oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. április 05. 06:30,  Egy magyar indián Paraguayban 41 komment

2020. április 05. 06:30 Határátkelő

Egy magyar indián Paraguayban

Ki ne álmodozott volna egy saját szigetről? A legtöbben persze maximum idáig jutunk, ám akad olyan, aki meg is valósítja ezt az ötletet. A valóság persze ebben az esetben is kicsit más, mint az ábrándok.

paraguay.jpg

A Paraguayban élő Tucano vett egy szigetet (persze, hogy pontosan miről is van szó, az hamarosan kiderül), ami egészen pontosan két kilométer hosszú és pár száz méter széles.

„Jogállásunk hasonlít az Amerikai Egyesült Államok szerencsés rezervátumban született olajkút- és kaszinótulajdonos indiánjaihoz, csak nekünk semmink sincs a csonttörő dengue-lázon, a chikungunyán, a kajmánokon, piranhákon és a kibaszott sok szúnyogon kívül. Ja, még vannak böglyök is.

Viszont adót sem kell fizetnünk, nemcsak a kivételes törzsi jogállás miatt, hanem mert nincs az hivatástudó adószedő, aki a szigetekre merne lépni, ezért inkább lemondott rólunk az állam.

Miközben ezeket a karanténsorokat írom Lisszabonból, a tulajdonostársam most is egy machetével a fogai között úszik át a kajmánok között Pachamama Jungle Georgeval a Paraguay folyó mellékágán, ami viccesnek, kalandosnak és rejtőinek hat.

Pedig ez TÉNYLEG nem túlzás, hanem nekünk a hétköznap és egyben „hátha máshol vannak a piranhák” tevékenység a Danubio sziget melletti vizeken. Igen, a Duna után neveztük el az addig névtelen sziget, de ezt még kifejtem.

Ha eddig gyanakodnál, hogy félrebeszélek, akkor van lakcím bejegyzésem is (azért kell machetével fog között úszni, mert úgy nem lehet a vízben haladni, ha a kezedben van, övbe tűzve meg beakad a susnyásba és elmerülsz).

Az élet a Danubio szigeten és minket övező szigetvilágban életveszélyes és nagyon kevesek számára hívogató. Kivéve, ha szereted élénk társadalmunkat, tehát a caña függő indián vadászokat (jó, a cracket is szeretik), de legalább a maoista gerillák messze vannak.

Mi az élővilág megőrzésére vágytunk ott eredetileg és voltak jól marketingelhető ötleteink. Például „Hell Camp” néven realityshowt indítani. Aki két hétig túléli a sziget, tehát nem döglik meg, az kap egy pofás porcelánt vagy láda sört (4 euró).

Az egészet közvetíteni akartuk, de a rohadt óriáskígyók, meg a vaddisznók valamiért szeretik a kamerazsinórókat szétszedni, így erről a remek projektről végül lemondtunk, kivéve a közvetítést a madarakról, mert káprázatosak.

Azonban a szívünk mélyén tudjuk: senki sem élte volna túl két hétig. Az meg olyan zsenánt, mint a kaszinó hogy csak mi nyerhetünk, a versenyzők sosem, plusz a tetem hazaszállításának költségei, bár párat biztos otthagytak volna a piranháknak a kedves rokonok. (...)

Azt azért érdemes tisztázni, mielőtt nagyon belemennénk, hogy ez a világ egyik utolsó természeti paradicsoma. Annyi az élet, amit Európában sose láthatsz már, mert több, mint ezer éve kipusztítottuk.

Végtelen számú és féle madár, hal, és erdei emlős, meg kétéltű él háborítatlanul a hatalmas Chaco mocsár vagy őserdő vagy mi területén, ez a brazil Pantanalt, Bolívia és Argentína jelentős részét is magába foglaló óriási pokoli vadon (inkább bozótos) sokáig elkerülte az emberek figyelmét.

Aránylag sok turista jár erre, főleg brazilok és németek, akik madarakat figyelnek, horgászgatnak vagy csak élvezik a nyugalmat, sokan érkeznek lefelé és felfelé is jachtokkal.

A közbiztonság tényleg jó, sosem fog senki sem bántani vagy zaklatni, nekünk is az orvvadászokkal, meg az analfabéta farmerokkal van bajunk, akik csak gyújtogatni tudnak. (...)

Paraguayba véletlenül sem természetet védeni kerültem, hanem bevándorlással foglalkozunk. Paraguay az egyik virag Danubio sziget paraguayutolsó olyan hely a világon, ahol elérhető áron lehet adómentességet kapni bevándorlással a külföldi jövedelmekre. Illetve üres az ország, lehet jönni nyugodtan.

Irodák, űrlapok, jogászok, füstüvegasztalok és a mindig késő titkárnők által magassarkúban felszolgált szar kávék között telik az életem Asuncionban, Paraguay fővárosában.

Aki azonban egy kicsit is ismer, az tudja, hogy családomért akár dolgozni is hajlandó vagyok, még irodában is, de valójában teljesen más dolgok érdekelnek a szabadidőmben.

Üzlettársammal ezért hosszas vágyakozás után kitaláltuk, hogy építtetünk egy hajót, mert az iroda mellett Paraguayban tulajdonképpen egy dolgot érdemes csinálni, fel és alá hajózni a végtelen és csodálatos vizeken.

Egy vidéki túra alkalmával került elő a Desvars família, akik Dél-Amerika talán legtradicionálisabb folyami hajóépítő családja. A pátriárka (nemrég meghalt, Isten nyugosztalja) utolsó terve a Danubio, a legszebb hajó, amit Paraguay folyóra álmodtak.

Mivel a folyón nincsenek hullámok és a sodrás is lassú, egészen különleges bárkát álmodott meg a hajómérnökök doyenje, csak szép lassan jövünk rá, hogy mekkora szerencsénk volt vele. Megegyeztünk és elkezdődött az építkezés, ami miatt egyre több időt kellett Concepcionban töltenünk. (...)

Kirándulásaink során derült ki, hogy mennyire csodás ez a vidék, és hogy milyen döbbenetes gyorsasággal írtja ki az ember a természetet maga körül. Ahová marha fér, oda repül a vörös kakas.

Miközben WC papírért állsz sorba, most is gyújtogatnak már az erdőben, pusztul a növényzet, az állatok és a levegő, amit szeretnél még nem gyulladt tüdődbe engedni.

Az orrunk előtt füstölt el az egyik legszebb erdő, amit láttam életemben, pedig én aztán pár kontinensen bevettem már magam a rengetegbe. Szívfájdító és egyben elviselhetetlen is a látvány, de ettől még nem lett volna szigetem.

Azonban szükségünk volt egy kikötőre. A hajó horgonyozhatott volna Asuncionban az überelegáns Lambaré yachtklubban, de azért egy saját hely is kell és most jön az érdekes része, ha eddig kibírtad.

Paraguayban a vízpart telkek tulajdonosa elviekben a haditengerészet, azonban nem használják a földeket semmire és ezért lehet FÖLDET FOGLALNI MAGADNAK. A foglalt föld tíz év múlva lesz a tiéd.

Azt mondanom sem kell, hogy egyáltalán nem ilyen egyszerű a dolog. Ott kell laknod, házat (tetőt) kell építened és őrizned, mert ahogy kiteszed a lábad, ott kő kövön nem marad.

Ezenkívül az év szinte felében a vízparti földek víz alatt vannak, majd amikor az áradás lemegy, már csak a halálos fertőzéseket hurcibáló szúnyogokkal kell megküzdened (ha nem esznek meg a kajmánok, csípnek meg a kígyók vagy a skorpiók).

Túl nagyot nem építhetsz rá, mert annak nem fognak örülni a szomszédok és persze ha a civilizációtól túl messze okoskodsz, bent a vadon közepén, akkor nem az örvösmedve fog kopogtatni az ajtódon, hanem az indián maoista gerillák, az EPP.

Sokáig kerestem megfelelő helyeket, de a végére már tényleg paródiába csapott át. Egy kis vízparti telekért húszezer dollárt kért a tulaj. Mondtam neki, hogy őt amúgy nem zavarja az árazásban, hogy a telek fél méter víz alatt van?

Nem zavarta, engem azonban igen, hogy a telekről persze semmilyen papír vagy telekkönyvi bejegyzés sem volt, azt intézzük el mi, ő foglalta harminc éve, azt kész. Hogyne, máris adom a pénzt cashben, elég a kézfogás, szerződés sem kell. Szóval nem találtunk semmit sem. Az átlagos vízparti telek körülbelül 35×20 méter, az amúgy pont elég is, minek több.

De egyre erősödött bennünk az érzés, hogy valamit tenni kéne a folyamatos gyújtogatások ellen és megvédeni egy darabot ebből a csodából. Nem kell ehhez nagy idealistának lenni. Egyszerűen csak tehetetlennek érzi magát az ember, de ha nem lépsz, akkor minden por és hamu lesz ott, ahol a térképen buja őserdő van. Tudom, hogy leszarod, mint mindent, de nem érdekel.

Ha mi nem lépünk, te sosem fogsz, egy hétig érdekelt téged a dolog, most még kb egy hétig a vírus, aztán jön valami más, ilyenek az emberek, ez van. Nos, én máshogy látom. Ha tudok tenni valamit rossz dolgok ellen, akkor teszek és kész, ráadásul nem vagyok egyedül.

És ekkor került elő a hajógyárral szemben a nagy szigetről levált kisebb sziget. Amit amúgy elborít a víz, áradáskor egy-két hektár, most viszont pontosan 17. Fantasztikusan szép a természet és mivel mezőgazdasági termelésre (legeltetésre) használhatatlan, az orvvadászokon kívül a kutyának sem kell.

Nekünk viszont maga az ideális kikötőhely (a hajógyárral szemben ugye, ahol a hajót ácsolják éppen). Ezt az óriási szigetet mellettünk viszont nem lehet elfoglalni, mert van tulajdonosa a haditengerészeten kívül is, a 300 családból álló „comunidade”.

Ha tőlük akarsz földet, akkor meg kell venned, be kell lépned a comunidade-ba és munkát is kell adnod a helyieknek. Ez persze nemcsak az Európából érkezett álmodozókra vonatkozik, hanem a helyiekre is. Nem véletlen, hogy rajtunk kívül senkit sem vonzott az ötlet.

Apró probléma volt, hogy a szigeten amúgy benzincsempészek laktak, legalábbis az északi részén, a lá Macskajaj. De ők valamiért eltűntek később (nem is értem :D).

Először a „pici” sziget déli részét akartuk csak, de aztán a communidade, tehát közösség megszavazta, hogy legyen a miénk az egész (fizessük ki), de tényleg csak megőrizhetjük a szépségét, építkezés egy kis kunyhón vagy konténerházon kívül nincs és nem is lesz.

Amúgy is csak a hajón van a túléléshez elengedhetetlen légkondi. Most értem ugye vissza Európába a szigetről és az előző héten végig 42 fok volt, árnyékban és abból nem sok van, mert a Nap megtalál, bárhová bújsz.”

Ha érdekel a teljes poszt (szerintem érdekeljen!) és az, hogy milyen állatok laknak a szigeten, stb., akkor irány az eredeti bejegyzés!

Mit eszünk a jövőben?

Már az 1980-as években is hallani lehetett a közelgő környezeti válságról, hogy feléljük a bolygónkat. Nem meglepő, hogy a Hollandokk szerint egy ideje már Hollandiában is kísérleteznek azzal, miként lehetne a lehető legkisebb területen a lehető legtöbbféle élelmiszert megtermelni például úgynevezett élelmiszererdőkben.

hollandia_rovar.jpg

„Ezt a modellt hívják permakultúrás növénytermesztésnek. Vagyis a világszerte – így Hollandiában és Magyarországon is - elterjedt monokultúrás termesztés helyett polikultúrában gondolkodnak, és ez annyira jövőbe mutató, hogy az itt termelt élelmiszer-alapanyagokhoz képest a mostani bio-vegán vonal gyenge reform-próbálkozásnak tűnik csupán.

A polikultúra elnevezés arra utal, hogy az adott mezőgazdasági területet nem csak egy fajjal ültetik be, hanem ehelyett olyan mezőgazdasági rendszer kialakításával kísérleteznek, ami a természetben történő ökológiai folyamatokat utánozza.

Azaz, sok különböző növényfajt telepítenek egymás mellé, és a megfelelő szintezettség elérése érdekében tudatosan választják meg a növényfajokat. Például a felső lombkoronaszintben szelídgesztenyét, fekete diót, pekándiót ültetnek, az alsó koronaszintben japánkörte, sárgabarack, ringlószilva található, továbbá a cserjeszint fő alkotói a mogyoró, az egres és az ezüstfa.

Legalulra medvehagyma, rebarbara, myoga (japanse gember) kerül, illetve kúszó- és futónövények, gyökerek, gombák. Ilyen erdőtársulásszerű helyen értelemszerűen szántani, boronálni, trágyázni nem lehet és nem is kell, mégis évről évre több termést hoz.

Az egész élelmiszererdő önfenntartó a benne élő beporzó állatoknak, madaraknak és kisemlősöknek, és a talajstabilitást biztosító egyéb fajok okosan válogatott rendszerének köszönhetően. Vagyis többfunkciós, többszintű és a helyi adottságokra kikísérletezett rendszerről van szó.

Hollandul voedselbosnak, szaknyelven food forestnek mondják, és ha összehasonlítjuk a mostani modern mezőgazdasággal, akkor nemcsak adott területre eső magasabb hozamot kaphatunk eredményül, hanem még a klímaváltozással szemben is jobban kiállja a próbát. (...)

Bár Hollandiában viszonylag újdonságnak számít a lapos, végtelen szántók látványától eltérő mezőgazdálkodás, azért érdemes megemlíteni, hogy Ázsiában és Afrikában már régóta alkalmazzák ezt a módszert.

Sőt, a hajdani holland veteményeskerteket, vagy otthon, a nagymama régi gyümölcsöskertjét is a képzeletbeli édenkert ihlette, talán valamelyest kevésbé tudományos, kontrollált módon.

A következő alternatívát messze nem olyan egyszerű felfűzni a „régen minden jobb volt” gondolatmenetre, bár extrém éhínségek vagy nagy nézettségű túlélőshow-k rákényszerítik a civilizált embert is, hogy rovarokat egyen.

Világszerte nő a fehérjék iránti igény nemcsak emberi fogyasztás, hanem állati takarmányozás céljából is. A rovarok pedig amellett, hogy kitűnő fehérjeforrások, olajtartalmuk sem elhanyagolható.

És hogy ne csak szójával meg halliszttel legyen kielégítve ez az igény (és ne csak a világ másik feléről lehessen idetranszportálni), nagyon is életrevaló ötlet, ha mindezt magunk próbáljuk megtermelni.

A Földön több, mint 2000 ehető rovarfajt ismerünk, ezeket javarészt a természetből gyűjtögetik vagy csak nagyon kis számban termesztik egyelőre. Hollandiában mintegy 25 ezzel foglalkozó kis cég működik (2016-os adat).

Az iparágban a lisztbogár, a tücsök, a szöcske és a katonalégy a nagy sláger, ezek fajai ugyanis viszonylag gyorsan nőnek. A katonalégy lárvája és kifejlett egyede például 29-32 °C-on érzi jól magát, növényi hulladékon, kevés víz hozzáadásával fejlődik ki, és kitűnő fehérje- és rovarzsír-forrás.

Az állatkertek részére, hüllők és madarak etetésére, valamint disznók és csirkék takarmányozására termelt rovarok többnyire szárított por formájában kerülnek a piacra, bár a kutatások szerint a csirkék boldogabbak, ha izgő-mozgó kukaccal etetik őket.

A rovarfehérjéket emellett az akvakultúra-iparban (vagyis a lazac és pisztráng tenyésztésben) is fel tudják használni. Emberi fogyasztásra pedig egészséges táplálékkiegészítők, proteinszeletek formájában kerülhetnek piacra. (...)

Aki az emberi buherálásban kevésbé bízik, de mégis különlegeset szeretne enni, azt is megteheti, hogy felfedezi, amit a természet évezredek óta kínál. Az utóbbi időben Hollandiában is menőnek számít az erdőből, mezőből összegyűjteni a szezonális finomságokat, virágokat, gombákat, fűszereket, és akár eltenni télire.

A mértéktelen lelegelés természetesen itt is tilos, a magyarországi medvehagyma-rajongással például sikerült is átesni a ló túlsó oldalára. A medvehagyma (daslook) Hollandiában 2017-ig védelem alá esett, bár eleve nem fordult elő olyan nagy tömegben, mint magyar középhegységeink északi lejtőinek bükköseiben, a kora-tavaszi aszpektus iskolapéldájaként. (...)

Nem tudhatjuk, mit hoz a jövő, de talán még reménykedhetünk benne, hogy a habzsi-dőzsit felváltja a mértékletesség és az észszerű élelmiszer-termelés. Kicsiben máris neki lehet fogni a balkonon is, vagy a tetőteraszon, vagy akinek van, a kertben akár.”

A teljes írást itt olvashatod el.

Így változott meg az életünk a vírus hatására

Kanadában és Ontarióban is durvul a vírushelyzet, mint mindenütt a világon. Az azonban már meglepőbb talán, hogy a Juharszirup blog beszámolója szerint a digitális oktatással komoly gondok vannak.

kanada_tankonyv.jpg

„Munkáltatónk pár nappal az első ijedség kitörése előtt, már 03.16-tól otthoni munkavégzést javasolt mindenkinek és ez azt jelenti, hogy már 3 hete itthonról nyomjuk a munkát Timkával. Azóta az otthoni munkavégzés már kötelező lett és cégünk dolgozóiknak 9x%-a otthonról dolgozik.

A napjaink így viszonylag egyhangúan telnek, reggel 7-kor órára kelünk és a reggeli készülődés nem hosszú, Timka már 8-kor hívásban van, mert van egy rendszeres státuszmegbeszélésük reggel. Én is 8 és fél kilenc között kezdek.

A fő nehézséget számunkra az okozza, hogy Márk 03.13-án volt utoljára iskolában. A következő hét (03.16-03.20) hivatalosan March Break volt, de ez után az iskolák Kanada szerte bizonytalan időre bezártak. Ezért aztán Márk tanulását és egész napját nekünk kell megszerveznünk.

Ezt úgy oldottuk meg, hogy a hét elején Timka is én is beírunk délelőtt és délután kb. 1-1 óra „Márk időt” a naptárunkba, ahova aztán a munkatársak nem tudnak megbeszélést szervezni. Majd minden este összejön a család 5 percre, megnézzük a másnapi naptárunkat és készítünk Márknak egy napi menetrendet reggel 8:30-tól délután 4-ig.

Ebbe beírjuk a közös időt és az egyéni időt, amit kezdetben Márkkal együtt osztottunk be, de most már megvan az ideális sorrend és nem kell sokat gondolkodnunk rajta. A fő motívum, hogy Márk naponta kb. 2-2,5 órát tanul, ebből a felét egyedül, a másik felét velünk. (...)

Rájöttünk, hogy ha a nap elejére tesszük a tanulás nagy részét, majd az egyéni tanulás után rögtön megbeszéljük vele, hogy meddig jutott, akkor jobban járunk és nem kell délután/este azon vitázni, hogy mi nem készült el…

Ja és az MP3 lejátszót is bevonjuk délelőttre, amire magyar nyelvű hangoskönyveket vagy rádió-játékokat töltünk, melyeket Márk imád hallgatni. (Vuk, Tüskevár, Téli Berek, Rumini, legújabban Szíriusz kapitány sorozat)

Egyébként felháborítónak tartom, hogy egy ilyen gazdag ország, mint Kanada sehogy sem áll a távoktatással az általános- és középiskolákban. Már március elején lehetett tudni, hogy az iskolákat be kell majd zárni, de a school board és a tanárok simán elmentek márciusi szünetre, majd az első olyan héten, amikor már tanulni kellett volna csütörtökön (!) jött az e-mail, hogy véget ért a szünet és most már bizony gondolkodunk, hogyan lehetne távoktatni.

Érted… nem szakították meg a szünetet, hogy helyette esetleg előre dolgozzanak, hanem ők szüneteltek, mert az jár. Mi meg Timkával a napközben kiesett munkaórákat este 8 után hozzuk be…

Most ott tartunk 3 hét után, hogy már felmérték, hogy kinek kell laptop, tablet és bejelentették, hogy általános iskolában napi 1 órát fognak a gyerekek távoktatással tanulni. De persze számítanak a szülők segítségére… Anyátok!”

A teljes írást itt találjátok, érdemes elolvasni.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@missmcray jelyzetjelentése Hollandiából: "Sajnos itt senki nem veszi komolyan a hivatalosan bejelentett korlátozásokat: Hiába zárt be a legtöbb üzlet és étterem, minden nap tele vannak a játszóterek, az utcákon pezseg az élet, az emberek nem tartják be a 1.5 méter távolságot sem, maszkot, kesztyűt vagy bármilyen védőfelszerelést senkin nem látni, rendfenntartó szervek (rendőrség, hadsereg) szintén sehol nincsenek jelen. Ha én tartani akarom a távolságot kutyasétáltatás közben, mintha egy előszereplős pacman-játékot akarnék játszani, annyira kell szlalomoznom az emberek között. Ez egy csendes kisváros, hétköznap általában alig járnak az utcán, de most hogy itthonról dolgoznak, olyan nyüzsgés van, mint egy normális szombat délelőtt. Hatalmasat csalódtam a hollandokban, mind a kormányban, akik semmilyen formaban nem tartatják be a szabalyokat, mind a közemberekben, akik még pár hétre sem birják a saját önző kis érdekeiket (pl. muszáj kimenni a napra korzózni) háttérbe szorítani a közösseg érdekében." #hollandia #netherlands #covid19 #coronavirus

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kanada Hollandia Paraguay

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7815592164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kardio1 2020.04.05. 07:50:45

Tucano posztja szokás szerint szuper, élvezet olvasni !
Azon meg nem tudom, miért kell meglepődni, hogy a digitális oktatás nehezen indul be Kanadában is. Nem csak attól függ ez, hogy gazdag-e az ország. A mentalitás, szokások sokat számítanak, mint a posztban is kiderült. És kevés kivételtől eltekintve nincs hagyománya a közoktatásban a távoktatásban.

kardio1 2020.04.05. 07:56:56

Tucano posztja szokás szerint szuper, élvezet olvasni !
Azt nem értem, miért kell meglepődni azon, hogy Kanadában is nehezen indult be a távoktatás. Ez nem csak azon múlik, hogy gazdag-e egy ország, a mentalitás és a szokások legalább ugyanennyit számítanak. Kevés kivételtől eltekintve sehol sincs hagyománya a távoktatásnak a közoktatásban.

kardio1 2020.04.05. 07:58:00

Bocsi a duplázásért. Először nem jelent meg, amit írtam.

Hari Seldon 2 2020.04.05. 09:22:50

Nagyon jo volt Tucano posztja, elolvastam a blogjàban is. Ez tényleg a vilàgvége tàbla utàn van még pàr méterrel.

Dammiel 2020.04.05. 09:32:28

Tucano posztja tényleg brutáljó. Kár, hogy kevés ilyen poszt van, pedig biztos vagyok benne, hogy sokaknak hasonlóan kalandos az élete, és olvassák is ezt a blogot, csak csesznek írni :-S. Írjatok már!!!

meatclone 2020.04.05. 09:55:23

Azt nem ertem, hogy hogy lehet egy orszagnak haditengereszete ugy hogy nincs tengeruk. Hmmmm??

meatclone 2020.04.05. 09:55:33

Utananeztem es tenyleg. Es ha ez nem eleg, az is kiderult hogy Luxemburgnak es Svajcnak is van. Ki gondolta volna. Ezek mind kereskedelmiek,szoval nem haditengereszet hanem csak tengereszet.A hadi resz csak a sajat folyoin es tavain letezik.
(Tudom hogy MO-nak is vannak tengerjarokereskedelmi hajoi)

Arthamyr 2020.04.05. 09:58:28

"nem szakították meg a szünetet, hogy helyette esetleg előre dolgozzanak, hanem ők szüneteltek, mert az jár." - Teljesen igazuk van. Ezzel a pályával ez _jár_. Ha valaki szerint akkora királyság, mert "sok a szünet", hát csinálja ő is azt...

SzZoole 2020.04.05. 10:45:21

Tucano az ász, a posztjai minden más posztot lazán legyaláz :-)))

Csodabogár 2020.04.05. 11:11:38

@kardio1: Totál off! Emberem kibányászott valami cikket, miszerint akinek van BCG oltása, az valamelyest véd a vírustól, vagy könnyiti a lefolyását a betegségnek. Nekem nem sikerült semmi komoly olvasmányt találni erről. Te tudsz ilyesmiről?
Van persze BCG oltásom de nem félek és csak a kiváncsiság hajt.

Csodabogár 2020.04.05. 11:13:44

Tukano mindig szuper, írhatna gyakrabban is.
Ami utána jön, már csak unalmas lehet.

Bredpitt Monika 2020.04.05. 11:51:44

ha nem ismernem tucano-t (HA rol) el sem hinnem hogy ilyen letezik,

az a dokumentumfilm jut eszembe, amit par eve lattam, az Amazonas menten van egy kis sziget, a falu lakoi csonakkal mennek hetente egyszer bevasarolni egy nagyobb varosba, vasarlas utan mutattak a csonak tartalmat, a legfeltunobb a gatorade volt (egy szerintem nagyon szar ital), morbid volt az egesz, de irigyeltem azokat az embereket az elszigeteltsegert,

amugy mar reg meg akartam itt osztani annak az angol parnak a tortenetet, akik itt elnek Mo n (ez is eleg morbid)
itt az oldaluk>

hungarynuts.com/about/

Ben Foggle sorozataban (Vademberek Ben Foggle lel) lattam oket, foleg fohadnagy kolleganak ajanlom,, mert Somogy megyeben elnek, a csaj Del Afrikabol jott el, egy nagyon gazdag csaladba szulettett, es elege lett a jodolgabol, online vettek egy lepusztult hazat valami 3ezer fontert es most itt elnek......

fhdgy 2020.04.05. 12:01:31

@Bredpitt Monika: Somogy, az nem egy megye, hanem ország, Somogyország! -:)

Néztem a weblapjukat, de nem találom, hogy hol laknak. Hogy lehetne tudni, hogy ebben a nagy országban hol laknak?

Bredpitt Monika 2020.04.05. 12:03:58

@fhdgy: ok, vettem ,

mindjart nezem hol laknak, nem akartak szerintem a honlapjukra felrakni, de van mar roluk cikk is valahol,

Golf2 2020.04.05. 12:06:33

Kérdezzük a helybelit:

– Vannak itt kajmánok?
– Itt aztán nincsenek kajmánok!
– Király.
Majd mutatja a tíz méterre levő túlpartot:
– Ott vannak szemben!

Bredpitt Monika 2020.04.05. 12:09:00

@fhdgy: www.szeretlekmagyarorszag.hu/brit-teveben-a-magyar-tanyara-koltozott-angol-par/

udv, hogy vannak a kecskek?

lattam egyszer az animal planeten egy rossz kutya fele allatos musort, a fodijat vegul nem kutyak, hanem kecskek vittek el, egy amerikai farmon voltak a kecskek, baromi szofogadtalanok ,

ezt tapasztaltuk mi is itt Budapesten a loverseny palya mellett volt valami rendezveny es allatsimogato kereteben lehetett vagy negy ot kiskecsket simogatni, hat, ezek rosszabbak voltak mint a gyerekek a sulimban, allandoan kiszoktek a karambol, a gyerekeink nagyon elveztek, jo kis moka volt

Bredpitt Monika 2020.04.05. 12:21:30

bocs, de ezt most talaltam, erdekes szerintem, dokik, mit szoltok?

"A Lászlóban úgy döntöttek, hogy kipróbálnak minden szóba jöhető gyógyszert, így kétféle maláriagyógyszert, HIV -ellenes szereket, egy antibiotikumot és immunerősítőket, méghozzá egyszerre és úgy tűnik, hogy ezzel talán sikerül felvenni a betegség elleni harcot."

innen van a reszlet>

.www.msn.com/hu-hu/hirek/koronavirus/szl%c3%a1vik-legel%c5%91sz%c3%b6r-a-szagl%c3%a1s-t%c5%b1nik-el-igenis-%c3%a9rdemes-maszkot-hordani-odakint-m%c3%a1r-gy%c3%b3gyult-meg-intenz%c3%adven-%c3%a1polt-magyar-beteg/ar-BB12awhD?li=BBOMZdz&ocid=mailsignout

fhdgy 2020.04.05. 12:48:00

@Bredpitt Monika: Köszönöm szépen, megtaláltam őket a térképen, légvonalban kb. 55 km.-re vannak, közúton kb. 73.

Én, lehet, hogy konformista vagyok, de náluk azért többre vágyom. Remélem, ők is hamarosan rájönnek, hogy a spártai életmódon túl is van élet! Remélhetőleg jó kiindulási alap lesz nekik a mostani állapot, sok mindent megtanulnak. Jó lenne, ha nem adnák fel, de haladnának is, eredményeket is érnének el. Én sok sikert kívánok nekik.

Köszönöm a kecskéket érintő kérdésed. Összességében jól vannak, eddig nyolc új kis kecske van, még várok kettőt. Egy kis üröm az örömben, hogy a kis bakok 6:2-re vezetnek. Drukkolok a kis nyőstényeknek, hogy szépíthessenek. -:)

Egy kis kecskével sok gondom van. Szegény nagyon gyámoltalan, cumisüvegből kell szoptatni, de nagyon remélem, hogy rendbe jön. A reményen túl persze orvosi segítséget is kap, de lassú a javulás.

A többi, apraja-nagyja, jól van, hozzák a formájukat. Szófogadatlanok? Hát, igen! Minden rosszat megcsinálnak, amit csak tudnak, de nem haragszom rájuk, nem az ő hibájuk, én nem vagyok elég körültekintő, lebecsülöm a képességeiket. Nem baj, ha "rosszak", akkor legalább egészségesek. Nagyon szeretném, ha az a kicsi, az a gyámoltalan is, igazi gazember, akarom mondani gazkecske lenne! -:)

Egyébként szeretetreméltó állatok.

Golf2 2020.04.05. 12:58:48

@Bredpitt Monika: A Lászlóban úgy döntöttek, hogy kipróbálnak minden szóba jöhető gyógyszert... tehát fogalmuk sincs.

Golf2 2020.04.05. 13:10:19

@SzZoole: "Gyászt és szenvedést ígér II. Erzsébet"...szép kis fönökök vannak nálatok is.

SzZoole 2020.04.05. 13:19:33

@Golf2: nem tudom ezt hol olvastad, de ha érdekel itt egy cikk róla eredetiben.
Ma, itteni idő szerint, este nyolckor fog beszédet mondani.

www.bbc.co.uk/news/uk-52169484

Tucanus Maximus 2020.04.05. 14:38:11

@Bredpitt Monika: szörnyű ám az elszigeteltség. Nyomor, agybaj, erőszak, mindenféle függőségek. Ugye a paraguayi kormány mindenkit támogat, aki beköltözik a chacoba, mert nincs ott senki. Ha bajba kerülsz senki sem jön érted, meg egyáltalán. Nos, nem véletlenül, mert már azt sem értem a hülye indiánok minek mentek oda, amikor párszáz kilóméterrel lejjebb meg már maga a paradicsom volt. Kb mint Árpád, rossz helyen álltak meg :D

Csodabogár 2020.04.05. 15:44:01

@SzZoole: A kéziratot már elküldte Golfnak.:-)))

Golf2 2020.04.05. 16:55:32

@SzZoole: Off. Újabb földmutyi készül.Schmuck szerint ezt a törvényt az olyan szervezetekre írták, mint Csányi Sándor, Mészáros Lőrinc, Garancsi István vagy Flier János agrárcégei. Ezek pedig a képviselő elmondása szerint a törvény értelmében
kedvezményes feltételekkel juthatnnának újabb földekhez50 évre bérelhetnének földet,korlátlanul túlléphetnék a földtörvényben előírt felső birtokméretet,és a területükön a VADÁSZATOT is "kényük-kedvük szerint gyakorolják".

SzZoole 2020.04.05. 17:03:41

@Csodabogár: golf javította/jóváhagyta majd visszaküldte és ma este mehet is a tévébe :-)))

SzZoole 2020.04.05. 17:10:42

@Golf2: de ezt miért nekem írod, rá akarsz szoktatni a magyar hírek olvasására? :-)

Gondolom ezt is az indexről szedted.

Most ra néztem a kedvedért az index oldalára és szerintem ez a cikk aggasztóbb amit az önkormányzatokkal művel :-((

index.hu/belfold/2020/04/05/baranyi_szerint_az_onkormanyzatok_kivereztetese_a_cel_az_ingyenes_parkolassal/

Golf2 2020.04.05. 17:29:04

@SzZoole: Jól van nem zavarok.

SzZoole 2020.04.05. 17:35:44

@Golf2: engem ugyan nem zavarsz, semmi sürgős dolgom nincs, meg nem is lesz legalább júniusig.

Ahhoz a cikkhez mit szólsz amit én linkeltem, szerinted is egyre jobban érik a diktatúra?

Montroyal 2020.04.05. 19:21:15

@SzZoole: foleg a nem fidess onkormanyzatokkal ..

Golf2 2020.04.05. 19:24:02

@SzZoole: Eddig 1 vírus volt most kettő.Lesz megint kivándorlási hullám,Boris jókor húzta le a rolót nálatok.

SzZoole 2020.04.05. 19:42:03

@Montroyal: nem egészen Zolibátyó, 1-2 fideszes polgármester is zúgolódik a fővárosban.
“ Még két fővárosi fideszes polgármester, Pokorni Zoltán (XII. kerület) és Szentgyörgyvölgyi Péter (V. kerület) is ezen a véleményen van.”

SzZoole 2020.04.05. 19:55:01

@Golf2: lehet, hogy ez az egész világra kiterjedt vírus járvány Boris malmára hajtja a vizet brexit ügyben, meglátjuk.

Montroyal 2020.04.05. 21:19:16

super gondolni lehetett ..eddig apr13-ig volt minden zarva ( kivétel essential ) .. most hosszabbitottak meg maj 4-ig ... a mechanik nyitva lehet surgossegire de én a karosseria festo nem ...

vándor madár 2020.04.05. 21:26:31

@Golf2: "Lesz megint kivándorlási hullám"

Főleg mert már megint felvették ész nélkül a rengeteg hitelt és már most sokan munkanélküliek. De ha Nyugaton is jön a sok nagy bedőlés akkor hol lesz rájuk valós szükség? Azon kívül ki tudja, hogy ez a világjárvány meddig tart?

SzZoole 2020.04.05. 21:37:57

@vándor madár: “ De ha Nyugaton is jön a sok nagy bedőlés akkor hol lesz rájuk valós szükség?”

Hogy hol, pl. itt a UK-ban, a mezőgazdasági munkában nagyon nagy hiány van.

vándor madár 2020.04.05. 22:45:11

@SzZoole: "itt a UK-ban, a mezőgazdasági munkában nagyon nagy hiány van"

Akkor jó. Most vagy majd ha utazni is lehet? Egyébként meddig van ott még szabad munkavállalás?, mert ezt már nem követtem.
Németország engedélyezett 80.000 lengyel, bolgár és román mg. munkást április-májusra és repülővel fogják odavinni őket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása