oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. június 02. 06:30,  "Szürreális az egész" – helyzetjelentés Minneapolisból 105 komment

2020. június 02. 06:30 Határátkelő

"Szürreális az egész" – helyzetjelentés Minneapolisból

Akár egy héttel ezelőtt is nehéz lett volna elképzelni, hogy lesz bármi mostanában, ami letaszítja a koronavírust a hírek éléről. Aztán jött egy brutális, halállal végződő rendőri intézkedés Minneapolisban és hirtelen égő utcákkal és összecsapásokkal lettek tele a híradók. Az amerikai nagyvárosban él Roger (aki írt már ide, a blogra korábban), akit most arra kértem, írja meg, hogyan telnek a napjaik.

egyesult_allamok_minneapolis_foto_star_tribune.jpg

„A vasárnap este nyugodtan, csendesen telt. Tűz Észak-Minneapolisban volt, ami nem jellemző gócpont. (Mi északkeleten lakunk, a körgyűrűn belül.)

A legnagyobb változást a kijárási tilalom jelenti, este 8 óra után (és reggel 6 óra előtt) nem lehet kilépni a házból sem. Ilyenkor teljesen eltűnnek az autók az utcákról, nálunk 7 óra 45-kor már csak azokat látni, akik az utolsó pillanatban érnek haza.

Ami furcsa még, hogy este mindenki lekapcsolja a lámpáját. Itt az utcán nincs közvilágítás, én is kimentem hajnali 2 óra körül és lekapcsoltam a napelemes lámpákat, hogy ne égjenek.

A feleségem tagja a Neighborhood Watchnak, ennek keretében pár utca a környéken szervezett figyelőszolgálatot. Mindenki a rendszám nélkül járkáló autóktól fél, mert vannak hírek, hogy ezekből gyúlékony dobozokat raknak a házakhoz.

Azt mondták, hogy több mint két tucat autót loptak el, egyet foglaltak le, amiben rengeteg gázolajat és gyúlékony zöld színű dobozt találtak. Ugyanilyen zöld dobozt találtak most az egyik kertvárosi részen.

Szóval mi itt nem a tüntetésektől félünk, hanem attól, hogy esetleg gyújtogatni kezdenek. A külvárosi részeken, ahol mi is lakunk, leginkább a sheriff és a helyi rendőrség jön járőrözni, a minneapolisi rendőr ide már nem jön ki.

Ami még feltűnő, az a Nemzeti Gárda helikopterei, amik itt röpködnek a fejünk felett.

Az első napok

Ha visszatekintek a kezdetekre, a gyilkosság hétfőn történt, utána rögtön másnap volt tüntetés, de igazán szerdán volt az első nagy rombolás, az első komolyabb gyújtogatás.

Ezt követően három napig csak romlott a helyzet. Az volt a furcsa és az ijesztő, hogy második és harmadik nap nem volt rendőr. Több tévékamera is vette, ahogyan betörtek bankba, postára, de nem volt rendőr az utcán.

Tőlünk egy mérföldnyire van egy benzinkút. Amikor szerdán odamentünk, az már be volt deszkázva, látszott, hogy készülnek. Az sem volt megnyugtató, hogy a különböző Facebook-csoportokban már elkezdték írogatni, merre látnak autókat, hol vannak a tüntetők.

Miért éppen Minneapolis?

Minneapolis az utóbbi évtizedekben egy nyugodt, kellemes város képét sugározta kifelé, ám akik itt élnek, azok tudják, hogy közben folyamatosan jelen volt a feszültség.

Olyannyira, hogy az elmúlt tíz évet nézve a rendőri túlkapások szempontjából itt az egyik legrosszabb a helyzet az egész Egyesült Államokban (erről az Anonymus csinált videót). Ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, nem kell főiskolát végezni. (Megjegyzés: akadt komment, melyben felvetették a redneck szó használatát, ezért azt utólag kivettem. - HÁ)

A város északi és déli részén is van egy brutálisan szegregált, egészen pontosan, utcára beazonosítható rész. Amennyire fehér és „nice” Minnesota állam, annyira jelen van a leplezett rasszizmus.

(A „Minnesota nice” – azaz kedves Minnesota - persze önmagában sztereotípia, azt jelenti, hogy az ittenieket általában udvariasnak, visszafogottnak, kellemes modorúnak tartják. A köztudatban él róluk az is, hogy nem szeretik a nyílt konfrontációt, hajlamosak alulértékelni magukat, érzelmileg visszafogottak.)

A szétvert boltok közül sok (elsősorban szomáliai) bevándorlóké. A déli részt főleg bevándorlók és afrikai-amerikaiak lakják. A város északi része, ami kifejezetten rossz környék, most relatíve csendes. A vasárnap esti tűz ugyan ott volt, de ettől eltekintve viszonylag csend van.

A Lake Harriet a három belső (azaz a város közepén fekvő) tó közül az egyik. Ott kifejezetten elegáns házak vannak. Annak a déli része körülbelül egy mérföldre lehet, ott már látni a tüzeket és a balhét.

Az egészet a Lake Street köti össze (belenyúlik a művésznegyednek is nevezhető uptownba), nos, ennek egy részén áll a balhé. Az utóbbi három napban este már nem lehetett használni az autópályákat sem, a tüntetések egy része áttevődött oda.

Amennyire „nice” Minnesota, annyira hatalmas a társadalmi egyenlőtlenség, elsősorban persze Minneapolisban (az Egyesült Államokban az egyik legnagyobb).

Biztonság szempontjából Minneapolis a 90-es évek elején az egyik legrosszabb hely volt az országban. Aztán megindult egy tisztulás, de a problémákat és a bűnözést nem felszámolták, hanem beszorították egy egészen kis, pár négyzetkilométeres területre a város északi részén.

Az ott megmaradt, nem fejlesztették, a környékre pénz nem ment. Az elmúlt 15 évben a város déli részén is kialakult egy ilyen gettó, ami egyre rosszabb lett. Az a borzasztó, hogy amit most ott szétvernek, azt nem fogják újraépíteni, a bank nem megy oda vissza.

Magyarán az összes társadalmi feszültséget besöpörték a város egy kis szegletébe és most az robbant fel.

Nem feltétlenül előzmények nélkül. Három éve lelőttek egy férfit az autójában, vannak kisebb esetek, amikor jelöletlen rendőrautóból megállítanak fekete srácokat, mert gazdagabb környéken bicikliznek.

Lövöldözés vagy tűzijáték?

Visszatérve hozzánk, vasárnap este grillezés közben a távolban mi is hallottunk mindenféle pukkanásokat. A férfiak szerint fegyver volt, a nők szerint tűzijáték - megoszlanak a vélemények, a gyerekek előtt tűzijátékról beszéltünk, csak éppen apa nagyon gyorsan pakol…

A keserű viccet félretéve, voltak lövöldözések, de eddig (hétfő délig) senki sem halt meg. Akadtak tűzijátékok, füstbombák – a helikopter és a szirénázás folyamatos. Mi az egyik nagy észak-déli összekötő sugárút mellett lakunk, itt folyamatosan mennek a rendőrautók, ami azért feltűnő.

Leginkább akkor ijedtünk meg, amikor a Facebookot néztük, ezért kezdünk kicsit Facebook-ellenesek lenni. A szomszéd egyszer megijesztett, hogy már a közeli sugárúton jönnek, akkor gyorsan leköltöztünk az alagsorba mindannyian.

Persze aki ismeri a környéket, az tudja, hogy ha egyszer azon az úton errefelé jönnek a tüntetők, akkor már úgyis mindegy.

Előfordult, hogy átjött a szomszéd elmesélni, mit olvasott az egyik közösségi honlapon, akkor nekiálltunk pakolni. Nem tudjuk, mennyire higgyünk ezeknek a megosztásoknak és „híreknek”.

Egyébként szürreális az egész: katonai helikopterek köröznek, hallod a robbanást, de közben tegnap este is kint grilleztünk a kertben, vágtuk a füvet. Kimegyünk a közeli Fish Lake-re, ott ugyanúgy teszik ki a csónakokat a vízre, mintha nem történne semmi. Sokak szerint éppen az a baj, hogy az átlag kertvárosi nem zavartatja magát.

Nekünk olyan „first world problémáink” vannak, mint hogy az Amazon most egyáltalán nem szállít házhoz, akartunk rendelni kaját, de nem hozzák ki. Egyelőre nem tudjuk, hogy ez mennyire átmeneti helyzet és mikor ér véget.

Mi lesz a járvánnyal?

Az utóbbi egy hétben hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de itt van még erre az új koronavírus-járvány is. Minnesota azon államok közé tartozik, ahol szignifikánsan emelkedik a megbetegedések száma.

A kórházak most érik el kapacitásuk csúcsát. A kormányzó általában déli 2-kor tartja a napi tájékoztatót (ez most néha csúszik a demonstrációk miatt), azon már mondták, hogy ezeknek a tömeges tüntetéseknek két hét múlva komoly következményei lehetnek. Négy napja megint emelkedik a megbetegedések száma.

Volt egy olyan teória, hogy első nap azért nem tartatta be a rendőrség a kijárási tilalmat, mert nem volt elég hely a megyei börtönben és nem akarták azzal is növelni a fertőzésveszélyt, hogy több embert zárnak össze egy cellába.

Közben rengeteg embert szállítottak át más börtönökbe, ezért a hétvégén már sok embert vittek be. A legtöbb embert csak egy napig tartják bent.

Nem változik semmi

Ami nagyon sok embert dühít, hogy valójában nem változik semmi és jó eséllyel az ilyen eset megismétlődik majd. Ez biztosan benne van a helyiekben. Egy volt kollégámnak a korábbi férje (hogy is mondjam szépen) kifejezetten tuskó, mégis simán felvették a rendőrséghez.

Adattal nem tudom alátámasztani, de a minneapolisi rendőrök nagyrészt fehérek – általában is az államban 80 százalékban még fehér a lakosság, így egyszerű a feketékre kenni mindent.

Minneapolis egy nagyon progresszív, környezetbarát város, de mint fentebb írtam, nagyon komoly egyenlőtlenségek vannak, ami ritkán vezet jóra.

Azt, hogy mi lesz, egyelőre nem tudni. A minnesotai Nemzeti Gárda vezérkara azt mondja, hosszú távra maradnak. Tízezer katonát akarnak, ebből ötezer lesz Minneapolisban, a többi három másik városba ment és az autópályákat felügyeli. Az mindenesetre jó, hogy az utóbbi két nap nyugodtabban telt.”

(Fotó: Star Tribune)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3315734702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Buchhalter 2020.06.02. 09:36:34

Hát amerikára is ráférne egy szociális reform,mert különben ez még durvább lesz.Még nagyobb gazdasági kár , még több halott.

Buchhalter 2020.06.02. 11:31:35

@arncht: Különben van egy francia képregénysorozat - Jeremiah - ami pont arról szól.hogy az USA-ban polgárháború tör ki a négerek és a többi rassz között. Az eredmény : a négerek nagyrészt kiirtódnak a többiek tovább gyilkolják egymást az USA pedig visszazuhan cirka a mai Szíria szintjére.Az vicces,hogy Amerikában sose engedték kiadnia sorozatot.És még ők a demokrácia hazája,persze...

meatclone 2020.06.02. 11:32:59

" A city counciltol a szenatorig mindenhova fekete vagy indiai vagy guatemalai bevandorlo elvalt not kell beszavazni es nem lesz ilyen meretu rendori brutalitas."
Pont azokon a helyeken ortenik ez ahol a Demokratak uralkodnak.(Nok , bevandorlok, szinesek)
Minesota is az, es az en varosom is (Seattle) az utobbi evekben sikerult nekik a nagyvarosokat Calkuttai szintre sulyeszteni. Olyan donteseket hoznak hogy vonza a hajlektalanokat/bunozest mindenfelol, es amikor mar turhetetlen a helyzet akkor mindenfele adoemelest kernek a problema megoldasra, Persze nem oldjak meg , de a penzt elkoltik/lopjak es az adokat emelik. Evi szaz millio dollart koltenek nalunk a Hajlektalanokra es semmi latszat.LA-ben a tobbszoroset. Ez egy jo business nekik. Az ismerosok megkapjak a zsiros szerzodeseket. Pl; tavaly az egyik ilyen vallalat aki a hajlektalanok utan takaritott, minden alkalmazottja utan $800-os orabert szamlazott a varosnak.
Nekik minden bunozo aldozat es azokat ki kell engedni olyan gyorsan ahogy lehet mert az PC.
(Mindket part lenyegeben ugyanaz, csak annyi kulombseggel hogy a demokratak hazudnak hogy ok a nep erdeket szolgaljak. Csak meg kell nezni hogy hogy szavaznak. Haboru, oriasi penzek a bankoknak,stb..) Csak allandoan sikoltoznak hogy Trump bad, es azokra hatni akik tul lustak megnezni az o szavazati hatteruket, es csak szajkozzak a hulyesegeket, mint a fent repkedo eg szinu tollas allat.
Kulonben Trump idiota de nem rasszista, es ha megkerdeznem azokat akik ez ismetelgetik hogy mondjanak peldat akkor csak a baloldali lapokat tudnak idezni es nem ot. (Akik szerint ha ki akarja rugni az illegalis itt tartozkodo bunozoket akkor mar rasszista.) Neki az a problemaja hogy nincs rajta szuro, mint mas politikusokon, akik megtanultak hogy ovatosan kell beszelniuk kulonben hamar az utcan talaljak magukat.
Trumpnak ez nincs meg mert mindig o volt a fonok es nem alakult ki a szuroje, mert nem volt rakenyszerulve.(es nem politikus)
(Megjegyzem Trump egesz eleteben demokrata parti volt es a Clintonek jo baratja.)
Erdekes modon a rendori tulkapasokat nem fekezik, annak ellenere hogy egyre durvabbak. Egyre kevesebb ember megy rendornek es allando hiannyal szenvednek. Talan ezert sem olyan valogatosak.
A fegyverviselesrol pedig annyit hogy a Dems mar regen azert kuzdenek hogy elvegyek a fegyvereket a atlag allampolgaroktol, de ha valami tortenik akkor a rendorseg sehol ,az o (varosi vezetes) utasitasukra, mint ahogy a fenti tortenet is abrazolja.
Szerintuk nem a bunozoket kell kontrollalni hanem a dolgozo torvenytiszelo polgarokat.
Tudom hogy szinte lehetetlent kerek amikor egy kis utananezesert esedezem, mivel sokal egyszerubb szajkozni a CNN es az MSNBC propagandajat, es a mar eldontott allaspontba beasnia magat az embernek.
Nem is tudom hogy miert irtam ezt le, mert a velemenyeken nem fog valtoztatni. Mindenki tudja a tutit.

Fikalnyik Eugén 2020.06.02. 11:53:56

"Minneapolis azért már középnyugat, elég sok a redneck és hát ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, nem kell főiskolát végezni"

Milyen kedves rasszista mondat.
Ezt mondjuk ha úgy írod, hogy "Washington DC azért már keleti part, elég sok a nigger és hát ahhoz, hogy valaki rendőr legyen, nem kell főiskolát végezni", akkor mindjárt hiszti van (joggal).

arncht 2020.06.02. 12:00:17

@Buchhalter: alapvetoen azzal az emberi tulajdonsaggal kellene mar szembenezni, hogy az ember termeszetebol fakadoan azt a tobbseget vedi, amihez tartozik (nyelv, nemzet, rassz, stb). minden mas, jelentosebb mertekben jelen levo kisebbseg/tobbseg hatranyban lesz vagy igy, vagy ugy a sajathoz kepest.

szvsz alapvetoen az egyenlo feltetelek biztositasat kellene megoldani valahogy, es nem azzal torodni, hogy az embernek milyen a borszine, identitasa, stb. a mostani hozzaallassal az a gond, hogy nem a megkulonboztetest szuntetik meg, hanem eloterbe tolva vagy tulkompenzalva a kisebbseget hergelik a tobbseget. lehet tobbet art, mint hasznal.

az elsport jo pelda erre, pl mi lenne, ha borszin vagy nemiseg alapjan dontenek el, hogy ki az a 100 legjobb kosarlabdazo, es nem a teljesitmenyuk alapjan?

a realitas, hogy vannak kulonbsegek rasszok/nemek/stb kozott, mindnek megvannak az erossegei es gyengesegei, es egy olyan vilagot kialakitani, amiben mindenkinek megvannak a lehetosegei, de epitenenek az adott csoport erossegeire. valoszinuleg ez utopia, de ez a mindenki egyforma (es nem egyenlo), es eltekintunk a nyilvanvalo tenyektol mindig a sajat ellentmondasaba fog utkozni. ez kevesbe problema, amig jol megy a szeker, de egy krizisben azonnal elotornek a felszin alatti ellentmondasok miatti ellentetek.

arncht 2020.06.02. 12:01:36

@Fikalnyik Eugén: igen ez a masik nagy problema a mai vilaggal - nem az szamit, hogy mit mond vki, hanem az, hogy ki mondja :)

valis47 2020.06.02. 12:17:31

Eloik, akik várják, hogy jönnek-e a morlockok, és mikor (már ha valaki ismeri H.G. Wells Időgép c. regényét)

Alick 2020.06.02. 12:36:06

@arncht: Trump-ra sok mindent lehet mondani, de aligha rasszista. Egyébként kiállt az áldozat és az igazságot követelő békés tüntetések mellett.
Az pedig teljesen helyénvaló, hogy elítélte az erőszakos tüntetéseket és fosztogatásokat - más politikus is így tett volna.

Buchhalter 2020.06.02. 12:50:53

@Alick: szerintem aki gyújtogat és boltokat fosztogat az simán bűnöző és nem egy "békés" tüntető.Egyes nagyhatalmak már játszsák a hiénát és már kostólgatják beszólásokkal Amerikát. Lásd Irán,Kína,Törökország.Kicsit száni való mindhárom : Irán ugat és tavaly a saját állampolgárait lövette,akik az elszállt élelmiszer árak miatt demonstráltak,vagy Kína aki Hongkong tüntetői ellen lép fel brutálisan,vagy a megszállt Tibetben sem bánik kesztyűs kézzel a szabad Tibetért tüntetőkkel. Már említésre sem méltó a 10 milliós Han muzulmán kisebbség táborokba deportálása,ahol véletlenül havi szinten több tucatnyi elhalálozik és a mindenféle vallás üldözése.Törökország meg ahelyett,hogy békés megoldást keresne a Kurdokkal kvázi népirtó háborút folytat ellenük és már több szomszédos ország határát sem tiszteli.Lásd Szíria,Irak.Kár temetni Amerikát ,kicsit megbotlott de ha magára talál nem lennék a károgók helyében.Az USA mindig benyújtja a számlát.

Matyika Ápolója 2020.06.02. 12:57:31

Szerintem ez valami hülyeség, mindenki tudja, hogy a Nyugaton sokkal nagyobb az egyenlőség, több a pénz, és jobban MEGBECSÜLIK az eNbereket, ezért ott nem is alakulhatnak ki ilyen szituációk. Szerintem ezek a történetek inkább Magyarországról valók, mert hát nálunk sajnos az ország átlépte a határt :(

Matyika Ápolója 2020.06.02. 12:57:47

@Buchhalter: "szerintem aki gyújtogat és boltokat fosztogat az simán bűnöző és nem egy "békés" tüntető."

nyilván ezek egymásra épülnek, van egy halom ember akiknek nem tetszik a rasszizmus, van egy halom thug meg antifa akiknek ez jó alkalom a vandálkodásra, lootolásra, osztán nehéz különbséget tenni köztük

"Irán,Kína,Törökország"
jah, csak ők nem hivatkoznak magukra úgy, mint a szent demokrácia felkent őrzői

tudod, mindenki a medencébe pisil, de nem mindenki az ugródeszkáról :D

vilagpolgar 2020.06.02. 13:24:45

@Fikalnyik Eugén: A "redneck" mióta biológiai adottság? Az egy életstílus, az egyén saját döntése: magyar megfelelője a "tanulatlan, bugris paraszt", sajnos itthon is van elég ilyen.
Ha valakit redneck-ezel, maximum sznob/elitista/bunkó vagy, de rasszista semmiképp.

Egy fekete, ha 150 az IQ-ja és 2 doktorija van, vagy épp ő az elnök, a bőrszíne akkor is fekete bőrű lesz. Érzed a különbséget?

Bkkzol 2020.06.02. 13:25:17

A történet elejét szeretik elfelejteni. Most pénhamisítás miatt került a rendőrök szeme elé... és ellenállást tanúsított.
A legutóbbi francia arab-fekete gyujtogatásoknál se említették, hogy rablás miatt üldözték a fiatalokat akik egy trafóházba ugrottak be...
Nem kell rabolni, hamisítani, drogot árulni és senki nek bántja a színeseket (se)...

littke 2020.06.02. 13:50:13

Szóval én Kanadából nézem ezt a aggasztó folyamatot. A fekete probléma az USA-ban, hasonlít a kanadai benszülött indián probléméhoz, (és MO-n a cigány problémához). Nagyon nehéz a helyzetükön javítani, ha csak pénzzel meg lehetne oldani, már nem lenne, de ez visszavezethető a mélyszegénységre, a családi szokásokra, az iskolázatlanságra.
Rendőrnek lenni nagyon nehéz foglalkozás,nap mint nap a társadalom szennyével foglalkozol, de persze erre kell képezni őket, jól meg vannak fizetve.
Ki kellene szűrni a felvételnél az oda nem valóakat. Ez sajna néha nem sikerül, és ha már felvettek valakit a viselkedése miatt lehetetlen kirúgni, a szakszervezetek miatt

arncht 2020.06.02. 14:08:33

@Alick: trump olyan, amilyennek latni akarjak az adott poziciojahoz. mint minden politikus.

Zolievagy0k 2020.06.02. 14:15:03

@arncht: ugyanezt gondolom én is, de az igazság fáj, és sokan inkább tetszelegnek ebben az álszent szerepben, mintsem hogy beleálljanak egy vitába és bevallják a tényeket. Egyszerűbb nekik 1-2 kommentbe odabiggyeszteni, hogy 'blacklivesmatter' és vállon veregetni magukat, aztán mennek a dolgukra.
Fordított helyzetben tuti nem lenne egy óriási tömeg afroamerikai, aki pl. egy fehér ember igazságtalan megölése miatt tüntetne. Vagy nem láttam tüntetést az itt (Amerika) élő ázsiaiakért sem, pedig tele vannak a hírek, hogy a covid miatt folyamatosan atrocitások érik őket, mert őket hibáztatják.

kewcheg 2020.06.02. 14:15:03

Csóró Trumpnak kijutott a négy év alatt mindenből, talán az egyik legtöbbet kapta az összes eddigi elnök közül, persze nyilván néha ő is keményen megdolgozott érte.
Ilyen ellenszélben csoda ha egyáltalán még van kedve felkelni és bemenni a hivatalába....Szal ő az, akinél ha van sapka, az a baj, ha nincs sapka az a baj...'18 nyarán, a félidejében 5th avenue-n a Trump Tower előtt tüntettek ellene, hazugozták, szarozták, körbe a szuvenírboltokban mindenhol szaró, fingó, hazudozó mini Trump figurákat árusítottak, hol merték volna ezt Obamaval megtenni...??? Nincs itt valami kettős mérce? Egyékkén remélem Trump nyer, mert bármilyen bunkó is tud lenni néha, Biden-től az Úristen irgalmazzon mindenkit....

Gaddemon 2020.06.02. 14:15:03

@arncht:
"alapvetoen azzal az emberi tulajdonsaggal kellene mar szembenezni, hogy az ember termeszetebol fakadoan azt a tobbseget vedi, amihez tartozik (nyelv, nemzet, rassz, stb). minden mas, jelentosebb mertekben jelen levo kisebbseg/tobbseg hatranyban lesz vagy igy, vagy ugy a sajathoz kepest."

Pontosan. Ugyanezt beszéltük tegnap este a férjemmel a téma kapcsán.

Mikkamak 2020.06.02. 14:15:04

@Bkkzol: Hamis pénzzel való fizetés GYANÚJA miatt intézkedtek. Utána meggyilkolták. A rendőr majdnem 9 percig térdelt a pasi nyakán (aki ekkor hátra bilincselt kézzel feküdt a földön), és még majdnem 3 percig azután, hogy a kollégája figyelmeztette, hogy a pasinak nincs pulzusa.

C.quigley 2020.06.02. 14:15:04

A rendor munkatarsa volt a 8x-os bortonviselt, mara mar halott aldozatnak, aki 2 itelet kozt epp szabad volt. Mindketten ugyanabban a barban dolgoztak kidobokent (a rendor masodallasban).

Azt is fontos megemliteni - nem az aldozat kapcsan, rola ilyen informacio nem jutott el hozzam - hogy egy bedrogozott orjongot nem lehet megfekezni az emberi jogok figyelembevetelevel.

CharlieBrown 2020.06.02. 14:15:04

@Bkkzol: mutatok egy videót. Nézd végig, és utána írd meg kérlek melyik része volt az a pillanat, ahol annyira ellenállt az eljárás alá vont, hogy 10 percig a nyakán és hétén kellett dérdelni.
Ne csalj, tényleg nézd végig! Akkor is, ha a végén csak annyit látsz, hogy egy élettelen embert feltesznek a hordágyra.
www.youtube.com/watch?v=vksEJR9EPQ8

Billy a kölyök 2020.06.02. 14:15:04

Az biztos, hogy a rasszizmus nagy probléma.
Még nagyobb probléma, hogy ez a mostani fosztogatás, gyújtogatás, vandalizmus, utcai erőszak nemhogy nem fog segíteni ezen, de sokkal inkább felerősíti. A rasszisták tökéletesen igazolva látják a nézeteiket, és rengeteg korábban nem rasszista is inkább nekik fog igazat adni.

Állítólag Dél-Afrikában van egy vicc (vagy inkább keserű tapasztalat?) a helyi fehérek között:
„Mi a különbség a rasszista és a turista között?
Kb két hét.”
Tartok tőle, hogy az most az USA-ban is nagyon népszerű viccé fog válni.

Amúgy tudomásom szerint sehol a világon nem kell főiskolát végezni ahhoz, hogy valaki rendőr legyen. Csak a rendőrtiszteknek.

neurotikus bunkocska 2020.06.02. 14:15:04

@Bkkzol: Nincs elfelejtve, csak teljesen irrelevans. Egyetlen letartoztatasnak sem kellene soha halallal vegzodnie. A legaljasabb bunozonek is joga van a tisztesseges eljarashoz, es ahhoz, hogy targyalas utjan iteljek el, egy olyan orszagtol legalabbis ez elvarhato, amely annyira biztos a sajat jogallamaban, hogy meg exportalni is megprobalja neha.

Azzal lehetett volna ennek az egesznek az elejet venni, ha a legelso esettol kezve (nem ez volt az egyebkent) alap, hogy nyomozas a kovetkezo lepes es a rendoroket minden esetben felelossegre vonjak a tetteikert. Lehet, hogy nehany esetben igy is megusznak de ha az lenne az alap, hogy veluk szemben is el kell jarni, kevesebb ilyen tortenne.

Ezek utan egyszer azert ranezhetnenek arra is, hogy kik jelentkeznek rendornek es mi tortenik veluk a kikepzes, napi intezkedesek soran, valoszinuleg nem segit nekik a napi helyzetek korrekt kezeleseben, hogy alapallas szerint a lakossag kb allig fel van fegyverkezve, lehet, hogy ezzel is kellene kezdeni valamit.

Mikkamak 2020.06.02. 14:15:04

@Matyika Ápolója: Minden tüntetéshez csapódnak kétes elemek. A Twitter épp most törölt magukat Antifa tagnak valló, Antifa nevében törésre-zúzásra felszólitó profilokat miután kideritette, hogy valójában szélsőjobboldali, a fehér faj felsőbbrendűségét hirdeti csoportok kreálták azokat.

Az Ebayn az egyik fórumon valaki hozzászólt, hogy ő minnesotai és látta, hogy feketék tüntettek, miközben főleg fehérek gyújtogattak és fosztogattak (biztos nem csak, de azért elgondolkodtató).

Szintén Minnesotában egy Illinois-i pasit tartóztattak le, mert bombákat csinált és adott át másokat, biztatva őket, hogy gyújtogassanak.

Közben adott egy ideges és frusztrált lakosság (a totálisan félrekezelt koronavirus járvány miatt) meg egy empátiára teljesen képtelen elnök (aki a 40-50-es években szocializálódott, fehér, gazdag családban és azt tanulta, hogy a fehér, gazdag férfiak vannak vezető pozicióban, a nők helye a konyhában, a szineseké meg szépen a gettóban és most is igy látja a világot, holott azóta kicsit változtak a dolgok), ebből nem biztos, hogy jó fog kisülni.

dare 2020.06.02. 14:31:11

Az egész ügyben az a leghátborzongatóbb, amikor megnézzük a videót Floyd haláláról.
Konkrétan megölik.
Én nem azt akarom, hogy olyan legyen egy rendőri intézkedés, mint a Pusztító c. filmben, amikor Wesley fizikai erőszakot alkalmaz a fizikai kontaktot kerülő rendőrökkel szemben, de azért lassan lehetne valami komolyabb határt szabni ezeknek a rendőri intézkedédeknek, mert sajnos a túlkapások csak nem akarnak mérséklődni.
Mindig ez a hátratekert kéz, majd bilincs, jobb esetben okoskodás nélkül, rosszabb esetben morális okfejtések garmadájával találkozni fennhangon a biztos úr rögtönzött előadásmódjában (a biciklis nő nálunk) .
A legrosszabb eset pedig amikor az intézkedésben komoly sérülések, vagy akár halál is keletkezik.
Floyd esetében a legrosszabb eset történt.
Súlyosan kellene büntetni a rendőri túlkapásokat, de valamiért képtelenek vagyunk meghaladni azt a gondolkodást, hogy bizony szükség van bizonyos esetek miatt a rendőri brutalitást bárkinek is elszenvednie, mert csak így tartható fent az a bizonyos rend.
A fegyelem.
A mindenki tudja, hogy hol van a helye a társadalomban.
Floyd halála egy kicsit mindenkinek jót tesz az elnökválasztás évében.
Lehet pörgetni a médiában a rasszista lemezt, ahogy lehet katonákat vezényelni bárhova a rend fenntartása érdekében és az állampolgárok megóvása érdekében.
A lényeg pedig megint elsikkad.
Nem a rasszizmus lenne a lényeg, meg nem a mindnyájunk egészségének megőrzése érdekében korlátozni katonákkal az állampolgárok mozgását, hanem a rendőri intézkedések megreformálására lenne inkább szükség.
Ha már van sokkoló, ilyen-olyan lövedékek, pillanatok alatt elkábító szerek, akkor miért történhetnek meg még mindig olyan dolgok, hogy egy rendőr percekig térdel egy neki könyörgő embernek a nyakán.
A múltkor arról láttam videót, amikor egy részeg FEHÉR férfit legéppuskázott egy fullos hotel folyosóján egy kommandós, mert arról kaptak bejelentést, hogy fegyverrel szórakoznak az erkélyen.
Sírva, a saját taknyán mászva kúszott négykézláb részegen a rendőrök felé, megfeledkezve magáról odanyúlt a nadrágjához ami így csúszott lefele róla, és ment is bele a sorozat.
Reakció.
Megérdemelte, aki ilyen hülye haljon meg, kicsit gondolkozni kellett volna, nem kellett volna annyit inni...stb.
Múltkor szintén az utcán öltek meg egy bazi nagy színesbőrűt, akit addig tekergettek a földön, amíg szívrohamot nem kapott.
Reakció.
Úgy kell neki, minek állt ellent, kicsit együttműködőbb akkor ez nem történik meg, aki hülye haljon meg...stb.

Eljutunk egyszer valaha is oda, hogy azt mondjuk majd egy rendőri túlkapásra, hogy ez volt az utolsó?
Nem hiszem.
Ugyanúgy megölnek bárkit ezután is intézkedés címszó alatt, mert a túlkapásokkal együtt biztosítható a rend sok ember olvasatában.
Floyd halála tehát hiba, de ez a hiba leírható a rendszerben sokak szerint.
Amíg nem én, addig más kit érdekel.
Minden szimpátiám azoké, akik a rendőri túlkapások ellen tüntetnek jelenleg, viszont akik a fehérek ellen teszik ezt, azokat már teljes mértékben elítélem.
Azokat is, akik szítják a tüzet feleslegesen.
Jó lenne, ha továbbra is a lényegre fókuszálnának, a rendőri túlkapásra, ami független az áldozat bőrszínétől.
Persze jelen van a történetben az előítélet, keresni se kell, de akkor is a túlkapásnak kellene lenni a lényegnek, és nem a bőrszínnek.

Dr.Démonmac1 2020.06.02. 14:31:12

@Bkkzol: "és ellenállást tanúsított." éppenséggel nem tanúsított, de ha tanúsít akkor sem ölheti meg a rendőr.

Folytonutazok 2020.06.02. 14:31:12

@meatclone: "Minesota is az, es az en varosom is (Seattle) az utobbi evekben sikerult nekik a nagyvarosokat Calkuttai szintre sulyeszteni. Olyan donteseket hoznak hogy vonza a hajlektalanokat/bunozest mindenfelol, es amikor mar turhetetlen a helyzet akkor mindenfele adoemelest kernek a problema megoldasra, Persze nem oldjak meg , de a penzt elkoltik/lopjak es az adokat emelik. Evi szaz millio dollart koltenek nalunk a Hajlektalanokra es semmi latszat.LA-ben a tobbszoroset. Ez egy jo business nekik. Az ismerosok megkapjak a zsiros szerzodeseket."

Detroit is pont emiatt ment csődbe.

Etniez 2020.06.02. 14:34:53

@Buchhalter: ott a pont. A kapitalizmus szabályok nélkül ezt okozza. És akinek nincs vesztenivalója, az mindenre képes.

Etniez 2020.06.02. 14:42:14

@Bkkzol: te meg butaságot írsz.
Nem állt ellen, sőt már megvolt bilincselve és ült a kocsiban, amikor az, egyik rendőr valamiért kirángatta, majd hárman ráültek, egyik a nyakára.

Te nem tudom melyik filmet nézted....

Etniez 2020.06.02. 14:42:15

@Buchhalter: és ezek az országok nagy barátai Viktornak. Remek társaság :)

Etniez 2020.06.02. 15:05:03

@littke: fekete kollégám mutatott 5 olyan videót ma reggel, hogy kinyílt a bicska a zsebemben. Mind az ötször teljesen feleslegesen erőszakoskodtak a rendőrök. Fehérek, feketével szemben.
Pl a teljesen együttműködő, hason fekvő, kezeit hátul tartó emberre ráengedtek egy kutyát. Aztán a kutya szájzárat kapott és percekig harapta a földön fekvő srác lábát és a rendőrök nem tettek sokat, hogy a helyzetet megváltoztassák, stb.
Most már több ilyet vesznek fel, de vajon mennyi lehet rejtve?
Az usa rendőrségnek magába kellene néznie, mert nem jó úton járnak. A lakosságot pedig le kell fegyverezni, ez a kettő összefügg.

Etniez 2020.06.02. 15:05:03

@dare: pontosan leírtad azt, amit én is gondolok erről az ügyről.

Hórukk 2020.06.02. 15:05:47

Az USA-ban azért van nagyobb szociális egyenlőtlenség mint Ny-Európában, mert nem finanszírozzák olyan bőkezűen a lusta, henyélő, dologtalan réteget. Hogy ezek között miért több a színesbőrű, az kutatás témája kell hogy legyen. Van számos más, az újabb időkben bevándorolt kisebbség, akikre ugyanez nem jellemző: indiaiak, kínaiak, ha nem is fényesen, de nem ilyen mélyszegénységben élnek. Gyújtogatás, fosztogatás helyett dolgoznak, ha igazoltatja őket a rendőr akkor együttműködnek, így nem térdelnek a nyakukra. Egyszóval valahogy boldogulnak.

arncht 2020.06.02. 15:11:18

@dare: locsolgatjak rendesen az olajat a tuzre a trump ellenfelei, ez van a dolgok mogott.

de a rendori tulkapas is inkabb csak a kicsucsosodasa vminek. valoszinuleg a felszin alatti rasszizmus sokkal szelesebb koru, csak ugye nem beszelnek rola, mert az nem polikorrekt. a rendori pozicioval megtehetnek olyan dolgokat, amit amugy nem, es ezt kihasznaljak. ha orvosolnak a felszin alatti dolgokat, a tulkapasok is csokkennenek a rasszok iranyaban.

illetve azert nehez nem eszrevenni, hogy a feketek azert is akadnak ossze tobbet a torveny embereivel, mert tobbet bunoznek aranyosan. a hivatalos adatokra alapjan:
usa lakossaga 13,4%ban all feketebol
a bortonokben 65,8%

igy akkor is tobbet eri oket rendori tulkapas, ha nincs rasszista szandek. innen neztem, nem tudom mennyire megbizhato adat:
www.prisonpolicy.org/graphs/raceinc.html?gclid=CjwKCAjw8df2BRA3EiwAvfZWaDPDm7TP1zgTb6CPFZbBrBk9Eq1W7RBvzjA-CBvp9i_kaRl3Kb8bWxoCjx8QAvD_BwE

littke 2020.06.02. 15:31:34

@Etniez: Kedves Etniez, igen én nem mentegetem a rendőrség, túlkapásait. Ettől függetlenül, mint mi is mindannyian tudjuk, hogy a hatóságokkal vitába kezdeni és főképpen fizikailag ellenállni, nem ajánlatos.
Fiamat egyszer megmotozta a rendőrség amikor gyalog egy elhagyatott helyen ment nagy tenisz táskájával egy turnamentre egy vasárnap. A környékről betöréseket jelentettek,ezért azt figyelték. Gondolom ha szinesek lennénk, megkülönböztetésre hivatkoztunk volna, pedig a rendőrök csak a dolgukat csinálták.
Arendőrök túlnyomó része rendes és rájuk szükség van.

Matyika Ápolója 2020.06.02. 15:34:21

@Etniez: "fekete kollégám mutatott 5 olyan videót ma reggel, hogy kinyílt a bicska a zsebemben. Mind az ötször teljesen feleslegesen erőszakoskodtak a rendőrök. Fehérek, feketével szemben."

olyan videóból is van 5, vagy 500, mikor feketék vernek meg meg fosztanak ki fehéreket, és? mit bizonyít ez?

nevetséges ilyennel érvelni, hogy "videók", klasszikus cherrypicking.Lehet hogy van rendszerszintű rasszizmus, akkor érvelj azzal, de a "videók" akkor se bizonyít semmit

Etniez 2020.06.02. 15:34:22

@Hórukk: így tehát a feketék nyakán nyugodtan lehet térdepelni. Vagy mit akartál mondani?

Buchhalter 2020.06.02. 15:36:10

@Hórukk: Gratulálok! Felvételt nyertél az idióta nácik csoportjába! Amerikának nagy szüksége lenne átfogó szociális ,oktatási és egészségügyi reformokra.Ez persze magával hozna egy radikális adózási változást ami a felső 10 % -persze hogy nem tetszene! Ha marad minden a régibben csak még rosszabb lesz! Vagy szűkítik a társadalmi egyenlőtlenséget vagy a fegyverekké lesz a szó.De akkor az USA biztos elbúcsúzhat a gloáblis vezető szerepétől.És baszki,te szerencsétlen! Dolgoznának ha lenne munkájuk!Olvasol te egyáltalán híreket!?Az elmúlt 2 hónapban 30 millió amerikai vesztette el a munkáját! Felfogod,hogy mit jelent ez? Ha igen,nem írnál ide barom náci szólamokat!

dare 2020.06.02. 15:46:12

@arncht: Igen, ez a nincs olyan hogy cigánybűnözés esete, ne beszéljünk róla, mert akkor az nincs.
Hívjuk megélhetési bűnözésnek, mennyivel jobban hangzik.
De ez még nem jelenti azt, hogy mivel tudunk róla, ezért felhatalmazva érezzük magunkat a keményebb fellépésekre bizonyos eseteknél.
Tehát a rendőri pozícióval megtehetnek dolgokat az azért van, mert megtehetik.
Ez ilyen hallgatólagos megállapodás a társadalom többsége és a rendőrök között.
Tudjuk, hogy nem mondhatunk ki dolgokat, de ha a biztos úr keze egy kicsit hangosabban csattan az elkövető buksiján, akkor egy ilyen összekacsintós, jó helyre ment az a pofon van sokakban. Csak azzal lehet orvosolni ezt, ha beszélünk végre az adott problémáról.
Ez a néha kicsit erélyesebb fellépés nem lesz gyógyír soha.
Ha ez megtörténik végre, ha igyekszünk orvosolni a valós problémát, akkor majd mérséklődni fog a rasszizmus, nem fogják sokak a cigánybűnözés szót hangoztatni, és ami a legfontosabb: nem élhetnek majd vissza rendőrök a hatalmukkal.

FutureFry 2020.06.02. 16:52:39

@Buchhalter: “ … Az vicces,hogy Amerikában sose engedték kiadnia sorozatot. …”
Ki nem engedte?

A 80-as/90-es években pár amerikai kiadó (pl. Fantagraphics books) próbálkozott a megjelentetésével, de nem volt elég népszerű (azaz kifizetődő). Később (a 2000-es években) a Dark Horse adta ki [1]. Ezeket lehet az Amazon-on is kapni (pl. [2]), a régebbi kiadásúakat inkább ebay-en (pl. [3]), esetleg antikváriumban.

[1] www.eurocomics.info/jeremiah.html
[2] www.amazon.com/Jeremiah-Gun-Water-v-1/dp/156971827X/
[3] www.ebay.com/itm/The-Survivors-Volume-2-The-Eyes-That-Burned-SC-Graphic-Novel-Jeremiah-HERMANN/223559480183

kék madár 2020.06.02. 17:31:55

@meatclone: szivesen valaszolnek, de minek. Ott lefagytam, hogy Trump nem rasszista. De azerta hamar sikerult a tiednel sokkal nagyobb butasagokat is osszehordani masoknak a kesobbi kommentekben, nem tudom kovetni se.

FutureFry 2020.06.02. 17:47:21

@littke: “… Fiamat egyszer megmotozta a rendőrség amikor gyalog egy elhagyatott helyen ment nagy tenisz táskájával egy turnamentre egy vasárnap. A környékről betöréseket jelentettek,ezért azt figyelték. …”

Note (ha USA-beli az eset): ha nem volt (konkrétan rá/erre szóló) “warrant”-juk, akkor teljesen jogszerűen visszautasíthatta volna a táskája átkukatását (pl. “I do not consent to a search”), mert az, hogy a “környékről betöréseket jelentettek” az nem elég “probable cause”, esetleg csak akkor ha volt valami _konkrét_ “reasonable suspicion”-juk (pl. betörő maszkot viselt, vagy a kezében egy crowbar volt, de lehet még akkor sem egyértelmű, hogy jogos-e egy “warrantless search”). IANAL.

Matyika Ápolója 2020.06.02. 17:49:01

@Buchhalter: Hja, és akkor itt ér véget a párbeszéd, mert ha valaki szóvá meri tenni, hogy felülreprezentáltak a feketék pl. a bűnözők meg a segélyezettek közt (és egyáltalán nem azt írta, hogy MIND ilyen), akkor jön a "hőőőő hülye nááááááci! nááááci nááááci!", és akkor véget is ért a beszélgetés, aztán meg megy a kamillázás, hogy miért nyernek a populisták.

neurotikus bunkocska 2020.06.02. 17:49:18

@Hórukk: Nincs sok mindent kutatni a teman, illetve a kutatok is tudjak, hogy az amerikai feketek nem bevandorlok, hanem ott szulettek, oseik pedig mintha nem onkent, szerencset probalni mentek volna oda, hanem rabszolganak vittek oket. Igy a kinai bevandorlok nullarol indulnak, egy szuletett amerikai viszont minuszbol, ez nem egeszen fair, megiscsak szukseg lenne a "dologtalan reteg" egy kicsit bokezubb finanszirozasra. Azt viszont meg a leglustabb, legaljasabb lumpen alakok se erdemlik meg, hogy a nyakukon terdepeljenek.

Fikalnyik Eugén 2020.06.02. 17:49:35

@vilagpolgar:
"A "redneck" mióta biológiai adottság? "

White trash.
Tényleg, létezik "fekete redneck" is?
Végül is a sápadtarcúzásban sem lenne semmi...
Olyan ez, mint zsidózás helyett belpestizni, magyarozás helyett parasztozni, putris, vályogházas a cigányra stb.
Főleg úgy helytelen a használata, hogy a négy rendőrből kettő volt fehér. Ennek az ügynek semmilyen faji vonatkozása nincs, erőszakos, agresszív rendőrök túlkapása, amit azért nem tudnak elhagyni évtizedek óta, mert rendőrállam az egész. Tele van a liveleak ilyen és ehhez hasonló ügyekkel a legkülönbözőbb nációk tagjai ellen. Ha valakit elnyomnak az északi féltekén, azok az inuitok.

fideSSbolsi az igazsag csak neked faj 2020.06.02. 17:50:40

(Kár, hogy nem jelenik meg, a cenzorok gyűlölik az igazságot.)

Három éves átlagszám amerikában:

0 - 50 --- Rendőrök által megölt fekák

120 - 150 --- Bűnözők által szolgálat közben megölt rendőrök

1000 --- Rendőrök által (általában tűzharcban) megölt fehér bűnözők

Akinek van agya az gondolkodjon miért nincs tüntetés a rendőrök megölése után, és mennyire könnyen manipulálható és hívható buta szólamokkal "harcba" mindenhol az ostoba, tanulatlan és a nacionalizmustól félhülye tömeg.

A még ezeknél is ostobábbak hanyagoljanak a túlkapás c. agyatlanságukkal, nem ez a jellemző az esetek 99 %-ra.

flydomi 2020.06.02. 17:51:04

@dare: --A múltkor arról láttam videót, amikor egy részeg FEHÉR férfit legéppuskázott egy fullos hotel folyosóján egy kommandós, mert arról kaptak bejelentést, hogy fegyverrel szórakoznak az erkélyen.
Sírva, a saját taknyán mászva kúszott négykézláb részegen a rendőrök felé, megfeledkezve magáról odanyúlt a nadrágjához ami így csúszott lefele róla, és ment is bele a sorozat.
Reakció.

Az egy kemeny dolog volt.Kemenyen belement egy tar.De a srac az legpuskazott.Az egyik szomszedos szobaban bepanikolt a masik vendeg a puska hangja miatt,igy kihivta a rendoroket.
Ez a helyzett nehez volt.Az biztos,hogy nagy psziches teher van ilyenkor a "toketlenul" kikepzett rendorokon.Egy apro felreertett mozdulat is halalt tud okozni.Persze,a rendori utasitasok hatarozottak voltak,es tisztak.De megis megtortent a baj.

simonpali 2020.06.02. 17:52:30

@Etniez: Kezdd el te, menj be Harlembe és kérd szépen meg a nigrokat, hogy adják le neked a fegyvereiket. Aztán ha végeztél és túlélte d, akkor nem bánom, a fehérekkel és a gringokkal is megteheted ugyanezt.

Hórukk 2020.06.02. 17:53:27

@Etniez: Gyújtogassunk, törjünk-zúzzunk, szálljunk szembe a rendőrrel, ha kinyiffant, akkor a a népes rokonság majd megbosszúja - ezt akatad írni, nemde?

pizo 2020.06.02. 17:53:35

@valis47: Épp most olvastam - 1 hete :) Jó könyv az Időgép.

Zoli

Hórukk 2020.06.02. 17:54:04

@Buchhalter: Furcsa, téves elképzeléseid lehetnek a nácikról! Miből vontad le a konkrét, erre vonatkozó következtetésedet?
Naiv vagy, ha azt gondolod, hogy a gyújtogató-rombolók többsége a friss munkanélküliek közül kerül ki - de az sem lenne magyarázat rá. Az USA-ban a munkanélküliség évek-évtizedek óta alacsony, alig haladja meg a közgazdászok által természetesnek és hasznosnak tartott minimális szintet. Persze nulla iskolázottsággal, nulla szorgalommal és nulla beilleszkedésre való hajlandósággal kicsit nehezebb lehet munkát találni, ez kétségtelen tény. Most, a járvány idején a helyzet átmenetileg rosszabb, de az amerikai gazdaság rugalmas, hamar helyreáll a normális üzem majd. Az, hogy az USA gazdasága ilyen szintre jutott, ennyire hatékony, azt az alacsony adóknak és az újraelosztás alacsony szintjének köszönheti. Ugyanakkor előtérben van az egyén felelőssége a saját sorsáért: tanulni, dolgozni kell, ha boldogulni akarsz. Ha ezen a hozzáálláson változtatnak, akkor tényleg vége a vezető szerepüknek. Sok magyarról tudok, akik minimális pénzzel mentek ki, sokszor illegális munkával kezdték és szépen lassan, évek alatt normális egzisztenciát teremtettek maguknak. 6-8 év után jobban élnek kint, mint amit Mo-on valaha is remélhettek volna. De nem csak magyarok mennek oda, hanem évente milliónyian próbálkoznak bejutni az USA-ba így vagy úgy. Gondolom szerinted mind hü.ye, hogy nem Kubába, vagy Venezuelába mennek, mert neked az az ideális társadalom: aki jövedelmet termel az dolgozzon és adózzon mint az állat, aki meg nem "tud"/akar dolgozni, annak legyen meg minden, mert ugye úgy igazságos. Mert ha nem, akkor majd fellázadnak, mert tudnak ám ők is mozogni - csak nem a munkahelyen.
A nácizásra visszetérve, ha egy bizonyos eltérés (legyen az viselkedésmód, betegség, életmód, szegénység, bűnözés) társadalmilag fontos(!) és a legszorosabb statisztikai összefüggést a bőrszínnel, rasszal, nemzetiséggel, vallással mutatja, akkor annak kutatása, az okok keresése nem bűm, nem rasszizmuz és nem nácizmus!

enrikokaruszo 2020.06.02. 17:54:11

valószínűleg normális emberek már nem állnak be rendőrnek
aki beáll, annak milyen lehet egy napja?
a gyújtogatások meg a fosztogatások láttán el tudom képzelni
a gyilkosság az gyilkosság
de ha az okokat nem vizsgáljuk, nem az utolsó

Etniez 2020.06.02. 17:54:18

@Matyika Ápolója: a statisztika mit sem ér, amikor a rendőrök hamis jelentésekkel védik egymást.
Nézd meg a fenti esetet is, a hivatalos jelentésben egy szó sem esett arról, hogy a nyakán térdepeltek. A korboncnok is hamis jelentést készített..

Milyen statisztikát lehet így prezentálni?

kárárámaispj 2020.06.02. 17:54:55

@dare:
"Mindig ez a hátratekert kéz, majd bilincs, jobb esetben okoskodás nélkül, rosszabb esetben morális okfejtések garmadájával találkozni fennhangon a biztos úr rögtönzött előadásmódjában (a biciklis nő nálunk) ."

1. Na, mégis hogy a bánatba kéne. Igazán lerajzolhatnád azt a szerinted megfelelő pózt, amiben a rendőr biztonságosan sérülés nélkül tarthatja a gyanúsítottat. Nem véletlen van a hátra tekert kéz kitalálva, így fél kézzel lehet tartani valakit, ha ellenáll akkor fizikai fájdalmat lehet neki okozni sérülés nélkül.
2. Azt is lerajzolhatnád, hogy hol kéne a bilincset rátenni, ha a háta mögött nem felel meg neked. A háta mögül nem tud elővenni fegyvert, nem tud ajtót kinyitni és nem tud támadni.
3. Tényleg marha jók a sokkolók meg altatólövedékek. Szerinted ugyanakkora adag kell egy 40 kilós 25 éves nő meg egy 140 kilós két méter magas néger altatásához, sokkolásához? Az rá van írva mindenkinek a homlokára, hogy mire allergiás, vagy pacemakere van-e?

Egy szóval nem mondom, hogy ezek a rendőrök jogosan jártak el. Pont az a baj, hogy túlzásba estek, nem tartották a szabályokat. De ettől nem a szabályok a rosszak.

4. A biciklis nőt Amerikában (meg egy rakat másik országban ) lelőtték volna, teljesen jogosan. Ugyanis az csak egy idióta agyában fordul elő, hogy átmegy a piroson, hazudik, aztán megtámadja a rendőrt. Aztán meg visít mint a malac, hogy jajj, fáj a karja. Marhára nem kéne idekeverni, remélem kap másfél évet, hogy átgondolhassa a liberális nézeteit.

valis47 2020.06.02. 17:55:04

Az USA mindenképpen el fog búcsúzni a globális vezető szereptől, többek között a demográfiai változások miatt, mivel a vezető szerepét annak a bizonyos "vadkapitalista" szellemnek is köszönhette, ahogy előtte Nagy-Britannia. Ahogy Brazília vagy Mexikó sem lesz soha a világ vezető hatalma bizonyos szociokulturális okokból, az USA sem lehet már sokáig az, ha a feketék és spanyolajkúak relatív többségbe kerülve a fehér "szövetségeseikkel" (liberálisok, feministák, antifaszok stb.) kvázi egypártrendszerré változtatják majd a politikai rendszert, emberöltőkre bebetonozva a hatalomba a demokratákat. Persze ha a kifejezetten szocialista irányt követelők kerülnek hatalomra, akkor ez a folyamat gyorsabb lesz, ha Bernie Sanders vagy AOC szerűségek kezébe kerül a kormányzás, 10-15 éven belül második Venezuelát vagy Zimbabwét csinálnának az USA-ból, annak minden következményével együtt (dollár bedőlése és ezzel a világgazdaság teljes felfordulása stb.). Vagy polgárháború tör ki, vagy szétszakad több országra. A harmadik világ már most is ott van az USA egyes területein, ezek a zónák terjeszkedni fognak, a jómódúak őrzött lakóparkokba, a még gazdagabbak vidéki birtokokra vonulnak vissza. Az USA-ból nem lehet semmilyen politikával Skandináviát csinálni, amikor a demográfiai tendencia Latin-Amerika vagy Dél-Afrika felé mutat (Skandinávia is arrafelé indult el a demográfiai változásaival mellesleg, ez elkerülhetetlen). A liberálisok nem hajlandók elismerni, hogy a kultúrák nem egyenlők, sőt az azokat hordozó emberek sem egyformák (és ezt végtelen mennyiségű oktatásba, felzárkóztatásba öntött pénz sem fogja teljesen eltüntetni egyhamar - kizárólag a teljes keveredés, az "ókori egyiptomiakhoz hasonló színű kevert nép" létrehozása), ha egyáltalán igen, akkor kizárólag akkor hajlandók erről tudomást venni, ha a különbség az általuk pátyolgatni kívánt csoport felsőbbrendűségét mutatja, lásd 100 m síkfutás olimpiai döntő mezőnye. Természetesen tudom, hogy mindezek sokak szerint borzalmas náci gondolatok, és én bizonyára Hugo Boss tervezte egyenruhában a Luger pisztolyommal szeretnék fejbe lőni általam alsóbb rendűnek gondolt embereket és így tovább...

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.06.02. 19:22:30

@Hórukk: Nem.Az USA-ban rosszul osztják el a pénzeket!
Talán a Kóla puska sültkrumpli című filmben volt erről szó.
Ha jól emlékszem.
Megmutatták,hogy egy kanadai szegénynegyed mennyivel másabb,mint egy amerikai.

Etniez 2020.06.02. 19:22:32

@valis47: ahogy mondod, náci vagy és hülyeségeket beszélsz.

Etniez 2020.06.02. 19:22:32

@kárárámaispj: liberális nem egyenlő hülye picsával. Fogalmi zavarban szenvedsz.

dare 2020.06.02. 19:22:32

@kárárámaispj: 1. Lerajzolhatnám? :D
Nem azt mondtam, hogy ne alkalmazzanak fizikai kontaktot, de azért ha egy mód van rá, akkor ne színesítsék azt ízlésük szerint.
Egy illető akit ismertem pl strappadoban lógott órákig úgy, hogy közben aki elment mellette mindnek volt egy gúnyos szava hozzá, és mellesleg olyan ínsérülést szerzett, ami élete végéig ki fog tartani neki.
De a hátratekert kéz az szerintem 100 emberből 50-nél biztosan frusztrációt okoz, ezért lenne nagyon jó ötlet, ha azt csak indokolt esetekben alkalmaznák.
Pl én egy kényszerzubbonyban 2 óra alatt egész biztosan megőrülnék teljesen tiszta elmével is.
Tehát tekergessék nyugodtan a kezeket, csak kicsit szelektáljanak az eseteknél, nem minden esetben ez a legcélravezetőbb.
Aki aggresszíven ellenáll, arra rá is ülhetnek felőlem (na nem percekig), hidd el, nem ez a bajom, hanem a sok esetben indokolatlan durva fellépés.
2. Akit megmotoztak, és nem állt ellent, az sehonnan sem fog pisztolyt előrántani.
3. Nem ugyanannyi kell persze, de ezt talán nem kell külön elmagyarázni nekik egy oktatáson.
Remélhetőleg ők is érzékelni tudják a különbséget.
4. Csak egy rövid videót láttam az esetről, nem ismertem az előzményeket.
De ezek tudatában se fér bele az, hogy a hátratekert kezű nő fülébe ordít a rendőr.
Bilincselje meg, tegye be a kocsiba, vigye be, indítson ellene eljárást, a "szentbeszéd" az utcán ordítva az már nem kéne hogy beleférjen.

wadcutter 2020.06.02. 19:22:32

Apa mondja a gyerekeknek: Na ma megint megyünk tüntetni. Mit hozzak 8k-s tévét, vagy Rolex órát?

Etniez 2020.06.02. 19:22:32

@Hórukk: szalmabáb érvelés tipikus hibája.

littke 2020.06.02. 20:41:57

@FutureFry: Fiam abban az időben 17-18 éves volt, és nem tudta hogy megtagadhatta volna táskája kutatását. Nem tette, és jól tette, hogy nem tette. A zsaruknak lehetett kutatási engedélye, de ha nem is, hogyan fogják el a betöréseket okozókat? Ha nincsen semmi a táskádban miért ne mutassad meg???
Minden esetre én ezt csak mint példát hoztam fel arra hogy nem csak szineseket "zaklatnak".

FutureFry 2020.06.02. 23:08:02

@littke: “.. A zsaruknak lehetett kutatási engedélye …”
Akkor lehetett volna, ha a fiad már eleve gyanúsított volt (és akkor is csak azokat a holmikat kutathatják át ami a bíró által korábban aláírt engedélyben benne van). Olyan általános “search warrant” tudtommal (legálisan) nem adható ami pl. a “környék utcáin lévő nagytáskás emberekre” vonatkozna.

És hogy miért nem egyezik bele valaki a “warrantless search”-be (még ha úgy hiszi nem is követett el semmi törvénytelent (*)): Egyrészt van ugye a privát szféra, másrészt (bár lehet ritka) előfordulhat, hogy mégis “találnak” valamit, ez utóbbi esetben ha visszautasítás ellenére nézték át (már persze ha a visszautasítás tényét nem tagadják le (mondjuk felvétel van róla)) akkor a bíróságon a “bizonyíték” könnyebben kidobásra kerül (aka “Fruit of the poisonous tree”). Nem utolsósorban pedig, ha mindenki (vagy legalább is sokan) alapból nem adnának hozzájárulást a “warrantless search”-hez akkor ezek a (alkotmányos) jogok (Fourth Amendment) talán kevésbé erodálnának. Az meg, hogy “hogyan fogják el a betöréseket okozókat?“: Nem vagyok rendőri munkában járatos, de szerintem a törvény megsértése nélkül.

Mindettől függetlenül való igaz, hogy - még érettebb fejjel is - nehéz higgadtan visszautasítani egy rendőr “kérését”, még ha jogilag teljesen rendben is van a visszautasítás.

IANAL.

(*) “If you give me six lines written by the hand of the most honest of men, I will find something in them which will hang him.” (attributed to Cardinal Richelieu)

kék madár 2020.06.02. 23:27:47

@FutureFry: egy franciat miert idezel angolul? Angolul mondta?

littke 2020.06.02. 23:30:46

@FutureFry: Elolvastam válaszodat. Nemcsoda hogy kevés bűnözőt fognak el ha a te tanácsodat követik. Node ha nem mutatod a táskádat akkor bevihetnek a rendőrségre (fuccs a tenisz turnamentnek) és ott engedéllyel megvizsgálhatnak. Értelmetlen szerintem a dolgukat végző rendőrökkel okoskodni. Ha vádolnak később lesz alkalmad védekezni, de itt ilyesmiről szó sem volt.
Nekem a rendőrséggel hál Isten csupán a néhai gyorshajtás miatt akadt dolgom, velük ott vitázni értelmetlen. Csak mondtam nem értek egyet, megyünk a bíróságra. Ott ha más nem, egypár km-t leengednek.

C.quigley 2020.06.03. 00:02:09

@Buchhalter: "De akkor az USA biztos elbúcsúzhat a gloáblis vezető szerepétől."
- mar reg elbucsuzott tole, az utolsokat rugja, de ez ertheto is. A tortenelemben egy vilagbirodalom sem viragzott tovabb 100 evnel.

Wildhunt 2020.06.03. 00:02:10

@littke: jól tette amúgy. Valóban jogában áll megtagadni, de ugyanakkor köteles az intézkedő rendőrrel mindenben együttműködni, amit ha megtagad, éppenséggel be is vihetik.

C.quigley 2020.06.03. 00:02:10

@meatclone: "Minesota is az, es az en varosom is (Seattle) az utobbi evekben sikerult nekik a nagyvarosokat Calkuttai szintre sulyeszteni. "

- Calcuttaban nem kell felned hogy drogterjeszto bunozok lepuffantanak az utcan veletlen, de attol sem hogy munkajukat vegzo rendorok.
Csak abban a szar Ceausescu-szintu rendorallamban, USA-nak hivjak, ahol szo szerint NYOMOROG a lakossag es nap mint nap rendorfenyegetettsegben tengodik.

kárárámaispj 2020.06.03. 00:02:44

@dare: 1. Nem az ízlésük szerint színesítik, hanem a jogszabályokban megengedett és a kiképzésen elsajátított módokon.
A hátratekert kezet indokolt esetben alkalmazzák, sima alkoholszondánál nem.
2. Akit megmotoztak és nem állt ellen az pisztolyt nem fog előrántani, de ütni üthet. Hátul lévő kézzel nem.
Futni is tud. Próbálj meg hátrakötött kézzel.
3. Persze. Majd a rendőr ott totózik, hogy az elkövető hány kiló lehet, milyen a vérképe ránézésből, mert ha sok nyugtatót lő bele, akkor megpatkol. Nagyon életszerű.
4. Igen, ez a legjobb, hogy saját bevallásod szerint nincs fogalmad, hogy mi történt, de biztos, hogy a rendőr rosszul csinálta... Bravó.
Szóval, a picsa átment a piroson. Utána nem állt meg a rendőrnek. Utána hamis adatokat adott meg. Utána megrúgta a rendőrt. És Eztán a rendőr ne tegye harcképtelenné?
Egyébként nem szentbeszédet mondott neki, hanem felszólítja, hogy adja meg az adatait, illetve elmondja, hogy miért állítja elő. Ja, a picsa közben vonaglik, megpróbál kiszabadulni, meg visít mint a malac.

2020.06.03. 00:52:37

@C.quigley: "ahol szo szerint NYOMOROG a lakossag es nap mint nap rendorfenyegetettsegben tengodik"

hany evet is eltel itt, hogy ennyire kiismerted a helyet? Ez kb olyan, mint a magyarorszag egeszet a ciganysag helyzetbol vezetnem le..

FutureFry 2020.06.03. 00:58:34

@littke: “Node ha nem mutatod a táskádat akkor bevihetnek a rendőrségre (fuccs a tenisz turnamentnek) és ott engedéllyel megvizsgálhatnak.”
Ha nincs jogalapja, továbbra sem legális a kutatás (és a kutatásba nem beleegyezés miatti bevitel sem). Esetleg lehet perelni is érte (pl. “unlawful detention”). De igaz, ha valami dolga van az embernek az lehet “fuccs” (ez gondolom használható “érv” arra, hogy meggyőzzék az illetőt hogy “egyezzen bele” a kutatásba).
IANAL.

FutureFry 2020.06.03. 01:00:42

@kék madár: Miért, miért… Hát azért, hogy borsot törjek az általa alapított intézmény elit nyelvtudósainak orra alá, akik félnek a “deadly snobbery of Anglo-American” befolyástól :)
www.nytimes.com/2019/03/03/world/europe/academie-francaise-france-deadlock.html

kék madár 2020.06.03. 05:46:56

@FutureFry: @littke: ezenkivul, ha buntetett eloeletu vagy, a parole egyik gyakori feltele a 4th waiver, ami azt jelenti, hogy warrant nelkul barmikor barhol atkutathatnak. 10 mp alatt kiderul az adatbazisbol es maris benezhetnek a fogtomesed ala.

dare 2020.06.03. 07:48:43

@kárárámaispj: 1. Ne hülyéskedj már jogszabályokban megengedett meg indokolt esetekkel, ezt nem gondolhatod te se komolyan.
Vagy csak trollkodsz?
2. Ez a hátrakötözött kéz valami fétis nálad?
Tudom ez a leghatékonyabb mód az adott illető ártalmatlanítására, alkalmazhatják ezt bűnőzök ellen továbbra is, csak arra próbáltam utalást tenni, hogy ne ez legyen az első számú prioritás, mivel sok esetben maga az intézkedés során elkövetett felesleges erőfitogtatás okoz nagyon sok egyénnél frusztrációt.
Ez pont annyira az egyének hibája, mint amennyire a rendőröké is sok esetben.
Viszont vannak esetek, ahol indokolatlanul megy az erődemonstráció, és az olyanok mint te pl lelkesen bólogatnak hozzá, mert akit a rendőr vegzál, annak biztos van valami kis rejtegetnivalója.
Ha nincs, akkor is van, egy rendőr nem téved, mindig jól méri fel a helyzetet.
Kis hibaszázalékkal működnek, na bumm, nem belefér?
Hát nem.
Minél tovább fér bele, annál többször lesznek majd hibák a jövőben.
Ennek kellene még időben elejét venni, de inkább jobb arról beszélni, hogy futni még hátrakötözött kézzel is tud valaki.
3. Persze. A legjobb ha azt csinál amit akar.
Majd a végén ha tévedett, akkor mond egy bocs már haver mondatot jobb esetben, rosszabb esetben meg talál valami igazolást az intézkedésére.
Ha megteheti, ha nincs semmi ami akadályozná őt ebben, akkor miért is ne?
4. Ezt a videót láttam: youtu.be/p7wVG1krjKM
"És Eztán a rendőr ne tegye harcképtelenné?"
De tegye, térdeljen legközelebb a nyakára, abból majd tanul a kis buta néni.

somlobodog 2020.06.03. 07:49:08

@Fikalnyik Eugén: bocs de a fekete mindig fekete marad amin nem tud változtatni ezért (meg sok másért de ezt hagyjuk most) a "nigger" vagy ennek szinonimája sértő. Viszont a redneck annyit tesz hogy "a working-class white person, especially a politically reactionary one from a rural area.". Azaz egy melós vidéki reakció tapló. Ez nem faji kérdés mert a redneck kivakarhatja magát a szarból, tanul, megvilagosodik stb. és nem lesz redneck, de a fekete ha elnök is lesz, fekete marad. Szóval a redneck mint jelző nem = a feketvel. Ezért ha redneckezik valaki attól nem lesz rasszista maximum egy redneck pofánveri

Hari Seldon 2 2020.06.03. 09:25:01

@Matyika Ápolója:

""Irán,Kína,Törökország"
jah, csak ők nem hivatkoznak magukra úgy, mint a szent demokrácia felkent őrzői"

Már hogyne hivatkozának arra, hogy náluk van igazán szabad demokrácia. MInden fél és teljes diktátor ezt mondja.
És azt is hozzáteszik, hogy a mi "speciális demokráciánk a jobb".
Azt csak nem mondhatja, hogy kérem én diktatúrát építek.

Hari Seldon 2 2020.06.03. 09:49:01

@dare:
Teljesen egyetértek. Pont a lenyegrõl terelõdik el a figyelem.

vilagpolgar 2020.06.03. 10:59:20

@Fikalnyik Eugén: Pont ez a lényeg. Ha eljutnánk addig, hogy egy fekete esetén az életmódját szidnák ha megérdemli (rámondanák, hogy redneck mondjuk), nem pedig azt hogy "áh, ez csak egy fekete", már csökkenne a rasszizmus.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.03. 22:48:49

Most jutottam el odaig, hogy belenezzek ebbe a tegnapi posztba. Sejtettem, hogy teritekre kerul hamarosan a tema :)
Valahol szamitottam ra, hogy hasonlot fogok tapasztalni, mint a Los Angelesi Magyarok FB csoportban. Ott ugyanis a tagok egy resze nem az USA-ban el, de most lelkes “Amerika-szakertokent” kommentalt.
A most (is) felszinre toro indulatok egy olyan sokretu, bonyolult problemara vilagitanak ra, amelyet mi, tobb eve/evtizede itt elok is csak reszben erthetunk (feherekkent), es amire nincs gyors (es igy csak tuneti) megoldas. Ugyanakkor – remeljuk – elindult valami, ami nem cask egy par hetig tarto fellangolas lesz, hanem valoban a valtozas kezdetet jelenti.
A szelsoseges politikai nezeteket hangoztatok mellett (mert ilyenek sajnos mindig lesznek) hangjat hallatja (foleg) a fiatal generacio (de persze masok is), akik kezdik felismerni, hogy ez egy olyan komoly tarsadalmi problema, amit KOZOSEN (feherek es feketek) tudunk cask megoldani.
1. Nekunk, fehereknek el kell ismernunk (acknowledge), hogy a feketek generaciokon keresztul egy traumat orokoltek. Nem lehet ugy tennunk, mintha ez csak helyi tulkapasok sorozata lenne. Az elismeres az elso lepes az egyuttmukodes fele.
2. Bar teny, hogy a feketek jogai az elmult evtizedekben latvanyosan nottek/javultak a sok diszkriminacios torvenynek koszonhetoen, es igy MAKRO szinten a problema - ugy tunik – nem jelentos, MIKRO szinten (helyi tapasztalatok , lsd rendorseg stb.) ez nem feltetlenul igaz.
3. A reformokat MIKRO szinten kell felgyorsitani – erre szolitjak most fel egyre tobben az embereket: menj szavazni, hallasd a hangod, irj a kepviselodnek stb.
4. Az is teny, hogy – ki kell mondanunk – a fekete kozossegben jelen van a victim mentalitas, es eppen ezert sokan passzivak maradnak, belesullyednek/beletorodnek a helyzetukbe. Ezt a mentalitast mi, feherek, nem fogjuk tudni megvaltoztatni, akarhogy is “predikalunk”. Ez csakis belulrol johet, tehat olyan feketektol, akik ki tudtak torni, fel tudtak emelkedni. A social media nagyon jo platform lehetne.
5. A media sajnos egyaltalan nem segiti, hanem inkabb akadalyozza a kozeledest. A mainstream media szinte egyeduli celja, hogy olyan tartalmat kozoljon, ami felkavaro (= ez a click bait, ahogy tudjuk). Ezzel pedig csak a sztereotopiakat erositi: azt mutatja (leginkabb), hogy (foleg)feher rendorok utnek-vernek mindenkit (= eroszakos, rasszista rendorseg sztereotipiaja); (foleg)fekete fiatalok tornek-zuznak, fosztogatnak, gyujtogatnak (=feketek elleni rasszizmus szitasa). Holott van szamtalan ellenpelda: bekes demonstraciok, feketek-feherek-rendorok egyutt terdelnek, tancolnak, imadkoznak stb. Stb. A media EZT alig mutatja ☹
En ugy gondolom, es azt remelem, hogy a mostani generacioval fog elindulni egy parbeszed, ami lehetove teszi a valtozasok megindulasat. Tudom, hogy mentalitast megvaltoztatni nem lehet par ev alatt, ehhez tobb generacio valtasra van szukseg, igy talan mi mar nem is fogjuk megerni. De talan az unokaink, vagy az o unokaik mar maskant fognak gondolkodni, es az eloiteletek, a rasszizmus egyre kisebb teret kap a tarsadalmi ossztudatban.

kék madár 2020.06.03. 23:33:56

@Zsuzsi65: kit ertesz mainstream media alatt? Mert most a CNN es az MSNBC kifejezetten a bekitesre koncentralnak. A Fox News nyilvan szeret hazudni es uszitani es Trumpot eltetni, de azt ritkan tudom csak nezni

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.03. 23:42:48

@kék madár: az OSSZES mainstream media: CNN, FOX, MSNBC es tarsai. Az elso par napban szinten kizarolag csak az indulatokat szito, eroszakos (es sztereotipiakat erosito - ahogy irtam) videok, cikkek jelentek meg. Aztan amikor egy csomo embernek elege lett az eroszakbol, es egyre tobben kezdtek ez ellen felszolalni, a media szuper gyorsan (a clik szamot fenn kell tartani), elkezdett pozitiv dolgokat is mutatni. Az integritas teljes hianya a mediaban...szamomra gyomorforgato...

www.flickr.com/photos/susie65/49968557662/in/dateposted-public/
Ezt Instagramrol masoltam, szoval a betumeret nem a legnagyobb, de talan olvashato ;)

Herr Géza 2020.06.03. 23:47:06

@Zsuzsi65: Hmmm, komoly írás, veled vagyok...

kék madár 2020.06.04. 00:03:19

@Zsuzsi65: hat en 16 oraban nezem a CNN-et es MSNBC-t, en nem lattam semmi uszitast a mult szombat esti los angelesi kozvetitest kiveve. Az baromsag volt a CNN reszerol.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 00:42:18

@kék madár: Biztos te mar immunis vagy az eroszakra, ha majdnem 24 oraban a hireket nezed ;)
nekem google search-re rogton az elso harom video a violence-t hozza fel...
"Escalating violence sends CNN crew on the run"
www.cnn.com/videos/us/2020/05/31/omar-jimenez-minneapolis-protest-george-floyd-vpx.cnn
"CNN reporter live as protests turn violent at CNN headquarters"
www.cnn.com/videos/us/2020/05/30/atlanta-violent-demonstrations-cnn-center-valencia-vpx-cpt.cnn

De hogy ne vadolj elfogultsaggal :) itt van Fox News is:
"Tennessee man facing federal arson charges stemming from Nashville courthouse
www.foxnews.com/us/tennessee-man-facing-federal-arson-charges-stemming-from-nashville-courthouse-fire

"Philadelphia police: At least 50 ATMs have been blown up in George Floyd riots; man arrested on WMD charge"
www.foxnews.com/us/philadelphia-police-50-atms-blown-up-george-floyd-riots

Most kezdenek eszbe kapni a mainstream mediak, es "good news"-t is tobbet adni (bekes tuntetesrol, fosztogatast megakadalyozo fiatalokrol stb. stb.)

kék madár 2020.06.04. 01:06:50

@Zsuzsi65:
de ha most a tuntetesek kozben az eroszak dominal, akkor az a korrekt, ha arrol tudositanak. Ez olyan mint az idojarasjelentes, az hogy 23 fok van, es elszortan felhok azt egy mondatban el lehet mondani, de a hurrikan pusztitasairol 3 napig lehet beszelni. Az egyk gyerekem Los Angelesben kijar a tuntetesekre, pont az latja, amit a CNN mutat. A CNN nem megy ki kozben a gazdag fehereket filmezni a golfpalyara mert annak nincs hirerteke, de az is tortenik.

Az ahogy szetlottek a bekes tuntetoket DC-ben sok tudositast meger, mert eddig ezt csak Kinaban a Tienanmen teren lehetett elkepzelni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 01:21:58

@kék madár: en is itt lakom LA-ben, en meg bekes demonstraciokat latok...:) pont azt probalom magyarazni, hogy a media nem egyensulyban mutatja ezt a kettot. A mainstream mellett nezz meg olyanokat pl mint Upworthy es hasonlok...es mondd a gyerekednek, hogy ne Santa Monica es kornyekere menjen, mert ott valoban az eroszak(looters) lehet esetleg a dominans...mashol egy csomo helyen (Pasadenatol kezdve Montrose-n at tobb varosig) bekes demonstraciok zajlanak.

kék madár 2020.06.04. 01:41:33

@Zsuzsi65: ertem es tudok a bekes demonstraciokrol is, mutatjak azt is, de abbol mutatnak tobbet ahol van "action". Abban nem vitatkozom veled, hogy az szubjektv, hobgy ez uszitas-e. Engem az "uszit" ha fenyes nappal rendorok a halalba terdelnek egy embert. Az ha ez ellen tuntetnek nem uszit; Ha a rendorok belehajtanak a tomegbe a SUV-jukkal megint uszit. De nem a CNN uszit hanem az esemenyek. Azt is el tudom donteni, hogy a bekes tuntetobol van-e tobb, vagy a szelsosegesbol. A vilagban nem az tortenik, amirol hirt adnak, hanem 1000 milio dolog, es csak arrol adnak hirt aminek hirerteke van. Ez igy van 120 eve, es ez nem valami liberalis osszeeskuves, 40+ eve igy fogyasztom a hireket es nem erzem magam atverve

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 01:51:27

@kék madár: ahogy fentebb irtam, ez altalanos media magatartas ((ertsd:click bait cikkek es tudositasok). De ahogy az egyik linkelt Instagram poszt is irta, ezert reszben mi is felelosek vagyunk, ugyanis mi, hirfogyasztok ugrunk a szenzaciokra-ami legtobbszor valami szornyulkodni valo...tudod, a tipikus rubbernecking magatartas az emberek reszerol.
En szemely szerint nem szeretem ezeket a hireket (es nem vagyok vele egyedul szvsz), igy igyekszem olyasmit olvasni-nezni, ami nem ezeket tolja orrba-szajba
Ez nem homokba- dugom- a -fejem, inkabb "protecting my sanity":) Tudom, mindenki mas, valakit eppen ezek a "rubbernecking" hirek erdekelnek. (Ezt csak altalanossagban, nem szemelyeskedve mondom)
Epp eleg negativitas van a mindennapjainkban, minek ratenni meg egy lapattal?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 01:53:08

@kék madár: egyebkent melyik egyetemte jar a gyereked? (Csak egyeni kivancsisag:)

kék madár 2020.06.04. 02:02:47

@Zsuzsi65: UCLA-re fog, most transferel. Persze ha nem kezd visszafele forogni a fold, ahogy most haladnak a dolgok, ki tudja mi kezdodik majd el mikor :)

Egyebkent amirol irsz, annak a legsulyosabb vetulete a polarizacio, hogy mindenki a sajat taboranak a hireit olvassa es ezert egyre jobban eltavolodunk egymastol.

De azert vannak fuggetlen hirforrasok is, de az sose annyira izgi

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 02:10:47

@kék madár: igen, USC-rol azt hallom, in-class lesz osztol, masok online, szoval meg teljesen bizonytalan a dolog. A lanyom is 2 ev community college-ot tervez, utana transfer UC -ra...
Igen, a polarizacio egyre inkabb jelen van mondenhol, ez is egy jo kis tema lenne boncolgatni, hogy miert...(legalabb olyan sokretu valoszinuleg, mint a rasszizmus problemaja )

kék madár 2020.06.04. 02:17:06

@Zsuzsi65: a dolog ironiaja, hogy a tuntetesek, bekes felvonulasok ,miatt ujra be fog durranni a virus es azt hatraltatni fogja az iskolanyitast is - gondolom. A fiam Minneapolisba keszul osztol a UMN-re, "pont"

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.06.04. 02:22:27

@kék madár: legalabb igy hamarabb meglesz a nyaj immunitas, haha:)
Egyelore a virust most legyozte a rasszizmus, legalabbis a mediaban ;)

kék madár 2020.06.04. 02:26:37

@Zsuzsi65: hat hamar ki fog derulni, se korhazi agybol se bortonbol nem lesz eleg :(

Opus P. 2020.06.07. 08:22:11

Milyen érdekes, hogy a posztoló tüntetőknek hívja a gyújtogató, randalírozó tömeget.

kék madár 2020.06.08. 01:31:19

@Opus P.: mivel ezek tuntetok es nem gyujtogato, randalirozo tomeg.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása