oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. augusztus 01. 06:30,  „Mindenkinek élnie kellene külföldön egy ideig” 19 komment

2020. augusztus 01. 06:30 Határátkelő

„Mindenkinek élnie kellene külföldön egy ideig”

Nem kedvelem különösebben a „nagy és okos” mondásokat, ugyanakkor a minap belefutottam egy olyan oldalba, ahol mégis találtam pár érdekeset a határátkeléssel kapcsolatban. Arra gondoltam, hátha titeket is érdekel és egyik-másik elindít valamit bennetek.

repuloter_no_foto_pixabay_com_jeshoots_2.jpg

1. „Az élet egy ideig nehéz lehet, de érdemes kitartani, mert külföldön élni egyike azoknak a dolgoknak, amiket mindenkinek ki kellene próbálnia legalább egyszer. Értelmezésem szerint emberként teljesebbé tesz, lecsiszolja a durvaságokat és világpolgárrá formál.”

David Sedaris amerikai humorista mondatai ezek, márpedig ő tudja, mit beszél, hiszen ő maga is határátkelő, Angliában él. Alighanem van abban valami, hogy mindenkinek kellene külföldön élnie egy ideig, hiszen egy ilyen tapasztalat rengeteg mindent megváltoztat az emberben, amellett, hogy jobban megismeri önmagát is.

2. „Könnyű az életet szeretni, amikor külföldön van az ember. Senki sem ismeri, az élete saját kezében van, sokkal inkább a maga ura, mint bármikor máskor az életében.”

A XX. század egyik fontos filozófusa, Hannah Arendt sorai azt sugallják, hogy a határátkelés egyik nagy előnye, hogy az ember újra meghatározhatja önmagát, hiszen környezetében nincsen múltja, csak jelene és jövője.

3. „Semmi más nem jut eszembe, ami jobban felidézné a gyermekkor csodáját, mint egy olyan országban lenni, ahol szinte semmivel nem kell foglalkoznod. Hirtelen megint 5 éves lesz az ember. Nem tud bármit elolvasni, csak nagyon nagy vonalakban van tisztában azzal, hogyan működnek a dolgok, még az úton sem tud anélkül átmenni, hogy ne kerülne potenciálisan életveszélybe. Az egész létezés érdekes találgatások sorozatává válik.”

Mindezt az egyik legnagyobb utazó (és szuper író) Bill Bryson írta, aki azért tud egyet s mást a külföldi életről. (Érdemes utánanézni a munkásságának, ha valaki nem ismerné.)

Persze az ember néha elveszettnek érzi magát, de ennek is megvan a maga vonzereje, hiszen ez maga a kaland.

4. „Miért megy el az ember? Hogy aztán visszatérhessen. Hogy friss szemmel és új színekben lássa azt a helyet, ahonnan elköltözött. És az emberek is másként látják őt. Visszatérni oda, ahonnan elindultál, nem ugyanaz, mintha el sem mentél volna.”

Terry Pratchett angol fantasy- és science fiction-író szavai igazak, hiszen valóban, ugyanazt a helyet is más szemmel látjuk külföldről hazalátogatva, már csak azért is, mert minden folyamatosan változik és az emlékeink is megcsalnak néha.

5. „Miért jó idegennek lenni? Mert bármit tesz az ember, az egy buborékban történik, amit senki nem fog otthon megtudni és kipukkantani. Voltaképpen semmi sem számít igazán.”

Patricia Marx amerikai humorista arról beszél, hogy a külföldön ránk szakadó névtelenség kicsit olyan, mint a maszk, azok lehetünk alatta, akik lenni szeretnénk, hiszen nem köt a múlt.

Az otthon ismerős arcainak hiánya egyben egy új kezdet, önmagunk újrafelfedezésének felszabadító lehetősége is.

6. „Hirtelen az ember rádöbben… itt az ideje valami újat elkezdeni és megbízni az újrakezdés varázsában.”

Eckhart mester középkori keresztény misztikus gondolkodó szavai elég pontosan visszaadják azt a pillanatot, amin alighanem elég sok határátkelő életében eljött: amikor rájössz, hogy nincs mese, indulni kell.

Ez lehet gazdasági kényszer, de lehet egyszerűen egy belső hang, ami azt mondja, eljött az ideje annak, hogy kipróbáld magad külföldön. Végül is mi rossz történhet? Egy próbát megér.

7. „Élj külföldön, ha megteheted. Ismerj meg a tiédtől eltérő kultúrákat, mert így önmagad és saját kultúrád is jobban megérted majd.”

Tom Freston elég jól összefoglalja, hogy a határátkelés egyben tanulás is, ami ráadásul nem ér véget akkor sem, ha az ember új országba költözik és ott letelepszik.

8. „Az otthonunk nem egy földrajzi hely, hanem emlékek, események, emberek, helyek összessége.”

Marilyn Gardner olyan kérdésben foglal állást, amin régóta beszélgetünk itt, a blogon is: hol van az ember otthona, hazája, mit is jelent mindez, lehet-e az ember egyszerre két helyen is otthon…

9. „Az embert elfogja egy különös érzés indulás előtt. Nem is azok hiányoznak majd, akiket szeretsz, hanem az az ember, aki ebben a pillanatban és ezen a helyen vagy, mert már soha nem leszel ugyanaz.”

Azar Nafisi perzsa írónő (a Lolitát olvasva Teheránban és sok más könyv szerzője), aki Iránban született, de aztán az Egyesült Államokban telepedett le, ma is ott él.

10. „A határátkelő magányossága furcsa, összetett dolog, lévén elválaszthatatlan a szabadság érzésétől.”

Adam Gopnik amerikai esszéista öt évet töltött feleségével és fiával Párizsban. A New Yorker magazin küldte oda, sorozata, a Paris Journals a francia főváros és az ott élő külföldiek mindennapjait dolgozta fel.

Az írások aztán összegyűjtve Paris to the Moon címmel jelentek meg 2000-ben, miután Adam Gopnik visszatért New Yorkba. A siker kirobbanó volt.

Utazd be a világot a Határátkelővel!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @sved_otthon #sweden #svédország #europe #aneby

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pixabay.com/JESHOOTS)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: határátkelés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1316098198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.08.01. 08:27:23

erdekes, hogy miert 80 szazalek angol anyanyelvuektol jonnek a fenti mondatok. ugy azert biztos egy fokkal varazslatosabb, hogy az ember mindenhol az anyanyelven beszel, es ha veletlenul nem ertik, akkor is a masik erzi magat hulyenek :)

fhdgy 2020.08.01. 09:50:25

@Rayovac: Mondjuk, azt is érdemes lenne megtudakolni, hogy pl. USA-ból Angliába költözni hány "százalék" határátkelés, egy USA Németország viszonylattal szemben.

Csodabogár 2020.08.01. 10:39:34

Miután én magyar központú vagyok, csak csatlakozni tudok ahhoz, hogy mindenkinek el kellene menni kicsit külföldre. De nem ismerősök révén, meg családdal stb. Hanem szépen egyedül megküzdeni ott a mindennapokért. Utána meg tudná becsülni azt amit otthagyott.
A nyelvet nem árt előre megtanulni, mert ha a nyelvtudás megvan egy fokkal magasabbról indul a küzdelem.
Szerintem az elmenés csak a szocialista blokkból olyan nagy trauma. Szabad nyugati világban születettek, költöznek ide meg oda, minden megrázkódtatás nélkül. A svájciak 10%-a külföldön él. Na és? Ezen senki nem lelkizik. De a svájci forumok ma tele vannak ünneplőkkel, mert ma van Svájc születésnapja.

fhdgy 2020.08.01. 13:05:27

Elolvastam újra a posztot, de most nem arra figyeltem, hogy mit mondott valaki, hanem arra, hogy ki mondta és az a valaki kb. milyen lehet.

Az első megállapításom, hogy egyik sem kétkezi dolgozó, de még csak átlagos alkalmazottnak sem mondható.

Lehet, hogy az iráni írónő kényszerből ment az USA-ba, mert a nézetei nem fértek össze az otthoni dolgokkal. A többiek viszont "jaj, de jó buli, menjünk külföldre!" lelkülettel álltak a dolgokhoz.

Kíváncsi lettem volna, hogy mi maradna a jó buliból, ha kemény kényszer hatása alatt kellett volna indulniuk?

Attól tartok, hogy a magyar határátkelők tekintélyes hányada nem a bulit látja, hanem a kényszert.

Csodabogár 2020.08.01. 13:57:46

@fhdgy: Kényszer? Ugyan ki kényszerit itt valakit bármire. Nem a buli miatt mennek legtöbben, hanem a több kereset miatt. Kényszer volt,mondjuk a cseheknél. Feltették a kérdést, hogy magyar vagy-e vagy cseh. Ha magyar akartál maradni, akkor menned kellett. A svábokat is kényszerítették a távozásra = kitelepítés. De amúgy kényszert nem látok sehol.

Még én se mondanám, hogy kényszer miatt mentem ki. Engem a szabadság hiánya űzött, de ma már ez se érvényes, mert mindenki oda megy ahova akar.

fhdgy 2020.08.01. 14:15:20

@Csodabogár: A több kereset miatt csak az mehetett, akinek egyáltalán volt keresete, különben a nullánál minden kereset több!

Őszintén szólva, nem értem, hogy miért nem tartod kényszernek azt, amikor valaki csak tengődik és bármit elvállal, még a külföldre költözést is, a puszta megélhetésért.

bagdad 2020.08.01. 15:03:38

Utazni jo, megismerni minnel tobb orszagot, kulturat hogy ertekelni tudjad a sajatodat,...sokfele jartam es tobb helyen eltem,..gyerekkorom is tobb helyen zajlott: Ibrany 7ev,5-ev Kemecse,...kozepiskola 4-ev Egerben,...majd jott az elso hataratkeles: 6-ev Szovjetunio/ Oroszorszag,...hazassag, gyermek szuletes, neveles,...20 ev Magyarorszag, 3-helyen: Kaposvari-Budapest-Varpalota,...majd a kovetkezo orszag: Iraq/Baghdad, 6-honap,...2005/2006 ban...majd 2006/2007. Bosznia/ Sarajevo 1-ev,...2010. Szeptember 22-ota/ 10 eve London,...jovore London lesz a varos,a hely ahol legtovabb elek egy helyen,...vilagpolgarnak vallom magam, es nagyon nem szeretem mikor akadalyozzak a hataratlepest,...

Csodabogár 2020.08.01. 17:51:53

@bagdad: "nagyon nem szeretem mikor akadalyozzak a hataratlepest,... " Igazad van, azt én sem szeretem.

Szabinho 2020.08.01. 18:25:24

A blog keszitoi magyarul es angolul tudnak, (ahogy a magyar ujsagirok is) ezert van az hogy a cikkek is csak ebbol a ket nyelvi forrasbol johetnek. A csak magyar vonatkozas nagyon beszukitene a tartalmat, viszont az angolszasz kultura jelentosen elter a mienktol, sok minden idegenul hat nalunk ami ott termeszetes. Az angol anyanyelvueknek a celorszag nyelvenek megtanulasa sem elet-halal kerdes. En azt tanacsolnam minden magyarnak, hogy alap nyelvtudas nelkul el se induljon. Ami a motivaciot illeti az szemelye valogatja. Penz, politika, kaland, uj eletet akar kezdeni, kulfoldi pasit akar, masodik allampolgarsagot szeretne. Ezeket latom a kornyezetemben

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.08.01. 22:46:47

@Rayovac: szerintem azert, mert HA-nek az angolja erosebb esetleg, mint mas nyelvtudasa (? :), igy ilyen forrasokat olvas es hasznal ;)

Csodabogár 2020.08.01. 23:23:59

@Zsuzsi65: Azért van itt egy elég nagy német nyelvterület is, rengeteg neten elérhető olvasni valóval. Nem ártana ha nem koncentrálna annyira az angolnyelvterületre csak. Süt a francia, olasz spanyol vonal is jöhetne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.08.02. 00:07:32

@Csodabogár: na igen, de ha nem beszel nemetul/franciaul stb. akkor azokat a forrasokat sem tudja felhasznalni. Az angol(szasz) forrasanyagok pedig erthetoen a sajat naciojuk kepviseloinek tapasztalatairol szolnak. kb ahogy a magyar sajto is magyar szemszogbol nez a kulvilagra sokszor.

2020.08.02. 03:23:20

@Zsuzsi65: igen, lehet, hogy ez van mogotte. amugy egyetertek sok ponttal a cikkbol, meg szerintem is jo tapasztalat kulfoldon elni, meg ha valaki nem is veglegesnek gondolja.

Csak szerintem az egyik legnagyobb nehezseg a nyelvbol adodo szocialis korlatok, es ez egy angol anyanyelvunel teljesen maskeppen csapodik le. Amikor hozzank (magyarorszagra) jott a cegnel egy amerikai, o siman elvolt angollal, tudott sztorizni, akik nalunk jol tudtak angolul, kerestek a csoka tarsasagat, mert elveztek az gyakorlasi lehetosegeket - ezek az emberek majdnem hogy korbe voltak rajongva.

Ha pedig most korbekerdezzuk az itteni hataratkeloket, valoszinu az o tapasztalataik masok. Az enyem legalabbis biztos. Emiatt ha a merleg serpenyojebe pakoljuk a dolgokat a kulfoldi tapasztalatszerzessel, ez egy kicsit vissza tudja huzni.

tatárfejű kutya 2020.08.03. 08:37:26

@Rayovac: pont ezt akartam írni én is...azért baromi nagy különbség, ha az ember amerikaiként él angliában, vagy magyarként.

Medgar 2020.08.03. 09:36:21

@fhdgy: Na igen, kiváncsi lennék mondjuk egy angol vágóhídi rabszolgaetap után milyen élményekkel gazdagona bármelyikük...

Albu 2020.08.03. 16:17:56

Érdekes gyűjtemény, de a világpolgár szó kiborít, mindenesetre köszi: három éve Bécsben, nem is értem, mire vártqm annyit addig…

Albu 2020.08.03. 16:18:02

@Csodabogár: Nem kényszer. De ha családot alapítanék városi egyetemi szakmával, akkor a 177 nem elég. Ma önként választjuk ki, melyik transzportvonatra kell felszállnunk: jobb, mint 75 éve — de nem jó.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2020.08.03. 23:28:07

Szerintem a fenti idézetek remekül megragadják az egész lényegét.

Egyúttal akad pár komment ami elég jól mutatja a hazai korlátolt agyhalott közhangulatot. És gondolom még büszkék is a sötétségre...

Elég nagy szégyen ami itthon megy...

2020.08.04. 08:08:26

@Ződ2000: pont ez alatt a cikk alatt en nem latom a korlatoltsagot, mire gondolsz?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása