oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. július 03. 06:30,  Szocializmus Észak-Amerikából nézve 160 komment

2020. július 03. 06:30 Határátkelő

Szocializmus Észak-Amerikából nézve

Akinek eddig kételye lett volna, az elmúlt években Bernie Sanders politikai pályafutása elég masszívan bebizonyította, hogy az Egyesült Államokban a többség nem kifejezetten szimpatizál az általa szocialistának tartott nézetekkel (legyenek azok Európából nézve mégoly visszafogottak is). Persze az a szocializmus és az, ami például Magyarországon 1990 előtt volt, köszönőviszonyban sincs egymással. Steve mindenesetre öt tanulságot szedett össze ezzel kapcsolatban.

egyesult_allamok_szocializmus_foto_gettyimages.jpg

„Azok a határátkelők, akik Észak-Amerikába vetődtek és pár évet (vagy többet, mint én) itt töltöttek, valószínűleg rájöttek, hogy a „szocializmus” itt sokak körében nagyon nem népszerű.

Más az értelmezésük és valahogyan, szerintem hibásan, arra a rendszerre gondolnak, ami nálunk és a „szocialista táborban” 1989 előtt ment. Azaz, hogy minden fontos ipar, stb. állami tulajdonban van. Ettől borzonganak. Jó magam szintén.

Nem a Skandináviában menő szocializmusra gondolnak, ahol a kapitalizmus virágzik, de az állam szerepe persze nagyobb, mint az USA-ban, avagy itt, ahol én élek, Kanadában.

Bernie Sanders sorsa

Itt irtóznak a nagy kormányapparátustól, és a vele járó magas adóktól. Egyik kedvenc volt elnökjelöltem, a demokrata Bernie Sanderst is ezzel vádolták meg.

Saját pártja, a Demokrata Párt simán megszabadult tőle, pedig csupán általános kormány által irányított kötelező betegbiztosítást akart bevezetni, és ingyenes oktatást, amit magasabb vállalati adóval és a nagyon gazdagok magasabb adójával tervezett finanszírozni.

De meglepő módon itt ez skandalum, ellenzői azzal érvelnek, hogy „az adód fel fog menni”, azt pedig a jó itteni polgárok nem szeretik.

Az amerikai mód szerint te magad vagy életed ura, te magad kell, hogy egészségedre és biztonságodra, stb. ügyeljél, nem pedig mindezt holmi szürke állami tisztviselőkre bízni. Brr.

Tanmese a professzorról és a tanítványokról

A fentieket illusztrálandó itt egy népszerű vicc, amit nemrég egy körlevélben kaptam. Talán ismerős. Egész találó szerintem.

Egy okos közgazdász professzor egyszer kijelentette, hogy Ő soha nem buktatott meg egy hallgatót sem, de a közel múltban megbuktatott egy egész osztályt.

Miért? Azért mert az osztály kitartott amellett, hogy a szocializmus jól működne, ha bevezetnék. Nem lenne tovább se szegény, sem gazdag, sőt mindenki egyenlő alapon élne, és annak érezné majd magát. Ismerős?

A professzor azt mondta, OK, csináljunk egy kísérletet és majd meglátjuk, kinek lesz igaza. Mától fogva mindenkinek az osztályzatát csak összeadjuk és egy átlagosztályzatot kap mindenki a végén. Jó? Az egész osztály beleegyezett. A legjobb az 5-ös és a legrosszabb az 1-es osztályzat lesz.

Az első teszt után mindenki 4-est kapott. Így azok, akik tudtak, mert sokat tanultak, reklamáltak, viszont aki kevesebbet tanult, az meg örült az osztályzatnak.

A második teszt alkalmával a hallgatók, akik az első esetben keveset tanultak, még kevesebbet tanultak, és akik először sokat tanultak, úgy gondolták, hogy akkor ők minek igyekezzenek és Ők is kevesebbet tanultak. Így a második teszt eredménye csak egy elégséges, 2-es lett.

A harmadik teszt után mindenki elégedetlen volt, mert mindenki kevesebbet tanult és mindegyik a másikat okolta az alacsony eredményekért. Tehát senki nem volt megelégedve és mindenki megbukott.

Ekkor a professzor azt mondta nekik, hogy a szocializmus ugyanilyen elven alapul, azért fog megbukni. Mert ha a jutalom elég nagy, a szorgalom is nagyobb, hogy valaki sikeres legyen.

De ha egy kormány elveszi a jutalmat az igyekvőktől, hogy a lusta is jól járjon, senki nem fogja törni magát, ha Ő azért kevesebbet kap.

Az 5 tanulság

1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.

2. Ha kapsz valamit, amiért neked nem kellett dolgoznod, azért egész biztos valaki másnak kellett megdolgozni.

3. A kormány nem tud adni senkinek semmit addig, amíg azt valaki mástól el nem veszi először.

4. Semmit nem tudsz megsokszorosítani úgy, hogy először elosztod.

5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni, mert a másik fele úgyis eltartja, és amikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét azokra költi állandóan, akik nem csinálnak semmit, akkor indul el egy nemzet a bukás felé.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Cape Cod Ti küldtétek! Képeket privát üzenetben vagy a #hataratkelo hashtaggel megjelölve szívesen várunk #capecod #us #usa #amerika #america #massachusetts

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: GettyImages)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8715979482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Józsi01 2020.07.03. 08:20:42

Nagyon kíváncsian várom a hozzászólásokat. Az utolsó 5 ponton már előre mulatok, hogy micsuda náczifásisztahollókarvalytagadó nyalánkságok lesznek. :-))))

FutureFry 2020.07.03. 08:49:06

“… Saját pártja, a Demokrata Párt… “
Bár persze közelebb áll a demokratákhoz mint a republikánusokhoz, azért Bernie Sanders igazából független (a szenátusi választásokon is így szerepel és ott így is jegyzik). Az, hogy az elnökjelöltségért Demokrata színekben indult el, az inkább az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt van. Pl, ha ott függetlenként indulna akkor a republikánus jelölt nagy eséllyel nyerne. Mondjuk ennek ellenére lehet megint rá fognak szavazni egyesek idén novemberben, nem pedig Joe Biden-re vgy Trump-ra.

Hari Seldon 2 2020.07.03. 09:06:24

@Józsi01:
Ja mint a képviselőnek is elege van, az 50-ik perctől:
www.youtube.com/watch?v=d8IkyQ9v3n0

kék madár 2020.07.03. 09:11:20

Hat Bernie sajnos meg azzal sincs tisztaban amire a programjat epitette, lovese sincs a skandinav szocializmus lenyegerol. Ahogy ez a post is teljesen semmitmondo volt, pedig fontos es ertelmes dolgokrol is szolhatott volna.A republikanusok szeretik a szavazokat azzal riogatni, hoy a szocializmus az az ami Venezualaban van, ures boltok es anarchia. Ami pont annyira mukodik is, hogy az egeszsegugyet es az oktatast soha ne sikeruljon mukodokepes (nem szabadversenyes, piaci) alapra helyezni, inkabb adosodjunk el egy labtores meg egy tanari diploma miatt egy eletre, hogy elkeruljuk a szocialzmus remet

deppate frog 2020.07.03. 09:14:02

En a problemat abban latom, hogy a csak ket opcio közül lehet valasztani:
- bal oldali (elvileg szocialis), liberalis
- jobb oldali (elvileg erösen kapitalista), konzervativ.

Mindig nagy erdeklödessel olvasgatom az elemzeseket, hogy milyen tarsadalmi retegek, kire szavaznak. Kivancsi vagyok, mi lenne, ha usakoknal egyszer csak volna egy nepszerü konzervativ szocialist harmadik jelölt. Hova tenne a voksat a templomba jaro tömeg?

Golf2 2020.07.03. 09:25:32

Itthon az 5-ös pont teljesült.

Golf2 2020.07.03. 09:32:45

Off. Egyedül álló szülő is jogosult mostantól kedvezményes bérlakásra Bécsben! Olyan személy jogosult a támogatásra, aki nem rendelkezik saját tulajdonú vagy bérelt lakással, és kiskorú gyermeket nevel....Tündérkert...

fhdgy 2020.07.03. 09:49:32

Van ugye a mondás, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék!

A szocializmus kontra kapitalizmus egyik nagy vitája lehet, hogy ezt mennyire vesszük szigorúan vagy lazán.

Ha túl szigorúan vesszük, akkor megtagadjuk az emberi mivoltunkat, mert embereket nem szabad(na) hagyni, hogy éhen haljanak.

Ha túl lazára vesszük, akkor tényleg miért dolgozzon az, aki egyébként tudna, ha úgy is megtömheti a pociját.

Az evést nyilván nem értem csak a biológiai életben maradásra, hanem jóval tágabb értelemben gondolom.

Jó és kívánatos lenne, ha minden ember emberhez méltó életet élhetne. Jó és kívánatos lenne az is, hogy minden ember képes és hajlandó legyen arra, hogy emberi életet éljen.

Vannak esetek, sajnos nem is kevés, amikor valaki objektív okok miatt segítségre szorul. A fenti okfejtés nyilván nem róluk szól.

Taxomükke (UK) 2020.07.03. 10:35:56

@kék madár: Igy van, az evtizedes propaganda nem mulik el nyom nelkul.
Ahogy a keleti blokkban ment az emberek hulyitese, Nyugaton is kokemenyen nyomtak a hazugsagokat.
Ezzel egyutt persze megis nyugati iranyu a migracio, kevesen akarnak keletre "disszidalni".

Hari Seldon 2 2020.07.03. 10:48:51

OFF
Közben, nálunk a miniszterelnök lemondott. (legalábbis így szokás bejelenteni)
Már egy ideje szóltak ilyen találgatások, hogy várható egy váltás. Most a Covid-19 levezénylése, és a helyhatósági választások után van egy lehetőség rá, hogy megindokolják, hogy lezárult egy szakasz.

Macron délután jelenti be, hogy kit kér fel a tisztségre.
ON

négyzet 2020.07.03. 10:49:12

Frappánsnak hangzik a tanmese, csak hát az ingyenes oktatás és általános egészségügyhöz való hozzáférés elég távol áll az ingyenéléstől, amit sugall. Kár, hogy ezzel ér véget a poszt, mert így az elejének és a végének nincs sok köze egymáshoz, hiányzik belőle a reflektálás.

nyuszigonosz 2020.07.03. 11:06:14

Körlevél, benne plakatív tanmese - hát ebböl minek kellett ilyen semmitmondó posztot kreálni?

2020.07.03. 11:14:20

@Józsi01: "Nagyon kíváncsian várom a hozzászólásokat."
Itt van egy (ha kimegy) :)

Mint ahogy a termelést se úgy kéne összehozni, hogy a töltelék helyett az szakadjon meg, aki "komolyan" (a munkát önmagában komolyan lehet venni, az a baj, hogy az esetek 100%-ban a körítést nem) veszi a munkát.
Innen tovább lehet gondolni az egészet végig.

desw 2020.07.03. 11:14:38

Magyarországon még mindig ez a büdös szocializmus van, ez kell a többségnek.

10 millió álompolgár, és csak ~4 millió munkavállaló, amelyből 1 millió állami dolgozó és 1-1,5 millió minimálbéres => brutál magas adók és szegényes állami szolgáltatások.

2020.07.03. 11:15:01

A példa jópofa, csak nem igaz. A tanulságok pedig naivitások, és tévesek.
Ami az USA-ban folyik közel 10 év óta, az már nem kapitalizmus, hanem egyre inkább szocializmus.

2020.07.03. 11:15:41

@Golf2: Az világos-e, hogy több ember nem dolgozhat, mint amennyi lehetőség/hely van?

fhdgy 2020.07.03. 11:35:16

@Fény a sötétségben: Most éppen aratási szezon van. Ebben az időszakban falun, aki élt és mozgott, még az én gyerekkoromban is az aratással kapcsolatosan tett-vett bármit is.

Ha a magyar vidéket nézem, kb. 1960-tól elindult egy folyamat, amivel mára eljutottunk odáig, hogy amit régen egy egész falu tudott csak megcsinálni, az aratást, azt ma pár ember sokkal kényelmesebben is meg tudja csinálni. Mondjuk egy kasza és egy klimatizált traktor, kombájn tényleg nem egy kategória.

Ugyanez az élet sok más területén is végbement.

Tényleg nincs szükség annyi dolgos kézre, mint akár 30-40 éve volt.

Akkor viszont azt kérdezem, hogy miért növekszik a nyugdíjkorhatár? Miért nem csökken a munkaidő?

Golf2 2020.07.03. 12:56:50

@Fény a sötétségben: nem dolgozhat...szegény kigyúrt,délben kelők nem találnak munkát...

2020.07.03. 13:16:12

@fhdgy: A nyugdíjkorhatár mindenütt növekszik Európában, nem csak Magyarországon. Azért mert az állam nem tudja, és nem is akarja finanszírozni a nyugdíjrendszert, holott erre lenne lehetősége.
A munkaidő azért nem csökken, mert nincs ütőképes munkavállalói érdekvédelem, amely hatékony ellenfele lenne a globáltőkének.

György Csaba Nagy 2020.07.03. 13:16:39

A professzor (vagy inkább aki annak képzelte magát) félrebeszél: a szocializmus nem egyenlőséget célzott, hanem mindenki képességei szerint dolgozzon, és szükségletei szerint részesedjék a megtermelt javakból. Ez ugye messze nem egyenlősdi, így az egész tanmese hamis.
Persze a ténylegesen megvalósult rendszer nem az elvek mentén működött, nálunk és máshol sem. Korunk emberét az egyéni érdek mozgatja, ha az érdekeltség/kényszer gyenge, nem töri magát a munkában, hiánygazdaságot termel. Néhány helyi vezető ambíciója keveset javított az összképen. A kevés megtermelt portéka elosztásában pedig a hatalmon lévők visszaéltek kiváltságos helyzetükkel. A szocializmusnak nevezett dolgozgatunk-fogyasztgatunk rendszer alacsony hatékonysága miatt bukott meg, mert az egyéni érdekeltség helyett a közérdek uralmát hirdette, s ez a kor emberének semmitmondó, nem üzemanyag. A megvalósítás pedig megcsúfolta az alapelvet.
A kapitalizmus hatékony a termelésben, gyenge az elosztásban. Utóbbira kell megoldást találni. A diagnózis felállítva, terápia még nincs, sőt az az erő sem látszik, amely ezt megtalálja és keresztülviszi. Türelem. Megoldás lesz, de nem a kipcsak téreken születik.

2020.07.03. 13:17:05

@fhdgy:

"Tényleg nincs szükség annyi dolgos kézre, mint akár 30-40 éve volt."
Akkor valószínüleg ezért nem kiváncsi senki arra a dumára, hogy itt csak az nem dolgozik, aki nem akar. Jó hát aki akar dolgozik...
...
kb. a próbaidő leteltéig, vagy egyéb munkával NEM kapcsolatos dolgok miatti búcsúig. A munkaerőhiányra meg van egy jó kis motivációs duma:
Aki akar valamit csinálni, az talál megoldást, aki nem, az talál kifogást.
Ez a fagyi visszanyal és azt mondom, hogy amikor nem munkával kapcsolatos (kivéve a munkahelyi magatartási előírások) okok miatt menesztik a jónépet, az kifogás, besározás, hazugság.

"hogy miért növekszik a nyugdíjkorhatár? Miért nem csökken a munkaidő?"
Te ezt viccnek szántad? :D Ne röhögtess, erre mindenki tudja a választ lol.

Mikkamak 2020.07.03. 13:18:11

Az USA-ban a gazdagok fizetik a legkevesebb adót. Az adó nagy részét a lecsúszóban levő középosztály dobja össze. Trump nagy adócsökkentése is igazából a gazdagoknak kedvezett, tehát a helyzet romlik.

Ugyanakkor megy ezerrel a propaganda a "szocializmus"-ról, hogy az milyen rossz és különben is.

Nem gondolom, hogy országos, tehát szövetségi szinten be lehetne vezetni egy általános egészségbiztositást, a szövetségi állam viszonylagos gyengesége miatt. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a for-profit, a megelőzés helyett a gyógyitást preferáló egészségügy sokak - egyre többek - számára elérhetetlen. Amikor sok cukorbeteg ott tart, hogy "spórol" az inzulinnal mert nem tudja megfizetni, ott nagy baj van. Ez már most megmutatkozik az USA világviszonylatban nagyon rossz egészségi mutatóiban.

Múltkor beszélgettem a fiammal, hogy milyen esélye lenne az USA-ban egy általános egészségbiztositásnak és az jött ki a dologból, hogy csak az egyes államokból kiindulóan lehetne valamit bevezetni (először csak államon belül, aztán, mint az EU-ban, az egyik állam elfogadja a másik állam biztositási kártyáját), maximálisan megértetve a néppel, hogy szó sincs ingyenességről vagy mindenkinek a legjobb, legdrágább ellátásról.

Miért kicsi a valószinűsége? Mert az egészségügyi és gyógyszerlobbi azonnali agymosásnak fogja alávetni a népet (pénze van rá), mindenki fújni fogja, hogy milyen rossz, ha mindenkinek van kötelező alapbiztositása és a gyógyszerek árát korlátozzák. Jönni fognak a horror történetek a kanadai várólistákról és hogy ezek mennyi ember halálát okozzák, bezzeg az USA-ban bárki azonnal orvoshoz juthat.

Egyébként a drága gyógyszerárakra eddig felhozott megoldás az, hogy vegyük (állami szinten) a gyógyszert Kanadából, mert ott olcsó. Azóta sem tudom, hogy szürke importra, vagy mire gondolnak pontosan.

Az átlag amerikai miközben a szocializmus ellen harcol, kiáll a Medicare mellett, mert az ugye nagyon fontos...

Mikkamak 2020.07.03. 13:18:24

@kék madár: Én az oktatást kivenném ebből, mert ugye az alapoktatás az állami szinten van és állami iskolában ingyenes (teljesen ingyenes, tankönyvet is adnak).

A felsőfokú oktatás meg bonyolult, de megoldható olcsón is és drágán is. Tanári diplomáért nem kell drága magániskolába menni, sőt, megfelelő tanulmányi átlag hiányában, ösztöndij nélkük egyáltalában nem kell drága magániskolába menni. És sajnos tisztában kell lenni, hogy a munkaerőpiacon melyik diplomával lehet jól elhelyezkedni és nem költeni súlyos dollárezreket olyanokra, amikkel nem (mivelhogy olcsón is megoldható).

littke 2020.07.03. 13:25:27

@fhdgy: A nyugdíjhatár azért növekszik mert a nagy átlag tovább él. Az adót emelni egyik kormány sem akarja, a nyugdíj befizetésekre alapul, ami egyfajta "adó" a még dolgozóakon.

fhdgy 2020.07.03. 13:28:52

@szélsőséges középenálló: A nyugdíj is, a munkanélküli segély is, a szociális segély is pénz.

Teljesen mindegy, hogy valaki ( már ) milyen jogcímen nem dolgozik, az pénzbe kerül, ha nem hagyjuk éhen veszni.

Nem mindegy, hogy melyik zsebből fizetjük?

Szerintem morálisan jobban kezelhető, ha minden munkára képes ember dolgozhat és azért kap pénzt, nem pedig segélyt.

A konkrét állításodra, hogy nem lehet finanszírozni a nyugdíjat: többeknek nyugdíj, kevesebbeknek ilyen olyan segély, és nem romlott az egyenleg.

fhdgy 2020.07.03. 13:35:22

@Fény a sötétségben: Nem szántam viccnek a kérdésemet.

Ha van egy társadalom, aminek x millió munkaóra kell egy adott időszakra, akkor azt kb. egyenletesen, a munkaképesek között kellene elosztani.

Az egyik ember úgy érzi, hogy megszakad, a másik meg az unalomba döglik bele?

Egy ilyen társadalom előbb-utóbb lejtőre kerül.

Ezt már látjuk is. Lenne még idő kapcsolni, csak pesszimista vagyok.

fhdgy 2020.07.03. 13:39:38

@littke: Mégegyszer: a nyugdíj is pénz, a szociális segély is.

Ha kevesebb nyugdíjat fizetek, de több segélyt, akkor mit takarít meg a társadalom?

Egy qrva egyszerű példa:

Egy liter tej legyen 200 ft, mindennel együtt.

Nagyon kedves akarok lenni a tejivókhoz, ezért csökkentem a tej árát, DE A CSOMAGOLÁS ÁRÁT KÉTSZER annyival emelem.

2020.07.03. 14:10:56

@fhdgy: Azt kérdezted miért emelik a nyugdíjkorhatárt, és miért nem csökkentik a munkaidőt. Erre válaszoltam. Mire zsebekről, moralitásról, segélyről beszélsz......

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.07.03. 14:45:50

@fhdgy: menjel vegig a kisfaludon, kerdezd meg ki mivel foglalkozik. kerdezd meg azt is, menne-e inkabb a foldekre izzadni a traktor helyett, hogy cserebe legyen kenyer meg takarmany az allatnak es mas semmi.

gabors 2020.07.03. 15:44:01

Az USA-ban van am szocializmus boven Medicare/Medicaid "ingyenes" iskola erettsegig igaz nagyreszt ingatlanadobol fizetik de az is mehet iskolaba aki nem fizet semillyen adot.

bizony az allam futtatja a legnagyobb korhazi halozatot (jol rosszul de jobban mint a legtobb ;privat korhaz) ...

a tomegkozlekedes nagy varosokban igen is "szocialimusra" epul masok penzebol fizetik pl New Yorkban a metrot buszokat kompokat stb... moundjuk leglabb van.

valaki mar irta hogy bizony a legtobb adot az alsobb osztalyok fizetik csak ugyesen van igaz szemelyi jovedelem adot esetleg nem fizet de TB jarulokat meg igen igy aki munka jovedelembol el joval magasabb adosavban fizet mint aki "uzletember" es akar duplajat is elerheti az ossz adozasa ..

Én és Énke 2020.07.03. 16:21:28

A munkásosztályra szabott szocialista forradalom manapság utópia. Lenintől tudjuk - nyuguggyék - hogy egy valamirevaló átmenethez nélkülözhetetlen a proletárdiktatúra. Csakhogyaz egykor kisemmizett munkás azóta megszedte magát. Békés úton nem fog lemondani a kemény munkával megszerzett házáról, az autójáról és a nyári lakjáról a sértődöttek javára. Próbálja meg valaki kicibálni a kezéből a fűnyíró gépet!
:-)

Csodabogár 2020.07.03. 16:25:08

@Fény a sötétségben: A nyugdíjkorhatár azért emelkedik, mert az emberek tovább élnek. 30-40 évvel ezelőtt 60 fölött már öreg volt mindenki. Ma meg még 70 felett is jó erőben vannak. Hol az a nyugdíjintézmény, ami képes 20-30 évig tisztességes nyugdíjat fizetni. 60 évesen nyugdíjba menni ma már nevetséges.

SzZoole 2020.07.03. 17:48:42

Furcsa szelek fújdogálnak ott az USA-ban.
Üldözik a feketéket ( szegények), szerintem Trump célja a hypo bőr alá injekciózása nem a Covid ellen volt, hanem a feketék kifehérítése.

Aztán a himnuszt is cserélnek!

Meg amit most olvastam, hogy a Mount Rushmore-t is követelik vissza az indiánok és követelik, hogy a szobor fejeket távolítsák el. Ja meg Trumpi nemkívánatos személy a holnapi július 4. ünneplésen(ezen nem csodálkozom)

Amúgy július 4 nem sérti valakiknek az érzéseit?

2020.07.03. 19:04:14

@Csodabogár: " 60 évesen nyugdíjba menni ma már nevetséges."

Ha 30-40 évig kemény fizikai munkát végeztél volna, mondjuk több műszakban.......na akkor nem tartanád nevetségesnek. Főleg ha nő vagy.
Persze az íróasztal mellett lehet jó erőben lenni 70 évesen is.

gabors 2020.07.03. 19:19:28

@SzZoole: ma lesz az a tuzijatek az Indianok foldjen amit nem visszakernek mert mindig is az ovek volt amit tobb megallopodas is rogzitett meg annak idejen as a legfelsobb birosag mar a modern korban ujra megerositette ... (talan 1974-=ben majd Futurefly bekpizza linket is talan)...

ezekben az ugynevezett rezervatumokban az indianok egyfajta fuggetlenseget elveznek persze a szovetsegi torvenyek nagyjabol rajuk is vonatkoznak ... amugy azt nem hallottam meg hogy le akarnak szedetni a fejeket mert ebbol komoly beveteluk is van a kornyeken ja es van nekik egy jo nagy koszobruk a sitting bull nagy sioux vezer nem messze onnan nem tudom elkeszult-e mar 25 eve jartam arra akkor meg nem volt kesz ..

gabors 2020.07.03. 19:25:10

@SzZoole: "Amúgy július 4 nem sérti valakiknek az érzéseit?
"

talan a britt kiralyi csaladnak meg mindig serti hiszen jo sok alattvalo csuszott ki a kezuk alol.... (na meg ugye ado bevetelek es hat kivertek oket eszak amerika egy jo nagy reszerol)

gabors 2020.07.03. 19:31:54

@SzZoole: nem lattam de ez nem komoly foleg mert nem lenne egyszeru dolog leszedni a fejeket es csak tovabb rongalna azt "sacred" hegyet... amugy tenyleg monumentalis a dolog kozelrol latni igy kepen meg teven nem jon at igazan.

Ja amugy a terulet Nemzeti Park (Federal torvenyek ervenyesek a teruleten) amit nem olyan egyszeru atalakitani ....

Es amugy az indianok maguk is profitalnak belole ...

Ja Black Hills tobbi resze is lenyugozo ....

gabors 2020.07.03. 19:37:22

"Itt irtóznak a nagy kormányapparátustól, és a vele járó magas adóktól. "

foleg azok akik abbol elnek pl borton orok kb 500 ezer van az orszagan rendorok durvan 800 ezer kb 18 ezer kulonbozo rendorsegeken dolgozva ezek tobbsege UTALJA a kormanyzatot eszre sem veve hogy abbol el

emlethenem meg a kulonbozo fegyveres eroket is tobbseguk arch republican smal government lower taxes supporter ... csak kicsit vicces persze

SzZoole 2020.07.03. 19:37:53

@gabors: jajj a királyi család, arra leszek kiváncsi, hogy a őket mikor veszik elő, hogy az őseik a slave trade-bol szedték össze a vagyonuk egy részét........

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.03. 19:48:51

Meg nem olvastam vegig a kommenteket, csak elozetesen a sajat gondolataim. Az amerikai fiatalok (es kevesbe fiatalok) tobbsege nincs tisztaban a szocializmas/kommunizmus fogalmaval es mibenletevel. Eloszor is, keverik a ket fogalmat, ill. egyenlosegjelet tesznek a ketto koze. Masodszor: a demokratikus szocializmus (amit Bernie is hirdet) elvet akarjak itt az USA-ban gyakorlatba atvinni, ami itt NEM mukodne egyaltalan. Hogy miert? Mert nem lehet osszehasonlitani a skandinav es amerikai gondolkodasmodot. Az amerikai egy masculine, a skandinav tarsadalom pedig egy fiminine tarsadalom (errol bovebben Hofstede hires tanulmanyaban lehet olvasni)
Felerosodtek azok a hangok, amelyek a szocializmus "jo" oldalat probaljak ecsetelni. Ebben a videoban pl. egy fiatal megprobalja cafolni azokat a "mitoszokat", amelyek az amerikaiak fejeben elnek a kommunizmusrol/szocializmusrol. Gyakorlatilag dicseri a marxizmus/szocializmus gyakorlatat. A szomoru az, hogy ezzel sokakat felrevezet, ill. teves kepet fest a szocializmusrol, ui. (szvsz) foleg a gazdasagi vetuletre fokuszal (mint sokan), pl ingyenes eu, ingyenes oktatas, stb stb...Ugyanakkor fogalmuk sincs az amerikaiaknak arrol a pszichologiai hadviselesrol, ami a szocializmus alatt ment nalunk. Nem tudtam megallni, hogy ne kommenteljek a video alatt (Susie McMahon alatt olvashato angolul ertoknek.) Ha van kedve valakinek, es sajat tapasztalatait meg tudja osztani angolul az illetovel, tegyetek meg! En meg ados vagyok egy valasszal a video keszitojenek a valaszara)...
Tanulsagos elolvasni a kommenteket, es vegignezni a videot!

www.youtube.com/watch?v=MjwL1mSrPLA&t=83s
www.youtube.com/watch?v=MjwL1mSrPLA&t=83s

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.03. 19:55:02

@deppate frog: a konzervativ szocialista az milyen allatfajta? :))
Egyebkent meglepodnel, mert pl. a feketekrol az a kep el, hogy hagyomanyosan demokratakra szavaznak. Nos, van egy reteguk, akik pont az ellenkezo oldalon allnak. Ok azok, akik nem fogadjak el, hogy be vannak skatulyazva a victim szerepbe.

2020.07.03. 20:07:56

@SzZoole: Be fogják tiltani a sakkot is. Olyan nincs, hogy mindig a világos kezd. Ez rasszizmus.

2020.07.03. 20:07:59

@SzZoole: A két szénakazalfejű, Trump, és Boris még sokra fogja vinni. De remélhetőleg nem a politikában.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.03. 20:19:18

@SzZoole: nevetni fogsz, valoban odaig fajult a helyzet, hogy nemelyek mar arrol beszelnek, jul 4-et nem kene unnepelni ;)
www.wbur.org/artery/2019/07/03/black-american-fourth-of-july

"If you are not white, your freedom is conditional, not a guarantee."
1. akkor definialjuk, mi a "freedom", mert ez igy teljesen vague...
Es sok fekete sem ertene ezzel egyet. Ok azok a kozeposztalybeli feketek, akikrol mostanaban elfeledkezni latszik a narrativa. Ok azok, akik vallalkozok, jogaszok, tanarok, orvosok, es sorolhatnam...

SzZoole 2020.07.03. 20:29:32

@Zsuzsi65: hát figyelj, tudom, hogy sokan a blog bohócának tartanak, mert többnyire el viccelem a dolgokat, de, ennek már a fele sem vicc!!!

Köszönhetően a sok tanulatlan embernek, akik erényt kovácsolnak a tudatlanságukból, szomorú :-((

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.03. 20:46:52

@SzZoole: igen, neha mar nagyon deja vu erzesem van sajnos...azok a dolgok, amit mi csak gyerekkent (szerencsere) hallottunk a szocialista/kommunista ideologia "begyuruzeserol", az most itt elkezdodott, ugy tunik :( Nagyon nem irigylem a gyerekeink, unokaink generaciojat...:( Nem tudom, EU-ban ez mennyire lesz eros, de itt biztos, hogy a "fundamentally change America" elkezdodott...:(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.03. 20:55:59

@Zsuzsi65: ...es a szomoru az, hogy az egyre agresszivabb hangokkal nem tudsz mast kezdeni, mint agressziven valaszolni, mert kulonben teljesen elnemitanak. Ezert erodott fel a megosztottsag, es a szelsosegek.

SzZoole 2020.07.03. 21:03:13

@Zsuzsi65: itt is elkezdődött valami, sajnos :-(

2020.07.04. 00:28:12

@SzZoole: "szerintem Trump célja a hypo bőr alá injekciózása nem a Covid ellen volt, hanem a feketék kifehérítése."

:)))))))))))))))

Nzoltan 2020.07.04. 07:57:46

@Golf2: A fletóék alatt. Most sokkal jobb a helyzet.

Cinkes 2020.07.04. 10:57:02

Ami a kapitalizmusban megy meg nem más mint egy feudális rendszer modern kori alkalmazása. A fent lévők sokkal nagyobb szeletet kapnak a tortából, sokkal nagyobbat mint amire szükségük van, vagy mint amit teljesítményük indokol. Ezt az elosztási rendet igazságosabbá tenni még messze nem szocializmus.

Mr. Hyde 2020.07.04. 10:57:08

Teljesen mindegy, hogy mit gondolsz arról, hogy az emberek mit gondolnak szocializmusnak.

Az egyetlen utópia jelenleg az, hogy a jelenlegi rendszer kisebb-nagyobb változtatgatásokkal az idők végezetéig fennmaradhat.

Bredpitt Monika 2020.07.04. 11:21:57

@Zsuzsi65: koszi megint a videot, most neztem bele a Trumbo c filmbe, de aztan valamiert nem kotott le, majd egyszer megnezem....

amugy a multkori videohoz, a fekete fiatalok parbeszedebol......
mi jut eszedbe ha a Trump szot hallod, a kedvencem: trash......

Zsuzsi, csak egy erzes, hogy nem demokrata szavazo vagy, engedj meg egy kerest, Trump egy vegtelenul buta, ostoba ember, akinek sikerult olyan tuzet szitani az emberek kozott, amilyet mar reg latott Amerika, ra nem szabad szavazni......es akkor most lehet, hogy messzire megyek, de aki ra szavaz, az onmagarol is egy nagyon negativ minosegi bizonyitvanyt allit ki....

BiG74 Bodri 2020.07.04. 11:26:13

A szocializmus nem működőképes, de nem mindegy, hogy egy rendszer hogyan épül fel. Az usa polgárainak nagytöbbsége is besulykolt sztereotípiák alapján nyilatkozik. Észak-Koreában is sokan hiszik, hogy amiben élnek, az a legjobb.
Viszont az itthoniaknak ajánlható az egyik fenti mondat:
"3. A kormány nem tud adni senkinek semmit addig, amíg azt valaki mástól el nem veszi először."

Bredpitt Monika 2020.07.04. 11:31:44

@Hari Seldon 2: most te voltal a hirvivo, pont most lattam a euronews on, hogy uj miniszterelnoke van a franciaknak, de csak fel fullel hallgattam, nagyon meglepodtem, igen, van aki kepes lemondani......

Bredpitt Monika 2020.07.04. 11:33:49

@Golf2: a multkori poszt (nemtudom mar melyik volt) alatti tihanyi temahoz, a hajogyari szigeten is akarnak megint valami BETON hoz kotheto nagy projectet, ami azzal fog jarni, hogy egy csomo fat kene kivagni, Karacsony reagalt mar ra......

Bredpitt Monika 2020.07.04. 11:47:15

egy paran, akik vegul az usaban kotottek ki, mert menekultek egy rendszer elol, azert ez erdekes:

Karády Katalin (1910–1990)
Menekült, bevándorló: Ausztria 1951–1952; Svájc 1952–1953; Brazília 1953–1968; Egyesült Államok 1968–1990

Márai Sándor (1900–1989)
Menekült: 1948–1952, 1967–1979; Olaszország; 1952–1967; 1979–1989 Egyesült Államok

Moholy-Nagy László (1895–1946)
Menekült: 1919–1920 Ausztria; 1920–1934 Németország; 1934–1935 Hollandia; 1935–1937 Anglia, 1937–1946 Egyesült Államok

Szent-Györgyi Albert (1893–1986)
Menekült, bevándorló: 1947–1973 Egyesült Államok

Mindszenty József (1892–1975) o csak a kovetsegig jutott, de megiscsak az usa eba
Menekült: 1956–1971 Egyesült Államok budapesti nagykövetsége; 1971–1975 Ausztria

Bartók Béla (1881–1945)
Menekült: 1940–1945 Egyesült Államok

eßemfaßom meg áll 2020.07.04. 12:00:21

@fhdgy: "Ha van egy társadalom, aminek x millió munkaóra kell egy adott időszakra"

ez az elmélet ott bukik meg, hogy nem x munkaórára van szükség hanem x-y-z-stb szaktudást igénylő munkaórára így hiába küldöd el 4 óra után pihenni az audiösszerakó szakit vagy a sebészt, nem tudod betenni a helyükre a 6általánost meg az élet iskoláját elvégző féltudásút.

2020.07.04. 14:18:42

@Bredpitt Monika: A jelenlegi tüzet, a csőcselék rombolását nem Trump szította.

"es akkor most lehet, hogy messzire megyek, de aki ra szavaz, az onmagarol is egy nagyon negativ minosegi bizonyitvanyt allit ki...."

A gond az, hogy a másik oldalon legalább ugyan ennyi ember gondolja ugyan ezt azokról akik a demokrata jelöltre szavaznak.

Kinek van igaza?

kárárámaispj 2020.07.04. 14:18:54

@szélsőséges középenálló: Hülyeség. Nem fogják betiltani.
Csak simán minden bábu szürke lesz, ahogy a mezők is, ütni viszont nem szabad, csak simogatni a másik bábuját, illetve körbe körbe lépegetni.
A király és királynő mellett még lesz egy új figura a transzkirály, ő minden irányba annyit lép amennyit akar, és külön mosdója is lesz.
A bástyák házassága a továbbiakban elfogadott lesz.

Alick 2020.07.04. 14:19:11

@négyzet: "az ingyenes oktatás és általános egészségügyhöz való hozzáférés elég távol áll az ingyenéléstől"

Na igen, Castro Kubájában ez a kettő egész jól működik, de azon kívül csak rum és szivar van (jó esetben).

Bkkzol 2020.07.04. 14:19:28

Lehet, hogy maga a "szocialismus, kommunizmus" szótól idegenkednek az usában , de a jelenlegi események tükrében nagyon jól érzik magukat az ehez vezető úton. "minden hatalom a dolgozó népé... munka nélküli juttatások... anarchizmus, pusztítás (a múltat végképp eltörölni...)... az a szomorú, hogy ez a csőcselék nem az igazán gazdagokat (ezen szálakat irányítókat) fogja kirabolni, megalázni hanem a 2-3 utcával arrébb lévő felsőközéposztályt. Mint magyarországon is a főnemesség dobbantott a vagyonával és a kulákokat rabolták ki, alázták meg.

Ekrü 2020.07.04. 15:07:58

1. Nem lehet a szegényeket sikeressé tenni azzal, hogy a gazdagabbakat kifosztod.-Kik is voltak azok, akik nálunk a "fizessenek a gazdagok" szlogennel kampányoltak?

5. Mikor a nép fele úgy gondolja, hogy nekik nem kell dolgozni, mert a másik fele úgyis eltartja, és amikor a másik fél rájön arra, hogy akármennyit dolgozik, a kormány a fizetésük felét azokra költi állandóan, akik nem csinálnak semmit, akkor indul el egy nemzet a bukás felé.”-Kik is azok akik a munka után járó adókedvezmények helyett családi pótlék növelést és több "segélykét" szorgalmaztak/szorgalmaznak?
Tanulság?Na, ezekre nem szabad még egyszer rászavazni...

Alick 2020.07.04. 15:58:56

@Mikkamak: Az USA egészségügyére ráférne egy átfogó és kemény antitrust vizsgálat, ízekre szedve az árképzést, a versenyfaktort és a biztosítók-kórházak-gyógyszergyártók "szentháromság" lehetséges összepacsizását.
Állítólag ezt Trump tervbe is vette, összehívta az érdekelt cégvezetőket, de az óvatos keresztkérdések után nem forszírozta az ügyet.
Nyilván megsúgták neki, hogy ha ebbe belenyúl, akkor hamarosan összefut majd egy magányos merénylővel... ha nem is mindjárt Dallas-ban, de valahol máshol biztosan. :)

Bredpitt Monika 2020.07.04. 16:44:43

@szélsőséges középenálló: itt egyedul Trump szemelyen van a hangsuly, nem a politikai hovatartozasrol, a tuzet pedig o szitja azota, amiota elnok lett (most nem a black lives matter re gondolok), ilyen megoszto elnoke nem nagyon volt Amerikanak, oriasi kart csinalt az amerikai tarsadalomban

a mostani tuzet koszonheti mindenki a feher rendornek, aki nyilvanosan kivegzett egy embert.....

HaCS 2020.07.04. 16:50:51

"Nem a Skandináviában menő szocializmusra gondolnak, ahol a kapitalizmus virágzik, de az állam szerepe persze nagyobb, mint az USA-ban, avagy itt, ahol én élek, Kanadában."

Ember ne keverjük a dolgokat. Skandináviában kapitalizmus van.

A különbség abból áll, hogy az egyik oldalon az ember önálló egyéniség, hagyják őt békén, vegyenek el minél kevesebbet a jövedelméből, költsenek csak a (khm... neki) legszükségesebbekre, vagy épp nem is érdekli, mire?

A másik oldalon az ember úgy érzi egy nemzet/közösség/társadalom része, és hajlandó közös célokért közmegegyezésen alapuló, szigorú (és be is tartott) társadalmi szabályok szerint a jövedelmének egy nagyobb részét átengedni (közösen) meghatározott célok érdekében szigorú társadalmi ellenőrzés, kontroll mellett.

Ez belátás, bölcsesség, egyéni- és társadalmi felelősség, érettség kérdése.

Skandináviában a választópolgárok döntenek, sokszor közvetlenül népszavazással még városi szinten is. Semmi köze a szocializmushoz.

kárárámaispj 2020.07.04. 16:50:54

@Bredpitt Monika: "a hajogyari szigeten is akarnak megint valami BETON hoz kotheto nagy projectet, ami azzal fog jarni, hogy egy csomo fat kene kivagni, Karacsony reagalt mar ra."

jajaja. Nehogy már építsenek bármit. Főleg ne a hajógyárin. Már a nevében is benne van, hogy az érintetlen őstermészet.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:21:41

@szélsőséges középenálló: koszi!:)
En ugy gondolom, hogy Trump egy tunet es nem ok. Hogy odaig jutottunk, hogy ket olyan jeloltet sikerult 2016 ota allitani, az a mai tarsadalmi allapotok lenyomata.
Monika, hidd el, a jobb oldalon sem mindenki hard core Trump rajongo, de most is ket rossz kozul kell majd valasztani, mint 2016-ban. Nem tudod, mert nem elsz itt most a "surujeben", de nem latod, milyen lejton indult meg a bal oldal ...:(

SzZoole 2020.07.04. 17:24:25

@Bredpitt Monika: “ a mostani tuzet koszonheti mindenki a feher rendornek, aki nyilvanosan kivegzett egy embert.....”

Monix, az nem lehet, hogy az a fehér rendőr ismerte korábbról azt a szegény Floydot?

Az lehetséges, hogy az a szegény Floyd 8x volt elítélve külömböző bűncselekményekért? Pl. lopás, kábítószer, fegyveres rablás, vagy azt tudtad, hogy fegyvert fogott egy terhesnő hasához?

Vagy azt, hogy 13-14 évet húzott le a sitten?

A fehér rendőrrel együtt voltak disco portások. A fehér rendőr tudta kivel áll szembe amikor intézkedett, tudta, hogy Floyd veszélyes. Ettől függetlenül nem volt helyes, ahogy eljártak Floydal, nagyon szomorú ami történt!!!

Csak azért írtam ezt neked, mert annyira nem fehér vagy fekete az amit fentebb írtál.

Peace ✌️✌️✌️

Bredpitt Monika 2020.07.04. 17:30:08

@SzZoole: szerintem meg nagyon is feher fekete,a bbol a szempontbol, hogy a RENDOR NEM ONBIRASKODHAT!!!!!!!!

tok mindegy mit csinalt Floyd, az eleteert konyorgott es a rendor meg a kameraba is belenezett, tudta o nagyon jol , hogy mit csinal

tobb rendor volt korulotte, megbilincselhettek volna egyutt, ha olyan veszelyes volt

utolag azt nagyon rossz dolognak tartom, hogy a rendorok ellen fordulnak az emberek, az usaban nagyon el lett b....va az, hogy teret engedtek a fegyverviselesi jogoknak, nem csodalom, hogy a rendorok nagyon resen vannak, de amit ez a rendor csinalt az
MEGENGEDHETETLEN!!!!!!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:31:09

@Bredpitt Monika: bocs, erre a valaszom Szelsoseges kozepenallonak ment. Egyebkent jo a nick, en is ilyen vagyok:)
Mindjart belinkelek egy tanulsagos videot arrol, hogy sok liberalis amerikai fiatalnak mennyire teves elkepzelesei vannak a szocializmusrol (tevesen a dan modellel teszik egyenlove, lsd Bernie
kampany). Ez a srac a videoban nyiltan sorolja a sok "jot", ami a szocialista orszagokban zajlott. Mar emlitettem ezt a linket, de erdemes megnezni!
youtu.be/MjwL1mSrPLA

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:32:30

@Zsuzsi65: nem tudtam megallni, es kommenteltem a video alatt, haha:) (Susie McMahon)

Bredpitt Monika 2020.07.04. 17:32:48

@Zsuzsi65: irjal rossz dolgokat Biden rol, kerlek, tenyleg kivancsi vagyok ra.........

SzZoole 2020.07.04. 17:33:34

@Zsuzsi65: Trump csak egy báb szerencsére, hagyják szerepelni, kiélheti gyermeteg álmait, szerintem :-)))

Bredpitt Monika 2020.07.04. 17:35:33

@kárárámaispj: merre laksz? en minden nap mellette megyek el naponta ketszer, eleg sok fat latok ott, tok mindegy mi a neve

a BETON meg nem veletlenul lett nagy betuvel irva, ugy tunik Viktor es a haveri kor abbol tudnak a legtobbet kilopni maguknak

SzZoole 2020.07.04. 17:40:18

@Bredpitt Monika: nem érted mit akartam mondani, nem baj.

Vállvonás

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:40:18

@Bredpitt Monika: a problema az, hogy sokan beleesnek abba a hibaba, hogy szemelyre, es nem programra szavaznak. Nem Biden szemelyevel kifejezetten van problemam (nem ismerem ot, mint embert annyira, hogy velemenyt tudjak mondani, a media innen vagy onnan meg bias, abbol nem tudok itelni). Azzal az irannyal nem tudok azonosulni, amerre a liberalisok viszik az orszagot. A masik oldalrol nezve pedig Trump mint ember nem feltetlenul a kedvencem (a tegnapi Mt. Rushmore beszeden is ugyanugy meglattam a populista jegyeket), de mivel ot valasztotta a jobb oldal (pech), nincs mas alternativa.

Bredpitt Monika 2020.07.04. 17:41:20

@Zsuzsi65: nem kerdojelezem meg, amit a baloldalrol irsz, en most elsosorban Trump szemelyerol beszelek, aki ilyen szinten uszitja az embereket, ilyen buta , primitiv modon twitterezget, minosit, osztja az eszt, gondolkodas nelkul kinyilatkoztat es akkora baromsagokat mond, hogy a fel vilag rohog rajta....

szegyen, hogy az usanak ilyen pojaca elnoke van, en errol beszelek, es ha valakinek ez megfelelo, annak szellemeben , hogy a baloldal nem jo.....hat lelke rajta, erre irtam a minosegi bizonyitvanyt, akkor inkabb nem kell elmenni szavazni, ertelmes , intelligens emberek erre az emberre nem adhatjak a voksukat

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:42:39

@SzZoole: abbol a szempontbol igen, hogy o is egy adott lobbit szolgal ki. Mint ahogy minden elnok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:49:23

@Bredpitt Monika: de latod, meg mindig a szemelyre fokuszalsz:) nem a szemely, hanem az altala hozott dontesek fogjak az eleted befolyasolni. Hogy miket es hogyan ir twitter-en, irrelevans. Tudom, sokakat irrital, mert nem ehhez vannak szokva, hanem a sima politikusi stilushoz:) azzal is tisztaban vagyok, hogy o sem mond mindig igazat es/vagy manipulalja a dolgokat az erdekei szerint. De melyik politikus nem ugyanezt csinalja?

Bredpitt Monika 2020.07.04. 17:49:57

@Zsuzsi65: "de mivel ot valasztotta a jobb oldal (pech), nincs mas alternativa. "

ettol kene elszakadni mar......

a szemely pedig igenis fontos, egyes emberek nagyon is bele tudnak szolni a vilagunk alakulasaba, tobbszor hivatkoztam mar a Charlie Wilson fele tortenetre (CW haboruja, Tom Hanks Julia Roberts)

en 92 ben kint voltam Canadaban, lattam Bill Clintont az Arsenio Hall showban, megkerdezte tole hogy hisz e a halalbuntetesben, gondolkodas nelkul azt valszolta, hogy igen, az egesz interjuban nagyon tetszett Clinton, de ez a valasz volt az amikor azt gondoltam, hogy O lesz az USA kovetkezo elnoke, pedig ez nem vall egy demokratara

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 17:53:33

@Bredpitt Monika: sokan azert nem merik nyiltan felvallalni Trumpot, mert akkor oket is "bunko, tusko stb stb-nek mondjak. Pedig sok inteligens, iskolazott, kepzett ember is van koztuk, akik konzervativ beallitottsaguak. Es ahogy irtam, mivel nincs mas valasztasuk, ra szavaznak a demokratakkal szemben. Ez tortent 2016-ban is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 18:01:01

@Bredpitt Monika: mivel nem diktaturaban elunk, azert a checks and balances valamennyire meg mukodik (itt) :) egy torvenyt atvinni nem olyan egyszeru, es elnoki rendelettel nem lehet mindent elintezni. Olvasd el az amerikai torvenyhozas menetet, segit kicsit belelatni a dolgokba es megerteni. Tudom, itt sem tokeletes, sot...;) most epp hogy a lejton valo megindulast szeretne sok ember megallitani. Az USA belpolitikat csak a media szuron at latod, de aki itt el es tapasztalja, tudna meselni...

.

SzZoole 2020.07.04. 18:05:48

@Zsuzsi65: irigyellek, mérhetetlen türelemmel bírsz :-))

2020.07.04. 18:15:27

@Bredpitt Monika: Trumpal neked, meg a demokratáknak, van gondja. A Trump szimpatizánsoknak, meg a konzervatívoknak a szenilitásba hajló Bidennel van gondja.
Többmilliárd kívülálló embernek a világon meg azzal van gondja, hogy a világ papíron még vezető nagyhatalma ott tart, hogy öregotthonból, mentálisan leépülőfélben levő emberekből választ elnököt.

A fehér rendőr megöl egy feketét témához nem fűznék semmit, SzZoole elmondta helyettem.

Azt viszont el kell mondani, hogy ha egy olyan ország, ahol gyakorlatilag 1964 óta van demokrácia, ami egyértelműen csak látszat, akkor az az ország csak látszatdemokrácia. Az USA ezt a látszatdemokráciát akarta/akarja követendő példaként beállítani a világ. számára, ezt a látszatdemokráciát akarja, ha kell erőszakkal exportálni, sőt megvédeni.
Most azonban a dolgok odáig fajultak, hogy a demokráciaexport hazatért, és ott tart az amerikai nép, hogy a saját hazájában kell megvédenie a demokráciát a "demokrata" csőcseléktől, és az őket gátlástalanul támogató Demokrata Párttól.

Ez sajnos azt jelenti, hogy az USA többé már nem minta a demokráciák számára.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 18:16:43

@SzZoole: oh, hat pedagogus voltam valamikor :)
Egyebkent fun fact: egy magyar szarmazasu is indul a valasztasokon! A marciusi elovaszatason rajta volt az elnokjeloltek listajan, csak azert nem szavaztam ra, mert kicsit olyan "gyikember-szeru partja es programja van, haha :) Transhumanist part, o alapitotta. eljatszottam a gondolattal, mi lett volna, ha megvalasztjak! Mekkora asz lett volna OV-nak, haha! Mondhatta volna, hogy meg a Feher Hazban is magyarok vannak! :))))))
Itt az illeto: en.wikipedia.org/wiki/Zoltan_Istvan?fbclid=IwAR3MH1vfkIjcWMA_3xH-G8SJ4ujMy44LE1lg8PgvPJ7A4tsTkAYKuiWMptI

Bredpitt Monika 2020.07.04. 18:19:19

@Zsuzsi65: Zsuzsi, inkabb ne szavazz, ez az ember maga a SZEMET (akarom mondani a szemely), es igen, ha rola van szo, akkor bizony,, hogy nem lehet a szemelytol (es a szemettol....trash) elvonatkoztatni

es az ,hogy nem szamit mit mond, az szamit mit csinal????????????

en a het ev alatt nem talalkoztam azzal, amit latott hallott tavaly osszel, en 2015 ben voltam utoljara kint

a Burger Kingben alltak sorban es a hata mogott egy idos feher asszony elorekiabalt a mexikoi kiszolgalo szemelyzetnek< miert nem mentek haza oda, ahonnan jottettek?

kerdeztem lanyomtol, hogy megkerdeztek e a feher notol, hogy o beall e a penztar moge?

ez a fajta mocskolodas Trumpnak koszonheto es most mar olyan emberek is elhatarolodnak tole, akik jobboldali politikusok,

"Vote for Trump? These Republican Leaders Aren’t on the Bandwagon

Former President George W. Bush and Senator Mitt Romney won’t support Mr. Trump’s re-election. Colin Powell will vote for Joe Biden, and other G.O.P. officials may do the same."

innen a cikk
www.nytimes.com/2020/06/06/us/politics/trump-biden-republicans-voters.html

gondolom ez megbizhato forrasnak szamit

Trump a sotetseg netovabbja, NEM SZABAD RA SZAVAZNI!!!! es igen, szamit a szemely, az emberek szemlyeket balvanyoznak, szemelyeket kovetnek, szemelyekre hallgatnak, szemelyektol varjak a csodat, a valtozast, nem programoktol.........

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 18:21:30

@szélsőséges középenálló: ez igy van! ami meg eszembe jutott a peldadbol: ugyanugy, ahogy az USA nem tudja exportalni a demokraciat azokba az orszagokba, ahol annak nincsenek hagyomanyai, mert autokratikus tarsadalomban eltek evszazadokig (pl kozep-kelet, Afrika), ugy a Berni altal annyira favorizalt demokratikus szocializmust sem lehetne az USA-ba importalni, mert itt meg az a fajta tarsadalmi gondolkodas, ami a skandinav allamokban van, nem letezik (vagy legalabbis csak nyomokban). Ezt nem ertik meg a liberalis oldalon, es a mi meg veszelyesebb, hogy a szelsobal nyiltan marxista nezeteket akar nyomatni egyre erosebben (BLM szervezet alapitoi nyiltan marxistak, ez teny)

Bredpitt Monika 2020.07.04. 18:22:04

@Bredpitt Monika: .
kimaradt egy szo, elnezest, a lanyom latta osszel a burgeres jelenetet......

Bredpitt Monika 2020.07.04. 18:27:42

@szélsőséges középenálló: A fehér rendőr megöl egy feketét témához nem fűznék semmit, SzZoole elmondta helyettem.

en meg valaszoltam ra, most neked is megteszem megegyszer:

"szerintem meg nagyon is feher fekete,a bbol a szempontbol, hogy a RENDOR NEM ONBIRASKODHAT!!!!!!!!

tok mindegy mit csinalt Floyd, az eleteert konyorgott es a rendor meg a kameraba is belenezett, tudta o nagyon jol , hogy mit csinal

tobb rendor volt korulotte, megbilincselhettek volna egyutt, ha olyan veszelyes volt"

es kerdes, orulnel neki, ha a rendorok elkezdenenek az utcan embereket olni?
de hat nalunk ugye az van, hogy van egy jogeros biroi itelet es a magyarok miniszterelnoke nem teljesiti, nem kell penz a romaknak, majd Viktor eldonti mi kell nekik,

mit szolnal, ha holnaptol az emberek nem fizetnenek szamlakat, mert azt mondanak, hogy ha Orbannak szabad nem teljesiteni egy kotelezettseget, akkor nekunk is szabad engedetlenkedni,

ezt hivjak onbiraskodasnak, veszelyes vizekre erkeztunk......

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 18:35:45

@Bredpitt Monika: szelsoseges emberek voltak, lesznek. Az teny, hogy a polarizaltsag egyre erosebb a tarsadalomban, ezt nem tagadom. De mutatok egy ellenpeldat, nezd meg, hogy kicsit realisabb keped legyen a demokrata oldalrol:
www.youtube.com/watch?v=1AkbfmMNVP8&t=49s

2020.07.04. 18:38:15

@Zsuzsi65: Trump az üzleti világból jött, ott nincs PC. Többek között ez tetszett az őt megválasztóknak. Az viszont tény, hogy ezt a politika világában nem tolerálják. Ha nincs PC, nehezebb hazudni. A politika "művészete" viszont arról szól, hogy ki tud hihetőbben hazudni.

Bredpitt Monika 2020.07.04. 18:44:29

@Zsuzsi65: "Az USA belpolitikat csak a media szuron at latod, de aki itt el es tapasztalja, tudna meselni..."

bocs, de azt honnan tudod,, hogy a media szuron latom a politikat, van egy csomo ismerosom kint, hogy mast ne emlitsek a ferjemet......

es akkor erre most megint emlithetem a fenti cikket, kik is fognak Trump ellen szavazni? Bush, Powell, Romney
ok sem ott elnek? ez nem erveles

NEM SZABAD ILYEN SOTET EMBERRE SZAVAZNI!!!!!!

Bredpitt Monika 2020.07.04. 19:05:19

@Zsuzsi65: megneztem a gay guyt, most elmegyek setalni, de annyit igy az elso sokk utan, hogy nagyon gyanus ez a fiu (es nem olvastam utana)

walk away from the democratic party

ez most komoly?

azt meg ertem, hogy eszmecseret ajanl es ki lehet tekinteni kicsit a sajat vilagunkbol, de rogton walk away , nekem ez kicsit fizetett reklamnak tunik, de lehet hogy nincs igazam

nem lettem meggyozve.......ezutan a video utan en meg would not walk away.......

eßemfaßom meg áll 2020.07.04. 19:12:12

@Bredpitt Monika: igen megnehezíti a rendőri munkát ha nem lehet keményen lefogni valakit ha az szól, hogy neki az a pozíció kellemetlenséget okoz.

Bredpitt Monika 2020.07.04. 19:14:55

@Zsuzsi65: megnezem meg egyszer kesobb, mert vagy valami kimaradt nekem, vagy csak ez a fiu nem jon be

nem lett realisabb kepem a demokrata partrol, ahogy te gondoltad, hogy majd lesz miutan megnezem......

es ezt azert irom, mert szerintem te sem a demokrata partra gondolsz igazan, ,hanem az emberekre, akik kovetik oket

en a fideszre soha nem fogok szavazni, adtam nekik eselyt, es tobb mindenben egyet is ertek veluk, ettol meg mindig nem vagyok jobboldali szavazo, attol, hogy demokrata vagyok, nem vagyok liberalis, en nem hiszek a politikai polusokban sem igazan

es itt most ellentmondas kovetkezik, mert igen, a programok lenyegesek, de megis a szemely, aki kozvetiti azokat szamomra fontos, valoszinuleg azert , mert osztonleny vagyok es nekem ez sokat szamit

Bredpitt Monika 2020.07.04. 19:25:31

@eßemfaßom meg áll: a multkor pont itt a 20 keruletben neztem vegig egy rendori intezkedest az erkelyemrol, egy ferfi nem akart engedelmeskedni a rendoroknek, mar harom rendorkocsi allt itt, volt egy nagy darab rendor, aki vegul sikeresen megbilincselte a fickot, aki egyebkent obegatott , hogy ez faj, erre a kialtasra az egyik rendor fel is allt es feltette a ket kezet, jelezve, hogy o nem bantotta a ferfit.....
egyebkent mar a foldon fekudt, amikor megbilincseltek, es aztan erovel felemelte a rendor es betuszkolta a kocsiba, nekik sikerult

ezt az amerikai rendor meg sem akarta tenni, o a hivatalosan engedelyezett fogast alkalmazta ........csak eppen :

"2012-től 2020-ig 428 esetben, azaz átlagosan hetente egyszer alkalmazták a minneapolisi rendőrök a nyakra térdelést, azt a módszert, aminek nyolcperces alkalmazása után egy fekete férfi, George Floyd a helyszínen meghalt"

meghalt miutan nagyon sokszor elmondta, hogy nem kap levegot

mar a wikipedian is fent van, nezd meg ezt a kepet, onmagaert beszel a rendor bal keze

en.wikipedia.org/wiki/Killing_of_George_Floyd

Bredpitt Monika 2020.07.04. 19:32:13

@SzZoole: szerintem ertem es meg te is odairtad, hogy nem jartak el helyesen (vallvonas helyett inkabb ugorj neki meg egyszer, hatha most megertem ha megis neked van igazad).....

Der Piefke 2020.07.04. 20:06:01

Azt, hogy mi a helyzet a szocializmussal, már megmondta Margaret Thatcher, még 1976 február 5-én a Thames TV-beli interjújában*:
"They always run out of other people's money. It's quite a characteristic of them." [" Mindig kifogynak a mások pénzéből. Ez meglehetősen jellemző rájuk."]
Ez mindig így volt és amíg lesznek szocialisták, mindig is így lesz...

*A teljes interjú szövege itt olvasható: www.margaretthatcher.org/document/102953

SzZoole 2020.07.04. 20:07:26

@Bredpitt Monika: csak arra próbáltam utalni, hogy ismerték egymást régebbről személyesen és a rendőr tudta, hogy mire lenne képes Floyd és ez nem a bőrszín miatt volt elsősorban és ezzel kiszálltam a témából

midnight coder 2020.07.04. 20:30:22

@György Csaba Nagy: "a szocializmus nem egyenlőséget célzott, hanem mindenki képességei szerint dolgozzon, és szükségletei szerint részesedjék a megtermelt javakból."

Ami már azért emeletes ökörség, mert ki határozza meg az én szükségleteimet ? A Sóhivatal ? És a képességeimet ? Én a szocializmus végén álltam munkába mint programozó, és volt egy kollégám aki már évek óta ott volt, és szó szerint nem csinált semmit. Akkor ugyanis annál a cégnél az volt az irányelv, hogy diplomást nem lehet kirúgni. Na most a csávó ismert egy adatrögzítő rendszert amire évente kellett csinálni egyszer vagy kétszer progamot, kb. úgy 2-3 nap erejéig, viszont semmi mást nem volt hajlandó megtanulni. Így mivel ő ugye csak ehhez értett, lényegében semmit nem csinált a melóhelyén csak kávézgatott, a cég telefonján bonyolította a különböző sefteléseit. A főnökeink a hajukat tépték, de kirúgni nem tudták, így a legtöbb amit tehettek, hogy nem emelték a fizuját és nem adtak neki jutalmat. Ez viszont nem annyira izgatta az illetőt...

midnight coder 2020.07.04. 20:30:34

@szélsőséges középenálló: "Trump az üzleti világból jött, ott nincs PC"

Lószart nincs. Lásd azt a gugli mérnököt akit kirúgtak miután megszellőztette, hogy diszkriminálják a fehér és ázsiai férfiakat.
Ami szerintem sokkal nagyobb gáz arrafelé (is) az pont a multinacionális cégek politizálása. Szerintem elég szépen haladunk a Neuromance világa felé.

midnight coder 2020.07.04. 20:30:45

"Az amerikai mód szerint te magad vagy életed ura, te magad kell, hogy egészségedre és biztonságodra, stb. ügyeljél, nem pedig mindezt holmi szürke állami tisztviselőkre bízni."

Ami két szempontból nézve szimpatikus:
1. Felnőtt polgároknak tekinti a társadalom tagjait, és nem alattvaló gyerekeknek.
2. Nem koncentrál akkora hatalmat az állam kezébe ami időről időre törvényszerűen bevonz egy-egy olyan pszichopatát az ország élére mint Hitler, Lenin, Sztálin, vagy a kínaiaknál Mao elvtárs volt.

punnyatt 2020.07.04. 20:30:52

Az mennyire egyenlő, hogy az Amazon 0 dollár adót fizetett be az USA-ban? Vagy ezt felhánytorgatni szocializmus? Nem az egyenlő adózásnak kellene lennie minden társadalom alapjának?

Taxomükke (UK) 2020.07.04. 20:48:06

@punnyatt: Mocsoksag.
Mondjuk azokat is alaposan megbuntetnem, akik ezt lehetove tettek.

2020.07.04. 21:36:42

@Der Piefke: Ez ott sántít, hogy a Reagen, és Thatcher által a világra szabadított neoliberális paradigma egyik pillére a hitel. Mindent és mindenkit eladósítani. Ezért is omlott mára össze a neoliberalizmus.

2020.07.04. 21:36:46

@punnyatt: Ezért hívják a baloldali közgazdászok a mai nyugati kormányokat foglyul ejtett kormányoknak. A tőke ejtette őket foglyul. Ez alól az Orbán-rezsim sem kivétel.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.07.04. 23:01:59

@Bredpitt Monika: "bocs, de azt honnan tudod,, hogy a media szuron latom a politikat, van egy csomo ismerosom kint, hogy mast ne emlitsek a ferjemet......

es akkor erre most megint emlithetem a fenti cikket, kik is fognak Trump ellen szavazni? Bush, Powell, Romney
ok sem ott elnek? ez nem erveles"
Technically, az is egy szuro - liberalis ismeroseiden at es a liberalis media outlet-eket olvasva latod a valosagot. Tudjuk, hogy a media (bal es jobb egyarant) mar NEM partatlan. New York Times liberal bias...nana', hogy arrol irnak, melyik republikanus NEM akar szavazni Trumpra :) emellett lesznek olyan Ex-demokratak, akik viszont ra fognak szavazni. Lattad a videot a fekete fiatalokkal, akik (mino meglepetes) fekete voltuk ellenere nem demokratak, hanem konzervativak. Akik elmeselik, mit kaptak a sajat (!) fekete kozosseguktol, hogy mereszelnek a "masik" oldalon allni, hogy lehetnek "arulok". A toleranciarol hires liberalis oldal pont az ellenkezojerol tesz tanubizonysagot...

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy manapsag szinte csak az tudja valamivel partatlanabbul latni a dolgokat, aki kozepen all ebben a politikai megosztottsagban...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.07.05. 03:22:56

"Korrekt" szállodaipar Usákiában, vajon miért arat a Covid is arrafelé...Hihetetlen.

index.hu/mindekozben/poszt/2020/07/04/hotel_uv-feny_covid/

Golf2 2020.07.05. 05:43:12

@geegee: Ennyit érnek a hotelek.

Bredpitt Monika 2020.07.05. 09:52:53

@Zsuzsi65: nagyon nem jo szot hasznalsz, most mar sokszor leirtad a liberalis jelzot, de miert is hasznalod ezt a szot pl velem v. az ismeroseimmel kapcsolatban?

Bredpitt Monika 2020.07.05. 09:58:44

@SzZoole: bocs, de en meg nem szalltam ki, egy dologra utalnek, a borszint te keverted bele a beszelgetesbe, en Floyd ot irtam nem fekete ferfit, es egyebkent ezert sem mentem el vegul az itthoni Szabadsag teri megmozdulasra, mert tudtam, hogy Black Lives Matter cimszo alatt lett szervezve.....

en ezzel nem tudok mit kezdeni, mert nem tudom, hogy pl azt a bizonyos nyakra terdelest hany esetben alkalmazza a rendorseg feher bunozoknel,

a hur azert pattant el ennyire szerintem most, mert a jarvany miatt az emberek nagyon frusztraltak voltak......

es visszaterve a fenti mondataidra, elsore is ertettem mit akarsz mondani, a lenyeg RENDOR NEM ONBIRASKODHAT

Bredpitt Monika 2020.07.05. 10:06:40

@Zsuzsi65: "Tudjuk, hogy a media (bal es jobb egyarant) mar NEM partatlan. "

errol egy vitamusor jut eszembe, ahol Hardy Mihaly az egykori moszkvai tudosito azt mondta, konkretan az ujsagir'srol (ne keverjuk a mediaval, mert ami most megy itthon media cimszo alatt annak sokszor nincs koze a profi ujsagirashoz)

hogy meg a Pravdaban es a hasonszoru lapokban sem volt az ami most pl itthon a Pesti Sracok 888 Origo nevu feluleteken van, szo szerint azt mondta , hogy ilyen papagajszeruen nem ismetelgettek semmit azokban az orosz lapokban (ld, migrans, Soros......stb)

SzZoole 2020.07.05. 10:32:19

@Bredpitt Monika: most vissza olvastam a kommentfolyamatot, sehol nem írtam “fekete férfit”, sőtt te utaltál “fehér rendőrre”, ha fekete rasszista szó, akkor a fehér szó is az, mert ha egy afroamerikai férfira azt mondjuk, hogy fekete az nem rasszizmus, hanem tény! Szerintem.
A nyakra/hátra térdelés évtizedek óta bevett szokás a rendőrök részéről és nem csak a feketék hanem a fehérek ellen is ugyanúgy alkalmazzák (az internet a barátod)

Folyamatosan emlegeted a videót, amin az látható, hogy a rendőrök, akik közt fehérek és színesbőrűek is voltak, rendőri intézkedést foganositottak egy ‘ártatlan’ ember ellen. Keres rá a neten, hogy kb ugyanennyi brutális videót fogsz találni az ellenkező estben is, színesbőrűek bántanak nem színes bőrünket!

Innentől kezdve tényleg nem vagyok hajlandó több időt ra szánni erre végeláthatatlan medő beszélgetésre, mert ez mind pró és kontra!

Bredpitt Monika 2020.07.05. 10:40:42

@SzZoole: a feher rendor megjegyzes jogos, ebben igazad van

viszont amit valamiert nem latsz, hogy ez a rendor kivegzett egy embert mindenki szeme lattara, tok mindegy mit csinalt Floyd a multban,

a fenti magyarazatokkal te felmented ezt a rendort........
nem veletlenul lett a szlogen I can"t breathe.....

ja, es ha m ar meddonek hivod a vitat, az artatlan szot is te raktad be ide.......ez mire volt jo? most te is onbiraskodsz , nem igaz?

SzZoole 2020.07.05. 10:51:10

@Bredpitt Monika: igazad van (nagy sóhaj)

Mellesleg hogy vagy ?

SzZoole 2020.07.05. 10:53:46

@dikusz.: most látom, hogy itt vagy, Monix kommentcunamija közt elbújt a te kommented :-)))

Nemsokára megyek Paignton-ba, üzensz valamit a régi barátodnak?

eßemfaßom meg áll 2020.07.05. 10:56:16

@Bredpitt Monika: Ezt az "önbíráskodást" emlegetni eléggé szalmabábozás. Az nem önbíráskodás, hogy valaki tudja mire képes akit le kell fognia ezért keményen lép fel ellene.

Bredpitt Monika 2020.07.05. 10:56:32

@SzZoole: hallottam a sohajt, de csak akkor mond, hogy igazam van, ha komolyan gondolod

most eppen nem tul jol, koszonom a kerdest, 16 eves lesz a lanyom es most szembesulok megint azzal, hogy micsoda egy oskovulet anya vagyok, tegnap sikerult pont elcsipnem egy pillanatot, amit nem kellett volna es talan a bunti tul eros lett, nem engedtem hogy a baratnoinel aludjon es most feeling guilty van (reszemrol)

Bredpitt Monika 2020.07.05. 11:05:00

@eßemfaßom meg áll: az azert megvan, hogy megolte miutan tobbszor is azt kerte, hogy hagyja abba, mert nem kap levegot?

egyebkent (bocs ha mar irtam) nagyon sajnalom, hogy a rendorok ellen fordulnak az emberek, de a normalis rendor tarsadalom is koszonheti ennek a baromnak, aki zsebre tett kezzel addig var, amig a terde alatt meghal egy ember

ezt nem lehet szepiteni

nem lenne ilyen feszult a helyzet a rendorok es az emberek kozott , ha nem lenne ilyen mertekben fegyver az amerikai emberek haztartasaban

nekem is volt rendoros afferom, valoban az tortent, amirol sokan beszeltek nekem is, amikor megallitottak egy este New Jerseyben, szerintuk atmentem a piros lampan, de nekem meg sarga volt, ki akartam szallni a kocsibol es nem engedtek, meg azt sem engedtek , ,hogy kinyissam a kocsi ajtajat , ugyanis annyira megszeppentem, hogy leallitottam a motort, de igy meg nem birtam lehuzni az ablakot, a motort meg alig mertem beinditani, mert attol feltem azt fogja hinni, hogy elhajtok

megertem oket, hogy elovigyazatosak, de ok a rend orei es nem az utcabirok

Golf2 2020.07.05. 11:05:36

@Golf2: Itthon pláne,a legolcsóbb munkaerőt kihasználva, az olyan is.

Golf2 2020.07.05. 11:08:30

@dikusz.: Az előző neked ment. Voltam mátrai hotelban tök jó volt,nemrég megvette a mészaros sokkal rosszabb lett mindenen spórol,oda soha többet.

SzZoole 2020.07.05. 11:09:18

@Bredpitt Monika: a nagy sóhajt vedd úgy, hogy kivettem belőled a részem, alul vizsgáltalak és felül bíráltalak, vagy van nekem egy nőmérőm és megmértelek vele vagy azt sem bánnám ha behúznál a csövedbe :-))))

Csak vicc volt.

Ne legyél túl szigorú a lányoddal, gondolj a te tinédzser korodra, biztos, hogy te is mindig a helyes úton jártál? Lehet, hogy csak a régi önmagadat látod újra a lanyodban? Megannyi kérdés :-))

Ez legyen a szemed előtt mielőtt bünted a lányod:-))

Bredpitt Monika 2020.07.05. 11:14:12

@SzZoole: az elso reszhez: uuuuuuu

sajnos , lehet, hgy pont az van a szemem elott, amit en csinaltam az o koraban vagy meg korabban, de azokrol nem tudtak a szuleim, ez a tegnapi pillanat annyira , de annyira rosszkor (vagy jokor) jott, mar banom, hogy nem engedtem meg neki, hogy ott aludjon...

nem akarok tul szigoru lenni, de baromira feltem ot, nem tudom , hogy lehet e jol csinalni ezt a szulo dolgot, tokeletesen talan nem, probalkozom, elottem jo pelda van pedig, mert az en szuleim szerintem baromi jo fejek voltak

probalkozom

SzZoole 2020.07.05. 11:25:00

@Bredpitt Monika: a próbálkozom nem a legjobb. Tedd vagy ne tedd, de soha ne próbáld :-))

dikusz. 2020.07.05. 11:35:36

@SzZoole: Bárcsak üzenhetnék neki. :(

Golf2 2020.07.05. 11:45:47

@SzZoole: mert ez mind pró és kontra!...sőt rekontráztam tuti lappal, de mindent vitt a szubkontrás:(

dikusz. 2020.07.05. 11:49:21

@Golf2: Galyatető?
Én tegnap jöttem haza igaz, nem mátrai hotelből, hanem egy olyan városból, ahol Lölönek több szállodája is van. Azt tudtam meg (hiteles forrás), hogy azokban a szállodákban, amit átvett, másfélszeresére emelte a fizetéseket. Egyszerűen azért, mert nem teheti meg, hogy ne emelje meg (támogatások) a fizetések.
Az "én" szállodámnak is prominens személy a tulaja...

SzZoole 2020.07.05. 11:57:38

@dikusz.: sajnálattal hallom :-(

SzZoole 2020.07.05. 11:59:19

@Golf2: nem tudom miről beszelsz.....

dikusz. 2020.07.05. 13:25:20

@Golf2: Sejtettem, mert más nagy hotel nemigen van Galyatetőn.
De lehet, hogy azt is felújítják nemsokára, aztán jóval drágább is lesz, mint addig...

littke 2020.07.05. 14:08:03

@szélsőséges középenálló: "Trump az üzleti világból jött, ott nincs PC. Többek között ez tetszett az őt megválasztóknak. Az viszont tény, hogy ezt a politika világában nem tolerálják. Ha nincs PC, nehezebb hazudni. A politika "művészete" viszont arról szól, hogy ki tud hihetőbben hazudni."
Ezzel tökéletesen egyet értek.

FutureFry 2020.07.06. 03:28:00

@Zsuzsi65: “ … liberalis media outlet-eket olvasva latod a valosagot. …”
Ahogyan Colbert mar 2006-ban megmondta Bush-nak: “reality has a well known liberal bias”.
www.c-span.org/video/?c4698442/user-clip-reality-liberal-bias

“… fekete voltuk ellenere nem demokratak, hanem konzervativak. …”
Az, hogy kozervativ még nem jelenti feltétleül azt, hogy a GOP-re és/vagy Trump-ra szavaz. Az előző (2018-as kongresszusi (aka “midterm”)) választásokon az exit poll-ok alapján a feketék 90%-a szavazott demokrata jelöltre:
www.foxnews.com/midterms-2018/voter-analysis
Viszont a demokrata feketék negyede konzervatívnak vallja magát:
www.pewresearch.org/fact-tank/2020/01/17/liberals-make-up-largest-share-of-democratic-voters/

“A toleranciarol hires liberalis oldal pont az ellenkezojerol tesz tanubizonysagot…”
Még jó, hogy a másik oldalon olyan nagy a tolerancia, hogy a törvény erejével korlátoznák a nekik nem tetsző véleményeket. Pl. a zászlóégetés ügyében, ami a - több legfelsőbb bírósági döntés által is megerősített - szólásszabadság része, de amit pont a republikánusok tennének törvényellenessé (alkotmánymódosítással). Vagy pl. az általad (a másik topikban) említett Candence Owens, aki az állampolgárságtól való megfosztással és az országból való exkommunikációval büntetné:
twitter.com/RealCandaceO/status/1140235720843550720

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2020.07.06. 17:32:44

"általános kormány által irányított kötelező betegbiztosítást akart bevezetni, és ingyenes oktatást, amit magasabb vállalati adóval és a nagyon gazdagok magasabb adójával tervezett finanszírozni."

70-ben, 50 évvel ezelőtt a magas jövedelmi kaszt 70% adót fizetett. Ma Trump alatt lement 27%-ra az adójuk.

A legfelső 3% a bevételeket tekintve kicsit több mint 50%-ot kapik. Tehát megtermel az USA gazdaság 2 dollárt...1 megy az oligarhiának, 1 megy a népnek.

Ez is újraelosztás. Csak walamiféle erkölcsösségi malaszt mögé bújik.

Csaxólok, hogy ez a 3% ez nem dógozik. Nem is jellemző, hogy maga építette volna fel a tőke tartalékait.

De a politikai rendszereket tönkre verték, az biztos.

Mára az a fajta közbeszéd, ami létezett 91-98 között, az már csak mese az aranykorról. Értelmetlen a társadalmi párbeszéd fórumaira úgy tekinteni, mint élő érdek artikulációs terepekre.

2020.07.06. 17:41:12

@Saman: "Csaxólok, hogy ez a 3% ez nem dógozik"

eleg evi 300k, hogy a 3%-ban legyel, es azoknak nagyresze eleg kemenyen dolgozik, hidd el nekem.

blackhairlady 2020.07.07. 03:24:15

Most van a primary runoff, 2 het early voting ahol dolgozom, es minden valaszto csak az egyik part szavazolapjat valaszthatja. Dolgozom az egyik valasztasi helyen, es az latszik itt, hogy az african-american valasztok nagyon nagy szazaleka demokrata ballotot ker.

kék madár 2020.07.07. 05:40:27

@FutureFry: Trump legutobbi beszede szerint a liberalisok bunozok, akik felgyujtjak hazainkak, megeroszakoljak lanyainkat atirjak a tortenelmunket. Mondja ezt ez a pszichopata ertelmi fogyatekos, aki szetlovette a bekes tuntetoket egy selfie-ert, atrajzolta egy sharpie-val a hurrikan terkepet de egyebent Europat se talalja a terkepen

kardio1 2020.07.07. 23:56:02

@FutureFry: a liberàlissàg lényege lenne a màsok, màsfajta gondolkozàs irànti tolerancia (legalábbis ezt hirdetik), de amit az ellenoldalnàl kifogàsolnak, ôk sem teszik. Nem felmentés, hogy a politikai ellenfeleik sem teszik. Azok nem is hirdetik magukrol, hogy a tolerancia bajnokai lennének.

kardio1 2020.07.08. 00:05:32

@kék madár: a liberàlis inkább az, aki, ha az érdekei ùgy kivànjàk, eltûri a szélsôséges tuntetôket is.
Ez egy érdekes cikk a Floyd-sztori hàtterérôl, meg a médiàban valo bemutatàsàrol. Megintcsak nem olyan fehér, vagy fekete a dolog, ahogy àltalàban egyik, vagy màsik oldal médiàja bemutatja (és amelyek közül annak hiszunk, amelyik a mi àllàspontunkat erôsiti).

FutureFry 2020.07.08. 02:07:12

@kardio1: Az eredetileg felemlegetett esetben valaki(k) “csak” rossz néven vettek egy szerintük nem megfelelő hozzáállást/véleményt, és - akár durván is - kritizálták/véleményezték/elutasították azt. A másik általam említett példánál viszont valaki(k) törvényt szeretnének hozni, hogy a velük nem egyező véleményűek jogilag büntethetőek legyenek (és pont azt az alkotmányt szeretnék ehhez módosítani amit egyébként saját bevallásuk szerint “nagy becsben” tartanak).
A lényeg: akik törvénnyel szeretnék korlátozni a nekik nem tetsző véleményt - bármelyik “oldalhoz” is tartozzanak (és igen, szinte minden “oldalon” vannak ilyenek) - a szólásszabadság (nagyobb) ellenségei.

eßemfaßom meg áll 2020.07.09. 09:23:27

@Bredpitt Monika: Hát ha a bűnöző többször kéri, akkor bizony abba kell hagyni mindent de azonnal is, mert olyan még nem történt meg soha, hogy a bűnöző elfogás közben kamuzott.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása