oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. augusztus 03. 06:30,  Aggodalmak Magyarország kapcsán 98 komment

2020. augusztus 03. 06:30 Határátkelő

Aggodalmak Magyarország kapcsán

Milyen irányba tart Magyarország, vajon mennyire működik még a demokrácia, a sajtószabadság és a Magyarországon élők mennyire érzik mindezt a saját bőrükön? Ezen gondolkodott el Pink Peitsch vitaindítójában.

parlament_horemweb.jpg

„5 napig vártam, öt teljes napig...

Szerintem ez a rég elfeledett, és nem sokak által ismert Edda-dal intrója jellemzi leginkább a mostani posztomat.

A mostani posztom nem kötődik semmilyen hivatalos blog-felhíváshoz, szóval, ha egyáltalán megjelenik, az az én személyes felelősségem, nem a blogé.

Szóval vártam öt teljes napig, hogy azok a törzsnickek, akik évek óta itt vannak a blogon, és akik Magyarországon élnek, reagáljanak, bár egy tweet-posztban. De semmi.

Ja, hogy miről is?

Te, hallottad, hogy végül csak sikerült beszántani az Index-et?

Egy hónap még, amíg a legeslegutolsó Indexes újságíró felmondási ideje is lejár. De már megjelentek a jelzések.

Sosem értettem, a 9 gag-ről lopott videók vagy képek mellé, miért adja bárki is a nevét a „Mindeközben” rovathoz. No, most már ezen sem kell tűnődnöm, mert csak az Index-logó jelenik meg.

A legbiztosabb jele, hogy egy szerkesztőség már semmilyen személyes kötődést nem érez. és csak kényszerből működik, amikor az addigi neves-képes kis színesek helyét is a hivatalos logó veszi át...

És hát ez a helyzet az Index esetében. Augusztus végéig még ki fog tartani az eddigi szerkesztőgárda kényszer-gulágja a felmondási idővel... De pont az őszi, felpezsdülő szezonban ott fog állni Bodolai egy kiüresedett névvel.

Ugyanakkor optimista sem vagyok. Az Index ex-újságírói, így egy csapatként, sosem kapnak egy hasonlóan tág médiafelületet. Néhányukat fel fogja szívni a kevésbé kormányseggnyaló media. De a többségüknek itt és most ért véget az újságírói karrierjük.

Talán egyszer majd jelentkeznek nálam szakácsnak, mert rájönnek, nincs az a politikai rezsim, ami belepofázik egy szakács kreativitásába. ;)

Orbán már a látszatát sem akarja fenntartani a demokráciának. És engem ez, Magyarországon élő bármiként, rohadtul, de kurvára aggasztana. Éppen ezért lepődtem meg, hogy egyetlen poszt sem érkezett a témában a Magyarországon élő HA-törzsolvasóktól.

Mondjátok, hogy nem az üstben-lassan-halálra-fövő-béka esete forog fenn.
Kérlek!

Azután, hogy haveri alapon kiszervezte az ügyészséget Polt Péternek, 7/24-ben támadja a bíróságokat és kiiktatja a nem propaganda sajtót, Orbán olyan korba tér vissza, amit még Kádár is embertelennek tartott.

Nem, ez nem egy egységes poszt, ezek az aggodalmaim Magyarország irányában. Rohadtul könnyebb lenne, ha nem lennék én magam is magyar. Bár állampolgár sosem voltam. És már nem is leszek…”

Utazd be a világot a Határátkelővel!

(Fotó: HoremWeb)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr5116100922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2020.08.03. 07:52:04

Le vagyok maradva egy brosúrával. Igaz, nincs tweet, facebook, stb. meg mit tudom én micsodám. Így nem tudtam, nem is tudhattam arról, hogy véleményeket vársz. Esetleg mégis, csak elkerülte a figyelmemet?

kék madár 2020.08.03. 07:52:58

"Éppen ezért lepődtem meg, hogy egyetlen poszt sem érkezett a témában a Magyarországon élő HA-törzsolvasóktól"
szerintem eleget sirtunk az index megszunese miatt itt es sok mas forumon, miert kellett volna errol posztot is irni.

Nyilvanvalo, hogy az index bedontesevel el fog tunni a demokracia utolso eleme is Magyarorszagrol, a hiteles, objektiv tajekoztatas, es mindent beborit majd a mandiner, 888 meg az origo fele alhir es szennylapok. Ehhez azert a magyar szavazoknak is kellett asszisztalniuk, ezt akartak, ezt tamogatja a tobbseg, ezt kaptak, kapjuk. Ezert az index sorsa nem most dolt el, hanem a 2018-as valasztasokon.

fhdgy 2020.08.03. 08:07:30

Egyik nap én is tettem felajánlást, itt, ezen a blogon, havi tízezer forintról, 1+1 éven át.

Volt reakció, de őszintén többre számítottam.

Valaki, a távozó indexeseknek le akarta foglalni a tavozoindexesek.hu domain nevet. Megakadályozták, mert "megtévesztésig" hasonlít az index.hu-ra. Hogy mik vannak!?

fhdgy 2020.08.03. 08:17:58

@fhdgy: Mondjuk, ha a távozó indexesek helyében lennék és domain nevet akarnék regisztrálni, akkor tartózkodnék a .hu-tól.

Ahogy az előbbiekben írtam, vannak lakáj szervezetek, akik a kormánynak nem tetsző dolgokat megakadályozzák.

Egy .eu legfelső szintű domain viszont kívül esik a hatalom hatókörén.

Pöffetegecske 2020.08.03. 08:27:20

Éveken keresztül pont ilyen reakció várható minden ügyben, langyos fos. A mi reakciónk a távozás volt. Be kell látni, hogy a kétharmad nem véletlen, mi pedig egyharmadhoz tartozunk. Én nem akarom úgy élni az életem, hogy folyamatosan szembe szélben pisilek, kaparok, mint malac a jégen, miközben a többség meg csak tolja az ellenkezőjét, ez van. Minden alkalommal elhangzik ezen a blogon is, lehet Magyarországon szépen élni, jól van, nekünk nem jött össze, de nem fogok kapálózni, hogy de mégis. A társadalom többségének jó ez így, hát akkor jó az úgy.

Csodabogár 2020.08.03. 08:48:41

Kedves Pinky, lehet, hogy az itt élőknek nem annyira fontos hírforrás az index, mint a kint élőknek. Sok mindent az ide berakott linkekből és válaszokból tudtam meg, mert az index nálam csak a fórum, szigorúan nem politikai része.
Mint valaha tartósan külföldön élő, csak csodálkozom mekkora érdeklődés kíséri a kint élők részéről a hazai híreket. Amíg kint éltem engem soha nem foglalkoztatott a hazai média. Itthon aztán olvastam lelkesen az újságokat, mert újság függő vagyok. Kizárólag papíron szeretem olvasni a híreket.
Nálam a Népszabadság megszüntetése volt az utolsó csepp. Azóta a magyar média nem foglalkoztat. Lehet, hogy nem vagyok egyedül?

fhdgy 2020.08.03. 08:50:56

Az indexeseknek már jó ideje látni kellett, hogy csak idő kérdése és beszántják őket.

Nem tudom, hogy volt-e B tervük. Talán, ha lejár a felmondási idejük, akkor megláthatjuk, hogy gyorsan talpra tudnak-e más néven állni vagy sem.

Persze, az is kérdés, hogy lesz-e valami reinkarnáció!

Ha lesz, de viszonylag lassan, akkor nem volt B terv, végsőkig reménykedtek a csodákban.

Hari Seldon 2 2020.08.03. 09:39:53

@Pöffetegecske:
Pontosan összefoglaltad. - Egy ideig azt hittem az ilyen mértékű bűnözés csak elkezdi zavarni az embereket. Aztán rájöttem, hogy nekik mindegy. Hát akkor "játszák végig", de nélkülünk.

dikusz. 2020.08.03. 09:40:39

@fhdgy: Az, hogy előbb-utóbb beszántásra kerül már látszott akkor, amikor kb két évvel tulajdonosváltás volt.

fhdgy 2020.08.03. 09:54:13

@dikusz.: Lehetne mondani, hogy kettő év nagy idő, lett volna lehetőség egy B terv kiagyalására és végrehajtására is.

Ez azonban, figyelembe véve az emberi tényezőt, nem is olyan egyszerű. Erre egy konkrét példa, ami 2010-ben történt, aminek részese voltam.

2010-ben a hatalom részéről elkezdődött a közműcégek beszántása. Én egy olyan ( software ) kft.-ben voltam külsős, amelyik a közműcégeknek dolgozott. Egyből látható volt, hogy a nagy összevonások után ez a kft. nem fog labdába rúgni.

Mondtam a többieknek, hogy gyerekek, van kb. max. egy évünk, hogy olyan új software-ket dolgozzunk ki, amivel új piacokat tudunk találni, mert ennek, ami van, lőttek.

Bősz bólogatás, még bőszebb helyeslés, azon kívül semmi, de az ég adta ég világon kívül, semmi!

Utólag elgondolkodtam, hogy hogyan is képzeltem, hogy plusz, bizonytalan munkákat vállalni olyan emberekkel, akik mögött 16:00:01-kor már becsapódott az ajtó.

Egy, azaz egyetlen egy kollégám volt, akivel neki álltunk egy programot csinálni. Senki, de senki nem akart beszállni. Munkaidőn túl, saját eszközökkel csináltuk.

Amikor kész lett, elszabadult a pokol. Mindenki ellenségünk lett.

A munka nem kellett, büdös volt, de az eredmény kellett volna.

Shanarey 2020.08.03. 10:01:15

Magyarisztán 2020:

444.hu/2020/08/03/az-emberek-mar-azert-is-hatranyba-kerulhetnek-mert-szoba-allnak-velem

Tényleg, állítólag én is fel vagyok jelentve rémhírterjesztésért, azzal most mi van? Majd egy hónapig Magyarisztánban vagyok, vagyis ha a rendőrök akarnak, meg tudnak találni.

dikusz. 2020.08.03. 10:20:43

@fhdgy: Az akkori ígéret az volt ha jól emlékszem, hogy "független" marad az Index. Ha az volt is, eléggé visszafogottan kritizálta a kormányt.
Meghagyták a tulajdonosok -egy ideig- játszótérnek, aztán besokalltak akkor, amikor kiderült, hogy a legnépszerűbb hírportál lett. Szerintem eleve az volt a szándékuk, hogy kis időt hagynak rá, mielőtt megszüntetik. Miután látták, hogy népszerű lett, akkor léptek.

dikusz. 2020.08.03. 10:22:33

@fhdgy: A történeted meg nem egyedi, gondolom ezt tudod.

fhdgy 2020.08.03. 10:23:26

@dikusz.: Persze! Ezt hívják úgy, hogy szalámi taktika!

Szépen, lassan, komótosan, de következetesen és főleg kitartóan.

Egyből, hirtelen a semmiből, nem eljátszani, hogy eta kolhoz, eta falhoz!

fhdgy 2020.08.03. 10:25:29

@dikusz.: Nem voltam teljesen naiv, de utólag azt mondom, hogy majdnem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.08.03. 10:28:56

Pedig de. Twittert meg nem mindenki olvas. Én a facen jeleztem mennyire szomorú ez az eset . Hiába is jutna véletlenül bármikor az eszünkbe elgondolkodni azon, hogy esetleg haza költöznénk , az ilyen esetek mindig megmutatják hogy eszünk ágában se legyen.

négyzet 2020.08.03. 10:55:24

Az Index vagy 10 éven át fidesz-közeli tulajdonban volt, és távozott is jó pár ember emiatt, többek között ugye így lett 444.
Mi az összes tüntetésre jártunk, magam sokat foglalkoztam közélettel, ismerősi körben posztolgattam rengeteget, épp nemrég néztem vissza. De a reakciók elmaradtak, a tüntetések kifulladtak. Sajnos akkor kellett volna ezt rendesen csinálni, amikor a NER alapjait rakták le 2011-ben. De már az érdektelenségbe fulladt, nyugdíjpénztárak, alaptörvény, különadók, amikor 2011-ben minden újság összesz.rta magát, hogy milyen keménykedések lesznek a kommentek miatt, s le is szedték mindenhol. Elképedve láttam, hogy tanult ismerőseimnek elég az, hogy alacsonyabb lett az szja, és éltetik ezért a pártot (már nem, de az a pár év kuss elég volt ahhoz a masszív rendszerhez, ami most van).

Bár minden együttérzésem az indexesekkel, a Népszabadság beszántása jóval durvább és direktebb volt. Aztán ott a Figyelő, az Origo, ezeket is iszonyú sajnáltam. Az Index meg kicsit megfőtt tényleg a levesben, igaz, voltak még jó cikkek, de azért csak töredéke annak, ami lehetett volna. Az egész mostani istenítést én őszintén szólva nem annyira értem, egy rakat értékes újságírót már elvesztettek, és mi is, mert azóta se tudnak olyat létrehozni, mint az Indexben anno. Ez a sajtószabadság dolog nem most bukott el. Most egy jó kiszállási pont volt számukra, valószínű, hogy csinálnak is egy új oldalt, de ilyen lefedettségű, kvázi általános híroldalt nagyon nehéz lesz a kényelmes legolvasottabb lap utáni pozícióból. Félő, hogy csak lesz egy újabb 444, a többi meg, ahogy írtad Pink, mehetnek új szakma után nézni.

Nekünk a legutóbbi választásokkor az lett nyilvánvaló, hogy változás nem lesz, mert a többség nem akarja, így inkább mi mozdultunk élhetőbbnek tűnő helyre. Egy ideje már jóval kevésbé érdekel, ami otthon történik, de nem hagy még hidegen. Majd bebizonyosodik, hogy van-e igény független újságírásra, ha néhány ezernél több előfizetője lesz egy új lapnak, amit az indexesek létrehoznak majd.

négyzet 2020.08.03. 10:58:10

@Csodabogár:
Ne viccelj, a legolvasottabb hírportál volt, napi 1,7 millió látogatással (kattintással). Ehhez még hozzájönnek a csatolmányok, divány, totalcar, blog.hu, indavideo stb.

négyzet 2020.08.03. 11:05:21

@Shanarey: Hát jobb a békesség, nem? Jobb nem mutatni, mit gondol az ember, nemhogy posztolgatni, hozzászólni, végülis már évek óta ez van. Elképesztő, hogy itt tartunk...

fhdgy 2020.08.03. 11:10:25

@négyzet: Nem biztos, hogy Csodabogár téved. Mi van, ha az 1.7 millió a külföldre menekültek közül került ki? Ugye, ugye, a statisztikák, meg a valóság! -:)

Pöffetegecske 2020.08.03. 11:15:41

@fhdgy: külföldre CSAK a pénzért megy a zember, mert itthon is lehet szépen élni.

fhdgy 2020.08.03. 11:33:11

@négyzet: Hogy van-e igény bizonyos újságírásra? Hát ez az az eset, amire azt mondják, hogy a kígyó farka be van kapva a feje által!

Ha van egy kisebb vagy nagyobb réteg számára érdekes, fontos újság, ami jó is, akkor azt a réteg megtalálja.

Viszont, amíg nincs meg az a réteg, ami finanszírozza, direkt vagy indirekt úton, akkor miből, hogyan tud létrejönni?

Ez egy kifejezett csapdahelyzet!

Én egy utat tudok ebben a konkrét esetben elképzelni:

Meg van az a réteg, amelyiknek szüksége van egy adott újságra, akkor

MEG KELL FINANSZÍROZNI!!!

Tudjátok, a sült galamb ...

Itt is van egy közösség, nekünk is lehetne helyünk ebben a folyamatban!

Shanarey 2020.08.03. 11:56:50

@négyzet:

Nekem az a meglepő, hogy van az a pénz, amiért a kormánynak fotózgat valaki, azon személyekről akik a kormánynak nem tetsző, de amúgy legális dolgot csinálják. Ezek szerint ez a munkája, mert átlag ember aki dolgozik, erre nem tudna időt szakítani.

fhdgy 2020.08.03. 12:00:52

@Shanarey: Miért meglepő? Minden aljasságra van kapható ember, akár pénz nélkül is!

négyzet 2020.08.03. 12:08:20

@fhdgy: Van arra mód, hogy induló pénzt szerezzenek, lehet erre gyűjteni, számos erre szakosodott felület van (kickstarter pl.), ahol meg tudják tenni. Szerintem ez sima ügy lenne. A keményebb az állandó előfizetői réteg megszerzése. Dudás Gergely volt az Index főszerkesztője éveken át, amíg Simicska meg nem vette pár éve (kimentve az Indexet a biztos bedarálásból), és Dudás pl. próbált lapot indítani miután kilépett előfizetőkre támaszkodva, és nem sikerült. A szakmabeliek az eddigi tapasztalatok alapján elég pesszimisták a magyarok fizetési hajlandóságát illetően.. Van persze egy réteg, aki fizet és fizetne, de nagy lapot fenntartani egy léptékkel több kell, mint amit eddig bárkinek sikerült.

négyzet 2020.08.03. 12:10:49

@Shanarey: Biztos, hogy fizetnek. Nem véletlenül vannak ott a kamuprofilos trolljaik mindenhol, ahol megszólal valaki kicsit nagyobb publicitással. Már arra is rászálltak, aki orvosként kritizálta a nevetséges felszerelést, amit a koronaszituban kaptak. Elég volt néhány kattintás, és látszott, hogy mind kamuprofil, egymás ismerősei netről lopott képekkel ilyen mivoltukban.

fhdgy 2020.08.03. 12:20:24

@négyzet: Egyik nap hivatkoztam itt a felvidéki újságíró gyilkosságra. Mondani valóm szempontjából hasonló a máltai is.

Nagyon magas rangú politikusok, Szlovákiában pl. Fico, buktak bele a dologba.

Én nem kívánom, hogy egy újságíró életét követelje egy oknyomozás, de ha lennének kemény oknyomozó cikkek, amik politikusok, ne legyen felső plafon, bukásához vezetnek, akkor nagyobb lenne a fizetési kedv.

Nem hiszem el, hogy túlságosan erőlködni kellene ahhoz, hogy kemény, kompromittáló dolgok derüljenek ki a hatalom tagjairól, kegyeltjeiről.

Shanarey 2020.08.03. 12:29:25

@négyzet:

A kamuprofilok csodás gyártmányok, jókat röhögök rajtuk, amikor kiderül hogy főleg egymás ismerősei.

Shanarey 2020.08.03. 12:31:33

@fhdgy:

Egy igazán jó oknyomozó riporternek, nem éppen olcsó felszerelés, és pénzügyi háttér is kell, mert nem függhet a heti fizujától, avagy a főszerkesztőtől s az információ sem mindig van ingyen.

fhdgy 2020.08.03. 12:33:16

@Shanarey: Egy pillanatra sem tagadom!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 12:44:14

@fhdgy: a szalamitaktika egyaltalan nem ezt jelenti. a szalami taktika, ahogy te irod, nem hiszem hogy masra utalna.

samot 2020.08.03. 12:44:32

@Pöffetegecske:
Pontositsunk! 2/3? Annak idején 43% ment el szavazni!Annak a 2/3-a kormànypàrti! Ez még mindig csak az összlakosàg negyede!
Ez a szégyen,hogy a fennmarado 57% teljesen lesz..rja az egészet!
Amig ez igy marad esélye sincs az embereknek a vàlltozàsra!
Ez az ok a többi màs csak okozat! A tények azt bizonyitjàk,hogy a többségnek minden mindegy!Ez a magyar mentalitàs! Muszàj kimondani ezt érdemlik!.Aki nem akarja az életét a sajàt elképzelése szerint formàlni annak ez jàr! Sajnàlatos,de ez van!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 12:44:37

@Shanarey: ja ez volt az az aktivista, aki szerint hazakuldtek a haldoklokat a gyulai korhazbol. nyilvan annyit tudott errol mint te :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 12:45:23

@négyzet: en nem vagyok facebookon, de ugy tudom, masok ismeroseit nem lehet csak ugy bongeszetni. ha van is ilyen opcio, miert kapcsolnak be a kamu profilokon? vagy enyhult a privat szfera vedelme? ezen meglepodnek, az elmult evek trendjenek tudataban.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 12:45:26

@fhdgy: ha nem kell erolkodni, akkor miert nem csinalja az un. demokratikus ellenzek?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 12:45:32

@Shanarey: mi lenne az a nem eppen olcso felszereles? kerdezem mint nem szakmabeli a nem szakmabelitol.

négyzet 2020.08.03. 13:41:18

@droid_: Az ominózus eset (kivételesen megtettem, hogy kattintottam rájuk párat, mert annyira kilógott a lóláb a lopott képpel, aki fotózott már komolyabban, az mind észrevette volna), egymás hitelesítése(?) miatt hozzászólogattak egymás profilképeihez, ezáltal kidomborítva a kamuprofilokat is egyébként, ami google képkereséssel egyből kiderült, honnan van. Persze enélkül is látszik, hogy ki van ott kötekedni, hangulatkelteni, értelmesebbeket elriasztani, mert a narratíva és a hangvétel is árulkodó.

négyzet 2020.08.03. 13:48:31

Visszatérve az Indexre, most megnéztem az olvasottsági adatokat, és úgy tűnik, az origo még mindig a második annak ellenére, ami történt. Azért elgondolkodtató, hogy mire van igény, és az index jövője szempontjából sem mindegy. Az fura, hogy mindennek ellenére Bodolai meg akarja tartani. Ez a fura, nem a főszerk kirúgása.

fhdgy 2020.08.03. 14:19:49

@négyzet: Kérdés: ha az index jogutód nélkül megszünne, akkor mi lenne az index.hu mint domain névvel ill. a szerzői jogokkal?

Csodabogár 2020.08.03. 14:22:28

@négyzet: Minden esetre nekem a Népszabadság bezárása és annak módja, tette be az ajtót. Azóta semmilyen hazai média nem érdekel.

fhdgy 2020.08.03. 14:26:21

Várom Pink Peitsch megjelenését.

Nem hiszem hogy részéről ne lett volna plusz célja ennek az úgymond vitaindítónak.

négyzet 2020.08.03. 15:42:49

@fhdgy:
Szerintem egy ilyen lépésnek úgy volna értelme, hogy megtartják a domaint, hogy más ne használhassa (nem tudom, hogy használhatná-e egyébként egy új szerződő, ebben nem vagyok otthon).

fhdgy 2020.08.03. 15:51:02

@négyzet: Csak szórakozásból kipróbáltam néhány .hu-ra végződő domain nevet, olyanokat, amik "indexesen" hatnak.

Találtam több olyat is, ami csak le van foglalva, de valódi, aktív tartalom nincs rajta. Miért? -:)

négyzet 2020.08.03. 16:00:13

@fhdgy: Ilyen eseményekkor mindig van pár ember, aki az üzletet látja benne, hogy majd eladhassa a domaint jó pénzért annak, aki kéri. De volt is egy cikk róla, hogy Bodolai megakadályozta, hogy valaki ingyen nekiadja a távozó szerkesztőségnek a legyenmasik vagy melyik domaint. Mindent, ami hasonlít az indexre, le tud tiltatni.

négyzet 2020.08.03. 16:00:58

@fhdgy: na, megtaláltam:
444.hu/2020/07/30/bodolai-megakadalyozta-hogy-egy-olvaso-a-felmondott-indexeseknek-ajandekozhassa-a-tavozoindexesekhu-domaint

Amúgy én is várom, hogy Pink megjelenjen, mert biztos ennél több mondanivalója lenne, a poszt elég nyúlfarknyi.

négyzet 2020.08.03. 16:02:35

@Csodabogár: Szerintem is az volt a legdurvább. Nyilván addig is szúrta a szemüket, de elég volt a Rogán helikopterezős címlap, aztán paff.
Origonak meg a Lázár hotelszobás cikk a többi mellé
(annak, aki nem emlékszik: 444.hu/2014/06/02/varatlanul-kirugtak-az-origo-foszerkesztojet)

fhdgy 2020.08.03. 16:07:00

@négyzet: Olvastam, akkor amikor megjelent. Nem véletlenül hivatkoztam rá.

fhdgy 2020.08.03. 16:08:54

@négyzet: rosszul lett bemásolva link, helyesen ( remélem ):

444.hu/2014/06/02/varatlanul-kirugtak-az-origo-foszerkesztojet

A végén levő csukó zárójel kavar be!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 16:16:44

@samot: hehe, ennyi tenyszeru tevedest egy kommentben, ami ugy kezdodik hogy pontositsunk, tiszta rohej.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 16:17:14

@Shanarey: pont errol beszeltem, a gyulai aktivista is annyit tudott mint te, olvasott ezt-azt a neten.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 16:17:18

@négyzet: aha, es abbol latszott hogy ismerosok?

desw 2020.08.03. 16:17:41

Az Index hírportálban nem az index.hu domain név az értékes (a hiteles? tájékoztatás szempontjából). Bárki bejegyezhet egy új domain nevet és mehet is tovább a portál. Aki eddig az index.hu-t olvasta, az nyilván megtalálja majd az új domain nevet is.

A finanszírozás már más kérdés. De azért az talán érthető, hogy egy befektető sem akarja finanszírozni olyan hírek megjelenését, amik sértik az érdekeit.

Gyanítom, hogy pl. a Coca Cola és a cukorgyárak sem finanszíroznák a cukor kártékony hatásáról szóló hírek megjelenését és az ezt megíró újságírókat.

És azt se felejtsük el, hogy azért az Index elég vízfejűnek tűnik. Kb 100 fő dolgozik ott (a 444-nél kb 25 fő), holott a külföldi hírek jó része csak fordítás, vagy copy-paste a police.hu-ról, stb, stb . . .

Szóval kicsit vihar a biliben ez a dolog! Ha akarják, 1-2 hét alatt létrehozhatnak egy új portált és dolgozhatnak is tovább akár társadalmi finanszírozással is.

Bredpitt Monika 2020.08.03. 16:32:19

videa.hu/videok/film-animacio/ilyenek-voltunk-1973-teljes-film-barbra-streisand-patrick-oneal-5y5ItQgBjoCnwhZx

ha ez jelent valamit Pinky, nekem jol esik , hogy megirtad, a filmbol ajanlom a kedvenc parbeszedem, ami Robert Redford es Barbra Streisand kozott zajlik (1.29 perctol 1.33 ig )

fhdgy 2020.08.03. 16:34:37

@desw: Ha nem lenne értékes a domain név, akkor miért mentek bíróságra, hogy rá emlékeztető se lehessen?

Miért nagy üzlet a domain név kereskedelem?

Megszerzed nekem olcsón a sex.com domain nevet?

négyzet 2020.08.03. 16:35:22

@droid_: persze, használtál már facebookot?

négyzet 2020.08.03. 16:47:38

@desw: "Gyanítom, hogy pl. a Coca Cola és a cukorgyárak sem finanszíroznák a cukor kártékony hatásáról szóló hírek megjelenését és az ezt megíró újságírókat."
Ez így van. Ezért is nem jó, ha egy nagy tulajdonos van illetve nagy hirdető, amitől nagyon függ egy lap. Ez a dolog az üzleti értelemben is létezik, nem csak a politikaiban. Ezért is kellene az olvasóknak legalább nagy részt finanszírozni az újság büdzséjében. További keveredés, amikor az üzleti élet túlságosan tart a politikai nyomástól (lásd még jogbiztonság és hiánya), és azért nem hirdetnek egyes lapoknál, amik kritikusak voltak, nehogy kihúzzák a gyufát.

Elnézve az index impresszumát, backoffice-szal együtt mondhattak fel 80-an vagy többen. Az egyes rovatokat elnézve nem tűnik soknak, talán a vizuális rovatok igen, mert ahhoz képest talán nem is volt annyi videókontent, vagy én maradtam le róla.

fhdgy 2020.08.03. 16:58:18

@desw: Az origo szerkesztősége a wiki szerint 95 fő.

Sok? Kevés?

Az első helyhez eddig kevés volt!!!

desw 2020.08.03. 17:06:50

@fhdgy:

Próbáld meg értelmezni, amit írtam:

"Az Index hírportálban nem az index.hu domain név az értékes (!!!!!!!!!! a hiteles? tájékoztatás szempontjából !!!!!!!!!!!!!)."

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 17:06:52

@négyzet: az tulzas. van egy kamu regem (nehezen lehet lebukni vele, mert nem lopottak a fotoim hanem nincsenek, nem mas kamu regek az ismeroseim hanem nincsenek, es nem kommenteltem sehova ha jol emlekszem). most kicsit bokodtem vele, ugy latom lehet olvasni mit szoltak hozza masok egy random profilkephez de en nem tudok hozzaszolni. gondolom nem vagyok ismerose. akkor igy, ha jol ertem.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.08.03. 17:22:13

Rendben, ma is kiderült hogy vacak hely az ország, kitomboltátok magatokat. Jobban érzitek már magatokat kicsit?

Szerencsére nektek már nem kell ebben a szörnyű országban élni, hiszen leléptetek. Mi a probléma akkor?

Zavar Orbán mikor hazajöttök nyaralni? Vagy elnyom akkor is.

S két mosogatós műszak között érdemes amúgy elgondolkodni azon hogy biztos Orbán Viktor tehet e róla hogy nem értesz semmihez.

S igen, Fidesz szavazó vagyok mert minden hibájuk ellenére jól kormányoznak.

desw 2020.08.03. 17:22:25

@négyzet:

Dolgozhattak volna azon, hogy függetlenedjenek, de gondolom kényelmesebb volt a mostani mártír szerep.

A 444-nél backoffice-szal és fejlesztőkkel együtt összesen vannak 36-an.

Az Index-nél a "Technikai és dizájncsoport" 11 fő, "Fotó" csoport 10 fő, "Videó" 8 fő (átlagban 3-4 naponta van egy videó), "Kult" csoport 8 fő, "Tech" 7 fő, . . . WTF???

www.ceginformacio.hu/cr9310241908_EN

88 alkalmazott és (ebből?) 7 manager??

Baromi vízfej van itt!

desw 2020.08.03. 17:22:32

@fhdgy:

www.ceginformacio.hu/cr9310130147_EN

113 alkalmazott és 1 manager

Gyanítom, hogy ez nemcsak az Origó munkavállalói

négyzet 2020.08.03. 17:42:08

@desw: Egyetértenék azzal is, hogy dolgozhattak volna a függetlenedésen, főleg, miután a Simicska-ügylet közben azért majdnem bedarálódtak egyszer, és nyilván tudták, hogy bármikor lehet ez rosszabb. A mostaniak fényében viszont úgy látom, hogy a meglévő tulajdonosi/finanszírozói struktúra ezt nem hagyta volna. Viszont olyasmit sem terveztek el, mint anno az internettóból kiugorva.

Egyes rovatokban tényleg úgy tűnik, hogy sokan voltak, de az is igaz, hogy eredeti tartalmat csak úgy lehet csinálni, ha arra van idő, vagyis ha utazni kell és kontaktokat felkutatni, ez nagyon időigényes, így több ember kell a csapatba, mert kell olyan is, aki meg felrakja közben az összes fontos hírt, hogy igazi híroldal legyen. Lehet csinálni olyan "újságírást", ami gyakorlatilag csak copy-paste, és ez a magyar híroldalak tartalmának nagy része... egyenesen a magyar távirati irodától és másoktól, ahhoz kevesebb ember kell, de hozzáadott értéke nincs.

négyzet 2020.08.03. 17:54:15

@desw: Úgy nézem, az origo szerkesztősége a nagyobb. Nem olyan sokkal, talán pár fővel.

kék madár 2020.08.03. 18:13:15

@Horthy Miklós cselédje: mikor irsz egy posztot? Azt a sok pozitiv energiat ami arad beloled ki kene valahogy elni, irni, nem?

kék madár 2020.08.03. 18:19:21

@négyzet: @desw: nem mindenki szuletett vallalkozonak, miert kellene egy ujsagironak a kiszervezesen agyalnia, ha szereti azt ahol, akivel dolgozik? Meg a 444 is kenyszerbol jott letre pedig az UP-Kardos duo tenyleg nem fel a kihivasoktol de kicsavartak a kezukbol a kormanyt

SzZoole 2020.08.03. 18:22:01

@Horthy Miklós cselédje: jaj Bazsi, szerintem ha hallgattál volna bölcsebb maradtál volna, szerintem, is :-)))

kék madár 2020.08.03. 18:27:38

@SzZoole: olyan ritkan szol hozza es akkor te meg lehurrogod, hogy fog igy kibontakozni?

kék madár 2020.08.03. 18:38:24

@SzZoole: erdekes gondolat, es elkepzelem ahogy ulnek az orokbefogado irodaban, nezegetve az adatbazist es megakadna a szemem Hinta fact sheetjen.

SzZoole 2020.08.03. 18:43:03

@kék madár: azt elég gyorsan át tudnád olvasni;

IQ nuku :-))))

kék madár 2020.08.03. 18:46:14

@SzZoole: szerintem Hintanak nem az IQ a problemaja, inkabb a motivacio, de nincs annyi IQ-m hogy ebben erdemi velemenyem legyen :)

Golf2 2020.08.03. 19:13:20

@fhdgy: Azt mondja Pink hogy senki nem szólt pedig egyből írtam hogy hamarosan a sötétség.

SzZoole 2020.08.03. 19:20:15

@kék madár: eszembe jutott egy vicc :-)

Kék madár sétál San Francisco utcáin búslakodva. Egyszer csak találkozik a Jó Tündérrel.

Kérdezi a Jó tündér; Miért búslakodsz kék madár?

Tudod Jó Tündér itt van ez a fránya Covid vírus és nem tudom meglátogatni Magyarországon a szüleim/rokonaim/barátaimat, mert nem járnak a repülők.

Azt mondja a Jó Tündér; Tudod mit Kék Madár, mivel jó kedvem van teljesítem egy kívánságodat, mi legyen az?

Kék Madár gondolkodik; Azt szeretném, hogy San Francisco és Budapest közt építs egy autópályát!

Azt mondja a Jó Tündér; Kék Madár ez lehetetlen, kívánj mást.

Rendben, mondja Kék Madár; Szeretném megérteni Hinta motivációját az élethez való hozzá állását!

Csak ennyi, kérdezi a Jó Tündér, ez egyszerű lesz, várj itt, mindjárt vissza jövök.

Kis idő elteltével vissza tér a Jó Tündér Kék Madárhoz és kérdezi; Mond Kék Madár, két sávos vagy négy sávos legyen az autópálya :-)))

Vicc volt

Shanarey 2020.08.03. 19:36:54

@droid_:

Ja, mert ha a neten olvasta, akkor nem igaz, s mégis az Origó vezeti a hazudozás okán elvesztett perek listáját, nem a HVG, avagy a 444 stb. Mutasd meg a cáfolatot, de ne a Káslertől, mert ő még a fideszesek szerint is hülye.

@Horthy Miklós cselédje: Ehhez még sokat kell nyalni, hogy fidesz szavazóként ebből megélj. De ha neked ez esik jól..........

kék madár 2020.08.03. 19:50:20

@SzZoole: ez utott!!!! :)
ebbe meg a Kőröshegyi völgyhíd is belefer szerintem, meg az M0-as is elobb megepul mint ahogy megjon a kollega motivacioja :)

Egyebkent en tenyleg szeretnem ha Hinta egyenesbe jonne - meg a depressziojabol ki, talan a fidesz maniajabol is kigyogyulna.

SzZoole 2020.08.03. 20:25:58

@kék madár: három éve úgy jöttünk vissza Mo-ról, hogy Graz fele jöttünk.

A csülkös Viktorral találkoztunk, de Hintának előre szóltam , hogy mikor leszünk Grazba.

Nem mert eljönni mert félt, hogy bántani fogom, pedig csak beszelgetni szerettem volna vele :-)

SzZoole 2020.08.03. 20:43:11

@kék madár: Miért félne tőlem bárki is, nem vagyok félelmetes :-)

desw 2020.08.03. 20:52:24

@négyzet:

"Egyetértenék azzal is, hogy dolgozhattak volna a függetlenedésen, főleg, miután a Simicska-ügylet közben azért majdnem bedarálódtak egyszer, és nyilván tudták, hogy bármikor lehet ez rosszabb. A mostaniak fényében viszont úgy látom, hogy a meglévő tulajdonosi/finanszírozói struktúra ezt nem hagyta volna. Viszont olyasmit sem terveztek el, mint anno az internettóból kiugorva."

Itt jön nálam képbe a gerinc kérdése. Emlékeim szerint Uj Péter még 2011-ben kilépett az Index-től és összehozta a 444-et. Nem igazán szeretem a 444-et, de itt most ugye a gerincről beszélünk. Uj Péter nálam egy gerinces embernek számít annak ellenére, hogy hülyelibsi. Érted?

A külföldi híreket a The Verge-ről, a BBC-ről, NYTimes-ról, . . . fordítják, a magyar hírek egy része az MTI-ről és police-hu-ról copy-paste, vagy Fészbúkról kiegészített vmi, csomó copy-paste fotó és videó, . . . Hol itt az eredetiség? Talán Földes Bandi, amikor a migirkkel hajókázik Lebos-nál.

desw 2020.08.03. 20:52:30

@négyzet:

"Úgy nézem, az origo szerkesztősége a nagyobb. Nem olyan sokkal, talán pár fővel. "

Igen. De ugye az Origó alulról konvergál a nullához, tehát nagyon rossz összehasonlítási alap.

desw 2020.08.03. 20:52:41

@négyzet:

És az Totálcarban, a Diványban, . . . más szerkesztőség van.

desw 2020.08.03. 20:53:23

@kék madár:

"nem mindenki szuletett vallalkozonak, miert kellene egy ujsagironak a kiszervezesen agyalnia, ha szereti azt ahol, akivel dolgozik?"

Jelezze a főnökének az aggályait és legyen olyan ember a csapatban, aki képes ezt megszervezni.

"Meg a 444 is kenyszerbol jott letre pedig az UP-Kardos duo tenyleg nem fel a kihivasoktol de kicsavartak a kezukbol a kormanyt "

Tehát UP inkább kilépett az Indexből mintsem meghunyászkodott. Full respect!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.08.03. 20:53:32

@Shanarey: nezd, mindenki meghal. aki oreg, legyengult, es a szervezete csak arra var, mibe haljon bele, az meghal a korhazban is, otthon is. a hozzatartozo pedig gyaszol, aminek termeszetes velejaroja, hogy hibaztat. ha talcan kinalnak neki egy bunost es adjak ala a lovat, akkor meg foleg. ezek a cikkek azt sugalljak, ahogy a gyulai foszer is, hogy a halalba kuldtek a betegeket. mert ilyen a fidesz. aki erre fogekony, az meg lecsap ra mint gyongytyuk a takonyra anelkul hogy tudna mirol beszel. undorito egy tempo. de ugy emlekszem, ezt mar megvitattuk itt, ugyhogy reszemrol ennyi, nyugodtan hidd azt, hogy "ezek" itt hoherok, ha korhazban hal meg a beteg akkor azert, ha otthon akkor azert.

kék madár 2020.08.03. 21:53:49

@desw:
mivel nincs masik index ezert ezt megszervezni se egyszeru, ha valaki az indexben erezte otthon magat, akkor nem tud csinalni maganak hipp-hopp egy masik indexet(olyan mint), ez olyan mintha azt mondanank, hogy szeretjuk Magyarorszagot de utaljuk a kormanyt, csinaljunk egy masikat. Az index egy halom dolog: egy csapat, egy ceg, egy intezmeny, egy standard, egy jelenseg, egy szemlelet, stb. elmenni lehet, de csak egy tok mas kornyezetbe

négyzet 2020.08.03. 22:57:30

@desw: Szerintem nagyon rezgett a léc, amikor Simicska lehívta az opciót, és ha nem a saját ügyvédjük lett volna az új tulajdonosi jogokat gyakorló tulképp, akkor fel is álltak volna. Bodolai nem egy külső figura, hanem az az ember, aki vagy 18 éven át védte őket a bíróságon, ezért volt bizalmi alap.
Egyébként abban is egyetértek, hogy UP-ék kiválása a 444-be egy gerinces húzás volt, ott se lehetett tudni, hogy mi lesz, és minden károgás ellenére még mindig élnek és virulnak. Csak kár, hogy a Plankóék tehetsége nem igazán domborodik. Azt hiszem nem sokkal a 444 létrejötte után valamikor egy interjúban UP megjegyezte, hogy arra számított, hogy az Indextől majd többen elmennek, és kb. összeomlik a lap, de ugye nem ez lett.
Nagyon kevés az eredeti tartalom a magyar sajtóban, sajnos ezzel is egyet kell, hogy értsek, az Index pedig még csak nem is volt gyors a hírkövetésben. Földes András a kimagasló index-veterán a megmaradt csapatban. Ő tényleg eredeti tartalmat szállított, és hozzá akár a testi épségét is kockára tette, ahogy egy igazi tudósító.

négyzet 2020.08.03. 22:58:01

@desw: "Igen. De ugye az Origó alulról konvergál a nullához, tehát nagyon rossz összehasonlítási alap."

Ezt most nem értem.

négyzet 2020.08.03. 23:02:27

@kék madár: Sok helyen (lapoknál nemzetközileg) meglépték a bevételi diverzifikációt, persze kell hozzá a menedzsment akarata is. Végső soron így is muszáj volt az indexeseknek is lépniük egy talán sokkal nehezebbet, mert zéróból várat építeni azért elég nehéz lesz.

desw 2020.08.03. 23:28:20

@kék madár:

Na ne már! Ez már hiszti!

Naponta ezreknek szűnik meg az állása pl a Covid miatt, vagy munkahelyváltás, aztán senkit sem érdekel.

Mindenki felmondott, így együtt egy másik irodában másik domain alatt lehet folytatni. A tudásukat nem vesztették el, csak a langymeleg irodájukat és a biztos fizut.

Ha mindegyik Indexet sirató és diktatúrát kiáltó ember ad havi 100Ft-ot, akkor meglesz a fizetésük is.

kék madár 2020.08.03. 23:32:41

@desw:
"Mindenki felmondott, így együtt egy másik irodában másik domain alatt lehet folytatni"
teljesen igazad van, be kell setalni egy irodaba, irogatni valamit es kesz

Pöffetegecske 2020.08.04. 08:49:52

Nem tetszik a NAT? Szervezz másik iskolát. Ja, hogy b....kódtak az altikkal is, max. csinálj egyházit négyszer annyit kap egy gyerek hihi? Nem tetszik az MTA? Nem tetszik az SZFE? Nem tetszik az önkori? Nem tetszik az ország? Hagyjuk már, most csinálnak másik indexet, majd most adózási, rendeleti, reklámszabályozási vagy egyéb módon kezdik kicsinálni őket, mert nem_a_pénzen_ múlt a régi sem. Amíg személyesen valakit nem kezdenek ki, értsd szabad szépen élnie, és hülye, vagy kellően aljas, hogy érdekeljék a körülötte élők, akik körül fogy vagy elfogyott a levegő, és azok kussolnak, addig itt minden marad ugyanígy.

nemhüje 2020.08.04. 10:16:58

Magyarországon hatástalan, ezért nincs szükség újságírásra, az index meg amúgy is bulvár lett, nem nagy kár érte.

Tessék mondani, minek megírni a botrányokat? Hatástalan. A magyarokat láthatóan nem érdekli, hogy Mészáros Lőrincnek hány milliárdot ajándékoznak az adófizetők (legutóbb épp a Mátrai Erőmű kapcsán). Kedves újságírók, ne tessenek erőlködni. Fölösleges. Tessenek elmenni kapálni, elvégre is munka alapú társadalmat tetszenek építeni, vagy nem?

négyzet 2020.08.04. 10:52:57

@Pöffetegecske: "Nem tetszik a NAT? Szervezz másik iskolát. Ja, hogy b....kódtak az altikkal is, max. csinálj egyházit négyszer annyit kap egy gyerek hihi?"

Mi úgy terveztük, hogy visszaköltözünk Magyarországra 3 év után, meg alternatív iskola, aztán jöttek ezek a daráljuk be a kilógó elemeket is, meg nehogy már magántanuló legyen és tanulócsoport (ez vonzott leginkább), és azóta inkább nem gondolom, hogy visszamegyünk az iskolarendszerbe. Nem ez az egyetlen oka van, a lakhatás biztonsága is közbejött, amit szintén a külföldi élet adott meg nekünk. Közben látom, hogy magyarországi ismerősök mit kínlódnak, most csinálni akarnak a tanulócsoport helyett iskolát, de persze a bürokrácia szívatja őket, késik az engedély, minden bizonytalan, nyilván sok szülő nem is bírja cérnával, hogy mi lesz.

Pöffetegecske 2020.08.05. 09:15:20

@négyzet: megcsinálják ellenszélben, összegründolják az anyagiakat, kipofoznak épületet, rendbetesznek parkokat körötte, foglalkoztatnak pedagógusokat, akik egyébként a NAT meg KLIK elől inkább a Lidlbe mennének árut tölteni, majd két év múlva születik egy rendelet, hogy a maximális eltérés a NATtól 1.73 százalék lehet az összes intézményben, ja és plüssmedve sem vihető be a terembe, mer csak. Ennyi ez, nem több. Végülis kiszámítható a rendszer, nincs másik, előbb utóbb csak egy választása lesz mindenkinek, eszi, nem eszi, nem kap mást. Aki most nincs a szőnyeg szélén, nyugodjon meg, majd lesz, és pont annyian fognak kiállni mellette, mint ő állt ki a többiek mellett.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása