oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 12. 06:30,  Egy szelíd demokrácia 26 komment

2020. július 12. 06:30 Határátkelő

Egy szelíd demokrácia

Apróság, ugyanakkor sok mindenről árulkodó dolog tűnt fel a minapi tokiói főpolgármester-választáson. A jelenség lehet naivitás vagy a címben megfogalmazott „szelíd demokrácia” is.

tokio.jpg

A japán fővárosban egy hete tartották a főpolgármester-választást, magyar szemmel akadt egy WTF-jelenség is – számolt be Tshabee.

„Hétvégén volt itt Tokióban főpolgármester-választás. (Az eddigi főpolgármester asszony, Yuriko Koike simán újrázott amúgy.) Meg azon kívül is lehet, hogy ikszelgettek még mindenfélére, de a járvány miatt teljesen nulla kampány folyt itt a környékünkön.

Persze csak ezért még nem írtam volna posztot a dologból, de történt egy annyira WTF dolog közben, hogy muszáj kiírnom magamból. Szóval amikor a feleségem jött ki a szavazóhelyiségből, elejtett egy félmondatot, hogy „két szavazó között mindig fertőtlenítették a ceruzát”.

- Nem a tollat? - kérdeztem vissza.
- Nem, itt mindig ceruzával szavazunk...

Rögtön vágtam is rá, hogy hát azt később bárki ki tudja radírozni. Aztán mondta, hogy ekkor gondolkodott el rajta először, hogy tényleg. De amióta ő szavazni jár, azóta mindig ceruzával ikszeltek. Viszont elvileg itt annyira figyelnek egymásra a politikusok, hogy senki sem tudna csalni ezzel.

Én azért azóta is értetlenül állok a dolog előtt. Most vagy tényleg ennyire erős az ellenzék (nem), vagy ennyire törvénytisztelő politikusokat termel ki magából ez a társadalom (hááát), vagy nem tudom... Az mindenesetre biztos, hogy A Viktor simán keresztbe lenyelné ezt a demokráciát 10 perc alatt.”

A teljes posztot itt találjátok.

Jelentkezés a kanadai állampolgárságért

Nemrég volt pontosan három éve, hogy a Juharszirup szerzői 2017. június 6-án Kanadába érkeztek. Azóta összesen háromszor hagyták el az országot egy-egy nyaralás erejéig, ez pedig azt jelenti, hogy letelt a nettó 3 évük, ami ahhoz szükséges, hogy jogosultak legyenek a kanadai állampolgárságért jelentkezni. Jelentkeznek is.

kanada_8.jpg

„Kb. két hete kezdtem összeállítani a jelentkezési csomagunkat és mára úgy állunk, hogy akár azonnal beadhatnám a kérvényeket. A beadás időpontjával kapcsolatos szabályok elég szigorúak, a jelentkezők legkorábban azon a napon adhatják postára a kérelmüket, amikor az 1095. Kanadában töltött nap letelik.

Most pedig lássuk, hogy mivel jár az állampolgársági jelentkezési folyamat!

Nagykorú kérelmezőként egy 8 oldalas nyomtatványt kell kitölteni, melyben egy csomó személyes adat megadásán kívül nyilatkozni kell, hogy a kérelmező hol lakott és mit csinált Kanadában a jogosultsági idő megszerzése alatt és természetesen mellékelni kell pár támogató iratot:

- két fényképes igazolvány másolatot, mely tartalmazza a születési dátumot (az Ontario jogsi és a tartományi egészségbiztosítási kártya pont alkalmas erre)

- útlevél másolatokat az elmúlt 5 évre vonatkozóan, akkor is ha már lejárt a régi útlevél

- annak a számítását, hogy a jelentkező hány napot élt Kanadában és hány napot töltött az országon kívül (erre van egy Internetes felület, majd a kalkulációt el kell menteni, ki kell nyomtatni és mellékelni kell a jelentkezési csomagban)

- az angoltudást igazoló nyelvvizsga másolatát (ha a PR eljárásban ez már becsatolásra került, akkor nem kell újabb nyelvvizsgát tenni akár a már lejárt nyelvvizsgát is lehet bizonyítékként felhasználni. Ez egyébként jó hír, mert a IELTS bizonyítvány 2 év után lejár és igen fáradságos és drága újabb nyelvvizsgát tenni, jelenleg meg ráadásul kockázatos is lehet.)

- aktuális igazolványképet 2 példányban
- és annak igazolását, hogy az eljárás díja megfizetésre került. (Felnőttként 630 CAD-ot kell fizetni fejenként, a gyermekek díja 100 CAD) (...)

Számunkra legproblémásabb pont gyermekünk személyazonosságot igazoló iratainak benyújtása volt, mivel fiunknak évekkel ezelőtt lejárt a magyar személyije, Kanadában pedig általában a jogosítvány szolgál azonosítási okmányként, ami neki nyilvánvalóan nincsen.

A tartományi egészségbiztosítási kártyáján pedig nincsen fotó, úgyhogy remélhetőleg a magyar útlevelét elfogadják majd fényképes iratnak, illetve az esetében a második dokumentum lehet egy bármilyen „hivatalos” okirat, amin rajta van a születési dátuma. (...)

Na és mikor vehetjük kezünkbe a ropogós kanadai útlevelünket?

Erre még minden bizonnyal várnunk kell, mert az eljárás kb. 1 évet vesz igénybe még járvány nélkül is, amihez a járványhelyzet hozzátehet valamennyit, mivel az állampolgársági vizsgákat és az állampolgári eskü-tételeket a hivatalos weboldal szerint a COVID-19 miatt egy időre leállították.

Ma olvastam egy hírt, hogy 2020. április óta több ezer online eskütételt szerveztek már, de arról nem hallottam, hogy az amúgy kötelező állampolgári teszteket újraindították volna.

A jelenlegi tippem az, hogy talán 2021. Karácsonyra kanadai állampolgárok lehetünk, de még az is lehet, hogy tudják tartani az 1 éves átlagos ügyintézési időt.”

A teljes írást itt találjátok.

Londoni rollerezés

A vírus okozta helyzetben tanácsos a helyi buszutazást sétával, biciklizéssel, vagy akár rollerezéssel kiváltani. A brit fővárosban élő Hanna utóbbira szavazott, már csak azért is, mert a roller gyorsabb, mint gyalog menni, s járdán biztonságosabb, mint úttesten haladni. Valamint olcsóbb is egyre beruházni, mint kerékpárra.

london_19.jpg

„Fogyásra ne használja senki, mert semmire nem fog menni. A felső (külső rész) combizom viszont durva edzésnek lesz kitéve és rendszeres használat mellett betonkeményre formálódik.

Én egy lábbal hajtok 4 éve, a ballal. Nekem az a stabil, biztonságos oldalam. A domináns lábnak azonnal jönnie kell természetesen az első használat alkalmával. Nem érzem hátrányát, mert nem váltogatom a hajtó lábam. Az állóláb ugyanúgy edződik, sőt az elején úgy éreztem, nagyobb terhelés alatt van.

A rollerezés csak ránézésre tűnik könnyűnek. Kondi nélkül az első út is simán kinyírja az embert. Én egy enyhe dombnak mentem az állomásra, 15 perc alatt leizzadtam és tüdőm kiköpöm feeling kerített hatalmába. Mostanság meg egy 10 km-es esti túra meg sem érződik.

Amire senki sem gondol előre, hogy a térd ki lesz téve extra megerőltetésnek. 2016-ban 2 hónap rollerezést követően gyakran benyilallt a fájdalom a térdembe.

Először térdrögzítővel próbálkoztam, ami segített is, de aztán rájöttem, hogy a térdem porcait belülről kéne támogatnom. Glükozamin vitamint szedek azóta, s voilá megszűntek azok a beszúrások, fájdalmak azonnal. (Glükozamint térdproblémával küzdő ismerősöknek is ajánlottam már.) (...)

Kétszer estem el. Egyszer padkára akartam este ugratni és rosszul becsültem fel a padka magasságát. Kezem kicsit megkoptattam, semmi komoly.

Másodsorra mai napig nem értem. Szerintem ráhajtottam valami köre, vagy járdán hagyott nagyobb valamire, ami megdobott és előre vetődtem. Térdem fájt és ennyi.

Mindig előre estem/buktam vele. Ne felejtsük, hogy vizes időben bizonyos járdafelületek síkosabbak lehetnek. Két kis keskeny keréken haladva a tapadásunk rossz ilyen felületem, csúszni lehet szépen rollerrel.

Tempótól függően menthető a helyzet. Én csak egyszer csúsztam el, hogy a vége az lett, a járdán szó szerint elfeküdtem.”

A teljes írásért ide kattintsatok!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Japán Kanada Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1815993384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2020.07.12. 08:39:12

"Én azért azóta is értetlenül állok a dolog előtt. Most vagy tényleg ennyire erős az ellenzék (nem), vagy ennyire törvénytisztelő politikusokat termel ki magából ez a társadalom (hááát), vagy nem tudom... Az mindenesetre biztos, hogy A Viktor simán keresztbe lenyelné ezt a demokráciát 10 perc alatt."
Haha. Köszi. De jó tipp. a 133 bútor emberem majd megszavazza. - V.

Hari Seldon 2 2020.07.12. 08:41:50

Kanadai állampolgárság:
Ezek szerint, nem csak nálunk van ilyen iszonyatos adminisztráció ezzel.

Arthamyr 2020.07.12. 10:10:25

@Hari Seldon 2: Ez elég sok helyen így van szerintem, de legalább csak egyszer kell megcsinálni. Viszont az elég jó, hogy csak 3 évet kell ott élni, van ahol 10 év (vagy több is?) kell.

nyuszigonosz 2020.07.12. 10:22:03

A kanadai állampolgársági kérelem: hát 3 év az nagyon elönyös hiszen sok országban jóval több év után beadható csak.

@Hari Seldon 2: Adminisztráció meg szerintem szükséges, hiszen valamiért kéri valaki az állampolgárságot, hát akkor meg tegyen is érte, hogy minden papírja ehhez rendben is legyen.

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.07.12. 10:25:08

@Hari Seldon 2: Francba, nem akartam ötleteket adni neki... :D

Wilhelmus80 2020.07.12. 10:41:57

Hollandiában piros ceruzával kell ikszelni. Nem kötelező a szavazófülkében elhelyezett ceruzát használni, a szavazó vihet magával saját ceruzát, tollat vagy akár filcet is. Az egyetlen kikötés, hogy annak is pirosnak kell lennie. A piros ceruza előtt, 1922-ig itt is sima grafit ceruzával szavaztak.

Csodabogár 2020.07.12. 10:51:22

@Hari Seldon 2: Nem lehet, hogy tintaceruzával? Rákosi időben irodában szigoruan azzal írtuk a számlákat, mert azt nem lehetett kiradírozni.
Állampolgárság. Próbálnád csak ki a három lépcsőd svájcit megszerezni.:-)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.12. 11:19:20

japanban politikusok szamoljak ossze a szavazatokat? vagy csabi hiszi azt hogy igy szokas? esetleg mashogyan nem birt patasorbanos viccet faragni belole?

taga20 2020.07.12. 13:28:29

@szélsőséges középenálló:

meséjj, hogy húzza be a csúti a választásokat!

krumpli és cirkusz a vidékieknek, és kész?

taga20 2020.07.12. 13:49:29

bakker, az előző kommentemet visszavonom:)))

kárárámaispj 2020.07.12. 16:33:18

Édes istenem...
Orbánt egyedül a toll állíthatja meg, tényleg.

Ja, és nyilván ő csalna egyes egyedül, az ellenzék genetikailag képtelen bármilyen csalásra.

BiG74 Bodri 2020.07.12. 16:33:19

@taga20:
Nekem van ötven bokor krumpli a kertben, a cirkuszhoz meg itt az asszony.
Lehet többen is vannak errefele hasonlóak, mert itt most épp nem nyerő a vitya.

Taxomükke (UK) 2020.07.12. 17:41:28

@kárárámaispj: Orbánt egyelőre csak egy golyó tudná megállítani.

Csodabogár 2020.07.12. 17:55:14

@Arthamyr: Svájcban minimum 12 év egy helyen, de van ahol több. Azt hiszem Freiburgban 25! És ha a helyi hatóságoknak valamiért nem tetszel, akkor soha nem leszel állampolgár, vagy elköltözöl és kezded előlről az x. évet.

Arthamyr 2020.07.12. 19:08:09

@Csodabogár: Igen, ez is olyan, mint a @Hari Seldon 2: által sérelmezett (?) "iszonyatos adminisztráció", ha valahol a helyi hatóságoknak valamiért nem tetszel, ott bizony te soha nem leszel állampolgár, sőt, akár ki is utasíthatnak: a legtöbb helyen így működik (hol nem?).
És igen, az 5-6-10-12-25 évhez képest a 3 nagyon kedvező, meglepett, hogy pont Kanadában ilyen gyorsan megy.

Hari Seldon 2 2020.07.12. 21:49:33

@Arthamyr:
Nem sérelmeztem, csak megjegyeztem, hogy úgy látszik máshol is kell még a "dédapa lábéretéről" is papír... (vicc volt)

HighTroller 2020.07.12. 23:24:07

A juharszirupos blog posztoljanak: hacsak nem rogton PR statusszal erkeztel, akkor nekem nem jon ki a matek. Az osszes kalkulator azt mondja, hogy a PR elotti napok csak 50%-ban szamitanak. Mi korabban erkeztunk Kanadaba, mint ti, es az elso masfel evunk (mire meglett a PR) csak felnek szamit, szoval meg varnunk kell, mire beadhatjuk a kerelmet...

puhacica 2020.07.13. 00:31:10

@tshaabee: mi is ceruzaval szavaztunk (london) es mi is elegge meglepodtunk, mikor meglattuk. :)

tshaabee · https://tshabeeinjapan.blogspot.com/ 2020.07.13. 15:35:43

@puhacica: Hát nem gondoltam, hogy ez ennyire bevett szokás máshol is... Azt hittem, csak a japán enyire jámbor népség. :D

@droid_: Legalább tízféleképpen tudtam volna belőle patásorbános viccet csinálni. Hát most ezt választottam belőle, na.

@szélsőséges középenálló: Én is pont erre akartam utalni.

@kárárámaispj: Én ennek pont az ellenkezőjét mondtam. Sokszor megmutatta már, hogy a toll sem állítja meg. :)
Az ellenzék meg amíg így folytatja, csalással se fog tudni nyerni.

FutureFry 2020.07.13. 21:11:11

@tshaabee: @puhacica:
Nem viheted/használhatod a saját íróeszközödet (tollat) a szavazásnál ha akarod? (Tudtommal Nagy-Britanniában igen [1])

Egyébként az USA-ban sokan (mostanában meg pláne) postai úton kapják a szavazólapot (és akár több hét is rendelkezésre áll a kitöltéséhez), a mellékelt instrukciók szerint pedig általában kék vagy fekete toll használatát kérik, de tudtommal akkor sem lesz automatikusan érvénytelen ha valaki ceruzát használna [2].

[1] “… although you can use your own pen if you prefer. …”
www.bbc.com/news/election-2019-50381748
[2] pl. Washington államban: “... By law, Washington is a “voter intent” state, which means voters are not disenfranchised if they mark a ballot differently than directed. When voter intent can be discerned, the vote will be counted. ...”
www.sos.wa.gov/_assets/elections/administrators/2018_voter-intent_web.pdf

puhacica 2020.07.14. 00:40:04

@tshaabee: allitolag szimplan praktikum: a toll beszaradhat, elkenodhet... :)

@FutureFry: nalunk viheted, hasznalhatod, de egyreszt eszunkbe se jutott, hogy kellhet, masreszt meg ha nekik igy jo, nekunk is megfelel.

kék madár 2020.07.14. 01:13:53

@taga20: ezen a heten te vagy az ugyeletes, tobbi agymosott az Adrian?

Örömhernyó 2020.10.20. 07:00:56

@Arthamyr: @HighTroller: Ázsiában élek, itt eleve a permanent resident státuszhoz kell 10 év szinte megszakítatlan tartózkodás és munkaviszony, plusz megfelelő jövedelem, adófizetés. Viszont a nem kiváltságos országokból érkező munkavállalók csak maximum 8 évet dolgozhatnak itt. Szóval mondjuk egy filippínó vagy indonéz soha nem kaphat még permanent resident státuszt se. Az állampolgárságot meg szinte lehetetlen megszerezni. Ha valami külföldinek sikerül, az újsághír értékű, írnak róla a helyi lapok, olyan ritkaság. Ja és ha megszerzi valaki a helyi állampolgárságot, akkor le kell mondania minden más állampolgárságáról.
Innen nézve a brit, kanadai, ír, magyar állampolgársági törvények roppant egyszerűek és liberálisak.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása