oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. május 19. 06:30,  Kismamaként Luxemburgban: megőrizni a józan észt 51 komment

2020. május 19. 06:30 Határátkelő

Kismamaként Luxemburgban: megőrizni a józan észt

Ezekben a hetekben gyermeket várni különösen izgalmas helyzet. A Luxemburgban élő Vera többször írt már ide, most arra kértem, ossza meg velünk, miként telnek a napjai várandós kismamaként.

„Az utolsó normális fotó a nagyvilágból” – mi volt az utolsó fotó, amit a karantén, a korlátozások előtt készítettél? Oszd meg velünk pár mondatos leírással a hataratkelo@hotmail.com címen!

cim_5.jpeg

„Az egész valahogy úgy kezdődött, hogy március elején megkérdezte a Brightonban élő barátnőm, hogy „nálunk van-e para emiatt a vírus miatt”, és mivel akkor még tíz alatt volt itt a betegszám, a valóságnak megfelelően azt válaszoltam neki, hogy egyáltalán nincs.

Ugyanezekben a napokban egyre több olyan emailt kaptunk a hallgatóinktól, hogy „most voltam Észak-Olaszországban síelni egy hétig, nem vagyok biztos benne, hogy jó ötlet bejönnöm előadásra, lehetne ezt igazolt hiányzásnak tekinteni?”. Sőt, volt tanár is, aki inkább online tartott órát, mert szintén Olaszországban volt a megelőző napokban/hetekben.

És aztán nagyon gyorsan fokozódott a nemzetközi helyzet, a betegszám megugrott, és másfél héttel később már igennel válaszoltam volna brightoni barátnőm kérdésére. Igen, volt para. Vagyis lett.

Az első nehéz pillanatok

A saját kis világomban az első komoly dilemma, amit a koronavírus okozott, az volt, hogy elutazom-e két barátnőmmel Lisszabonba március közepén. Ekkor még se itt, se Portugáliában nem volt érvényben semmilyen korlátozás, viszont mindkét országban rohamosan nőtt a betegszám.

Végül úgy döntöttem, nem utazom, túlságosan féltettem a születendő kisbabánk egészségét (ekkor voltam olyan 25 hetes terhes), és bár egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy méhen belül a koronavírus tudna ártani, engem pont a bizonytalanság tántorított végül el: ki tudja, hosszabb távon milyen hatása lehet, ha én terhesen elkapom a vírust, annyira új még ez az egész, évekbe telik, mire nagyjából képet kaphatunk arról, hogy az akut tüneteken kívül mi mindent okozhat.

1_3.jpeg

Szóval nehéz szívvel, de lemondtam ezt az utat, és egy lendülettel írtam a főnökömnek az egyetemen, hogy másnaptól szeretnék itthonról dolgozni (ugyanebből a megfontolásból).

Nem is nagyon kellett magyarázkodnom, bent már ekkorra többen pedzegették, hogy talán nem kéne bejárnom. Így nekem a home office március 13-án, pénteken kezdődött.

Ugyanaznap az egyetemen kihirdették, hogy hétfőtől aki csak tud, lesz szíves otthon maradni, az épületek nyitva maradnak, ha valakinek feltétlenül be kell mennie valamiért, de az órákat mindenki Zoomon, Webexen, stb. tartsa, a hallgatók ne menjenek be, és egyáltalán, senki ne menjen sehova, ha nem feltétlenül muszáj.

Közben a férjem cégénél is home office-t írtak elő március 16-tól, először csak ajánlásként, majd kötelezővé téve, és ez a mai napig – május 4-én írom ezt – nem változott.

Ugyancsak március 16-tól bezártak az iskolák, óvodák, bölcsik, először csak két hétre, majd határozatlan időre, és a zárvatartás idejére a kormány úgynevezett különleges szülői szabadságot (congé parental extraordinare) adott az összes, 13 év alatti gyerek szülőjének, ami szerintem nagyon szép gesztus, hiszen nem mindenki tud otthonról dolgozni, illetve ha tud is, az nem jelent egyben gyerekfelügyeletet, otthontanulást, -tanítást (sőt).

Már kicsit összefolynak a dolgok, de talán nem túlzás azt mondani, hogy március 20-ra kiürültek az utcák, és aki csak tudott, otthonról dolgozott, még az építkezések is leálltak (ezeket április végén kezdték el folytatni, az ismert előírások – maszk + 2 m távolság – betartatásával).

A pániknagybevásárlás

Visszatérve arra, ami engem ebből közvetlenül érintett, azon a bizonyos március 13-i pénteken „elkapott a gépszíj” és elmentem pániknagybevásárolni, mert a férjemmel sikeresen behergeltük egymást, hogy de mi lesz, ha kiürül a bolt – ennek nyilván semmi valóságalapja nem volt, csak az, hogy ha MINDENKI vásárol, akkor nekünk tényleg nem marad semmi. :D

Rettenetes élmény volt, borzalmasan sokan voltak, ráadásul mindenki tülekedett, és mindenki ugyanoda akart odaférni (tartós élelmiszerek + WC-papír), egyszóval a tömegpszichózis működött.

Emlékszem az érzésre, hogy azon pánikolok, hogy nincs időm kiválasztani, hogy melyik paradicsomszószt (!) vegyem, mert látom, ahogy elkapkodják az utolsó üvegeket, úgyhogy azt ragadom meg, amelyikhez odaférek.

Rémálom, és mondanom se kell, az a paradicsomszósz azóta is a spájzban figyel. Két órát töltöttem az áruházban, ebből egy és negyedóra a sorbanállás volt. Azóta amúgy beálltunk egy egészséges ritmusra, a férjem jár bevásárolni másfél-kéthetente (március 13-án épp Budapesten volt, azért én mentem).

Ugyanezen a napon, március 13-án, írtam egy emailt a kórusunk karnagyának, hogy szerintem én nem megyek több próbára, ugyanazért, amiért a lisszaboni utat is lemondtam.

Persze megint csak pár nappal sikerült megelőznöm a hivatalos, miniszterelnöki felszólítást a mindenféle csoportos rendezvények, programok berekesztésére vonatkozóan… :D

Nagyjából addigra döntötte el a kórus vezetősége, hogy akkor ne legyenek próbák és az április eleji koncertet se tartsuk meg, amikor már nem is volt más alternatíva.

2_2.jpeg

A nyelviskola, ahova némettanfolyamra járok (jártam), ekkor még tartotta magát, olyannyira, hogy ugyanezen a pénteken arra a kérdésemre, hogy folytatódik-e a (csoportos) tanfolyam, határozott igennel válaszoltak.

Nem kellett itt se sokat várni, hogy megérkezzen az email, miszerint bezárnak úgy, ahogy vannak, és a csatolmányban találja mindenki a tanfolyam elvégzéséről szóló oklevelet – a tanfolyaméról, amelyből ekkor még 3 hét hátra volt. Külön rá kellett kérdezni, hogy kiderüljön: lesznek órák valamilyen formában, valamikor. (Most már tudom: ezen és a jövő héten, Zoomon. Kíváncsi leszek.)

Terhesgondozás járvány idején

Aztán jött az, hogy felhívtak a rendelőből, hogy nem lenne-e probléma, ha a 28. heti terhesgondozást eltolnák egy héttel.

Nem örültem nyilván, de mivel semmi panaszom nem volt, persze megértően igent mondtam – később kiderült, hogy a fertőzésveszély mérséklése érdekében az orvosom most csak kedden és csütörtökön rendel, és így érthető módon azokat, akiknél nincs probléma, egyszerűen eltolják.

Még örülhettem, hogy csak egy héttel kellett többet várnom. Egyébként amikor egy héttel később valóban sor került a vizsgálatra, meglepve tapasztaltam, hogy szinte többen vannak a váróban, mint amúgy, koronátlan időkben.

Szerencsére nekem nem kellett várnom, de őszintén szólva arra számítottam, hogy odafigyelnek arra, hogy ne legyen sok ember egy helyiségben – és ekkor még nem is volt érvényben az azóta kötelezővé tett benti maszkviselés.

3_3.jpeg

Zárójelben még megjegyzem ehhez a témához, hogy jelenleg abban a kórházban, ahol szülni fogok, nem csak, hogy van apás szülésre lehetőség (ezt nem is tiltották semmikor), de a kispapákra vonatkozó látogatási tilalmat is feloldották, úgyhogy nagyon reméljük, hogy ez nem fog júniusig megváltozni.

A józan ész megőrzése

A férjemnek is természetesen megszűntek a munka utáni programjai (elsősorban különböző zenekarok, ebből egy Németországban), úgyhogy „jobb híján” szűk két hónapja mindennap járunk kirándulni, és ez szerintem nagyon sokat segített a józan eszünk megőrzésében (is).

Mióta megvolt az óraátállítás, kitágult a horizont, és ha egy-egy nap később tudunk is elindulni, akkor is belefér még egy kisebb túra.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy én már nem vagyok annyira formában, úgyhogy most már csak sétálok, ha egyáltalán, de a férjem kitartóan jár gyalog vagy biciklivel, mindennap, legalább 10-15 kilométert mozogni. Ez vitathatatlanul egy pozitív hozadéka a mindenféle korlátozásoknak.

Szerintem egyébként mindketten nagyon jól viseljük ezt a helyzetet, aminek több oka is van: a lakásban elég külön helyiség is van, ahol nyugodtan lehet dolgozni egymás zavarása nélkül; az „emigráns” létből (és habitusunkból) adódóan hozzá vagyunk szokva, hogy társasági életünk nagy részét online éljük; a szüleink szerencsére viszonylag egészségesek és/vagy megtehetik, hogy otthon maradjanak, így értük különösebben nem kell aggódnunk (nagyszülők pedig már nincsenek); várjuk a kisbabánkat, ami egész más perspektívát teremt (van mire várni, van mivel elterelni a figyelmünket); és hát talán a legfontosabb, hogy Luxemburgban, ahogy egy nagyon kedves barátnőm fogalmazott, „van pénz lóvéra”: tudjuk, hogy ha el is kapnánk a vírust, bízhatunk az egészségügyben, illetve ha el is veszítenénk a munkánkat (ennek a veszélye hálistennek egyáltalán nem fenyeget), akkor sem kell az éhhaláltól tartani. Szóval könnyű dolgunk van.

Nyilván minket is bánt, hogy az összes, tavaszra tervezett utazásunk, programunk elmarad, hozzánk se jönnek, akik jöttek volna, és talán ami még rosszabb, hogy nem tudjuk, mikor jöhetnek majd – elsősorban a leendő nagyszülőkre gondolok, akik nyilván szeretnék majd az unokájukat látni, mihelyt lehet (és mi is ezt szeretnénk). Talán nem naivitás azt remélni, hogy július második felére, augusztusra, amikorra ezek a vizitek elő vannak irányozva, már nem lesz akadálya az ideutazásuknak.

4_2.jpeg

Az enyhítés fázisában

Most amúgy az enyhítés fázisa van: mától (május 4.) az érettségiző osztályok illetve az egyetemisták újra járhatnak iskolába/egyetemre (az egyetemen ettől függetlenül ez a szemeszter már online fog befejeződni), jövő hétfőtől mehetnek a középiskolák alsóbb osztályai, május 25-től pedig az általános iskolák, az ovik és bölcsik is kinyitnak.

Szigorúan maszkban és a kétméteres távolságot betartva, heti váltásban – nem tudom, mi alapján, de két csoportra osztják a diákokat, és az egyik héten az egyik csoport, a másik héten a másik marad otthon.

Emellett az a terv, hogy az összes luxemburgi lakost letesztelik koronavírusra, az iskolásokkal és családjaikkal kezdve. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.”

Ha érdekelnek Vera mindennapjai, irány a blogja!

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�� �: @korosierika #ausztria #austria #kaprun #zellamsee

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Luxembourg Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7215706270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mme Seldon 2020.05.19. 08:09:05

Üdv a határ francia oldaláról!
Itt, tőletek 30 km-re nem lehetett volna ilyen nagy kirándulásokat szervezni, mivel a lakóhelytől sport-célra egy kilométerre lehetett eltávolodni és azt is csak egy óra időtartamig, magunknak kitöltött kijárási papírral.
Nekem márc 13-án lett volna egy napos konfernciám Párizsban, én pár nappal előtte lemondtam a részvételt, végül nem is tartották meg.
Az iskolák nálunk lassan, eltolva nyitnak, mivel Grand Est a vörös zónában van. Thionville-ben máj 14 és 18-ával kezdődően kinyitottak az iskolák bizonyos osztályok számára. Egy apuka, akivel beszéltem, azt mondta, az egyik lánya osztályában 9, a másikéban 3 gyerek van. A Thionville környéki települések polgármesterei maguk döntenek az iskola-nyitásról, van, ahol egy bizonyos osztálynak csak heti egy nap van oktatás, vannak iskolák, amik nem nyitnak meg szeptemberig. A mi településünkön két évfolam kezd 25-én , a mi lányaink pont nem esnek ezekbe az évfolyamokba, talán jún 2-án a nagyok mehetnének.

verkagrafomanka 2020.05.19. 10:08:41

@Mme Seldon: szia :) igen, van ismerősöm meg több kollégám is, aki Metzben és környékén él, úgyhogy tudom, hogy ott sokkal szigorúbbak a korlátozások. az egyik ismerős kisfiának osztályában (elsősök vagy másodikosok azt hiszem) 3-an voltak bent a 23-ból a héten. kitartás!

dikusz. 2020.05.19. 10:21:35

@verkagrafomanka: Nem te írtad a múltkor, hogy a nagyszülőknek nem áruljátok el a baba nemét? :)))

verkagrafomanka 2020.05.19. 10:27:09

@dikusz.: utólag azért majd megtudhatják ;) (amúgy csak anyukámnak nem, az ő külön kérésére!)

dikusz. 2020.05.19. 12:12:28

@verkagrafomanka: Én biztos nem tudtam volna megállni, hogy ne kérdezzem meg.:)))

verkagrafomanka 2020.05.19. 12:13:44

@dikusz.: Én se értem, de ő akarta így :P

Herr Géza 2020.05.19. 12:57:45

@verkagrafomanka: Nem baj, gratulálok a herceghez/hercegnőhöz! :)
A posztod meg (mint mindig) szuper, megtartasz a hitemben, hogy vannak még pozitív (és urambocsá’: értelmes) emberek. :D

verkagrafomanka 2020.05.19. 13:02:10

@Herr Géza: ó, köszönöm szépen :)) a gratulációt is!

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:05:17

gratulalok Vera, es nem irigyellek, de minden rendben lesz, mondom en a nagy feher isten (no)

en kivancsisagbol felhivtam a nyiregyhazi allatparkot, hogy valoban ok is nyitva vannak e, nyitva vannak, rakerdeztem a szallasra, a sajat szallodajuk (ami baromi draga amugy) tele van, szoval hurra

tegnap elmentem a Margit szigetre delelott, voltak boven, de nem volt nagy tomeg, az emberek 95 % a nem viselt maszkot sem ,akiken volt azok inkabb az idosebbek voltak, illetve a bringasok, de ok eleve maszkban vannak sokszor, gondolom a levego minosege miatt

a korutun is setaltam egy kicsit, eleg sokan kint ulnek mar az utcafronti asztaloknal, vegre jon vissza az elet, most mar elmegyek @puhacicaval setalni barhova

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:09:02

@Mme Seldon: most igazan irhatnal egy cikket a franciorszagi korhazi helyzetrol

epp m ost hallottam egy reggeli musorban, hogy van olyan orvos, aki netto 210ezer forintot visz haza, dobbenetes

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:13:28

"tudjuk, hogy ha el is kapnánk a vírust, bízhatunk az egészségügyben,"

beszeltem azzal az ismerosommel, aki otthon atveszelte a fertozest, nehol majd elsirta magat, azt mondta az elso ket alatt olyan rosszul volt, hogy ugy erezte az eleteert kuzd, ketszer hivta ki a mentot, es egyszer sem mentek ki, vegul o maga rendelt egy tesztet, azota nem tudom mi van vele, a teszt eredmenyet sem

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:17:51

"Most amúgy az enyhítés fázisa van: mától (május 4.) az érettségiző osztályok illetve az egyetemisták újra járhatnak iskolába/egyetemre (az egyetemen ettől függetlenül ez a szemeszter már online fog befejeződni), jövő hétfőtől mehetnek a középiskolák alsóbb osztályai, május 25-től pedig az általános iskolák, az ovik és bölcsik is kinyitnak."

nalunk most az van, hogy mar tobbszor hallottam Gulyas Gergely nyilatkozatat, miszerint junius 2 a elott biztos nem fognak az iskolak kinyitni....??????

en egyebkent azt mondom, hogy annak tudataban, hogy 8300 emberbol 2 pozitiv teszt lett, szerintem lehetne nyitni, a gyerekek is meg vannak zakkanva, szerintem meg harom het is jot tenne nekik a szunet elott , es meg a legegetobb gyerekek, akikkel sikerult talalkoznom, azt m ondjak, hogy hianyzik nekik a suli,
lelkileg szerintem jot tenne....

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:34:11

az egyik legmorbidabb latvany a jarvany kapcsan (legalabbis nekem nagyon morbid)

igy lehet embertarsainkat idomitani:

www.youtube.com/watch?v=B8V-PAMEJqI

verkagrafomanka 2020.05.19. 13:36:02

@Bredpitt Monika: köszi a gratulációt, szerintem nincs okom panaszra, ahogy a fentiekből is látszik:)) (a poszt címét pedig nem én adtam, hanem HÁ)
az iskolás részre reagálva, itt is inkább annak pártján van a közvélemény, és főleg a szülők, hogy nyissák csak ki az iskolákat, még ha csak részidőben is. de a dologhoz hozzátartozik, hogy itt július közepéig van tanév, szóval ez a május közepi-végi nyitás ez azért bő másfél hónapos kvázi-normalitást jelent, nem kétheteset.

Bredpitt Monika 2020.05.19. 13:55:04

" (tartós élelmiszerek + WC-papír), egyszóval a tömegpszichózis működött."

valahol volt egy cikk arrol, hogy miert tamadtak le a wc papirt az emberek, es valami olyasmi volt a lenyeg, hogy a virusrol a tisztasagra asszocial a legtobb ember, es ha tisztasag, akkor wc papir, anno anyukam azt mondta apukamnak, hogy ossza be o a penzt, mert apukam nem ertette mi ezen olyan nehez...

az elso dolog, amit elvett az a wc papir volt, azt mondta, hogy jo lesz nekunk a Nepszabadsag is, hat nem volt jo , elmondanam, baromi undorito erzes wc papirral kitorolni a ......t...

orultunk, amikor anyu visszavette a gazdalkodast, wc papir....yes!!!

Bredpitt Monika 2020.05.19. 14:01:38

@verkagrafomanka: kimuvelted magad ujszulott temaban?

en megjartam Amerikaban, mert allandoan jottek az apolonok, hogy megneztem e a videot, en meg lelkesen azt hazudtam , hogy ja , persze hogy megneztem, jokat aludtam rajta, aztan jol megjartam, mert nem tudtam mi az a tejlaz pl ul, amit aztan sikerult atelnem, es erdekes modon utolag derult ki, hogy a baratnoim tudtak errol , de valahogy soha nem beszeltek rola.....

az egesz vilagod meg fog valtozni, arra azert keszulj lelkiekben, semmihez nem foghato erzes, kozhelynek hangzik,, de valoban igy van.....

dikusz. 2020.05.19. 14:03:10

@Bredpitt Monika: Ahhoz képest, amit kínál az Állatpark nem drága.

verkagrafomanka 2020.05.19. 14:04:57

@Bredpitt Monika: itt is voltak videók (szülésfelkészítő, szoptatási tanácsadás stb.), és én meg is néztem őket, már csak őszinte kíváncsiságból is :D ettől függetlenül kizárt, hogy erre fel lehetne készülni, olvashat az ember akárhány Ranschburg- vagy Vekerdy-könyvet. Azért remélem, nagyon nem fogjuk elcseszni :)

Bredpitt Monika 2020.05.19. 14:39:56

@dikusz.: nagyon szemeztem ezzel a hotellel meg osszel, mert valoban nagyon tetszetos az egesz, kezdve azzal, hogy ralatsz egyes szobakbol az allatparkra, nagyon mennek, de lanyom valahogy nem akar most jonni, en meg egyedul nem hiszem , hogy elindulok

SzZoole 2020.05.19. 14:41:52

@Bredpitt Monika: októberben otthon leszek, ha gondold körbe viszlek :-)

Bredpitt Monika 2020.05.19. 14:46:14

@verkagrafomanka: az meg sem fordult a fejemben, hogy elcseszitek, de en pl csecsemo is kisgyermek gondozo vagyok es boduletes baromsagokat csinaltam neha... de szerencsere eletben van a gyerek......

sok sikert, es remeljuk miharabb mehetnek a nagyszulok is......

Bredpitt Monika 2020.05.19. 14:49:56

@SzZoole: koszi az ajanlatot, nagyon kecsegteto, azert most indulnek neki, mert azt mondjak (bar mar nem tudom kinek erdemes hinni) hogy osszel lesz egy masik hullam, addig mennek, amig meg szabad az ut, de mennek en mindenhova, ha Ausztria megnyitja a kapuit Becsbe is terveztem egy napot.......alig varom, hogy visszaterjen belenk az elet,

visszaterunk oktoberben a temara, esetleg @dikusz.: is eljonne meg egyszer....

Bredpitt Monika 2020.05.19. 14:53:25

ha mar itt vagyok, az amerikai szekcio segitseget kerem, illetve barkiet, aki tudja mi ez , lanyom kinti bizonyitvanyat forditom es bar talaltam a neten infot, de megis egy 9 es diak bizijeben mit jelenthet pontosan a withdraw fail illetve withdraw pass? koszi elore is

SzZoole 2020.05.19. 15:00:28

@Bredpitt Monika: rendben :-)

Nemcsak az állat park szép, hanem a környéken lévő tavak, a környezet és a hotellel szembe levő tóparti étterem is :-)

Kérdezd meg @dikusz.: -t, ő már pálinkázott ott velem :-)

Ui; van jófajta szőlőből és borból főzött pálesz is :-)

nyuszigonosz 2020.05.19. 15:19:42

@Bredpitt Monika: Hát én nem tudom mennyi ideig járt a lányod az USA-ban iskolába, de mivel már valamikor a tavasz elején írtad, hogy otthon van nálad, így azt gondolom, hogy osztályozhatatlan néhány tantárgyból, ezt fogja nála jelenti az, amit írtál.

verkagrafomanka 2020.05.19. 15:24:47

@Bredpitt Monika: tuti, hogy mi is fogunk bődületes baromságokat csinálni :))) melyik szülő nem??

Bredpitt Monika 2020.05.19. 15:53:22

@nyuszigonosz: köszi, majd este még reagálok, de most már tényleg be kell fejeznem ezt a hülye fordítást

amúgy, kapott jegyeket, szeptembertől december végéig járt kint suliban

dikusz. 2020.05.19. 16:06:21

@verkagrafomanka: Spock dr-t kihagytad.:) Ha nem ismered, kérdezd meg anyukádat. Nagy sláger volt, már akinek...

verkagrafomanka 2020.05.19. 16:07:25

@dikusz.: Jaj, tényleg :D ismerem, ismerem.

dikusz. 2020.05.19. 16:14:42

@Bredpitt Monika: Tényleg rá lehet látni az ablakból, többnyire madarakra. Ez nem is baj, csak a japán törpekakasok hajnalban olyan ordibálást csaptak, hogy majd' a frász jött ránk.
Idén lesz három éve, hogy lent voltunk, de még visszamennék

dikusz. 2020.05.19. 16:20:30

@SzZoole: Na ja, de nem abból a ti páleszetekből:)))

SzZoole 2020.05.19. 16:23:32

@dikusz.: októberben ha összejön akkor kiviszek a tópartra egy litert, csak elég lesz hármunknak :-)))

dikusz. 2020.05.19. 16:28:49

@verkagrafomanka: Hármójuk közül én dr Ranschburg Jenőt kedveltem, de egyikőjük könyve sem volt meg.
A gyereknevelést nem lehet könyvből megtanulni. Ha meg elrontottál valamit arra leghamarabb akkor jössz rá, amikor már felnőttek a srácok.:)
A Murphy szülők törvénykönyvét viszont ajánlanám megvenni, mert meglepően sok igazság van benne.:D

FutureFry 2020.05.19. 16:30:12

@Bredpitt Monika: Amikor leadta/félbeszakította az adott tantárgyat (withdraw) bukásra állt belőle (fail) vagy nem (pass)

verkagrafomanka 2020.05.19. 16:31:05

@dikusz.: én eddig kizárólag egy db Ranschburg-könyvet olvastam, és azt se annyira a gyereknevelés, mint inkább a kisbaba fejlődése miatt, hogy tudjam, ő kb. mit fog érzékelni a világból. Ez viszont sztem olyasmi, amit magától nem nagyon tud az ember. Köszi a tippet a Murphyhez, utánanézek! :D

dikusz. 2020.05.19. 16:32:24

@SzZoole: De te nem is vagy iszós.

dikusz. 2020.05.19. 16:36:47

@verkagrafomanka: Van a Murphyből egy pár mondás, ami megmosolyogtat még ma is, ha eszembe jut.
Mindenképpen szórakoztatóbb, mint a szakkönyvek.:)))

Bredpitt Monika 2020.05.19. 16:39:12

@FutureFry: hű, már vért izzadok, köszi, én is valami ilyesmire gondoltam, de most hogy @nyuszigonosz: feltette a költői kérdést már abban sem vagyok biztos, hogy ez a bizi, ami elottem van, es január 17 én nyomtatta ki a suli, elég lesz,

ugyanis az van rajta, hogy marking period 1 és ha abból 4 van, akkor hol van a marking period 2, mert úgy gondolnám, hogy szeptembertől december végéig 2 nek kellene lennie, de fogalmam sincs miről van szó.....

ha kiderül, hogy itt izzadtam egész nap feleslegesen valaki nagyon rosszul fog járni......

köszi amúgy, nincs ilyen tantárgya, volt róla szó, hogy a spanyolt abbahagyja, mert nagyon le volt maradva a többiekhez képest.

Bredpitt Monika 2020.05.19. 16:43:06

@verkagrafomanka: nagyon ajánlom, A nagy gyermek-kalauz c könyvet, szerzői két német doki Wolfgang Goebel és Michaela Glöckler, nagyon hasznos

vissza a bizihez.......

SzZoole 2020.05.19. 17:29:51

@dikusz.: iszós, az nem, ivós vagyok, de csak a kedvedért :-))

Golf2 2020.05.19. 20:15:44

@Bredpitt Monika:jó lesz nekunk a Nepszabadsag is...inkább a lokál-lal kellett volna.

Golf2 2020.05.19. 20:31:34

Off.Megkapta a felhatalmazást a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat arra, hogy gyakorlatilag mindent megtudhasson egy adott állampolgárról. A rendőrök pedig még az ártatlanul meggyanúsítottak adatait is 20 évig őrizhetik...Magyar?ország 2020.(hvg)

SzZoole 2020.05.19. 20:34:38

@Golf2: akkor jobb ha vigyázol, hogy mit mondasz ezután :-)))

blackhairlady 2020.05.20. 01:15:52

@Bredpitt Monika: Nalunk 6 hetes periodok voltak a suliban.

Golf2 2020.05.20. 14:43:21

@SzZoole: Már másodszor figyelmeztetsz,tudsz valamit?

SzZoole 2020.05.20. 14:46:33

@Golf2: dehogy tudok, a tudás bűn, de én ártatlan vagyok :-))

dikusz. 2020.05.20. 16:44:37

@SzZoole: :))) Félrenyeltem a kávét!:)))

Nem is tudom, volt-e valaha olyan, amire ne tudtál volna válaszolni hasonlót.

Golf2 2020.05.20. 21:01:13

@SzZoole: Az agyműtéten véletlenül megnyomták a reset gombot?

SzZoole 2020.05.20. 21:09:57

@dikusz.: volt volt, igen-nem-nem emlékszem :-)))

SzZoole 2020.05.20. 21:11:40

@Golf2: nem tudom milyen agyműtétről beszélsz, semmilyen agyműtétre nem emlékszem, pecsétes papírom van róla :-))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása