oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 10. 06:30,  Nem értem, miért költöznek haza 192 komment

2020. március 10. 06:30 Határátkelő

Nem értem, miért költöznek haza

Azt mondják, a nemzetközi statisztika szerint minden tíz határátkelőből négy hazaköltözik. Nos, a mai poszt szerzője, Péter szinte biztosan nem lesz közöttük, hiszen, mint írja, nem is nagyon érti, miért döntenek egyesek a Magyarországra (vissza)költözés mellett.

Hazaköltöztél vagy ellenkezőleg, te sem érted azokat, akik hazaköltöznek? Írd meg a véleményed a hataratkelo@hotmail.com címre!

koltozes_flickr_com_cambodia4kidsorg.jpg

„Nem értem az embereket.

Habár csodálom, de nem értem őket.

Az utóbbi időben egyre több cikket olvasok itt olyanoktól, akik vissza-, hazaköltöztek Magyarországra. Habár ez nem mondhatni földöntúli dolognak, egyszerűen nem értem őket. Úgy érzem így tizenhárom év után, hogy én erre képtelen lennék.

Az elmúlt öt évben mondjuk gyakran járok haza, szüleimet és barátaimat látogatni és minden egyes alkalommal, csak erősödik bennem az érzés, hogy anno igenis jó döntést hoztam és ez már nem az, ahova én visszavágyom.

Természetesen vannak családi tényezők is; nem fiatal és/ vagy már nem teljesen egészséges családtagok/ szülők/ rokonság,- az ember próbál a lehetőségeihez mérten minél több időt eltölteni velük.

Mindemellett, valaki, aki nem mosogatni ment ki – elnézést, nem lebecsülendő dolog semmilyen becsületes pénzkereseti forma, de igenis nagy különbség van segédmunkából vagy sok éven át tanult szakmából történő megélhetés között-, hanem szakmájában elért komoly dolgokat és utána látszólag egyszer csak hazamegy, nem értem.

Mi van az így gondolkodók fejében?

Meghozott egy döntést, hogy kiköltözik. Kitartott mellette, kőkeményen kilépett a komfortzónájából nap mint nap. Fejlődött emberileg, szakmailag. Kitartásának és kemény munkájának köszönhetően előrébb és előrébb jutott. Elfogadottá és elismertté vált.

Jól ment sora, boldog volt a család, jó helyre jártak a gyerekek suliba. Normális szociális életük volt. Majd egyszer csak úgy döntenek, hogy ebből nekik elég volt és hazaköltöznek.

Haza, avagy vissza oda, ahol korábban együtt döntötték el, hogy ez nem jó, élhetetlen és elfogadhatatlan, ezért elköltöznek valahová, ahol a hasonló problémákkal nem találkoznak.

Komolyan szeretném megtudni, hogy mi van egy így gondolkodó ember/család fejében. Az volt az elhatározás, hogy mondjuk három évre megy ki, már három és félnél tartanak, ezért akkor ha törik, ha szakad vissza kell menni?

Hiányzik a család és a rokonság kvázi otthon hagyott fele?

Hiányzik a magyar konyha?

Az egész egyszerűen csak pénzkeresetről szólt, megvan a lakásra/házra való és akkor már haza lehet menni?

Honvágya van?

Totálisan idegen volt számára az adott társadalom és soha nem is akart hosszú távra tervezni?

Csak egy kaland volt az egész?

A honvágy

Azon gondolkozom most írás közben, hogy nekem volt-e valaha honvágyam, ami szerintem nagy részben nevelés és neveltetés kérdése.

Szüleim munkából kifolyólag sokat utaztak, ahova lehetett engem is magukkal vittek, megpróbálták megmutatni a világot, annak jó és árnyoldalait. Habár sosem biztattak arra semmilyen formában, hogy költözzek el Magyarországról, de nem is neveltek úgy, hogy a Szózat első és utolsó versszaka szerint kéne élnem.

Ezzel szemben ott volt mondjuk az általános iskolában az egyik tanító nénink. Temperamentumos, hatalmas szívű nagyasszony, aki a legjobbat akarta nekünk, de kicsit a szélsőségek jellemezték.

Előszeretettel belevitte a politikai nézeteit a mindennapi oktatásba és rendszerint mindegyik alkalom úgy végződött, hogy totális átéléssel ordította, hogy „itt bizony élnünk, halnunk kell”, mert ez az egy hely a világon, ahol mindig otthon vagyunk, „kötelességünk itt is maradni és itt boldogulni”.

Ekkor voltunk 9-10 évesek. Sokat nem értettünk ebből, csak azt, hogy ez az elvárás, hogy otthon legyünk, hát akkor miért mennénk mi bárhova máshova?!

Ott tartottam, hogy nem értem azokat az embereket, akik meghozták a döntést és meglépték a szükségeseket annak érdekében, hogy egy új helyen, más országban a nulláról felépítsenek valamit, azaz az életüket.

Majd X idő elteltével úgy döntenek, hogy hazajönnek. Igazából mit gondolnak, hogy mi lett más, mi változott? Mi az, ami korábban zavarta őket, amiért elmentek, de mostanra úgy érzik, hogy ez nem zavarja már őket?

Magyar ember csak Magyarországon boldogulhat?

Azt tudom, hogy nagyon sokan, akik nem mennek el, vagy soha nem is hagyták el szűk életterüket, azok biztosan nem értenek minket, mert akár itt, akár más fórumokon nem egyszer hangot adtak ezeknek a gondolatoknak.

Bérrettegő, prostituált (mert ugye a több pénzért ment ki), adórettegő, hazaáruló, tehát aki elment az nem is magyar és többet vissza ne jöjjön és még sorolhatnám. Ezeket mostanában is elég sok helyről visszahallani még.

Tizenhárom év alatt négy ország. Négy különböző mentalitás, négy különböző kultúra, négy különböző értékrend, négy különböző lehetőség, igy foglalható össze egy mondatban legegyszerűbben. Jó vagy rossz nincsen. Vagy fekszik valakinek az egyik és hajlandó beilleszkedni, vagy nem.

Sajnos egy jó ideje felütötte a fejét a magyar médiában, hogy magyar ember csak Magyarországon boldogulhat. Habár személy szerint ezt a retorikát merőben gusztustalannak érzem, az a helyzet, hogy a nagy számok törvénye értelmében, ez még mindig igaz.

Kérem, tessék megmutatni azt a kultúrát, ahova az átlagmagyar be tud illeszkedni. Nem, nem arról a pár százezerről beszélek, aki erre képes és hajlandó. A nagy átlagról, vagy inkább az összes többiről.

Él ott 10 millió ember (általánosítás), akik nem máshova, de a saját országukba alig integrálhatók be. 10 millió ember, akiknek nem a tolerancia, hanem már a „véleménykülönbség elfogadása” az idegen szavak szótára szintjére lépett, akik egyetlen lehetséges utat, ötletet, elképzelést képesek és hajlandók elfogadni, a sajátjukat.

Minden mást megvetnek, elítélnek és a legapróbb nüansznyi részletek miatt gyűlölködnek egymással. Mondom egymással, nem hogy valakivel, aki máshonnan és más kultúrából származik.

Így aztán tényleg elmondható az, hogy a magyar csak magyar földön boldogulhat, mert ezt sehol máshol nem tolerálják, azonnal nagy ívben küldik el az ilyen embert.

A letört lelkesedés

Amikor először el-el mentem az országból, akár kisgyerekként, akár amikor először indultam el bő tizenhárom évvel ezelőtt, akkor bizony hazaérkezésnél ott volt bennem valami izgatottság.

Vajon mi fog fogadni? Vajon mi változott? Vagy mit fogok érezni? Vajon hogy fognak hozzám állni? Vajon a házinéni mi fog szólni? Vajon mit fognak mondani, amikor elmesélem, amiket láttam? Ezt honvágynak nem nevezném, inkább izgatott kíváncsiságnak.

Ez a lelkesedés persze elég gyorsan le lett törve. Az ember megtanulja, hogy kinek mit lehet és mit érdemes mondani. nyilvánvalóan nem ugyan azt válaszolom ugyan arra a kérdésre, hogyha a gondnok néni kérdezi meg, vagy ha a professzor úr.

Igazából az évek teltek múltak és nagyjából azon felül, hogy pár ember született és pár ember meghalt, soha semmi nem változott. Mindig ugyan abba a környezetbe, érába jöttem vissza és habár megpróbáltam szétnézni a városban meg az országban, 1-2 apróságtól eltekintve minden ugyan az maradt.

Ez csalódás, pláne amikor az ember elkezd világot látni és felfedezi, hogy máshol más helyeken hogy mennek a dolgok vs otthon hogy mennek.

Tökéletes hely/ország viszont tényleg nincsen

Sehol a világon nem tökéletes semmi. Se az oktatás, se az igazságszolgáltatás, se a média, se a rendszer. Azt kell eldönteni, hogy kinek mi a fontos, mi az értékrendjébe passzoló környezet. Hol képes a komfortzónáját tágítani és elfogadni új meg más dolgokat és mi az, amihez már valóban kompromisszum szükséges.

Mai fejemmel visszagondolva azt tudom elmondani legőszintébben, hogy habár közel sem voltam megelégedve az otthon tapasztalat dolgokkal, nem gyűlöletből mentem el. Ez pedig fontos, mert aki így indul útnak, az soha sehol nem lesz boldog, sehol nem fogja megtalálni számításait, világ életében egy boldogtalan ember lesz.

Viszonylag hosszú és alapos utánajárásokat végezve úgy éreztem, hogy máshol jobbak lehetnek a lehetőségek számomra, könnyebben lehet érvényesülni és a kemény munkának meg lesz az eredménye és azt kell mondjam, hogy így is lett.

Az elmúlt években gyakran jártam haza, mindezt egy hölgy miatt, akivel mára már egy családot alkotunk és láss csodát, amikor választania kellett a magyar reality és a menjünk és éljünk boldogan között, az utóbbi mellett döntött.

Habár a munka és az élet, amit választottunk nagyon szép, bármikor jöhet egy olyan kényszer vagy hullám, aminek következtében akár elbocsájtanak, akár csak lépni kényszerítenek.

Kicsi lett az ország

Fontos megemlíteni, mert nagyon sokszor hallottam a „hazasunnyog” kifejezést és jelenleg elképzelhetetlennek tartom, hogy egy ilyen kialakult helyzet következményeként hosszútávon Magyarországra jöjjünk vissza!

Azt érzem, érezzük, hogy kicsi lett ez az ország. Nem a 93 030 km2 a kicsi, hanem fejben kicsi.

Nem tudunk azonosulni az ott tapasztaltakkal, az értékrenddel a világnézettel. Nem érzem azt, hogy oda tartozom és nem érzem egészségesnek azt, ami ott megy.

Talán a legjobban zavaró dolog az, hogy az emberek képtelenek elfogadni a véleményt és a véleménykülönbséget. Nem értik meg, hogy a világ attól szép, attól megy előre, hogy én azt gondolom, más meg azt és ebből lehet kihozni valamit, erre lehet építeni és megtalálni ezek közül a legjobbat, legoptimálisabbat.

Ezzel szemben a véleménykülönbség személyes sértés, egyetlen opciót fogadnak el, a sajátjukat és zéró tolerancia minden másra. Megy ez egészen kicsitől kezdve munkahelyi és politikai szintekig. Arról persze lehetne vitatkozni, hogy melyik és hol volt előbb, az igény erre vagy már a valós probléma.

…és akkor még nem beszéltünk komolyabb témákról, mint etnikai hovatartozás, vallás, politika, szexuális beállítottság, de nem is szeretnék, mert a helyzet kritikán aluli, amit mások ugyan így tehetetlenül, de látnak.

Zavaró a közlekedési kultúra hiánya is. Hogy gyalogosokat rendszeresen és többet csapnak el otthon gyalogátkelőkön, mint máshol, hogy az indexlámpa másokat gázadásra ösztönöz, nehogy eléjük kerüljön bárki is, hogy a mai napig tanítani kell a jobbra tartást autópályán mert úgy érzik sokan, hogy a belső sávba születtek… de leginkább, hogy még mindig annyira Balkán az ország, hogy közlekedési konfliktusokat ököllel akarnak megoldani nagyon sokan.

Sőt, sokszor nem csak a közlekedési konfliktusokat.

Elég egy kósza hír, és az internet mögé bújva sokszor a legszendébb ember és vért követel, gyilkolni akar és mindezt totálisan normálisnak, helyénvalónak érzi, mint önkéntes gyorsan ítélő egyszemélyes hadbíróság. Mindez Európa szívében, te jó Isten!

Habár tizenhárom éve nem nézek tévét, ez nem jelent semmit. Régen büszke voltam rá, hogy sehol nem köttettem be magamhoz adást, mára ez tényleg semmit nem jelent.

Nem kell a „magyar királyi 1-nek” mennie ahhoz, hogy a háztartásba beszivárogjon a szar. A média minden felületén ömlik.

Mindkét oldal unalmas

Az viszont határozottan zavart, hogy hiába kerestem, nem találtam otthon olyan hírportált, ami kihagyná az aktuálpolitikát és a gennyes fröcsögést, csupán a történésekről, érdekességekről számolna be.

A kormánypárti médiából jön a soros migráns soros soros migráns soros migráns migráns, az ellenzéki média meg fröcsögi, hogy ki mit lopott, csalt vagy hazudott, melyik kormánypári képviselő mit intézett, ki milyen pofátlan tendert nyert. Az igazság, hogy borzasztó nehéz szavakba foglalnom, hogy mennyire unalmas és mennyire nem érdekel egyik sem.

Mostanában nagy trend a populizmus és ennek az egyik következménye, hogy nem az számít, hogy mit mondtak, az számít, hogy ki mondja. Éppen ezért legyen politikus vagy egyszerű kislány dekoratív képekkel, ma már szinte mindenki influenszer, akinek népes követőtábora van és habár utálom ezt a szót, de amit az influenszer mond, arra hajlanak az emberek, legyen az bármekkora nagy baromság.

Gondolkodás, érvek és racionális meglátások nélkül vakon fogadnak el olyan marhaságokat, ami hajmeresztő. Mindezt sokszor iskolázatlan, tanulatlan emberektől.

Habár ez nagyon nem egyedi, mi több sok helyen ismert jelenség, ezt mégis okkal Magyarországnál említem. Ahol egy szűk réteg nagyon jól él és mindent lehet nekik, szinte bármit megtehetnek, de egy másik réteg, ami egy sokkal nagyobb réteg, él 120 ezerből.

Sokszor a kitörés lehetősége szinte egyáltalán nem látszik számukra, ezért elkezdenek olyan dolgok felé kacsintgatni, ami egy esetleges kivezető út lehet ebből a nyomorból.

Jobb esetben nem a livejasmin és a sugardaddy kereső az, de ott tartunk, hogy a mai fiatalság jelentős része az online baromságokban látja a jövőjét, hiszen előtte a borzasztó hiteles influenszer példa, aki kvázi ingyen és látszólag milyen jól él és mégsem kell ezért naponta kapálni menni.

Ugyanebben a társadalomban/országban hasonló gond a hirtelen sok pénz is. Akinek eddig nem volt, de most éppen lett, nem tudja kulturáltan kezelni. Azt érzik sokszor ezek az emberek, hogy meg kell mutatni, hogy a kivagyiságtól többek, hogy ocsmány viselkedéssel, trágár stílusban, többek lettek, mert megnőtt a bevételük.

Nem tesznek félre, csupán olyan dolgokra költenek, amik újabb kiadásokat generálnak számukra, és amikor véget ér az átmeneti jólét, eltűnnek ugyan abban a süllyesztőben, ahonnan korábban kikukázták őket.

Kisgyerekkoromban, a 90-es évek elején, amikor egy-egy politikus, képviselő, államtitkár megborult a gázos ügyeivel, akkor azt mondta, hogy hát ennyi volt, eddig tudtam lopni, behúzom fülem-farkam és lemondok.

Mára ez átalakult. Ma nyíltan csinálják, és amikor megborulnak vele, akkor nem, hogy lemondana bárki is, hanem pofátlan mód kihúzzák magukat és közlik, hogy igen, ez van, oszt’, közöd?

Az oktatás lebutítása

Az oktatást átalakítják, a 25 évvel ezelőtt szabad felsőoktatásért kiabálók ma ugyanezt ellehetetlenítik – mint amúgy mindent az országban, ami számukra nem szimpatikus -, nemzeti és nacionalista nézetekkel tömik tele a fejeket és egy nagyon szűk kört leszámítva, igazán nívós nemzetközi színvonalú oktatást alig érhet el a nagy átlag.

A nyelvtanítást lebutítják, így egyrészt még nehezebb lesz a későbbiekben elköltözni, másrészt ha nem érti a nyelvet, akkor nem fog külföldi oldalakat olvasgatni, ahol esetleg megírjak kishazánkról a történet másik felét is.

Nem hiába, nem a gondolkozó értelmiségi a cél, aki meglátja a problémákat és ha nem tud változtatni rajta, inkább elmegy, sokkal inkább a naponta testnevelés órára járó erős, nem túl okos, ámde parancsot kérdés nélkül követni hajlandó hazafi katona…

A hazafias érzelmek, gondolkodás, a hazaszeretet egyáltalán nem hátrány, mi több értékes tulajdonságok. A gond akkor és ott kezdődik, amikor úgy érzi valaki, hogy pusztán azért, mert mondjuk magyar vagy bármi más, pusztán azért jobb, több értékesebb a többinél, a másik nemzetnél, a másik embernél.

Sajnos, a történelem során láttunk már olyan embert, aki tömegek fölé állva szónokolt és úgy gondolta, hogy hozzá képest mindenki alacsonyabb rendű…

Szóval itt van ez az ország, ami amúgy gyönyörű és annyi pénzt kapott az Uniótól, hogy Európa élvonalában lehetne, mégis sereghajtó. Mint minden korrupt ország, ahol a javak jóval többe kerülnek, mint a környező civilizált országokban, ezzel szemben az emberek nagy része minimálbérből él, ahol a pénz egy szűk réteg zsebébe folyik, miközben mások aránytalanul megalázó körülmények között élnek.

Az egészségügy brutálisan ocsmány szinten, és habár szerencsésen megtehetem, hogy szüleimnek baj esetére megfelelő ellátást biztosítsak, nem vagyok biztos abban, hogy ez elegendő lesz.

Megfizetni csak azt lehet, ami létezik, tehát, hiába fizetek ki bármit, ha mondjuk éppen nincs megfelelő szakember, mert annak is elege lett a botrányos élet-körülményekből és elviselhetetlen mentalitásból, ezért már pár országgal arrébb operál.

A buta büszkeség netovábbja

Sok helyről úgy hallom, hogy a munkahelyeken a mai napig még mindig megy a „ha nem tetszik, akkor el lehet menni, de ha maradsz, akkor pofádat befogod, és csinálod” mondatok és mentalitás. Ami ugye a buta büszkeség netovábbja.

Nincs ember, ma már egy-egy szakit találni is olyan nehéz, hogy elmondhatatlan, irreális határidőkkel és kötbérek nélkül vállalnak csak el dolgokat, és akkor mindezek tetejébe jönnek ezek a mondatok nevezett főnököktől. (Mert ugye vezető és főnök között csak egy szakadéknyi különbség van.)

Igazából nem a havi 120 ezerért vagy ott, hanem, mert ez neked megtiszteltetés. Megtiszteltetés, hogy ott lehetsz, kifizetheted a számláidat, befoghatod a szádat és bejárhatsz.

Majd mindezekre tényleg rájön az, hogy elhitetik az emberekkel, hogy máshol nem jobb, mi több, máshol csak rosszabb, szóval érezzék nagyon megbecsülnek magukat és a helyzetüket, hogy a hónap végén, örülnek, ha még marad egy kis betevő. Aztán aki tényleg nem látott még mást, mindezt el is hiszi.

Az a magyar mentalitás, ami sok helyen él, hogy „ha egyszer innen elmész, soha többé vissza nem jöhetsz” csak hab a tortán. Ez meg ugyan az a félelemkeltés, mint ami a médiában megy. Ugyan az az ocsmány retorika, mint ami nagyon sok helyről folyik, hogy aki elment, az többet vissza se jöjjön, mert egy sem magyar.

Sokan nem is jövünk vissza

Az igazság az, hogy sokan nem is jövünk vissza. Engem a még élő rokonaim kötnek ide, más már nem igazán. Egy ideig volt bennem egy olyan kezdeményezés, hogy amit lehetett, Magyarországon vásároltam meg.

Az otthoni áfával és lehúzásokkal egyáltalán nem volt olcsóbb semmi, de úgy gondoltam, hogy ha már nem otthon élek, támogatnám a magyar gazdaságot, embereket, boltokat azzal, hogy azt az X mennyiségű pénzt otthon költöm el. Ez elmúlt.

Egyrészről nincs rám szorulva (vagy bármelyik határátkelőre) az ország, másrészről az ember nem eteti azt a kutyát, ami utána megharapja. Elnézést a bántó hasonlatért, nem tartok senkit kutyámnak.

Ellenben miért támogassam azt a gazdaságot, ahonnan utána hazaárulónak bélyegeznek, és azt mondják, hogy ne is jöjjek vissza. Oké, nem is szeretnék, de viszonylagosan értelmes ember módjára nem dobálódzunk szarral és nem utálkozunk látványosan. Pusztán, megyünk, élünk és boldogok vagyunk.

Egy darabig nagyon élt bennem az, hogy szerettem volna, ha a születendő gyermekem, ha nem is Magyarországra születik, de mindenképp beszélje a nyelvet, kapjon a magyar kultúrából és ismerje Petőfi és József Attila verseit is. Mára ez elmúlt.

Olyan élesen, hogy inkább óvni és távol szeretném tartani ettől a mentalitástól, nevezett gyűlölet kultúrától, minthogy ebben kelljen felnőnie.

Éles különbség van aközött, hogy én eldöntöm, hogy csendben elmegyek, és aközött, hogy elmegyek és az a reakció rá, hogy akkor többet ne is gyere vissza. Hát, nem tervezünk, köszönjük. Mert a történelem ismétli önmagát.

A következő választásokon sem valaki mellett, hanem valaki ellen fognak szavazni az emberek, amit vagy ugyan ezek nyernek meg, vagy egy más banda, de ők már vérszemet kaptak attól, hogy ezeknek mit lehetett, ezért ők is azt akarják majd, és a szép körforgás megy tovább.

Az emberek egymást fogják utálni azért, mert egymás ellen vannak uszítva, ugyan úgy minimálbérből fognak élni és ugyan úgy nem a valós problémákra és a fejlődésre fognak koncentrálni. Teszi mindezt az a nép, nemzet, tudat, akik amúgy a világban egyedülállónak és mindenkinél okosabbnak, műveltebbnek és többnek tartják önmagukat.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Las Vegas �: Judit #lasvegas #us #nevada #usa #amerika

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6815513082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sörm 2020.03.10. 07:32:25

Jézus, de szörnyű lehet a poszternek. Épp olyan militáns mint a kritizált tanítónője, de ő legalább valami pozitívben hitt (a hazaaszeretet végülis pozitív), még ha túl is tolta, a poszter meg csak gyűlölködik.

Maga is elismeri hogy nem követi a híreket, fogalma sincs mi történik az országban de azért jól megmondja a véleményét aktuálpolitikai kérdésekről. :) Magyarország mocskosul sokat fejlődött sok tekintetben és abszolút visszafejlődött más tekintetben nagyon rövid idő alatt.

De válaszolva az eredeti kérdésre: mi 2004ben érettségiztünk, mindenki továbbtanult, tehát a válság legrosszabb 1-2 évében léptünk be a munkaerőpiacra. Nem volt 10. érettségi találkozó, mert 26 a 32ből (!!!!!) külföldön volt. 2 svéd, 3 német, 1 osztrák, 2 dublin, többiek anglia. A 15. találkozó tavaly volt. Hatan vagyunk még mindig külföldön, a többiek visszamentek. Angliában egyetlenegy sem maradt!!!! Az én osztályomban (nem biztos h ebből kell általánosítani) egyértelmű: Anglia szuper volt fiatalon, családot alapítani Magyarországon ma sokkal jobb. Ahogy jöttek a babák települtek vissza, pedig mindenki diplomás, ha nem is mindenki a szakmájában dolgozott, de nem "mosogattak." Német-osztrák-svédek maradtak, a többiek hazamentek. Orbánnak vannak okos húzásai is. Tudom, korrupció, miegymás, nekem sem sokkal szimpibb mint az emberek többségének itt, én is ellene szavazok, de elég primitív az a politikai felfogás hogy akkor most minden szar otthon. Van ami sokkal jobban működik mint Angliában/Svédországban. Van ami Orbán erénye, van ami az EUs pénzeké, és kétségtelenül sajnos sok mindenben visszafelé haladunk mint szeretném. De hogy minden szar meg Balkán? Na tessék elmenni a Balkánra, meglátjuk Budapest nyugati nagyvárosnak tűnik-e Belgrád meg Szófia után.

Golf2 2020.03.10. 07:55:33

@sörm: Orbánnak vannak okos húzásai is...1et mondjál!

2020.03.10. 07:57:17

"kapjon a magyar kultúrából és ismerje Petőfi és József Attila verseit is"

he-he, az en gyerekeim Matyas Kiralyrol sem hallottak. De nem bosszubol, egyszeruen nem latom miert kellene oket untatni ilyenekkel,

IT Knight 2020.03.10. 08:03:21

@Golf2: pl felvitagoztatta a gazdasagot, miutan az elozo kormanyok eladositottak minket es rohantak az IMF-hez kiarusitani az orszagot. Masik pelda: nem olbe tett kezzel varja, hogy kihaljon a magyarsag, hanem van csaladpolitika, nemzetpolitika.

IT Knight 2020.03.10. 08:03:22

Azért, mert Magyarország a hazám, és ha hiszed, ha nem, én tényleg kalandvágyból jöttem ki.

Nagyon tetszik London és az Egyesült Királyság, de ez akkor sem a hazám.

dikusz. 2020.03.10. 08:15:36

@Rayovac: Előbb küldtem el, mint szerettem volna, félbemaradt a mondandóm, de neked szólt.

Tehát az általam legjobbak közé sorolt népmesék közé tartozik a "Mesék Mátyás királyról", a "Magyar népmesékkel" együtt.
Felnőttként is lekötöttek, és a mai napig szívesen nézem ezeket a meséket. Egyszerűen azért mesélhettél volna a gyerekeidnek róluk, és a többi (Vízipók, Frakk, Pom-pom, stb) mert kedves mesék.

Arthamyr 2020.03.10. 08:38:14

"Habár csodálom, de nem értem őket." - Hogy lehet csodálni, amit nem értünk? És egyébként is, ebben mi a csodálatra méltó?

Mint egy hamarosan hazaköltöző, az alábbi két kérdésre adott kb. igenlő válasz jelentős része a motivációnak:
"Az egész egyszerűen csak pénzkeresetről szólt, megvan a lakásra/házra való és akkor már haza lehet menni?"
"Csak egy kaland volt az egész?"
Emellett még van a család, barátok, akik ugyan nem hiányoznak, de azért jól érezzük magunkat velük és ez kölcsönös.

Másrészt 13 év alatt 4 ország után legalább azt megérthetnéd, hogy egy költözés nem végleges, szerencsére szabadon oda lehet menni, ahol jól érzed magad, egy visszaköltözés is csak ennyi, semmi több, nem jár több elköteleződéssel. Sőt, ha saját ingatlanban lakik az ember, akkor Európában belül az egyik legkisebb elköteleződéssel.

Amúgy a poszt mondjuk max. 25%-ával egyet tudok érteni, a többit vitatnám, de minek? :)

BlackBrick 2020.03.10. 08:51:33

Ahogy a kikoltozesnek, ugy a hazakoltozesnek is millio meg egy oka lehet - szerintem.
Szerencsere poszternek nem is kell megerteni senkit aki ide-, vagy odakoltozik, mindenki el tudja donteni maganak :)

Hari Seldon 2 2020.03.10. 08:53:12

Sok jó megállapítás van benne. Egyébként meg rövid válasz, leginkább az aki racionálisan dönt, az nem megy vissza.

Arthamyr 2020.03.10. 09:02:13

@Hari Seldon 2: He? Ne mondd már, hogy pl. te (vagy a kintmaradók 99%-a) racionálisabb döntéseket hoz(ol), mint én... :D

Annak, hogy valaki előre megmondja, hogy márpedig ő sohasem költözik vissza, már eleve erősen vitatható a racionalitása. Ez vagy jövőbelátás, vagy valami probléma miatt lehet, és mivel az első nem túl elterjedt, a legtöbb esetben marad a második.

dikusz. 2020.03.10. 09:20:55

@Arthamyr: Miért lenne vitatható a döntés racionalítása? Mondom ezt itthon élőként...

Ha valaki felszámolt mindent itthon, családot alapított kint, miért ne lenne észszerű, ha nem akar hazajönni sose?

Arthamyr 2020.03.10. 09:44:00

@dikusz.: Nem az az irracionális/ésszerűtlen, hogy valaki nem költözik haza, ennek lehet létjogosultsága, és nem is ezt írtam. Az viszont, hogy valaki azt előre eldönti/kijelenti/megfogadja, hogy monjduk a hátralévő 30-70 évében biztos, hogy nem tesz ilyet, igen. Felszámolhat mindent, nem kell rá törekednie, ez mind rendben van, de egy ilyen elköteleződés teljesen feleslegesen limitálja a jövőbeli választási lehetőségeket. Ki tudja, mi lesz évtizedek múlva?

sörm 2020.03.10. 09:45:23

@Golf2: Ha célja a népességfogyás megállítása a családpolitikája okos húzás nem?

dikusz. 2020.03.10. 09:48:55

@Arthamyr: Mondjuk ez is igaz.
Lehet példa erre a te eseted is? Amikor kiköltöztetek is benne volt a pakliban, hogy x idő múlva hazajöttök, nem mondtad azt, hogy én aztán sose?
Ahogy az sem biztos, itt is maradtok.

Arthamyr 2020.03.10. 09:57:53

@dikusz.: Így van. A terv pár év volt, de ugye elég nagy butaság lett volna ezt így előre eldönteni, hogy akármi történjék, pontosan x év után visszatérünk, nem előbb, nem később.

@sörm: A "családpolitikájáról" majd pár évtized múlva lehet ítéletet mondani, de egyelőre nem kezdett el robbanásszerűen, a fejletlen országokat megszégyenítő módon szaporodni a magyar nép, cserébe jó sokba kerül. Egyelőre inkább beírhatjuk a szavazatmaximalizálás rubrikába, de legalább visszaad valamit az adófizetőknek, és talán a megfelelő részüknél köt ki.

Arthamyr 2020.03.10. 10:00:57

@dikusz.: Egyébként még most sem tudom pontosan, mikor költözünk haza, pedig nagyon valószínű, hogy idén, sőt, pár hónap múlva. De tök felesleges mesterséges határidőkkel (meg mindenféle egyéb korlátozásokkal) szivatni magunkat, pont eleget ránk kényszerít a minket körülvevő világ.

fhdgy 2020.03.10. 10:10:48

Hogy miért jön valaki haza, én sem értem.

De van egy nagyobb problémám is: azt sem tudom megérteni, hogy én miért jöttem haza!

Egyetlen választ tudnék csak rá adni, azt, hogy hülye voltam!

A hülyeségemért meg is fizettem. Hosszú volt a böjt, a szenvedés.

Azt elmúlt két-három év már úgy-ahogy rendben van, de előtte tényleg szenvedés volt.

sörm 2020.03.10. 10:13:40

@Arthamyr: Ez mind igaz, persze. Szerintem hosszú távon javítani fogja a statisztikát, ha meg nem is fordítja, majd kiderül. Hogy megéri-e költségeket az attól függ honnan nézzük, Orbánnak biztosan, az országnak majd meglátjuk. :)

Platonica 2020.03.10. 10:17:18

@sörm: Hasonlo gondolatok kavarogtak a fejemben olvasas kozben... Plusz me'g annyi, hogy micsoda szuklatokoruseg kell ahhoz, hogy mindenki, aki eljott, elhetetlennek vagy elfogadhatatlannak latta Mo-ot. Nem csoda, ha nem erti az embereket...
Nem tudom, OP ismeri-e belulrol az orszag oktatasat, ahol el, a fiatalok mentalitasat, miben hisznek, kit kovetnek, mennyire befolyasolhatok... vagy ott is csak demagog altalanossagok puffogtatasaban merulne ki a velemenye...

@Arthamyr: Pont ez jutott eszembe, hogy mitol ennyire ve'resrongy egy Mo-ra koltozes? Sokkal tobb racio van benne bizonyos szpontbol, mint A-bol B-be, B-bol C-be, stb.

Ja es a kedvenc mondatom:
"Az a magyar mentalitás, ami sok helyen él, hogy „ha egyszer innen elmész, soha többé vissza nem jöhetsz” csak hab a tortán."

Kedves Peter, fura, h pont te talalod felhaboritonak, amikor vegig ezt probalod magyarazni, onigazolni a posztodban. Erdekes, en jo par ev kf-on eles utan sem futottam bele ebbe a 'mentalitasba', csak hasonlo forumokon olvastam rola.

London2009 2020.03.10. 10:42:36

@sörm: igen, ez nagyon gyakori, hogy amint megszuletik a gyerek hazakoltoznek. Ez szerintem teljesen ertheto egy magyar par eseteben. Itt Angliaban horribilis osszegbe kerul a gyerekfelugyelet, majd az oktatas. Ezzel szemben Mo-n ingyen van. Plusz ugye ott vannak a nagyszulok, testverek, baratok stb. Az mas kerdes, hogy szerintem a gond akkor kezdodik amikor a gyerek bekerul az altalanos suliba. Na en a magyar oktatasi rendszert inkabb kihagynam.

Golf2 2020.03.10. 10:46:09

@sörm: Ha célja a népességfogyás megállítása a családpolitikája okos húzás nem?...Épp hogy miatta fogy a magyar többség! Sokan miatta húznak el,a többit meg elintézi a kivéreztetett egészségüggyel,a tönkretett forinttal,stb.Nagy ívben leszarja a népességet max. az adófizetés miatt figyel rájuk.

Golf2 2020.03.10. 10:48:08

@IT Knight: felvitagoztatta a gazdasagot...a sajátját meg a csicskáiét.Ennyit még senki nem lopott ebben az országban.

sörm 2020.03.10. 10:53:11

@London2009: Lehet hogy 6-10 év múlva mennek vissza? Vagy egy harmadik országba, ahol jobb az oktatás mint Mo vagy UK? Majd kiderül ez is.

zsonyesz 2020.03.10. 10:54:13

Ezzel a témával csak az a baj, mint ami a hozzászólásokon is látszik. Aki haza szeretne menni, az ő világába úgysem illik bele ez az írás. Aki kint marad, ő pedig ha nem is teljes egészében, de részben egyet fog érteni.
Mindenki azt a véleményt érzi magáénak, amivel megerősítheti a saját döntését.

Platonica 2020.03.10. 10:55:37

@zsonyesz: Nem feltetlenul. Vannak azert, akik tudnak/probalnak objektivebben gondolkodni;-)

Arthamyr 2020.03.10. 11:13:58

@Platonica: "Erdekes, en jo par ev kf-on eles utan sem futottam bele ebbe a 'mentalitasba', csak hasonlo forumokon olvastam rola." - Én sem találkoztam ezzel, csak amikor az internet/politika pöcegödreiből kifröccsent. :)

@London2009: Meg lehet azt is oldani, hogy az oktatási rendszert hagyja ki a család, ha dupla magyar párról van szó, és tényleg annyira kerülni akarják. Igénybe veszik a sok szociális szart és a családi támogatást (csok, ingyen ovi, családi adókedvezmény, hosszú gyes, családi segítség, ajándék autó stb.), ami Magyarországon automatikus, majd amint a gyerek(ek) eléri(k) az 5 éves kort (vagy a kort, ahol a célországban ingyenessé válik az iskola), lelépnek. Bár én arról nem vagyok annyira meggyőződve, hogy az _ingyenes, mindenhol és mindenki számára elérhető közoktatás_/szocializáció máshol tényleg kategóriákkal jobb volna, látva pl. az ír, spanyol vagy brit tinédzsereket/fiatalok egy részét, vagy akár a frissen végzett diplomásokat (akárhonnan)...

London2009 2020.03.10. 11:22:24

@Arthamyr: itt vannak jo sulik csak meg kell fizetni oket. Vagy olyan kornyeken kell lakni ahol jo az iskola es ez meg fog latszani az ingatlanarskban is. Vagy pedig ki kell fizetni a maganiskolat. De itt legalabb van opciod. Magyarorszagon nem igazan. Az a par alternativ iskola a sajat tapasztalat alapjan rosszabb, mint az allami. Ez az oda visszakoltozkodes
@sörm: kommentjere is reagalva, biztos megoldhato de a fenenek lenne kedve ennyit koltozkodni. Biztos megoregedtem kozben, de nekem mar varoson belul is egy oriasi macera, nem, hogy orszagot, munkahelyet valtva. Ah, kosz nem.

Platonica 2020.03.10. 11:30:24

@London2009: Hm, ne legyenek illuzioid, hogy azert mert fizetos, jo;-)) Vagy azert, mert magyar, feltetlenul rossz...

Arthamyr 2020.03.10. 11:54:21

@London2009: Igen, ezért írtam, hogy "_ingyenes, mindenhol és mindenki számára elérhető közoktatás_", tescos aláhúzást használva a kiemelésre. Magyarországon is akad jó suli egyébként, az elit iskolák egyáltalán nem vállalhatatlanok, sőt, amikor még én jártam, kifejezetten jónak számítottak nemzetközi szinten is (ezt a nemzetközi versenyek, pl. egy diákolimpia vagy a befutott karrierek sokkal jobban összehasonlítják szerintem, mint az állandóan felhozott PISA teszt).
Nem gondolnám, hogy külföldi kortársaimmal szemben behozhatatlan hátrányokkal estem ki a magyar közoktatási rendszerből, és mint a végeredmény mutatja, nemzetközi viszonylatban is teljesen vállalható karriert sikerült befutni vele, pedig nem voltam egy mintadiák. Lehet, hogy azóta valamelyest csökkent a színvonal, de szerintem továbbra is vannak jól működő szigetek a magyar oktatás mocsarában, és pl. ahogy bennfentes @sörm: is írta (kérlek javíts ki, ha rosszul emlékszem), a tehetséggondozás még mindig jobb, mint Svédországban, amit nem szoktak fikázni az oktatási rendszere miatt.
Ráadásul a család egyáltalán nem elhanyagolható input, nem csak az iskola határozza meg, hogy milyen felnőtt lesz egy gyerekből.
Költözni meg nem olyan vészes, ha nem számolják fel az egzisztenciát egy országban, pl. addig kiadják a házukat és helyfüggetlen a munkájuk. Ezek meg amúgy is előnyös dolgok, így nem felesleges dolgozni miattuk.

London2009 2020.03.10. 11:58:47

@Platonica: ez nem illuzio. Nem ertunk egyet, de semmi gond.

London2009 2020.03.10. 12:00:56

@Arthamyr: ez jo ha te igy latod. Videken, ahol en felnottem nagy valasztek nem volt. Rettenetesen sajnalom, hogy anno ennyi lehetosegen volt csak. Bennem oriasi karokat okozott a magyar oktatas, szemlelet, gyerekhez valo hozzaallas stb. Ha nem jovok el, lehet, hogy soha nem lepek tul rajta es leszek sikeres felnott. De en elfogadom, hogy masnak mas elmenye volt.

sörm 2020.03.10. 12:13:01

@zsonyesz: Ezzel nem értek egyet. Eszem ágában sincs hazamenni, mert az én szakmámban és életszituációmban az én családomnak sokkal jobb dolga van itt. (És bár fontosak a magyar gyökereim, szeretem az országom, de a közvetlen családom ezerszer fontosabb.) De ez nem jelenti azt hogy ne látnám be másnak más szakmával, màs országból miért ne lenne jobb hazamenni. A fenének olvas az ember blogokat ha nem azért hogy szélesedjen a látóköre, elolvassa mások hogy gondolkodnak. Aki csak a saját álláspontját akarja megerősíteni az bizony csak dobja ki az ablakon az értékes órákat az életéből amit online tölt.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2020.03.10. 12:19:04

"Sajnos egy jó ideje felütötte a fejét a magyar médiában, hogy magyar ember csak Magyarországon boldogulhat."

Kb. 184 éve.

Arthamyr 2020.03.10. 12:19:39

@London2009: Igen, és ez nagyban különbözik attól, hogy "itt vannak jo sulik csak meg kell fizetni oket. Vagy olyan kornyeken kell lakni ahol jo az iskola es ez meg fog latszani az ingatlanarskban is"? Tényleg a UK szinte egészén van elérhető, jó opció, pl. minden, nem túl frekventált walesi vagy skót kisvárosban is? Te azt gondolod, hogy egy ilyen ismeretlen és jelentéktelen kisvárosban felnőve annyival beljebb lennél most (bár ez az angol nyelv hatása miatt valószínűleg igaz, de próbálj meg ettől függetleníteni)?

Arthamyr 2020.03.10. 12:22:36

@London2009: Amúgy én sokkal jobban jártam volna, ha jómódú családba születek, pl. egy belvárosi lakással és/vagy családi céges vezetői székkel a seggem alatt kissé könnyebb lett volna nekiállni az életnek. :)

London2009 2020.03.10. 13:02:44

@Arthamyr: de ez engem miert erdekeljen, hogy mi van egy skociai kisvarosban? Kulonben nem biztos, hogy nincs jo iskola ott. Minek gondolkozzam azon, hogy mi lett volna ha? Az erdekel, ami most es itt van. Mo-n meg ha penzed van sem tudod kikerulni az iskolarendszert. Tobb ismerosom megprobalta, nem sikerult. Itt legalabb erre van lehetoseg. Na mentem.

SzZoole 2020.03.10. 13:13:02

@London2009: én megértelek és tudom miről beszélsz, ugyanis van tapasztaltunk a Mo-i oktatási rendészet és az itteni közt.

Bár hamarabb jöttünk volna el( nem csak a mi szempontunkból)

adg 2020.03.10. 13:27:41

Es a bolti eladokkal mi van? Ok mar nem is goronbak?

Hari Seldon 2 2020.03.10. 13:45:16

@Arthamyr:
Pedig én a jövőbe látok. Kb 1000 évre... :-)
Komolyra fordítva a szót, ha racionálisan megnézem pontról pontra, és súlyozom, hogy melyik országnak mennyi esélye van fejlődni a következő 10-20 éveben (hogy ne mondjak többet) nyilvánvaló, hogy abban nem Magyarországnak áll a zászló. A oktatási lehetőségeket, és egyéb egészságügyi terültetet látva, egyértelmű. A korrupció aránya miatt a potenciális feljődési pályától eltávolodást ne is említsem. Azaz, de figyelembe véve az adatokat, racionális döntést hoztunk. Nem vettünk figyelembe (illetve alig) a család és barátok szempontját. Mert az NEM a mi szempontunk, hanem az övék.
- a MI családunk (azaz az MI gyerekeinké) fontosabbak (pontosabban CSAK az a fontos).

Che21 2020.03.10. 13:54:19

Érdekes, hogy sok kint élő olyan "fasza jól él", hogy hosszú-hosszú írásokban próbálja meg bizonygatni milyen jó dolga is van odakint.

Nekem meg sok ismerősnél úgy tűnik, hogy inkább kezdenek a becsavarodni.

Nem mi, az itthoni "mucsai pusztán tengődő nyomorultak" hívogatjuk őket nap mint nap nagy unalmunkban, hanem fordítva.

Van olyan ismerősöm, aki már fel sem veszi idegenbe szakadt rokonának a telefont, mert megunta az állandó kényszeres bizonygatását: nézd ezt vettem, meg azt vettem, micsoda jó dolgom van itt.
Ja, tárgyai vannak, csak élete nincs.

Nekem a jóléthez az anyagiakon kívül hozzátartozik a környezet is, haverok, sport egyebek.
Itthon ha kimegyek az utcára jó nőket látok, jó a magyar konyha, a kenyér stb.

Gato666 2020.03.10. 13:54:24

"Nem értem, miért költöznek haza"

Nem baj, ha nem érted Péter.

laci_52 2020.03.10. 13:54:34

A posztoló osztja az észt és kis hazánkat a világ legszörnyűbb helyének tartja, pedig ez nem igaz.

A hazaköltözésnek ezernyi oka lehet, mindenkinél más és más: nem találta meg a számítását odakint, nem tudott beilleszkedni, honvágy, idős szülőket hagyott itthon, akik mostanra segítségre szorulnak, gyermekei nem érzik jól magukat az idegen környezetben, hallott arról, hogy szakmájában itthon egyre jobban kereshet stb.

A külföldre költözés komoly, megfontolandó elhatározás, de a hazatérés is az.

dedoca eder 2020.03.10. 13:54:47

én is néha próbálom elképzelni, hogy milyen lehet futballistának lenni, de nem megy. talán nem is kell, hogy értsem... értse az aki csinálja. sem nem csodálom, sem nem értem.
talán, ha a poszter magával foglalkozna.
(u.i. kint élek és nem akarok hazamenni, de nem gondolom, hogy csak azért mert valaki külföldön él még osztania kell az észt. nyilván mindenkinek megvan a saját indoka, hogy miért megy el vagy épp vissza, és a poszternek kb. annyira sincs köze hozzá, amennyire csak lehet. )

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2020.03.10. 13:55:07

Ezt még öt éve írtam, de nagyrészt még aktuális... :)

KALANDOS MARADÁS

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2015/02/kalandos-maradas.html

dedoca eder 2020.03.10. 13:55:21

btw, engem kintiként, épp az otthoni barátok piszkálnak, hgoy mikor megyek már haza. ők azok, akik soha egyetlen számlát nem fizettek be saját fizetésből, akik megörökölték a budai villát vagy a milliárdos vállalkozást. aki ugyanúgy, mint én nem hozott semmit otthonról (diplomán kívül), az érdekes módon nem próbálja erőltetni, hogy mennyire jó otthon élni...

shadowman1 2020.03.10. 13:55:30

"kőkeményen kilépett a komfortzónájából"

Ahamm persze.
Ha olyan nagyon komfortzóna lett volna ez nekik, akkor nem lépett volna ki belőle.
Ha valaki ebből kilép azt már nehezen lehet komfortzónának hívni, mert az már neki nem komfortos.

erol 2020.03.10. 13:55:34

@adg: Ja, és a metrón az emberek szomorú arckifejezése már smafu?

Auralianus 2020.03.10. 14:05:39

@IT Knight: Nem tudom hány éves vagy és mennyit voltál felnőtt a "második Orbán éra" előtt...

... az neked még megvan, hogy Kaja Ibrahim meg Josip Tot? És az, amikor Simicska egy hétvégére kizáratott mindenkit az APEH rendszereiből? Ezüsthajó, Happy End mond valamit?

2008-hoz + az utóhatásaihoz képest igazán nem volt nehéz akármennyit is előrelépni... objektívan szemlélve a helyzetet minden szomszédunknál rosszabbul teljesít a Magyar gizdaság... euro nincs bevezetve, intézményrendszer leépülőben/kiüresítve... a béreket pedig a munkaerőhiány nyomta fel, nem "kuszaszem" gazdasági zsenialitása...

... a többi stimmel :)

Hari Seldon 2 2020.03.10. 14:14:54

@Che21:
Jó magyar konyha? hát igen, a kardiovaszkuláris betegségeknek biztos.
Ez is egy pont volt (igaz sokadrangúan súlyozva), amit összehasonlítottunk.

midnightcoder2 2020.03.10. 14:25:52

"10 millió ember, akiknek nem a tolerancia, hanem már a „véleménykülönbség elfogadása” az idegen szavak szótára szintjére lépett, akik egyetlen lehetséges utat, ötletet, elképzelést képesek és hajlandók elfogadni, a sajátjukat."

Te viszont szemmel láthatóan roppant toleráns módon elfogadsz minden, a tiedtõl eltérõ véleményt, látásmódot, értékrendet...

Az ilyen postoknál mindig valami olyasmit érzek, hogy az illetõ görcsösen akarja igazolni saját magának hogy igenis jól döntött.

Gacsaj Pisti 2020.03.10. 14:26:47

Fogalmam nincs, hogy miről ír ez az ember!

Ha minden olyan jó külföldön, miért itthoni feleséget választott magának? Hogy legyen olyan, akivel meg tudja beszélni a gondokat? Hogy valakivel meg tudja értetni magát?

Oktatás? A gyerekeink közoktatásban tanultak. Az egyetem végéig fejenként 3 felsőfokú nyelvvizsgát szereztek, versenyeket nyertek, summa cum laude diplomáztak és most néhány évvel az egyetem elvégzése után annyit keresnek itthon, amit ezen lehangoló és megtévesztő ember soha nem fog.

Én inkább azt mondom, hogy csak a tehetségtelen, önmagukat itthon eladni nem tudó emberek menekülnek külföldre zsoldosnak.

Auralianus 2020.03.10. 14:27:16

@Che21: Nekem ilyesmiről nem az jut eszembe, hogy valamit/bármit is bizonygatni szeretne.

Szerintem inkább megosztani szeretné az örömét. Én is így tettem világ életemben. Mindegy hogy egy kavicsot találtam, rajzoltam valamit, szerelmes lettem... autót, házat vettem... az elsők között a szüleim, a testvérem, a közeli barátaim tudtak róla, velük akartam megosztani és ők mindig velem örültek, ahogy én is örültem velók az ő sikereiknek... és sajnos néha a bánatuknak is részese kellett legyek, de ezért ők a család és a barátok.... akik közel állnak hozzánk, azokkal osztjuk meg az élményeinket.

Innen nézve nagyon másként gondolkodunk, másként szemléljük a világot, önmagunkat, másokat, a saját viszonyunkat másokhoz, vagy mások viszonyát hozzánk.

De ez talán nem is baj, ettől kerek a világ ;)

jewel79bp 2020.03.10. 14:40:27

14 éve élek kint. Mégis, mindig bennem volt, hol kimondva, hol az agyam hátsó szegletében elnyomva, hogy visszamennék. Néha már fura dolgokat látok Magyarországon, ha oda keveredem, új épületek, új szokások, de mégis... ha 5 évben egyszer végigsétálok a Nyugati aluljáróban, még az is otthonos érzéssel tölt el. Felülni a villamosra, bemenni egy magyar étterembe, egy magyar köbyvesboltba, magyarul beszélgetni a fodrásszal, magyar ételeket válogatni a boltban. Biztonsággal tölt el. Ahol élek, jól élünk, de 15 éve megvan bennem az az érzés, hogy ha én most hirtelen beteg lennék, nem tudnék dolgozni, levágnák a lábam, akkor egyedül maradnék. Magyarországon még 15 év után is van, akit fel tudok hívni, ha hazamegyünk. Itt minden akkor működik, ha szép, jó, minden rendben, van pénzem, mosolygok, jófej vagyok... de ha gáz lenne, nem lenne mögöttem semmi és senki a családomon kívül. Nos, ezért érzem, hogy mégiscsak nagyobb biztonságban érezném magam Magyarországon, az elmebeteg politika ellenére is. Talán az egészségügy az egyetlen, amitől tényleg félek ott.

Arthamyr 2020.03.10. 14:40:56

@London2009: Azért, mert egy magyar, vidéki kisvárost ne London kultúráltabb részével hasonlítsunk már össze, ez teljesen abszurd. Ennyi erővel ha van pénzed, akkor ha nagyon akarod, a gyereked svájci magániskolába is irathatod, vagy ami jól esik, de tényleg nem telik semmibe elküldeni egy jó magyar középiskolába (viszont azért ezeket se hasonlítsuk már egy csilliókba kerülő angol elitiskolához, ahova lehet, hogy még a te gyerekednek sem lesz esélye bejutni).
Másrészt továbbra sem gondolom, hogy téged tönkretett volna a magyar oktatási rendszer, elvégre elég fiatalon sikerült egy sok szempontból annál fejlettebb ország (felső-)középosztályába betagozódnod, erre nem mondanám, hogy elcseszett élet...

@Hari Seldon 2: Racionálisan nézve engem pl. nem nagyon érdekel sem az egészségügyi közellátás, sem a közoktatás, de különösebben az sem, hogy mennyit fog "fejlődni" egy ország, mert szerintem még évtizedes távlatban sem fog sokat, és igazából az érdekel, hogy most milyen, ami engem érint. Amúgy 99%-ig biztos vagyok benne, hogy Magyarország gyorsabban fog fejlődni a legtöbb területen, mint pl. Franciaország. Ez nem egy bátor/alaptalan kijelentés, tekintve, hogy alacsonyabb bázisról indul, meg Franciaországban milyen hagyományai vannak a szocializmus bizonyos vívmányainak. Szóval az olló zárulni fog, persze egy szóval sem állítom azt, hogy bezárul, azért ott még nem tartunk.
Egyébként nem mondom, hogy ti ne hoztatok volna racionális döntést a ti céljaitok érdekében a ti helyzetetekben, csak azt a kijelentésed tartottam baromságnak, hogy "aki racionálisan dönt, az nem megy vissza". Nyilván úgy, hogy a feleséged Magyarországon az alulfizetett közszférában tudna elhelyezkedni, Franciaországban meg kb. egyedüli családfenntartóként tud funkcionálni, az utóbbi lesz a racionálisabb döntés, addig biztos, amíg dolgozik. Viszont ahány ember, annyiféle élethelyzet, nem mindenki ugyanolyan, mint ti, nem mindenkinek ugyanazok a céljai, az értékrendje, az elvárásai sem...

ukcsibe 2020.03.10. 14:44:53

@Gacsaj Pisti: Gratulalok gyermekei sikerehez. Az viszont kicsit eros altalanositas, hogy "csak a tehetségtelen, önmagukat itthon eladni nem tudó emberek menekülnek külföldre zsoldosnak". En nem gondolnam magamat tehetsegtelennek, de sajnos a magyar valosag az volt, hogy allasinterjunk nokent 2 kisgyermekkel (hiaba 2 diploma, felsofoku nyelvtudas) az interjuztato hosszasan ecsetelte nekem, hogy marpedig egy anayanak a gyermeke mellett a helye es nem kellene dolgoznia... mondanom sem kell, hogy nem en kaptam meg az allast...
Nem menekultem kulfoldre, a ferjem utan jottem, majd elkezdtem az itteni allaskeresest is, es valahogy az itteni interjukon nem volt problema, hogy gyerekeim vannak.

Impulzusmomentum 2020.03.10. 14:45:44

Azért jönnek haza, mert rájönnek, hogy a nyelvtudás nélkül megszerzett mosogató/takarító/[egyéb kisegítő munka] pozícióval külföldön sem lehet milliókat keresni.

***Nyilván ez nem mindenkire igaz, de a kivándorlók nagy része még magyarul sem tud írni normálisan, nemhogy beszélné az adott ország nyelvét. Így aztán, a külföldi munkalehetőségeket gyűjtő csoportban már eleve úgy indulnak el, hogy
'szíjasztok nyelv tudás nélkűl munkát keresek szálásal sos bármit meghalgatok"

droid72 2020.03.10. 14:45:56

@Golf2: az Eurostat adatai alapján a kelet-európai országok közül Magyarországon a legkisebb a külföldön dolgozó népesség aránya. Ha a mai vezetés tehet erről, akkor hogyhogy nem itt a legmagasabb? Esetleg más oka is lehet a dolgozók nyugatra áramlásának? Pl. az, hogy az EU egyik alappillére a munkaerő szabad áramlása, a keleti blokk pedig történelmi okokból jelentősen le van maradva Nyugat-Európától,így ez egy teljesen alapvető tendencia minden kelet-európai országban? Többek között azért csatlakoztunk az EU-hoz, hogy ennek részesei lehessünk, utána meg negatívumnak éljük meg a dolgot?

Arthamyr 2020.03.10. 14:49:38

@Auralianus: Hát, aki ilyen fikázósan és negatívan osztja meg az örömét, az maradjon inkább csöndben. Azt hittem, az öröm megosztásának az a lényege, hogy mások is örüljenek. Na ebből az írásból egyáltalán nekem nem ez jött le, megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs, mi értelme volt. Az is lehet, hogy kamuposzt, sok provokatív, vitatható, általánosító hülyeséggel, hogy növelje az aktivitást...

Arthamyr 2020.03.10. 14:52:37

@Auralianus: Most látom, hogy mire reagáltál, gondolom a "hívogatásról" beszéltél, szóval storno az előző hozzászólásom...

fhdgy 2020.03.10. 14:55:08

@droid72: "utána meg negatívumnak éljük meg a dolgot? ", igen nekünk a tehénsz.r sem esik a lapjára!

Az, hogy tőlünk viszonylag "kevesen" mentek/mennek el, valamilyen szinten az idegennyelv-tudás közismerten "kiemelkedő" mivoltának is köszönhető.

Csak egy gondolatkísérlet: mi lenne, ha a munkaképes magyar lakosság, mondjuk 75 %-a, elfogadhatóan beszélne angolul és/vagy németül?

Auralianus 2020.03.10. 15:02:03

@fhdgy: Sanszosan akkor el sem indult volna senki, mert egész máshol tartana az ország :)

Ha a munkaképes korú lakosság 75%-a elfogadhatóan beszélne (beszélt volna) idegen nyelven, akkor más kormányokat választott volna, tájékozottabb, megfontoltabb döntéseket hoz a múltban és mindannyian más élethelyzetben találtuk volna magunkat.

Ez az én hipotézisem a te feltételrendszeredhez igazodva :)

fhdgy 2020.03.10. 15:04:48

@Auralianus: Jó, de azt elfogadod ugye, hogy egy képzetlen, tanulatlan románnak, helyzeti előnye van Olasz- vagy Spanyolországban egy hasonló "kvalitású" magyarral szemben?

FlybyWire 2020.03.10. 15:25:42

Én a kint maradókat nem értem.
Fizetés vs. árak arányban sehol nem jobb annyival külföldön, ami indokolná a lemondást annyi, de annyi mindenről (nem, nem a túró rudira gondolok), ami itthon szebb és jobb.
3 és fél évet voltam kint, soha nem mennék ki. Itthon saját ház, 2 kocsi, olyan életszínvonal amit kint szinte lehetetlen lenne megszerezni ilyen szintű pozícióban (középvezető).

Magyarországon már jó pár éve (4-5 minimum) eszméletlen jó melókat lehet leakasztani, jó nyelvtudással és értelmes, piacon eladható munkatapasztalattal.

droid72 2020.03.10. 15:26:05

@Auralianus: a 2008-as válság hatása pont azért volt elhúzódó nálunk, mert az akkori vezetés már 2006-ban lenullázta az országot. Brutális mértékű eladósodás -de nem beruházásokra, hanem- a működés finanszírozására, közben megállt a gazdasági növekedés, nem voltak beruházások, rohadt le az infrastruktúra, miközben szépen mínuszos volt a költségvetés is. Eközben a régió országai dinamikusan növekedtek, ezzel jelentősen elhúztak mellettünk. Egy ilyen helyzetből nemhogy bárhogy könnyű jobban teljesíteni, hanem pont hogy sokkal nehezebb felállni. Azóta a fideszes éra minden rémtette ellenére visszaálltunk ugyanarra a növekedési trendvonalra, mint a régiós országok, sőt meg is előztük őket, nézz meg akármilyen Eurostat grafikont. Lehetne emlegetni az EU-s pénzek beáramlását, mint a növekedés fő hajtóerejét, de ezt ugyanúgy kapják a régiós versenytársak is...... Emellett jelentősen sikerült csökkenteni és átstruktúrálni a gdp arányos államadósságot, szinte nullára csökkent annak külföldi -ill. devizakitettsége, a költségvetési deficit a konvergencia kritériumoknak megfelelő tartományban van, a külker egyenleg pozitív stb. A hitelminősítők sem véletlenül minősítgetik fel az országot, és az országkockázati felár sem véletlenül alacsonyabb, mint bármikor korábban.

droid72 2020.03.10. 15:26:11

@fhdgy: az én ismeretségi körömben (nem csak baráti kört, hanem tágabb ismeretségi kört, jelenlegi munkatársak, korábbi munkahelyeken dolgozó kollégák, ismerősök ismerősei stb.) több, mint 75% beszél angolul mégsincsenek külföldön, de lehet, hogy ez nem reprezentatív minta.

Herr Géza 2020.03.10. 15:32:16

@Gacsaj Pisti: Gacsaj uram, kilóg a lóláb... Troll a köbön? Fejenként három felsőfokú nyelvvizsga? Koponyánként summa cum laude? A gyerekek meg nem mennek “zsoldosnak” sem külföldre. Gyakorlatra se? Csereszemeszterre se? Aha. De szénné keresik magukat. Aha. Nobel díj van már a családban? :)
A fater meg furán beszéli a magyar nyelvet? Érdekes.

fhdgy 2020.03.10. 15:56:38

@Herr Géza: A felsőfokú nyelvvizsgáról:

Miért ne lehetne:

Ki nem szólt, csak bégetett,
az kapott dicséretet.

Ki oda se ballagott,
még jutalmat is kapott,

Jó, félre a viccel, biztosan jelent szerinted nyelvtudást egy-kettő-három felsőfokú nyelvvizsga?

Arthamyr 2020.03.10. 16:02:05

@FlybyWire: Viszont azóta már egyre elérhetőbbek a külföldi távmunkák (viszont ahhoz, hogy az ember "bekerüljön a körbe", nem árt kimenni), amik még mindig verik ezeket, munka/magánélet egyensúly és bevétel tekintetében is (és leginkább az első a fontos). Persze emellett is vissza lehet költözni, ha valakinek valóban sok lemondással jár a külföldi élet. Én nem éreztem ezt az "annyi, de annyi mindenről" lemondást, de ez szubjektív, mindenki máshogy éli meg.

fhdgy 2020.03.10. 16:03:22

Idézet az indexről: minden magyart arra kérnek, hogy hagyja el az országot.

Ja, nem teljesen, Olaszországot!

London2009 2020.03.10. 16:17:35

@Arthamyr: nem Londont es magyar videket hasonlitottam. De ha angol videki meg magyar videkit, akkor igen nagy a kulonbseg. Nekem az egesz rendszerrel van gondom, nem csak egy iskolaval. Az pedig nem a magyar oktatas gyumolcse, hogy en hova igen es hova nem jutottam. Csak, hogy ertsd mire gondolok, angolul sem az iskolaban tanultam meg peldaul. Elitiskolara valoban nem hiszem, hogy lesz penzem, meg amugy sem a mi vilagunk. De a helyi CoE iskola kivalo. Oda fog majd jarni par ev mulva. : )

Örömhernyó 2020.03.10. 16:40:03

Ázsiai párom nyaggat, hogy ha gyerekünk lesz, akkor feltétlenül költözzünk Magyarországra. Mert ingyenes az oktatás, egyetemmel bezárólag (a világ jó részén elképzelhetetlen, hogy ingyen kaphat a gyerek egy több tízmillióba kerülő orvosi, jogi, mérnöki diplomát, csak mert jól tanult...), EU tag ország, olcsó a lakhatás (kelet-ázsiai szemmel még ma is olcsó egy átlagos budapesti lakás). A magyar gyerekek kevésbé vannak nyomás alatt, boldogabbak, mint az ázsiaiak. Mondja ezt egy ázsiai... Szóval lehet Magyarországot fikázni (én se költöznék vissza), de ha valahol háromszor annyiba kerül egy lakás, onnan nézve Magyarország hirtelen élhetőnek fog tűnni. Persze egy külföldit nem érdekel a politika, az orbángyurcsányozás, nyilasávós nyugdíjasviták. Engem se nagyon fogtak meg az ázsiai politikai konfliktusok.

Billy Hill 2020.03.10. 16:40:19

"[...] elég volt és hazaköltöznek. Haza, avagy vissza oda, ahol korábban együtt döntötték el, hogy ez nem jó, élhetetlen és elfogadhatatlan, ezért elköltöznek valahová, ahol a hasonló problémákkal nem találkoznak." Ahogy már írta valaki más is, nem mindenki ezért költözik el, ergo nem mindenki gyűlöl visszaköltözni. Sikerült egy igazán "magyaros" (szűk látókörű, előítéletes, pampogó, indirekt agresszív stb.) posztot írni. ;-)

droid72 2020.03.10. 16:40:36

@Auralianus: :D :D nem rossz, sokkal frappánsabb, mint egy érv, azt úgysem érti senki! Panem et circenses ;)

midnightcoder2 2020.03.10. 16:40:43

@Herr Géza: Nem kell ahhoz Nobel-díj csak egy jó angol és esetleg német nyelvtudás és mondjuk egy ELTE ProgMat. De maszek vízvezetékszerelõként még többet is összehozhatsz.

Gacsaj Pisti 2020.03.10. 16:41:20

@Herr Géza: Nem értem milyen lólábról beszélsz!
Nálunk az iskola nem csak csupa mókát és kacagást jelentett, hanem tanulást. Ha kellett magolást, ha kellett gondolkodást, feladatmegoldásokat dögivel (ahogy mondani szokás), pályázatokon, versenyeken való részvételt. A szüleink így neveltek minket és bevált, ezért mi is így neveltük a gyerekeket. A nejem és én tudunk oroszul, angolul és németül, az egyik gyerek angolul, franciául és olaszul, a másik angolul, németül és latinul. Ezek csak a felsőfokok, a többit nem tekintjük nyelvtudásnak.

Azt nem mondtam, hogy nincs külföld az életünkben, de nem letelepedésre, vagy hosszú kinti tartózkodásra és nem munkavállalási céllal! Magyar ember, akit a hazája felnevelt, kitanított, gyógyított, az szolgálja a hazáját! Itthoni bázisról, kiküldetéssel, mindenki oda megy ahova akar.
Egyetem alatt voltak Amszterdamban, illetve Párizsban és aztán tálcán kínáltak nekik álom munkákat.

Nem akarom borzolni az idegeiteket és leírni is szégyelleném, hogy mennyi a havi jövedelmük.

Csak azt akartam mondani, hogy egy pillanatig sem szabad elhinni azt, hogy nem kell tanulni csak szórakozni, meg, hogy a lexikális tudás butaság! Aki az iskolás éveit nem pazarolja el a piálásra és a túlzásba vitt szexre, az boldogan és gazdagon élheti az életét itthon is. És tud segíteni a közben megöregedő szüleinek is és nem vágja be őket egy otthonba, hogy ott haljanak meg.

pfeilmayer 2020.03.10. 16:41:30

@Herr Géza: igen, és mellé még gyerekenkénk 3 autó, 3 ház :)

enrikokaruszo 2020.03.10. 16:41:33

elgondolkodtál már azon, kinek bizonygatod, és miért, az igazadat?
maradj, ahol vagy, élj boldogan, nekem nem hiányzol

Arthamyr 2020.03.10. 16:49:29

@London2009: Korábban leírtam, hogy "nem csak az iskola határozza meg, hogy milyen felnőtt lesz egy gyerekből." Tehát lényegében egyetértek azzal, hogy "nem a magyar oktatas gyumolcse, hogy te hova igen es hova nem jutottal", csak azért írtam, mert nem gondolom, hogy tönkretett volna, vagy jelentős hátrányba kerültél volna miatta (amúgyis: ha meg igen, akkor minek csináltad? :D). Ahogy az angol oktatás sem gondolom, hogy döntően meghatározó lenne, és szándékosan írtam Walest és Skóciát, ugyanis azt éreztem megfelelő analógiának. :)

Egyébként meg: "ez jo ha te igy latod." Én meg a saját és más ismerős példákból kiindulva nem. De majd ha aktuális lesz a kérdés, akkor jobban körbejárom, hogy _akkor_ mi van, nyilván már nem teljesen aktuálisak az ilyen tapasztalataim, hisz nem most volt, szerencsére van pár opció (ami valószínűleg meg is marad), amiből lehet választani, és minden döntést akkor kell meghozni, amikor eljön az ideje. Egyelőre egyetérthetünk abban, hogy nem értünk egyet az angol és/vagy magyar oktatás minőségét illetően. :D

Herr Géza 2020.03.10. 16:55:15

@fhdgy: Provokatív kérdés volt... Igen, találkoztam jó pár emberrel, akinek papírja volt arról, hogy nagyon tud külföldiül, aztán egy pohár vizet sem tudott kérni. Kedvenc exmunkatársnőm pl. egy étterembe betérve már a pincér kérdését sem értette, nem hogy válaszolni tudott volna. És ő otthon felsőfokú nyelvvizsgával felvértezve németet tanított... :) Levelezni nagyon szépen tudott, az sem piskóta. Na de nekem hót vicc ez a “papírom van róla, azaz profi vagyok” duma. Gondolom nem újdonság, hogy errefelé nagy ívben szarnak a papírokra, nyilván vannak szakmák, ahol szükséges a kvalifikáció, a szakmunkás oklevél, az orvosi, stb. diploma, de a nyelvvizsgapapír huszadrendű. Van interjú, ott kiderül, hogy tudsz-e az elvárt szinten németül, vagy nem. Az utóbbi esetben mutogathatsz, amit akarsz, akkor sem fognak felvenni. Ergó: minek?

Arthamyr 2020.03.10. 16:56:09

@Gacsaj Pisti: Első olvasásra ez a hozzászólás is tartalmaz némi önellentmondást, hajlok arra, hogy Géza úrnak igaza volt. :) Bár azt nem tudom, minek etetlek, nem is teszem tovább. :D

fhdgy 2020.03.10. 17:01:33

@Herr Géza: Nem volt semmi provokatív kérdés! Szimpla provokáció volt. -:)

Egyébként, meg borítékoltam volna, hogy értjük egymást! Bejött!

kardio1 2020.03.10. 17:09:37

@Rayovac: megvonod valami többlettől őket. Kár...

Herr Géza 2020.03.10. 17:10:44

@Gacsaj Pisti: “ Csak azt akartam mondani, hogy egy pillanatig sem szabad elhinni azt, hogy nem kell tanulni csak szórakozni, meg, hogy a lexikális tudás butaság! Aki az iskolás éveit nem pazarolja el a piálásra és a túlzásba vitt szexre, az boldogan és gazdagon élheti az életét itthon is. És tud segíteni a közben megöregedő szüleinek is és nem vágja be őket egy otthonba, hogy ott haljanak meg.”

Érccsük. Panelok bekopizva. Képzeld, én is ismerek valakit, aki látott már olyat, akinek a szomszédja 3 summa cum laude diplomával, nyolc nyelvvizsgával ellenállt a bősz idegenszívű támadásnak, nem ment külföldre csillió eurós/dolláros állásért, maradt otthon, szorgalmas volt, mint a hangya, aztán a két év alatt spórolt pénzből megvette a Mészáros&Csányi&Garancsy&Tsai. Company Ltd.-t. Igaz még mindig szűz....
A kezem meg a bilibe lógott.

kardio1 2020.03.10. 17:15:14

@Hari Seldon 2: az attól függ. Több Angliában élő kommentelő is jelezte már, hogy a gyereknevelés sokkal többe kerül ott, mint Magyarországon. Mégis maradnak, vállalva a nem racionális lépést. A poszter büszke rá, mennyit tágult a horizontja az otthon maradottakhoz képest. Mégsem képes megérteni az övétől eltérő véleményt...

fhdgy 2020.03.10. 17:18:47

@kardio1: És mit csinál majd, ha a gyerekei fogják számonkérni?

Sokszor előfordul, hogy egy gyerek a felnőtté válás kezdetén keresi önmagát és egy elveszett világot talál.

Én is számon kértem apámtól, hogy miért nem tanított meg horvátul, pedig magyarok vagyunk, csak ő beszélt horvátul.

kardio1 2020.03.10. 17:23:53

@Hari Seldon 2: ha a jövőbeli esélyeket nézed, inkább Európán kívül kellett volna nektek is nézelődni.

Auralianus 2020.03.10. 17:28:41

@droid72: ma már leírta egyszer (kétszer) Herr Géza Gacsaj Pistire reagálva kifejtősen, meg szájba rágósan is...

... tudod, hogy tudom, hogy tudod, hogy tudom :)

Golf2 2020.03.10. 17:28:53

@fhdgy: Hagyja el...De gyorsan hozzátették hogy semmilyen segítséget nem tud adni a konzulátus...nehogymá dolgozniuk kelljen vagy pláne pénzt adni...

Csodabogár 2020.03.10. 17:33:42

@dikusz.: Ma reggel csak átfutottam a posztot, nekem túl hosszú és dolgom volt. Miután gyönyörű idő volt, elindultam a felgyült apró elintézendőket intézni. Miközben mentem mendegéltem, rájöttem, hogy miért is vagyok itthon. Az emlékeim miatt. 30 év ebben a városban, elég sok jó és némi rossz emléket hagyott bennem. Ma akár amerre megyek a városban, eszembe jutnak, hogy itt ezzel találkoztam, ott meg azokkal ebédeltem stb. Kint, most így utólag úgy érzem, csak átutazó voltam mindig. Valahol a lelkem mélyén ott volt, hogy majd ha lehet haza jövök, bár egyáltalán nem úgy indultam, sőt. 9 évig nem is jöhettem ha akartam volna se, meg mikor kellett, anyám halála, akkor se. Aztán jöhettem, látogatóba és egyre inkább éreztem, hogy itt érzem jól magam. Persze tudom, hogy Zürich tisztább, a parkok rendezettebek, a villamosok modernebbek, de nekem a szivem mégis ehhez az izgalmas pezsgő, kicsit koszos Pesthez húz.

fhdgy 2020.03.10. 17:35:54

@Golf2: Én először, amikor megakadt rajta a szemem, tényleg úgy olvastam, hogy "hagyja el az országot", de az összes magyar.

Mi vaaaaannnn? Utána esett le a papírtantusz!

Unokatesóm férje tegnap, ma Olaszországban volt. Remélem sikerült neki Svájc felé "megszökni".

Ausztria felé már nem tudna, mert állítólag a sógorok lezárták az olasz-osztrák határt.

Persze, majd Svájcon, Németországon keresztül már visszamehet az osztrákokhoz.

Jól átgondolt intézkedés. Nesze semmi, fogd meg jól!

2020.03.10. 17:44:53

@kardio1: nem vonom en meg toluk, csak nem tukmalom. az pedig, hogy mennyi "tobblet"-tol esnek el, hat nem tudom. majd egy hetvegen elolvassak az "ennyit tud egy atlag magyar az orszagarol" cimu 8 oldalas kiadvanyt, ha nagyon erdekli oket :)

nyuszigonosz 2020.03.10. 17:47:34

@fhdgy:
"Ausztria felé már nem tudna, mert állítólag a sógorok lezárták az olasz-osztrák határt."
- de, lehet Ausztrián keresztül Olaszországból jövet közlekedni, a tranzit forgalom megy.

nyuszigonosz 2020.03.10. 17:49:03

@kardio1:
"A poszter büszke rá, mennyit tágult a horizontja az otthon maradottakhoz képest. Mégsem képes megérteni az övétől eltérő véleményt..."

- pont erre gondoltam a posztot olvasva.

nyuszigonosz 2020.03.10. 17:52:10

@Rayovac: "he-he, az en gyerekeim Matyas Kiralyrol sem hallottak. De nem bosszubol, egyszeruen nem latom miert kellene oket untatni ilyenekkel, "

- én gyerekként sosem untam, ha a nagyapám Mátyás királyról mesélt vagy olvasott nekem.

fhdgy 2020.03.10. 17:56:54

@nyuszigonosz: Itt úgy írták, hogy az osztrák állampolgárok hazatérhetnek, de otthoni karanténba kell vonulniuk. Mi van az állandó ausztriai, de nem állampolgár emberekkel?

Vagy az újságírók agyatlanok vagy a politikusok. Még rosszabb, ha az összes.

Ezek után mit higgyek el?

A németek mit írnak? Remélem ők nem ilyen agyatlanok!

fhdgy 2020.03.10. 17:59:04

@nyuszigonosz: Jajjjjj, most jutott eszembe: A Korona Zrt. kamionsofőröket keres Olaszországi utakra. Kettő hét munka, kettő hét karantén jeligével. -:)

Csodabogár 2020.03.10. 18:04:41

@Arthamyr: Én ismerek olyan magyar gyerekeket, akik ovodás koruk óta az amerikai iskolába járnak itt Pesten. Nem tudom mennyibe kerül, de meg lehet oldani. Van ezen kivül egyszereü nemzetközi iskola, német iskola és osztrák iskola. Tokkal vonóval ovodától érettségiig. De olyat is ismerek, aki normál magyar iskolába járt és megnyert minden elképzelhető matematika versenyt. Most Oxfordban tanul. Szóval csak iskola miatt nem érdemes sehova se költözni.

Arthamyr 2020.03.10. 18:06:12

@Csodabogár: Ezt nem nekem kellett volna, hogy írjad. :)

nyuszigonosz 2020.03.10. 18:09:58

@fhdgy: A rádió szerint az Olaszországból hazatérö népek áthaladhatnak Ausztrián. Mármint azok, akik nem ott élnek, csak átutaznak Ausztrián keresztül.

Hogy mi van az Ausztriában élö nem osztrák állampolgárokkal?
Mi lenne, ha van bejelentett osztrák lakcímük akkor természetesen ök oda haza mennek, ha éppen Olaszországban tartózkodnak, akkor onnan.

fhdgy 2020.03.10. 18:12:46

@nyuszigonosz: Jó, de az firkászok szerint az osztrák kancellár nem ezt nyilatkozta!

Hari Seldon 2 2020.03.10. 18:17:55

@kardio1:
Igaz. De az Angila. Nálunk Angila nem került szóba. Illetve amikor elkezdtük a tervezést, kiesett mint opció. Pontosan a viszonylagosan (Ny Európához jépest) gyengébb (és drágább) oktatás és gyengébb egészségügy miatt.

Hari Seldon 2 2020.03.10. 18:20:12

@kardio1:
Valóban, Kanada nagyon lehetőség. (és jó hűvös... :-) )
Ellenben az USA-ba nem vágyom. Nekem az túlzottan "szabadpiaci világ".

Csodabogár 2020.03.10. 18:38:41

@Arthamyr: Én ismerek olyan magyar gyerekeket, akik ovodás koruk óta az amerikai iskolába járnak itt Pesten. Nem tudom mennyibe kerül, de meg lehet oldani. Van ezen kivül egyszereü nemzetközi iskola, német iskola és osztrák iskola. Tokkal vonóval ovodától érettségiig. De olyat is ismerek, aki normál magyar iskolába járt és megnyert minden elképzelhető matematika versenyt. Most Oxfordban tanul. Szóval csak iskola miatt nem érdemes sehova se költözni.

nyuszigonosz 2020.03.10. 18:42:03

@fhdgy: Itt van, hogy mit nyilatkozott.

"Eine Durchreise durch Österreich ist erlaubt, solange kein Zwischenstopp in Österreich eingelegt werden muss." - mondta Rudolf Anschober egészségügyi miniszter ma a sajtótájékoztatón amit Kurz kancellár tartott.

www.krone.at/2114300

Amúgy Olaszországból Németországba továbbra is haza lehet jönni, a Brenner nincs lezárva, így aki Magyarországra akar hazamenni Olaszországból szintén megállás nélkül áthaladhat Ausztrián keresztül.

nyuszigonosz 2020.03.10. 18:50:13

@fhdgy: Meg ha végül semmere nem tud az ismerösöd/rokonod menni, akkor szólni kell Chuck Norrisnak - ma van a 80. születésnapja - az majd hazaverekszi. :-)

fhdgy 2020.03.10. 19:00:54

@nyuszigonosz: Nagyon szépen köszönöm a kedves segítséged! Ahogy mondtam már korábban, Te nem is nyuszigonosz vagy hanem NYUSZIARANYOS!

Most is (nyuszi)gonoszkodás nélkül mondhattad volna, hogy nézd meg bamm+ magad!

Igazad is van, de mentségemre szolgáljon, hogy gyógyszerbehatás alatt állok. Reszketek a koronavírustól, ezért a legcsodálatosabb vírusellenes szerrel, ami magyar találmány, kúrálom magam!

Egy kis pálinka, egy kis szünet, egy kis pálinka, egy kis szünet és így tovább.
-:)
Tényleg előrelátónak kell lennem. Már nem vagyok mai gyerek, az unokatesóm férje rendszeresen jár a digóknál, így különösen veszélyeztetett vagyok. fontos, nagyon fontos a prevenció! :-)

SzZoole 2020.03.10. 19:15:44

@Rayovac: a hetvenhét magyar népmesét sem?

Legalább ezt a kettőt, biztos nem fogsz csalódni :-)))

youtu.be/8HvcHaKYo40

youtu.be/9RW45ij8Fr8

2020.03.10. 19:17:36

@nyuszigonosz: "én gyerekként sosem untam, ha a nagyapám Mátyás királyról mesélt vagy olvasott nekem."

ez alkat kerdese. en emlekszem, hogy nem tudtam odafigyelni a mesere, ha olvastak, hanem elkezdtem babralni es 1 perc mulva azt sem tudtam mirol van szo. a fiam ugyanilyen, soha nem kotottek le a konyvek.

a lanyom imadta, ha olvastunk neki, ott a matyas kiraly csak azert maradt ki, mert volt sok mas konyv (es akkor amugy meg magyarorszagon eltunk)

de a lenyeg, hogy csak azert nem fogom a kolykok fejet tomni valamivel, mert annak magyar vonatkozasa van. tanulnak eleg vackot az iskolaban, szabadidejukben meg csinaljak azt, ami erdekli oket. A lanyom pl valamiert elkezdett animeket nezni, es japan dolgokat tanulni. Vagy tud peldaul jelbeszeddel kommunikalni, ettol is "tobb", nem csak a matyas kiralytol.

harmadreszt, neha kicsit mokasak a magyarorszagon soha (vagy minimalisat) elt nagy-magyarok, pelda erre egy magyarok koreben megrendezett karacsonyi unnepseg: milyen eneket tanuljanak meg a gyerekek? egy magyarorszagon felnott magyarnak a trivialis valasz a kiskaracsony nagykaracsony vagy a mennybol az angyal. Na itt paran bedobtak olyan enekeket, amirol nem is hallottam, es vegul egy olyan is lett kivalasztva. Tenyleg magyar hangulatu karacsony volt :)

szerintem ez cikibb ("jobban tudni" a magyar dolgokat egy magyarorszagon felnottnel), mint annyira magyarnak maradni, ami magatol felszivodik (a mi esetunkben pl a nyelv, meg par szokas, amit mi magunk eszre sem veszunk, max egy kulfoldi)

egy kiegyensulyozott embernek egyebkent sem a szarmazasa a lefobb erteke.

2020.03.10. 19:23:12

@SzZoole: engem nem kell meggyoznod, en szerettem a magyar nepmeseket (nezni, nem olvasni), de ma a peppa pig a menobb :) es amugy ha a szorakoztatas mellett a tanito jelleget nezem, akkor sajna be kell vallanom, hogy a peppa pig es tarsai sokkal tobb erteket kozvetitenek.

Herr Géza 2020.03.10. 19:29:55

@Csodabogár: “ Én ismerek olyan magyar gyerekeket, akik óvodás koruk óta az amerikai iskolába járnak itt Pesten. Nem tudom mennyibe kerül, de meg lehet oldani. “ Kicsit képzavarban vagy. Óvodás korukban nyilván óvodába jártak, majd utána iskolába.
A “meg lehet oldani” meg jól hangzik. Tetszik tudni mibe kerül 1 db gyerekre egy tanév az “amerikai iskolában”? Súgok: 2-5 millió ft/tanév. És mezei, akár pénzes magyarként, de megfelelő kapcsolatok nélkül annyi esélyed van bejuttatni a kölköt, mint nekem a Nobel-díjra.

Herr Géza 2020.03.10. 19:38:13

@nyuszigonosz: Azért erre kíváncsi lennék, hogy megy a gyakorlatban? Rendőrautó kísér át Ausztrián mondjuk a magyar határig? “Ohne Zwischenstopp?” Ha megállok pisilni, az már Zwischenstopp? És ha megállok, beugrok egy bevásárlóközpontba, összetüsszentek mindekit? És ha csak azt állítottam, hogy hazamegyek, de illegális migriként ledekkolok Ausztriában?
Vicc...

Arthamyr 2020.03.10. 19:43:47

@Rayovac: A peppa pig értéket közvetít és tanító jellegű? Na ez új. Böllér is van benne legalább? XD

Platonica 2020.03.10. 19:46:27

@Rayovac: Nyugtass meg, hogy a posztod utolso resze csak poen...

Arthamyr 2020.03.10. 19:50:20

@Herr Géza: Az egész egy vicc. Komolyan gondolják, hogy a vírus terjedése megállítható? De azért dolgozni lehet menni, meg az éttermek, boltok is nyitva vannak...
Azt is megnézném, hogy mennyi ideig bírják a népek rendes szobafogságban, ami tényleg meggátolja talán a terjedést, mi sztem max. 2 hét után kifogynánk a konzervekből is, aztán maradna a proteinpor és hasonló finomságok, 1 hónap után meg semmi. Mondjuk ha az infrastruktúrát karbantartó emberek nem dolgoznak, az is ütős lehet egy idő után, pl. ha valakinél valamiért megszűnik a vízszolgáltatás, az eléggé megszívja, és igen hamar rákényszerül az otthona elhagyására.
Bár nyilván vannak ilyen doomsday cultistok, akiknek van otthon saját házi bunkere, megfelelő tartalékokkal, de azért nem ez a jellemző. :)

2020.03.10. 19:58:03

@Platonica: "Nyugtass meg, hogy a posztod utolso resze csak poen…"

gondolom a peppa pig es az ertekekre gondolsz, es ez esetben nem poen. A magyar nepmesek eleg jelentos resze arrol szol, hogy a ravasz hogy jart tul valaki eszen, vagy pedig valami sertett hogy all bosszut a masikon (ami bosszu nem egyszer eleg brutalis)

ezzel szemben a peppa pig/minimax kaliberu mesek (legalabbis a minimax 10 evvel ezelott) hetkoznapi problemakat hoznak elo, es hetkoznapi megoldasokat adnak (=nem kell valami olyan erkolcsi magaslat vagy tulajdonsag, ami legtobb emberben nincs meg)

ez max azert nem tunik fel, mert normalis embernek az termeszetes, ami ott folyik. en akkor figyeltem fel ra eloszor, amikor a lanyom kiskoraban mindig eroltette, hogy azt kelljen jatszani, amit o akar, aztan pont volt errol egy mese (franklin es baratai), es tokre orultem, hogy tudtam vele peldalozni.

aztan emiatt jobban neztem ilyen szemmel, hatha felismerek meg jol hasznalhatom momentumokat, de rajottem, hogy a mese kozbeni papolas lenyegeben kinyirja az elmenyt :)

Golf2 2020.03.10. 19:59:07

"Ki volt az az őrült, aki kitalálta, hogy haza kell hívni Olaszországból a magyarokat...hvg

2020.03.10. 20:00:10

@Arthamyr: nem emlekszem, hogy van e gyereked, de ha van, es nezed a meset, akkor szamtalan ismeros momentumot felfedezhetsz az eletedbol. en pont ezert rohogtem rajta jokat, amikor meg regebben nezte a gyerek.

nyuszigonosz 2020.03.10. 20:01:31

@Rayovac: Most mit mondjak neked? :-) Én itt nem járok semmiféle magyar közösségbe és hasonló tudomisénhova :-)

Nem, nekem csak eszembe jutott, milyen érdekesen tudott a nagyapám mesélni, Mátyás királyról is.

Arthamyr 2020.03.10. 20:05:05

@Rayovac: Nincsen gyerekem, de volt szerencsém más gyereke mellett látni pár részt belőle. Nyilván kicsi minta, de nekem nem az volt róla a benyomásom, hogy tanító jellegű és értéket közvetít. Aztán lehet, hogy az egész sorozatot látva más jönne ki. Meg ugye az sem mindegy, mekkora gyerek nézi.

nyuszigonosz 2020.03.10. 20:05:43

@Herr Géza: Na ezen én is gondolkoztam, mikor hallottam, mivel én Ausztrián keresztül is autózok ( igaz, nem Olaszországból jövet általában) és hiába tranzit, de hát megállókkal. Vannak kedvenc helyeim, ahol biztos megállok mindig, meg van spontán megálló, ha valamit meg szeretnék nézni...
Nem tudom hogy gondolják ezt az özik ellenörzni.

2020.03.10. 20:15:35

@Arthamyr: gyorsan toltam egy internetes keresest, es kiderult, hogy egy vallashaboru van a mese korul (jo vs rossz a mese) Gondolom egyeni alkattol fugg, ki mit lat bele.

Platonica 2020.03.10. 20:22:45

@Rayovac: Hat en inkabb maradok a nepmeseknel;-) Mielott talalkoztam volna ezzel az (allitolag) Einstein idezettel, mar akkor is igy gondoltam:-DD
"If you want your children to be intelligent, read them fairy tales. If you want them to be more intelligent, read them more fairy tales."

Peppa Pig, hat nagyon nem ertunk egyet. Szamomra taszito az esztetikaja is, de maga a figura, mint 'role model'...jaj. Oke, nem hinnem, hogy zombiva teszi a gyerekeket, meg autizmust okoz, mint ahogyan azt szelloztetik a neten, de amellett, hogy eleg megkerdojelezheto attitudoket/viselkedesmintakat modellez, semmit nem ad hozza a kreativ kepzeloero fejlodesehez, sot. A maga kis bugyuta didaktikus sztorijaival pont ellene dolgozik.

Arthamyr 2020.03.10. 20:23:05

@Rayovac: Én nem állítottam, hogy rossz, csak a tanító jellegre és a értékközvetítésre vontam fel a szemöldököm. Mese, kicsi gyerekeknek, és szerintem a szórakoztatás/a gyerek lekötése a célja. Persze elég tudatmódosítót fogyasztva akár felnőttként is lehet rajta szórakozni. :) Falra tudok mászni attól, amikor valaki azt szeretné, hogy a gyerek minden tevékenységének az lenne a legfontosabb célja, hogy fejlessze a gyereket.

kék madár 2020.03.10. 20:24:15

"pl felvitagoztatta a gazdasagot"
nemhiaba neztem be megint!!! Megint tanultam valamit

droid72 2020.03.10. 20:29:28

@Auralianus: jol olvasok a sorok kozt, kijatszasra kerult az egyik jolly joker, a troll kartya? Hat akkor nincs mese, lebuktam....ezt most lehet, hogy levonjak a napidijambol, szoval kosz szepen... Na mindegy megyek is, mert lejart a muszak itt a 324. dezinformacios zaszloaljnal, es holnap kemeny napom lesz, mert nekem kell kidolgozni azokat eloregyartott panelszovegeket, amiket azok ellen az eloregyartott panelszovegek ellen lehet alkalmazni, amikkel a szabad gondolkodok olyan tenyeket minositenek eloregyartott panelszovegnek, amik konfliktusba kerulnek az ideologiajukkal

Platonica 2020.03.10. 20:30:17

@Arthamyr: Total egyetertek a vegevel, de azert az se idealis, ha abban a hitben ringatozunk, hogy az adott kis musor, mennyire klassz, meg fejleszto, holott...

FutureFry 2020.03.10. 20:44:34

@Arthamyr: A vírus terjedését megállítani valószínű már nem nagyon lehet (vagy esetleg (lokálisan) csak olyan drasztikus megoldásokkal lehetne amit (egyelőre) nem sok ország vállal(na) be), viszont legalább annyira fontos, hogy a terjedését lassítsák, hogy az egységnyi idő alatt kezelendő betegek száma valamennyire kontrollálható szinten maradjon.

Arthamyr 2020.03.10. 21:13:16

@FutureFry: Ezekkel az intézkedésekkel szkeptikus vagyok a lelassulást illetően, a drasztikus megoldásokat meg annyira nem kívánja a szervezetem.

Dragan Rafajlovic 2020.03.10. 21:18:33

Kint voltam 17 évet mára meg van mindenünk nagy ház kertel, autók, nincs hitel, minek maradnék kint?! Kint csak egy albérletben elő senkik vannak, akik ugyan úgy hónapról hónapra élnek, az a pénz csak itthon pénzt, kint csak egy fizetés semmi több!

SzZoole 2020.03.10. 21:25:55

@Rayovac: meg nézted azokat a videókat amiket belinkeltem?

Nem meg győzni akarlak, csak ezek a mesék kicsit mások :-)

SzZoole 2020.03.10. 21:48:15

@Platonica: azt tudtad, hogy peppa az első kóser malac?

Csodabogár 2020.03.10. 21:55:25

@Herr Géza: Az amerikai iskola ovodával kezdődik. Akármennyibe kerül, biztos nem drágább mint egy angliai magán iskola.

zoldzeller 2020.03.10. 22:15:24

@Csodabogár: mi anno megneztuk az oxfordi Dragon School mennyibe kerulne (par eve felmerult, hogy a kornyekre koltoznenk) es nem volt dragabb mint amit korabban az ovodaert fizettunk San Franciscoban;)
Most megneztem es Nagykovacsiban az amerikai iskola is nagyjabol ennyibe kerul.

Csodabogár 2020.03.10. 22:59:17

@Arthamyr: Most hallgattam az osztrák egészségügyi minisztert. A legfőbb cél, hogy lelassítsák a folyamatot. Ha sikerült a szociális érintkezést a negyedére leszorítani, akkor fele annyi lesz az új fertőzés. Ők ezt biztos kiszámolták valahogy.
Az utazást annyira nem figyeltem, de mintha autóval csak azok utazhatnak be, akiknek van orvosi bizonyítványuk. A vonat nem jár, repülő se.

Herr Géza 2020.03.10. 23:45:19

@Csodabogár: Persze, hogy annál nem drágább. Csak ugye nem mindegy, hogy mennyiből is kéne kigazdálkodni. Meg otthon az amerikai iskolához hiába is lenne elég pénzed, a te dédunokád, meg az enyém tuti nem fog beférni. Hacsak nem ismerjük dottore Őfelsége Fontoselvtársat. Vagy legalább az amerikai nagykövetet. Vagy annak valamely fullajtárját, akinek a korábban említett Fontoselvtárs nagyon fontos elvtársa. Esetleg jó a külügyi vonal is.

Herr Géza 2020.03.10. 23:46:54

@Csodabogár: Amúgy biztos, hogy a kölköt amerikai iskolába akarnánk küldeni?
Én biztos nem.

Herr Géza 2020.03.10. 23:58:23

@Csodabogár: Más: “ . Van ezen kivül egyszereü nemzetközi iskola, német iskola és osztrák iskola.”
Valóban van. Egy-egy az országban (mily meglepő, pont Budapesten), némileg moderáltabb tandíjjal, de még mindig a felső-közép anyagi lehetőségein is túl.

2020.03.11. 00:03:47

@Arthamyr: "csak a tanító jellegre és a értékközvetítésre vontam fel a szemöldököm."

akkor ha visszaolvasod az eredetit, lathatod, hogy en a magyar nepmesekkel parhuzamba allitva beszeltem az ertekekrol, nem onmagaban. a peppa pig meg bofogessel-testverszekallasal egyutt is jobb, mint amikor a rafinalt szegenyember agyoncsapja a zsakba csalt medvet, hogy ne kelljen a tartozasat megadnia ;)

nem allitottam, hogy onmagaban a mesenezessel majd szepen fejlodik a lelke vagy valami. ez csak egy plusz erv volt amellett, hogy miert ne eroltessem a magyar meseket, csak azert, mert magyar vagyok. grafikai megoldasaiban es mondanivalojaban is eljart felette az ido. nekunk (marakinek) csak azert tetszik, mert nosztalgikus emlekeink vannak.

2020.03.11. 00:44:30

Jellemző, a tegnapi poszthoz 7 komment, ma meg cunami :P
Egyébként, mindig is azt vallottam, hogy nem mindenkinek való a külföldön élés, akkor sem, ha évtizedeket élt máshol, mint a hazájában. Az ilyen ember előbb-utóbb visszaköltözik. Hogy miért? Mert simán nem érzi otthon magát. Ennyi.

deppate frog 2020.03.11. 08:10:56

@Pink Petsch: Ha nem lett volna idöd vegigolvasni:
- 50 komment vmi peppa pig mese ertekei vs Matyas kiraly ertekei
- 40 komment uj arcoktol, akik vhogy idetevedtek es gyorsan elmondtak a poszternek, hogy ök is voltak külföldön de az OP egy szerencsetlen, aki nem tanult semmit a külföldön töltött idö alatt, ezert nem is ertheti meg a hazaköltözöket
- 40 komment a magyar iskolarendszer zsakutca, az alternativok megfizethetetlenek.
- 20 komment az osztrak koronavirus lassitasrol.

Golf2 2020.03.11. 08:12:14

@SzZoole: peppa az első kóser malac?...jó nagy baromság ha úgyse eszik kóserék.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2020.03.11. 08:21:52

Legyünk őszinték : kint igazából egyetlen dolog jobb : a fizetés vásárlóereje. Meg persze a legtöbb helyen a szociális háló.
De ha mérlegre rakjuk a dolgokat, bőven kijöhet az hogy egyszerűen jobb döntés hazajönni.

Én őszinte vagyok : semmire nem vittem kint, viszont itthon is meg tudok élni, pedig SEMMIHEZ nem értek. Miért kéne nekem kint élni ezek után? A kicsit több pénzért? Az már nem elég.

Akik pedig a karrierről beszélnek gyakran. Aki életképes, ügyes, képzett, az főleg tud itthon is boldogulni.....

Írtam amúgy egy posztot, 3. posztom lenne, lehet beküldöm...

somlobodog 2020.03.11. 08:21:52

@Gacsaj Pisti: "Magyar ember, akit a hazája felnevelt, kitanított, gyógyított, az szolgálja a hazáját!"

Ezt nekem a szüleim biztosították. Te, meg a kedves családod meg csak éljetek szolgasorban akármilyen gazda alatt ha az a megfelelő az igenyeiteknek.

star70 2020.03.11. 08:21:52

@Auralianus: mi köze a nyelvtudasnak a valasztashoz?tehat ha mar valaki magasabb iskolai vegzettsege van nem szavaz Orbanra,Gyurcsanyra?Masfajta kormanyok????

tsz2009 2020.03.11. 08:21:52

pontosan 50 év után Németországban visszatelepültünk újra Budapesten.

Apám sorsa miatt lett volna politikai okom 1969-ben elhagyni Magyarországot, de
nem politizáltam, inkább az új informatika vonzott nyugatra.
Gépesztechnikus és villamosmérnök diploma után egyiket sem folytattam nyugaton, új szakmát kezdtem Németországban és ez jó volt 50 évig.
Budapestet nagyon szeretem, gyakran látogattam ide és most itt maradok.

Apám sorsa
mek.oszk.hu/09400/09414/pdf/tortenelmi2.pdf
Munkaévek
mek.oszk.hu/08200/08236/08236.pdf

tsz2009 2020.03.11. 08:21:52

@Pink Petsch: ez nagyon igaz. 50 évig a munka jól ment nyugaton, de mint nyugdíjas Budapesten vagyon otthon.

tsz2009 2020.03.11. 08:21:52

Idézem a blogot: "A kormánypárti médiából jön a soros migráns soros soros migráns soros migráns migráns, az ellenzéki média meg fröcsögi, hogy ki mit lopott, csalt vagy hazudott"

Én Münchenben 40 évig élveztem a Sueddeutsche Zeitung minőségi újságírást. Sajnos 2010 után a 2010-ben bukott oldal egyoldalú véleménye uralta a német médiában a híreket Magyarországról. Felmondtam a szerződésemet a sokáig minőségi újsággal. Erről a Német Külpolitikai Társasaság 2014-ben tanulmányt készített, de a német média csak most, 2020-ban kezd önkritkus lenni. Beismerik, hogy hamis híreket közöltek Magyarországról.
Itt a 2014 tanulmány 28 oldalon magyar nyelven is olvashtó
hvg.hu/itthon/20150611_Torz_kep_alakul_ki_Magyarorszagrol__Elem

Golf2 2020.03.11. 08:36:30

Csendőröket küldtek a magyar-román határra a vendégmunkások miatt...Igazi törvényen kivüliek...Mert nekik szabad...

Arthamyr 2020.03.11. 09:35:28

@Rayovac: Akkor is elolvastam, amikor reagáltam. Írhattad volna azt, hogy a magyar mesék károsabbak (vagy egyéb, pontosabb negatív jelzőket használva), és akkor nem szóltam volna semmit, de az, ahogy a peppa piget jellemezted, semmilyen kontextusban nem állja meg a helyét az általam látott pár rész alapján. Ha a tanító jelleget és az értékközvetítést nézed, akkor az is lehetett volna opció, hogy egyik sem pálya. Ez annak a tipikus esete, hogy attól, hogy valami még rosszabb, a rossz még nem lesz jó, és nem kötelező egyik sem, tehát a hülye kisebb rosszat kell választani gondolatmenet sem játszik. Azt én egy szóval nem mondtam, hogy a magyar meséket erőltetni kellene vagy akár jobbak, szerintem nem is írtam semmit róluk...

Arthamyr 2020.03.11. 09:41:15

@Pink Petsch: Ott van 50+-os hölgy, örül valaminek, ír róla egy posztot. Mások elismeréssel nyilatkoznak róla. Miért akarnám elrontani a kedvét? És ezzel szerintem sokan mások is így vannak.

Ez a poszter (ha nem kamuposzt) meg kvázi rólam is írt, megfejelve némi Magyarország- és magyarság-fikázással. A trollok is ugranak az ilyesmire, meg ugye eleve a sok hozzászólás is vonzza őket. Mi a furcsa? :)

Arthamyr 2020.03.11. 09:43:06

@Horthy Miklós cselédje: "Legyünk őszinték : kint igazából egyetlen dolog jobb : a fizetés vásárlóereje. Meg persze a legtöbb helyen a szociális háló." - Legyünk őszinték. Azért ez két elég fontos dolog, amit elég nehézkesen lehet kompenzálni.

2020.03.11. 11:02:19

@Arthamyr: Nem azt mondtam, hogy furcsa, hanem azt, hogy jellemző ;) Ez éppen a furcsa ellentéte :)

2020.03.11. 11:04:32

@Horthy Miklós cselédje: Barátilag tanácsolom, hogy ne tedd, mert itt téged atomjaidra szednek a posztod alatt, a maradék kis önbecsülésed meg lehúzhatod a klotyón.
Mondjuk, a sűrű osztrák szociális hálóról, de regényeket tudnál írni, amennyit polipoztál rajta.

Arthamyr 2020.03.11. 11:23:20

@Pink Petsch: No de akkor minek a :P smiley? Meg sajnos a "jellemző" szóhoz gyakran társul némi pejoratív felhang is a mai használatban, a smileyval együtt akár így is lehetett venni.

Pedig csak egy természetes és említésre sem méltó dolog történt, ami egyáltalán nem rossz. Vagy inkább szét kellett volna szedni a hölgy posztját? :)

2020.03.11. 11:31:33

@Arthamyr: Túlgondolod :D Csak kicsit gonoszkodtam.

Auralianus 2020.03.11. 12:13:54

@star70: három rövid lépésben levezetem neked:

1 .Aki képes az elvonatkoztatásra, az kb öt perc alatt áthangolható az érzelmi alapú döntéshozatalról a logikai alapúra

2. ahhoz, hogy nyelvet tanulj, nem árt tudni elvonatkoztatni

3. Aki látott már vakablakot is meg reluxát is és mindkettőről tudja mire való, az igen ritkán vesz a vakablakra reluxát...

SzZoole 2020.03.11. 13:17:02

@Golf2: de eszik :-)

Mióta is vagy itt a blogon?

Számtalanszor leírtam már, hogy a feleségem cukrász egy zsidó pékségben, csak nem figyelsz:-)

Rengeteg peppa pig, díszített bisciut-t készít, amit úgy visznek a zsidó gyerekek, mint a cukrot, szó szerint :-)

Herr Géza 2020.03.11. 14:56:42

@Horthy Miklós cselédje: “ Legyünk őszinték : kint igazából egyetlen dolog jobb : a fizetés vásárlóereje. Meg persze a legtöbb helyen a szociális háló.
De ha mérlegre rakjuk a dolgokat, bőven kijöhet az hogy egyszerűen jobb döntés hazajönni.”
Miért is? Az osztrák szociális háló neked nagyon bejött, nem? Mit raktál még a mérlegre? “Hazaszeretet” ? Az hogy viszonyul a rettenetesen konvertibilis magyar forinthoz? 10 deka (“kicsit több lesz, maradhat...”) hazaszeretetért mit adnak? Mesélj már, mit dolgozol? Megvan a vizionált “akár 250e nettó” a misimosi állásért? A posztodat meg ígéred úgy lassan egy éve, van olyan egyáltalán?
A Fideszhez bevettek már oligarchának?
Megannyi feszítő kérdés... :D

erol 2020.03.11. 15:35:46

Röviden: aki hazaköltözik az hülye, írja a toleráns és széles látókörű poszter.

Gacsaj Pisti 2020.03.11. 17:46:54

@Herr Géza: Azért ez hihetetlen, hogy minden blognál található olyan ember, aki elitta és szétdrogozta az életét, majd azokat anyázza és azokat tartja hiteltelennek, akik vitték valamire az életben. Aztán eltelik még néhány év és a sajtóban, vagy éppen az atv fórum műsorában majd akkor is a kormányt hibáztatja azért, hogy kevés a nyugdíja...

Nagyon sajnállak...

Ja, kíváncsi vagyok, hogy csak úgy kapásból le tudnád-e írni hibátlanul annak a pasinak a nevét, aki az avatarodban látszik.

kék madár 2020.03.11. 17:47:57

@erol: en hazajottem 5 evre, minden eselyt megadtam neki, de feladtam, csak en akartam nagyon :(

Herr Géza 2020.03.11. 18:43:56

@Gacsaj Pisti: Neked is jó reggelt! Magadhoz tértél? Mert azért vettem észre, hogy akinek ilyen becsípődései vannak, hogy a nem tetsző vélemény tuti egy szétdrogozott, alkoholista, “ szexet túlzásba vivő” (sic!) illetőtől származik, azok jellemzően a maguk problémáit vetítik ki másokra.
Mire alapozod a kijelentéseidet? Mikor hibáztattam bármely kormányt is a sajtóban, pláne az ATV-ben? A nyugdíj meg még odébb, bár szabad szemmel már jól látható közelségben van... Kit is anyáztam?
Sorry, ha nem hiszem el a sablondumákat. Cáfold meg, ha nincs igazam.
Örömmel üdvözlöm, hogy elvileg felismerted az avataromban szereplő ember képét. Nem segítek, tudod te egyáltalán ki ő?

2020.03.11. 18:57:57

@kék madár: valamiert azt hittem te az usa-ban vagy. mikor mentel vissza, es mikor mesz el megint?

Herr Géza 2020.03.11. 19:09:46

@Gacsaj Pisti: Ha meg már ilyen intim viszonyba kerültünk, hadd kérdezzem már meg, hogy mit jelent nálad a (láthatóan az ördögtől való) “....túlzásba vitt szex...”? Minden, ami túlmegy a kéthetente (?) szombaton este 9:00 és 9:08 között zajló #vágdhanyattazasszonyt akción? Persze sötétben, nehogy fogyjon az áram... :)))

Gacsaj Pisti 2020.03.11. 20:28:05

@Herr Géza: Hát ki lenne?L Szécsi Pál!

Megnéztem néhány beírásodat és csöpög belőlük az a nihil, az a reménytelenség és a szülőfölded elleni utálat, amiket a hazai liberál-bolsi ellenzék terjeszt.

A blogozó köznép és középszerű emberek önámkító, önfelmentő kedvéért se, vagyok hajlandó leminősíteni a gyerekeink tehetségét és azt a teljesítményt sem, amit a nejemmel elértünk míg egy kis nagyon-nagyon vidéki zsákfaluból felkerültünk Bp-re, majd az ország egyik legismertebb értelmiségi központjába, később nyugati országok hasonló helyeire. Arra vigyáztunk, hogy egy idő után a gyerekeink is jó iskolákba, egyetemekre kerüljenek, lehetőleg úgy, hogy külön pénzbe ne kerüljön, mert az nem volt míg a gyerkőcök talpra nem álltak.

Rohadtul nehéz volt, de megérte, mert a kölykök most egyenként a többszörösét keresik annak, mint a kettőnk bevétele és értelmes munkát végeznek - azt nem írom le, hogy mit, mert az már végképp kiverné itt a biztosítékot, a búslakodó mélyrepülők között.

Nem magam miatt írom ezeket, hanem azért, hátha lesz aki hisz nekem és a gyerekeit munkára, olykor kínlódásra, annak elviselésére bíztatja, egy szép jövő reményében!

star70 2020.03.11. 21:03:41

@Auralianus: hatöööö nem tudom ,nyilvan en vagyok kicsit öreg de tovabbra sem latom az összefüggest(illetve de,csak magambol es a szüleimböl indulok ki) tök mindegy ki mit mond es csinal fent minket sosem befolyasolt az eletünkben...nem vartunk es kaptunk semmit sem,magunk teremtettünk elö amit lehetett.A 80as evekben is tanulhattam nyelvet de semmi különös celja nem volt csak mert tetszett(a szüleim nem voltak tudatosak ebben)megis megalltam a helyemet mindenhol.Nincs összefügfes(szamomra) a magasabb kepzettsg es mas jobb(?) kormanyok valasztasa között...

2020.03.11. 23:08:35

@Herr Géza: Mna, jól el lettél küldtél a f@szba, te szexőrült piás-drogos entitás, te ... és még le is vagy sajnálva, pluszban! :DDD

kék madár 2020.03.11. 23:50:16

@Rayovac: igen a mondat vege az, hogy "es utana visszamentem a zusaba"

kék madár 2020.03.11. 23:51:52

@Gacsaj Pisti: most akkor te nem otthon elsz?

kék madár 2020.03.11. 23:55:57

@Horthy Miklós cselédje: te, engem nagyon erdekelne a postod, kuldjed mar be a HA-nak

Herr Géza 2020.03.12. 08:45:29

@Gacsaj Pisti:
“Megnéztem néhány beírásodat és csöpög belőlük az a nihil, az a reménytelenség és a szülőfölded elleni utálat,..”
No csak hajrá, idézz már valamit, amiből erre következtetsz! Bátran használd a copy+paste funkciókat.

“... amiket a hazai liberál-bolsi ellenzék terjeszt. ”
Tehát nem csak drogos, alkoholista, szexőrült, etc. alak vagyok, hanem liberálbolsi is... Az meg mi?

“...nagyon-nagyon vidéki zsákfaluból felkerültünk Bp-re, majd az ország egyik legismertebb értelmiségi központjába,..”
Ez utóbbi hol is van? Csak, hogy tudjam, hova is kellene küldenem átnevelésre a drogos, alkoholista, szexfüggő fiamat. :)

“... mert a kölykök most egyenként a többszörösét keresik annak, mint a kettőnk bevétele és értelmes munkát végeznek - azt nem írom le, hogy mit, mert az már végképp kiverné itt a biztosítékot, a búslakodó mélyrepülők között.”
Ezt a kártyát már másodszor dobod be, aranyos, de így lósz@rt sem ér. Megértünk már itt (is) a norvég olajfúrótornyon dolgozó nagyonmenedzser pajtás beszámolóját arról, hogy zsákban viszi haza pénzt, aztán kiderült, hogy Norvégiát is max. a térképen látta.
Amúgy meg mit akarsz kompenzálni azzal, hogy a gyerekek (per fő) többet keresnek, mint ti ketten együtt? A te érdemed? Nem. Az övéké. Te maximum az alapfeltételeket biztosítottad (dicséretes !) de onnantól a többi az ő eredményük. Légy büszke rájuk, de ne használd fel őket sajátmagad fényezésére.

Herr Géza 2020.03.12. 09:49:04

@Pink Petsch: Nem az első eset, valahogy majd csak túlélem. :D

Benikuty 2020.03.12. 10:08:52

@kék madár: +1 Elkelne már egy kis vérfrissítés, vagyis vidámság :D

Fringe minority with unacceptable views 2020.03.12. 10:37:27

@Gacsaj Pisti: Kerlek legyel rendszeres kommentelo a HAn. Megint lesz miert olvasni

Herr Géza 2020.03.12. 12:20:24

@Se vasalo se munka: Ne ugrálj nagyon, mindjárt te is megkapod, hogy 23 pakival laksz együtt egy tömegszálláson London-Alsón és a Mekiben te vagy a kutya az asztal alatt. :)))

_z_ 2020.03.13. 08:37:37

@Gacsaj Pisti: "Nálunk az iskola nem csak csupa mókát és kacagást jelentett, hanem tanulást. Ha kellett magolást, ha kellett gondolkodást, feladatmegoldásokat dögivel (ahogy mondani szokás), pályázatokon, versenyeken való részvételt." Baromi boldog gyerekkoruk lehetett.
"A szüleink így neveltek minket és bevált, ezért mi is így neveltük a gyerekeket." Marmint attol függ, hogy mi volt a cel. Mert ha egy önigazolo, teljesitmenyfüggö, dicsekedö, nagykepü, mindent jobban tudo es ezek miatt minden bizonnyal baromira frusztralt holyag, akkor lehet hogy tenyleg nagy siker volt.
"A nejem és én tudunk oroszul, angolul és németül, az egyik gyerek angolul, franciául és olaszul, a másik angolul, németül és latinul." Latin? Komolyan? Tök jo! Es mire hasznalja a felsöfoku latint? Biztos megerte a belefektetett idöt.
"Ezek csak a felsőfokok, a többit nem tekintjük nyelvtudásnak." Atyaeg… Nem is igazan tudom, hogy erre mit lehet irni... Csak majd vigyazz, hogy miközben ezt olvasod, es rosszaloan csovalod a fejed, le ne verd a viragokat a szembeszomszed erkelyeröl az arcoddal.
"Nem akarom borzolni az idegeiteket és leírni is szégyelleném, hogy mennyi a havi jövedelmük." Borzoltad eddig is, ezen mar nem mulik.
"Csak azt akartam mondani, hogy egy pillanatig sem szabad elhinni azt, hogy nem kell tanulni csak szórakozni, meg, hogy a lexikális tudás butaság! Aki az iskolás éveit nem pazarolja el a piálásra és a túlzásba vitt szexre, az boldogan és gazdagon élheti az életét itthon is." Latom a baromi boldog gyerekkort baromi boldog fiatal felnöttkor követte.
Ritka nagy forma vagy, remelem rendszeres kommentelö leszel!

_z_ 2020.03.13. 08:41:28

@Herr Géza: "Tehát nem csak drogos, alkoholista, szexőrült, etc. alak vagyok, hanem liberálbolsi is... Az meg mi? "
A buzi meg a zsido miert maradt meg ki? Lehet nem akarja Gacsaj ur ellöni az összes töltenyet? Bar azt hiszem a "gyerekeim sokkal többet keresnek mint te" feliratu tarbol meg van par tartalek. :)

Narina 2020.03.13. 20:01:50

@Herr Géza: Szerinted én mit kapnék? Nem hiszem, hogy képbe van a posztommal, tutti reakció, "mert egy lusta tanulatlan, nyavajgó, liberál-bolsi(mekkora diszonancia) vagy" már mint én! Azért lehet már neki is kéne egy Istenek áldotta kufirc!

Narina 2020.03.13. 20:04:28

Hűha kérem, hogy én milyen buliról maradtam le míg "mosogattam"

Herr Géza 2020.03.13. 20:25:46

@Narina: És még három felsőfokú nyelvvizsgád sincs, nem summa cum lauda (sic!) végezted a mosogatósulit, nem háziállat nálad a turulmadár, ájjáj....
:)))

MACISAJT 2020.03.14. 10:53:36

ubi bene, ibi patria- ókori mondás, ott a haza ahol jó nekem.

Ami bizony általában a kozmopoliták mai szlogenje.
Azt meg lehetett érteni, hogy a gyurcsányok által tudatosan jégre vitt deviza hitelesek százezrei vándorbotot fogtak, pláné mikor 2012-től lejártak a német, osztrák stb. munkavállalási moratóriumok.

Azt is meg lehet érteni, hogy a hazai helyzet stabilizálódásával sokan közülük mára már hazatérnek..

Amit viszont nehezebb megérteni, az a kozmopoliták őrjöngése e logikus folyamatok láttán. Ők ugyanis kimentek, állítólag jól élnek, szándékukban sem áll visszatérni. És mégis, idejük nagy részét avval töltik hogy naphosszat lógnak a magyar véleményformáló oldalakon és szakmányban köpködik a hazatelepülőket és gyalázzák szülő hazájukat és/vagy az aktuál politikát.
Pedig tudhatnák, hogy nincs visszataszítóbb egy egy elvált félnél, aki bárhol, bármikor még évekig a volt házastársát mocskolja.

Gy.Takács 2020.03.14. 12:52:33

@erol: Esetleg nem tud szöveget ertelmezni, mint például te.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása