oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 16. 06:30,  Felszámolni mindent London miatt 80 komment

2020. március 16. 06:30 Határátkelő

Felszámolni mindent London miatt

A Brexit árnyékában a brit fővárosba költözni nem feltétlenül tűnik a legjobb ötletek egyikének, de a jelek szerint Józseféknek némi nehézségek után bejött a döntés. Igaz, ehhez nem kevés munka kellett.

Pár éve volt egy sorozat: "Ezt látom az ablakomból" címmel. Akkor rengeteg fotó jött. Most a koronavírusos időkben talán érdekes lenne ismét lőni egy-két fotót az ablakból, az utcáról a környezetetekről. Mit láttok az ablakból most, 2020 márciusában? A képeket a hataratkelo@hotmail.com címre várom. Kösz szépen!

trafalgar_2.jpg

„A Brexit-cirkusz közepén, nem sokkal a referendum után kellett Londonba költöznünk, amitől a hajam minden szála égnek állt.

Már egy ideje gondolkoztunk a költözésen, de addig-addig halogattuk, hogy közben elkezdtek beszélni az angolok az önállósulásról, majd jött a szavazás, ami sokként ért minket.

Először úgy gondoltuk, így mégsem költözhetünk, de muszáj volt, mert már nem bírtuk tovább a fojtogató légkört, ami megkeserítette magyarországi mindennapjainkat, dacára a biztos, multis pozíciómnak és átlagon feletti életszínvonalnak, amit ezzel elértünk.

Kiszakadni a szürkeségből

A feleségem sem volt boldog, pedig kettőnk keresetéből jól éltünk, mégis élhetetlennek éreztük a Hazánkat. A pénz nem minden! Tulajdonképpen csak a rendszeres külföldi utak enyhítettek a mindennapok szürkeségén. Londonban többször is jártunk, mindketten beleszerettünk a város kulturális sokszínűségébe.

Felszabadító volt kiszakadni ebből a szürkeségből, kicsit magunk mögött hagyni a goromba, kedvetlen embereket, a fojtogató politikai légkört, ami nem hagy az lenni, aki valójában vagy.

London ezzel szemben hozta mindazt, amire számítottunk. Pedig a Brexit miatt komolyan aggódtunk, érdemes-e pont most felszámolnunk mindent. Jelentem: érdemes volt.

Jó érzés, hogy emberszámba vesznek

Nagyon hamar sikerült egy logisztikai vállalatnál elhelyezkednem. Ugyan ez jóval alacsonyabb szintű munka volt, mint az otthoni állásom, viszont ugródeszkának megfelelt.

A légkör igazán kellemes, multinacionális volt, a cég korrekt, a dolgozók érdekeit maximálisan szem előtt tartó, őket megbecsülő atmoszférát teremtett. Jó érzés, hogy emberszámba vesznek.

Remek példa, hogy kb. másfél hónap után félrehívott a menedzser és közölte: kapok 20p fizetésemelést óránként, mert látja, hogy szorgalmas vagyok és így szeretne tovább motiválni.

Ez érthető is valahol, mert ahogy látom, az angolok nem szeretnek dolgozni, és nem is igen hajlandóak, sokszor nem is értik, mit miért csinálnak.

Ezzel szemben a kelet-európaiak sokkal keményebben hajtanak, és sokkal felkészültebbek is. Noha ez az emelés igencsak jelképes volt, nekem többet jelentett, mert mutatta, hogy jó irányba halad a szekerünk.

Otthon kaptam hideget-meleget

Otthonról persze mást se kaptam, mint hogy nem vagyok normális, ezért tanultam az állam pénzén, fizessem vissza az egyetemet, hazaáruló vagyok, és hogy majd úgyis visszakullogok, csak egy kis idő kell, hogy rájöjjek, itt soha nem fognak befogadni. De akkor már ők sem fognak.

Ehhez képest itt, Londonban, sosem látott kedvességgel fogadnak engem, és a világ legkülönbözőbb tájairól érkező kollegáimat is, semmi se utal rá, hogy ne látnának itt szívesen.

Mindenkivel nagyon jól kijövök a munkahelyen és a mindennapokban is, élvezem ezt a sokszínű, vidám multikulti kavalkádot. Egy cseppet sem hiányzik az otthoni lehúzó, pesszimista, zsörtölődő közeg, a nyílt rasszizmust meg már hadd ne is említsem.

A londoni élet árnyoldalai

Azért itt sincs bélbe töltött húspépből a kerítés. A lakásbérlés például Londonban egy rémálom. Pláne, ha normális helyen szeretne az ember lakni, nem valami gyanús bevándorlókkal elárasztott gettóban.

Első lakásunkat ismerős segítségével sikerült bérelnünk, egy kis lakást, ami egy öreg házból lett kialakítva. A kis lakásokat gipszkarton falakkal választották el, ami remek ellenszer a bezártságérzet ellen.

Nem volt okunk panaszra, hisz nem kellett másokkal megosztani a lakásunk, mint a legtöbbeknek, akik friss migránsként költöznek Londonba. De a szomszédból áthallatszó zajok miatt nem éreztük teljesen magunkénak a privát szféránk.

Rövidesen nagyot változott a helyzet. Én kaptam egy jobb lehetőséget cégen belül. Ez mar öltönyös munka volt, igazi előrelépés a karrierlétrán, Kedvesem pedig áldott állapotba került.

Azonnal nekiálltunk új lakást nézni, és elég hamar sikerült is megfelelőt találni. Úgy terveztük Anyukával, hogy Pocaklakó már mindenképpen az új lakásba, nyugodt körülmények közé érkezhessen haza. Eddigre sok kollégából igazi barát vált, a költözésnél rengeteg segítséget kaptunk.

A világ legboldogabb emberei vagyunk, mióta Babókánkkal együtt alkotunk egy családot. Mindezt egy nyugodt, csodaszép környéken lévő sorházban élve, nem is lehetnénk boldogabbak.

Ki lehet törni

Történetünk remekül példázza, hogy kis szorgalom, mások felé való nyitottság, és alázat segítségével igenis lehetséges kitörni, a Londonba kivándorlók 95%-kára jellemző ócska tömegszállás + vacak munka sablonból, amitől én is annyira tartottam az elején.

Párom szüntelen biztatása tartotta bennem a reményt, és hogy tudtam, igen is meg kell csinálnom. És sikerült is. Ehhez sokat segített, hogy rendkívül elszántan tökéletesítettem a nyelvtudásomat is.

Ennek köszönhető, hogy teljesen beilleszkedtünk és nem ragadtunk le egy tipikus kelet-európai vendégmunkás szintjén. Ez nagyon fontos, különösen most, hogy a UK kivált a mindenbe belekotyogó EU-ból végre, és visszanyerte önállóságát.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Ki gondolta volna pár héttel ezelőtt...? #brexit #coronavirus #uk

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: Romsics Balázs)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7815524106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csodabogár 2020.03.16. 08:07:23

Jó poszt. Kora reggel az egekben a vérnyomásom.:-(
Szerencsére körülöttem semmi se fojtogató és szürke, süt a nap, kék az ég, a kertben virágzanak a gyümölcsfák. Mindjárt megyek tornázni, ahol a biztos kedves és mosolygós tornászlányom majd alaposan megdolgoztat.

VikiDaniAroundAsia 2020.03.16. 08:30:55

@Csodabogár: bár minden magyar nyugdíjas így gondolkozna...

_z_ 2020.03.16. 08:41:16

A "pocaklakoert", meg a "baboert" (plane himnenmü letere) küldenek egy hatbalökest a poszternek.

Platonica 2020.03.16. 08:45:51

@Csodabogár: Jo tornaszast! Anyu majdnem ugyanezeket mondta, bar o csak egyedul 'sportolgat', pl most, hogy jobb ido lett, vegre ujra biciklizhet:)

adg 2020.03.16. 08:50:49

Szep poszt. Modoros kozhelygyujtemeny. :)

Csodabogár 2020.03.16. 08:56:04

@_z_: Nekem az is tetszett, ahogy a "Kedvesből" rögvest "Anyuka" lett.
Aztán Anyuka majd pár év mulva észre veszi, hogy van már másik kedves, mert normális felnőtt férfinek kedvesre van szüksége nem anyukára.:-)

Csodabogár 2020.03.16. 08:57:57

@Platonica: A bicikliről sajnos már rég lemondtam. Az elmult 50 évben mindig dombos környéken laktam, viszont sokat járok gyalog.

Golf2 2020.03.16. 09:12:00

@Csodabogár: Már nem sokáig lesz tornászlány,lakhelyelhagyási tilalom van már a cseheknél,még pár nap aztán másolunk ahogy eddig.

dikusz. 2020.03.16. 09:38:43

A bélbe töltött húspép, a nagybetűvel írt Kedvesem. Anyuka, Pocaklakó, Babóka, Párom szavak használatától kiráz a hideg, függetlenül attól, hogy férfi, vagy nő az illető.

Ha nem jól látom, akkor kérem a nálam illetékesebb érintettektől a helyesbítést: a posztíró néhány év után angolabb akar lenni az angolnál (az egészen utolsó bekezdés a 95% kivándorló lenézése). Azonkívül a megjegyzései kimerítik a visszafelé köpködés tényállását.

cattaneo 2020.03.16. 10:19:29

Hú posztoló, már nem fog sokáig tartani az idilli tündérálmod.

Arthamyr 2020.03.16. 10:25:13

@_z_: @dikusz.: Pocaklakó = alien. :)
+ @adg:
Ez olyan poszt volt, hogy elég volt látnom pár hozzászólást, hogy el se olvassam, köszi. :)

puhacica 2020.03.16. 10:31:55

nahat, itt-ott mintha en irtam volna! :D

adg 2020.03.16. 10:37:29

@Arthamyr: lehet, hogy ez volt az expocaklako baboca mamocaja papocapárjának utolso posztja, az elso par kommentet elnezve?

Na megyek, megnezek egy Bogyo es Baboca filmet, hogy helyretegye a kis lelkemet.

négyzet 2020.03.16. 11:53:47

Az különösen tetszik, hogy a posztolóék még kihasználták a szabad munkaerőáramlás EU-s előnyeit, majd az utolsó mondat már arról szól, hogy a UK végre megszabadult a "mindenbe belekotyogó EU-tól". Igazi k-európai a poszter, le se tagadhatná.

Platonica 2020.03.16. 12:17:32

@Csodabogár: Az legalabb annyira jo!

@négyzet: Majd lesznek me'g meglepetesek.

dikusz. 2020.03.16. 13:00:18

@négyzet: Igazad van, ezt gondolom én is.

_z_ 2020.03.16. 13:05:40

@négyzet: Emelett a bevandorlokat is kiosztotta parszor, miközben ö is az, anyukastul, babocastul...

dikusz. 2020.03.16. 13:20:33

@négyzet: @_z_: Nem volna rossz, ha megjelenne a posztoló, és reagálna a hozzászólásainkra.

SzZoole 2020.03.16. 13:47:50

@dikusz.: nem fog, kamusi a poszt :-)))

gabors 2020.03.16. 14:03:59

vegre egy jo kis Brexit poszt :-))))

Itt ma zarnak be mindent (New York City ) .... kezdek aggodni hogy ehen halunk hamarosn (de legalabb nem kell a virustol rettegni)

Joco5500 2020.03.16. 14:20:29

@_z_: @dikusz.: Orulok, ha csak ennyi a kivetnivalotok az irasomban. Felesegem nagyon kedveli a Pocaklako kifejezest, ugyhogy atragadt ram is, johetnek a kovek! :)

@Csodabogár: Gondolom nincs gyereked...

dikusz. 2020.03.16. 14:21:56

@SzZoole: Hát, hacsak az nem...
Úgy látszik erre(is) tompika már az agyam ebben a bezártságban.

dikusz. 2020.03.16. 14:27:19

@Joco5500: ÓÓÓ, jó napot neked.
Ahogy látod, nem csak ez a kivetnivalóm az írásodban. Ha tévesek a feltevéseim az általam feltételezettel szemben, megköszönném, ha azokra is válaszolnál. Van hibám, nem kevés, de ha tévesen következtettem a többiben, be szoktam ismerni, a tévedésem.

gabors 2020.03.16. 15:05:26

@dikusz.: hat bizony sok ilyen poszt volt szoval nem tudom hogy ezek mind csak soros altal fizetett alhirek vagy vannak akik igy gondolkodnak ereznek ...

amugy csak a brexit szavazas utan mentek igy akkor meg mindig csak kezdik tanulni hogy ott mi is van (pink kod es hasonlok) ...

amugy van akinek nagyon bejon London (vannak itt is) ugy tunik nem mosogatni mentek... :-) es ha valakinek helybol multi intezi munkat papirokat akar szallast jo biztositassal akko a pocaklako sem akkora ervagas (sot ilyen helyen a kar ingyenes gyerekorzo is lesz )

amugy sok sikert

gabors 2020.03.16. 15:27:42

@dikusz.: "@gabors: Ő a posztoló... @Joco5500:"

nyilvan neki is sok sikert ... pocaklakoval egyutt

nyuszigonosz 2020.03.16. 15:29:51

@Joco5500: Nos, ha már a hibákról és nemtetszésekröl beszélünk. :-)
Nekem olyan mindegy, mit írsz kis vagy nagy betüvel, kit hogyan szólitasz, az a te dolgod, de:
"
hogy a UK kivált a mindenbe belekotyogó EU-ból végre, és visszanyerte önállóságát.”

nos ez a mondatrész nem kellett volna. Nagyon nem.

Kezdjük azzal, hogy az Egyesül Királyság saját és szabad akaratából lépett be a harmadik !!!! kérésére - na mert kétszer lettek elutasítva :-) - az EU-ba.

Az EU nem belekotyog "szegény" E.Királyság dolgaiba, hanem vele együtt hozott olyan döntéseket, amibe a döntéshozatalkor ugyanolyan beleszólása volt ennek a "szegény" országnak is, söt pont az Egyesült Királyság igyekezett mindig is mazsolázni, döntést hozni, de nem betartani....- na pont ezért vétózta meg az elsö két belépési kérelmüket Charles de Gaulle francia elnök annak idején, mivelhogy az volt a véleménye, a britekkel nem lehet rendesen megegyezni mivel általában nem tartják be a megegyezéseket, harmadszor gyorsan akkor kértek belépést, mikor az meghalt. Egyszóval senki nem kényszerítette oket.

Továbbá: ha te nem egy EU tagállamból lennél és nem egy akkor még rendes EU tagállamba terveztél volna kiköltözni, akkor adott esetben nem lett volna belöle semmi, mivel pont egy EU-s szabály a szabad költözés és munkavállalás az, ami alapján te oda mehettél.
Igen, persze, emberek költöznek EU-n kívülre is, de: nem olyannyira egyszerüen, mint EU- belül. És hát ti sem EU-n kívülre mentetek.

Golf2 2020.03.16. 16:04:40

Off? Orbán feltalálta a csak délután ölő vírust! 15ig mindennap kinyithatnak a haver éttermesek.A többi ország biztos hülye hogy bezárta.A wizzair ís repked látom befele hozza a turistákat...

Golf2 2020.03.16. 16:14:05

Off.A veszélyhelyzet hatalmat adott a polgármestereknek, a szekszárdi fideszes Ács Rezső élt is vele...Meg a komlói.És majd sorban.Gyorsan egyedül visszavesznek minden hatalmat költségvetést...hihetetlen ezeket most is csak a pénz érdekli,velejéig romlott banda.

Joco5500 2020.03.16. 16:19:05

@gabors: koszi! Orulok, hogy vannak olyan kedves hozzaszolok, akik nem csak a lenyegtelen reszleteken lovagolnak, es ertik, mit akartam mondani.

Joco5500 2020.03.16. 16:19:06

@dikusz.: nezd, nem fogom magam egy kalap ala venni a tanulatlan K-europai bevandorlokkal, akik kis-Magyarorszagot akarnak csinalni maguknak helyben, a viselkedesukbe mar bele se megyek. Rossz hiret keltik a magyaroknak. Leirtam mellette azt is, hogy a tanult K-Europaiak viszont kemenyen hajtanak, ezt a reszt mintha atugrottad volna.
En itt eleget teszek bele a kozos kalapba ahhoz, hogy ugy erezzem, idevalosi vagyok, es az itteni baratainktol is ez a visszajelzes. "Angolabb az angolnal" - erre nem tudok mit mondani.

Nem tudom, mi a "visszafele kopkodes" azon, hogy leirtam, mennyire nem voltak idealisak a korulmenyek Magyarorszagon. Mi megtalaltuk itt a helyunket, ha te Mo.-on erzed jol magad, semmi baj vele, de engedd meg, hogy mi nem.

Joco5500 2020.03.16. 16:19:06

@Arthamyr: akkor meg minek szolsz hozza, ha el se akarod olvasni a posztot? Nem kell irigykedni, a sikerert sokat dolgoztam.
Pocaklako elott es utan is :)

Fringe minority with unacceptable views 2020.03.16. 16:19:15

@nyuszigonosz: meglehetosen egyszeru az EUn kivulrol munkavallalasit kapni, ha jo a szakmad.
Mi meg akkor mentunk a UKba, mikor meg a magyaroknak engedely kellett, az EU csatlakozas elott. Nem volt tul nehez.

Golf2 2020.03.16. 16:25:39

Off?Nem az a cél, hogy pótoljuk a kieső jövedelmüket, hanem azt kell tenni, hogy a munkavállalók bent tudjanak maradni a munkahelyeken.(megdöglésig)
Ha ki akarjuk fizetni a munkaadóknak az emberek jövedelmét, az megszorítás. De nem ez lesz,mondta ez a ....(Tehát fizetés se lesz, a közalkalmazottaknak pláne.)

SzZoole 2020.03.16. 16:47:48

@Joco5500: jónak szólsz be :-).

De szerintem ne gondold, hogy itt csak csóró/bunkó tanulatlan emberek kommentelnek, vannak akik jóval előtted kint voltak már és jóval előtted sikereket értek el, többek közt @Arthamyr: is ilyen :-)

nyuszigonosz 2020.03.16. 16:55:08

@Se vasalo se munka: Írod te is: ha jó a szakmád.

Nem mindenkié olyan jó, hogy azonnal költözhessen is és a szakmájában dolgozhasson -a poszt írója sem a szakmájában dolgozott.

Én magam is jó tíz évvel a 2004 elött költöztem Németországba.
Tudom, hogy lehetséges volt.
De nem volt ez a könnyüség ami az EU tagállamok polgárainak most van: szabad munkavállalás/letelepedés.

dikusz. 2020.03.16. 17:38:23

@Golf2: Ez azt jelenti, hogy a munkahelyedről hazaküldtek (ha jól tudom közalkalmazott vagy), és arra az időre, amíg nem vagy bent, nem kapsz fizetést? A főnökség nem mondott semmit?

Unokahúgom óvónő, fiam az egyik egyetemen IT-s, lehet, mindkettőjüknek dolgozniuk kell, még nem beszéltem velük. És van kolléganőm, ő kormihivatalban dolgozik napi tíz órákat, vele sem beszéltem még.

Arthamyr 2020.03.16. 17:58:58

@Joco5500: Szoktam itt beszélgetni emberekkel, néha a posztról, néha másról. Ismerek pár embert (vagyis inkább a regnevek által láttatott személyiségeket), és van, akinek adok a véleményére, így a posztot átugrom, ha épp van jobb dolgom helyette.

Amit dikusznak írtál, ott a mondanivaló és a módja kissé ellentétben van egymással, és azt és a nekem címzett választ elolvasva azt gondolom, mindenkinek jobb, hogy nem olvastam el a posztot...
Mindenesetre sok sikert kívánok neked, ami úgy tűnik, hogy a tanult, hajtós k-európaiaknak szinte adott, még a most is. Csak arra vigyázz, nehogy annyira telerakd a nagy közös kalapot, hogy kiszakadjon. Meg persze a kis aliennek is jusson tápra. :)

Golf2 2020.03.16. 18:04:41

@dikusz.: Semmi lóvét nem ad a közcsicskáknak eddig se adott sokat bármit megtehetnek a bandzsa megfenyegette a bankokat hogy amit ő kitalált kötelesek bevezetni,vérszemet kaptak a korlátlan hatalomtól...Akiknek nincs tartaléka azok lázadni fognak.

dikusz. 2020.03.16. 18:11:15

@Golf2: A fizetésről beszélünk, nem? Én azt kérdeztem (mert azt vettem ki a hozzászólásodból, hogy arra kérdeztél rá), hogy hazaküldtek benneteket a munkahelyedről, és nem fizetik ki a béreteket? A jutalomról, + juttatásról most nem volt szó.

sörm 2020.03.16. 18:16:25

@Joco5500: Őszintén szólva én azt hittem hogy a poszt egy közhelygenerátorral készült, ezek szerint te felvállalod.

Szerintem többeknek a hozzáállásoddal van bajuk, nekem mindenképp. Nagyon szép és dícséretes a siker, ehhez gratulálunk mindenképp! De elég nehéz elmenni az olyan részletek felett, hogy "Egy cseppet sem hiányzik az otthoni lehúzó, pesszimista, zsörtölődő közeg, a nyílt rasszizmust meg már hadd ne is említsem." Egy mondattal később pedig: "A lakásbérlés például Londonban egy rémálom. Pláne, ha normális helyen szeretne az ember lakni, nem valami gyanús bevándorlókkal elárasztott gettóban."

Most ez csak egy nagyon arrogáns ellentmondás volt a posztban. De ha az előző hozzászólásod idézem egyenesen kinyílik a bicska a zsebemben: "nezd, nem fogom magam egy kalap ala venni a tanulatlan K-europai bevandorlokkal, akik kis-Magyarorszagot akarnak csinalni maguknak helyben, a viselkedesukbe mar bele se megyek. Rossz hiret keltik a magyaroknak. Leirtam mellette azt is, hogy a tanult K-Europaiak viszont kemenyen hajtanak, ezt a reszt mintha atugrottad volna."

Hát nem tudom, szerintem baromság amit írsz. Annak hogy valaki beilleszkedik-e vagy sem, rossz hírét kelti-e a magyaroknak vagy sem nem sok köze van a képzettséghez. Anglián kívül talán éppen fordított köze van, a legtöbb mérnök, orvos és ITs ismerősöm pl. cseszett megtanulni az adott ország nyelvét, mert a szakmájukban elbodogulnak angolul. A kétkezi munkások meg beilleszkedtek. Nem mellesleg nincs olyan hogy tanult vagy nem tanult csoport, emberek vagyunk aztán kész. Hat éve egyetemen tanítottam, négy éve éjszakai műszakban dolgoztam egy gyártósoron. Most megint tanítok, de ha minden terv szerint halad 2-3 év múlva legalábbis részben visszatérek a fizikai munka világába. Az már rég rossz ha valakinek a végzettsége ad identitást... Attól hogy tanultál nem vagy több mint más. Az annyit jelent hogy valamihez jobban értesz mint azok, akiknek azon a területen nincs végzettségük. De attól nem vagy jobb ember, nem érsz többet. Ez üt át a posztodból, különb vagy az angoloktól, mert keményebben dolgozol, de ők legalább rendesek. Különb vagy a többi bevándorlótól, aki gettóban él, azoktól a magyaroktól akik otthon maradtak, azoktól akik kimentek de tanulatlanok.... Légy büszke arra amit elértél, úgy tűnik van mire. De miért gondolod hogy mindenki más hülye?

flydomi 2020.03.16. 18:17:33

Vajon a poszolo nyuszigonosz hsz-re miert nem valaszol?
Sok igazssag van benne,amit nyuszi irt.....Sokat koszonhetsz kedve sposztolo az EU-nak,aki megvedi jogaidat,es segitet abban,hogy europan belul oda koltoz,ahova akarsz.
Nem kivanok semmi jot 2021 jan.1-tol nektek....

Golf2 2020.03.16. 18:52:44

@dikusz.: Igen a fizetésről beszélünk,aki nem tud otthoni munkavégzést vállalni( nem fönök,stb) az nem kap fizetést egyelőre.Haza lettünk küldve.

Platonica 2020.03.16. 18:58:02

@sörm:
Ez megkapta a szemem: szabad megkerdezni, mit jelent, hogy 'ha minden terv szerint halad 2-3 év múlva legalábbis részben visszatérek a fizikai munka világába'?

dikusz. 2020.03.16. 19:07:24

@flydomi: Azt mondjuk én sem értem, mert tényleg válaszra méltó @nyuszigonosz: kommentje.

Én arra lennék kíváncsi, hogy a @sörm: kommentjére mit fog válaszolni. Abban pontosan, és töményen van megfogalmazva a posztolónak a válasz.

dikusz. 2020.03.16. 19:09:06

@sörm: Ez precízen, pontosan megfogalmazott válasz, bárcsak én tudnék így írni.

dikusz. 2020.03.16. 19:11:46

@Joco5500: Tökéletes választ adott @sörm, ezt akartam én is a neked címzett hozzászólásomban írni.
Kíváncsian várom a választ.

Csodabogár 2020.03.16. 19:42:58

@Golf2: Ne húzd fel magad fölöslegesen. Máshol is így kezdődött, aztán jött az egész nap. Itt is jönni fog és kész. Ez a vírus rendje.Majd elmúlik mint minden más szenzáció.

Csodabogár 2020.03.16. 19:50:56

@dikusz.: MIndenütt nagy a bizonytalanság, mert ugye dolgozni nem lehet, de mi legyen a bérrel. Erről kint is sok a nem vita, hanem a gondolkozás. Az én tornász lányom azt mondta, hogy ha be kell zárni, egy hónapot ki lehet birni.
Bár javában túlkoros célcsoport tagja vagyok, nekem nem a vírustól,hanem az azután következő gazdasági összeomlástól van horrorom.
Nálunk az önkormányzat keres önkénteseket, akik segítenek bevásárolni meg ilyesmi a mifélénknek. Mondják, hogy kérdezzék meg a szomszédjaikat és segítsenek,. Ezen jót kacarásztam, Nálunk a legfiatalabb lakó 78 éves, aztán megy 90 felettig, de köszönjük jól vagyunk.:-)

blackhairlady 2020.03.16. 21:25:40

@Joco5500: Joci, ez a poszt nagyon ott van :D Szerintem van egy kozhely generatorod es szepen osszegyujtotte neked, csak kopiznod kellett a Hataratkelonek.
Anyuka, baboka remelem jol vannak, vigyazz a munkahelyedre mert zivataros idok jarnak, nehogy vissza kelljen ternetek a Hazatokba :)

SzZoole 2020.03.16. 21:36:42

@Golf2: nem akarlak elkeseríteni, de a mi cégünk 7-14 nap teljes táppénzt fizet ha valaki elkapja a fertőzést, a feleségem cége is.

De mondok még egy érdekeset.

A feleségemet tavaly nyáron műtöttek ambulánsan a jobb lapockája alatt tálat ciszta miatt, 3 hét teljes táppénz.

December 2.-án a jobb kezét műtötték ínhüvely gyulladás miatt, 6 hét teljes táppénz.

Szar az élet a nyugaton mi :-)

Joco5500 2020.03.16. 21:39:26

@nyuszigonosz: Amikor a UK belepett az EU-ba, meg nagyon mas vilag volt. Ahogy egy masik kommentelo is irta, azelott se volt lehetetlen kijutni, valoszinuleg nekem se jelentett volna kulonosebb gondot. Az, hogy epp konnyebb lett kijutni az EU miatt, az egy szerencses helyzet, de a hianya nem akadalyozott volna meg a koltozesben.
Azert, mert valaki kihasznal egy lehetoseget, meg nem feltetlenul kell egyetertenie az elvvel.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2020.03.16. 21:57:01

Ritkán olvasom ezt a blogot, éppen azért, mert itt az alaphang az, amit ez a posztoló is szépen bemutat ezzel az írással: mindig a másik a hibás és külföldön egyébként is ugyanaz sokkal szebb és értékesebb, mert külföldi. Amúgy meg @sörm: +1.

Joco5500 2020.03.16. 21:57:30

@sörm:
Az nem rasszizmus, ha az ember nem akar olyan kornyeken lakni, ahol nyiltan aruljak a drogot az utcan, ahol napi vendeg a rendor, a mento, ahol a nyilt utcan agyonverhetnek, megkeselhetnek akar ejjel, akar nappal. En ezt kimondom. Szerintem sokkal alsagosabb az a hozzaallas, aki hirdeti, hogy milyen nyitott es elfogado, de kozben ugyanugy azt nezi, hogy a gyereke csak feherek koze jarjon iskolaba, es a szomszed is kizarolag közeposztalybeli angol legyen. Es ezek a dolgok a UK-ben sokkal melyebben gyokereznek, ez reszben vonatkozik az altalad felvetett masik dologra is.
Nem veletlenul kerik itt mindenfele elemzesnel az iskolai vegzettseget. Mas szokasaik vannak a magasabb vegzettsegueknek, es itt ez a normalis. Ha jol ertem, te nem a UK-ben elsz, ugyhogy ezt nem biztos, hogy teljesen atlatod kivulrol.

Nem a vegzettsegem ad identitast. De azt igenis latni kell, hogy csomo olyan magyar van kint valami vegzettseget nem igenylo munkan, aki 5+ ev utan se tanult meg angolul, aki mint mar irtam, a magyar kornyezetebol ki se mozdul, magyar boltba jar, tejfol miatt sir, es meg sorolhatnam. Kozben fennhangon hirdeti, hogy igy meg ugy hulyek az angolok, bezzeg a magyarok a legtalpraesettebb nemzet a vilagon, es ezen felbuzdulva probalja kihasznalni a kiskapukat. Na ezek altalaban nem a kepzett retegbol kerulnek ki. Nem csodalom, hogy az ilyenekbol elege van a briteknek is, legyen az lengyel vagy magyar vagy akarmi.

Az, hogy mas orszagokban mit csinalnak, az mas kerdes, en elsosorban UK-rol irtam, hiszen itt elek. De azert latok abban is kulonbseget, hogy valaki expat-eletmodot folytat, es mellette nem tanulja meg az orszag nyelvet, es az altalam vazolt csoportok kozott. De ebbe mar nem akarok belemenni.

somlobodog 2020.03.16. 21:57:58

Eu belekotyogas nélkül kis barátom otthon multizhatnal kedveseddel/Anyukaval és pocaklakoval együtt és toltogethetned a vizumkerelmeket a nyári nyaralasra. Egyébiránt gusztustalanul modoros az egész.

pitypanglepke 2020.03.16. 21:58:30

Nem all szandekomban megserteni a posztolot, de ekkora kamut eletemben nem olvastam. Aki elt kulfoldon legalabb 2 evet, az eletszeruen tud irni a mindennapjairol. Itt csak kamu kozhelyek vannak osszedobalva, valamilyen felsobbrendusegi baromsaggal.

Hangoztatja, hogy az anyagiak nem minden, kozben szinte csak arrol ir. Ez a 20p-s oraber-emeles masfel honap utan a koritessel akkora kamu, hogy csak na. Ket ev alatt bearamlott az orszagba 600e roman. Motivaltak, nagy reszuk minimal berrel is tokeletesen elegedett a plusz segelyekkel egyutt. Pont lesz...-jak, hogy te hogy dolgozol, jon helyedre 100 masik. Profit margin van, hello.

Kb. 3 eve vannak kint, es total beilleszkedesrol meg elszantan tokeletesitett nyelvtudasrol ir.
Hat nem tudom. A beilleszkedes (hova is?) messze lesz meg brit utlevellel a kezben is, a tokeletesitett nyelvtudasrol mar ne is beszeljunk. Ha sajat anyanyelvedet alaposan ismered, akkor hamar belathatod, hogy soha nem leszel azon a nyelvi szinvonalon angol nyelven. Mondjuk minimum a kulturalis kotodesu jelentestartalmak hianyozni fognak a nyelvi kifejezo eszkoztaradbol, es itt nem Arany Janos nyelvvedoi munkassagorol beszelunk...

Az oltonyos resznel az ember egy pillanatra megall, hogy elmormogjon egy udv a 100k+-s klubban dumat, de valahogy elmaradnak a szocialis erintkezesrol szolo anekdotak, a sz.r, "kotelezo", semmitmondo, ures talik a kollegakkal, amik nem 10 fontban vannak, a teged korulvevo emberek karakterologiaja, a rohadt magas adok, a rohadt draga es gyenge szolgaltatasokrol szolo anyazasok, vagy hogy hany brit kollega lepett le az elmult 3 evben kulfoldre, mert nem akarja jovedelme 40+% szazalekat segelylesokre, nulla egeszsegugyi szolgaltatasra, bbc-re kolteni. A tragyadek private pension-rol se hallunk semmit. Esetleg, hogy miert 400 font egy appointment fee Londonban. Az orankent tobb szaz fontot elkero ugyvedekrol sincs semmi, vagy eppen mondjuk a haziallatra most koltottel el, mondjuk 15k-t, de nem tudtak megmenteni, de azert kuldtek egy sorry for your loss 25p-s postcard-ot kezirassal alairva, de arra nem valaszoltak, hogy miert nem csinaltak a masodik kemo utan egy kib...tt biopsziat meg a second opinion utan se, egyebkent is total ignoraltak... Esetleg a rohadt draga tomegkozlekedes. Mennyi is egy annual season ticket?
Esetleg vmi sztori a 80-as evekben ragadt adohivatalrol? Mondjuk csekken kertek 10k-t es nem talaljak? Persze te banker's draftot kuldtel signed for 1st class.

Hogy Londonban ne lenne szurkeseg es fojtogato politikai legkor???

Szoval nem akarom megbantani kedves poszttolot, de leirasa nem eletszagu. Mindenesetre Pocaklakonak sikeres londoni eletet kivanok!

Joco5500 2020.03.16. 22:01:19

@blackhairlady: nyugodtan irogassatok meg a szurkalodo, semmitmondo kommenteket, lepereg rolam. Ha nem tetszik, lehet lapozni, vagy a koronavirusrol meg Orbanrol tarsalogni, a valtozatossag kedveert.

BlackBrick 2020.03.16. 22:03:46

@blackhairlady: ezt a fiokot feltortek, vagy mi van? Mar egy masik bejegyzesnel is volt egy hozzaszolas, ami biztos, hogy nem az ‘eredeti’ Blackhairlady stilusa...

sörm 2020.03.16. 22:08:10

@Platonica: Hosszabb távon kell egy kis átrendeződés a lelki békémhez. Élvezem a tanítást, de évről-évre ugyanazokban a kurzusokban hamar ki lehet égni, pláne a mi iskolánkban. Ez több éve az ország legerősebb gimnáziuma, ha iszonyú magas színvonalat hozol az business as usual, ha picit is nem 100%-ot adsz akkor a diákok azonnal kiakadnak. Köszönetet sosem kapsz, csak elvárások vannak. (Cserébe persze olyan a diákanyag hogy magasabb a színvonal mint egyetem első 1-3 évében.) Szóval a terv hogy részállásban tanítani, de valami olyanra is szükségem van, aminek azonnal látom az eredményét. Lefőzök öt kávét, kiszolgálok ötven vendéget, legyártok 40 poháralátétet, mindegy. Az hogy folyton kiteszed a lelked de nem kapsz vissza semmit elég demoralizáló.

blackhairlady 2020.03.16. 22:28:05

@BlackBrick: Oh, bocsanat, istenbizony az eredeti vagyok, lehet, hogy idegileg megvisel a virus laz es ez a stilusomra is ratette a belyeget :)))

blackhairlady 2020.03.16. 22:30:00

@blackhairlady: vagy ranyomta. Vagy mar asse tudom hogy kell irni :)))))

blackhairlady 2020.03.16. 22:33:10

@Joco5500: Orulok, hogy lepereg rolad, nem is erdemes foglalkozni veluk, csak nickek vagyunk itt mind, nem eri meg a magas vernyomast. :)

Fringe minority with unacceptable views 2020.03.16. 22:53:36

@pitypanglepke: Nekem nem csak semmmitmondo kollegai talakozasaim vannak. Ha neked csak olyanok vannak, akkor az kellemetlen.

egy 10Ks adotartozasnal az tax code-ot nem jol lottek be. Lehet egy egyszeri nagyobb bonusz miatt vagy buntetes miatt.
Nem sikerult utalni a hmrc-nek? Miert csekkeztel?

gabors 2020.03.17. 03:17:36

@Joco5500: "@gabors: koszi! Orulok, hogy vannak olyan kedves hozzaszolok, akik nem csak a lenyegtelen reszleteken lovagolnak, es ertik, mit akartam mondani.
"

na mar olyan tanult es angol vagy hogy eszre sem vetted a nem kis ironat .... ennyire nehez elfelejteni magyarul meg a gyanus bevandorlok kozott is ....

Amugy jo lehet sikeresnek lenni... majd gyere vissza 10 vagy 15 ev mulva is (vagynk tobben itt 20+ evvel magam 30 eve elek mar kulfoldon)

gabors 2020.03.17. 03:21:30

@SzZoole: nalunk 90% otthonrol dolgozik mar ...

ma jelentettek be hogy az allami es helyi kozigazgatasnal max 50% lehet egyszerre bent ...

es beszeltem valakivel aki Manhattenben lakik azt meselte hogy ijesztoen uresek voltak ma az utcak.... (itt nalunk mindig igy van mert egy alvo varos)

Ma a kormanyzo bezaratta az ettermeket barokat kaszinokat (DE elvitelre is lehet kapni alkoholt sot ami eddig kimondottan tilos volt hazhoz is szallithatjak a kajaval egyutt)

Platonica 2020.03.17. 09:34:12

@sörm: Koszi a valaszt! Ez tok jol hangzik! Marmint nem a dontes hattere, hanem a tervezett megoldas. Kieges ellen mindenkepp. Jo par ismerosom van, aki hasonloan csinalja, pl reszmunkaidoben problemas gyerekekkel foglalkozik, masik reszben pedig kerteszkedest vallal hazaknal (hozzank is o jar, onnan ismerem). Van olyan is, aki tanarkent dolgozott, mint te, es amikor x ev utan leadta az osztalyat, elment egy kis etterembe egy evre. Orvoshazaspar fel evre Nepalba, dolgozni ugyan, de nem a penzert, mert az nevleges volt ott. Tobbfele felallassal talalkoztam, de a motivacio hasonlo.
Azert az meglepett, hogy ennyire kevesse 'rewarding' a tanitas ezen az elit helyen, ahogy irod. Vajon a szemelytelenebb volta miatt?

dikusz. 2020.03.17. 10:59:35

@blackhairlady: Ugyan nem nekem írtad, de hadd reagáljak rá:

"vagy ranyomta. Vagy mar asse tudom hogy kell irni :))))) "

Ilyet csak eredeti nick tud írni. :)))

dikusz. 2020.03.17. 11:03:27

@gabors:
"ma jelentettek be hogy az allami es helyi kozigazgatasnal max 50% lehet egyszerre bent ..."

Ezmiez? A nedves ügyfél csak fél lábbal léphet be, vagy a dolgozók fele van csak az irodákban?

(*kéretik érteni az iróniát szmájli*)

adg 2020.03.17. 11:14:26

@pitypanglepke: csak ugy kivancsisagbol kerdem, hogy akkor ezek szerint londoniaban senki soha nem kap fizetesemelest? Nem tudon, en sose jartam a kozeleben sem, csak kerdezem.

Visszaemlekezve korabbi londonos posztokra, mar latom, hogy mind kamu, mert a felsorolt kriteriumoknak egy sem felel meg.

Apropo. Kedves ismerosom panaszkodott a rokakra. Te meg sem emlitetted oket, nyilvan kamu a kommented.

Na mindegy.

London2009 2020.03.17. 11:15:45

Nem olyan rossz ez a cikk. Ha a posztiro igy erez, am legyen. Pocaklakoert mondjuk valoban minimim 1000 feketepont.
Nekem csak az a gondom, hogy nehezen hiszem el amit ir. Jo helyen, szep kertes haz minimum 2000 font plusz 3-400 font rezsi. Bevasarlas egy csaladnak 4-500 font havonta. Utazas vagy ha van auto, legalabb 2-300 font. Alapkiadas igy minimum 3-3500 font havinta. Ha jol ertelmezem a feleseg nem dolgozik, miutan nem irta. Igy hogy valoban jol eljenek kellene egy 5 de inkabb 6000-es bevetel. De vegulis lehet, hogy van, ki tudja.
Nezze meg a kollegakbol lett baratokbol mennyu marad 3-5 ev mulva. Nekem maradt 3 es talalkozunk egy evben mondjuk ketszer. Mindenesetre good luck!

London2009 2020.03.17. 11:17:12

@pitypanglepke: nem volt pet insurance? Nagyon sajnalom, reszvetem. Legnagyobb remalmom, hogy valami tortenik a kiskutyammal. :S

adg 2020.03.17. 11:18:01

@Se vasalo se munka: a te haziallatod se kapott harmadik kemot, csak ketto utan kepeslapot?

gabors 2020.03.17. 13:03:23

@dikusz.: "Ezmiez? A nedves ügyfél csak fél lábbal léphet be, vagy a dolgozók fele van csak az irodákban?"

tobb mindent is jelent:

1. ahol lehet otthonrol dolgoznak hiszen nem mindenki dolgozik kozvetlenul az ugyfelekkel (mint te is tudod)

2. ezenkivul lepcsozetesen dolgoznak vagyis nem mindenki van egy idoben az irodaban

3. a kormanyzo es az itteni jaras fonoke pont azt kerte hogy aki tudja es amit lehet "online" ba intezzek az emberek ami nem surgos azt ne most intezze.

4. csomo dolgot akar telefonon is lehet intezni.

5. ado ugyeket CSAK "drive-thru" keresztul lehet most intezni... magyarul kocsival beallsz es ugy intezed mint McDonalds. ... illyen eddig is volt de nem tudom hanyan hasznaltak...

6. ja es ugyfel kedves nem idot tolteni menjen ha lehet es vannak eleve olyan szolgaltatasok amiket helybol be lehet zarni konyvtarak muzeumok szaunak konditermek ... ja meg stadionok

vagyis van egy csomo lehetoseg erre csak akarni kell

gabors 2020.03.17. 13:15:41

@pitypanglepke: "Mondjuk csekken kertek 10k-t es nem talaljak? Persze te banker's draftot kuldtel signed for 1st class."

hat ebben azert te vagy a hunnyo ilyen osszeget eleve csak csekkel kuldenek (nem bank draft/"money ordered"-t) azt sem hiszem hogy ott nem lehet atutalni... de ha eppen nem akkor csak ajanlott felnott alairas kotelezo modon kuldenem persze azt tobb mint 1st class mail itt meg olyan is van hogy jon vissza zold kartya datummal alairassal pecsettel mert 10k-nel azert erdemes $10-os modon kuldeni egyszer egy evben .... (en ennel joval kisebb osszeget szoktam kuldeni ev vegen mert bar self-employed vagyok a negyedeves ado eloleget RENDESEN fizetem bonus/fizetes emeles vagy barmi egyebb jovedelm emelkede eseten tobbet)

blackhairlady 2020.03.18. 04:56:01

@dikusz.: Ugye? Mondom én, hogy én vagyok én :))

dikusz. 2020.03.18. 08:48:22

@blackhairlady: Igen, igen! Te vagy az, vagy mégse?
Mostanában olyan határozatlan vagyok. Azt hiszem.. :)))

pitypanglepke 2020.03.22. 11:29:00

@London2009: Lenyegtelen, hogy van -e pet insurance. A kerdes az, hogy meg tudjak -e menteni vagy sem.
Egy biztositasi kotvenyhez azert nem kell tul nagy remenyeket fuzni, mar amennyiben financialis problemak merulnek fel egy kezeles/diagnosztikai mod keresevel kapcsolatosan.

Sajnos a rak nem kimel senkit sem legyen az ember, macska, kutya...

Hazi kedvencek diagnosztizalasa/gyogyitasa igy is elegge megterhelo szervezetuk szamara, hiszen altalanos altatas nelkul szinte semmit se tudnak tenni, ahhoz pedig viszonylag stabil allapot szuksegeltetik.
Az intensive care unit sokkal kezdetlegesebb az emberekehez kepest. Ne varjad, pl. hogy intubaljak, lelegeztetore tegyek oket. Igy is pl. pleural effusion gyakran okoz halalt emberek eseteben, pedig nem kene. Lasd, most a covid kapcsan is mennyien halnak meg...

A kutyusok eseteben a vezeto raktipusok a lymphoma es az osteosarcoma mellett a kulonbozo borrakok, a hemangiosarcoma, vagy eppen az anal gland adenocarcinoma...
Elsodleges tudorakot sokszor veletlenul fedeznek fel akar rontgen leleten, barmifele tunet nelkul, bar ez igaz lehetne emberekre is...
Sajnos hosszu a lista....

Jotanacs. Ha ne adj Isten, barmilyen hasonlo problema jelentkezik - remeljuk soha -, es kezeltetni akarod, akkor meg az altatas alatt beszelj at minden lehetseges diagnosztikai modot a kezelojevel telefonon, es vegeztesd is el azokat, hogy minel pontosabb kep legyen, es minel elobb megkaphassa a neki megfelelo kezelest! Nem mellesleg, nem biztos, hogy terhelheto lesz a kozeljovoben egy ujabb alt. altatassal/vervetellel.
Sajnos az eppen ugyeletes szemelyzet sokszor nem kepes elvegezni adott invaziv beavatkozasokat, es ezt nyilvan nem fogjak az orrodra kotni...
Sajnos sok esetben egy kivalo verkep sem garancia semmire, bar ez inkabb a cicakra jellemzo.
Az eredmenyek birtokaban erdemes masodvelemenyt kerni, a kezelesi terv elott/alatt. Angliaban kotelesek kiadni az osszes dokumentaciot, fizettel erte. Tapasztalat az, hogy hatarozottsag es agresszivitas szuksegeltetik, ha nem akarsz sokat varni rajuk. Nyilvan insurance eseten picit komplikaltabb... Ehhez egyebkent nem feltetlen kell a kis kedvencet magaddal hurcolni, ha a stressz minimalizalasa elsodleges tenyezo...
Fontos, merlegelendo szempont meg, hogy a haztartasban elok pszichikailag kepesek -e kezelni a szituaciot.

Sok boldogsagot a kutyusoddal!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása