet.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 18:35:17

@Rayovac: "vagy imadkozol, vagy utazol/megy koleszba masik varosba"

ez amugy mi?
www.bibo-halas.sulinet.hu/

2020.08.25. 18:48:03

@droid_: ez tok jo, azota epulhetett, amiota elkerultem onnan. akkor bocsi a felreinformalasert. de attol meg krva egyhaz :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 19:10:58

@Rayovac: 95-tol letezik. akkor marad az alaptorvennyel riogatas :)

www.bibo-halas.sulinet.hu/iskolank

Arthamyr 2020.08.25. 19:26:39

@Rayovac: Az eddigi hozzászólásokból nem az jött le, hogy 95% a hely élvezetére menne. Bár ettől függetlenül az 5% is szükségtelen, minek felköpni és aláállni?
Persze ha a gyereked tényleg azt gondolja, hogy mekkora király hely, és értetlenkedve kérdezi, hogy miért jöttetek el, akkor el lehet mondani valami holtidőben.

Mondjuk a legjobb felállás, ha a gyerek nem is akar menni vagy ambivalens az ügyben, te meg mondod neki, hogy de, odamegyünk, és ha már odamentünk, lássad milyen szar helyről jöttünk el. :)

Eszembe nem jutna ilyesmire pazarolnom a saját és szeretteim szabadidejét. Nem elég, hogy a befizetett adódat elpazarolták mások a megteremtésére?

2020.08.25. 20:05:18

@Arthamyr: mas tipusu emberek vagyunk. en szeretek kopkodni + haragtarto vagyok, lehet, hogy te nem. plusz, a bevezeto cikket olvasva az elohoz emlekeket.

De hogy irjak pozitivat is, szerintem egy amerikaban felnott gyereknek erdekes lesz a mas tipusu varos struktura (akar budapest, akar egy kisebb varos, mint kiskunhalas.
Aztan erdekes lesz, hogy egy mogyorodi csuszdapark milyen allat, valahogy itt az usaban az ilyen helyeket leginkabb olyanok hasznaljak, akikkel nem szivesen merulok el egyutt egy medenceben. jok lesznek a magyaros kajak, meg meg biztos mas is, csak most nem jut eszembe semmi - ami amugy megint egy figyelmeszteto jel, hogy lehet, hogy hagyni kellene az egeszet a fenebe :D

2020.08.25. 20:07:17

@droid_: azert ez meg az uj kozepiskolaval is egyutt erdekes, hogy "ebbe a gimnaziumba jart a nagynened, de azota mar egyhazi suli lett, oda meg en jartam, de azota mar az is egyhazi suli lett. szerencsere epitettek egy kisebb kozepiskolat, ami nem egyhazi, de azert qrva egyhaz" - ez igy jo, nem? :)

Hari Seldon 2 2020.08.25. 20:16:46

@dikusz.:
"Van ingyenes tesztelés Magyarországon? Nem így tudtam."
En sem. Valamit lehet hogy félreérthetoen irtam. Itt van ingyen.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.25. 21:04:04

@Rayovac: hat nem annyira utos, de azert jo. plusz: "az meg ott egy szakgimnazium, 5 ev alatt lehet szakmat es erettsegit szerezni 7-8 fele kepzesben".

Arthamyr 2020.08.25. 22:13:23

@Rayovac: Távol áll tőlem, hogy kevésbé haragtartónak vagy bármilyen egyéb tengelyen jobbnak gondoljam magam. Nem erről van szó, egyszerűen csak szeretem magam jól érezni legalább a szabadidőmben, és ha már veszem a fáradtságot arra, hogy elmegyek a világ másik felére, baromira nem olyan dolgokat fogok mutogatni egy számomra kedves embernek, ami már első körben annyira is irritált, hogy jelentős részben miatta hagytam el a helyet anno. Ez totál wtf számomra.

Emellett igyekszem nagy ívben leszarni az ilyen dolgokat, mivel változtatni nem tudok rajtuk, legalábbis az általuk okozott kár mitigálásán kívül (te az Államokba költözéseddel tökéletesen mitigáltad).

2020.08.25. 22:59:35

@Arthamyr: nem jobb/rosszabb szempontbol emlitettem a haragtartast - ez neha jo tulajdonsagkent jon ki, neha meg rosszul. mivel ebben a konkret helyzetben, ahogy irod, nincs sok eselyem bosszura, az erzes felesleges. ugyanakkor mivel ezzel sok mindent nem tudok tenni (ez sajnos esz ervekkel nem magyarazhato ki, hogy elmuljon), ami marad, az a pillanatnyi enyhites, pl valami jo kis fikazassal, kopkodessel, es megjobb enyhites a kozos fikazas/kopkodes, vagy masok meggyozese arrol, hogy valami/valaki rossz. ez a pszichologia mogotte. ugyanakkor nem ez tolti ki a mindennapjaimat, csak ezen a portalon allandoan ez a tema, igy pont rossz oldalamat mutatja

Nzoltan 2020.08.28. 07:12:01

@Hari Seldon 2: A folyosón nem kell, csak az üzletekben.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása