oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 09. 06:30,  Finn rendszer és magyar melodráma 76 komment

2020. július 09. 06:30 Határátkelő

Finn rendszer és magyar melodráma

Magyarországról Finnországba utazni ezekben a hetekben nem a legegyszerűbb, bár érdekes módon Viktor tapasztalata szerint a helyzetet nem a finnek, hanem kiutazásnál a magyar hatóságok bonyolítják túl.

ferihegy_1.jpgFerihegy még a "békeidőkben"

„Finnország azon EU-s országok egyike, ahová még nem lehet korlátozások nélkül ellátogatni július közepéig Magyarországról. A korlátozásokat egyoldalúan a finnek tartják fenn, nem a magyarok.

Ez alól a korlátozások alól kivételt képeznek például a balti országokból érkezők, de azok is, akik valamilyen „nyomós” okkal repülnek Helsinkibe. Az üzleti út és a családlátogatás épp ilyen.

Finn részről a dolog nincs túlbonyolítva. Nem kell, hogy esküvő, temetés, bar mitzvah legyen, elég a rokon, aki Finnországban lakik és most végre fél év után szeretné látni családtagjait.

Anyám már nagyon várta, hogy lássa az unokáját, mert a tavaszi utazás elmaradt a korona lezárások miatt. A gép indulása előtt, a szokott „Minden rendben” üzenet helyett azonban izgatott hívás érkezett.

„Nem engednek fel a gépre. Igazolni kell, hogy a fiam vagy. Megvan a születési anyakönyvi kivonatod?”

Hmm... érdekes. Nem értettem, miért kérnek a magyar kiléptetésnél, a finnek által egyoldalúan fenntartott korlátozásokra hivatkozva egy régi, magyar nyelvű papírt a Kádár-kori állam címerrel és pecséttel.

Az egész kicsit bizarrul hangzott. De azért ijesztő is volt, mert úgy tűnt Anyámat tényleg nem engedik ki a magyarok, a finn szabályokra hivatkozva

Lefotóztam az útlevelem, és reméltem, ha látják a ferihegyi nagyokosok, hogy finn útlevél, de Miskolcon született ember, meg összekötik az azonos családneveket, talán leesik a tantusz.

Igy is lett.

De azért még anyám lelkére kötötték, hogy valamilyen rettentően hivatalos igazolást kellene szereznie, legalább ugye a Születési Anyakönyvi Kivonat meg kellene legyen, hogy a nagyon szigorú finn szabályoknak megfelelően beengedjék az elzárt, lezárt, izolált, misztikus és távoli Finnországba.

Vicces helyzet volt, mert a finn határőrség semmilyen egyéb követelményt nem támaszt a beutazáshoz, mint az utazó saját deklarációját. Magyarul, amikor megérkezik, megkérdezik, hogy miért jött. Az utazó elmondja. A finnek meg elhiszik.

Ennek megfelelően igyekeztem Anyámat megnyugtatni, és arra kérni annyit mondjon a Helsinki Reptéren: „I am visiting my son and his family in Espoo.”

Néhány órával később boldogan írta, hogy „Semmi extra nem volt megérkezéskor, csak okmányellenőrzés és elmondtam a bűvös mondatot.”

Fellélegeztem és megnyugodtam. Hitem a (finn) rendszerben és a (magyar) fontoskodó melodrámában mégsem alaptalan.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

� Rainbow Falls, California �: @susiehun65 #california #us #usa #rainbowfalls

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9715990596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.07.09. 07:47:06

Az jutott eszembe, vajon milyen írás született volna akkor, ha a magyar hatóságok simán kiengedik a mamát, a finnek viszont nem engedik be.
Gondolom ez esetben az lett volna a gond, hogy a finnek világosan megmondták, kiket engednek be, de a dilettáns magyarok még ezt sem képesek megérteni, és ellenőrizni.

fhdgy 2020.07.09. 08:18:49

Ebből is látszik, hogy Finnország nem Magyarország.

Ott a hatóságok joggal feltételezhetik, hogy az állampolgár igazat mond.

Nálunk joggal csak azt lehet feltételezni, hogy úgy is hazudik, még akkor is, ha nem lenne rá szükség, mert már úgy megszokta.

dikusz. 2020.07.09. 09:01:28

Amikor egy külföldön élő barátom fia(ő már Angliában született) magyar állampolgárságot kért (majd' 3 évbe tellett míg megkapta) a magyar hatóságoknak az összes meglévő hivatalos okmány (még a nagymama anyakönyvi kivonata is kellett) mellé külön kellett még egy nyilatkozat a barátom volt feleségétől, hogy az állampolgárságot kérő fia apja valóban a barátom. Az anyakönyvi kivonat nem volt elég.

2020.07.09. 09:23:02

@Taxomükke (UK): Pedig de. A magyar hatóságok a finn szabályokat, előírásokat ismerhetik, azokat kell betartani, betartani. Azt Budapesten nem lehet eldönteni, hogy Helsinkiben menyire értelmezik lazán egy ilyen előírás, esetleg jogszabály tartalmát, így a magyar hatóságoknak a szokásos protokoll szerint kellett eljárni, ami ebben az esetben az, hogy igazolást kér arról, hogy a kiutazó valóban családtag.

Persze ha a finn hatóságok kifejezetten fölhívták a magyar társszervek figyelmét arra, hogy erre elegendő egy bemondás.....az más.

fhdgy 2020.07.09. 09:29:03

@dikusz.: Én az előző hozzászólásom fényében nem csodálkozom, hogy ennyire paranoiás a hivatal.

Pont az állampolgárság! Bizonyára hallottál róla, hogy a magyar állampolgárság megszerzése mekkora üzlet volt vagy még most is az.

Valóságos bűnbanda repült rá a témára. A bűnbandának szabad, hisz ők a mi kutyánk kölke, de aki nem, na annak elvesszük a kedvét!

Időben visszamehetnénk pl. a nagy olajozás, cigizés, ÁFA csalásokig.

Ezek jellemzően úgy működtek, hogy az aktuális hatalom emberei nagyon megszedték magukat, utána, de csak utána, törvénytelenné nyilvánították az adott módszert, nehogy mások is meggazdagodhassanak. Meg az utólag hozott törvény ugye nem tette lehetővé, hogy megbüntessék a korábbi elkövetőket.

Ügyes, nagyon ügyes.

Ennek aztán az is következménye, hogy a tisztességes állampolgár ( van ilyen? Remélem, hogy akad! ) nagyon nehezen tud átvergődni a hivatalok sűrűre font hálóján.

labirintus1 2020.07.09. 09:44:18

@szélsőséges középenálló: És egy 30 éve kiállított magyar dokumentum (születési anyakönyvi kivonat), hogyan állapították meg a magyar hatóságok, hogy az illető fia valóban Finnországban van? Abból max az derül ki, hogy van egy fia.

De azt, hogy tényleg Finnországban van a fiú (és nem valahol máshol) és hogy tényleg őt fogja meglátogatni az anya (és nem mondjuk körutazást tesz az országban) simán elhitték bemondásra.

Itt válik el nagyon egymástól a Kelet és a Nyugat Európában. Végül kénytelenek arra támaszkodni, amit mondasz, de Keleten azért előtte mindig éreztetik a hatóságok, hogy ők tesznek neked szívességet.

Pöffetegecske 2020.07.09. 10:09:20

@szélsőséges középenálló: Te a saját életed is protokollok szerint és gondolkodásmentesen éled le?
Szerinted az ejtőernyőst a protokollnak megfelelően lökték le a lombról. Szerinted az országból kifelé kell piszkálni anyukát a másik ország elvárása szerint.

Én végtelenül optimistán remélem, kevesen élnek úgy, ahogyan te. Az emberbe azért tettek eszet, hogy használja.

Buchhalter 2020.07.09. 10:21:40

@dikusz.: a törökök se jobbak : párom barátnője egy török fickóhoz ment feleségül.1 év után beadták a kérelmet török állampolgárságra.Cirka 6 év után kapta meg.

Platonica 2020.07.09. 10:37:15

Nagyon pozitiv tapasztalatom volt mind az itteni, mind a magyar hataratlepesnel ki es be is. Semmi tulaggodas vagy bonyolitas, semmi extra a normal utazasokhoz kepest (kiveve, hogy itteni visszateresnel meg kellett mutatni a kitoltott Passenger Locator Form-ot).
Ami Mo-on jobb volt, hogy a repter nem tunt egy szellemvarosnak, viszonylag normalis uzemmodban mukodott, ja es hogy nem volt 14 napos karanten.

Csodabogár 2020.07.09. 12:54:39

@dikusz.: Hjaa... az állampolgárságot sehol se osztogatják csak úgy.:-(
Próbálnád meg külhonban. Lenne vizsga meg minden.

Taxomükke (UK) 2020.07.09. 12:57:35

@szélsőséges középenálló: Nem ez a tipikus káeurópai anyjanevehétpéldányban hozzáállás a laza északi és brit típusú eljárással szemben.

Herr Géza 2020.07.09. 13:05:46

@Buchhalter: Már sorry, de mi ebben a vaszisztdasz? Minden országban vannak szabványok az állampolgárság megszerzésére, szép is lenne, ha minden beházasodott polgár “alanyi jogon“ semmi perc alatt állampolgár lehetne akárhol is.

Buchhalter 2020.07.09. 14:02:40

@Herr Géza: ebben igazad van ,de a török törvények szerint a házas fél 1 éven belül jogosult rá.Ehhez képest +6 év.Addig meg próbálj legálisan dolgozni Törökországban.Volt már erről itt poszt.Szemét népség,tisztelet az igen kevés kivételnek.A cégünk már szívott török "bádogosokkal"( 5-ből csak egynek volt végzettsége.A többi csak kárt csinált,ill török mérnök.Ő csak baromi lassú volt a magyar és német kollégákhoz képest).Személyes tapasztalat még török nyaralás,ahol egy kivétellel szinte minden vendéglátóhelyen próbáltak átverni minket.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.09. 14:15:24

@Buchhalter: hat ez azert mas. miert kaphatna hiphopp allampolgarsagot valaki, mert meghazasodik? a masik sztori viszont santit. magyar allampolgar gyereke magyar allampolgar, fuggetlenul a szuletes helyetol.

nyuszigonosz 2020.07.09. 14:33:21

@Buchhalter: Én most direkt megnéztem neked ezt a török állampolgárságot, de nem egy év után kérelmezhetö, hanem:
akinek török állampolgár a házastársa, akkor három év után kérheti, de nem egyik napról a másikra kapja meg.

Gyorsabb, ha legalább 250.000 USD értékü ingatlant vesz ott, Törökországban az ember :-) és miután megvette ezt, beadhatja az állampolgásági kérelmét - eltarthat ez is, ha meg nem ingatlant akar ott, csak állampolgárságot, akkor félmillió USD értékében kell bármilyen más pénznemben akár, invesztálnia valamibe, ami Törökországban van és marad.

Ezek szerint török állampolgársági kérelemre nem is kell annyi ideig várni mint sok más országban.

Herr Géza 2020.07.09. 15:17:33

@Buchhalter: Már megint csak a háttér nélküli szöveg. Csekkoltad valahol, hogy a “török törvények szerint egy éven belül jogosult a házastárs az állampolgárságra” ? Ha nem, addíg ez amolyan a “Pisti ismer valakit, aki mesélte, hogy...” szintű duma. Van pár ország az EU-n belül is, ahol semmivel nem egyszerűbb házasság által állampolgárságot szerezni, mint mezei bevándorlóként.
Az meg, hogy a törökök “szemét népség”, meg a “bádogosok a cégünknél faszok voltak”, hát vazze, ilyen alapon pl. a magyarokra is lehetne sok mindent kiabálni.
Sajnálatos, ha téged a törökök mindenhol megpróbáltak átverni, én is voltam ott, valahogy nem ezt tapasztaltam. De lehet, hogy mázlim volt, pont kifogtam azokat, akik nagyon vendégszeretők voltak. Nekem tuti egy szuper nyaralás élménye van meg Törökország kapcsán.

Buchhalter 2020.07.09. 15:49:31

@nyuszigonosz: a feleség adta az infót,hogy egy év.Én nem néztem utána.Köszi a helyreigazítást.

Buchhalter 2020.07.09. 15:53:27

@Herr Géza: mint írtam másnak,nem néztem utána.Úgy voltam vele,hogy török a férje ,ott él x éve csak képben van a dolgokkal.Más : nagyon sokan pofára estek már török állampolgárokkal.Ennyi.Ezen kár vitáznod.Kissé más kép gondolkodnak,mint egy átlag európai.Ha annyira kedveled őket,nosza vegyél fel a nem létező cégedbe százat is.Szép napot.Meleg van sörözél.

fhdgy 2020.07.09. 17:25:49

@Buchhalter: Óvatosan és félve szeretnélek kérdezni!

Szerinted az európaiak ránk hogyan gondolnak?

SzZoole 2020.07.09. 17:30:28

Zsuzsi, fürdeni is lehet annál a vízesésnél? :-)

peter3374 2020.07.09. 17:49:29

A finnek hoztak egy szabalyt, amit gondolom hivatalosan tovabbitottak minden orszagnak.
Arrol miert a magyar hatarorseg tehet, hogy a finnek kitalaltak valamit? Nekik az a dolguk, hogy betartassak amit mas orszagok korlatozast kitalaltak. Arrol meg plane nem tehetnek, hogy a finnek leszarjak amit kitalaltak.
Abbol is balhe lett volna, ha felengedik a gepre ellenorzes nelkul, majd a finnek hirtelen elkezdenek ellenorizni es azonnal visszakuldik....

2020.07.09. 17:49:40

@labirintus1: @Taxomükke (UK): Nem erről van szó. Ha a finnek feltételhez kötik a beutazást, akkor a magyar hatóságoknak ezeket a feltételeket kell betartatni. Ha simán kiengedik a hölgyet, majd a finn hatóságok viszont nem engedik be, akkor arról szólna a poszt, hogy a hülye magyar hatóság egy egyszerű dolgot sem tud ellenőrizni.

Halkan jegyzem meg, a beutazókra karantén vár Finnországban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.09. 17:52:10

@SzZoole: haha, amikor ott voltunk (kb 1 hete) 2 srac bemereszkedett (kell az Insta foto,ugye:) Hat nem volt meleguk, mikor kijottek a vizbol LOL
www.world-of-waterfalls.com/waterfalls/california-rainbow-falls/

fhdgy 2020.07.09. 17:55:02

@szélsőséges középenálló: Ismered Te valamennyire ezt az országot?

SzZoole 2020.07.09. 18:00:12

@Zsuzsi65: engem nem zavar a hideg víz ha szép a hely, simán bemegyek és úszok :-))

Vannak fotóim, hogy a 16 fokos óceánban úszok/lubickolok :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.09. 18:06:23

@SzZoole: na, akkor elvezned a Csendes-Oceant itt nalunk, az se sokkal melegebb:)

SzZoole 2020.07.09. 18:10:13

@Zsuzsi65: élvezném én, csak az a baj, hogy messze van :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.09. 18:18:59

@SzZoole: minden perspektiva kerdese :) annak idejen egy 2-3 oras autout nagyon hosszunak tunt nekem pl. Mo-n, most mar az 5-6 ora is rutinnak szamit, ha anyosekhoz megyunk innen LA-bol Cupertino-ba, San Franciso kozelebe.

Herr Géza 2020.07.09. 18:32:32

@Buchhalter: Sose értettem nálad ezt az agresszivitást (bár anno valóban “leápoltalak”, amikor az ugyanilyen általános, semmitmondó, hallomáson alapuló infókat adtad elő alapigazságként...).
Miért is gondolkodnának úgy a törökök, mint egy átlag európai? Mi az az átlag európai? A magyar? A német? Az angol? A svéd?
“ ...nagyon sokan pofára estek már török állampolgárokkal.Ennyi.” Tényleg? :))) Mesélj!
“... Ha annyira kedveled őket,nosza vegyél fel a nem létező cégedbe százat is” Nem vagyok török-fan, de ha valóban lenne cégem, biztos, hogy az érdekelne legutoljára, hogy milyen állampolgár az illető.

Csodabogár 2020.07.09. 18:33:09

@Buchhalter: Szerintem mindig rossz néhány ember, személyes rossz tapasztalat, alapján itélkezni úgy általában. Minden nép közt van jó, rossz, becsületes, csaló stb. Nekünk nagy élmény volt, hogy miután a taxis elment pénzt váltani és mi már lemondtunk róla, hogy valaha is viszontlátjuk, úgy jó 20 perc után megláttuk, hogy fut felénk és lobogtatja a pénzt. Aztán mondta, hogy sehol nem akarták neki felváltani a pénzt, ezért tartott ilyen sokáig. Átvágni meg sehol nem akartak.

SzZoole 2020.07.09. 18:34:47

@Zsuzsi65: ez igaz, na de azért innen oda hozzátok laza 12-13 óra :-)

Csodabogár 2020.07.09. 18:36:08

@SzZoole: Azt hiszem hideg tengerben felétek nincs hiány.

2020.07.09. 18:36:12

@Zsuzsi65: hideg? nyar vegen arra az majdnem 70 fok, errefele meg jo kis otvenpar... mondjuk attol nem kell felni, hogy legyorsul egy aligator, mint a bena 85 fokos floridai vizekben :D

SzZoole 2020.07.09. 18:38:56

@Csodabogár: hát nem nagyon, végülis körbe lennénk vízzel :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.09. 19:03:37

@Rayovac: haha, ha igen, ha talalsz valami jo kis vedett, sekely oblot - LA-tol delre mar akad par. Mi Malibu kornyekere jarunk gyakrabban, ott (sajnos) mindig hideg :) Nezd meg, most is:)
www.ncei.noaa.gov/access/data/coastal-water-temperature-guide/spac.html

De egyebkent erdekes, pont mostanaban beszeltunk rola itthon, hogy mennyivel mas az ember hoerzete egy medenceben, es az oceanban. Itthon a 70F az zimankos a medenceben (ha 80F alatt van, mar be sem megyunk, haha), de az oceanban a 70F mar elviselheto...

Platonica 2020.07.09. 19:04:56

@Taxomükke (UK): Nekem most az otthoni hozzaallas 10x lazabbnak (es ertelmesebbnek) tunik, mint az itteni egy lepes elore ketto hatra kaosz:-(
@peter3374: @szélsőséges középenálló: ez az amit ugysem fogadnak el a nepek, ha eppen lovagolni (melodramazni?) akarnak, hogy mit/miert is csinaltak rosszul Mo-on:-p

2020.07.09. 19:09:40

@fhdgy: Szerintem legalább annyira, mint te. Csak én nem akarom minden áron bebizonyítani, hogy ez egy élhetetlen ország, a magyarok meg Európa legbutább népe.

fhdgy 2020.07.09. 19:25:04

@szélsőséges középenálló: Azt én sem mondom, hogy a legbutább népe. Sőt, a legélelmesebb népe, ami sok esetben már kiveri a biztosítékot.

boborján20 2020.07.09. 20:00:36

@szélsőséges középenálló:

"a magyarok meg Európa legbutább népe."

ahogy téged olvaslak, szerintem igen.

egyébként, ott basztuk el, hogy anno nem felfelé mentünk, mint a rokonok, hanem ide gyüttünk!:)))

fhdgy 2020.07.09. 20:45:11

@boborján20: Ugye, a történelemben nincs mi lett volna ha...

De szerintem nem ott lett elrontva, hogy idejöttünk. Ha már ide jöttünk, egy jó kis központot lehetett volna csinálni. Mennyivel másképp nézne ki a világ, ha az EU központja nem a szélén, Brüsszelben, hanem a közepén lenne, Bp.-en.

Jó most még nem Bp, a földrajzi közép, de előbb-utóbb Ukrajnát is jó lenne bevenni, akkor már az lenne.

No, jó kihúzom a kezem a biliből....

fhdgy 2020.07.09. 22:18:42

@szélsőséges középenálló: A meséket egy idő után ki kell tudni nőni! Tetszik, nem tetszik!

Golf2 2020.07.09. 22:44:57

Új világrend-putyin,trump,erdogan,orban.Isten ments!

kardio1 2020.07.09. 23:19:55

@fhdgy: màrhogy a többi magyar mit gondol rolunk ? Merthogy a magyarok országa is Európa :)

Hórukk 2020.07.09. 23:31:57

@szélsőséges középenálló: A magyar hatóságoknak nem feladata külföldi jogszabályok betartása-betartatásaMagyarországon. Ez eleve egy jogi nonszensz. Ha korrektek akarnak lenni, akkor a külföldi szabályozásról tájákoztatniuk kell az utazót és ennyi.
Ha szerinted mégis a magyar hatóságok feladata a finn jogszabályok betartatása, akkor legjobb lenne, ha a finn antikorrupciós jogszabályokkal kezdenék az egészet.

M. Péter 2020.07.10. 01:20:30

@szélsőséges középenálló: Szerintem nem a magyar hatóságokról van szó, Finnország felé nincs is útlevél-ellenőrzés, hanem a légitársaság aggódott amiatt, hogy esetleg nem engedik be az utast Finnországba. Ebben az esetben a légitársaságnak vissza kell hoznia, esetleg még büntetést is fizethet.

adg 2020.07.10. 06:02:29

@Hórukk: “ A magyar hatóságoknak nem feladata külföldi jogszabályok betartása-betartatásaMagyarországon. Ez eleve egy jogi nonszensz.”

Ebben a hulyesegben mennyire vagy biztos?
Pl az tudtad, hogy mielott felszallsz a gepre, megnezik, rendben van-e a vizumod? Mar persze ha a fogado orszagba kell vizum. A mienket is megneztek. Becsben! Becsben. Nem Magyarorszagon.
Sot, mikor lanyom egyedul volt otthon, nem akartak felengedni a gepre, mert nem volt vizuma. Mi koze hozza egy hatarornek, hatosagnak? Van jegye, majd amikor megerkezik visszakuldik szepen, ha nincs vizuma. Igaz? Aztan szerencsere rajott, hogy nem jo utlevelet adott at, igy azonnal fel is engedték utana.
Szerintem pont jo, hogy igy mukodik, egy csomo kellemetlensegtol megkimelik ezzel a gondatlan vagy figyelmetlen embereket.

Az meg, hogy ebbol egy poszt tud lenni, egeszen szanalmas.
Mi lesz a kovetkezo? Valakinek raleptek a labara Pesten, es hat még ilyet?

FutureFry 2020.07.10. 07:14:52

@adg: Ahogy @M. Péter: is mondta, nem a helyi hatóságok szokták a célállamba szóló vízumot/papírokat nézni az országuk elhagyásakor, hanem a légitársaság emberei, mert ők általában anyagilag felelősek minden nem beengedett utas visszahozataláért és bizonyos esetekben büntetés kifizetéséért is.
Esetleg még előfordul a célállam által “kihelyezett” hatóság is (pl. USA felé menet) aki ilyesmi papírmunkát ellenőriz (meg esetleg “keresztkérdéseket” tesz fel).
A “jobb” légitársaságok egyébként még közvetlen kapcsolatban is állnak a “másik oldal” bevándorlási hatóságaival, nekem pl. egyszer így a beszállás előtt el tudták intézni, hogy a hibás, és ezért érvénytelen (elektronikus (ETA)) ausztrál vízumomat kijavítsák.

adg 2020.07.10. 07:30:57

@FutureFry: szerintem is. Kettovel fentebb irta a srac, hogy a hatosag szivatja az enbereket.

Platonica 2020.07.10. 09:20:50

Az eredeti posztban ez all: „Nem engednek fel a gépre. Igazolni kell, hogy a fiam vagy. Megvan a születési anyakönyvi kivonatod?”

Az nem derult ki, hogy ez most a legitarsasag vagy 'A hatosag'. Legalabbis szamomra, de az elobbire tippelek.

Le Orme 2 2020.07.10. 10:40:19

A légitársaság alkalmazta a finnek által előírt szabályokat, jé! Ezt teszik mindenhol a világon. Legközelebb meg készüljön fel rá az utas és ne háborogjon a semmin.

boborján20 2020.07.10. 18:16:16

@fhdgy: rendszeresen olvaslak itt benneteket, te kimondottan patent dolgokat szoktál kommentelni, de most nem értetted meg, hogy mire akartam utalni.

arra, hogy nézd meg az észteket, vagy a finneket, akikkel állítólag rokonok vagyunk.

nézd meg, hogy ők merre tartanak, és mi merre!

u.i.: kecskék jóvannak?:))

SzZoole 2020.07.10. 18:56:03

@boborján20: dik má tagagádzsó verset bírod :-)))

youtu.be/sryRHUMPAoI

boborján20 2020.07.10. 20:01:54

@SzZoole: tezsvérem, te ismersz engemet!? hát hogyne bírnám!:)))

www.youtube.com/watch?v=r9orkat3WnY&list=RDr9orkat3WnY&start_radio=1

ja bocs, ez lesz az. a csutiéknak ajánlva!;)

www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg

Hórukk 2020.07.10. 20:02:14

@adg: Ebben nagyon biztos vagyok. Képzeld el, ha a magyar hatóságok a világ összes országának a jogszabályait betartatnák velünk. Mondjuk Tuvalu, Comore-szigetek, Dél-Szudán, stb.
Lehet természetesen olyan helyzet, hogy van egy nemzetközi egyezmény pl az USA-val arra vonatkozóan, hogy a magyarok kapnak vízummentességet, cserébe vállalják, hogy már a magyar határon ellenőriznek bizonyos dolgokat az Amerikába utazóknál, megelőzendő a visszaküldés kellemetlenségeit. .
Egy idős hölgy vegzálása egy ilyen stresszes szituációban mint a külföldi repülőút, amikor a helyi viszonyokat ismerő fia "garantálja" hogy a fogadó országba beengedik, ez szerintem csak a hatóság kötekedése - viszont nagyon kellemetlen az utas számára. Ha felelősségi kérdés merül fel, akkor esetleg alá kell íratni a hölggyel egy nyilatkozatot, hogy ismertették vele a finn beutazás feltételeit és kész. Ezután megy a saját felelősségére.

boborján20 2020.07.10. 20:31:23

remélem finom vot a cenzorbának a vacsija, de kicsit sokáig tartott!:))

zene mehet? szerintem finnek:)))

www.youtube.com/watch?v=mjvGjUovxPU&list=RDmjvGjUovxPU&start_radio=1

SzZoole 2020.07.10. 20:34:46

@boborján20: jáj tecsókámbratyókám perszhogy dzsanázom :-))

boborján20 2020.07.10. 21:22:42

@SzZoole: ako nesze more!:)))

www.youtube.com/watch?v=ddOAFzImZk0

já bocs cigánytezsvírem, mellé ment, eszt akartam küldeni!:)))

www.youtube.com/watch?v=Y1aEGtreQWM&list=RDY1aEGtreQWM

boborján20 2020.07.10. 21:22:48

@SzZoole: ja és mégegy, persze lehet, hogy vasárnap fogod látni, me a zitteni sanzonbigotság kurva lassú!:)))

ja a zene. íme tezsvírem;)

(viccet félretéve, te tényleg normálisnak tűnsz:)))

u. i. : csak vicc vot! na lépek, me holnap is meló!

négyzet 2020.07.10. 21:36:38

Ez az anyakönyvi kivonat kérés egészen abszurd. Igen, a helyzet az, hogy az eljáró emberek el se tudták képzelni, hogy azért nincs részletezve a felmutatandó papírok listája, mert nem kell olyan. Mert a finnek elhiszik, hogy az emberek így fogják csinálni - vagyis közeli családtagot mennek látogatni. A külügy oldalán is olyasmiket írnak, hogy a non-essential travel "should be avoided".

SzZoole 2020.07.10. 21:45:40

@boborján20: bameg taga ne kügyé nekem ilyen nótákat me én nem komálom a cigómuzsikát :-)

somlobodog 2020.07.11. 08:29:11

@szélsőséges középenálló: és akkor mi lett volna ha nem repülővel megy hanem autóval? És ha nem az apja hanem az anyja? :)))) érted hogy a poszt egy eset. Sok más eset is lehet. De itt nem az volt. Hanem ez.

somlobodog 2020.07.11. 08:29:17

@Buchhalter: na ja. Ha 3 török bádogos szar, akkor minden török szar. Parádés elme lehetsz.

Le Orme 2 2020.07.11. 11:39:08

@somlobodog:
A lényeg az, hogy ezt az egész történetet a magyar félre terhelő szándékkal írták meg; és a történet ellentettjét is meg lehetett volna írni a magyar felet elítélően.

somlobodog 2020.07.11. 17:46:19

@Le Orme 2: na ja. Gárdonyi is irhatta volna úgy az egri csillagokat hogy vicuska helyett jumurdzsakba szeret bele Bornemissza. B+ nem világos hogy ez egy történet egy interpretációja annak a szemszögéből aki atélte? Nyilván mindent meg lehet máshogy írni. Írd meg. De ne legyen érv az hogy máshogy is LEHETETT VOLNA. De aki írta az így élte át. Minden lehet máshogy.

Platonica 2020.07.11. 18:27:21

@Le Orme 2: Szerintem elsore is ertheto volt, amit irtal (van rajta sapka, nincs rajta sapka effektus). De - ugy tunik - nem mindenkinek jon at.

somlobodog 2020.07.12. 16:33:19

@Platonica: elsőre is atjott. De ez nem a 40x.. impact faktoros Nature. Hanem egy blog. Mi értelme vitatni valakinek a személyes benyomását és azon rugozni hogy de ez máshogy is lehetett volna ha más szemszögből írja? Semmi.

Le Orme 2 2020.07.12. 18:47:14

@somlobodog: Nem. Gárdonyi nem írhatta volna azt.
A lényeg az, hogy a tényeknek vannak józan, értelmes értelmezései, meg van olyan, mint ez.

somlobodog 2020.07.13. 07:36:15

@Le Orme 2: figyelj. Se a reptéren nem voltál úton Finnországba, sem gardonyival nem kaveztal mikor a sztorit irta. Ennyit a tenyekrol és azok ismereterol. Egyszer a tényekkel jössz, egyszer meg mi lett volna ha... Részemről ennyi, unom.

Le Orme 2 2020.07.13. 16:11:17

@somlobodog:
A közkinccsé tett beszámolót bárki megítélheti. Sőt, ha kitalált lenne a történet, azt is, ahogyan az emberek regényeket olvasnak, filmeket néznek, kitalált történetekkel, szereplőkkel. Nem kívánok ilyen mentalitású emberekkel élni, mint ennek a beszámolónak az írója, ezért kerülöm őket, amennyire csak lehet.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása