oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2020. március 02. 06:30,  Hat nap egy török kórházban 33 komment

2020. március 02. 06:30 Határátkelő

Hat nap egy török kórházban

Nem nagyon tudok annál rosszabb indítást elképzelni, mint amikor valaki egy várva várt nyaralás első pillanataiban olyan csúnya balesetet szenved, hogy utána közel egy hetet kénytelen kórházban tölteni. Márpedig Ágnessel ez történt. A mi szerencsénk csak annyi az ő szerencsétlenségében, hogy mindez Törökországban történt, így most kicsit bepillanthatunk egy ottani kórházba – nem elfeledve természetesen, hogy külföldi biztosítással rendelkezőként a helyieknél alighanem jobb helyzetben volt.

Neked is van külföldi kórházi élményed? Írd meg a hataratkelo@hotmail.com címre!

korhaz_2_foto_pexels_com.jpgA kép illusztráció

„A török hotelbe érkezés első órájában a tengerpartra vezető deszkákon elestem, felállni már nem tudtam. Telefon a biztosítónak, aki intézte a hotel orvosát, ő mentővel kórházba vitetett.

A röntgenasztalra egyedül kellett felmásznom óriási fájdalommal, az orvos a telefonjára mentett képen megmutatta, hogy eltört a combcsont. Átvitet az egyetemi kórházba, ott van ortopédia. Újabb mentő, minden zökkenés az úton fájdalommal járt.

A kórházban újabb röntgen, újabb mászás a gép alá. A doktornő itt nem látott törést (az itt készített CD-n valóban nem látszik), megnyugtatott, csak izomzúzódás, de azért egy napig bent tart.

Ekkor már éjfél volt, a hoteltől 50 km-re voltunk. A férjemnek fogalma nem volt, merre induljon vissza, de megnyugtatták, a kórház kocsija visszaviszi a hotelbe, így is történt.

Egyágyas szoba a külföldi részlegen

Engem egyágyas szobában helyeztek el, a külföldi, feltehetően fizetős részlegen. A szoba a tengerre nézett, külön fürdőszobával, az asztalon kávé, teafilter vízmelegítővel, a látogatónak fotel, kanapé.

Másnap az osztályos orvos próbált lábra állítani, mivel az ő röntgenfelvétele ugye törést nem mutatott, de sikertelenül.

Az orvos CT-t tartott volna indokoltnak, de a biztosítónak kellett minden vizsgálatot jóváhagyni, ők látták a törési felvételt, azonnali műtétet javasoltak CT helyett. Bemutatkozott a sebész, megbeszéltük a műtétet.

A biztosító munkatársa minden nap felhívott, tartottuk a kapcsolatot, az utazási iroda kint dolgozó munkatársa minden nap meglátogatott.

A fájdalomcsillapítást a testembe vezetett, automatikusan adagoló csővel oldották meg, amit szükség szerint én is szabályozhattam.

Szolgáltatások

Fürdés! Na, erre senki nem gondolt! Mivel nem tudtam felkelni, a férjem segítségével oldottuk meg. Hat napot töltöttem a kórházban, az ebédhez mindig volt édesség, este török szokás szerint kávét hoztak, és megkérdezték, kérek-e plusz párnát alváshoz. Ha a férjem az ebéd alatt ott volt, ő is kaphatott ebédet!

Kifogástalan internet szolgáltatás volt, ami a hotelban nem volt elmondható. Az ápolók udvariasak, csinosak voltak. Érezhetően nem spóroltak az eszközökkel (pelenka, lepedő, tiszta ágynemű, a szekrényben volt papucs, pizsama, fogmosó felszerelés, köpeny >>> azért ne felejtsük el, a biztosító fizetett mindent).

Elbocsátáskor, amikor már lábra kellett állnom, olyan fóliás ragtapaszt kaptam a combomon lévő sebre, amelyben lehetett tusolni, nem ázott át.

Érkezés Magyarországra

Magyarországra érve a repülőtérről a mentő a Honvéd kórházba hozott, ahová már nem kellett befeküdni, de orvos vett át. Még a kapcsok a bőrömben voltak, de nem engedtem az orvosnak megnézni, mert nem tudott újabb, hasonló kötszerrel ellátni. A kapott CD szerint kifogástalanul sikerült a műtét.

Itthon a gyógytornász csak 3 hét múlva tudott velem foglalkozni - ez már Magyarország.”

Kövesd a Határátkelőt az Instagrammon is!

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

�Sagrada Família, Barcelona #barcelona #spanyolország #spain #sagradafamilia

Határátkelő (@hataratkelo) által megosztott bejegyzés,

(Fotó: pexels.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.  

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kórház egészségügy Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7015498546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2020.03.02. 07:55:24

biztosítónak kellett minden vizsgálatot jóváhagyni, ők látták a törési felvételt, azonnali műtétet javasoltak CT helyett...A biztosító lett orvos az orvos helyett...

SzZoole 2020.03.02. 08:03:37

@Golf2: nem gulfi, a biztosítón belül, egy arra specializálódott szakember, szerintem :-)

Itt, UK, velem is ez történt.
Minden kezelést a biztosítónál dolgozó szakember hagyott jóvá és fizetettet.

Teccik érteni? :-)

Hari Seldon 2 2020.03.02. 08:05:10

@Golf2:
Egy egészségügyi biztosítónál azért vannak alkalmazva orvosok szakvélemény elkészítése miatt.

adg 2020.03.02. 11:05:25

A magyar korhaz es gyogytornasz is privat volt?

Golf2 2020.03.02. 11:10:02

@SzZoole: Aszittem nyúlszalajtó julis bólintott rá,itthon van rá esély.

dikusz. 2020.03.02. 11:11:55

Ha a Ágnes az SZTK-ban jelentkezett be a gyógytornászhoz, akkor valóban ennyi a várakozási idő, minimum. Amúgy miért is kellett volna őt rögtön fogadnia?

kardio1 2020.03.02. 11:13:04

Rémlik, mintha már lett volna hasonló történet, kísértetiesen hasonló párbeszéddel Golf és Zoole között a kommentszekcióban...

SzZoole 2020.03.02. 13:32:14

@kardio1: déjà vu doki :-)

Golf mondja a magát, én meg az igazat :-))

Buchhalter 2020.03.02. 14:01:05

Szóval A török eü ellátás minőségi,a többit hagyjuk.Kíváncsi leszek Európa népei hosszabb távon hogyan fogják megítélni Törökországot ,amikor jelen pillanatban is 10 ezer számra önti a Bolgár és Görög határra a menekülteket.Felrúgva az EU-val kötött 6 milliárd €-os támogatási szerződést.Érdekes ,nekem az megszálló aki nem a saját országában lődözget minden mozgóra : lásd Szíria Irak és Líbia ,ahol török katonák vannak ezer számra állig felfegyverezve.

Golf2 2020.03.02. 14:40:57

@SzZoole: Mi nem volt igaz benne? Leírta hogy a biztosító döntött nem a kórházi orvos. Nem orvost írt hanem biztosítót.

SzZoole 2020.03.02. 14:48:22

@Golf2: fentebb írtunk neked választ ezzel a biztosító/orvos témában, többek közt @Hari Seldon 2: is válaszolt neked e témában :-)

Csodabogár 2020.03.02. 17:00:32

@dikusz.: Én térdműtét után elmentem a körzetihez a papírommal a privát kórházból. Aztán már ment magától pár nap múlva jött a gyógytornász. 14 alkalomra kaptam, de lehetett volna még plusz 14 is, ha akarom. Hetente háromszor jött.

dikusz. 2020.03.02. 18:08:33

@Csodabogár: És a gyógytornásznak privátban jött hozzád, vagy TB-re, és nem kellett érte fizetni?

vándor madár 2020.03.02. 18:53:01

@dikusz.: "Ha a Ágnes az SZTK-ban jelentkezett be a gyógytornászhoz, akkor valóban ennyi a várakozási idő, minimum. Amúgy miért is kellett volna őt rögtön fogadnia?"

Mondjuk azért, hogy ne rövidüljön meg a lába. Az orvosi ellátás és benne a gyógytorna sem érkezési sorrendben működik.
Azzal most nem hozakodok elő, hogy odakint a (láb)műtét, de más műtét másnapján is megjelenik az ágyadnál a gyógytornász és kezelésbe vesz, hanem visszaemlékszek egy saját esetemre Mo-n. Még Kádár János fénykorában műtötték a lábamat az Ortopédiai klinikán és ott is kaptam gyógytornát az ágyban a műtét után és kezelést is a Gellértben, mikor kijöttem. Ez a törvény szerint nem változott, ahogy most megnéztem, mert látom, mennyire kételkedsz. Ismerni kell a jogaidat, mert másoknak mindegy, hogy veled mi lesz.
Egyébként anyámék szomszédságában a strokos beteghez is ment ki pár éve házhoz gyógytornász vidéken. A kezelés ugyan nem vezetett semmilyen eredményre, mert az illető nem volt motivált, így abbamaradt.

net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0400005.eum

Még fürdőgyógyászati ellátás is járt volna a posztírónak TB-re:

5. számú melléklet az 5/2004. (XI. 19.) EüM rendelethez

Idézet az alábbi cikkből: "A korábbi, sokat kritizált gyakorlattal szemben ez év január 1-jétől a háziorvosok szakorvosi javaslat nélkül is elrendelhetik a szakirányú viziteket – összesen 56-ot évente. Egy elrendeléssel 14 vizit adható, ami évi három alkalommal 14-14 újabb látogatással megtoldható –, ám a kistelepüléseken alig van például a stroke-on átesett betegek ellátásában nélkülözhetetlen szerepet ellátó gyógytornász" A kistelepüléseken tényleg nincs egy gyógytornász sem, hanem úgy járnak oda és van lehetőség rehabilitációra is bemenni a kórházakba, pl. van strokos ismerős, aki évente befekszik kb. két hónapra és már javult valamit a keze.

medicalonline.hu/praxis/cikk/otthon_szolgaljak_a_gyogyitast

Csodabogár 2020.03.02. 19:17:12

@dikusz.: TB-re, mert műtét után ez jár mindenkinek. Mármint ilyen ortopédiai műtétek után.

Csodabogár 2020.03.02. 19:20:45

@vándor madár: A gyógytornász a műtét után 24 órával megjelent az ágyamnál. Jó én privátban voltam, de ismerőseimet a legkülönbözöbb helyeken operálták és mindenütt ez volt.
Sőt egy idős rokonomat, aki a János kórházba majd az elfekvőbe került egy stroke után (87 éves volt) is minden nap tornáztatták, pedig tudott volt, hogy már nem segít semmit.

teleorman 2020.03.02. 19:21:44

@SzZoole: hm... mondjuk ez az írás egy török kórházról szól, nem a török kül- vagy Európa-politikáról. Nem látom az összefüggést: ha az utóbbival bajunk van, akkor már az előbbiről se lehet tárgyilagosan és elismerően írni? Egyébként ha nem is belülről-közelről(szerencsére), de azért nagyjából ismerem a török egészségügy fejlődését. 40 éve az állami eü. afrikai színvonalon volt, 25-30 éve még jócskán a hazai alatt, ma már alighanem összességében jobb. A magánellátás meg mindigis teljesen elkülönült.

vándor madár 2020.03.02. 19:27:42

@Csodabogár: "Jó én privátban voltam, de ismerőseimet a legkülönbözöbb helyeken operálták és mindenütt ez volt."

Igen, pont azért bányásztam ki még a törvényt is, hogy dikusz elhiggye, hogy ez jár ma Mo-n is mindenkinek "sztk-ra".

ProsTata 2020.03.02. 19:48:03

Nem régen voltam Törökországban. Szerencsére nem kellett kórházba menni, de kinti magyarokkal beszéltem.
A török egészségügyi ellátás színvonala ma már bizony jóval magasabb, mint a magyar.
Erdogan a viszonylagos népszerűségét ennek köszönheti.
Az elmúlt 10 évben egy csomó modern, európai színvonalú kórház épült, orvosi egyetemeken nagyüzemben (nem minőségi értelemben) képeznek orvosokat.
A török állampolgárok csekély összegért kapnak orvosi ellátást és gyógyszereket (felülről maximált az összeg), ami mindenki számára elérhető.

Talán ha nálunk is kórházak épültek vagy újultak volna meg a stadionok helyett...

SzZoole 2020.03.02. 19:49:23

@teleorman: és ezt miért nekem írod, sehol nem írtam az általad említett felvetéseket.

teleorman 2020.03.02. 21:15:50

@Buchhalter: hm... mondjuk ez az írás egy török kórházról szól, nem a török kül- vagy Európa-politikáról. Nem látom az összefüggést: ha az utóbbival bajunk van, akkor már az előbbiről se lehet tárgyilagosan és elismerően írni? Egyébként ha nem is belülről-közelről(szerencsére), de azért nagyjából ismerem a török egészségügy fejlődését. 40 éve az állami eü. afrikai színvonalon volt, 25-30 éve még jócskán a hazai alatt, ma már alighanem összességében jobb. A magánellátás meg mindigis teljesen elkülönült.

teleorman 2020.03.02. 21:15:53

@SzZoole: elnézést, Buchhalternek szántam.

Warlimont 2020.03.02. 21:38:17

Teljesen friss saját élményünk van Törökországból, nyáron az amúgy szuper, korábban többször primán bevált nagy szállodakomplexumban valami ezúttal félrement, és többek mellett nálunk is bejött egy massziv ételmérgezés, a nejemet és a két gyereket kifektette. Ez elég nagy bukta, de a török magánkórház, amit a nagyon segitőkész biztositó szervezett, az viszont nagyon fullos volt, ezt úgy mondom, hogy Svédországban dolgozom egy kórházban főorvosként, tehát van mihez viszonyitani. A török kórház nagyon kényelmes volt, modern, nagyon jól felszerelt, és jól felkészült, profi és emberileg is segitőkész személyzettel. Az angol nyelvük mondjuk lehetett volna kicsit erősebb, de nem volt semmi nagy gond ezzel sem, 3 éjszakát kellett bent lenniük, mindenki jobban lett, azután a biztositó még repülőt is intézett haza, mert az eredeti járatot igy lekéstük.

Hari Seldon 2 2020.03.02. 21:46:50

@Buchhalter:
Valószínű, hogy több pénzt akar kizsarolni. Az összes populista alak, az EU-t akarja lopni. Ez sem más mint egy bűnöző. Valószínű az lesz, hogy még kap két milliárdot, és kész.

Zorci 2020.03.02. 22:21:15

Török főnökeim vannak,szoktam velük beszélgetni,azt mondják 20 éve még hozzánk jöttek ha betegek lettek,de most már inkább haza mennek,nehogy magyar kórházba kerüljenek.Otthon rengeteg magyar orvos van ahogy mesélik.Azt mondják ez az Erdogan kemény egy pali,de a kórházakat felhúzta 5 csillagos szállodai szintre...

Pöff 2020.03.02. 22:21:16

"este török szokás szerint kávét hoztak,"
Jó szar szokás...felveri savat meg nem tudsz tőle aludni..

Pöff 2020.03.02. 22:21:16

@Golf2: amerikában bizonyos összeghatár felett simán

balazsman 2020.03.03. 06:28:46

Törökország az a hely, ahova mindig vágytam, de mire lehetséges lett oda utaznom, azóta Erdogan rezsimje uralja, így tiltólistára kellett tennem.
Hiszek abban, hogy a pénzünkkel szavazunk, diktatúrába pedig nem viszek bevételt.

dr. Trebitsch 2020.03.03. 06:28:50

@Golf2: ilyen személy, hogy "biztosító" nincs.

2020.03.03. 11:07:51

Igazán nagyeszű a poszter, összehasonlítja a kinti magánellátást az itthoni közellátással. Ajánlom, hogy tedd meg ugyanezt a kört úgy, hogy itthon Dr. Rose magánklinika, törökbe' meg a sima közellátás. Lenne sivalkodás azt hiszem....

lüke 2020.03.03. 11:08:03

A biztosító orvosa a kezelő orvosnak nem szab meg semmit,a “state of the art “, a szakma az iránymutató
( legfeljebb ,hogy fizet- e)
A 100€- s CT lefujásával, kicsinyes volt a biztosító

ProsTata 2020.03.03. 13:33:48

@Eugene Horse:
A kinti közellátás és a magán ellátás között közel sincs akkora különbség, mint Magyarországon!
A kinti magán ellátást is finanszírozza a török társadalombiztosítás. Tehát a betegnek csak a különbözetet kell fizetni, ami ráadásul nem nagy. A török egészségbiztosító által fizetett térítés a valós kezelési költséget tartalmazza, és nincsenek felső darabszám kvóták. Ezzel szemben Magyarországon az egészségbiztosító térítése sokszor még csak meg sem közelíti a valós kórházi költségeket és korlátozza az egyes kezelések számát.
Törökországban a kórházak versenyeznek, és versenyképes jövedelmet adnak a jó orvosoknak, nem bértáblák alapján kapnak jövedelmet. Még az is előfordul, hogy a magán szektorból csábítanak át felkapottabb orvosokat!
Az állami és a magánellátás között kvázi verseny van!
Törökországban a közkórházak gazdálkodnak a bevételekkel, nem pedig a hiányt próbálják túlélni.
Furcsa világ ez a mi általunk megszokotthoz képest.

A kinti "közkórházak" átlag kora 10-12 év körül van. Már ez önmagában óriási különbség a törökök javára. Ehhez tartozik a felszereltségük, ami szintén veri a magyar átlagot. A személyzet létszáma nem hiányos, felkészültsége minimum olyan, mint itthon.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása