oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 29. 06:30,  Maradj otthon német módra 42 komment

2020. március 29. 06:30 Határátkelő

Maradj otthon német módra

Ezekben a hetekben minden és mindenki azt tanácsolja (illetve mostanában inkább már felszólít arra), hogy maradjunk otthon. Mi pedig otthon maradunk, mert nem akarjuk elkapni a koronavírust és még véletlenül sem szeretnénk megfertőzni másokat. Csakhogy az otthonlét nem is olyan egyszerű, mint elsőre látszik, érdemes kialakítani szokásokat, rutinokat.

cim_277.jpg

Így tett a Németországban élő Edit és családja is, akik egészen jó napirendet hoztak össze a gyerekekkel. Érdemes hát elolvasni a beszámolójukat, hátha van benne olyan, amit mi is hasznosíthatunk.

„Megbeszéltük, hogy most egy jó darabig össze leszünk zárva, kell majd sok kompromisszum, meg türelem, némi találékonyság, de ez egy igen jó lehetőség arra, hogy ne legyünk betegek.

Hálásnak kell lennünk azért, hogy itthon kell üldögélnünk, ahelyett, hogy a kórház előtt állnánk sorba. Ha a mi biztonságunk, egészségünk érdekében szabályokat hoznak, akkor azt mi márpedig betartjuk. Nincs kivétel, nincs kiskapu. (...)

Nem tudom elmesélni milyen a helyzet jelenleg a boltban, vagy a városban, mivel nem megyünk sehova. Itthon vagyunk, csak az udvarra járunk levegőzni, még sétálni sem megyünk, pedig kettesével megtehetnénk, de nem. A bolt is tényleg csak annyi, hogy odamegyünk, bevásárlás villámgyorsan, majd haza.

A Zuram is itthonról dolgozik, bár ő egy héttel tovább járhatott be a munkahelyére, mint a lányok. Szigorú szabályok voltak a Home Office-szal kapcsolatban, csak az maradhatott otthon, akinek 12 évnél fiatalabb gyereke van, vagy idősebb rokona van az országban, akinek segítenie kell.

Nos, a Zuram esetében egyik helyzet sem állt fenn, így ő és még vagy három ember bement az osztályukra dolgozni. Becsülöm a Zuram főnökét, aki bár otthon maradhatott volna mégis bejárt az irodába.

Most már senki nem mehet be náluk az irodaházba dolgozni, otthonról kell intézni mindent, és ez így is történik, szerencse, hogy van akkora a házunk, hogy mindenki zavartalanul intézheti a saját dolgait, anélkül, hogy a másikat zavarná.

A lányoknak kialakítottam egy napirendet, melynek a tanulás és a sport is a része. Sajnos alig kaptak valami leckeféleséget, mindössze 3-3 tantárgyból, és azt is csak két hétre, mivel egy hét múlva amúgy is szünet van, és szünetre nem adnak leckét. Pedig most adhatnának igazán, mert szünetben úgyse tudunk mást csinálni most, mint itthon lenni.

Kisebbik csinált egy napirendet, hogy melyik leckét hány nap alatt fogja megcsinálni, de már nagyjából végzett, mivel unatkozik annyira, hogy még a lecke is jobb, mint a semmittevés. Írt a gitártanára, hogy online megtartaná az órákat, remélem, összejön.

Csak vásárolni megyünk, ha nagyon muszáj. Vásárlás terén sokkal előrelátóbbnak kell lennem, mert most már nem opció az átszaladok a boltba.

A török boltban szerencsére jó volt az árukészlet még szombaton is, nyitásra mentünk, rajtunk kívül nem volt senki, így nem volt nehéz betartani az egyszerre csak 5 ember tartózkodhat a boltban szabályt.

Még pizzalisztet is kaptunk, meg húst is, pedig néhány bolt igen le volt már fosztva, bár ezt nem tudom megerősíteni, ezt csak mesélték, mi meg csak egy boltban voltunk.

A hentes mondta, hogy hús van, és lesz is náluk csak a csirkemell hibádzik, 250 kg-t rendelt, 20-at kapott. Ez van, abból főzünk, ami van. Amikor megtudtam, hogy nem lesz a lányoknak suli, pont ez volt az első gondolatom, hogy most majd mit fogok minden nap főzni, de szépen azért belejövök.

Normál esetben a suliban esznek, így nem volt szükség a mindennapi főzésre, most van, de igen egyszerűen megoldom a dolgot, előre egy hétre eltervezem mi lesz a menü, természetesen figyelembe véve, hogy mi van itthon, hogy ne kelljen boltba menni, és akinek nem tetszik az étel, az majd kevesebbet eszik, ami nem probléma, hisz alig mozgunk valamit.

A szünetben mentünk volna Londonba, ez volt, lett volna a lányok karácsonyi ajándéka. A Harry Potter stúdió, de ez most elmarad. A járatunkat törölték, a stúdió bezárt, szerencsére a pénzünk nem veszik el, visszakapjuk, egyedül a szállás árát nem, de az helyett kapunk egy vouchert, amit később bármikor felhasználhatunk.

Ezt meg is fogjuk tenni, a kérdés csak az, hogy mikor. Erre persze senki nem tud válaszolni, és csak remélni tudom, hogy ennek a helyzetnek mihamarabb vége lesz, és azt gondolom, hogy ezt nagyon sokan kívánják velem egyetemben.

Nagyobbiknak épphogy elkezdődött a szezon, egyszer el is jutott edzeni, de most minden időpont, minden verseny halasztva, vagy törölve van, de majd egyszer ez is újra indul, és akkor majd boldogan ülünk a tó vagy épp tenger partján arra várva, hogy nagyobbik befejezze az edzést.

Szerencsére eddig a lányok még nem türelmetlenkednek, mondjuk nem is picik, simán fel tudják fogni, hogy mi a helyzet, mi miért van, hát jó néha (gyakran) igazán tinédzseres módon reagálnak, de általában észreveszik, hogy hol a határ amikor én még igazán megértő anyaként tudok reagálni, ha nem veszik észre, akkor azért pillanatokon belül rájönnek, ha nem maguktól hát némi kis szülői segítséggel. Egyszer készíthetnék egy fotósorozatot: A szemforgatás és vállvonogatás 100 módja képekben – lenne címe.

A lányoknak sokat segít a kialakított napirend. Nem hagyom őket amolyan tinédzseres módon hajnal kettőig fent maradni, majd délig aludni, minden reggel ébresztő van, majd tanuló idő, azután ebédszünet, és szerencsére van egy futógép a pincében, amin amolyan önkéntes (kötelező) jelleggel napi egy órát el kell tölteniük.

Van még lehetőség kerti munkára, takarításra, és mindenféle házimunkákra is. Az udvaron lehet tollasozni, és kiderült, hogy az előző háztulajdonos által a falra szerelt kosár igen hasznos, pláne ha veszünk egy kosárlabdát, igyekszünk a folytonos pattogtatással nem idegesíteni a szomszédokat, de szerintem most mindenki megértőbb. A szomszédokkal meg is beszéltük, hogy ha ennek vége csapunk egy nagy grillpartit.

Már pár nap után kiderült, hogy nem is annyira jó csak a szobában kuksolni, kiderült, hogy anya meg apa társasága egész jó tud lenni, előkerültek a társasjátékok, néhány puzzle (aminek csak annyi a hibája, hogy egy 1000 darabos is csak három napig tart úgy, hogy nem engedem őket, csak naponta bizonyos ideig kirakózni), a közös esti filmnézések is egész elviselhetőek, és nem is minden film rossz, amit anya vagy apa jónak talál, és újra sokat lehet olvasni.

Persze még egy csomó hét van előttünk, de nekem rengeteg tervem, ötletem van, hogy hogy nem lehet unatkozni hagyni a gyerekeket, persze a kapun továbbra sem léphetnek ki.”

A teljes beszámolót itt találjátok, olvassátok el!

Mikor fogtok legközelebb Olaszországban utazgatni?

Olaszmamma szerint Magyarországon még mindig nem teljesen tiszta a fejekben a járvány természete, különben biztos nem az lenne a legfontosabb kérdés, hogy júniusban lehet-e jönni az olasz tengerpartra héderezni.

olasz_4.jpg

„Ne nagyon készüljetek a júniusi pancsira, félve esetleg a szeptemberi szüretre már igen. (...)

A kormány a megszorítások végét egyelőre hipotetikusan július 31-re teszi, ezt azonban majd havonta felülvizsgálják az elért eredmények függvényében lehet rajta változtatni, ahogy a vírus terjedésének üteméhez alkalmazkodva fog dönteni a kormány majd azon, hogy ereszt-e egy kicsit a pórázon, ne adj Isten még szorosabbra húzza azt (nem tudom hogy hova lehetne még tovább). (...)

Akkor is, ha reményeink szerint a görbe elkezd lefelé indulni, nem valószínű, hogy egyhamar visszatérünk a normális kerékvágásba. Az első enyhülést hozó intézkedésekre lehet, hogy már május előtt számíthatunk, de ez először majd a munkahelyeket érinti majd.

Arra egyelőre nincs prognózis, hogy mikor nyílnak meg a határok, hiszen Kína, Hongkong vagy Szingapúr példájából tudjuk, hogy még ha a belső fertőzéseket meg is fékezed, utána kívülről kezdik el visszahordani.

Európában Olaszország a zászlóvivő, a többi ország pár hetes késésben van az itteni helyzethez képest, úgyhogy mire itt nagyjából rendeződnek majd a járvánnyal kapcsolatos viszonyok, máshol még nem lesz erről szó, úgyhogy akkor már nem azért nem fogtok Olaszországba utazni, mert az számotokra kockázatos lenne, hanem ti magatok lesztek a kockázat az olaszok számára, akiket majd esetleg ők nem akarnak beengedni.

Szóval érdemes-e idén nyárra olasz nyaralást tervezni? Hát nem vagyok bizakodó. Olaszországnak nyilván nem érdeke bedönteni az idegenforgalmat, de az sem érdeke, hogy megkockáztassa a járvány visszatérését, úgyhogy először a belföldi turizmus fog beindulni.

Ennek újbóli pályára állítására már vannak tervek, pl. adójóváírás az olaszországi szállásokon foglaló olaszoknak, stb. Egyébként a kérdés meg az, hogy érdemes-e egyáltalán nyaralást tervezni idén nyáron.

Született optimista vagyok általában, és a családi büdzsé bevételi oldalának egy része az idegenforgalomból származik, úgyhogy a károgás nem érdekem, de COVID-19 annyival erősebb nálunk, hogy szerintem idén nem az lesz a legnagyobb gondunk, hogy all inclusive vagy kemping.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Hogyan (ne) bliccelj a vonaton

Külföldön (tömeg)közlekedve az ember akaratán kívül könnyen elkövet egy-két hibát, ha nem tájékozódik előre. Saját bőrén tapasztalta ezt meg Vera Hollandiában.

vonat_2.jpg

„Az utazás az első időkben Hollandiában igencsak furcsa volt azok után, amit otthon megszoktam. Legelső alkalommal kapásból hibát vétettünk: felszálltunk a vonatra és leültünk a legelső helyre ahol elég szék állt üresen a családom számára- papa, mama, két gyerek.

Honnan lehet észrevenni, hogy itt speciális csendes kupék vannak? Hogyha két eleven, lelkes és nagydumás törpével ülsz be. És persze a többi utas csúnyán néz rád. Nagyon csúnyán.

Aztán következett az új meglepetés az elektromos kapukkal ahova csak a már beolvasott jeggyel lehet bemenni. Legalábbis ez az elv és talán épp emiatt a kalauzok gyakran nem is mennek végig a vonaton, pedig pont az emberközpontúság miatt, ami itt van, ezt a beléptetési rendszert is lazán ki lehet cselezni ha valaki akarja. Párszor a párommal találgattuk is, hogy mi történik egy bliccelővel, de nem számítottam rá, hogy ennyire élesben fogom ezt látni.

Legutóbb úgy jött ki a lépés, hogy Amszterdam repterétől Brüsszelig vonatoztunk. Nemzetközi járat: egyértelmű, hogy átmegy a határon, ezért kiemeltebb az ellenőrzése.

Azt gondoltam, hogy dugig lesz, ehhez képest az elején nagyon kevesen voltunk: a nagy bőröndök miatt mi foglaltuk el az egyik négyes ülést, a mellettünk levőben pedig egy nem tipikusan holland külsejű harminc plusz körüli hölgy és egy idősebb holland pár ült.

Úgy fél órával az utazásunk megkezdése után jött a kalauz és a mellettünk levő hölgynél elakadt, mert érvénytelen, régi jegyet kapott. Kért tőle másikat, de a nő először nem akart reagálni, majd elkezdett a táskájában kotorászni.

Közölte, hogy vett jegyet és odaadott a kalauznőnek egy banki pénzkivételről szóló papírt. A kalauz ezt még mindig nem fogadta el- nem is értem miért-, jelezte is, hogy ez egyáltalán nem megfelelő és megkérte a hölgyet, hogy ha van jegye, ahogy mondta akkor legyen kedves megmutatni.

Eztán csak állt mellette és várt. Az utas pedig egyre inkább belelovalta magát az „engem itt épp inzultálnak” stílusba. Ezt elég erősen kezdte hangoztatni, kikérte magának miközben tovább szajkózta, hogy neki van jegye.

Pár perc után a kalauz elmondta neki, hogy milyen lehetőségei vannak: vagy jegyet ad vagy vásárol, most. Itt. Ezalatt walkie-talkie-n fel- és odahívta a főnökét (szintén nő) mert nála volt elektromos fizetéshez alkalmas felszerelés, viszont ő is hiába jött, mert addigra kiderült, hogy a nő nem akar fizetni, sőt, csúnyán kiabált, mert „nem hagyják békén”.

Eddigre odaértek a biztonságiak is a vonat másik feléről, két férfi. Mivel a kalauznők hiába kérlelték a Tisztelt Utast, a férfiak sorolták fel a lehetőségeit. Ebben már benne volt a „legyen szíves a következő állomáson leszállni” felhívás is és mert még mindig nem kívánt a jegyvásárlással élni megkérték - még mindig kérték -, hogy menjen velük a peronra, beérkeznek az állomásra és szépen leszállhat. Így, normálisan. Kérték.

Még ekkor is neki állt feljebb, úgyhogy a kalauzok megkérték a vele egy négyes ülésben helyet foglalt párt, hogy legyenek kedvesek másik ülésbe ülni, majd miután ez megtörtént a két férfi még egyszer megkérte a nőt - eddigre már bőven túllépett a „hölgy” viselkedésen -, hogy menjen velük és szálljon le, legyen együttműködő, majd a sértegetések után megpróbálták a karjainál fogva felállítani amire ő sikoltozással reagált és miután sikerült felállítani és kiszerették volna vezetni megütötte - megrúgta a férfiakat.

Ők eztán lenyomták hasra az ülésre és megbilincselték. Ő ezalatt sem kapcsolt, továbbra is rugdosni próbált és hangosan sikoltozott, úgyhogy aki látta az előzményeket az teljes biztonsággal meggyőződhetett róla, hogy épp egy ártatlant lincselnek az erőszakos állatok. Nem egy addig a fülhallgatója mögé bújt utas erre figyelt csak fel, meglehetősen riadtan vagy rosszalló tekintettel.

Miközben pedig a férfiak még mindig normális, nyugodt hangon beszéltek vele és kérték, hogy maradjon nyugton, elmondták neki, hogy az agresszivitása miatt hason fekve kell maradnia az ülésen hátrabilincselt kézzel és a következő helyen lerakják. Megkérték többször ismét, hogy működjön velük együtt.

Amikor beállt a vonat a megállóba felállították, hogy kivezessék, de ő még akkor is megpróbálta az egyik férfit ellökni, a másikat meg megrúgni, hogy elszaladhasson.

Persze ennek ellenére levezették, majd ráborították arccal egy villanyóraszekrényre ( ? / kukára?), hogy ne mozoghasson, támadhasson ismét, emellett jött még vagy tíz biztonsági az állomásról, akik együtt vigyáztak rá, amíg a rendőrség a városból megérkezett, hogy elvigye.

Emiatt az incidens miatt a vonatunk kicsit ott kellett, hogy álljon, míg a rendőrökre vártunk. Ezalatt a kalauzhölgyek visszajöttek és mindenkihez odamentek a kupéban, hogy kinek van kérdése a történtekkel kapcsolatban, mindenkinek kedvesen válaszoltak és még ők kértek elnézést. Odajött a vonaton a mozgó büfés is, hogy ha valaki kávéval szeretné a zilált idegeit lenyugtatni akkor legyen rá módja.

Mivel az egész mellettünk zajlott le így elkerülhetetlen volt végig látni, hogy mi és hogyan történik és meglepett a dolgozók nyugodt viselkedése. Egyáltalán nem emelték fel a hangjukat, nem volt szócsata csak higgadtam megpróbálták a nőt felvilágosítani, meggyőzni.

Ez a stílus maradt végig, akkor is, amikor ő épp szúrt malacként visított vagy őket szidta. Egy pillanatra zökkentek ki: amikor a nő belerúgott az előtte levő férfiba, ahogy ki szerette volna vezetni. Akkor volt egy pillanatnyi „mi a franc” helyzet és felfortyanás, majd a bilincs, amit száz százalék, hogy simán meg lehetett volna úszni.”

A teljes posztot itt találjátok, mondanom sem kell, érdemes elolvasni.

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Ablakomból �� "Péntek óta bezárkozva..." �: Éva #norway #norvégia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.   

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Németország Hollandia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3015566252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.03.29. 07:12:17

Off? Fehér kivilágítást kapott a Lánchíd az egészségügynek= parasztvakítás.Felszerelés kell nekik,hogy ne haljanak meg.Ja hogy az pénzbe kerülne,az erre adott 500 milliárd meg eltűnt,tűnik...

Hari Seldon 2 2020.03.29. 08:40:28

Bakker. Az első poszttal hatalmas az átfedés. Azzal a különbséggel, hogy a lányok még kicsit kisebbek. De ugyanúgy indul minden reggel. Napi 2,5 óra tanulás (kivéve hétvége). Időre. Így nem nyafognak, hogy ez nem iskola, mert kicsöngetek, becsöngetek a telefonnal. Tanagyagokat átvesszük. Eddig legalábbis működik.
Lányok kimehetnek a kertbe akármikor. Délután szabadfoglakozás, olvasás, társasjátékok (Pandemic, haha...). Este hattól (héttől) filmnézés. - Szigorúan popcorn-al! :-)
Minden nap vagy a gyerekek vagy a szülők választanak filmet.

Hari Seldon 2 2020.03.29. 08:42:48

@Golf2:
Ja, de ahogy hallottam ezt a főváros intézte. Merthogy ennyit tud. Minden másra ott van a... kormány.
A védőfelszerés ügyében ott kell érdeklődni. Majd kapsz információt.
(Igaz, jó közhelyeset és semmitmondót.)

Hari Seldon 2 2020.03.29. 08:58:01

Nem hiszem, hogy az olasz helyzet lesz mindenhol. Ott sok családban van mamahotel, össze van zárva több generáció. Gyorsan megfertőződtek az idősek.

Din Serpahis 2020.03.29. 09:59:26

@Hari Seldon 2: Ó, hát csak ott ahol a segghülye kormány beleszart, a végletekig elkényelmesedett polgáraik meg szintén

Olasz
Spanyol
Francia
GB
Svájc
Svédország
Belgium
Hollandia
USA
A németek még kétesélyes, mert ők azért elég agilisnek tűnnek, de attól még hülyék.

K-Europa még megúszhatja, de ahhoz itt is sokkal több kell mint eddig, főleg tesztelési oldalon.

Hari Seldon 2 2020.03.29. 10:52:47

@Din Serpahis:
A németek sem kivételek.
Ott folyamatosan nagyon magas az új esetek száma. Az igaz, hogy egyenlőre kevés a halott, de még nincs is vége a járványnak.
(nem "fújták le a meccset", és majd a végén kell összesíteni)
Svédország egyenlőre "sötét ló". Szerintem senki nem érti, hogy mire játszanak. Vagy valamit nagyon kitaláltak, vagy iszonyatosan be fog ütni a krach. (de gyakorlatilag mindenki azt gondolja, hogy marhaságot csinálnak)

Számomra nagyon meglepő egyébként Svájc, bár ott feltehetőleg Ticino irányából indulte el az ország többi része felé.

SzZoole 2020.03.29. 11:19:30

@Golf2: itt nem telik ilyesfajta csiriviri úri huncutságra. Itt csak csütörtök este 8 órakor az emberek kimentek az ajtó/ház/erkélyre és hangosan tapsolva köszönik meg az itteni egészségügy (NHS) erő felüli munkáját és ez várhatóan minden csütörtök este nyolc órakor így folytatódik addig, amíg le nem folyik ez a nem várt helyzet :-(

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2020.03.29. 11:20:05

@Din Serpahis: @Hari Seldon 2: Érdemes a statisztikák mögött megnézni a módszertant is. Az olaszoknál azért magas a halálozási arány, mert tünetmentest nem igazán tesztelnek, a németeknél azért alacsony, mert a betegek teljes környezetét tesztelik tünetek nélkül is. Mivel 80-90% tünetmentes, a halálozási arányt jelentősen befolyásolja, hogy mennyien vannak közülük tesztelve. Olyan ez, mint amikor az influenza halálozási rátája 5% feletti bizonyos fejlett országokban, mert csak a kórházba kerülők szerepelnek a statisztikákban...

négyzet 2020.03.29. 11:34:21

Azt mondják a járványügyi szakemberek, hogy háromféleképpen érhet véget egy ilyen járvány: brutális szigorításokkal, senki sehova, de ez nem valósítható meg, mert a járvány globális. Talán ilyen szigorú intézkedések nincsenek is sehol. Aztán vakcina. Az idén aligha lesz. Majd harmadik a nyájimmunitás. A járvány lassításával is a nyájimmunitás fogja a járvány végét jelenteni. Kb. a populáció 60%-ának kell elkapnia ahhoz, hogy az immunitás meglegyen (azaz még vannak betegek, de járvány már nincs). A nyájimmunitás megelőzi azt is, hogy a járvány további hullámai pusztítsanak (ahogy a spanyol náthánál történt, a második hullám volt a durvább).
Persze mi van akkor, ha nincs immunitás? Hát, a vakcina is úgy működik, úgyhogy.. :-/

Hari Seldon 2 2020.03.29. 11:39:27

@négyzet:
Valószínű, hogy a karantén és a nyájimmunitás kombinációja lesz a vége mindenhol.
Szép lassan engedik ki a népeket, ha a fertőződés lassul, az egészségügyi rendszer le bírja kezelni a folyamatosan érkező betegeket. Majd amikor a lakosság jelentősebb része átesik rajta, fel lehet engedni a teljes karantént.

négyzet 2020.03.29. 11:40:53

@Hari Seldon 2: Alapvető különbség a kisebb népsűrűség és a kevesebb social contact. Kb. erre építették a dolgot.
theconversation.com/sweden-under-fire-for-relaxed-coronavirus-approach-heres-the-science-behind-it-134926

Din Serpahis 2020.03.29. 11:51:34

A svédek nagyon rá fognak faragni, de őszintén szólva az egy olyan degenerált társadalom, hogy előbb-utóbb valami kiszelektálja, ez sajnos várható volt. Sajnálom őket, mert amúgy szeretem az országot.

Svájc az hasonló, az ő esetük azért különösen szánalmas, mert ha valakinek lett volna lehetősége megfogni ezt az elején, azok ők.

dikusz. 2020.03.29. 12:10:10

@SzZoole: Tekintetes Törvényszék! Tiltakozom! :)))

A kerületi facebook-csoportokban is írják, hogy többször van össznépi tapsolás, leginkább a lakótelepeken.
De olyan hozzászóló is volt, aki azt írta, hogy kenjék a tapsolást a hajukra, azzal nem mennek semmire...

SzZoole 2020.03.29. 12:42:05

@dikusz.: “ Tekintetes Törvényszék! Tiltakozom!”

Ilyet én sosem mondhattam, maximum, igen-nem-nem emlékszem-nem tudom miről beszél :-)))

A tapsolás egy jelképes elismerése az emberek felől az egészségügyi dolgozók irányába mivel most ők a napjaink hősei :-)))

Persze mindig lesznek olyan félcsapásos golf félék, akik mindig morognak és semmi sohasem jó :-)))

Golf2 2020.03.29. 12:52:22

Off? Koronavírus-reagálási befektetési kezdeményezésben, amiből Elisa Ferreira kohéziós ügyekért felelős uniós biztos szerint Magyarország összesen 5,6 milliárd eurót (2000 milliárd forintot) hívhat le.

Ebből az összegből 1,468 milliárd euró (ez 520 milliárd forint) már a Magyar Államkincstárnál van....Kecskére káposztát.

vándor madár 2020.03.29. 12:52:58

@Hari Seldon 2: "Számomra nagyon meglepő egyébként Svájc, bár ott feltehetőleg Ticino irányából indult el az ország többi része felé."

Számomra nem igazán. Az ország tele van olaszokkal. Nyilván Ticino irányából van a legnagyobb esély, mert oda sokan járnak át dolgozni, de mások is ott járnak át.
A téli szezonban Graubünden kantonba is rengeteg olasz jár át dolgozni.
Egyébként pedig mindenhol sok olasz van Svájcban, akik már régóta életvitelszerűen ott élnek, de ettől függetlenül haza járkálnak a rokonokhoz Itáliába és egyébként is sokan utaznak Olaszországba nézegelődni meg bevásárolni.
Ezen kívül pedig Svájcban a hatóságok csak a legvégső esetben korlátozzák az embereket, mert ott demokrácia van.
A nagyobb városokban sok az ember, délidőben
tódulnak ki a munkahelyekről ebédszünetre, a belvárosban lépni is alig lehet tőlük, a vonatok is mindig tömve vannak. Szóval van bőven lehetőség a megfertőződésre.
Az egészségügy jó állapotban van, sőt Svájcban még jódtablettát is postán kap az ember, ha egy atomerőmű 50 km-es körzetében lakik, amit atomrobbanás esetén azonnal be kell venni, de ahogy kinéz, erre a mostani helyzetre senkinek sincs forgatókönyve itt a modern világban. Valószínű eleve sehol nem volt benne a pakliban, hogy ilyen borzalom még egyáltalán előfordulhat és az idő rövidsége is komoly tényező. Ennyi eszközt állandóan készleten tartani rengeteg kiadás, amire inkább nem is gondolnak. De a legnagyobb baj az, hogy még az idén januárban kiadott figyelmeztetéseket sem vették figyelembe.

Ebben a cikkben beszámolnak a helyzet jelenlegi állásáról és megpróbálják kideríteni, honnan eredeztethető a dögvész Svájcban.
Először is találtak 27 személyt, akik Ischgl-ben fertőződtek meg és utána nyilván szórták a kórságot mindenkire. Ezek közül van, aki jelenleg kómában fekszik a kórházban.

Azt is írják, hogy tömegrendezvények után jelent meg több helyen a koronavírus, pl. Dél-Koreában egy keresztény szekta gyülekezetén, Bergamoban egy focimeccs után, Ticinoban pedig Bellinzonában a farsangi rendezvény után. Ehhez mi nem vagyunk hozzászokva, mert nálunk max. egy farsangi bál van, de a farsang Svájcban és Németországban is olyan fontos esemény nagy felhajtással, felvonulással, drága jelmezekbe öltözött résztvevőkkel, mint nálunk kb. a busójárás Mohácson.
Elzászban is Mulhouse-ban indult ki a járvány egy evangelikus szabadegyház (ami nem azonos az evangélikus egyházzal) rendezvénye után, ezt kardio is írta.

www.nau.ch/news/schweiz/coronavirus-svp-will-mitte-april-die-laden-wieder-offnen-65685784

Golf2 2020.03.29. 12:53:58

@SzZoole: Neked nem jó semmi,ezért kekeckedsz mindennap ok nélkül...

SzZoole 2020.03.29. 13:03:24

@Golf2: ez nem kekeckedés, ezek tények :-))

Golf2 2020.03.29. 13:13:00

@SzZoole: Menjél inkább tapsikolni,csak ne menj közel a korláthoz, az neked veszélyes!

SzZoole 2020.03.29. 13:14:10

@Golf2: nem fogok, ígérem :-)))

Din Serpahis 2020.03.29. 13:21:37

@vándor madár: Na most az a baj, hogy abban a pillanatban, hogy ez a szar felbukkant Europában az összes ilyen rendezvényt be kellett volna tiltani. Ehelyett Spanyolországban nőnapi tüntetésre mentek sok százezren (pedig akkor már olaszországban javában dúlt a betegség), a franciák szavazni mentek... szerintem ez botrányos.

A Svájciak meg egyszerűen idióták, már februártól amikor kitört a gebasz Lombardiában rengetegen követelték az olasz határ lezárását. Ehhez képest jelenleg Milanobol kb egy helyre lehet eljutni vonattal, és az Zürich. Az iskolákat se zárták be, a tömegrendezvényeket se tiltották...Tesztelni se teszteltek normálisan, csak a súlyos eseteket (pedig aztán itt pénzügyi meg szervezési gondok se lehettek) Most az adatokból kezd úgy tűnni, hogy az exponenciális növekedést megfogták bár gőzöm sincs mivel, mert nem csináltak tulajdonképp semmit.

A fő felelőse ennek az egésznek a fő járványügyis, ez a Daniel Koch nevű kretén, ennek már mindenki kb a fejét követeli.

kardio1 2020.03.29. 13:56:12

Ami az EU által adott (UI), vagy nem adott (OV) segítség kerdését illeti, a válasz sokkal árnyaltabb egy sima igen-nemnél. Az EU arról döntött, hogy az aktuális költségvetési periódusban az egyes tagállamok által még le nem hívott keret terhére lehet a tagállamoknak a szokásos procedúránál jóval egyszerűbben pénzt juttatni a Covid kezelésére, a gazdasági következmények enyhítésére. Magyarország azon tagállamok közé tartozik, melyek csaknem teljesen lehívják a keretüket a ciklus első felében. Vagyis az EU által javasolt módszerrel akkor élhetne, ha már korábban kiosztott támogatásokat vissaatartana, és ezt fordítaná a Covid elleni védekezésre.
Ilyenformán sem Orbán, sem Újhelyi nem mondja ki a teljes igazságot, csak azt, ami nekik politikailag megfelel. Az EU adott is, meg nem is: olyan keretet tett szabadon felhasználhatóvá, amit már Magyarország felhasznál másra.
Egy ilyen írást (ráadásul csak az egyik felet megkérdezve, nesze neked újságírói etika...) csak az indulatok felkorbácsolására lehet felhasználni, ugye, kedves HA ? És persze mindig lesz, aki ugrik az ilyenekre, pro es kontra, pl Golf, vagy a másik oldalról idetévedők, ha kikerül a poszt az index címlapjára.

Csodabogár 2020.03.29. 15:00:45

@Hari Seldon 2: Svájban sok város van, ahol az emberek simán átjárnak egyik országból a másikba, sőt pl. Baselban gyakorlatilag 3 ország van együtt. Biztos nem zárták le korán és alaposan a határt. Kiindulópont Tessin volt és aztán jött Genf, ahol kb. 60 ezer svájci pendlizik, mert a franciáknál laknak. Nem olvastam pontos kimutatst, de elképzelem, hogy Appenzellben nem sok beteg van, vagy egy sincs.

Din Serpahis 2020.03.29. 15:17:34

@Csodabogár: Na most ebben az a siralmas, hogy ezek a nyomorultak annyira paranoiások, hogy pár évvel ezelőttig alá voltak aknázva a Rajna hídjai, hátha a németek meg akarják őket támadni.
Ha valaki fel van készülve a határok hermetikus lezárására, az ők. Ehhez képest hetekig nem csináltak semmit.

vándor madár 2020.03.29. 15:22:43

@Din Serpahis: "A fő felelőse ennek az egésznek a fő járványügyis, ez a Daniel Koch nevű kretén, ennek már mindenki kb a fejét követeli."

Szerintem a végén még inkább kitüntetést fog kapni.

www.youtube.com/watch?v=wO2h268cqfk

Én nem csodálkozok, hogy ez lett, mert mint már fent is írtam, tudtam, mert ismerem őket, hogy az embereket csak minimálisan fogják korlátozni.
Még el sem érte a csúcspontját a dögvész és ki tudja még mi lesz, de az svp már azt követeli, hogy április 18.-án kinyissanak az üzletek, mintha most az lenne a legfontosabb, hogy pl. a fodrászok, ajándékboltok meg ruhaüzletek kinyissanak. Magyarországon valaki nagy bölcs kitalálta, hogy a fodrászoknak be sem kell zárni. Sőt! A rendelet szerint alapos indok "a fodrász, a manikűrös szolgáltatások igénybevétele". Erre mit lehet még mondani?

Ez is a fent belinkelt cikkben volt:
"Man müsse laut dem Bundesrat nun die Lockerung der Massnahmen planen, die Wirtschaft müsse so schnell wie möglich wieder in einen Normalzustand kommen."

SzZoole 2020.03.29. 17:00:36

@kardio1: szóval az a több tonna védőfelszerelés ami Kínából érkezett Törökország légi szállítmányozásával Magyarországra az elmúlt napokban az nem az EU-tól lehívott pénzből volt, hanem a kínaiak és a törökök Magyarország iránti humanitárius szeretetéből, ahhamm, értem......

vándor madár 2020.03.29. 17:12:58

@Din Serpahis: "Ehhez képest jelenleg Milanobol kb egy helyre lehet eljutni vonattal, és az Zürich."

Ezt ma leállították.

"Von und nach Italien fahren keine Züge mehr. Die SBB hat den Personenverkehr vollständig eingestellt."

www.bluewin.ch/de/news/schweiz/coronavirus-ticker-novarits-chef-hofft-auf-malaria-mittel-und-warnt-vor-zweiter-welle-374270.html

kardio1 2020.03.29. 17:16:51

@SzZoole: nem, nem érted. Az jó eséllyel nem a már másra lekötött EU-s pályázati pénzek átirányításával lett kifizetve. Mint tudod, az EU-s támogatások címkézettek. Csak azt a pénzt tudod másra fordítani, jelen esetben a járványra, amit eddig nem használtak fel az országok.

vándor madár 2020.03.29. 17:27:46

@SzZoole: "szóval az a több tonna védőfelszerelés ami Kínából érkezett Törökország légi szállítmányozásával Magyarországra az elmúlt napokban az nem az EU-tól lehívott pénzből volt, hanem a kínaiak és a törökök Magyarország iránti humanitárius szeretetéből, ahhamm, értem...... "

Lehet, hogy abból a pénzből lett kifizetve, de más még pénzért sem ad semmit.
Egyébként az a gép, ami sok árut és lélegeztetőgépeket is hozott Kínából és aminél O.V. is le van fényképezve, az kínai gép volt, nem Magyarország által küldött gép. A 6,6 millió szájmaszkhoz szükséges textília is török géppel érkezett Mo-ra.

www.origo.hu/itthon/20200325-magyarorszagelsokent-nyujtott-segitseget-kinanak.html

www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/a-turk-tanacshoz-fordultunk-es-ket-orszag-mar-segitett-is

SzZoole 2020.03.29. 18:02:31

@kardio1: dehogynem értettem, csak egy kicsit szarkasztikus akartam lenni :-))

Csodabogár 2020.03.29. 18:03:17

@Din Serpahis: De most már mozgósították a "sereget".:-)))
Én anno még kaptam útmutatást, hogy hova kell mennem ovóhelyre és milyen élelmiszereket tartsak otthon tartalékban. Persze csak nekem egyedül volt óvóhelyi helyem, mert a férjemnek azonnal be kellett volna vonulnia, ha kitör a háború. Ez a 70-es évek elején volt!

SzZoole 2020.03.29. 18:14:46

@vándor madár: „Kínától és a Türk Tanácstól kaptunk segítséget. Így áll ebben a pillanatban a helyzet. Ettől mi még maradunk az EU tagjai. Ez az otthonunk, de látni kell, hogy most nem innen jön a segítség” – tette hozzá a magyar kormányfő.“

Ezt a keretes cikkből másoltam ki és csak erre reagáltam szarkasztikusan :-)

Din Serpahis 2020.03.29. 18:45:17

@vándor madár: Tekintve, hogy Svájc már fertőzöttebb mint Olaszország, ez már inkább az olaszokat védi :)

dikusz. 2020.03.29. 19:23:29

@SzZoole: Esetleg még ezt: "nem én voltam", mint Repülős Gizi:)))

dikusz. 2020.03.29. 19:41:04

@SzZoole: csak kicsit érinti a védőfelszerelés témáját, de talán ismerős a hely:

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis község Penyige visszautalta a focipálya felújítására kapott 120 millió Ft-ot azzal a kéréssel, hogy az összegre most nagyobb szüksége van az egészségügynek.

arncht 2020.03.29. 21:12:55

becsben, nemi tulzassal semmi karanten nincs... teli vannak a parkok emberekkel, szarnak az egeszre.

Arthamyr 2020.03.29. 22:01:26

@dikusz.: Most nagyobb szüksége van rá az egészségügynek? Mert mikor nincsen? :)

SzZoole 2020.03.29. 22:15:01

@dikusz.: ki, én? Az kizárt dolog mert nem tudom :-)))

SzZoole 2020.03.29. 22:19:16

@dikusz.: sokat jártam Penyigén szép kis falu, egy régi haveromnak volt ott kocsmája és horgász tava, sokat ültem ott :-)

dikusz. 2020.03.30. 05:48:43

@Arthamyr: Nem tudtam jobban idézni a cikkből anélkül, hogy ne keveredjek bele abba a két mondatba.:)
Aztán ha valakit érdekel a cikk, rá tud keresni a neten.

dikusz. 2020.03.30. 05:49:59

@SzZoole: Mindjárt gondoltam.:)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása