oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 06. 06:30,  Hétköznapok egy „alternatív” valóságban 90 komment

2020. április 06. 06:30 Határátkelő

Hétköznapok egy „alternatív” valóságban

Alighanem sokan vagyunk úgy (én biztosan), mint a mai poszt Los Angelesben élő szerzője (egyben törzsolvasó és -szerző), Zsuzsi, jelesül, hogy gyakran eszünkbe jut, most már jó lenne, ha lassan véget érne ez a furcsa, nyomasztó álom és folytatódhatna a régi életünk. Nos, ez egyelőre nem lesz…

2_27_1.jpg

„Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én – bár már kezdek belerázódni ebbe az „alternatív valóságba” – időnként még mindig úgy érzem, mintha ez az egész valami rossz álom lenne, és várom, mikor fogok felébredni.

Az eddigi megszokott életünk hirtelen a feje tetejére állt, és mintha kívülről látnám magamat, magunkat, amint egy disztópia-szerű filmben igyekszünk „túlélni”, alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Érdekes volt megfigyelni az emberek reakcióját itt Los Angelesben, és úgy általában mindenhol. A kezdeti ignorálástól kezdve a pánikon át az új élethelyzethez alkalmazkodásig.

Mindenki kicsit másképp éli meg a mostani valóságot személyisége, körülményei vagy akár földrajzi helyzete függvényében. Így talán nem lerágott csont most egy másik Los Angeles-i beszámolót olvasnotok (szerény személyemtől).

Sok munka otthon

Nézzük, nálunk hogyan is alakult mindez! A családunk szerencsés helyzetben van, és ezért hálát adok az égieknek, ugyanis mind a férjem, mind én itthonról dolgozhatunk. A munkánkat nem vesztettük el, sőt időnként úgy érzem, szinte többet dolgozunk, mint amikor az irodában ültünk.

Napi szinten kell a főnökömnek beszámolni, hogy aznap mivel foglalkoztam, gondolom, neki is igazolni kell a cégvezetés felé, hogy nem ingyen kapjuk a fizetést Mostanra egész jól belejött mindenki a Microsoft Team Meeting video konferenciázásba, a Zoom meetingek is jól zajlanak.

A pszichológusoknak igazuk van (legalábbis a mi esetünkben), amikor azt állítják, hogy otthoni munkához érdemes nemcsak a fizikai környezet tekintetében imitálni a munkahelyet (tehát legyen legalább egy íróasztal vagy „home office” sarok), hanem akár az öltözetünk esetében is. A pizsamában való hatékony munka sokkal nehezebben abszolválható, ahogy tapasztaltuk.

Mi a helyzet az iskolákban?

A kisebbik lányom idén végez gimnáziumban, ő leginkább attól tart, hogy mi lesz a prommal és a ballagással. A promot (kb. szalagavató) szervező szülői munkaközösség azt írta, hogy mindenképpen megtartják, csak max. valamivel később.

Hát az biztos, hogy a 2020-ban végzős osztályoknak különösen emlékezetes lesz ez az év! Élelmes szuvenírgyártók már készülnek is ilyen ballagási ajándékokkal (bevallom, nem bírtam ellenállni a kisértésnek, én is vettem egy pólót a lányomnak).

iskola_zarva.jpgAz iskola bezárt

A tanárok előtt le a kalappal, mert szó szerint egy hétvége alatt kellett átállniuk online tanításra, és az első napok kisebb zökkenőitől eltekintve, simán megy minden. A gyerekek már ezelőtt is gyakran használták a Google classroomot, így a technológia és a platform nem újdonság számukra.

A tanárok próbálnak kreatív videókat összeállítani, hogy a tanulás ugyanolyan minőségi legyen, mint osztálykeretek között. Csak ízelítőül itt egy videó (a lányom egy keresztény magániskolába jár, ahol hetente van egy ún. „chapel”. Ennek online változata látható itt Mr. Rachford-dal, a biblia tanárral.)

(Kicsit bepillanthattok egy LA környéki kis magániskolába, és annak környékére. Fun fact: a tanár az iskola mögötti dombra sétál fel, ahol a 2 évvel ezelőtti, az iskolát is fenyegető tüzek nyomai még most is megtalálhatók. A kereszt - szinte csodával határos módon – megmenekült.

Ha az angol nem megy annyira, a video beállításoknál – ezt én is most fedeztem fel – be lehet állítani a szövegaláírás automatikus fordítását. A Google-forditó javuló tendenciát mutat, bár azért időnként elég vicces.)

A maszk-kérdés

Érdekes olvasni-tapasztalni a maszkhordással kapcsolatos pro-kontra érveket, és látni, hogy ez is mennyire meg tudja osztani az embereket. Én személy szerint itt a környékünkön, ami túlnyomó részt kertes házas lakóövezet tágas terekkel, nem látok sok embert maszkot hordani.

Ugyanakkor a javasolt 2 méter távolságot nagyon sokan betartják: az utcákon sétálva, a szupermarketben (ahol a reggeli órákat csak idősebbeknek tartják fent, ill. limitált számú vásárlót engednek be egyszerre).

1_32_1.jpg

Az elmúlt hetek késői „télies” időjárása után - dél-kaliforniai értelemben ez sok esőt és kb. 12-14 C max. napi hőmérsékletet jelent - most végre igazi gyönyörű tavaszi idő van.

Bár a parkokat, játszótereket, strandokat és a hozzájuk tartozó parkolókat bezárták, testmozgásra, egy kis túrázásra rengeteg lehetőség van (csak a városban levő, és sok embert vonzó népszerű parkokat-túraútvonalakat zárták le).

LA vonzáskörzetében, egy kb. 40-50 km-es sugarú körben az ember olyan túrákat tehet a hegyekben, ahol egy lélekkel nem találkozik, így a távolságtartás (social distancing) nem probléma.

3_27_1.jpg

4_2_1_1.jpg

Mi is ezt tettük a múlt hét végén. Régen láttam olyan gyönyörűnek a kilátást, mint most: nemcsak az esőknek, hanem valószínűleg a drasztikusan lecsökkent forgalomnak is köszönhetően kristálytiszta levegőben 60-70 km-re is el lehetett látni: az óceántól kezdve LA belvárosán át a San Gabriel hegyek havas csúcsáig élveztük a kilátást és a természet tavaszi zsongását.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Los Angeles �: @susiehun65

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

Lehetőség a fontossági sorrend átértékelésére

Ha őszinte akarok lenni – természetesen a járvány szomorú és negatív oldalát nem elfeledve, és ismét csak hangsúlyozva, mennyire szerencsések vagyunk több szempontból is – meg kell vallanom, én tipikus introvertált egyénként teljesen jól viselem a mostani karantént.

A videókonferenciák többé-kevésbé kielégítik a szocializációs igényeimet, haha. :) Ezen kívül nem kell naponta 2-2,5 órát a kocsiban töltenem (időt és benzinköltséget spórolunk), itthonról dolgozva több időm jut egy csomó mindenre, pl. testmozgás, családdal töltött idő, stb.). Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a mostani állapot nem hat rám annyira negatívan.

Én azt vallom, hogy az életünkben minden okkal történik. Ez a világjárvány sokak számára lehetőséget biztosított, hogy átértékeljék a prioritásaikat. Többektől hallottam itt, hogy a hangulat kicsit a 9/11 utáni időkre emlékeztet, amikor az emberek összefogtak, segítették egymást. Jó látni azt az önzetlenséget, segítőkészséget, amit most tapasztalunk.

fb_img_1585663374822.jpg

Tegnap a tv-ben volt egy adomány gyűjtő „nappaliból sugárzott” koncert, ahol sztárok a saját lakásukból adtak egy kis mini „koncertet”. Kicsit a híres AIDS jótékonysági koncertre emlékeztetett engem ez a mostani, Elton John által (is) kezdeményezett megmozdulás.

Nem tudom, a mostani állapot meddig fog tartani, hogyan fog minket megváltoztatni. Azt remélem, hogy az önzetlenség, a segítőkészség, az empátia, az összefogás – mindaz, amit most tapasztalunk – nem tűnik el olyan gyorsan, mint amilyen gyorsan ez az élethelyzet kialakult.

Mutassuk meg egymásnak, hogy van még remény, az emberség nemcsak tragédiák esetén gyakorolható!”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8115594312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FutureFry 2020.04.06. 06:55:57

Lehet munkája válogatja, de szerintem az a főnök aki napi szinten kér beszámolót az alkamazottjaitól az nem való managernek (és olyan cégnek dolgozni aki elvárja az ilyesmit elég lélekölő lehet, pláne hosszútávon...)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 07:45:27

@FutureFry: erre csak a mostani kulonlwges helyzetben kerult sor, egyebkent bem kerik (szerencsere;)

Golf2 2020.04.06. 08:27:23

@Zsuzsi65: A biblia tanár furcsán beszél,lengyel származású?

Csodabogár 2020.04.06. 09:20:57

Los Angelesben lazán laknak az emberek. Emlékeim szerint nincsenek szűk utcák nagy bérházakkal elég rossz minőségü lakásokkal, mint sok európai nagyvárosban. Itt attól aggódnak a felelősök, hogy már mutatkoznak komoly problémák, otthoni eldurvult veszekedések, veszélyeztetett gyerekek, alkohol, depresszió stb. Szóval a magam részéről nem hiszek a karantén emberjavító hatásában, inkább pont az ellenkezőjében. Én is elég antiszociális vagyok, de a távolság tartás a szociális kapcsolatok tiltása, biztos nem az emberi összetartást és egymás segítését szolgálja.

Csak megjegyzem egy minapi hír, miután állítólag mindig a nők az áldozatok. Hír szerint egy nő az ágyhoz kötötte és több késszúrással megölte a párját.

2020.04.06. 10:08:32

Én extrovertált vagyok, így megpróbálok "zenbe menni", hogy kibírjam valahogy. Viszonylag én is szerencsés vagyok, mert én még dolgozhatok, ha kurzarbeit+70%-os részmunkaidőben is. Az viszont nagyon lehangoló, amikor például az előkészített kiadagolt steakhúst lefagyasztjuk, mert naponta, ha van 3-5 rendelés, akkor az már sok. De legalább emberek között vagyok. Karanténban vagy megőrülnék, vagy simán alkoholista lennék, szerintem.

Arthamyr 2020.04.06. 11:31:57

@FutureFry: +1 Én még a scrumos standupokat is utáltam... Mondjuk azzal szerintem nincs semmi gond, ha a főnök transzparensen ránéz a munkára (tehát pl. megnézi, hogy aminek el kellett volna készülnie, az elkészült-e, anélkül, hogy az emberét zavarná), urambocsá' hozzájárul produktívan.

Arthamyr 2020.04.06. 11:37:08

"meg kell vallanom, én tipikus introvertált egyénként teljesen jól viselem a mostani karantént" - Én kifejezetten kellemesnek élem meg, szerintem a város is sokkal élhetőbb így, és el tudnám viselni ezt a távolságtartást permanensen. Akivel nem akarok távolságot tartani, arra meg egyébként sem vonatkozik, szóval nekem ez tökéletes. Ok, pár szolgáltatás, amit amúgy nagyon szívesen igénybe vennék, nem elérhető most, de ha mindent mérlegre teszek, a mostani állapot jobban tetszik. Természetesen csak akkor, ha eltekintek a negatív hatásaitól, mert azok sajnos lesznek.

Csodabogár 2020.04.06. 11:54:24

@Pink Petsch: Azt hiszem lesznek is sokan, akiknek csak egy pici hajlamuk van erre. Tudom csak a szálloda vendégeknek vagytok nyitva. Én annyira szivesen elmennék valahova ebédelni. Gyönyörű tavasz van és persze lehet sétálni, de én nem vagyok kutya. Én nem sétálni szeretek, hanem valahova valamiért menni.Céltalan mászkálás nem az én esetem. Útálom az egészet és azt hiszem egyre kiállhatatlanabb és ingerültebb leszek.:-(

dikusz. 2020.04.06. 12:23:46

@Csodabogár: Azt nem emlékszem, hogy írták volna valahol is, hogy csak nők voltak az áldozatok. Többségében igen, ne nem "csak".

A 28-as villamoson történtek már elkeserítőbbek.

Arthamyr 2020.04.06. 13:54:19

@Csodabogár: Ha nem szereted a céltalan mászkálást, nem kell céltalanul mászkálni, nem kötelező. Hol a probléma?

dikusz. 2020.04.06. 14:43:30

@Zsuzsi65: Megint jó posztot írtál, csak rövid lett. Még olvastam volna.:)))

2020.04.06. 15:21:58

@Csodabogár: Ha én most Pesten lennék, fognék egy jó könyvet, két sört, és elhúznék a rakpartra a Dunához. Jó néhány olyan hely van a rakparti lépcsősoron, ami könnyen megközelíthető, és üres, a legszebb időben is. Kilométerekre nem lenne a közelemben ember, nyugi, víz, a város a háttérben ... mi kell még?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 16:28:19

@Csodabogár: az "elmenni ebedelni" eseten mit hianyolsz jobban, az ettermet, emberi tarsasagot, kiszolgalast? Ezt csak azert kerdezem, mert "celt" talalni a setanak mindig lehet. Egyebkent erdekes, mert az en 80 koruli anyukam hozzad hasonloan mindig valami "cellal" megy altalaban valahova (nem most, hanem ugy altalaban), pl vasarolni, fodraszhoz stb, es most ez neki is hianyzik.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 16:39:33

Most latom, hogy a video nem youtube megosztaskent lett berakva, szoval a forditasra vonatkozo reszt ignoraljatok :) de mas youtube videoknal ki lehet probalni, ha van feliratozasi opcio. Nega jokat nevetek Google fordito szovegein:)

2020.04.06. 17:08:05

@Zsuzsi65: Megnézve a videót .. na jó, az egészet azért nem ;), rá kellett jönnöm, hogy hé-én-értem-a-kaliforniait! ;)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 17:16:47

@Pink Petsch: haha, sikerelmeny, mi?:)) nem tudom, Golf2 honnan szedte a lengyel vonalat:)) max ir v skot felmenok lehetnek a tanar haja szine alapjan:)))

Mikkamak 2020.04.06. 17:18:19

Nagyon szépek a "vidékről" készült képek. Engem LA (ahol sohasem laktam, csak jártam arra többször, de igyekeztem elkerülni) pont azért taszított, mert messziről láthatóan ült felette a szmogsapka. De így, tisztán, tényleg gyönyörű!

Nálunk a közeli nagy parkot (ahol aztán nyugodtan lehetne social distancingot betartva mozogni) először sorompóval lezártak, majd sárga "caution" szalaggal körbekerítettek, majd végül 5-6 nagy táblát tettek ki, "No People Allowed" felirattal:( Bár láttam, hogy akik egyébként ott sétáltatnának kutyát, azok most beküldik az ebet egyedül...

Platonica 2020.04.06. 17:21:21

@Zsuzsi65: ma'r a neve is olyan lengyeles:-DD

Zsuzsi, es mi ujsag az erettsegivel (vagy ami a lanyodeknal van)? Az meglesz? Tovabbtanulast hogy befolyasolja a mostani helyzet?

Csodabogár 2020.04.06. 17:30:56

@Arthamyr: Ha nem használom a lábam kijön a tréningből. Jelenleg a heti gyógy torna se működik. Ezelőtt 20 évvel még nem tudtam, hogy járkálni muszáj, most már tudom. Lusta voltam világ életemben mit egy lajhár.:-) Ha volt egy jó könyvem, akár enni is elfelejtettem. Mászkálni álmomba se jutott volna eszembe.

Csodabogár 2020.04.06. 17:37:47

@Zsuzsi65: Az ebédelést rendszerint össze kötjük valami egyéb elintézendő dologgal, vagy muzeum stb. Szeretem időnként, hetente egyszer esetleg kétszer, hogy nem nekem kell kitalálni mit főzzek, leülni egy kellemes helyen a terített asztalhoz és enni valami jót. Ez hiányzik. Persze hiányzanak a hangversenyek és az utazások is. Nagyon ketrecbe zártnak érzem magam.
Nem tudom anyukádéknál hogy volt, mi ős pestiek voltunk de soha nem jártunk sétálni. Azt hiszem akkoriban nem volt divat. Kis gyerekként vittek sétálni, aztán már mentem gyalog az iskolába, az volt a séta.

2020.04.06. 17:38:10

@Zsuzsi65: Kis, napi sikerélmények, édesítik meg a csökkentett üzemmódot ;) 3 nap szabadnapom van most egyben, kissé unom magam ... mondjuk, annyira már igen, hogy elmentem, és vettem egy hajvilágosító szettet .. most bűzben úszok ... de legalább nem megszokott ;))))

2020.04.06. 17:47:15

@Csodabogár: A street foodot leszámítva, amióta szakács vagyok összesen négyszer voltam étteremben, és rájöttem, hogy nekem nem szabad ilyen helyekre járnom. Mivel eddig csak sejtettem, most már viszont tudom ...

négyzet 2020.04.06. 17:50:40

Engem HÁ-i értelemben most már annak latolgatása is érdekelne, hogy hogyan fog megváltozni a világunk, ami eddig arra épült, hogy lehet szabadon utazni. Tulajdonképp egész Európa közel van, Európán belül alig voltak távolságok ilyen szempontból, és ez a külföldre költözési döntéseket is meghatározta.
Itt már kezdik rebesgetni, hogy idénre el lehet felejteni a külföldi utazgatást.

2020.04.06. 18:03:11

@négyzet: Hát, a nyári turista-dömpingeknek idén valszeg búcsút lehet mondani, de a november végi-decemberi népmozgásra azért már lehet számítani (még ha nem is akkora tömegben, mint máskor), szerintem, Európán belül, legalábbis. A tavaszi-nyári turizmus legjobb esetben is jövőre tér magához.
Letelepedésileg meg, Európán belül, én -ha még nem választottam volna magamnak országot- igen erősen elgondolkodnék, hogy egy-egy adott ország kormánya, hogyan kezeli a jelenlegi helyzetet. Sok mindent elárul.
Egyvalamiben reménykedek, hogy a kínai-japán turistahordák még évekre elkerülik Európát. Nagy megkönnyebbülés lenne.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 18:27:02

@Platonica: LOL
A suli (ujra)kezdes/befejezes idopontja meg teljesen keplekeny...Ezen a heten tavaszi szunet van, es a jelenlegi allapotok szerint elvileg maj. 6-an mennenek vissza. Nem tudom, ez mennyire lesz tarthato. Azt mondta a lanyom, neki 2 het eleg lenne a sulibol :) (egyebkent maj 31-ig jarnanak).
Szerencsere a felvetelikkel nem kell foglalkozni. A mi esetunkben o Community college-ba jelentkezett az elso 2 evre itt helyben, majd onnan transzferal egy CA allami egyetemre. Community college-ban gyakorlatilag nincs "felveteli", a megfelelo szamu creditnek kell meglenni, es igazolni, hogy befejezte a kozepiskolat ha jol emlekszem.
Egyre tobben valasztjak ismeroseink kozul ezt a modszert, mert igy sokkal olcsobb a bachelor megszerzese. Az elso ket ev altalaban altalanos tantargyakbol all, amit siman vehet egy community college-ban (olcsobban).

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 18:31:59

@Csodabogár: igen, valoszinuleg regen nem volt divat a "seta". Max az "uri kozonseg" korzozott, de az atlag emberek inkabb a dolgukra siettek ide-oda. Valoszinuleg ebbol is fakad az idoseknek ez a szokasa..
Mondjuk mi kirandulni szerettunk mindig (Dunakanyarban nottunk fel), tehat nalunk azert ez nem volt annyira szokatlan.

2020.04.06. 18:37:38

@Zsuzsi65: Te, ez mindig is érdekelt, hogy nálatok tényleg úgy vannak IRL is az egyetemre való bejutások, mint, ami hozzánk a hollywoodi produkciókból eljut? Gondolok itt, a Gilmore girls-re, ami az undorító Szívek szállodája nevet bírta kapni a Fordítás szent keresztségében (emiatt már csak akkor néztem meg az évadokat, amikor azok már rég véget értek IRL, egy comment.com-os kritika alapján).

2020.04.06. 19:05:27

@Zsuzsi65: az allami egyetemek is dragak? nalunk itt a university of washington csak ~10k evente (bentlakassal 20), pedig a vilag egyik legjobb egyeteme. Es sok mas allami egyetem is a top egyetemek kozott van, ottlakoknak altalaban egesz olcson.
sporolasbol itt azt csinaljak a diakok, hogy van egy "running start" nevu program, hogy kozepiskola 3-tol lehet foiskolai tantargyakat felvenni (akar full-time nappalis diakkent egy state vagy community college-ban), es bar nem minden egyetem ismer el minden kreditet, de jo esellyel egy evet igy meg lehet sporolni.

FutureFry 2020.04.06. 19:13:39

@Zsuzsi65: Ez szerintem bizalmatlanságra (azaz nem éppen ideális légkörre) vall: csak azért mert egy beosztott otthonról dolgozik (és nem látja, hogy ül az irodában) napi jelentést kér tőle? Másrészt meg (bár persze munkaköre válogatja) nem mindegy mit csinál nap közben, ha aminek el kell készülnie az (időre) elkészül?
Egyébként szerintem a jó főnök nem “beszámoltat” (hacsak nem nem tanárról és diákokról beszélünk), hanem (többek között) segíti a beosztottjait (mondjuk “bürokráciát hárít”, ha kell), hogy azok zavartalanul és hatékonyan tudják a munkájukat végezni.

FutureFry 2020.04.06. 19:19:22

“… a Zoom meetingek is jól zajlanak …”
A zoom ingyenes verziójában van egy nagyon hasznos szolgáltatás ami hiányzik a fizetős változatból: A group meeting-ek hosszának korlátozása max. 40 percben. Igaz, egy (pláne geostacionárius) műholdas internet is segíthet abban, hogy ne nagyon “meetingeljen” az ember, (legalább is amíg a Starlink be nem indul…)
:)

Csodabogár 2020.04.06. 19:25:54

@Pink Petsch: Elhiszem, de én nem akarom tudni.
Stockholmi üzemi konyhán láttam miből készül a kötbullar (húsgolyó) azóta fasírozott szerü dolgokat kizárólag a saját készítésüt eszem meg.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 19:30:19

@FutureFry: "Ez szerintem bizalmatlanságra (azaz nem éppen ideális légkörre) vall: csak azért mert egy beosztott otthonról dolgozik (és nem látja, hogy ül az irodában) napi jelentést kér tőle? Másrészt meg (bár persze munkaköre válogatja) nem mindegy mit csinál nap közben, ha aminek el kell készülnie az (időre) elkészül?"

Ez igy van, de ahogy irtam is, ezt az egesz szitut a mostani otthonrol dolgozas hozta elo. Hozzateszem, allami cegrol van szo :)) Valamivel bizonyitani kell a "nagyfonokok" fele, hogy nem a semmiert kapjuk a fizetesunket, haha :)
Eddig a kutyat nem erdekelte, hogy nap kozben mit csinalunk (mi, akik a rangletran lejjebb vagyunk) :)) En environmental enforcement reszen dolgozom, igy nekunk altalaban a munkank eredmenyet abban mertek/merik, hogy mennyi ceget ellenorzunk/mennyi birsagot hajtunk be/mennyi ugyet zarunk le stb. stb. Most ez kevesbe kivitelezheto, igy kell valami mast adni a dolgozoknak, amivel "elfoglaljak" magukat :))

Csodabogár 2020.04.06. 19:31:29

@Zsuzsi65: Nálunk a kirándulás úgy nézett ki, hogy apám beterelt a családot a kocsiba, felmentünk a hármashatár hegyre. Ott volt egy jó vendéglő. Megebédeltünk, aztán haza gurultunk. Senki nem volt a családban kirándulós.
De ahogy a korzózást említetted, eszembe jutott, hogy Szegeden gyakorlatilag a korzón laktunk és ott bizony volt le és fel mászkálás, de a szüleim nem vették át ezt a vidéki szokást.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 19:33:59

@Rayovac: hat, minden koltseget beszamitva a jobb egyetemek (UCLA, USC pl.) egy arban vannak a privat egyetemekkel. Osztondij nelkul $30K felett...:(

www.admission.ucla.edu/Prospect/budget.htm

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 19:37:46

@Rayovac: mind a ket lanyom vett AP targyakat, igy a nagyobbiknak sikerult meguszni pl. tortenelem targyakat (emelt szintu europai tortenelmet vett). A kisebbik most emelt szintu biologiat, ill most AP USA torit vesz, es ha atmegy a vizsgan, neki is beszamitjak ezt majd kesobb.

2020.04.06. 19:39:16

@Csodabogár: Gondolom, amiből otthon a hortobágyi vagy a brassói, a legjobb esetben a feldolgozás során leeső részekből ... a legrosszabb esetben, maradékokból, amit a vendégek visszaküldtek, vagy már megromlás szélén állnak (esetleg, túl is vannak rajta).
Ne tévedj, egy-egy disznókaraj vagy marhahátszín megtisztítása során legalább 20%-a a húsnak leeső rész, azaz, azokat le kell vágni, hogy tökéletes szeleteket kapj. Ezeket a leesőket jobb konyhákon, alaposan lepirítva jus-nak készítik el. Rosszabb konyhákban meg bedarálják neked mindenbe, amibe lehet, legrosszabb konyhákban meg ezek mellé megkapod azt is, ami a vendégek tányérjáról visszamaradt ... mondjuk, hortobágyiban.
De nemcsak az ilyen "horror-sztorik" vannak ... gyakran Bib gourmand minősítésű éttermek is kurvára eltévesztik a pályát. Teletosszák a kész ételt csírákkal és habokkal, amiknek semmi szerepük nincs a parasztvakításon kívül. Például, a leggyakrabban elkövetett hiba a borsócsíra alkalmazása, mert tényleg rohadt jól mutat, viszont az íze is eléggé markáns. tehát amikor egy ételben megjelenik a borsóíz általa, amiben kurvára nincs mit keresnie, akkor az a parasztvakítás. És ezt előszeretettel alkalmazzák neves hazai éttermek.

Laszlo Gabris 2020.04.06. 19:57:14

"a hangulat kicsit a 9/11 utáni időkre emlékeztet, amikor az emberek összefogtak, segítették egymást" -- és Amerika letámadta Afganisztánt és megsemmisítette Irakot.

Platonica 2020.04.06. 20:22:15

@négyzet: Csak idenre? Az nem is rossz... Mai hir itt a UK-ben:

www.thisislocallondon.co.uk/news/18361915.foreign-office-latest-advice-avoid-non-essential-travel-indefinitely/

@Zsuzsi65: hat ez nagyon baratinak hangzik:-) Legalabb emiatt nem kell idegeskedni a vegzosoknek.
Anyagilag itt nem lehet sajna varialni, mindenutt ugyanannyi a tanev, evi £9000+, es ebben nincsen semmi, csak a tandij. Minden egyeb plusz.
Nalunk is epp tavaszi szunet van amugy, de az mar tuti, hogy nem lesz meg a harmadik trimeszter az egyetemen, illetve meglesz, csak tavoktatasban. Sajnalom a kolkoket.

Ja, a Zoom: pont ma olvastam, hogy erdemes kerulni valamifele biztonsagi okok miatt.

FutureFry 2020.04.06. 20:25:58

@Zsuzsi65: Talán mindennel együtt (pl. room/board/books/etc.) lehet $30K+. Viszont a tuition+fee része azért kevesebb, pl. (“rendes” underground aki resident esetében), UCLA olyan ~$16K/academic year [1], Berkley pedig olyan ~$17-18K [2], és persze vannak mindenféle ösztöndíjak is. Szóval azért nem éppen mondjuk Standford kategória (ami ~$55K+ [3]), persze ott (családi jövedelmtől/vagyontól függően) lehet kevesebbet kérnek (akár semmit) [4].

[1] sa.ucla.edu/RO/Fees/Public/public-fees
[2] registrar.berkeley.edu/tuition-fees-residency/tuition-fees/fee-schedule
[3] registrar.stanford.edu/students/tuition-and-fees/tuition-and-fees-2020-21
[4] financialaid.stanford.edu/undergrad/how/parent.html

blackhairlady 2020.04.06. 20:46:05

@Zsuzsi65: Jo kis posztot irtal Zsuzsi, a kepek is szuper jok :)
Mi most a ferjemmel sajnos kirandulni sem tudunk kimenni, 2 het self karanten, mivel csak a mult heten tudott haza jonni a ferjem Djibutibol. Bar senki nem kotelezte ra, sehol, sem az etiop repteren, sem a washingtonin nem volt semmifele ellenorzes, azert mi betartjuk. Nem egyszeru, amig csak egyedul voltam, akkor sem lofraltam, de most, hogy nem szabad,nagyon mennek :)))

blackhairlady 2020.04.06. 20:51:24

@Golf2: Egyaltalan nem beszel furcsan, ez egy normal amerikai beszed, en meg csak dialektust sem hallok ki belole

Golf2 2020.04.06. 21:02:15

@blackhairlady: Az első mondata a köszöntéssel nagyon furcsa nem is lengyeles inkabb oroszos de ti tudjátok mindegy.

puhacica 2020.04.06. 21:03:05

@Arthamyr: en se irhattam volna le jobban, ugyanigy gondolom. annyira elvezem, hogy alig latok enbert, forgalom is alig van, ma is egyedul jottem az utolso 20 merfoldon. kar, hogy a negativ kovetkezmenyek is benne vannak a csomagban.

hihetetlen mazlink volt ezzel a koltozessel, itt ragadtunk a faluban, ahol eredetileg csak rovid ideig maradtunk volna. korbeboklasztuk mar a kornyezo setautvonalakat, meseszep ez a videk. :)

Herr Géza 2020.04.06. 21:09:03

@blackhairlady: Hagyd má’, Golfi ott nőtt fel, milliónyi amerikásat ismer, csalhatatlanul felismeri a migráncs dialektust. :D

blackhairlady 2020.04.06. 21:12:55

@Golf2: Isten bizony, ennel amerikasabb mar nem is lehetne :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 21:35:08

@Golf2: az elso mondata az itteni fiatalok laza beszedet akarja imitalni:) hallgass meg CA tinedzsereket beszelgetni (foleg Valley), ezt a hanghordozast fogod hallani:)

2020.04.06. 21:36:22

@blackhairlady: Tja, mivelhogy Etiópából visszatérve, nem a Covid az elsődleges aggódnovaló ... már, ha kell ....

2020.04.06. 21:41:59

@Herr Géza: Te, csávó! Mit hallottál? BW-ben tényleg elképzelhető, hogy április 20í-tól elkezdnek lazítani? Én, amikor olvastam a BZ-ben, hm ... hát izé ... pláne a kötelezően viselt egészségügyi maszkkal egybekötve. Majd, ha a rendőrség tagjai is viselik, és ők osztogatják steril csomagolásban ...
Azért szerintem, Berlinben nem mindig tudják igazán, miről is beszélnek ....

2020.04.06. 22:18:19

@blackhairlady @Zsuzsi65 hamar a dallamos beszed szobajott: nektek nem tunik furcsanak, ha veletlenul meghallgattok egy magyar riportot? Ahhoz kepes, hogy mi itthon magyarul beszelunk, ha veletlenul belekattintok egy magyar videoba,tiszta termeszetellenesnek tunik a hanghordozasa, szinte rossz hallgatni. Ugyanakkor ez elo beszedben nem tunik fel (bar szinte nem is beszelek magyarorszagi magyarokkal)

kivancsi vagyok ez amiatt van e, hogy az itteni magyarok atvettek az itteni hanghordozast (es emiatt egy magyarorszaginak csak affektalosnak tunne, aki jatsza az agyat), vagy egyszeruen megszoktam azt az 1-2 magyart, akivel meg beszelek, es emiatt az mar nem tunik termeszetellenesnek.

2020.04.06. 22:49:50

@Rayovac: Nos, nem tőlem kérdezted, de az általad felvetett kérdésre, nekem annyi válaszom van, hogy a magyarországi és romániai családtagjaim, barátaim, haverjaim ésatöbbi visszajelzései alapján, sokkal "keményebben" beszélek magyarul a jó egy évtizedes német nyelvterület után. Anyám szerint, aki német nyelvtanárnő, porosz-magyart beszélek hangsúlyozásilag (nem, nem keverek német szavakat a beszédbe, csak a hangsúly) ... Szóval, szerintem, biztos hat az ember anyanyelvére is a nyelvterület, ahol él .. a dallamosabb kaliforniai, vagy a porosz német ...

Herr Géza 2020.04.06. 23:05:38

@Pink Petsch: Hát nyanya :) Ha BW-ről akarsz valamit tudni, akkor ne a BZ-ot olvasd.... :D
De valóban azt hallani errefelé -bár még nagyon feltételes módban-, hogy elképzelhető az enyhítés húsvét után.

2020.04.06. 23:16:24

@Herr Géza: Baszod, az gyün, mint visszajáró lélek, a hotelba, így azt szoktam átnyálazni ... viszont ezt a Húsvét utáni részleges zár-feloldást én korainak tartom. Nem állunk még olyan jól ... Bár jobban állunk, mint bárki körülöttünk, de szerintem június eleje lenne inkább a megfelelőbb ...

Herr Géza 2020.04.06. 23:23:18

@Herr Géza: A többieknek: a “képzeletbeli” határ Svájc/N.o. között Konstanz/Kreuzlingen között, ahol a határzár miatt először egy szimpla kordont állítottak fel, de mivel a két város össze-visszakeveredett lakói a kordon mellett randiztak, így most állítottak még egy kerítést a másiktól 2 m-re, hogy ne tudjanak a smacizás közben vírust csempészni. :)))
Vidám világ.

Csodabogár 2020.04.06. 23:35:40

@Pink Petsch: Nem tudom hogy néz ki, de általában nagyon gourmet helyekre nem megyek és a dekorációt még evés előtt kikotorászom a tányér szélére. Részemről semmit se becsülök kevésbé, mint a látványos agyoncsicsázott valamiket, amik a nagy tányér közepén árválkodnak. No meg az érthetetlen étlapokat.
Van egy kedvenc steak helyünk, szerintem nem éli túl a vírust.:-( Nos ott magában hozzák a filet mignont, külön kérünk hozzá krumplit és szószt. Azon a darab huson nem lehet sokat csalni, max a súlyon, de eddig mindig jól laktunk.

Csodabogár 2020.04.06. 23:40:45

@Herr Géza: Merkel az imént, Tages Themen ARD, mást mondott.:-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 23:42:03

@blackhairlady: haha, hat igen, mindig ugy van, hogy ami "tiltott", az rogton vonzobbnak tunik :) remelem, minden rendben, es azert jo erzes biztos, hogy a ferjed vegre itthon! :)

Csodabogár 2020.04.06. 23:42:21

@Pink Petsch: És németül? Rád ragadt már a szép sváb dialektus? Gel?

Herr Géza 2020.04.06. 23:45:01

@Pink Petsch: Akkor lehet, hogy jobban le kell írnom a korábbi helyzetet. Mivel ugye Svájc nem tartozik a “Schengeni országok” közé, ráadásul nem is EU-tag, náluk megmaradt a klasszikus határellenőrzés, amit pl. egy magyar rendszámú autóval érkezve elég rendesen lehetett tapasztalni, de N.o. felől is minimum lassítás, szigorú arcú sviccer határőrre mosolygás, útlevél felmutatása a procedúra. Ugyanakkor gyalog, biciklivel, négykézláb, kúszva, stb. a határátkelőhelyektől 50-100 méterre jobbra-balra úgy mentél át, és annyiszor, ahogy akartál. Különösen igaz volt ez Konstanz/Kreuzlingen között, mivel a két város gyakorlatilag összenőtt. Autóval csak az átkelőhelyeken, de gyalog/biciklivel akárhol át tudtál menni minden ellenőrzés nélkül, mert fizikai határ (kerítés, fal, stb.) nem volt a két város között.
Na ezt szüntették meg most a Corona-káosz kapcsán először egy szimpla kordonnal, majd a fenti okok miatt meg is duplázták azt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.06. 23:45:54

@Rayovac: hat nekem az otthoni medibaan beszelok stilusa nagyon furcsanak tunik...bar teny, hogy hirmusorokat nem nezek, de ha nagy ritkan rakattintok valami linkre, amit masok feltesznek otthoni hirekkel stb. rogton feltunik.
Nem beszelve a szinkronizalt filmekrol, amitol kiraz a hideg, vagy inkabb a nevetes, amikor neha kivancsisagbol ramegyek pl. szinkronizalt filmelozetesekre, haha :)))

Herr Géza 2020.04.06. 23:52:04

@Csodabogár: A Merkel nénire is igaz, hogy mond ő sok okosat... :)
Tudod jól, hogy itt nincs “diktatúra” :D, a tartományok maguk döntenek ilyen kérdésekben is. Itt belengették az enyhítést, más kérdés, hogy én is korainak tartom. Ugyanakkor nem kevés önös szempont is van benne, isteni a nulla forgalom, nincs dugó, tiszta a levegő... (Vicc vót, hogy klasszikust idézzek.)

blackhairlady 2020.04.06. 23:59:11

@Rayovac: De, nagyon furcsa es tenyleg olyan termeszetellenes.
Valoszinuleg az van amit irsz, hogy elszoktunk az otthoni hanghordozastol, mas a ritmus, mashol van a hangsuly.

@Zsuzsi65:
Igen, jobb igy, bar ugy tunt sokaig, hogy a lezart repter miatt nem tud haza jonni.

Herr Géza 2020.04.07. 00:04:19

@Pink Petsch: BZ a Schwarzwaldban? Annyi berlini vendég szokott arra dzsesszelni? :) Szerintem itt a városban talán még a komoly újságosnál sincs BZ, az országos meg a regionális lapokon kívül van még mondjuk Münchenből tz meg Abendzeitung, oszt annyi...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.04.07. 00:11:27

Ha mar Amerika...en mindig jokat nevetek az Index (kisse dilettans) cikkein, amikor Amerikarol irnak. Ez a mostani sem kivetel :))
A fazon, aki vedoszemuveget vesz fel a virus ellen, meg "folyamatosan fertotleniti" magat, es ugyel, hogy "semmilyen keringo viruscseppek ne szalljanak ra"...es ugye a voros szonyeges repter se semmi...LOL

index.hu/belfold/2020/04/06/amerika_kint_reked_magyarok_kulugy_kulongep_wizz_air_miami_hazaut/

Altalanossagban elmondhato az Index USA-cikkeirol (tisztelet a keves, elemzo cikk kivetelnek), hogy az illeto "ujsagironak" van valami sztereotipiakon alapulo elkepzelese, aztan erre huzza ra a cikket, es akar meg a kepbe illo interju alanyokat is talal hozza :))

2020.04.07. 00:31:30

@Csodabogár: Nö ... avagy noe ... mivel elég sokfelé éltem már Németországban, sok minden ragadt rám, igen, a dialektusok közül is pár ... Nöe-t mondok nein helyett, de néha nááh-t, zwo-t zwei helyett és ilyenek ... A múltkoriban séfem rám is szólt, hogy wir-sind-nicht-in-bayern --- aztán elröhögtük, mert ő meg echte bosnyák, akit még a '90-es évek jugo viharai sodortak ide.
A sváb dialektus szerintem elég gázos, lófaszt nem értesz belőle, mert nemcsak az "oa"-zásról van szó- Amikor az echte német, stuttgarti haverom nem értette a svábot egy alkalommal, akkor megnyugodtam .... :D

FutureFry 2020.04.07. 00:31:34

@Herr Géza: “ … Mivel ugye Svájc nem tartozik a “Schengeni országok” közé … ”

Én úgy tudtam, hogy Svájc már egy jó ideje (legalább is effektíve) schengeni állam:
“… (2008. november 27.) ... a schengeni vívmányok rendelkezéseinek a Svájci Államszövetségben történő teljes körű alkalmazásáról …”
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:327:0015:0017:HU:PDF

2020.04.07. 00:45:44

@Csodabogár: A súlyon nem csalunk, mert mi a tökömnek? Sőt, általában 20-30 grammal több, mint az étlapon szereplő adag. Már nyers állapotában. Hogy értsd, ha nem egy speckó steakhouse, ahol van egy alap, mondjuk 150 grammos rendelés, aztán 10 grammonként változik az ár .... akkor a legtöbb steaket kínáló helyen 200 és 300 grammos adagokkal találkozhatsz. Mindkét esetben igaz, hogy 10-20 grammal fölé vagy alámegy, mert akkor mérjük ki, amikor a rendelés befut ... Ha alámegy, próbáljuk kompenzálni több körettel, valami extra szósszal, de normális helyeken 20 grammnál alább nem megy a rendelt steaked súlya. És hidd el, nincs annál szarabb érzés, mint amikor levágod a steaket, és azt látod a mérlegen, hogy 187 gramm .... úúúúúb+++++!!!!!

2020.04.07. 00:49:22

@Herr Géza: Badische Zeitung, te műveletlen, te! :DDDD

2020.04.07. 01:00:57

@Herr Géza: Ugyanakkor viszont mostnagyhirtelen kurvanagyszarban lennének az ingázó német munkaerő 60%-ának a hirtelen kiesésétől, azért mégiscsak félrenéznek .. és reménykednek ....

Herr Géza 2020.04.07. 02:06:16

@FutureFry: Bocs, tkp. igazad van, valójában vámellenőrzés van hivatalosan továbbra is, azonban mégis ott áll a határon néhány egyenruhás csóka, és ha már vámellenőriznek, akkor már csak megnézik a fizimiskádat is közelebbről. És megkérdezik, hogy hova mész, meg minek. Szóval ez a svájci speckó értelmezése a schengeni paktumnak.

2020.04.07. 02:13:23

@Csodabogár: Mno,. azért annyit azért mondhatok, hogy ezek a különböző növényi csírák és a zöldség-sajt-vagy hallevekből készült habok igencsak sokat adhatnak hozzá látványban és ízben egy tányérhoz.
Ezzel gond nincs is ... a gond akkor jelentkezik, amikor ezek öncélúak, és nulla közük van az alapételhez ízbelileg, csak a parasztvakítás részei, amiért te feleslegesen sokat fizetsz.

Herr Géza 2020.04.07. 02:13:34

@Pink Petsch: Izéled alássan, a BZ nekem a Berliner Zeitung (igaz az hivatalosan rövidítve B.Z.), és hát ki a tököm olvassa a Badische Zeitungot Württembergben ?
Ezzel meg végképp megvezettél: “ Azért szerintem, Berlinben nem mindig tudják igazán, miről is beszélnek ...”
:))

2020.04.07. 02:29:13

@Csodabogár: Ja, és nem akarok ujjal mutogatni, de annyit elmondhatok, hogy a legutóbbi ilyen kiábrándító éttermi élményemen egy budapesti csillagosban volt, aminek a neve Costes-sel kezdődik, és Downtownra végződik _hogy mindekinek egyértelmű legyen:P.
Irtó jó volt a degusztációs menú, komolyan, maga a tökély (a vacsora partnerem szerint a hozzá ajánlott borok is stimmeltek, én nem vagyok oda a borokért, általában, szóval ezt a lépést kihagytam) .... Szóval, ott maradtunk, hogy tényleg nagyon jó volt minden ... aztán a semmiből, egyetlen ételhez sem kapcsolhatóan feltűnt az egyik fogásba "beerőszakolt" parmezán chips. Totálisan elbaszta az egészet. Nem, maga a chips finom volt, csak rohadtul nem volt ott keresnivalója ... mint egy Pokolkgép-rajongónak egy Bonanza koncerten ... Ha meghívott "celeb" lennék, aki pénzért ír jókat. leszarnám, de sima vendégként azon az árszínvonalon nem lehet ekkorát bakizni, mert engem mondjuk elvesztettek, és mindenki mást, aki tőlem tanácsot kér, hova menjenek Budapesten egy jó éttermi élmény reményében.

2020.04.07. 02:49:42

@Herr Géza: Hát itt, a végeken, Freiburgban ad népek megteszik, néha ;)
A Berlinnel meg arra utaltam, hogy a miniszterek előbb tegyenek egy rövid körsétát egy tetszőleges egyébként-lehet-kapni kereskedelmi egységben, és utána tenni kötelezővé a maszkok viselését. Vagy, ha a kormány beszerzi, és ingyen osztogatja, mondjuk a rendőrei által, akiken ugyancsak nincs maszk, akkor oké Végre visszakapom az adóm egy részét,m amiből eddig Vitya stadionfaszságait "támogattam",

adg 2020.04.07. 04:16:00

@Zsuzsi65: rolunk azt irtak a minap, hogy a kormany felszolitotta az Ausztraliaban tartozkodo 2.15 millio kulfoldi turistat es migrancsot, hogy mindenki huzzon haza a francba azonnal.

Ebbol annyi volt az igaz, hogy ennyi kulfoldi van az orszagban. Turistak, ideiglenes es allando letelepedetten, akik nem allampolgarok.

Sokan jol be is tojtak a helyi magyarok kozul.

A valosagban meg azokat kertek, hogy probaljanak hazajutni, akik turistak, vagy nem jogosultak semmilyen ellatasra es elveszitettek beveteluket is, tartalekuk meg nincs.
Az indexnel ez nem szamit, jelentektelen kulonbseg. :)

Golf2 2020.04.07. 06:35:31

@Zsuzsi65: itteni fiatalok laza beszedet akarja imitalni...azt szerencsére nem ismerem:)

dikusz. 2020.04.07. 07:28:38

@blackhairlady: @Rayovac: Szerintem ez akkor fordul elő, amikor olyan valaki szólal meg a riportban, aki nem szokott mikrofonhoz. Minden mondat végén felfelé viszi a hangját, ettől éneklős a beszéde.
Én ezt az egyik főzőműsort nézve tapasztaltam.

dikusz. 2020.04.07. 07:32:38

@Pink Petsch: Ami azt illeti, elég keményen beszélsz magyarul.:)))
De lehet az is az oka, az éneklős beszédnek, amit fentebb írtam.

2020.04.07. 09:26:23

@dikusz.: riporterekkel, hirbemondokkal es mozifilmek trailerevel is ugyanez van, pedig mind kepzett ember ebbol a szempontbol. szerintem egyszeruen a nyelv sokkal monotonabb (ami nem baj, csak meglepo, hogy furcsanak hallom a sajat anyanyelvem, amit mellesleg fenyevekkel jobban beszelek, mint az angolt)

tovabba az a gyanum, hogy az "amerikaiak megjatszosak" 50%-ban pont ebbol jon, csak visszafele: a nem hozzaszokott fulnek eltuzonak tunhetnek a hangsulyozasok

Arthamyr 2020.04.07. 09:30:55

@Csodabogár: Miért kell, hogy tréningben legyen? :) De ha kell, akkor egy szobabicikli vagy futópad (amin természetesen gyalogolni is lehet) is megoldja a problémát, és akkor közben olvasol, tv-t nézel, ha ennyire nem szereted a céltalan mászkálást. Vagy olyan helyre mész, ahol kellemes lenni, és akkor kevésbé érződik céltalannak.

@puhacica: Szerintem mindegy hol vagy, most kb. mindenhol jobb lett. De jó lenne, ha legalább valami pici megmaradna ebből a járvány utánra is.

Arthamyr 2020.04.07. 09:34:49

@FutureFry: A 40 perces meeting is halál, általában... :D

puhacica 2020.04.07. 09:44:27

@Arthamyr: nem hiszem, hogy meg fog maradni barmi is, sot. olyan saskajaras lesz, ha egyszer kiszabadulnak a nepek, hogy ihaj. :(

Arthamyr 2020.04.07. 09:49:24

@Rayovac: "kivancsi vagyok ez amiatt van e, hogy az itteni magyarok atvettek az itteni hanghordozast (es emiatt egy magyarorszaginak csak affektalosnak tunne, aki jatsza az agyat), vagy egyszeruen megszoktam azt az 1-2 magyart, akivel meg beszelek, es emiatt az mar nem tunik termeszetellenesnek." - A megszokás miatt szerintem nem lehet. Én szinte csak a feleségemmel beszélek magyarul évek óta, de nem tűnik különösebben furcsának az ilyen. Legalábbis nem jobban, mint amennyire egy "profi" (tv-s stb.) angolja eleve furcsának tűnik, mert nekem pl. a bbc, a bloomberg vagy az rte (ír) angolja is kicsit mesterségesnek és furcsának tűnik, miért lenne ez máshogy a magyarral?

Arthamyr 2020.04.07. 09:50:39

@puhacica: Az is benne van a pakliban sajnos, hogy ami el-/kimaradt, azt többszörösen akarják majd bepótolni, rövid idő alatt.

Arthamyr 2020.04.07. 10:03:00

@adg: Az index címei nagyon ütősek legtöbbször, és a nézőpont is általában ugyanaz. Én pl. emiatt is mértékkel/kritikával fogyasztom...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása