oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 08. 06:30,  Olaszországi élet a koronavírus árnyékában 37 komment

2020. március 08. 06:30 Határátkelő

Olaszországi élet a koronavírus árnyékában

Olaszország az új koronavírus egyik európai gócpontja, úgyhogy nem érdektelen megnézni egy kint élő magyar szemén keresztül, milyen ott az élet manapság. Fejetlenség van vagy éppen rendezett viszonyok? (A legfrissebb, vasárnap reggeli hír az, hogy az olasz miniszterelnök bejelentette: április elejéig legalább 16 millió ember kerül vesztegzár alá Lombardia régiójában és 14 megyében. A BBC szerint a koronavírus visszaszorítására irányuló döntés után az emberek nem tudnak ki- vagy belépni Lombardia teljes északi részére (fővárosa: Milánó), ahol 10 millió ember él.)

kezmosas.jpg

Lassan két hete lesz, hogy a COVID-19 felütötte a fejét Olaszországban, és azóta váltogatja egymást a fejemben a düh, a frusztráció, a düh és a frusztráció – írja Olaszmamma.

„Az élet nagyjából a normális kerékvágásban zajlik, a kezdeti sokk után már nem rabolják le a szupermarketek polcait sem a serény olasz háziasszonyok, bár kézfertőtlenítő továbbra sincs, maszkról meg ne is álmodjunk. (…)

Bár szombaton a régió elnöke már nyilatkozott, hogy hétfőn kinyitnak az iskolák, először csak a személyzet, majd gondos fertőtlenítés után a tanulók előtt is.

Aztán jött ez a balul sikerült buszos utazás, ahol a közel negyven asti utas megfertőződött, és a régió időt kért, majd vasárnap este bejelentették, hogy nem lesz itt semmilyen iskolanyitás.

Milyen szerencse, hogy a múzeumokat, mozikat, tornatermeket, színházakat kinyitották, dolgozni is lehet járni, iskolába azonban nem.

Általános iskolás gyerekkel, úgy, hogy az egyik nagyszülőpár Magyarországon van, a másik pedig Olaszországban DOLGOZIK, egyáltalán nem egyszerű megoldani a baby-sittelést. Fél nap szabadság itt, fél nap ott, a kölyök átadás-átvétele a munkahely előtti parkolóban.

Részmegoldás lehet az otthoni munka, de ez tényleg csak a szabadság felesleges pazarlását akadályozza meg, mert aki próbált már gyerek mellett munkára koncentrálni, az tudja, hogy a folyamatos „éhes vagyok, unatkozom, pisilni kell, stb.” nem nagyon hagy összpontosítani.

Agyrém. Úgyhogy én folyamatosan verném a fejem a falba, mert hülyét kapok attól, hogy semmi kontrollom nincs a helyzet felett, és bármit is nyilatkoznak a remek olasz elöljárók, másnapra simán cáfolják.

Én mindent megértek, megértem, hogy soha nem látott, nem tapasztalt körülményekkel találja szemben magát egész Olaszország, de komolyan, akkor mondják azt, hogy idén már nem lesz iskola, vagy belátható időn belül nem lesz. Akkor legalább tudnám, hogy milyen irányba lépjek én is. (...)

Szóval két héttel a kezdet után így élünk. Fejetlenségben, de patyolattisztára mosott kézzel.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el, mondanom sem kell, hogy érdemes.

A járvány Svájcból nézve

Maradjunk még egy kicsit a mostanában mindenkit foglalkoztató járványnál, de váltsunk országot. Olaszországból tehát irány Svájc és Zuzzer meglátásai.

„Nagy szeretettel kérnélek titeket, überegészséges „nem más ez, mint egy szezonális influenza”, meg „többen halnak meg autóbalesetben, mint a Covid-19 miatt” emberek, hogy vegyétek figyelembe a következőket.

Jelenleg a Covid-19 mortalitási rátája sokkal nagyobb, mint a szezonális influenzáé; számokat nem írok, nézzetek utána. Nos, ezt vagy elhiszitek a WHO-nak, vagy nem, de kérlek titeket, vegyétek figyelembe a kettes pontot is.

Vannak olyan emberek, akik például immunszupresszáns gyógyszert szednek, tehát nem csak sokkal kiszolgáltatottabbak bármilyen vírusnak, mint ti, hanem esetleg nem is szedhetnek bizonyos gyógyszereket a tünetek enyhítésére.

Ezek az emberek nagyon is számítanak arra, hogy Ti, a szuper egészséges egyedek gondoltok rájuk is és nem csak elszórakozgatjátok a vírus terjedését megakadályozni szándékozó intézkedéseket. Igen, azokon szórakozni, a veszélyt elbagatellizálni nem kóser dolog.

Neked egy nátha, valaki másnak meg egy súlyos szövődményeket okozó betegség, amit esetleg azért kap el tőled, mert leszarod, hogy mit kellene, vagy mit nem kellene tenned.”

A teljes írást itt olvashatod el.

Tiszta Pretty Woman-sztori

Akadnak csodálatos dolgok, nekem mindig ilyen, amikor egy évek óta hallgató szerző egyszer ismét írni kezd a blogjára. Ez történt most Dórával, ráadásul nem is akármilyen visszatérésről van szó bő négy év után azt Egyesült Arab Emirátusokból való történettel.

lovas.jpg

„Az alapfelállás az, hogy az itt élő nyugatiak többsége – nem mindenki, de nagy részük – bár elítéli – otthon a fotelből – a rabszolgatartást, sőt a lakáj, cseléd, szobalány, szakács, sofőr is mind a burzsoázia romlott, dölyfének a hozománya, szóval utálni való.

Az is igaz, hogy „Az angol tanári fizetésemből nyilván nem futna rá otthon Liverpoolban, de, ha futná se’ kéne, mert ezek a szerencsétlenek emberi mivoltukban vannak megalázva… blablabla… Az nem normális, hogy valaki behozza a reggeli teát, mert nem és kész.”

Aztán jön az őrült pálfordulás, amikor a középosztálybeli tanító néni/bácsi, a középosztálybeli housewife – főállású mami (ami ugyanaz, mint a rendes mami, csak nincs mellette munkahelye) férje munkát kap a Közel-Keleten.

Első évben még általában tartják magukat az otthonról hozott álhumanista, tökre polkorrekt „nem kell szolga” mantrához, de nagyon hamar elkezdődik a „csak egy bejárónő heti kétszer, mert a villa hatalmas és nem bírom egyedül, a munka, a gyerekek, … szóval Lin egy kincs, heti egyszer besegít”…

„fel kellett vegyük Florát, mert egész egyszerűen már nem bírtam, mert jó, hogy nem dolgozom, de a gyerekeket iskolába vinni, aztán edzés, persze két különböző helyre, meg a blogomat is írom, szóval kellett valaki, de csak 3-szor egy héten, plusz jön vigyázni a gyerekekre hétvégéken, vagy, ha partira vagyunk hivatalosak, mert hát nehéz na, nincsenek nagyszülők, szóval kell az a kis segítség… nagyon szeretjük Florát, olyan, mintha családtag lenne…”

Aztán előbb vagy utóbb eljutunk ide: „Eddig ellenálltam, pedig Jim mondta, hogy simán megengedhetünk magunknak egy bentlakó segítséget, de tudod, én szeretek mindent magam csinálni, nem szeretem, ha hozzányúlnak a dolgaimhoz, de Lili igazán nagyon jó és diszkrét, ha nem akarod, hogy ott legyen, akkor eltűnik a szem elől, de ha kell, akkor ott terem és hát na, nem is tudom mit csinálnék nélküle…

már bevásárolni sem megyek egyedül, sőt sokszor a gyerekeket is ő viszi a suliba… nem, nincs jogsija, felvettünk egy pakisztáni sofőrt, ja azt nem mondtam?…

Mindig úgy gondoltam, hogy az csak a helyiek puccoskodása, hogy jaj, nekem kell bentlakó szobalány, meg sofőr, meg ilyenek, hát tudod, milyen vagyok, nem hordom fenn az orrom, de megmondom őszintén, hogy aki ennyit dolgozik, mint mi Jimmel, annak sajnos fel kell adni a családi idillből egy kicsit, pedig de jó lenne megint csak a gyerkőcökkel lenni, de hát…

Ja, nem, nem dolgozom, miért gondolod, nem, neeeem, Jim azt akarja, hogy a gyerekek normális családban nőjenek fel… Lili… LILííííí, kész van a margarita?…

Igen, vagy 20 perce szóltam, hogy átjön Mrs. Whodafak koktélozni… nem hallottad, vagy nem értetted?… már nagyon sokszor figyelmeztettelek, hogy semmi baj, ha nem értesz valamit, csak SZÓLJ, hogy nem érted és akkor elmondom lassan… de ne tegyél úgy mintha értetted volna, mert akkor aztán ide jutunk….mindig szólj, ha nem értesz valamit jó? …na jól van, semmi baj, csak ne forduljon megint elő….gyorsan gyorsan azzal a margaritával, Mrs. Whodafak és én sem érünk rá egész délután…

Jaj, hát látod Mézi, ilyenek ezek… isten látja lelkem, úgy szeretem, mintha a saját lányom volna, de néha kimondottan idegesítő, hogy nem érti, amit mondok, de nem szól, nem szólna az istenért sem…

Nagyon sokszor mondtam már neki, hogy szóljon, de nem, csak úgy tesz mintha értené, aztán csinálja a hülyeségeket… a gyerekekkel nagyon jól bánik és hát tudod keresztény… nem akartam más vallásút, nehogy megzavarja a gyerekeket…

Hát igen, az akcentusa az rémes és a kis Evelyn már filippinó akcentussal beszél, de majd leszokik róla, ha visszatérünk a jó öreg Angliába… ja, nem is tudod, hogy mennyire hiányzik Manchester… a szemerkélő eső, a szürke téglából épült kis ház ahol lakást bérlünk… a gyerkőcök megosztoztak egy szobán, én is eljárhattam egy irodába gépelni néha napján… na itt ez nincs látod, itt aztán semmit nem lehet csinálni, a rugby club heti quizén kívül nem sok minden van… kis Bali nyaralás, néha bruncholunk az Al Hamra hotelben, de igazán semmi extra…mennénk már haza nagyon…”

Majdnem mindenki ide jut végül. De ezt már megszoktuk, néha kimondottan érdekes figurák hozzák a cselédlányt, még az állatorvoshoz is. Olyanok, akik otthon fizikai munkát végeztek, de itt és most egy 35 kilós sri lankainak, vagy filippínának kell „cipelni” a macskát a kosárban. Mind azt a 3 és fél kilót.

A kavarodás akkor kezdődik, amikor itt él az ember egy ideje és valahogy hozzászokik, hogy ha a, egy filippínó hozza a macskát, akkor az általában a cselédlány, vagy b, ha egy arab/perzsa/pakisztáni, akkor az a sofőr.

Vannak persze arab és fülöp-szigeteki kliensek is, de az esetek többségében nyugatiak, esetleg helyiek járnak hozzánk - akik értelemszerűen szintén arabok, de soha, semmilyen körülmények között nem néznéd őket a sofőrnek!!!

A kis farmeros, vagy tunikás arab féleség az 99%-ban sofőr… aztán van az egy, amikor nem… a pici csinoska, csendes ázsiai lány legeslegtöbbször a szobalány… aztán ott az az egy eset, amikor nem… ekkor hozza magát az ember kellemetlen és így visszanézve rendkívül mulatságos helyzetbe… mármint Simon szerint rohadt vicces.

Andy spanija az első vendégeink között van, mindig Andyvel jön. Kivéve azt az egy esetet, amikor nem. Ekkor én udvariasan felhívtam, hogy megtudakoljam, hogy épp milyen hosszúra hagyjam a szőrt, mert ez változó… és, hát nem tudom, hogy a szobalány tudja-e.

Andy kedvesen csak annyit mondott, hogy nyírjam rövidre, mert megy az állat a kennelbe, ott meg úgy sem fésülik, csak ennyit, semmi mást. Hónapokkal később hív, hogy elhozhatná-e a héten fogkőleszedésre macikutyát…

Én meg ugye: – hogyne, hogyne, csak tessen, csak tessen, legyetek itt reggel 9,30-ra, éhgyomor, mert szedálunk és ebéd után vihetitek haza fifit az illatos szájával.

Andy megköszöni és még hozzáteszi, hogy nem ő hozza majd a kutyát, hanem a nej. Na, gondolom magamban, akkor majd most így két év után meglátjuk végre a nejet is… megláttuk.

Nem, nem az én hibám, mert ha egy nagydarab angolnak egy picike fele annyi idős felesége van, mint ő maga, az még hagyján, de ha a nej thai/filippina, akkor áll a zászló, hogy az emberek nagy többsége azt fogja hinni, hogy a bejárónő.

De legalább nem került szóba az ügy soha többé. Mert Andy amúgy úriember és nyilván neked is ciki lenne, ha úton útfélen azt hiszek, hogy a feleséged a szobalányod.

Tiszta Pretty Woman sztori, csak kevésbé csinos csajjal. A britek előszeretettel vesznek el középszerű ázsiai lányokat feleségül…miközben teli az ország szépekkel is.”

A teljes posztot itt találod, érdemes elolvasni!

A Los Angeles-London-Budapest-tengelyben is a koronavírus volt a téma, hallgasd meg!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Olaszország Svájc Egyesült Arab Emirátusok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8215509814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2020.03.08. 08:38:06

A Nemzetközi Nőnap alkalmával minden kedves határátkelt és Magyarországon maradt nőnemű kommenttelőknek boldog Nőnapot kívánok! :-)

Hari Seldon 2 2020.03.08. 09:31:39

Most hallottam a rádióban, hogy Lombardia és Emilia Romagna tartományban karantén lesz április 3-ig. Iskolák bezárnak, rendezvényeket meg például az esküvőket is felfüggesztik (elhalsztják).
Az emberek csak a munkába mehetnek a legrövidebb úton.
És ami a legrosszabb egy olasznak: a kormány, arra kéri a dolgókat, hogy tartsanak egymástól minimum egy méter távolságot! (egy svédnek ez nem lenne probléma, de a terék taljánoknál ez felér egy sértéssel)

Komolyra fordítva szót: kíváncsi vagyok, hogy most ez a világjárvány mennyire változatja meg az egyes népek karakterét, vagy a társadalmi kapcsolatokat.

dikusz. 2020.03.08. 10:27:27

@Hari Seldon 2:
Itthon elmaradnak a március 15-i megemlékezések.

Barkalot 2020.03.08. 10:54:16

És a termelő üzemeket, gyárakat miért nem zárják be áprilisig? Ennyire ne legyünk már kapitalisták. Gyárakat is be kéne zárni, nem csak az iskolákat szerintem.

SzZoole 2020.03.08. 11:01:32

@Benikuty: jaj, minő sötét tud lenni egyes emberek elméje......

Benikuty 2020.03.08. 11:08:12

@SzZoole: sírjak, vagy röhögjek kategória.

SzZoole 2020.03.08. 11:13:10

@Benikuty: hát nem is tudom....
Ilyenkor a tanultabb emberekből akik ott laknak, azokból nem vált ki reakciót és írnak valami válaszüzenetet?

Benikuty 2020.03.08. 11:18:28

@SzZoole: " hát nem is tudom...."
:D

SzZoole 2020.03.08. 11:24:55

@Benikuty: én lehet oda írtam volna válaszként, hogy;
A tudás bűn, de te ártatlan vagy :-)
Vagy
Üldöz a tudás, de te gyorsabb vagy :-))

Golf2 2020.03.08. 13:46:11

@Hari Seldon 2: az esküvőket is felfüggesztik...tovább tart a szabadság:)

Hari Seldon 2 2020.03.08. 13:54:12

@Benikuty:
Semmi különös, csak hasonultak a lépcsőházhoz, az is sötét és a korlátolt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.08. 17:44:26

"Jelenleg a Covid-19 mortalitási rátája sokkal nagyobb, mint a szezonális influenzáé; számokat nem írok..."
Nem vagyok statisztikus, igy csak laikuskent irom: aki ezektol a nagy% mortalitas szamoktol megijed, az nezzen kicsit a szamok moge, es ne szazalekos aranyt, hanem a konkret halalozasi szamokat nezze.
Influenzaban minden evben tobben halnak meg, iden is, annak ELLENERE, hogy van influenza oltas! Aki most aggodik, az minden evben ugyanigy aggodik az influenza miatt? Ugye, hogy nem! Komolyan, a hiszteria sokkal nagyobb problemat okoz globalis szinten, mint maga a betegseg...

négyzet 2020.03.08. 18:11:03

@Zsuzsi65: Viszont például rendesen kifeszítette az olasz eü-t máris. 2-3 ezer ember van kórházban, közel 600-an intenzív osztályon. Nincs elég orvos, gondolom mindenki dolgozik éjjel-nappal így is. Úgyhogy azért van talán a karantén, mert ha Olaszország leggazdagabb részei nem bírják a járványt infrastrukturával, akkor mi lesz délen, ami szegényebb... Meg gondolok pl. Magyarországra. Hogy látna el az eü ennyi beteget?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2020.03.08. 18:19:28

@négyzet: ezt megertem, de egy erosebb influenza jarvany ugyanezt teszi(tenne). Csak akkor nem panikolnak ennyire, es sokan otthon kikuraljak magukat. Az eu-re nehezedo nyomas szerintem inkabb kovetkezmenye a hiszterianak, mert nem tartom valoszinunek (javitsatok ki, ha nem igy van) h MINDENKINEK korhazi kezelesre van szuksege. Ez most csak az extra elovigyazatossag miatt (?) lehet. Egy orvos velemenyere lennek kivancsi, aki realisan tudja latni a kockazatokat.

SzZoole 2020.03.08. 18:26:12

@Zsuzsi65: van egy pár kollegám akik csak annyit mondtak;
“Az anya természet szelektál, túl sok ember él a földön”

( Hangsúlyozom, hogy ez nem tőlem származik )

Csodabogár 2020.03.08. 19:02:04

@Zsuzsi65: Ezt én is így látom. Itthon 65 felett ingyenes az oltás, de nehogy azt hidd mindenki beoltatja magát. Persze a normál influenzáról nem szól a média, mart azt már megszokta mindenki. Nem hír.

Csodabogár 2020.03.08. 19:06:25

@Zsuzsi65: Csak a német szakértőkre tudok hivatkozni. Nem kell mindenkinek kórház. Kevés olyan súlyos tüdőszövődmény van, amikor lélegeztető gépre van szükség. A többi otthon elmúlik.
A legfőbb ajánlat, hogy aki gondolja, hogy fertőzött, vagy nem érzi jól magát kizárólag telefonon értekezzen az orvosával. Az orvosok tudják mit kell kérdezni és mikor kell kórház.

zuzzer 2020.03.08. 19:52:11

@Zsuzsi65: Ebben az évben eddig 45000 ember halt meg a szezonális influenzában, 46’000’000 megbetegedésbôl. Számold ki.
Ezek nagy része nem oltott, mert nincs értelme sem. Majdnem minden évben más törsz fertôz.

2020.03.08. 20:14:24

@zuzzer: "Ezek nagy része nem oltott, mert nincs értelme sem. Majdnem minden évben más törsz fertôz"

ez igy nem igaz - mivel tegnap is feljott a tema, kicsit utanaolvastam: minden evben februarban atnezik az elmult idoszakban beerkezett mintakat es statisztikai adatokat, es ebbol probaljak kitalalni, hogy melyik valtozatok fognak elterjedni a kovetkezo ev folyaman, es ez alapjan gyartjak le az oltoanyagokat.

a cikkekben azt is megemlitettek, hogy altalaban 50% os a hatekonysag (100 beoltott embernel 50 esetben mukodik), de az elmult 1-2 evben ez valamiert csak 19% volt. Illetve van 1-2 ev az evtizedek alatt, amikor rosszul "tippelnek", emiatt nem az kerul az oltoanyagban, ami vegulis elterjed es tomeges jarvanyt okoz.

osszefoglalva, nem ertelmetlen, altalaban sok millionyi embernel akadalyozza meg a fertozest, ebbol adodoan sok-sok ezer embernel a halalt. emellett az is igaz, hogy masik millionyi ember az oltas ellenere megkapja a betegseget.

ugyanakkor amikor egy oltas nem akadalyozza meg a betegseget, meg mindig csokkentheti a tuneteit, ami szinten nem elhanyagolhato "nyereseg"

google search: how are influenza vaccines made

négyzet 2020.03.08. 20:35:25

@Zsuzsi65: Nem kell mindenkinek kórház, és engem is nagyon meglepett, hogy kórházi ellátást kap csaknem a betegek fele (akikről tudnak, legalábbis). Lehet, hogy ez kórházi karantén, de az intenzíven kezeltek magas aránya is meglepő, és akkor azért az már nem karantén kedvéért van.
Az emberek nincsenek tudatában, hogy mennyien halnak meg szezonális influenzában minden évben (Trump is rácsodálkozott, láttam, hogy ugyanis "nem is tudtam, hogy emberek halnak meg influenzában"). Én magam nem is aggódom jobban, mint bármelyik beteges szezonban, de ezek az olasz számok most megleptek. Az iráni helyzetet sem tudom hova tenni. Ott meg hét kormánytisztviselő meghalt a járványban.

Hari Seldon 2 2020.03.08. 21:43:55

@Zsuzsi65:
Hát mi éppen minden évben beadatjuk magunknak (illetve Mme Seldon adja be mindenkinek, de ez a lényeget tekintve mindegy).

Hari Seldon 2 2020.03.08. 21:50:35

@Zsuzsi65:
Hát nekünk van egy barátunk Bergamoban. Az éppen az egyik ilyen nagy gócpont. Ő mesélte, hogy most már ott tart az egészségügyi rendszer, hogy lassan sorsolni kell, kit tesznek lélegeztetőgépre, mert annyira túl van terhelve.
Na most képzeld el, hogy Lombardia nagyjából a ti Kailforniátokkal egyforma fejlettségű. (a többi déli részről most tekintsünk el)
Ha ott kifekszik a rendszer, mit csinál egy szegényebb országban (régióban)
Például hihető, hogy Egyiptomban 49 eset van? (eleve pénzük sincs tesztelni)
Ahol monduk Kairóban egymás hegyén hátán élnek az emberek? - Ugye, hogy nem. Ha ott arat a vírus, akkor nem áll meg egy milliónál. Ott van elég lélegezető gép? - A fenét van. Beírják hogy halálok: infuenza. Aztán el is intézik ennyivel.

Csodabogár 2020.03.08. 23:06:47

@zuzzer: Minden évben aktualizálják az oltóanyagot! Engem már Zürichben is minden évben oltottak.

élhetetlen 2020.03.08. 23:39:47

@négyzet: “Meg gondolok pl. Magyarországra.”. Itt mindent megoldanak. Az egyik barátnőm angoltanár, és bement az órájára a karanténból lelépett iráni diák, akiről már megállapították, hogy fertőzött. Ezt ő két nap múlva tudta meg, és, mint rendes ember, felhívta az illetékeseket, hogy mi történt, mert mindennap több tucat emberrel érintkezik. Valaki mondta neki, hogy jó, menjen be a Szent Lászlóba, letesztelik. Bement. Ott egy másik valaki elhajtotta, hogy csak nem képzeli, hogy minden tanárt ellenőriznek? Hiába mondta, hogy érintkezett a fertőzöttel, sőt a többi diák is.Tehát Mo-n kezelik a helyzetet. Így. Most önkéntes karanténba vonult, távoktat, és lehet, hogy nem kap fizetést erre az időre, mert az csak annak jár, akit orvos utasított erre. Van itt rend, kérem.

gabors 2020.03.08. 23:55:59

@Zsuzsi65: "@négyzet: ezt megertem, de egy erosebb influenza jarvany ugyanezt teszi(tenne). "

nem egeszen mert az infulenza halalozasi szamai (legalabb is amit ma tudni lehet) kb 1/20 de legyen 1/10-e covidnak ... gondolod el az usaban lenne kb felmillio halott ha csak az optimistabb szamot nezzuk vagy akar 1 millio is .. es a sulyos esetek ennek akar 10x-se is lehet erre az USA-ban sincs kapacitas lelegezteto gepbol sincs sok egy ... es akkor csak mondjuk ugyanannyian kapjak meg mint az influenzat amire van oltas is .....

panikolni valoban nem kell de ez igen hamar igen rosszra tud fordulni mert itt nem lehet egy par millios varost katonai zart ovezette nyilvanitani ... (erre sincs kapacitas mint kinaban)

gabors 2020.03.09. 00:02:33

@Rayovac: "ugyanakkor amikor egy oltas nem akadalyozza meg a betegseget, meg mindig csokkentheti a tuneteit, ami szinten nem elhanyagolhato "nyereseg""

van ezen kivul mas nyereseg is mert ha "csak" az emberek felenel alakul ki immunitas azok nemcsak hogy nem lesznek betegek, DE ennel meg fontosabb, hogy virushordozok sem lesznek. Vagyis NEM TERJESZTIK a virust ezzel azoknak is segitenek, ha csak kozvetlenul is, akik valamiert nem oltatjak be magukat elvbol, vagy nincs ra penzuk vagy csak elfelejtik....

Persz ugy is lehet csinalni mint az USA-ban Turmp hogy nem tesztelunk csak halottakat igy kijon az a hihetetlen hogy CSAK 500 fertozott van ma vasarnap delutan ... (ezt amugy Orbanektol tanulhattak el... mert eleinte ott sem igen teszteltek senkit ..)

élhetetlen 2020.03.09. 00:09:51

@SzZoole: “azokból nem vált ki reakciót”? Nem. Egy társasházban mindenki tudja, hogy ki a sötét, ki a félbolond, és hogy nem lehet velük mit kezdeni, amíg nem közveszélyesek. Ez most off, nincs köze a járványhoz. Tavaly, jött egy barátom, hozta fel (nem vitte) a számítógépemet. 66 éves, jól öltözött, konszolidált úr, centis ápolt szakállal, tehát semmi gyanús. Mint kiderült, ő megnyomta a felső gombot, a nő meg a negyediken hívta a liftet, a barátom meg nem figyelt, megállt a lift, kilépett. Aztán hallom a nő üvöltését a negyedikről. “Ki maga? Hogy került ide? Mit keres itt? Ki engedte be? Egyáltalán kihez jött? “, stb. Felismertem a nő hangját, csak nem tudok lefutni négy emeletet. Leüvöltötte úgy a barátomat, hogy vissza se szállt a liftbe, felballagott a csípőprotkóival és a gépemmel a nyolcadikra. Most egy ilyennek írj, akár egy normális, akár egy szarkasztikus levelet? Ugyan!

FutureFry 2020.03.09. 00:41:08

@Zsuzsi65: A ~0.1%-os halálozási rátával rendelkező szezonális influenzában ~650K ember hal meg évente [1]. Az 1918-19-es spanyolnáthát (H1N1) (utólag) 2-3%-os halálozási arányúnak becsülték amiben ~20-50 millió ember halt meg, azaz ~10-25 millióan egy év alatt. [2]. A COVID-19 halálozási rátáját jelenleg 3-4%-ra becsülik (bár ez beismerten egy túlbecsülés, és valószínűleg csökkenni fog ahogy egyre több embert tudnak tesztelni).
És vannak még a szintén (másfajta) koronavírus okozta SARS/MERS járványok és az influenzavírus okozta madárinfluenza (H5N1) amiknek ugyan magas a halálozási rátájuk (SARS ~10% [4], MERS ~35% [5], madárinfluenza 60% [6]) viszont - mivel nem terjedtek el, mert gyakran nem vagy csak nehezen terjedtek emberi kapcsolatok útján - relatíve kevesen hal[n|t]ak meg benne.

[1] www.who.int/news-room/detail/14-12-2017-up-to-650-000-people-die-of-respiratory-diseases-linked-to-seasonal-flu-each-year
[2] apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/44123/9789241547680_eng.pdf
[3] www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/situation-reports/20200306-sitrep-46-covid-19.pdf
[4] www.who.int/csr/sars/country/table2004_04_21/en/
[5] www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-(mers-cov)
[6] www.who.int/influenza/human_animal_interface/avian_influenza/h5n1_research/faqs/en/

Zsuzsi25 2020.03.09. 07:27:50

@Csodabogár: A-aaa. Nagy tévedés. Pont ez a baj. Kb. minden 10. ember akibfertozott, lelegezteto gepre kell tenni. (Ezt kínábol tudom. Tw.ni cegnél dolgoztam sokáig, es rengrteg baratom lett Kinábol is, ill Taiwanbol is. Egyszerüen NEM tudni miért.... van aki ugy átvészeli, hogy eszre sem veszi, más ugyanabba majdnem csak belehal. (Idős fiatal, vegyesen) és egyszeruen nem tudják mi az oka...

Herr Géza 2020.03.09. 08:42:20

@Zsuzsi25: Két megállapításoddal azért vitatkoznék:

“ Kb. minden 10. ember akibfertozott, lelegezteto gepre kell tenni. “
Én olyan becsléseket hallottam/olvastam, hogy a fertőzöttek kb. 80%-án úgy átmegy a vírus, hogy semmi tünetet nem produkál, ill. olyan minimálisat, hogy maga az illető sem veszi észre. Tehát max. arról lehet szó, hogy a definitíven megbetegedettek 10%-a kerül lélegeztetőgépre, bár én még ezt is sokallom.

“ ...belehal. (Idős fiatal, vegyesen)” Olaszországban az elhalálozottak átlagéletkora 80 (!) év körül van. Nyilván van ebben huszonéves ifjú ember is, de ugye viszonylag kevés. Alapvetően maga a vírus az egészséges, pláne egészséges immunrendszerű betegekre nem veszélyesebb, mint bármely egyéb influenza. A halálozás elsősorban a legyengült, immun-, tűdő-, szív-, keringési rendszeri betegségekkel egyébként is küzdő betegeket érinti.

Egon Estragon · http://egonazeger.blog.hu/ 2020.03.09. 10:37:14

@Zsuzsi65: Az a gond, hogy a karantént/biztonsági intézkedéseket NEM IGÉNYLŐ, valamint már LEZAJLOTT influenzajárványt akarod öszehasonlítani a hatalmas erőfeszítéseket IGÉNYLŐ, még FOLYAMTBAN LEVŐ Covid-19 járvánnyal.

Itt:
gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6
most már lehet logaritmikus skálán is nézni az esetszámokat, és Kínán kívüli esetek gyönyörűen mennek 3.5X/hét slope-pal, azaz hetente 3 és félszeresére növekszik az esetek száma. Ha ezt nem fékezzük meg, akkor ennek a hétnek a végére több Covid-19 beteg lesz Kínán kívül, mint Kínán belül, március végére 1 millió beteg lesz a világban, április végére pedig 100 millió. Reméljük, hogy az intézkedéseknek lesz hatása, és ez nem következik be. Azt is reméljük, hogy a tavasszal a fertőzés rátája lelassul, mint amint azt látjuk az influenza és az egyéb, vírusos légúti betegségek esetén, de ezt csak reméljük, jelenleg.

Visceroid 2020.03.09. 19:55:52

Gondolom vegyvédelmi ruhás, fegyveres őrök járják a kihalt utcákat zombikra vadászva. Ja, nem, csak megint egy média keltette pánik.

négyzet 2020.03.09. 21:07:28

@élhetetlen: Ez nagyon szomorú :( de valahogy sejtettem, hogy így megy kb.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása