oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 20. 06:30,  Egy hazautazás kálváriája 60 komment

2020. július 20. 06:30 Határátkelő

Egy hazautazás kálváriája

Ezen a koronavírusos-járványos nyáron Nagy-Britanniából Magyarországra látogatni (pláne repülővel) nem kis kihívás. Ezt tapasztalták meg Tildyék is, no meg azt is, hogy a magyar ügyintézők minden jóindulata ellenére is micsoda kalamajka keveredhet.

20180729_100743.jpg

„Július 15-re volt repjegyünk Londonból. Jöttünk.

Hát ne tudjátok meg, hány helyre írtam, illetve hány helyen leveleztem, telefonáltam, ugyanis elsők között voltam, akik szerdán a sárga országból érkeztek.

Indulás előtt

Kezdtem a koronavírus vonallal: kb. 10 kérdésemből egyre, ha tudtak válaszolni, nem tudták megmondani akkor, hogy a gyerekeknek kell a teszt, nem tudták megmondani, hogy pontosan hogy fog működni a magyar tesztelés, kiknek jár, kiknek nem jár.

Kedden a helyi népegészségügyi hivatalban sem tudtak pontos információt adni reggel, azt mondták, hogy remélhetőleg délután már több információ lesz.

Szerda reggel még a repülőre felszállás előtt próbáltam hívni a magyarországi helyileg illetékes háziorvost, hogy kérjen nekem az ingyenes tesztet, de ő elutasított azzal, hogy őt erről semmilyen úton-módon nem értesítették, hogy hogyan lehet.

Megérkezéskor

Délben érkeztem a repülőtérre, hiába mutattam az egyetlen negatív tesztem, ami akkor már megérkezett: megkaptam a piros lapot és karanténba kerültem. Haza lehetett utazni vonattal, az nem volt gond.

Megkérdeztem, családi háznál hogyan működik az ajtóra kiragasztás, kapura kell vagy a bejárati ajtóra, azt mondták, a bejárati ajtóra, úgyhogy oda tettem.

Az első napok kálváriája

Csütörtökön felhívtam a háziorvost, aki azt mondta, hogy az előző napról már értesült arról, hogy pontosan hogyan is kell eljárnia, ő megkérte a számomra az ingyenes itthoni tesztet.

Csütörtökön délután beszéltem a népegészségügyisekkel, akik azt mondták, hogy lehet, mégis el lehet az angol negatív tesztem fogadni, úgyhogy küldjem már el az összes papírmunkát a teszttel kapcsolatban.

Elküldtem, majd pénteken reggel azzal hívtak, hogy mégsem lehet ezt elfogadni. Ekkor írtam a budapesti nnk-nak, hogy akkor most pontosan mi is a helyzet egy negatív teszttel 5 napon belül akár külföldről elfogadható-e karanténoldásra vagy sem.

Dél körül hívtak a mentősök, hogy jönnének 2-3 óra múlva megcsinálni a Covid-tesztet, végül pénteken délután már el is végezték.

Ezzel egyidőben hívtak a járási népegészségügyisek, hogyha tudom, akkor fizessek már be 3000 Ft-ot + írjak egy nyilatkozatot nekik és a kinti teszt alapján meg tudják adni a felmentést. Nem sokkal később meg is érkezett a felmentés.

Úgy voltam vele, hogy nem bízom a rendszerben, pénteken még nem vettük le az ajtóról és milyen jól tettem. Szombaton reggel 10.00-kor érkezett a házikarantén rendszerben a megkeresés, hogy ellenőrzés van, jelentkezzek be.

Egy negatív teszt nem negatív teszt

A fejlesztőknek jeleztem a dolgot, hogy akkor ez most mit jelent, úgyhogy a szombati nap folyamán is kellett egy szívhez szóló szép levelet írni a helyi rendőrfőkapitányságnak, hogy töröljék a házi karantént, mellékeltem a házi karantén alóli felmentéses határozatot. Szombat délután megérkezett a magyar tesztem eredménye is: negatív.

Viszont elírtak a nevem (lemaradt a második keresztnév), elírták rajta az orvos nevét (már rég meghalt, akit ráírtak) és a címem is egy 20 évvel ezelőtti ideiglenes lakcím, az egyetemi kollégiumom volt.

Mindenesetre odatelefonáltam a rendőrségre, így végül 3 nap után nincs több karantén.

Hat éven aluli gyerekeket nem rakták karanténba, így a gyerekeim sem kerültek abba. Egészségi okból magyar állampolgárként szintén nem kérhetsz felmentést, csak külföldiek a beutazásra. Engem a budapesti 18. kerületi rendőr-főkapitányság abban visszautasított. Terhesgondozásra volt időpont kérve.

Szóval mindenkinek azt ajánlom, aki sárga vagy piros országból jön, hogy már eleve úgy jöjjön, hogy kezében a két negatív teszt. Sajnos mi a törvény kihirdetése után annyira közeli időpontban jöttünk, hogy ezt nem tudtuk megtenni.

A legszörnyűbb az egészben, hogy az egészet nagyon egyszerűen és könnyedén meglehetett volna oldani, hogyha a repülőtérre kitelepítenek egy mobil Covid-teszt állomást.

Így viszont össze-vissza kell telefonálgatni, össze-vissza kell a mentőt hívni, a népegészségügyet, a háziorvost, ha vidéki vagy viszik fel Budapestre a tesztmintát.

Azt pedig már csak halkan mondom, hogy mindazok, akik ilyen sárga/piros országokból jönnek, tök lazán bejönnek a nyugati határszélen mindenféle ellenőrzés és karantén nélkül.

Kedves ügyintézők

Egy dolgot még nagyon fontosnak tartok elmondani: mindenki, de tényleg mindenki nagyon kedves volt akkor is, amikor elutasított, hogy nem tudja ezt vagy azt megtenni.

Egyszerűen annyira dilettáns volt a szervezés fentről, hogy az elmondhatatlan. Én nem az ügyintézőkre haragszom, sőt, nekik csak színtiszta köszönet jár, mert tényleg mindent megtettek, hogy minél hamarabb kikerüljünk a karanténból... Mindenkinek! Nem ők tehetnek róla, hogy a kormányban dilettánsok ülnek.

Bar halottam mar 1-2 magyartól vissza, hogy még én szégyelljem magam, hogy plusz munkát akasztok az ügyintézők nyakába, miért nem tudok a sejhajomon megmaradni a karanténban, meg hogy miattunk, külföldre szakadt magyarok miatt jött össze itt vagy ott, ebben vagy abban a hivatalban már xy-nak a heti munkaideje szerdára, mert meg akarjuk úszni a karantént.

Hát erre mondom, tetszettek volna:

1. időben törvényt hozni, így nem lett volna rohanás
2. egyértelmű törvényt hozni. Mert végül mégis elfogadtak egyetlen kinti tesztet, külön méltányossági kérvényt beadva és 3000 forintot befizetve
3. és a legfontosabb: megfelelően, egyértelműen tájékoztatni a megfelelő ügyintézőket

Mert a tévéből az jön le, hú, milyen egyszerű az egész. Nem az. Ha egyetlen negatív teszttel jön valaki, akkor nem az és szerdára kb. lehetetlen volt két negatív tesztet szerezni.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Bath �: @balazsromsics #uk #bath #anglia #england

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7016036780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.07.20. 08:29:51

Fenntartva a tegnapi állításomat, miszerint Magyarországon nem igazán beszélhetünk jogalkotásról, azt kell, hogy mondjam, ebben az esetben eléggé világosak a jogszabályi előírások.
Annak, hogy ezt nem tudták, nem merték, vagy nem akarták megérteni azok, akiknek tájékoztatást kellett volna adni.....annak sajnos mélyebb okai vannak.

Idézet a Korm. rendeletből:

"3. § (1) Külföldről érkező magyar állampolgár, illetve a magyar állampolgár magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagja (a továbbiakban együtt: magyar állampolgár) személyforgalomban
a)5 zöld jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet,
b)6 sárga vagy piros jelzéssel besorolt ország területéről vagy közigazgatási területről történő belépés során – törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott kivétellel – egészségügyi vizsgálaton esik át, amelynek tűrésére köteles.
(2) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját állapítja meg, a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karanténban vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül elhelyezésre.
(3) Ha a magyar állampolgár esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és
a) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténban,
b) az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban
kerül elhelyezésre.
(4) A járványügyi hatóság a kijelölt karanténban és a hatósági házi karanténban lévő személyeket nyilvántartásba veszi.
(5) A (3) bekezdésben foglaltaktól eltérően nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha a magyar állampolgár a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolja, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.
(6)7 A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére – amennyiben sárga besorolású ország területéről vagy közigazgatási területről lépett Magyarország területére – a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.
(7) Amennyiben (6) bekezdés szerinti esetben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.
(8) A (6) bekezdés szerinti kérelmező köteles a második molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – lefolytatására, amelynek pozitív eredménye esetén az illetékes járványügyi hatóság ismételten hatósági házi karantént rendel el.
(9)8 A (2) bekezdés és a (3) bekezdés a) pontja szerint hatósági házi karanténban elhelyezett személy kérelmére – amennyiben piros besorolású ország területéről vagy közigazgatási területről lépett Magyarország területére – a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság engedélyezheti a hatósági házi karanténban elhelyezett számára, hogy 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálaton – SARS-CoV-2 teszt – vegyen részt.
(10) Ha a (9) bekezdés szerint elkészült, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad."

Folytonutazok 2020.07.20. 08:30:26

Hasonló ciőben járok én is, már nem is emlékszem hány telefont intéztem ez ügyben egy hét alatt a különböző szerveknél. Próbálkoztam magánklinikáknál, akik csinálnak tesztet (PCR kell, ez már biztos, a gyorsteszt nem elég), a rendőrségnél, a háziorvosnál (aki azt mondta semmit nem tud és ha én megtudok valami konkrétat legyek már olyan kedves és majd hívjam vissza és mondjam el neki, hogy majd hogyan kell eljárnia, ha mások is felkeresik őt ezzel kapcsolatban - kac-kac :) ) és a helyi járványügyi hatóságnál.
Mikor egy kérdésre választ kaptam az újabb kérdéseket szült, amire megint nem kaptam választ vagy más hatóság/személy tudott volna csak rá.
Végül arra az elhatározásra jutottam, hogy az a legjobb megoldás, ha már 2 negatív PCR teszttel megyek haza és akkor nagyjából elkerülöm ezt a huza-vonát. Persze itt is van még egy-két kérdőjel bennem mint, hogy ha 5 napon belül csináltatok két tesztet és a második nem lehet 48 óránál régebbi, az a 48 óra a mintavétel időpontjától vagy az eredmény készhezvételétől számít?
Viszont javaslom mindenkinek, hogy időpontot 2-3 héttel előre foglaljon, mert a hitelesített tesztelő helyek időpontjai igen hamar betelnek (gondolom ez minden országra igaz).
Azt viszont én is megdöbbenéssel vettem és meg is jegyeztem magamban, hogy az ügyintézők mind nagyon kedvesek voltak és próbáltak segíteni, csak sajnos ők sem voltak kellőképpen tájékoztatva.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 08:43:40

@szélsőséges középenálló: ez a resz nem vilagos :

(7) Amennyiben (6) bekezdés szerinti esetben az első molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 teszt – igazolja, hogy a hatósági házi karanténban elhelyezett személy szervezetében a SARS-CoV-2 koronavírus a vizsgálat időpontjában nem kimutatható, úgy a hatósági házi karantént előíró rendelkezés alól a hatósági házi karantént elrendelő határozat kiadására illetékes járványügyi hatóság felmentést ad.. Hogy ez csak magyar negativ tesztre, vagy kintire is érvényes .

Csodabogár 2020.07.20. 09:17:09

@Folytonutazok: Itthon fizetős tesztre semmit nem kellett várni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 09:20:28

@szélsőséges középenálló: Nagyon sok kérdés nem volt tiszta teszteléssel kapcsolatban, volt akit nincs háziorvos is elutasítottál, mivel bár magyar, de nincs magyarországi lakcíme.
Az illetékről is a koronavírus vonal úgy tájékoztatott szerda délután , hogy azt majd augusztus 1-jétől kell.

Ennek ellenére akik felmentést kértek egy negatív teszt után- akikről tudok - mindnek be kellett fizetni.

Az sem teljesen tiszta, mi van azokkal , akik piros vagy sárga országból jönnek közúton , vagy repülővel , de ‘zöld’ átszállással . Önként kell jelezni ? Vagy rájuk más törvény vonatkozik ?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 09:24:25

@Csodabogár: Ez nem teljesen igaz. Vannak olyan területei az országnak, Ahol a fizetős tesztet is csak heti egy alkalommal veszik le. Illetve több emberről tudok aki nek ugyan meglett szombatraak negatív teszt eredmény mégis ma oldják fel a karantént.

Nekem az a problémám hogy egy teljesen ki nem dolgozott törvény esetén, pont azoknak pluszmunka , akik igazán semmiről nem tehetnek.

Nem tudom mit kéne csinálni, de szerintem mindenkinek könnyebb lenne, ha a repülőtéren már levennék a mintát.

Platonica 2020.07.20. 09:33:02

Az en kerdesem: mivel a tesztek eredmenye nem azonnali, lehetseges-e egyaltalan 5 napon beluli 2 negativ teszt birtokaban hazautazni? Van esely mindkettot 'beszerezni' ilyen intervallum kikotesek mellett?
Nincs gyakorlati tapasztalatom, szoval ezek nem koltoi kerdesek.

Folytonutazok 2020.07.20. 09:34:21

@szélsőséges középenálló: A törvény egyértelmű, de a menete, hogy miként zajlik az egész, már kevésbé. Én szeretek előre tájékozódni és felkészülni, nem csak sodródni az árral. Múlt hét hétfőn még ezt derítettem ki a hatóságoktól, hogy a menete a karantén felmentés alól a következő: karantén -> járványügyi hatósághoz kérelem a karantén mentesség alól -> ennek a rendőrséghez való eljuttatása -> ők kiadnak egy határozatot, hogy elmehetsz tesztre -> tesztelsz -> eredmény után küldöd a járványügyi hatóságnak -> ők tájékoztatják a rendőrséget -> a rendőrség meg majd "elenged" (itt is kérdés, hogy ez hány munkanap alatt zajlott volna le). Ehhez képest 3 napra rá már az alábbi menetet mondták nekem: karantén -> háziorvos tesztet kér -> kijönnek a mentők tesztelni - > stb. stb. Tovább nem is érdekelt, mert úgy voltam vele, hogy hagyjuk, mire az egészen végigmegyek, lesz vagy 5-6 munkanap és inkább kint csináltatok majd két tesztet (ez sem lesz azért egyszerű sem olcsó).

2020.07.20. 09:34:46

@tildy[UK]: Egyértelműen a magyarra.
Ami a gyerekeket, a kiskorúak illeti, arra azt kell mondanom, hogy ők sem kivételek, nekik is rendelkezni kell 2 negatív tesztel a belépéskor. Ha ettől eltekintenek a hatóságok, akkor az azt jelenti, hogy kiterjesztően értelmezik a jogszabályi előírásokat, amihez nincs joguk. Viszont ez Magyarországon sajnos bevett gyakorlat.

2020.07.20. 09:35:43

@tildy[UK]:
"Az sem teljesen tiszta, mi van azokkal , akik piros vagy sárga országból jönnek közúton , vagy repülővel , de ‘zöld’ átszállással . Önként kell jelezni ? Vagy rájuk más törvény vonatkozik ?"

Ők megtalálták a kiskaput, mint a magyarok általában.

Vibi 2020.07.20. 09:38:19

@tildy[UK]: barmelyik tesztre igaz.

Nekunk volt magan PCR tesztunk illetve tobb allami is. A magant azert nem fogadtak el, mert a teszt eredmenyen szam es betusorral volt tikositva a nev. Gondolom ezt lehetett volna egyebkent orvosolni, de addigra a kulfoldi allami tesztet elfogadta az NNK. Mivel arra a mintavetel idopontja nincs feltuntetve csak a kiadas idopontja, igy nekunk azt neztek hogy ot napon bellul volt-e a kiadas datuma. Vegul egy magyar nyelvu mondatot kellett kezzel rairni, hogy a teszteredmeny az teljes es nem hianyos. Errol erdemes infot kerni az nnk-tol utazas elott.
Mint irtam mar valakinek par napja, a hatarorok nem orvosok, igy nem erdekli oket ha van teszted vagy nincs, kizarolag hogy honnet jossz, milyen utlevellel. Ezert a teszt eredmenyt erdemes a lakohely szerint illetekes nnk-hoz, rogton a beutazas napjan bevinni, rajta a kezzel irt mondattal. Igy mihelyt a rendorseg megkuldi nekik a papirokat, ami konnyen lehet akar 3-4 nap is, de igy az elrendelo es felmento hatarozatot azonnal ki tudjak adni.
Nem biztatok senkit semmire, de mi nem csinaltunk ugyet a karantenbol tekintve, hogy volt ket negativ tesztunk es irasban par napig nem volt elrendelo hatarozatunk sem, igy senki se tudta, hogy karantenban kellene legyunk. Ezert mi jottunk mentunk. Gondolom te is ezert kaptal csak napok mulva utasitast az appon keresztul. Az appot egyebkent nem kotelezo letolteni es a rendorseg nekem szoban kifejezetten megerositette, hogy ok kizarolag bejelentes alapjan jonnenk ki ellenorizni, vagyis ha valaki bejelentest tesz, hogy megszeged a szabalyokat pl leszedted a piros lapot, vagy kijarsz. Igy mi nem lattuk ertelmet kitenni a piros lapot sem, illetve a hazban tartozkodast sem vettunk komolyan, foleg ugy hogy csak egyikunk lett volna karantenban amugy is.
Mi rutinosak vagyunk barmilyen ugyintezesben, de sokaktol hallom, akiknek adtunk tanacsot, hogy inkabb nem Jon, mert ez nekik tul komplikalr rs

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 09:41:32

@Platonica: lehetséges , de nem a házi teszttel. Autós beállós eredménye kb 20 óra alatt kész .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 09:46:12

@szélsőséges középenálló: nem rendelkeztek , nem kerültek karanténba. Itthon sem kellett nekik teszt.
@Vibi: A ötös lap utcafrontról nem látszott, hiszen azt mondtak a bejárati ajtóra kell kitenni, nem a kertkapu.

Azért ez nem Budapest , hanem falu , egy piros cetlire simán híre mehet , hogy koronás van a házban, miközben nem is. Ezért is kértük az alkalmazást, nem kell itt a macera, hogy minden nap rendőrautó jöjjön a ház elé .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 09:47:42

@szélsőséges középenálló: Miért lenne az, hogy megtaláltàk a kiskaput? Amerikából hány járat jön közvetlenül például? Vagy nagyobb családok akik inkább autóval indulnak útnak akár Svédországból akár Angliából? Mert esetleg az olcsóbb nekik, vagy kutyával jönnek ????

Platonica 2020.07.20. 10:10:37

@tildy[UK]: Autos beallos?? Ketlem, hogy ilyen lenne felenk...
Na mindegy, most ugyse aktualis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 10:18:11

@Platonica: Drive through. De talán most már Walk in tesztállomás is van ( pl. Dalstonban, egy fotón láttam )

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 10:59:50

@szélsőséges középenálló: nincs ilyen kiskapu. ha nincs ellenor a buszon, az nem kiskapu arra, hogy ne legyen jegyem. ugyanolyan szabalysertes mint ha lenne ellenor. jarvanyugyi szabalyok megszegese is szankciokkal jar, ezt kockaztatja aki kiskapukat vizional.

@tildy[UK]: ugyanaz a valasz mint a masik posztnal.

Folytonutazok 2020.07.20. 10:59:51

@Platonica: Ez szerintem a helytől függ, ahol csinálják a tesztet. Volt, aki 1 munkanapot mondott, mások 2-3, sőt volt olyan is, aki azt mondta, hogy veszélyeztetetteket tesztelnek csak. Mondom "akkor is, ha fizetek érte?" A válasz igen volt, szóval ez sem egységes.
Én egy szombati napon jövök haza augusztus 1 után és az első tesztet azon a héten keddre tervezem és csütörtökön csináltatnám a másikat. Itt a probléma az, hogy ha a mintavételtől nézik a 48 órát, akkor ha én csütörtökön megcsináltatom mondjuk reggel, az már nem lesz érvényes szombat délután/este, amikor a határhoz érek kocsival. Viszont ha pénteken csináltatom meg a másodikat, akkor meg nem kapok eredményt nagy valószínűséggel aznap, szombaton meg végképp nem, mert nem dolgoznak, így nem lesz meg a 2. teszt eredménye a határátlépéskor.

2020.07.20. 10:59:51

@tildy[UK]: Én a kiskapu megtalálását azokra értettem,akik pl. elolvassák a posztodat, és úgy döntenek, hogy nem fognak szarakodni a tesztekkel, és mondjuk úgy jönnek haza az UK-ból, hogy belépnek valamelyik schengeni országban, ahol nem követelnek tőlük tesztet, majd onnan, a "zöld" országból jönnek haza. Akár repülővel, akár kocsival.

Minden ország védekezik, ahogy tud, de senki nem mer mégegyszer olyan intézkedéseket hozni, mint tavasszal. Legalább is egyenlőre. Ezért sok a látszatintézkedés.

Platonica 2020.07.20. 11:14:06

@tildy[UK]: Igen, a drive through-t ertem:-), de nem tudok ilyenrol. Plusz az osszes nhs info arrol szol, hogy akkor kerhetem, ha tuneteim vannak. Sem a GP rendelom, sem a 111 ertelmes valaszt eddig nem tudott adni a kerdeseimre. Illetve annyit, hogy nem kerhetek ingyenes tesztet, ha nincs tunetem (nem is akartam bliccelni) v nem vagyok 'essential worker', etc...
Szoval itt sem annyira van meg a hatter sajnos.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 11:19:45

@Platonica: Tünet nélkül is kérhető , be is lehet ikszelni azt. Én is így kértem.

@szélsőséges középenálló: én erre senkit sem biztatok , sőt. Ha jól tudom , ilyenkor a te felelősséged jelezni ezt a hatóságoknak .

Platonica 2020.07.20. 11:30:01

@tildy[UK]: NHS? No erdekes. Nemreg beszeltem a 119-nal, es konkretan azt mondta, hogy utazasi cellal nem lehet, tunetmentesen pedig csak x es y esetben (ami egyik sem vagyok).

De fejenkent kettot is el tudtal volna intezni, ha idoben ugy alakul? Ez egyre bizarrabb...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 11:33:08

@Platonica: el tudtam volna , igen . De egyet kertem csak .

Platonica 2020.07.20. 11:42:34

@tildy[UK]: Ugy erted, be lehet ikszelni azt is, hogy kettot kersz, vagy par nap mulva ujrakersz es semmi gond, hogy mar kaptal egyet?
De szerinted mi lehet az oka, hogy hivatalos vonalon viszont kategorikusan mas infot adnak?
Bocsi, hogy ertetlenkedek, de tenyleg nem tul kovetheto... (nem amit te irsz, hanem az altalanos helyzet).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 12:00:53

@Platonica: be lehet ikszelni , hogy 1t kérsz , és tünet nélkül . Kettőt nem tudom lehet-e Home kittel kérni

2020.07.20. 12:46:27

@tildy[UK]: Én sem biztatok senkit. Jelenteni? Mit?

Golf2 2020.07.20. 12:47:30

Nyugi, meg lesz oldva.A bér-kukkolók már leadták a drótot,hogy mi fáj.Legközelebb nem baráti országokból 3 kell.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 13:15:28

@Golf2: oroszok, szerbek, usakok sargak, torokok pirosak, allitolag orban baratai. nemetek, hollandok, belgak zoldek, allitolag orban ellenfelei. olyan a szemed mint a sasnak. olyan csipas.

andrewhorvath 2020.07.20. 13:15:32

nem is orbanisztan lenne ha mukodne...mindezek megtortentek szerda ejjel Debrecenben, ugy hogy vasarnap este volt vissza jegyunk,...nejem azota is karantinben, ugy hogy egy negativ teszttel erkezett ,csutortokon megvolt a masik magyar/ magan teszt, pentek delben az eredmeny emailben, 3000ft befizetve, kerelem megirva,...meg nincs szabadito hatarozat,...bizunk benne kedd dura lesz,.../vasarnapi jegyek bukva 50 ezerert,...mondjam meg?

2020.07.20. 13:34:15

@tildy[UK]: Ha csak egyet is észlelek, jelenteni fogom.

arncht 2020.07.20. 16:42:23

En egyetertek vele, ha nem zold orszag inkabb maradjon az ember el a feneken... Plane, hogy naprol napra valtozhat a helyzet.

Taxomükke (UK) 2020.07.20. 17:56:53

@Platonica: Nekem kellett tesztet csinaltatnom (nem utazasi cellal), es kifejezetten leirtak, hogy csak akkor mehet a dolog, ha vannak tunetek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 18:10:25

@Taxomükke (UK): most ott volt a lehetőség , hogy kiválaszd, hogy nincs tüneted . Én is ezt választottam .

Platonica 2020.07.20. 18:27:02

@Taxomükke (UK): Igen, en is igy tudtam.

@tildy[UK]: Linket tudnal kuldeni esetleg, mert en eddig innen tajekozodtam, es eszerint a tunetmentesek csak korhazi keresre kaphatnak tesztet.
www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/testing-and-tracing/get-an-antigen-test-to-check-if-you-have-coronavirus/

2020.07.20. 18:27:29

@tildy[UK]: Az az információ honnan volt, hogy egy negatív teszt kell a belépésnél?

Eva Vincze 2020.07.20. 18:55:15

Azt kellene megtudni, hogy a UK-nak az a régiója mentes-e (legalább részben) a fertőzéstől, ahonnan szeretnének hazajönni. Ez esetben másként bírálják el a beutazást. (Valószínűleg felmentik a teszt(ek) és a karantén alól). Legalábbis pár napja ez hangzott el a híradásban. Ennek a könnyítésnek kellene utánanézni...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 19:11:42

@Eva Vincze: Ezt meg most vezetik be.

@szélsőséges középenálló: A belepesnel ket negativ teszt kell. A karanten aloli felmenteshez kell 1 negativ teszt, ami nem volt megmondva itthoni vagy kinti is jo, vagy csak a tipusa. Tobb helyen es tobb emailben ( ezt @Muscari is tudja igazolni) is megjelent, hogy egy kulfoldi teszttel is volt olyan kormanyhivatal, amely elfogadta a felmentest. O screenshotolt is, en nem.

@Platonica: Kulfoldrol nem tudok belepni az nhs tesztrendelo rendszerbe. Ha elinditod az igenylest, ott vannak olyan opciok, hogy van tunetes vagy nincs. En igy kertem tesztet.

Golf2 2020.07.20. 19:16:41

@droid_: nem is orbanisztan lenne ha....erre a kommentre is van magyarázatod okostojás?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 19:17:06

@Platonica: Amugy nez szet angliai magyar fb csoportokban, igen, rengeteg igy jottek kintrol ket teszttel. Bementek ketszer drive hroughba. Elobb utobb szerintem kibukik a dolog. Vagy fizetni kell ( 140 font korul talan)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 19:49:38

@szélsőséges középenálló: ezt küldték el, egyébként meg nnk adta meg több embernek is egy negatív kinti teszt alapján ( ezt a linket küldték , www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/744-hogyan-zajlik-a-beleptetes-magyarorszagra-a-magyar-allampolgaroknak, illetve kiadtak róla egy doksit de már annyi az info minden felől , hogy nem találom . ) Ahh talán ez az :

www.nnk.gov.hu/attachments/article/742/Orsz%C3%A1gok%20besorol%C3%A1sa%2007%2014.pdf

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.20. 19:51:24

@Golf2: hamar feladtad a temat. nem tudom miert hittem azt, hogy majd megprobalsz magadtol irni valamit. idezzel inkabb valami offtopikot, az jol megy, lehetoleg angolul, google translate-tel, forras nelkul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 20:00:25

@szélsőséges középenálló: hidd el azóta os össze vissza kavarás megy . A gyerekeim (6 éven aluliak ) karantén nélkül bejöhettek, miközben többeknek most azt írják hivatalos helyekről , hogy nekik is házi karantén van. ( most aggódjak ? Ne aggódjak ?)

Meg az utolsó linken olvasd el, mit adott ki a népegészségügyi központ, ami sehol nem írja azt , hogy magyarországi negatív teszt kell a mentesseghez, csak a típust . Érted , most az egyszeri ember ezen hogy igazodjon ki, ha totál ellentmondóan a különböző helyekről a válaszok ? Mindegy, karantén vége , de sajnalom azokat akik most jönnek és azt hiszik majd könnyen kapnak ingyen tesztet itthon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 22:11:56

@szélsőséges középenálló: igen, " Azt írják hogy a BELÉPÉSKOR rendelkezned kell két 48 órás különbséggel elvégzett vizsgálat eredményével, melyeknek negatívnak kell lenni.", plusz azt, hogy 1 negativ tesztre felmentes kerheto.

Amugy nem, nem kaptam ezt meg indulas elott. Ez szerdan vagy csutortokon erkezett.

Azt tudtam hogy ket negativ teszttel sima ugy bejonni, nem lesz karanten. Az mas kerdes, hogy nagyjabol fizikai keptelenseg volt szerda 0 oraig azt megszerezni.

Az nem volt tiszta , hogy egy kinti negativ teszt hogy szamit, ha 5 napon belul keszul itthon is masik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.20. 22:13:41

@szélsőséges középenálló: Tudom, hogy nem tudod kiolvasnia rendeletbol. Es ezt erositik meg a megfelelo szerveknek intezett kerdesek is. Ennek ellenre siman beengedtek a 6 even aluli gyerekeket , teszt nelkul, nem is kotelezik oket tesztre. Mikozben hivatalos informacio szeirnt, akik most jonnek, azoknak azt irjak, de , kell nekik is. Erted mi a gondom ?

Muscari 2020.07.21. 00:46:28

@Taxomükke (UK): én már kétszer is teszteltem úgy, hogy beírtam, hogy nincsenek tüneteim. Simán tovább tudtam menni a rendszerben.
Sőt, most már gyakorlatilag boldog boldogtalant tesztelnek, volt, hogy az utcáról hívtak be embereket.
Nálunk a munkahelyen (kórház) most az összes dolgozónak kellett tesztet csinálni, hogy kiszűrjék az esetleges aszimptomatikus hordozókat.

FutureFry 2020.07.21. 07:24:10

@tildy[UK]: “… Amerikából hány járat jön közvetlenül például? …”

Kicsit más (külföldiek kategória): Amerikából tudtommal jelenleg nincs közvetlen járat Magyarországra. Ezért hiába is engedi Magyarország az amerikaiak belépését (sárga besorolással, teszttel + esetleg karanténnal [1], ami tudtommal a magyar állampolgárokkal megegyező feltételek [2]), ha már az átszállásnál esetleg lekapcsolják a delikvenst (pl. Hollandiában [3]), mert tudtommal az EU egységesen továbbra sem engedi egy amerikai (nem rezidens vagy családtag, pl. turista) belépését [4].

[1] berlin.mfa.gov.hu/asset/view/125743/341_2020_Korm.rendelet.pdf
[2] hu.usembassy.gov/covid-19/
“… In the case of non-Hungarian citizens, those coming from a “yellow” country can enter under the same conditions as Hungarian citizens, . …”
[3] nl.usembassy.gov/health-alert-update-regarding-covid-19-u-s-consulate-general-amsterdam-netherlands-07172020/
“ … Travelers without evidence of legal residency in the EU have been denied entry at Schiphol airport when seeking to enter the Netherlands or transit the Netherlands on their way to another EU country.  Please note that even if another EU country is willing to grant entry to a non-EU resident under a country-specific exemption, that exemption from the travel restrictions may not be accepted by the Dutch Government.  U.S. citizens not resident in the EU seeking to enter another EU country should NOT transit Schiphol Airport.  Post highly recommends obtaining a direct flight from the U.S. to the country in the EU that will be granting the exemption to the travel restrictions.   …”
[4] ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response/travel-and-transportation-during-coronavirus-pandemic_en
“ … For all other third countries not on this list, Member States and Schengen Associated countries are temporarily suspending all non-essential travel from those third countries to the EU+ area …”

kék madár 2020.07.21. 07:38:25

@FutureFry: Anglan keresztul lehet menni Magyarorszagra, mert nem kell Angliaba belepni, es Amerika a sarga zonaban van

Platonica 2020.07.21. 09:35:59

@Muscari: Ez igy van, vegigcsinalhatod tunetmentesen is a tesztre jelentkezest, annak ellenere, hogy az elozetes tajekoztato oldalon feheren-feketen leirjak, tunetmenteseknek nem lehet csak x es y kivetel eseteben.
A boldog-boldogtalan tesztelest meg csak a felettes szerv nem tudja ezek szerint, mint emlitettem, a 119-os tajekoztato bacsi kerekperec megmondta, hogy tunetmentesen es/vagy utazasi cellal nincs nhs teszt lehetoseg es punktum:)
Szoval lehet kiskapuzni vagy £280 per kop 2 negativ tesztet kerni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2020.07.21. 10:10:05

@Platonica: Azert esetemben meg az orvosi dolog is all, hiszen rendszeresen kell megjelennem terhesgondozason. Oke, nem mutet.

FutureFry 2020.07.21. 16:32:43

@kék madár: Igen, valószínű az olyan országok a “nyerők” az átszálláshoz ahol:
- Nem korlátozzák a tranzitutasokat Amerikából
- Nem a Schnengen terület része
- Van közvetlen járat Magyarországra
- Nem esik a “piros” kategóriába
Úgy látszik Anglia (London/Heathrow) - jelenleg - megfelel ezeknek a feltételeknek…

kék madár 2020.07.21. 19:17:26

@FutureFry: ja, mar csak repulot kell talalni :)

élhetetlen 2020.07.22. 01:40:05

@tildy[UK]: „hidd el azóta os össze vissza kavarás megy”. Igen, az unokahúgom tavaly férjhez ment Angliában, és felvette a férje nevét. Nem azzal kezdte a mézesheteket, hogy nekiugrott a papírmunkának, volt rá egy bő éve. Most, mikor nekiállt volna, jött a vírus. Majd lecseng, aug 7-re van repülőjegye. Azt még meg tudja oldani, amit a mostani rendelkezés előír, de, ha az út előtt egy nappal újabb rendelet jön? És a kormányhivatalban itt van az összes irata, fordítva, hitelesítve, de nem tudnak kiadni egy személyit, vagy útlevelet, mert skype-on keresztül nem lehet fényképezni, és egy aláírást sem lehet elfogadni. Vagy haza tud jönni, vagy nem, vagy vissza tud menni egy héten belül, vagy nem, de, ha valamelyik nem sikerül, szept. 1-től nem lesz egy érvényes papírja sem Angliában.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása