oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2020. március 23. 06:30,  Drámai finn járványkezelés 87 komment

2020. március 23. 06:30 Határátkelő

Drámai finn járványkezelés

Vajon hogyan reagál egy jól szervezett, erős állam és társadalom egy olyan válsághelyzetre, mint a mostani? A Finnországban élő Viktor mesélte el tapasztalatait (és küldött mellé pár fényképet is). Van mit átgondolni…

Te hogyan éled meg ezeket a napokat? Hogyan reagált az ország, ahol élsz? Mit csinálnak az emberek? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

cim_275.jpg

„Feleségem olvassa az otthoni, magyarországi híreket, én meg a finnországiakat és arra gondoltam érdemes megosztani, mit csinál egy erős állam és egy erős társadalom válság idején.

Március 12-13-án már látni lehetett, hogy komoly változások várhatóak Finnország életében is. A bizonytalanság egy hétvége alatt elmúlt, és a finnek meg az országban élő félmillió bevándorló nagyon gyorsan álltak át az új, korlátozott helyzetre. Az egész drámai volt magyar családunk számára: drámaian olajozott, drámaian hatékony és drámaian drámamentes.

Március 12-én este jött az email az munkahelyemről, hogy átállunk a távoktatásra, lemondunk minden nagyobb rendezvényt és külföldi meghívást. Én alapvetően kutatással foglalkozom és tudományos rendezvényeket szervezek, ezért a kutatás átkerült teljesen az otthoni dolgozó szobámba, a rendezvényeket kettő májusi kivételével lemondtuk a hozzájuk tartozó hotel- és jegyfoglalásokkal együtt.

Az egyszem kurzus, amit ebben a félében tanítok, meg eleve online felületen van, így abban változás nem volt. Ezzel meg is volt az átállás. Én nem indultam a boltba betárazni élelmet, arra gondoltam, hogy lehetetlen, hogy bármi gondunk legyen itt, Finnországban.

Online oktatás némi nehézséggel

Feleségem egésznapos finn nyelv- és kultúraoktatásra jár. Őket még hétfőn, március 16-án behívták egy eligazításra és bejelentették, hogy otthoni oktatás lesz innentől az iskola online rendszerében (ItsLearning), ami app formában is letölthető egyébként.

Itt volt egy kis fejetlenség, mert nem igazán tudták elmondani, hogyan fog zajlani az új, online oktatás, és még a jelenléti ívet az aláírásokkal is a teremben felejtették.

Másnap, március 17-én sem indult valami ígéretesen az online oktatás. Csak nehezen tudtunk belépni, mert a kapott login nem volt jó, időközben megváltoztatták, amit csak nehezen tudtunk a FAQból kibogarászni.

1_234.jpg

A weboldal túl volt terhelve, lassan töltődött be, az app nem működött. A tanár iszonyatos mennyiségű feladatot töltött fel a rendszerbe, szigorú határidőkkel (9.00, 10.00, 11.30, 13.00).

Az első nap ennek megfelelően kudarccal végződött. A feleségem csoportjában tanuló bevándorlók fele be sem tudott lépni az első nap a rendszerbe, a harmadrészük még az első feladatnál sem jutott tovább, hiszen a legtöbben otthon maradtak iskolás, óvodás gyerekeikkel.

Feleségem mesélte, hogy egyik arab osztálytársa most három gyerekkel van otthon, miközben a férje dolgozik, ennek megfelelően neki már maga a túlélés is kihívás, nem hogy még tanuljon napi 6-7 órát mellette.

Az rendszert gyorsan átkalibrálta a tanár és csütörtökön, pénteken már emberi határidővel, emberi mennyiségű feladatot kaptak. A tanár az appban és telefonon tartotta a feleségemmel a kapcsolatot, a rendszer jól működött, így pár nap alatt minden a helyére került.

A gyerekünk óvodás, hétfőn, még a március 16-i állami bejelentés előtt utoljára elment óvodába. A nap végén a gondozóval megbeszéltük, hogy bár az óvodák nyitva maradnak, ha lehet, a gyerek otthon marad.

Este a kormány bejelentette ugyanezt, és másnap kaptam egy sms-t, amiben megkérdezték, meddig tud a gyerek otthon maradni. Válaszoltunk, hogy ameddig szükséges, most úgy tűnik, ez határidő április 13., mert egyelőre eddig zárták be a könyvtárakat, kulturális és oktatási intézményeket.

„Apokaliptikus” jelenetek finn módra

A kormány drámai bejelentése következtében itt, Espoo városában is mutatkozott némi káosz. Egy drága sportautós, ötvenes férfi beállt a kisboltunk elé a gyalogosok zónájába és berohant a boltba valamiért.

Felháborító! Évek óta lakunk itt, és még sosem láttam, hogy valaki ne a kijelölt parkolóban álljon meg. :-)

2_192.jpg

További apokaliptikus jelenet volt, hogy kedden este a tinik beültek a házunk előtti játszótér kis faházába és összetörtek két lapátot meg egy vödröt a homokozó melletti játéktároló dobozból. A lányom nagyon mérges volt rájuk.

Másnap este, amikor sétáltunk haza, a „rossz fiúk” megint ott ültek a „lányom” faházában, ahol boltosat szoktunk játszani. Az óvodás gyerek elengedte a kezem és mondta, hogy ő megnézi ezeket a fiúkat.

Közelebb mentünk, a lányom szúrósan végigmérte a fél tucat hangos tinit. Egy szót sem szóltunk. A srácok ránk néztek, kelletlenül felálltak és eloldalogtak. A négyéves lányom nagyon elégedetten fordult meg és indultunk fel a lifttel.

Mi a helyzet a boltokban?

A sarki kisboltunkból kedden és szerdán lefosztották a húst, a hányás állagú finn borsófőzeléket (húsos verziót) és a WC-papírokat, meg mindent, ami fenéktörlésre használható.

Az 500 méterre lévő „nagy boltban” azonban folyamatosan volt WC-papír és más hiánytermék. A hipermarketek közül több a weboldalán jelezte, hogy minden termék elérhető náluk.

Az első napok „káosza” után péntekre minden visszaállt a szokott mederbe. A „nagy boltban” kiírták, hogy vannak „veszélyeztetett csoportoknak” fenntartott órák.

3_172.jpg

A Facebookon szerveződtek segítőcsoportok, bár erre nem biztos, hogy szükség van, mert itt a nagyon időseknek eleve vannak házhoz járó szociális és vásárlási segítőik. A kontakt nélküli fizetés bevezetése nem volt probléma, mert itt a legtöbb ember eleve nem használ készpénzt.

Otthoni programok

Most itthon vagyunk, és sokat járunk túrázni a közeli természetvédelmi területekre, jól haladok a kutatási munkámmal és igyekszünk mindent hatékonyan szervezni.

Az idő remek, tegnap lehetett napozni, ma a hó esett, holnap megint sütni fog a nap. Szép tavaszunk van.

Remélem, minél kevesebb embernek esik bántódása. Nem csupán az elhunytakra gondolok, hanem azokra is, akik a munkájukat veszítik el.

Bizonyos szempontból a krízis jól jött, mert már elfelejtettem, milyen szerencsések vagyunk, hogy itt élhetünk.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#Ablakomból "Portugáliából jelentkezem � Párommal mi is home office-ban dolgozunk. Costa Da Caparica-n lakunk (Lisszabon mellett). Egyelőre még nincsenek komolyabb intézkedések, a legutóbbi hírek szerint a nagyobb közösségi események be vannak tiltva, az éttermek, bárok, üzletek rövidített nyitva tartással üzemelnek, valamint a közúti határátkelők le vannak zárva. Nem érzem különösebben a pánikot, bár tény, hogy jóval kevesebben vannak az utcákon. Tekintettel arra, hogy Spanyolország itt van a szomszédban, és a portugál egészségügy sem a legfelkészültebb egy ilyen helyzetre, furcsamód nem nagyon igyekeznek komolyabb korlátozó intézkedéseket bevezetni - eddig." �&�: @gergelybona #portugal #portugália #lisszabon #costadacaparica

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország koronavírus COVID-19

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr815545500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2020.03.23. 07:29:27

Tényleg muszáj itt is minden nap erről a témáról beszélni? Nem unjátok még?

SzZoole 2020.03.23. 08:58:19

@Arthamyr: te, hogy bírod gym nélkül?

sZulamith 2020.03.23. 08:59:37

Jó volt olvasni, még ha kicsit irigykedve is:)
Tetszett, hogy "veszélyeztetett csoportnak" irják az időseket, nem bélyegzik meg.

Mighty Duck 2020.03.23. 09:15:34

Maradjunk annyiban, hogy ahogy meg lehet élni és ahogy a kormány kezeli az egész helyzetet az két teljesen külön dolog. Az én véleményem szerint semmivel sem jobb a helyzet, mint Magyarországon, csak még nincs annyi ember az intenzíven és annyi halott.

A tesztelési protokoll (és már elismerten a felfutási időszakban túl kevés tesztkészlet) miatt ugyanúgy teljesen szétterjedt a vírus kontroll nélkül, ugyanúgy panaszkodnak a nővérek, miközben a Kásler-nek megfelelő ember ugyanolyan badarságokat beszél, hogy felesleges tesztelni és a WHO-policy-ja hülyeség.

glantos70 2020.03.23. 09:15:47

Ma reggel elmentem Helvécián a Szabó Sándor telepi boltba. A bolt és a vásárlók is példás fegyelmezettséggel viselkedtek, mindenki betartotta a megfelelő távolságot, fegyelmezetten vártunk a bolt előtt, amíg a bent lévők végeztek, kint és bent is mindenki betartotta a megfelelő 2-3 m távolságot. Szerintem itt is példaértékű a szervezettség. Köszönöm mindenkinek!

dikusz. 2020.03.23. 09:46:42

@SzZoole: Erre te nem is emlékezhetsz! Meg a bontottcsirkés, csirkehúskrémes, stb reklámra. Csak azt nem tudom, akkor hogy ugrott be neked ez a reklám... :)))

Hiába, régen még a reklámok is reklámabbak voltak... (*sóhaj*)

SzZoole 2020.03.23. 09:52:33

@dikusz.: hogyne emlékeznék már rá, akkor honnan tudnám?

Ezekre is emlékszem :-)

youtu.be/eN7RhYFIS7E

youtu.be/GANyWmbWW6U

youtu.be/djVRQ1lcyrM

youtu.be/-pwsc1hYb40

Csodabogár 2020.03.23. 10:16:15

@Mighty Duck: Mintha mától már zárva lennének a Pubok, vagy nem?

Golf2 2020.03.23. 10:18:20

@SzZoole: De ki az aki reklámot nézett vagy néz? Mire jó,akcióra?

Csodabogár 2020.03.23. 10:21:31

Én az önkormányzattól kaptam levelet, hogy szóljak ha szükségem van segítségre. Szét is küldtem a házba, bár nem hittem, hogy bárki is igénybe veszi, igaz itt mindenki erősen 80+ korú, de talán éppen ezért mi már nem esünk olyan könnyen pánikba, mint az ifjabb korosztály. Tegnap már láttam az utcán is plakátokat, hogy lehet kérni segítséget.
Nem tudom a hivatalosságok mit csinálnak. Idegeim kímélése okán nem olvasok hazai híreket.

SzZoole 2020.03.23. 10:35:28

@Golf2: nezd vissza az első kommentre adott válaszom, hátha úgy megérted

dikusz. 2020.03.23. 10:38:43

@SzZoole: Óóóóó! Nagyon tetszik, emlékszem rájuk!:)))
Most dolgom van, majd ha hazajöttem, vissza is nézek többet is.:)

dikusz. 2020.03.23. 10:39:46

@Golf2: Arra, hogy felvidítson egy kicsit, és ne a jelenlegi helyzeten keseregjünk állandóan. Legalábbis nekem erre jó.

Montroyal 2020.03.23. 13:58:00

pénteken oldalt parkoltam a banknal benéztem 2 ember .. de jo!! a bejarathoz mentem kint allt a sor egymasto tavol es a biztonsagi ember akkor engedett be valakit ha a 2 ! bent levo kozul egy kiment ... ez Montreal Kanada .. még orulni kell ha valami nyitva van ,pl az osszes commercial centre is zarva van .. a legjobban az ingatlanarak bizonytalanitanak el .. alig van elado lakas egyelore mert azt mondjak nem jo ido most eladni .. ja csak késobb amikor millio munkahely megszunik sokkal rosszabb lesz nem fognak felmenni az arak ..

én nyitva vagyok igy tudok ide irogatni feleslegesen :-)

Golf2 2020.03.23. 14:17:25

Trump Kínával való viaskodása miatt szabadult el Vuhanban a járvány? – Fontos részletek szivárogtak ki...portfolio.hu a legkártékonyabb elnöke az USÁnak.

SzZoole 2020.03.23. 14:26:31

@Montroyal: egész életedben csibész voltál, mi dolgod van neked egy bankban? :-)))

Golf2 2020.03.23. 14:50:23

@SzZoole: Épp most mondták hogy szegény nagyrészt fideszes reklámbirodalomnak akik telenyomták élvezhetetlenné a filmeket elengedik az adókat mert kár érte őket a vírus miatt.Az nem számít hogy duplaaanyit néz tévét és sajnos reklámot a nép...Utálom a reklámokat,agymosás kategória.

kizita 2020.03.23. 14:52:47

Nálunk is jól alakulnak a dolgok. A középiskolás unokámnak minden óráját megtartották kedd után (kv. ének, etika, testnevelés) interneten keresztül,a három általános iskolásnak kétszer küldtek feladatokat, amiket meghatározott határidőre kellett elkészíteni. Velük S-on keresztül tanulok, gyakorlok, jól megy, csak meg kell várni, hogy kedvük legyen hozzá. Az iskola két napon belül beállt. A kommunikációval, a hangnemmel, az idősek szidásával nagyon elégedetlen vagyok, viszont az emberi jóságnak is számos példájával lehet találkozni. Ha a napi politika és ránk magyarokra jellemző hibáztatás és bűnöskeresés visszafogottabb lenne és emberibb, még ezt a szörnyű helyzetet is jobban el lehetne viselni.

Mighty Duck 2020.03.23. 14:52:51

Kulmuni azt mondta, hogy mától vagy holnaptól lesznek újabb korlátozó intézkedések, köztük ez is. Végül az ilyesmit nem péntek reggel érdemes meglépni, hanem hétfőn...

Mighty Duck 2020.03.23. 14:53:03

@Csodabogár: Most olvastam, hogy törvénymódosítás kell, hogy a bezárást megléphessék. A kormánykoalíció pedig este ül össze, hogy megvitassák, szóval talán holnaptól bezárják.

Ami érdekesebb hír, hogy egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint minden korosztályban a túlnyomó többség egy lehetséges kijárási tilalom ellen lenne, de a leginkább a legidősebb korosztály ellenzi.

SzZoole 2020.03.23. 15:05:13

@Golf2: figyelj egyszerű, megpróbálom elmagyarázni neked, hogy miért linkeltem be reggel Taxomukke kommentjere azt a YouTube videót.

Szóval Taxomukke ezt a kommentet írta:

“ Tényleg muszáj itt is minden nap erről a témáról beszélni? Nem unjátok még?”

Én meg azzal a YouTube videóval próbáltam vidámabbá tenni a dolgot, érted már egyszerű, nem konkrétan a te napodat akarta elbaszni vele, mert te utálod a reklámokat.......who fucking cares otherwise

gabors 2020.03.23. 15:24:49

@SzZoole: "@Montroyal: egész életedben csibész voltál, mi dolgod van neked egy bankban? :-)))

SzZoole 2020.03.23. 15:27:56

@gabors: jaj Gábor a Monty féle csibészek nem a bankban mossák tisztára a pénzüket, nem tudtad :-)))

gabors 2020.03.23. 15:29:03

ott is WC papir a slager .... ott is mindenki a meloban szart csak ?

Montroyal 2020.03.23. 15:51:19

@gabors: mivel Canadaban mar rég muanyag pénz van .. mosogépben is lehet pénzt mosni ...

gabors 2020.03.23. 15:52:54

@SzZoole: en nem tudok semmit, csak hozaszolok amig lehet ...

fogalmam sincs ki/mit csinal/csinalt azonkivul amit ide ir/irt... igy sem tudom hogy penzt hogy kell mosni kiveve mikor quartereket talalok a mosogep aljan ...

gabors 2020.03.23. 15:57:48

@Montroyal: "@gabors: mivel Canadaban mar rég muanyag pénz van .. mosogépben is lehet pénzt mosni ..."

ne basz ...!!!

na ezert is erdemes ide is benezni neha hogy ilyen trivia-kat is megtudjon az ember ... koszi ...

utoljara a hurrican utan voltam bankban meg a mult penteken ... itt mar akkor is maxoltak a bentlevoket igaz akkor meg 7 ember mehetett be egyszerre (ez a legkozelebbi bank a hazhoz igy kocsi nem kell pont ott van szamlank is) ...

en ugyan be sem mentem mert volt penz az ATM-ben ..

Shanarey 2020.03.23. 16:01:12

@gabors:

Az angolok is bevezették tavaly a műanyag pénzt, ez is mosható.

Golf2 2020.03.23. 16:29:12

@SzZoole: Ki a francot érdekel? Csak csodálkoztam hogy te kb.10 évesen reklámot néztél, jegyeztél meg. 80as évek eleje.

SzZoole 2020.03.23. 16:44:47

@Golf2: te, nem fogod elhinni de már 1980-ban általános iskola első osztályában voltam, így emlékszem arra is, hogy hétfőn nem volt adás, sőt mesékre, filmekre és reklámokra is.

1962-ben már volt tévének a környéken egyedüli ként és környék apraja-nagyja nálunk nézte az akkori foci vb-t

Még mielőtt, erre nem emlékszem, a szüleim mondtàk.

Golf2 2020.03.23. 17:04:49

@SzZoole: 62ben csak a csókosoknak volt tévéje.

dikusz. 2020.03.23. 17:12:32

@gabors: @Shanarey:

Romániában meg évtizedek óta van műanyag pénz szerintem.

De hátha olvassa @Pink Petsch, és ha nem jól tudom, kijavít.

nyuszigonosz 2020.03.23. 18:08:34

Én érdeklödve olvastam végig a mai posztot, mert akár tetszik, akár nem, a Korona vírus határozza most meg az életet mindenhol.
És hát nem csak az életet.

SzZoole 2020.03.23. 18:13:07

@Golf2: ja, azoknak, meg akik megtehették, hogy vegyenek egy tevét

Még mielőtt, apám műszaki oktató/tanár volt anyám meg szakács és minkét nagyszüleimtöl több hektár földet/erdőt vettek el anno, szóval igencsak volt okuk szeretni az akkori rendszer, de végül is igen, csókosok voltak

Arthamyr 2020.03.23. 18:22:22

@SzZoole: Most voltam a parkban futni, teljesen jó, csak kicsit többen vannak, mint normális esetben.

gabors 2020.03.23. 18:26:32

@Shanarey: "Az angolok is bevezették tavaly a műanyag pénzt, ez is mosható."

a dollar is moshato, parszor, mert nem papir hanem gyakorlatilag farmer-bol van (vagyis ugyanabbol az anyagbol....

parszor sikerult is egy ket bankjegyet kimosni ami bent maradt valamelyik zsebben... es semmi bajuk nem ugy mint regebben a forint ....

de ez a muanyag nem lehet rossz ... hogyan lehet vele szivart gyujtani ???

gabors 2020.03.23. 18:36:12

@Golf2: "@SzZoole: 62ben csak a csókosoknak volt tévéje."

ez hulyeseg szuleimnek 65-ben lett tevejuk pedig nem voltak csokosok kozepiskolai vegzettseg semmi egyebb ...(nem emlekszem csak mondtak) az valo igaz hogy NEM volt mindenkinek de azert nem auto vagy telefon szintu volt ... ahhoz valoban kellett protekcio foleg BP-en kivul ...

de szines TV nem lett csak kb 80-ban az olimpiara ...

SzZoole 2020.03.23. 18:50:23

@Arthamyr: futni, na azt nem, semmi sürgős dolog nincs az életemben :-)

Egy óra kutyasétáltatás pont elég :-)

SzZoole 2020.03.23. 18:55:25

@gabors: persze, hogy hülyeség, golf csak hozza a formáját

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.23. 19:43:15

@SzZoole: A szüleid azt nem mondták,hogy olyan 73-74 környékén rossz volt a tévéjük?:))

Anyám is megkapta,mikor hazahozott a kórházból-pont akkor volt rossz a tévénk-a tévészerelő kérdezte,hogy 9 hónappal ezelőtt is rossz volt a tévé?

Akkor nem tetszett neki.:))

SzZoole 2020.03.23. 20:29:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

‘74 augusztus :))

Harmadik gyerek vagyok, a bátyám ‘63 a nővérem ‘67, én meg már csak azért lettem, mert anyám 3 evet otthon maradhatott velem, igaz a 3 éves GYES-t ‘67-ben vezettek be :-)))

Vicc volt

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.23. 21:32:21

@SzZoole: Volt munkahelyen cigány csaj:Szégyen-nem szégyen én is csak a szocpol miatt szültem a harmadik gyereket!
-És a másik kettő?
-Akkor már másik ember feküdt mellettem!
:))

SzZoole 2020.03.23. 21:37:05

“ ülök a wécén a wécé lécén kezemben újság nézem miújság. Valami zörög mire hátra nézek jé egy farok, ja nem is farok, csak én szarok.

A kezemben újság, tovább nézem miújság. A nap betűz a bűz kiűz, az izzadt hátamon kurelnak a legyek, na mostmár lassan megyek.

Közben megjött a hír, nincs wécépapir!
Bassza meg a jegesmedve, ülhetek itt egész este......!!!”

Vicc volt

Montroyal 2020.03.23. 21:59:58

Na akkor aprilis 13-ig kotelezo minden bezar csak essential lehet nyitva ... ebbe minden benne van az ossszes munkahely uzlet .... ÉN IS .. akkor most mehetek cruisera ? 3 hét vakacio !!!

dikusz. 2020.03.23. 22:19:43

@Golf2: Ez biztos, hogy így volt? Mi az 1964-es tokiói olimpiát már az új Kékes TV-n néztük, vagy három szomszéd családdal együtt.
Az apukám szerszámkészítő volt, az édesanyám kirakatrendező.
A csókosságnak még a közelében sem jártak.

SzZoole 2020.03.23. 22:24:20

@Montroyal: a határok nincsenek lezárva?

Montroyal 2020.03.23. 22:28:07

@SzZoole: de igen USA kozott is a provinciak kozott sem lehet non essential voyage ...
.. azert kijarasi tilalom nincs mehetek a muhelyemre de nem nyithatok ki ... takaritok administralok

majdnem 1 millio munkanelkuli kérelem eddig ...

SzZoole 2020.03.23. 22:31:20

@Montroyal: same here

Mondjuk a vízi és légiutak nincsenek lelőve, egyenlőre, szerintem napok kérdése az is

gabors 2020.03.23. 22:48:27

@Montroyal: "ebbe minden benne van az ossszes munkahely uzlet .... ÉN IS .."

itt New York allamban az auto es motor javítókat kivettek. nyitva maradhatnak mint "essential business" hasonloan az italboltok is (mamint nem a kocsmak hanem ahol italokat arulnak borok pezsgok meg tomeny....)

gabors 2020.03.23. 22:50:35

@SzZoole: "@Montroyal: a határok nincsenek lezárva?" Canada minden szarazfoldi hatarat lezartak (persze ez vegul is csak egy :-) de kereskedelmi forgalom zajlik mert kaminosokon nem fog semmilyen korona ....

SzZoole 2020.03.23. 22:54:27

@gabors: a kereskedelmi forgalom az ok, de a commercial, gondolom az lockdown

SzZoole 2020.03.23. 22:55:47

@gabors: mármint az airportokra gondoltam

gabors 2020.03.23. 23:31:44

@SzZoole: "@gabors: mármint az airportokra gondoltam"

majd a kanadaiak megmondjak ott mi van ...

itt USA repterek (most megneztem a JFK-t) ugyan nincsenek lezarva es utazasi tilalom sincs (ha jol tudom) de a legtobb jaratot toroltek es eleg sok orszag nem enged belepni kulfoldit .. vagyis nemigen van mivel es hova menni ...

Montroyal 2020.03.24. 00:29:04

@gabors: nem tudom hova sorolom a bodyshopot festést mer nalunk is a mechanikokra nem vonatkozik

Stations-services et réparation mécanique de véhicules automobiles, camions et équipements spécialisés pour les industries considérées essentielles

gabors 2020.03.24. 01:05:46

@Montroyal: "@gabors: nem tudom hova sorolom a bodyshopot festést mer nalunk is a mechanikokra nem vonatkozik"

nem tudom pontosan itt New York allamban, hogy fogalmaztak en csak laikuskent ugyertelmeztem hogy az autojavitok hogy ebbe pontosan mi is van csak motorjavitas vagy festes vagy mindketto... nincsa olyan ahol mindkettot csinaljak ? (nem tudom....)

Zool2107 2020.03.24. 09:25:40

"most három gyerekkel van otthon, miközben a férje dolgozik, ennek megfelelően neki már maga a túlélés is kihívás, nem hogy még tanuljon napi 6-7 órát mellette."

Mennyire "imádom" az ilyen megnyilvánolásokat. Nekem három fiam van, alsó tagozatosak. 2005 óta dolgozom távmunkában. Ez aapján én vagyok itthon a 3 gyerekkel a munka mellett. Minden munkámat elvégzem határidőre, a gyerekek kapnak enni rendesen, megcsinálják a tanulnivalójukat, amiben segítek is nekik (magyarázom a feladatokat, ismeretlen dolgokat). Mindeközben rohadtul nem érzem úgy, hogy túl kellene élnem bármit is. Ja mindezt férfiként, ha ez számít bármit is. A picsának vállalnak gyereket olyanok, akiknek kín és nyűg a gyereknevelés?

bontottcsirke 2020.03.24. 09:25:54

A japánocs csinálják jól. Ne legyen igazam, de ha ők lesznek a nagy túlélők, akkor itt nagy gáz lesz. Igazándiból semmit sem kellett volna csinálni, mint; 3 hétre bezár az iskola, étterem egyéb közösségi hely mindenki (hangsúlyozom mindenki!) kesztyűt visel, aki tüsszög otthon marad, a tömegközelkedést 2 napra leállítjuk, letakaryítunk mindent és nagyjából mehetett volna az élet a saját kerékvágásában tovább.

Golf2 2020.03.24. 10:19:53

@dikusz.: Akkor úgy látszik mi voltunk lemaradva. Máshoz,a folyosó végén, rohangáltam Orion űrhajót nézni.:(

duplasuzy 2020.03.24. 10:46:34

@Zool2107:
Tisztelettel: Te évek óta távmunkázol, és bírod. Ha ez most megváltozna, és 8 órában kukoricát kéne kapálnod, megnézném, hogy hogyan nyilvánulnál meg, és a napszámosok "imádnák" a megnyilvánulásod. Ők röhögnének rajtad munka közben.

Aki meg eddig csinálta a maga dolgát, és nevelt 3 gyereket, akik óvodában szocializálódtak, most nehezen áll át a bezártságra.

Herr Géza 2020.03.24. 14:21:30

@Golf2: Az Orion űrhajót M.o.-on 1968-ban kezdték a TV-ben sugározni. TV-készüléket meg 1956.-tól már árultak, 5500 picula volt akkoriban az ára, nem volt csókos kiutalás, meg egyéb hókuszpókusz, akinek volt ennyi pénze, simán megvehette a Ravill-nél. Igaz, akkoriban ez kb. 10 havi mérnöki fizetés volt. Anyai nagyapám asztalos mester volt a világvégi (Komádi) ktsz.-ben, az Oriont már náluk láttam. Igaz, ott is jött a fél falu a sorozatot nézni.
Csak érdekesség: a helyi körzeti orvosnak Ford Cortinája volt már akkor. Aztán a pártfunkcik, tsz-elnök, Moszkvics, Volga stb. szolgálati autóik mellett ennyi is volt a személyautópark.

Golf2 2020.03.24. 15:23:42

@Herr Géza: Igen akkoriban néztem,és az aránylag pest belvárosi házban Alfa mozival szemben még összegyültünk páran a tévésnél,ezért gondoltam hogy nagy dolog a tv 68ban hát még 62ben.De lehet hogy csak csórók voltunk.

MACISAJT 2020.03.24. 15:36:47

2020.03.19. 12:33

Csütörtökön éjfélkor a koronavírus-járvány miatt Finnország bejelentette a szárazföldi - így a lappföldi finn-svéd, finn-norvég és finn-orosz határ lezárását. Lappföldön ez különösen a rénszarvasokat terelő számiknak jelent óriási gondot. A svéd-finn határ 1945 óta folyamatosan nyitva volt, a koronavírus ennek az állapotnak vetett most véget.

A finn-svéd szárazföldi határ 545 km hosszan, észak-déli irányban, Kilpisjarvitól Tornióig húzódik. A finn-norvég határ hossza 709, a finn-orosz határ hossza pedig 1309 km. Ezeket a határokat zárták le csütörtökön éjjel.

Ja és megvannak az első halottak is, valamint a volt finn köztársasági elnök is korona vírusos lett.

Űgyhogy hagyjuk kérem az idilli púdert.

MACISAJT 2020.03.24. 15:37:01

Finnország központi bankja szerdán közzétett előrejelzésében 1,5-4 százalékos visszaesést jósolt a finn gazdaságnak az idei évre. A finn exporttermékek iránti kereslet visszaesése miatt biztosan csökkenni fog a gazdaság teljesítménye, és ha a háztartások fogyasztása is jelentősen mérséklődik, valamint a járvány miatt a hazai ellátási láncokban zavarok keletkeznek, a recesszió még a jelzettnél is mélyebb lehet – figyelmeztetett a bank.

Finnország hazai összterméke gazdaság tavaly október-decemberben az előző negyedévhez képest 0,7 százalékkal csökkent, éves összevetésben pedig mindössze 0,4 százalékkal nőtt. A finn gazdaság a tavalyi év egészében 1 százalékkal bővült.

Ennyit a jól szervezett, erős állam legendájáról.

Madag Oszkár 2020.03.24. 15:37:59

Mondjuk mi itthon "nyomorgunk" Angyalföldön, oszt gyakorlatilag hasonló tapasztalatokról tudok beszámolni.
Ejj-ejj, de jó, hogy itthon maradtam...

Herr Géza 2020.03.24. 15:58:35

@Golf2: Csóró, nem csóró, kinek mi volt a fontos, kinek volt hajdan annyi pénze. De az tuti, hogy nem tartozott a csókosügyi elosztásba. Sokminden más igen, de a tv nem. Lakás, autó, telefon valóban nem úgy volt, hogy van lóvé valahonnan és akkor megveszem, ahhoz kiutalás kellett, amit hőn (?) szeretett pártunk osztott az arra “méltóknak”. Más kérdés, hogy a nem annyira full csókosok ezekre is vártak 1-5-10, sőt akár 20 évet is. Utóbbi a telefonvonal volt. Az is ikervonalként. Ha Józsi bácsi (az iker) telefonált, akkor neked kuss volt. “Interurbán” (x-falva >> y-falva) a telefonközponton keresztül, Mucuska dugdosta a jack-dugókat, hogy összekössön Manci nénivel, volt, hogy eltartott egy napig is. Addig ültél a teló mellett és vártad, hogy Mucuska összekössön Manci nénivel. Vidám világ volt.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2020.03.24. 18:47:06

Látom egy két agitátor is idetévedt!

Éhbérkommentelő 2020.03.24. 19:03:29

Mi lesz a sok finn alkesszel? Be tudják szerezni a napi adagjukat?

Ahogy a svédeknél láttam, ez még járványmentes "normál" üzemmódban se könnyű. Vagy megkapják a vodkát szociális járandóságként?

hhh. 2020.03.24. 20:01:31

Itt már 800 fertőzött van. 5 milliós lakosság és Európa legkisebb népszerűsége mellett. Nagy truváj.

2020.03.24. 21:28:48

@SzZoole: lehet, hogy mosni jár oda :)

2020.03.24. 21:29:01

@MACISAJT: boldog lennél az ő problémájukkal. Egyébként 1,7%-ot nőttek tavaly, mi 5,1-t. Egy kis matek a 2018. évi egy főre eső GDP-vel, mint kiindulóponttal:

Finnország: 49 738 $, 1,7% növekmény: 845 $
Magyarország: 19 632 $, 5,1% növekmény: 1000 $
Különbség 155 $, röpke 199 év alatt utolérjük őket. :))) vagy inkább :(((

Pipas 2020.03.25. 08:01:57

A cikk úgy kezdődik, hogy van mit tanulnunk a finnektől, aztán példaképpen felhozza, hogy 1) nagyjából ugyanazt csinálták mint nálunk és 2) nagy volt a káosz.

Akkor most tessék mondani miért is jobbak mint mi? Mit csináltak jobban?

Pipas 2020.03.25. 08:01:57

@a szürkebarát ötven árnyalata: Aki nem ismeri a helyi viszonyokat az hajlamos két társadalmat egy mérőszámmal összehasonlítani.

Ja, igen, a finn termelés két és félszer annyi, mint magyarországon, többet is keresnek. De...

Nézd meg az ingatlanok, házak, lakások árát:
www.sothebysrealty.com/eng/sales/helsinki-ua-fin?gclid=EAIaIQobChMIhqDClIO16AIVy-WaCh1xZwOdEAAYAyAAEgKOZ_D_BwE&gclsrc=aw.ds

tranio.com/finland/

Helsinkiben egy fahát simán kerül 1-1,5 millió euróba. Egyszobás, 69 négyzetméteres lakás cirka félmillió euró.

Amit nálunk egy vidéki városban megkapsz mondjuk 4-10 millióért, az ott mondjuk 160 millió, azaz mintegy a 15-30-szor drágább és akkor még csak a pöttöm harmadik emeleti lakásokat néztük.

Biztos, hogy utol akarod érni őket?

Pipas 2020.03.25. 08:01:57

@bontottcsirke: "mindenki (hangsúlyozom mindenki!) kesztyűt visel"

A japánok azt csinálják amit mondanak nekik, a magyarok meg azt, amit fontosnak tartanak a túlélésük érdekében.

Járvány esetén a japánok fegyelmezettek és ez jó. Később, ha elszabadul a pokol ez a fegyelmezett masírozás a végüket jelentheti. Emlékezz mi volt a második világháborúban! A japánokra két atombombát kellett ledobni ott a világ végén, mert a császár azt mondta nekik, hogy harcolni kell.

A magyarok hasonló esetben szanaszét szaladnak és megpróbálnak túlélni. Hasznos stratégia zombiapokalipszis idején.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.03.25. 09:10:24

van mit tanulni...
LOL
először is egy viszonylag ritkán lakott ország, másodszor EZT majd beszéljük meg a járvány után.
egyáltralán nem biztos, hogy bármiben különbözni fog egy finn városban a terjedés, mint egy norvégban.

Arthamyr 2020.03.25. 09:49:13

@a szürkebarát ötven árnyalata: No nem mintha @MACISAJT: kommentelőtárs gondolatvilága közel állna hozzám, de a kis matekodat szerintem fejlesztgesd kicsit, mert még az sincs rendben így első ránézésre (ahogy látom a különbséget osztottad el az idei csökkenésével). Az persze egy másik kérdés, hogy ez nem tiszta matek...

2020.03.25. 12:00:33

@Arthamyr: Jó láttad, az állításom azt feltételezi, hogy az összegszerű növekmények különbsége állandó. Ha a százalékos növekmények különbsége lenne állandó, akkor lényegesen rövidebb lenne az idő. Ugyanakkor, mivel a jövőről, ráadásul emberöltőnyi nagyságrendről beszélünk, addig lehetne bonyolítani, amíg foghagymaszagja lesz, és akkor is más fog ténylegesen történni (erre fogadnák, ha tudnám, hogy láthatom a végét). És még a vásárlóerő-paritásról még nem is beszéltünk.

2020.03.25. 13:05:52

@Pipas: Igen utol akarom érni őket.

Az ingatlan azért annyi, mert annyit tudnak és hajlandók fizetni érte. Nálunk miért drágábbak a főváros környéki ingatlanok a borsodiaknál? Mert ott van a magas jövedelem.

Ha választani lehet a magas jövedelem-magas árak vagy az alacsony jövedelem-alacsony árak között akkor egyértelműen az előbbit preferálom. Az alacsony ár legtöbbször azt jelenti, hogy valakit (és ez elsősorban a melós) nem fizetnek meg rendesen.

Pipas 2020.03.25. 16:56:35

@a szürkebarát ötven árnyalata: "Az ingatlan azért annyi, mert annyit tudnak és hajlandók fizetni érte."

A piac nem így működik. Ez egy népi bölcsesség, egy közhely, aminek persze van alapja, de ennek körülbelül annyi értelme van, mintha azt mondanád a matematikára, hogy "a számok nem hazudnak".

Amikor az ingatlanok ára magas és csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak, hogy lakást vegyenek és az ingatlanok nagy többsége egy kisebbség kezében öszpontosul, akik abból élnek, hogy a nagy többség albérletben lakik és szenved az áraktól, akor mi van. Az van, hogy te még mindig azt mondod, hogy "mert meg tudják fizetni".

Pipas 2020.03.25. 16:56:36

@a szürkebarát ötven árnyalata: "Ha választani lehet a magas jövedelem-magas árak vagy az alacsony jövedelem-alacsony árak között akkor egyértelműen az előbbit preferálom."

A metamatika meg a pénz nem úgy működik, hogy "magas" meg "alacsony". Úgy működik, hogy számok vannak benne, számok nélkül teljesen értelmetlen beszélni.

Ha megkérdezed, hogy mennyi lesz a fizetésed, akkor megelégszel annyival, hogy "magas"? Ha megkérdezed, hogy mennyit kell fizetnek a lakásért, akkor megelégszel annyival, hogy "alacsony" árat? Ugye nem?

Olvasd el még egyszer mit írtam. 160 millió egy egyszobás lakásért. Szerinted hússzor annyi a fizetés mint nálunk?

"nem fizetnek meg rendesen"
Rendesen? Az milyen számrendszer?!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása